KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 14, 2008

Gelita 14.... Black 14 - Kassimselamat

Kassimselamat - April bulan penuh nostalgia dan bermakna buatku. Tarikh² 4 April, 14 April dan 17 April mempunyai cerita dan nostalgia di sebaliknya.

Esok 14 April, ulang tahun ke 9 peristiwa "Black 14 ". Pada tarikh ini sembilan tahun yang lalu Dato' Seri Anwar Ibrahim (DSAI) di jatuhkan hukuman penjara selama enam tahun. Pagi itu pusat bandar Kuala Lumpur gawat seketika dengan demontrasi bantahan oleh penyokong² DSAI termasuk diriku. Di sana sini kedengaran laungan 'Reformasi' oleh penyokong² DSAI.

Sekeliling pusat bandar kami berarak. Bermula dari Masjid Jamek ke Central Market, bertempur dengan FRU di Lebuh Pasar berhadapan Bank Pertanian. Kami kemudian menuju ke Masjid Negara. Di luar Masjid Negara kami berkumpul, Tian Chua dan Arwah Ahmad Nor (tak silap arwah presiden MTUC ketika itu) memberi kata ucapan semangat.

Dari Masjid Negara kami berarak menuju ke Dataran Merdeka. Berhadapan Kompleks Daya Bumi kami di sembur dengan 'Water Cannon'. Masing² bertempiaran lari termasuk diriku. Nasibku kurang baik, dalam tergesa-gesa melarikan diri, kakiku terlangar rantai besi penghalang parking kereta. Aku tersungkur jatuh, kakiku terseliuh. Terhincut-hincut aku berlari masuk ke dalam Kompleks Daya Bumi menyelamatkan diri dari ditangkap.

Kini sudah sembilan tahun peristiwa itu berlalu. Sungguh manis bila di kenangkan. Jika sembilan tahun lalu, aku tersungkur tapi masih mampu bangun berlari kembali. Hari ini, aku tersungkur untuk selamanya.

Kisah²ku 4 April & 17 April dan zaman Reformasi boleh di layari di blogku di sini.

BLOG CHUA SOI LEK PULAKSeorang lagi doktor dan seorang lagi bekas menteri membina BLOG nya...Tidak lain dah tidak bukan, wajah yang terpapar di media dan video video.......CHUA SOI LEK !!!!

Blognya : http://www.drchua9.blogspot.com/

MCA SUDAH MULAKAN BABAKNYA

Radenjowo
MCA mulakan lakonan arahan UMNO. Dua dua parti ini adalah parti sengsara. Hancur dan semakin hancur. MCA, Parti kaum Cina yang telah terumbang ambing akibat amalan budaya UMNO.

Perbalahan kuasa MCA mirip parti UMNO tapi sepet matanya. Kedua dua nya gila kuasa dan akibat semua angkara dalaman, mereka akhirnya kecewa, kecundang dan dipaksa melepaskan 5 negeri kepada Pakatan rakyat. Hilang kedudukan dan hilang kuasa. Yang ada hanyalah tetulang lidah yang cuba bercakap cakap tentang perkauman dan menentang RAJA.

UMNO pening kepala. Habis ikhtiar untuk bakar semangat MELAYU. Pertemuan dan forum melayu dianjurkan, tiada sambuta. Rakyat buat tak tahu, masing masing sibuk urusan harian sehingga tidak tahu apa yang berlaku. Kini tiba giliran MCA untuk bakar semangat bangsa. Bukan lagi isu bahasa, bukan isu bangsa tetapi isu Raja. Kalau DI TERENGGANU, rakyat mengamuk, mungkin ini boleh jadi punca cerita.

MCA bantah kenyataan Tengku Faris
"Sejak 50 tahun yang lalu, pelbagai kaum telah bersama-sama bekerja keras untuk mencapai matlamat pembinaan negara, di mana mereka juga telah memberi sumbangan besar kepada pembangunan negara.

"Oleh itu, mereka juga mempunyai persamaan hak sepertimana yang terkandung dalam Perlembagaan," kata Ong lagi.

Menurut beliau lagi, Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan menyebut tentang melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak

Bagaimanapun, katanya, ia juga hendaklah dibaca bersama dengan Artikel 153 (7) yang menyatakan "tiada apa-apa juga dalam Perkara ini boleh berkuatkuasa untuk melucutkan atau memberi kuasa supaya dilucutkan hak, keistimewaan."

"Kenyataan yang dibuat oleh Tengku (Mahkota Kelantan) tidak konsisten dengan pendirian BN (Barisan Nasional) mengenai perpaduan kaum yang mempertahankan keadilan dan persamaan perkongsian,"
kata Ong. - Malaysiakini
Mungkin benar tekaan Raja Petra yang masak tentang tingkah laku MCA. Sudah dihidunya langkah perkauman kedua dua parti ini,
Running dog running scared
(...) Barisan Nasional realises that Umno can keep talking but the Malays will just turn a deaf ear. So now they are getting MCA to do the talking. And MCA is touching on an issue worse than race. They are talking about Islam. Religion is worse than race. Religion can even make people of the same race kill each other like in India, the UK, etc. So it would be more effective to whack Islam than to raise the issue of race. And if it is non-Muslims who whack Islam, then be ready for blood on the streets.

MCA is the true running dog of Umno. Sabah and Sarawak won 54 Parliament seats but they were offered only seven Cabinet posts, five mere Deputy Ministers on top of that. MCA, however, won only 15 Parliament seats but they were given 13 Cabinet positions. Another two and all the MCA Parliamentarians would be in the government. So MCA has almost as much to lose as Umno and they would be very prepared to assist Umno in this race-religious divide game just to protect their positions in the government and to remain the deputy taiko of Barisan Nasional.

Yes, we can see Umno’s sins. We can see how Umno plays the race card. We can see how Umno plays the dangerous game of racial politics. But what we don’t see is MCA also playing the more dangerous game of Islam whacking. more...
Kalau bangsa Melayu tidak melatah, UMNO sendiri akan bersuara. Dan tiba tiba Presidennya berkata ....
Perbahasan sentuh sensitiviti kaum boleh dikenakan tindakan - Abdullah
Utusan
KUALA LUMPUR 14 April – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengingatkan anggota Parlimen supaya tidak membahaskan isu yang boleh menimbulkan sensitiviti kaum di dalam negara ini semasa perbahasan di Dewan Rakyat kerana Akta Hasutan boleh dikuatkuasakan di dalam dewan yang mulia itu.. more...
Dengan HINDRAF, usaha itu gagal. Kini UMNO guna MCA untuk hina RAJA. Bayang bayang 13 Mei bermain di kepala mereka. Berharap api menjadi marak. Berharap agar permusuhan dan perbalahan berlaku. Mahu diulangnya peristiwa tersebut. Biar Melayu dan Cina sengsara, UMNO DAN MCA akan hadir sebagai perwira. Berjayakah mereka bodohkan bangsa sendiri?

ZAINAL SAKOM TAK PERASAN RUPANYA?

[dzas.jpg]

Mungkin beliau tidak sedar bahawa pada saat ini, UMNO sudah dipalitkan dengan usaha Babi di Selangor dan Dato Zainal Sakom terus cuba untuk membangkit isu kelulusan kerajaan baru terhadap penternakan Babi tersebut. Mengajak semua bangsa Melayu untuk bersatu untuk memertabatkan kembali penyatuan bangsa melayu. Artikel beliau,

“kita cuma hanya tinggal kuasa yang akan menentukan bangsa.”
zaisakom
Kini rangkap itu di selangor, di perak, apalagi di pulau pinang. Hakikatnya juga di wilayah persekutuan kuasa itu sudah tidak ada lagi dan kesannya Melayu sedang diperkuda oleh orang lain. Untuk memenuhi hajat dan cita-cita tersirat mereka. DEB suatu dasar yang sangat baik barangkali kecuaian berlaku oleh satu dua pemimpin dan sedikit kegagalan dalam sistem penyampaian telah dinafikan dan akan dihapuskan, sedang melayu itulah produk berjaya dari DEB tersebut.

