KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 7, 2008

Kuasa Mutlak Agong Atasi Kepincangan Abdullah?


politica-net.blogspot.com

Setelah baca posting Datuk Ron terbaru, tulisan Kim Quek dalam Malaysia Today, pendapat Shah Faruqi dalam The Star dan artikel Zulkifli Jalil dalam Utusan Malaysia, saya buat rumusan untuk renungan kita semua seperti berikut:

Setelah Parlimen dibubarkan tak lama lagi, Agong boleh selamatkan rakyat Malaysia dari kekecewaan mereka terhadap Abdullah Badawi selama ini.

Saya berpendapat begitu kerana Agong mempunyai kuasa mutlak dalam Perlembagaan untuk tidak melantik Abdullah sebagai PM dalam kerajan sementara.

Agong juga punya kuasa lantik menteri-menteri baru untuk kendalikan negara sewaktu Abdullah dan lain-lainnya bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-12.

Dengan cara ini, pilihan raya boleh dijalankan tanpa Abdullah atau lain-lainnya bertindak sebagai pemimpin dalam kerajaan sementara.

Agong juga boleh pilih untuk tangguh pilihan raya kalau mahu wujudkan sistem pilihan raya yang telus dan adil macam dituntut oleh sebilangan besar rakyat pada hari ini.

Saya juga berpendapat, kuasa-kuasa mutlak Agong ini akan jadi jalan keluar paling berkesan untuk menyingkirkan Abdullah yang selama ini dikatakan dimanipulasikan oleh menantunya sampai pemerintahannya amat lemah dan negara ini seolah-olah kucar-kacir.

Ini juga jalan keluar terbaik untuk mengatasi seluruh kepincangan yang wujud di zaman pemerintahan Abdullah selama empat tahun lalu.

Soalnya sekarang sama ada Agong akan gunakan kuasa-kuasa mutlaknya atau ikut sahaja konvensyen yang diamalkan selama ini?

Soalnya juga, berapa ramaikah rakyat Malaysia akan merestui Agong melaksanakan kuasa-kuasa mutlaknya dalam Perlembagan mengenai perlantikan PM dan menteri-menteri bagi kerajaan sementara itu?

No2umno - Aku pun nak tanya ... Branikah Agong?

Umno yang sebenarnya tolak Negara Islam


Abdul Halim Mohd Rashid
harakahdaily

KUALA LUMPUR, 7 Feb (Hrkh) - Editor Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin menggambarkan Umnolah pihak yang sebenarnya tidak mahukan Negara Islam.

Berdasarkan jumlah kerusi yang akan ditandingi oleh PAS, beliau menekankan, PAS tidak boleh menjadikan Malaysia sebuah Negara Islam.

"Kita lihat saja nanti adakah gerombolan anti-Islam akan terus menghentam PAS. PAS akan bertanding hanya 60 kerusi dari 222 kerusi. Sedangkan, PAS perlu menang sekurang-kurang 149 kerusi untuk mendapat majoriti dua pertiga di dalam parlimen," kata beliau dalam tulisannya yang bertajuk "The people are the boss" (klik di sini).

Hanya dengan majoriti dua pertiga atau 149 kerusi barulah PAS dapat meminda Perlembagaan dan menjadikan Malaysia sebuah Negara Islam, katanya lagi.

"Hanya Umno yang boleh melakukannya kerana Barisan Nasional menguasai dua pertiga kerusi di dalam Parlimen dan Umnolah yang menentukan apa yang boleh dibuat oleh Barisan Nasional. Umno ialah Barisan Nasional dan Barisan Nasional ialah Umno," kata beliau sambil menekankan itulah satu-satunya hakikat mengenai Barisan Nasional.

Raja Petra yang pernah dianggap sebagai aktivis utama Parti Kedailan Rakyat (PKR), menyeru parti itu supaya membina sokongan berasaskan cinta dan bukan kebencian.

PAS bersatu kerana cinta iaitu perasaan cinta kepada Islam dan mereka yang mencintai Islam bersatu di bawah panji PAS, kata bekas tahanan ISA itu.

Seteruk mana pun keadaan yang berlaku, katanya lagi, "PAS akan tetap mendapat sejumlah sokongan selagi ada agama yang bernama Islam".

Bagaimanapun, beliau mempersoalkan: "Tetapi, faktor cinta apakah yang boleh dikemukakan oleh PKR untuk merobah sokongan berasaskan perpaduan kerana kebencian kepada perpaduan kerana cinta?"

Itulah masalah yang dihadapi oleh PKR, kata beliau, sama seperti masalah yang dihadapi oleh DAP apabila tiba-tiba kaum Cina berhenti membenci orang-orang Melayu dan memeluk cium rakan-rakan senegara mereka dan menyifatkan mereka sebagai saudara-mara.

Raja Petra mendakwa DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) "disatukan oleh kebencian".

"DAP mendapat sokongan dari kaum Cina yang membenci Melayu-Islam manakala PKR mendapat sokongan dari mereka yang membenci Tun Dr Mahathir Mohamad, sebahagian besarnya dari orang-orang Melayu,"
kata beliau, yang pernah menerajui Free Anwar Campaign ketika Datuk Seri Anwar Ibrahim dipenjara dahulu.

"Saya rasa DAP boleh terus mendakwa wujudnya orang-orang Cina yang akan terus membenci Melayu atau Islam, oleh itu mereka akan terus dijamin untuk memenangi kerusi-kerusi serpihan," katanya.

Begitu juga PKR, Raja Petra mempersoalkan, adakah parti itu akan terus menikmati sokongan dari mereka yang membenci Dr Mahathir ketika bekas Perdana Menteri yang memecat Anwar sebagai Timbalan Perdana Menteri itu tidak lagi berkuasa?

Beliau juga menyeru pembangkang supaya bersatu dalam menghadapi pilihan raya akan sambil mendakwa rakyat sudah jemu dengan sikap ego parti pembangkang yang enggan bersatu.

No2umnO - Ada antara kaum di Negara kita yang tidak gemar dengan maufakat dan muhibbah. Bukan nak tuduh tapi siapa yang sebenarnya yang terus bersifat perkauman. Adakah Melayu, India atau Cina? Malah perkongsiaan peluang perniagaan juga tidak dapat dirasai sekiranya satu bangsa itu memperolehi peluang.

Ada pemimpin politik kaum ini yang tidak hentam pemimpin seteru bangsa Mereka. Mereka ini asyik menghentam bangsa lain. Aku tak gemor sangat dengan diorang ni. Dendam tak kesudah. Cakap Melayu perkauman tapi diorang lagi lebih. Yang mangkuk UMNO ni pun asyik ikutkan saja cakap mereka. Kononnya takut tak dapat kuasa, UMNO pun berikan apa yang mereka mau. Last sekali hidung pun kena cucuk la nampaknya.

Satu kaum ni memang cam tu, UMNO pun satu hal. Dia hentam bangsa dan pemimpin seugama denan dia. Kritik Islam UMNO yang berlebih lebih. Penyokong UMNO kena pakai otaklah. Fikirkan UMNO ni bangsa apa dan agama apa?

BETUL KE CARI SHARLINIE?


Ada marah-marah polis periksa rumah cari Sharlinie
mstar.com.

PETALING JAYA: Pencarian kanak-kanak hilang Sharlinie Mohd Nashar, 5, yang masih menemui jalan buntu sejak 28 hari kehilangannya, mengundang rasa marah segelintir masyarakat terhadap usaha yang dilakukan pihak polis.

Antara yang menjadi kemarahan ialah tindakan polis yang tidak mengeluarkan waran untuk menjalankan pemeriksaan dari rumah ke rumah yang disyaki sejak lebih seminggu lalu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed yang mengulas perkara tersebut berkata polis akan digerakkan berdasarkan maklumat yang diterima dan tidak memerlukan waran untuk menjalankan pemeriksaan dalam kes tertentu seperti penculikan yang memerlukan tindakan pantas.

"Polis menerima banyak maklumat, jadi setiap maklumat itu akan dicari puncanya dan membuat pengesahan, selepas itu baru polis akan geledah lokasi tersebut tanpa perlu sebarang waran," katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini Rabu.

Beliau berkata pada polis Petaling Jaya telah menerima aduan daripada seorang pemanggil dari Kuala Selangor yang melahirkan rasa marah atas tindakan polis itu.

Arjunaidi berkata polis perlu bertindak pantas dan membuat pengesahan secepat mungkin dan ia tidak dapat dilakukan secara menyeluruh kerana bimbang suspek terlepas atau boleh membahayakan kanak-kanak tersebut.

"Kami harap masyarakat memahami tugas yang dijalankan serta memberi kerjasama sebaiknya untuk mengesan Sharlinie kerana polis sentiasa mencuba melakukan yang terbaik," katanya.

Beliau berkata mereka yang menghalang siasatan polis boleh dikenakan tindakan bergantung kepada keadaan dan polis, katanya sentiasa cuba melakukan tindakan selembut mungkin.

Sehingga kini, katanya sebanyak 24,000 premis telah diperiksa di sekitar Petaling Jaya dan usaha tersebut terus dijalankan termasuk mengedarkan poster Sharlinie di sekitar Petaling Jaya.

