KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

May 1, 2008

RAKYAT SUKA .... SHABERY YANG KECEWA

parliament.jpg

ok .what? Ape masalahnye?

Motivation with Barisan Najis: INDIFFERENCEby - mob 1900

PEMBANGKANG YANG CELUPAT


dipetik - photoblog

Shabery to propose cancellation of Dewan Rakyat telecast

Star - Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek will propose to the Cabinet Friday the cancellation of the Dewan Rakyat live telecast.

The minister cited the misuse of the telecast by Opposition MPs to play up trivial matters as the reason behind his proposal.

He also apologised to Malaysians for allowing the telecast, saying that it had tarnished the reputation of Parliament as an honourable place.

Ahmad Shabery said he did not want Malaysians to lose their belief and trust in their elected representatives for fear that the future of the country's politics and democracy would be lost for good.

"If the public see their MPs behaving like this, they will lose their belief in them. This is dangerous because they may also lose their belief in the system of government," he told reporters Thursday after giving a motivational speech to Umno grassroots leaders at Kampung Batu 1 here, about 70km from Ipoh. more...
No2umnO - mulanya macam telus.....lepas tu bolos. Cari alasan ...tunjuk sana tunjuk sini, tapi seseorang dah belasah dia kat belakang kerana bertindak kononnya untuk jadi lebih baik dari Zam. Akhirnya, menjadi menteri penerangan yang malap .... sama macam dulu. Tak payah nak berlakun lain kali. Kalau dah parti sama, ideologi sama, sama lah hasilnya.

MARI LAWAT BLOG NOH OMAR

Hati Malaya Blog baru noh omar

Yang menarik untuk dilihat ....
Jawatan Noh Omar - Rujuk nohomar.blogsport

Post Held in Politics :-
· Chairman of UMNO Malaysia Anti Drug Bureau (2004 -present)
· Head of UMNO Division, Tg. Karang, Selangor (present)
· Committee Member of UMNO Information Bureau, Malaysia (present)
· Committee Member of, UMNO Training Bureau, Malaysia (present)
· Chairman of UMNO Politics Bureau, UMNO Tg. Karang, S’gor (present)
· Committee Member, International UMNO Youth Bureau, UMNO Malaysia (1996-1999) : Penolong Ketua Majlis Antarabangsa, Ahli Majlis Pendidikan Ahli Majlis Belia.
· Committee Member of UMNO Youth, Selangor (1994-1995) : Committee Member of Information and Editorial Board of Voices of Youth magazine.
· Chairman of UMNO Youth, Parit 2, Sg. Burung, UMNO, Tg. Karang (1994-1995) .
· Chairman of UMNO Youth, UMNO Parit 2, Sg. Burung, UMNO Tg. Karang (1990-1994)
· UMNO member of Tg. Karang since 1976.


Post Held in Voluntary Organization :-
· Deputy President of Belia 4B, Malaysia (1999-present)
· Chairman of Alumni UMNO Overseas Clubs (NGO) (2000-present)
· Member of Malaysian Youth Council (1995-98)
· Chairman of Sports and Arts Bureau of Belia 4 B Malaysia (1995-98)
· Deputy Honourable Secretary of Belia 4B, Malaysia (1991-94)
· Vice President (III), Belia 4B, Selangor (1997-present)
· Exco of Belia 4B, Selangor (1995-97)
· Deputy Honourable Secretary of Belia 4B, Selangor (1991-1994)
· Chairman of Belia 4B, Tg. Karang (1995-97)
· Committee Member of Belia 4B, Tg. Karang (1991-94)
· Committee Member of Belia 4B, Cawangan Batu 12, (1975-present)
Sg. Burung, Tg. Karang dan Member of Belia 4B, Cawangan
No2umnO - Mungkin ini lah di cari oleh mereka selama ini. Berbangga sangat kerana penuh 'calling card'. Berapa tangan mereka ada?

DPM, wife challenges accusations swirling in Internet

malaysianinsider - it back and hope that swirling allegations pass by. Or come out strong to counter a poisonous campaign on the Internet against him and his wife.

Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and Datin Seri Rosmah Mansor have opted for the second approach in their bid to protect their reputations in the court of public opinion. In the last week or so, there has been a noticeable increase in postings on websites and blogs alleging a link between the deputy prime minister and his wife and Altantuya Shaariibuu, the Mongolian model who was murdered in October 2006.

This buzz coincided with the arrival of woman’s father - Dr Shaariibuu Setev- in Kuala Lumpur to find out why the murder trial .. Read more...

Pakatan Rakyat Cadang Pendidikan Percuma Dari Tadika Ke Peringkat Universiti

bernama - Pakatan Rakyat akan mencadangkan kepada kerajaan agar diwujudkan dasar pendidikan percuma bermula dari peringkat tadika hingga universiti, kata Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Beliau berkata pengwujudan dasar demikian boleh meringankan beban kewangan ibu bapa dalam menyekolahkan anak-anak mereka.


"Perkara ini akan dibangkitkan oleh anggota-anggota Parlimen dari Pakatan Rakyat di dalam Dewan Rakyat. Kita juga akan memberi penjelasan kepada rakyat bagaimana mereka boleh mendapat pendidikan secara percuma untuk anak-anak mereka," katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan Hari Pekerja anjuran Persatuan Kebangsaaan Pekerja-pekerja Syarikat Pembuat Keluaran Getah cawangan Perak, di sini Khamis.

"Sekarang ini ibu bapa perlu membayar yuran anak-anak mereka sebanyak RM4.50 bagi sekolah rendah dan RM9 untuk sekolah menengah. Jumlah ini tidak besar tetapi ceritanya seolah-olah seluruh dunia merasakan di Malaysia ini pendidikan adalah percuma sedangkan ia tidak benar," katanya.
Sementara itu Mohammad Nizar berkata masih belum terdapat nama calon bagi dilantik sebagai Pengarah Jabatan Agama yang baru selepas Datuk Jamry Sury diberikan notis pertukaran 24 jam pada Selasa lepas.

AD-LIB: Siapa lebih kontroversi... Mufti Perlis atau Faizal Tahir?

Mstar - (...) Mungkin dewasa ini, personaliti yang layak mendiami takhta teratas bagi kategori kontroversi ini ialah Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin atau Dr Maza. Tokoh agama yang disegani ini cukup 'kontroversi' tanpa disedarinya.