Dengan membelakangkan Islam sebagai agama rasmi negara juga DYMM Sultan adalah ketua agama dan adat istiadat melayu, kebawah Duli sendiri tidak dirujuk dan didapatkan nasihat sebelum soal-soal sensitif seperti meluluskan tapak penternakan babi moden di Sepang, dimana semua rakyat maklum kawasan ini adalah kawasan penempatan melayu yang sepatutnya mendapat perlindungan dari pemimpin melayu, tapi malangnya pemimpin melayu yang mengetuai kerajaan negeri selangor layu dan melintuk terpaksa menurut kemahuan DAP. More...
Untuk rujukan beliau, sekiranya terpandang blog ini maka rujuk lah berita berita berikut untuk dijadikan pautan artikel beliau untuk masa akan datang. Waspada kerana lambat mendapat maklumat akan mencicirkan kita pada keadaan semasa.

Isu babi Selangor: Syarikat bumiputera, bekas Adun Umno terlibat
Babi is a good business
RUPA-RUPA UMNO DI BELAKANG PROJEK BABI

Bajet misi kedua hantar angkasawan di kabinet

Astronaut_2Mstar - (...) "Buat masa ini, peruntukan bagi fasa kedua ini belum ada. Oleh kerana itulah kerajaan terpaksa memikirkan pelan seterusnya," katanya kepada pemberita selepas melawat ke Akademi Sains Malaysia (ASM) di sini, Isnin.

Maximus berkata kerajaan belum memberi jawapan kepada Russia sama ada akan meneruskan program itu atau sebaliknya kerana perlu terlebih dahulu membuat beberapa kajian berhubung bajet dan kesan daripada misi pertama.

Katanya kerajaan memerlukan tempoh kira-kira dua bulan bagi membincangkan perkara itu dan kemudian barulah memberitahu Agensi Angkasa Russia (ROSKOSMOS) sama ada mahu meneruskan atau membatalkan hasrat untuk misi kedua itu.

Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha dipilih untuk misi pertama manakala Mejar Dr Faiz Khaleed, 26, yang turut menjalani latihan bersama Dr Sheikh Muszaphar dicadang untuk dihantar bagi misi kedua. more...

KPPK sertai Cuepacs boikot Hari Pekerja

Mstar - (...) Presidennya, Anuar Ibrahim berkata ini kerana kesatuan itu merupakan salah satu anggota gabungan dalam Cuepacs.

"Kita kenalah ikut keputusan kongres, kalau dalam mesyuarat bolehlah kita bantah tapi kalau kongres dah buat keputusan untuk boikot kita kena akur," katanya kepada pemberita selepas merasmikan bengkel 'Kecemerlangan Sistem Penyampaian' di Institut Kefahaman Islam Malaysia di sini, Isnin.

Cuepacs, pada 2 April lalu mengumumkan akan memboikot sambutan Hari Pekerja anjuran Kementerian Sumber Manusia pada 3 Mei dan satu lagi sambutan anjuran Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada 29 Mei jika kerajaan gagal memberi kata putus berhubung lima tuntutan kesatuan itu.

Lima tuntutan itu ialah pembayaran saguhati RM2,000 kepada semua kakitangan kerajaan; menaikkan elaun perumahan dari RM180 sebulan kepada RM230; meminta JPA menghapuskan peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) untuk kakitangan Kumpulan Sokongan I dan II (Gred 1 hingga 40), memberikan semula Elaun Kritikal bagi Kumpulan Sokongan Dua yang ditarik balik pada Februari lepas dan melanjutkan umur persaraan wajib dari 56 tahun kepada 60 tahun.

Dalam ucapannya, Anuar meminta para guru supaya sentiasa menambah ilmu pengetahuan dari semasa ke semasa supaya tidak ketinggalan terutama dalam bidang teknologi komunikasi maklumat (ICT). more...

Hentikan Islam Hadhari!!! - Mufti Perlis

Mstar - Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin lantang menegur agar Islam Hadhari dihentikan segera. Beliau sifatkan jenama Islam Hadhari sebagai salah satu sebab kekalahan Barisan Nasional baru-baru ini.

"Saya sudah banyak kali menegur tentang Islam Hadhari sebelum ini tetapi kurang mendapat perhatian," kata beliau yang menyuarakan ketidakpuasan hati di dalam ruangan Pena Mufti semalam di bawah tajuk...'Jika pemerintah bertaubat dengan taubat nasuha'.

Artikel beliau yang disiarkan di dalam akhbar perdana semalam mendapat banyak reaksi dari beberapa pihak di mana rata-rata menyokong keberanian beliau menegur kepimpinan dan isu politik yang sedang berantakan dewasa ini.

"Banyak perkara yang patut saya komen tentang Islam Hadhari. Sejak dahulu saya selalu mengelakkan dari menyebut jenama yang mengundang ‘seribu kekeliruan itu’. Saya akan menulis tajuk khas mengenainya, insya Allah. Apa yang penting banyak perkara perlu dibetulkan.

"Bertaubat!. Kembalilah kepada Islam yang murni lagi asal seperti zaman Nabi s.a.w. Islam yang terbukti membangunkan kehidupan masyarakat yang aman lagi harmoni dunia dan akhirat. Tokok tambah agama hanya menghilangkan keaslian dan keberkatan dari Allah."

Dr Asri turut memetik satu rangkap di dalam artikel beliau semalam yang jelas memperkatakan isu pasca politik yang 'bercelaru' sekarang.

"Wahai pemimpin! Pena saya tidak menzalimi anda. Sudah setahun, saban minggu ayat-ayatnya berbaris di sini. Bukan untuk menjatuhkan, tetapi mengajak melihat bersama laluan di hadapan. Allah yang memberi kuasa kepada sesiapa yang Dia kehendaki, dan mencabutnya dari sesiapa yang Dia kehendaki. Sesungguhnya taubat adalah penghalang bala bencana.

"Firman Allah: “Dan Allah tidak akan menyeksa mereka sedangkan mereka beristighfar (meminta ampun)”. (Surah al-Anfal: 33).

Kata Dr Asri, "Ramai yang tidak berani berterus terang tentang isu 'Islam Hadhari' ini. Ini adalah kewajipan saya." More...

Polis jangan ganggu "Black 14"


Roslan sms

(...) Hari ini adalah hari perayaan besar, bukan hanya buat Anwar sekeluarga tetapi buat semua yang berjuang menuntut kebenaran dan keadilan. Lantas majlis rasmi menyambut peristiwa keramat bersejarah ini akan diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kg Bharu, Kuala Lumpur.

Kelab Melayu tertua di KL ini (yang mengambil sempena nama Sultan Selangor ketika itu) menyimpan sejarah dan nostalgia kerana di premis inilah satu ketika dahulu badan-badan NGO Melayu berhimpun untuk menubuhkan Umno. Yang hadir termasuklah semua tokoh Melayu kiri dan kanan se Tanah Melayu. Walaupun KL kini bukan lagi berada di bawah jajahan Selangor namun Kelab ini terus milik kerajaan Selangor, MB Selangor otomatik adalah Pengerusinya. Bersejarah sungguh, hari Anwar bebas, dan Pengerusi Kelab Sultan Sulaiman adalah Tan Sri Khalid Ibrahim, MB Pakatan Rakyat Selangor!

Lalu saya hairan mengapa tiba-tiba pihak polis begitu terganggu atau "agitated" dengan program ini? Biarlah ia berlangsung dengan baik dan aman, bukankah ytang hadir itu juga nanti orang yang baik-baik dan dianungi pula oleh MB Selangor. Memanglah ramai yang akan hadir kerana rakyat jelata semua mahu merayakan hari bersejarah ini. more...

