KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 10, 2008

Tawaran turunkan harga minyak, buat BN gelabah

Tawaran BA turunkan harga minyak buatkan BN gelabah
Wan Nordin dan Roy Rasul
Harakah

Awal Januari 2008, kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi 'gelabah' dengan pengumuman pembangkang berhubung tawaran menurunkan harga minyak jika Barisan Alternatif (BA) diberi mandat memerintah negara pada Pilihan raya Umum ke-12.

Tawaran BA berasaskan kepada beban rakyat selepas kenaikan harga minyak pada tahun 2006 yang mengakibatkan harga pelbagai barangan keperluan meningkat berkali ganda.

Mantan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Anwar Ibrahim turut mengumumkan tawaran tambahan dengan hasil keuntungan Petronas, rakyat akan diberikan pendidikan percuma bermula dari pendidikan rendah hingga pengajian tinggi.

"RM10 billion akan diambil dari keuntungan Petronas untuk kita turunkan harga minyak, ia tidak menjejaskan lagi, dan jika ambil RM10 billion lagi untuk belanjakan kepada rakyat mendapat pendidikan percuma, keuntungan masih banyak.Saya ada pengalaman tadbir kerajaan dan sebagai Menteri Kewangan, kita tahu nak buat macam mana," kata Anwar semasa berceramah di Linggi, Negeri Sembilan pada 28 Disember lalu.


Untuk makluman, pada tahun 2006, harga petrol naik daripada RM1.62 kepada RM1.92 seliter bagi gred RON 97 - naik 18.5 peratus dalam tempoh tujuh bulan. Harga petrol RON 92 pula naik kepada 1.88 seliter. Harga diesel juga naik 30 sen atau 23.4 peratus dari RM1.281 kepada RM1.581 seliter.

Turut dinaikkan sebanyak 30 sen ialah harga gas petroleum cecair (LPG) - daripada RM1.45 kepada RM1.75 sekilogram.Sebelum itu pada Julai 2005 harga petrol naik tujuh peratus atau 10 sen manakala diesel naik 23 peratus atau 20 sen dan LPG naik 5 sen.

Dalam keadaan kerajaan BN berkira-kira untuk menaikkan harga minyak lebih RM2.00 seliter selepas pilihan raya umum ini, pengumuman BA mengakibatkan jentera BN terpaksa menggunakan media arus perdana untuk menangkis tawaran itu dengan pelbagai dakyah dan penafian.

Ramai professor dan pensyarah 'pakar ekonomi goreng pisang' yang dijemput oleh media milik kerajaan untuk mengulas tawaran pembangkang yang bertujuan memperlekeh tawaran itu.

Perdana Menteri dan Timbalannya, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak bingkas menyatakan bahawa tawaran itu tidak rasional dan hanya akan mengakibatkan negara 'bankrup'.

Selain itu kerajaan mengandaikan bahawa telaga minyak Malaysia mempunyai bekalan minyak yang hanya boleh menampung untuk beberapa tahun sahaja lagi dan tindakan mengimport perlu dilakukan selepas ini.

Justeru keuntungan Petronas tidak boleh dikompromi untuk menurunkan harga minyak sebaliknya persediaan untuk tujuan pengimportan satu hari nanti.

Kenyataan ini dilihat berbeza dengan maklumat rezab negara yang ada kini mengikut jawapan Perdana Menteri di Parlimen pada November 2005 sejumlah 5.29 bilion tong boleh kekal untuk 19 tahun, selain penemuan demi penemuan telaga minyak terbaru seperti Telaga Minyak Pisagan 1A dan di Kelantan yang belum diusahakan lagi.

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menjawab 'teriakkan' PM dan Timbalannya itu dengan memberi jaminan jika BA dimandatkan rakyat, pastinya harga minyak akan diturunkan ke satu tahap munasabah yang tidak akan membebankan rakyat.

Bagi Khalid, keuntungan Petronas seharusnya mencukupi untuk membantu meringankan beban yang ditanggung rakyat dan pada masa yang sama pembangunan negara dapat dilaksanakan dengan menggunakan untung itu bersama hasil-hasil kerajaan yang lain seperti cukai dan sebagainya.

Khalid mencabar Najib untuk membentangkan secara terperinci semua perbelanjaan yang telah dibuat oleh kerajaan menggunakan hasil Petronas kepada Parlimen.

Melihat kepada senario semasa, Khalid percaya, hasil Petronas telah dibazirkan akibat korupsi dan pengurusan yang tidak tulus di dalam pengendaliannya oleh kerajaan BN.

Pembentangan Belanjawaan 2008 jelas menunjukkan perbelanjaan operasi negara yang melebihi RM120 billion tidak boleh ditampung dengan kutipan hasil cukai pendapatan dan hasil cukai yang lain kerana perolehan ini akan hanya berjumlah RM75 bilion.

Senada dengan Khalid, Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar turut menyatakan bahawa kenyataan kerajaan akan muflis jika mengurangkan harga minyak hanyalah alasan terdesak setelah melihat pembangkang mampu memikirkan congakan keuntungan Petronas yang kini mencecah hampir RM80 bilion untuk kesejahteraan rakyat.

Sejak tahun 2000 hingga 2007, Petronas memperolehi keuntungan yang besar berikutan kenaikan harga minyak di pasaran dunia beberapa kali.

Keuntungan Petronas meningkat berkali ganda akibat keuntungan dari kenaikan harga minyak mentah dunia.

Keuntungan sebelum cukai Petronas bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2007 berjumlah RM76.3 bilion merupakan yang tertinggi dalam sejarah.


Hasil keuntungan tersebut, sejumlah RM 48.3 bilion disumbangkan Petronas kepada kerajaan dalam bentuk cukai, dividen, royalti dan eksport duti.

Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Tan Sri Mohd. Hassan Marican berkata, sehingga tahun 2006, Petronas telah membayar RM 287 bilion kepada kerajaan.

Malangnya, limpahan keuntungan itu tidak digunakan untuk membantu rakyat secara keseluruhannya.

Cadangan Perdana Menteri untuk menghalusi sistem subsidi sedia ada dan mensasarkan kepada golongan yang benar-benar layak dipersetujui motifnya, tetapi diragui pelaksanaannya.

Pada tahun 2006 dalam kerajaan mengumumkan penarikan subsidi minyak sejumah RM4.4 billlon bertujuan untuk peningkatan taraf pengangkutan awam.

Akhirnya tindakan itu tidak menguntungkan rakyat kerana kemudahan pengangkutan awam masih pada tahap yang sama, dan penarikan subsidi itu hanya memberi keuntungan kepada syarikat anak Perdana Menteri, Kamaluddin Abdullah yang dilaporkan mendapat kontrak melalui Scomi Engineering dalam kerja-kerja membaikpulih 1500 gerabak keretapi KTM Berhad bernilai RM50 juta dan memasuki tawaran tender membina 400 buah badan bas untuk Syarikat Prasarana Negara Berhad (PNSB) milik kerajaan bernilai RM120 juta.

Selain itu timbul persoalan mengenai cara keuntungan bersih Petronas dibelanja menjadi satu misteri kepada rakyat, dan keuntungannya antara lain digunakan sebagai penyelamat projek-projek nazak 'kroni' sedangkan Petronas bukan milik individu.

