KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Oct 11, 2008

Salahguna kuasa oleh TPM

malaysiatoday | .... The text messages were transmitted between Najib's personal mobile phone (+6012 2143177) and Shafee's mobile phone (+6012 3257052).

Those who seek the truth should challenge Najib and Shafee to deny that this correspondence took place between them. Perhaps a record of the messages still resides in the server of the relevant telecommunications company.

The truth is buried somewhere. Those who know what truly happened hope that the truth has been buried deep with Altantuya. But the funny thing is, the truth always finds its way into the hands of those who fight for justice – sometimes in the most mysterious circumstances.

The SMS-Chat Begin ....

Wednesday 8/11/2006

Najib to Shafee (S2N) Date: 8/11/2006 02:59:31

--> Dato Seri, The Razak Baginda thing is troubling me.Can I help? Salam, Shafee


Najib to Shafee (N2S) Date: 8/11/2006 03:45:05

--> I will speak with u later tonight.


S2N Date: 8/11/2006 03:45:31

--> Thank you

... selanjutnya.

KPT diserbu mahasiswa !!!

harakah | ... Dengan laungan 'student power' yang bergema di seluruh parcel E, Putrajaya tersebut cukup untuk menggambarkan amarah dan semangat anak-anak muda di menara gading yang menuntut pilihan raya kampus dijalankan dengan suasana demokrasi yang sebenar.


Mereka juga menyuarakan rasa tidak puas hati berhubung pelaksanaan pengundian secara online menerusi sistem pengundian e-voting dalam PRK akan datang yang dipercayai merupakan taktik untuk mengaburi keputusan PRK sebenar.... selanjutnya.

Hujan yang turun rintik-rintik pada peringkat permulaan perhimpunan tersebut sedikitpun tidak mematahkan semangat mereka dengan kain rentang dan poster yang berbunyi ' Jangan permainkan kami', 'Kami mahu pilihan raya kampus telus', PRK : Kami demokrasi mahasiswa tidak rela diperbudakkan' ... selajutnya.

Abdullah jadi Quran buruk Umno dan bangkai bernyawa pada Rakyat

suarakeadilan | ... Kalau dulu masa belum kawin dengan Jeanne, kakitangan di putrajaya terpaksa menunggu lama baru Abdullah menjelma untuk berucap di perhimpunan mingguan di JPM. Lepas kahwin pula Abdullah kelihatan lesu dan kurang bermaya di sebabkan terpaksa bangun lebih awal kerana masa tidor dan bangun Abdullah di tentukan oleh isterinya.

Namun kini semuanya telah berbeza, walaupun Abdullah masih bergelar Perdana Menteri tetapi dia tidak layak lagi bercakap pada media kerana apa yang akan di cakapnya sudah tidak memberi manfaat pada Negara maupun rakyat.

Begitu juga untuk berjumpa orang kenamaan dari luar Negara. Abdullah tak perlu lagi ‘menyibuk’ kerana tak akan ada pelabur yang akan yakin dan percaya padanya lagi.

Bagi rakyat itu semua tak jadi halangan. Sebagai manusia Abdullah berhak menikmati pelbagai rahmat yng di angugerah tuhan kepada hambaNya.

Namun apa yang mungkin di pertikai rakyat adalah wang rakyat yang diberi kepada Abdullah yang masih memegang jawatan sebagai perdana menteri. Wang berupa gaji, elaun, kenderaan, lawatan dan pelbagai tip keistimewaan yang di terima oleh Abdullah adalah hak rakyat.

Apa guna ada PM sekiranya jawatan tersebut tidak memberi makna dan manfaat kepada Negara dan rakyat?. Rakyat berada di persimpangan berhubung kedudukan Abdullah sekarang. ...selanjutnya.

Rosmah Ada Pejabat Di MOF?

msomelayu | ....Kawan ini juga baik dengan penulis dan sasterawan negara. Pernah berkhidmat dengan akhbar di Indonesia dengan menjadi wakil akhbar itu untuk negara ini tahuan 60-an. Pernah dibayar sebanyak USD1,000 oleh akhbar berkenaan, satu bayaran lumayan! Begitulah ceritanya.

Gaya hidup kawan ini bertaraf tinggi, ada kelas dan standard. Berpakaian kemas, bertali leher senantiasa dan terpangaruh dengan disiplin Barat. Akhir-akhir ini banyak menulis mengenai biografi tokoh-tokoh politik, diplomatik dan korporat. Mengaku tidak pernah menjadi ahli parti mana-mana pertubuhan siasah negara ini. Pernah menjawab jawatan pegawai agama di sebuah negeri selama sehari.