TYSON WARN MEDIA

Mat Taib to media: Don't highlight resignation calls

Star - Umno information chief Tan Sri Muhammad Muhammad Taib urged the media to stop highlighting calls for party president Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to resign as this could be "misinterpreted."

“If the resignation issue is blown up by the media, it must be held responsible for its impact on the country’s economic development and financial standing, as well as for eroding confidence.

“People may assume the country is in a mess," he told reporters after attending a feast to mark the victory of Bukit Gantang Umno deputy chairman Datuk Rosli Husin who won the Terong state seat in the recent general election.

“Don’t go overboard in publishing the matter as a (new) government has been established,” Muhammad said.

Muhammad, who did not contest in the March 8 polls, was appointed Rural and Regional Development Minister as a senator.

Selangor cadang teliti semula lokasi ladang babi

Utusan.

(...) Bagaimanapun status projek itu setakat ini, katanya, masih mengikut perancangan dan lokasi asal iaitu di Ladang Tumbuk, Mukim Batu, Kuala Langat.

Malah, beliau turut difahamkan projek berkenaan membabitkan peruntukan di bawah dana program alam sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan bukannya daripada kerajaan negeri.

"Saya akan fikir dan teliti segala cadangan daripada semua pihak mengenai projek ini. Tetapi kawasan sedia ada (Ladang Tumbuk) sememangnya telah menjadi ladang ternakan babi sejak dahulu lagi dan kita masih kekalkan keputusan projek ini.

"Bagaimanapun, dalam masa yang sama kita juga akan meneliti secara terperinci sebarang cadangan yang dikemukakan kepada kerajaan negeri," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pertemuan dengan wakil-wakil rakyat Parlimen Klang bersama Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK), Mislan Tugiu di sini hari ini.- Utusan

Tajuddin sends open letter to Abdullah urging again for mass resignations

NST - Frustrated that none of the supreme council members has heeded his call for a mass resignation, Paya Besar Umno divisional chief Datuk Ahmad Tajuddin Sulaiman today wrote an open letter to party president to reiterate his stand.
Ahmad Tajuddin, who had vacated his post as the state Umno liaison secretary recently, had asked Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and his supreme council members to resign en bloc to enable a fresh party election be held.

“We demand an extraordinary move where the party leadership must re-delegate the power back to the party members,” he said in the two-page letter which was also sent to all the supreme council members and Umno divisional heads.

Black 14: Kelab Penyokong Anwar 'all out'...

AdvertisementMereka tidak sabar untuk mengenakan seragam Anwar Ibrahim di majlis sambutan Black 14. Mereka berbangga dengan warna hitam dan jingga – warna rasmi AIC – dan moto Pemangkin Perjuangan Rakyat didakap dengan seluruh kekuatan jiwa.

klpos - Beribu-ribu anak muda, bersatu dalam satu kata, akan berhimpun di Padang Sultan Sulaiman, Kampung Baru, bagi menyambut Anwar Ibrahim idola mereka.

Bagi AIC, persiapan menuju Black 14 telah bermula seminggu lebih awal. 24 jam sebelum tarikh keramat itu, konvoi-konvoi AIC dari serata negeri di Semenanjung akan mula bergerak menuju Kampung Baru.

Dalam masa kurang dari 48 jam, lebih 8,000 risalah dicetak dan diedar di sekitar kawasan tumpuan anak muda sekitar Kuala Lumpur dan institut pengajian tinggi. Juga, tiga ribu pelekat AIC turut dicetak dan akan diedar kepada orang ramai.

Dengan tenaga kerja yang kecil, ahli-ahli jawatankuasa dan sukarelawan AIC bertungkus-lumus memastikan program AIC malam itu berjalan lancar. Perhatian diberi khusus kepada projek menaikkan sepanduk sokongan di kawasan sekitar menuju lokasi sambutan Black 14, selain dari itu kumpulan-kumpulan kecil AIC menyumbang tenaga menampal 500 poster khas bagi menyambut kehadiran warga KL dan peserta-peserta majlis tersebut.

Dengan dana yang singkat, AIC amat menghargai sumbangan yang diberi oleh orang-ramai yang prihatin. Bagi tidak mensia-siakan bantuan mereka, ahli-ahli kelab bergerak dengan semangat kental dan memanfaatkan setiap sen yang disumbang dengan sebaik-baiknya more...

Black 14 diteruskan di Kg Baru malam ini

Advertisement

Harakahdaily - KeADILan akan meneruskan perhimpunan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru malam ini walaupun polis tidak menyediakan permit.

Program yang digelar "Menghitung Masa dari Black 14 ke Arah Kemenangan Rakyat" dianjurkan sempena tamatnya larangan berpolitik terhadap penasihat parti itu Dato' Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Sementara itu, laman Malaysikini dimaklumkan oleh Naib Presiden KeADILan, Azmin Ali bahawa, program itu kekal seperti telah dijadualkan dan menafikan ia dipindahkan ke Shah Alam.

Malaysiakini difahamkan polis menjalankan sekatan jalan raya di sekitar tempat tersebut.

Perhimpunan sempena 'Black 14' dan pidato perdana Anwar itu dijangka disertai lebih 10,000 penyokongnya.

'Black 14, atau pernah disebut 'Gelita 14', disambut setiap tahun sebelum ini bersempena tarikh Anwar dijatuhkan hukuman bagi kes pertama pada 1999.

Sambutan ini pada tahun-tahun awal 2000-an biasanya bersifat demonstrasi besar-besaran di Kuala Lumpur anjuran aktivis Gerakan Reformasi dan penyokong KeADILan.

Ketua polis Kuala Lumpur, Dato' Muhammad Sabtu Osman semalam berkata KeADILan tidak memohon permit untuk perhimpunan tersebut.

Parti itu, tambahnya, hanya menghantar surat pemberitahuan kepada polis mengenai majlis makan malam pemimpin KeADILan bersama rakyat.

Beliau berkata polis menerima surat mengenai majlis makan malam itu bertarikh 8 April lalu yang ditandatangani Yahya Shahri, iaitu pegawai khas kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. more...

KAMI TIDAK HALANG ORANG ISRAEL DATANG MALAYSIA - Wisma Putra

Bernama - Kementerian Luar tiada bantahan mengenai kedatangan dua warga Israel dalam kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris, Chelsea yang akan berkunjung ke negara ini walaupun ada larangan perjalanan terhadap rakyat negara Yahudi itu, kata Menterinya Datuk Seri Dr Rais Yatim.

"Kami tidak menghalang sesiapa untuk datang ke Malaysia. Dalam kes ini, walaupun kita tiada hubungan diplomatik dengan Israel atau perdagangan secara terus dengan negara itu, kami tiada bantahan terhadap lawatan mereka".

" Mereka adalah satu pasukan sukan dengan dua warga Israel. Kami tidak melihatnya sebagai sesuatu yang salah. Melainkan ada pihak yang ingin membantah, kami boleh benarkan mereka. Kami kena melihat kes-kes seperti ini daripada satu kes ke satu kes. Kami tidak mahu campurkan antara politik dan sukan," katanya kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat 15 pemimpin politik dan perniagaan dari Australia dan New Zealand di pejabatnya di sini hari ini.
Chelsea, dengan jurulatihnya Avram Grant dan pemain pertahanan Tal Ben Haim merupakan warga Israel, dijangka beraksi di Malaysia Julai ini sebagai sebahagian jelajah musim panas di Asia kelab itu.

Kali terakhir atlet Israel dibenarkan memasuki Malaysia adalah ketika kejohanan kriket Trofi ICC pada 1997, yang mendapat bantahan di Kuala Lumpur.

Kelab dari barat London itu dijangka menentang pasukan Liga Super China, Guangzhou Pharmaceutical pada 23 Julai dan pilihan Malaysia di Kuala Lumpur pada 29 Julai.

