KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jul 6, 2008

The Paradox of Balasubramanian Perumal

ktemoc | ... I recall that when Bala made that initial Stat Dec, he was challenged on why he had signed the police statement about the Altantuyaa murder but which did not contain details that implicate Najib, yet had since come out with such a earth-shaking revelation about the DPM (in the initial Stat Dec, though admittedly in hearsay fashion).

Bala confessed that he had signed the police statement under duress.

In the Malaysiakini report he said he had give the Najib information to the police when they took his statement but was surprised that all mention of Najib were eventually removed from the police statement. Under duress, he reluctantly signed that statement.

Balasubramaniam explained he was held in the police lock-up twice during the investigation into the murder - the first time for five days, the second, seven days.

He lamented: “If you have experience in the cell, you will definitely sign the statement. I wanted to go out, I have three children.”

Surely all of us can sympathise with that – I wouldn’t dare dream of boasting of being a brave hero, more so for a man like Bala who has responsibility towards a family comprising 3 children.

But then …

Indeed, but then … he subsequently and bravely came up with that Stat Dec damning Najib.

Noticeable at the press conference in the prominent seat was of course Anwar Ibrahim, nemesis of Najib.... selanjutnya.

Dalam Protes ada Protes

ruzaimiramza | Saya melihat usaha untuk mengadakan protes ini di Stadium Kelana Jaya adalah usaha yang rasional kerana ini merupakan saluran terbaik untuk menyuarakan rasa tidak puas hati dengan kerajaan sekarang tanpa melibatkan khalayak yang mungkin tidak bersetuju dengan agenda protes kali ini.

Tambahan pula, protes ini berlangsung sepanjang hari, bermula jam 9pagi sehingga lewat malam, jadi sekiranya ianya diadakan di perkarangan KLCC, nampaknya perniagaan dan perjalanan orang ramai akan terganggu selama satu hari suntuk. Berkenaan hal permit, percanggahan pendapat menyaksikan perbincangan mengenai isu ini bergerak dalam arah yang tidak ada titik pertemuan, maka tindakan ‘mengikut’ saranan pihak polis supaya protes ini diadakan dikawasan terkawal seperti stadium adalah tepat.

Apa yang menarik daripada protes ini sehingga artikel ini ditulis, pelbagai ‘acara’ yang tidak dirancang telah berlaku yang boleh mengalihkan pandangan umum daripada tujuan sebenar demonstrasi sihat ini diadakan. Saya merujuk hanya kepada laporan malaysiakini memandangkan umum melihat malaysiakini sebagai sumber yang paling boleh dipercayai.... selanjutnya.

Muhasabah Perhimpunan PROTES Hari Ini

 tranungkite | ... Ramai menjangkakan perhimpunan protes ni lebih hebat dari perhimpunan BERSIH sebelum ni tapi andaian tersebut meleset kerana Perhimpunan Protes ni begitu HAMBAR SEKALI.....

Aku takut kalo rakyat lepas ni dah x percaya lagi dengan perhimpunan2 yang akan diadakan selepas ini.

Aku terpikir kalo dulu masa Perhimpunan Bersih punyala ramai orang hadir dan berarak ke Istana Negara untuk menyuarakan ketakpuasan hati secara demonstrasi jalanan , tapi Perhimpunan Protes ni lebih kepada pendekatan HAri Keluarga yang mana kebanyakan orang yang datang untuk membeli belah di gerai-gerai yang disediakan, tak jauh beza dengan Program Jom Heboh.

Ramai pendemo yang kecewa dengan situasi ni khususnya yang datang dari jauh sperti Terengganu, Johor dll.

Adakah kita dah dilanda penyakit SINDROM KEMENANGAN HINGGAKAN KITA TAKUT NAK MELAKSANAKAN PERHIMPUNAN AMAN SEPERTI PERHIMPUNAN BERSIH DAHULU????

Adakah program nyanyian,konsert, dan persembahan pentas yang diadakan dalam Perhimpunan PROTES ni dapat menarik minat orang ramai untuk hadir ke perhimpunan ini atau menyebabkan orang ramai lebih meluat nak datang?????... selanjutnya.