Mungkin juga ini disebabkan keberanian dan kelantangan juga ketajaman beliau mengeluarkan buah fikirannya yang bernas tanpa takut-takut.

Pernah sekali secara berlawak sinis, Dr Maza berkata, dia tidak takut berkata benar.

"Saya tidak kisah apa orang nak cakap. Habis kuat dia orang suruh saya 'berehat'...eloklah sayapun dah penat," katanya dalam satu perbualan telefon.

MUFTI YANG KONTROVERSI

Bagi beliau, segala teguran atau kenyataan yang dibuat bukan berniat untuk mencetus kontroversi kerana itu sudah tanggungjawabnya sebagai 'pemegang mohor besar' dalam hal-hal yang berkaitan dengan agama.

Dari kenyataan 'Kerajaan perlu bertaubat nasuha', 'Mualaf tidak perlu menukar bin/bintinya,' 'Isu babi di negeri Selangor' hinggalah ke 'Jangan perbesar isu Sufiyah' semuanya tidak terlepas pandangan Mufti...

Dan paling terbaru pula adalah konsert Jom Heboh di Perlis. Antara yang tertulis di dalam hebahan terbaru yang disiarkan dalam blognya www.drmaza.com ialah..."Jabatan Mufti Perlis tidak mengharamkan Program Jom Heboh anjuran Stesyen TV3, akan tetapi pihak Jabatan Mufti dukacita dengan nilai-nilai negatif yang terselit bersama dengan program Jom Heboh tersebut."

Beliau menegaskan, teguran mahupun surat bantahan yang dikeluarkan oleh Jabatannya tidak bermaksud mengharamkan Jom Heboh. Ianya sekadar satu pemantauan untuk memastikan tidak ada perkara yang tidak elok berlaku. more...

Wan Junaidi: Teruskan siaran langsung Dewan Rakyat

Mstar - Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kerajaan patut bersifat fleksibel mengenai isu ini memandangkan masih terlalu awal untuk membuat penilaian semula siaran langsung setengah jam tersebut .

"Saya berpendapat kerajaan cuba dulu sama ada ini fenomena hari pertama atau ia akan berterusan," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau yang tidak bersetuju dengan kajian semula siaran langsung berkata, oleh kerana Dewan Rakyat baru bersidang semalam, ada kemungkinan sikap wakil rakyat yang sesetengahnya tidak disenangi akan berubah pada persidangan akan datang.

Wan Junaidi yakin selepas publisiti meluas sikap negatif wakil rakyat yang mengganggu sesi soal jawab Dewan Rakyat, mungkin ada perubahan positif di kalangan mereka bagi menunjukkan rasa hormat terhadap persidangan Dewan Rakyat. more...

No2umnO - Apa yang ditakutkan sangat. Pengadil ada, pengaman ada, undang undang dan semua ada otak. Apa lah yang ditakutkan dek segelintir kepimpinan kerajaan. Cakap berderau derau rupanya bukan jantan rupanye.

SIAPA PEMBULI INI?

Anggota polis dimaki, ditumbuk pembuli jalan

HMetro - Sekumpulan lelaki dipercayai pembuli jalan raya bertindak biadap apabila memaki hamun dan menumbuk seorang anggota polis yang cuba menghalang mereka daripada membelasah seorang pemandu kereta di Seri Kembangan, di sini, baru-baru ini.

Dalam kejadian jam 2.15 petang, tiga lelaki terbabit turut mencekak baju anggota polis berpakaian seragam yang cuba meleraikan mereka.

Tidak cukup dengan itu, mereka turut mencaci dan menghina anggota polis terbabit dengan pelbagai kata-kata yang tidak ‘enak’ didengar.

Malah, mereka yang mendakwa mempunyai saudara di kalangan pegawai atasan polis itu turut didakwa mengugut anggota polis berkenaan.

Sumber berkata, ketika kejadian, anggota polis itu dalam perjalanan ke balai polis Serdang apabila melihat dua lelaki cuba membelasah seorang lelaki lain, di satu persimpangan lampu isyarat. more...

No2umnO - Siapa yang berani lawan polis? Kecuali mereka memang benar ada hubungan dengan pegawai atasan.......Tak caya, selidik dan siasat. Itu pun kalau polis berani siasat.

KALAU MUFTI PUN DAH TAK BERKENANRujuk: Mufti tak berkenan tingkah laku Faizal

KANGAR: Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menentang kehadiran naib juara rancangan realiti televisyen, One In A Million (OIAM), Faizal Tahir, mengadakan sebarang persembahan di Perlis. berita penuh...

No2umnO - Nak cakap macamana lagi..... Kalau dah mufti pun tak berkenan, nak buek macamano .... Tapi tak kesah lah....kita sekarang di zaman sekular. Raba dah jadi halal, Arak dah jadi harus, rasuah dah jadi sunat ..... Hmmm...korang pikir lah sendiri. Kalau lah TV3 lobih kuaso dari Mufti, tak dapek lah ese nak nolong.

Why donate to Bakti? - Guan Eng

NST - Penang Chief Minister Lim Guan Eng has questioned the rationale behind Pertubuhan Bunga Tanjung (PBT) donating a major portion of its funds to the Association of Wives of Ministers and Deputy Ministers (Bakti).
"What has Bakti got to do with Penang that so much money was donated to them?

"It is unacceptable... if the money is donated to charities we will accept it but we don't see why so much money should be given to Bakti, which is not even a charitable organisation," he said.

PBT -- the association of wives of Barisan Nasional assemblymen and members of parliament -- had a total of RM590,665 when it was dissolved.

Of this, RM350,000 was donated to Bakti.
Former chief minister Tan Sri Dr Koh Tsu Koon's wife, Puan Sri Chui Kah Peng, announced the donation on Tuesday.

The former president of PBT had said that the remaining funds were donated to the Bureau on Learning Difficulties, the Cheshire Home, the Mental Health Association of Penang and the Mount Miriam Cancer Hospital.more...

Oii's 7 YRS OLD CAR Block the traffic

NST - Jelutong MP Ooi Chuan Aun's car was towed away from outside Parliament house on Tuesday as it was obstructing traffic.

Federal traffic police chief Datuk Hamza Taib said Ooi's car was towed as it was also the time for the King's arrival.

"The car was towed to the parking bay inside Parliament.

"We did not issue a summons," Hamza said yesterday.

Ooi claimed he was forced to park outside Parliament compound as none of the policemen on duty could tell him the location of Section E, which was reserved for MPs.

