KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 23, 2008

JANGAN PANGGIL AKU MELAYU

Radenjowo

Aku jawa dan aku tidak malu berbangsa Jawa. Tapi jawa aku bukan jawa khir toyo. Jawa yang kerjanya tiada lain kecuali mencari kekayaan dan membiarkan si miskin terus papa. Aku malu kalau aku melayu. Aku malu kerana jawa yang aku banggakan menghias rupa menjadi lebih licin dan lebih putih walaupun hanya menjadi seorang menteri besar. Tapi nak apa yang harus aku lakukan kerana bukan semua jawa seperti aku dan bukan semua melayu adalah melayu.

Aku tergerak untuk menyelamatkan maruah Melayu walaupun aku sendiri bukan Melayu. Aku sayang Melayu kerana aku lahir ditanah melayu yang sekarang ini sudah nazak menanti penggadaian oleh pemimpin berbangsa Melayu. Kalian kata pemimpin kalian tidur, tetapi kalian lebih tidur dari tidurnya.

Sultan? Ini semua bukan sultan aku. ini semua sultan kalian. Mahu tahu siapa sultan aku? Sedikit tentang sejarah mereka.....

"Fatimah adalah kemanakan Sultan Muhammad Saleh (1014 - 1040 M) raja Pasai yang kedua (menantu Sultan Malik Ibrahim Makdum). Suami Fa-timah, Abu Hasan, adalah saudagar besar yang tinggal di Jawa Timur."
Cukup sampai disitu dan sekarang persoalannya siapa Sultan kalian? AKu masih mengikut nasihat orang tua. Dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung. Makanya, kalau kalian tanya dimana sultanku, maka aku ingin beritahu bahawa sultan kalian adalah sultan aku juga.

Sekarang sultan yang kita sama sama tunduk dan puji itu telah dipermainkan kedaulatannya oleh parti dokongan bangsa Melayu, UMNO dan UMNO sekarang sedang mengulangi sejarah memperkecilkan kuasa Sultan seperti yang dilakukan oleh Mahathir dulu. Siapa Mahathir? Beliau adalah pemimpin tersohor yang memberikan kebanggaan kepada kalian sehingga kalian lupa bahawa beliau yang telah menjatuhkan kuasa Sultan dan Raja. Semua melayu ketika itu melonjak kegirangan dan sekarang Sultan sudah hilang kuasa apabila akta dan perlembagaan di gubal untuk kepentingan mereka.

Kalian masih ingat akan satu ketika perhimpunan mega dilangsungkan di Kuala LUmpur untuk minta bantuan Agong kalian bagi merubah sistem SPR? Ya... perhimpunan BERSIH. Kepada siapakah kalian pergi dan kepada siapakah kalian merafak sembah? Bukankah Raja kalian yang merangkap Sultan Terengganu? Bukan kah kini beliau di dalam keadaan serba salah dan bimbang kerana kalian tidak membantu baginda?

Kenapa dibiarkan Baginda sendiri? Kenapa dibiarkan berseorangan sedangkan kalian sebelum ini memohon bantuan dari baginda untuk membantu kalian. Sekurang kurangnya surat kalian diterima oleh wakil baginda. Kan lebih baik ditolak sahaja apa yang kalian utuskan kerana kalian tidak membantu sedikitpun baginda tika beliau di dalam kesusahan.

Kini masa nya untuk kita bangun. UMNO sudah melampau batas susila bangsa kita. Kalian masih tidur rupanya.....Kalian tahu apa akan aku lakukan sekiranya aku dikenali ramai dan mempunyai kuasa seperti pemimpin kalian?

  • Akan kukumpul berjuta rakyat seluruh Malaysia untuk tegakkan kuasa Kesultanan disetiap pekan dan kota
  • Akan ku panggil semua NGO NGO yang tidak sepakat dengan UMNO dan BN
  • Akan ku panggil semua pelajar universiti yang ada di Malaysia
  • Akan ku panggil semua kakitangan kerajaan berbangsa melayu
  • Akan ku panggil semua persatuan Islam di negara kita
  • Akan ku panggil semua bangsa India dan China untuk bantu bersama.
  • AKan ku kumpulkan mereka seperti kalian berkumpul pada bulan Nov lalu.
Dimana Anwar Ibrahim? Dimana Raja Petra? DImana Haji Hadi? Dimana Mat Sabu? Dimana BERSIH? Dimana NGO NGO kalian? Dimana GERAK dan sebagainya? Di mana ABIM? Dimana ketua ketua kamu?

Bangsa India dan Cina? Ya ..... bangsa cina dan india akan membantu kita kembali kan kuasa di Raja. Tentunya kalian runsing dan ragu ragu, tapi mari kujelaskan bahawa Cina dan India akan bersatu selagi kita menentang UMNO dan BN. Bukti sudah jelas, segalanya sudah nyata. Peratus undian mereka lah yang membantu Barisan Rakyat menang tempoh hari.

Bila semua sudah bangun, maka Raja akan teguh semula. Baginda baginda akan Percaya bahawa Rakyat bersama mereka dan ketika itu kalian lihat betapa berkuasanya Sultan dan Raja kalian menghapuskan terus UMNO dari negara ini.

Tapi sayang......kalian masih tidur. Kalian masih malas kerana semua nya beharap agar tuhan merubah segala dan kalian tidak cuba untuk berdikari. Masing masing pentingkan diri masing masing. Maka .... kalau masih tidak berubah, biarkan sahaja Sultan dan Raja kalian di ratah hidup hidup oleh pengkhianat bangsa.

Sudah jelas lagi terbukti tapi kalian masih mematikan diri. Akhirnya aku akan menyesal duduk di bumi bertuah ini kerana kalian tidak sanggup berjuang kepentingan kalian. Kalau bangsa Cina dan India ingin membantu, kenapa kalian masih terus berdengkuran? Kalau Sultan Melaka mash hidup, pasti baginda benar benar kecewa?

Tapi percaya lah....sekiranya aku Melayu. Aku takkan biarkan Sultan dan Rajaku dipermainkan oleh bangsa sendiri sehingga baginda baginda Sultan tidak mampu bangun berdiri. Makanya selepas ini, kalian jangan harap apa apa dari Sultan kamu. Jangan berkumpul dan jangan utus sebarang surat kerana kalian sendiri mahu Sultan terkubur gara gara sikap pemalas kalian.

Lantas kalau Kesultanan Melayu hancur kelak, kalian jangan panggil aku melayu kerana ia bisa buatku malu.

KENAPA KITA BIARKAN SULTAN BERSENDIRI?APABILA MELAYU SENDIRI KURANG AJAR
Radenjowo
Entah apa yang dijanjikan kepada 22 orang penyokongnya? Kita tidak tahu tetapi perpaduan jelas kelihatan di wajah luaran individu 23 ADUN Terengganu.

Pada awalnya, Idris dikatakan berserah kepada Qada dan Qadar penentuan samada dirinya di lantik sebagai MB atau sebaliknya. Lunakan suara, indah pekerti di tonjolkan di dalam berita Utusan Malaysia sehingga semua berita turut memberikan pujian kepada bekas MB Terengganu itu. Tapi kita tidak tahu sikap dia sebenar selagi sikap itu tidak didedahkan kepada semua orang.

Namun disebalik topeng kemuliaan itu sebenarnya tersembunyi kerakusan dan kegilaan kuasa. Rupa rupanya semua rendah diri dan tunduk ke buminya hanyalah lakunan yang mampu bertahan tidak sampai sebulan. Kini warna sebenar IDRIS JUSOH terserlah dengan pemboikotan majlis angkat sumpah Menteri besar baru, Mohd Said si adun Kijal.

