KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Sep 17, 2008

Terlebih tempoh penjara: Bekas banduan terima RM900,000

Siasah | Selepas tersalah tahan selama 217 hari oleh Penjara Malaysia, seorang bekas banduan, Amri bin Abdullah dibayar pampasan sebanyak RM900,000 baru-baru ini.

Namun, perkara yang mengejutkan adalah sebelum ini Jabatan Peguam Negara telah menawarkan secara bertulis kepada Amri pampasan sebanyak RM1.5 juta.

Ia dibuat melalui satu surat dari jabatan itu bertarikh 26hb September 2007 yang antara lain berbunyi: “Sukacita dimaklumkan bahawa pihak kami bersedia menawarkan pampasan kepada Plaintiff sebanyak RM1,500,000.00 (RM1.5 juta) termasuk faedah dan kos. Tawaran ini adalah muktamad.”

Sebelum ini, Siasah telah melapurkan, Amri menuntut RM347 juta akibat terlebih tahanan itu. Pengiraan dibuat berdasarkan pampasan yang diberikan terhadap kes-kes tersalah penjara sebelum ini.

Namun, selepas turun naik ke mahkamah dan menderita tanpa pekerjaan kerana status bekas banduan, Amri mendapat RM900,000 sahaja.... selanjutnya.

Wakil rakyat SAPP letak jawatan esok

Semua wakil rakyat Parti Maju Sabah (SAPP) yang mempunyai jawatan dalam kerajaan akan meletak jawatan mulai esok, berikutan keputusan keluar daripada Barisan Nasional (BN).

Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee berkata, empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu akan menjadi pembangkang dalam DUN manakala dua ahli Parlimen akan turut menjadi pembangkang di Dewan Rakyat.

Beliau bagaimanapun menegaskan SAPP tidak akan menyertai pakatan pembangkang sebaliknya bertindak sebagai parti bebas. - Utusan..

Membaca Makna Di Sebalik Tindakan Abdullahmsomelayu | ...Dalam hal ini saya ada pandangan lain mengenai diri dan politik Perdana Menteri ini. Pada saya apa yang beliau lakukan itu bukan proses memberi pengalaman atau kenaikan pangkat kepada Najib, tetapi ia satu perangkap kepada timbalannya itu. Pertukaran hari ini bukan suka sama sukar seperti dipamerkan tetapi Najib terpaksa menerimanya. Harapnya Najib tidak silap dalam mentafsirkan ini.

Apa yang mungkin terselimut di sebalik hati Abdullah ialah beliau mahu rakyat mengetahui sejauh manakah kemampuan Najib menjana ekonomi negara. Kantung kewangan negara kini kering kontang. Perkembangan dan pergerakan ekonomi lembab. Apakah dengan suasana ini Najib dapat mengubah dan menambah kantung kewangan negara?

Pada Abdullah mungkin Najib tidak akan dapat melakukan sesuatu untuk merancakkan ekonomi negara. Dengan ilmu yang sedikit sudah pasti Najib tidak dapat melakukan apa-apa yang lebih baik daripadanya. Najib pernah menjadi Timbalan Menteri Kewangan satu masa dulu. Pengalaman itu sangat cetek untuk Najib terjun ke lautan ekonomi yang bergelora.
Jadi apa yang Abdullah hendak tengok ialah kegagalan Najib kelak. Kegagalan itu pula akan menjadi senjata kepada Abdullah untuk melihat Najib mati secara beragam dengan angan-angan besarnya.
Saya nampak dalam hal ini Abdullah mahu memberi peluang kepada Najib melakukan sesuatu. Apakah beliau berbakat dalam hal kewangan dan ekonomi atau tidak? Abdullah ada alasan sendiri untuk menjadi PM bukan saja memerlukan kepada kesegakkan tubuh badan tetapi kecerdikan otak serta sifat-sifat lain lagi yang tidak kurang pentingnya.

Sepatah kata Abdullah dalam memancing dan mencabar Najib, sekiranya prestasi Najib bagus mungkin beliau akan berundur awal. Mungkin pancing itu dimakan dan ditelan Najib dengan penuh keazaman dan lahap. Tetapi dalam suasana hari ini - dengan kemelesetan ekonomi global apa yang Najib mampu lalukan?