Saya ingat beliau memanggil saya untuk berjumpa dan minum kerana ingin mengulas mengenai pengunduran secara terpaksa Abdullah Ahmad Badawi. Biasanya beliau yang mengakui mengetahui cerita dalaman akan tahu sebab musabab sebenarnya atau yang berlaku antara Abdullah dengan Mohd Najib Razak.

Nampaknya bukan itu beliau nak ceritakan, cuma menyebut apa yang Abdullah lakukan itu bukan atas keikhlasannya tetapi kerana begitu takut kepada Abdullah. "Pak Lah takut kepada tekanan Najib, jadi apa boleh buat lagi, berundurlah..." katanya.

Dalam tak nak cerita beliau tercerita juga, katanya Najib main kasar dengan Abdullah. Ada unsur ugutan terhadap Abdullah digunakan Najib. Katanya Najib menggunakan tentera untuk mengugut Abdullah sehingga berhenti. "Apa dia... bentuk ugutan itu," saya ingin tahu lebih lanjut... namun tidak mahu disebut. Bahaya, katanya dan menambah sebab itulah Abdullah ambil semula tentera, Kementerian Pertahanan.... selanjutnya.

Hukum dan Maruah Jangan Tergadai

anwaribrahimblog | Maaf kepada rakan-rakan di Kelantan kerana saya terpaksa menangguhkan ketibaan di Kota Bharu. Jadual sambutan Eid ul Fitri Keadilan Kelantan di Tanah Merah dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang diwakili Naib Presiden saudara Azmin Ali.

Di mahkamah pada sebelah pagi, peguam saya Haji Sulaiman meneruskan hujah. Terasa mual dan jemu dengan sikap pendakwa, yang bertindak sebagai perkakas politik penguasa, menggadai hukum dan maruah sekian lama! Yang agak melegakan ialah kerana kesediaan hakim Komathy mendengar hujah dengan sabar dan memutuskan berdasarkan fakta dan hukum. Mahkamah ditangguh sehingga 30 Oktober nanti inshaallah.

Pada sebelah petangnya saya menaiki pesawat jam 7 petang untuk bersama dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz dalam majlis ceramah umum di Kota Bharu. Kehadiran mencecah 60 ribu orang!

ANWAR IBRAHIM

BN nak tubuhkan kumpulan syok pada BN ?

MStar | Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengesyorkan penubuhan sebuah kumpulan yang membenarkan keahlian langsung dalam Barisan Nasional (BN) bagi mereka yang menyokong BN tetapi tidak berminat untuk menyertai mana-mana parti komponen.

"Ini adalah idea yang saya timbulkan dan perlu difikirkan kerana saya tahu ada ramai yang menyokong BN, nak dekat dengan BN dan mahu berinteraksi serta banyak berbincang mengenai BN mesti lakukan itu dan ini.

"Tapi (mereka) ada masalah sikit dengan parti-parti komponen yang tidak begitu disukai tapi mereka mahu berinteraksi.

"Jadi saya fikir ada baiknya juga kita wujudkan (kumpulan) dan bagaimana ia distruktur, iaitu satu platform dan satu kumpulan yang terdiri daripada ahli-ahli BN secara langsung," katanya kepada media selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Gerakan Nasional ke-37 di Menara PGRM di sini, hari ini....seterusnya.

no2umno - Dengan erti kata lain .. kumpulan tersebut adalah untuk mengumpulkan rakyat yang tidak berminat untuk berpolitik tetapi sokong BN. Apa tu ? Tak paham. BN tu politik dan kumpulan yang ditubuhkan itu bukan untuk politik ... .Weyyyy Pak Lah ... cakap jangan macam Samy.

Cuba terus terang sikit ... bagitau rakyat bahawa BN sekarang dah cuak dengan gelagat rakyat yang semakin jauhkan diri dari BN. Kan mudah .... wakakakakaka

Sandakan Puteri Umno meeting deemed invalid

NST | The Sandakan Umno division today confirmed that its Puteri wing delegates' meeting held last Thursday has been nullified.
Sandakan Umno head Datuk Ampong Puyung it was due to certain technicalities, including not getting permission for holding the meeting from the division.

“We have referred the matter to the State Umno liaison office and are waiting for a reply,” he said in a statement here today.

At the meeting, Siti Haiba Majid and Salbiah Harun respectively were declared winners uncontested as the head and deputy head.

The delegates had also nominated Puteri Umno information chief Datuk Shahaniza Samsuddin to contest the top post and Education Bureau chairman Nolee Ashilin Datuk Mohd Radzi for the number two post of the wing at Umno’s elections in March next year.