Kenapa saya tak minat pergi demo di stadium?

 tranungkite | ...Bukan saya nak bantah perubahan lokasi walaupun saya rasa tempat paling sesuai ialah di tengah kota raya Kuala Lumpur. kalau nak buat demo isu-isu yang menyentuh periuk nasi rakyat, maka ia mestilah menarik perhatian umum dan menjadi bualan masyarakat.

Kalau nak ubah ke dalam stadium, masyarakat tak akan tahu apa yang kita mahu jeritkan. Dan ia pula tak menampakkan keseriusan kita untuk perjuangkan isu harga minyak ini. Memang polis akan kacau demo kita. Bila pula demo pembangkang mendapat restu dan perkenan Menteri Dalam Negeri, semenjak Musa Hitam, Mahathir Mohamad, Dollah badawi dan sekarang syed Hamid Albar?

Maka, peringatan polis bukan penyebab untuk kita berpaling ke belakang. Demo mesti di tempat publik yang boleh menarik perhatian mereka. Biar masyarakat gempar dan polis mengamuk. Apa masalahnya?

Dan kalaupun terpaksa juga dibuat di stadium, maka aturcara program mesti bersesuaian. Jangan tanya saya apa yang bersesuaian itu, tapi tentulah kena boleh menarik perhatian masyarakat umum juga. Stadium mesti sendat dan padat. Pendek cerita mesti boleh menyebabkan esok pagi isu perhimpunan di stadium itu boleh menarik perhatian masyarakat seluruhnya. Isu itu harus dibincangkan di mana-mana dan akhbar harian pula harus menjadikan berita yang utama, biarpun dalam bentuk yang negatif.
... selanjutnya.

Ahli PAS kecewa dengan himpunan PROTES

tranungkite | Perhimpunan PROTES pada hari ini umpama bertukar menjadi Fun Fair apabila tidak mencapai matlamat yang di kehendaki. Ramai orang terutama ahli-ahli PAS sangat kecewa dengan perubahan dan perhimpunan pada kali ini. Apatah lagi mereka datang dari jauh seperti Kedah, Pulau Pinang dan Terengganu.

Suasana awal perhimpunan PROTES hari ini tidak seperti yang dijangkakan. Jalan-jalan raya tidak disekat seperti yang berlaku pada himpunan Bersih sebelum ini. Tidak seperti yang diwar-warkan oleh berita semalam. Semacam polis memberikan lesen tak bertulis untuk perhimpunan pada hari ini.

Ramai ahli PAS terutamanya Pemuda datang dengan semangat berkobar-kobar untuk membantah kenaikan harga minyak . Mereka sanggup bermalam di Masjid dan Stadium untuk menyertai himpunan membantah kenaikan harga minyak pada hari ini. Walaubagaimanapun ramai yang balik awal kerana mungkin tidak merasa selesa dengan program yang sedemikian rupa. Selepas tengahari padang mula kosong dan tempat duduk penonton pun semakin jarang.

Apa yang aku tahu sebelum program persembahan muzik underground ataupun 'gigg' di tiadakan selepas PROTES dan Pemuda PAS bertolak ansur. Sebab ia nyata menjejaskan imej PAS sebagai gerakan Islam. Cuma aku dah berasa agak ganjil bila ada 'set band' kat atas pentas sejak awal pagi tadi. Ternyata muzik 'underground' tetap jugak diadakan. Walaupun pada aku senikata yang dibawa baik tapi muzik nya langsung tidak membawa suara kemarahan rakyat. Apatah lagi suara langsung tak kedengaran. Hanya muzik yang ntah pape..... selanjutnya.

Band lucah rosakkan PROTES MINYAK

 Penonton 'mengamuk' penyanyi tunjuk punggung
Malaysiakini | Penonton di Stadium Kelana Jaya bertindak membaling botol air ke arah pentas kerana membantah tindakan penyanyi kumpulan Caburator Dung menunjukkan punggung ke arah mereka.

Peristiwa berlaku ketika penyanyi menyampaikan lagu terakhir bertajuk Jilat. Selain beberapa kali menunjukkan punggung, penyanyi itu turut menarik-narik seluar dalammnya.

Penonton yang marah dengan tindak tanduk penyanyi tersebut bertindak membaling botol ke arahnya.

Malah, ada penonton yang kelihatan menyerbu ke arah penyanyi tersebut dan terpaksa ditenangkan oleh anggota Skuad AMK.