Di sebalik pertukaran yang berlaku hari ini saya juga nampak Abdullah mahu apa yang berlaku ke atas Anwar Ibrahim dulu berulang kepada Najib. Anwar semasa menjadi TPM juga menjadi Menteri Kewangan. Kementerian berkenaan menjadikan Anwar lupa daratan dan membina kekuatan politiknya. Amalan kronisme dan nepotisme wujud ketika itu. Akhir apa yang berlaku ke atas Anwar dengan kedudukkan itu; beliau menjadi seperti bawang yang ditimpa oleh jambaknya.... selanjutnya.

Kickdefella : Lapuran dari Husammusa

Blogger Kickdefella beberapa hari ini mencium beberapa 'lembaga' menjejaki beliau. Namun, beliau tetap 'jinak' dan menununggu 'tetamu' datang menjenguk.

Akhirnya, petang ini, 3 'tetamu' datang menjemput beliau ke satu destinasi yang belum pasti. Beliau ditahan. Untuk apa? Bawah undang-undang mana? Tak ada kepastian. Juga belum ada penjelasan oleh Polis.

Seminggu ini Kick dan keluarga sibuk menguruskan Charity Ramadhannya melalui sumbangan pembaca. Pack hamper makanan dan wang tunai untuk diagihkan. Program tahun kedua selepas beliau berhijrah ke Kelantan setahun yang lalu.

Seperti kata Siti Khadijah, isteri Rasulullah Yang Mulia: "Anda tidak akan ditinggalkan Tuhan kerana anda se orang yang selalu berbakti...."

di petik dari cetusanhati

Badawi gets ready for War.

donkidmepls | I'm no political scientist. But let me try. See if this makes sense.

Im not sure what has happened to Badawi. Either he fired his old Strategist and hired some brainy guy, or his strategist just woke up. His actions over the last 3 days confirmed one thing. Some "Critically Heavy Thinking" is going on to safe his seat. And he is probably adopting the football mantra “Attacking is the best form of Defense”.

Lets see his actions over last 2 days.

1st - He called Anwar Bluff and refused to give face & meet Anwar and asked him to reveal the names instead.
2nd - He has appointed DPM Najib as the Finance Minister With immediate effect.
3rd - He said that his power transition plan with Najib scheduled to complete in 2010 is in tact.
4th - That he as the PM, will now take over the Defence Ministry with immediate effect.
5th - (Probably Has asked) ACA to start investigation on charges that Oposition is offering money to cross over.... selanjutnya.

Anwar sekali lagi berdepan dengan ISA?

pakatan rakyat 916 gathering kelana jaya 150908 anwar.jpgmalaysiakini | ....Bercakap dalam satu sidang akhbar di Putrajaya hari ini untuk mengumumkan rombakan kecil kabinet, perdana menteri membuat kenyataan yang membayangkan kemungkinannya.

Antara lain, Abdullah menyifatkan ketua pembangkang itu sebagai "satu ancaman kepada ekonomi serta keselamatan (negara)".

Ini sudah cukup untuk memberi alasan kepada pihak pihak kuasa untuk menggunakan ISA terhadap Anwar dan membolehkan beliau ditahan tanpa bicara.

Dan apabila ditanya apakah tindakan yang akan diambil terhadap Anwar, perdana menteri enggan menyatakannya, sambil berkata: "Saya tidak akan nyatakan apa rancangan yang saya ada."

Sekiranya Anwar ditahan di bawah ISA, ia bakal memberi kesan yang besar tetapi bukanlah sesuatu yang memeranjatkan kerana Anwar sendiri percaya beliau mungkin ditahan.... selanjutnya.

Kickdefella di tahan polis?

Berita baru di perolehi dari penarik beca .... KLIK SINI

Sapp keluar BN, lepaskan jawatan kerajaan negeri

MStar | Parti Maju Sabah (Sapp) yang menggerakkan usul undi tidak percaya kepimpinan Perdana Menteri empat bulan lalu hari ini memutuskan untuk keluar Barisan Nasional.

Perkara itu diumumkan di Kota Kinabalu, Sabah sebentar tadi.

Dengan pendirian itu, Sapp akan bertindak sebagai parti 'bebas' di dewan perundangan.

Keputusan itu dibuat pada mesyuarat Majlis Tertinggi Sapp hari ini.

