KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 14, 2008

Apakah Mukhriz Wakil rakyat ataupun Wakil Mahathir?


marhaen

Perbuatan Mukhriz Mahathir menjaja air liur minta Perdana Menteri Paklah berundur daripada dunia politik adalah satu kerja yang sukar dimengerti, memandang beliau baru sahaja menang pilihan raya untuk kali pertama bagi kawasan Parlimen Jerlun.

Secara rasminya Mukhriz ialah Wakil Parlimen BN bagi kawasan pilihan raya Jerlun. Selepas menang adakah dia melakar agenda untuk menemui para pengundi di tempatnya dan mendengar rintihan mereka apa yang perlu dilaksanakannya sebagai wakil rakyat mereka?

Sejak menang dia telah mengadakan dua majlis di dua buah hotel berasingan melibatkan wartawan tempatan dan asing mahu meminta Paklah berundur.

Khabarnya dia tergugat ketika itu oleh Kumpulan Pekida dan terpaksa melembutkan kenyataan beliau meminta Paklah melakukan sesuatu yang menepati tugasnya. Tetapi secara tiba-tiba dia menulis surat rasmi kepada Paklah dan ada salinannya yang diterima orang ramai meminta Paklah berundur. Bukankah itu melanggar etika kepimpinan? Kenapa dia tidak menulis secara rahsia dan salinkan tulisannya kepada Anggota Majlis Tertinggi UMNO? (surat: m/surat 1 - m/surat 2)

Kita bukan peduli sangat apakah Paklah mahu turun ataupun tidak, kerana proses dia turun itu adalah sesuatu yang pasti. Tetapi perbuatan Mukhriz secara solo dan zorro bertindak mahu Paklah berundur nampak sangat semacam dia sudah menjadi proksi kepada bapanya.

Nampak sangat Mukhriz cuba main publisiti murahan. Soalnya sekarang apakah Mukhriz seorang wakil rakyat kawasan Jerlun ataupun proksi Mahathir?

Apakah Mukhriz sudah berangan-angan agar Najib naik menggantikan Paklah dan dia akan naik bertakhta pula di Tingkat Empat?


- marhaintua - 17.02.2008

Rais Yatim seolah-olah memperbodohkan kewibawaan Sultan Perak

 detikdaily
Oleh Tok Ayah
Datuk Seri Dr. Rais Yatim bercakap dalam media soal formula kerajaan di Perak dan mengatakan bahawa sepatutnya BNlah yang membentuk kerajaan kerana BN adalah majoriti tertinggi di Perak berbanding dengan DAP, PKR dan PAS.

Rais berkata, bilangan kerusi yang dimenangi Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Perak tidak boleh dianggap majoriti kerana mereka bukan terdiri daripada satu parti.

Beliau juga menambah ''Gabungan pembangkang yang didakwa oleh PKR, DAP dan Pas bukan satu barisan kerana ia tidak berdaftar sebagai parti coalition (gabungan).

Rais juga menjelaskan, Malaysia yang mengamalkan sistem demokrasi Westminster atau Common Law memberikan kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong di peringkat Persekutuan untuk melantik Perdana Menteri.

Sedar atau tidak sedar Dr. Rais Yatim perlu tahu bahawa Sultan masih mempunyai kuasa multlak mengikut perlembangaan yang ada untuk menentukan siapa (bukan melantik) Menteri Besar di negeri bawah kuasaan beliau.

Dr Rais Yatim menguatkan hujahnya dengan mengatakan beliau tidak menganggap Pas, PKR dan DAP sebagai gabungan parti kerana pakatan itu bukan diwujudkan oleh undang-undang. Sedangkan, katanya lagi, BNlah yang merupakan gabungan parti komponen wujud melalui proses pendaftaran yang diiktiraf undang-undang.

Dr Rais juga mempertikaikan penasihat Sultan yang seolah-olahnya memberikan nasihat yang tidak betul.

Saya cukup hairan bagaimana pendapat Dr. Rais Yatim masih diambil dan diterima pakai. Sepatutnya beliau dibekukan bersama dengan lipatan sejarah.

 Dr Rais Yatim seolah-olah tidak sedar atau tidak mengetahui bahawa Sultan perlu bersandar kepada persetujuan majoriti anggota DUN. Jika tidak ada keseragam antara anggota DUN Sultan perlu mendengar dan mmebuat keputusan.

Sultan Perak, Raja Nazrin cukup arif tentang hal ini, bila banginda menyedari bahawa kurang kesepakatan di antara gabungan anggota DUN pembangkang soal membentuk kerajaan baginda memanggil untuk memberikan pandangan.

Baginda juga telah menasihatkan anggota DUN menandatangani surat akuan persetujuan daripada 31 anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang terdiri daripada DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS menubuhkan kerajaan campuran dan menerima pelantikan Adun Pasir Panjang Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar.

Apakah itu bersalahan dengan perlembangaan. Saya berpendapat Dr. Rais Yatim lebih sudu daripada kuah.

TG Nik Aziz ziarah jurugambar The Star di Hospital Pakar Perdana

KOTA BHARU, 14 Mac (Hrkh) – Jurugambar akhbar The Star Biro Kelantan, Sazuki Embong yang terlantar di wad ICU Hospital Pakar Perdana akibat serangan strok diziarahi Menteri Besar, semalam.

Menurut ahli keluarganya Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat datang menziarahi Sazuki kira-kira jam 11 pagi.

“Ketika itu Sazuki baru boleh bercakap dan mulai kenal saudara mara dan kenalan yang datang menziarahinya. Alhamdulillah beliau cepat sedar selepas diserang strok yang agak kuat.

“Sedangkan ketika mula-mula dibawa masuk ke hospital ini beliau tiba-tiba diserang strok sehingga tidak boleh bertutur,” katanya ketika ditemui di wad ICU hospital swasta tersebut tengahari tadi.

Hari ini turut menziarahinya anggota Parlimen Pasir Mas, Dato’ Ibrahim Ali dan rakan-rakan wartawan.

Dua hari lalu Sazuki dimasukkan ke wad di Hospital Raja Perempuan Zainab 11 akibat penyakit darah tinggi. Kemudian dipindahkan ke Hospital Pakar Perdana untuk menjalani rawatan lanjut.

Namun ketika berada di Hospital Pakar Perdana tiba-tiba dia diserang strok, namun tindakan pantas doktor mencairkan darah yang tersumbat di bahagian kepalanya membolehkan Sazuki sedar lebih awal.

Sazuki berkata, kepenatan bekerja tanpa rehat menjelang pilihan raya umum lalu menjadi antara punca darahnya menjadi tinggi.

“Sebelum ini setiap hari saya makan ubat darah tinggi dan kencing manis. Namun dua hari lalu darah naik begitu tinggi sehingga menyebabkan saya hampir pitam sehingga keluarga menghantar ke hospital,” katanya.

Katanya, doktor yang merawat memberitahu tidak cukup tidur antara punca utama darah naik tinggi.

Beliau mengakui bebanan tugasnya menjelang pilihan raya menyebabkan tidurnya tidak cukup. “Saya hanya mulai berehat selepas dimasukkan ke wad,” ujarnya.

Turut kelihatan pagi tadi, isteri dan anggota keluarganya. Biar pun kesihatannya hampir pulih sepenuhnya, namun beliau masih berada di bawah pegawasan doktor.

Shahidan! Don't put my Raja at your back

hard-t.blogspot

CHAPTER I
At 11.40am today, Shahidan Kassim, who earlier announce him self as the Perlis Menteri Besar, was seen entering Istana Siraj in Malaysia capital to have an audience with the Raja Perlis regarding Perlis Menteri Besar post, but he emerged hour later.
Also present at the meeting was the Raja of Perlis' brother, Datuk Seri Syed Razlan Tunku Syed Putra Jamalullail, who is also the Pauh state assemblyman.
It's is learn that Umno sec-general Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad olso present at the meeting.

Than, at 2.40pm SAME DAY (two hours after Shahidan have an audience with Raja of Perlis), the Raja of Perlis' private secretary, Mohd Adib Zakaria, made an announcement that Raja of Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Tuanku Syed Putra Jamalullail AGREED to appoint Bintong state assemblyman Datuk Dr Md Isa Sabu as the new Menteri Besar to replace Shahidan.

Mohd Adib in a statement distributed to reporters gathered in front of Istana Sirajd said the appointment was made under Article 39 (2) of the Laws of the Constitution of Perlis.
Under this provision, the ruler shall appoint a person who he thinks has the confidence of the majority of the members of the state assembly to become the menteri besar to head the state government.

