KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 26, 2008

Kes raba: Saya akan putuskan seadil mungkin, kata Peguam Negara

kelantankini - PUTRAJAYA: Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail memberi jaminan akan membuat keputusan seadil-adilnya berhubung siasatan terhadap seorang bekas menteri bergelar ‘Datuk Seri’ yang didakwa mencabul kehormatan seorang pelayan hotel, minggu lalu.

Beliau berkata, buat masa ini pihaknya perlu memberi ruang kepada polis menyelesaikan siasatan terlebih dahulu termasuk proses merekodkan keterangan bekas menteri berkenaan dan juga wanita terbabit.

Ditanya sama ada wanita itu telah menggunakan prosedur yang betul ketika menarik balik tuduhan dengan membuat Akuan Berkanun menerusi peguamnya, Datuk Muhammad Shafee Abdullah, Abdul Gani enggan mengulas mengenainya.

”Saya tidak boleh komen dengan lebih lanjut, saya perlu meneliti dahulu kertas siasatan polis sebelum membuat sebarang keputusan,” ujarnya ketika dihubungi Utusan Malaysia malam ini.

Abdul Gani menyatakan demikian ketika ditanya perkembangan kes tersebut selepas bekas menteri Kabinet itu dipanggil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur hari ini. more...

No2umnO - Gani 4tahil ....... Hmmmm...susah nak caya nihhh... Bukan tak boleh, tapi tak pernah caya pun.

Dakwat kekal: Beza Nepal-M'sia

nepal election indelible ink 230408 casting voteMESTI BACA !!!
malaysiakini - Tanggal 10 April 2008 mencatat sejarah buat rakyat Nepal apabila mereka mengundi untuk memilih wakil rakyat dalam pilihanraya Dewan Perwakilan Rakyat yang pertama di negara itu.

Sehingga kini, Parti Komunis Nepal berfahaman Maoisme masih mendahului keputusan pilihanraya di seluruh Nepal, meninggalkan Parti Kongres Nepal, Parti Komunis Nepal berfahaman Marxisme-Leninisme dan parti-parti lain di belakang.

nepal election indelible ink 230408 casting voteKeputusan rasmi pilihanraya ini akan diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya Nepal dalam jangka masa terdekat.

Saya bersama beberapa rakan dari Malaysia mewakili Institut Nasional Untuk Integriti Pilihanraya menyertai delegasi Asian Network for Free Election (ANFREL) seramai 100 orang dari 27 negara untuk memantau perjalanan pilihanraya yang bersejarah itu. more...

Majlis Ku Li Di Subang Villa Di Sebotaj?

tengku razaleighmsomelayu - HAMPIR 1,000 orang hadir pada majlis penerangan berhubung isu semasa dalam Umno yang dihadiri Tengku Razaleigh Hamzah yang berlangsung di sebuah hotel terkemuka di Subang Jaya petang ini walaupun ianya dikatakan disebotaj.

Ketua Umno Cawangan dan Ketua Wanita Bahagian Subang dikatakan telah dibawa keluar dari Selangor untuk mengelakkan daripada menghadiri majlis berkenaan.

Ketua-Ketua cawangan Umno dibawa ke Sarawak manakala Ketua Wanita ke Melaka.

Ketua Penerangan Umno Malaysia, Muhammad Muhd Taib yang juga Ketua Bahagian berkenaan diudang bagaimana tidak hadir.

Ketidakhadiran Muhammad itu dianggap kurang bijak kerana beliau sepatutnya mengambil peluang menjelaskan perkembangan di dalam Umno dan berhadapan dengan ahli dan penyokong peringkat bawah. more...

NAJIB PINGGIR IRAN, TUNDUK PADA AMERIKA

KENYATAAN ANWAR IBRAHIM

Saya merujuk kepada kenyataan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan Malaysia yang dilaporkan oleh akhbar tempatan hari ini (April 25, 2008) tentang pemecatan Iran dari Pameran dan Persidangan Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2008 di Kuala Lumpur atas alasan negara tersebut telah melanggar resolusi 1747 dan 1803 Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu. Resolusi-resolusi tersebut melarang sama sekali memindah dan menjual kepada negara lain bahan dan peralatan yang boleh membunuh dan memusnah.