Ekoran keputusan itu, Timbalan Presiden Sapp, Datuk Raymond Tan berkata, beliau akan melepaskan jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri Sabah dalam tempoh 24 jam.

Kata Tan, beliau belum memutuskan sama ada meninggalkan Sapp ataupun sebaliknya.

Tan merupakan antara pemimpin dalam Sapp yang tidak bersetuju dengan usul tidak percaya kepimpinan Abdullah yang dibawa parti itu.

Presiden Sapp, Datuk Yong Teck Lee pada Jun lepas berkata parti itu telah hilang keyakinan terhadap Abdullah dan dua anggota Parlimennya - Datuk Eric Enchin Majimbun (Sepanggar) dan Datuk Dr. Chua Soon Bui (Tawau) - akan menyokong sebarang usul undi tidak percaya terhadap perdana menteri.

Keadaan itu menyebabkan Majlis Tertinggi BN mengeluarkan surat tunjuk sebab yang telah dijawab oleh SappP, tetapi BN masih belum membuat keputusan mengenai perkara itu.

‘BN will receive backlash over ISA detentions’ - Husam

Star | ...PAS is predicting that Barisan Nasional would receive a huge backlash from the people over the use of the Internal Security Act (ISA) on blogger Raja Petra Kamaruddin and Seputeh MP Teresa Kok.

The backlash would manifest itself either at the next general election or perhaps in the internal elections of the Barisan component parties.

There would be a migration of support more intense than in the last general election, PAS vice-president Datuk Husam Musa claims.

”It has become a messy form of governance. Everything from economic to security management and the people are angry,” he said after presenting aid to two-year-old Asraff Abdul Malik who suffers from a heart ailment.... selanjutnya.

Tukar portfolio, talian hayat Abdullah/Umno - Mahfuz

harakah | ....Selain itu ujar Mahfuz, terdapat kebimbangan dengan tindakan Abdullah mengambil portfolio pertahanan dari Najib kerana ini katanya mungkin untuk mempergunakan kementerian itu sebagai talian hayatnya.

"Saya bimbang dengan kedudukan Abdullah di Pertahanan yang memungkinkan penggunaan tentera jika keadaan mendesak tatkala mereka juga bimbang dengan senario perubahan kerajaan yang diusahakan Pakatan Rakyat," ujarnya.

Walaupun pada 16 September perubahan tidak berlaku, tetapi Abdullah sendiri bimbang dnegan ebarang kemungkinan dalam masa terdekat bahawa perubahan itu akan berlaku juga, kata Mahfuz.

Mahfuz juga menempelak kelemahan Abdullah yang baginya tidak bertanggungjawab terhadap portfolio lamanya sebagai Menteri kewangan selepas membentangkan Belanjawan 2009 yang belum sempat dibahas di Parlimen. ... selanjutnya.

SAPP umum keluar BN

Bernama | Parti Progresif Sabah (SAPP) mengumumkan keluar dari Barisan Nasional berkuatkuasa serta merta, umum Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee di Kota Kinabalu hari Rabu.

Anwar nak lingkupkan negara - Dollah

bernama | ... "Ekoran tindak tanduk Anwar itu, terdapat pengurus dana yang membuat laporan kononnya Malaysia bukan tempat yang baik untuk membuat pelaburan kerana suasana politik negara yang tidak menentu," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini, Rabu.

Ditanya mengenai tindakan yang bakal diambil oleh kerajaan terhadap Anwar ekoran ancaman tersebut, Abdullah berkata kerajaan akan melakukan apa yang perlu.

Abdullah berkata Anwar telah banyak membuat pembohongan mengenai kedudukan ekonomi negara termasuk kononnya tiada kemasukan pelaburan asing langsung (FDI), dan negara tidak mempunyai daya saing.

Sebaliknya, Abdullah berkata, FDI sebenarnya masih mengalir ke dalam negara ini, malah Malaysia merupakan antara negara yang diminati oleh pelabur.

Timbalan Perdana Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pelaburan, dan yang turut hadir pada sidang akhbar itu, mencelah dengan berkata kadar pelaburan tahun ini mungkin lebih tinggi dari tahun lepas.

Mengenai kedudukan daya saing negara pula, Abdullah berkata Malaysia mencatatkan kedudukan lebih baik dari tangga ke-23 kepada tangga ke-19 sekarang.