Bapa Sharinie, Mohd Nashar Mat Hussain pula yang ditemui di rumahnya di Taman Medan meminta maaf kepada masyarakat yang rumah mereka diperiksa bagi mengesan anaknya itu.

Sambil merayu memohon kerjasama masyarakat, Mohd Nashar juga meminta masyarakat memahami penantian dan keadaan keluarganya yang mengharapkan kepulangan anak bongsunya itu.

"Saya minta kerjasama diberikan kepada polis terhadap usaha yang dilakukan bagi mengesan Sharlinie dan minta maaf jika tindakan itu menyusahkan mereka," katanya.

Beliau yang masih berkeyakinan tinggi untuk melihat Sharlinie pulang dengan selamat turut menjalankan usaha mencari terutama di sekitar Lembah Klang.

"Saya yakin anak saya masih hidup, isteri saya Suraya Ahmad akan meminta saya keluar setiap hari mencari Nini dan kami berdua yakin Nini akan pulang," katanya.

No2umnO - Kalau wak pun tak berapa gemar dengan tindakan polis memasuki rumah tanpa waran. Kalau benar tujuan nya untuk mencari kanak kanak hilang tak per, tapi kalau ada lain tujuan dan muslihat. .... Sapa tau?

Tambahan lagi musim pilihanraya sudah semakin hampir. Mungkin serbuan dibuat untuk tujuan lain termasuk menjadi agen Barisan Nasional. Segalanya berkemungkinan. Bagaimana pula kalau alasan yang sama digunakan untuk menakut nakutkan penyokong pembangkang atau sebagainya. Kita bukan tak biasa dengan agenda polis dan pihak berkuasa ni...... Yang tak salah boleh jadi salah. Biasa tu. Banyak benda pelik kat Malaysia sekarang. Merompak pun boleh jadi. POLIS PUN FIKIRLAH SIKIT. TAKKAN ITU PUN TAK BOLEH PIKIR ......!!!

Turki lulus usul benarkan wanita bertudung di universiti


Langkah menghapuskan pengharaman pemakaian skaf dan tudung itu menimbulkan kemarahan pihak berpendirian sekular termasuk pihak tentera, kehakiman serta golongan akademik.

ANKARA: Parlimen Turki Khamis meluluskan usul meminda perlembagaan negara itu bagi membenarkan wanita memakai skaf dan tudung di universiti, satu langkah yang menerima tentangan keras daripada puak berfahaman sekular di negara itu.

selengkapnya

Umno 'alergic' melihat poster

Umno Johor Bahru Ada Ajalnya
newsyoumavemissed.blogspot

Perang saraf adalah perang biasa dimana-manapun suasana perangan pilihanraya di dunia ini.

Perang diantara PAS dan UmnoBN telah wujud sejak sebelum merdeka lagi, apabila sekelompok kalangan alim ulama dari Umno keluar Umno untuk menubuhkan PAS.

Tindakan ini diambil setelah melihat parti Umno tidak serius untuk mendaulatkan Islam apabila mereka meletakkan undang-undang ciptaan manusia sebagai perlembagaan parti mereka.

Umno yang ditubuhkan pada tahun 1946 di Istana Johor sehingga kini terus mentadbir negara setelah menang pilihanraya umum pada tahun 1955 dan sekarang sudah hampir masuk penggal ke-12 pilihanraya dengan mentadbir negara dan negeri secara sekular, iaitu memisahkan agama dengan politik.

Makanya timbullah kerajaan yang ditadbir secara zalim dan kapitalis. UmnoBN sehingga sekarang sangat berbangga dapat mengekalkan kuasa seolahnya mereka tidak akan dapat dikalahkan sampai bila-bila.

Johor Bahru adalah kubu kuat UmnoBN yang paling kebal untuk dikalahkan, rekod pilihanraya menunjukkan Parlimen Johor Bahru adalah kawasan majoriti undi yang paling banyak dimenangi oleh BN didalam negara ini.

Makanya kami pembangkang terpaksa bekerja keras untuk membetulkan kembali kesilapan ini. PAS Johor Bahru yang ditubuhkan pada tahun 1953 sehingga sekarang ini masih belum mampu menjadi pembangkang yang kuat.

Cumanya kebelakangan ini, kehadiran kami cukup digeruni oleh UmnoBN yang telah menjadikan pihak berkuasa tempatan sebagai balaci untuk membunuh PASJB dari peta Johor Bahru.

Poster-poster dan kain-kain rentang kami ajalnya terlalu pendek untuk kekal digantung ditempat-tempat umum. Orang Umno sangat 'alergic' melihat poster dan kain rentang kami.

Dalam beberapa insiden, poster yang ditampal tidak sampai lima minit sudah ditanggalkan oleh mereka-mereka yang tidak senang dengan kami. Cuba tuan-tuan bayangkan sifat busuk dan jahat Umno ini wujud dalam setiap hati dan jiwa penduduk Johor Bahru.

Bawalah apapun isu, semuanya tidak mahu didengar oleh mereka. Alhamdulillah PASJB semasa era reformasi tahun 1998-1999 yang lalu telah menjadi perintis kepada gerakan-gerakan ceramah besar yang telah berjaya mengumpulkan 10,000 ribu orang.

Suasana sekarang sudah berubah Johor Bahru sudah kembali sunyi dengan orang ramai yang mahukan perubahan, sudah ramai rakyat yang kembali kepangkuan Umno dan masih ada aktivis pembangkang yang tidur.

Makanya gelombang ini telah diteruskan oleh PAS Pasir Gudang yang bakal menggalas harapan rakyat Johor untuk menang di zon selatan ini.

InsyaAllah, peluang tetap ada... sekiranya Allah mentakdirkan kemenangan itu adalah bonus buat pembangkang, sekiranya kalah itu tandanya Allah sayangkan kita sebagai pejuang Islam untuk terus bekerja demi kemenangan Islam.

Umno Johor Bahru ada ajalnya, PAS Johor Bahru juga ada ajalnya. Tidak ada orang yang mampu kekal di bumi Allah ini. Mereka tidak akan mampu mentadbir sampai bila-bila... tunggulah disaat itu masanya akan tiba....

Agong tidak boleh bubar Parlimen? hehehe

Agong tidak boleh bubar Parlimen sesuka hati
Tarmizi Mohd Jam
Harakahdaily

SAYA bergegas menghubungi Profesor Dr Abdul Aziz Bari untuk mendapat penjelasan lanjut kenapa Perlembagaan memberi kata putus kepada Yang di-Pertuan Agong dalam soal pembubaran Parlimen. Pensyarah Undang-Undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu menjelaskan, Perlembagaan Malaysia mengambil iktibar dari pengalaman di Komanwel sejak lebih 100 tahun yang lalu dan Suruhanjaya Reid menyatakan bahawa adalah tidak bijak untuk memberi hak mutlak kepada kerajaan yang memerintah untuk membubarkan dewan.

Dr Abdul Aziz menambah bahawa sebab mengapa ia tidak bijak ialah kerana pilihan raya mengambil masa, memakan biaya dan menganggu pentadbiran negara jika ia terlalu kerap diadakan.

Dengan kata lain, tegas beliau, Yang di-Pertuan Agong diberi amanah untuk menimbangkan sama ada pembubaran yang bermakna pilihan raya itu perlu untuk kebaikan negara.

Suruhanjaya Reid bagaimanapun katanya, mengakui adalah tidak mungkin untuk menyenaraikan keadaan-keadaan di mana permintaan untuk membubarkan dewan oleh Perdana Menteri boleh atau perlu ditolak.

Beliau yang saya minta perjelaskan lebih lanjut berkenaan isu ini menegaskan bahawa Suruhanjaya yang diketuai oleh Lord Reid itu sekadar menyerahkan soal pembubaran dewan kepada kebijaksanaan baginda.

Kajian dan analisis

Dr Abdul Aziz menyatakan bahawa untuk mengetahui sebab-sebabnya, beliau telah membaca pelbagai buku undang-undang dan artikel jurnal yang memuatkan kajian dan analisis dari pelbagai negara Komanwel.

“Agak jelas bahawa kuasa budi bicara itu adalah salah satu dari keadaan di mana baginda perlu memainkan peranan proaktif selaku agen semak dan imbang perlembagaan,” tambahnya lagi.

Bagaimanapun pensyarah Undang-Undang UIAM ini, mengingatkan bahawa Yang di-Pertuan Agong tidak boleh membubarkan Dewan Rakyat sesuka hati; baginda cuma diberi kuasa untuk menolak permintaan membubarkan dewan oleh Perdana Menteri jika itu perlu dan wajar.

Dr Abdul Aziz yang pakar dalam isu-isu Perlembagaan itu juga mempertegaskan bahawa kuasa Yang di-Pertuan Agong itu hanya relevan sebelum Dewan Rakyat mencecah usia lima tahun kerana di kala itu dewan akan terbubar dengan sendirinya secara automatik.

Berdasarkan pengalaman seluruh Komanwel, antara sebab-sebab mengapa permintaan membubarkan dewan ditolak ialah apabila pembubaran diminta tidak lama selepas pilihan raya; contohnya dua tahun selepas pilihan raya.