Hujung bulan lepas, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan perlu mengkaji dahulu keadaan sebelum membenarkan kedua-dua pemain datang ke Malaysia tetapi beliau berkata agak malang jika bidang sukan dipengaruhi politik.

"Saya tak pasti apa keputusannya tetapi agak malang jika politik mempengaruhi sukan. Kita kena kaji keadaannya dahulu tetapi saya ingin menonton Chelsea bermain d sini," kata Najib.

Rais berkata walaupun ia bukan tugas Wisma Putra untuk mengatakan siapa yang boleh dan tidak boleh memasuki negara, ia merasakan kedua-dua mereka boleh datang ke Malaysia.

"Sebenarnya terpulang kepada Jabatan Imigresen untuk memutuskan jika kita boleh benarkan mereka masuk," katanya.

TERKINI: Bumiputera, wakil Umno terlibat

Malaysiakini
(...) Menteri besar Selangor waktu itu Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo sendiri telah meluluskan projek pemindahan 132 ladang babi ke projek tersebut, kata Dr Lee, melalui dua ahli exco kerajaan negeri Datuk Ch'ng Toh Eng dan Datuk Tang See Hang.

Dr Lee menambah, sebelum pembubaran parlimen, kerajaan Selangor bawah pentadbiran BN meluluskan projek tersebut dan Karim sendiri menyokong projek tersebut.

Ketua biro MCA itu kesal kerana Karim dan ketua kampung itu sanggup membantah projek tersebut semata-mata kerana kepentingan politik.

Karim, dihubungi Malaysiakini hari ini, menafikan beliau membantah projek tersebut.

Sementara itu sumber-sumber PKR memberitahu, risalah-risalah penerangan tentang isu tersebut - termasuk maklumat yang didedahkan oleh MCA ini - akan diedarkan kepada penduduk Selangor.

PAS sebelum ini dilaporkan akan menemui rakyat Selangor untuk menjelaskan isu tersebut yang mendapat liputan meluas - yang membawa kesan negatif kepada pentadbiran Pakatan Rakyat - di akhbar-akhbar berbahasa Melayu selama beberapa hari minggu lepas. more...

Dr. Ayam Tells BaBi Story: A Case From Ali Baba to Ali Babi Now

howsy
Ah, what an animal wordplay today. BB is not Bukit Bintang though. :-) Read all about it from theSun:


Click on image for larger view.

Also, from Harakah: Bila BN kalah pilihan raya, babi pun jadi mangsa.

Maybe it's time DAP speaks up for PAS by demanding a pound of flesh from Geert Wilders? ;)

Piggy Issueleehoongmun - At last there is a MCA member, Datuk Lee Chong Meng willing or dare to speak the truth against their long time political allies UMNO on the recent pig issue in Selangor. The last time MCA member speak against UMNO was when Deputy Higher Education Ong Tee Keat alleged that officials had misused funds meant for Chinese schools’ refurbishment but Minister Hishamuddin blew his top and Ong was reprimanded by the cabinet. Is this what the BN called power sharing? I don't think so. Is the pig farm really an issue to the Malays? Even the PAS willing to tolerate on this issue to create a win-win situation among the peoples of Malaysia. But some politician trying to stir the pig issue to create tension among the Malay-Non Malay.
Let see whether any disciplinary action will be taken against him for speaking the TRUTH.

MCA dedah syarikat bumiputera akan dapat RM50 bagi seekor babi

Roslansms
Babi yang sebenar?!

Dalam akhbar The Sun hari ini bekas calon MCA Bukit Bintang yang juga Pengerusi Biro Pertanian Tradisional MCA, Dr Lee Chong Meng melaporkan bahawa kerajaan BN Selangor bawah Khir Toyo dahulu telah merancang menyerahkan projek MPF ini kepada sebuah syarikat Bumiputera yang akan membawa masuk teknologi Jerman melalui dana yang disediakan oleh Program Alam Sekitar PBB (UN). Melalui projek ini syarikat tadi akan mengenakan levi RM50 bagi setiap ekor babi yang dijual oleh penternak bagi menampung kos rawatan sisa babi tadi.

Dan tahukah anda siapa teraju disebalik projek ini?

Tidak lain dan tidak bukan, orang kuat Khir sendiri iaitu ADUN Tanjung Sepat, Dr Karim Mansor (bekas SETPOL Khir). Beliaulah yang menjadi orang tengah untuk syarikat Bumiputera tadi serta yang merancangkan penggunaan teknologi Jerman itu. Anehnya Dr Karim jugalah hari ini begitu galak sekali kononnya menentang perlaksanaan projek ini oleh kerajaan Pakatan Rakyat.

Kerajaan BN Selangor bawah Khir Toyo, kata Dr Lee, telah menghantar delegasi kerajaan negeri ke Jerman utnuk mengkaji dan melihat sendiri teknologi Jerman yang digunakan di ladang babi di sana. Siapakah antara yang menyertai rombongan itu? Dr Karim dan Ketua Kampung Ladang Tumbuk, Mohd Tarmudi Tushiran. Tarmudi inilah yang mengetuai lebih 200 orang penduduk kampung berdemonstrasi depan Bangunan SUK baru-baru ini sedangkan beliau terlibat dalam program ini semasa BN kerajaan dulu!

Berikut kenyataan Dr Lee:

Hari ini saya mahu menegaskan bahawa RM100 juta untuk projek ini bukannya dibiaya oleh kerajaan negeri,. Dr Mansor bertanggungjawab membawa sebuah syarikat Jerman untuk berusaha sama (JV) sengan sebuah syarikat Bumiputera untuk maksud itu. Syarikat JV ini nanti akan menggunakan peruntukkan dari UN (Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu)

Menurut akhbar The Sun lagi:

At the press conference he (Dr Lee) strongly criticised Karim and Tarmudi who out of personal political interest made an about turn on the project.
Di sidang akhbar berkenaan beliau (Dr Lee) telah mengkritik keras Karim dan Tarmudi kerana tiba-tiba berpaling tadah dalam isu projek ini semata-mata kerana kepentingan politik peribadi

Rupa-rupanya melalui pendedahan Dr Lee ini kita ketahui bahawa terdapat 132 ladang babi berselerak disekitar Selangor. Kedua-dua EXCO MCA di bawah Khir Toyo dahulu iaitu Chng Toh Eng dan Tang Seed Hang, menurut Dr Lee, telah medapat lampu hijau dari Khir untuk memindahkan kesemua ladang-ladang ini ke pusat seluas 460 hektar di Ladang Tumbuk, Kuala Langat itu.

Yang menariknya menurut Dr Lee lagi, pada bulan Januari tahun ini kerajaan negeri Selangor bahawa Khir Toyo telah meluluskan projek ini dan antara yang menyokong kuat perlaksanaan projek ini adalah Mansor! Menurut Lee juga, terdapat minit-minit mesyuarat dan rekod bagi membuktikan perkara ini!

Rujuk berita berita BABI yang sensasi untuk hari ini
PENJELASAN TENTANG ISU BABI DI SEPANG
Umno Jangan Membabi Butakan Pemikiran Rakyat!
RAHSIA DISEBALIK ISU BABI


No2umnO - RM50.00 seekor, jumlah ekor babi yang ada 250,000 .... bermakna jumlah pendapatan RM12.5 juta (Kayo ese kayo).... Anak bini tak habis makan duit babi !!!

Tren laju - siapa yang untung?

kudaranggi - Hasrat YTL Corporation nak bangun sistem kereta api (tren) laju antara Kuala Lumpur dan Singapura harus difikirkan tentang pihak mana yang bakal meraih keuntungan. Malaysia atau Singapura?

Tren yang dikatakan dapat menuju destinasi sama ada dari KL mahupun Kota Singa dalam tempoh masa 90 minit itu bakal meninggalkan kesan mendalam kepada kedua-dua negara jika dilaksanakan.

Jika diteliti, yang bakal meraih faedah dan keuntungan yang lebih besar ialah Singapura, bukan Malaysia.

Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) akan terjejas teruk sekiranya wujud satu sistem pengangkutan laju seperti tren yang dicadangkan itu. Sebaliknya, lapangan terbang Changi akan mendapat faedah. Akibatnya, KLIA akan menjadi sebuah lapangan terbang gajah putih.

Bayangkan apa yang boleh ditawarkan oleh pihak Singapura terutama syarikat penerbangan Singapura (SIA) sekiranya wujud perkhidmatan tren laju antara KL dan republik itu. Dengan tawaran yang cukup menarik, para penumpang sudah tentu akan memilih untuk ke Changi dan tidak lagi ke KLIA untuk ke destinasi antarabangsa.

Pihak Singapura juga pasti akan mengadakan beberapa pakej percutian dan pelancongan dengan menawarkan sama perkhidmatan tren laju sebagai salah satu tarikan. Malaysia juga boleh berbuat demikian tetapi daya tarikan melalui Changi jauh lebih besar dan lebih banyak berbanding KLIA. more...

Babi: Bumiputera, wakil Umno terlibat - MCA

Malaysiakini

Oriental Daily - Chinese Daily

Syarikat bumiputera turut terlibat dalam projek penternakan babi di Selangor yang menimbulkan kontroversi minggu lepas dan seorang wakil rakyat Umno "di belakangnya", kata seorang pemimpin MCA.

Syarikat tersebut, yang terlibat dalam satu usahasama, bercadang menggunakan wang - dilaporkan menelan belanja RM100 juta - daripada sumber-sumber dana program alam sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Mendedahkan perkara itu kepada satu sidang media hujung minggu lalu, ketua biro pertanian tradisi MCA Datuk Dr Lee Chong Meng berkata syarikat bumiputera itu berhasrat membawa masuk teknologi Jerman untuk projek tersebut.

Akhbar The Sun hari ini yang mengutip laporan The Oriental Daily kelmarin menyebut, wakil rakyat BN-Umno bagi kerusi Tajung Sepat, Datuk Karim Mansor, bersama seorang ketua kampung di situ turut bersama dalam rombongan ke luar negara untuk melihat teknologi tersebut.

Karim antara pemimpin Umno yang lantang membantah isu itu di akhbar-akhbar berbahasa Melayu minggu lepas.

Sementara ketua kampung di Ladang Tumbuk - tempat projek itu diadakan - turut menyertai bantahan projek tersebut di depan bangunan kerajaan negeri Selangor di Shah Alam.

Dr Lee berkata beliau mengetahui segala-galanya tentang projek tersebut "seperti tapak tangannya sendiri" kerana terlibat sendiri dengan semua mesyuarat berhubung perkara tersebut.

Menteri besar Selangor waktu itu Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo sendiri telah meluluskan projek pemindahan 132 ladang babi ke projek tersebut, kata Dr Lee, melalui dua ahli exco kerajaan negeri Datuk Ch'ng Toh Eng dan Datuk Tang See Hang.

Dr Lee menambah, sebelum pembubaran parlimen, kerajaan Selangor bawah pentadbiran BN meluluskan projek tersebut dan Karim sendiri menyokong projek tersebut.

Ketua biro MCA itu kesal kerana Karim dan ketua kampung itu sanggup membantah projek tersebut semata-mata kerana kepentingan politik.

SOAL POLITIK, ORANG POLITIK SELESAIKAN - PAK LAH

UTusan loya - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu para pegawai dan kakitangan awam menyerahkan urusan berkaitan politik kepada ahli-ahli politik untuk menyelesaikannya.

Tegas Perdana Menteri, ini kerana penjawat awam perlu memberikan tumpuan kepada pelaksanaan dasar yang dirancang termasuk arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan dari semasa ke semasa.

``Soal politik biar orang politik selesaikan. Peranan pegawai kerajaan adalah melaksanakan apa juga tugas dan tanggungjawab yang diberikan serta arahan yang dikeluarkan dari semasa ke semasa,'' katanya yang juga Menteri Kewangan pada Perhimpunan Bulanan kementerian berkenaan di sini hari ini.

Hadir sama ialah Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dan timbalannya, Datuk Kong Cho Ha.

aku tersangkut lagi

Radenjowo
Sekarang ni banyak urusan di Selatan Tanah air. Hampir setiap minggu berulang alik. Tapi ramai yang TAK PERASAN kerana artikel dalam blog diupdate selalu. Belum jadi YB, belum jadi EXCO dan belum jadi Menteri, tapi wakraden dan sibuk sibuk dan menyibukkan diri. Tapi dunia makin canggih. Letak talipon di laptop ..... sudah boleh connect. Masa akan datang, sambungkan lap top ke telinga, boleh dapat siaran TV. Tak caya undi lah UMNO.

Tak sangka. Zaman aku kecik dulu tak der semua ni. Orang kata kerana UMNO lah maka kita merasa internet. Aku tak mahu komen apa apa. Kalau aku setuju, mesti aku kena belasah dek pelayar. Maklumlah di dalam No2umnO ramai RAKSAKSA, SAKA dan HARIMAU JADIAN. Pantang lepa kena tibai. Semua pelayar No2umnO dahaga darah, sapa yang datang melintang, kena tentang. Yang membujur .... kebulur.

Gambaran cermin hadapan kenderaan.
Ini bukan salah kamera, tapi wiper kereta yang dah keras kerana setahun setengah tak ganti.

Jam 5 dah macam jam 7. Banyak juga kereta yang pasang lampu.
Aku pasang jugak sebab bateri kereta baru tukar.

Hari Ahad meletihkan. Dua hari di Selatan dan kembali. Hujan mak aiiii....dah macam salji. Asyik turun, alhamdulillah. Tapi naik kereta kena slow. Kang tak pasal pasal langgar bontot orang.

Jalan makin besar, kereta makin banyak, otak makin singkat dan kesabaran semakin kurang. Yang penting Cool. Jangan cepat marah. Dah letih....3 jam jadi 5 jam. 5 jam perjalanan pulang, kereta dicuci secara percuma. Kekadang masuk juga dua tiga titik air ke dalam kereta. Maklumlah kereta buruk. Nak tukar kereta baru tak mampu sebab tak sekongkol dengan UMNO. Saje je nak buat lapuran. Nak minta belas kesihan. Agar ada pelayar yang kata ..... "Eh kesiannya wak."

Ok salam semua.

Bangga dengan anak muda sekarang

office
Bukan per...cuma nak tunjuk keadaan office di sebuah pejabat di Kuala Lumpur. Sekurang kurangnya kita berbangga dengan anak anak muda. Dipetik dari sebuah laman blog ...... cerita lanjut sila klik
Kalau diorang tengok meja komputer wak.....mungkin semua ketawa. Nak dibandingkan dengan pejabat mereka ..... macam ikan pari dengan panggang. Macamana wak kerja? Dengan bantal, ubat nyamuk, tong gas dan dapur memasak pun ada.....Complete.

Umno tidak sabar lihat PM berundur

Malaysiakini - Berpandukan kenyataan Muhyiddin di akhbar itu, agensi berita Bernama hari ini melaporkan "Umno akan hanyut dan tidak boleh bangkit lagi sekiranya tidak dilakukan perubahan segera terhadap pucuk pimpinan parti."

najib abdullah 100408Beliau dilaporkan berkata "sekiranya perubahan itu tidak dilakukan segera, Umno juga akan hilang kuasa dan tidak akan bangkit selama-lamanya."

Tokoh Umno itu juga berkata pilihanraya umum lalu menunjukkan perasaan tidak senang hati rakyat terhadap kepimpinan parti - secara tidak langsung bermaksud gaya kepemimpinan Abdullah yang dilihat mentadbir negara dengan bantuan ahli keluarga dekatnya.

Kini pelbagai pihak dari dalam dan luar parti, lapor agensi itu lagi, memperkatakan soal kepimpinan Umno yang dikaitkan dengan "masalah keluarga" dan sistem yang diamalkan.