Ini dapat dilihat dari rekod perbelanjaan Petronas yang didakwa oleh satu kajian dari Biro Penerangan KeADILan, antaranya bagi projek mega Menara Berkembar Petronas RM10 bilion; KLIA RM 10,5 bilion; Putrajaya dan MSC RM19 bilion; Trek Formula One RM286 juta; menaja Petronas Sauber F1 RM1 Bilion setahun; menaja subsisi gas RM14 bilion setahun yang hanya menguntungkan pembekal antaranya YTL Power (milik Yeoh Tiong Lay) dan Genting Sanyen (Lim Goh Tong); menyelamat DRB-Hicom (proton) RM 1.0 bilion; menyelamat MISC milik Mirzan Mahathir sejumlah RM1.8 billion dan Bank Bumiputra RM4 bilion.

Jika kelemahan pengurusan yang mengakibatkan Petronas terpaksa menanggung 'bail-out' ini diatasi dengan pengurusan berhemah, nescaya impian pembangkang untuk mengurangkan harga minyak dan memberikan pendidikan percuma boleh dilaksanakan.

Selagi Petronas tidak dapat menjelaskan bagaimana untung bersihnya dibelanjakan, rakyat Malaysia berhak meminta syarikat milik rakyat itu berkongsi keuntungannya dengan rakyat daripada syarikat itu membazirkan wang menyelamatkan kroni.

Usaha bagi memastikan setiap sen keuntungan Petronas dibahaskan di Parlimen perlu diteruskan, selain menyatakan 'protes senyap' melalui undi pada pilihanraya umum akan datang. - mks.

Pak Lah Bapa Sekular Malaysia

perantaukite

Awal Tahun baru Islam 1429, kita dikejutkan bila ... MB (N 9) arah sekolah asing pelajar disiasat.... Pertama MB berkenaan melihat kepada dasar kementerian dn pekeliling mana yang digunapakai. Apa pun alasan sekolah bertindak yang mungkin ' memberi alasan disiplin' ke atau apa ke.. sekali imbas bila dilaporkan dan ditatapi untuk umum berita ini, tentulah yang salah 110 peratus adalah pihak pengurusan sekolah serta guru-guru yang bertindak sedemikian.

Mengulas isu, ini dalam kes pekeliling segerasi kaum pekeliling yang melarang program aktiviti keagamaan (Islam) digunasama dalam acara umum sekolah adalah salah sekarang sejak 3 oktober 2007. Jika semua ibubapa kaum lain, tahu dan peka mereka boleh menyaman pihak sekolah. Justeru ramailah guru besar serta pengetua yang akan bertindak 'keras' melarang doa semasa perhimpunan mingguan demi untuk 'menjaga' hati dan perasaan kaum lain.

Yang kita musykilkan, penulis berpengalaman penuh berkhidmat di sekolah yang majoriti pelajar adalah berbangsa Cina dimana pentadbir atau pengetua sekolah dan GPK adalah semuanya Cina, maknanya majoriti guru adalah melayu, tapi majoriti pelajar adalah Cina. Bila setiap kali perhimpunan agenda membaca doa dimulakan, dan pengetua amat marah jika tiada bacaan doa oleh pelajar-pelajar Melayu (kes terpencil kot). Keua bila musim PMR dan SPM sekolah dengan restu pengetua atau pentadbir anjurkan solat hajat unuk peperiksaan PMR atau SPM, doannya kata adalah untuk semua pelajar. Begitu juga majlis berbuka puasa PIBG kami majoriti Cina, datang berbuka bersama-sama dengan guru-guru (kes terpencil kot), mungkin situasi ini berlaku di sekolah-sekolah Cina luar bandar bukan dalam bandar. Apa pun asuhan dari kita adalah segala-galanya.

Situasi ini, kini negara 'mula masuk' ke era sekular seakan-akan ingin meniru era negara Turki zaman Kamal Attartuk. Maka bolehlah kita mahkotakan Pak Lah adalah ' Bapa Sekular Moden' Malaysia. Sekiranya gelaran bapa-bapa kepada PM - PM yang lalu bagi kita menghebah dan memberitahu rakyat teramai.

Menyorot kembali isu di bawah sepertimana yang dilaporan oleh akhbar BH, maka rakyat yang masih 'peka' bukan yang 'pekak' tidak perlu terkejut dan melenting terkejut beruk bilamana melihat tindakan MB Negeri Sembilan. Memang relaitinya begitu.

Sekarang ini, rakyat dan pemerintah sensitiviti adalah kepada amalan dan pengamalan agama Islam yang ekstream kot. Maknnya asing pelajar lelaki perempuan adalah ekstream, baca doa ekstream, baca yasin adalah sensitif, adakan ceramah agama adalah sensitif.!!!!!!!!! |more...|

Asing Pelajar Ikut Jantina Jadi Satu Kesalahan?

nahdah.wordpress

Saya pelik dengan apa yang berlaku di Seremban melalui apa yang saya baca di Bernama.

Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hassan menyelar tindakan sebuah sekolah kerana mengasingkan pelajar perempuan dan lelaki dalam semua aktiviti termasuk ketika membeli makanan di kantin. Kononnya tindakan sekolah tersebut menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan ibu bapa, sehingga MB terpaksa mengarahkan Jabatan Pelajaran untuk campur tangan.

Saya meninggalkan bangku sekolah 7 tahun lepas, saya belum lupa lagi. Memang menjadi satu perkara biasa di kalangan pelajar sekolah diasingkan dalam aktiviti-aktiviti akademik mahupun bebas seperti pengajaran Pendidikan Jasmani, beratur dalam perhimpunan sekolah, duduk mendengar ceramah di dewan, termasuklah beratur membeli makanan di kantin.

Sewaktu menjadi Ketua Pengawas dahulu pun saya masih lagi ingat betapa saya akan mengarahkan beberapa pengawas memantau barisan samada di perhimpunan ataupun waktu rehat, di mana bahagian lelaki dijaga pengawas lelaki dan bahagian perempuan dijaga pengawas perempuan. Hatta aturan pelajar di dalam kelas pun, kebiasaannya lelaki akan duduk sebelah lelaki, perempuan duduk di sebelah perempuan.

Malah saya ada bertanya cik adik saya yang kebetulan bekas pelajar di SMK KGV Seremban, di sana memang aktiviti pelajar diasingkan lelaki dan perempuan. Malah dia juga berkata, “memang biasalah asing lelaki perempuan.” Jadi apa masalahnya dengan MB Negeri Sembilan ini?

Kata MB Negeri Sembilan:

“Kita tidak mahu ada sekolah buat dasar baru. Dasar kita ialah sekolah bercampur, kalau nak asing-asingkan murid baik tidak payah buat sekolah campur.”

Aduh! Sekolah campur tidak bermakna ia menghalalkan percampuran tanpa batasan di kalangan pelajar. Malah memang menjadi kebiasaan ada pengasingan pelajar lelaki dan perempuan dalam aktiviti-aktiviti pengajaran dan pembelajaran (P&P).

