KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 3, 2008

Lambakan pekerja asing membahayakan negara

kerabubersuara.blogspot

Pekerja asing tidak akan meningkat hingga lima juta orang menjelang 2010. Itu adalah jaminan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi (dipanggil anak Badawi) bahawa kerajaan pimpinannya akan menyediakan pendekatan dan perancangan teliti bagi memastikan jumlah pekerja asing tidak menjadi lambakan di negara ini.
-->

Membaca kenyataan Menteri Sumber Manusia, Dato' Seri Dr. Fong Chan Onn baru-baru ini, seolah-olah akan berlaku lambakan pekerja asing di negara ini hingga ke angka yang cukup besar menjelang 2010 dan akan terus meningkat ketika Wawasan 2020 dicapai.

Kenyataan ini jika menjadi realiti amat menakutkan rakyat yang pastinya terpaksa bersaing hebat dengan mereka untuk mendapatkan pekerjaan.

Fenomena ini hanya mampu disekat oleh dasar-dasar kerajaan yang efektif. Jika langkah menghapuskan jurang permintaan dan penawaran di pasaran tenaga kerja lembap atau gagal diambil, gejala lambakan pekerja asing akan mengundang malapetaka baru secara jangka panjang di negara ini.

Sebilangan kecil angka pekerja asing yang ada pada masa sekarang, sudah cukup memualkan dengan gejala jenayah hinggalah kepada perkahwinan dengan rakyat tempatan. Semuanya ini, simbol kurang sihat yang lahir dari kemasukan pekerja asing secara sah dan haram ke negara ini sejak dua tiga dekad yang lalu.
Cuba bayangkan, jika lima juta pekerja asing berkampung di negara ini, bagaimana nasib rakyat tempatan untuk mencari makan?

Sedangkan implikasinya, masa depan rakyat (pekerja tempatan) terutamanya yang berpendapatan rendah akan diragut sewenang-wenangnya.

Dalam iklim sekarang pun, kadar pengangguran kalangan graduan universiti terus meningkat, dan ini agak sukar dibendung jika lambakan pekerja asing nanti mencengkam peluang pekerjaan tanpa mengira sektor. Yang bukan graduan juga, ramai yang menganggur!

Persaingan sengit antara penduduk tempatan dan pendatang asing ini, sudah tentulah akhirnya akan memberikan kesan politik.

Bagi syarikat yang beroperasi, mereka sudah tentu "pejam sebelah mata" soal kepentingan penduduk tempatan jika pendatang asing boleh dibayar upah pada kadar murah dan berbaloi. Ini menguntungkan mereka.

Soalnya, masa depan rakyat direntap oleh orang luar di negara sendiri. Di manakah harga diri dan kedaulatan kita sebagai warganegara?

Di sinilah pihak kerajaan mesti mengemukakan pelan atau formula efektif untuk mengelakkan warga sendiri menjadi pembonceng atau kelas kedua yang terpaksa meminta sedekah mendapatkan pekerjaan.

Sekalipun, kedatangan pelabur luar dan keperluan mereka untuk mendapatkan buruh yang murah akan menguntungkan negara, namun isu ini jangan sekali- kali dijadikan asas untuk meminggirkan penduduk tempatan dan membiarkan lambakan pekerja asing ini.

Memanglah, sebarang usaha untuk menyekat atau menghambat kemasukan pekerja asing ini akan menyulitkan kerajaan, sekali gus menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara.

Namun, harapan kita biarlah pendekatan dan perancangan seperti yang diumum oleh anak Badawi untuk menghalang peningkatan lambakan pekerja asing itu, akan memberikan banyak manfaat kepada rakyat yang menjadi pekerja tempatan.
Tidak ada gunanya, kera di hutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan. Ini kerana, kesan paling keras akan dirasai oleh kalangan mereka yang berpendapatan rendah. Mereka sudah tentu tidak upaya untuk bersaing. Apatah lagi dengan kenaikan pelbagai harga barangan keperluan, cukup menyenakkan.

Paling membahayakan kita, pekerja asing yang telah menetap bertahun-tahun, berkahwin dan melahirkan anak di negara ini, lama-kelamaan akan menjadi penduduk tetap dan menjadi sebahagian rakyat di negara ini.

Akhirnya, keturunan mereka dalam jangka masa yang panjang, akan menjadi warganegara dan layak mengundi untuk menentukan ketuanan negara. Hal ini berlaku di Eropah.

Jika iktibar di Asia Barat menjadi contoh, pekerja asing hanya dianggap komoditi untuk menggerakkan ekonomi negara tanpa mengiktiraf hak mereka.

Yang jelas, lambakan pekerja asing perlu ditangani segera melalui dasar efektif. Ini kerana implikasinya cukup meresahkan dan tidak keterlaluan boleh mengundang bahaya buat negara. Jangan sudah terhantuk baru tengadah, atau nasi sudah menjadi bubur; barulah mahu diambil tindakan. Semuanya ketika itu sudah terlewat!

NAJIB DAN KHAIRY (GILA KUASA)

antikhairy

Mohd Sayuti Omar

Dalam Umno ada dua orang yang memasang angan-angan atau bercita-cita besar untuk menduduki kekuasaan negara. Mereka ialah Najib Razak dan Khairy Jamaluddin.

Hakikatnya pilihan raya ke - 12 adalah pertandingan antara pembangkang dengan parti memerintah Barisan Nasional. Rasanya orang ramai tidak begitu berminat untuk mengetahui apakah kesudahannya nanti. BN pasti akan menang dan membentuk Kerajaan sekali lagi.

Tidak ada tanda-tanda kubra menunjukkan rakyat akan melakukan perubahan ke atas Kerajaan yang berkuasa selama ini. Walaupun Dr Mahathir Mohamad membuat seruan dan mengkritik kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi namun kesilapan-kesilapan tertentu dilakukannya sebelum ini (Mahathir) masih dikenang rakyat. Ini menjadikan rakyat membuat kesimpulan Dr Mahathir lebih kurang Abdullah saja atau setenganya lebih parah daripada Abdullah.

Justeru apa yang menarik tentang pilihan raya ini ialah satu game yang berlaku di sebaliknya. Game yang dimaksudkan itu perlawanan antara mereka yang bercita-cita besar dalam politik untuk menjadi Perdana Menteri.

Dalam Umno ada dua orang yang memasang angan-angan atau bercita-cita besar untuk menduduki kekuasaan negara. Mereka ialah Najib Razak dan Khairy Jamaluddin.

Mereka ini sedang bertempur secara aman. Kalau orang tidak dapat membaca kilau dalam kilat tidak nampak akan game kedua orang ini. Mereka seolah sedang bermain catur menerusi internet! Khairy sedang berusaha mengumpulkan kekuatan dan pengaruh. Najib juga begitu sedang memperluas dan memantapkan pengaruhnya.

Dalam mengejar cita-cita untuk menjawat jawatan yang pernah disandang oleh bapanya (Razak Hussein) dan juga bapa saudaranya (Huseein Onn) Najib tidak gentar kepada orang lain. Muhyuddin Yassin dan Ali Rustam umpama tali refia yang rapuh dan mudah putus dan mudah pecah. Kena air tali itu memberai. Muhyuddin dan Ali Rustam bukan pencabarnya. Mereka berdua tidak ubah seperti budak penjaga lembu bagi Najib.

Orang yang Najib takut ialah Khairy. Anak muda yang bukan sembarangan. Dari segi kelulusan, intellegent, kepetahan dan berfikir Khairy jauh menyerlahkan kehebatan berbanding dengan Najib. Dilihat kepada warna kulitnya juga menjelaskan akan kehebatan Khairy. Dia berwarna macam burung buk-buk yang keras tetapi mempunyai kepintaran tinggi dan tahu mengubat anaknya yang kepatahan kaki.

Najib dalam usia seperti Khairy lebih banyak jadi tukang ikut telunjuk saja. Jarang bahkan tidak ada pemikiran, falsafah yang ditunjuki Najib. Malahan kegagalan banyak dicatat Najib misalnya sewaktu menjadi Menteri Besar Pahang rekod perkhidmatnya amat teruk sekali sehingga Pahang hampir-hampir bankrup. Najib dalam usia itu lebih banyak berfoya-foya daripada berkerja.

Semasa memimpin Pergerakan Pemuda Umno juga Najib tidak seberani dan sebiadab Khairy dalam mempertahankan isu mengenai negara dan juga Umno. Sikap 'main selamatnya' mengecewakan banyak orang termasuk Tengku Razaleigh Hamzah dan Anwar Ibrahim. Najib tidak pernah pendapat perhatian daripada sesiapa tidak seperti Khairy yang mendapat perhatian istimewa oleh Dr Mahathir Mohamad.

Kalau Khairy tidak bisa, tidak terror dan mampu mengugat politik Dr Mahathir masakan Dr Mahathir menghabiskan air liur mengulas dan mengupas mengenai Khairy. Ada kalanya Dr Mahathir menghentam Khairy seprerti mana beliau menghentam Gorge W Bush atau Paul Keting.

Ketrampilan Kahiry sangat ditakuti Najib.

Sebaliknya pula bagi Khairy orang yang paling ditakuti bukan ketuanya Hishamuddin Hussein tetapi, sepupu Hishamuddin, Najib Razak. Hishamuddin sudah lama diratah hidup-hidup oleh Khairy. Sejak Khairy menjawat jawatan Naib Ketua Pemuda, Hishamuddin menjadi papet. Khairy tidak merasa hairan dan gentar kepada orang lain. Kebetulan pula Najib adalah orang nombor dua dan berpengaruh. Inilah yang menjadikan Khairy terpaksa mengatur strategi dan mencari seribu helah termasuk dengan cara baik.

Pilihan raya ini adalah kesempatan terbaik untuk kedua mereka mengatur strategi masing-masing bagi memastikan mereka terlepas dari jerat yang dipasang oleh antara mereka. Baik Khairy ataupun Najib mereka menggunakan pilihan raya ini. Itu sebab pilihan raya ini adalah game menentukan masa depan bagi Najib dan Khairy.

Mereka berada dalam parti yang sama tetapi mempunyai cita-cita dan harapan berbeza. Doa mereka juga berbeza. Najib walaupun mahu pilihan raya ini BN menang, namun beliau tidak suka kalau kemenangan itu sampai gemilang dan cemerlang. Bagi Najib cukup setakat berjaya tubuh Kerajaan.