SHORT STORY FOR BIG MONEY

Dewan Rakyat: RM790,000 spent on jets

NST - THE government spent RM792,325.20 for the use of executive jets by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and his deputy Datuk Seri Najib Razak between Feb 24 and March 7.
Abdullah said this in a written reply to Datuk Seri Abdul Hadi Awang (Pas-Marang). THE END AND THAT IS ALL .....

Siaran Langsung Persidangan Parlimen Wajar Diteruskan

penyokongkuli - (...) Berkenaan dengan isu DP Ibrahim Ali ini, sepatunya ia sudah tidak menjadi isu kerana sebelum Pilihan Raya Umum 12 baru-baru ini, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menerangkan bahawa DP Ibrahim Ali adalah Calon Bebas yang bertanding atas tiket PAS. Kemudian diikuti pula oleh kenyataan media DP Ibrahim Ali selepas beliau berjaya memenangi kerusi Parlimen Pasir Mas yang mengatakan beliau hendak menjadi Ahli Parlimen Bebas. Jelas di sini DP Ibrahim adalah ahli Parlimen Bebas dan sesiapa yang mempersoalkanya mungkin dia tak habis sekolah.

Berbalik kepada Siaran Langsung Sidang Parlimen yang disiarkan oleh RTM1. Penulis berpendapat siaran langsung ini wajar diteruskan malah wajar ditambah waktu penyiaranya bagi memperlihatkan perangai sebenar ahli-ahli Parlimen dari seluruh negara kerana di dalam sistem demokrasi ini menuntut rakyat menjadi juri, jadi adalah lebih elok sekiranya siaran ini diteruskan dan ditambah masa siaranya.

Tak perlulah kita menjadikan pertikaman lidah Karpal dan Bung Moktar Radin sebagai kayu pengukur untuk menentukan kewajaran siaran langsung ini kerana rakyat memang tahu di dalam Parlimen memang penuh dengan pancaroba. Berikanlah peluang kepada rakyat untuk mengadili pemimpin yang mewakili kawasan mereka berhujah kerana inilah peluang terbaik untuk menjadikan rakyat lebih ‘telus’ di dalam memilih pemimpin mereka. more...

Laki kencing berdiri, bini kencing berlari!!!

albanjari - (...) Terbaru kes Balkis iaitu persatuan bini2 Adun dan parlimen daripada Umno yang menggunakan wang rakyat bagi melepaskan dahaga nafsu serakah shopping mereka di London, Paris, New York, Amsterdam, Frankfurt, Hamburg, Copenhagen, Hongkong dan juga Australia.

Malah ada lapuran dari dalam umno sendiri bahawa kumpulan betina2 ini semua perabih wang rakyat selangor berjuta2 ringgit. Ketika laki jantan mereka melawat luar negara atas alasan lawatan sambil belajar,sibetina2 mengambil kesempatan shopping sakan menggunakan wang rakyat. Laki kencing berdiri, bini kencing berlari!!!

Jenis betina umno memang akan rasa hina kalau menghadiri majlis-majlis kenduri dan keramaian umno tanpa jenama original Guccis,kasut Prada ,barangan Paris Louis Vutton,cermin mata mahal atau pun menayang jam tangan Rolex. Bagasi shopping mereka bertan2 bila pulang ke Malaysia. Mereka telah menipu rakyat kononya persatuan mereka kononnya persatuan kebajikan untuk membantu golongan miskin. more...

BALKIS: LAPURAN POLIS AKAN DIBUAT

penpasksgb - (...) Beliau berkata setakat ini, kerajaan negeri telah menerima surat dari syarikat-syarikat yang telah memberi sumbangan dan ada sebahagiannya ingin mengetahui bagaimana cara pembubaran itu dijalankan sama ada mengikut tatacara yang terkandung dalam memorandum pertubuhan itu atau tidak.

“Kita belum buat laporan polis sehingga dapat penjelasan daripada Pendaftar Pertubuhan. Mungkin penjelasan itu akan dapat diperolehi dalam tempoh seminggu ini. Selepas itu, baru kita akan buat keputusan apa bentuk tindakan yang akan kita ambil. Saya perlu pastikan prosesnya sebelum mengambil tindakan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pameran Seni Bina Haiwan di Muzium Sultan Alam Shah di sini, semalam.

Pada 24 April lepas, kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh pejabat Menteri Besar Selangor menyebut kerajaan negeri akan mengadakan siasatan menyeluruh terhadap Balkis berhubung pemindahan dana pertubuhan itu sebanyak RM9.9 juta. more...

Akaun Balkis 9.9 juta..Kijang Care 6 Ribu..

ahlifikir - Kijang Care dapat membuat sedikit kebajikan kepada rakyat dengan membawa adik Siti Nur Azreen pulang ke pangkuan keluarga. Namun bagaimana pula Balkis yang diberitakan punyai wang 9.9 juta dalam akaunnya.Adakah kesemuanya diguna untuk keperluan perut dan akhirnya menjadi najis? Atau kita hanya berbakti untuk keluarga orang-orang besar?

Itulah UMNO , perjuangan mereka adalah sekitar untuk tembolok mereka sahaja, kaum miskin dan susah merempat merata tempat tiada siapa peduli. Kaum pemerintah sebegini tak boleh dibiarkan berkuasa. Rakyat mahu pemerintah mengambil berat hal ehwal rakyat seperti mana Saidina Umar Al Khattab yang menyamar miskin lalu menemui orang miskin yang kelaparan bersama anak-anak mereka.Baginda lalu pulang dan memikul sendiri gandum untuk diberikan kepada keluarga miskin itu. Baginda juga memasak gandum tersebut.Begitulah sifat ketua negara yang benar-benar menjaga amanahnya..Perdana Menteri kita boleh buat? more...

ISA: BN MEMANG TAK BOLEH HARAP

"Mahu saya simbahkan air asid ke muka Khairy ..."

“I tak boleh pakai badge ni sebab I luv ISA…. Lagi pun family I belum ada yang kena ISA”, itu lah jawapan Timbalan Ketua Pemuda UMNO yang juga menantu bekas penguasa ISA, Khairy Jamaludin, ketika dihulurkan lencana ISA kepada beliau petang tadi.

Sebelum itu saya dan YB Dr Lo’ Lo menghulurkan lencana yang sama pada Mukhriz Mahathir dan jawapannya ialah “saya tak boleh ambil badge ni … lagipun, kalau tak salah, kenapa mereka kena ISA pula?”