"Anwar mahu melingkupkan negara dan mengekploitasi kepercayaan orang dan memperlecehkan negara di luar negeri," kata Perdana Menteri.

Najib juga berkata permainan politik Anwar boleh memberi kesan kepada ekonomi negara.

Najib meminta orang ramai agar tidak menjadi mangsa kepada mainan politik Anwar itu.... selanjutnya.

Siapa hilang kuasa? [update]

Hari ni ... cuti umum, perubahan kuasa antara Najib dan Dollah. Najib sekarang bergelar Menteri Kewangan 1 dan Dollah pula bertukar ke portfolio, Menteri Pertahanan. Cukup menarik dan apakah agenda? Siapa sebenarnya yang hilang kuasa?

Baca syarat syarat dari DS Anwar Ibrahim kepada Pak Lah ... melalui surat yang dihantar semalam.

Jesteru itu kami ingin duduk semeja dengan Perdana Menteri Abdullah Badawi untuk melaksanakan peralihan kuasa secara bertanggungjawab, lancar dan aman. Hasrat ini telah kami sampaikan kepada Perdana Menteri melalui surat yang dikirimkan jam 2.30 petang semalam dan kami menuntut beliau memberi perhatian terhadap beberapa perkara seperti berikut :

1) Agar Barisan Nasional tidak menghalang ahli parlimennya dari bertindak menurut suara hati mereka, hak yang dijamin undang-undang serta keputusan yang mereka buat tanpa paksaan.

2) BN tidak boleh menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk menahan ahli parlimen yang berhasrat untuk menyertai Pakatan Rakyat atau ahli parlimen Pakatan Rakyat yang berjumlah 82 itu.

3) Kerajaan BN tidak seharusnya menggunakan kuasa darurat, kuasa polis, atau menggantung perlembagaan mahupun membubarkan parlimen di dalam usaha mereka untuk menghalang Pakatan Rakyat dari berkuasa.

4) Dan Kerajaan Barisan Nasional tidak membuat sekatan jalan raya dan menghalang ahli parlimen, dari memasuki parlimen dan juga institusi-institusi kerajaan lainnya.
Pertukaran potfolio PM dan TPM untuk perancangan jangka pendek atau panjang? Baca komen MMUTAligat.

Anwar will be able to take over the Government - TG Nik Aziz

Star | ... “Whether it is Sept 16 or later, or any other date, PAS will support Anwar as the Pakatan Rakyat goal is similar to PAS’, which is to take over the Government,” said PAS spiritual adviser Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

He said this yesterday after launching a donation campaign for the “Serambi Mekah” Welfare Fund.

In KUCHING, PKR information chief Tian Chua said Pakatan Rakyat would proceed with its plans to form a new federal government as it has sufficient numbers to do so.

However, the Batu MP said the Opposition coalition first wanted an assurance that the transition of power would take place peacefully without the intervention of the police or military.... selanjutnya.

SAPP to make crucial decision on Wednesday

Star | ...Sabah Progressive Party is expected to make a crucial decision Wednesday afternoon on its position in Barisan Nasional two months after declaring no confidence in the leadership of Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

All indications are that the party chief Datuk Yong Teck Lee will steer his 36-member supreme council meeting beginning at 2pm to decide on pulling out of the coalition which the party joined in 1994.

If SAPP pulls out to throw its support behind Pakatan Rakyat, Deputy Chief Minister Datuk Raymond Tan, the Tanjong Papat assemblyman and Elopura assemblyman Au Kam Wah are expected to resign.

Tan, the state Infrastructure Development Minister, is one of the three SAPP deputy presidents while Au, the Sabah Energy Corporation chairman, is the party Youth Chief. ... readmore.

Menteri Kewangan dan Pertahanan bertukar tangan

malaysiakini | Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari melepaskan jawatan menteri kewangan menyerahkannya kepada Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Berikutan, Abdullah mengumumkan yang beliau mengambil alih jawatan menteri pertahanan dari Najib.

Abdullah memberitahu sidang akhbar tengah hari ini bahawa Najib dilantik sebagai menteri kewangan berkuatkuasa serta merta.

Perdana menteri yang memegang jawatan tersebut sejak 2004 berkata, beliau telah memaklumkan kepada kabinet mengenai keputusannya.

Kedua-dua juga mengesahkan komitmen mereka untuk berpegang kepada pelan peralihan kuasa pada 2010.

Bagaimanapun, Abdullah berkata, beliau mungkin melepas jawatan lebih awal daripada 2010 bergantung kepada prestasi Najib.

no2umno - KUrang kan risiko dan kacau bilau ? heheheh ....teka teki

TV3 ... Welcome to Africa

TV3 cameramen attacked by Africans

Star | A TELEVISION crew on a special assignment was attacked by 20 African men in Cheras, reported Harian Metro.

The crew was filming a special report at Taman Connaught on Monday, when they were assaulted by the men at about 1.10am.

It is that learnt the group became violent after a misunderstanding as the camera crew tried to record the front entrance of a locally-owned restaurant there.

TV3 cameraman Nor Azman Jumahat, 34, and his assistant Fauzi Muin, 31, sustained minor injuries on their head, hands and abdomen.... selanjutnya.

Police report against Khir Toyo

Star | Kampung Tunku assemblyman Lau Weng San has lodged a police report against former Selangor Mentri Besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo for allegedly making a false statement on his blog (www.drkhir.blogspot.com)

The content of the blog was subsequently published in a Malay daily on Sept 9. Lau said Dr Khir’s statement and the report from the daily accused Seputeh MP Teresa Kok of being responsible in spearheading a campaign to ban the broadcast of azan (Muslim call to prayer) on loudspeakers.

He lodged the report at the police headquarters here at 11am yesterday. Lau said that the mosques had denied Kok’s involvement in the allegation.

“This whole misunderstanding was even explained by a blogger (pembelamelayu.blogspot.com) and yet Dr Khir paid no attention to it,” he said.... selanjutnya.

Politician’s son freed on police bail

Star | ...The son of a senior MIC politician who was arrested in connection with the murder of former Tenggaroh state assemblyman Datuk S. Krishnasamy has been released on police bail.

The 36-year-old suspect, who was first arrested on Sept 5, had been held in remand until Sunday before he was released and rearrested under the Emergency Ordinance.

Acting Johor CID chief Asst Comm Che Yusoff Che Ngah, who confirmed the case, said the other suspect, a 38-year-old businessman, had been remanded for another five days.

The suspect was remanded until Sept 21 at a magistrate’s court here yesterday.... selanjutnya.

Pak Lah tengok ni .....

Star | ...Barisan Nasional’s rebellious Sabah Progressive Party (SAPP) showed its defiance by openly backing Pakatan Rakyat yesterday.

Standing shoulder to shoulder with DAP adviser Lim Kit Siang and Parti Keadilan Rakyat vice-president Datuk Dr Jeffrey Kitingan, SAPP president Datuk Yong Teck Lee gave the clearest indication of what his stand would be at the party’s supreme council meeting today.Seeing red:(From left) DAP's Kota Kinabalu MP Hiew Khing Chew, Lim, Yong, Jeffrey and DAP vice-president Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim holdinga candlelight vigil in protest against the recent ISA arrests.

Yong was one of a panel of four speakers at Sabah DAP’s forum on Malaysia Towards a New Era.

“My presence here is to give a talk,” said Yong, who was at the forum with SAPP’s deputy president Datuk Eric Enchin Majimbun, the MP for Sepangar, Wanita Chief Melanie Chia, and assistant state Finance minister and deputy state speaker Datuk Frankie Chong.... selanjutnya.

noumno - UMNO dan BN tau ... Anwar memang dah ada senarai MP lompat parti. Cuma BN nak bikin kecoh, kononnya Anwar tipu.

Tapi Anwar ada janji untuk di pegang. Keselamatan MP yang lompat perlu di jaga keselamatan. Masa akan menentu ... BN akan termanggu ..... kalau tak CAYA .... TUNGGGUUU !!!!

Kenyataan Shamsul Iskandar tentang 16 September

Malam tadi, Shamsul Iskandar Mat Akin telah berkesempatan menghadiri upacara pemberian bantuan kepada anak anak yatim di sebuah Restoran di Kelang. Bertempat di Restoran Warisan Asli di Bandar Bukit Tinggi, Shamsul memberikan serba sedikit info tentang 16 September di dalam Tazkirah Politik yang turut di hadiri oleh sekumpulan lebih 100 orang pemimpin Angkatan Muda Keadilan Negeri Selangor.

