KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

May 24, 2008

Datuk Shafik, Fasha Sandha in lovehardT - Executive Chairman SNC Associates Group (an IT group), Datuk Shafik Rizaal Saaban (pix) and top actress Fasha Sandha (pix right) is in love. Shafik the founder of SNC Associates Sdn Bhd, he provides the vision, mission and direction of SNC Group. His passion in IT security prompted him to focus on offering the best of breed IT security solutions to the market. He envisions SNC to become the leader in IT security solution provider by collaborating with leading IT security multinational companies such as A4, Identix and Verity.

Shafik graduated from University of Sheffield , U.K and has lectured at Mara University of Technology (UiTM) in Melaka and with Lim Kok Wing College University of Creative Technology (LUCT), lecturing in animation and multimedia modules. Joining the civil service as a Special Task Officer in ICT Security for the National Security Division (NRD), Prime Minister's Department, he manages several major national security projects.

He married to Norhaslinda Bakar, 28, (pix) his team mate in SNC Group Finance Director. They have two child Aliyah, 6, and Aiman, 3, before devoce December last year.
Shafik today comfirm that he fall in love with Fasha.
Shafik and Fasha and a crew of Jangan Main Belakang film was seen at Shafik banglo at Mutiara Homes, Damansara, yesterday.... selanjutnya.

Peguam Negara tidak layak adili siasatan laporan Suruhanjaya Lingam

harakahdaily - [...] Laporan yang dikeluarkan oleh Suruhajaya Siasatan Diraja berhubung klip video V K Lingam membuktikan kebenaran mengenai perlantikan hakim-hakim di negara ini berdasarkan percaturan beberapa pihak yang berkepentingan, kata Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo-Burne Loh.

"Saya menyambut baik laporan yang dikeluarkan oleh pesuruhjaya-pesuruhjaya yang diketuai oleh bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Haidar Mohamed Noor.

"Justeru, saya mendesak supaya pihak suruhanjaya menilai semula semua kes yang dihakimi oleh Hakim Tun Eusoff Chin dan kes-kes yang dibawa oleh Dato' VK Lingam kerana jelas melalui Suruhanjaya ini, melalui laporan-laporan media, kedua-dua mereka ini terlibat di dalam percaturan hakim-hakim dan kredibiliti mereka di dalam kehakiman kini dipertikaikan sehingga dicadangkan oleh Suruhanjaya agar kedua-dua mereka bersama tiga yang lain disiasat," kata Gwo Burne.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang disampaikan melalui pembantunya, Faisal Mustaffa hari ini.

Gwo Burne yang juga terbabit dalam pendedahan klip video tersebut berpendapat siasatan terhadap kesemua individu tersebut tidak sepatutnya diserahkan kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Gwo Burne mendakwa, melalui beberapa kes yang berlaku, Abdul Gani jelas menunjukkan sikap yang tidak bebas dan berat sebelah. ... selanjutnya.

Adun BN Boros!

kassim888 - Kerajaan tidak bercadang menaikkan harga minyak petrol atau diesel di peringkat runcit pada masa ini walaupun negara jiran Indonesia menaikan harga minyak sebanyak 30 peratus bermula hari ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad.

Sebaliknya beliau berkata, tumpuan kerajaan pada masa kini adalah menguruskan sistem subsidi untuk mengelakkan ketirisan dan penyeludupan.

"Buat masa ini tak ada pertimbangan soal kenaikan harga minyak petrol dan diesel, kita sedar akan impak kenaikan harga minyak mentah dunia ketika ini.

"Kita lihat pada masa ini bagaimana sistem subsidi (minyak) itu terurus supaya digalakkan penjimatan dan tidak ada kesan sampingan buruk yang lain,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan Forum dan Dialog Kepenggunaan Bersama Menteri di Ayer Keroh di sini hari ini. - Bernama... selanjutnya

No2umnO - Ada yang merungut, Pakatan Rakyat lambat bertindak dan buat kemajuan. Kita lihat betapa berbezanya prestasi UMNO dan PR. Semuanya kerana ada projek, ada komisyen. Yang murah jadi mahal. Lepas menang ... diorang sebuk cipta projek. Kalau ada fulus .... maka cepat lah kerja. Akibatnya ... pembaziran pun berlaku. so ... biar lambat asak jimat.

Objek di langit dan isyarat tentang BATU PUTEH

http://greatlakeseditions.typepad.com/photos/uncategorized/2007/11/23/horsburg_lighthouse.jpgtranungkite [forum] - Kalau ade sesiapa yang masih ingat peristiwa objek dilangit lebih kurang 20 tahun yang yang lalu. Antara objek itu ialah gambar peta Malaysia terbalik di mana Singapura duduk di atas. Objek ini diperhatikan oleh sekumpulan pelajar sekolah agama di Kelang. Apabila isu ini diajukan kepada Mufti Selangor DAto Ishak Baharom (al marhum), beliau mengesahkannya dan meminta supaya ambil pengiktibaran. Tapi apa respon kerajaan pada masa tu yang dipimpin oleh PM Mahathir? Mereka kata itu karut, tak masuk akai, macam mana mufti boleh percaya pada bende-bende karut ni? MUfti Selangor telah dikritik dengan hebat atas isu ini. Ini juga mungkin antara alasan DAto Ishak Baharom, dilucutkan jawatan mufti. Pihak kerajaan seperti biasa menggunakan alat mereka iaitu pusat Islam untuk menjelaskan kepada orang ramai bahawa itu adalah mengarut dan tak perlu diberi perhatian oleh umat Islam. Siap dengan terbit drama sekali untuk tunjuk betapa mengarutnya peristiwa objek tersebut............ HARI NI APA SUDAH JADI. Objek yang diperhatikan oleh pelajar sekolah agama itu membukti kebenarannya pada hari ini. ... selanjutnya.

halliburton Menggunakan Blackwater (pengganas upahan usa ) di Iraq

almuslimin - Kes pelaburan Halliburton di wilayah Iskandar telah menarik banyak minat sehingga ia di sebut di parlimen. Halliburton adalah syarikat pelaburan Cheney, architect serangan ke atas iraq, yang telah mengeksploit se maksima darah ummat islam iraq untuk membuat keuntungan.Tahukah anda bahawa Halliburton telah berkerjasama dengan BLACKWATER untuk melindungi perniagaan nya. Dan tahukah anda bahawa BLACKWATER adalah pengganas upahan USA untuk membunuh ummat Islam Iraq. Blackwater boleh di katakan tentera salib upahan usa di Iraq dan Afghanistan.

Kes Halliburton memang menarik dan di USA , syarikat ini telah di siasat kerana ianya di kaitkan dengan pemberian kontrak secara tanpa tender kepada kroni kerajaan republikan Bush melalui penipuan . Halliburton mendapat tender 16 billion dollar melalui anak syarikat nya KBR dan keuntungan yang di perolehi selalu nya melalui contract yang di overcharge samaada memberi makan kepada tentera penceroboh, membina rumah mereka atau menggunakan lori untuk menghantar bekalan.

Didalam perjanjian Halliburton/KBR tidak di benarkan menggunakan perkhidmatan keselamatan untuk melindungi lori nya kerana ia adalah tanggunjawab tentera penceroboh usa. Namun begitu walau pun tanpa kebenaran tentera usa penceroboh , Halliburton telah menggunakan perkhidmatan syarikat PENGGANAS tajaan USA terkenal iaitu BLACKWATER untuk melindungi lori Halliburton . Blackwater merupakan pengganas upahan usa yang paling zalim, jahat , kejam dan celaka di dunia dan kumpulan ini lah yang menjadi kawan setia Halliburton.... selanjutnya.

GRADUAN UITM MENIPU IDENTITI DIRI

BONGKAR !!!

Sinar Harian hari ini telah mendedahkan identiti graduan UITM yang telah membuat 2 laporan polis dan laporan Suhakam sebenarnya seorang usahawan berjaya dan bukan nya sebagai penggangur seperti yang didakwa.

Individu yang bernama Mohd Shaid Rosli, dikatakan mempunyai kepentingan sendiri.

Pemberi maklumat turut menyatakan, beliau mengakui mengenali rapat Mohd Shaid yang mempunyai perniagaan di Bandaraya Shah Alam. Beliau mengesyaki Mohd Shaid dipergunakan oleh pihak pihak tertentu yang mungkin bermotifkan politik.

Mohd Shaid selain dari mempunyai syarikat perniagaan yang berkembang maju, turut mempunyai sebuah kereta mewah serta bergiat aktif di dalam sebuah pertubuhan politik. Selain dari mempunyai kedai diseksyen 7, beliau turut mempunyai sebuah lagi kedai di UITM Shah Alam.