Berdesing telinga saya mendengar kata-kata itu.

Itulah antara kata-kata sebahagian Ahli Parlimen Barisan Nasional yang kami temui di Parlimen petang tadi.

Pada hari ini, Gerakan Mansuhkan ISA telah mengadakan satu majlis khas menyerahkan lencana ISA kepada semua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Di majlis itu, GMI dengan kerjasama Bar Council menyerahkan satu memo yang diterima oleh Ketua Pembangkan YB Datin Seri Dr Wan Azizah dimana dalam memo itu, mendesak supaya semua tahanan di Kem Kamunting segera dibebaskan. more on detikdaily

No2umno - Kita tak boleh ubah BABI jadi KAMBING.

LIVE PARLIAMENT : LETS PEOPLE JUDGE

http://img207.imageshack.us/img207/1467/mpangkatsumpahzp7.jpgtheStar - Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat has called for comprehensive live telecast of Parliament proceedings so that the people can judge for themselves, the performance of their elected representatives.

It should not be scrapped just because of outbursts among MPs on Wednesday -- rather it should be telecast live and every proceeding should be made available to the people, he said.

“I was actually ashamed after reading reports that MPs heading into Parliament do not have questions, nor written inquiries,” he said.

The live telecast should be continued despite the questionable behaviour of some MPs, but it is their right to choose how they want to behave, he said.

“The people want to see and hear for themselves the performance of their elected representatives.

"If it is not up to mark, they can then remove them in the next general election,” Nik Abdul Aziz said after flagging off a motorised convoy of 50 Proton Perdana cars taking part in a “Properd Matta” road exhibition.

Imam dan JKKK seluruh Perak belum dirombak

MStar - Imam masjid dan anggota Jawatankuasa Qariah Masjid (JKQM) di seluruh Perak belum dirombak, kata Setiausaha Politik Menteri Besar Perak, Misbahul Munir Masduki.

Katanya setakat ini kerajaan negeri hanya menyemak semula pelantikan imam yang lepas kerana didapati kaedah pelantikan itu melibatkan campur tangan politik serta pemilihan pula mesti diperakukan oleh Ketua Umno Bahagian.

"Kerajaan negeri juga ingin menegaskan bahawa senarai pelantikan JKQM bagi sesi 2007/2010 belum disahkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak(MAIAMP).

"Oleh itu sepatutnya tidak timbul persoalan pelantikan imam dan anggota JKQM ini.
Malah, kerajaan negeri juga telah membuat keputusan untuk mengekalkan sebahagian anggota yang dicadangkan dahulu dan sekadar menambah anggota yang baru," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini bagi mengulas dakwaan bahawa kerajaan Perak telah bertindak melantik imam dan anggota JKQM yang baru tanpa mendapat perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Misbahul Munir melahirkan rasa kesal dengan tuduhan bahawa kerajaan negeri tidak menghormati Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah sebagai Yang Dipertua MAIAMP dan Sultan Azlan Shah.

MAHATHIR START HIS OWN BLOG

Dr Mahathir Mohamad
Mstar - PETALING JAYA: Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad joined the swelling ranks of politicians going online with his own blog simply named “Dr Mahathir Mohamad,” at www.chedet.com.

“This site is dedicated to publishing my writings as and when I am able to pen my thoughts and opinion,” he says.

In his first posting The Appointment of Judges on Thursday, he tackles the issue of judicial reform, noting that there have been no details on how the recently announced Judicial Appointments Commission will work.

He also notes that the Constitution would have to be amended to validate any changes in how judges are currently appointed.

Any such Constitutional amendment would require a two-third’s majority ruling in Parliament, and Dr Mahathir also questions if Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi’s government would be able to gather support from the Opposition to make this a reality.

Balkis ke Bakti: Biarlah, Bakti juga hanya tinggal beberapa bulan

klpos
Ibrahim baba


(...) B tidak mahu berbicara panjang tindak tanduk beliau dan jawatankuasanya itu mengikuti perlembagaan atau tidak. Tetapi kini dana itu sudahpun dipindahkan ke dana BAKTI.

Biarlah di situ. Daripada mereka berbelanja habis atau memindahkan ke tabung-tabung lain lebih baik mereka pindahkan ke tabung BAKTI.

Hanya sekadar beberapa bulan lagi, jawatankuasa BAKTI akan bertukar tangan. Maka tidak ke mana pun dana itu … apabila Pakatan Rakyat mengambil alih.

Tetapi … pssst … jangan beritahu mereka, nanti mereka pindah pulak dana itu entah ke mana atau mereka perhabiskan dengan lawatan ke Eropah pulak!

Namun, IB tetap menanti hasil siasatan kes ini. Di sini bakal menguji keberanian Pak Lah dan Khir Toyo.

Umun ketahui bahawa Khir Toyo kini amat lantang menentang Pak Lah. Inilah peluang terbaik Pak Lah untuk menguji keberanian Khir Toyo untuk terus di sebelah Mahathir atau dia terpaksa mengalah untuk bertukar kem.

Jika Khir sayangkan isterinya dan ingin selamatkan isterinya dari terhumban dalam penjara akibat siasatan kes pecah amanah (Criminal Breach of Trust - CBT), maka terpaksalah beliau mengalih “kiblat”nya. more...

SHABERY KATA PEMBANGKANG BIKIN RIBUT?

Agendodaily - Sebagai orang yang bertanggongjawab meluluskan siaran langsung sidang Dewan Rakyat menerusi RTM1 ,Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabrey Cheek tidak akan berganjak dari pendiriannya hendak memelihara parlimen dari dianggap sebagai sarkas.“Betul orang suka tengok sarkas tapi parlimen bukan sarkas,”katanya ketika ditemui Agendadaily petang Rabu sejurus sidang hari pertama selesai.Beliau menyatakan demikian ketika diminta menguraikan lebih lanjut kenyataan awalnya kendak mengkaji semula siaran langsung itu dari jam 10 pagi hingga 10.30 pagi setelah kalangan ahli-ahli parlimen pembangkang ‘buka tirai’ dengan bikin ribut mengenai hal-hal remeh.Keributan itu berlarutan lebih 20 minit sejurus sesi soal jawab yang disiar secara langsung bermula.