"Based on this provision and after being satisfied with his ability to garner the support of the majority of the state assemblymen, His Royal Highness has consented to appoint Datuk Dr Md Isa Sabu as the Menteri Besar of Perlis effective March 14 2008," he said.

Dr Md Isa was a Perlis state executive councillor until 2004 when he was not re-nominated to contest in the general election that year.
He was nominated to contest in Bintong in the general election last Saturday and won the seat by defeating PAS' Mohd Anuar Mohd Tahir with a majority of 2,110 votes. He polled 4,882 votes against Mohd Anuar's 2,772.
Hey... people of Perlis. I'm Perlisian. I was born in Kampung Sena, Kurung Anai, Arau, Perlis in 1960. My mom is Perlisian too. One day my mom ask me: "where got Raja in Malaysia". "Every state," my answer. "no... Perlis is the only state," my mom said. After I relise that than I proud I was born in Perlis - the only state in Malaysia that people call Raja for Sultan.

Shahidan, let me tell you that you also Perlisian. And the people of Perlis - not only people, BUT our RAJA also - say NO to you.
Ampun Tuanku,

More ...

Lim Guan Eng bertemu 21 NGO Islam Pulau Pinang

kudaranggi

(Keterangan foto: saki baki Kampung Haji Mahmood dan perkampungan Tanjong Tokong semasa pemerintahan kerajaan BN)

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng hari ini mengadakan pertemuan tertutup dengan para pemimpin dan wakil 21 buah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang mewakili orang Islam di Pulau Pinang.

Dalam pertemuan itu, Guan Eng memberi jaminan bahawa kerajaan pimpinannya menghormati kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi negara dan kedudukan Islam di Pulau Pinang tidak tergugat sama sekali di bawah pemerintahan kerajaan baru.

Beliau turut menafikan khabar angin yang disebarkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab kononnya seruan azan tidak lagi akan berkemundang dari menara-menara masjid di Pulau Pinang.

Guan Eng berkata khabar angin ini berniat jahat dan satu fitnah.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu juga memberi jaminan kepada masyarakat Melayu Tanjong Tokong bahawa beliau akan cuba sedaya upaya untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi dan tidak diselesaikan semasa di bawah pemerintahan kerajaan Barisan Nasional.


Katanya, perkampungan Melayu Tanjong Tokong adalah antara tempat pertama yang dilawatinya semasa berkempen dan beliau bersimpati dengan nasib mereka.


Penasihat Jemaah Islah Malaysia (JIM) Pulau Pinang, Dr Danial Zainal Abidin yang mengetuai rombongan 21 NGO Islam itu, berkata pihaknya berpuas hati dengan hasil pertemuan yang diadakan di Pejabat Ketua Menteri di menara KOMTAR.

KECOH UMNO TERENGGANU ... ANALISA

Istana Terengganu ‘tolak’ Idris?
Oleh Nor Aziah Jaafar dan Wan Ramli Wan Mohamad
kunora

KUALA TERENGGANU 12 Mac – Terengganu mungkin memperoleh Menteri Besar yang baru apabila nama Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Idris Jusoh dikatakan ‘tidak diperkenan’ oleh pihak istana untuk memegang jawatan itu bagi penggal kedua.
Sumber Istana Terengganu ketika dihubungi mengesahkan sehingga hari ini Idris tidak mendapat ‘restu’ untuk meneruskan tugas tersebut walaupun beliau berjaya mengetuai Barisan Nasional (BN) Terengganu memperoleh kemenangan majoriti dua pertiga dalam Pilihan Raya Umum Ke-12. <==== [ Dah mula nampak dah sikap suka mencantas orang-orang dalam Parti UMNO. Macam-macam cara depa guna untuk mendapat kuasa. Bila dah rapat dengan Sultan, kedudukan itu pun digunakan untuk mempengaruhi Sultan memilih mereka. Mereka mula mencambahkan benih-benih perpecahan di dalam Parti ]

Menurutnya, usaha sedang dilakukan untuk mengenal pasti calon untuk menerajui kerajaan negeri.Bagaimanapun, ujar beliau, setakat ini nama-nama yang difikirkan sesuai belum diterima oleh pihak istana.

‘‘Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Negeri Terengganu Bab Kedua menyebut pelantikan Menteri Besar hendaklah terdiri daripada seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).
‘‘Yang ditekankan di sini bukanlah mereka yang mengetuai parti yang memenangi pilihan raya tetapi mana-mana seorang ADUN yang pada fikiran Sultan Terengganu boleh mendapat kepercayaan ahli-ahli dewan yang mewakili rakyat negeri ini,” katanya. <==== [ Pihak Istana perlu matang , perlu bijaksana, perlu lebih celik , perlu lebih rasional supaya tidak dijadikan alat oleh pihak-pihak yang gila kuasa. Sultan perlu lebih peka kepada kehendak semua rakyat yang masih memerlukan Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar Terengganu dan bukan hanya mendengar omokkan-omokkan mengarut daripada orang yang mahu memangkas, mencantas dan memijak orang lain hanya kerana kemaruk ingin berkuasa.]

Mengulas lanjut, sumber istana itu berkata, Sultan Terengganu sebenarnya bukan melibatkan diri baginda dengan politik sehingga melampaui sempadan, namun apa yang baginda mahu ialah kepentingan dan kesejahteraan rakyat mendapat pembelaan. Sumber itu menafikan pihak istana campur tangan berhubung pelantikan menteri besar yang baru. Katanya, terpulang kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk menentukannya. <==== [ Jika mahu melihat Terengganu selamat, jika mahu melihat Terengganu aman, sentosa dan maju seperti sekarang, pihak Istana usah melibatkan diri dalam percaturan politik. Usah biarkan pihak Istana diperguna-gunakan.Jangan sampai sudah terantuk baru nak terngadah. Jangan sampai rakyat hilang hormat kepada institusi Istana]

‘‘Pihak istana sebenarnya tidak campur tangan dalam pemilihan menteri besar, cuma istana mahu mereka yang menjadi menteri besar adalah mereka yang benar- benar diterima oleh rakyat.‘‘Istana juga mahu mereka yang menjadi Menteri Besar berkemampuan untuk membawa kesejahteraan, kemakmuran dan perpaduan di kalangan rakyat,” katanya. <===[Majoriti rakyat Negeri Terengganu masih memerlukan Datuk Seri Hj Idris Jusoh menerajui pentadbiran Negeri Terengganu. Rakyat masih menghargai jasa-jasa beliau yang berjaya merampas kembali Terengganu dari cengkaman PAS. Rakyat masih mengenang jasa beliau yang bertungkus lumus mengembalikan keyakinan rakyat terhadap UMNO , terhadap Barisan Nasional. Rakyat masih menghargai kesungguhan beliau mengepalai gelombang biru dengan menjadi panglima di barisan hadapan melawan kerakusan PAS sewaktu memerintah Terengganu sebelum ini. Rakyat Terengganu tidak pernah lupa! Rakyat Terengganu bukan jenis tidak tahu mengenang budi!. Yang mudah lupa, yang tidak mengenang budi, yang tidak tahu menghargai jasa orang tu adalah wakil-wakil rakyat yang tamak haloba, yang hanya gila kuasa, yang sanggup pijak kepala orang lain hanya kerana mahu melunaskan kemaruk di dada.]

Setakat ini, antara nama yang disebut-sebut untuk mengisi jawatan Menteri Besar Terengganu ialah ADUN Cukai, Datuk Mohamed Awang Tera dan ADUN Ajil, Datuk Rosol Wahid.
Turut disebut ialah ADUN Bukit Besi, Din Adam dan ADUN Kijal, Datuk Ahmad Said.
Kesemua mereka merupakan bekas ahli Exco kerajaan negeri pada penggal lepas.
Mohamed dan Rosol masing-masing bekas Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Industri dan Pelancongan negeri serta Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam Hadhari dan Kebajikan negeri.Din pula ialah Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri, manakala Ahmad merupakan bekas Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri <====== [ Ini lah manusia-manusia yang menjadi duri dalam daging. Menjadi gunting dalam lipatan. Menjadi perosak kesejahteraan UMNO. Tidak habis-habis dengan sikap tamak dan haloba. Kemaruk sangat ingin menjadi Menteri Besar sehingga sanggup memperalat Sultan dan Institusi Istana diheret sama.]