Sesiapa yang ingin mendapatkan gambaran jelas kedai@pejabat milik Mohd Shaid, sila rujuk kepada sinar harian 24/5/2008, dimukasurat S13. Tajuk berita: Rakan dakwa graduan UITM lapor polis ada kepentingan sendiri. [Di dalam akhar Sinar harian ... terdapat photo memfokuskan kedai 7Eleven, seksyen 7, Shah alam dan wajah depan pejabat di tingkat satu yang dipudarkan]

Pulau Batu Putih TERGADAI akibat 'surat' Acting SUK yang BANGANG

almuslimin - [...] Pulau Batu Putih secara consistent berada di bawah Malaysia/ Kerajaan Johor sehingga tertulisnya sepucuk surat dari seorang PEMANGKU atau acting Setiausaha Kerajaan Negeri atau state secretary Johore bernama si Celaka MOHAMAD SHETH BIN SAAID yang memberi secara percuma Pulau Batu Puteh kepada British Colony Singapore. Perkataan nya simple saja iaitu 'Johore Government does not claim ownership of Pedra Branca' ( Kerajaan Johor tidak menuntut hak atas Batu Putih) dan surat ini di tujukan kepada colonial secretary of singapore.

Adakah surat ini boleh mewakili surat Sultan Johor dan sah dari segi niat, adakah ia bermakna melepaskan hak pulau itu kepada Tanah Jajahan Singapore atau hanya mengatakan ia tidak berminat kepada pulau itu walau pulau itu dia punay? Itu terserahlah kepada peguam bela Malaysia yang di kira hebat hebat belaka untuk MEMBERITAHU rakyat malaysia di Parlimen bagaimana mereka telah tidak berjaya mewujudkan doubt di makhamah di Haque. Namun semua nya sudah sia sia . Hukuman Makhamah dunia adalah final tidak boleh di rayu.

Mungkin kes batu putih merupakan kesinambungan kebodohan orang Melayu memerintah negara mereka. Cuba bayangkan seorang pegawai kerajaan berpangkat SUK dan bukan nya SUK penuh tetapi hanya Acting atau MEWAKILI SUK yang bernama celaka M.SHETH BIN SAAID saja telah menyebabkan Malaysia kehilangan satu pulau. Adakah Mohamed Sheth ini acting untuk orang lain atau tidak , itu pun tidak di ketahui.... selanjutnya.

berita bersangkutan
Singapura jaja surat pemangku SUK Johor untuk miliki Pulau Batu Puteh

Loss a big blow for fishermen

insidepix1

NST - [...] "The area around the island is a gold mine, abundant with marine life, both in quality and quantity.

"Although we really hoped for Malaysia to be declared the rightful owner of the island, we are also aware of the government's stand to accept the International Court of Justice's decision," he said.

Abu Bakar said he had informed all his 1,500 members to stay calm, regardless of the outcome of the arbitration.... selanjutnya.

Karpal wants death-threat charge, dropped

NST - DAP chairman Karpal Singh wants the Attorney-General (AG) to drop a charge against a college student who had posted a death threat on a PAS Youth website.
Karpal Singh, who received the death threat, said this was because he had accepted an apology from the 19-year-old and the fact that he was still young.

"But the court process has to go on because my statement has been recorded. I only want the AG to drop the charge.

"His apology was sincere and I have accepted it,” he told a press conference at his office here today.

On April 26, the teenager turned up at the Johor Baru South police headquarters to assist police with investigations into the posting of the death threat.
Accompanied by his father and a PAS supporter, the student had also handed a letter of apology to Karpal through Johor DAP deputy chairman Norman Fernandez.

In the letter, he had also asked the DAP stalwart to withdraw the police report.... selanjutnya.

3 reasons why island went to Singapore

thestar - Failure to show ownership over Pulau Batu Puteh, maps that indicated Singapore's sovereignty over the island, and a reply from a Johor state official saying that the state did not have sovereignty over the island were some of the reasons why Malaysia lost its case.

International Court of Justice case acting president Judge Awn Shawkat Al-Khasawneh, when delivering the court's decision in The Hague yesterday, said Johor initially had sovereignty over the island.

However, Johor and subsequently Malaysia lost its ownership to Singapore because of those reasons.

“The Court recalls their (United Kingdom and Singapore) investigation of marine accidents, their control over visits, Singapore’s installation of naval communication equipment and its reclamation plans, all of which include acts à titre de souverain (acts consistent with sovereignty), the bulk of them after 1953,” said Awn Shawkat.

He said Malaysia did not respond to Singapore’s conduct on the island, including the flying of its ensign, except for the republic’s installation of naval communication equipment.

“Further, the Johor authorities and their successors took no action at all on Pedra Branca/Pulau Batu Puteh from June 1850 for the whole of the following century or more,” he said.

He also pointed out that Malaysia needed Singapore’s permission before any official visits to the island especially in the 1970s could be made.

As for the Malaysian maps between 1962 and 1975 – which depicted that Pulau Batu Puteh belonged to Singapore, Awn Shawkat said Malaysia's assertion that the map had a disclaimer and did not create ownership of territory could not be accepted.

“The map still stands as a statement of geographical fact, especially when the State adversely affected has itself produced and disseminated it, even against its own interest,” he said.

He said the maps' assertions were consistent to the position of the acting state secretary of Johor in 1953 who said Johor did not claim ownership of Pulau Batu Puteh.

“That statement has major significance. The Court concludes, especially by reference to the conduct of Singapore and its predecessors as à titre de souverain, taken together with the conduct of Malaysia and its predecessors including their failure to respond to the conduct of Singapore and its predecessors, that by 1980 sovereignty over Pedra Branca/Pulau Batu Puteh had passed to Singapore,” he said.

... selanjutnya.

Umno Jerlun bergolak?

malaysiakini - [...] Puak yang menyokong Abdullah sebagai perdana menteri serta presiden Umno, diketuai oleh ketua bahagian Jerlun, Datuk Abdul Rahman Ariffin.

mukhriz mahathir and umno pemudaManakala puak yang menyokong Mukhriz pula terdiri daripada barisan kepimpinan Pemuda bahagian.

Menurut setiausaha Pemuda Umno bahagian, Amran Ali, majlis pertemuan antara Mukhriz dengan ahli dan pemimpin Umno bahagian, berlangsung di bangunan Wisma Jerlun petang semalam.

Bagaimanapun, katanya, pada malam sebelumnya, Abdul Rahman telah memanggil satu mesyuarat bahagian yang memutuskan menyokong kepimpinan Abdullah dan timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak serta meminta meminta Mukhriz berhenti mengkritik perdana menteri.... selanjutnya.

Rakyat S'gor tetap dapat air percuma bulan depan

malaysiakini - [...] Katanya, syarikat pembekal air itu tidak mempunyai kuasa untuk menentukan kadar tarif air kerana ia terletak di bawah bidangkuasa Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi.

"Itu (tarif air) akan kita bincangkan kemudian kerana ia juga tidak ditentukan oleh kerajaan negeri, maknanya cadangan untuk menaikkan tarif air belum diputuskan.

"Bagaimanapun, naik atau turunnya tarif air, rakyat Selangor tetap akan dapat 20 meter padu pertama air percuma mulai bulan depan," katanya dalam sidang akhbar di Shah Alam hari ini.

Menurut laporan Bernama, Abdul Khalid berkata demikian ketika diminta mengulas pendedahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Sekinchan, Ng Suee Lim dalam sidang DUN Rabu lalu, yang mendakwa pengguna air di Lembah Klang dijangka berhadapan dengan kenaikan tarif air 37 peratus iaitu RM1.90 bagi setiap meter padu mulai tahun depan.... selanjutnya.

UCAPAN TAKZIAH KEPADA CIKGU NURI

IBU - PEMERGIANMU TIADA PENGGANTI

cikgunuri - Salam perjuangan

Tanggal 12 Jamadil Awal 1429 bersamaan 18 Mei 2008 (AHAD) jam 3.45 pagi , saya telah kehilangan seorang insan yang penting dalam kehidupan ini iaitu ibu saya telah kembali kerahmatullah di usia 72 tahun. Pemergiannya yang tiada pengganti. Saya bersyukur walaupun dalam kesibukan melaksanakan amanah perjuangan, Allah menerima doa saya supaya saya ada di sisi ibu di saat terakhir ibu menghembuskan nafasnya.

Detik yang tidak saya lupakan dan saya mula menjangka akan kehilangan beliau ialah pada waktu maghrib hari sabtu di mana ibu meminta saya menyelimutkan beliau dengan selimut yang tebal akibat rasa sejuk. Pada waktu itu juga penyakit lelahnya akibat paru-paru berair semakin teruk. Ibu sempat memohon maaf dengan saya dan abang serta isteri dan anak-anak begitu juga sebaliknya. Saya juga sempat membacakan yassin, surah ar-ra’du dan al-mulk sebelum beliau menghembuskan nafasnya.