Saya melihat apa yang berlaku di sekolah tersebut ialah apabila perkara tersebut dijadikan sebagai prosedur rasmi dalam sekolah. Sedangkan amalan sedemikian rupa menjadi amalan biasa di mana-mana sekolah di Malaysia. Soalan saya, di mana salahnya pengasingan tersebut dijadikan prosedur>

Kalau peruntukan yang didakwa dilanggar itu didasarkan dalam dasar pendidikan negeri, maka beri klarifikasi jelas, dasar mana yang dilanggar. Kalau ibu bapa tidak setuju, apa rasional bantahan dibuat, jelaskan secara spesifik.

Jangan main semberono sahaja.

KHAIRY AKAN RASUAH PENGUNDI


RM 100 untuk satu pengundi di Rembau
antikhairy

Sah menantu PM akan bertanding di kerusi parlimen Rembau. Itu maklumat yang kami perolehi. Ramai yang bertanya bila kami akan menyiarkan DVD Skandal Seks pemimpin pemuda UMNO yang berada dalam simpanan kami. Kami hanya berharap agar semua bersabar. DVD tersebut akan dikeluarkan bila sampai masanya.

Satu maklumat yang kami baru terima, RM 100 akan diberi kepada setiap pegundi di Rembau bagi memastikan kemenangan menantu PM yang buat pertama kalinya bertanding dalam pilihanraya umum.

Akan bersambung.....

Anak Jati Rembau

The Eight Land Scandals Involving the UMNO Politican.

malaysianunplug

|...| Scandalous! UMNO/BN Leadership Condoned UMNO Politician's Abuse of Power for "Land Grabbing " Ventures

Mad Aris is accused of abusing his power to alienate many reserve land plots in Ampang for commercial purposes.

These include:

  • green belts,
  • school reserves,
  • irrigation and drainage reserves,
  • road reserves, buffer zones and
  • empty land.
The land plots were alleged to be leased out to his cronies and the latter have in turn re-rented it out to other companies for a higher price.

M. Thomas, the Chairperson of the Residents Action Committee for Taman Nirwana Phase 1 and 2.who has been active in residents' associations for more than 14 years, said the commercialisation of reserve land started following the 1999 polls.

Malaysiakini compiled at least eight alleged land scandals based on information provided by local residents, gathered from memorandums and complaint letters,

These are:

1. The Millennium Curry House restaurant at Jalan Nirwana, Taman Nirwana.
2. The Light Industrial Zone located between the Middle Ring Road 2 (MRR2) and Kampung Pandan Dalam.
3. A furniture showroom 'Perabut Cempaka' at Jalan Cempaka 3, Taman Chempaka.
4. The Light Industrial Zone at Jalan Nirwana 10, Taman Nirwana.
5. The Pandan Puri Corporation plant nursery at Jalan 1, Taman Putra Sulaiman.
6. A demolished food court beside SMK Pandan Indah.
7. A driving range in Pandan Perdana and;
8. Three-storey houses in Taman Chempaka near the Star LRT station.

(Please go to Malaysiakini for further details on the above cases and for the followup story)

The residents have complained TO: MPAJ, Mad Aris himself, Selangor Menteri Besar Dr Mohd Khir Toyo, Abdullah and even the Anti-Corruption Agency.

But the issues remain UNRESOLVED. |...|

Election dry runs almost done

Star

KUALA LUMPUR: All signs point to the next general election being just a matter of weeks away, as political parties and leaders seem to have stepped up a gear in their preparations.

The favourite period being touted by political analysts is a couple of weeks after Chinese New Year, which falls on Feb 7. They point out that polling will likely be conducted during the school holidays (March 7 to 16).

Asked about this speculation, a senior minister said all Barisan Nasional component parties had completed their “dry runs for Terengganu, Kelantan, Kedah, Selangor and Johor”.

“The elections will be held soon enough – latest by the first week of March. Everybody is ready. If we wait any longer, fatigue will set in,” he added.

The dry runs are held to gauge the preparedness of the BN election machinery. The other states are expected to complete theirs by this weekend. |more...|

MUFTI vs MUFTICeramah n keterangan dari Mufti kerajaan Perak Ybhg. Dato' Seri Hj Harussani Bin Haji Zakaria ttg beberapa pendapat yg dkeluarkn oleh Mufti Perlis, Dato' Ashri Bin Zainal Abidin...

Mufti Jawab Mufti - part 2
Mufti Jawab Mufti - part 3
Mufti Jawab Mufti - part 4
Mufti Jawab Mufti - part 5
Mufti Jawab Mufti - part 6

Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar
Dgrkan kisah Saudara Mahfuz Omar sewaktu di tahan dahulu. Anda pejuang Islam? Mari pakat ramai-ramai sokong PAS satu keluarga, layari http://www.tvpas.com/mainpage.php?cat...

Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_2
Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_3
Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_4
Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_5
Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_6
Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_7
Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_8
Kisah Di Penjara: Mahfuz Omar_9

BIMBANG ADA YANG SAMBIL KESEMPATAN

RM75j disedia sewa, selenggara CCTV
Utusan Malaysia
Oleh S. ANAND KUMAR

KUALA LUMPUR 9 Jan. – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan telah menyediakan peruntukan sebanyak RM75 juta bagi menyewa dan menyelenggara kamera litar tertutup (CCTV) untuk tempoh lima tahun akan datang.

Menterinya, Datuk Seri Ong Ka Ting berkata, perkara itu akan dimulakan dalam tempoh terdekat ini dan telah dimaklumkan kepada Jemaah Menteri yang bermesyuarat hari ini.

Menurut Ka Ting, pada mesyuarat itu juga dimaklumkan bahawa satu surat pekeliling garis panduan pemasangan CCTV telah dikeluarkan oleh kementerian kepada semua pihak berkuasa tempatan (PBT).

Tambahnya, PBT diminta untuk memasang CCTV khususnya di tempat awam yang menjadi tumpuan orang ramai.

“Untuk menyahut saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, kementerian juga akan menyelaras supaya pelaksanaan ini mengikuti garis panduan.

“Selain itu, kita juga akan memastikan semua PBT memberi kerjasama kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam usaha membanteras jenayah,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Perdana Menteri semalam mengarahkan pelaksanaan tiga langkah penting membanteras jenayah dan memantapkan PDRM termasuk mewajibkan pemasangan CCTV di kawasan awam dan premis yang dikenal pasti berisiko tinggi.

Ka Ting berkata, pada mesyuarat Kabinet hari ini juga, Perdana Menteri telah memberi arahan bahawa sebagai salah satu langkah mencegah kegiatan jenayah, polis akan mengenal pasti lokasi-lokasi di tempat awam yang perlu dipasang CCTV.

Tambahnya, perkara (pemasangan) itu akan dilaksanakan oleh PBT.

Menurut beliau, bagi bangunan dan kompleks komersial yang ditentukan PDRM, pihak PBT akan mengingatkan pemilik premis untuk memasang CCTV yang boleh berfungsi selain dipantau dengan rapi dari semasa ke semasa.