“Atau di dalam keadaan daftar pemilih belum siap dan banyak masalah. Pernah berlaku di sebuah negara di mana Gabnor-Jeneral menolak pembubaran dewan ketika ramai pengundi tidak berada di dalam negara,” tegasnya lagi.

Dr Abdul Aziz menyimpulkan bahawa pengalaman di Malaysia setakat ini ialah kerana kerajaan boleh dibentuk tanpa pilihan raya dan ia baru sahaja diadakan.

“Ini yang berlaku di Terengganu pada 1962. Ketika itu kerajaan negeri dibentuk oleh PAS yang memenangi pilihan raya negeri pertama pada 1959. Bagaimanapun Umno berjaya membeli Adun PAS menyebabkan kerajaan yang dibentuk oleh PAS goncang. “Dalam keadaan itu Sultan menolak permintaan untuk membubarkan dewan kerana jelas pihak Umno boleh membentuk kerajaan dengan adanya Adun yang cukup setelah mereka berjaya mempengaruhi Adun PAS menyeberang ke pihak mereka.”

Keadaan di Kelantan pada 1977 sedikit berbeza. Ketika itu Dato’ Muhammad Nasir “Menteri Besar PAS yang ditunggangi oleh Umno” tumbang kerana diundi tidak percaya oleh Adun PAS.

Majoriti cukup

Jadi jelas Dr Abdul Aziz lagi, PAS mempunyai majoriti yang cukup untuk membentuk kerajaan. Pemangku Raja ketika itu Tunku Ismail Petra menolak permintaan Muhammad Nasir untuk membubarkan dewan kerana ia jelas tidak perlu.

Kerajaan negeri dibentuk pada 1974 selepas pilihan raya kebangsaan. Dalam insiden di Kelantan itu, jelas beliau ada beberapa perkara yang penting yakni:

(1) Menteri Besar tumbang kerana undi tidak percaya ia tidak boleh memohon pembubaran dan

(2) Sebagaimana di Terengganu kerajaan masih boleh dibentuk tanpa melalui pilihan raya.

Oleh kerana Umno mati akal dan ia meminta Kerajaan Pusat mengisytiharkan darurat di Kelantan yang membawa kepada pilihan raya negeri 1978 dan berjaya membentuk kerajaan buat pertama kali sejak merdeka.

Mengenai penolakan di Sabah pada 1994 pula, Pensyarah UIAM itu menegaskan, ia sama dengan apa yang berlaku di Terengganu di mana Umno berjaya melumpuhkan Kerajaan PBS melalui taktik yang serupa.

Dalam keadaan tersebut tidak sukar bagi Yang di-Pertua Negeri untuk menolak permintaan membubarkan dewan oleh PBS.

Selain keadaan-keadaan itu banyak lagi suasana yang memberi alasan untuk Yang di-Pertuan Agong menolak permintaan membubarkan Dewan Rakyat.

Dr Abdul Aziz berkata beliau setuju dengan cadangan BERSIH yang menyeru baginda menolak permintaan Perdana Menteri.

Bubar sendiri

“Ini kerana kita boleh menunggu sehingga April atau Mei 2009 apabila Dewan Rakyat mencapai usia lima tahun dan terbubar sendiri,” ujarnya lagi.

Beliau berpendapat Yang di-Pertuan Agong boleh menggunakan budi bicara baginda di bawah Perkara 40(2)(b) itu bagi mempastikan pilihan raya yang bebas dan adil khususnya “dalam mempastikan wujudnya daftar pemilih yang bersih dan tidak diragui.” Kesimpulannya, Dr. Abdul Aziz berkata, segala-galanya terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong untuk berbuat sesuatu.

Tetapi, beliau sendiri mengakui, ini semua bergantung kepada kekuatan peribadi dan komitmen baginda.

Sebab itu, katanya lagi, Perlembagaan mewajibkan baginda berikrar dengan lafaz wallahi, wabillahi dan watallahi sebagaimana yang diwajibkan oleh Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan.

“Yang Di-Pertuan Agong sebagai seorang Islam akan diminta bertanggung jawab di akhirat nanti,” tegasnya mengakhiri sembang-sembang kami.

SERIKAN PILIHANRAYA DENGAN BERITA PEKUNG PEMIMPIN BN

MANA BERITA KORUP KERAJAAN PAS?

Aku tunggu jugak kalau kalau ada berita tentang isu korupsi pemimpin PAS atau KEADILAN. Tapi sehingga sekarang tiada kerana memang ianya tiada. Yang memenuhi ruang blog dan internet adalah berkenaan korupsinya kepimpinan UMNO. Bukan satu bukan dua tapip hampir semua. Begitu juga MIC yang bergelumang dengan budaya samseng mereka.Manakala pemimpin MCA dengan isu skandal seks 15 minit bekas pemimpin mereka.

Manakala kita sekarang sedang menanti munculnya video aksi pemimpin GAY yang dikatakan bukan dari pemimpin MCA atau MIC. Semuanya semakin panas. Terima kaseh pada blog dan internet yang berjaya sekurang kurang merealisasikan demokrasi sebenar. Nak harapkan media arus perdana dan swasta di Malaysia, tak ubah macam pak kaduk yang sanggup jaja cerita bohong menggadai negara.

Tanpa internet, kita tak tahu tentang isu VK LINGAM, isu LESBIAN, SEKS GAY PEMIMPIN, Kes Soi Lek dan temannya, Kapal terbang RM200 juta, Kapal layar berjuta juta, percutian ke Australia, persekongkolan pihak berkuasa dan penjenayah, senarai nombor IC yang mengelirukan di dalam senarai undian, Rumah istana pemimpin UMNO dan macam macam lagi.

Bayang kan lah, sebahagian dari cerita tersebut sudah pun sampai ke pengetahuan orang kampung dan rakyat jelata. Akhbar arus perdana pun sudah tak lakukan lagi. Rakyat lebih selesa dengan berita blog dan internet sementara menanti kalau kalau pemimpin pembangkang anjurkan ceramah di serata Malaysia.

Tak sabar rasanya menanti pilihanraya tahun ini. Tapi jangan leka kerana mungkin ada yang terkezut dengan surprise SPR ketika hari mengundi nanti kerana SPR terus menjadi alat untuk berbohong dan mengkhianat rakyat. Tahun ini kita serikan pilihanraya ke 12 dengan berita korup dan pengkhianatan pemimpin Barisan nasional. Biar semua orang tahu.

CERAMAH PANAS TG NIK AZIZ & ANWAR

CLIP 1


CLIP 2

DUA DUA PUN PENYAMUN


Mahathir must answer why EPF money was lent "old friend" Vincent Tan
sahathevan.blogspot

Given the above Mahathir must now explain how when he was Minister for Finance, the Employees' Provident Fund or Kumpulan Wang Simpanan Pekerja entered into transactions that led it to hold stock in Berjaya and related companies, on behalf of Vincent Tan Chee Yioun.

The following are extracts from a number of Berjaya and subsidiary companies' annual reports.

The extracts have been copied and pasted so as to avoid confusion.
The entries show , in order, name of the registered shareholder, number of shares held, and the percentage of total stock that the shares held constitute.

Below that are the names of the actual beneficiaries of those shares.

For example;
10. Bam Nominees (Tempatan) Sdn Bhd 15,388,000 1.03
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja For Tan Sri Dato ' Seri Tan Chee Yioun (EP0018)
means 10th largest shareholder, Bam Nominees (Tempatan) Sdn Bhd, holding 15,388,000 shares comprising 1.03% of stock ,held for Kumpulan Wang Simpanan Pekerja who in turn hold For Tan Sri Dato ' Seri Tan Chee Yioun

More...

Kenapa Kekayaan Petronas Tidak Dinikmati Rakyat?

kitalah.forumotion.com/

Walaupun Malaysia merupakan negara pengeluar hasil minyak dan mempunyai
keuntungan yang berlipat ganda namun kekayaannya walaupun secebis tidak dinikmati sepenuhnya oleh rakyat jelata, malah semakin hari semakin dihimpit dengan kos sara hidup dan beban yang tinggi.

Malaysia kaya kerana keuntungan yang diperolehi daripada perniagaan Petronas setiap tahun.

Petronas mencatatkan keuntungan kira-kira RM35.5 bilion pada tahun kewangan 2004-2005 iaitu satu kadar yang jika dibahagi jumlah warganegara Malaysia maka setiap individu akan memperolehi RM1,500 seorang bagi setahun, demikian menurut petikan daripada tuntelanai.blogspot.com.

Keuntungan ini tidak termasuk RM3.12 bilion yang dibayar kepada kerajaan dalam bentuk cukai, duti dan pembayaran royalti. Dan adalah dijangkakan bagi tahun berakhir 2005-2006 pula pendapatan ini akan mencecah RM50 bilion bermakna setiap rakyat Malaysia akan menerima RM2,000 seorang.

Sejak ditubuhkan pada awal 70an tidak ada satu sen pun duit keuntungan
petronas digunakan untuk faedah orang miskin melalui sistem zakat. Perbelanjaannya tidak bertunjangkan kepada kebajikan rakyat dan seringkali dibelanjakan dengan tidak cermat, dibazirkan, tidak digunakan secara berhemah untuk membantu rakyat yang miskin dan daif.