Nampaknya dalam hal ini, Malaysia telah tunduk kepada desakan dari Amerika Syarikat dan rakan-rakan sekutunya. Pameran ini adalah untuk semua negara berdaulat yang ingin mengambil bahagian secara bebas, bukan untuk menjual senjata dan alat pertahanan lain. Oleh itu, Malaysia sebagai tuan rumah bebas menjemput negara yang sanggup mengambil bahagian tanpa syarat. Kerana itu Iran telah dijemput oleh Malaysia untuk mengambil bahagian dalam DSA2008. Mustahil sekali apabila Malaysia membuat keputusan tergempar tentang penyertaan Iran itu. Malaysia sebagai negara berdaulat dan bermaruah sepatut mengamalkan dasar laur yang bebas dan tidak boleh tunduk kepada arahan dari Amerika Syarikat dan kuasa lain.

Oleh yang demikian, saya berasa dukacita dengan tindakan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan terhadap tertamu kita, Iran.


ANWAR IBRAHIM
Office of Anwar Ibrahim

UMNO KEPANASAN, DOLLAH KELEMASAN

Berikutan mesyuarat tergempar EGM UMNO bahagian Batu Pahat, beberapa individu yang memihak kepada Abdullah Badawi nampaknya terasa getaran kebimbangan dan mengeluarkan amaran demi amaran untuk mengingati ahli ahli UMNO agar bersabar dengan rancangan peralihan kuasa oleh Presiden UMNO.

Mereka yang kebingungan termasuklah opah Rafidah Aziz .....

Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Rafidah Aziz berkata, belum pernah berlaku sejarah Perdana Menteri di negara ini dijatuhkan oleh sebilangan golongan yang tidak berpuas hati dengan prestasi yang dicapai oleh Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum.

``Kita belum ada sejarah Perdana Menteri dijatuhkan dan kita tidak harus memulakan satu era masa akan datang, Perdana Menteri pada bila-bila masa boleh diarah atau digesa turun kerana ada pihak yang tidak berpuas hati.

``Kita ada proses peralihan kuasa melalui persetujuan antara Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri atau proses pemilihan dalam parti sendiri. Tak payahlah nak desak-desak,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan tertutup dengan Pergerakan Wanita UMNO Sabah di sini hari ini. - Utusanmeloya

Berita berkaitan - Speed up transition plan, Umno division tells PM

Khir Toyo , Isteri dan orang orang yang sekaum dengan nya….

rights2write - Jika ada kesempatan bacalah artikel saya dengan tajuk Babi Ooooi Babi yang ada di laman web saya. Ayat 1 -4 menyebut berulang kali perkataan “Bacalah” . Saya minta KT dan orang orang yang sekaum dengannya supaya Bacalah… Bacalah.. Sebelum buka mulut dan memalukan Umat Islam satu dunia, bacalah. Kalau nabi Mohamed di minta membaca Alquran buat pertama kalinya, maka marilah kita sama sama membaca buku buku dan laman laman web dan dapatkanlah sedikit ilmu tentang isu tentang ternakan babi moden sebelum membuka mulut dan bercakap tentang penternakan babi di Sepang.

Saya agak kecewa apabila KT dan orang orang sekaumnya belum sedar dan masih terus menghebahkan maklumat maklumat yang tidak benar tentang penternakan babi di sepang. Hentikanlah penipuan. Tunjukkanlah sikit kebijaksanaan tu. Jangan la malukan bangsa dan agama kita. Engkau tu pemimpin. Apa yang kau cakap tu, kaum kaum kau dengan membabi buta akan mengiakan apa yang dicakapkan.

Saya agak kecewa apabila TV3 juga turut mengambil peluang menggembar gemburkan isu ladang babi ini. Agaknya untuk tujuan nak melagakan lagakan orang Islam dan bukan Islam. Dalam siaran terbarunya, ianya mengaitkan kedudukan ladang babi tadi dengan kedudukan LTAKL yang akan memalukan negara dan pantai Bagan lalang yang kononnya akan tercemar. more...

Pak Lah and Malaysia

shahnon.com - While switching on the TV awhile ago, I was shocked to find out that famous blogger, Raja Petra will appear live on RTM1 tomorrow night, Sunday 27th April. I just feel that he should just stick to his Malaysia-Today blog. To me it is just a waste of air time to watch him on tv.

Frankly speaking, if we look at the trend of what is happening now, Pak Lah's so-called reform agenda is actually paving the way for the opposition to win the next general election. The trend is already there. Sadly, this is a government with no clear sense of direction. More than a month have passed on since the disastrous election result for Barisan Nasional and yet I still don't know where Pak Lah is heading. It's as if business as usual for him. It has now come to the point that even when Pak Lah does something good, the people just don't have faith anymore in him. I hope that he won't be re-elected at this year's UMNO party election. more...