No2umno - Sesungguhnya, keadaan yang tidak kita minta kekadang mendatangkan rezeki kepada mereka segolongan manusia yang menanti waktu untuk mencelah. Isu memasang kamera ini sebenarnya idea lama yang tertangguh tangguh. Mungkin kerana kurangnya peruntukan atau mungkin ianya tidak sepenting mana. Namun semakin kerap jenayah yang berlaku membuat kerajaan tidak mempunyai pilihan. Selain dari memasang dan berikan kenyataan. Kenyataan yang mungkin akan memberikan nafas lega kepada rakyat jelata. Tetapi sejauh mana ia berkesan. Kamera tidak bekerja tanpa ada nya si pemantau. Kalau pemantaunya leka, atau polis tidak bertanggung jawab untuk mengambil tindakan lanjut, maka ianya satu kaedah yang sia sia. Kita lihat kan sejauh mana berkesannya tindakan ini, tetapi harus diketahui bahawa RM75 juta bukan lah sedikit. Dicampur dengan wang pembaikan dan 'maintenance' bulanannya, ianya sudah cukup mewah kepada sesiapa yang memperolehi kontrak ini. Bukan apa, ianya mungkin menjadi satu projek pembaziran kerana terdetik dihati untuk mencari keuntungan. Seperti yang berlaku kepada projek komputer sekolah sekolah. Niatnya baik, muslihatnya hebat. Akhirnya wang dibazirkan, rakyat yang mendapat, remaja masih tidak maju, komputer dijenguk cuma sekali seminggu. Atau mungkin tiada langsung, kerana komputer rosak asyik diusung.

Apa Rasional Parti Mahasiswa Negara (PMN)?

f-hasan.blogspot.com

Assalamualaikum...
Sejak timbulnya huru hara penubuhan parti yang menganggu-gugat persada politik negara, saya terpanggil untuk mencari apa Parti Mahasiswa Negara ini sebenarnya, sehinggalah saya menjumpai artikel yang saya copy paste melalui http://nahdah.wordpress.com/2008/01/08/apa-rasional-parti-mahasiswa-negara-pmn/
untuk tatapan saya dan anda semua..

Semalam saya mendapat panggilan daripada sahabat saya, Najwan semalam berkenaan penubuhan Parti Mahasiswa Negara (PMN). Terkejut dengan perkembangan ini, saya cuba menghubungi beberapa teman lain untuk mendapatkan kesahihan mengenai PMN ini, di samping cuba mendapatkan informasi di media internet.

Cuba ada 2 sahaja liputan media internet yang dapat saya capai berkenaan penubuhan PMN ini, satu di Mstar dan satu lagi di Malaysiakini versi Bahasa Cina. Manakala Malaysiakini.tv ada menyiarkan video berkenaan kenyataan wakil PMN yang menghantar delegasi ke Pejabat SPR semalam.

PMN khabarnya mahu meletakkan calon bebas di beberapa kawasan di dalam Pilihanraya Umum akan datang. Asas penubuhannya, menurut jurucakap PMN, Mior Isfandy Mior Azizan:

“Selama lebih 50 tahun lanskap politik Malaysia tidak berubah dan masih di takuk lama. Pertandingan dalam pilihan raya seolah-olah hanya antara golongan aristokrat dari parti memerintah atau parti-parti pembangkang yang mewarisi empayar politik daripada kaum kerabat mereka.

“Arena politik negara masih menyaksikan pertembungan dua parti dominan yang masing-masing menghadapi masalah dalam tersendiri. Barisan Nasional dan pembangkang, terutama PAS, ibarat badut yang sentiasa bertelingkah sesama sendiri sedangkan rakyat terus tertindas.

“Pembincangan dan perbahasan kalangan mereka hanya tentang perkara remeh dan omong kosong berbanding isu yang relevan dan tentang kepentingan rakyat banyak..”


Saya sedikit keliru dengan penubuhan PMN ini. Bukanlah bermaksud saya menafikan hak mahasiswa untuk bangkit, malah kita perlu mengakui asakan mahasiswa adalah asakan berbisa seperti mana yang boleh kita lihat dalam era 60an dan awal 70an, sehingga membawa kepada penggubalan AUKU pada 1971 dan pindaan AUKU yang lebih mencengkam dan bersifat ‘membunuh’ gerakan mahasiswa pada tahun 1974.

Cuma timbul pertikaian mengenai rasional penubuhan PMN. Dan hujah-hujah di atas juga, pada hemat saya, kelihatan longgar untuk meraih sokongan rakyat.

Saya meragui kenyataan di atas yang mana wujud sikap prejudis kepada parti-parti politik yang wujud - pemerintah mahupun pembangkang- dalam landskap poliik Malaysia. Saya juga hairan, dalam keadaan PMN ditunjangi Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung atau lebih dikenali sebagai Gamis (berdasarkan informasi daripada teman-teman) pimpinan PMN ini mencemuh PAS.

Gamis sendiri menjalani kaderisasi secara langsung dan tidak langsung dari sistem tarbiyah PAS, justeru tidakkah ini menggambarkan bahawa PMN sendiri bersedia untuk ‘membadutkan’ diri dalam landskap politik Malaysia, sebagaimana yang dihambur oleh mereka ke arah PAS.

Pertikaian mengenai perbahasan antara pemerintah dan pembangkang hanya tentang perkara remeh dan tidak mengesani hak rakyat yang tertindas juga kelihatan sangat dangkal. Apakah isu-isu yang dibangkitkan oleh pimpinan pembangkang seperi PAS dan KeADILan tidak memfokuskan hak rakyat?

Isu-isu berkaitan keadilan sosial dan penindasan ekonomi dan politik yang acapkali dibangkitkan oleh pembangkang jelas menyentuh isu-isu rakyat, yang mana mauduk utama adalah kesedaran rakyat tentang hak mereka yang dicabul dan keperluan rakyat untuk bangkit merubah keadaan mereka tanpa mengamalkan budaya ‘angguk-angguk geleng-geleng.’

Dalam keadaan pembangkang tidak ada ruang yang kondusif untuk memainkan peranan yang sewajarnya, mereka sedaya upaya berfungsi untuk mengenengahkan isu-isu rakyat agar rakyat faham akan situasi sebenar.

Meminjam kata YB Datuk Husam Musa sewaktu beraksi dalam Debat Perdana RTM ketika dulu, “Kalau ikat kaki dan tangan, lepas tu suruh berenang, itu memang sukar diterima akal.” Ini realiti yang membungkam pembangkang di Malaysia.

Pembangkang tidak boleh mendapat peruntukan pembangunan meskipun mereka YB atau kerajaan negeri, mereka tidak boleh menyebarkan maklumat melalui media arus perdana hatta media mereka sendiri ditekan dan dikekang, hak mereka berhimpun dan menyebarkan maklumat dikawal undang-undang. Wajarkan pembangkang dipersalahkan bulat-bulat?

Ditekankan oleh Meor Isfandy lagi:

Beliau juga menggesa kerajaan agar mengambil berat tentang hak-hak rakyat memandangkan kekerapan berlakunya perarakan dan demonstrasi jalanan sejak akhir-akhir ini.

Bagi parti pembangkang, katanya, mereka perlulah memainkan peranan lebih baik sebagai penstabil kepada kerajaan sedia ada.