Duit Petronas banyak sekali dihabiskan melalui projek-projek yang tidak menguntungkan rakyat dan dilihat hanya menguntungkan pemimpin Umno dan
kroni-kroninya seperti disenarai di bawah :

Membail-outkan Bank Bumiputra (kini CIMB) dua kali bernilai RM4.86 bilion akibat pengurusan bank tidak ada integriti salah urus dan melonggarkan syarat-syarat pemberian pinjaman yang besar kepada kroni-kroni yang tidak dibayar balik pinjaman.

  • Membeli bon kerajaan sendiri bernilai RM3.8 bilion.
  • Membina gelanggang Formula 1 berharga RM286 juta dan setiap kali ada perlumbaan Petronas akan menjadi hostnya berbilion ringgit dikeluarkan.
  • Beli Hicom (Proton) berharga RM999.4 juta dan selesaikan hutang RM1,299.6 juta.
  • Membangunkan Putrajaya dan MSC berharga RM22 bilion.
  • Membail-outkan MAS sebanyak RM668.8 juta.
  • Penubuhan Dana Harta sebagai modal permulaan sebanyak RM4.56 bilion.
  • Membina KLCC berharga RM1.8 bilion. Maintenance sebulan bernilai RM95,000.00, setahun sudah menjadi RM108 juta.
  • Membina KLIA sebanyak M9 bilion, peruntukan tahunan sebanyak RM900 juta dan maintenance sebulan RM75 juta.
Semua yang berlaku ini dilihat hanya untuk menyelamatkan dan memperkayakan pemimpin semata-mata termasuk mengekalkan kuasa yang sedia ada.

Akibat daripada itu rakyat dibebankan dengan kenaikan harga petrol tertinggi dalam sejarah tanah air pada tahun 28 Februari 2006 sebanyak RM0.30, manakala LPG naik 30 sen sekilogram.

Kenaikan ini turut mempengaruhi kenaikan harga barangan dan perkhidmatan di pasaran. Kemudian diikuti dengan kenaikan kadar tarif elektrik dan air.Kenaikan ini menyebabkan kehidupan rakyat tertekan dan dihimpit dengan kemiskinan yang melampau.

Ketika harga minyak di pasaran antarabangsa meningkat sampai USD72.00 setong
menyebabkan kantung Petronas juga turut mendapat keuntungan kerana
Malaysia juga merupakan salah sebuah negara pengeksport minyak dunia
yang terkenal (menjadi ahli OPEC), tetapi nasib rakyat Malaysia amat
malang mendapat pemimpin yang tidak cekap mengurus dana negara.

Apakan tidak, sepatutnya harga minyak diturunkan, tetapi dengan tiba-tiba arahan dikeluarkan untuk menarik balik subsidi minyak kira-kira RM4.4 bilion kerana kononnya kerajaan tidak mampu lagi.

Wang subsidi yang dapat dijimatkan itu dikhabarkan untuk memperbaiki sistem pengangkutan di negara ini yang dikatakan sangat buruk itu, tetapi sampai sekarang sudah hampir 2 tahun tidak nampak sebarang projek pun dilaksanakan.

Apa yang kita lihat ialah sistem pengangkutan di negara ini bertambah buruk apatah lagi semua laluan di lebuh raya semakin sesak dan sendat dengan berbagai jenis kenderaan.

Selain itu, rumah rakyat miskin dan setinggan dirobohkan sesuka-hati untuk memberi laluan taukeh-taukeh kaya membuat pembangunan di situ.

Walaupun sudah 50 tahun merdeka ada yang masih guna air perigi dan rumah masih lagi macam reban ayam sedangkan pemimpin rumah bagaikan
istana.

Dalam konteks negara ini, kerajaan bukan Umno dan Umno bukan kerajaan. Apa yang terjadi sekarang ialah fahaman rakyat bahawa UMNO itu kerajaan dan kerajaan itu adalah Umno. Akibat daripada fahaman ini, maka muncullah berbagai menyalahgunaan kuasa yang menyebabkan para pemimpin Umno/BN menggunakan harta kerajaan dengan sewenang-wenangnya tanpa sedikit pun merasa bersalah dan berdosa.

Seperti slogan PAS yang perlu dinilai dan disokong semua pihak "Negara dalam bahaya, Selamatkanlah Malaysia!"

IKUTKAN SAJA, PILIHANRAYA DAH TIBA.

PM Akan Minta Hishammuddin Bincang Isu Sekolah Damansara

KUALA LUMPUR, 7 Feb (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi akan meminta Menteri Pendidikan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein membincangkan permintaan daripada masyarakat Cina supaya dibuka semula sekolah rendah Cina Damansara.

Hishammuddin akan membincangkan perkara itu dengan Presiden MCA Datuk Seri Ong Ka Ting dan pemangku Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, katanya kepada pemberita di Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Gerakan hari ini.

Perdana Menteri berkata isu sekolah itu dibangkitkan semasa beliau mengadakan perjumpaan dengan wakil masyarakat Cina di pejabatnya baru-baru ini.

Sekolah itu ditutup pada 2001 dan sebuah sekolah baru dibina di Tropicana, juga di Damansara. Antara sebab yang diberikan bagi penutupan sekolah itu ialah kawasan itu terlalu sesak, Penutupannya menimbulkan bantahan masyarakat dan ibu bapa Cina di kawasan itu.

No2umnO - Waktu pilihraya ini, negara pun BN sanggup gadai. SO siapa yang ada kuasa, minta saja kerana pemimpin negara sanggup gadaikan apa sahaja demi kuasa.

DEMOKRASI BODOH adalah untuk RAKYAT YANG BODOH

Mahu tahu negara kita di dalam keadaan nazak atau tidak, imbau kembali insiden yuran sekolah yang menyebabkan seluruh negara menjerit. Kalau dahulu RM150.00 seorang murid bukan lah tinggi nilainya tetapi pada tahun ini ianya kelihatan sungguh membebankan.

INi berikutan kenaikan harga barang dan perkhidmatan disusuli dengan penuruan peluang perniagaan dan peluang naik gaji. Maka tanggungan rakyat semakin bertambah. Kenaikan dari semua segi, telah menyebabkan yuran yang tidak seberapa itu menjadi besar nilainya. Kos meningkat, pendapatan berkurang.

Hakikat ini sebenarnya diketahui oleh pemimpin negara. tetapi sifat mereka tidak berubah, sukar membelanjakan wang untuk rakyat kerana rakyat perlu cari sendiri wang untuk kehidupan masing masing. Semua wang hasil dari kutipan dari rakyat dan harta negara digunakan untuk pembangunan yang membazir serta menyaluran wang ke kantong kroni kroni UMNO untuk tujuan pilihanraya dan pengekalan kerusi dan kuasa bagi setiap calun mereka.

Selagi rakyat susah dan miskin, selagi itu lah rakyat akan meminta minta kepada kerajaan. Sekatan ini telah menyebabkan rakyat tidak mampu untuk bangun. Malah parti pembangkang juga sukar untuk menandingi mereka kerana kekurangan dana untuk berpilihanraya. Selagi rakyat mengharapkan bantuan, mata rakyat akan tertumpu kepada kerajaan kerana mereka gunakan wang lebih dari yang sepatutnya. Ditabur untuk pilihanraya. Tiada pembangkang yang boleh tandingi perbelanjaan mereka ketika pilihanraya.

Pilihanraya setiap 5 tahun sekali . Tempoh 4 tahun pertama selepas kemenangan, rakyat akan ditekan, semua kos akan meningkat, barangan akan naik harganya. Dan bakinya setahun akan digunakan untuk kembali memberikan sumbangan kepada rakyat. Tidak banyak tetapi dihargai. Kerana itu lah maka, syarikat syarikat besar negara akan menghulur bantuan kewangan beratus ratus juta kepada parti pemerintah untuk tujuan menyogok rakyat demi pilihanraya.

Manusia yang dah susah, bantuan yang sedikit pun nampak banyak. Kalau mahu bantu, biar pada yang tidak makan. Kalau rakyat tidak makan seminggu, diberikan nasi sepinggan, jasa kerajaan akan dikenang sampai ke mati dan kerana itu lah bantuan yang tidak seberapa kerajaan kepada rakyat pada saat akhir pilihanraya akan memberikan undian kemenangan kepada kerajaan. Selain undian, tipu helah pilihanraya sudah tidak boleh dihitung lagi.

Selepas kemenangan diperolehi, maka perkara yang sama akan berulang, projek di belasah, peruntukan dibaham, hasil minyak di pesong, bantuan disekat dan semuanya kerana rakyat tidak kisah semua ini berlaku.

Keadaan yang sama sudah berulang sejak 50 tahun dahulu. Rakyat yang bodoh dan bebal, tidak akan berjaya membongkar semua muslihat ini kerana mereka terlalu percaya kepada media dan bohong para pemimpin. Sebagai contoh betapa bodohnya kenyataan Dollah Badawi tentang tahap daya saing negara yang dikatakan sebagai tangga ke 6, diterima oleh sebilangan rakyat. Ini berlaku di depan mata sendiri dan bila ditanya tangga ke 6 untuk apa? Mereka sendiri pun tidak faham dan tidak berupaya untuk menerangkan. Bukan ke gila namanya.