... selanjutnya.

Batu Puteh: Hilang lagi satu batu.

matsamankati - Memang dah agak dah. Apa nak di harapkan pada Gani Empat Tahil, lebih baik aku Mat Saman Sekati.

Ini adalah 'batu' kesepuluh yang hilang dari Kerajaan BN Malaysia. DiTerengganu, BN kehilangan Batu Buruk kepada Pas. Di Pulau Pinang, Batu Kawan dan Batu Lancang jatuh ketangan DAP, manakala Batu Uban dan Batu Maung jatuh ketangan PKR.

DiPerak, Batu Gajah hilang ketangan DAP, yang tinggal Batu Kurau, tu pun tak lama lagi.

Di Selangor, BN hilang Batu Caves dan Batu Tiga kepada PKR. Lagi satu Parlimen Batu, disapu oleh Tian Chua.

Kerajaan BN Malaysia hanya tinggal empat batu saja lagi, Batu Pahat, Batu Talam, Batu Rakit dan Batu Kurau. Kalau dikekalkan nama 'Batu' ini didepan, alamat akan hilang tak lama lagi. BN kena ubah 'batu' kebelakang, macam Bukit Batu dan Tangga Batu diMelaka.

GERAK ejen Khairy

matsamankati - [...] Siapa dia Mohd. Nazree Yunus? Dia adalah Pengerusi Jaringan Anak Muda INSKA, sebuah NGO dibawah naungan Norza Zakaria, orang kanan Khairy dan juga Bakal Pengerusi GERAK.

Yang anehnya, Che'gu Bard, orang kuat PKR juga merupakan orang kuat Ezam didalam GERAK. Dan dalam pilihanraya yang lalu, Che'gu Bard menentang Khairy! Sebelum pilihanraya, Che'gu Bard pernah cakap, dia akan menentang Khairy, walau dimana saja Khairy bertanding. Kuat sangat ka Che'gu Bard? Ataupun dia mahu memastikan Khairy menang?

Bila keluar PKR, Ezam menetapkan syarat tidak mahu berceramah kalau ada bendera PKR, tapi berterima kasih kepada PAS kerana menyediakan pentas untuknya. Dalam ceramah, dia hentam PKR, puji Pas. Orang Pas pun takbir. Tapi apa tujuannya?

Tujuannya, untuk memisahkan Pas dengan PKR. Tapi tak menjadi. Sebaliknya, Pakatan Rakyat pula timbul.Lantas selepas pilihanraya, kerja mereka ini ialah untuk memecahbelahkan PR. Nazree jadi tukang api Pas lawan DAP. Hebat sungguh!

DiSelangor, Nazree persoalkan Pakatan Rakyat dimana bukti rasuah yang dilakukan oleh kerajaan Umno yang dulu. Hang nak membenteras rasuah atau nak membela Khir Toyo? Pasai apa GERAK tak bantu siasat rasuah dan penyelewengan yang dilakukan oleh Khir Toyo? Sepatutnya hang kena selidik tentang fail-fail yang hilang dan dimusnahkan. Daripada badan NGO yang menentang rasuah, GERAK jadi talibarut UMNO.... selanjutnya.

Batu Puteh and next Wilayah Iskandar ?

channelnewsasian - [...] PM Lee remembered that when he visited Malaysia in 1995 and spoke at INTAN, Malaysia's Institute of Public Administration, Abdullah Badawi - who was then Foreign Minister - chaired the talk.

Mr Lee recounted, "I was asked whether if the ICJ awarded Pedra Branca to Malaysia, Singapore would accept the judgement. I replied immediately 'yes of course', and PM Abdullah chipped in to assure the audience that naturally Malaysia would also do so if the judgement went the other way."

PM Lee is glad that this problem is now cleared. He will be writing to Prime Minister Abdullah to express his thanks to him - that both countries have been able to work together to resolve this problem "and we can now go on to develop our cooperation in many areas, such as the Iskandar Malaysia project".

He said he would especially like to thank the Singapore team at The Hague. PM Lee said, "They did a magnificent job in preparing and presenting Singapore's case before the ICJ.

"Deputy Prime Minister S Jayakumar, Ambassador Tommy Koh, Chief Justice Chan Sek Keong, our foreign counsel, and many officials from our ministries and agencies have worked very hard on this case for a long time - in Professor Jayakumar's case, for 29 years. On behalf of Singaporeans, I thank all of them for their contributions and efforts." ... selanjutnya.

no2umno - Thanks to Pak Lah ..... for what?

Malaysia tak buat apa apa ...bharian - [...] Penghakiman setebal 81 halaman itu yang dibacakan oleh Naib Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh, selama kira-kira sejam 45 minit mulai 10 pagi itu, (4 petang waktu Malaysia), menamatkan pertikaian lebih 28 tahun oleh kedua-dua negara ke atas muka bumi itu.


Dalam keputusan berhubung Pulau Batu Puteh yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Blanca, 12 hakim memihak kepada Singapura manakala empat Malaysia, Batuan Tengah (15-1). Bagi Tubir Selatan ICJ mengundi 15-1, ia hak negara yang memiliki perairannya.

Mereka mengiktiraf tuntutan Kesultanan Johor terhadap hak kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh serta dua lagi, tetapi mengambil kira bahawa lebih 100 tahun Malaysia tidak berbuat apa-apa untuk menunjukkan haknya ke atas pulau itu.

... selanjutnya.

Jeffrey claims Sabah losing RM15m daily

malaysiatoday - Parti Keadilan Rakyat (PKR) Vice-President Datuk Dr Jeffrey Kitingan claims Sabah will be losing a huge revenue of RM15 million daily if the 20 per cent oil royalty demand is not entertained by the Federal Government.

Based on the current world price of petrol at US$100 per barrel and Sabah oil wells' daily production of at least 400,000 barrels per day, he said this loss amounts to a staggering RM4.5 billion a year.

"This is another compelling reason for the Sabah MPs to cross over to the Pakatan Rakyat. Their continued loyalty to the BN is actually causing tremendous and unconscionable losses for the people of Sabah," he said in a statement, Thursday.

He said there is also another frightening dimension to the whole scenario in that the oil wells in Sabah are projected to go dry within the next six years.

Dr Jeffrey said this means if they wait for another term for the BN to be in power, Sabah will accumulate a loss of RM22.5 billion in the next five years.

So, even if the Pakatan Rakyat takes over the Federal Government in five years from now, he said Sabah and Sarawak will only enjoy the promised 20 per cent royalty for only one year, he said. ... selanjutnya.

Rumah atas tapak lupus sampah?

sinarharian - [...] Mengejutkan! Satu projek perumahan yang diusahakan sebuah syarikat pemaju di atas bekas tapak pelupusan sampah boleh mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa dan lebih menghairankan bagaimana Sijil Layak Menduduki (CF) boleh dikeluarkan kepada pembeli di kawasan perumahan terbabit.

Kawasan perumahan yang sepatutnya ditimbus dengan tanah sekurang-kurangnya setinggi dua meter hanya ditimbus setebal enam inci sahaja oleh pemaju.

“Bagaimana projek ini boleh mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa kerana keadaan ini amat membahayakan masyarakat khususnya penduduk di sini.

“Air licit yang terhasil dari sampah di bawah tapak rumah ini pastinya mengandungi bahan kimia dan racun yang berbahaya dan takungan air ini juga menjadi tempat pembiakan denggi.

“Perkara sebegini boleh membawa maut kepada penduduk dan tanah yang ditimbus tidak mampat serta nipis boleh mengakibatkan rumah di sini mendap,” kata Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo-Burne Loh sewaktu meninjau kawasan rumah seorang penduduk di sini, semalam bersama Setiausaha Politik Ahli Parlimen Subang, Aloysius Francis Pinto.

Keadaan kawasan taman perumahan Kelana Idaman itu terbongkar apabila seorang pembeli, Nana Tang ingin melakukan pengubahsuaian di kawasan rumahnya dan mendapati rumah itu didirikan di atas longgokan sampah yang tidak mampat
.... selanjutnya.

Balkis spent RM279,000 on clothes for members and spouses for sporting event

sun2surf - Balkis, the Wives of Selangor State Assemblymen and MPs Charity and Welfare Organisation, spent RM158,000 on clothes for its members to wear to a sporting event and RM121,000 on similar apparel for their spouses of members of the state assembly.