Najib mendoakan prestasi BN kali ini merosot. Beliau mahu jadikan kemerosotan itu sebagai tanda bahawa pengaruh Abdullah semakin lemah dan menurun. Bila pengaruh Abdullah menurun maka senanglah untuk para pengikutnya membuat alasan bagi meminta Abdullah turun dan Najib naik.

Kemerosotan pilihan raya ini juga menyebabkan prestasi dan saham Khairy akan jatuh mendadak. Kejatuhan itu tentu akan diambil kesempatan oleh penyokong Najib untuk melanyak Khairy. Harapan Khairy untuk menduduki kerusi Ketua Pemuda dengan gampang akan jadi sebaliknya. Pasti akan ada calon proksi Najib menentang Khairy.

Berlainan dengan Khairy. Beliau mahukan BN kekalkan kecemerlangan piliahn raya lalu. Bagi Khairy kalau pilihan raya ini dapat mengekalkan prestasi tahun 2004 ia adalah kejayaan besar. Kecemerlangan itu menjadikan saham naik mencanak.

Dalam percaturan dan peperangan ini, kedua mereka kini sedang bergasak sesama sendiri dalam diam. Khairy yang mendapat mandat daripada bapa mertuanya sedang mengatur dan memilih calon yang menjadi pendokong dan penyokongnya.
Khairy harus lakukan demikian memastikan orang-orangnya menguasai di peringkat Kerajaan Negeri dan juga Parlimen. Keadaan inilah menjadi Najib pening kepala. Najib juga berbuat demikian. Beliau harus tempatkan orang-orangnya seberapa banyak yang boleh. Ada kalanya mereka bertembung dalam memilih calon di sesuatu kawasan.

Calon-calon yang mendapat restui Najib dibantah oleh Khairy atas bebagai alasan. Begitu juga calon yang dipilih Khairy diprotes oleh orang Najib. Bagaimana pun pertembungan tersebut tidak memberi kesan kepada BN. Ia tidak sampai menyebabkan calon BN baik calon pro Khairy atau pro Najib akan kalah. Kalah menang mereka terletak kepada pemikiran dan sikap pengundi di kawasan-kawasan berkenaan.

Tetapi yang nyata pilihan raya ke - 12 ini adalah pilihan raya bagi menentukan pengaruh siapa antara Khairy dan Najib paling kuat. Tentu selepas pilihan raya kelak kita akan tahu dan dapat meramal nasib politik Najib dan Khairy. Tunggu!

TEPUK GEMURUH PADA MAHATHIR PULAK

SHEILA MAJID IN CONCERT
xmatters.

She held her first concert in seven years the past two nights in conjunction with a charity event organized by Institut Jantung Negara. From where I was sitting at the first floor of the plenary hall at the KL Convention Centre, almost all the seats were taken up. I don’t know if the upper levels were packed too.

We were there on the second night, where Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and wife, Datin Jeanne Abdullah attended as guests of honour. He received cheques from generous donors to the IJN Foundation.

So, because of this pre-concert thing, Sheila only started singing an hour later. If the timing on the ticket stub were to be believed, the show was supposed to start at 8.30pm.

In the first place, we didn’t know he was going to be there.

All we wanted to do was party with Sheila as most of us, the forty-somethings, grew up with her “Pengemis Muda” and “Sinaran” but being seated on the right hand side of the plenary row and just eight rows away from the VIPs, we had to keep our conduct in check.

But it wasn’t for long. As the night progressed, the other half was singing along with Sheila and screaming with the others. And we were on our feet dancing, which we should be doing at a concert anyway, but that was after the other VIPs also stood and clapped along (although I would think they too would want to let loose and danced the night away).

We had sat, listened and sang along in the first segment. In the second part of her show, we were on our feet most of the time. We danced to Tiru Macam Saya, Bunyi Gitar and many more of her 80s hits.


In the finale when she sang Lagenda, the backdrop showed footages of our past and current Prime Ministers. No prize for guessing who got the most thunderous applause. The applause and shouts got louder after each of Tun Dr Mahathir Mohamad’s pictures were shown. You cannot deny him this accolade. We’ve known this man for 22 years of our lives. I covered him for close to 20 years of my 23 years as a journalist.

It was a worthwhile night.

Next month, we hope to party with Harry Connick Jr at the Petronas Philharmonic Hall, KLCC and John Legend at the Starburst KL International Festival at the Bukit Kiara Equestrian and Country Resort.

Masa Depan Kaum India terletak Kepada BA bukannya BN

idhamlim

BN makin terdesak dengan situasi kaum India yang jelas beralih sokongan kepada BA. Semakin hampir dengan tarikh PR semakin banyak janji yang kita yakin akan keluar dari mulut Pemimpin BN untuk kaum India. Terkini Najib nampaknya bersungguh-sungguh ingin membantu orang India.


Najib Tun Razak hari ini berkata, masa depan kaum India Malaysia terletak pada BN dan mereka harus bekerjasama di dalam sistem itu dan bukan menentangnya.Najib yang juga timbalan pengerusi BN mengingatkan komuniti India bahawa hanya kerajaan BN yang boleh memberi jaminan masa depan mereka dan terus memperbaiki kedudukan sosio ekonomi mereka."Teruskan mempercayai BN. Ini merupakan masa depan semua kaum India Malaysia dan semua bangsa Malaysia. Masa depan akan lebih baik jika (mereka) berusaha dalam lingkaran sistem itu dan bukan menentangnya," katanya semasa merasmikan konvensyen khas satu hari MIC untuk pengerusi cawangan di sini hari ini.

Persoalannya sekarang orang India sudah bersama-sama dengan bangsa lain iaitu Melayu dan Cina untuk menentang dasar BN yang berat sebelah. Umumnya mengetahui dasar BN hanya mementing kroni dan adik beradik. Apa yang disifatkan Sang Kelembai dengan "kerajaan tiga beranak" adalah sesuatu yang telah menjadi rahsia umum.

Sudah sekian lama sejak 50 tahun lepas semua bangsa di Malaysia memberi peluang kepada BN untuk memerintah Malaysia. Namun nasi telah menjadi bubur atau telah hangit semuanya. Kalau beruk dibagi bunga mungkin dikeroyoknya sahaja. namun UMNO dan BN diberi bunga, bukan dikeroyok namun dimakannya sekali. Demikianlah rosaknya negara akibat dasar BN yang tidak betul.Teruknya.

Marilah kita beralih selama 5 tahun dengan memberi peluang kepada kerajaan BA, kalau kami tidak baik dari BN atau sama saja dengan BN dalam melaksanakan amanah rakyat. Kami persilakan rakyat memilih kembali BN.

Continue Voting BN?

Continue Voting BN, Najib Asks Indians. Why Should They? What Have You Done Except Shaft Them?
the-malaysian.blogspot

The future of Malaysian Indians is with the Barisan Nasional (BN) and they must work within the system and not against it, Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said today.

He reminded the Indian community that only the BN government could guarantee their future by continuing to improve their social-economic well-being.

"Continue to place your trust with the Barisan. The Barisan is the future of Malaysian Indians and all Malaysians. The future will be better if you work within the system and not against it," he said when opening a one-day MIC special convention for branch chairmen at the Putra World Trade Centre.

The convention, attended by about 3,700 branch chairmen and MIC elected representatives, is to prepare the party's grassroots machinery for the upcoming general election.

Najib said Malaysia cannot emerge as a developed nation by 2020 if any of the races, including Indians, were marginalised.

"Do you think your future can be guaranteed by those staging street demonstrations? It is important to send signals to the Indian community that their future lies with the BN," he said.

He said the MIC and the Indian community had proven their loyalty to the Barisan and the government since independence.

As such, he said, the MIC leaders and members must work hard to deliver a high percentage of Indian votes to the Barisan in the coming general election.

He said the Barisan government would do more for the Indian community.

The Deputy Prime Minister said the Chief Secretary to the Government Tan Sri Mohd Sidek Hassan had been asked to increase the intake of Indians and non-Bumiputeras in the civil service.

"(He has been asked) Make sure when they (Indians) apply (for jobs), don't just reject. Make sure the good ones are taken in. By doing that, it will increase employment opportunities for the Indians," he said. (Bernama)

---------xxx--------

After screwing Indians left, right and centre for the better part of half-a-century and aggressively pushing them to the lowest level of society through racist policies like the NEP, Najib does indeed have a thick skin to even suggest that Indians vote for the BN.

If not for Hindraf, Najib would not even have bothered to attend the so-called MIC special convention. Having emasculated the MIC over the years and turning their leaders into shameless favour-seeking puppets, the band of racists in Umno simply had no time for the welfare of the truly downtrodden among Indians. But after Hindraf dramatically highlighted the issue internationally and Umno and the BN completely lost the support of the Indians as a whole, some of the umnoputeras like Najib are trying to pull the wool over the eyes of the discriminated and marginalised.

Vote for these opportunists now and they'll keep on screwing you till the following elections. These are rabid, racist greedsters who are not about to change their marauding ways. If they refuse to change then logic demands that we change them. Period.

"biadap" or insolent behaviour !

shanghaistephen

"It is extremely biadap (insolent) behaviour," Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said at a press conference yesterday after launching the Universiti Malaya Alumni Day: Homecoming 2008. (here)

So the good Prime Minister has condemned anyone who tears a photograph of the Election Commission (EC) chairman Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman . Yes, Mr. Prime Minister, if you say it is wrong, we the tax-paying people of civil society are all supposedly going to stop, roll-over and listen to your sacred voice...right ? Wrong, my holy Prime Minister you are dead wrong to even come to the defense of this man who has over-stayed his welcome and who promised to quit if we can prove the Election Commission IS not clean ! (read here again )

Go on and tell me if this so called "registered voter" is not in the list anymore ? I just clicked on to the electrol -roll and he is still there !

When civil society tears photographs in frustration, adjectives like "biadap" are loosely used to their satisfaction and convenience but.......................
whilst YOU my fair Prime Minister, was inside a hall in meeting with the Secretary of State, Miss Condi not too long ago, your OWN son-in-law lead an UMNO Youth (a.k.a. mat rempits ) mob to protest against the American government, chanting slogans and making a fool of you and the rest of us ordinary and peace-loving Malaysians and burning the American flag too, then it is "semuanya okay" and is in line with our "Malaysian way" and remember the rest of the world watched too, via foreign medias, right?......yeeeaaah right Mr. Prime Minister !!

People in civil society in this country, apart from the ballot boxes have NO WAY to show their displeasure Mr. Prime Minister...NO WAY......with your infamous ISA and as you know by the instances you unleashed your brute police presence at all of the various instances as shown here.....here and...... here !!!