Dalam wawancara itu, Muhyiddin berkata:

"Saya bimbang jika tidak ada satu perubahan berlaku seperti mana yang bukan sahaja dituntut oleh Umno tetapi orang luar Umno, rakyat akan terus tolak BN dan Umno. more...

GAMBARAN DATO ONN JADI KENYATAAN

http://bigdogdotcom.files.wordpress.com/2007/09/dato-onn-jaafar-ii.jpg

Gambaran Datuk Onn 3/8/50 pada mengenai orang - orang Melayu
dapat di lihat dalam tulisan beliau di Warta Negara 1950;

Saya nampak gambaran yang berlainan coraknya daripada gambaran yang sedia ada di hadapan mata kebanyakan orang - orang Melayu. Gambar yang ada di hadapan saya ialah apa yang akan di sertakan oleh orang - orang Melayu sendiri , ia itu gambar menunjukkan pendirian orang - orang Melayu dan gambar perbuatan orang - orang Melayu. Satu gambar lagi ialah gambar gelap yang tidak menunjukkan pendirian orang - orang Melayu. Perbezaan itu amat mustahak ia itu perbezaan yang boleh menentukan nasib orang - orang Melayu.

BIMBANG: Dewan sekolah ditutup sebulan


Ahmad Razif (kanan) meninjau keadaan
Dewan Besar Sekolah Menengah Kebangsaan Wakaf Tapai yang
runtuh Jumaat lalu, di Kuala Terengganu, semalam.

BHarian - Semua dewan sekolah di Terengganu yang dibina di bawah Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) akan ditutup selama sebulan bermula hari ini untuk pemeriksaan keselamatan bagi memastikan kejadian bumbung runtuh di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Wakaf Tapai, Jumaat lalu tidak berulang.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata beliau sudah meminta pegawai Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) menghantar notis kepada semua sekolah terbabit semalam untuk menutup dewan bagi memulakan pemeriksaan keselamatan hari ini. more...

Berita bersangkutan

Keluasan bumbung tidak ikut spesifikasi antara punca
Keluasan bumbung yang tidak mengikut spesifikasi, struktur tanah tidak mampat serta kecuaian kontraktor membina dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Wakaf Tapai, di sini tanpa mengambil kira faktor alam semula jadi dikenal pasti antara punca menyebabkan keseluruhan bumbung dewan besar sekolah itu runtuh tiba-tiba kira-kira jam 8.30 malam, Jumaat lalu.

30 orang kaya miliki lebih 300 kenderaan

http://cars.blogs.ca/images/Lamborghini-Concept-S.jpg

Bharian - Kira-kira 30 orang kaya di negara ini memiliki 100 hingga 700 kenderaan seorang, yang didaftarkan atas nama persendirian, dipercayai dibeli sebagai koleksi peribadi.

Sumber Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berkata, kebanyakan kenderaan itu dibeli untuk tujuan peribadi dengan menggunakan nama individu tetapi tidak digunakan sepenuhnya, malah ada yang tidak memperbaharui cukai jalan.

Malah, ada individu yang memiliki beratus kenderaan didaftarkan atas nama persendirian tetapi sumber JPJ tidak dapat mengesahkan apa tujuan pembelian kenderaan sebanyak itu atau sama ada kenderaan itu masih aktif di jalan raya.

Menurut sumber itu, ada juga yang membeli banyak kenderaan semata-mata untuk mengelakkan pembayaran cukai pendapatan.

“Tidak dinafikan ramai individu di negara ini memiliki banyak kenderaan, malah tidak menghairankan jika ada yang menyimpan lebih 10 kenderaan dan setengahnya tidak digunakan, sebaliknya sekadar dijadikan koleksi.

MELAYU TIDAK HARAP PADA UMNO


Email:

Saudara2,
Setinggi-tinggi penghargaan untuk Putera Mahkota Kelantan, Tengku Fariz Petra atas ucapan di PWTC semalam penuh bermakna dan mungkin dapat memberikan kesedaran dan pemahaman kepada ahli-ahli Umno yang selalunya pendek akal.

Antara isi kandungan ucapannya yg menarik perhatian saya;
1) Hak2 istimewa orang melayu dan kedudukan agama Islam memang telah dijamin oleh perlembagaan persekutuan, justeru timbul sebarang persoalan bahawa kedudukan mereka tergugat.
Maknanya, Umno tak payah ribut-ribut kerana tak ada satu partipun yang bercita2 untuk mengubah peruntukan2 ini. Rakyat mengundi PR kerana bimbangkan Umno dan juak2nya menghakis kehebatan kontrak sosial ini dan menggunakannya utk kepentingan taliperut mereka.
2) Raja2 Melayu dan institusi Istana akan menjadi benteng terakhir dan akan terus mempertahankan kedudukan istimewa ini.
Maknanya, putera raja yang bijaksana ini beritahu ahli2 Umno, dalam sejarah Umno sejak merdeka, setiap kali Umno merosakkan hak2 ini dan membuat negara dalam keadaan kucar-kacir, Tuanku-tuanku Sultan telah memainkan peranan untuk memperbetulkan keadaan.
Contohnya, Raja Perlis dan Terengganu tidak menerima calon MB yang rasuah dan menindas rakyat, sebaliknya memilih mereka yang berkredibiti dan berjiwa rakyat untuk memimpin Perlis dan Trengganu masing2. Saya percaya, jika kedua2 MB ini bertukar perangai dalam penggal ini, baginda Sultan tidak teragak2 menolak mereka.
Apabila tiada parti yg mendominasi kerusi2 Dun di Perak, Sultan Perak telah menggunakan kebijaksanaan baginda dalam memperkenankan kerajaan campuran PR di Perak. Baginda Sultan tidak pedulikan provokasi perkauman BN dan huru-hara Umno Perak serta propaganda KJ di media arus perdana.
Makna ke-2, Umno memang tak boleh harap, sehinggakan Istana terpaksa mainkan peranan. Tak faham2 ker.
3) Banyak maklumat yang salah diterima sebagai benar, contohnya sms dan email.
Maknanya, baginda mengingatkan Umno supaya jangan jadi bodoh semua benda nak percaya bulat-bulat, periksa dahulu kebenarannya jangan telan bulat2. Untuk maklumat lanjut eloklah rujuk kenyataan Ku Li dalam EGM Umno Gua Musang baru2 ni.
Baginda mungkin juga merujuk akan kedangkalan puak2 BBPM yang menyangka perpecahan dalam Umno adalah perpecahan bangsa Melayu. Tidakkah mereka sedar walaupun bernama melayu, Umno turut dianggotai pendatang2 haram Filifina di Sabah dan orang2 Thailand di Kelantan, malah Umno bahagian Bukit Bintang turut dianggotai oleh Bangla dan nepal yang dapat IC ekspress.
Tak semena2 muncul pulak Aziz Tapa bercerita pasal gerabak keretapi yang tergelincir sebab kepala lokomotifnya rosak. Tak pelikpun, Subky Latif dah sebulan cerita pasal tukar kepala gerabak Umno supaya gerabak-gerabak yang tergelincir dapat berfungsi semula.
Kisah keretapi masuk sungai kat Tenom, Sabah bolehlah dijadikan panduan untuk puak2 BBPM yang payah nak faham.
Ampun tengku, patik merafak sembah mengucapkan terima kasih tidak terhingga atas nasihat2 tuanku ini. Patik akan sebarkan titah tuanku ke seluruh pelosok negara di bawah batu jemala patik ini.

anakbulan
http://bulanpenuh2012.blogspot.com

SEKONGKOL DENGAN KERAJAAN KALAH, SELANGOR FM BERPINDAH

KAKITANGAN Radio Selangor FM memasukkan barangan pejabat
ke dalam kotak di Bangunan SUK,
Shah Alam selepas diarah
berpindah semalam. Barangan yang mereka masukkan itu adalah hak rakyat.
Kosmo - Sebahagian kakitangan Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang mengendalikan Radio Selangor FM sudah mula mengemaskan semua dokumen penting untuk berpindah ke Institut Penyiaran Tun Abdul Razak (IPTAR) bersebelahan Angkasapuri.