Ekoran itu, skuad AMK terpaksa membawa anggota kumpulan seramai empat orang itu beredar di situ bagi melindungi keselamatan mereka.

Kejadian tersebut berlaku pada kira-kira 7 malam di hujung persembahan mereka.

Sebelum itu, keadaan meriah ketika kumpulan itu menyampaikan tiga buah lagi - sebuah lagi inggeris, dan dua buah lagi Melayu - Tak boleh dan Hantu raya di Putrajaya - yang berunsur satira politik.

Seramai kira-kira 2,000 penontoh hadir menyaksikan persembahan mereka.

Penulis Hishammuddin Rais kemudiannya memohon maaf kepada para penonton dan berkata beliau bertanggungjawab di atas yang berlaku.

Beliau juga menjelaskan beliau yang membawa kumpulan tersebut dan mereka tiada kena mengena dengan mana-mana parti politik.

Hishammuddin juga kelihatan terlalu sedih dan mengalirkan air mata.
Kenapalah bodoh sangat .....nasib baik petang, kalau tengahari, mungkin ada penyanyi yang makan microphone atau kena pelangkung dengan batang drum.

Protes Minyak ... apa impaknya?

“Jika kerajaan tidak menurunkan harga minyak, kami akan membuat satu lagi protes dan ia bukannya di stadium tetapi di jalanan!” kata seorang wanita yang turut hadir sewaktu perhimpunan itu berlangsung. - voy.fzone
Ucapan tahniah kepada penganjur perhimpunan pada hari ini tapi sebenarnya aku tidak berapa bersetuju dengan perhimpunan berbentuk sebegini, walaupun ianya di lihat lebih selamat kepada peserta dan penganjur tapi impaknya kurang berbanding perhimpunan yang dibuat dilokasi lebih terbuka dengan jerita dan lauangan yang boleh di dengar oleh penonton dan orang ramai. Gua ambil contoh perhimpunan, REFORMASI, BERSIH dan HINDRAF. Risiko memang ada, tapi berbaloi. Jadi ingatan dan kenangan yang kekal abadi.

Kedudukan perhimpunan yang diadakan kali ini adalah di ceruk dunia, tidak disedari oleh ramai orang. Kalau bukan kerana bantuan orang ramai dan internet, mungkin orang tak tau. Kalau bukan kerana pakaian merah yang melata di sekitar Kelana Jaya selepas dan ketika perhimpunan , orang mungkin tak sedar perhimpunan sedang di adakan. Malah polis turut memberikan bantuan 'promosi percuma' kerana sekatan jalanraya di sepanjang jalan ke sana.

Namun apa yang membanggakan, rakyat yang datang dari pelbagai arah dengan kenaikan yang beranika menunjukkan semangat rakyat untuk membantah tindakan menaikkan harga minyak secara drastik. Manakala, rakyat berbilang bangsa memenuhi sekitar stadium, Melayu, Cina, India, Mat Salleh, lelaki dan perempuan, dewasa dan kanak kanak turut memeriahkan suasana. Wanita Seksi dan bertudung turut bersama. Kedatangan dengan harapan agar, suara rakyat di dengari pemimpin dan tindakan sewajar di ambil. Bukan jalan jalan cari makan.

Perhimpunan tidak mempunyai tempoh masa.....Bermula seawal pagi sehingga lewat petang. Tidak di beritahu waktu klimaks menyebabkan pengunjung dan perserta tidak ramai yang tahu bila kah waktu puncak perhimpunan.

Seawal pagi ada ucapan, jam 2.00 ada hiburan dan seterusnya upacara penutup. Ada yang datang seawal pagi, tengahari dan petang. Bertaburan tak tentu masa menyebabkan jumlah pengunjung, tidak menentu. Ada ketika ramai dan ada ketika berkurangan. Sementara menanti aturcara lain, pengunjung mundar mandir tidak tentu arah, bertebaran kesana dan kemari tanpa arah tujuan. Kalau perhimpunan di adakan pada bukan hari Ahad, mungkin kunjungan kurang, penganjur malu bukan kepalang.