Beliau menegaskan bahawa gerakan itu yakin bahawa telah wujud keinginan di kalangan rakyat untuk melihat satu perubahan dalam lanskap politik negara, tetapi kekangan dan dinding penghalangnya terlalu tebal menyebabkan kekalnya status quo sehingga hari ini.

PMN mengakui bahawa wujud keperluan untuk kerajaan memainkan peranan sebenar untuk mengambil tahu hak rakyat, dan pembangkang perlu memainkan peranan sebagai ‘check and balance’ kepada kerajaan. Maka apa perlu ‘dibadutkan’ pemerintah dan pembangkang? Bukankah kenyataan di atas bermaksud bahawa kedua-dua pihak pemerintah dan pembangkang perlu memperkemaskan dan menambahbaik keupayaan mereka demi memastikan hak rakyat terbela.

Ini membuktikan bahawa ada ruang untuk rakyat menentukan hala tuju negara melalui kedua-dua entiti berkenaan. Sekiranya pemerintah gagal mainkan peranan, pembangkang boleh menawarkan sesuatu yang lebih realistik dan mampu meyakini rakyat agar ada alternatif yang lebih baik buat rakyat.

Sememangnya tidak dinafikan, rentetan beberapa peristiwa di dalam negara sepanjang tahun 2007 memperlihatkan ada keinginan rakyat untuk melakukan perubahan. Dan telah pun terbukti ada pihak-pihak yang mampu menyediakan alternatif yang baik buat rakyat. Maka di mana kelompongan yang disebut oleh PMN?

Kita tidak boleh menafikan, selagi mana-mana pertubuhan itu bergelar parti politik, maka akan ada strategi dan taktikal politik yang rencam. Baik Umno, PAS, mahupun KeADILan ada taktikalnya untuk terus survive dalam arena politik nasional. Hatta diluaskan skop merangkumi Parti Keadilan Sejahtera (PKS) di Indonesia ataupun Parti Keadilan Pembangunan (AKP) di Turki, selagi mana mereka berdiri sebagai parti politik, maka tidak akan terlepas hatta sekelumitpun aktivisme mereka daripada taktikal politik. Yang membezakan hanya ideologi, samada nasionalis, demokrat, islamis, mahupun sosialis.

Malah PMN sendiri pun, seandainya mereka berdiri sebagai parti politik yang sah, apakah mereka akan berupaya mengecualikan diri mereka daripada kerencaman politik yang serba mungkin dalam landskap politik Malaysia? Mahu menjadi ‘third force’selepas pemerintah dan pembangkang itu adalah dialu-alukan, tetapi dengan menubuhkan sebuah lagi parti politik khusus untuk mahasiswa, tidak saya lihat sebagai satu langkah yang realistik.

Kenyataan di bawah juga meragukan:

Isfandy, a graduate from IIU, said the party would disregard the University and University College Act (UUCA) which prohibited students from participating in politics, claiming that the act was unconstitutional. [blog Wong Chin Huat]

PMN kelihatan mahu merempuh AUKU kerana pada mereka AUKU adalah akta yang bersifat melangkaui Perlembagaan Persekutuan. Tetapi dalam masa yang sama mereka menyatakan:

Menurut Meor, calon bebas dari kumpulan itu akan dipilih daripada kalangan graduan memandangkan kekangan Akta Universiti dan Universiti Kolej 1971 menghalang mahasiswa menyertai kegiatan politik. [Mstar]

Aduh, macam mana ni? Sekejap kata mahu menggempur AUKU, tapi mahu meletak calon di kalangan graduan kerana mahasiswa dikekang AUKU.

Persoalan itu terus menghambat saya untuk mencari rasional penubuhan PMN.

Hindraf 5 to go on hunger strike

Malaysiakini

The five Hindu Rights Action Force (Hindraf) leaders held under the Internal Security Act (ISA) will go on a hunger strike beginning Jan 20. P Uthayakumar, R Kenghadharan, M Manoharan, V Ganabathirau and T Vasanthakumar are currently being held at the Kamunting detention centre in Perak. Their lawyer M Kulasegaran said today the hunger strike is to protest against their unlawful detention without trial. The strike, which will last for five days, will commence at 7.30am on Jan 20 and end at 7.00pm on Jan 25.

According to Kulasegaran, the five are also urging Malaysians to join them in the protest fast. “They strongly urged Malaysians especially the Indian community to join them in the fast to protest the unlawful detention without just cause and fair trial which is a serious violation of fundamental human liberties. “The five leaders informed me that they totally reject the reasons given to detain them as simplistic, frivolous and vexatious,” he said.

‘Not too bad’ On their condition, Kulasegaran said the five are doing ‘not too bad’ but Kenghadharan - who is a vegetarian - is having trouble with the food being provided. This is not the first hunger strike held over their arbitrary arrest. Late last year, Singaporean artist Seelan Palay, 23, consumed only water for five days - one day for each detained member - outside the Malaysian High Commission.

The Hindraf leaders gained fame when they organised a protest that saw 30,000 people hit the streets of Kuala Lumpur on Nov 25 last year.

This was followed by the movement’s leaders and supporters being charged for a slew of offences including sedition, causing mischief and attending an illegal assembly. On Dec 13 last year, the five leaders were arrested under the ISA - a move anticipated by many after the government linked the movement to overseas terrorist groups. Meanwhile, the alleged terrorism charges against the five will be heard by the ISA advisory board on Jan 14 at the detention centre. “The advisory board will conduct a hearing on the allegation (of terrorism activities) against them. It’s a closed door hearing but the five will be represented by their lawyers,” Kulasegaran added.

Indonesia complaints of Malaysian Human Rights Violation

maverickysm.blogspot

Groups want Susilo to raise migrant issues

Hailing migrant workers as Indonesia's foreign exchange heroes, Indonesian labour groups have called on Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono to push for the legalisation of undocumented workers and greater protection for all of them in Malaysia when he holds bilateral talks with Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi during his three-day visit from tomorrow..


"President Susilo must take the initiative to push Malaysia to amend the Malaysia-Indonesia MoU on the placement of domestic workers. The MoU discriminates against migrant workers.

While Jakarta politicians called on the president to be direct with Abdullah on Indonesia's grievances over several issues including accusations that Malaysia infringed on Indonesia's cultural heritage, it is the migrant worker issue that strikes the deepest chord with the public.

According to Migrant Care, the latest incident several months ago involved Suryani, a domestic helper in Johor Baru who was held by a Rela member in a house for a month and allegedly repeatedly raped.

Migrant Care is a well-respected and influential labour organisation in the republic.

"We also want Malaysia to legalise illegal workers and not simply deport them home," Wahyu added.

The powerful Indonesian Labour groups wants their President to ask the Malaysian government to take responsibility for what she termed "human rights violations" against the Indonesian migrant workers.

Wow! Bersih group says Malaysian government had violated human rights. Malaysian Bar Council also said that. Hindraf also said the same thing. Now, even Indonesians are saying Malaysian government had violated human rights against the Indonesians.

Is it true that our government do not respect human rights? Have we become an authoritarian country practicing Totalitarianism? Have Malaysia become such a scary country?

But we are a far more democratic country than others, aren't we? That's confirmed by Najib and Nazri.