This "questionable" spending was in the list of expenditures that Selangor Mentri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim read out to the Assembly yesterday, in answer to two questions on Balkis from Lau Weng San (DAP-Kampung Tunku) and Dr Shafie Abu Bakar (PAS-Bangi).

These clothes were bought Galeri Balkis Sdn Bhd. Other expenditures pertained to the organising of charity events.

He also told the assembly how much state investment arms and companies like PKNS, Kumpulan Darul Ehsan Bhd and Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB) had contributed to Balkis.

Abdul Khalid also said PNSB had contributed a total RM5,186,948 to Balkis.

The accounts of PNSB showed the company forked out RM50,000 for the officiating of Kompleks Wawasan Balkis and a majilis korban, and another RM50,000 for orphans.

Another Balkis charity programme cost RM250,000, while RM49,000 went for souvenirs, RM22,000 for Ramadan contribution, RM250,000 for a Deepavali and Hari Raya programme, RM100 for uniforms, RM30,000 for food, and RM36,000 for souvenirs for VVIPs.

Abdul Khalid said he would not use the word dissolution on Balkis as the application for dissolution of the society has yet to be approved.... selanjutnya.

1953 Johor letter 'hands' island to Singapore

nst - [...] The ICJ also noted that the strength of Singapore’s claim lay in a letter sent by the state secretary of Johor in 1953 to the Singapore government where he informed that “the Johor government does not claim ownership of Pedra Branca”.

Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim called it a “win-win” ruling since each side won a partial victory.

“Resolving such disputes through the rule of law,” he said, “will make the world safer.”

He said the two countries would establish a committee to determine ownership of South Ledge, which lies in overlapping territorial waters.... selanjutnya.

No2umnO - Now stop blamming others ... it's our fault.

Caught between a rock and a hard placemalaysianinsider - [...] But I foresee the reaction to the decision by the International Court of Justice (ICJ) will continue because many Johoreans will see this as losing to Singapore. Johoreans will never accept losing to the little red dot, which was actually a piece of big rock when we gave it away in 1965.

Just as Indonesia which had refused to accept losing Sipadan and Ligitan to little brother Malaysia at the ICJ, political arguments overcome the facts of the two cases which were decided in the international court of law

I think we have to get over losing the island and not to look at it as a loss of valuable territory. Unless there is a big reservoir of oil underneath the ocean like under Sipadan or Ligitan, which may be proven later, the loss of Batu Putih does not have practical value for Singapore other than military purposes.

Yes, it extends Singapore's international borders. But the distance between Batu Putih and its mainland does not permit Singapore to reclaim any land to create valuable real estate.

We shouldn't let blind anger cloud the facts of the case. On hindsight we should have let the case hang and not bring it to arbitration. Then we could have still used the issue against Singapore perpetually.

Or we could try to reflect on our weaknesses and correct them.

There is always a big danger in bringing cases to an international body because it means we are putting our fate in the hands of strangers. The ICJ may, in theory, be independent and free from persuasion. But, in practice, the judges are still human beings. They have made their decision using the basic argument in law that occupation is nine-tenth's possession.... selanjutnya.

Penduduk kecewa DBKL lambat buat keputusan

abdullah hukum apartment 240508 eswarymalaysiakini - [...] Menurut seorang penduduk, Eswari a/p Raghavan,32, beliau telah pergi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk bertanyakan status permohonan beliau dua minggu lepas, tetapi tidak mendapat jawapan yang memuaskan.

abdullah hukum apartment 240508 signboard"Nama (mendiang) suami saya ada tapi belum diundi untuk masuk kerana jawatankuasa belum buat keputusan untuk cabut undi," katanya.

Beliau telah ditawarkan oleh DBKL untuk menyewa di sebuah rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PRRT) di Pantai Dalam tetapi tidak mampu untuk membayarnya.

"Sekarang saya menetap bersama ayah dan ibunya di apartmen ini sejak lima bulan lalu bersama dua orang anaknya. Saya bekerja sebagai tukang masak di sebuah kedai makan," jelasnya.... selanjutnya.

Lagi laporan polis terhadap Dr M

malaysiakini - Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR hari ini membuat laporan meminta polis menjalankan siasatan terhadap enam individu, termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad, yang dinamakan dalam laporan suruhanjaya diraja yang menyiasat skandal klip video Lingam.

Laporan tersebut dibuat oleh ketua AMK pusat, Shamsul Iskandar di balai polis Dang Wangi petang ini.

Dalam laporannya, suruhanjaya diraja itu mengesyorkan supaya mantan perdana menteri itu serta lima orang lagi disiasat berhubung peranan mereka dalam pelantikan hakim-hakim.

Lima tokoh tersebut ialah dua bekas ketua hakim negara - Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dan Tun Eusoff Chin - peguam kanan Datuk VK Lingam, bekas menteri pelancongan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang juga setiausaha agung Umno serta tokoh perniagaan Tan Sri Vincent Tan.... selanjutnya.

Pulau Batu Putih di Serah kepada Colonial secretariat Singapore semasa Pemerintahan

Sultan Ibrahim Gambar oleh: Christopher Buyerstranungkite - Sultan Sir Ibrahim Sultan Abu Bakar (17 September 1873 - 8 Mei 1959; gelaran penuh: Sultan Ibrahim al-Mashur ibni al-Marhum Sultan Sir Abu Bakar) memerintah Johor dari tahun 1895 hingga 1959.


Baginda merupakan sultan yang ke-22 di negeri Johor, Malaysia, dan yang ketiga di bawah Wangsa Bendahara. Wangsa Bendahara telah dimulakan dengan bantuan pihak British di bawah Sir Stamford Raffles.


Diputerakan sebagai Tunku Ibrahim Iskandar di Istana Bidadari, Serangoon, Singapura, Sultan Ibrahim merupakan anakanda tunggal kepada Sultan Abu Bakar Daeng Ibrahim dan Inche Zubaida binti Abdullah Inche Besar (isteri kedua Sultan Abu Bakar). Baginda belajar di bawah guru peribadi.

Pada 23 Mei 1891, Baginda dilantik sebagai Tunku Mahkota Johor di Istana Besar, Johor Bahru. Sultan Ibrahim menaiki takhta pada 4 Jun 1895 semasa kemangkatan Sultan Abu Bakar. Baginda diisytiharkan sebagai sultan pada 7 September dan dimahkotai pada 2 November.

Param cadangkan kerajaan tangkap Dr. Mahathir dibawah ISA

 tranungkite - Param Cumaraswamy bekas rapporteur Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UN) mencangkan kerajaan menahan Dr. Mahathir dibawah ISA.

Param mencadangkan kerajaan menggunakan ISA kepada Dr. Mahathir berdasarkan ucapan bekas Perdana Menteri tersebut di Johor pada 17 Mei yang lalu. Klik disini dan disini.

Dalam ucapan tersebut, Mahathir dikatakan memberi hasutan yang boleh membangkitkan sentimen perkauman.

Memang benar, ucapan Mahathir tersebut mengapi-apikan sentimen perkauman. Begitu juga dengan pemimpin Umno, MCA, MIC ketika perhimpunan parti mereka.

Sebagai orang yang menentang ISA secara prinsip, cadangan yang dikeluarkan oleh Param itu amat menyedihkan.

Jika kita menentang ISA dan tahanan tanpa bicara, mengapa perlu kita sokong ISA digunakan terhadap musuh kita? Jika ini yang berada difikiran kita, ertinya ISA bukan ditentang kerana ianya zalim tetapi ianya ditentang hanya apabila teman-teman atau ideologi politik yang disokong menjadi mangsa.... selanjutnya.

BN Barang naik

bernama - [...] "Bila harga minyak naik begitu tinggi sekali, kita mahu tidak mahu, kita tidak ada pilihan melainkan untuk melihat pada skim subsidi itu dikaji semula.

"Ini supaya beban subsidi itu dapat dikurangkan kerana kita sudah sampai pada keadaan di mana jumlah subsidi tiap-tiap tahun untuk bahan minyak, gas dan keperluan lain sudah pun melebihi jumlah yang kita belanja untuk pembangunan setiap tahun," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Khatam Al-Quran, Berkhatan dan Bertindik di Sekolah Kebangsaan Sri Maulana di sini, hari ini.

Harga minyak mentah dunia melonjak kepada AS$138 setong semalam. Najib, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Minyak, berkata kaedah subsidi yang baru untuk bahan minyak dan gas akan turut dibincangkan.

"Bila kita dah siap model baru (subsidi) kita akan umumkan tapi prinsipnya ialah bahawa mereka yang berpendapatan rendah akan terus mendapat subsidi yang pada tahap munasabah dan mereka yang berpendapatan tinggi atau menggunakan bahan minyak berlebihan akan terpaksa membayar pada harga yang lebih tinggi," katanya.