"BERES BOS !!!" PUNCA UMNO KALAH

umnoparoijay

Oleh Yusri Abdul Malek
Analisis keputusan PRU di Negeri Sembilan, MelakaSEKALIPUN keputusan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-12 dilihat satu tamparan hebat buat Barisan Nasional (BN), termasuk di Melaka dan Negeri Sembilan, namun BN di kedua-dua negeri itu tetap berazam membaiki perkhidmatan bagi memenangi semula hati pengundi yang hilang.PRU itu juga satu penanda aras bagi melihat sejauh mana penerimaan rakyat terhadap prestasi kerajaan negeri dalam membangunkan negeri di samping sikap pemimpinnya kepada rakyat.Walaupun Melaka kehilangan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan satu kerusi Parlimen manakala Negeri Sembilan pula kehilangan 15 kerusi DUN dan tiga kerusi Parlimen kepada pembangkang iaitu DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas tetapi masih mampu menerajui kerajaan negeri.

Malah jika dilihat dari segi sokongan, daripada 426,208 pengundi di Negeri Sembilan yang keluar mengundi, 234,124 pengundi memilih calon BN manakala 189,943 mengundi calon parti pembangkang manakala selebihnya undi rosak.

Di Melaka pula, daripada 302,771 pengundi yang keluar mengundi, 163,917 mengundi calon BN manakala 124,213 mengundi calon parti pembangkang manakala selebihnya undi rosak.Jumlah pengundi masih memihak kepada BN dan ini menunjukkan BN masih relevan dan boleh diharap dalam memperjuangkan kepentingan rakyat di kedua-dua negeri itu yang bermajoriti Melayu.Berdasarkan pecahan kaum pula, memang terbukti kaum Cina tidak mengundi calon BN, sebaliknya mengundi calon pembangkang begitu juga dengan kaum India yang memihak kepada pembangkang manakala sebahagian besar kaum Melayu masih setia kepada BN yang calonnya daripada Umno.Ini dibuktikan berdasarkan kemenangan luar biasa DAP di kawasan majoriti Cina di seluruh negara.Malah, mereka berjaya menubuhkan kerajaan negeri di Pulau Pinang buat pertama kali sejak 1969.Fenomena itu berlaku di seluruh negara menyebabkan empat negeri iaitu Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah jatuh ke tangan pembangkang.

Bagi penganalisis politik, Datuk Seri Mohd Ali Rustam selaku Ketua Menteri akan tetap membangunkan negeri ini secara menyeluruh sekalipun kerusi DUN di kawasan bandar dikuasai pembangkang seperti di Kota Melaka.Ini termasuk pembinaan pangkalan marina bernilai RM25 juta di muara Sungai Melaka, pengindahan kawasan bandar untuk menarik pelancong dan sekitar Jonker Walk.Begitu juga di kawasan pentadbiran kerajaan negeri di Ayer Keroh yang kini dikuasai pembangkang.Pembangunan pesat di kawasan itu yang dianggarkan hampir RM2 bilion, termasuk pembinaan aerobus, Kompleks Planetarium terbesar dan Pusat Boling akan diteruskan.Kepentingan rakyat dan negeri tetap diberi perhatian kerana pembangunan tidak boleh tertumpu di sesuatu kawasan.“Bagi mencapai Melaka Maju 2010, Mohd Ali tidak boleh bersikap ‘memilih bulu’ dalam membuat pembangunan.

Semuanya perlu menyeluruh.“Saya yakin tiada rakyat yang akan tersisih dalam perancangan kerajaan negeri, semua akan diberi perhatian sama rata. Ini termasuk dalam hal berkaitan ekonomi yang ada kaitan langsung dengan pengundi Cina. “Jadi jika ekonomi terjejas, mereka juga akan terjejas. Ini berbeza dengan kaum Melayu yang lebih banyak makan gaji.“Sekiranya berlaku sesuatu kepada ekonomi, mereka kurang mendapat kesan secara langsung,” katanya ketika diminta mengulas kemenangan DAP di Melaka dalam PRU ke-12 lalu.Bagi Menteri Besar Negeri Sembilan pula, Datuk Seri Mohamad Hasan, usaha membantu rakyat tetap diberi keutamaan dalam setiap perancangan yang dibuat kerajaan negeri.

Menurutnya, sekalipun banyak kerusi hilang tetapi sekarang bukan masa menunding jari mencari kesalahan sesiapa sebaliknya membuat penilaian dan mengambil langkah terbaik untuk memperbaiki kelemahan.Di bahu Mohamad yang kini menjadi Menteri Besar buat penggal kedua diletakkan harapan agar BN meneruskan tradisi membela rakyat di negeri itu.Sudah banyak jasanya sepanjang empat tahun lalu, termasuk menyelesaikan masalah tuntutan peneroka Felda Sendayan yang tertangguh sejak 10 tahun lalu dan membaiki jalan Bukit Putus yang menghubungkan Kuala Pilah-Seremban sepanjang hampir enam kilometer dengan kos lebih RM100 juta yang kini sedang giat dalam pembinaan.Jika Melaka berhasrat menjadi negeri maju pada 2010, Negeri Sembilan juga mempunyai sasaran sama iaitu pada 2015.

Sekalipun keputusan PRU lalu amat pedih diterima tetapi usaha membangunkan negeri perlu diteruskan.Baginya, kehilangan banyak kerusi itu perlu dijadikan iktibar dan belajar daripadanya dan mencari jalan untuk membaiki kelemahan yang ada.Beliau yang pertama kali menerajui jentera pilihan raya negeri agak terkilan kerana Pas menang di Paroi dan terlepas dua kerusi iaitu Sikamat dan Ampangan kepada PKR iaitu kerusi DUN yang majoritinya orang Melayu.Calon Pas itu, Mohamad Taufek Abdul Ghani menewaskan calon BN, Datuk Zaharuddin Mohd Sharif dengan majoriti 1,107 undi manakala calon PKR Sikamat, Aminuddin Harun menewaskan Datuk Mohd Yusof Harmain Shah, dengan majoriti 499 undi manakala calon PKR Sikamat, Rashid Latiff menang ke atas calon BN, Mohd Nor Awang dengan majoriti tipis 165 undi.

Bagi pembangkang, kemenangan itu bonus kerana tidak pernah menyangka boleh menang kerana sejarah pilihan raya sebelum ini lebih berpihak kepada BN.Malah awal-awal lagi, Mohamad Taufek yang juga bekas jurutera sebuah kilang di Seremban menyatakan hasrat untuk mendermakan 50 peratus daripada gajinya sebagai ADUN Tabung Kebajikan Paroi.Jelas sekali, kekalahan calon BN daripada Umno di ketiga-tiga DUN bermajoriti Melayu itu menunjukkan sikap ambil mudah jentera pilihan raya yang menganggap pengundi masih berpihak kepada BN, sedang hakikatnya selama kempen 13 hari dimanfaatkan pembangkang untuk menghentam BN di samping menjanjikan sesuatu yang baik kepada pengundi.

Sikap ‘beres bos’ dilihat punca utama kekalahan calon BN daripada Umno di samping kemerosotan majoriti.Pemilihan calon mengikut citarasa golongan atasan tanpa mengambil kira pandangan akar umbi turut dilihat menjadi punca calon BN tewas atau kemerosotan majoriti.Bagi akar umbi, calon mewakili 60 peratus manakala parti pula 40 peratus jika mahu menjadi calon di kawasan mereka dan jika pandangan ini tidak diambil kira, ada kemungkinan berlaku sabotaj sehingga menyebabkan calon dipilih itu kalah.Selain faktor calon, isu kenaikan harga barang dan minyak serta langkah pembangkang untuk menurunkan harga minyak sedikit sebanyak berkesan meraih undi di kalangan pengundi atas pagar dan ada juga di kalangan pengundi BN. Walaupun faktor itu nampak remeh tetapi ulasan berulang kali menyebabkan pengundi mempercayainya dan memberi undi kepada calon pembangkang.

Kini keputusan PRU ke-12 sudah membuktikan rakyat sudah berani bersuara melalui saluran demokrasi dan pemimpin BN perlu berani berubah. Bak kata seorang pemimpin veteran Umno, keputusan PRU ke-12 itu yang tidak memihak kepada BN adalah suara rakyat, pemimpin BN perlu berubah dan pastikan apa yang dicakap sampai kepada rakyat.Kerajaan BN Melaka dan Negeri Sembilan perlu menambat semula hati rakyat dan jangan sesekali menghukum mereka dengan tidak melakukan apa-apa di kawasan dikuasai pembangkang.Sikap membantu tanpa mengira kawasan adalah senjata ampuh untuk memenangi semula hati rakyat.

A Forest Near My House

happyhandsnfeet

Can you believe this? I have stayed in Kota Damansara for many years and yet, was unaware of the existence of a community rainforest near my house! Talk about ignorance!

Anyway, I now know that it is called the Kota Damansara Community Forest, and the previous Selangor government planned to turn the whole forest area into high-rise apartments. If they manage to proceed with this devious plan, this means no more fresh, clean air for the city folks. And, no more home for the small animals that lived among the trees.