Keburukan dirinya bertambah tambah dengan usaha untuk menghalang rakan yang dulunya berjuang bersama dengan lapuran BPR. Tidak cukup dengan itu, Pihak kerajaan pusat turut memberikan kerjasama kerana masa depan Idris Jusuh adalah masa depan Abdullah Badawi. Jatuh Idris Jusoh akan jatuhkan Badawi kerana semua kerja kerja gila Idris 4 tahun yang lalu ada kaitannya dengan Patrick dan Abdullah sendiri. Maka tidak hairan lah kenapa ABdullah bertegas mahukan IDris menjadi Menteri besar berbanding Mohd Said sedangkan kedua duanya adalah ADUN BN dan dari UMNO sendiri.

Kini bersedia lapuran salah gunakuasa dan korupsi Mohd Said. Rupa rupanya semuanya sudah tersedia untuk dibawa ketengah, cuma kepastian hanya menanti kesanggupan Mohd Said menerima lamaran Istana Sultan untuk perlantikan itu. Mungkin kah semua yang bersekongkol dengan Idris turut mempunyai rekod buruk seperti Mohd Said? Kalau kau tak sokong aku, aku lapurkan salah guna kuasa atau korupsi kalian. Maka semua pemimpin UMNO yang sudah mempunyai sopak dan panau sepanjang pemerintahannya akan segera bimbang untuk berpaling tadah.

Yang paling jelas adalah Rasol Wahid (Adun Ajil) yang kelihatan begitu bersungguh sungguh untuk menjadi orang utama di dalam wayang ini. Mungkin benar beliau berjuang untuk Idris atau YB ini sememangnya mempunyai sopak yang paling besar antara pemilik sopak yang lain. Yang menariknya sehingga sekarang, Idris tidak memberi sebarang komen kerana beliau masih mahu dilihat sebagai pemimpin yang baik dan mulia. Jawatan MB itu bukan kehendaknya tetapi sokongan ramai. Itu lah akan dijadikan alasan sekiranya SUltan terpaksa melantik beliau menjadi MB sekali lagi.

Bila PAS berkata, IDRIS kejam kerana robohkan masjid, ramai yang kata itu semua fitnah kerana IDRIS sendiri tidak pernah mengaku berbuat demikian. Kalau beliau juga turut membelanjakan wang membabi buta kepada pembangunan yang bukan bukan, orang akan kata itu semua tohmahan. Tetapi ianya semua adalah kepintaran IDRIS di dalam menyembunyikan kuku yang penuh beracun sedangkan yang ditonjolkan dimata kita adalah bulu tebal yang menyelimuti.

Apa akan berlaku kalau IDRIS terus berkuasa? Sudah pasti janjinya kepada semua EXCO terpaksa di lunaskan. Janji bagaimana? Mungkin membenarkan sekelian EXCO untuk terus hidup mewah di samping terlepas dari sebarang tuduhan. Kalau ditanya bagaimana ia memewahkan EXCO EXCOnya? Sudah pasti dengan peruntukan peruntukan rakyat. Bagaimana pula dengan Baginda Sultan? Sultan akan jatuh martabatnya kerana tunduk dengan kehendak ahli EXCO dan bakal menteri BESAR. Dimana akan diletakan kedaultan baginda nanti dan dimanakah perlu diletakkan airmuka baginda pabila berdepan dengan rakyat. Kenapa Pak Lah tidak berkata apa apa? Semua ini berpunca dari Dollah Badawi. Beliau tidak cuba untuk nasihatkan Ideris untuk berundur kerana IDRIS adalah segala harapan yang dia ada. Kenapa IDRIS tidak dibawa ke pentadbiran pusat? Kerana IDRIS masih diperlukan di TERengganu untuk terus tutup pekung yang mereka lakukan disamping untuk melangsaikan peruntukan peruntukan yang akan dicurahkan.

Kini yang tinggal adalah rakyat untuk menilainya. Apa bezanya Mohd Said dan Idris Jusoh? Kenapa Dollah bersungguh sungguh mahu menggunakan Idris Jusoh? Kenapa Baginda Sultan dibiarkan sendiri sedangkan ini lah masanya untuk Melayu bersama Kesultanannya bersatu untuk jatuhkan pengkhianat bangsa.

Melayu membiarkan kedaulatan SUltannya dipermainkan. Kalau perkara ini dibiarkan, sudah pasti pada masa akan datang bangsa lain turut membuat perkara yang sama. Jadi jangan salahkan Cina atau India kerana kurang ajar apabila Melayu sendiri sudah kurang ajar kepada Sultannya.

Bangunlah wahai Melayu. Kenapa biarkan Sultan bersendiri?

PM vs AGONG

http://malaxi.com/malaysia_people/uploaded_images/Abdullah-Ahmad-Badawi2-740415.jpg
PM pertahan Idris Jusoh

utusan.com.my

SEPANG 23 Mac - Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mempertahankan tindakannya melantik Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar Terengganu yang berdasarkan majoriti sokongan.

Menurut Abdullah, pelantikan Idris tidak akan berubah kerana ia berdasarkan majoriti sokongan yang diberikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kepada Idris.

"Sebarang lantikan dibuat terhadap orang lain itu tidak kena dari segi Perlembagaan," katanya kepada pemberita selepas melawat Litar Sepang sebelum menyaksikan perlumbaan Formula 1 (F1) Grand Prix Malaysia dan menyampaikan hadiah kepada para pemenang perlumbaan tersebut. – Utusan.

SIAPA RAJA MONGREL ?

pemudasabah

Taktik lama dan basi untuk pe' kenakan Raja Petra, dengan mewujudkan satu blog carutan untuk mencari sebarang cacat cela pada penulis yang namanya disanjung saentero Malaysia iaitu Raja Petra.

Saya bukanlah penyokong Raja Petra, jauh sekali menyukai gaya penulisan dan cerita-cerita mengarut yang ditulis beliau tetapi blog Raja Mongrel lagi mengarut bila dibaca dengan teliti.

Why on earth UMNO hired this kind of blogger which goes by the name of Raja Mongrel to counter attack the uncertain yet so convincing story telling version of Mr Raja Petra anyway. What kind of bullshit are you applying in your blog?

While some dark secret or behind the scene story do exist but who are we to know the exact senario that happened just like Raja Petra narrated it like he or his minions witnessed the so called story telling act.

In Islam Hudud laws, if a crime happen....one cannot be convicted unless there are 4 trustworthy witness saw the crime.
Suka saya ingatkan bahawa dosa menbuat cerita yang walau sedikit pun menyimpang dari cerita asal dengan niat untuk memburukkan nama, maruah serta intergriti seseorang adalah seumpama memakan daging saudaranya.
Tak gitu!

Mat Said akan dipecat sejurus angkat sumpah

Ahmad Said akan dipecat sejurus angkat sumpah MB

KUALA TERENGGANU 23 Mac – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Datuk Ahmad Said, 51, yang menerima watikah perisytiharan pelantikan sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru hari ini, akan dipecat keahliannya dalam UMNO sebaik sahaja mengangkat sumpah jawatan tersebut.

Surat peringatan berhubung pemecatan itu telah dikeluarkan oleh UMNO Terengganu dan diserahkan kepada Ahmad selepas diminta berbuat demikian oleh Presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi serta Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, malam tadi.

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Rosol Wahid berkata, tindakan pemecatan akan dilaksanakan oleh Badan Disiplin UMNO. – Utusan.

No2umnO - Nak tahu apa jenis akta yang digunakan? Nama akta tu .... Akta jangan lawan tokey, Pindaan MB tak mau pindah. Sesiapa yang melawan tawkey akan di kenakan tindakan ini. Jangan potong line dan jangan bantah boss. Ni macam pun ada ka?

JANGAN BANYAK CAKAP LA ......
Acara potong kek kemenangan. Kalau tak buat kerja lepas ni dengan korang semua aku potong.
Ronnie Liu sedang bercakap. Dia ni ok sikit..ucapannya tak panjang sebab bergegas nak ke perjumpaan lain di PJ.

Kelang 23 March 08 (No2umnO) - Hari ini aku di panggil oleh seorang kawan untuk melihat lihat majlis sambutan kemenangan Barisan Alternatif di Dewan Hamzah Kelang. Maka bergegaslan aku kesana untuk lihat bagaimana sambutan tersebut diadakan.