Cuma satu saranan yang cukup baik. "Sekiranya kerajaan tidak menurunkan harga minyak, dengan semangat dan t-shirt yang sama kita penuhi jalanraya." Itu lah yang kami harapkan. Biar semua orang tahu, dan biar dunia tahu bahawa rakyat Malaysia sesungguhnya tidak mahu lagi menanti berbulan atau bertahun lamanya untuk kerajaan turunkan harga minyak. Jawapan dari rakyat adalah ...... TURUNKAN MINYAK SEKARANG!!!.

Tapi penganjur mesti ingat .... rakyat mempunyai tanggung jawab mereka masing masing. Tetapkan tarikh dan waktu, kita berarak dan cuma ambil masa 4 jam paling lewat. Bila selesai, semua orang boleh pulang. Pada yang masih mahu berlegar, biarkan mereka dan pada yang mempunyai agenda lain, mereka terus pulang selepas acara.

Tapi untuk menanti satu lagi perhimpunan, bukan esok atau lusa, tapi mungkin hanya mampu di adakan sebulan atau 2 bulan yang akan datang sebab merancang bukan mudah, perlu usaha dan kerjasama. Jangan buang masa untuk menanti sedangkan kepuasannya tiada. Kita protes untuk paksa pemimpin dengar kata rakyat, tapi kalau setakat syok sendiri dan kerajaan tidak rasa terdesak langsung, baik buat EXPO atau FUNFAIR. Tak payah buang masa. Sapa nak pergi, boleh pergi. Sapa yang malas, duduk rumah tunggu berita.

JAM 4 PTG: 10,000 Banjiri Stadium MBPJ; Lebuhraya Menuju Kelana Jaya Sesak

SK | Kemaskini perkembangan di Stadium MBPJ Kelana Jaya, lebih 10,000 orang berhimpun di padang stadium kecil itu dan kesesakan lalulintas di semua lebuhraya dan laluan menuju Kelana Jaya menunjukkan jumlah tersebut akan berganda menjelang jam 6 petang.

Ketika berita ini ditulis, beberapa pemimpin-pemimpin kanan Pakatan Rakyat tiba di lokasi Protes Sejuta Rakyat. Kehadiran Naib Presiden KeADILan Azmin Ali dan Naib Presiden Pas Mohammad Sabu menjadi tumpuan pada petang tadi, disambut dengan sorakan dari para hadirin.

Keadaan kekal tenang dan meriah tanpa kehadiran Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

Penyelaras Protes Tian Chua, yang juga Ketua Penerangan KeADILan berkata Protes Sejuta Rakyat berjalan dengan aman tanpa sebarang kejadian tidak diingini.

“Kesemuanya bergerak dengan lancar dan aman dan ini menunjukkan kita boleh menguruskan perhimpunan gergasi sebegini dengan tersusun dan cukup berdisplin,” kata Tian Chua.

Program Protes Sejuta Rakyat pada semalam malam akan menampilkan Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim, Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim, Menteri Besar Kelantan Nik Aziz Nik Mat, Menteri Besar Pulau Pinang Lim Guan Eng dan Menteri Besar Perak Mohammad Nizar Jamaluddin.

Tian Chua yang juga berada di lokasi protes menambah, para peserta Protes Sejuta Rakyat memberi respon yang sangat baik dan ini menunjukkan bahawa dakwaan perhimpunan aman sebegini boleh mencetuskan huru-hara sudah tidak berkesan.

“Rakyat marah, tetapi rakyat matang. Ugutan pihak berkuasa dan taktik menakut-nakutkan rakyat sudah tidak boleh digunakan lagi, bahkan sepatutnya ia tidak boleh digunakan sama-sekali,” katanya dan beliau optimis sambutan rakyat akan semakin hebat menjelang malam nanti.

Protes minyak di Kelana Jayavideo lain
706 Kelana Jaya Protest Part 1
706 Kelana Jaya Protest Part 2
706 Kelana Jaya Protest Part 3
706 Kelana Jaya Protest Part 4
706 Kelana Jaya Protest Part 5

Merah di Kelana Jaya
Thousands at rally despite Syed Hamid warning

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 11malaysiainsider |
Thousands garbed in red t-shirts are crowding the Kelana Jaya Stadium today for a pump price rise protest and a pro-Anwar rally despite police calling it illegal.

At its peak, some 10,000 people were at the stands listening to speakers such as PAS treasurer and chief protest organiser Dr Hatta Ramli and Hindraf coordinator S. Jayathas while others patronised stalls selling food and party merchandise.