Yet, not all is lost because Barisan National is no longer governing Selangor! Selangor is now at the hands of the Opposition and that means hope for the Kota Damansara Forest.

Still, it is always wise to continue to state our protest. Click Protest Against the Destruction of Rainforest to make a strong political statement.

I have yet to ventured inside the forest. Maybe I will, one day.

UMNO ILLEGAL GATHERING AT KOMTAR

UMNO protests outside S’gor secretariat

Star
SHAH ALAM: A small group of people marched from the state mosque to the state secretariat building here Friday to protest against DAP’s decision to abolish the New Economic Policy (NEP).

The participants started to gather at the roundabout near the mosque just after Friday prayers at about 2.30pm and were seen standing at the side of the road carrying banners.

The protesters stopped right in front of the line formed by the police Light Strike Force (LSF) members, about 150m from the main entrance to the building, but continued with their cries. They left peacefully about 20min later.

Shah Alam Deputy OCPD Deputy Supt Mohd Shariff Abdul Wahid said police were aware of the planned gathering and confirmed that no permit had been issued for it.

“The secretariat building is a protected government building so we stationed 50 men there including two units of the LSF as a precautionary measure,” he said.

He said the protesters, who belonged to a political party, had asked to meet with Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim but the police did not permit this due to security concerns.

Can Anwar become Prime Minister in next few weeks?

themalaysianinsider

KUALA LUMPUR, March 14 – If there is one name that has pushed Barisan Nasional leaders out of their comfort zone and caused confusion and anxiety, it is Anwar Ibrahim.

When he said on Tuesday that the Opposition should be referred to as the government-in-waiting, he was not referring to five years down the road. He was referring to the next few weeks or months.

He knows that if he manages to convince 30 Members of Parliament to cross over, the government of Abdullah Ahmad Badawi will fall.
Since the PKR-DAP-PAS alliance that he cobbled together won big on March 8, taking 52% of the popular vote in Peninsular Malaysia and snaring 82 of the 222 seats in parliament, Anwar has become the most mentioned name in Umno circles.

Along the corridors of powers and in Umno circles, there is a belief that the former deputy prime minister will not rest and settle for second-best, not with the momentum of being a reformer on his side.

He knows that the troops of the BN war machine are demoralised and its leaders still reeling from the psychological scars of Election 2008. He will go for the kill, rattling the coalition’s cage, creating the impression of an inevitable wave that some fickle-minded BN MPs will be tempted to abandon the BN ship and join the Opposition.

An Umno division chief from Pahang, who requested anonymity because of the sensitive nature of the information, said: “The talk on the ground is which MPs Anwar is going to approach to join PKR. Everyone says that Sabah and Sarawak MPs are being targeted. But I think everyone except the PM and DPM are targets.’’

Datuk Mukhriz Mahathir, in a letter asking Abdullah to resign, noted that a move has been made to woo BN representatives to join the Opposition. The fear of crossovers is palpable.

Among the senior leaders of BN, the question being asked is this: who can take on Anwar?
Increasingly the view is that no one individual is strong enough to withstand the momentum of the former deputy prime minister. Abdullah is like a general who has been badly wounded in battle. He needs time to recuperate from the deep wounds he suffered – time which he may not have.

If Abdullah steps down and Datuk Seri Najib Tun Razak takes over, the latter will be vulnerable to a personal and potentially costly onslaught by Anwar.

During the election campaign, Najib was assailed by Anwar over the murder of the Mongolian model and over a few defence deals. Expect the ferociousness of the attacks to multiply if Najib becomes Number 1 now.

Even the return of Tun Dr Mahathir Mohamad could be counterproductive.

The Malaysian public believes that Anwar was wronged by Mahathir. This was evident during the election when attempts to paint the former DPM as a charlatan, racist and chameleon failed miserably.

So who can stop Anwar?

Professor Shamsul Amri Baharuddin, a political commentator, says that only a united Umno and BN can hold the line against the Anwar-led Opposition.

“Anwar is pressing BN at 20 different points. Only if they are strong and united can they survive. But can they stay united?’’ he wondered.

The next few weeks will be important. If the new Cabinet catches the imagination of Malaysians, the morale of the ground troops will improve and it will boost the confidence of BN’s leaders.

Otherwise, the grumbling against Abdullah will grow into a crescendo and it may embolden Dr Mahathir or Tengku Razaleigh Hamzah to step forward to “save the party’’ – a situation which could lead to a party split like in 1987.

Such a scenario will be heaven-sent for Anwar.

Umno politicians believe that any upheaval in Umno or BN will convince the weak-hearted that it may be prudent to cross the Parliament floor.

Within the higher reaches of Umno, the strategy appears to be to rally around Abdullah, go down to the ground and get the troops ready for war. But for Umno and BN to prevail over Anwar, they will need a few conditions to be met.

1) Abdullah must be able to hush his band of critics in Umno.

2) Abdullah must be able to inspire the troops on the ground.

3) Abdullah must be a strong leader and reform his party and the country.

4) Anwar and the Opposition need to commit a few major mistakes.

5) For the public to fall out of love quickly with the reform-minded Opposition.

"30 peratus dari elaun wakil rakyat PAS Selangor untuk rakyat" Hassan Ali

Oleh Bernama

SA: Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hassan Ali berkata semua anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Exco daripada parti itu diarahkan menyumbang 30 peratus daripada elaun asas setiap bulan kepada kerajaan negeri.

Beliau berkata sumbangan itu akan digunakan untuk membantu golongan berpendapatan rendah selain melahirkan ADUN dan Exco yang sentiasa bersedia untuk berkhidmat kepada rakyat.

"PAS Selangor akan melaksanakan program-program kebajikan bagi setiap rakyat seperti yang terkandung dalam tawaran pilihan raya yang lepas," katanya kepada pemberita di Pejabat Perhubungan PAS Negeri di sini hari ini.

Di samping itu, beliau berkata semua Exco, anggota Parlimen dan Adun dari parti itu juga diwajibkan membuat perisytiharan harta di samping tidak terlibat dalam perniagaan secara langsung.

No2umnO - Kalau wakil rakyat UMNO, nak cari lagi 300% dari gaji yang dapat. Itu lah bezanya UMNO dan PAS. Macam Khir toyo .... berapa nak donate kat rakyat?

WATIKAH DAH BAGI TAPI KENA 'REJECT'

shahidan kassim"Saya sudah bagi watikah kepada Shahidan’’ - Abdullah
Bernama

PUTRAJAYA 14 Mac – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, beliau telah menyerah kan surat watikah kepada Datuk Seri Shahidan Kassim, yang membolehkannya dilantik sebagai Menteri Besar Perlis dan membentuk barisan Exco negeri itu.

“Saya telah bagi surat watikah kepada Datuk Seri Shahidan Kassim, yang menjadi pengerusi badan perhubungan Barisan Nasional (BN) negeri Perlis, yang telah menang (dalam pilihan raya yang baru lalu).

“Surat watikah itu adalah untuk dipersembahkan kepada Duli Yang Mulia Raja Perlis supaya dia (Shahidan) dilantik sebagai Menteri Besar dan tubuh kerajaan negeri Perlis,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual di Seri Perdana, kediaman rasmi Perdana Menteri.

Abdullah berkata demikian setelah diminta mengulas kenyataan Setiausaha Sulit Raja Perlis, Moh Adib Zakaria, yang hari ini yang mengumumkan bahawa Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail telah berkenan melantik anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Bin tong (ADUN), Datuk Dr. Md. Isa Sabu sebagai Menteri Besar negeri itu.

Moh Adib berkata, Artikel 39 (2) Undang-Undang Tubuh Negeri Perlis menyebut Raja hendaklah melantik seorang yang pada fikirannya mendapat kepercayaan ra mai ahli menjadi Menteri Besar bagi mengetuai majlis kerajaan negeri.

HARI PERTAMA DATO' KHALID

KeADILan

dsc_0097.JPG

dsc_0145.JPG

dsc_0119.JPG

dsc_0132.JPG

SHAH ALAM: Tan Sri Dato’ Abdul Khalid Ibrahim memulakan tugas sebagai Menteri Besar Selangor seawal jam 7.30 pagi tadi.

Pada jam 8.30 pagi Khalid menyampaikan ucapan dihadapan 3000 kakitangan kerajaan negeri di lobi bangunan kerajaan negeri.

No2umnO - TOK .... yang senyum senyum tu banyak rasuah dulu tu TOK !!!