Apa pun berlaku, yang menjadi kenyataan adalah sejak pemerintah Dollah Badawi, harga minyak dalam negara naik mendadak. Begitu juga dengan tol, barangan asas dan kos perkhidmatan. Ramai antara kita yang tidak sedar. Kerana ramai antara rakyat negara kita yang masih bodoh walaupun miskin, bingai walaupun sederhana dan sombong kerana kaya. Yang miskin tidak mahu lagi susah dan berharap agar ada kesedaran di dalam minda pemimpin Melayu untuk turun membantu mereka. Yang sederhana, cakap pandai tapi tidak tahu apa apa dan yang kaya menyalahkan orang miskin kerana tidak berusaha. Sedangkan ianya mempunyai kaitan dengan kelemahan barisan kepemimpinan negara. Tidak kurang juga yang mengaku pendekar tetapi pengecut dan bacul termakan propaganda kerajaan yang mengatakan bahawa kalau pemerintahan bertukar tangan, kekecohan akan berlaku. Hang Tuah kononnnn.....

Sikap rakyat kita sendiri yang menjadikan pemimpin negara sudah diberikan betis nakkan peha. Sudah diberikan 4 tahun mahu bertahun tahun. Sudah diberikan tanah seekar mahukan beratus ekar. Lantas kerana bertambahnya jumlah pemimpin yang tamak haloba di dalam Barisan NAsional, maka khazanah harta negara dan kemewahan negara tidak diagin sama rata. Ada pula tawkey Cina yang menggunakan wang untuk menjatuh dan menaikkan seseorang itu agar semua yang berada di atas adalah dikalangan yang memihak padanya. Jika tidak, Vincent Tan tidak akan menjadi manusia terkaya di Malaysia dan jika tidak, masakan kehakiman negara sudah hancur seperti sekarang. Semuanya gara gara pemimpin yang tidak bertanggung jawab.

Kini peluang datang sekali lagi. SPR sudah jelas memihak kepada kerajaan. Suruh berubah tidak mahu kerana sudah disogok dengan janji kerajaan. Besar dan hebat mana janji pemimpin kepada SPR, kita tidak tahu. Tetapi sanggup menjadi kambing hitam dan dikutuk rakyat kerana SPR tidak pernah menjadi adil dan tidak pernah berusaha untuk menjadi lebih telus.

Ada pihak yang mahukan kerusi pembangkang bertambah. Cukup sekadar proses 'check and balance' berlaku, tetapi pada aku, aku mahu semua kerajaan yang ada sekarang tumbang. Tukar kerajaan, cari pemimpin yang baru. Maju pada minda. Contohi rakyat luar negara yang berani berubah.

Siapa salah dia kena, siapa malas kita singkir, siapa yang tidurnya lebih, kita pecat. Jangan buang masa kerana sesungguhnya kita tidak cukup masa untuk merubah segalanya kerana harta negara semakin berkurangan dan akhir nanti, rakyat tidak akan dibela kerana semua pemimpin yang ada sekarang adalah jenerasi pengkhianat yang kerjanya untuk merosakkan negara dan mengkudakan rakyat.

Pilihanraya negara kita adalah satu kaedah yang tidak pernah adil tetapi apa pilihan yang kita ada? Kalau ikutkan kata hati, BOIKOT SAHAJA PILIHANRAYA. Tapi kita perlu terima hakikat bahawa DEMOKRASI BODOH adalah untuk RAKYAT YANG BODOH.

Badawi kills ACA investigation

malaysia-today.net
By Little Bird

Its not just the Melayu who are pelupa but the Chinese, Indians, Dayaks, Kadazans and everyone else too. And the opposition parties are the greatest pelupa. We all forget so easily.

Recall just about three weeks ago there was much news about another multimillion Ringgit scandal in the Ministry of Tourism which is headed by the mamak turned Malay royalty, Tengku Adnan Tengku Mansor. Some insiders, from a few years ago, had set up a bogus company in Korea which was then used to siphon out money from the Ministry of Tourism through the usual fraudulent means.

When news of the scandal broke, it even became a public spat between Tengku Adnan and Shahrir Samad, the lame duck hypocrite Chairman of the Public Accounts Committee. Tengku Adnan wanted his own Ministry to investigate the scandal through an inquiry. That would mean that they could easily cover up the scandal because too many people were involved.

Shahrir said let the ACA investigate the scandal. The ACA did investigate this scandal. And then what? Nothing happened. Insiders say that the case is now closed. The ACA has been instructed to cold-storage the investigation. The story goes that the ACA went to the Ministry of Tourism and confiscated various files. This clearly made Tengku Adnan very nervous. Obviously he was also involved.

But Tengku Adnan called Abdullah Badawi and told Badawi that the ACA had confiscated a lot of files, including files that had much information about the Monsoon Cup in Terengganu. The Monsoon Cup has more skeletons and corruption than a bogus company in Korea. Tengku Adnan warned Badawi that if the ACA started digging too deep, other things involving the Monsoon Cup, would also come up. That would be embarrassing to Badawi.

Fully understanding the can of worms that could be opened, Badawi promptly called up the ACA and asked them to cancel the investigation into the Ministry of Tourism scandal. That is why this issue has died as suddenly as it came up.

So what is the purpose of writing all this, someone asked? Well, can someone bring this up again? Can the DAP or the PAS or PKR quote this specific example and ask Tengku Adnan or the Government to explain? They are definitely not going to explain but at least lets keep reminding them and ourselves that we have not forgotten. Then more people will NOT vote for the BN.

The Monsoon Cup scandal is linked directly to Badawi through Patrick Badawi and Khairy's boy, Wan Farid, who heads the Monsoon Cup committee. They are stealing money by the millions. Since it is a tourism related event, the Ministry of Tourism is also indirectly involved. So do not expect anything useful coming out of the ACA investigation.

Notice how Shahrir Samad, the Chairman of the PAC, has also started playing his real role? Totally quiet.

OTAK PENGARAHNYA DALAM BOTOL

Anu Siapa Dalam Botol?

KUALA LUMPUR, 5 FEB 2008: Selepas Haru Biru yang berkisar mengenai gejala segelintir anak-anak muda yang rosak akhlak, Raja Azmi Raja Sulaiman berhasrat untuk menerbitkan pula filem yang mengangkat kisah mengenai seorang transeksual yang akhirnya jatuh cinta dengan seorang wanita yang dikenalinya secara tiba-tiba.

Filem penuh daring yang menggunakan judul Botol Dalam Almari itu dijadualkan akan memulakan penggambarannya pada sekitar April ini dan difahamkan Shahdan Hashim (pengarah Haru Biru) sekali lagi akan bertindak sebagai sutradara.

Malah, apa yang menarik, produser filem tempatan yang tidak serik- serik dihambat kontroversi ini sama sekali tidak berhasrat untuk menayangkan filem berkenaan di Malaysia kerana sedar ia akan menimbulkan kontroversi.

Bagi mendapatkan pengesahan lebih lanjut, murai.com.my berusaha mendapatkan komen daripada Raja Azmi sendiri mengenai projek pembikinan filem itu.

"Benar. Memang saya tidak berhasrat untuk tayangkan filem ini di Malaysia nanti. Sebab, ia mungkin akan mencetuskan kontrovesi apabila adanya satu babak yang menonjolkan keadaan fizikal lelaki itu tanpa seurat benang pun selepas dia menukar jantina asalnya kepada seorang 'wanita'.

"Tidak mungkin pihak Lembaga Penapisan Filem (LPF) akan memberikan pelepasan untuk filem terbabit ditayangkan negara ini. Seandainya mereka berikan pelepasan pun, saya pasti babak itu nanti akan menjadi mangsa potongan LPF.

"Mungkin saya boleh terima keadaan itu. Tapi tanpa babak tersebut, filem itu nanti akan nampak macam tidak cukup jiwa," katanya secara eksklusif kepada murai.com.my.

Isteri kepada bekas pemain badminton negara, Jailani Sidek ini turut berkongsi cerita bagaimana dia memperolehi idea untuk menulis serta mencetuskan filem tersebut.

"Sebenarnya ia adalah sebuah kisah benar yang terjadi di kalangan orang yang saya kenali. Seorang sahabat baik kepada kalangan ahli keluarga saya sendiri. Disebabkan terpengaruh dengan gaya hidup beberapa rakan lelaki yang cenderung sangat untuk menjadi 'wanita', akhirnya dia mengambil keputusan untuk melakukan pembedahan untuk menukar sifat fizikalnya itu.

"Sebaik saja menjadi 'wanita', dia tiba-tiba mengenali seorang lelaki dan akhirnya menjalinkan hubungan. Namun, akhirnya dia dikecewakan lelaki itu. Sehinggalah dia bertemu dengan seorang wanita, tiba-tiba jatuh hati dengan wanita itu.

"Disebabkan terlalu mencintai wanita itu, dia cuba meluahkan isi hatinya dan berterus-terang mengenai siapa dirinya yang sebenar. Tapi wanita manakah yang mampu menerima hakikat itu? Akhirnya dia menyesali perbuatannya itu. Tapi hendak buat macam kerana sudah terlambat untuk dia berpatah semula ke pangkal jalan.