Have a good Sunday afternoon, my holy Prime Minister !
God bless Malaysia !

Tolong Jangan biadap ... tolong !!!imej dr:
mob1900
Poooraaaahhh.... Dia kurang ajar tak per.

Rashid SPR 'haiwan politik' Umno dan Barisan Nasional.

Hunusan lidah

Assalamualaikum.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan tindakan beberapa ahli Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengoyak gambar Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman sebagai tanda protes terhadap sistem pilihan raya negara ini, sebagai biadab.

Perdana Menteri berkata, perkara seumpama itu tidak pernah berlaku sebelum ini dan tindakan mereka itu sudah melampau.

"Itu perangai biadab, ada cara lain boleh dibuat (jika hendak protes)," katanya pada sidang media selepas berucap pada majlis Hari Alumni Universiti Malaya (UM), di sini semalam. Berita Harian - 3 Febuari 2008.

Itu Pak Lah belum dengar lagi doa agar Rashid SPR ini mati cepat agar beliau tidak terus diperalatkan dalam pilihanraya umum yang akan datang ekoran perkhidmatannya yang telah dilanjutkan setahun lagi. Jika Pak Lah kata perbuatan sebegini biadab, apa kurangnya Rashid seorang lagi 'haiwan politik' Umno dan Barisan Nasional yang sedia diperalatkan oleh parti pemerintah, dengan angkuhnya menghina jubah dan serban pemimpin Pas, mempertikaikan keputusan hakim mahkamah tinggi berkenaan petisyen pilihanraya Dun Likas, tidak mahu mengakui hakikat bahawa pilihanraya di negara ini tidak adil dan banyak kenyataan-kenyataan yang menghentam pembangkang. Maka tindakan mengoyakkan gambarnya itu adalah salah satu tanda protes terhadap tindakan beliau yang mengkhianati amanah sebagai pengerusi SPR.

IGP on defensive in Sharlinie's search

bolehtalk.

Much as I suspect the recent government beat up about deploying zillions of soldiers and an armada of helicopters to search for missing five-year-old Sharlinie Mohd Nashar was politically driven, as a PR/damage control exercise to show the rakyat that the UMNO-led government cares, I too pray the search would be successful.

As if to support my cynical take of the government’s belated massive hunt, the Petaling Jaya Puteri Umno also participated in the search for Sharlinie. The grossly ambitious chief of Puteri Umno is Noraini Ahmad – remember her? At the last Umno general assembly she resurrected the Namawee episode long after it was dead and already forgotten merely to score a heroic ethnic point, by declaring that Puteri UMNO won’t accept the Namewee’s apology.

Her archaeological attempt to dig up dead issues as an ethnic fishing trip caught many by surprise so much so that they expelled a rather startled 'Huh?'.

I blogged on that in Malay 'sacrifice', Chinese 'sacrifice'.

Now she has launched the Searching for Sharlinie Road Trip at Lake Titiwangsa. The aim is to hand out 20,000 posters at various stops from Kuala Lumpur to Malacca.

OK, maybe it’s not a bad thing for poor wee Sharlinie, but I am sceptical of Umno’s recent interest in a missing girl when its record hasn’t shown that sort of dedicated attentiveness to missing little girls.

But the pits was when our world renown IGP excused his police force’s lack of success in locating Sharlinie after the massive search, by blaming the parents. He went into defensive mode when parties began questioning the police effectiveness, especially in real police work that are unrelated to corruption or ‘crowd control’.

When someone raised the disappearance of another child going in the same area as Sharlinie a day before she (Sharlinie) went missing, he said defensively but insensitively that if parents had taken care of their children in the first place, it would not have happened.

Ain’t that a f*-wonderful motherhood statement, but how the f* is that going to bring back Sharlinie and the other girl?

Then he mumbled: “We have received a lot of information but none of it is accurate. If there is any hope of finding her, accurate information must be given.”

Wonderful illuminating police information, ain't it! In other words, according to the amazing IGP, as the police had received 'inaccurate' information, Sharlinie's parents might as well give up hope of the police ever finding her.

Please read my earlier post Crime solved, no thanks to police to learn that we cannot depend on the police to do much for the rakyat, especially under the current IGP.

Then I had blogged on how Saidin Rashid and his brother, on their own initiative and investigation, no f*-thanks to the police, traced Saidin’s missing (kidnapped) daughter all the way to a remote village in Sulawesi, Indonesia, after police had done f*-all.

I commented: 'Aha, our intrepid men in blue have been so busy buggering legitimate protestors and harassing opposition politicians and their followers, that they had to leave the solving of the kidnapping to a couple of amateurs, who did it out of family love!'

'If not for the drive and strength of their family love and their initiative, and the matter left to the incompetent police, Maslina would today be the child bride if not sex slave of an Indonesian man somewhere in the middle of nowhere.'

DBKL zalimi !!!

DBKL 'zalimi' peniaga kecil dan kami
Ahmad Huzairi Mohamad
harakahdaily

Saudara Pengarang,

Assalamualaikum,

Hari ini (30 Januari), seperti biasa kami makan tengahari di gerai nasi campur dan tomyam Kak Nah di Jalan Gallway berhampiran IPK KL yang terletak di belakang Hotel Swiss Garden Jalan Pudu.

Jalan Gallway yang panjangnya lebih kurang 500 meter ini mempunyai tiga buah gerai makan Melayu, satu kedai makanan India dan satu kedai menjual suratkhabar.

Yang luar biasanya, hari ini adalah hari terakhir mereka berniaga di tapak ini kerana telah diarah untuk robohkan sendiri tempat perniagaan mereka oleh DBKL, kerana berniaga tanpa lesen.

Sehingga maklumat ini di tulis, DBKL telah merobohkan kedai India dan kedai suratkhabar tersebut sementara tiga gerai Melayu berkenaan memohon untuk merobohkan gerai mereka esok (31 Januari) memandangkan segala juadah telah siap dimasak.

Permohonan lesen ditolak

Memang diakui semua peniaga ini berniaga tanpa lesen yang sah dan terletak di atas rizab jalan, tapi bukan mereka tidak pernah memohon lesen. Mereka memohon tapi permohonan mereka itu ditolak oleh DBKL.

Sebelum ini, perniagaan mereka di sini tidak menghadapi masalah. Tetapi, sejak pihak pengurusan Hotel Swiss Garden membina 'service apartment' di belakang hotel yang sedia ada ini iaitu bersebelahan gerai-gerai ini, maka tamatlah punca rezeki para peniaga ini di sini.

Dengan arahan perobohan oleh DBKL terhadap gerai-gerai ini bukan sahaja menutup punca rezeki para peniaga tersebut tetapi juga telah menyusahkan kami para pekerja di kawasan ini untuk makan tengahari kerana kawasan ini mempunyai gerai makanan yang terhad.

Gerai-gerai ini sebelumnya dapat menyediakan hidangan minum pagi dan makan tengahari dengan harga yang sangat berpatutan, iaitu sekitar serendah RM3 sehingga RM4.

Selepas ini peniaga-peniaga ini belum tentu ke mana harus dituju untuk mencari rezeki. Sementara kami terpaksa mencari gerai lain untuk makan tengahari yang harga makanannya pasti akan lebih mahal.

Kesimpulannya, DBKL bukan sahaja menzalimi para-peniaga tersebut bahkan secara tidak langsung turut menzalimi kami yang berpendapatan sederhana ini.

Nampaknya di samping barangan lain yang telah naik, kini kos makan tengahari kami turut akan naik. --- aba.

Undi BN, Singapura yang memerintah?

Abdul Halim Mohd Rashid
harakahdaily

Sejak pentadbiran negara ini dikuasai oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi, seorang blogger Umno yang memperkenalkan dirinya sebagai The "thirteen million plus Ringgit" guy (http://bigdogdotcom.wordpress.com) melihat negara ini "bermain dan menari kepada rentak dan irama Singapura dalam serba serbi".

Ia bermula dengan isu Bank Negara meluluskan Temasek Holdings membeli saham penguasaan dalam Malaysian Plantations Bhd dan sekaligus menguasai Alliance Bank Bhd, kata beliau.

Keadaan itu berlaku ketika Singapura sendiri amat liat untuk melepaskan asset negara itu, termasuk syarikat-syarikat dalam negara itu, dari dibeli oleh kepentingan Malaysia.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pernah merayu agar kerajaan Singapura bersikap lebih terbuka bagi membolehkan lebih banyak syarikat Malaysia memiliki aset di republik itu.

Najib berkata, aliran pelaburan dua hala yang saksama dan seimbang adalah untuk kepentingan bersama serta menguntungkan kedua-dua negara.

Merujuk pelaburan syarikat milik Singapura, Temasek di negara ini beberapa tahun kebelakangan ini, kata Najib, aliran kemasukan pelaburan dari Singapura ternyata besar.

''Diperhatikan bahawa jumlah dan saiz pemerolehan kepentingan rakyat Singapura, terutama entiti dikawal kerajaan, jauh lebih besar berbanding pemilikan syarikat-syarikat Singapura oleh rakyat Malaysia," kata Timbalan Perdana Menteri.

Lebih mendukacitakan, Khazanah Holdings seolah-olah menjadi extension atau tangan kepada Temasek Holdings.

"Dalam pada itu, anak syarikat pelaburan negara, Khazanah Holdings Bhd persis dan menjadi pseudo Temasek Holdings Ltd, syarikat pelaburan Singapura. Terma baru seperti Government Linked Companies (GLC) mula digunakan dalam 'cakap cakap pasaran'. Temasek Holdings juga mula membeli kepentingan dalam syarikat syarikat strategik Malaysia, seperti Telekom Malaysia," kata ahli Umno itu dalam postingnya yang bertajuk "Kerjasama dengan Singapura dan mengadai kepentingan ekonomi, kawasan pembangunan dan ketenteraan?".

Perkara itu sebenarnya pernah mendapat perhatian Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar. Sikap Khazanah Nasional kebelakangan ini amat menimbulkan kecurigaan, kata beliau.

"Pintunya yang terbuka luas untuk membolehkan perluasan cengkaman dan penguasaan syarikat-syarikat Singapura dalam projek-projek dan syarikat-syarikat strategik di negara ini menimbulkan tanda tanya adakah sayap perniagaan kerajaan yang sangat penting itu berkhidmat kepada negara ini atau sebenarnya kepada kerakusan cita-cita strategi Singapura ke atas negara ini," katanya lagi dalam satu kenyataan pada bulan November 2006..