There were no untoward incidents reported at the carnival-like rally as Pakatan Rakyat has mobilised 2,500 marshalls to keep the peace. Police presence was minimal save for two mobile police stations.

Roads around the stadium were choked with traffic although many took the light rail transit to a nearby station. There were reports of police road blocks along the Federal and LDP highways that brought traffic to a standstill for miles.

Helicopters also hovered above as the crowd sought shelter from the blazing sun. There were a few die-hards who took to the microphone to vent their anti-government feelings.

"We are happy we don't see a heavy presence of the security apparatus, which is a normal scene in our gatherings," Dr Hatta said, adding helicopters were a usual feature at such protests.

The crowd chanted along with the speakers who called the government to cut pump prices, ringing the air with shouts of "Undur, undur! Undur BN! Turun, turun! Turun harga!"... selanjutnya

Sementara menanti waktu klimaks perhimpunan pada petangnya... ini yang dapat aku rakamkan ..

700 anggota Unit Amal PAS tarik diri

Malaysiakini | Kesemua 700 anggota Unit Amal PAS yang ditugaskan mengawal perhimpunan membantah kenaikan harga minyak di Stadium Kelana Jaya telah menarik diri kerana tidak puashati dengan persembahan sebuah kumpulan muzik petang tadi.

Kumpulan seramai empat anggota itu dikenali sebagai kumpulan muzik 'Lawan Tetap Lawan' yang dijemput membuat persembahan di majlis tersebut.

Bagaimanapun, kumpulan tersebut hanya sempat menyampaikan tiga lagu sahaja apabila ada orang yang datang menemui mereka di pentas.

Mereka sepatutnya menyampaikan tujuh lagi di majlis tersebut. Mereka memulakan persembahan pada jam 2.30 petang tadi.

Menurut ketua kumpulan tersebut yang dikenali sebagai Rizie, selepas menyampaikan tiga lagu, ada pihak yang datang membantah persembahan mereka.... selanjutnya.

Peserta tidak puas hati bantahan dibuat di stadium

harakahdaily | ... Para peserta Perhimpunan Protes Turun di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MPPJ), Kelana Jaya hari ini melahirkan kekesalan atas tindakan pihak berkuasa yang meminta pihak penganjur perhimpunan mengadakannya di dalam stadium secara tertutup.

Seorang peserta yang datang daripada negeri Pantai Timur yang enggan dikenali berkata, tindakan polis dan kerajaan yang memaksa jawatankuasa penganjur mengadakan perhimpunan di dalam stadium bertujuan mahu menutup gambaran sebenar 'amarah' rakyat terhadap kerajaan.

Katanya, jika demonstrasi itu dibuat secara terbuka, atau di jalan raya, rakyat akan dapat melihat dengan jelas 'kemarahan' yang ditunjukkan terhadap kerajaan atas sikap sembrono itu.

"Siapa yang akan dapat tengok betapa tidak puas hatinya kami sebagai rakyat yang kian teraniaya dengan kezaliman kerajaan.

"Tujuan demonstrasi jalanan adalah untuk membuka mata rakyat di luar sana bahawa mereka perlu melakukan sesuatu yang akan merubah nasib dan masa depan negara ini," katanya.

Pada masa sama, dalam satu ucapan ringkas kepada para peserta perhimpunan di stadium, jurucakap Suaram. Kohila Yanesegaran berkata ini merupakan kali pertama dan terakhir perhimpunan seumpama itu diadakan.

Harakahdaily turut dimaklumkan penganjur bahawa terdapat beberapa buah trak tentera yang berkawal di pintu masuk ke stadium berkenaan pada awal pagi tadi.

Tinjauan juga mendapati terdapat pegawai=pegawai polis yang ditugaskan mengawal situasi dari jarak jauh di atas bangunan Menara Glomac dan Kelana Business Centre dengan menggunakan kamera.... selanjutnya.

berita lain
Protes kesal polis halang orang ramai hadir perhimpunan

2,500 pemuda Pakatan kawal perhimpunan

malaysiakini | ....

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 03Dr Hatta menganggap perhimpunan ini untuk menghantar isyarat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi serta ahli-ahli Parlimen yang akan bersidang esok.

Beliau juga menjelaskan bahawa sekiranya kerajaan masih tidak menurunkan harga minya, Protes akan berbincang untuk mengambil tindakan selanjutnya.