"Moral daripada apa yang hendak saya ceritakan di dalam filem ini ialah fikir dahulu sebelum membuat sesuatu. Lebih-lebih lagi isu yang berkaitan dengan pertukaran jantina ini kerana kita tidak akan
tahu bila masanya hormon dan naluri lelaki akan kembali semula hingga membuatkan kita benar-benar jatuh cinta dengan seorang wanita," katanya.

Menurut Raja Azmi lagi, dia bersyukur kerana mendapat izin dan kebenaran daripada empunya diri untuk mengadaptasikan kisah benarnya itu ke layar perak.

"Apa yang membuat dia ingin memfilemkan kisah benarnya itu ialah kerana tidak mahu orang lain menerima kesan dan padah yang sama seperti apa yang dilaluinya. Malah, dia juga tidak mahu gejala menukar jantina yang dilakukan secara ikut-ikutan ini menjadi semakin berleluasa kerana suka tidak suka kita harus terima hakikat bahawa kita tidak boleh mengubah ciptaan Allah," katanya.

Skrip Botol Dalam Almari yang ditulis sendiri Raja Azmi ini turut dipersembahkan di dalam Bengkel Master Class yang dihadirinya sepanjang akhir tahun lalu di Lembaga Perbadanan Kemajuan Filem
Nasional (Finas), di Hulu Klang.

Apabila ia mendapat maklum balas yang cukup positif daripada tenaga pengajar yang menyifatkan ia sebagai sebuah skrip yang boleh dianggap sebagai award winning di festival luar, negara Raja Azmi terus bercadang untuk memindahkan ia ke layar perak.

Raja Azmi kini dalam usaha untuk mencari barisan pelakon yang sesuai vuntuk membintangi filem terbaru terbitannya itu. Namun, antara nama yang menjadi sebutan ialah aktor Rusdi Ramli.

Ditanya mengapa dia memilih Botol Di Dalam Almari (judul asal dalam bahasa Inggeris iaitu Bottle In A Closet) sebagai judul filem ini, Raja Azmi berkata, ia adalah simbolik kepada penceritaan filem itu.

"Apa yang ada di dalam botol itu ialah alat kelamin yang menjadi milik lelaki yang sudah menukar jantinanya itu," kata Raja Azm.
No2umnO - Pengarah filem kat Malaysia ni sudah ketandusan idea. Cuba melahirkan filem yang dirasakan boleh meraih keuntungan tanpa memikir kesan. Bila dipersoal, bermacam macam helah yang akan keluar. FINAS pulak, tak reti buat kerja. Asyik buat keputusan bodoh. Yang boleh tayang, dia tak tayang. Yang tak boleh tayang, dia tayang. Korang semuani nanti kalau mati jawab jer la.

KJ bakal berdepan jentera rakyat di Rembau


malaysia-today

Oleh Zulkifli Mohamed

Kalau benar bagai dikata Khairy Jamaluddin akan bertanding di parlimen Rembau, menantu Abdullah Badawi itu akan berdepan, bukan sahaja pembangkang tetapi juga daripada jentera rakyat termasuk daripada kelompok pemimpin dan penyokong Umno sendiri yang menentang pentadbiran Abdullah dan menantunya itu.

Difahamkan kaum Tionghua Rembau, Negeri Sembilan juga bersedia menyediakan deposit dan dana pilihan raya kepada bakal calon penentang Khairy.

Sementara kaum India pula menunjukkan mood yang cukup tinggi untuk menolak pemimpin UMNO-BN itu.

Bahkan, kerusi yang secara tradisinya ditandingi PAS itu juga mungkin akan diserahkan kepada Badrul Hisham Shaharin yang mewakili keADILan.

Ini antara petunjuk awal, bagaimana ranjau yang akan dihadapi oleh Ketua Pemuda Umno bahagian Rembau itu, sekiranya memilih Rembau sebagai tapak politiknya untuk mendaki puncak kuasa.

Bercakap kepada Malaysia Today, Badrul Hisham berkata beliau berharap Khairy tidak akan lari dari parlimen Rembau, sebab sudah terdengar ura-ura yang pemimpin tingkat empat itu juga sedang mengintai kerusi di Putrajaya dan Selangor.

Badrul mengulas pengumuman Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hassan, semalam bahawa nama Khairy tersenarai antara lima calon yang akan bertanding mewakili Umno di Rembau.

Bagaimanapun keputusan terakhir terletak di tangan Perdana Menteri yang juga Presiden Umno.

“Kita telah bersedia lama dah, cuma dia (Khairy) yang belum confirm lagi,” katanya.

Badrul yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) memberitahu, pada dasarnya pimpinan PAS dan keADILan peringkat kawasan dan bahagian menyokong pencalonan beliau.

Sementara peringkat pusat menunjukan signal yang sama, bagaimanapun keputusan muktamad belum diputuskan.

Sebelum ini, beliau telah memohon restu daripada barisan pimpinan tertinggi parti-parti pembangkang untuk menentang Khairy di mana-mana kerusi di Negeri Sembilan.

Menurut Badrul, empat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) terletak dalam parlimen Rembau iaitu Paroi, Kota, Cembong akan diwakili PAS sementara kerusi Rantau akan diwakili keADILan.

Jelasnya lagi, Rantau yang kini diwakili oleh MB juga tidak selamat kerana majoriti daripada 23 peratus pengundi kaum India di situ mula menunjukkan respon yang cukup baik untuk menyokong pembangkang.

Tambahnya, Anwar Ibrahim akan melancarkan Jentera Pilihanraya Rakyat di Parlimen Rembau pada 15 Februari ini.

“Imej pertempuran yang bakal berlaku di Rembau ini ialah seluruh rakyat Malaysia bersama dengan ahli Umno menentang keluarga Abdullah Badawi,” ujarnya.

Khairy pernah menghadapi undi tidak percaya dari kalangan para pemimpin pemuda Umno cawangan, bagaimanapun beliau terselamat ekoran masalah teknikal.

"I have no interest in Iraq Scheme"


PM: I have no interest in Iraq Scheme

"...recommending people for opportunity to “participate” did not imply in anyway been involved" Pak Lah said.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has clarified that he has no interest in the Oil-for-Food programme in Iraq.

When asked to comment on articles in a website which implicated him in the Oil-for-Food programme, he said: “The website can say whatever it wants. I know what I have done. I do not have any interest of any sort.”


The website had said that Abdullah’s name had been linked to two companies that were beneficiaries to more than 50,000,000 barrels of Iraqi oil which were said to be valued at RM11bil.

Be aware!

Do not join Kuala Ampang's Jawatankuasa Belia
tarotakashi.

It's funny that Kuala Ampang started JKB or Jawatankuasa Belia (Youth Committee). The Chairman was Connie Liew. She just a prefect of APSH - the one look round over ward. And the most important point is she also a LIEW.

For information, Kuala Ampang Head of Village was helmed by Liew family - from father and to son. Problem is they didn't contribute much things for the village especially road which not in good condition.

By the way, this thing only to fool youth and elections also near. They need people "to advertise" for Barisan Nasional. Be aware!

GONG XI FA CAI !!!

http://www.ratical.org/ratical/YearOfTheRatZ.gif

1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996

People born in the Year of the Rat are noted for their charm and attraction for the opposite sex (Soi Lek?). They work hard to achieve their goals, acquire possessions, and are likely to be perfectionists. They are basically thrifty with money. Rat people are easily angered and love to gossip. Their ambitions are big, and they are usually very successful. They are most compatible with people born in the years of the Dragon, Monkey, and Ox.

No2umnO
Tahun tikus, tapi jangan takut macam tikus. Tahun memperbaiki sistem kerajaan dan bukan bagai tikus baikkan labu. Labu rosak, tikus kenyang. Dont be like a stupid RAT. If you still being a STUPID rat ..... This is what Samy will do for you.

http://www.mindspring.com/~possums/DeadPossum.jpg

Bila Tikus kenyang, Tikus jadi malas. TAK MAU UBAH KERAJAAN. Rat won't think about other rats. It will let other POOR rats die. Dont be Like PUTRAJAYA rats. Lazy and Stupid.

Votes will no longer be recounted at tallying centres

Vote recounts will now take place  at the polling stations.
nst.com.

KUALA LUMPUR: There will be no more vote recounts at tallying centres in the upcoming general election. Instead recounts will be done at the polling stations.
A recount is allowed by law upon a request from an aggrieved party -- usually agents of candidates contesting in an election.

"We are reverting to the old system and have amended the regulation pertaining to this matter," said Election Commission deputy chairman Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

He said recount of votes at the polling station would be allowed if the majority votes secured was four per cent or less than the total number of votes cast, excluding rejected and spoilt ballot papers.

Recounting at vote tallying centres was introduced in the 2004 general election after an amendment was made to the Elections (Conduct of Elections) Regulations, 1981 in 2002.
It was thought to be a good idea but consumed a lot of time because all votes cast had to be recounted even if a dispute involved only a single ballot box.