UMNO BATU PAHAT DESAK SEGERA ALIH KUASA

Nampaknya banyak UMNO bahagian yang tidak boleh bertahan sabar menantikan peralihan kuasa di dalam UMNO. Yang terkini, UMNO bahagian Batu Pahat melansungkan Mensyuarat Agung Khas nya hari ini meluluskan resolusi mendesak Presiden Parti menjelaskan bentuk dan kaedah peralihan kuasa yang akan di lakukan. Selain dari itu, mereka turut mendesak di adakan kajian terperenci terhadap tuduhan pembabitan ahili keluarga di dalam pentadbiran negara. berita lanjut terdapat di dalam Agendodaily ......

Berita berkaitan
Masa Umno sudah terlalu singkat, Pak Lah mesti segera undur - Umno ...
lapuran terperinci dari .....EGM UMNO Batu Pahat

Federal government threatens to scrap Penang monorail project

malaysiainsider -All pretence was dropped today when the federal government signalled that it would scrap the monorail project and other infrastructure projects in Penang if the state government does not play ball. Also in the frame to be cancelled is the expansion of the Penang airport, the Insider has learnt.

Delivering the government’s hardline message was Second Finance Minister Tan Sri Nor Mohamed Yakcop. This approach could spook foreign investors who have adopted a wait-and-see attitude after Election 2008 put the Barisan Nasional back into control but placed five states in the hands of Pakatan Rakyat.

Investors wondered whether there would be mature cooperation between the Federal government and the five states or whether political posturing would be the order of the day.

Read more...

Ku Li Percaya Hasrat PKR Ambil Alih Kerajaan Boleh Jadi Nyata

Bernama - Hasrat Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk mengambil alih pentadiran negara dalam masa beberapa bulan akan datang tidak mustahil dan boleh menjadi kenyataan, kata Ketua Umno Bahagian Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau berkata ini kerana memang ada kemungkinan anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) "menyeberang" ke pihak Pembangkang.

"Ini bukan cakap main-main, tak boleh kata ini tak boleh berlaku. Orang di Sabah tak begitu kuat rasa kecintaannya terhadap Umno, tak macam kita di sini yang lahir dan membesar dalam Umno dan segala benda yang kita sentuh ada kaitan dengan Umno.

"Saya juga tengok kebanyakan Anggota Parlimen yang terpilih adalah orang kuat (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dulu dan mereka masih berhubung rapat dengan Anwar," katanya semasa sesi pertemuan dengan anggota Umno dari cawangan-cawangan sekitar Subang Jaya di sini hari ini.
Anggota Parlimen Gua Musang itu juga yakin Anwar serius dengan hasratnya mahu mengambil alih kerajaan.
"Tadi kebetulan semasa datang ke sini saya naik satu kapal terbang dengan beliau dan saya tanya beliau sendiri, dan beliau kata beliau serius," katanya.
Tengku Razaleigh berkata berdasarkan kepada faktor-faktor itu, pemimpin BN wajar mengambil serius kenyataan Anwar kerana dengan hanya 30 kerusi Parlimen, kerajaan BN boleh tumbang.

"Jangan fikir kita boleh terus berkuasa. Kena ambil tindakan tegas untuk atasi masalah ini," katanya yang turut melahirkan kebimbangan dengan sikap pemimpin BN sekarang berhubung isu itu.

Mengulas lanjut perkara itu kepada pemberita kemudian, beliau berpandangan pemimpin BN sekarang bersikap seolah-olah pengambilalihan kuasa oleh pembangkang tidak akan berlaku.

Ditanya mengenai keyakinannya bahawa terdapat kemungkinan Anggota Parlimen dari Sabah menyertai PKR, Tengku Razaleigh berkata keyakinan itu berdasarkan "suara-suara" dari negeri itu yang antara lain mengatakan bahawa mereka masih kurang senang dengan keadaan sekarang.

"Daripada apa yang saya dengar, mereka tidak mendapat apa yang mereka minta, misalnya lebih banyak perwakilan, maka perkara ini perlu diselesaikan," katanya.

Kepada soalan lain, Tengku Razaleigh berkata beliau akan tetap bertanding jawatan presiden Umno sekalipun ketika pemilihan parti pada Disember nanti, jawatan itu telah dipegang oleh orang lain.

"Kalau saya diberi mandat saya akan bertanding," katanya sambil menambah setakat ini hasrat beliau disambut baik oleh kebanyakan bahagian Umno.

Hantu Baru Untuk Perak

bulanpenuh2012.blogspot

Jika anda berada di negeri Perak, luangkanlah sedikit masa anda bermula 28 April hingga 4 Mei 2008 (waktu pejabat), untuk menjenguk-jenguk Pejabat Pilihanraya Negeri, Pejabat Penghulu, Pejabat Daerah dan Pejabat-pejabat Pos di seluruh negeri itu.