BN MEMANG DAJAL, UMNO MEMANG BANGSAT

http://www.tranungkite.net/v7/gambar/laporpolis4.jpg

dipetik: tranungkite

Pak Lah diwar-warkan sebagai "Mr Clean", warak dan sentiasa bercakap lembut tetapi sebenar dialah dalang dan perancang semuanya.

Menteri dalam negeri, yang menjadikan AG budak surahan, SPR dengan pindaan perlembangaan sebagai anjing upahan.

Dia memang hipokrit dan DAJAL.

YB Salahudin Ayub telah menerima pendedahan ini dan telah membuat laporan polis. Maklumat yang disertakan ini perlu disebarkan dengan apa cara sekalipun. Mana-mana yang mahir mesti mengubahsuai dan menjadikan ianya menarik untuk dipaparkan kepada umum.

Dua surat sulit ini perlu disebarkan, Klik untuk besarkan dan simpan yang besar (bukan yang dipapar ini)

Setelah ibu bapa, keluarga anda diperbodohkan. Jangan sampai anak-anak anda generasi akan datang pula dicucuk hidung!!
ANDA MESTI BERTINDAK SEKARANG!!!

|Selanjutnya ...|

Selamat datang Najib, inilah laporan politik UMNO Bahagian Marang

The image “http://buletinonline.net/images/pas/slamatdatangnajib2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

(poster yang tiada wajah Man Bakar)
dipetik: buletinonline

Kedudukan sekarang lebih teruk lagi. Man Bakar kurang turun ke padang. Selain dari sibuk dengan tugas sebagai Timbalan Menteri Sumber Manusia, dia juga sibuk mengumpul harta dan wanita. Telah menjadi rahsia umum tentang pembinaan istana jutaan ringgitnya di Putrajaya dan telah menjadi buah mulut tentang ‘wanita’ teman baiknya yang di simpan di sebuah ‘golf resort’.

Walaupun Man Bakar mempunyai hubungan yang baik dengan MB tetapi dia ‘berbalah’ dengan Dr Abd Latiff (ADUN Bukit Payung), dan juga berbalah dengan Alias bin Abdullah (ADUN Alor Limbat) yang juga Timbalan Ketua Bahagian Marang. Masalah perebutan kuasa dan jawatan serta masalah peribadi yang sedia ada menambah burukkan keadaan.

The image “http://buletinonline.net/images/pas/selamatdatangnajib3.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
(Persiapan menyambut Dato' Seri telah dibuat secukupnya)

Masalah DUN Alor Libat pula adalah banyak kepada masalah Alias Abdullah sendiri. Isterinya tidak mesra pengundi. Walaupun ‘propaganda’ pernah dibuat oleh kerajaan negeri bagi meningkatkan imej Alias, namun kerana tidak tinggal didalam kawasan(tinggal di Jalan Pejabat Kuala Terengganu) menyebabkan rakyat payah untuk bertemu beliau.

Masalah Alias ditambah dengan sikap Pegawai khasnya, Mohd Sabri bin Ali dan Sayuti yang tidak disenangi oleh masyarakat kerana mengutamakan kroni dalam pengagihan projek dan juga mempunyai perangai yang tidak molek.

Alias juga bermusuh dengan geng Hj Yusuf Musa, bekas calon 1999. Beliau juga gagal didalam menyelesaikan masalah perlantikan pengerusi JKKK.dan juga masalah cawangan didalam DUN Alor Limbat. Ini menyebabkan terdapat 13 cawangan menolak pencalonan beliau sebagai calon BN dalam PRU akan datang. Antaranya Cawangan Tanjung Ketom, Kg Serada, Kg Pak Madah, Kg Rawai, Padang Kabar, Beladau Selat, Kepong, Pengadang Baru, Padang Midin, Binjai Berambu, Gong Kiat, Pengkalan Setar dan Kg Baru Serada. |more...|

Rujuk juga : Selamat datang Najib, gambar Deris ada, Dr Latiff ada, Man Bakar tak dok!

Kelantan kesal Maya Karin jadi isu politik

MStar

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pendidikan, Sains dan Teknologi, Nik Mohd Amar Nik Abdullah berkata kedatangan Maya Karin hanyalah untuk menjadi ahli panel forum bagi membicarakan filem karyawan Iran terkenal, Majid Majidi sempena MiniFest Kelantan 2007.

"Kerajaan Kelantan menjemput aktres itu atas dasar program seni, tiada kaitan dengan politik dan tindakan pihak tertentu mensensasikan kedatangannya amat tidak wajar," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beberapa hari lepas, selebriti itu melahirkan rasa sedihnya apabila kedatangannya ke Kelantan telah dipolitikkan.

PM creating state of fear - Anwar

Malaysiakini: PKR’s de facto leader Anwar Ibrahim wants Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to explain why the former has been branded as a threat to the national security.

"Pak Lah, please explain why I'm a threat to the national security? Why I'm the public enemy No 1?” asked Anwar today at a press conference in Penang.

Anwar, a former deputy premier and finance minister, said that he was told that Abdullah had branded him as such to a group of Malay NGOs during a national security council meeting at Putrajaya on Tuesday.

Anwar claimed that Abdullah had told the group that he (Anwar) was a national threat and a traitor of the Malay community.

He added that the premier did so to create an atmosphere of fear in the run-up to the forthcoming general election.

Anwar said that he was labelled as such due to his support to non-Malay cause and struggle for justice, notably the recent Hindu Rights Action Front (Hindraf) awareness campaign among Indian community in the country.

Anwar said that he learnt that Abdullah had informed the Malay NGOs that the government was accumulating evidence to prove Anwar's threat to the national security.

BN's fear factor

Anwar dismissed Abdullah’s allegations as baseless and malicious, adding that the premier had singled him out as a threat to the national security simply because he was a major threat to the ruling party.

"Is this what the Islam Hadhari that Pak Lah espouses? He owes me and fellow Malaysians an explanation," said Anwar.

The PKR leader said the Abdullah must realise that the political landscape and thinking among all races had changed dramatically and drastically over the past 40 years.

"We are now talking politics in a multi-racial society. So how could an issue pertaining to Indian and Chinese affairs become a threat to Malays?" he asked.

Anwar cautioned that although BN's fear factor was not a new political game, nonetheless it was becoming much more vicious than before.

"The people should reject the unhealthy tactic of instilling fear among voters and the threat of Internal Security Act with the general election being just around the corner," he said.

DAP advisor Lim Kit Siang, who was also at the press conference, chipped in to say that Abdullah should substantiate his accusation with evidence.

"BN should stop playing politics of fear and intimidation, and politicise the national security. The opposition parties are equally patriotic, if not more than, BN leaders.

"We will not allow the national security to be compromised for political gain,” he said.

KEPIMPINAN 'ALA BN' DI DALAM PERSATUAN ARTIS

Krisis kepimpinan: Datuk Aziz Satar letak jawatan
klpos

KL: "Tindakan saya meletak jawatan sebagai Ahli Jawatan Kuasa (AJK) Artis Veteran Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) ialah kerana tidak puashati dengan kepimpinan persatuan".

Itu adalah penjelasan yang diberi oleh pelakon veteran Datuk Aziz Satar mengenai tindakannya melepaskan jawatan itu Rabu lepas.