Najib berkata perlaksanaan skim baru subsidi itu tidak akan dilakukan secara mengejut sebaliknya secara berperingkat serta mengambil kira kemampuan rakyat.

Beliau berkata kerajaan juga akan memastikan kenaikan kos lain termasuk bahan makanan ditangani.

"Kalau bahan makanan ini dapat dipertahankan maknanya rakyat tidak akan merasa bebannya," katanya.

Ditanya sama ada skim subsidi baru itu akan dikaji semula jika harga minyak dunia kembali turun, Najib berkata: "Kalau turun kita kaji baliklah tapi tidak ada tanda nak turun, tanda nak naik ada".... selanjutnya.

Batu Puteh, Maruah Negara dan Gani Patail

tranungkite - [...] Berapa banyak lagi selepas ini kewasan negara dan kedaulatan rakyat di bawah pentadbiran Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi dan Najib Razak ini yang akan terhakis dan terjual? (gambar di muka depan dari malaysiakini)

Setelah Wilayah Pembangunan Iskandar yang menjadi wilayah Singapura dengan pemilikan hartanah secara besar-besaran dalam jualan 'diskaun 50 peratus' melalui pertukaran mata wang. Ketua Pegawai Eksekutif UEM Land, Pemaju Nusajaya dalam Channel News Asia sendiri telah mengakui bahawa sebahagian besar hartanah industri dan kediaman di Nusajaya telah dibeli oleh pelabur dan syarikat Singapura!

Dan kini satu demi satu wilayah negara terlepas ke tangan orang lain. Pak Lah dan Najib masih begitu angkuh cuba mempetahankan kuasanya sekalipun mereka adalah diantara pemimpin negara yang paling korup dan lemah di dalam mempertahankan kedaulatan negara.

Berbalik kepada isu Batu Puteh. Pulau Batu Puteh diputuskan sebagai milik sah negara Singapura dan hanya Terumbu Karang Tengah dan Terumbu Karang Selatan milik Malaysia. Pada hari Jumaat, 23 Mei 2008 Mahkamah Keadilan Antarabangsa memutuskan perkara tersebut di Hague, Belanda.
... selanjutnya.

PEKAMPUNGAN HALIMUNAN

Hmetro - Sukar dijelaskan bagaimana ratusan pendatang tanpa izin warga Indonesia boleh membina `perkampungan halimunan’ di tengah ibu kota tanpa disedari dengan menghuni kawasan setinggan lama.

Perkampungan haram di Jalan Pantai Bahru di sini, didiami majoriti wanita warga asing yang bekerja sebagai tukang cuci, pekerja pembersihan dan restoran serta pekerja kilang sekitar ibu kota.

Difahamkan, ada pihak tertentu membina penempatan haram itu dan menyewakan bilik kecil kepada pendatang berkenaan pada kadar RM50 hingga RM100 sebulan.

Kawasan setinggan itu strategik berikutan dikelilingi pusat beli-belah dan perumahan mewah serta pejabat di Jalan Pantai Bahru, sekali gus sukar dikesan pihak berkuasa.

Sumber imigresen berkata, kewujudan kampung tersorok itu dikesan selepas beberapa pegawai penguat kuasa Imigresen Wilayah Persekutuan menjalankan risikan sejak seminggu lalu.... selanjutnya.

No2umnO - Halimunan? Patut DBKL tak nampak ......

Artis panas di PD

hmetro - Kecoh lagi. Selepas dikejutkan dengan kiriman e-mel gambar bogel membabitkan seorang pelakon wanita sebuah drama bersiri, kini gadis itu kembali dengan kontroversi terbaru.

Sesuatu lebih mengejutkan berlaku apabila Harian Metro menerima kiriman e-mel daripada seorang pembaca mendakwa pelakon berusia 21 tahun terbabit berpakaian seksi sehingga menampakkan payu dara.

Pembaca yang dikenali sebagai Ahmad Suhaimi Salim dari Bayan Lepas di sini, berkata dia hanya menyedari perkara itu selepas menerima kiriman gambar berkenaan menerusi e-mel daripada rakannya, baru-baru ini.

Menurutnya, selepas melihatnya, dia terkejut apabila mendapati wajah wanita di dalam gambar itu mempunyai iras pelakon drama yang pernah mencetuskan kontroversi suatu ketika dulu... selanjutnya.

No2umnO - Macam pernah nampak. Tapi di mana ya?

UMNO pusat barangan lusuhKalau nak di lihat, UMNO sekarang dihuni oleh lembaga lembaga yang tak jelas perjuangannya. Boleh di kategorikan sebagai 'dumping site'. Tempat membuang sampah sarap, yang mungkin busuknya sudah di hurung oleh lelalat hijau berkilat. Manakala ada pihak yang berminat untuk menceburi perniagaan barang lusuh.

antaranya PKR terkejut EzammasukUMNO - Utusan
Disamping menerima masuk barang barang lusuh dari lebihan sisa industri, masih ada yang cabar mencabar dan berkata ..... "Mari sama-sama desak Abdullah letak jawatan" Murkriz
dan pihak lain pula berkata ....Mukhriz dan rakan dicabar keluar Umno

Kenapa tak semua keluar dan biarkan UMNO kosong? Tempat yang kotor perlu di jauhi kerana boleh membawa kemudaratan akibat penyakit penyakit kulit dan bakteria yang merosakkan kesihatan.

PM perbodohkan rakyat Malaysia ?

cinaislam - Pertikaian mengenai status Pulau Batu Putih yang berlarutan selama 28 tahun akhirnya diputuskan hari ini oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di sini dengan menyerahkan kedaulatan pulau tersebut kepada Singapura.

Dalam penghakiman kira-kira sejam 45 minit itu, ICJ turut memutuskan bahawa Middle Rocks yang terletak kira-kira 0.5 batu nautika di selatan Pulau Batu Putih menjadi milik Malaysia manakala status satu lagi bentuk maritim iaitu South Ledge akan menjadi milik negara di perairan mana pulau itu terletak.

Itulah keputusan mengejutkan dan yang memeningkan kepala rakyat negara malaysia yang cintakan kedaulatan walaupun seinci tanah milik negara kita pantang jatuh ke tangan negara asing.

Namun menyedih, rasa marah dan seolah diperbodohkan oleh PM, katanya dengan mudah dengan meminta semua rakyat Malaysia terutama penduduk Johor menerima keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang memutuskan Pulau Batu Putih milik Singapura. Mudah untuk diucapkan namun pahit kenyataannya.... selanjutnya.

Penduduk Wangsa Maju ditindas

suarakeadilan - Pihak DBKL bertindak zalim dengan merobohkan gerai peniaga di sekitar Wangsa Maju.

Dengan tempoh notis yang singkat dan dengan alasan kerana penduduk di situ menyokong Pakatan Rakyat antara punca kenapa gerai peniaga dirobohkan oleh pihak DBKL.

Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong hadir untuk memberi memorandum kepada Datuk Bandar dan Menteri Wilayah Persekutuan.

Turut hadir semasa penyerahan memorandum itu ialah Ahli Parlimen Padang Serai, N Gobalakrisnan, Ahli Parlimen Kepong, Dr. Tan Seng Giaw, Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng, Ahli Parlimen Bukit Bintang, Fong Kui Lun, Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai, Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin, Ahli Parlimen Kelana Jaya, Loh Gwo Burne dan wakil peribadi kepada Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Azman Haji Abidin.... selanjutnya.

KEPADA ALLAH BERSERAH!

kudakepang - [...] Jika apa yang diputuskan dalam ICJ hari ini diibaratkan satu peperangan, ini bermakna kita sudah benar-benar tewas. Bendera Malaysia dan Bendera Johor sudah ditawan pihak asing secara perundangan.

Kalau dalam peperangan sebenar, para askar kita yang masih hidup sudah mengalunkan irama “last post” atau irama sedih yang mengiringi pengunduran mereka daripada wilayah berdaulat dan merdeka yang sudah ditawan musuh. Bayangkan betapa hina, sedih, pedih dan pilunya perasaan kita pada ketika itu!

Saya rasional dan terpaksa menerima keputusan muktamad ICJ. Tetapi, saya kesal dengan pembohongan dan kepura-puraan oleh pembesar negara kita mengenai keputusan ini.

Kita tewas. Jadi, kalau kalah, terus terang katakan kita kalah. Saya pasti Allah SWT Yang Maha Kaya, Maha Besar dan Maha Agong memberikan sebesar-besar hikmah di sebalik kekalahan itu untuk menjadikan rakyat Malaysia dan warga Johor bersikap positif, proaktif, sensitif dan prihatin terhadap kedaulatan dan kemerdekaan tanahair kita di masa mendatang.
... selanjutnya.