Sepanjang tempoh itu, SPR Perak akan mempamerkan senarai pengundi-pengundi hantu terbaru yang didakwanya sebagai pengundi baru daftar atau baru tukar alamat tempat mengundi sepanjang tempoh 1 Januari hingga Mac 2008 yang lalu.

Sumber pemuda Umno Perak memberitahu, kira-kira 95,000 pemilih baru akan dimasukkan dalam senarai pameran pemilih yang pertama selepas PRU12 ini. Untuk eksesais kali ini, 13 kawasan parlimen majoriti melayu akan diberi tumpuan.

Kawasan-kawasan tersebut adalah Grik, Lenggong, Larut, Parit Buntar, Bagan Serai, Bukit Gantang, Padang Rengas, Tambun, Kuala Kangsar, Parit, Pasir Salak, Bagan Datok dan Tanjung Malim.

Bagaimanapun, sumber tidak pasti bagaimana agihan hantu itu akan dilakukan. Apa yang pasti hanya 10% dari senarai baru itu yang benar-benar genuine. Selebihnya adalah projek penambahan pengundi Umno Perak dengan kerjasama SPR untuk menawan kembali negeri itu dari Pakatan Rakyat pada PRU13 nanti.

Aktivis-aktivis Bersih dan penyokong-penyokong Pakatan Rakyat di Perak dinasihatkan berhenti bersorak seketika untuk memastikan kampung halaman mereka tidak tergadai di tangan hantu-hantu ini.

Sila luangkan masa untuk meneliti butiran pemilih-pemilih yang akan dipamerkan nanti. Pastikan tiada hantu yang didaftarkan di pondok tunggu durian di kebun anda. Tengok sama ada saudara-mara anda yang telah meninggal dunia dimasukkan semula dalam daftar pemilih atas alasan bertukar alamat?

Mungkin juga nama anda disenaraikan sebagai pengundi di 2, 3, 4, 5, 6, 7, malahan 100 lokaliti dan daerah mengundi yang berlainan!

anakbulan
noontimesilence@yahoo.com

LAYANAN ISTIMEWA UNTUK UMNO

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Sabtu Osman, mengesahkan bekas menteri yang didakwa mencabul seorang pekerja sebuah hotel terkemuka di ibu kota sudah dipanggil untuk memberikan keterangan berhubung kejadian terbabit.

“Dia hadir untuk diambil keterangan pada jam 11 pagi tadi (semalam), apabila diminta berbuat demikian,” katanya yang enggan mengulas lanjut berhubung jenis keterangan yang diambil daripada bekas menteri itu.

Menurutnya, keterangan yang diambil adalah prosedur biasa untuk membantu siasatan. Bagaimanapun, beliau merahsiakan lokasi keterangan bekas menteri itu diambil. - Hmetro
Dan berikut adalah berita yang lalu ....
Dr Wan Azizah Dan Azmin Disiasat di IPK Shah Alam

Kuala Lumpur, 16 April – Hasil rundingan diantara peguam pemimpin KeADILan dan polis membuahkan hasil dengan pihak polis berkunjung ke Pejabat Menteri Besar Selangor di Shah Alam bagi mengambil kenyataan dari MB Khalid Ibrahim tengahari tadi.

Pihak polis tiba di pejabat MB sekitar jam 1 tengahari dan kenyataan selesai diambil selepas kira-kira 20 minit - Suarakeadilan

No2umnO - Bila lah polis nak berubah?

UMNO Kalabakan Enggan Terima Bantahan

Malaysiatoday - Hasrat melambung lima orang ali jawatankuasa Persatuan Skim Pekebun Kecil Tingkayu Kunak untuk menyampaikan notis bantahan kepada Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Kalabakan, Mohd Gasing Saleng terbantut apabila notis mereka enggan diterima. Menurut Pengerusi persatuan berkenaan, Yadum Atihal, pihaknya mengemukakan bantahan rasmi terhadap penglibatan seorang ahli Pergerakan Pemuda UMNO Kalabakan, David Bin Udin Samaila @ Udin Jambang dalam kegiatan jenayah menceroboh tanah pekebun kecil di Tingkayu.