Aziz mendakwa berlaku penyelewengan pengurusan dan dana persatuan selain cara Presiden Karyawan Freddie Fernandez membuat keputusan dengan membelakangkan ahli-ahli dan AJK persatuan.

"Saya telah beberapa kali menegur cara pengendalian dan pengagihan dana yang dilakukan tetapi tidak dipedulikan malah saya hanya dipanggil menyertai mesyuarat bila ada kepentingan untuk mendapat sesuatu projek sahaja.

"Saya juga cukup kecewa dengan cara presiden (Freddie Fernandez) membuat sesuatu keputusan tanpa pengetahuan dan persetujuan ahli dan AJK lain. Ini melibatkan keputusan penting yang boleh menjejaskan nama baik Karyawan," katanya pada sidang akhbar di kediamannya di sini. |more...|

Pemuda Perlis turut lapor polis terhadap Pengerusi SPR

Harakahdaily

Laporan polis ini dibuat berdasarkan kepada kenyatan Abdul Rashid yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia 1 Januari 2008 lalu yang bertajuk "SPR cabar pembangkang jangan tanding pilihan raya".

Dalam kenyataannya, Abdul Rashid dipetik sebagai berkata, tidak ada gunanya pihak pembangkang menyertai pilihan raya sekiranya mereka tetap dengan tindakan mengutuk dan menuduh sistem pilihan raya di negara ini penuh dengan penyelewengan.

Turut serta membuat laporan tersebut ialah Setiausaha DPPPs, Azmal Zaid Ahmad Azmi dan beberapa orang Exco DPPPs. |more...|

SUSPEK PENCULIK

Lakaran Suspek Penculik Siti Nur Fatiha

PEMIMPIN PANIK KERANA SPEKULASI PILIHANRAYA

Spekulasi tarikh pilihan raya jejas kestabilan negara
Berita Haruan

KUALA LUMPUR: Semua pihak perlu menghentikan spekulasi mengenai tarikh pilihan raya umum akan datang kerana tindakan itu hanya akan menjejaskan kestabilan politik dan ekonomi negara.

Tindakan tidak wajar itu juga, kata Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, memberi peluang kepada pihak tidak bertanggungjawab untuk melaga-lagakan pemimpin hingga wujud isu perebutan dan melobi jawatan.

Lebih memburukkan keadaan, katanya, spekulasi itu akan menyebabkan pemimpin gagal memberi tumpuan pada tugas dan tanggungjawab diamanahkan kerana masing-masing sibuk melobi menjadi calon.

“Sebagai pemimpin, bekerjalah kerana parti dan rakyat bukan kerana hendak menjadi calon. Spekulasi akan menimbulkan perpecahan sehingga menjejaskan perpaduan di kalangan pemimpin parti.

No2umnO -Menjelaskan kepada umum bahawa pemimpin negara ditahap yang menyedihkan kerana KEPUTUSAN untuk mengadakan pilihanraya adalah milik mereka. Tetapi mereka sendiri yang PANIK. Atau berita ini sekadar mahu menyalahkan pihak lain kerana pemimpin BN tidak bertugas dengan betul akhir akhir ini. Bukankah ini yang mereka lakukan selama ini. Maka sejak dahulu lagi tanggung jawab diketepi, politik di utamakan. Elehhhhh konon tak pernah buat la tu....geli nya aku.

KERANA YURAN ATAU KERAJAAN YANG LEMAH

Malaysia semakin kecoh. Bukan pembangkang buat hal tetapi ibu bapa yang sudah tidak tahan dengan sikap BODOH dan BANGANG menteri dan kementerian. Kita baca berita dari BERITA HARUAN.

Bayar yuran cara ansuran jejas pembelajaran

KUALA LUMPUR: Langkah Kementerian Pelajaran memberi kelonggaran kepada ibu bapa untuk membayar yuran tambahan tahunan persekolahan secara ansuran serendah RM2 sebulan akan menjejaskan urusan pengajaran dan pembelajaran pelajar.

Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Prof Madya Dr Mohd Ali Hassan, berkata langkah itu boleh menyebabkan pelajar tertekan apabila sering diingatkan guru mengenai pembayaran yuran berkenaan setiap bulan.

Lebih memburukkan keadaan, katanya, apabila pelajar terbabit mendapati hanya beliau saja di kalangan rakan sekelas yang belum menjelaskan bayaran yuran tambahan itu. “Di pihak guru pula, bebanan kerja mereka juga akan turut bertambah kerana selain mengajar di kelas, mereka kini harus memperuntukkan masa untuk mengutip bayaran ansuran daripada ibu bapa”, katanya kepada Berita Harian, di sini, semalam.

Beliau mengulas langkah Kementerian Pelajaran yang memberi kelonggaran kepada ibu bapa untuk membayar yuran tambahan tahunan persekolahan secara ansuran serendah RM2 sebulan.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, dalam kenyataannya kelmarin berkata, bayaran secara ansuran itu bertujuan memastikan ibu bapa tidak menanggung beban menyekolahkan anak.

Dr Mohd Ali berkata, kementerian terbabit seharusnya memikirkan alternatif lain bagi pembayaran yuran berkenaan, termasuk membenarkan ibu bapa menyelesaikan bayaran yuran itu apabila penggal kedua persekolahan bermula.

Selain itu, katanya, pengecualian pembayaran harus dibenarkan bagi ibu bapa yang kurang berkemampuan iaitu yang berpendapatan kurang daripada RM1,500 sebulan.

Sementara itu, suri rumah, Zarina Idris, 29, berpendapat, lebih baik pihak sekolah memansuhkan bayaran bagi perkara yang tidak penting.

“Pembayaran komputer sebagai contohnya, kami tidak kisah jika anak kami benar-benar dapat menggunakan komputer, tapi jika kunjungan mereka ke bilik komputer pun boleh dikira dengan jari, apa relevannya pihak sekolah mengenakan bayaran itu?” katanya ketika ditemui, di sini, semalam.


Bagaimanapun, seorang bapa, Fahmi Jaafar, 37, menyokong langkah kerajaan membenarkan bayaran secara ansuran kerana ia akan mengurangkan beban ibu bapa berpendapatan rendah dan terpaksa menyekolahkan ramai anak.

Pendapat Fahmi disokong Abdul Rahman Abdul Aziz, 60, bapa kepada seorang anak yang masih bersekolah.

Beliau berkata, pembayaran yuran tambahan secara ansuran itu dapat meringankan bebannya sebagai ibu bapa, tambahan lagi apabila pendapatannya sebagai seorang pemandu teksi tidak menentu.

No2umnO - Pasal komputer tu sebenarnya PROJEK FAIL. Projek itu fail kerana tujuan projek itu di lancarkan bukan untuk memberi ilmu kepada kanak kanak dan pelajar tetapi semata mata untuk memberikan dana bantuan kepada syarikat KRONI dan anak anak. Cerita hebat, anak anak kita jengok pun jarang ke kelas tu. Bila niat Kerajaan tidak suci, maka perancangan akan gagal kerana ianya tidak ikhlas. Tanyakan Mahathir dulu. Budaya Mahathir sudah menjalarkan ke pemimpin sekarang. Malah lebih teruk. Aku tak pernah seumur hidup sokong UMNO dan BN, makanya aku tidak terlibat di dalam sebarang kebodohan dan kesundalan yang mereka lakukan. Ayoh HIJRAH kita tahun ini !!!!