BUKAN BUDAYA KITA

Ini bukan budaya kita. Guna kan saluran yang betul. Negara kita negara demokrasi dan gunakan waktu pilihanraya untuk membuat keputusan. So .... Tahun 2013 nanti kita mengundi dan jangan lupa bawa kad pengenalan.

imej dari: chinese.cari.com

PERHIMPUNAN GANAS UMNO DI KOMTAR

littlepenangkia


First time in history , happenning in Penang Island , once a peaceful island , now turned into a political arena. Choppers everywhere , anti-protest officers scatter across the street. Nightmare about to start.

The situation was happened located around Komtar ( where I'm working ) *scary*. The UMNO were having serious protest against the state govt regarding about the abortion of nep.

Estimation about 10,000 protestors were here. Tons of police force and high-ranking officers were put in charge of this situation. Tons of red big trucks include with big round water hose pipe were here to standby just incase if any serious case happen, they will spray all this shit out of it to them.

I ( Matthew ) again being one of the " freelance " reporter covering this event LIVE from penang. There will be like no others. Better than any news reporter and TV broadcast coverage.
Hereby will include some protesting event :-


No2umnO - ishk sihk ishk ....... ganasnya UMNO. Tak ada disiplin betul. Kan menyusahkan orang lain. Ganggu orang nak pergi kerja, ganggu orang nak membeli belah. Kalau Khairy nampaknya mesti dia panggil BERUK DI JALANRAYA. Pak Lah dah pesan.... "POLIS KATA JANGAN".

Anak anak muda jangan ikut perangai ganas seperti ini. Susah .... tak der masa depan. Ishk ... Ishk ... Ishk .....

Khir: Signing Off Money He Shouldn't to Puncak Niaga?

personalpassages

Jeez…the news about Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo doesn’t seem to want to let up, does it? First we have the alleged shredding of official government documents which has been going far and wide across the blogosphere, and now we have an alleged report that he’s been brokering illegal deals:

(The NST, Friday, 14 March 2008): SHAH ALAM, Thurs: The DAP lodged today a police report against former Selangor Menteri Besar Datuk Seri Dr Khir Toyo for allegedly signing a deal with Puncak Niaga Holdings Berhad a day before polling day to operate and maintain the Sungai Sireh water treatment plant.

DAP Central Committee Member Ronnie Liu lodged the report against Khir at the Selangor police headquarters at 3.30pm.

“We are questioning the manner the contract was signed,” Liu said. “The signing of the deal just before elections is unlawful.”

Liu said according to the law, when parliament is dissolved, a Government standing as a candidate for elections cannot sign any deals pertaining to Government projects.

“Any dealings should be done only after the new Government is formed,” he said. “Maybe Khir Toyo thought he would win this election again and that is why he signed.”
While Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo maintains his favourite stance of denial in the face of these allegations, Bursa Malaysia is mentioned within the report that that he (allegedly) did indeed sign off the government deal:
Khir had denied signing any contracts or that he had any knowledge of a deal signed. The Bursa Malaysia on Tuesday, the same day Khir Toyo denied knowledge of contract signing, made an announcement that a contract was signed with the Selangor Government for Puncak Niaga to operate, manage and maintain the raw water intake and the treatment plant situated on a 6.72 acre piece of land located beside a canal near Sungai Sireh, Tanjung Karang in the district of Kuala Selangor.

The actual contract is expected to take effect on April 1.
Wow…I guess he really does take pride in efficiency if he did indeed do what he is accused of doing. After all, he got the jump on his work – or what he assumed would be his work – by going ahead with signing agreements, shredding documents, and what not.


Ah, we should all look heavenward to have a man like Datuk Khir - not to be confused with Siti’s Datuk ‘K’- to be our Menteri Besar. After all, his diligence in duty, his innovation in execution, and his prodigious work ethic has earned him a special place in our bowels. No wonder we didn’t want the bugger back.

Latest reports, however, indicate that Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo is indeed innocent of the accusation of deals brokering on the 11th hour:
(Bernama Online, Friday, 14 March 2008): Selangor SS Admits Signing Contract On Eve Of Polls
SHAH ALAM, March 13 (Bernama) -- Selangor State Secretary Datuk Ramli Mahmud said today that it was he who signed an agreement on the behalf of the state with Puncak Niaga Bhd a day before the general election.
The contract was for the maintenance and operations of the Sungai Sireh water treatment plant and was not signed by Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo who was then Menteri Besar, he said.
He said it was approved by the State Executive Council about a year ago after consulting the Water, Energy and Communications Ministry and the legal adviser while the documents were ready for signing a day before the polls.
Personally, though, I don’t see the logic of the reason behind Datuk Ramli Mahmud’s line of reasoning. If what Ronnie Liu says is true, then the fact remains that these documents were signed a day before election, rendering the agreement null and void.

Sure, it can be argued that the legal standing for this is a verbal agreement between two parties which was made a year ago, which is essentially binding. But where is the substantiation for this? Some misfiled coffee soaked meeting minutes? Where is the documentation that proves that there was indeed a consensus reached between two these two parties when the ex-Menteri Besar and the ex-State Secretary was legally empowered to broker deals for the state of Selangor?

Well, we have the word of a man, and his secretary, who likes to give out brooms for awards. That, I’m sorry to say, is pretty flimsy to me.

PERHIMPUNAN HARAM UMNO YANG MEMALUKAN RAKYAT MALAYSIA

Penang Komtar in kiosk
chocmud.blogspot.

"Do not use coastal highway back when off work as my boss brother just now told me said that now the UMNO racial is going to create mess and fight against differences of racial as they loss in BN.


KOMTAR now crowded with Malays and they started to riot already. Be careful of ya. This is real news as penang bridge already get blocked and all red comrades are standby there. Tell your colleagues as well ya. "

If only those babe realise that they can't fight much cause Chinese is the majority over here. What is the use of election if they will not bow to the result? If only they have a brain to think, they will see that no matter who took over, it's for the goodness of the island. I can't guaranteed there will be no corruption but at least now that there are a few parties involved, everyone will be more alert and don't dare to bermaharajalela. If the previous party ruling was soooo good, then why on earth will we vote for a change? One of the blogger mention, if we vote for opposition because we don't want developement, then all this while we must be wishing to stay on the trees. I really have to salute those babe for being so brainless and yet they survive till today.

“Do not marginalise the Malays. I want to ask Lim Guan Eng what are his plans for the Malays in Penang. What are his plans for the Indians in Penang. What are his plans for other minority groups in Penang?” said Abdullah.

Obviously, he's trying to show concern over the bumiputras in Penang since the Chinese is the majority group in the island. If he's so concern about minority group, well, we want to ask what are goverment's plan for other minority group (Chinese, Indian, etc.) in Malaysia? What we see so far was protection of right, interest and all other benefits to the majority group in Malaysia. What about us minority? Why do they only bring up the minority when it comes to Penang? I wonder.....

KHIR TOYO NAK SAMAN MALAYMAIL?

Dr. Khir Pertimbang Saman Malay Mail
www.selangordaily.com

Menurut sumber UMNO Selangor, bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamad Khir bin Toyo sedang membuat pertimbangan serius untuk saman akhbar Malay Mail yang membuat laporan "the deal on" pada 13 Mac 2008, seolah-olah beliau menandatangani kontrak antara kerajaan negeri dan Puncak Niaga pada petang sebelum hari pengundian.

Laporan tersebut juga seolah-olah menggambarkan Dr. Mohamad Khir membuat penafian bohong sehari sebelum itu kononnya tidak mengetahui mengenai perjanjian tersebut

Sementara itu hari ini, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ramli Mahmud membuat pengakuan bahawa beliau yang menandatangani perjanjian tersebut.

Menurut Ramli, keputusan urusan tersebut telah diputuskan oleh Kerajaan Negeri atas nasihat Kementerian Komunikasi, Tenaga dan Air sejak tahun lalu.

Ramli turut mengakui bahawa Dr. Mohamad Khir tidak dimaklumkan mengenai majlis menandatangani perjanjian tersebut kerana ia hanyalah merupakan urusan pentadbiran kerajaan diperingkat Setiausaha Kerajaan Negeri.

Komen dari pembaca KMU

by baby85

Saudara KuntaKinte,

Deal apa yang telah dibuat antara kerajaan negeri Selangor dan Puncak Niaga nie....tolong explain kat sini...semua PUBLIC nak tau..kalau ADA THREAD..tolong letak kat sini...senang nak baca........

Sebenarnya kejatuhan Selangor banyak berpusat kepada masalah rakyat seperti isu AIR, isu PERUMAHAN, isu HARGA BARANG dan TOL naik, isu HARGA MINYAK naik....semua isu2 rakyat MARHEIN............