"Tapi Mohd Gasing tidak mau terima, sebaliknya mengugut untuk menyaman kami," ujar Yadum yang kesal dengan sikap pemimpin pergerakan pemuda UMNO berkenaan yang terlalu ego dan tidak prihatin dengan kesengsaraan para pekebun kecil yang dizalimi ahli pergerakannya.
Kata Yadum, sepatutnya Mohd Gasing menyiasat kegiatan tidak bermoral ahlinya terutama menggunakan T-Shirt Pergerakan Pemuda UMNO Kalabakan untuk menjalankan kegiatan jenayah bersama seorang lelaki Alimudin Mohd Ajay.

"Kita bukan mahu melibatkan pergerakan politik berkenaan, cuma kita mengadu kegiatan ahlinya yang menyalahi undang-undang. Sepatutnya dia terima dan siasat aduan kita dan bukannya lepas tangan begitu sahaja," ujar Yadum terkejut kerana sebelum meninggalkan pejabat UMNO Kalabakan, Mohd Gasing meminta satu salinan asal notis bantahan berkenaan, kononnya untuk ditunjukkan kepada Ketua UMNO Bahagian Kalabakan, Datuk Ghafur Salleh.

Yadum kemudiannya membuat laporan di Balai Polis Tawau berikutan keengganan Mohd Gasing menerima notis bantahan mereka bagi memudahkan polis menjalankan siasatan berhubung ahli UMNO yang terlibat dengan kegiatan samseng. more...

PAK LAH ... TOLONG BERI HADIAH PENYAPU PADA KHIR

Adakah benar penyapu membawa sial atau pun sikap kita sendiri yang membawa "sial" sehinggakan kita tewas Pilihan Raya Umum ke 12 lalu?

Saya berkeyakinan sikap dan tindakan kitalah yang menjadi punca kekalahan tersebut. Marilah kita sama-sama berfikir untuk mengenal pasti sikap, tindakan dan pemikiran "sial" kita daripada kita "mensialkan" penyapu. Selagi kita tidak mampu bersikap jujur dan melakukan muhasabah dan menerima kelemahan diri sendiri, rakyat akan terus menolak kita.

Saya percaya yang menjadikan kita "sial" ialah sikap kita yang tidak mahu memahami masalah rakyat secara menyeluruh. Jika benar mahu kembali mendapat kepercayaan rakyat, kita perlulah membuang sikap "sial" kita ini. Jadilah pemimpin yang mendengar masalah rakyat dan bertindak meringankan bebanan mereka.

Usahlah kita menjadi seperti burung unta yang memasukkan kepala ke dalam pasir dan tidak mahu melihat punca sebenar kekalahan, tetapi terus mencari pelbagai alasan termasuklah menyalahkan orang lain! - Khirtoyo
Itu kata Khir Toyo di dalam artikel terbaru nya, beliau masih mempertahankan tindakannya memberi anugerah penyapu kepada PBT yang tidak cemerlang.

Hakikat yang perlu di akui oleh semua pemimpin, benar atau tidak sesuatu tindakan itu, pasti ada yang sokong dan sebaliknya. Rasanya, ada banyak pendapat dan kritikan yang tidak disiarkan terhadap artikel terbarunya tetapi kita tahu yang disiarkan adalah kritikan yang memihak kepada pendapatnya.

Sehingga hari ini pun Khir Toyo perasan yang dirinya bagus ketika menjadi Menteri besar dahulu. Apa tindakannya dirasakan betul dan kritik lah apa pun dan dia ada alasannya sendiri. Adalah mudah untuk kita menilai diri itu disukai atau tidak dengan melihat kepada undian pada pilihanraya yang lepas. Di dalam beliau mengusung pelajar pelajar universiti ke kampung untuk membuang undi, beliau masih kalah di beberapa tempat kecuali fokus pengundi universiti di letakkan dikawasan kawasan beliau dan itulah puncanya kemenangan tersbeut. Bukan kita tak tahu, RM200 untuk satu kepala. Dan pelajar yang diusung adalah pelajar UKM bangi. Dan mereka yang mendapat imbuhan untuk bantuan itu pun kita boleh kenal. tapi bukan isu disini kerana kemenangan sudah ditangan Pakatan Rakyat.

Semua dah tahu, pilihanraya lepas BN masih cuba untuk menipu. Alhamdullillah Pakatan Rakyat mampu menang juga.

Aku orang Selangor dan aku tahu apa yang berlaku. Apa yang membuat rakyat Selangor meluat dengan Khir Toyo. Terdiri dari mereka mereka yang dipinggirkan dan tidak mendapat perhatian. Bukan sahaja kaum India tetapi kaum Melayu sendiri. Tapi itu lah yang dikatakan oleh beliau "Jangan salahkan orang lain, tapi salahkan diri sendiri." Semuanya kerana mengundi BN, parti yang cakap tak serupa bikin.