Alasan Ali Rustam

Utusan | Penganugerahan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran Datuk kepada pelakon Bollywood, Shah Rukh Khan adalah berdasarkan sumbangannya mempromosi negeri ini melalui filem lakonannya yang ditonton jutaan peminat seluruh dunia, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Beliau berkata Shah Rukh Khan pernah datang ke Melaka membuat penggambaran filemnya bertajuk “One Two Ka Four” di A Famosa Resort, Alor Gajah beberapa tahun lepas.

“Salah satu lagu dalam filem berkenaan dibuat penggambaran di A Famosa Resort di Alor Gajah. Ini telah menyebabkan jutaan orang yang menonton filem itu mengenali Melaka,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas istiadat penyampaian anugerah darjah, tauliah, bintang dan pingat kebesaran negeri Melaka sempena ulang tahun ke-70 Hari Jadi Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini, hari ini. ... selanjutnya.

no2umno - alasan lagi ... cakap sorang sorang. Kenapa tak tanya rakyat Melaka? Hari ni aku nantikan kalau kalau ada temubual berita dan rakyat tentang isu ini .... tak berani nak siarkan !!!
Bodek la selagi boleh Ali ...... bukan rakyat tak tau perangai kau. Berapa ramai rakyat Malaysia yang buat dokumentari ke luar negeri tentang Malaysia .. tak der pun dapat DAtuk ... jangan nak beralasan.

Anggota Umno Diingat Tolak Pemimpin Guna Politik Wang - Idris Jusoh

bernama | Bekas Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Idris Jusoh mengingatkan anggota Umno supaya sentiasa berwaspada dan menolak mereka yang menggunakan wang bagi merebut jawatan pada pemilihan parti Mac tahun depan.

Beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Besut berkata jika ramai pemimpin Umno dipilih dengan cara sedemkian, lambat laun ia akan hanya memusnahkan parti.

Sambil menyifatkan golongan berkenaan sebagai pemimpin "munafik", beliau berkata Umno tidak akan dilihat relevan jika mereka tidak berubah dalam usaha mendapatkan sokongan rakyat.

"Jika Umno mempunyai pemimpin yang tidak bertanggungjawab, rakyat sendiri akan bertindak membuat perubahan dengan menolak Umno," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Umno Bahagian Besut di Dewan Majlis Daerah Besut di sini hari ini.... selanjutnya.

no2umno - politik wang di dalam umno dah jadi budaya dan adat. SO .... mau mati anak atau mati adat?

Banning Hindraf will be futile

malaysiainsider| ....Mostly likely Hindraf would be declared an illegal or extremist group like Al Arqam, which was banned in 1994. Hindraf leaders could also be prosecuted for various “offences” as there are numerous statues that can be thrown at them for alleged “illegal” activities.

The question, however, is should Hindraf be banned at all? And why now?

Is it because Hindraf, as a minority within a minority, is easily and safely used as a favourite whipping boy for Umno leaders as they battle for positions in the party elections?

Or is it because Hindraf has won over enough of the Tamil underclass and is growing in size and would eventually become an indispensable pillar of strength for the opposition Pakatan Rakyat?

The government cannot just ban Hindraf and declare it an extremist organisation simply because it gatecrashed a Hari Raya do or did not shake hands with national leaders or shouted "Abolish ISA!"

Whatever the reasons, banning Hindraf now is an unwise move, one that could potentially make the situation worst.

Hindraf is more of a movement than an organisation or a political party.

It has no symbol, no membership, no organisational chart and no ideology. It has no expressed agenda beyond helping Indians. It has no constitution nor an order of battle.

And yet it has made its presence felt in the country with its numerous demonstrations, candlelight vigils across the country and in gatecrashing Prime Minister Datuk Abdullah Ahmad Badawi's office and functions on numerous occasions.... selanjutnya.

Mahathir is back in power with Najib - Zaid

malaysianinsider | Former de facto Law Minister Datuk Zaid Ibrahim says Datuk Seri Najib Razak’s impending rise to become Umno president and Prime Minister marks the return of “Mahathirism”.

Tun Dr Mahathir Mohamad, he said, will become Malaysia’s “de facto PM”, standing behind Najib.

He said the fall of Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi is a result of Dr Mahathir prevailing.

Zaid, who resigned recently from Abdullah's Cabinet in protest against the use of the Internal Security Act, said he did not expect Najib to continue Abdullah's reform agenda once he takes over.

"Legal and constitutional reforms make you less powerful, more accountable and less able to use the privileges of power.

"Why would someone trained and schooled by Dr Mahathir introduce reforms. Have you heard Najib speak of reforms?” he told The Malaysian Insider.

Zaid said he expects Najib's administration to be more authoritarian with more controls and restrictions compared to that of Abdullah's.

Abdullah, he said, believed in reforms, but "he did not have the stomach" to push through the changes needed.... selanjutnya.