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 09Sementara itu, ahli jawatankuasa Protes, S Arutchelvan mengesahkan pihaknya tidak memohon permit polis kerana berpandangan ianya tidak perlu sebab hak itu dijamin oleh perlembagaan dan juga pandangan Suhakam supaya keperluan permit itu dimansuhkan.

Beliau juga mendakwa wujud halangan terhadap perhimpunan tersebut, antaranya pengumuman pihak polis bahawa ia adalah perhimpunan haram dan ia boleh menjejaskan kehadiran orang ramai.

Begitu juga, katanya, laporan mengenai latihan bersama antara pihak polis dengan tentera, yang menurutnya satu tindakan yang tidak normal.

Menurut Aru lagi, bas-bas juga ditahan di sekatan jalanraya dan polis meminta maklumat dari mereka.

Dr Hatta pula berkata, beliau sendiri ternampak lima sekatan sepanjang perjalanannya dari Kuala Krai.... selanjutnya.

Perhimpunan rakyat di Kelana Jaya

malaysiakini | Perhimpunan rakyat membantah kenaikan harga minyak bermula kira-kira jam 10.15 tadi dengan ucapan penyelaras Protes, Dr Hatta Ramli.

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 11Pada jam 10.20 pagi tadi, terdapat kira-kira 5,000 dalam Stadium Kelana Jaya. Jumlahnya semakin bertambah kerana orang ramai sedang masuk ke dalam stadium.

Jumlah orang ramai meningkat kepada kira-kira 10,000 pada kira-kira jam 12.30 tengahari.

Mereka memakai baju-T berwarna merah yang tertera dengan tulisan Protes sampai turun dan gambar pam minyak.

Pada masa yang sama risalah yang bertajuk Minyak Oh Minyak turut diedarkan kepada para hadirin.

Turut berucap setakat ini ialah wakil Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf), S Jayathas; Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ronnie Liu dan Pengarah Eksekutif Tenaga, Irene Fernandez.... selanjutnya.

AMK: Ezam dijangkiti sindrom 'politik munafik'

malaysiakini | ... "Kelihatan Ezam sudah semakin memainkan peranan beliau sebagai ahli Umno yang 'bersetia dan berkhidmat' di bawah juak politik Umno yang bankrap moral," kata Ketua Penerangan AMK Selangor, Mazli Saring.

ezam noorKatanya, rakyat tidak pernah lupa bagaimana Ezam (kiri) begitu agresif menyerang Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sewaktu beliau berada dalam PKR dahulu.

"Malah, beliau sendiri merupakan individu yang bertanggungjawab mencabar Najib bersumpah dengan nama Allah sewaktu kes beberapa pimpinan PKR bertindak keluar parti menyertai Umno sejurus sebelum pilihanraya umum tahun 2004.

"Sehingga Ezam sanggup menawarkan dirinya bertanding di Parlimen Pekan pada ketika itu untuk mendedahkan kepincangan Najib," kata Mazli dalam satu kenyataan semalam.

Bagaimanapun, katanya, kini segalanya berubah apabila Ezam akur menjadi "gurkha" Najib yang setia.

"Malah pujian melangit yang dibuat Ezam ke atas Najib sama seperti tindakan P Balasubramaniam yang membuat pusingan 'U-turn' terhadap akuan sumpah beliau.... selanjutnya.

Stop paying balance of your taxes please

apkniah | I understand some quarters of the blogging community have decided to go on strike on dis-satisfactory on the government rules and policies, ducky not wanting to be left out, decides to go on some form of strike as well. "stop paying your balance of tax" or simply delaying paying your balance of tax strike.

If after the April or June Tax deadline of tax submission, you have some balance of tax to pay, don't bother, don't pay them. I didn't pay them. Are satisfied with your present government ? No ? then don't pay the balance of taxes lah.

Penalty ? Court Case ? Imprisonment ?
Fear not, from a person who practice tax, these procedures takes at a couple of years before it finally happens. Just ignore all their threats letter until they finally decide to really get real nasty on you like a court hearing date. Then you slowly slumberly go to your tax office to meet the tax officers, tell them one hell long of a story with proof of this and that why you cannot pay your RM?????? tax and ask for an installment payment... selanjutnya.