Cakap mudah, tapi sejauh mana Khir Toyo tahu apa yang dia cakap. - Usahlah kita menjadi seperti burung unta yang memasukkan kepala ke dalam pasir dan tidak mahu melihat punca sebenar kekalahan, tetapi terus mencari pelbagai alasan termasuklah menyalahkan orang lain! - Itu ayatnya. Adakah ayat tersebut di tujukan kepada dirinya atau menyindir orang lain? Sedangkan dirinya juga perlu memahami ayat yang sama.

Kini beliau menyalahkan orang lain kerana kekalahan BN di Selangor. Bila BN dah kalah, kepala mula sujud pada Mahathir. Di dalam erti kata lain, beliau tidak lagi sokong Pak Lah. Sedangkan di dalam kelemahan Pak lah, masih ada negeri yang masih kekal di bawah kerajaan BN, tidak Selangor. Nah....kenapa Khir Toyo tak salahkan diri sendiri?

Tentang soal penyapu, cuba kita bayangkan Pak Lah memberikan beliau anugerah penyapu kerana kekalahan BN yang lepas. Apa yang beliau rasa? Ini soal maruah, bukan soal sial majal. Memang penyapu bukan lambang sial pada bangsa Melayu dan umat Islam tetapi ia adalah sial kepada bangsa lain. Kalau lah penyapu di berikan kepada India dan Cina, sudah pasti ia akan hinggap kekepala Khir Toyo kembali.

Sebelum membuat sesuatu, letakkan diri kita di dalam kasut orang lain. dan kita tahu bahawa ianya salah atau betul. Sedap mengutuk orang lain, tapi yang membuat kita marah apabila orang lain kutuk diri kita. Kalau dah biasa mengutuk, satu hari kita dikutuk dan kita tahu bahawa kutuk itu satu perbuatan yang semua orang tidak suka. Akhir kata wak kepada Khir Toyo .... Kamu datang dari sekolah mana? Kamu datang dari kampung mana? Tanya mereka, tanya bekas bekas temannya..... malah saudaranya sendiri pun tak berapa gemar dengan sikapnya akhir akhir ini. AKu masih berharap agar Pak Lah boleh berikan anugerah penyapu kembali kepadanya.

MAHATHIR DAN MUKHRIZ SUDAH DILIHAT SEBAGAI PENGKHIANAT UTAMA KEPADA BANGSA

raksaksabn - Seorang Setiausaha UMNO Bahagian di Kuala Lumpur menghubungi saya kira-kira jam 7.30 pagi ini melalui telefon bimbit marah-marah. Nadanya agak keras. Dia minta sampaikan mesejnya yang berbunyi: "Apalah jenis manusia Tun Mahathir sekarang ini? Dia bukan ikut buku, dia ikut nafsu.

"Anaknya Mukhriz pun sama tak habis-habis jumpa orang menyebut supaya Pak Lah letak jawatan sedangkan dia seolah-olah menonjol macam pemimpin besar yang hanya baru menang ahli parlimen Jerlun sahaja.

"Negara sedang huru hara dengan kemelut politik, dia dua beranak mahu mengeruhkan lagi keadaan dengan nada yang sama mahukan Pak Lah berhenti. Kalau Pak Lah berhenti, apakah masalah UMNO boleh selesai? Apakah dia boleh jadi perdana menteri?

"Sepatutnya dia beri cadangan bernas pada ketika ini, sama-sama mencari jalan menyatukan orang Melayu yang sudah simpang siur dengan gelagat pemimpin 'half past six' ini. Kalau beginilah sikap Mukhriz, macam mana mahu jadi Ketua Pemuda UMNO?" Begitulah antara kata-kata setiausaha bahagian yang nampaknya cukup berang dengan cara Mahathir dan anaknya 'mengaruk' terhadap keadaan di mana ahli UMNO lain mencari jalan mahu menguatkan semula pengaruh UMNO yang sudah memang terbukti berjasa kepada orang Melayu khasnya dan kaum-kaum lain amnya. more...

BILA DAH MABUK ..... AKAL MACAM HAIWAN

Nur Fazura, 23, allegedly assaulted Geraldine Mariana Wong, ex-wife of Ezra Effendi (son of Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mohd Effendi Norwawi) during a catfight over Ahmad Razman Ahmad Razali, 30, (the son of the late Tan Sri Ahmad Razali Mohd Ali, former Selangor Mentri Besar).

Wong was allegedly assaulted at Bar Luna, Pacific Regency Hotel and Apartments, in Jalan Kia Peng here on Dec 19, 2004 at 1.20am.