Kesemua 41 kakitangan terlibat menerima arahan Kementerian Penerangan untuk mengosongkan pejabat yang turut menempatkan konti siaran radio secepat mungkin, selepas diberi kata dua oleh kerajaan Selangor.

Pemindahan operasi Selangor FM ke IPTAR dijangka untuk tiga tahun sementara menunggu pejabat baru bernilai RM30 juta di tapak seluas lapan ekar di belakang pejabat Sirim Bhd., di sini siap.

Menurut Pengarah Penyiaran Selangor, Isamudin Ahmad, kontrak sewa sebanyak RM200,000 setahun di pejabat di bangunan SSAAS sejak 1991 bakal berakhir hujung bulan depan ... more.
No2umno - Berita macam ni masuk dalam media ..... kita tak hairan. Kerana media mahu pujuk rakyat untuk kasihan melihat apa yang mereka rasa. Berapa ramai rakyat yang terkena? Dan berita berikut tidak masuk di dalam berita media.....

Temple Demolition - Kg. Rimba Jaya
Ini di Rimba Jaya ..... Penduduk miskin di halau kerajaan Selangor yang dahulu, dan
http://jelas.info/wp-content/uploads/2006/11/101-kg-berembang-30th-nov-06-492.jpg
Dan ini di Kg Berembang ..... Mana yang kasar dan mana yang kejam?

BANYAK LAGI SEKOLAH BAKAL RUNTUH?

The image “http://buletinonline.net/images/berita/smwakaftapai.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
Runtuh Sama Sekali !
Bumbung SMK Wakaf Tapai Yang Runtuh Kelmarin

Buletinonline - Kesan dari projek-projek pembinaan sekolah ala ‘mee-segera’ yang dikeluarkan kerajaan pusat antara tahun 2000 – 2004, banyak lagi sekolah-sekolah yang bocor dan menunggu masa untuk runtuh sedang berdiri di Terengganu

Oleh kerana waktu itu, kerajaan pusat bersungguh-sungguh membantu Idris Jusoh untuk menjatuhkan kerajaan Terengganu (yang dipimpin PAS), pembinaan sekolah-sekolah terus dibuat dan disiapkan segera bagi menghasilkan ‘duit segera’ untuk diagih-agihkan dikalangan orang-orang UMNO untuk operasi menjatuhkan kerajaan Terengganu.

Maklumat dari orang ramai sedang mengalir masuk ke Buletin Online untuk mendedahkan ‘skandal sekolah segera’ ini, yang InsyaAllah akan kita paparkan sebagai ‘maklumat infomasi terkini’.

Antara kesan yang ketara dari projek penyelewengan duit rakyat itu adalah kedudukan Idris Jusoh sendiri. more...

Kos tak sampai 150 juta, mana lebihnya?

The image “http://buletinonline.net/images/berita/masterplantti.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Buletinonline - Kos Sebenar pembangunan Pulau Wan Man dan pembinaan Taman Tamadun Islam (TTI) adalah tidak melebihi RM 150 juta, buka sebagaimana kos yang diwar-warkan iaitu RM 249.3 juta.

Demikian dinyatakan oleh seorang kontraktor yang terlibat dalam kerja-kerja pembangunan TTI kepada Buletin Online ketika ditemui kelmarin.

Beliau yang meminta identitinya dirahsiakan atas faktor keselamatan mendedahkan bahawa terdapat banyak penyelewengan yang berlaku dalam membangunkan Taman Tema itu.

Beliau berkata antaranya adalah spesifikasi bahan-bahan yang digunakan untuk membina Pusat Konvensyen dan juga Masjid Kristal tidak mengikut spesifikasi asal yang tercatat dalam pelan.

Beliau berkata kos pembinaan Masjid Kristal itu sahaja sebenarnya tidak lebih RM 30juta, bahkan ada laporan yang menyatakan bahawa kos pembinaan masjid tersebut RM 22 juta. more...

NORZA AJAK UMNO, PKR dan PAS BERATU?

UMNO, PKR, Pas perlu muafakat pertahan hak Melayu
Pemimpin-pemimpin UMNO, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) digesa mengadakan permuafakatan bagi membincangkan hala tuju bangsa Melayu di negara ini.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohamad Norza Zakaria berkata, permuafakatan pemimpin-pemimpin Melayu daripada ketiga-tiga parti itu perlu diadakan supaya isu-isu berkaitan orang Melayu tidak dipolitikkan.

Menurut beliau, tiga perkara penting berkaitan orang Melayu dan yang akan menentukan masa depan mereka di negara ini ialah membabitkan agama Islam, Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan pendidikan.

“Sudah tiba masanya pemimpin Melayu daripada ketiga-tiga parti politik itu berbincang dan mendapatkan persetujuan bersama supaya tiga perkara membabitkan bangsa Melayu itu tidak boleh disentuh dan diganggu oleh orang lain.

“Sekiranya ada pihak yang cuba mengganggu tiga perkara tersebut, pemimpin-pemimpin ini akan mempertahankan hak orang Melayu dengan pendekatan yang sama,” kata Norza selepas merasmikan Kejohanan Olahraga Tahunan Kelima Sekolah Menengah Sains Seri Puteri, dekat sini hari ini. - Utusanmual
No2umnO - Hilang akal ke? Bersatu untuk naikkan bangsa tapi jatuhkan bangsa. Selagi ada UMNO dalam senarai, maaf tak payah. Banyak sangat bukti. Semua melayu dah tau...ni semua taktik politik yang terus diguna pakai. Bersatu, kat belakang menghentam..... Sorry Norza, kita tak tertawan dengan tawaran ini. Tahu muslihat apa yang kome pakai ..... Hish tak gemo teman.,

UTUSAN MEDIA LIDAH PARTI KALAH

Kumpulan belia tolak ternakan babi moden
TANJONG KARANG 13 April – Tindakan kerajaan Selangor meluluskan projek ternakan babi moden bernilai RM100 juta di Kampung Tumbuk terus menerima bantahan daripada masyarakat Islam seluruh negeri Selangor.

Kerajaan Selangor perlu sensitif bantahan penduduk
PASIR PUTEH 13 April – Kerajaan campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas negeri Selangor sepatutnya lebih sensitif terhadap bantahan penduduk Sepang yang enggan menerima projek ternakan babi yang membabitkan pelaburan RM100 juta.
No2umnO - Terdesak giler..... gunakan media berlebih lebih. Bukan rakyat caya, tapi rakyat makin geli nak baca. Berita cam nih sebenarnya buat BN syok sendiri, giler talak...Nampaknya terpaksa guna bahasa yang lebih jelas...Bahasa orang UMNO.

BN PERASAN MENANG DI WILAYAH PERSEKUTUAN

Jangan sertai perhimpunan ‘Black 14’ malam ini
Utusanmeloya - (...)Menurutnya, surat itu hanya menyatakan mahu menganjurkan majlis makan malam pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersama rakyat dan turut dihadiri Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru pada pukul 8 malam esok.

“Ia hanya menyebut penganjuran makan malam. Tetapi jika makan malam itu bertukar kepada perhimpunan haram seperti dinyatakan dalam laman-laman blog sehingga mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada ketenteraman awam, polis akan bertindak mengikut undang-undang,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan program gotong-royong sempena sambutan Hari Polis Ke-201 di Asrama Anak Yatim Darul Falah (Asdaf) di sini hari ini.

Menurut Muhammad Sabtu, penganjuran perhimpunan haram menyalahi Seksyen 27 Akta Polis dan mana-mana individu yang cuba mencetuskan kekacauan akan diambil tindakan.