Malaysia tak berminat pun ....

Horsburgh Lighthouse, a painting by John Turnbull Thomson (1821–1884) showing the island of Pedra Branca just after the completion of the lighthouse in 1851, which he designed.

A painting entitled Horsburgh Lighthouse by John Turnbull Thomson, who designed Horsburgh Lighthouse, showing the island of Pedra Branca just after the completion of the lighthouse in 1851.
“ A key feature of this case is the constant stream of Singapore's acts of administration in relation to Pedra Branca, contrasted with the complete absence of Malaysian activities on Pedra Branca or within its territorial waters, and with Malaysia's silence in the face of all these state activities of Singapore... Such silence on Malaysia's part is significant and must be taken to mean that Malaysia never regarded Pedra Branca as her territory.[22] - Wikipedia

Enam anak berhenti sekolah di N.Sembilan kerana miskin !

tranungkite - [...] "Kesan kemalangan menyebabkan saya tidak boleh duduk terlalu lama dan berasa terlalu sakit di badan. Sebelum ini, saya berulang alik dari Tanjung Malim, Perak ke Kuala Lumpur ketika bekerja di sebuah bengkel membaiki televisyen.

"Selepas kemalangan, saya berpindah ke kampung mengambil upah membaiki televisyen, mesin basuh dan kipas angin dari rumah ke rumah," katanya. Mohd Mokhtar berkata, pendapatan yang tidak seberapa dan tidak menentu tidak mampu menampung keperluan harian menyebabkan empat anaknya tidak dapat meneruskan persekolahan.

"Malah, atas desakan kemiskinan, kami terpaksa memberikan tiga anak kepada orang lain untuk dipelihara," katanya. Siti Khalijah berkata, mereka sebenarnya mempunyai 10 anak iaitu enam yang kini di bawah jagaan iaitu Mohammad Noramin, 11; Mohammad Noriman, 10; Norida, 7; Mohammad Nor Azmi, 6; Mohammad Norimani Nordin, 4; dan Shima, tujuh bulan. "Seorang lagi anak kami dijaga ibu saya di Kepala Batas, Pulau Pinang," katanya.

Tinjauan Berita Harian mendapati rumah keluarga berkenaan hanya diterangi sebiji lampu kalimantang, tingkap rumah yang hanya ditutup kain buruk dan berlantai tanah. ... selanjutnya.

no2umnO - tahniah kerajaan BN kerana berjaya kurangkan jumlah orang miskin.

Pemimpin Umno Minta Rakyat Terima Kesilapan Pemimpin

 tranungkite - [...] Persoalannya sekarang inikah sikap kita yang matang dalam mengurus negeri dan negara, kita bukannya hendak membangkitkan apa-apa jua sentimen yang menghasut tetapi cukuplah kita mengerti dan belajar dari kesilapan lantaran rakyat yang masih lagi percaya dengan kurafat hanya Umno sahaja yang mampu memerintah dan mentadbir.

Ironinya, keputusan ICJ itu sudahpun menggambarkan negara kita sangat mudah diperdayakan oleh pemimpin yang beretorik betul dalam semua hal walhal mereka semua memakai topeng badut kononnya menghiburkan rakyat yang rupanya membodohkan rakyat dengan mimik palsu pelakon upahan.

Sebagai rakyat Malaysia kita cuba diajar untuk menghormati apapun keputusan mahkamah sedangkan pemimpin cuba mengajar rakyat hidup dalam kepalsuan lakonan si tukang karut.

Dalam penghakiman kes tuntutan ini yang dibacakan oleh Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh, ICJ memutuskan Middle Rocks dimiliki oleh Malaysia.

Pulau Batu Puteh, yang berukuran lebih kurang separuh daripada keluasan sebuah padang bola sepak, terletak 7.7 batu nautika di luar pantai Tanjung Penyusoh di Johor.

Singapura memanggil pulau kecil itu dengan nama Pedra Branca (perkataan Portugis yang bermaksud Batu Putih).

Pertikaian antara Singapura dan Malaysia mengenai Pulau Batu Puteh bermula pada 14 Februari 1980, apabila republik itu membantah tindakan Malaysia menerbitkan sebuah peta pada 1979, yang dengan jelas menunjukkan pulau itu terletak dalam wilayahnya.... selanjutnya.

dan berita dari Star ... nelayan punya cerita..

Rock judgment: Fishermen from the Pengerang Fishermen’s Association watching the  live telecast on the long awaited verdict on Pulau Batu Puteh.

For the first time in decades, Malaysian fishermen will be able to fish off Middle Rocks, which are just 0.6 nautical miles south of Pulau Batu Puteh (or Pedra Branca), which now officially belongs to Singapore. More...

Hasil Berfikir Dengan Kepala Lutut

pelapismuda - [...]

Sekali lagi rakyat telah dikecewakan. Kita akur dengan keputusan tersebut tetapi kekecewaan di sini bukan ke atas keputusan itu tetapi kecewa dengan pemimpin-pemimpin yang terlibat di dalam proses tuntutan tersebut. Mereka gagal menghalusi dan meneliti fakta-fakta secara jelas untuk memikirkan implikasi keputusan. Pemimpin hari ini hanya bijak membazirkan masa rakyat, bijak menghabiskan duit rakyat dan bijak bersandiwara dengan rakyat.

Apa yang saya fahami dan dapati bahawa keputusan penghujahan di pihak Singapura yang membuat tuntutan bersama dengan Malaysia ke atas kedaulatan Pulau Batu Putih (Pedra Branca) itu sudah jelas, nyata dan cukup kuat untuk berpihak kepada mereka dan mereka lebih berhak berdasarkan segala bukti surat yang pernah dikeluarkan oleh kerajaan negeri Johor sejak dahulu lagi yang menyatakan bahawa Johor tidak pernah menuntut hak kedaulatan ke atas pulau itu.

Surat itu sudah boleh dilihat sebagai "satu perakuan" yang pernah dibuat oleh kerajaan Johor. Termasuklah juga fakta-fakta lain yang dihujahkan Singapura yang tidak perlu diulangbicara di sini. Kenapa bijak pandai yang terlibat di dalam isu tuntutan ini masih cuba mahu menjadi "pahlawan bodoh" yang hanya mampu ditertawakan oleh dunia luar? Apakah benar Malaysia mempunyai "hujah-hujah konkrit" sepertimana yang pernah disebutkan sebelum ini atau hanya sengaja digembar-gemburkan sahaja? Jika benar kita ada hujah-hujah yang cukup konkrit itu, kenapa kalah perbicaraan?

Di mana semua pemimpin-pemimpin hebat daripada Johor? Di mana Hishammuddin yang berkelulusan undang-undang dan memegang jawatan Menteri Pelajaran? Kenapa anak kelahiran Johor ini tidak membantu menyalurkan maklumat lengkap sebelum pergi berlawan atau sememangnya tidak mengetahui sejarah sebenar? Sungguh memalukan rakyat Malaysia. Apa pula pandangan Peguam Negara yang bersungguh-sungguh berhujah? Atau Peguam Negara juga turut diperalatkan?... selanjutnya.

Mahkamah Keadilan Dunia

paulaland - This is the International Criminal Court (ICC). I made a mistake when ZB in the chat box ask me if I work for ICJ which is the International Court of Justice. And I replied no but said I passed through it everyday. I was mistaken. I passed through the ICC rather than ICJ. The International Court of Justice building is actually at the Peace Palace which is also in The Hague but a bit further to the North.

Anyway back to ICJ, a big decision was announced today. Pulau Batu Puteh which is just an outcrop of rocks in the water between Singapore and Malaysia you would reckon would only interest geologists. But apparently lawyers and politicians also love them. So a bunch of top class lawyers and politicians fought for these rocks for a number of years.... selanjutnya.

no2umnO - macamana nak tahu samaada mahkamah Keadilan Dunia tidak di pengaruhi dengan politik dan kuasa Israel? Mula lah aku nak tuding jari. Tapi masalahnya kita sendiri tak ambil berat. Yang menyedihkan, bila Pemimpin cadang kan sesuatu perkara ... semua dok puji, bodek. Bila dah macam ini. Baru tau semua dah silap .... Wey orang Malaysia, bangunlah .... Jangan jadi gila talak. Bila dah cerai, baru gila kat janda sendiri.

Isu Pulau Batu Puteh

islamterindah - [...] Walaupun aku kecewa tetapi dah keputusannya macam tu. Kena pulak orang kafir yang jadi hakim. Tidak mustahil Singapura yang menang dalam perbicaraan di mahkamah. Kalau tengok peta, memang sah Pulau Batu Puteh milik orang johor.