Masalahnya sebelum pilihanraya, isu2 seperti ini telah di ambil oleh pihak PEMBANGKANG seperti DAP!!! Dia janji akan selesaikan segera semua masalah selepas pilihanraya kalau menang..........CUBA KALIAN SEMAK SEMUA CALON2 DAP SELANGOR....ADA YANG MENANG MAJORITI SEPERTI CHARLES SANTIAGO, PARLIMEN KELANG...DIA NI PRESIDEN CAWP (COALITION AGAINST WATER PRIVATIZATION)! LAGI SATU EDWARD LEE, DUN BUKIT GASING, PJ UTARA. DIA NI PENGERUSI APPAC(ALL PJ PRO ACTION COMMITTEE)! MEREKA NI SEMUANYA NGO YANG MEMANG LANTANG MENENTANG KERAJAAN DI ATAS DASAR2 YANG KRAJAAN TELAH BUAT...........

HA...JAWAPANNYA SIAPLAH PUNCAK NIAGA, SYABAS DAN KERAJAAN SELANGOR....RAKYAT DI KL DAN SELANGOR AMAT MARAH DENGAN HARGA AIR YANG NAIK MENDADAK PADA NOVEMBER 2006. UNTUK PENDUDUK PANGSAPURI DAN KONDO YANG PADA MASA ITU YANG BAYAR PBIL AIR PADA MANAGEMENT COMMITEE DIMAKLUMKAN BAHAWA AKAN DAPAT BAYAR TERUS PADA SYABAS LEPAS NOV 2006!!! TAPI TAK DIJALANKAN....SAMPAI SEKARANG RAKYAT TERPAKSA BAYAR PADA MC DENGAN HARGA LEBIH TINGGI!! JADI PIHAK PEMBANGKANG AKAN KOREK SEMUA NI KELUAR KEPADA PENGETAHUAN RAKYAT...APA YANG SEBENARNYA BERLAKU DI SELANGOR NIE....

ITULAH WAKIL RAKYAT BN...TERLALU BONGKAK,SOMBONG DAN PERASAN RAKYAT AKAN PILIH BN....CUBA KALAU DENGAR RINTIHAN RAKYAT DAN CUBA SELESAIKAN SECEPAT MUNGKIN SEBELUM PILIHANRAYA, SAYA AMAT YAKIN BN TAK AKAN KALAH SETERUK INI PADA PRU12.....

PUTERI UMNO BELASAH PAK LAH?Baling batu sembunyi tangan…
Agendoldaily

Para ahli Puteri UMNO Bahagian Bandar Tun Razak Kuala Lumpur terkejut bila diberitahu oleh rakan-rakan mereka adanya kain rentang yang tertera nama pergerakan itu bertulis “KAMI TIDAK MAHU PM LEMAH DAN BERGANTUNG IKHSAN DARI PENGIKUT” dipasang di sebuah jejantas dekat Taman Melati Khamis.Berikutan itu mereka bertindak segera meminta kerjasama Pemuda UMNO Wangsa Maju menurunkannya.Ketua Penerangannya Sharifah Aminah Syed Mohsin telah membuat laporan polis di ibupejabat polis daerah Sentul mengenainya.Kata Sharifah Aminah mereka tidak tahu menahu dan tidak akan kena mengena dengan pemasangan kain rentang itu.Beliau kesal kerana ada pihak tak bertanggongjawab menguna nama pergerakan itu.Sementara itu difahamkan kegiatan ini berlaku di beberapa tempat lain.Agendadaily sendiri melihat satu kain rentang mendesak Perdana Menteri letak jawatan dipasang di sebuah jejantas dekat stesen LRT Taman Setiawangsa sewaktu melalui jalan itu jam 11.30 pagi ini

SEPANDUK UMNO LEBIH TINGGI DARI PASumno-reform
Beberapa sepanduk sudah mula terbentang mendesak Pak Lah untuk meletak jawatan. Keadaan ini dapat di lihat di sekitar Taman Melawati Selangor. Sepanduk-sepanduk itu mendesak Pak Lah supaya meletak jawatan serta mahu menyedarkan ahli UMNO akibat dari perbuatan mengampu. (14hb Mac 2008)

UMNO CUBA LOBI PAS UNTUK JUANG BANGSA

Umno ulangi senario 1967, pelawa PAS sertai BN atas alasan bangsa
harakahdaily

BERA 14 March (Hrkh) - Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman berkata, situasi sekarang seolah-olah mengulangi senario 1969 apabila Perikatan (kini Barisan Nasional) tewas di negeri Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kelantan.

Katanya, Umno cuba memainkan isu perkauman sempit yang digunakan dahulu sehingga PAS bersetuju menyertai kerajaan campuran dan akhirnya membentuk Barisan Nasional (BN).

"Stretegi sama mula dimain Umno kini, pemimpin mereka cuba mendekati PAS dengan memainan sentimen Melayu kononya demi survivasl bangsa, agama dan sebagainya.

"Jangan terkejut jika dihubungi oleh orang-orang Umno mengajak untuk bertemu dan berbincang atau mengajak bersatu di bawah Umno," ujarnya ketika berucap pada majlis kesyukuran petugas BA kawasan Bera di Darul Ikhwan dekat sini.


Menurut Mazlan, pemimpin Unmo itulah yang suatu masa dahulu mensabotaj ahli PAS di kampung-kampung, menafikan hak untuk mendapatkan subsidi baja, hak untuk mendapatkan saham Felcra, tanah dan sebagainya, mereka itu mungkin akan menangis ketika bertemu bagi menunjukkan betapa perlunya PAS bersama Umno.

Itu semua kata, Mazlan adalah usaha terdesak Umno ketika berada dalam "kritikal" serta sedang mengerakkan usaha memujuk ahli-ahli bersatu di dalam Umno, sama seperti senario 1969 dahulu apabila Tun Abdul Razak menyediakan helikopter untuk mengambil Presiden PAS, Dato’ Asri Haji Muda untuk bertemunya.

Mazlan menegaskan, ahli PAS perlu tegas menolak pelawaan bersatu di bawah Umno. Ini kerana PAS mendapat mandat rakyat, mereka mengundi PAS mengapa pula perlu bersatu di dalam Umno, sepatutnya Umnolah yang menyertai PAS.

"Buat apa bersatu di bawah Umno yang bakal dilupuskan, sepatutnya orang Umnolah yang menyertai PAS, bersatu di dalam PAS," tegasnya.

Katanya, perkara itu telah diputuskan oleh pimpinan PAS baru-baru ini, bahawa PAS tidak akan melayan pelawaan Umno.

Pengalaman (1969) membukti Umno hanya memerlukan PAS semasa parti mereka sedang 'nazak' apabila Umno kukuh, PAS ditendang keluar daripada BN atas alasan cuba mengembangkan pengaruhnya di Johor.

"Umno perlukan kawan semasa susah, apabila kuat mereka lupa kawan dan tendang PAS keluar dari BN pada tahun 1978," katanya.

Difahamkan di kampung-kampung, pemimpin Umno merupakan hero, merekalah yang mensabotaj dan mencadangkan kepada pihak berkuasa supaya menyahkan orang PAS daripada mendapat subsidi baja serta bantuan kerajaan lainnya.

Malah, imam-imam yang disyaki menyokong PAS turut dibuang malah tiada ahli PAS dicalonkan untuk menduduki Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan sebagainya.

Menurut Mazlan, Umno semakin tidak releven, parti itu dikuasai oleh pemimpin korup yang tamak, membolot kekayaan negara tanpa mempedulikan nasib rakyat.

Apa yang perlu PAS buat kini ialah memperkuatkan organisasi bagi menerima penghijrahan beramai-ramai ahli Umno ke dalam PAS tidak lama lagi.

"Senario ini akan berlaku tidak lama lagi dan PAS serta rakan –rakan BA mesti bersedia," ujarnya.

Pada pilihan raya 8 Mac lalu, Mazlan bertanding kerusi Parlimen Bera. Beliau tewas kepada Dato' Ismail Sabri dengan majoriti 3,821 undi.

Bagaimanapun beliau berjaya mengurangkan majoriti lebih 1000 undi berbanding pilihan raya 2004 lalu. - mns

MB SELANGOR PERIKSA AKAUN

Selangor MB to meet auditor
mstar.
By CHRISTINA TAN

SHAH ALAM: Newly-appointed Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim says he will be meeting the state auditor and secretary to find out the current asset status of Selangor.

He added that an assessment of how the previous state government had run the state was among his top priorities.

“Just like the task of taking over a company, I shall be meeting the state auditor and secretary to be briefed on the status of the state as well as to be shown the various changes and movements of the state’s assets from January till now.