Lebih buruk lagi, katanya, Khazanah Nasional juga berusaha untuk membawa pemikiran yang sangat bahaya kepada rakyat negara ini apabila ia menyeru rakyat Johor supaya jangan berfikiran sempit bila berurusan dengan Singapura.

Mahfuz mmbangkitkan kenyataan Naib Presiden Kanan Khazanah Nasional di dalam Pejabat Pengarah Urusan, Ahmad Shahizam Mohd Shariff yang menyatakan rakyat Johor hari ini mesti bersikap realistik dalam penilaian mereka terhadap rancangan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) atau sebelum ini dikenali sebagai Wilayah Ekonomi Selatan Johor (SJER).

Ternyata bukan pembangkang sahaja yang begitu curiga dengan Khazanah Holdings yang semakin didakwa lebih mengutamakan kepentingan Singapura dari kepentingan negara.

Malah, The "thirteen million plus Ringgit" guy yang selalu mempertegaskan kesetiaanya kepada Umno melihat pembelian saham Pantai Holdings yang melibatkan pelaburan Khazanah Holdings sebagai satu skandal. Kemungkinan amat ramai ahli Umno yang lain yang mempunyai tanggapan yang sama seperti beliau amat sukar ditolak. more...

Eeeeee...... Takutnye aku.

Zulhasnan: BN Wilayah akan gempur kerusi pembangkang

PUTRAJAYA: Barisan Nasional Wilayah Persekutuan mahu menawan kembali empat kerusi Parlimen yang kini dipegang pembangkang.

selengkapnya

No2umnO - Kalau setakat UMNO dan BN gempur, kita tak takut. Tapi yang bimbang, kalau SPR pun menjadi alat untuk gempur. Macam macam boleh jadi. Dari hilang nama dari senarai sampai lah ke tambah masa kecederaan di dalam pilihanraya pun boleh jadi. Lucunya sistem kat Malaysia, mengarut pun ada.

BERMAKSIAT UNTUK MEMBANTU

CARA ISLAM HADHARI ISI DANA ORANG SAKIT DENGAN AMALAN MAKSIAT
pemudabukitkatil

Inilah Islam Hadhari. Matlamat menghalalkan cara. Apa juga program yang boleh mendatangkan hasil boleh dilakukan walaupun ianya jelas bertentangan dengan islam.

Malah Imam Hadhari sendiri menyaksikan konsert Sheila Majid bagi mengisi dana Yayasan Institut Jantung Negara (IJN) malam tadi.

Pada majlis sama di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini itu, Perdana Menteri turut menerima sumbangan bagi mengisi dana Yayasan IJN sebanyak RM870,000 daripada lima penyumbang terbesar.

Penyumbang terbesar dana Yayasan IJN adalah Enfiniti Production sebanyak RM500,000, CIMB Group sebanyak RM120,000, Berjaya Group (RM100,000), KL Kepong Berhad (RM100,000) dan Sapura (RM50,000).

Turut hadir menyaksikan konsert tersebut ialah Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Pengerusi Yayasan IJN, Toh Puan Dr. Aishah Ong.

Sementara itu, dalam buku cenderamata konsert Sheila Majid untuk bantuan Yayasan IJN, Perdana Menteri memberitahu, konsert itu merupakan satu projek besar anjuran yayasan tersebut dengan matlamat untuk mengutip derma bagi mengukuhkan dana yayasan.

''Kehadiran kita pada malam ini bukanlah semata-mata untuk berhibur tetapi yang lebih penting untuk menghulurkan tangan dan memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan,'' katanya.

HALAL HARAM TOLAK TEPI. ISI DANA UNTUK ORANG SAKIT DENGAN PROGRAM MAKSIAT. ALAHAI ISLAM HADHARI

Arrest and charge of Malaysiakini journalist condemned

mstar.com.

THE Centre for Independent Journalism (CIJ) condemns the arrest of Malaysiakini journalist, Syed Jamal Zahiid, who was charged in court today for obstructing policy duty while covering the gathering organised by the Coalition Against Coalition (Protes) on Saturday, 26 January 2008.

CIJ is deeply concerned that the arrest of the Malaysiakini reporter is targeted against the online media, which is one of the few alternative and independent sources of information in the country. When contacted, editor K. Kabilan said the manner in which police arrested Syed Jamal was unprofessional and uncalled for.

In a video recording of the arrest available on Malaysiakini.com, Syed Jamal was shown being led away by the police near the Ampang Park LRT station, into the police vehicle where seven others were being held. Syed Jamal said one of the officers was heard saying he had been asking too many questions to an officer on the arrests and was asked to identify himself.

“He had identified himself as a journalist and was only asking questions to the police officer about the arrests that were taking place, but the police proceeded to arrest him. We tried to talk to the police as well but to no avail,” Kabilan said, adding that the online media could be a target of the authorities.

Syed Jamal was charged today and released on a RM1,000 bail, together with 34 others who were charged for illegal assembly.

Journalists in Malaysia are continuously exposed to threats and intimidation by people in power as well as individuals and have very little protection legally. This only signals the lack of respect for the work that journalists do and the abuse of power to stifle critical and dissenting views.

Late last year, at least two journalists and a photographer were attacked and intimated while on duty or for the stories they were pursuing.

CIJ calls on the authorities to drop the charges against Syed Jamal and issue an apology to him as well as Malaysiakini.com. We call upon all institutions of power to respect journalists as they have an important role to play in disseminating truthful information to the public.

Gayathry Venkiteswaran
Executive Director

Keghairahan Derih Jusoh untuk menang di Manir, poster jahat mula digantung

tranungkite.net

Oleh : Anok Manir, Terengganu.

“Derih Jusoh telah ‘masuk gear 5’ di dalam usahanya mengekalkan pemerintahan jahatnya di Terengganu”. Itulah ungkapan yang penulis dengar dari seorang aktivis PAS veteran di Kampung Manir ketika penulis singgah di kedai kopi disitu untuk mengenakan secawan ‘kopi Janggut’.

Keghairahan Derih Jusoh untuk memenangkan UMNO di Manir telah diketahui oleh semua orang-orang UMNO Terengganu. Bahkan Derih Jusoh telah melaungkan amaran awal pada tahun 2005 ketika berkunjung ke Manir akan keinginannya melihat UMNO kembali mengambil kerusi Dun Manir. Yang mana di Dun Manir inilah UNMO telah menjadi kucing kurap sejak 20 tahun dulu.

 Jambatan Manir telah ditawan oleh Derih

Pada 2hb Feb 2008, Derih Jusoh telah menghantar kuli-kuli upahannya untuk menggantung deretan bendera UMNO dan Barisan Nasional di Jambatan Manir yang panjangnya dalam 400 meter itu. Penulis melalui Jambatan tersebut pada pagi 2hb Feb untuk ke Rusila, Marang bagi mendengar Kuliah Jumaat Tok Guru Haji Abdul Hadi Awang dan perasan akan penawanan Jambatan yang mana menurut ingatan penulis, belum pernah berjaya ditawan oleh UMNO semenjak Pilihanraya Umum 1999.

Derih Jusoh telah melakukan penawanan secara sepenuhnya ke atas Jambatan Manir ketika pengumuman Pilihanraya Umum belum lagi dibuat oleh Dollah Badawi yang pura-pura alim itu. Tidak cukup dengan itu, deretan kain rentang menhentam PAS telah digantung disimpang 3 Pasar Manir. Juga dilakukan pada tarikh 2 feb.

Derih Jusoh telah terdesak nampaknya. Derih juga kelihatan bertarung sendirian ketika orang-orang PAS belum menunjukkan kekuatan mereka yang sebenarnya. Derih Jusoh seperti gila bayang di Manir sehingga mengambil keputusan menggantung poster dan bendera secara besar-besaran diManir.

Bagi kebanyakkan penduduk Manir, mereka merasa benci dan meluat melihat kibaran bendera UMNO di atas jambatan panjang itu. Jambatan Manir yang sebelum itu indah dengan pemandangan Pulau di kiri dan kanan jambatan tersebut telah dicemari dengan bendera UMNO yang menyemakkan mata memandang.

Makluman untuk pembaca sekalian, daripada 6 kain rentang yang digantung berhampiran ‘BillBoard’ besar yang tertera perkataan “Masa Depanmu Terjamin”, 3 daripadanya telah rebah ke bumi. Kain rentang sombong ciptaan Derih Jusoh itu hanya bertahan sekitar 36 jam sahaja sebelum ianya rebah ke bumi. Penulis sukar menjawab persoalan siapa yang telah merebahkan kain rentang tersebut memandangkan Manir adalah kubu kuat PAS sejak 20 tahun dahulu. Ditambah pula ketika ini angin bertiup kencang pada waktu petang. Tidak mustahil angin yang telah merebahkan kain rentang tersebut.

Cabaran untuk Derih Jusoh

Jika Derih Jusoh anak jantan, biarlah dalam Pilihanraya Umum nanti beliau dan semua calon-calon UMNO di Terengganu bertanding atas padang yang sama rata. Jangan menggunakan media cetak dan elektronik untuk berkempen.

Jangan digunakan badan-badan kerajaan seperti Kemas, Jabatan Kebajikkan Masyarakat, Majlis Agama Islam Terengganu dan agensi-agensi kerajaan yang lain.

Bahkan jangan menipu dengan menggunakan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), SPR. Jangan menggunakan Polis untuk menakutkan kehadiran orang ramai ke ceramah PAS.

Jika kamu anak Jantan wahai Derih Jusoh, sahutlah cabaran kami ini….

TIPU PILIHANRAYA, GODA RAKYAT JELATA

Sudah biasa, memang terbiasa dengan budaya politik Parti Pemerintah. Bergelumang dengan wang kutipan dari hasil titik peluk rakyat dan digunakan untuk membeli undi rakyat di kala pilihanraya. Kenyataan banyak, angan-angan pun banyak, tapi sampai hujung tahun, tunggu pun tiada. Yang dapat bantuan adalah orang orang yang memang sudah kaya. Tapi masih ramai rakyat yang terpedaya. Bersungguh sungguh sokong kerajaan walaupun tiada bantuan diberi. Percaya kata media yang memutar belitkan berita, agar yang masin rasa manis, yang pahit rasa madu.