2000 orang di Stadium MBPJ setakat ini

suarakeadilan |

Pada pagi ini sahaja, lebih 2000 orang berhimpun di Stadium MBPJ Kelana untuk Protes Sejuta Rakyat Membantah Kenaikan Minyak. Keadaan tenang dan aman tanpa sebarang gangguan. Pihak polis pada pagi ini memberi kerjasama yang baik kepada penganjur.

Desas-desus mengatakan askar akan dikerah juga tidak terbukti setakat ini.

Protes Sejuta Rakyat anjuran Gabungan MemPROTES Kenaikan Harga Minyak (Protes) menggemblengkan segenap warga Malaysia yang prihatin dan terkesan dengan tindakan kerajaan BN menaikkan harga minyak. Ia diadakan bermula jam 10 pagi hingga 12 malam dan menampilkan pelbagai aktiviti seperti taklimat umum, persembahan muzik dan seni.

Protes adalah hasil kerjasama badan bukan kerajaan (NGO), gerakan sivil, KeADILan, Pas dan DAP. Protes kehadapan dalam mengadakan siri-siri perhimpunan aman membantah kenaikan minyak sejak 2006. Protes komited kepada Artikel 10 Perlembagaan yang menjamin kebebasan bersuara dan berhimpun di tempat awam. Protes menolak pendekatan ganas.

Kuala Lumpur dan Lebuhraya Persekutuan pagi ini lengang tidak seperti hari Ahad yang biasa di minggu-minggu lain. Jalanraya kosong dari kereta persendirian mahupun motorsikal.

Polis mengadakan sekatan jalanraya di merata-tempat, dipercayai menanti kehadiran Sejuta Rakyat yang akan turun berhimpun secara aman di Stadium MBPJ, Kelana Jaya hari ini. Lalulintas menghadapi sedikit kesulitan di Gerbang Kuala Lumpur-Petaling Jaya, Damansara menuju Kelana Jaya, dan Kelana Jaya menuju Damansara.

Selain dari sekatan jalanraya, van-van hitam bercermin gelap kelihatan berbondong-bondong bergerak menuju kearah Petaling Jaya dari Kuala Lumpur. Balai Polis Brickfields juga kelihatan sibuk dengan kehadiran trak dan kenderaan polis yang lebih banyak dari kebiasaan.

Di Brickfields pula, keadaan ceria dengan wabak merah kelihatan dimana-mana. Orang-ramai berbaju merah terang dan merah gelap, Melayu, Cina, India, orang tua dan muda kelihatan di kedai-kedai makan dan gerai nasi lemak.

Geram 5 Kemarahan.

Geramm |

Kecewa? Marah? Geramm kerana minyak petrol naik harga sedang menjadi-jadi di seluruh dunia. Demonstrasi sedang merebak di merata-rata kota dalam dunia. Marah yang menyirapkan darah rakyat Malaysia ada puncanya. Malaysia sebagai negara pengeluar minyak tetapi harga minyak mahal. Kenapa ini berlaku? Inilah soalan yang menyirapkan darah.Soalan – kenapa ini berlaku? menjadikan orang ramai marah. Jawabnya, semua ini adalah hasil kerenah dasar ekonomi kerajaan di kuasai BN. Dasar ekonomi pembaziran selama 50 tahun ini telah membuat orang ramai marah. Kemarahan ini pasti menjemput orang ramai turun ke jalan raya untuk berdemo.
... selanjutnya.

30,000 gather to listen to PR top guns

aninetto |

A large crowd has gathered in Seberang Jaya on mainland Penang tonight for a ceramah by Pakatan Rakyat leaders, according to a source.

Anwar and Guan Eng have been speaking. Among the hot topics are Najib as well as the issue of selective prosecution.

The ceramah comes on the eve of a scheduled protest against oil price hikes in KL. The speakers have been telling people to show up in KL. They are saying it’s the “last opportunity to tell AAB it’s time to wrap up and go,” says my source at the scene. Read the rest of this entry »

... selanjutnya.

Gambar-Gambar Menjelang Himpunan Sejuta Rakyat.

tranungkite | Assalamu 'alaikum...

Baru balik dari Stadium MBPJ sekejap tadi...seperti yang aku janjiukan petang tadi.korang tataplah sedikit gambar-gambar sekitar Stadium MBPJ dimana persiapan untuk Perhimpunan Sejuta Rakyat sedang giat dijalankan...