“This is to eliminate any misconception about the activities of the state.

“We have to be very professional about it to ascertain Selangor’s current status and see how we can move from there,” Khalid told a press conference Friday on his first day at his new office at the state secretariat building here.

The PKR secretary-general took his oath of office as the 14th Mentri Besar of Selangor at Istana Kayangan on Thursday.

The new Mentri Besar also hoped there would be no more stories about the state government’s files being moved.

“I want to work and we have a group of professionals here who will be working with me.

“If nothing unexpected happens, I will carry on with my duties as the state’s Mentri Besar,’’ said Khalid.

On whether any action would be taken against those who had taken files out of the state government building, Khalid said there were various procedures to be adhered to before that could happen.

“I will only come to a decision if there is something wrong. We will cross that bridge when we come to it,” he added.

Khalid also said he would study and understand the state government’s organisational structure in order to look into measures to improve what it (the state government) has achieved since.

As the former CEO of Guthrie Bhd, Khalid said he used to have 40,000 staff working under him and the experience he had gained from the company would help him in managing the state.

He said most importantly, one must know how to manage the workforce to keep them comfortable and motivated as a team.

Earlier, Khalid met with hundreds of state government staff at the lobby of the building at 8.30am.

He said he was delighted to meet them “face to face” and he promised to work hard to bring the developed state to a higher level.

“I was instructed by the Sultan of Selangor to improve Selangor’s performances and I’m taking it as a serious responsibility,” he said in his speech.

Dr Isa Sabu MB Perlis baru!Datuk Dr Md Isa Sabu ahli DUN N.06 Bintong dilantik sebagai MB Perlis baru menggantikan Datuk Seri Shahidan Kassim

KUALA LUMPUR: Raja Perlis telah berkenan melantik Anggota Dewan Undangan Negeri Kawasan Bintong Datuk Dr Md Isa Sabu sebagai Menteri Besar Perlis yang baru menggantikan Datuk Seri Shahidan Kassim, Setiausaha Sulit kepada Raja Perlis Mohd Adib Zakaria mengumumkan dalam satu kenyataan di sini hari ini. BERNAMA

UMNO selangor tawar RM10 juta bagi tiap ADUN PAS masuk UMNO untuk memerintah

iklanpercumamalaysia

Selepas sembahyang jumaat di Subang tadi saorang rakan dari PAS menyatakan bahawa suami bekas wakil rakyat UMNO yang kalah menyatakan orang PAS ni semua bodoh kerana tak mahu menerima tawaran RM10 juta saorang bagi tiap ADUN PAS yang menang di Selangor dan melompat ke UMNO di samping itu mereka sanggup meletakan Dato Hassan Ali ADUN PAS sebagai Menteri Besar Selangor dan UMNO sebagai timbalan MB dan Exco.

Ini adalah salah satu cabaran di dunia dan pengaruh shaitan untuk berkuasa.

Jika ini berlaku bukan sahaja Selangor akan jatuh ke tangan UMNO semula, tetapi juga Kelantan, Kedah dan Perak.

SHAHIDAN AKAN LAWAN !!!

0ee6441b32452f80939c8a682732015c.jpgpekanawah

Portal berita Agendadaily.com memetik kenyataan salah seorang orang kanan Shahidan berkata, ketuanya itu kini berada di Jabatan Perdana Menteri dalam usaha untuk menemui Datuk Seri Abdulah Badawi bagi menangani kemelut terbaru ini.

Shahidan dilaporkan menentang tindak tanduk yang melanggar keputusan parti yang telah memilih beliau mengetahui kerajaan Perlis.

Dugaan bahawa segalanya selesai setelah Datuk Seri Shahidan Kassim mendapat watikah lantikan sebagai Menteri Besar dari Perdana Menteri awal Selasa malam nyata meleset.Sebaliknya Raja Perlis terus berkeras tidak mahu menerima Sahidan.

Hari ini baginda melantik Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan BIntong,Dr Md Isa Sabu sebagai Menteri Besar.Hal ini diumumkan menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Sulit Raja Perlis Mohd Adib Zakaria di Kuala Lumpur tengahari ini. Dr Md Isa diketahui umum adalah orang Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad.

BN P. PINANG TIDAK BALAS DENDAM?

pakcipan

Sebenarnya, Pak Cipan bukan minat sangat dengan politik tetapi kenyataan Ketua Pembangkang Pulau Pinang (yang baru - tahniah ya!) membuat kenyataan seperti budak darjah 4 yang dalam keadaan stress.

Ketua Pembangkang ingin memohon kepada Kerajaan Persekutuan untuk memberhentikan peruntukan kewangan dan membiarkan kerajaan negeri mencari dana sendiri. "ini bukan balas dendam..." katanya. Jika ini yang dimahukan oleh rakyat biarlah rakyat yang mencari dana sendiri.

Tak sangka, setelah lama dalam politik dan pentadbiran negeri, kenyataan tak cukup zat sebegini yang keluar dari mulut beliau. Dan, ini bukan yang pertama dilakukan oleh UMNO...... Pak Cipan ulang lagi.... UMNO!

18 tahun Kelantan menerima nasib yang sama dan Terengganu juga mengalami nasib sama dahulu. Ini bukan balas dendam? Jika bukan, ini adalah kerana mereka takut Kelantan akan lebih maju dari negeri di bawah BN. Peruntukan kerajaan persekutuan disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan yang sebenarnya digunakan untuk kempen politik sahaja. Tunjukkan kepada saya projek pembangunan oleh Jabatan Pembangunan Persekutuan!!!!

Ketua Pembangkang Pulau Pinang tidak sedar bahawa kerajaan persekutuan bertanggungjawab membantu kerajaan negeri bukan menyusahkan kerajaan negeri. Malah, beliau menghukum orang yang mengundi BN dalam pilihanraya lalu. Ini kerana, yang menerima kesannya adalah penyokong BN juga. Bukankah tidak cerdik membuat saranan sebegitu.

Malang bagi orang sebegini. Saya harap, negeri-negeri yang berada di bawah pembangkang akan merasa seperti mana Kelantan rasa. Yang menjadi rebutan oleh orang BN bukan sahaja kuasa, malah duit yang akan terkeluar dari poket mereka. Selamat menjadi Ketua Pembangkang YB Azhar Ibrahim.

Mukriz vs Lah - let’s watch and have fun!

pak-la-headache.jpg

This is my dream come true.
sloone.wordpress.com

The racist UMNO/BN parties are fighting after all - and fighting within and among themselves. They are not even fighting for the benefit of Rakyat Malaysia but for themselves. The bigger the fight, the sooner UMNO is gone.

Mukriz Mahathir’s recent letter asking PM Abdullah Ahmad Badawi to resign is one example. He said in a letter published in the media recently that:

“The sole intention of my letter to you is meant to save UMNO and BN from being rejected further by the people and from being no longer relevant to our religion, race and nation”.

“For the love of this country and the people, I beg that you take responsibility for the defeat. We can save UMNO, the BN and the nation only if you relinquish your positions as Prime Minister and the President of UMNO”.

It’s quite clear that his intention is not to save Malaysia or the people but UMNO and BN. Should we then support this cause?Or, by supporting it, are we leading ourselves to the slaughter house as surely the next question to ask is: who will replace Abdullah as the next PM? I shudder to hear the answer. I don’t want the perpetuation of racism and I do not want to see keris-loving bigots rule my country for another 50 years.

But perhaps, I may be too concerned about these things. Perhaps, Abdullah’s replacement will only hasten the process of ousting UMNO; because as long as the person who rules this country is from racist UMNO, the end is nigh, very nigh.

I’d say, let them fight. Let us watch. The fun has just begun

PERINGATAN: PERHIMPUNAN HARAM SALAH DISISI UNDANG UNDANG

UMNO BUAT PERHIMPUNAN HARAM DI KOMTAR

500 anggota UMNO dikatakan membuat perhimpunan HARAM di KOMTAR tengahari ini selepas waktu sembahyang Jumaat. Mereka melaungkan slogan, "Jangan sisihkan melayu dan 'jangan hapuskan DEB'.

Selepas diarahkan pihak polis, kira kira 15 minit selepas itu, perhimpunan itu bersurai. Tiada kejadian yang tidak diingin berlaku.

Perhimpunan itu dianjurkan oleh setiauasaha UMNO Pulau Pinang, Azhari Ibrahim memprotes tindakan Menteri Besar Lim Guan Eng yang telah membuat keputusan menghapuskan polisi Dasar Ekonomi Baru.