Sepanjang beberapa hari ini, dipetik beberapa tajuk yang disiarkan di akhbar arus perdana yang mungkin boleh memperdayakan rakyat untuk terus beri sokongan kepada kerajaan. Janji sudah dibuat, realitinya masih ramai yang miskin. Berselingkuh dengan kenyataan yang tiada fakta. Cakap ikut sedap tekak dan akhirnya rakyat yang bodoh akan tertipu. Pemimpin terus ketawa dan berkata " Bodoh betul orang Malaysia".

Bentuk bentuk berita yang dihebahkan di akhbar dan media arus perdana,
BPR perlu siasat dakwaan penyelewengan kementerian - PM
KDNK 2007 Malaysia sekitar enam peratus – Zeti
Pertumbuhan ekonomi kekal 5.4 peratus
Wang ihsan diagih bulan ini - Najib
Hentikan ambil pekerja asing di GLC
Rawatan perubatan RM5
50 warga miskin terbela
Najib jamin kebajikan warga tentera terus dibela
PM: kerajaan cari kaedah kurangkan kos bina rumah
Bantuan wang ihsan banjir pusingan kedua diberi pada Februari, kata Najib
Elaun pelatih PLKN naik 50 peratus
54 keluarga mangsa banjir terima sumbangan ihsan
KBS sedia geran niaga belia RM2 juta
KWSP bayar dividen 5.8 peratus, tertinggi sejak 2001
RM53.47 juta sara hidup peneroka Kesedar
Pahang terima pelaburan ECER RM1.5 bilion setahun
Peneroka Felda Palong 7 dapat geran tanah
Dana RM410 juta untuk KTHP
PM: Kemiskinan tegar terhapus 2010
PM: Kemiskinan tegar kini hanya 0.7 peratus
RM410j bagi Taman Perindustrian Berteknologi Tinggi Kulim
Tambahan RM5 bilion jayakan SDC
RM3b bantuan tambahan pelajar miskin
Saya sayang belia, kata Perdana Menteri
Kestabilan negara yakinkan pelabur
Pemuda UMNO bantu pelajar hidap leukemia
RM60.15j bantu OKU
UMNO kenal pasti wakil rakyat disiasat BPR
RM3b bantu pelajar miskin
RM38 juta lahirkan 3,400 usahawan tani

Cerita banyak, duit nye mana? Ada berita yang disiarkan berulang ulang, tapi Janjinya mana.

UMNO BERPERANG?

RM200,000 car set on fire outside house

BUKIT MERTAJAM: A multi-purpose vehicle costing more than RM200,000 was set on fire early yesterday.
It belonged to Abdul Aziz Sheik Ahmad, 40, the owner of Restoran Dinas Nasi Kandar.

He realised that his Nissan Elgrand, parked in front of his house in Taman Alma Jaya here was on fire when he heard an explosion at 5am.

With the help of family members and neighbours, he managed to put out the fire but the vehicle was badly damaged.

When contacted, he said his house was also splattered with blood and red paint. There was a package containing a cow's head in the front yard.

Aziz lodged a report at the Machang Bubuk police station.

Aziz, who is also former Permatang Pauh Umno Youth treasurer, did not dismiss politics as the motive for the attack. He claimed to have no enemies in business.

Aziz said last year, he was told people wanted to burn down his garment factory in Alma but did not lodge a police report as this did not happen.

Seberang Perai Tengah district police chief ACP Mohd Anil Shah Abdullah said no arrests had been made. -- Bernama

Soeharto ... Tiada Maaf Bagi mu

Sukarno's widow refuses to forgive
theaustralian.news.

THE Japanese widow of Indonesia's founding president, Sukarno, has said she will never forgive his successor, Suharto, likening his repression to Pol Pot.

Suharto was buried yesterday in a state funeral in central Java as Asian leaders praised his legacy.

But Sukarno's third wife, Ratna Sari Dewi Sukarno, said: "I don't want to lash out at a dead man but I cannot forgive Suharto.

"He was Indonesia's Pol Pot," she added, referring to the late leader of Cambodia's genocidal Khmer Rouge.

Suharto seized power from Sukarno in 1966. Ms Dewi, a former bar hostess born as Naoko Nemoto, married Sukarno at age 19 in 1962 after he was charmed by her on a state visit to Tokyo.

After Sukarno died under house arrest in 1970, she returned to Japan, where she has become a television personality and runs a jewellery and cosmetics business.

Despite Indonesia's economic progress under Suharto, his tenure was marked by the killings of at least half a million communists and sympathisers from 1966, the invasion of East Timor and quelling of separatist movements in Aceh and Papua.

Ms Dewi blamed Suharto for the death of her husband and for mass killings around the country. "Although he had a soft face, he could be cruel and heartless at the same time," she said. "You could not tell what he was like on the inside. What he said and what he did were two different things."

Ms Dewi said many Indonesians still suffered from the cronyism and corruption of his 32-year leadership, adding he was lucky to have lived out his days among friends.

But Thailand's outgoing Prime Minister Surayud Chulanont praised Suharto for helping to maintain security across Southeast Asia.

"Thailand deeply appreciates the enormous contributions his excellency General Suharto rendered to the causes of peace and security in the region," he said in a condolence letter.

"He has made this region far safer, stronger and more confident than it was decades ago."

Singapore's founding father Lee Kuan Yew said history would grant Suharto "a place of honour".

"He has shown himself to be a man of his word. Whatever he had promised, he would deliver. He was taciturn, but tenacious," Mr Lee said in a letter to Suharto's daughter Siti Hardiyanti Rukmana.

While Suharto was forced to step down in 1998 amid widespread rioting after the rupiah collapsed, Mr Lee said the Indonesian president was not responsible for the foreign debt problems of many Indonesian companies and banks that triggered the currency's fall.

Another Suharto contemporary, Malaysia's former premier Mahathir Mohamad, hailed him as a "great leader and an international statesman," saying reports he had orchestrated the bloodletting of 1965 were "absolute nonsense".

"I know this for a fact. I knew what happened," said Dr Mahathir, who arrived at the mausoleum where Suharto was being buried 20 minutes after the official ceremony had ended.

"Indonesia was in a state of anarchy then. At the time of the killings, he was not even the president. He did not order the killing."

Japanese Prime Minister Yasuo Fukuda recalled Suharto's efforts to maintain friendly ties.

"I sincerely pray that former president Suharto would rest in peace. Former president Suharto had long worked to maintain the friendly and goodwill relations between our nation and Indonesia," he said.

AFP

MALAYSIA BATAL EKSPOT VIRUS


Malaysia nixes plan to export monkeys for meat: report
news.my.msn

Malaysia has abandoned a controversial plan to capture and export monkeys found in urban areas after a majority of them were found to be infected with deadly diseases, a report said Saturday.

Azmi Khalid, natural resources and environment minister, said the government decided to drop the plan after at least 80 percent of the 250,000 urban monkeys were deemed unfit for export.

The long-tailed macaques were sick with diseases such as tuberculosis, malaria, hepatitis and AIDS, he told the New Straits Times newspaper said.
"After a study was conducted recently, it was found the macaques were not suitable for export because they were infected," he said. "They were supposed to fulfil the demand for exotic meat in a few countries in Asia and in the West."

Malaysia in August last year lifted a 23-year ban on the export of long-tailed macaques from the peninsular, saying they had become an urban pest and were attacking people and stealing food.
No permits had been issued for the export of the monkeys, the report said.
Malaysia's monkey population is estimated at 700,000. They are mostly macaques or leaf monkeys.

MANGKUK NASIHAT PADA MANGKUK

Umno mesti perangi dakyah di laman web
Amirullah Andi Nur dan Nasir Abd Wahab
www.bharian.com.my

Pilihan Raya Umum ke-12 akan diadakan bila-bila masa dari sekarang. Adakah Umno selaku tunjang utama Barisan Nasional (BN) sudah bersedia.

Sebagai parti tunjang BN, Umno sudah lama bersedia. Kita mengadakan kempen menambah keahlian dan mendaftar ahli Umno sebagai pengundi. Kita membuat persediaan dengan mengadakan kursus pilihan raya, selain memberi taklimat berkaitan undang-undang pilihan raya di seluruh negara. Kita juga mengadakan pilihan raya percubaan. Malah, Wanita Umno sudah menggerakkan semua Ketua 10 (K10) untuk berjumpa pengundi dan memberi penerangan pelbagai isu sepanjang masa kepada rakyat. Jentera parti peringkat Pemuda dan Puteri turut bergerak bagi memantapkan persediaan Umno. Selain itu, Biro Penerangan Umno turut mengadakan program dan taklimat secara berterusan bagi memberi kesedaran kepada ahli untuk bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum. Pada peringkat bahagian dan cawangan Umno di seluruh negara, perkara sama turut dilakukan. Saya percaya menjelang kempen pilihan raya nanti, persediaan kita secara keseluruhannya cukup mantap. Kita hanya menunggu masa, bila Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan mengumumkan pembubaran Parlimen.

Setiap kali pilihan raya pasti ada pelbagai cabaran yang dihadapi setiap parti politik. Apakah cabaran yang dihadapi Umno pada pilihan raya kali ini.

Pada pilihan raya lalu, kita berada dalam keadaan peralihan pucuk pimpinan. Kali ini, kita menghadapi cabaran berbeza dengan beberapa isu tertentu. Misalnya isu membabitkan Hindraf (Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu), tapi kita percaya isu ini dapat ditangani dengan baik. Kita lihat tidak ramai yang terpengaruh kerana sikap tegas kerajaan hingga berjaya meredakan keadaan menerusi penahanan lima pemimpin kumpulan terbabit mengikut ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri). Orang ramai yang bimbang akan keselamatan mereka berpuas hati kerana kerajaan dapat menyelesaikan kemelut itu dengan segera. Jelas tindakan tegas Perdana Menteri mendapat sokongan menyeluruh. (Uweekkkk) Biasanya orang ramai sering pertikaikan kerajaan apabila menggunakan ISA, tetapi dalam kes ini, mereka pula mendesak supaya akta itu digunakan bagi menangani Hindraf.