Kebetulan tak sampai 5 minit lepas aku sampai Che'gu Bard pun sampai... sempat la anak bini aku bergambar dengan orang kuat PKR tu...senyum sakan bini aku... Che'gu Bard pulak siap dukung anak aku...h ehehe...

Ni kira macam suntikan semangat la untuk bekal korang esok...ok...selamat menatap...korang tengok la dulu gambar-gambar ni sementara aku tambah apa-apa yang patut...

adios...

gambar-gambar seterusnya sila klik [ sini ]
... selanjutnya.

TIADA sekatan POLIS ke perhimpunan PROTES

tranungkite
setakat jam am6:45 pagi tadi, tiada sekatan jalanraya yg dibuat di semua jalan yg menuju ke Stadium Petaling Jaya...

keadaan di luar perkarangan stadium ketika ini sudah dipenuhi oleh para peniaga yg sudah bersiap sedia dengan jualan masing²...

lampu limpah stadium juga dipasang untuk menerangi kawasan padang...

kira² 500 orang yang hampir kesemuanya memakai t-shirt berwarna MERAH sudah mulai berada di kawasan sekitar stadium..mereka dipercayai sudah berada di situ sejak semalam...

ayuh rakyat Malaysia !...anda jangan takut untuk hadir ke perhimpunan hari ini...

beramai² kita PROTES kenaikan harga bahan api ( petrol & diesel )

Using the Army on the streets is sheer folly

7ranger | ... Click on image to enlarge Malaysiakini's image. I came across Nathaniel Tan's blog . I took the liberty of heisting a part of his post. This is the extract:

"There’s a reason we separate military and the police: o­ne fights the enemy of the state, the other serves and protects the people. When the military becomes both, then the enemies of the state tend to become the people."

I absolutely agree with the above. Policemen are trained to enforce law and order amongst the populace. They do that the moment they are absorbed into training. When they become full fledged law enforcement officers they continue doing what they were trained to do. On the other hand soldiers are trained to kill, from the moment they join the army, their purpose in life is to defend tha country against aggression. Fuel hike protests are not aggression against the country but plain unhappiness of the citizens of the country. They are looking at a country where the robber barons (Barisan Nasional politicians) are plundering the country. The last count according to a foreign report was RM380 Billion lost through mismanagement and mostly corruption. Can you imagine that amount of money, will not even finish, if each citizen is given RM2 million to tide them over at the the age of 58.... selanjutnya.

Police investigate Big Dog

HardT | .... Blogger Bigdogdotcom (bigdog - picture) is under investigation by the police. This is what the editor of news portal Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin said after he give his statement to the police, today.
It all started with Bigdog post the exclusive story on statutory declaration made by Raja Petra
Kamaruddin. Bigdog on 20 June wrote in his blog (http://bigdogdotcom.wordpress.com/) said:
Raja Petra Kamaruddin, editor of online political portal Malaysia Today.net supposedly made this statutory declaration (SD) against Datin Seri Rosmah Mansor, wife of the Deputy Prime Minister was directly involved in the murder of murder Mongolian model Altantuya Shaariibuu, almost two years ago. The SD was filed at a Commissioner of Oath, registered under the jurisdiction of Kuala Lumpur High Court on 18 June 2008.
Bigdog also post the statutory declaration.
BUT..today when I try to check back the story from here ... something is
missing/wrong? Why BigDog?
Meanwhile, RPK was quizzed by the police over his statutory declaration on June 18 claiming he had knowledge that three other persons were present when the body of Mongolian woman Altantuya Shaariibuu was blown up on Oct 19, 2006.
He was summoned to the Sentul police station at 5pm and was allowed to leave at about 7.45pm.
Raja Petra told reporters later that he was questioned under Section 112 of the Criminal Procedure Code as a witness in relation to the police report that was made against him by the Attorney-General's Chambers.
''On June 20, the A-G's Chambers had lodged a police report against me in relation to a crime under Section 203 of the Penal Code which is for making a false declaration.
"However, the entire interrogation or statement that was taken was more in relation to who my informer is and whether I gave permission to (Internet news portal) Malaysiakini to publish the statutory declaration.... selanjutnya.

Posting terkini

Blog Archive