Awal hari ini, Ketua Polis Negara, Musa Hassan telah memberi amaran bahawa perhimpunan yang diadakan di Komtar itu adalah perhimunan haram. Tangkapan boleh dilakukan kepada mereka yang menurut serta.

Walau bagaimana pun, tiada tangkapan di lakukan.

Lapuran dari No2umnO - Wak sempat menemubual seorang peniaga berbangsa melayu menerusi talipon dan mereka mengatakan bahawa PERHIMPUNAN TERSEBUT adalah PERHIMPUNAN HARAM. Bukan budaya kita dan perhimpunan seumpama ini boleh merosakkan hubungan baik antara kaum dan mengganggu peniaga yang ingin berniaga. Rakyat juga ketakutan dengan bentuk budaya seperti ini dan diharap lain kali, UMNO boleh mengadakan perhimpunan selepas mendapatkan permit yang halal. Selain dari itu, pelancung juga tidak gemar dan bimbang dengan keadaan ini sebegini.

Oleh itu wak bagi pihak No2umnO ingin memberikan nasihat kepada Pemuda dan anggota UMNO agar mematuhi undang undang demi kesejahteraan rakyat Malaysia. BUKAN BUDAYA KITA !!! Perhimpunan adalah haram dan kalau tak caya tanpa Dollah BAdawi, Zam dan Musa Hassan. Tak lupa juga kepada NAzri Aziz.

GEMPAR: Datuk Dr Md Isa Sabu sebagai MB PERLIS BARU

ADUN Bintong MB Perlis Yang Baru

KUALA LUMPUR, 14 Mac (Bernama) -- Raja Perlis telah berkenan melantik Anggota Dewan Undangan Negeri Kawasan Bintong Datuk Dr Md Isa Sabu sebagai Menteri Besar Perlis yang baru menggantikan Datuk Seri Shahidan Kassim, Setiausaha Sulit kepada Raja Perlis Mohd Adib Zakaria mengumumkan dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Gambar yang tertera sebelah ini bukan MB PERLIS. Jangan keliru !!!

Surat Mukhriz: Sudah Masa Untuk Penilaian Semula Yang Ikhlas II

anotherbrickinwall

Mukhriz Menjelaskan Maksud Menimbang "Suara Rakyat" dan Melakukan Sesuatu Yang "Terbaik Dan Berpatutan"

Kenyataan akhbar yang tergendala akibat ancaman keselamatan pada hari Isnin baru-baru ini di Seberang Jaya tidak menghindar Mukhriz untuk menyatakan tuntutan pengunduran Pak Lah dari jawatan Perdana Menteri dan Presiden UMNO.

Majlis kenyataan akhbar yang dijadualkan di Hotel Sunway Seberang Jaya pada pukul 3 petang dikatakan melibatkan sekumpulan Ketua-Ketua Pemuda negeri Kedah, Pulau Pinang dan Perak, kesemua negeri jatuh ke tangan pembangkang. Majlis itu terpaksa ditunda dan alih atas sebab ancaman keselamatan dari kehadiran sekumpulan 100 ahli-ahli gangster Pekida yang disyaki dihantar oleh Khairy Jamaluddin dan datang bersama Pemuda Bahagian Kepala Batas.

Di atas desakan pelbagai pihak termasuk Dato Seri Hishamuddin dan mengambilkira keselamatan mereka yang hadir, Mukhriz hanya mengkiaskan sahaja hasrat kenyataan kumpulan ini dengan meminta pucuk kepimpinan mendengar suara hati rakyat dan melakukan sesuatu yang patut.

Namun, pucuk kepimpinan UMNO masih tidak menghiraukan suara hati rakyat dan ahli-ahli UMNO yang sebahagian besar telah meluahkan protes mereka dengan mengundi pembangkang. Pak Lah masih bersingkap angkuh dan tetap ingin kekal sebagai Perdana Menteri dan enggan berganjak dari pendirian untuk meletakkan Khairy Jamaluddin sebagai Menteri Kabinat yang dikatakan akan dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan.

Pada hari Rabu Mac 12hb, 2008, Mukhriz telah mengeluarkan surat menjelaskan bahawa Pak Lah (dan Khairy) harus bertanggungjawab sebagai penyebab utama dan mengundur diri. Surat itu yang diambil dari laman web MyKMU diterbitkan berikut dan terjemahan ke dalam bahasa Inggeris ada tersiar di laman blog Rocky Bru di sini.


Bagaikan kitaran sejarah berulang kembali, Tun Dr Mahathir pernah mengirim surat kepada Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman pada Jun 17hb, 1969 selepas peristiwa Mei 13 1969 yang berlaku selepas kekalahan teruk Peikatan.


Dengan surat ini, Mukhriz yang berperwatakan bersopan dan baik yang sering dikatakan mengikut sifat ibunya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali seolah-olah menunjukkan transformasi menjadi ayahnya, Tun Dr Mahathir yang berani dan tegas.

Mukhriz dianggap tidak kuat kedudokkan politiknya di dalam parti dan sering menjadi mangsa permainan politik pengecut dan politik kotor UMNO khususnya dari Khairy Jamaluddin. Adakah tindakan ini akan mengakibatkannya dipecat sebagaimana yang dilakukan oleh Tunku terhadap bapanya pada tahun 1969?

Itu tidak dapat dipastikan tetapi dikatakan Dato Seri Azalina telah menyuarakan sedemikian. Adakah pucuk kepimpinan UMNO berani memecat Mukhriz dengan kedudukkan Barisan Nasional di dalam Parlimen agak goyang? Adakah pucuk kepimpinan UMNO berani melakukan sesuatu terhadap Mukhriz yang menyuarakan keresahan hati rakyat dan ahli-ahli UMNO bawahan?

Dengan keadaan yang sedemikian, bangsa dan negara perlukan pemimpin yang berani dan tegas. Adakah masa Mukhriz telah tiba? Ledakkan tsunami kedua sedang berlaku dan Pak Lah seharusnya menerima kenyataan ini. Dia seharusnya bertindak bijak danbertanggungjawab untuk melakukan sesuatu yang bijak dengan menerima nasihat Mukhriz demi menjaga sisa nama baiknya.

Pak Lah harus belajar dari sejarah. Lakukan sebagaimana Napolean untuk menyerah diri apabila sudah tewas. Kekalahannya tidak menghancurkan Paris. Sejarah masih mengiktirafnya dengan penghormatan. Jangan lakukan seperti Hitler yang sanggup bertahan bermati-matian hingga membunuh diri dan negaranya hancur. Sejarah mengingati Hitler dengan imej yang amat burok. Fikirkan baik-baik, Pak Lah.

Sementara itu, penulis ada menerima sebaran SMS semalam menyatakan Dato Najib, Tan Sri Mahyuddin dan Dato Syed Hamid menentang kemasukkan Khairy Jamaluddin ke dalam kabinet. Kebenaran berita ini masih tidak dapat di tentukan tetapi satu pembaharuan sedang berlaku dalam UMNO. Terima sahaja kenyataan ini demi amar makruf dan nahi mungkar.

AIR MEREKA LEBIH BERSIH ...


Drinking water in state is safe, official says
pennlive.com

BY CHRIS A. COUROGEN
Of The Patriot-News

Don't worry. Go ahead. Drink the water.

That's what state and local water officials are saying in reaction to reports that pharmaceuticals have been found in drinking water around the nation.

"Pennsylvania's drinking water is safe and will continue to be safe," said Neil Weaver, spokesman for the state Department of Environmental Protection.

Local water companies don't test for pharmaceuticals in their water, but they point to the small amounts detected elsewhere as evidence there is no need for concern.

"The research we have looked at found concentrations that were 20,000 to as much as 70,000 times lower than an acceptable daily intake," United Water spokesman Bob Manbeck said. "We believe if EPA [the U.S. Environmental Protection Agency] were concerned about the trace amounts found in certain waters, they would make testing mandatory."

The levels are so low that only recently has technology advanced to the point of allowing them to be detected. United, which serves 45,000 customers in the midstate, does not own equipment capable of detecting traces that small, Manbeck said.

"It's parts per trillion," Weaver said. "It's like a grain of sand in an Olympic-sized swimming pool."

"Sure, these compounds have been detected around the country at low levels. It is our understanding they do not pose a health impact," Manbeck said. "Researchers are more certain about the impacts on fish and wildlife."

But low levels of chemicals concern some experts.

Pharmaceuticals in waterways have been shown to feminize male fish. Studies have also shown the drugs affect sentinel species at the foundation of the pyramid of life -- such as earth worms in the wild and zooplankton in labs.

No2umnO - Di Pennsylvania air dijamin bersih, kat Malaysia ... "YOU DRINK, YOU DIE".

Posting terkini

Blog Archive