Prior to 2004, vote recounts were conducted at polling stations and was only allowed if the minimum majority vote received was two per cent or less than the number of votes cast.

Wan Ahmad explained that the EC decided to amend the regulation again in 2006 as past experience found the process to be too cumbersome.

"There is a lot of inconvenience to carry out recounting at tallying centres. The process was messy. More...

KHIR TOYO CUBA GODA KAUM INDIA

"Tak mungkin DAP dan PKR (Parti Keadilan Rakyat) akan membentuk kerajaan ... mereka bertanding pun bergaduh pasal kerusi," tambahnya.

"HINDRAF (Hindu Right Action Force) dan PKR telah datang di sini saya nak tanya tuan-tuan dan puan-puan, HINDRAF ada kutip duit RM800,000 adakah duit-duit itu diagihkan ke sekolah-sekolah Tamil, adakah duit itu diagihkan kepada tuan-tuan puan-puan untuk membaiki kuil dan sebagainya.

"Jika HINDRAF benar-benar memperjuangkan nasib orang India sepatutnya duit yang dikumpulkan itu diagih-agihkan semula kepada masyarakat India bagi menunjukkan kejujuran dan keikhlasan mereka dalam memperjuangkan nasib kaum mereka," katanya.

Jangan ugut kerajaan menjelang PRU, tegur Khir Toyo
mstar.com.my

KUALA SELANGOR: Sikap segelintir anggota masyarakat yang suka mengugut kerajaan yang memerintah apabila tiba demam pilihan raya bagi mendapatkan sesuatu dengan mengundi pembangkang adalah tindakan yang merugikan, kata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

Katanya, masalah yang dihadapi oleh mereka sepatutnya boleh diselesaikan dengan perundingan yang teratur tanpa membuat ugutan akan memilih pembangkang jika kehendak mereka tidak dipenuhi.

Berucap di majlis pertemuan dengan pekerja Ladang Sungei Tinggi di Batang Berjuntai di sini Rabu, Dr Mohamad Khir berkata beliau telah berbincang dengan wakil Kumpulan Berjaya yang memiliki ladang itu bagi menyelesaikan pelbagai masalah yang dihadapi oleh para pekerja.

Anggota Parlimen Tanjung Karang Datuk Noh Omar yang turut hadir pada majlis itu berkata antara masalah yang dihadapi ialah keadaan jalan raya dalam estet itu yang teruk dan tidak boleh dilalui oleh kenderaan awam, keadaan rumah pekerja yang tidak selesa serta kelengkapan klinik kesihatan yang tidak lengkap.more.,..

No2umnO - Silap imej lagi......Sorry la

AFTER 50 YEARS ....

Work on 23 Tamil schools to start after May
nst.com.my

KUALA LUMPUR: Construction on 23 Tamil schools throughout the country is expected to start after May.
Works Minister Datuk Seri S. Samy Vellu said the building plans were ready and the Public Works Department would tender them out soon.

Samy Vellu said he expected the tender process to be completed by April or May this year and work would commence soon after.

It was reported in the New Straits Times yesterday that the government had allocated RM20 million to build and repair national type Tamil schools.

Samy Vellu, who is also MIC president, informed the headmasters of the schools in a meeting yesterday that the recently approved government allocation would be used for the rebuilding of 13 schools and the expansion of the rest.
The largest school to undergo rebuilding would be the Kajang Tamil Primary School. This would be done at a cost RM3.3 million, which will comprise of new buildings that will cater for 48 rooms, inclusive of 28 classrooms.

The Bukit Beruntung Tamil school in Selangor and the Alor Gajah Tamil School in Perak would be among the schools that will have additional buildings.

Samy Vellu said a new school was expected to be built in Sungai Siput to cater for the increasing number of pupils in the existing Mahatma Gandhi Kalasalai Tamil school.

"Many more Tamil schools have been identified for rebuilding," said Samy Vellu.

He also said that the MIC will continue to seek funds from the government to rebuild more schools.

The move to rebuild and expand Tamil schools serves to emphasise Samy Vellu's statement in December last year where he was quoted as saying that he had been constantly "fighting" with the government to get what Malaysian Indians were entitled to. more...

No2umnO - Bimbang sungguh samy dengan perubahan kaum India. Berusaha bersungguh sungguh mahu kekal jadi wakil India di Malaysia. Heheh.....Makkal Sakthi.

RIBUAN RAKYAT HADIR CERAMAH TOKGURU & ANWAR.....

pemudapc.blogspot.


KOTA BHARU - Perkarangan Stadium Muhammad kke IV malam tadi dipenuhi puluhan ribu manusia yang datang untuk mendengar ceramah perdana Tok Guru Dato nik Abdul Aziz Nik Mat dan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Sebelum daripada majlis ceramah perdana itu berlaku dikatakan ada unsur-unsur sabotaj yang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu seperti menanggalkan poster-poster dan banting yang di pasang oleh petugas parti.

Begitu juga unsur sabotaj dengan mengatakan ceramah akan berpindah ke satu lokasi lain seperti di Machang atau Pasir Puteh.

Walaubagaimanapun rakyat tidak terjerat atau tidak termakan terhadap unsur-unsur sabotaj oleh pihak-pihak tertentu sebaliknya rakyat mula berhimpun selepas solat Isyak.

Dalam ceramah tersebut Tok Guru mengulas berkaitan ada unsur-unsur sabotaj terhadap majlis ceramah perdana tersebut.

"Syukur alhamdulillah rakyat datang berhimpun ramai-ramai walaupun terdapat unsur sabotaj dengan mengatakan ceramah malam ini di tukarkan ke lokasi lain.

"Kalu kita tanya siapa yang buat sabotaj ini semua orang tidak mengaku, kita tanya orang Pas, orang pas tak mengaku, tanya PKR pun PKR kata dia tak buat pastu kita tanya orang Umno, orang Umno pun kata mereka tak buat, jadi kita kata orang yang buat tu adalah setan lah", ujar tok Guru sambil disambut laungan Allahuakbar oleh rakyat.

Ceramah yang di anjurkan oleh Parti Keadilan Rakyat PKR itu turut dihadiri oleh sdr. Saifuddin Nasution dan pimpinan Pas yang lain.

Deris Jusoh Dimurkai Sultan Mizan lagi??

amdang81

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Deris Jusoh semakin pasti tidak akan lekat di kerusi MB Terengganu. Semuanya silap dirinya sendiri yang suka bertindak sesuka hati. Jika pertelagahan dalaman dengan UMNO, mungkin dengan kuasa selaku Pengerusi UMNO Terengganu, Deris masih boleh untuk berkeras mempertahankan kerusi panas yang diduduki sekarang. Namun, perkembangan terbaru menunjukkan Deris semakin tidak disukai oleh Baginda Sultan Mizan.

Terdahulu Deris pernah dimurkai Sultan Mizan gara-gara bertindak menggunakan lambang Bunga Padi pada logo Bandaraya Kuala Terengganu. Serta merta arahan dikeluarkan bagi menggantikan logo berkenaan dengan bunga 'ntah apa-apa' yang ada sekarang.

Hari ini, pertanyaan yang timbul di kalangan rakyat Terengganu berkenaan perasmian Masjid Kristal yang sebelum ini macam jadi ke tidak (teragak-agak untuk diadakan majlis perasmian) yang pernah dilontarkan oleh WanKay yang dipetik dari Buletinonline rupanya terselit suatu lagi kisah tragis buat Deris Jusoh. Kisah ini sudah tentu menambah duka Deris yang bakal kehilangan 'takhta'.

Rupa-rupanya dalam kes perasmian Masjid Kristal dan Perasmian Taman Tamadun Islam terselit beberapa perkara yang tidak diperasani oleh masyarakat di luar sana. Namun perkara ini dipandang cukup teliti oleh Tuanku Sultan Mizan selaku YDP Agung selaku pemerintah tertinggi dalam negara ini.

Bayangkan selaku YDP Agung, Sultan Mizan hanya disuruh merasmikan Masjid Kristal yang merupakan sebahagian dari Taman Tamadun Islam. Sedangkan sebelum itu Taman Tamadun Islam itu telah dirasmikan oleh Pak Lah selaku PM. Sedangkan mengikut ranking susunan, YDP Agung adalah lebih tinggi berbanding dengan Pak Lah itu.

Inilah yang dikesalkan oleh Tuanku Sultan Mizan apabila Deris tidak pandai untuk menentukan siapa yang patut siapa yang tidak. Langsung tidak tahu protokol sepatutnya. Justeru itu, Sultan Mizan dikatakan tidak mahu merasmikan Masjid Kristal kerana mahu menjaga status YDP Agung supaya perkara sebegini tidak dianggap remeh.

The image “http://buletinonline.net/images/pas/masjidkristal1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Kerana itulah banner dan maklumat berkaitan perasmian Masjid Kristal yang pada mulanya sudah diumum telah di'KIV' sehinggalah akhirnya Sultan Mizan mengalah. Itupun setelah Majlis Pangku Negeri (aku tak reti gak ni majlis-majlis yang ada dalam istana. Harap ada yang leh perbetulkan jika salah) puas memujuk Tuanku Sultan merasmikan Masjid Kristal berkenaan bagi 'menjaga adab' sahaja. Diberitakan Sultan Mizan bengang betul dengan tindakan Deris ni.