Bukan setakat Pulau Batu Puteh kena ambik Singapore tapi nama dia pun dah jadi 'Pedra Blanca'. Sebenarnya dah lama Singapore bagi nama 'Pedra Blanca' tapi aku tetap panggil Pulau Batu Puteh. Generasi muda dan generasi akan datang Malaysia mesti ambil pengajaran kes Singapore ambil Pulau Batu Puteh, jangan sampai Johor Bahru pulak dia nak ambik!

Firman Allah yang bermaksud:
Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang bathil dan (janganlah) kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim, supaya kamu dapat memakan sebahagian daripada harta benda orang lain itu dengan (jalan berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui. (Surah Al-Baqarah, ayat 188)
... selanjutnya.

Keluasan Batu Puteh hanya separuh padang bola sepak ....tapi

Bharian - Pulau Batu Puteh yang menjadi pertikaian antara Malaysia dan Singapura hampir 30 tahun adalah sebesar separuh padang bola sepak, yang terletak di luar pantai tenggara Pengerang, Johor.

Pulau seluas 2,000 meter persegi terletak di pertemuan Selat Johor dan Laut China Selatan itu menempatkan Rumah Api Horsburgh, menjadi rebutan antara kedua-dua negara sejak 1979.

Pulau Batu Puteh terletak kira-kira 12.8 kilometer dari Pengerang, Johor dan 64 kilometer ke timur Singapura. Batuan Tengah dan Tubir Selatan secara geologi bersambung dengan Pulau Batu Puteh.

Jarak antara Pulau Batu Puteh dengan Batuan Tengah ialah 0.96 kilometer manakala jarak Pulau Batu Puteh dengan Tubir Selatan kira-kira empat kilometer. Jarak antara Batuan Tengah dengan Tubir Selatan ialah tiga kilometer.

Pada 1979, Malaysia melakukan pemetaan sempadan maritim meliputi Pulau Batu Puteh sebagai wilayahnya kerana mendakwa Kesultanan Johor tidak pernah menyerahkan pulau itu ketika menyerahkan Singapura kepada British pada 1824.
Pulau itu diserahkan kepada British untuk tujuan pembinaan Rumah Api bagi memudahkan laluan kapal melalui perairan berkenaan.

Berikutan itu, Malaysia dan Singapura bersetuju membawa kes itu ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada tahun 2003. ICJ mula membicarakan tuntutan terhadap pulau itu pada 6 November 2007.

Singapura diberikan empat hari antara 6 dan 9 November 2007 untuk menggulung hujah lisan pusingan pertama, sementara Malaysia diberikan giliran pada 13 hingga 16 November 2007.

Pusingan kedua oleh Singapura pada 19 dan 20 November dan Malaysia pada 22 dan 23 November 2007.

Delegasi Malaysia terdiri daripada ejen Malaysia, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad; ejen bersama, Datuk Noor Farida Ariffin, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail; Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd Isa serta wakil kerajaan Johor, Datuk Hamsan Saringat.

Delegasi Singapura pula terdiri daripada Timbalan Perdana Menterinya, S Jayakumar; Peguam Negara, Chao Hick Tin dan ejen Singapura, Prof Tommy Koh.

Berikut adalah antara hujah Singapura kepada ICJ iaitu negara itu menduduki Pulau Batu Puteh atau yang dipanggil Pedra Branca lebih 130 tahun sejak 1840 tanpa sebarang bantahan dari Malaysia.

Sepanjang tempoh itu, negara itu menyelenggara Rumah Api Horsburgh dan kemudahan lain di pulau berkenaan, selain membantu kapal yang belayar di kawasan itu dengan selamat.
Dalam tempoh 130 tahun itu juga Malaysia tidak pernah menuntut hak ke atas Pulau Batu Puteh, terutama pada 1965 ketika Singapura menjadi sebuah negara merdeka serta mempunyai hak kedaulatan ke atas pulau di dalam wilayahnya.

Singapura mendakwa memorandum pemangku Setiausaha Kerajaan Johor pada 1953 yang menyatakan negeri itu tidak membuat sebarang tuntutan ke atas Pulau Batu Puteh yang ditadbir Singapura. Malah, dalam peta Malaysia sebelum 1974, menunjukkan pulau itu milik Singapura.

Malaysia mengemukakan hujah yang antaranya faktor sejarah dengan keterangan kukuh membuktikan perjanjian Johor-British dan British-Belanda pada 1824, mengesahkan Sultan Johor mempunyai hak milik asal terhadap Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Malaysia menafikan Pulau Batu Puteh adalah ‘Terra Nullius’ iaitu tidak bertuan seperti yang didakwa Singapura kerana pulau itu adalah tempat nelayan untuk berlindung apabila berhadapan dengan ribut kencang dan ancaman lanun.

Malah, perairannya menjadi kawasan penangkapan ikan yang strategi bagi Orang Laut di Pengerang dan Teluk Ramunia, Johor. Malaysia turut mengemukakan tujuh dokumen bertulis untuk mengukuhkan hujah mereka. ... selanjutnya.

Selamat tinggal Batu Puteh - Singapura dapat undian hakim 14-2


BARISAN hakim ICJ (kanan) bersama wakil kerajaan Malaysia dan Singapura (kiri) semasa pengumuman keputusan tuntutan bertindih Pulau Batu Puteh di The Hague semalam.

THE HAGUE - Mahkamah Keadilaan Antarabangsa (ICJ) semalam menetapkan bahawa Singapura mempunyai hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh manakala Malaysia mempunyai hak kedaulatan terhadap Terumbu Karang Tengah (Middle Rocks).

Mahkamah itu juga menetapkan bahawa Terumbu Karang Selatin (South Ledge) adalah milik negara di mana terletaknya perairan wilayah.

Penghakiman itu menamatkan pertikaian selama 28 tahun antara Malaysia dan Singapura berhubung pulau itu, yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Blanca, dan juga dua terumbu karang itu.

Pulau Batu Puteh terletak 7.7 batu nautika dari pantai Tanjung Penyusuh di Johor.

PETA kedudukan Pulau Batu Puteh , Middle Rocks dan South Ledge.

Kedua-dua negara telah memberi jaminan akan akur dengan keputusan ICJ, badan kehakiman utama Pertubuhan Bangsa Bersatu. Keputusan mahkamah itu adalah muktamad dan tidak boleh dirayu.

Malaysia dan Singapura juga berulang kali menyatakan bahawa apa sahaja keputusan tidak akan menjejaskan hubungan dua hala.

Penghakiman itu dibacakan oleh Naib Presiden ICJ Shawkat Al-Khasawneh, yang bersama dengan 15 hakim lain, telah mendengar penghujahan dari kedua-dua negara pada perbicaraan kes itu dari 6 hingga 23 November tahun lepas.

Barisan hakim memberi undian 12-4 yang berpihak kepada Singapura untuk hak kedaulatan terhadap Pulau Batu Puteh, manakala Malaysia pula melalui pengundian 15-1 mendapat Terumbu Karang Tengah. - Bernama

no2umno - masa membataskan. Aku dapat rasakan ada yang tidak kena pada masa lampau. Seperti yang berlaku pada perjanjian air ke singapura. adakah WPI akan menjadi perkara yang sama. Akibat bodohnya pemimpin, menyusahkan jenerasi rakyat akan datang .... terus terang sikit la sikit ...

UMNO Terengganu 'kian' Parah

buletinonline - ni bermakna Pengerusi dan setiausaha tidak lagi mengeluarkan kenyataan rasmi.Kenapa? apa lagi kalau bukan umno Terengganu semakin parah.

Lihat bagaimana seluruh daerah di Terengganu dinaikan papaniklan mengucapkan tahniah kepada Dato' Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu,kecuali di Daerah Besut papaniklan tersebut sehingga kini masih belum boleh untuk dinaikan.

Baru-baru ini didalam perjalanan ke Kota Baharu, satu kain rentang yang tertulis" Kami warga Besut tetap teguh bersama Dato' Seri Idris Jusoh"

http://buletinonline.net/images/pas/iklanmamaksaid.jpg
Sementara itu di Kuala Terengganu, walaupun papaniklan itu berjaya dinaikkan, ada sumber menyatakan 2 Keping daripadanya telah di simbah dengan cat berwarna kuning.

Menurut sumber tersebut papaniklan yang disimbah cat itu satu di bulatan batu bersurat sementara satu lagi di persimpangan cabang Tiga.
... selanjutnya.