Tuduhan amat serius - Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad

agendoldaily - Pejabat Timbalan Perdana Menteri telah menghantar satu kenyataan kepada pengendali laman web Malaysia Today untuk menafikan berbagai dakwaan dalam artikel di bawah tajuk “ Let’s Send Altantuya’s Murderers To Hell ” yang disiarkan di laman itu pada 25 April yang lalu yang mengaitkan Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Datin Sri Rosman Mansor dengan pembunuhan wanita Mongolia itu. Menurut kenyataan bertarikh 29 April yang ditandatangani oleh Setiausaha Akhbar kepada Timbalan Perdana Menteri Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad memandangkan tuduhan-tuduhan liar yang dilemparkan terhadap Timbalan Perdana Menteri itu adalah sangat serius dan membawa kesan negatif terhadap maruah dan imejnya, beliau tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang bertanggungjawab.

Imam masjid di kalangan PAS, satu tuduhan tidak berasas

harakahdaily - "Ini kerana, dakwaan Adun berkenaan kerajaan negeri telah melantik Imam dan Pengerusi Jawatankuasa Kariah Masjid (JKKM) dari kalangan ahli PAS adalah tidak benar sama sekali ini kerana imam-imam masjid dan anggota Jawatankuasa Kariah Masjid (JKKM) sedia ada di seluruh Perak masih belum dirombak,"demikian dinyatakan oleh Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Perak, Misbahul Munir Masduki, sebagai mengulas dakwaan Adun Pangkor tersebut.

Menurut beliau setakat ini kerajaan negeri hanya menyemak semula pelantikan imam yang lepas kerana didapati kaedah pelantikan itu melibatkan campur tangan politik serta pemilihan pula mesti diperakukan oleh Ketua Umno Bahagian.

"Senarai pelantikan JKKM bagi sesi 2007/2010 belum disahkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP), kerana itu perkara tersebut sepatutnya tidak timbul persoalan pelantikan imam dan anggota JKKM ini.

"Kerajaan negeri telah membuat keputusan untuk mengekalkan sebahagian anggota yang dicadangkan dahulu dan sekadar menambah anggota yang baru,"jelasnya. more...

KENYATAAN PEMBETULAN DARI BERNAMA

Ketua Pemuda PAS Johor Khairul Faizi Ahmad Kamil TIDAK menemani penuntut kolej ke Ibupejabat Polis Daerah Johor Baharu Selatan untuk memberikan keterangan berhubung ugutan bunuh terhadap Pengerusi DAP Karpal Singh, seperti yang dilaporkan Bernama pada 28 April lepas.

Kesilapan itu adalah dikesali. - Bernama
No2umnO - Satu pujian untuk bernama kerana membetulkan fakta. Tapi jangan risau, rekod Bernama bersih buat saat ini..... rekod terburuk masih di pegang oleh Utusan meloya muntah.

Jamry Sury Sekadar Ditukar - Tg. Hassan Diberhentikan

ibrahimbaba

Kesemua akhbar heboh memperkatakan perihal Jamry Sury, Pengarah Jabatan Agama Islam Perak, kononnya ditukarkan serta-merta. Maka akhbar-akhbar cuba memainkan emosi pembaca bagi mempersalahkan MB Nizar sebagai menganiayai Jamry.

IB ingin membawa kepada peristiwa sebaik sahaja UMNO/BN mengambil-alih pemerintahan Terengganu pada tahun 2004. Idris Jusoh telah memberi beberapa jam sahaja untuk Tg. Hassan, pegawai terkanan Negeri Terengganu di masa itu yang sekadar menanti masa untuk dilantik sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri, untuk meletak jawatan (dibaca sebagai dipecat).

Surat yang sekadar memerlukan tandatangan Tg. Hassan didesak oleh Idris kerana mahu dipersembahkan kepada Tuanku Sultan yang akan berlepas keluar negara beberapa jam selepas itu.

Tg. Hassan yang IB temui beberapa hari selepas peristiwa pemecatan beliau tersebut menerima hakikat bahawa Idris tidak mahukan beliau. Apa yang berlaku selepas itu menjadi sejarah. Orang yang dipilih Idris untuk mengantikan Tg. Hassan sebagai SUK kemudiannya dipecatkan lagi sekali oleh Idris.

Jauh bezanya dengan apa yang berlaku di Perak.

Pertamanya, Jamry adalah seorang pegawai yang mungkin ke 6 atau ke 7 dari segi kekananan dalam pentadbiran negeri. Walhal, Tg. Hassan adalah pada kedudukan ke 2 sekadar menanti hari untuk dilantik sebagai ke no. 1.

Kedua, Jamry hanya sekadar ditukarkan. Memandang beliau seorang pegawai PTD, beliau boleh kembali ke JPA untuk diberi mana-mana jawatan lain - yang mungkin itulah yang beliau nantikan. Walhal, Tg. Hassan diberi tempoh yang amat singkat dan diberhentikan serta-merta.

Ketiga, semua akhbar memainkan isu Jamry. Walhal, tiada satupun akhbar melaporkan kes pemecatan Tg. Hassan selepas PRU2004.

IB yakin peristiwa seperti ini lebih menguatkan pemerintahan MB Nizar dan mampu membawa kecemerlangan yang dapat memanafaatkan rakyat. Semoga ini dapat memperkemaskan pentadbiran Jabatan Agama Islam Perak.

Tg. Hassan kini adalah ahli DUN Ladang.

Kenyataan Media Tentang ‘Jom Heboh’

“ISLAM ADALAH CARA HIDUP” MUFTI.
Ps./AM.3/014(79)
30 April 2008

KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN

Assalamualaikum wr. Wbth.,

Tuan

KENYATAAN MEDIA JABATAN MUFTI PERLIS MENGENAI JOM HEBOH

Pada dasarnya, Jabatan Mufti Perlis tidak mengharamkan Program Jom Heboh anjuran Stesyen TV3, akan tetapi pihak Jabatan Mufti dukacita dengan nilai-nilai negatif yang terselit bersama dengan program Jom Heboh tersebut.

2. Pihak Jabatan Mufti mencadangkan garis panduan berikut sebagai panduan pelaksanaan program Jom Heboh di Negeri Perlis:

i. Program Jom Heboh tanpa konsert adalah satu keutamaan sekiranya hendak dilaksanakan di Negeri Perlis

ii. Jika disertai dengan program konsert, ia hendaklah terkawal dan berdisiplin

iii. Artis-artis yang menimbulkan contoh-contoh yang buruk seperti Faizal Tahir atau aliran artis lain dari aliran rock, dangdut dan seumpamanya yang mempromosikan gelagat-gelagat liar dan ala kebudak-budakan yang menghapuskan nilai-nilai kematangan hidup tidak boleh dibenarkan

iv. Maka artis-artis yang hendak dibawa masuk hendaklah artis yang telah dirujuk persetujuan dari Jabatan Mufti, secara umumnya dicadangkan artis-artis puisi seperti Kopratasa, Ramli Sarip dan Suhaimi Mior Hassan ataupun kumpulan-kumpulan nasyid di tanahair.

v. Sebarang aktiviti-aktiviti yang memperlihatkan nilai-nilai kebodohan yang seakan-akan memperlekehkan akal dan pemikiran rakyat adalah tidak boleh dibenarkan

vi. Unsur-unsur khurafat seperti penampilan kepercayaan-kepercayaan misteri dan karut tidak dibenarkan. Demikian juga jualan barang-barangan khurafat dan tahyul seperti kayu koka tidak dibenarkan

vii. Penganjur Jom Heboh hendaklah menghormati sensitiviti orang-orang Islam seperti tidak menguatkan bunyian-bunyian pada waktu solat sehingga kelihatan seperti tidak menghormati agama.

Sekian , terima kasih.

“BERKHIDMAT UNTUK AGAMA DAN NEGARA”

Saya yang menjalankan tugas,

( DR. MOHD. ASRI BIN ZAINUL ABIDIN )
Mufti,
Kerajaan Negeri Perlis.

Mufti benar Jom Heboh, syaratnya...

malaysiakini - (...) "Artis-artis yang menimbulkan contoh-contoh yang buruk seperti Faizal Tahir atau aliran artis lain daripada aliran rock, dangdut dan seumpamanya yang mempromosikan gelagat-gelagat liar dan ala kebudak-budakan yang menghapuskan nilai-nilai kematangan hidup tidak boleh dibenarkan," katanya hari ini.

perlis malaysia youngest mufti mohd asri zainul abidin 241106Menurut kenyataannya yang dimuatkan di blognya, senarai artis bakal mengadakan persembahan hendaklah mendapat persetujuan Jabatan Mufti.

"Secara umumnya dicadangkan artis-artis puisi seperti Kopratasa, Ramli Sarip dan Suhaimi Mior Hassan ataupun kumpulan-kumpulan nasyid di tanah air," kata Dr Mohd Asri.

Program stesen TV swasta itu yang pada asalnya dikenali karnival 'Sure Heboh' dilancarkan pada Julai 2003 sebelum diubah namanya seperti sekarang pada 2006.

Program bergerak setiap bulan secara bergilir-gilir di negeri-negeri di Malaysia mendapat bantahan Majlis Mufti Malaysia pada 30 Julai 2004. more...

My reply to Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad

ImageTHE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

Malaysiatoday (...) Dear Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad,

I must remind you that I too was arrested on Hari Raya Haji Day in 2001 after I walked into the police station to be with my wife who had earlier been arrested. Her ‘crime’ was for trying to help an old woman who had a knee injury and who was struggling to walk up a hill. The police arrested my wife, the poor old woman, and her daughter.

When I walked into the police station, Bakri Zinin, the current CID Director, assaulted me when I attempted to step outside to make a phone call. I was trying to step outside because a policeman shouted at me that I am not allowed to make a phone call inside the police station. But when I tried to step outside as instructed, Bakri assaulted me. He then instructed his officers to arrest me.

When I asked what my crime was and as to the reason I was being arrested, they told me they will think of something later. In the meantime they will arrest me first. I then insisted I be allowed to make a police report against Bakri but they refused to take my report. When I refused to accept no for an answer, they reluctantly took my report but nothing further was done after that. That police report made on Hari Haji Day of 2001 is probably no longer in the file.

Dear Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad,

I am glad you talk about respect for the law. I just wish you and Najib had said the same thing when they beat me up, handcuffed me, and threw me into the lockup without a charge back in 2001. Will I be accorded justice as well just like how you and Najib want to see justice done? Will Bakri Zinin be taken to task for beating me and for arresting me without any charge? Thus far, the only action taken against him is that he has been promoted from OCPD Dang Wangi to Director CID. Let us talk about justice when I see justice done to me as well. Until then we shall rule by law of public opinion, as that appears to be the only ‘system’ available to us. more...

SHAARIBUU MEET RAJA PETRA ....for more info ..... go to sloone.....

KEHANGATAN SIDANG DEWAN RAKYAT BERMULAPada wak ... biasa lah. Dewan Parlimen kalau senyap, kita panggil Dewan Berkabung, ...... So kenapa nak batal siaran langsung?

UMNO BIMBANG PEMINDAHAN PENGARAH JAIP

Pendapat mereka yang arus kebiru biruan ....

‘Tindakannya langsung tidak menggambarkan konsep keadilan yang seringkali disuarakan kerana pengarah itu tidak diberikan hak untuk mempertahankan diri,’’ katanya di sini hari ini. - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Pangkor, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir

dan

‘‘Titah Sultan Perak dan Raja Muda Perak semasa Keputeraan Sultan Perak pada 13 April lalu menegaskan supaya masjid dan urusan agama adalah di bawah baginda dan meminta kerajaan Perak supaya tidak menjadikan masjid sebagai medan politik tetapi sebagai pusat penyatuan ummah.

‘‘Tindakan Menteri Besar ini jelas bertentangan dengan kenyataan beliau yang sebelum ini akan bekerjasama dengan semua pegawai kerajaan dan pernah meminta ketua-ketua kampung jangan meletakkan jawatan,’’ - Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin

dan

‘‘Pengarah JAIP bukan macam guru besar boleh ditukar ikut suka, beliau menjaga kepentingan agama Islam di negeri ini,” kata Ketua Umum Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Bakar

dan lagi

‘Persekutuan Seruan Islam bimbang dengan situasi baru ini dan ia boleh menyebabkan perpecahan dalam kalangan orang Melayu dan Islam,” kata Setiausaha Agung Persekutuan Seruan Islam Perak, Abdul Rashid.

dan yang terakhir ...

‘‘Bagaimanapun, apa yang menjadi tanda tanya ialah kenapa arahan pertukaran itu dilakukan dalam tempoh 24 jam kerana ia menggambarkan sesuatu yang tidak kena dan rakyat ingin tahu apa masalah yang berlaku.

‘‘Lebih-lebih lagi ia membabitkan seorang Pengarah JAIP dan beliau turut menjadi Setiausaha Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak dengan Raja Muda Perak menjadi Yang Dipertuanya,” - pengamal undang-undang negeri Perak, Saiful Azli Mohd. Arshad

Semua ini anda boleh baca di dalam Utusan Meloya, lidah media muntah kahak anda di atas tajuk "Pertukaran Pengarah JAIP membelakangkan Sultan"

SHABERY SEDANG CIPTA ALASAN HENTI SIARAN LANGSUNG

Seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Andalas, M. Jochim berkata, dia dan rakan-rakan sebelum ini menjangka sidang Dewan berjalan secara profesional dengan ahli-ahli Parlimen membangkitkan pelbagai isu.

Bagaimanapun, dia mengakui terkejut melihat ahli Parlimen bertindak seperti kanak-kanak apabila menggelarkan satu sama lain dengan panggilan tertentu.

‘‘Saya menjangka persidangan ini akan berlangsung dalam suasana formal apabila ahli-ahli Parlimen mengemukakan pandangan mereka tetapi lain pula yang berlaku.

‘‘Saya tak sangka mereka saling memanggil satu sama lain dengan pelbagai panggilan, seperti budak-budak,” katanya ketika ditemui di bangunan Parlimen hari ini. more - Utusanloya

No2umnO - Pelajar pun tonton, BN tambah malu .....Diatas adalah berita Utusan Meloya, kaedah tambahan untuk jelas kenapa Siaran langsung perlu dihentikan. Apa muslihat Shabery dan atas arahan siapa kah usaha tersebut di lakukan? Propaganda lagi ........ Halang usaha pembatalan ini adalah usaha tidak demokratik. Ada muslihat tersembunyi. Ketakutan dan kekalutan pemimpin negara kita. Mahu di halang sidang ganas Parlimen, belum sampai tahap membaling kerusi. Tapi di saluran lain masih banyak cerita romantik, cium ciuman lucah, serang tembakan ganas dan macam macam lagi ...... Apa bezanya?

Pendapat cetek akal wak adalah .... teruskan. Sesiapa yang bertindak kurang sopan di kenakan tindakan. Yang kurang ajar di dedahkan clip tingkah laku mereka sebelum di berikan nasihat. Ini semua adalah pada kuasa Yang di Pertua Dewan. Kalau bijak, semua masalah selesai. So siapa yang sebenarnya yang bimbang?

Balkis setaraf dengan JKKK

siasahdaily - Anggota Parlimen Kuala Langat, Dr Che Rosli Che Mat menyifatkan tindakan para isteri Adun Barisan Nasional (BN) di Selangor yang bernaung di bawah Balkis selama ini sama saja tarafnya dengan anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

"Jika anggota JKKK membawa lari semua kerusi dan meja dari dewan-dewan orang ramai milik kerajaan selepas BN kalah, mereka ini membawa lari wang RM9.9 juta milik rakyat," kata beliau kepada Siasah.
No2umno - Balkis setaraf dengan JKKK - satu tajuk yang menarik, membuatkan wak menyunting artikel ini. Ada kebenarannya ...... Apa yang berlaku selepas kemenangan Pakatan Rakyat, gedowak gedowak UMNO dan BN, lari meninggalkan sarang membawa bersama harta yang kononnya milik mereka. Fail di bakar, Buku di curi, kerusi meja di angkut dan sebagainya. Balkis ... sama seperti JKKK dan tidak lupa pada GURU SEKOLAH KEMAS. Mentaliti UMNO, kalau bukan mereka, tiada hak untuk bantu rakyat. Mana diorang sekolah? Sesiapa boleh tolong jelaskan .....?

MANA KAWAN ... YAHUDI ATAU IRAN?

Syed Hamid said the government does not consider the visit by Chelsea's Israelis' as a threat, stressing that the issue should not be politicized.

Some Malaysian Muslim activists have warned they might stage demonstrations if the government allows the visit.

"We have not recognized Israel (diplomatically) as it does not fulfill its international obligations," Syed Hamid was quoted as saying by Bernama. "But in sports, we can allow their athletes in. I'm a Chelsea supporter too."

Malaysia allowed Israel to play in an international cricket tournament in 1997, but it led to demonstrations by Muslim groups. - Sinchew
No2umnO - Pendirian Kerajaan BN terhadap YAHUDI memang tak tegas atau mereka sebenarnya menyokong? Sedangkan Iran yang hanya datang untuk mengunjungi pameran senjata pun dihalang. Nah ..... kalian pikirkan, dimanakah logiknya semua ini? Adakah Malaysia dikuasai Barat sehingga Barat dan Yahudi mampu menjinakkan naga naga di negara kita atau sememangnya masih ramai anjing anjing yang berkeliaran menggantungkan lesen yahudi dileher masing masing tapi masih melolong lolong kononnya mereka pemimpin Islam.

Opposition Flexes Muscles As Malaysia Parliament Descends Into Chaos, Insults And Jeers

mysinchew - (AP)Malaysia's resurgent opposition flexed its newfound muscles Wednesday (20 Apr), disrupting Parliament's first business session with noisy arguments as lawmakers from both sides traded insults and jeers.

The record 82 opposition lawmakers who were elected to the 222-member Parliament in the March 8 elections shouted down, in one voice, ruling National Front coalition lawmakers in an argument over a technicality.

Karpal Singh, from the opposition Democratic Action Party, called National Front member Bung Mokhtar Radin a "Bigfoot," who retaliated by calling Singh a "Big Monkey."

"This is not meant to be a shouting match!" yelled Speaker Pandikan Amin Mulia, trying to calm the screaming rival partisans who rose up to vociferously support Singh or Bung Mokhtar.

The chaotic scenes were shown live on national television, the first time proceedings are being broadcast, albeit only the first 30 minutes every day.

The scenes looked more like the often-rambunctious parliament sessions of India or Taiwan rather than the sedate meetings that Malaysia has been used to for the last 51 years.
more...

Iran Says It Was Willing To Remove Exhibits That Got It Barred From Malaysia Defense Show

mysinchew - Iran was willing to remove weapons exhibits that got it kicked out of an international defense exhibition here but was not given the opportunity to do so, the embassy said Wednesday (30 Apr).

Malaysia told Iran on April 22 to leave the Defense Services Asia show after it displayed missiles, missile systems and other equipment that contravened United Nations resolutions banning Iranian arms exports.
In a statement received Wednesday, the Iranian Embassy said Iran was barred from last week's defense show, billed as one of the largest in Asia, because of "a misunderstanding."