Selain isu Hindraf, kita juga berdepan dengan isu keselamatan. Ia banyak diperkatakan. Berbanding di negara lain, isu ini kurang diberi perhatian media, tapi di negara kita ia mendapat liputan meluas. Kerajaan sudah mengumumkan untuk menambah anggota polis sehingga 60,000 orang, selain pasukan keselamatan lain. Di samping itu, kita memberi keutamaan kepada pemasangan sistem kamera litar tertutup (CCTV) bagi mencegah jenayah manakala pasukan sukarela seperti JKKK (Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung), Rela atau Rukun Tetangga turut diaktifkan. Namun, pada masa sama, kita harap orang ramai turut memainkan peranan bagi meningkatkan keselamatan. Sebagai langkah proaktif kerajaan, kita dapat lihat ia juga sudah membina balai atau pondok polis tanpa menunggu pembinaan baru, sebaliknya menyewa rumah kedai seperti berlaku di Johor, Selangor dan Pulau Pinang. Ini semua dibuat kerana kita ingin mengurangkan kebimbangan dan kerisauan orang ramai membabitkan soal isu keselamatan. (Uweekkkk)

Kita lihat masalah kenaikan harga barang ini juga ditangani dengan baik. Misalnya ada kes sorok minyak masak, kerajaan dengan segera bertindak meminta lebih banyak bekalan dikeluarkan kerana kita adalah negara pengeluar utama minyak sawit. Ada juga rungutan kenaikan harga barang oleh suri rumah. Umno perlu beri penjelasan. Kita banyak beri bantuan misalnya subsidi sebanyak RM40 bilion. (Uweekkkk)

Masalah lama sering dibangkitkan setiap kali menjelang pilihan raya. Apakah masalah yang belum dapat diselesaikan dan perlu ditangani Umno kali ini.

Biasanya setiap kali pilihan raya, isu atau masalah setempat sering dibangkitkan oleh pengundi seperti kemudahan awam, perumahan, sekolah, masjid, surau, balai raya, bekalan elektrik dan air, perparitan, banjir kilat dan sebagainya. Bagaimanapun, kebanyakan isu ini berjaya diselesaikan. Saya percaya, berapa banyak pun dilaksanakan, masih ada lagi yang diperlukan rakyat. Kerajaan BN akan terus melaksanakannya dari semasa ke semasa. (Uweekkkk)

Masalah pemilihan calon sering menjadi kontroversi malah di sesetengah negeri calon BN kalah kerana pengundi lebih memilih pemimpin bukannya parti. Bagaimana Umno menangani perkara ini.

Jika dulu setiap kali bertanding BN mudah menang, letak siapa saja calon, pasti menang, tetapi sekarang sudah berubah. Orang perlukan perkhidmatan yang terbaik dari wakil rakyat mereka. Saya beri contoh, ketika pilihan raya kecil di Ijok (Selangor) tahun lalu, kita akui BN susah hendak mengekalkan kerusi itu sebab penyandang dulu tidak aktif. Sebab itu, calon yang dipilih mestilah rajin bekerja, membantu rakyat dan sentiasa memberi perkhidmatan terbaik. Sekarang ini pengundi memang hendak tahu siapa calon yang bertanding. Wakil mereka mestilah orang yang rajin bekerja. Tahap perkhidmatan menjadi perkiraan. Tapi kita bernasib baik, malah rakyat negara ini bernasib baik kerana majoriti calon BN yang bertanding sebelum ini boleh memberi perkhidmatan kepada rakyat. (Uweekkkk) Calon baru yang hendak dipilih kali ini mesti yang rajin berkhidmat dan diterima rakyat.

Proses melobi menjadi calon dikatakan sedang giat dilakukan di seluruh negara. Bagaimana Datuk Seri melihat perkembangan ini dan apa nasihat Datuk Seri kepada mereka ini.

Bagi saya, ini adalah proses biasa setiap kali menjelang pilihan raya. Bagaimanapun, keputusan muktamad akan dibuat oleh presiden parti yang juga Perdana Menteri.

Ada dakwaan bahawa mereka yang melobi sanggup berbelanja besar untuk dipilih? Malah, ada yang sanggup upah broker.

Belanja besar?...dia nak belanja siapa? Nak beri hadiah?....Nak beri siapa? Kalau melobi, ini tak perlu berbelanja. Sebenarnya masalah kita dalam parti, kita mempunyai ramai calon yang layak tetapi kerusi terhad. Ia bermakna tidak semua calon boleh diterima dan terpilih. Kalau kerusi banyak, mungkin banyaklah boleh dipilih.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan wakil rakyat yang menghadapi masalah kesihatan, bermasalah dengan rakyat dan tidak menunaikan tanggungjawab secara berkesan tidak akan dipilih semula untuk bertanding pada pilihan kali ini. Ia jelas menunjukkan soal berapa lama seseorang sudah menjadi wakil rakyat bukan lagi ukuran utama. Komen Datuk Seri.

Saya bersetuju dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri itu. Parti dan pucuk pimpinan pastinya akan memilih yang terbaik untuk mewakili Umno dan BN. (Uweekkkk) Bagi yang tidak dipilih, anggaplah mereka tidak ada rezeki untuk berkhidmat sebagai wakil rakyat. Janganlah fikir kalau sudah tidak terpilih, khidmat mereka tidak diperlukan lagi. Itu salah. Soal calon sudah lama berkhidmat juga tidak menjadi isu.

Mungkin ada penyandang dan muka baru yang kecewa kerana tidak dipilih sebagai calon. Apa nasihat Datuk Seri.

Kita harus memberi sokongan parti biarpun kita tidak dipilih. Sebab apa? Sebab kita berjuang dalam parti untuk rakyat, bangsa, agama dan negara. Kita adalah alat parti supaya parti terus memperjuangkan nasib rakyat, supaya negara terus membangun. Kalau masih ada yang tidak menyokong calon BN, menunjukkan mereka tidak setia kepada parti. Mereka ini tidak ada kematangan dalam berpolitik. Ada orang yang sudah lama bersama parti hingga berusia 60 tahun baru dipilih sebagai calon. Seperti saya sebut sebelum ini, kriteria yang penting sudah diumumkan Perdana Menteri. Calon itu mesti orang yang berwibawa, rajin bekerja, boleh diterima orang ramai, boleh bawa kemenangan kepada parti. Mereka tidak terbabit dengan masalah rasuah, masalah yang boleh melemahkan parti, semua diambil kira...Ini semua ditapis sebelum pemilihan dibuat.

Pelbagai isu baru dan lama termasuk isu agama dan perkauman dibangkitkan semula parti pembangkang. Komen Datuk Seri.

Isu agama dan perkauman akan terus dibangkitkan pembangkang. Kita tahu isu ini sering dibangkitkan mereka setiap kali pilihan raya. Ia berlaku sejak dulu, zaman Pas sampai PKR (Parti Keadilan Rakyat), termasuk DAP. Ia isu sepanjang musim. Kalau tak main isu ini, pembangkang susah hendak tarik perhatian ramai. Kita sebuah negara demokrasi yang adil. BN ada rekod yang baik, sebab itu kita dapat bangunkan negara ini dengan baik. Isu agama, kita ada mahkamah...kita ada hakim dan kalau sesuatu itu berpihak kepada satu kaum, itu bukan perkauman. Itu keputusan mahkamah dan mesti dihormati. Isu agama, kalau kita perbesarkan, ia boleh besar. Kita mesti rasional. Kadang kala masalah penjagaan anak juga menjadi isu. Sebenarnya kalau kita ambil jalan sederhana, tidak dipolitikkan, saya percaya ia boleh diselesaikan. Kalau tak puas hati, boleh ke mahkamah. Sebagai negara demokrasi, (Uweekkkk) kita mesti menghormati keputusan mahkamah. Kini isu perkauman dan agama tidak dapat mempengaruhi majoriti rakyat. Selepas belajar daripada peristiwa 13 Mei, masyarakat semakin matang. Pembangkang masih main isu untuk tarik sokongan dan cari pengaruh. Orang ramai kena faham dan perlu rasional, kalau tak puas hati elok runding. (Uweekkkk) Setakat ini, majoriti rakyat Malaysia adalah sederhana...mereka dah belajar insiden 13 Mei.

Apakah isu semasa seperti kenaikan harga minyak, tol, tepung dan roti canai serta kes pembunuhan model Mongolia, Altantuya dan kes Datuk V K Lingam boleh mempengaruhi pengundi.

Harga minyak… Pas kata nak turunkan harga minyak. Negara Arab pengeluar minyak, Amerika juga sama tetapi kedua-duanya tidak dapat turunkan harga minyak. PAS, PKR dan DAP tak ada minyak, macam mana nak turunkan harga minyak? Arab pengeluar utama pun tetapi tak turunkan. Kita beri banyak subsidi, lebih murah dari Indonesia , Singapura, Thailand. Minyak kita dah sikit...2015 akan habis, kerana itu kita perlu berjimat cermat. Harga kita sederhana lebih rendah dari negara lain. Kes tol pula, sebelum ini kita dah tamatkan bayaran tol di sesetengah tempat seperti di Jalan Kuching, Cheras dan Muar. Kenapa DAP, PKR dan PAS tidak ucap terima kasih. Lepas itu kita ada jalan alternatif yang tidak dikenakan tol. Kes V K Lingam dan Altantuya...ini semua sudah pada peringkat Suruhanjaya Diraja dan mahkamah. Saya yakin ia tidak mempengaruhi pengundi.

Bagaimana dengan penyebaran dakyah pembangkang menerusi laman web atau internet.

Saya percaya Umno kena balas balik dakyah pembangkang dalam internet atau laman web kerana ia mengelirukan rakyat. Mereka terbabit buat tohmahan berulang-ulang. Semuanya fitnah belaka. (Uweekkkk) Biro Penerangan Umno sudah edarkan banyak risalah penerangan untuk memberi kefahaman kepada rakyat. Di samping itu, presiden parti yang juga Perdana Menteri turut memberi taklimat selain pemimpin parti yang lain. Ia turut dibantu oleh menteri Umno yang menjelajah ke seluruh negara, bahagian dan cawangan. Sayap parti termasuk Wanita Umno, Pemuda, Putera dan Puteri turut memainkan peranan masing-masing. Alhamdulillah, penerangan Umno diterima dengan baik pada peringkat akar umbi.(Uweekkkk)

Ada beberapa negeri didakwa akan jatuh ke tangan pembangkang terutama Kedah, Selangor dan Pulau Pinang yang kini dikategorikan sebagai kawasan panas menjelang pilihan raya kali ini. Bagaimana Datuk Seri melihat situasi ini.

Kedah, Selangor dan Pulau Pinang tidak boleh jatuh ke tangan pembangkang. Ini kubu kuat kita. Cuma ada beberapa kerusi dirasai panas. Bukan jatuh, hanya kerusi panas dan ia bukan kawasan Umno. Di Melaka tak ada kawasan panas. Di Kota Melaka tak panas. Dia hanya suam-suam saja.

Peluang BN dan Umno untuk menawan Kelantan.