BAS NAIK TAMBANG ... RAKYAT NAIK DARAH

Beliau berkata, jika masalah itu berlarutan, ia bukan sahaja akan menyebabkan ramai pekerja bas kehilangan mata pencarian, tetapi turut memberi kesan besar kepada orang ramai yang menggunakan perkhidmatan itu.
Persatuan tetap mahu naikkan tambang bas
JOHOR BAHRU 9 Jan. – Persatuan Pengusaha-Pengusaha Bas SeMalaysia akan menaikkan kadar tambang bas sebanyak dua kali ganda, walaupun ia bakal mengundang banyak tentangan daripada pelbagai pihak.

No2umnO - Kali ini pengusaha bas tidak boleh bersabar lagi dengan karenah kerajaan agaknya. Asyik asyik naik. Selepas naik, kerajaan melalui lidah mereka Shapiee anak APDAL akan berkata, larangan kepada perkhidmatan untuk menaikkan harga. Tahun ini TOL pun sudah naik, maka tiada lah jalan lain dan terpaksa naik harga. Harap rakyat Malaysia faham keadaan mereka kerana punca kenaikan harga adalah kerana Kerajaan yang lemah longlai macam sotong yang kegemukan. Tidurnya siang dan malam dan akhirnya semua kenaikan harga bakal menyeksa rakyat. Letih aku......

Sementara itu, Tindakan tegas naik tambang

Pengerusi LPKP, Datuk Markiman Kobiran, memberi amaran pihaknya akan mengambil tindakan tegas terhadap pengusaha bas menaikkan tambang tanpa kelulusan lembaga itu.

LPKP sudah melantik juruperunding yang kini membuat penilaian kadar tambang bersesuaian untuk pelbagai jenis perkhidmatan pengangkutan awam merangkumi bas sekolah, bas ekspres, teksi dan bas berhenti-henti.

Rujukan lain: TAMBANG BAS NAIK BULAN DEPAN

PENGUSAHA ROTI CANAI UGUT HENTI JUAL ROTI

JOHOR BAHRU 9 Jan. – Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PPRMM) Johor mahu menghentikan penjualan roti canai mulai minggu depan jika gejala harga tepung gandum yang melambung tinggi ketika ini tidak diatasi segera. |More ...|

No2umnO - Tiap hari ada sahaja barangan yang naik harga nya. Barang yang turun? Tiada nampaknya. Kalau begini lah sistem cara kerja kerajaan, rasanya sesal benar kalau BN untuk dikekalkan. Tiada tindakan yang boleh dipuji. Tiada langkah awal untuk bendung. Menyedihkan......kalau UMNO buta, aku tak kesah sebab pada mereka memang segala puji pujian itu pada PAk Lah,tapi yang atas pagar tu kena lihat betul betul. Jangan buat silap. Hijrah kita tahun ni......

TERKINI: Lagi Kanak-kanak Hilang

Lagi Kes Kanak-kanak Hilang, Kali Ini Di Taman Medan

PETALING JAYA, 10 Jan (Bernama) -- Tidak sampai 48 jam selepas adik Nur Fateha Zaidi dilapor hilang, satu lagi kejadian sama berlaku di kawasan berhampiran di Taman Medan, PJS 2 di sini, pagi Rabu.

Dalam kejadian pukul 11.30 pagi itu, mangsa Sharlinie Mohd Nashar, 5, atau dikenali sebagai Nini dilapor hilang ketika bermain bersama kakaknya Sharliena, 8, di taman permainan yang jaraknya hanya 200 meter dari rumah mereka.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamed berkata polis menerima laporan kehilangan kanak-kanak itu kira-kira pukul 4 petang daripada kedua ibu bapa kanak-kanak itu.

Beliau berkata ketika dilapor hilang, Sharlinie yang merupakan anak bongsu dari tiga beradik memakai baju tanpa lengan berbelang biru muda dan putih bersama skirt pendek yang juga berwarna biru muda serta selipar merah jambu.

"Mangsa berketinggian tiga kaki dua inci, bertubuh kecil, berwajah bulat, berkulit sawo matang dan rambut pendek paras telinga," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini hari Rabu.

Arjunaidi berkata buat masa ini polis mengklafisikasikan kes itu sebagai kes hilang tetapi tidak menolak kemungkinan ia ada kaitan dengan kes penculikan Nur Fatiha Zaidi Isnin lepas.

"Buat masa ini kami siasat sebagai kes hilang, siasatan selanjutnya akan dibuat dari segala sudut bagi mengenalpasti motif sebenar kehilangan kanak-kanak itu," katanya.

Sementara itu, ibu mangsa, Suraya Ahmad, 28, berkata anaknya Sharliena (kakak mangsa) baru pulang dari sekolah agama dan mengajak Sharlinie pergi mengaji di rumah jiran di belakang rumah mereka.

"Saya nampak mereka bawa Muqaddam, tetapi rupanya mereka ke taman permainan yang tidak pernah mereka pergi sebelum ini.

"Kakak menunggang basikal manakala Nini berjalan kaki," katanya.

Suraya, seorang suri rumah berkata ketika dalam perjalanan pulang dari taman permainan, Sharliena menoleh ke belakang dan mendapati adiknya tiada di belakangnya.

"Setibanya di rumah, Sharliena memberitahu saya Nini hilang di kawasan buaian dan sebelum itu dia tidak sedar adiknya hilang," katanya.

Suraya berkata beliau dan jirannya bermotosikal ketika hujan untuk mencari Nini sehingga pukul 2 petang tetapi usaha mereka gagal menemui anak bongsunya itu.

"Saya menghubungi suami Mohd Nashar Mat Hussien, 29, yang bekerja sebagai juru elektrik, dia juga mencari di seluruh kawasan tetapi tidak menemuinya," katanya.

Mohd Nashar berkata sudah dua tahun mereka menetap di kawasan itu.

"Saya juga berikhtiar dengan membuat pengumuman di masjid di kawasan itu tetapi tiada sesiapa yang muncul... tolong kembalikan anak saya," katanya.

Sehubungan itu, orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai Sharlinie diminta menghubungi balai polis berdekatan atau menghubungi terus Suraya di talian 016-2709096 atau Mohd Nashar di talian 016-2583450.

Sementara itu, dalam sidang akhbar yang sama polis mengeluarkan lakaran wajah seorang lelaki berusia dalam lingkungan 30-an yang dipercayai dapat membantu siasatan kes Nur Fateha Zaidi, 6, yang diculik dua hari lalu di Flat Seri Manja, Desa Sepakat, Kampung Medan.

Nur Fateha dikatakan diumpan oleh seorang lelaki bermotosikal untuk melihat kucing dan burung.

Nur Fateha yang dilaporkan hilang pada pukul 5 petang ditemui kira-kira tiga jam selepas itu di Wangsa Maju.

"Lelaki itu berambut kerinting dan bermisai," kata Arjunaidi.

Posting terkini

Blog Archive