"Tak guna tukar jurulatih,jika pemain masih sama"

harakah | Cadangan untuk membentuk sebuah parti induk bersifat multiracial (berbilang bangsa) yang diusulkan kepada BN bagi memulihkan kembali prestasi parti tersebut dilihat tidak akan mendatangkan hasil.

Seorang pensyarah Sains Politik sebuah Institusi Pengajian Tinggi Awam yang enggan dikenali berkata demikian ketika dihubungi Harakah.

Tegasnya, rakyat kini berada dalam mood ingin menukar kerajaan dan pucuk kepimpinan negara bagi mengembalikan kestabilan politik dan ekonomi semasa.

"Negara memerlukan jurulatih dan pemain baru, tidak guna kita menukar jurulatih baru tetapi pemainnya tetap sama kerana rakyat sudah jelak dengan corak permainan yang kotor dan padang yang tidak sama rata," ujarnya yang merujuk kepada pelan peralihan kuasa yang dibawa oleh Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Dalam pada itu, beliau turut mengulas mengenai perkembangan ekonomi semasa yang memerlukan suntikan kewangan daripada luar.

"Negara kini memerlukan orang luar untuk masuk untuk memperbaiki keadaan ekonomi kita yang semakin kronik dan parah.

"Kita sudah tidak mampu untuk survive dengan kaedah dan dana yang dimiliki apatah lagi diuruskan oleh mereka yang tiada keupayaan memulihkan keadaan ini," tegasnya.

Not only Penan, Johor women abused, too

NST | It is not just Penan girls in Sarawak who are allegedly being abused by foreign workers. It happens in Johor, too.

State Woman and Family Development, Welfare and Health Committee chairman Dr Robia Kosai said there had been a growing increase in the number of cases involving local women and girls reported to the Welfare Department in Johor.

The cases mostly involve foreign workers who left for their home country abandoning their local wife and children.... selanjutnya.

no2umno - Now It happen everywhere .... thanks to BN

Datuk Kuch Kuch Hota Hey

Shah Rukh Khan

Mungkin sekarang ni Tan Sri Khalil Yaakob, dah mula belajar berhasa Hindustan ala ala Bollywood. Lepas pingat di berikan pada artis tu ... .dia akan kata "Sukriya !!!" Dan Tan Sri jangan sebut "SApno, kiyahi Inspektor Sahab ... terkejut beruk pulak Shah rukh khan nanti.

Tan Sri cuma ada masa sehari untuk belek kamus Bahasa Malaysia / Hindustan agar anugerah Datuk dapat di sampaikan ke artis tu esok. Rujuk SINI

Bukan aku nak dengki, tapi kesian Pak Kassim, Harun, Dollah dan Mahat yang dok bantu bantu orang orang Melaka agar jadi mesra dan makmur, pingat PJK pun tak dapat. Alih alih .... nun orang kat Bollywood tu yang dapat.

Lepas ni doa doa kan lah agar orang Melaka dapat tengok filem Hindustan dengan percuma. Kalau filem Hindustan kat ASTRO pulak, minta minta la di kecualikan bill hanya untuk orang Melaka.

Maklumlah, dah dapat Datuk. Takkan nak tengok filem pun kena bayar. Kalau kita bagi duit kat Datuk ... baik jangan bagi Datuk.

Orang Melaka jangan bising .... itu adalah tindakan orang No 1 negeri Melaka. Korang kalau nak bising, jangan duduk Melaka. Wakakakakakakak

Sudah la Yang di Pertuanya pun orang Pahang, yang dapat Datuk pulak orang utara India. Orang Melaka cuma dapat bau kandang babi yang tak selesai selesai tu.

ADehhh ...orang Melaka, Orang Melaka.
Patut lah tak der Sultan.

malaysiakini Reader's Response to NAJIB's Outburst

malaysiawatch | ...Anyone who watched Najib's performance on TV when he opened the horse endurance race recently would have noticed he was very upset - he appeared to be blowing a fuse when he ranted at the Hindraf supporters' crashing the open house at PWTC.

As this reader from malaysiakini writes 'You respect us first Najib, not we you', the future(?) PM should realise that respect must be earned and not demanded.

Just because you are the Prime Minister does not mean the people respect you. Of course they will give due respect to the position you hold.

The Deputy Home Minister was reported to be taking action against the Hindraf supporters who went for the "open house".

To me the organisers are to be blamed for allowing such a group to congregate in the first place. The police should have known their plans and then allowed then to proceed but break them up into groups of 3 or 4 and separate them so that when they enter the reception hall, there should be no problems controlling a few people and just keep them moving along to the food area. In fact, security should be stepped up so that bags are discouraged and those who bring them should be searched.... selanjutnya.

Posting terkini

Blog Archive