Ramai yang hadir terdiri dari kaum India, sedikit Cina dan melayu. Tempat letak kereta penuh dan aku terpaksa meletakkan kenderaan aku jauh. Berjalan kaki dan memasuki dewan yang tak pernah aku jejaki sebelum ini.

Sesak dengan tetamu dan aku terus meluru ke depan macam pemberita. Sibuk sibuk lebih baik dari tercengang cengang.

Apabila pengacara memberikan sedikit ucapan, maka ramai yang bertepuk sorak. Semuanya tentang kemenangan. " Ini kerajaan rakyat". Kalau sebelum ini, BA tidak pernah dapat menggunakan dewan bagi sebarang sambutan, berlainan kali ini. Mereka dengan mudah menyewa bangunan untuk upacara seperti ini. Dikatakan ini adalah upacara pertama yang diadakan di sana dan sebelum ini mereka ragu ragu untuk memohon kerana bimbang di tolak. Tak biasa lah katakan.

DI mulai dengan acara memotong kek. Tepuk sorak dari para tetamu. Bersemangat sekali. Kemudian di susuli dengan ucapan ucapan. Kelihatan Ahli Parlimen P110 - KLANG : Charles Anthony Santiago (DAP) dan Adun N47 - PANDAMARAN : Ronnie Liu Thian Khiew (DAP),pun datang bersama duduk satu meja bersama beberapa orang yang aku sendiri tak kenal.

Dan sekarang time aku nak belasah. Aku pelik dengan BR@BA ni satu je. Kalau dah jadi kerajaan tu, kena lagak macam kerajaan. Buang kan sikap pembangkang tu sikit dan jangan ikut style BN atau cara lama BA. Banyak sangat cakap. Bayangkan lah orang dah tunggu lama, dia bantai bercakap berjela jela. Yang best tu ..... entah siapa siapa pun nak turut sama bercakap. Bersemangat macam berkempen pulak dah. Aku menonton pelik campur geram. Apa jadah semua ni?

Berganti ganti dan setelah setengah jam, orang ramai masih tidak dijemput makan. Ini lah pemimpin berjiwa rakyat. Maka tidak pelik lah kalau Raja Petra pun naik marah dengan karenah pemimpin parti Pembangkang. Orang tak mahu tahu apa yang mereka akan lakukan. Menjadi kerajaan kerjanya untuk membantu rakyat, semua orang tidak mahu tahu apa yang mereka akan buat tetapi apa hasilnya kepada rakyat.

Kalau bercakap tu, jangan buang masa. Hey....aku nak ajar sikit pemimpin pemimpin dan bakal kerajaan ni. Kalau nak bercakap biar lah tetamu tu makan dulu. Masa tetamu makan, jumpa setiap meja dan bercakap dengan rakyat. Itu lebih mesra. Ini tidak ..... asyik bercakap dari waktu berkempen dulu sampai selepas pilihanraya. Tak habis habis lagi nak cakap.

Amaran !!! Kepada yang nak buat nama tu. Jangan ngada ngada nak nonjol diri. Jadikan politik untuk membantu rakyat. Pakai otak sikit lah...... Korang semua sedang diperhatikan.

Aku tunggu lagi 10 minit masih belum selesai dan aku pun belah....mengarut semua ni. Perut aku dah keroncong, nak cari makan. Tapi ingat.....kalau tak der perubahan, siap korang. Aku belasah lagi.... TUNGGUuuuuuuuu !!!!

MAT SAID MENJADI MB, WARTAWAN TAK DIBENARKAN MASUK


Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Kijal, Datuk Ahmad Said menerima watikah perisytiharan pelantikan sebagai Menteri Besar Terengganu daripada Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman (kanan) di Istana Tetamu, Kuala Terengganu. Foto: Arjasneh Ahmad

Ahmad Said Terima Watikah Pelantikan Sebagai MB Terengganu Daripada MPPR


KUALA TERENGGANU, 23 Mac (Bernama) -- Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Kijal, Datuk Ahmad Said hari ini menerima watikah perisytiharan pelantikan sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru daripada Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) dalam satu upacara tertutup di Istana Tetamu di sini, pagi ini.

Ahmad, 51, menerima watikah pelantikan itu daripada Yang Dipertua majlis itu, Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman dengan disaksikan dua lagi anggota MPPR iaitu Tengku Sri Laksamana Raja Tengku Sulaiman Sultan Ismail dan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Abdul Kadir Sulaiman.

Pengelola Istana Sultan Terengganu Mohd Yasim Awang memberitahu Bernama majlis angkat sumpah jawatan menteri besar itu bagaimanapun masih belum ditetapkan lagi.

Majlis hari ini dihadiri oleh enam Anggota Dewan Pangkuan Diraja, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mokhtar Nong, Penasihat Undang-Undang Negeri Mohamad Sekeri Mamat dan Ketua Polis Negeri Datuk Ayub Yaakob.

Majlis, yang dikawal ketat oleh anggota polis di luar istana itu, bermula pada pukul 8.20 pagi dan selesai kira-kira lapan minit kemudian.

Ahmad, yang juga Ketua Umno Bahagian Kemaman, dilihat memasuki Istana Tetamu pada pukul 7.25 pagi dengan diiringi oleh Ayub dan meninggalkan istana kira-kira 8.45 pagi dengan sebuah kenderaan pacuan empat roda.

Kesemua anggota media, kecuali jurugambar dan jurukamera Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama), tidak dibenarkan memasuki istana untuk membuat liputan majlis berkenaan.

Para wartawan yang cuba untuk mendapatkan maklum balas Ahmad selepas majlis itu gagal menghubunginya.

Terdahulu, 22 ADUN BN, yang diketuai oleh Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri, Datuk Rosol Wahid, yang membantah pelantikan Ahmad sebagai Menteri Besar Terengganu baru bagi menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh, tiba di Istana Tetamu pada kira-kira 7.50 pagi bagi menyerahkan surat bantahan terhadap pelantikan berkenaan.

Rosol, yang tidak dibenarkan memasuki istana itu, kemudian menyerahkan surat tersebut kepada Setiausaha Penasihat Pemangku Raja Terengganu, Shafie Ali.

Ketika ditemui pemberita, Rosol berkata surat itu antara lain, menyatakan bahawa kesemua 22 wakil rakyat BN menyokong penuh supaya Idris dilantik semula sebagai Menteri Besar dan menolak pelantikan Ahmad untuk memegang jawatan utama itu.

"Kita sepakat untuk menyokong Datuk Seri Idris. Tiada lagi pemimpin yang layak untuk memegang jawatan Menteri Besar selain daripada beliau (Idris)," kata Rosol.

Pelantikan Ahmad itu, katanya tidak sah dan berharap pihak yang terlibat memandang serius perkara itu kerana ia melibatkan kepentingan rakyat negeri ini.

Rosol berkata jika Ahmad meneruskan hasratnya mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar, wakil rakyat Kijal itu telah melanggar peraturan parti dan boleh dikenakan tindakan termasuk dilucutkan keanggotaannya.

"Sebab itu, kami hantar surat bantahan itu kerana Setiausaha Agung Umno dan BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor telah memaklumkan perkara itu kepada saya malam tadi (bahawa tindakan Ahmad itu melanggar Perlembagaan Umno)," katanya.

Rosol berkata surat bantahan ini telah dihantar kepada Ahmad dan salinannya kepada Yang Dipertua MPPR.

Sejak BN Terengganu menang pada pilihan raya umum 8 Mac lepas, dengan memenangi 24 daripada 32 kerusi DUN dan tujuh daripada lapan kerusi Parlimen, kerajaan negeri telah berfungsi tanpa menteri besar.

Semalam, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Ahmad boleh dikenakan tindakan tatatertib oleh parti itu jika menerima jawatan menteri besar kerana mengingkari arahan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mahu Idris dikekalkan sebagai menteri besar.

Idris juga menerima surat tauliah daripada Abdullah sebagai Menteri Besar Terengganu.

