KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Oct 14, 2008

Senang nye jadi Pemimpin

Najib tak berani jejak kaki di Parlimen semalam kerana tidak mampu berdepan dengan Anwar. Dia sudah menjangkakan bahawa isu isu berkaitan Altantuya dan salah guna kuasanya akan di selitkan di dalam mana mana topik. Kerana tidak bertanggung jawab dan 'takut kerana salah' maka, dia menghilang kan diri.

Menurut artikel dalam salah satu blog yang aku baca semalam, ada kelibat Najib kelihatan pada sebelah tengahari tetapi dia kembali menghilangkan diri selepas itu. Entah keluar atau berada di dalam sebuah bilik di Parlimen, itu kita tak tau. Tapi yang pasti ... dia takut berdepan dengan kemungkinan pendedahan kes kes yang bersangkutan dengan dirinya tidak bersedia berhadapan dengan kemungkinan yang tidak pasti. Kalau setakat baca lirik yang ditulis oleh setiausaha ... dia cukup terror.

Hari ini, akhbar arus perdana menyiarkan tajuk "Wakil BN Boikot Anwar". Cukup besar tajuk tu, tapi isi kandungannya tersasar dari tajuk yang diberikan dan keadaan sebenar.

Istilah boikot yang biasa kita dengar dan baca adalah boikot yang di istiharkan beramai ramai. Sebagai contoh pembangkang tidak bersetuju dengan Kerajaan di dalam apa apa isu dan mereka beramai ramai keluar. Tapi keadaan itu berlainan semalam. Dengan jumlah wakil BN yang seciput yang hadir, mereka selang seli keluar dewan untuk melepaskan gian cerut, rokok dan buang air kecil. Tiada istilah boikot selain dari pedih telinga mendengar kritikan Anwar yang di selang seli dengan kritikan sinis terhadap Parti BN dan kepimpinan mereka.

Dalam pada itu, beberapa orang wakil BN di lihat angkat tangan untuk membuat pertanyaan dan hujah, di berikan kebenaran berbuat demikian sehingga ke akhir persidangan. Sekiranya mereka tidak berpuas hati dengan apa yang dikatakan oleh Anwar, mereka boleh menempelak semula, tapi setiap hujah akan di balas dengan hujah yang boleh membuat mereka menyepi tanpa sebarang kata.

Masalah yang berlaku di Parlimen adalah, Wakil BN terdiri dari golongan angguk dan ampu. Bila dewan di penuhi dengan golongan manusia seperti itu, maka perbahasan yang ada tidak mendatangkan sebarang manafaat kerana kekurangan fakta. Mereka bantai meracau tak tentu hala. Kesimpulannya semalam, dari di belasah kerana kurang bukti dan fakta, maka wakil BN telah mengambil keputusan untuk berdiam diri dan biarkan Anwar membelasah pemimpin pemimpin mereka.

Keadaan mungkin berubah sedikit jika ujudnya PM dan TPM di dalam dewan. Ketika itu, kita akan lihat bagaimana bodeknya mereka mereka ini mem'backup' boss mereka di dalam setiap hujah. Namun kita boleh menjangkakan apa kah inti percakapan mereka yang kosong semata mata.

Aku tak dapat bayangkan bagaimana sebuah Parlimen kononnya menjadi lambang demokrasi negara, di biarkan kosong ketika persidangan berlaku. Nak pergi .. pergi. Tak nak pergi ... maka tak payah pergi. Bila ada usul yang perlukan peratus undi ... diorang penuhkan Parlimen. Kalau cam tu, dah tentu diorang tak tau jalan cerita lalu setuju dengan apa yang pemimpin usulkan. Sampai bila pun negara takkan berubah dengan sikap pemimpin cam ni. Tak bertanggung jawab dan tak mau bersoal jawab. Pemimpin suruh angguk ...diorang angguk, di suruh geleng, diorang geleng.

Kalau tindakan pemimpin BN betul ... jawab la. Apa takut plak? Bila tiada alasan nak jawab, diorang tak datang. Senang punya kerja.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive