KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 2, 2008

SITI BELAJAR JAHIT

fuiyoh.blogspot

The image “http://media.mit.net.my/photo/212008_aksisiti(a).jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

The image “http://media.mit.net.my/photo/212008_aksisiti13(a).jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

The image “http://media.mit.net.my/photo/212008_aksisiti10(a).jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

"Mana ada caj tadah air hujan," Khir Toyo

klpos.

Oleh Wartawan KLpos.com

SHAH ALAM: Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo semalam menafikan pihaknya mengenakan caj kepada orang ramai yang menadah atau menakung air hujan seperti yang dilaporkan akhbar the Sun baru-baru ini.

Sambil membidas laporan sebuah akhbar tersebut yang didakwa sengaja memutarbelitkan dasar kerajaan negeri, bertujuan mengelirukan rakyat kerana tidak suka caranya mentadbir Selangor.

Beliau memberi contoh kesilapan laporan akhbar itu baru-baru ini yang mendakwa kerajaan negeri mengenakan caj kepada orang awam di negeri itu yang menadah air hujan untuk pelbagai kegunaan harian selain mengenakan caj bagi air galian dan tasik untuk komersial.

Dr Mohamad Khir berkata, caj untuk air galian dan tasik untuk komersial sudah lama diamalkan oleh Lembaga Urus Air Selangor (Luas) iaitu sejak beliau belum dilantik Menteri Besar tetapi caj terhadap orang ramai yang menadah air hujan tidak pernah dan tidak akan dilaksanakan.

"Ini semua tidak betul. Mana ada kerajaan negeri caj orang yang tadah air hujan. Kalau betul, saya minta akhbar ini hantar bil kepada saya," katanya yang bimbang dakwaan sedemikian akan mengelirukan rakyat menjelang pilihan raya umum.

Kerajaan Selangor mengenakan caj satu sen bagi setiap meter padu air bawah tanah untuk kegunaan domestik dan lima sen bagi kegunaan industri yang dikuatkuasa sejak 2005 mengikut Enakmen Urus Air Selangor 1999.

KLpos.com sebelum ini menyiarkan berita yang memetik kolumnis the Sun yang mendakwa kerajaan negeri melalui LUAS menggenakan caj kepada orang ramai yang menakung air hujan.

"Singapura raih manafaat dengan kewujudan WPI" Kuan Yewklpos

MENTERI Mentor Singapura Lee Kuan Yew berkata Singapura akan meraih manfaat dalam projek Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) namun pada jangka panjang Malaysia akan meraih manfaat lebih besar. Oleh itu, Malaysia perlu merubah pemikirannya - daripada pandangan berasaskan persaingan dan kebencian terhadap Singapura kepada kerjasama dan sedia menerima negara ini.

Apatah lagi, Malaysia mempunyai bakat dan sumber tenaga lebih luas berbanding Singapura. Lee berkata, Singapura akan melakukan apa yang terdaya dan patut dilakukan untuk memastikan IDR berjaya.

'Soal siapa yang akan dapat lebih manfaat (daripada projek WPI), sejarah akan menentukannya,' kata Lee semasa ditemui media di kediamannya semalam.

Kenyataan beliau adalah sebagai mengulas lebih lanjut komen yang dibuatnya dalam satu sidang Institut Pengajian Dasar, tengah hari semalam, tentang adakah Singapura memerlukan kawasan pedalaman, seperti Malaysia, untuk berkembang sebagai sebuah kota sejagat. more...

Berita paling pendek hari ini.

UMNO kenal pasti wakil rakyat disiasat BPR
Bernama

CHINI, Pahang 2 Feb. - UMNO mengenal pasti beberapa wakil rakyatnya sedang disiasat oleh Badan Pencegah Rasuah.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, parti itu sedang mendapatkan maklumat lengkap daripada BPR berhubung perkara itu.

Tidak munafiqkah menyokong si kaki bohong?

Abdul Halim Mohd Rashid

Ketika belum selesai lagi isu siapa bohong, bekas Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BBC), Datuk Ruhanie Ahmad membangkitkan pula satu lagi isu yang mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dengan pembohongan.

Sebelum ini orang yang mengangkat Abdullah ke jawatannya kini, Tun Dr Mahathir Mohamad menyatakan bahawa telah wujud persefahaman bahawa Abdullah menjadi Perdana Menteri untuk satu penggal sahaja.

Abdullah pula menafikan dan berkata, tidak wujud perjanjian dengan Dr Mahathir bahawa beliau akan menjadi Perdana Menteri hanya sepenggal.

Tidak diketahui siapa yang bercakap bohong. Dr Mahathir atau Abdullah?

Tetapi, satu lagi kenyataan Perdana Menteri dikatakan meletakkan beliau di dalam kandang pembohong.

Berita Utusan Malaysia (29 Januari 2008) bertajuk


"Kita ke-6 terbaik dunia - Kecekapan kerajaan atasi UK, Jerman, Jepun, Perancis" melaporkan seperti berikut:

Kecekapan kerajaan Malaysia semakin meningkat dan kini diletakkan sebagai yang keenam terbaik di dunia, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri yang memetik laporan World Competitiveness Year Book yang dikeluarkan oleh IMD, sebuah institusi pengajian perniagaan terkemuka berpejabat di Switzerland, berkata, dari segi kecekapan Malaysia yang tergolong dalam kategori negara mempunyai lebih 20 juta penduduk mengatasi United Kingdom, Jerman, Thailand, Sepanyol, Jepun, Rusia dan Perancis.

‘‘Di atas kita ialah China, Kanada, Amerika Syarikat, India dan Taiwan.

‘‘Bukan kita hendak bohong rakyat kerana kalau bohong, tidak lamalah kerajaan yang sedia ada ini lingkup. Jadi, tak usah fikir pasal gagal... kita tiada pilihan melainkan berjaya, berjaya, berjaya,” katanya.


NST pada hari yang sama pula melaporkan:

"If last year was the start to an improved public service delivery system, this year should be the year for us to attain a standard of excellence on par with the best or best in its class."

In terms of competitiveness, the prime minister said Malaysia had gained world recognition alongside some developed countries such as the United States and Japan.

The Institute of Management Development, in its 2007 World Competitiveness Year Book, placed Malaysia in eighth place in terms of competitiveness for countries with populations of more than 20 million.

Abdullah said Malaysia was placed fourth in terms of business efficiency and 10th for infrastructure last year. "We were placed at number 19 among the world's leading trading countries last year.

"This, however, should not make us complacent as other countries like China, India and Vietnam will continue to increase their level of competitiveness. We should continue our efforts to achieve a first-class standard in public service."


Bernama melaporkan seperti berikut:

Daya kompetitif Malaysia telah mencapai tahap yang lebih baik apabila menduduki tempat kelapan dalam ranking daya kompetitif dunia pada tahun lepas, berbanding tempat ke-10 pada tahun 2000.

Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini memetik statistik World Competitiveness Yearbook yang dikeluarkan oleh IMD, sebuah institusi pengajian perniagaan terkemuka berpejabat di Switzerland.

Malaysia masih berada di belakang Amerika Syarikat, Kanada, Australia, China, Jerman, Taiwan dan United Kingdom tetapi mendahului negara lain termasuk Jepun dan India, daripada segi daya kompetitif secara keseluruhan, katanya ketika berucap kepada ribuan kakitangan awam pada Majlis Perdana Perkhidmatan Awam (Mappa) kelapan di Pusat Konvenysen Antarabangsa Putrajaya di sini.

Menurut laporan itu, Malaysia di tempat keenam daripada segi prestasi ekonomi tahun lepas, kedudukan yang dipegang sejak 2000.

Malaysia hanya perlu menyaingi lima negara terbaik - Amerika Syarikat, China, United Kingdom, India dan Taiwan.

"Sumber menarik. Angka itu bagus. Kita tidak menipu orang ramai. Kerajaan tidak akan kekal jika menipu," kata Abdullah.

Sejurus sebelum beliau memetik kedudukan negara daripada segi kecekapan perniagaan, Abdullah secara berseloroh berkata: "Ini bukan angka Rafidah."

Menarik juga apabila Bernama memetik Perdana Menteri sebagai berkata: "Ini bukan angka Rafidah."

Kenapa? Kalau angka Rafidah, angka bohongkah? Mungkin Perdana Menteri tidak cuba menyatakan demikian. Tetapi, kalau itulah yang difahami oleh rakyat, tentu semakin ramai yang tidak percaya penjelasan Rafidah mengenai permit import kereta (AP).


Kalau ada yang menuduh Rafidah kaki bohong, jangan tuduh Rafidah sahaja. Perdana Menteri juga dituduh pembohong.

Bertentangan dengan dakwaan Perdana Menteri itu, dalam postingnya bertajuk "Rating Kecekapan Malaysia: Kenapa Bohongi Rakyat Jelata?", Ruhanie menyatakan beliau menerima email bertajuk "Rating yang digah oleh Pak Lah tu betul ke palsu?":

“I naik jelak tengok Pak Lah dok gah rating Malaysia dalam TV dan newspapares yesterday. Betul ke fakta yang dia dok hebah tu? Dari mana dia dapat maklumat tu? Dari petikan paper yang saya tengok ialah dari "The World Competitiveness Scoreboard". So saya pergilah ke laman tersebut dan semak. Dari mana dia dapat maklumat, kata kita duduk ranking no. 6. Sebab yang saya tengok dari laman tersebut kita duduk no. 23, jatuh 1 tangga dari no. 22 tahun 2006 dengan score point 74.09."

Ruhanie juga memetik surat pembaca yang menggunakan nama Zack dalam Malaysia Today:

Setelah saya belek dalam internet, saya telah jumpa satu bukti paling besar! Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berbohong kepada rakyat mengenai kedudukan Malaysia dalam penilaian tahap kecekapan (competitiveness) negara yang didakwa berkedudukan nombor enam di peringkat dunia

Perdana Menteri semasa berucap didalam satu program bersama semua Kakitangan Kerajaan beberapa hari yang lalu memetik laporan World Competitiveness Year Book yang dikeluarkan oleh IMD, sebuah institusi pengajian perniagaan terkemuka berpejabat di Switzerland, berkata, dari segi kecekapan Malaysia yang tergolong dalam kategori negara mempunyai lebih 20 juta penduduk menduduki tangga ke 6 mengatasi United Kingdom, Jerman, Thailand, Sepanyol, Jepun, Rusia dan Perancis.

"Di atas kita ialah China, Kanada, Amerika Syarikat, India dan Taiwan. "Bukan kita hendak bohong rakyat kerana kalau bohong, tidak lamalah kerajaan yang sedia ada ini lingkup. Jadi, tak usah fikir pasal gagal... kita tiada pilihan melainkan berjaya, berjaya, berjaya," katanya.

Tapi sebenarnya kita menduduki tangga ke 23. Sila klik disini untuk melihat sendiri laporan dari World Competitiveness Yearbook yang dikeluarkan oleh IMD. Kemudian klik di "Overall Scoreboard 2007" dan anda akan nampak dimana kedudukan Malaysia dan siapa di atas dan siapa dibawah. Bandingkan dengan kenyataan PM kemudian anda akan tahu pembohongannya. War-warkan pembohongan ini.

http://www.imd.ch/research/publications/wcy/announcing.cfm

Aisehman juga menyatakan, secara keseluruhannya,

Malaysia berada di tempat ke 23 pada tahun 2007.

Malah, katanya lagi, Malaysia jatuh satu anak tangga kerana pada tahun 2006, negara ini berada pada kedudukan ke 22.

Jika tidak ada kesilapan teknikal dalam apa yang difahami oleh pengirim email kepada Ruhanie, Zack yang menghantar surat kepada Malaysia Today dan Aisehman, nyatalah Perdana Menteri berbohong apabila dilaporkan berkata "kecekapan kerajaan Malaysia semakin meningkat dan kini diletakkan sebagai yang keenam terbaik di dunia".

Jika benar Perdana Menteri berbohong, adakah mereka yang selama ini mengundi parti yang dipimpin oleh si kaki bohong akan terus memberi sokongan? Oleh kerana Perdana Menteri menyatakan beliau bukan Perdana Menteri satu penggal, jika benar Perdana Menteri berbohong, sehingga berapa lama lagikah negara ini akan diperintah oleh si kaki bohong?

Bahagian Hal Ehwal Islam di bawah Jabatan Perdana Menteri menyiarkan rencana bertajuk "Berbohong antara ciri-ciri orang munafiq". Jika benar Perdana Menteri berbohong, tidak munafiqkah menyokong si kaki bohong?

Nanti sat, tak habis lagi, bak kata Mat Salon, this applies to all the liars. (http://penarikbeca.blogspot.com)

Barisan Nasional big guns roll into northern state to hand out goodies

rasakita.blogspot

PENANG: The big guns from the Barisan Nasional descended here yesterday, giving away millions of ringgit in aid to Chinese schools, the poor and non-governmental organisations.

The show of force, led by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi with several Cabinet ministers, is a clear indication that the state will be the main battleground in the coming general election.

Today, it will be the turn of the Opposition bigwigs, led by Parti Keadilan Rakyat de facto chief Datuk Seri Anwar Ibrahim and DAP secretary-general Lim Guan Eng, to raise the election fever further.

Apart from Abdullah and senior Umno leaders, other Barisan Nasional big guns who were here yesterday included MCA president Datuk Seri Ong Ka Ting and his deputy Datuk Seri Chan Kong Choy.

Also here were MIC deputy president Datuk G. Palanivel and party secretary-general Datuk Dr S. Subramaniam.

The Mentris Besar of Perlis, Kedah, Perak – Datuk Seri Shahidan Kassim, Datuk Seri Mahdzir Khalid and Datuk Seri Mohamad Tajol Rosli Ghazali – were also present.

Abdullah was here to attend a Bakti community service project opened by his wife, Datin Seri Jeanne Abdullah, at Pondok Puteri Gunung in Simpang Ampat, south Seberang Prai, in the afternoon.

Earlier, Second Finance Minister Tan Sri Nor Mohamed Yakcop met representatives from eight Indian NGOs in Seberang Jaya and presented each with RM10,000 for their activities.

Over on the island, where the population is predominantly Chinese, Ong and Chief Minister Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, who is Gerakan acting president, delivered a big ang pow to the Chinese community from the Government.

Fifteen Chinese schools in the state will receive RM3.8mil in government aid, with SM Phor Tay getting a RM1mil boost for its new building in Sungai Dua.

Ong said that while Barisan component parties were sincere in cooperating with each other for the benefit of the people, DAP and Parti Keadilan Rakyat (PKR)’s relationship was one of convenience.

The Opposition had recently declared Penang as their frontline state in the elections.

Not wanting to be left out of the excitement, the Penang branch of Parti Keadilan Rakyat yesterday launched its “I Love Penang. I love Keadilan” campaign to woo Penang voters.

Penang PKR chief Datuk Zahrain Hashim said they wanted to “rescue” Penangites from a “non-performing” government and were offering Anwar in place of Dr Koh.

While yesterday was mostly a Barisan show, the Opposition big guns are gathering here this weekend.

Anwar has a packed schedule which includes an election dry run in Balik Pulau and a ceramah in Bayan Baru today.

DAP secretary-general Lim Guan Eng is expected to be back tomorrow after spending the early part of the week here, visiting markets and public places to make his presence felt.

Guan Eng, the son of Opposition Leader Lim Kit Siang, is expected to lead DAP’s campaign in Penang.

Cuba Teka ...

Hishammuddin: Hanya ada satu PM dan TPM ketika ini...
MStar

KLUANG: Pergerakan Pemuda Umno menegaskan bahawa kesetiaan sayap parti itu tetap kepada Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak. selengkapnya


Kera bandar berpenyakit termasuk Aids, minum bir

PADANG BESAR: Kerajaan telah memutuskan untuk tidak membenarkan kera ekor panjang dieksport walaupun kini terdapat 250,000 ekor spesis tersebut di bandar-bandar sehingga mengganggu ketenteraman penduduk.

No2umnO - Maaf .... Silap Imej untuk 2 berita di atas. Atau cuba teka, imej mana untuk berita mana?

ORANG MELAKA TIDAK MALU UNTUK BERMAKSIAT

‘Aku memang datang nak main’
Oleh Norfaisal Jahuri
hmetro.com.my

MELAKA: “Aku datang memang nak `main’,” kata seorang lelaki ketika ditahan pegawai penguat kuasa Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) kerana disyaki berkhalwat dengan teman wanitanya, petang kelmarin.

Lelaki berusia 23 tahun itu bersikap biadab kerana marah dengan tindakan pegawai penguat kuasa terbabit.

Lelaki itu dan teman wanitanya berusia 21 tahun antara tiga pasangan yang ditahan serentak kira-kira jam 6.30 petang, di bilik berasingan di sebuah hotel murah, di Jalan Parameswara, Bandar Hilir, dekat sini.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama Jaim, Rahimin Bani, berkata pasangan terbabit dipercayai baru masuk ke bilik yang disewa ketika operasi cegah maksiat berkenaan dijalankan pihaknya.

Katanya, dalam pemeriksaan itu, seorang pegawai mengetuk pintu itu dan didapati ia tidak berkunci dan pasangan terbabit memberikan kerjasama dengan membuka pintu.

Hasil pemeriksaan pegawai Jaim mendapati pasangan itu memakai berpakaian lengkap.

“Ketika ditanya apa yang dibuat berdua-duaan di dalam bilik itu, lelaki terbabit terus mengeluarkan kata-kata ‘pedas’ dan mengherdik pegawai penguat kuasa. Mungkin maksud dia berkata begitu kerana mereka ingin melakukan maksiat.


“Jelas tindakan lelaki itu, seolah-olah cuba mencabar pihak Jaim yang menjalankan tugas,” katanya kepada Harian Metro, di sini, semalam.

Rahimin berkata, pemeriksaan lanjut di bilik lain menemui pasangan warga emas dengan lelaki berusia 58 tahun dan 52 tahun.

Katanya, pemeriksaan mendapati kedua-dua mereka bukan muhrim, tetapi mereka sudah mendirikan rumah tangga dengan pasangan masing-masing.

“Pasangan berkenaan mengaku menyewa bilik berkenaan untuk tempoh beberapa jam bagi membolehkan mereka bertemu.

“Satu lagi pasangan yang ditahan dengan lelaki berusia 23 dan teman wanitanya berusia 21 tahun.

“Semua mereka didakwa mengikut Seksyen 53, Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka, 1991, kerana bersekedudukan dengan pasangan bukan muhrim.

“Jika sabitkesalahan boleh didenda maksimum RM3,000 atau penjara selama tiga bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Cetus isu perkauman: Siapa dalang kes menconteng dinding surau di Kolej Ke-2 UM?


Siapa dalang menconteng bangunan ini? Tulisan tidak jelas seperti seorang yang tidak biasa dengan tulisan ini. (seperti baru belajar) Kemudian Al Quran masih tersusun rapi tanpa diganggu gugat. Yang dirosakkan adalah buku-buku di dalam surau. Adakah persatuan yang tidak suka dengan pengetua melakukan kerja-kerja ini?

mahasiswaonline

Jabdin.J
Pemikirmahasiswaonline@yahoo.com

Sempena kehadiran YAB Dato’ Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi, Perdana Menteri ke program alumni Day : Home Coming 2008 pada 02 Februari 2008 bertempat di Dewan Tunku Canselor (DTC), Universiti Malaya sudah ada pihak cuba menangguk di air keruh apabila cuba mencetus isu perkauman dengan menconteng surau dinding Kolej Kediaman Ke 2. Katanya sudah ada usaha untuk mahu mengadakan demonstrasi semasa kehadiran PM itu.

Memang orang yang menconteng dinding surau itu cukup berani mengkhianati rumah Allah. Ada motif besar yang cuba disembunyikan dalam peristiwa ini apabila contengan yang dibuat di surau kolej terbabit dikatakan ditulis dalam bahasa India. Mungkin ia bermotif mahu memburukkan pihak lain dalam kes ini. Kes di Kolej ini menimbulkan rasa tidak senang yang mendalam apabila perkata “om” dikatakan di tulis di dinding surau.


PMIUM berlagak seperti hero. Benarkah PMIUM ikhlas berjuang?
Kajian Kes: Kes Contengan di Pejabat PMIUM suatu ketika duluAnda masih ingat dengan peristiwa contengan bangunan di pejabat PMIUM dulu? Pejabat PMIUM adalah pejabat yang dikawal 24 jam dan sentiasa mempunyai penghuni. (Kan PMIUM sangat aktif jadi pejabat sentiasa berorang). Persoalannya siapakah yang menconteng bangunan Pejabat PMIUM ini jika pejabat ini sentiasa dikawal 24 jam? Bodoh sangatkah pihak musuh mahu menconteng bangunan yang sentiasa dikawal 24 jam oleh ahlinya. Sendiri mahu fikirlah kan sejauhmana kebenaran isu ini.


Semoga mereka yang melakukan perbuatan ini mendapat hidayahnya? Hari ini PMIUM berhempas pulas untuk membina nama semula. Persatuan yang gagah sejak 30 tahun lalu tumbang dengan hanya 5 tahun oleh kekuatan mahasiswa aspirasi. Allah lebih Maha Adil dan Penyayang dengan hamba-hambanya yang benar.

Kes Kolej ke-2 UM

Siapakan dalangnya? Umum terlebih dahulu kita cuba memahami apa yang berlaku di Kolej ini.

Isunya mungkin bersifat peribadi apabila ada mahasiswa UM yang tidak berpuas hati dengan pengetua kolej ke-2 iaitu Profesor Dr. M. Rajentheran ( Pengetua KK2 dan Pensyarah di Jabatan Pengajian India, Fakulti Sastera & Sains Sosial, Universiti Malaya ) dan Mahaganapathy Dass a/l Paskaradass ( Penyelia kolej dan Penolong Pendaftar di Pusat Pelajar Antarabangsa, Bahagian Komunikasi Korporat, Universiti Malaya). Tuduhan mereka ialah Kolej ini terlalu ramai mahasiswa India. Oleh itu mereka tidak berpuas hati.

Tidak sukar untuk menjangka dan menilai perlakuan siapakah yang melakukan perbuatan menconteng dan melakukan pencerobohan surau tersebut. Namun penulis tidak mahu menuduh sesiapa. Biarlah Allah yang membalasnya. Banyak perkara yang menyangsikan dalam kes ini.

Apapun paling penting Al Quran kitab suci Islam dalam surau ini tidak dirosakkan. Malah masih tersusun rapi. Kalau di luar negara yang melibatkan kaum dan agama sudah tentu kitab-kitab suci akan menjadi mangsa. Yang diconteng ialah hanya dinding dan juga menyepahkan buku-buku dalam surau tersebut. Betapa takutnya sipenceroboh. Mungkin dia masih memahami mengenai perkara dosa dan pahala?

Jadi siapakah dalangnya? Siapakah yang melaporkan kes? Siapakah yang gila publisiti dalam kes ini? Jika kes ini dijadikan isu perkauman rasanya pihak yang melakukan perkara ini sangat silap. Gerak saraf seperti ini sangat boleh dijangka. Anda mungkin sudah tahu siapa dalangnya? Mungkin lebih baik kita BERSUMPAH DENGAN AL QURAN SIAPA YANG MELAKUKANNYA. Semoga mereka yang melakukan perbuatan ini bertaubat kepada Allah. Wassalam.

Tandatangan Dollah Badawi

pm-sign.jpg

Sesiapa yang pandai baca karektor melalui bentuk tandatangan dipersialakan beri pendapat. Kalau ikut aku, ia milik seseorang yang tidak ikhlas, berbelit belit, dan haru biru.

Pak Lah.. Don`t Give Us Empty Promises.First Release The H5 Leaders From ISA .

hindraf

krishavengkat

Ethnic Indians won't be left behind: Badawi

Kuala Lumpur (PTI): Amidst reports that he may call early elections, Malaysian Premier Abdullah Badawi has assured the ethnic Indians, who have been complaining of racial inequality, that they would not be left behind in the national development agenda.

"I have listened to the problems addressed by the every sector of the Indian community... and I will do everything to improve the situation from now on," he was quoted by the 'Star' daily as addressing the Malaysian Associated Indian Chamber of Commerce and Industry here on Thursday night.

He said the community, which forms 8 per cent of the 27 million population of Muslim-majority Malaysia, would not be left behind in the national development agenda.

His comments came amid reports that he may call snap elections and also in the backdrop of protests by ethnic Indians, mostly Hindus with origin from Tamil Nadu, against their alleged marginalisation.

Non-governmental Hindu Rights Action Forum (Hindraf) had been spearheading the protests and five of his leaders have been detained indefinitely under the draconian Internal Security Act (ISA).

In his speech earlier, Abdullah said his government was committed to developing the luxury tourism segment, which included upmarket hotels, resorts, high-end shopping, dining and entertainment outlets, according to the daily.

Some proposals included allowing tourists from certain countries visas upon arrival, and waiving high duties and taxes on branded goods to encourage retail participation in the luxury segment, he was quoted as saying

BERSIH: Tearing Rashid’s photo was an act of protest

colour-blind

The tearing of the photo of Rashid was a symbolic act by the BERSIH leaders as a protest for his arrogance, weaknesses and wrongdoing as the chairman of SPR. Nothing more, nothing less.

I joined the other BERSIH leaders readily yesterday because I too believe that Rashid has been and continued to be the biggest stumbling block in the cause of electoral reforms.

This is no difference from the burning of effigies of political leaders in the streets by demonstrators all over the world.

AAB is making an issue out of it as he has ran out of issues to attack BERSIH. No?

I hope to find out how many Malaysians actually agree with AAB.

There’s no big deal, Mr AAB.

To me, there are so many burning issues which AAB should comment as the prime minister of this country. But he usually kept his ‘elegant silence’.

Back to the issue of Rashid’s failures as the EC chiarman. If he thinks that BERSIH was wrong to put him in disrespect and disgrace, I challenge him to state clearly what were his contributions as the EC chairman all these years. List them out, Rashid.

If he likes, accept our challenge for a public debate. Many has challenged him for a debate. But he has no guts to face it.

Yes, Rashid. You can name any one of us in BERSIH for the debate.

We are waiting for you.

( Those who are not very clear about how Rashid has betrayed out trust as the EC chairman, log on to the official BERSIH website.)

------ zz ------

Tearing up Rashid’s photo: PM mulls action
Malaysiakini

pak lah abdullah ahmad badawi talking 131106Abdullah Ahmad Badawi believes that the government should take action against electoral reforms pressure group Bersih for tearing up photocopies of Election Commission chairperson’s picture.pak lah abdullah ahmad badawi talking 131106“We should take action if there are laws that provide for punishment for such an action,” Abdullah was quoted as saying by Bernama today.

Several Bersih leaders tore pictures of Election Commission (EC) chairperson Abdul Rashid Abdul Rahman yesterday to protest the latter’s apparent lack of commitment towards electoral reforms.

Commenting on this, Abdullah said that Bersih leaders had been “disrespectful” and had gone overboard in their actions, which he believes is unprecedented.

“They’re rude and disrespectful. There are other ways to air their disapproval,” said Abdullah after attending the Universiti Malaya Alumni Day today.

PM defends Abdul RashidDefending Abdul Rashid’s track record, Abdullah said that he had discharged his duties well and had conducted fair, clean, transparent and democratic elections.

abdul rashid abdul rahmanAbdullah also hit out at Bersih members for tearing Abdul Rashid pictures even when the EC had met opposition demands to introduce indelible ink and transparent ballot boxes.

“If all these while, what it has been done is not good and the changes being made now (in this elections) are also not good, bring the matter to court,” said Abdullah, reportedly in a stern voice.

During the last parliamentary sitting in December, Abdullah’s administration had amended the Federal Constitution to extend the 65-year-old age cap for EC Board members to 66.

Critics including Bersih hit out against the move, claiming that it was an attempt to retain Abdul Rashid as EC chairperson for the upcoming general election. Abdul Rashid turned 66 last month.

jom bersih venue change 010208 abdul rashid poster tearing sequenceAbdul Rashid has served as EC since 1979, starting as the commission’s secretary before being appointed chairperson in 2000.

FrustrationExplaining the purpose of tearing up Abdul Rashid’s photo yesterday, Bersih secretariat member Dr Dzulkifli Ahmad said that the coalition wanted to send a message to the former that he was hampering electoral reforms efforts.

Elaborating, Dzulkifli said Abdul Rashid had yet to fulfil Bersih’s demands for ‘clean’ electoral rolls, extending campaigning periods and abolishing postal voting.

Dzulkifli however stressed that the move to tear the picture was merely a symbolic act and not meant to be a personal attack.

Abdul Rashid had previously warned that he would take legal action against those who spread slander against him.

The Emperor's New Clothes! Whats in a name? A lot! Especially now!

via barkingmagpie

He should not have officiated his daughter's boutique with such a telling name, then I do not have to write on this subject. Or KJ and Nori should have chosen a different name for the boutique!


The Emperor's with no clothes is political parody by Han Christian Andersen.


I have a confession to make. I was once Abdullah Ahmad Badawi greatest fan, not anymore! When he was in a political limbo he was most humble and likeable. Once I was summoned by one of his officers to Wisma Putra at Kampung Attap. Even though I was on a deadline to finish my story I rushed to see him, for he then had my most extended goodwill for him go up in his political life, but then politician forgets!

The officer said Pak Lah had asked me to write something which until now I have no idea what he was trying to do then to test me for what ever reason. I was then a reporter, and again I was invited to his official residence at Jalan Bellamy for he had wanted to know how a story on one Supreme Council meeting was "misreported" and who had leaked the story to a particular reporter on the same paper as I worked with, and I said "Sir! I do not know". The suspected "leaker" was believed to be Anwar Ibrahim.
I have no idea how THE most likeable man can become an object of ridicule and disdain in such a short period of time?!

Pak Lah then would always find time to greet me when he was in a political limbo and when he was a Foreign Minister, he would always surely asked about my daughter and how she was doing or when she would be back, blah, blah, blah! You see my daughter and his daughter are or were friends, when he was in a political limbo. Suddenly he now even refused to look at me in the eyes and he would even moved away when I offered my hand to shake his!! Muslim Hadhari? I can never forgive him for that!

He is now beginning to behave like an "Emperor's With No Clothes" where all the "swindlers" in his outfit will tell him that his political "clothings" look fine, when under the present rating, and asked everyone on the street, he is politically "naked" and he does not even know it! No one on the street likes him, from a taxi driver to the entire cabinet! Mentioned his name, expletives will become part of that conversation!

I am a Malay and I am not happy with this country under him. Pak Lah was one of the hopes that I pinned on for my future generations But, alas, looking at his "swindler tailors", Pak Lah will be known in my family history annals as the most politically naked, the most hated by the Malays, inept, weak, most easily manipulated, suffering form personality bypass' syndrome, and many other syndromes Prime Minister.
I don't believe I have hated any other prime minister, not even Mahathir, as as must I hate him now. I am nearly reaching my three decades of living and I can say what I am saying now or I will never hold my piece forever, and I just hope that someone is brave enough to tell him "Sir you are naked and have no clothes on!"
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Below is a synopsis on "Emperors With no Clothes", a short story by Hans Christian Andersen:

"An emperor who cares too much about clothes hires two swindlers who promise him the finest suit of clothes from the most beautiful cloth. This cloth, they tell him, is invisible to anyone who was either stupid or not fit for his position. The Emperor is nervous about being able to see the cloth himself so he sends his ministers to view it. They see nothing yet praise the cloth. When the swindlers report a suit of clothes has been fashioned, the Emperor allows himself to be dressed in their creation for a procession through town. During the course of the procession, a small child cries out, "But he has nothing on!" The crowd realizes the child is telling the truth and begins laughing. The Emperor, however, holds his head high and continues the procession."

No cheers today!

I Want My Right

melvinchan.

I'm a Malaysian and I deserved my right to vote. I've initiated, and yet I was told off, indirectly?

As I went to the post office in 1 Utama yesterday, I was told that they've run out of SPR forms for registration of voters. Instead of telling me where I can get the forms, the Malay lady at the counter told me that most of the post offices have run out of form and afterall, it took 3 months to be registered into the database.

Which means what? I don't get to vote even the Government has not announced the offcial election date yet?

3 months for processing registration of voters? Where's the efficiency of the system. Already the Election Commission made life difficult for not going 'online', again, out of forms are seriously a funny and weird thing to happen? I would've thought they have the statistics in their mind and running out of forms agenda only happens in a poor or primary school activity planning. Shame on the Maths or they just don't care, or there's an agenda behind it. I'm thinking whether I should wear a Barisan Nasional t-shirt or bandana and announce in any BN offices that I haven't registered for voting. Would they get my name on the list in 2 weeks time?

"Efficient and transparent"?

Thanks a lot FOR the trouble, Abd Rashid.

Media Akan Terus Menggila Lagi...

pencarianabadi.

Assalamualaikum wbrt.

Nampaknya sudah terlalu lama saya tidak menulis di blog ini. Posting terakhir saya ialah pada 7 November tahun lepas dan ianya adalah berkaitan kegilaan media sepanjang perhimpunan agung UMNO.

Kali ini saya masih mengatakan bahawa media arus perdana akan terus menjadi gila malah lebih gila dari yang sebelumnya. Dua hari lepas Pak Lah telah membayangkan bahawa PRU 12 sudah semakin hampir dengan menyatakan "sudah dekat nak umumkan". Inilah faktor utama yang menyebabkan media ini akan menjadi gila.

Sekali lagi kita akan menyaksikan 'Berita Hairan', 'Utusan Meloya', 'TV3 suku, RTM dan ASTRO akan berubah haluan. Tajuk-tajuk berita akan menjadi proganda kepada Barisan Nasional. Dimana BN akan digambarkan sebuah parti yang kuat, cintakan negara, memperjuangkan agama, menjaga kebajikan rakyat dan seumpamanya. Pada masa yang sama pihak pembangkang akan digambarkan sebagai parti yang kolot, kekampungan, tidak realistik, tiada perpaduan, ganas dan seumpamanya. Pilih BN bermakna rakyat akan sejahtera, negara akan terus maju, makmur dan membangun manakala sebaliknya akan berlaku jika rakyat memilih pembangkang.

RTM pasti akan menjadi bapak kepada semua propaganda ini... Dokumentari dan segmen2 khas akan diterbitkan dan diulang siar setiap masa dan ketika sehingga propaganda ini melekat pada fikiran rakyat. Dijangkakan juga rancangan Salam Pantai Timur sekali lagi akan memainkan isu-isu yang berlaku di Kelantan dan Terengganu seperti sebelum PRU 11 yang lepas. Tapi sayang M.Rajoli pasti tidak dapat bersama pada kali ini untuk membawa watak ulamak Hadhari memandangkan beliau sedang bercuti di hospital. Apapun kita tetap doakan agar beliau akan cepat sembuh dan diberikan hidayah oleh Allah swt. Masih dalam ingatan saya ketika di satu ceramah PAS di Sungai Ramal pada tahun 1999, M.Rajoli dan Hjh. Wan Chik Daud adalah di antara mereka yang membuka gerai disitu. Sekali pandang dari pemakaiannya M.Rajoli pada masa itu boleh bertukar dengan Ust. Wan Ismail dan Ust. Hassan Shukri.

Keadaan yang sama juga telah berlaku dan akan lebih parah kepada 2 buah surat khabar melayu arus perdana yang utama iaitu Berita Harian dan Utusan Melayu. Saya juga masih teringat pada tahun 1999 yang lalu, oleh kerana tidak tahan dengan laporan media yang terlalu berat sebelah dan pembohongan maka ada pelajar sebuah universiti telah bertindak mencampakkan semua akhbar yang sepatutnya dijual di koperasi U tersebut ke dalam longkang besar. Pada hari itu, tiada surat khabar yang dijual di koperasi tersebut. Kita ingatkan agar laporan akhbar perlulah benar dan berasas. Etika dan prinsip kewartawanan perlulah dipatuhi dan dipertahankan.

Kesimpulannya, media pada hari ini telah menjadi alat kepada parti pemerintah bagi menarik sokongan rakyat dan menjadi penghasut untuk membenci pembangkang. Kita tunggulah sehingga Pak Lah umumkan pembubaran parlimen dan tarikh PRU 12 untuk melihat keadaan media di sebuah negara demokrasi yang bebas.

Did the Star lie? Demand for your goodies quick

femalevoters


The Star did not tell a lie and Malaysiakini was busily reporting to balance up with the opposition’s news.

The Barisan Nasional was on a roll in Penang yesterday, with top guns from its component parties making the rounds and distributing a lot of goodies to orang Penang.

Orang Penang were promised some new/relocated Chinese schools, jobs and given money (8 Indian NGOs received 10k each).

It is interesting second Finance Minister Nor Mohd Yakcop was in charge of handing out money to the Indian NGOs and promising to secure jobs for Indians. Maybe he will be running as a candidate in the GE after all.

Total goodies promised:

Chinese Schools - MYR3.8 million

8 Indian NGOs - MYR80,000 (handed out already)

Extra pocket money for 9,514 disable persons (registered with Community Rehab Centres PDK nationwide) - MYR951,400

Increased allowance for 1,479 PDK teachers - MYR443,700

Monthly allowance for new posts PDK supervisors - MYR1,200 x total numbers to be hired

We have no quarrel to increase necessary allowances for deserving Malaysians. But to announce all these goodies at one go in 1 day? Why could it not have been done sustainably or in good taste or with a bit of class during the past 4 years?

It’s too much for the stomach to bear.

It’s too much for the conscience to fathom.

It’s too much for the thinking voters to believe.

Poor orang Penang. We pity them for being overwhelmed by all these assaults on their emotions at one go.

There should be laws to disallow this kind of behaviour. So that campaigning can be more fair and can be judged on the strength of future policies, plans and real leadership.

What are you doing about it, SPR and the National Unity and Integration department?

Anwar has proven again - he is the man

drctoni.blogspot.

Whether we like it or not only the Malays can take on Umno and the BN.Now we have a Malay to lead all Malaysians,Malays,Chinese,Indians ant others. Anwar has proven again that he is the man Malaysians need now - pious Muslim but wiling to accept all other faiths with a open mind.I think he is sincere in what he says in public and private.

First he defended the Indians and Hindus in the Hindraf uprising,now he is willing to listen to the Christians.I think we should give him a chance,otherwise we will get one again.

Dr.Chris AnthonyAnwar explains his stance to Christian leaders
Terence Netto Malaysiakini Feb 2, 08 11:42am

De facto PKR leader Anwar Ibrahim was subjected to a rigorous examination of his stances on religious issues by about 200 Christian clerics and lay activists and appeared to emerge intact.

There was no variance between his public pronouncements and his private assurances to his inquisitors, an observer at a recent dialogue between Anwar and the Christian leaders noted.

The closed-door dialogue session held in Petaling Jaya on Wednesday morning ran several minutes past lunchtime, which some attendees, assured of anonymity, said was a sign of the eagerness of Anwar's interlocutors to probe him on issues of deep concern to Malaysia 2.2 million Christians. The meeting began at 9.30am.

Organised by the Christian Federation of Malaysia, the dialogue was the first of several the CFM plans to hold with political parties in the run-up to the 12th general election.

anwar azizah christmas partyHitherto viewed with suspicion by Christian leaders because of his association with the Islamisation drive by the government inaugurated when he joined Umno in 1982, Anwar and his wife Dr Wan Azizah were surprise invitees of the Catholic Archbishop Murphy Pakiam to the Christmas Day open house hosted by the Christian Federation of Malaysia at Bukit Nanas on December 25. It was a sign that the PKR leader was being viewed in a new light.

For the dialogue session, Anwar was accompanied by PKR information chief Tian Chua and supreme council member Dr. Xavier Jeyakumar.

Anwar told his audience said his Islamist convictions were no hindrance to his defence of a free and democratic Malaysia that adhered to the Merdeka Constitution. He said an independent and impartial judiciary would go a long way to ensure that Malaysians enjoyed the rights vouchsafed them by the Merdeka Constitution.

He said PKR was not in favour of establishing an Islamic state but he, like many Muslims, was averse to the notion of a secular state which to Muslims carries the implication that a God-mandated philosophy had no bearing on public life.

‘Allah’ should be allowed

He said PKR enjoyed a unique advantage in that it could mediate the middle ground between the secularism of the Democratic Action Party and the Islamism of PAS. He said PKR's mediation of this ground helped to sharpen everyone's awareness that the rights guaranteed by the Merdeka Constitution deserved upholding.

Anwar said since an entire generation of Malaysians had grown up using Bahasa Malaysia as a medium of communication, he saw no reason why Christian Malaysians in their prayers could not use the Arabic term for God - 'Allah'.

anwar ibrahim vk lingam hearing pc 290108 talkingProbed about his role in the Islamisation campaign by the government instituted when he was part of the ruling party between 1982 and 1998, Anwar denied there ever was an order to take down crosses from mission schools.

He said zealous lower echelon officials may have gone overboard by removing these crosses but these underlings acted of their own volition, and not at executive behest.

Anwar said the widow of the late mountain climber, S Moorthy, should have been allowed to bury her husband because it was she who cared for him.

He said a PKR government would ensure that syariah courts were headed by judges of calibre trained at quality Islamic universities. He said he was in favour of syariah courts enforcing Islamic family and inheritance laws on Muslims but that they should have no jurisdiction over non-Muslims.

SO THE ELECTION IS ON FEBRUARY

Hindraf hearing postponed to March 4
Maria J.Dass
Sun2surf

SHAH ALAM (Feb 1, 2008): The joint trial of 66 protesters who took part in the illegal Hindu Rights Action Force (Hindraf) rally last Nov 25 was today postponed to March 4.

Sessions court judge Azimah Omar set the date after the defence team said that they needed to make a representation to the Attorney-General (A-G) first.

However defence counsel G.K.Ganeson declined to comment on the representation and when it would be held.

The court was packed by 10am with all the accused, their families and journalists. The families were then requested to leave the court room as there were insufficient seats for everyone.

The accused occupied most of the court area, 10 of them stood in the dock, some were seated behind the lawyers and the rest in two rows of the public gallery.

The third row was occupied by reporters. A total 69 protesters were arrested at the illegal assembly. Of these, 66 are being charged with taking part in an unlawful assembly as stipulated in Section 27(5) of the Police Act and 149 of the Penal Code.

Of the 66, a total 64 of the protestors also face charges under Section 440 of the Penal Code for committing mischief.

Charges against three of five students who were among the 69 initially arrested were dropped by the A-G on Dec 17. Two of the five students, however, still face charges for illegal assembly.

On Dec 17, the A-G also dropped the attempted murder charge against the 31 protesters who took part in the illegal rally.

Of the 66 protesters charged, 26 have pleaded guilty to charges for causing mischief and participating in an illegal assembly, while the rest claimed trial.

They face up to five years imprisonment for the Section 440 charge and were also liable to a jail sentence of up to a year and maximum RM10, 000 fine for the illegal assembly charge.

On Dec 27, A-G’s chambers head of prosecution Datuk Yusof Zainal Abiden asked for more time to transfer the cases of those charged in Selayang to Shah Alam, as this had to be done for the charges against the Hindraf supporters in both courts to be consolidated.

Those charged in Selayang had only been charged with illegal assembly. They were produced in court today to face the additional charge of causing mischief.

DIROGOL ADIK SENDIRI?

Mahasiswa Terengganu UPSI di tangkap Khalwat
tranungkite.
Berita catatan : Pena Lapuk

"Saya sudah tiada masa depan, mahkota kewanitaan saya telah di rosakkan oleh adik saya sendiri" demikianlah ungkapan yang lontarkan oleh seorang mahasiswi UPSI yang bakal menjadi seorang pendidik kepada anak-anak di Malaysia ini.

Kejadian berlaku disebuah hotel kelas rendah di bandar Tanjung Malim.
Sepasang Pelajar Universiti pendidikan Sultan Idris telah ditangkap khalwat .Apa yang menarik Kedua-dua pasangan ini adalah penganut fahaman islam hadhari.

Inilah hasil dari " Tiada pencegahan dari Allah"(Nakalan minallah)
Pasangan tersebut di tangkap pada 31 jan 2008.Kedua-dua mereka berasal dari Terennganu Bestari.

Ketika disoal siasat oleh anggota pencegah maksiat dari pejabat agama Tanjung Malim, pelajar perempuan dengan marah bercampur sedih memaklunkan bahawa masa depan dia telah hancur.Beliau seringkali dirogol oleh adiknya sendiri apabila pulang ke kampungnya di daerah Marang.

Walaupun sebelum ini beliau mendakwa telah memaklumkan kerja terkutuk adik beliau kepada ibunya, namum ibu beliau tidak pernah ambil peduli dalam hal ini.

Sebaik sahaja keterangan mereka berdua diambil oleh polis di IPD Tanjung Malim, pelajar perempuan tersebut telah membuat satu lapuran polis terhadap dakwaan beliau yang selalu di rogol oleh adiknya.

Ini merupakan kes yang perlu di ambil iktibar oleh kita semua.Mereka berdua ini adalah bakal guru yang akan mendidik anak bangsa kita.
Mereka berdua ini warga Terengganu Bestari yang sangat kuat Islam hadharinya, dinegeri mereka masa depan akan terjamin, negeri mereka berdua seringkali memahat sejarah, mencipta Tamaddun,Malahan di negeri merekalah terteggaknya taman tamadun Islam.
Negeri mereka berdua juga sangat maju kerana terlalu banyak Pembangunan yang tidak Tergambar Oleh rakyat dan negari merekalah yang melahirkan generasi Ulul AlBab( pintu)

UPSI juga merupakan salah satu IPTA yang sangat kuat menyekat gerakan Islam pelajarnya.Pentadbiran UPSI sangat kuat dengan pengangan Islam Hadharinya.

BEST CLIP TODAY

2007年发生什么事?


something that i hate..not anti

PUJI ALLAH TOLAK AGAMA

INGAT .... PRU 11 DAHULU

Rashit dan SPR telah bertindak mengubah ubah senarai pengundi, sehingga menimbulkan kekecohan di banyak kawasan dan lokasi pengundian. Tahun ini bagaimana? Kalau berlaku lagi, apakah yang akan anda lakukan?Ceramah Perdana

Cerita pelik pagi Sabtu

Samy bimbang golongan miskin bandar tidak berumah
MStar

KUALA LUMPUR: Menteri Kerja Raya Datuk Seri S. Samy Vellu meminta Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengkaji semula dasar pinjaman perumahan bagi masyarakat berpendapatan rendah.

Katanya beliau akan bertemu menterinya Datuk Seri Ong Ka Ting tidak lama lagi bagi membincangkan perkara itu.

"Masalah itu perlu dibangkitkan terutama sekali bagi membantu mereka yang berpendapatan rendah yang tinggal di bandar," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Kunci Penempatan Semula Setinggan Lebuhraya di Plaza Tol Mines Selatan Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) di sini Jumaat.

Di majlis itu, seramai 239 keluarga setinggan daripada enam kampung di sekitar Lebuhraya Sungai Besi -- Kg.Tai Yew, Kg.Baru Salak Selatan, Sekolah Tai Thung, Kg.Melayu Muhibbah, Batu 4 Jalan Sungai Besi dan kawasan depan Kelab Lumba Kuda diberikan kunci penempatan semula di Pangsapuri Kos Rendah Permai.

Jertih dikuasa oleh puak-puak ‘Gedebe’

Jertih dikuasa oleh puak-puak ‘Gedebe’ – penyelewengan dan pembaziran berterusan

Ditulis oleh WartawanBuletinOnline
buletinonline

Jertih, 1 Februari – Sebaik sahaja berita berkenaan ‘MB khianati, jiran tetangga, orang kampungnya sendiri’ didedahkan kepada umum, beberapa ‘gedebe’ peliharaan MB telah menemui Pak Nong dan memaksa Pak Nong keluar serta merta dari rumah dan tanahnya yang telah diambil oleh kerajaan untuk kerja-kerja pembesaran masjid Seberang Jertih.

Maklumat ini telah didedahkan kepada BuletinOnline oleh Hj Hassan Salleh, bekas calun PAS bagi DUN Jertih bagi pilihanraya umum ke 11 2004, ketika sesi temubual BuletinOnline di rumahnya di Alor Lintah, dekat sini, kelmarin.

“Pak Nong memberitahu saya perihal puak-puak Gedebe semasa saya menziarahi Pak Nong hari ini” jelas Hj Hassan Salleh.

“AlhamduliLlah, Pak Nong telah berpindah kerumah baru, tapi Pak Nong merasa cukup sedih, kerana jalan kerumah barunya terpaksa menempuh kawasan bekas tapak rumah dan tanahnya,
”setiap kali lalu disitu, Pak Nong rasa macam nak menangis” jelas Hj Hassan.

‘Puak-puak Gedebe’ telah digunakan oleh Idris sejak tahun 2002 untuk menjalankan kerja-kerja mengugut dan lain-lain kerja ‘jahat’ di dalam DUN Jertih serta Daerah Besut didalam usahanya untuk menang. Banyak insiden ‘buruk’ yang telah berlaku, termasuk serangan keatas warga kerja Urusetia Penerangan Negeri Terengganu(UPNT) yang telah mencederakan beberapa petugas. Walaupun kejadian itu telah menjadi pengetahuan umum, tapi pihak polis tidak mengambil apa-apa tindakan.

Justeru itu, puak-puak Gedebe bebas bertindak kerana mereka seolah-olah mendapat perlindungan dari pihak berkuasa.

Puak-puak ni juga sekarang sedang mengugut para peniaga di Pasar Jertih”,

“mereka kata kalau nak tengok pasar Jertih disiapkan, mesti undi UMNO pada pilihanraya kali ini” kata Hj Hassan lagi

Pasar Jertih yang baru disiapkan oleh Kerajaan lalu, telah dipecahkan dan diubahsuai semula. Ini adalah antara pembangunan yang membazir yang sedang berlaku di Jertih. Pengubahsuaian pasar Jertih juga menyusahkan paa peniaga kecil yang terdiri dari orang-orang Melayu. Gerai-gerai yang menjual goreng pisang serta air batu turut ‘dirombak’ mengakibatkan mereka kehilangan mata pencarian.

Sementara itu, Kumpulan Orang-orang Cina anak watan Jertih juga memberitahu perkara yang sama. Wakilnya, Encik Lee Ting Wan @ Api memberitahu Buletinonline orang-orang Cina anak watan Jertih tidak pernah melihat sebuah kerajaan yang membazir dan meyeleweng sebagaimana kerajaan yang dipimpin oleh Idris sekarang.

Mereka menyatakan keluhan terhadap apa yang berlaku di Bandar Jertih sekarang. Tidak ada pembangunan untuk premis perniagaan yang baru dan sewa premis perniagaan sedia ada menjadi mahal.

Api yang pernah dilantik sebagai Ahli Majlis Daerah Besut sewaktu pemerintahan PAS juga mendedahkan terdapat penyelewengan didalam pengagihan rumah kos rendah.

“Mereka cakap, orang dapat rumah murah, orang susah tak dapat, orang sebang dapat”,

“kemudian mereka jual rumah kepada orang lain” jelas Api.

Selain itu Api juga kesal kerana kerajaan UMNO/BN menafikan hak orang-orang Cina anak watan Jertih. Kerajaan dibawah pimpinan Idris dikatakan telah melantik JKKK bukan dari kalangan anak watan dan rakyat tempatan, tetapi telah melantik orang Cina yang dilahirkan di negeri China, yang berhijrah ke Malaysia dan tinggal di Jertih.

Adakah Lagi Pimpinan BN Yang Bersih?

anakbapa.

Saya ingat cerita paling lawak minggu ini ialah kenyataan Pak Lah semalam bahawa BN akan hanya memileh calun yang berwibawa untuk bertanding pada pilihanraya umum (PRU) akan datang. Saya ingat kalau beruk dan kera sekali pun yang dengar ucapan ini akan ketawa terbahak-bahak manakala kucing dan anjing ikut termuntah-muntah kerana begitu loya mendengar karut Pak Lah.

Ketika ditanya wartawan mengenai calun BN, Pak Lah cakap orang putih dan menyebut “we want clean candidates to represent us in the next general election ……” Tak tahulah saya kenapa diterjemah ke dalam bahasa Melayu “clean” jadi “wibawa”. Kalau saya terjemahkan “clean” tentulah jadi “bersih”. Soalannya, adakah pimpinan UMNO dan BN yang bersih. Kalau itu yang kehendakinya sudah tentu BN tidak mempunyai seorang calun pun untuk mewakili mereka di dalam PRU nanti. Baiklah, mungkin saya “exaggerate” sikit. Katakanlah ada tiga empat kerat calun BN yang tinggal kerana mereka agak bersih. Tapi satu yang pasti, Pak Lah dan Najib tak boleh bertanding kerana mereka tidak bersih. Malah menantu kesayangannya pun tak boleh bertanding. Mereka semua terpalit dengan najis kekotoran rasuah dan penyelewengan kuasa.

Sebenarnya kenyataan Pak Lah ini adalah respon daripada ucapan Dr. Mahathir sehari lebih awal bahawa beliau hanya akan menyokong calun yang bersih, lurus dan tidak rasuah. Mungkin kerana bimbangkan Dr. Mahathir sendiri akan berkempen menjatuhkannya di dalam PRU nanti disebabkan beliau tak berapa bersih, maka Pak Lah terpaksa meminjam kata-kata ini untuk diulangi di hadapan rakyat. Saya naik hairan dengan orang tua ini, samada dia tahukah apa yang diucapkannya. Mana ada pimpinan BN yang bersih. Sebenarnya yang BERSIH adalah pimpinan pembangkang dan NGO sebab itu mereka menyertai BERSIH dan berazam untuk membersihkan Malaysia daripada UMNO dan BN.

Si Najib pula turut memberi komen tentang calun BN akan datang mestilah terdiri daripada mereka-mereka yang “winnable” yakni boleh menang. Beliau menambah bahawa satu daripada sifat yang “winnable” ialah bersih dan berwibawa. Poooorah Najib! Kalau ini syaratnya engkau perlu ditolak awal-awal lagi. Pilihnaraya umum 1999 dulu pun engkau menang dengan undi pos lantas menjadikan engkau bukan wakil rakyat tetapi wakil pos. Sekarang bergelumang dengan segala najis rasuah, rasuah Sukhoi dan Scorpene, dan jangan lupa Altantunya, ada hati nak sebut dia bersih. Muntah lagi sekali nampaknya anjing dan kucing mendengar hasrat Najib.

Saya ingin menasihatkan Pak Lah dan kuncu-kuncunya di dalam BN tak usah berlagak alim kononnya mereka orang baik-baik kerana rakyat sudah cerdik dan nampak sangat sandiwara yang cuba diulangtayang sempena PRU ke 12 kelak. Kami semua sudah bertekad untuk mengalahkan BN di dalam PRU nanti tak kira apa jua janji manis kau orang.

Anak Bapa: Bila terbayang gelagat dan perangai Pak Lah, Najib, Khairy, Hishamuddin, Samy Vellu, Shahidan, Nazri, Khir Toyo, Idris Jusoh, Azlina, Zakaria Deros, …………………….. jangan kata kucing yang muntah, kita pun ikut sama termuntah. Ada hati pula mengaku bersih!!!!!

Michael Jackson dedah

kosmo

GAMBAR ini menunjukkan dua daripada tiga anak Michael di Hotel Kasino Luxor, Las Vegas.

LAS VEGAS - Selepas bertahun-tahun melindungi wajah tiga anaknya, bekas Raja Pop, Michael Jackson akhirnya membenarkan orang ramai menatap muka mereka, lapor sebuah akhbar semalam.

Wajah anak-anaknya, Prince Michael I, 10, Paris, 9 dan Prince Michael II, 5, dirakamkan ketika mereka berada du Hotel Kasino Luxor di Las Vegas pada Selasa lalu.

Penyanyi yang popular dengan lagu Beat ititu terkenal kerana kerap melindungi wajah anaknya dengan menggunakan topeng atau tudung bagi mengelakkan mereka daripada dikenali orang ramai.

Kehadiran Michael di Las Vegas adalah untuk mengadakan perbincangan dengan pengurusan kompleks itu bagi mengadakan konsertnya.

Paris dan Prince Michael I mempunyai wajah yang mirip dengan ibu mereka, Debbie Rowe.

Rowe yang merupakan bekas pakar kulit Michael, menyerahkan hak penjagaan penuh kepada selebriti berumur 50 tahun itu ketika mereka bercerai pada 2000.

Bagaimanapun, identiti ibu kepada Prince Michael II tidak diketahui. - Agensi

SIAPA DIA NI?


Selangor Tarik Gelaran Datuk

SHAH ALAM, 1 Feb (Bernama) -- Kerajaan Selangor hari ini menarik balik gelaran Datuk yang diberi kepada Amin Shah Omar berkuatkuasa 31 Jan 2008, demikian menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Kerajaan Selangor Datuk Ramli Mahmud.

Beliau berkata keputusan itu diambil setelah menjunjung titah perintah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang berunding dan bersidang di Dewan Di Raja Selangor kali ke-124, semalam.

"Keputusan itu dibuat kerana ketidakjujuran dan salah laku yang bertentangan dengan status Darjah Kebesaran berkenaan," katanya.

Darjah Kebesaran Datuk Mahkota Selangor (DPMS) itu dikurniakan pada 1996.

Amin Shah, 53, yang merupakan antara tokoh korporat terkemuka negara era 90an terlibat dalam pelbagai perniagaan di dalam dan luar negara seperti kejuruteraan berat, pembinaan kapal dan hartanah.

Berita lain ...

Amin Shah declared a bankrupt
By Gan Yen Kuan
Edge daily

KUALA LUMPUR: Reportedly touted as “Malaysia’s Onassis” by former finance minister Tun Daim Zainuddin, Tan Sri Amin Shah Omar Shah has now been officially declared a bankrupt.

Court documents obtained by The Edge Financial Daily showed that the Kuala Lumpur High Court had on Oct 9 issued a bankruptcy order against Amin Shah on the back of a default on personal loans owing to Affin Bank Bhd amounting to RM3.22 million.

Apart from his personal loans, Amin Shah was also exposed to “hundreds of millions” of debts as a result of his personal guarantee on the loans obtained by his corporate vehicle Business Focus Sdn Bhd from other major banks, sources said.

A source said Amin Shah, who is believed to be residing in Bahrain and Dubai now, was expected to file an appeal against the bankruptcy order or attempt to come to a settlement with the bank with the blessing of the Official Assignee.

The source also said that some of the lenders exposed to Amin Shah-related bad debts were still in the midst of instituting a bankruptcy order on him without knowing that he had been declared a bankrupt.

Business Focus, which is now under liquidation, had more than RM450 million of debts as at Sept 30, 1998.

Amin Shah, 53, was once a high-profile tycoon known for his close ties to Daim during the era of former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad. He is also well known for his ability to speak in Mandarin, Cantonese and Hokkien.

Under the privatisation programme advocated by Dr Mahathir in the 1990s, Amin Shah emerged as one of the few bumiputera entrepreneurs able to secure government concessions and contracts.

In 1995, the government privatised Naval Dockyard in Lumut, Perak, to the then PSC Industries Bhd (PSCI), in which Amin Shah had a substantial stake, for RM300 million. The dockyard was then renamed PSC-Naval Dockyard Sdn Bhd.

Subsequently in 1998, PSC-Naval Dockyard was awarded a mammoth RM24 billion contract to build 27 offshore patrol vessels for the Royal Malaysian Navy.

The mega privatisation project, however, turned into a major failure after PSCI failed to deliver the first fleet of six vessels. (Two vessels were built in 2005, but they failed to pass pre-delivery trials.) By that time, PSCI was already in deep financial trouble.

A series of board tussles took place at PSCI in 2005, which eventually saw Amin Shah relinquishing his executive role in the company. In early 2006, he ceased to be the chairman and director of PSCI following his absence in more than half of the board meetings held in 2005.

Following a restructuring and debt settlement scheme announced in December 2006, PSCI’s mess was cleaned up and it started afresh in August this year with a new name, Boustead Heavy Industries Corporation Bhd, 65% controlled by Boustead Holdings Bhd.

Other financially-distressed companies associated to Amin Shah included Actacorp Holdings Bhd, which was delisted from Bursa Malaysia in February 2005 after failing to regularise its debts.

He had also once helmed Setron (M) Bhd, now known as Halifax Capital Bhd, a PN17 company that is facing de-listing and whose proposed regularisation plan is pending the Securities Commission’s approval.

Amin Shah lost his directorship in Bolton Bhd — his last directorship in a public-listed company in the country — in July this year after Bolton’s shareholders voted him out of the board of the company during an AGM.

According to a source, he is currently operating his own business in Dubai.

ADA YANG MENJELING


TUANKU Mizan Zainal Abidin menganugerahkan darjah kebesaran Seri Utama Mahkota Wilayah (SUMW) kepada Dr. Mahathir Mohamad pada Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran Bintang dan Pingat Wilayah Persekutuan di Istana Negara, Kuala Lumpur, semalam.

BARU NAK KECOH

Henti jika benar ada alkohol – Shafie
Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 1 Feb. - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengarahkan pengilang minuman ringan yang menggunakan label dan gambar buah-buahan menghentikan pengeluaran sekiranya ia benar-benar mengandungi alkohol.

Menterinya, Datuk Mohd. Shafie Apdal berkata, pengilang tersebut juga akan dikenakan tindakan jika keputusan ujian makmal membuktikan kandungan alkohol seperti yang didakwa.

''Kita perlu pengesahan makmal. Kalau benar ia ada alkohol, kita akan arah pengeluar ini untuk menghentikan pengeluaran mereka serta-merta.

''Kita juga akan kenakan tindakan keras. Ini kesalahan besar jika benar minuman itu beralkohol," katanya.

No2umnO - Baru nak kecoh. Bukan satu benda sahaja. Mungkin ada banyak lagi.

Pelajar buang anak bercuti

Kosmo

KUALA TERENGGANU - Pelajar dari luar negeri ini dipercayai ibu kepada bayi yang ditemui mati di tempat pembakaran sampah di kawasan asrama sebuah universiti di sini kelmarin.

Pelajar tersebut merupakan antara 36 pelajar yang tidak sempat disoal siasat kerana telah pulang ke rumah masing-masing sehari sebelum itu sempena cuti Tahun Baru Cina.

Difahamkan sehubungan kes itu, polis telah menghubungi keluarga seorang pelajar yang disyaki mempunyai maklumat mengenai pembuangan bayi di kampus asrama tersebut.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah II negeri, Supritendan K. Manoharan ketika dihubungi enggan mengulas perkara itu kerana ia masih dalam siasatan.

Sementara itu, seorang pekerja am di kampus tersebut, Sariah Abdul Rahman, 46, berkata, dua hari sebelum mayat bayi itu ditemui, dia terkejut mendapati terlalu banyak darah dan lendir di dalam pam sebuah tandas di aras satu asrama di universiti tersebut.Malah dakwanya, dia juga menemui tompokan darah di atas lantai dan pada mulanya disangka hanya darah haid pelajar di situ.

"Saya mengepam mangkuk tandas itu lebih 10 kali tetapi darah bercampur lendir itu tidak mahu hilang menyebabkan saya mengesyaki ada pelajar menggugurkan kandungan di situ,'' katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tok Pong, di sini semalam.

Menurut Sariah, andaiannya itu bertambah kuat apabila seorang rakan sekerjanya menemui benda pelik yang dibungkus dengan kertas suratkhabar dimasukkan dalam plastik dibuang ke dalam sebuah tong sampah di luar tandas berkenaan.

"Kawan kakak cuba carikkan bungkusan kertas yang lembap itu dan dia nampak seperti satu objek berwarna putih seperti daging ayam tetapi takut untuk memeriksa lanjut," katanya.

Sariah memberitahu, selepas itu kawannya terus mengangkat beg plastik tersebut dan ia diletakkan bersama longgokan sampah lain di bawah asrama sebelum pekerja lain mengutip dan membakarnya pula.

Bagaimanapun jelasnya, pada keesokan harinya (Khamis) masih ada sisa darah di dalam pam tersebut walaupun ia telah dipam berkali-kali menyebabkan dia mula tidak sedap hati dan meminta rakannya, Amran Yusof, 34, untuk menyiasat bungkusan yang dibuang sehari sebelumnya.

Ujar Sariah, Amran yang memeriksa tempat pembuangan sampah di belakang asrama universiti berkenaan yang baru dibakarnya buat kali kedua terkejut menemui mayat bayi yang terbakar di bahagian punggung dan masih berdarah.

Amran memberitahu, dia mulanya nampak mayat bayi itu seperti kaki kucing tetapi selepas dibelek betul-betul baru dia nampak tali pusat yang mengesahkan ia adalah mayat seorang bayi.

Semalam KOSMO! melaporkan, lebih 800 pelajar perempuan sebuah universiti di sini 'dikuarantin' bagi disoal siasat ekoran penemuan mayat seorang bayi di tempat pembakaran sampah di kawasan asrama mereka.

Bagaimanapun, kesemua pelajar yang dikumpulkan di dewan universiti tersebut bermula pukul 10 pagi hingga 12 tengah hari tidak mengaku bertanggungjawab dengan pembuangan bayi tersebut.

Posting terkini

Blog Archive