Dalam pada itu, beberapa penyokong Idris dilihat berhimpun di kediaman rasmi Menteri Besar di Seri Iman di sini, bagi memberikan sokongan kepada wakil rakyat Jertih itu supaya dilantik semula sebagai menteri besar untuk penggal kedua.

Ahmad, yang merupakan bekas Ketua Pemuda Umno Terengganu, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Politik dari Universiti Sains Malaysia (USM), mula menyandang kerusi DUN Kijal pada pilihan raya umum 1990, tetapi gagal mempertahankan kerusi itu pada pilihan raya umum 1999 setelah tewas di tangan calon PAS, Mehamed Sulong dengan majoriti 264 undi.

Pada pilihan raya umum 2004, Ahmad merampas semula kerusi DUN Kijal apabila menewaskan Mehamed dengan majoriti 3,496 undi.

Ahmad, yang sebelum ini pernah bertugas sebagai Penolong Pegawai Daerah di Kemaman dan Setiu, Terengganu dilantik sebagai exco kerajaan negeri pada Mac 2004 dan memegang jawatan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri.

NEGARA TERLEPAS PANDANG

Email dari: "ahmad ramli Shaarani"

setinggan yang perlu di Perhatian

Projek PKB yang sakit dan TERLEPAS PANDANG
pkrlangkawi.blogspot.com
Kuah, Langkawi
22hb.mac, oleh: ybmat

Dalam lawatan saya ke sebuah Kampung Tepi Laut, Kuah lebih kurang 200 meter daripada Jalan Utama Kuah ke Kelibang yang dalam Kawasan Bandaraya Pelancungan saya amat terkejut dengan keadaan rumah-rumah di kampung tersebut. Dengan tiada sistem peparitan dan kemudahan jalan yang sesuai juga mereka terpaksa membayar RM50.00 untuk bekalan air, RM50.00 bekalan letrik sebulan. Itupun belas ihksan dari pendunduk kampung sebelah, dari maklum balas penduduk tersebut mereka telah duduk di kampung tersebut lebih dari 15 tahun.

Dan mereka hanya memohon jasa baik kepada Pihak yang berkenaan supaya dapat menguruskan dalam menyediakan kemudahan asas setahap dengan status Bandaraya. Dan mereka berharap agar dengan Kerajaan Negeri yang baru tidak memberi alasan yang sama dengan kerajaan yang lalu dengan alasan ` terlepas pandang ' .
Berhampiran dengan Kampung tersebut satu projek perumahan yang diusahakan oleh anak syarikat kerajaan negeri (Permodalan Kedah Berhad) yang telah ditinggalkan usang lebihkurang 4 tahun yang lepas tiada berita. Mengikut bakal pembeli yang terinaya beliau telah membayar sebanyak RM800.00 untuk mendapatkan borang rumah tersebut, dan sehingga hari ini tiada sebarang berita dari Pemaju tersebut. Mungkin ini juga mereka Terlepas Pandang.
Cuba anda perhatikan sebagai rakyat malaysia segala permasalahan yang berlaku hari ini apa yang diperkatakan hanya dengan alasan terlepas pandang. Biarpun dengan perkara-perkara besar menglibatkan dasar-dasar negara dan sebaginya.

Diposting oleh http://pkrlangkawi.blogspot.com

INI LAH MUSUH UMNO TERENGGANUMenyedihkan ... UMNO mengulangi sejarah kebiadapan mereka kepada Baginda Sultan. Daulat Tuanku. Persetankan mereka itu.

Ezam dedah akaun bank Samy

wmjpatriot

oleh Zulkifli Mohamed

RANTAU PANJANG : Pengerusi Gerakan Demokrasi dan Anti Korupsi (Gerak) Ezam Mohd Noor, hari ini mendedahkan akaun bank milik Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu, yang dikatakan ada hubungkait dengan kehilangan wang saham Maika Holdings yang pernah diperuntukkan kepada MIC untuk masyarakat India miskin.

Akaun 'Bank Of Commerce' itu bernombor 1402-0000168-00-2.

"Pada 4 April 1992, pengeluaran wang RM14.4juta, 'balance' RM11.4 juta , maknanya dalam akaun ada RM25 juta. Ini penyata akuan bank atas nama.....YB Datuk Seri S Samy Vellu.

"Saya hendak bagitau Samy Vellu, kalau tidak cukup bertarung di Ijok esok, saya boleh bertarung di Putrajaya dan Kuala Lumpur dengan dia, saya pegang dokumen ini.

"Dia kena jawab, dalam ini juga (dokumen) ada fix deposit RM3.5juta, nama dia juga," jelasnya dalam ceramah kempen pilihan raya kecil N11 Ijok, dekat sini, semalam.

Menurut Ezam, transaksi bank tersebut semasa kes Maika Holding berlaku.

"Saya hendak beritahu rakan-rakan India, inilah rupa perompak."

Jelasnya bukan sahaja Samy, menteri-menteri Melayu seperti Raridah,Rahim Tamby Chik mahupun Lim Leong Sik juga terpalit dengan rasuah.

Sebab itu katanya pertarungan esok, bukan sekadar Barisan Nasional (BN) dengan Parti Keadilan tetapi pertarungan antara rakyat yang selama ini ditipu dan diseleweng oleh para pemimpin yang rakus.

" Sebab itu saya minta semua, pembangkang , ahli Umno ahli Gerakan, ahli MIC, kalau saudara rakyat, kalau saudara ada maruah, kalau saudara ada martabat, marilah bersama-sama kita, bersama PAS, bersama DAP dan seluruh Barisan Nasional, kita beri mesej kepada kerajaan Barisan Nasional…'enough is enough'." "

TKM Pulau Pinang akui hadapi masalah dengan YDP Maipp

Mohd Sabri Said
harakahdaily

BAYAN BARU, 23 Mac (Hrkh) - Timbalan Ketua Menteri (TKM) Pulau Pinang, Mohd Fairuz Khairudin mengakui, perancangan dakwah di negeri ini terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu kerana keenganan Yang diPertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp), Shabudin Yahya melepaskan jawatan yang disandangnya.

Tetapi, beliau optimis semua perancangan telah disusun dengan teliti untuk beliau (Ust Shabudin) lepaskan jawatan dengan cara berhemah.

"Setakat sekarang ini beliau masih YDP Maipp. Timbul masalah tentang perancangan untuk menyusun program terhadap intitusi masjid atau rancangan dakwah atau mengendalikan urusan zakat," katanya.


Beliau berkata demikian ketika ditanya selepas memberikan ucapan dalam majlis Himpunan Rakyat di Masjid Jamek Omar Al-Khattab, Bayan Baru baru-baru ini.

Oleh itu, beliau berharap rakyat Islam teruskan munajat dan berdoa agar masalah yang membelenggu Kerajaan Negeri dapat diatasi.

Tujuan utama berbuat demikian ialah untuk melincinkan pentadbiran agar dapat dimanfaat oleh semua pihak.

"Kita tidak akan bertindak kasar untuk memastikan YDP Maipp berundur sebaliknya sebagai seorang yang profesional beliau patut lepaskan jawatan kerana kerajaan kini sudah berubah tangan.

Memandangkan jawatan tersebut berkaitan dengan Yang DiPertuan Agong maka rancangan mendesaknya terpaksa dikurangkan bimbang dikatakan menderhaka pula," ujarnya.

Berhubung perlantikan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) seluruh Pulau Pinang beliau mengatakan, ia dalam proses pelantikan dan tidak semua lantikan baru dibuat sebaliknya berdasarkan khidmat JKKK sebelum ini.

"Jika ada JKKK yang baik, telus dan adil pada semua masyarakat tanpa mengira latar belakang politik kita akan kekalkan tetapi jika JKKK mengkhianati amanah yang diberikan awal-awal lagi kita gantikan yang baru," kata beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Penanti./wann

TERIMA WATIKAH, ANGKAT SUMPAH TIDAK JADI

MB T'ganu: Upacara angkat sumpah tak jadi
malaysiakini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Datuk Ahmad Said, 51, hari ini menerima watikah pengisytiharan pelantikan sebagai menteri besar Terengganu yang baru.

Watikah pengisytiharan tersebut diserahkan kepada beliau oleh Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman.

ahmad said 230308Upacara itu diadakan pada jam 8.28 pagi di Istana Terengganu, di Kuala Terengganu.

Bagaimanapun, tarikh upacara angkat sumpah belum ditentukan lagi.

Malam tadi, setiausaha agung BN dan Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mengingatkan Ahmad bahawa beliau akan dikenakan tindakan disiplin Umno dan "menanggung akibat" jika menerima pelantikan dan mengangkat sumpah jawatan menteri.


Tengku Adnan berkata Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga presiden Umno, telah mengeluarkan suratcara pelantikan kepada Datuk Seri Idris Jusoh sebagai menteri besar dan tidak betul bagi Ahmad untuk mengangkat sumpah jawatan itu.

Semalam, Pejabat Sultan Terengganu mengumumkan Ahmad, 51, dilantik menteri besar besar dan majlis mengangkat sumpah di Istana Tamu pagi ini.

Menjelang keputusan istana itu, kesemua 23 Ahli Dewan Undangan Negeri (BN) BN Terengganu dalam satu sidang akhbar semalam memberi amaran untuk memboikot majlis esok atas alasan tidak menyokong calon lain selain Datuk Seri Idris Jusoh.

Ahmad Said terima watikah perisytiharan MBKUALA TERENGGANU 23 Mac – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Datuk Ahmad Said, 51, hari ini menerima watikah pengisytiharan pelantikan sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru dalam satu upacara di Istana Terengganu, di sini.... Berita Penuh

TERKINI jam 10.00 pagi: Di lapurkan oleh wartawan tak bertauliah SebastianJoshua yang sedang berada di sana memberitahu bahawa perhimpunan kecil sedang cuba di adakan. Tak tau apa alasan dan hajat mereka. Pihak FRU sedang berkawal dan helikopter sedang berlegar di ruang angkasa Istana Maziah, Kuala Terengganu. Namun lapuran tersekat sekat kerana gangguan pihak yang tidak dikenali cuba mengambil komputer milik wartawan kami.

Turut dilapurkan, para penyokong Mat Said berkumpul di rumah beliau di Kijal dan upacara mengangkat sumpah akan diadakan sekitar jam 10.30 pagi. Lapuran lanjut selepas ini.

LAGI BUKTI UMNO BIADAP


KEMUKA BANTAHAN: Mohd Sabri sambil diperhatikan Nordiana (kiri) dan Wan Ramlah (kanan) menunjukkan keratan akhbar yang menolak campur tangan istana dalam pelantikan Menteri Besar pada sidang media di pejabat Umno negeri, semalam.

bharian
Pelantikan MB Terengganu tertangguh hampir dua minggu selepas watikah dikeluar

KUALA TERENGGANU: Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri Terengganu semalam sebulat suara membantah dan menolak campur tangan istana dalam pelantikan Menteri Besar yang tertangguh hampir dua minggu sejak Pilihan Raya Umum Ke-12, pada 8 Mac lalu.

Ketua Pemuda negeri, Mohd Sabri Alwi, berkata pihaknya mendakwa campur tangan istana menyebabkan pelantikan Menteri Besar yang sepatutnya sudah berlangsung minggu lalu tertangguh dan keadaan itu menjejaskan pentadbiran negeri.

Justeru, katanya, semua sayap Umno negeri bersama Majlis Bekas Wakil Rakyat Negeri Terengganu (Mubarak) dan 22 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional berdiri teguh menyatakan sokongan kepada Datuk Seri Idris Jusoh, untuk terus menerajui Terengganu.

"Sebab itu kami sebulat suara menyatakan pendirian menolak campur tangan istana dalam pelantikan Menteri Besar.

"Kita berasa malu kerana negeri lain yang jadi pembangkang sudah ada Menteri Besar sedangkan Terengganu yang menang dua pertiga majoriti sehingga sekarang belum melantik Menteri Besar.

"Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sudah mengeluarkan watikah untuk buat pelantikan tetapi oleh kerana ada masalah di istana dan ada campur tangan istana sehingga tertangguh pelantikan itu," katanya pada sidang media di Pejabat Perhubungan Umno negeri, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Wanita negeri, Senator Wan Ramlah Ahmad; Ketua Puteri negeri, Senator Nordiana Shafie; dan Yang Dipertua Mubarak, Datuk Ahmad Sidi Ismail.

Mohd Sabri berkata, isu pelantikan Menteri Besar perlu dipercepatkan memandangkan pada peringkat bawah dan akar umbi kini berada dalam resah dan gelisah kerana isu itu tidak dapat dilaksanakan walaupun Perdana Menteri sudah mengumumkan pembentukan Kabinet, termasuk pelantikan Menteri Besar di negeri yang dikuasai pembangkang.

"Kami tahu tidak ada calon lain, tidak ada alternatif lain... tiada pilihan kedua dan pilihan ketiga dan hanya ada satu pilihan iaitu Idris,” katanya.

UMNO MEMANG SAMSENG


ROSOL (duduk tengah) menunjukkan surat persetujuan 22 ADUN BN yang menentang pelantikan Ahmad sebagai Menteri Besar baru Terengganu pada sidang akhbar di Kuala Terengganu semalam. Gambar kecil, Ahmad Said.

Istana pilih Ahmad Said
Kosmo
KUALA TERENGGANU - Bukan Datuk Seri Idris Jusoh, sebaliknya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Datuk Ahmad Said bakal dilantik sebagai Menteri Besar (MB) Terengganu yang baru.

Perkembangan terbaru ini sekali gus bakal mengheret Terengganu ke dalam kancah kemelut politik dalaman.

Pengumuman tersebut disahkan melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Sultan Terengganu petang semalam.

Menurut kenyataan tersebut, upacara angkat sumpah akan berlangsung hari ini mengikut peruntukan Fasal 14 Perenggan (2) (a) Undang-undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu (bab 2).

Keputusan tersebut dibuat oleh Majlis Penasihat Pemangku Raja dalam melaksanakan fungsi bagi pihak Pemangku Raja telah memilih untuk melantik Ahmad, 51, sebagai MB bagi mengetuai Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu.

Namun kenyataan tersebut tidak menyebut masa dan tempat bakal berlangsungnya majlis itu.

Serentak itu, kesemua 22 ADUN (tidak termasuk Ahmad dan Datuk Seri Idris Jusoh) yang menang pada pilihan raya umum baru-baru ini akan memboikot majlis angkat sumpah MB baru itu sekiranya calon tersebut bukan Idris.

Kata sepakat tersebut dicapai selepas kesemua ADUN terbabit mengadakan satu mesyuarat khas di sini petang semalam.

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Rosol Wahid yang mewakili mereka berkata, kesemua ADUN berkenaan enggan menerima calon lain dan menegaskan mahu memboikot majlis tersebut.

"Ini adalah keputusan bersama dan kita dipilih melalui suara rakyat," katanya.

Jelasnya, jika majlis tersebut berlangsung, calon MB baru berkemungkinan akan dikenakan tindakan disiplin oleh parti dan akan berlaku undi tidak percaya.

"Kami semua tidak akan hadir ke majlis tersebut sebaliknya kami akan menghantar surat sokongan kepada pihak istana mengenai pemilihan Idris pada pukul 7.30 pagi esok (hari ini)," katanya.

Isu pelantikan MB Terengganu telah berlarutan selama 14 hari selepas pilihan raya umum 8 Mac lepas.

Idris dikatakan telahpun menerima watikah daripada Perdana Menteri untuk dilantik semula sebagai MB Terengganu.

Bagaimanapun, majlis angkat sumpah masih tidak dapat dilakukan kerana dikatakan tidak mendapat perkenan istana.

Tiga nama disebut-sebut pengganti Idris selain Ahmad ialah ADUN Cukai, Datuk Mohamed Awang Tera dan Rosol sendiri.

Idris merupakan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu dan wakil rakyat Jertih yang menjadi Menteri Besar Terengganu selama satu penggal sejak 2004.

While you are Sleeping, your Pensions & Retirement Savings are Disappearing Fast

malaysia-today.net

On March 19, 2008 NST (written by Zaidi Isham Ismail) reported EPF had obtained the Ministry of Finance's approval to invest USD 2 billion or RM 6.36 billion (RM 3.18 = USD 1).

1. As everyone should know, the new cabinet was sworn in after the report appeared on NST. How can a caretaker Minister of Finance have the legal authority to make such a decision for EPF to invest overseas another USD 2 billion?

2. In April 2005 when the Malaysian Central Bank announces liberalization, EPF invested USD 1 billion or RM 3.80 billion (at that time RM 3.80=USD 1) overseas, what happen to this pension money. Today that money is worth RM3.18b not RM3.8b or a RM 620 million losses unless EPF hedges this money via some futures forex contract.

3. In the same report, EPF reported that it has approval for USD 6 billion. How much foreign exchange losses???

4. The NST report says 2006's assets (RM259.9b) grew 10% to RM285.9b in 2007 to provide a dividend of 5.8%. Assets are expected to grow by 21%, year-on-year, to RM346b in 2008 to keep the same dividend rate. Simple math do not add up!

5. Today the Dow Jones had fallen to around 12000 from 15000. So have nearly all the bourses in the world with few exceptions like Brazil. It is fair then to assume that EPF's foreign investments are likely to receive a double whammy – foreign exchange losses and intrinsic losses as well.

6. Obviously, EPF accountholders are kept in the dark. Could these funds be invested in collusion secretly with fund management companies appointed by EPF like Nomura (with massive sub-prime losses and was fined for securities fraud) and some proceeds to certain individuals with creative accounting techniques?

The Beginning of this Sordid Mess – The Evidence

1. In April 2005 when Malaysia Central Bank announces liberalization. Pension funds, EPF and unit trusts can invest overseas.

2. In 2005 KWAP (Kumpulan Wang Amanah Pencen – Civil Servants Pension Fund) had a tough time finding a solicitor who had expertise to vet for an International Private Equity Agreement and make necessary changes. Their panel interviewed 30 to 40 legal firms. They finally awarded this contract to vet to Messrs H.M.J. Shaharom & K.S. Wee. Even the fees were agreed upon.

3. However upon completion, KWAP were in for a surprise as the amended vetted agreement pertaining to exceptional clauses and irregularities were rjected by the mandarins at KWAP. Legal Work was done regardless upon agreed principle. The law firm sued for legal fees and won an order (was obtain) but KWAP uses delaying tactics by changing law from Zainal Abidin & Co to Shook Lin & Bok. Case drag to May and June 2008. This whole thing is under the purview of the Minister of Finance. It is believed the present Chief Secretary had no knowledge of this court case.

4. Was this investment again safe and was there any instrument to safeguard the USD depreciation? In 2005 at RM 3.80 to the dollar, the original USD 30m investment would be equivalent to RM 114m. However, at current rates that USD 30m would amount to less than RM 96m only resulting in a whopping RM 18 million translation loss in investment belonging to KWAP. Other related questionable charges and fees highlighted were not adhered to. Instead the International Private Equity went ahead in original unvetted or forensic taxed form.

5. None of these appeared in the mainstream media. Copies of these public documents are be downloaded here (about 30MB): HERE

Kalau Menangguk Biar di Air Keruh

A Kadir Jasin

HANYA orang yang tidak cerdik atau tidak tahu selok-belok menangkap ikan sahaja yang akan menangguk di tempat yang airnya jernih.

Orang yang cerdik dan tahu selok-belok menangkap ikan akan menangguk di tempat yang airnya keruh.

Akhbar arus perdana milik Umno, Utusan Malaysia hari ini (22 Mac), antara lain, melaporkan:

Pandangan paling lantang disuarakan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang mempertikaikan keikhlasan hasrat bekas Presiden Parti Melayu Semangat 46 (S46) itu (Tengku Razaleigh Hamzah).

Sambil menentang sebarang cubaan untuk mencabar kepimpinan presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Hishammuddin menegaskan tindakan Tengku Razaleigh umpama menangguk di air yang keruh.

Selalunya air yang jernih tidak ada ikan kecuali ikan seluang, sepilai dan sepat ronggeng. Kalau adapun ikan besar ia akan lari apabila ternampak tangguh.

Air yang keruh selalunya banyak ikan dan udang. Kadang-kadang ular guni buruk dan buaya pun ada. Malah ikan yang banyak itulah yang menyebabkan air menjadi keruh. Orang yang tahu selok-belok menangguk akan mencari tempat yang keruh airnya.

Bila dia menurunkan tangguk, ikan tak nampak. Seorang penangkap ikan yang pakar tahu bila ikan masuk tangguk dengan merasa batang tangguknya.

Jadi amatlah tepat kalau Ahli Parlimen Gua Musang dan bekas Naib Presiden Umno itu memasang tangguknya di air yang keruh.

Lagipun air keruh yang kini menenggelami Umno bukanlah akibat perbuatan Tengku Razaleigh tetapi akibat tindak tanduk pembesar-pembesar atasan Umno dan konco-konco mereka. Ketua Pemuda itu adalah antara pembesar terbesar Umno.

Tak apalah kalau Ketua Pemuda itu hendak mengherdik Tengku Razaleigh dan mempertahankan bosnya. Biasalah tu. Sorong papan tarik papan, buah keranji dalam perahu, suruh pertahan aku pertahan, dalam hati tuhan saja yang tahu.

Tapi pelik jugalah bila dia dan pergerakannya tidak ambil apa-apa tindakan ke atas Ahli Exco Pemuda dan Ahli Parlimen Jerlun Mukhriz Mahathir yang menghantar surat menggesa Perdana Menteri dan Presiden Umno letak jawatan.

Mula-mula bukan main berang dia. Marah sungguh kepada si Mukhriz itu. Tapi apabila Exco Pemuda bersidang lain pula bunyinya. Tidak ada tindakan sebab itu surat peribadi, konon ceritanya. Kalau tidak ada-ada, masakan tempua bersarang rendah. Ada orang gertakkah?

Kalau Ketua Pemuda hanya berani bercakap, Tengku Razaleigh berani bercakap dan berani mengotakan cakapnya. Saya pun tak ingat sudah berapa kali Ketua Pemuda itu bertanding untuk mendapatkan jawatan dan mempertahankan jawatan parti. Itu pun kalau dia pernah bertanding. Boleh sesiapa tolong beritahu?

Tapi Tengku Razaleigh dah banyak kali bertanding. Bertanding pilihan raya mulai 1969 dan Naib Presiden Umno sejak 1975. Lawan Musa Hitam pada tahun 1981 dan 1984 untuk jawatan Timbalan Presiden dan lawan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk jawatan Presiden pada tahun 1987. Jadi kalah menang bertanding bukan pengalaman baru bagi Tengku Razaleigh.

Kali terakhir Perdana Menteri dan Presiden Umno sekarang bertanding adalah pada tahun 1993 untuk jawatan Naib Presiden tetapi kalah. Kalah pun Dr Mahathir kekalkan juga dia dalam Kabinet.

Lepas itu dia naik dan naik tanpa sebarang pertandingan. Ada orang kata atas ihsan Dr Mahathir. Orang kata, bukan saya.

Jadi kalau nak kira berani lawan dan banyak kali lawan, tak banyak orang boleh lawan Tengku Razaleigh. Muda berani, dah jadi veteran pun tetap berani. Dah tak ramai lagi orang macam ini dalam Umno selain Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh.

Dr Mahathir kata dia sokong cadangan Tengku Razaleigh agar mesyuarat agung luar biasa Umno diadakan bagi membincangkan kekalahan teruk parti itu.

Tetapi dia berpendapat mungkin sukar Tengku Razaleigh nak dapat pencalonan yang mencukupi daripada bahagian Umno untuk lawan Presiden Umno. Dia memerlukan sekurang-kurangnya 60 pencalonan bahagian.

Dr Mahathir yang menerima kunjungan Tengku Razaleigh minggu lalu, bagaimanapun, berasa mungkin ada calon-calon lain yang ingin bertanding merebut jawatan tertinggi Umno itu.

Namun Dr Mahathir kurang yakin dengan cabaran itu kerana katanya para pembesar Umno (istilah pembesar adalah istilah saya) kini takut bersuara dan banyak berpura-pura.

Di depan Presiden mereka sokong mati-matian tetapi di belakang mereka kutuk habis-habisan. Begitu juga dengan ikrar mereka hendak sokong Tengku Razaleigh pada pemilihan tahun 2004. Apabila dapat panggilan dan diberi “habuan” oleh orang tertentu, janji ke mana, Tengku Razaleigh ke mana.

Tetapi itu ketika Perdana Menteri dan Presiden Umno sedang berada di puncak jaya kerana baru menang mandat raksasa dalam pilihan raya umum 2004.

Sekarang Perdana Menteri dan Presiden Umno sedang berada di lurah penuh onak dan duri kerana kalah teruk dalam pilihan raya umum 2008.

Jadi cabaran Tengku Razaleigh atau sesiapa sahaja terhadap beliau kali ini adalah berbeza daripada cabaran tahun 2004. Seperti kecundangnya Umno, begitu jugalah kemungkinan nasib yang akan menimpa beliau. Saya katakan "mungkin."

Manalah tahu mungkin ada pembesar Umno di bahagian yang mendapat semangat baru dan bersedia berterus terang setelah menyaksikan tragedi yang melanda parti mereka pada 8 Mac lalu.

Tetapi kalau mereka nak terus puji dan ampu, maka tidak ada lagilah alasan bagi ahli dan penyokong Umno yang berpaling tadah mengundi pembangkang kerana jelik dan jelak dengan kepemimpinan parti untuk kembali semula ke pangkuan parti itu.

Dan apabila Perdana Menteri dan Presiden Umno tidak lagi dihormati, makan jadilah macam di Perlis dan Terengganu di mana calon Menteri Besar yang beliau tauliahkan ditolak oleh Istana dan orang lain dilantik.

Khabarnya Ahli Dewan Undangan Negeri Umno akan memulaukan majlis mengangkat sumpah ADUN Kijal, Ahmad Said (Umno) sebagai Menteri Besar Terengganu di Istana Tamu, Kuala Terengganu, esok.

New UMNO party mascot

mobilepsy

Following my observation, I firmly concluded that UMNO=Talk Cock!

Reason No.1 : Many years back when MPs of the opposition switched camp to BN no problem-leh. But now when the other way round happening, UMNO complaining this complaining that, sumore wants law for mini local election if switch camp.

Reason No.2 : When Hindraf held peaceful street protest, they were greeted by water cannon and tear gas. Then UMNO said street protest is not the Malaysian way. But when UMNO Penang held street protest, no action taken, no komen given, mata tutup sebelah.

Reason No.3 : When Lim Kiat Siang said boycott Perak MB swearing in, UMNO said no respect to the Sultan. But now those UMNO talk cock fellows sendiri want to boycott Terengganu MB swearing in, really BIADAP.

SO IT IS OF MY CONCLUSION THAT UMNO=Talk Cock. Sumore I believe that when they talk, it is more like ayam betina pretending to berkok-kok a.k.a. Talk Cock!!!! So on the next EGM, no need to unsheath the keris, just unzip the pants, no need to kiss & wave the keris, just kiss and wave the..........

REHAT JAP

Jom Pakat Sokong Istana!

amdang81

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

"Amdang, apa sebenarnya isu Mat Said?" Tanya beberapa teman terdekat melalui YM setelah terbaca satu posting aku yang penuh tanda tanya sebelum ini.

Aku tidak sangka catatan kosong aku itu begitu menarik perhatian ramai pihak. Mungkin kerana berita bakal MB Terengganu ini begitu ditunggu-tunggu kerana telah masuk minggu kedua Terengganu tiada MB. Aku sebenarnya sedang menyiapkan suatu kertas kerja bagi dibentangkan esok dalam mesyuarat di pejabat. Jadi bagi 'menghormati' berita terkini pelantikan MB Terengganu, maka aku selitkan coretan ringkas itu.

Lupakan seketika skandal seks Mat Said. Aku akan dedahkannya akan datang. Apa kata jika untuk beberapa jam lagi kita sama-sama menyokong pihak istana khususnya dalam perlantikan MB Terengganu yang baru. Selepas Mat Said disahkan menjadi MB, barulah kita berbicara bagaimana pula menentang MB baru UMNO Terengganu itu. (teruk ke gini? Heheheh)

Ini tidak bermakna kita menyokong Mat Said sebagai MB, namun sokongan yang diberikan di sini adalah kepada keputusan pihak Istana Terengganu memilih MB. Menghalang keputusan pihak Istana boleh diumpamakan bermusuhan dengan istana. Tetapi menurunkan MB yang rosak (walaupun baru dilantik) adalah hak rakyat dalam memilih pemimpin. Di sinilah kita perlu berperanan dalam melaksanakan 'check and balance'.

Dari segi politiknya, pelantikan MB selain Deris akan mengakibatkan UMNO Terengganu bermasalah besar. Ini kerana kebanyakan yang menjadi calon PRU 12 lalu adalah calon pilihan dan penyokong Deris. Mat Said sendiri dikatakan pada mulanya terkeluarkan namanya dari senarai calon, namun dia telah 'menekan' Deris. Akhirnya Mat Said benar-benar telah menekan Deris.

Setelah menjadi MB buat beberapa ketika, Mat Said bolehlah berlagak dengan jawatannya itu. Kemungkinan dia dibuang dari UMNO ada, namun ianya tidak akan menghilangkan jawatannya sebagai MB sehinggalah Sidang DUN membuat undi tidak percaya kepada Mat Said.

UMNO Terengganu tidak bermasalah untuk membuat undi tidak percaya kerana 22 + 1 dari MCA sudah terlebih cukup bagi menghilangkan kuasa MB pada Mat Said. Namun, alang-alang sudah sampai ke tahap ini aku kira Mat Said perlu terus melangkah ke hadapan dan menerima pelantikan sebagai MB tersebut.

Tidak semua orang berpeluang menjadi MB. Lebih-lebih lagi MB negeri kedua terkaya di Malaysia! Bila halangan sudah tiada, maka yang tinggal hanyalah peluang. Jadi manfaatkanlah peluang yang ada walaupun tempoh yang akan dilalui tidak panjang. Mana tahu Terengganu mencatat sejarah baru sebagai MB paling singkat pula!

Aku juga merasakan tidak lagi menjadi satu kesalahan (sekiranya sebelum ini salah) memasang banner-banner menyokong sepenuhnya MB pilihan istana ini. Biar Mat Said tidak terasa kerdil dan keseorangan dalam hal ini. Biar Mat Said tahu pihak istana begitu disokong rakyat. Walaupun dia tidak tahu dia juga tidak akan dibiarkan lama di kerusi MB itu.

amdang: Pecah dan perintah!

UMNO MEMANG BIADAP dan KURANG AJAR

Ahmad Said boleh dikenakan tindakan disiplin
Oleh:NORLIZA ABD. RAHMAN
Beritloya

PUTRAJAYA 22 Mac - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Datuk Ahmad Said yang dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru boleh dikenakan tindakan tatatertib oleh parti UMNO jika menerima jawatan tersebut.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, ini kerana pelantikan Ahmad yang dipilih oleh istana itu jelas mengingkari arahan Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mahukan Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar.

Katanya, berbeza dengan prosedur pelantikan Menteri Besar Perlis, pelantikan Ahmad tidak mendapat sokongan daripada 23 ADUN Terengganu yang sebulat suara memberikan sokongan kepada Idris.

''Pelantikan Menteri Besar Perlis Datuk Dr. Mohd. Isa Sabu mendapat sokongan daripada sembilan ADUN berbanding beberapa ahli yang memberi sokongan kepada Shahidan.

''Jadi, jika Ahmad masih tetap dengan pendirian menerima jawatan ini, tindakan tatatertib parti akan dikenakan terhadapnya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Tengku Adnan memberikan reaksi demikian ketika diminta mengulas pengumuman pejabat Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu mengenai pelantikan Ahmad.

Tegas beliau, sebagai ahli parti, ADUN Kijal itu perlu tahu apakah akibat yang bakal diterima olehnya jika melanggar keputusan presiden.

''Sebagai ahli UMNO dan BN, kita kena akur pada keputusan presiden parti, kita kena sayang parti, negara dan bangsa melebihi kepentingan peribadi tanpa mengira etnik kita," katanya.


Ditanya mengenai tindakan kesemua 23 ADUN yang akan memulaukan Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar esok sebagai tanda protes, beliau berkata, Ahmad akan bersendirian kerana tidak disokong oleh sesiapa.

Mengulas lanjut, beliau berkata, ''Dia (Ahmad) sepatutnya ikut arahan yang diberikan oleh presiden kerana surat tauliah sudah diberikan kepada Idris untuk angkat sumpah, jadi apa yang orang lain nak cuba lobi."

Ditanya mengenai terdapat campur tangan istana dalam kemelut pelantikan Menteri Besar Terengganu, beliau memberitahu: ''Saya tidak mahu bergaduh dengan sesiapa."

Tengku Adnan menjelaskan, walaupun istana berhak melantik Menteri Besar, tetapi presiden parti yang menang majoriti boleh menamakan Menteri Besar untuk sesebuah negeri.

No2umnO - Kalau UMNO tidak dikuburkan, rosak semua rakyat dan ahli politik. Sudah sampai masanya untuk Raja Raja Melayu dan semua rakyat bersatu hapuskan kebongkakan dan keegoan UMNO dari muka bumi.

Mengapa Khir Toyo Lepas Jawatan Dalam Parti?

MSO
AWAL-AWAL lagi saya sudah merasakan pengakuan Mohamad Khir Toyo dalam tv sewaktu mengumumkan beliau melepaskan jawatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor kononnya atas kerelaan beliau dan tidak ada sebarang tekanan ke atasnya saya tidak mempercayainya. Sebabnya, masakan semudah itu Khir melepaskan jawatan yang cukup berprestaj itu.

Semua orang bermati-matian berusaha untuk memegang jawatan itu. Khir pula dengan senang melepaskannya, macam melepas merpati putih tanda kedamaian! Alasan Khir Toyo beliau lepas kerana ambil tanggungjawab atas kekalahan teruk BN/Umno di Selangor. Benarkah?

Tidak masuk akal alasan berkenaan. Khir sengaja mencari alasan untuk menghalalkan tindakannya. Dalam soal ini bekas MB Selangor itu ada menyembunyikan sesuatu daripada pengetahuan umum. Khir tidak jujur kepada dirinya sendiri.

Dalam keadaan sekarang beliau seharusnya tidak menjadi pandir. Beliau harus berani berterus terang dan membela diri sendiri. Dalam keadaan sekarang tidak ada gunanya ikhlas dan berkorban untuk kesejahteraan parti. Umno dalam apa keadaan dan lakulah apa sekalipun ia tidak akan sejahtera lagi. Umno sudah parah!

Bagi saya Khir tetap kena tekan. Atau kena masukkan dalam botol dan mulut botol ditutup! Ini menyebabkan Khir tidak dapat bernyawa dan menjadi sempuk. Kalau beliau tidak ditekan dan diasak, saya kira bukan semudah itu untuk Khir keluar dari pintu pejabat Umno Selangor.

Kalau benar alasan yang dikatakan Khir itu, ini bermakna bukan beliau saja yang kena berbuat begitu. Orang lain juga yang partinya kalah perlu berbuat demikian.

Mahadzir Khalid di Kedah kena lepaskan jawatan Pengerusi Umno Kedah. Kedah juga mengalami nasib sama dengan Selangor. Kedah juga terlepas kepada pembangkang. Pas telah membentuk kerajaan di sana. Menteri Besarnya, Azizan Abdul Razak.

Menangis dua jam

Begitu juga dengan Perak. Tajol Rosli Ghazali bukan saja perlu menangis kerana tidak mahu tinggalkan kediaman Menteri Besar atau menangis dua jam kerana nak serahkan kerusi Gerik kepada MCA. Tetapi beliau juga kena menangis dan lepaskan jawatan pengerusi perhubungan Umno Perak.

Perak juga bukan menang. Pembangkang, PKR-Pas-DAP telah menubuhkan kerajaan di negeri berkenaan. Mohd Nizal Jamaluddin sudah menjadi Menteri Besar.

Begitu juga dengan Annuar Musa di Kelantan. Annuar Musa dan Awang Adek Hussein juga gagal untuk merampas Kelantan. Annuar juga perlu melepaskan jawatan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan. Bukan itu saja jawatan-jawatan lain juga perlu dilepaskan termasuk jawatan Presiden Kafa, pengerusi surau Bukit Marak dan sebagainya. Sebab tanggungjawab dan malu Annuar sangat besar di Kelantan. Selain dia kalah taukeh dia juga kalah!

Di Kelantan MBnya ialah, *****.... eh... bukan...bukan masih lagi Nik Abdul Aziz Nik Mat, dan bukan Awang Adek, Awang Adek sudah terkorban khbarnya masih nanar sampai hari ini.

Tetapi kenapa mereka tidak ambil tanggungjawab seperti Khir Toyo? Apakah mereka itu tidak ada muka atau jenis muka ditampal dengan belulang biawak? Tidak tahu malu muka! Manakala Khir pula yang suka makan tempe itu tahu malu dan ada perasaan bertanggungjawab?

Justeru apa yang Khir kata itu hanya alasan sahaja. Apa yang berlaku beliau kena tekan agar melepaskan jawatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor. Kalau bukan kena tekan tidak semudah itu Khir bersedia untuk berundur. Masakan sebagai bekas MB beliau hilang penyokongnya sekelip mata sahaja. Ke mana menghilangnya Exco yang mengelilingi beliau selama ini?

Khir ini pun satu jenis manusia juga, orang tekan sikit sudah mengaduh, sudah mengaku kalah. Apalah jenis ahli politik kalau serapuh itu! Jelas Khir bukan seorang fighter.

Siapa yang menekan Khir Toyo di Selangor?

Untuk mengetahuinya cukup mudah. Tenguk siapa yang dilantik oleh Abdullah Ahmad Badawi mengetahui Umno Selangor. Dia ialah Muhammad Mohd Taib bekas menantu Sultan.

Suara ghaib
Jadi orang yang menekan Khir tidak lain dan tidak bukan, ialah bekas MB Selangor itu. Dalam hal ini sudah pasti Muhammad Taib akan gunakan suara ghib untuk tidak menampakknya.

Mungkin Muhammad Taib ada sound sesuatu kepada Abdullah mengenai Khir sehingga Abdullah merestui agar Khir Toyo berundur.

Abdullah yang terkenal dengan hobi suka tidur itu tidak akan mengetahui apa yang berlaku di Selangor kecuali ada orang yang memberi tahu dan membisikan sesuatu di telinganya. Selalunya Abdullah mengendorsekan sahaja apa-apa yang telah diputuskan.

Kemalangan yang menimpa Khir Toyo itu ialah kerana beliau kurang cekap dan tidak dapat membaca riak dalam ombak. Beliau kurang bijak membaca teka teki politik. Beliau seperti jahil dengan Machiavellism.

Jadi ada apa yang berlaku di Selangor terhadap Khir Toyo ialah beliau telah menjadi mangsa permainan politik gertak dan kodeta. Sesiapa yang mudah gelabah dan cemas maka mudahlah pula kuasa yang digenggamnya akan dikodeta! [klang 4:00 pm 22/03/08]

Posting terkini

Blog Archive