Peluang BN untuk menawan Kelantan pada pilihan raya kini amat baik. Rakyat Kelantan nampak sudah bosan berada 18 tahun di bawah pemerintahan kerajaan Pas yang setakat ini tidak membuat apa-apa perubahan. Kalau tanpa bantuan kerajaan Pusat dalam pelbagai projek pembangunan Kelantan, pasti rakyat negeri itu berada dalam keadaan yang teruk. Setakat ini, sambutan rakyat Kelantan pada majlis yang dianjurkan Umno amat baik. Dengan perpaduan dalam Umno Kelantan sekarang, saya yakin BN akan menguasai Kelantan pada pilihan raya kali ini.

Di Sabah pula isu tempatan dikatakan boleh menjejaskan jumlah undi BN.

Sebenarnya tidak ada isu tempatan yang serius di Sabah. Cuma isu patung Mazu di Kudat. Bagaimanapun, ia bukan isu besar. Kerajaan tidak setuju patung itu dibina di tempat yang dicadangkan dan sudah menyediakan tapak baru. Malangnya, ada pihak tertentu termasuk pembangkang membesar-besarkan isu itu. Saya percaya rakyat Sabah tidak akan terpengaruh. Sabah sekarang di bawah pimpinan Datuk Seri Musa Aman semakin membangun. Masa depan Sabah amat cemerlang terutama selepas Perdana Menteri melancarkan Koridor Pembangunan Sabah (SDC), baru-baru ini.(Uweekkkk)

Ketika pilihan raya kecil di Ijok, BN dikatakan terpaksa bekerja keras untuk memastikan kemenangan. Adakah ini petanda bahawa BN perlu melipatgandakan lagi usaha untuk pilihan raya umum kali ini?

BN mesti kena kerja keras setiap kali pilihan raya biarpun kita yakin boleh menang. Kita tak boleh sombong, takbur, tapi kita yakin kita boleh beri perkhidmatan terbaik kepada rakyat. Ada rekod pencapaian selepas empat tahun Pak Lah sebagai Perdana Menteri. Di era Pak Lah, segala-galanya amat memberangsangkan. Antaranya, negara stabil, ekonomi tumbuh dengan baik sehingga 6 peratus, rizab antarabangsa naik, defisit menurun, eksport naik, trade value satu trillion, ringgit bertambah kuat, inflasi rendah, harga getah dan kelapa sawit meningkat serta ringgit naik berbanding dolar Amerika. (Uweekkkk)

No2umnO - Macam pandai, dia pun sendiri kena tipu dek kerajaan. Inikan pula nak cuba beri pendapat kepada kerajaan.

UMNO is behind all racial problems since 1957


www.hindraf.org
Sun, 03/02/2008 - 03:04 — gsutharison

VOTE FOR DAP

In the May 13 Incident on May 13, 1969, a major racial riot broke out between ethnic Malays and Chinese in Kuala Lumpur that suspended the Malaysian parliament for 22 months. It all started when the Chinese demonstrators, who were supporters of the winning Democratic Action Party and Gerakan in the elections, headed through the Malay district of Kampung Baru, jeering at the inhabitants. Some of them carried brooms, allegedly to symbolise the sweeping out of the Malays from Kuala Lumpur, while others chanted slogans about the "sinking" of the Alliance boat — the coalition's logo. However, a recently published book by Kua Kia Soong, May 13: Declassified Documents on the Malaysian Riots of 1969, asserts instead that the riots were started by certain Malay groups within UMNO in a coup d'etat attempt, which the government promptly placed blame on the Opposition parties.

Since then, the Malaysian government aims to stablise the economy by introducing the New Economic Policy (NEP) citing income disparity as the main reason for the riots. NEP is actually created to to increase the ownership of enterprise by Bumiputras from the then 2.4% to 30% of the share of national wealth.

JERANTUT NAK JADI GENTING

Jerantut 'bandar kasino'
kosmo


BANGUNAN yang dipercayai menjadi pusat mesin judi haram di Jerantut, Pahang.

JERANTUT - Eksklusif untuk peneroka dan penduduk kampung.
Itu 'dedikasi' pengusaha premis mesin judi untuk golongan tersebut yang beroperasi secara haram di bandar Jerantut dan bandar Inderapura di sini untuk mengelak kegiatan mereka diketahui umum khususnya 'orang luar.'

Malah salah sebuah daripadanya beroperasi di dalam sebuah gudang dan dikatakan 'kebal' daripada tindakan undang-undang dengan memperalatkan nama orang-orang kenamaan.

Tinjauan KOSMO! Ahad mendapati 'orang luar' tidak dibenarkan masuk ke ruang mesin judi yang tersorok dalam premis kecuali diperkenalkan oleh pelanggan tetap kepada tonto yang mengawasinya.

Difahamkan kegiatan haram itu berselindung di sebalik nama pusat rekreasi serta persatuan tertentu dan kini bilangannya sudah mencapai kira-kira 30 buah mesin.

Menurut salah seorang peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Karim, pengusaha terbabit hanya membenarkan orang tertentu memasuki bilik yang menempatkan mesin judi atau lebih dikenali sebagai mesin buah.

"Tidak semua orang dibenarkan masuk tempat yang ada mesin judi buah itu, mungkin ia bagi mengelakkan operasi mereka dikesan pihak berkuasa.

"Jerantut ini bandar kecil, tak hairanlah pengusahanya mengenali muka-muka yang biasa main di situ. Jika orang luar dibawa oleh pengunjung yang biasa datang, barulah dibenarkan masuk," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Salah seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Man pula memberitahu, sebuah premis mesin judi haram terbesar di bandar itu menjadi tumpuan ramai peneroka terutama pada hujung minggu.

"Apa yang saya dengar, ramai yang sudah terjerat dengan ketagihan bermain judi di situ sehingga ada yang terpaksa menjual tanah, kereta dan motosikal," katanya.

Sementara itu, dalam percubaan menjejaki kegiatan haram di salah sebuah pusat rekreasi di situ, wartawan dan jurugambar KOSMO! Ahad diekori oleh beberapa orang tonto sebaik sahaja melangkah masuk ke premis berkenaan.

Di dalamnya, kira-kira 30 mesin permainan arked ditemui dan tidak kurang 10 bilik karaoke kecil dan beberapa meja snuker di samping terdapat satu pintu rahsia.

Sementara itu, Ahli Exco Majlis Belia Felda Pahang, Abdul Rahman Mohamed ketika dihubungi mengakui pernah melihat mesin judi berkenaan di lokasi tersebut pada hujung tahun lalu.

"Saya difahamkan orang tertentu sahaja yang dibenarkan masuk ke tempat mesin judi itu.

"Saya sendiri pun pernah nampak hanya setelah dibawa masuk oleh orang yang biasa ke sana," katanya.

Katanya, beliau turut menerima beberapa aduan daripada penduduk kampung dan peneroka berdekatan bahawa ada di kalangan mereka terpaksa menggadaikan barang berharga akibat kalah judi.

AAB threatened Bersih for tearing EC chairman's photo

ktemoc.blogspot.


“One of the great attractions of patriotism it fulfills our worst wishes. In the person of our nation we are able, vicariously, to bully and cheat. Bully and cheat, what's more, with a feeling that we are profoundly virtuous.”

- Aldous Huxley

So, some Bersih leaders tore the photograph of the Election Commission chairman, Abdul Rashid Abdul Rahman, in protest (or disgust) at what they perceived as his lack of even handedness, or in his failing to exhibit the required neutrality as the supposed ‘umpire’ in federal and state elections.

Neutrality? This was the bloke who had the unmitigated and brazen cheek (or plain stupidity) to say Only one 'regime' is capable of running the country, where he had shamelessly said:

“A lot of people are anxious to determine the type of regime that is going to handle Malaysia in the coming years. They are always talking about regimes. I never talk about regimes. There is only one regime in this country that is capable of running (the country).”

“People get angry with me whenever I say this (but) people don’t seem to understand the critical scenario in the country. What is it that can (take) over from the present one given the political scenario we are in?”

I had then blogged: 'That’s not your bloody business, Abdul Rashid! If you have any decency and are fearful of answering to God, you should resign from the EC and join your favourite regime as a party faithful instead of sitting in the publicly paid job as a supposedly neutral and independent Election Commissioner, when you're obviously not.'

'The EC should be immediately sacked by the King on the urging of Parliament for his officially declared political bias. But I guess in making this procedurally correct and justified (but bloody silly) call I am just pissing into the wind.'

'Then he showed his UMNO bias, not that we weren’t aware of that but his daring was staggeringly breath-taking, in speaking out aloud at a seminar on Malaysian political development organised by the political science department of the International Islamic University Malaysia (IIUM) in Kuala Lumpur today.'

Can you blame people, let alone Bersih leaders, for viewing this man with utmost disrespect, disdain and disgust?

Abdul Rahman knows our feelings because he made his next stupid statement by asking for the power to sue critics who make allegations against the EC. Basically he wants to silence anyone who raises complaints against him and the several unexplained decisions and actions of the EC.

I gave him a piece of my mind in Chairman of EC should resign. I was disgusted by his nerve in making a political statement against his accusers who had complained of vote-rigging. He accused them as: “… traitors (for hurting the image of the country).”

I blogged: 'Whether those accusers are traitors or not is not for you, Abdul Rashid a public servant, to open your big mouth to say. You should immediately apologize for your reckless slandering of members of the Malaysian public.'

So Bersih tore his photo as a symbolic gesture of their dissatisfaction at what they see as his lack of neutrality and independence as the chairman of the EC, and what did our PM do?

Instead on falling back on his renowned ‘elegant silence’ he too had to blunder into the disgraceful episode by threatening to take action against Bersih for tearing up photos of Abdul Rashid.

Malaysiakini tells us in Tearing up Rashid's photo: PM mulls action that AAB said:

“We should take action if there are laws that provide for punishment for such an action. They’re rude and disrespectful. There are other ways to air their disapproval."

Since when has the photo of Abdul Rashid gained the hallowed sanctity of the iconic Jalur Gemilang?

When the PM of our nation threatens harmless acts of democratic expression with the law (whatever that is nowadays) it speaks ill of our nation’s state.

The village bully is back!

Bodowi Merajuk...

joshbeh.blogspot

Some days ago, BERSIH announced their Jom Bersih Carnival in Terengganu and for good measure, they ripped Abdul Rashid's photo (the Election Commissions chairman) to pieces and tossed it in the rubbish bin.