Wong, who testified as the first prosecution witness, told a magistrate’s court here that she had gone to Bar Luna with her friend Cerina Tan and was with several friends at the bar when the actress came up to her and started a conversation. She said Fazura suddenly shoved her three times and in retaliation, she shoved the Gol & Gincu star back.

(Image: Wong: 'She hit me in my eye, my head and my chin)

“There was a fight between us. We were pulling each other’s hair. Everyone started crowding around us and trying to separate us,” she said. - Star

No2umnO - Baik minah atau mamat, kalau dah minum tak ingat dunia. Ini cerita tentang bekas menantu Effendi Nawawi. Lepas mabuk, bergaduh sana sini, tarik rambut. Tak tau lah masih Islam atau tidak, tapi perangai macam bukan. Yang lepas punya kes pun lebih kurang sama. Bekas Meneri yang mengaku Islam pun mabuk merata rata. Bila dah mabuk raba bontot perempuan. Macam nih punye kes punya lah banyak .... Tapi tak der pemimpin yang beri komen. Atau pemimpin yang lain pun mabuk sama ?

Syed Hamid: ISA will not be abolished

Star - Preventive laws, such as the Internal Security Act (ISA) will not be abolished they were needed for the purpose of maintaining public order.

Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar said countries such as the United States and the United Kingdom too have introduced such preventive laws.

“The act (ISA), which was introduced before the country’s independence has been continued and improved.

“It is not for the purpose of carrying out injustice but to protect the public’s right to live in comfort without fearing for their lives,” he said after launching the Kampung Rela feast here Saturday.

He said the government could not wait for anything bad to happen before taking action. more...

Minta maaf tidak jatuhkan maruah - Najib

Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan tindakan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memohon maaf secara terbuka berhubung isu keris Panca Warisan, tidak menjatuhkan maruah orang Melayu.

Sambil memuji tindakan Hishammuddin itu, Timbalan Presiden UMNO berkata, maruah orang Melayu hanya akan jatuh jika kaum itu tercicir dalam pelbagai bidang.- Itu kata najib.
DAN ....
Kami akan mandikan keris kami dalam darah Cina!" (We shall bathe our daggers in Chinese blood!) - Ini pun kata Najib

Jadi .... Najib cuba cerita ... yang mana satu betul ni? Yang minta maaf pasal keris adalah Dato Sam dan Najib sendiri belum minta maaf lagi atas apa yang dia sendiri sebut ....... so nak kena sedarkan ke?

Segera buat laporan polis terhadap Datin Seri Zaharah Kechik

Roslansms - Dari niat untuk memalukan Tan Sri MB Selangor dan ahli-ahli EXCO serta kerajaan Pakatan Rakyat negeri, atas kononnya isu ladang babi baru-baru ini, hari ini yang sebaliknya menjadi mangsa dan menanggung padah adalah Ketua Pembangkang DUN Selangor, Khir Toyo sendiri.

Isu menculik (hijack) BALKIS dan melarikan jutaan wangnya, kini menjadi bualan rakyat, hinggakan orang-orang Melayu yang menurut Shabery Chik marah kepada kerajaan PR Selangor atas isu babi tempoh hari, saya yakin sudah tidak marahkan babi lagi tetapi lebih marah pada Khir dan isterinya.

Isteri Khir, Zaharah Kechik, mengatakan yang wang RM9.9 juta yang dilarikan itu adalah wang BALKIS dan beliau berhak mengalihkannya. Kononnya ahli-ahli BALKIS termasuk beliau sendiri berhempas-pulas bagi mengumpulkan dana sebanyak itu melalui pelbagai aktiviti. Apakah yang dihempas dan apakah yang dipulas sedangkan menurut laporan sebahagian besar wangnya datang dari syarikat-syarikat miliki kerajaan negeri yang ketika itu diterajui oleh suaminya Khir Toyo?! more...

BIENDAH SELEPAS BEDAH

syokkahwin - Bienda or better known as Nor Razlinda Razli, 22 has safely undergone her heart operation. Alhamdulilah. The operation was financed by PERGERAKAN PEMUDA UMNO and was carried out at PUSAT PERUBATAN ISLAM (PUSRAWI), Jalan Tun Abdul Razak. The daughter of dangdut singer, Rashidah Hamid or Sheeda, said she just finish shooting Sebumbung, a drama for RTM.

BIENDA - HEART PROBLEM

further news : syokkahwin

No2umnO - Makin cantik Bienda. Tapi UMNO nak ke bantu kalau aku sakit? Huhuhuhu ......