Kes kehilangan kanak-kanak semakin serius, kementerian didakwa gagal

harakahdaily - [...] Perkara tersebut ditegaskan oleh Setiausaha Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP), Aiman Athirah Al-Jundi, sebagai respons kepada kenyataan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato� Ng Yen Yen sebagaimana yang dilaporkan akhbar arus perdana yang menyatakan sebanyak 242 kes kanak-kanak hilang dilaporkan dalam tempoh Januari hingga Mac tahun ini.

Jelas Ng Yen Yen, sepanjang 2007, sebanyak 1,168 kes dilaporkan manakala pada 2006 pula, sebanyak 1,478 kes kanak-kanak hilang. Manakala sebanyak 3.5 kes kanak-kanak hilang dilaporkan dalam sehari dan hampir 80 peratus kes tersebut membabitkan kanak-kanak perempuan.

Sementara itu, menurut Aiman Athirah, sejak awal lagi DMPP menyedari bahawa kes kehilangan kanak-kanak ini bukanlah kes terpencil atau sekadar melibatkan jumlah yang kecil tetapi telah mencecah ribuan kes pada setiap tahun.

"Statistik tersebut jelas menunjukkan berlakunya peningkatan terhadap kes-kes tersebut. DMPP mengajak seluruh rakyat Malaysia khususnya ibu bapa dan keluarga agar memandang masalah ini sebagai masalah yang serius dan perlukan perhatian yang sewajarnya ," katanya, sewaktu dihubungi Harakahdaily. ... selanjutnya.

120 kaum India Nibung Tebal sertai Kelab penyokong PAS

harakahdaily - Barisan Nasional (BN) Parlimen Nibung Tebal terus parah apabila 120 orang keturunan India beralih angin menyertai Kelab Penyokong PAS kata, Setiausaha PAS Cawangan Changkat, Aziz Ramli.

Ujarnya lagi, kemelut dalaman BN dan MIC membuatkan mereka yang tinggal di tiga kawasan estet bertindak demikian kerana kecewa terhadap lakonan yang sengaja dimainkan oleh kepimpinan atasan semata-mata untuk kepentingan kroni.

Kata beliau, PAS Cawangan Changkat berbesar hati apabila sekumpulan masyarakat India sudi bertemu sekali gus meminta borang untuk menjadi ahli kelab.

"Melihatkan perkembangan yang membanggakan itu, satu majlis penyerahan borang telah diatur untuk mereka bertemu pemimpin kita. Mereka bertekad mencari lebih ramai lagi ahli untuk memastikan Pakatan Rakyat terus menang di Parlimen dan Dun Sungai Bakap serta merampas Dun Sungai Acheh pada pilihan raya umum ke-13 nanti," terangnya. ... selanjutnya.

Ada pemimpin 'suka bodek'

utusmeloya - Sikap sesetengah pemimpin UMNO yang bermuka-muka dan suka 'membodek' menjadi punca Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak mendapat maklumat tepat mengenai senario sebenar politik negara.

Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Rafidah Aziz berkata, pemimpin terbabit sepatutnya berani menegur dan memberikan pendapat sekiranya timbul sebarang masalah.

Beliau berkata, disebabkan sikap tersebut, Perdana Menteri tidak dapat membuat perancangan yang tepat terutama ketika menghadapi pilihan raya umum pada 8 Mac lalu.

"Saya nasihatkan ahli-ahli UMNO jangan menyokong secara membuta tuli, gunakan fikiran kita, ini tidak... ada antara kita salam cium tangan dan bila mesyuarat semua 'yes, yes' tetapi di belakang maki-hamun kata tidak guna dan minta tukar Presiden cepat-cepat.

... selanjutnya.

No2umno - Nek Fida ni tau tak dia cakap apa? Dia sendiri di kategori mana?

Pemindahan dana Balkis tak dituntut

utusmeloya - Bagi tahun lepas, Balkis mengeluarkan RM100,000 bagi menganjurkan kegiatan sukan, program amal sempena Deepavali (RM200,000), program amal sempena Hari Raya (RM250,000), pakaian program amal (RM100,000), makanan semasa sukan (30,000) dan cenderahati orang kenamaan (RM36,000)

Selain itu, beliau juga mendedahkan perbelanjaan sebanyak RM158,000 untuk pakaian sukan anggota Balkis dan RM121,000 bagi baju batik untuk pasangan anggota Balkis sempena sukan pertubuhan itu.

Beliau berkata, Balkis memperoleh sumbangan sebanyak RM590,000 daripada Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor, Kumpulan Darul Ehsan (RM670,000) dan Permodalan Negeri Selangor Bhd. (RM5.2 juta).

Abdul Khalid juga berkata, Pejabat Menteri Besar menghantar tiga surat kepada Pendaftar Pertubuhan pada 11 dan 23 April serta 15 Mei lalu bagi mendapatkan maklumat berhubung pembubaran Balkis. ... selanjutnya.

Nipisnya iman kenegaraan kita!

masomelayu - Bahkan mungkin ada rakyat Malaysia yang tidak menahu mengenai apa yang belaku di The Hague di Belanda hari ini. Apa itu Batu Puith atau Perda Blanca, atau di mana terletaknya South Ledge (Terumbu Karang Selatan) dan Middle Rock (Terumbu Karang Tengah).

Sebaliknya mungkin ada di kalangan rakyat negara ini yang tumpang bergembira dengan keputusan ICJ yang memberi hak kedaulatan Batu Putih kepada Singapura itu?
Rakyat negara kita bagaikan tidak peduli berhubung pertikaian ke atas pulau berkenaan yang berlaku sejak 28 tahun lalu. Generasi muda maupun generasi tua seakan membiarkan saja pertikaian itu kepada pihak kerajaan bersendirian tanpa ada usaha dan komitmen bersepadu daripada seluruh rakyat.

Misalnya kita tidak pernah terdengar rakyat negara ini bangkit menyatakan keprihatian mereka ke atas pulau berkenaan baik menerusi aksi fizikal maupun secara berdoa. Tidak ada apa-apa reaksi dalam hal ini. ... selanjutnya.

Johor letter 'gave island to Singapore'

malaysianinsider - Malaysia’s conduct since 1953 showed that sovereignty over Pulau Batu Puteh had passed over to Singapore, the International Court of Justice said today, ruling 12-4 in favour of the republic.

This decision resolves a thorny issue that has haunted bilateral ties between the countries for 28 years. But the ICJ decision will not be the final word on this matter in Malaysia where loss of territory to Singapore – even an outcrop of rocks – could turn into a political issue. For the past few weeks, Johoreans have been conducting special prayers in the hope that the court will decide in favour of Malaysia.

But the ICJ noted that the strength of Singapore’s claim lay in a letter sent by the state secretary of Johor in 1953 to the Singapore government where he informed that "the Johore government does not claim ownership of Pedra Branca." It could not accept Malaysia’s argument that the state secretary did not have authority or legal capacity to disclaim or confirm ownership of the island, said Judge Awn Shawkat al-Khasawneh.... selanjutnya.

get full report :Click here for ICJ press release in full

UMNO bukan milik PM atau Dr. M dan keluarganya

agendodaily - Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Mukhriz Mahathir terus menerima ‘tekanan dan kritikan’ ekoran kenyataanya untuk terus kekal dalam UMNO tetapi pada masa yang sama mendesak sekeras-kerasnya Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan segera. Sebelum ini Ketua Pemuda UMNO Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengecam kenyataan Mukhriz dan hari Khamis, dua lagi rakan exco Mukhriz memberikan kenyataan pedas terhadapnya. Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin (kiri) pula berkata Pemuda UMNO Perak mencabar Mukhriz untuk keluar daripada parti dan mendesak Jawatankuasa Pengurusan UMNO untuk mengambil tindakan tegas terhadap Ahli Parlimen Jerlun itu... selanjutnya.

Malaysia dapat Terumbu Karang

mstar

Dr. Rais Yatim bersalaman dengan Timbalan Perdana Menteri Singapura, Prof. S. Jayakumar (kanan) di The Hague, Belanda ketika Mahkamah Keadilan Antarabangsa bersidang untuk mengumumkan keputusan tuntutan kedaulatan tiga pulau, petang ini. AP

[...] Kedua-dua negara telah memberi jaminan akan akur dengan keputusan ICJ, badan kehakiman utama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Keputusan mahkamah itu adalah muktamad dan tidak boleh dirayu.

Malaysia dan Singapura juga berulang kali menyatakan bahawa apa sahaja keputusan tidak akan menjejaskan hubungan dua hala.

Penghakiman itu dibacakan oleh Naib Presiden ICJ, Shawkat AlKhasawneh, yang bersama dengan 15 hakim lain, telah mendengar penghujahan dari kedua-dua negara pada perbicaraan kes itu dari 6 hingga 23 November lalu.... selanjutnya.

Posting terkini

Blog Archive