"After objection raised by the exhibition organizer, the Iranian delegation decided to fulfill the Malaysian demands," the statement said. "But regretfully, the decision has been already made and the organizer insisted on the closure of the Iranian stands as the only solution and option to end the case."

The statement said the displays had been "a scale model of the productions" of Iran, only used for presentation.

Malaysian officials could not immediately be reached for comment, but Deputy Prime Minister Najib Razak said last Thursday (24 Apr) that Malaysia had no other option but to tell Iran to leave because of its exhibits. Najib is also defense minister. more...

Shabeery Cheek Menteri Wayang Pacak

msomelayu - Khabarnya Saheery sedih dan kesal apa yang berlaku dengan siaran langsung berkenaan. Apa yang beliau sedih kerana pembangkang telah mengambil kesempatan dengan siaran langsung berkenaan untuk political mealage. Memanglah perkara itu tidak dapat dielakkan. Orang politik akan berpolitik di mana saja tidak kira di dalam tempayang atau pun dalam kadang kambing.

Tidak salah! Tok Guru sendiri mengatakan masjid adalah tempat paling sesuai untuk berpolitik, berdakwah dan menyebarkan risalah Islam. Cuma Khir Toyo saja tutup dan kunci masjid dan surau daripada digunakan untuk berpolitik.

Apabila Shabeery telah membuka RTM untuk orang politik (Ahli Parlimen) maka bodohlah mereka kalau tidak menangguk di air keruh, eksploitasikan siaran langsung berkenaan untuk faedah mereka kerana ianya diikuti oleh jutaan penonton. Khabarnya setakat Shabeery jadi menteri pentonton RTM berlipat ganda hampir menewaskan pentonton TV3? more....

ADAKAH ROYALTI PUNCA HENTI SIARAN LANGSUNG SIDANG PARLIMEN?


Royalti: Speaker tolak usul pembangkang
Dalam usulnya Salahuddin berkata, meskipun kerajaan negeri Terengganu kini diperintah Umno/BN, namun PAS tampil untuk membela hak rakyat Terengganu yang dinafikan sejak tahun 1999 sewaktu PAS memerintah negeri itu.

Menurut Salahuddin, rakyat dan kerajaan Terengganu berhak mendapat royalti itu memandangkan banyak perkara yang dirancang untuk dibangunkan.

Sewaktu PAS memerintah kerajaan negeri pada tahun 1999, hak itu dinafikan sebaliknya kerajaan BN ketika itu menggantikan royalti kepada wang ihsan yang lebih bersifat politik, katanya.

Justeru kata beliau, hak tersebut perlu dikembalikan segera bagi membolehkan rakyat hidup dengan pembangunan yang dirancang dan membawa manfaat kepada semua peringkat.

Salahuddin yang berang dengan penolakan usul berkenaan, secara bersopan bangun bagi mempertikai dan menyatakan beliau mendapat sokongan lebih 15 ahli dewan untuk memastikan usul itu boleh dibahaskan.

Namun slepas Salahuddin meminta ahli dewan bangun menyokong usul itu, Speker masih menolak, dan ketika itu Mahfuz Omar (PAS Pokok Sena) bingkas bangun untuk mendesak peruntukan perkara 18 (3) bahawa jika ada 15 ahli dewan yang bangun menyokong usul, usul itu boleh dibahaskan atas budi bicara Speker Dewan Rakyat. - Kelantankini
No2umnO - Berat rasa hati mengatakan ini lah punca Kenapa ada usaha untuk menghentikan siaran secara langsung persidangan Parlimen. Namun alasan lain di berikan agar, ia nya kelihatan bagaikan kerajaan tidak bimbang dengan isu, tetapi kerana sikap Ahli Parlimen yang bercakaran .... Apa pendapat anda, anda cadangan lain?

Kos siaran langsung Parlimen RM1juta Penipu..

atranungkite - (...) RTM melalui menteri barunya yang juga seorang penentang kerajaan satu ketika dahulu, telah membangkitkan isu kos, baru baru ini. RM1 juta setiap kali siaran langsung dibuat. Bermakna jika sebulan bersidang, duit pembayar cukai sebanyak RM30juta disalurkan untuk kos penyiaran persidangan Parlimen, yang belum tentu boleh memberikan kita kepuasan, kerana ruang masanya yang sangat terhad, selama sejam.

Gua faham, apabila mereka membangkitkan mengenai airtime dan juga kos penyiaran. RTM memberi alasan mereka perlu menukar segala peralatan bagi memastikan mutu siaran langsung adalah yang terbaik, walaupun mutu siaran RTM selama ini adalah tidak langsung baik.

Kos ODB van (van putih besar yang berfungsi sebagai studio ketika siaran langsung di luar) boleh dibuang dengan cara RTM set up satu mini studio yang berbentuk kekal, di bangunan Parlimen. Mengapa di PWTC boleh semasa bebal-bebal UMNO sedang meracau? Tuan menteri penerangan, jangan kena tipu dengan kos-kos ini semua. Belajar lah sikit dulu tentang penyiaran sebelum menjadi menteri penerangan.

Keduanya, kos air time. Memang wujud, tapi salurannya sekarang ialah RTM (baca: tv kerajaan). Dan waktunya pula ialah jam 10 pagi. Masa tu, mak gua aje yang tinggal kat rumah dengan anak gua. Orang semua pegi kerja, bebudak pegi sekolah. Kalau orang tengok pun, mereka yang di tempat kerja.

Mulalah lepas ni RTM nak berlagak dengan rating siaran Parlimen mereka, kalau lu tak percaya tunggu sehari dua lagi. Jadi kos airtime itu sangat tidak logik. Dan syarikat kopi tongkat ali yang mana sanggup beli airtime sejam waktu pagi? Siaran langsung pulak tu.

Ketiganya, kos kakitangan. Setahu gua para pekerja RTM adalah sebahagian daripada kakitangan kerajaan di bawah Kementerian Penerangan. Gaji mereka dibayar oleh kerajaan. Memang wujud kos tambahan untuk kerja di luar terutama siaran langsung. Serta memang satu kegemaran RTM untuk membuat kerja luar. Drama di tengah sawah contohnya, boleh shoot di Tanjung Karang, tapi mereka akan ke Pendang supaya dapat claim lebih. Itu contoh.more....

Posting terkini

Blog Archive