At first, I didn't think too much of it. In fact, I just considered it mildly amusing. But Bodowi took it pretty seriously and Malaysiakini reported that he said "They’re rude and disrespectful. There are other ways to air their disapproval" and then even threatened "We should take action if there are laws that provide for punishment for such an action".

Maybe Bodowi confused Abdul Rashid with King Bhumibol... you know what, this is so absolutely hilarious and ridiculous that I don't have to poke fun at it. Hahaha.

May BERSIH should try voodoo next time... put his face on some dolls and stick needles in, burn the dolls, drown them, stomp on them and then poke pencils in the dolls' ass.

Apabila semua pemimpin BN berkarat!

detikdaily

Pendapat

Di England, satu pertiga dari gaji bulanan pekerja biasanya membolehkan mereka membeli sebuah komputer. Di Malaysia, gaji tiga bulan pekerjanya perlu dihimpunkan untuk membeli sebuah komputer.

Di Thailand, lebuhrayanya bermula dari Danok sehinggalah ke utara tidak bertol. Di Malaysia, dari Bukit Kayu Hitam sampai ke Kuala Lumpur perjalanan sehalanya perlu membayar harga hampir RM60.00.

Oleh Afrar Yunus
alkerohi

Barisan Nasional dan UMNO perlu dibersihkan. Itulah diantara harapan dan gesaan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir.

Apa yang memuskyilkan ialah, ruang mana yang perlu dibersihkan. Semuanya kelihatan berkarat. Ketua BN kaki tidur. Tidak tahu apa-apa. Rakyat dibiarkan menderita dengan kenaikkan harga barang. Terlalu banyak kelemahan cucu ulama ini untuk dituliskan. Awalan lantikannya sebagai PM adalah ‘indah khabar dari rupa’.

Timbalan ketua BN dikaitkan dengan komisyen pembelian kapal selam. Juga dengan pelbagai tuduhan termasuk akhlaknya yang rendah seperti yang dijaja oleh puak Timbalan Ketua Pemuda UMNO.

MCA pula baru sahaja mengorbankan Chua Soi Lek kerana karat seks. Belum lagi isu-isu lain termasuk isu Zon Bebas Pelabuhan Kelang yang dihebohkan sebagai karat wang.

Samy Vellu Ketua MIC yang sudah berusia 71 tahun masih belum nampak jalan keluar dari politik.

Selepas kejutan dari Hindraf, agaknya mahu namanya terpahat sebagai ahli politik yang kerja sampai mati dan akan gembira bila kerandanya diusung keluar ketika sedang berkhidmat di arena politik.

Kepimpinan politik Sabah dan Sarawak yang bergelumang dengan rasuah. Harta negara dibahagi sana-sini.

Tidak termasuk puak kroni dan tali barut mereka di peringkat cawangan, bahagian dan sebagainya. Diandaikan seorang mendapat projek satu juta . Setiap cawangan dan bahagian sudah berapa jumlahnya ?

Susu pekat naik harga RM0.80 sen setin. Bawang naik harga RM2.00 sekilo. Tepung naik harga RM1.00 sekilo. Belum masuk cabai, ayam, daging, ikan dan lain-lain. Tahu dan sedarkah sikaki lena itu ?

Belum lagi Khairy Jamaludin seorang penganggur dari kediaman Perdana Menteri Malaysia yang didakwa mampu membeli nombor pendaftaran kereta KJ 10 daripada seorang penduduk di Sungai Petani Kedah dengan balasan yang tinggi.

Mantan Perdana Menteri yang kini mula bersuara pernah juga digelar maha firaun. Musa Hitam pula pernah dipalitkan dengan isu pembunuhan di Memali Kedah. Tengku Razaleigh pula sekejap bergayut di sana dan sekejap pula bergayut di sini.

Siapa yang tidak berkarat ?

BPR dan Polis yang diharapkan dapat memperbetulkan keadaan tetapi mereka juga bergelumang dengan karat. Siapa yang bersih ?

Di England, satu pertiga dari gaji bulanan pekerja biasanya membolehkan mereka membeli sebuah komputer. Di Malaysia, gaji tiga bulan pekerjanya perlu dihimpunkan untuk membeli sebuah komputer.

Di Thailand, lebuhrayanya bermula dari Danok sehinggalah ke utara tidak bertol. Di Malaysia, dari Bukit Kayu Hitam sampai ke Kuala Lumpur perjalanan sehalanya perlu membayar harga hampir RM60.00. Keuntungan yang terlalu banyak untuk syarikat tol.

Negara-negara seperti Finland, Norway, Sweden dan banyak lagi, pendidikan rendahnya sehinggalah ke peringkat universiti dibiayai kerajaan. Di Malaysia, ‘orang politik parti pemerintah dan kroni’ menghantar anak-anak belajar ke luar negara setelah memeras harta negara dan rakyat. Penduduk Malaysia yang lainnya perlu membayar apa yang sepatutnya percuma hasil dari tanggungjawab sosial pemerintah.

Pengundi yang masih leka tidak seharusnya menggadaikan masa hadapan anak cucu dengan memberikan mandat kepada orang yang sudah terbukti gagal dan cuai dalam melaksanakan amanah.

Usah matikan hak-hak kita selagi kehidupannya masih boleh diteruskan. Usah mengaku kalah sebelum berjuang di medan pertempuran.

Kementerian Penerangan terbit buku tangkis hujah pembangkang

KEMENTERIAN Penerangan telah mengedarkan 10,000 naskah buku Janji Dikota kepada orang ramai bagi menangkis pelbagai tohmahan parti pembangkang terhadap kerajaan, kata Timbalan Menteri Penerangan Datuk Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata buku karangan beliau sendiri yang mengandungi 17 perkara itu juga telah dibekalkan kepada pegawai Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) dan pegawai penerangan daerah sebagai bahan rujukan bagi memudahkan mereka menyalurkan maklumat ketika memberi ceramah di seluruh negara.

"Isi kandungan buku itu bermula dengan tarikh pelantikan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri pada 30 Oktober 2003," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pilihan raya parlimen Bagan Datoh di sini petang ini.

Beliau berkata antara perkara yang disentuh dalam buku itu ialah konsep Islam Hadhari yang diilhamkan oleh Perdana Menteri.

"Buku itu juga menjelaskan 10 perkara yang Perdana Menteri rancangkan dalam masa 50 tahun akan datang, antaranya mengenai hasrat untuk mewujudkan universiti bertaraf dunia sempena ulang tahun kemerdekaan yang ke 100 yang akan disambut pada tahun 2057," katanya.

Ahmad Zahdi berkata buku itu yang diterbitkan dengan persetujuan Kementerian Penerangan diharap akan dapat diselaraskan sebagai satu piawaian ceramah yang lebih telus berbanding bentuk ceramah yang berbeza-beza antara satu tempat dengan tempat lain seperti sebelum ini. Bernama

RM3BILLION JANJI PILIHANRAYA

RM3b bantu pelajar miskin
Utusan Meloya

KLUANG 2 Feb. – Kementerian Pelajaran memperuntukkan RM3 bilion menerusi Skim Bantuan Tambahan kepada pelajar di seluruh negara pada tahun ini, kata Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Menurutnya, jumlah tersebut cukup besar dan menggambarkan kesungguhan kementerian dalam memastikan setiap anggota masyarakat daripada golongan kurang berkemampuan mendapat pembelaan yang sewajarnya, sekali gus memastikan mereka tidak tercicir dalam arus pendidikan negara. More...

No2umnO - Yuran pun tak boleh nak settle, kerajaan cuba bantu berbillion ringgit kepada rakyat. Sekarang ramai yang sudah berangan angan. Tapi lepas ni.....semua nganga. Duit entah kemana, bantuan entah kemana. Ramai yang pasang pukat di tengah jalan. Bagi 3 billion, yang sampai RM3.00. Rakyat yang masih percaya janji UMNO, padan lah muka.

CINA SEKINCAN TAU BURUK PERANGAI KHIR TOYO

BN Perlu Kerja Keras Rampas Kembali Kerusi DUN Sekinchan

SABAK BERNAM, 2 Feb (Bernama) -- Pengerusi Barisan Nasional (BN) Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo hari ini berkata BN khususnya MCA dan Gerakan mesti bekerja keras merampas semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sekinchan pada pilihan raya umum akan datang.

Beliau berkata MCA dan Gerakan mesti bekerjasama meraih sokongan pengundi bagi memastikan kerusi yang dimenangi oleh wakil DAP, Ng Swee Lim pada pilihan raya umum lepas dapat dimenangi BN.

Berucap pada majlis penyampaian sumbangan sempena Tahun Baru Cina 2008 di Sekinchan di sini hari ini, beliau berharap pengundi di Sekinchan menerima dengan baik siapa jua calon BN yang diletakkan bagi kawasan itu.

Pada pilihan raya 2004, calon MCA Chia Kim Lem, yang menerima 4,559 undi tewas kepada Ng yang memperoleh 4,903 undi.

"Gerakan dan MCA perlu kerjasama, kita tidak mahu ahli-ahli (parti BN) kita tidak setia kempen calon BN untuk Parlimen tetapi untuk DUN sokong calon pembangkang ini tidak baik," kata Dr Mohamad Khir.

Menurut Menteri Besar itu kekalahan calon BN di Sekinchan pada pilihan raya umum lepas dikatakan berpunca daripada pengundi-pengundi tidak sukakan calon MCA.

Sambil menjangkakan pilihan raya umum ke-12 akan diadakan tidak lama, kemungkinannya selepas sambutan Chap Goh Mei, Dr Mohamad Khir berkata jentera BN perlu bersiap sedia mulai sekarang bagi menghadapi pilihan raya umum itu.

Pada majlis itu, Khir menyampaikan bantuan kepada 262 orang yang terdiri daripada ibu tunggal, pelajar daripada keluarga kurang berkemampuan, warga emas dan orang kurang upaya kaum Cina.
No2umnO - Sorry Khir Toyo .... Cina Sekincan tak sebodoh cina tempat lain.....Kalau bukan kerana wang, mungkin BN langsung tidak mendapat undi. Sekincan adalah lokasi sejarah Khir Toyo. Siapa tak kenal dia, tapi semua orang dah tau buruk perangai Khir Toyo yang berkawan dengan seorang tokey kontraktor Cina yang terlibat dengan projek Jalan Pintas sekincan. Cina disana pandai, kalau sokong BN, mereka dipinggirkan. Kalau sokong pembangkang, kerajaan akan tabur projek untuk beli undi. Oleh itu ..... baik sokong pembangkang.

Posting terkini

Blog Archive