Beliau turut menjadi saksi sememangnya terdapat antara 30 ke 40 orang MP yang telah menandatangani borang menyertai Pakatan Rakyat. Enggan memberikan jumlah sebenar dan nama ahli BN yang lompat parti di atas beberapa sebab keselamatan.

Di dalam Tazkirah politiknya lagi, langkah seterus yang akan di ambil oleh pemimpin Pakatan Rakyat adalah menemui Yang di Pertuan Agong untuk membuktikan senarai tersebut adalah benar.

Senarai nama tidak akan di dedahkan kerana bimbang berhadapan dengan 'kerajaan Gila' Barisan Nasional yang sanggup menggunakan kaedah ISA untuk menghalang pembentukan kerajaan Baru. Pengalaman berhadapan dengan Barisan Nasional cukup membuat Pakatan Rakyat bimbang kalau kalau tindakan seumpama yang berlaku kepada Raja Petra dan Teressa Kok akan berulang kembali. Akibatnya, teman teman yang baru melompat parti akan menerima nasih yang serupa.

Usaha pertemuan bersama Perdana menteri, di jadikan sebagai langkah berjaga jaga agar tindakan perubahan kuasa tidak menjadi modal oleh kerajaan BN untuk mencetuskan huru hara perkauman. Menurut beliau lagi, Pak Lah turut menjadi contoh bahawa tidak perlunya Parlimen bersidang untuk menjadi untuk menjadi kan seseorang itu sebagai Perdana menteri. Cukup sekadar Jumlah MP yang cukup menyokong untuk menjadi Perdana menteri di depan Yang di Pertuan Agung dan di ikuti dengan acara bersumpah.

Langkah terperinci dan teratur perlu di lakukan agar peralihan kuasa di lakukan dengan suasana tenang dan aman damai.

Marina's Note On Her Visit

Malaysiatoday |

My two girls and I managed to see RPK at 11:00am this morning (16 September) at the Bukit Aman Police HQ.

He has been sleeping on a wooden platform without any pillow or bedding.
He looked drawn and drained but still alert.

I started informed him that the support he has at home and abroad is keeping us strong and that should be enough for him too to continue to be strong. I also told him that the Pakatan Raykat has the numbers to form the next government and it is just a matter of time that we would soon get him out.

He has lost weight and his sugar level has dived from 8 to 4. I urged him to eat and to drink a lot of water. In fact we brought him his favorites: a 6-pack coke, chocolates, fresh plums, shepherd’s pie and caramel custard. Raja Petra asked us to take them back. He said that those interrogating him would try to use these food items as inducements to get him to co-operate. RPK said he did not want to be beholden to them. They will use favours they grudgingly grant and use these as trade offs.

He complained that the food supplied is such that our two cats will not even eat. But I encouraged him that despite that, he has to eat. He replied that he has no appetite and that most of the time he is tired as they are interrogating him incessantly. They come to his cell (8X8 concrete box without windows) and harass him at all hours of the day and night taking hourly turns having a video camera at all times. One time they brought a prayer mat and the Koran to his cell and just said so you don’t want this and took it away recording all this.
... selanjutnya.

MCA: Release Kok, RPK from ISA

Star | The MCA has called for Seputeh MP Teresa Kok and Malaysia Today editor Raja Petra Kamaruddin to be released from their arrests under the Internal Security Act (ISA).

MCA president Datuk Seri Ong Ka Ting said Kok and Raja Petra should be investigated under other laws and be charged in court if there was evidence.

“To prevent possible future abuse of the ISA, the MCA central committee calls for a comprehensive review of the ISA so that it will apply strictly to cases relating to terrorism and subversive elements.... selanjutnya.

Najib sets up website, invites all views

Star | Datuk Seri Najib Tun Razak became the latest leader to try and reach to an increasingly Internet-savvy electorate by setting up his own website called 1Malaysia.

In an introductory video, the Deputy Prime Minister said he hoped the site would develop into a free and open platform for dialogue.

“Rational dialogue,” he noted, “to discuss the things that matter deeply to us as a nation.”

“While I may not always agree with you, be assured that your views will be heard,” he said, adding that he welcomed different views and perspectives.

“What makes Malaysia unique is the diversity of our people ... and I want to preserve this diversity and unity,” he added.... selanjutnya.

Posting terkini

Blog Archive