“Mereka yang ditahan boleh didenda tidak lebih RM10,000 dan penjara sehingga satu tahun,” katanya. more...
No2umnO - Mungkin ada yang perasan di KL, BN yang menang. Tu sebab lah larangan berhimpun di buat. Macam macam.....kalau dah BN, masih bila pun tak demokratik. Nak bukti macam mana lagi......KESIAN Ummmpp Ummmmpp. DS Anwar Ibrahim.....rakyat sokong anda.

SATU LAGI PERTEMUAN TERTUTUP

Utusanmeloya - Setelah pertemuan dengan pemimpin UMNO akar umbi seminggu lalu, esok Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan mengadakan perjumpaan atas platform serupa dengan seluruh wakil rakyat Barisan Nasional (BN) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Dipercayai, ia pertemuan tertutup terbesar dalam tempoh lima tahun beliau sebagai Perdana Menteri yang akan disertai semua ahli Parlimen dan ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) BN.

Pada pilihan raya umum lalu, BN menang di 140 kawasan Parlimen dan 307 DUN.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib yang mengesahkan pertemuan pada pukul 2.30 petang itu berkata, selaku Pengerusi BN, Abdullah dijangka mendapatkan maklum balas daripada semua pemimpin akar umbi BN mengenai isu-isu semasa yang berlaku. more...

DBKL Gagal Halang Pemaju Teruskan Pembangunan Di Bukit Gasing

Bernama - Hampir 100 penduduk Taman Gasing Indah, hari Ahad berhimpun di dalam hujan lebat sebagai tanda membantah tindakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang didakwa masih gagal menghalang pemaju daripada terus melakukan aktiviti pembangunan bagi projek pembinaan 142 lot banglo di kawasan seluas 15.2 hektar di Bukit Gasing di sini.

Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Gasing Edward Lee ketika ditemui pemberita mendakwa pihak DBKL gagal menghalang dan tidak memberikan hak pendengaran awam kepada penduduk untuk sama terlibat membuat keputusan terhadap perancangan di kawasan mereka.

"Kami akan ke mahkamah pada 23 April ini untuk mendapatkan perintah bagi DBKL memberikan "public hearing" dan perintah untuk menghentikan sebarang aktiviti pembangunan yang masih lagi berlangsung.

"Kami tidak mahu penduduk di sini menerima risiko yang besar seperti kejadian tanah runtuh dan sebagainya," katanya.

Lee berkata perhimpunan itu memperlihatkan bahawa penduduk serius dengan permintaan mereka agar segala aktiviti yang dijalankan dihentikan serta merta.

Sementara itu, Mohamed Kamar Mohamed, 64, yang telah menduduki kawasan itu selama 21 tahun ketika ditemui berkata aktiviti pembangunan yang dilakukan beberapa tahun lalu, telah menyebabkan beberapa kejadian tanah runtuh.

"Dalam tahun 2006 sahaja tiga kali kejadian tanah runtuh berlaku, namun pihak DBKL masih mendiamkan diri. Di atas bukit sana ada lebih kurang 2.2 juta liter air. Kalau ditarah, kami akan jadi seperti kejadian Highland Towers," katanya yang juga merupakan anggota Persatuan Bertindak Bukit Gasing.

Sebelum ini, Mahkamah Tinggi telah membenarkan permohonan 108 penduduk Bukit Gasing bagi injunksi sementara secara ex-parte untuk menangguhkan semua tindakan berkaitan pembangunan di kawasan itu yang diluluskan oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur. more...

Blog Khir Toyo Ramai Pembaca Hantu?

Mantot/Cursingmalay
Selain daripada isu pengundi hantu,nampaknya pihak pembangkang di negeri Selangor ada satu lagi problem iaitu pembaca hantu.

Aku hari ini sebab takde kerja telah start memantau counter pageview blog Khir Toyo dari petang.Tapi sebab memikirkan mungkin counter tu memang laju (maklumlah waktu puncak dan blog "popular",aku pun decide tunggu waktu malam bila semua org dah tido).Mula-mula aku terangkan,counter ni sebenarnya mengira jumlah page tu direload atau dibukak,jadi dia bukan kira visitor.Setiap kali reload dia akan tambah satu.Nak tau jumlah tepat visitor kena pakai Google Analytics (tapi itu untuk webmaster sahaja)

Aku start buat kajian aku dari jam 2:24 pagi sehingga 2:30 pagi.Cukup dah waktu tu untuk aku membongkar satu berita sensasi.

Method Kajian Aku :

1) Bukak Blog Khir Toyo
2) Print screen first value counter visitor dia
3) refresh dengan button F5
4) print screen balik
5)Ulang untuk 5 kali bacaan

Dan hasilnya :

2:25 - Jumlah visitor - 210664
2:30 - Jumlah visitor - 210696 (+32)

5 minit,tolak aku nye 5 kali refresh,27 pageview,pada waktu pagi buta camni.Aku tak puas hati,aku buat kajian baru pulak.

Kajian 2
Refresh Website dia banyak kali dan tengok bacaan tiap2 kali :

1) 2:42 -210740
2) 2:42 - 210746 (+6)
3) 2:43 - 210750 (+4)
4) 2:44 - 210759 (+9)
5) 2:45 - 210763 (+4)
6) 2:46 - 210767 (+4)
7) 2:47 - 210773 (+4)
8) 2:48 - 210783 (+10)
9) 2:49 - 210793 (+10)
10) 2:50 - 210799 (+6)
11) 2:51 - 210803 (+4)
12) 2:52 - 210809 (+6)

67 page view dalam 10 minit.Tolak aku punye refresh 12 kali - 55 kali pageview 10 minit.

PEMERHATIAN :
Kajian Pertama -
Dalam 5 minit pemerhatian,page blog Khir Toyo telah diview sebanyak 27 kali

Kajian Kedua -
Dalam 10 minit pemerhatian,page blog Khir Toyo telah diview sebanyak 55 kali

Pemerhatian Rambang :
3:02 (10 minit selepas bacaan terakhir diambil) - 210862
3:22 (30 minit selepas bacaan terakhir diambil - 210928

Blog Khir Toyo Adalah Blog Yang Paling Popular Dalam Malaysia!Kenapa?
Ini sebab aku tak pernah lagi jumpa blog yang kaunter dia sekali naik,minimum 4 pageview.

Kesimpulannya:
1)Blog Khir Toyo ni memang sentiasa ada orang baca
2)Pembaca blog dia memang suka refresh page dia sebab counter tak pernah naik satu2
3)Mungkin sebab takde artikel yang menarik kat situ jadi itulah sebabnya takde fokus pembacaan hanya pada satu artikel menyebabkan pembaca selalu menukar2 page
4) Blog Khir Toyo mempunyai purata (tak tepat) +/-30 pageview dalam 5 minit
Ataupun :
1)Counter tu memang dah di set naik secara random dalam value 4,6,9 atau 10
2) Ada taktik yang cuba digunakan untuk buat blog ni nampak macam dapat sambutan
Dan ketika artikel ini habis ditulis,blog Khir Toyo terus menerima kunjungan2 orang ramai yang berminat betul membaca 8 artikel tulisan Khir Toyo yang penuh dengan unsur ilmiah dan tiada langsung unsur hasutan.Bayangkanlah,blog No2Umno (sila rujuk Sidebar) yang menghimpunkan beratus-ratus artikel hanya mempunyai 7 ratus ribu pageview tp blog Khir Toyo yang hanya ada 8 artikel mempunyai 2 ratus ribu lebih pageview.Memang cantik je nombor die naik 30 minit 100+ pageview.

4 pagi dah ni...blog Khir Toyo masih lagi ada ramai pembaca.Tahniah Datuk Seri!

HANCING GILA!

Link Kalau-Kalau Anda Nak Cuba Sendiri Cetusan Khir Toyo

Posting terkini

Blog Archive