Aku kira Deris semakin panas punggung selepas peristiwa ini. Apatah lagi Wan Farid si perancang Insiden Berdarah Batu Burok kini semakin diperkatakan bakal MB jika BN kekal menang. Apapun, Deris sudah kelihatan semakin bersedia untuk ditendang keluar. Jika tidak, masakan anak kelahiran Gong Kemutong ini sudi bersama Mashitah yang sudah tidak diterima di Baling di pentas Halaqah TV9. Pendek kata, orang yang 'ditolak' itu memang patut bersama mereka yang ditolak.

amdang: Tolak PAS biar PAS naik memerintah. Kalu yang dah nak turun macam BN tu, jentik pun dah boleh turun sendiri.

BUKAN TAK BERTARING ... TAPI TAK BERTELOQ

Jangan anggap Suhakam 'harimau tidak bertaring'
utusan Meloyatekak

KUALA LUMPUR 6 Feb. - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menegaskan badan itu bukannya 'harimau tidak bertaring' malah sentiasa cekap dalam melaksanakan tugasnya terutama mempertahankan hak asasi manusia.

Pesuruhjaya Suhakam, Datuk Dr. Denison Jayasooria berkata, Suhakam sentiasa turun padang memantau setiap insiden yang berlaku dan menyediakan laporan berhubung sesuatu kes itu sebelum diserahkan kepada Parlimen.

''Sebagai sebuah badan bebas, kita (Suhakam) tidak boleh membuat sesuatu keputusan malah hanya boleh berunding dan menyerahkan laporan kita kepada pihak-pihak berkuasa.

''Terpulang kepada orang ramai bagaimana mereka ingin menilai Suhakam. Apa yang penting Pesuruhjaya Suhakam turun padang dan melihat sendiri apa yang berlaku jika kita mendapat laporan berhubung sesuatu kes,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

No2umno - Laaa....ada lagi ke SUHAKAM ni, ingat dah bungkus. SUHAKAM ni lebih baik jadi parti politik. Kalau lembu, dicucuk hidung. Kalau nak jadi harimau boleh tapi SUHAKAM lebih kepada HARIMAU yang lahirnya bercampur jantina. Jalannya Berkempit macam orang nak terkencing.

Wak nak ingatkan la...Kalau nak berjuang, tak kira tempat, masa dan agenda. Kalau perjuangan agenda terpilih baik tak payah. Perjuangkan KES BATU BUROK tu dulu!!! Kalau tidak, ubah SUHAKAM jadi syarikat, jalankan niaga bas, ganti RAPIDKL dan RAPIDPenang. Habis cerita. Cukup bulan ambil gaji. Jangan tak carup KWSP. Nanti pekerja mogok....weiiiiiii. Bila nak musim pilihanraya, semua settle, lepas tu majikan akan cari siapa dalang.....Biasakan?

GIMIK POLITIK JAMAN DULU


LPKP diarah ambil tindakan terhadap Rapid
utusan Meloyakan

TOKYO 6 Feb. - Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) diarahkan agar mengambil tindakan tegas terhadap syarikat Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn. Bhd. (RapidKL) kerana gagal memastikan kelancaran perkhidmatan pengangkutan awam di Lembah Klang dan Pulau Pinang. more...

No2umnO - Sapa yang berani ambil tindakan kat RAPID tu? Syarikat tu kroni Kamaluddin Abdullah Hadhari. Cakap boleh lah.....Citt.....Ingat rakyat tak tau ka? Lepas cakap cakap bodoh ni, dia bantai diam pulak. Isu senyap sendiri. Tektik lama ni beb. Rasanya kalau nak bergimmik di zaman siber ni, kena cari idea lain. Yang lebih classss....Kalau tak pandai, cakap dengan wak Radenjowo.

PELAJAR, PENSYARAH, JGN PIJAK KEPALA SAYA - UGUT MUSTAPA

"Saya sentiasa mengamalkan dasar mesra pelajar dan pensyarah, tetapi saya tak mahu ada pelajar dan pensyarah pijak kepala saya. Kita hormat pelajar dan kita nak pelajar juga hormat pemimpin," katanya.

Warga universiti tak boleh ‘keras kepala’
bharian

KOTA BHARU: Kementerian Pengajian Tinggi mengingatkan lebih 300,000 penuntut dan 20,000 pensyarah di 20 universiti awam negara ini menjaga tingkah laku dan mengelak terbabit dalam unsur yang boleh menggugat keamanan negara.

Menterinya, Datuk Mustapa Mohamed, berkata sebagai warga universiti, mereka perlu memberi tumpuan meningkatkan kecemerlangan akademik dan sahsiah diri tanpa terpengaruh dengan dakyah pihak tertentu.

Beliau mengakui ada sebilangan kecil pelajar universiti mengamalkan sikap ‘keras kepala’ dan tidak berterima kasih kepada kerajaan yang banyak membantu memberi pendidikan sempurna demi masa depan mereka.

"Jumlah mereka terlalu kecil, hanya mewakili satu peratus daripada keseluruhan penuntut universiti yang menunjukkan komitmen terhadap pengajian dan menyokong dasar kerajaan ketika ini.

No2umnO - Menggelabah giler si Mustapa nihhh... Sempat lagi pergi berkempen dekat universiti. Takut dengan kesedaran pelajar pelajar sekarang. 90% sokong kerajaan? Peratus tu tunjuk jumlah kebodohan pelajar Malaysia. Membawa pengertian tak pandai berfikir kerana sokong kerajaan, tidak kreatif dan tidak berfikiran panjang. Angguk angguk, geleng geleng. Produk ampu BN. Pelajar Bodoh atau Mustapa yang bodoh? Cukup la topa woiii, kawe dok beraghi denge BN lagi.

Terima Kasih Barisan Nasional


ihsanhusaini.blogspot

Cuti untuk hari raya cina bermula. Saya kini berada dalam perut bas Express Transnasional yang melenggang malas, dijana oleh enjin diesel 6 silinder berjenama Scania model 360 hp menuju kembali ke kampong halaman untuk meneruskan perjuangan. Menjadi kebiasaan bagi saya bila bermusafir atau dalam perjalanan, saya tidak berminat untuk berbual dan berborak seperti kawan-kawan yang lain. Bahkan saya lebih suka memerhati keadaan sekeliling sepanjang perjalanan.

Melalui jalan berbukit dengan pemandangan yang menghijau memang menenangkan mata si pemandang. Menyejukkan hati. Bukit-bukau yang masih belum ditarah dan digondol.

Memasuki lebuhraya, mata saya mula kuyu. Terasa bagai ditarik kelopak mata supaya dipejam rapat. Tambahan pula, kawasan sekeliling yang berdebu dek pembangunan kawasan baru. Melihat salah satu dari papan tanda yang besar berderet di tepi jalan tersebut, mata saya tiba-tiba menyegar. Tulisan itu betul-betul menarik perhatian saya.

“PROJEK KERAJAAN BARISAN NASIONAL”

Saya ingatkan, itulah satu-satunya papan tanda tertulis begitu, tapi meleset. Berpuluh papan tanda sedemikian. Bagus betul kerajaan Barisan Nasional. Mempeloperi projek-projek mega untuk kebahagiaan rakyat. Jarang-jarang terlihat slogan JKR, “jasa kepada rakyat”.

Saya pelik , termenung kehairanan. Sayup-sayup kedengaran deruman enjin meerah kuasa untuk mendaki sambil memotong kenderaan perlahan yang berada di sebelah kiri. Banyak betul jasa kerajaan BN, melebihi kerajaan Malaysia. Maknanya, banyak betul duit BN sampai boleh membiayai projek mega itu. Lagipun ini waktu untuk PRU. Banyak lagi duit yang perlu dilaburkan untuk jentera pilihanraya. Atau itu sekadar nama? Atau bagaimana?

Kalau itu betul-betul projek BN, memang banyak duit BN. Persoalannya, kenapa dana BN begitu kukuh dan banyak?

Kalau itu projek kerajaan Malaysia, kenapa dinamakan “Projek Barisan Nasional”. Dah la projek lebuhraya yang belum habis tempoh konsesinya. Kenapa zalim sangat. Duit kami rakyat biasa pun ada dalam kos pembinaan itu. Duit mamak yang tak mengundi pun ada. Duit Tok Guru pun ada. Duit ahli PAS, PKR pun ada. Kenapa BN sahaja yang dapat nama? Mana nama kami yang saban hari mambayar cukai dan tol-tol di lebuhraya. Atau projek tu langsung tidak menggunakan duit cukai dan duit tol kami? Maknanya guna duit kerajaan. Kenapa BN juga yang dapat nama? BN hanya parti pemerintah. Bukan kerajaan. Dalam projek kerajaan, duit yang digunakan adalah duit rakyat. Rakyat Malaysia bukan hanya pandai memangkah BN. Mereka ada pegangan da fahaman amsing-masing. Hormatlah sikit. Jangan jadikan projek sebagai agenda politik. Kalau di tulis projek KERAJAAN NEGARA MALAYSIA saya tak kisah.

Posting terkini

Blog Archive