Tawaran terbuka kepada semua wakil rakyat dari UMNO

 tranungkite - (...) Umum mengetahui bahawa kedudukan Dato' Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi semakin goyah. Tekanan dari kalangan ahli UMNO yang mahu beliau berundur dari kerusi Presiden UMNO dan secara automatik dari kerusi Perdana Menteri Malaysia semakin meningkat. Ramai yang meramalkan beliau tidak dapat bertahan sehingga penghujung tahun ini. Ramalan yang paling popular adalah beliau akan dicabar pada pemilihan Disember nanti dan terpaksa berundur selepas itu yang akan mengakibatkan keadaan UMNO bertambah lemah dan kucar-kacir.

Keadaan kucar-kacir tersebut akan memberi peluang selesa untuk Dato' Seri Anwar Ibrahim melaksanakan rancangannya dan diyakini akan berjaya mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-enam. Perdana menteri yang baru tersebut pastinya akan memilih kalangan ahli Parlimen yang menyokongnya untuk dilantik sebagai Menteri, Timbalan Menteri dan mungkin juga jawatan Setiausaha Parlimen yang tidak mustahil akan diujudkan semula.

Peluang untuk menjadi Menteri dan timbalan Menteri ini terbuka kepada semua Ahli Perlimen termasuk dari kalangan UMNO kerana pastinya Perdana Menteri baru menginginkan sokongan yang paling kuat untuk memastikan kekudukannya tidak goyah terutama sekali dengan sokongan padu dari orang melayu yang kebanyakkannya datang dari UMNO. more...

Majlis angkat sumpah Dun Perak dicemari perang mulut

Harakahdaily - Majlis angkat sumpah serta menandatangani surat sumpah jawatan oleh 59 orang Adun di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, dekat sini semalam dicemari perang mulut di antara Adun Pakatan Rakyat dengan Adun Barisan Nasional (BN).

Perang mulut berlaku selama kira-kira satu jam itu hampir mengeruhkan istiadat angkat sumpah tersebut, namun ia berjaya diatasi dengan penuh sopan santun serta bijaksana oleh Setiausaha Dewan Negeri, Abdullah Bin Antong Sabri.

Insiden bermula apabila BN mencadangkan Dato' Junus Wahid sebagai Yang Dipertua Dewan, tetapi ia telah dibantah oleh Pakatan Rakyat kerana ketika usul itu dibuat bekas Yang Dipertua Dewan itu tidak ada di dalam Dewan.

Kejadian bertikam lidah tersebut berterusan hampir satu jam. Setelah itu timbul kekecohan mengenai cara pengundian hendak dibuat, sama ada ada cara angkat tangan cara terbuka atau undi sulit.

Atas cadangan Setiausaha Dewan Negeri akhirnya Dewan sebulat suara bersetuju menggunakan cara undi sulit dan dikira kemudianya oleh Setiausaha Dewan Negeri di hadapan semua Adun bagi memilih Yang Dipertua Dewan Negeri. more...

rujuk artikel lain
Election Of Perak State Assembly Speaker, Slap In The Face For Umno's Race Politics

MUSLIMAT PAS KUTUK PEMBUNUHAN ALTANTUYA

harakahdaily - DMPP mengutuk sekeras-kerasnya pembunuhan kejam ke atas seorang pelancong asing yang juga boleh disifatkan sebagai "tetamu negara" dari Mongolia, Altantuya Shaariibuu. DMPP berpendapat bahawa perbicaraan bagi kes ini sewajarnya disegerakan, berbanding sekarang yang ditangguh-tangguh oleh pihak mahkamah atas alasan terlalu banyak kes lain, seperti yang didakwa oleh bapa mangsa, Dr Shaariibuu Setev baru-baru ini.

DMPP memandang serius dan sangat tersentuh dengan kenyataan daripada bapa Altantuya yang telah datang ke Malaysia baru-baru ini bahawa beliau datang demi kemanusiaan dan bukannya kerana wang atau menuntut sebarang ganti rugi.

DMPP juga menginsafi bahawa ia jelas menampakkan kehampaan dan hilangnya kepercayaan seorang ayah yang selama ini telah berusaha untuk mendapatkan keadilan terhadap satu-satunya zuriat keturunan beliau yang dibunuh secara kejam dalam Negara Malaysia yang dilabel sebagai Selamat, Aman & Makmur oleh PM dalam PRU-12 yang lepas.

Kes ini boleh disifatkan sebagai berprofail tinggi, punya kepentingan ramai serta kes pembunuhan paling berat kerana menguji bahkan mencabar integriti Malaysia di mata dunia khususnya terhadap sistem dan proses perjalanan keadilan dalam negara yang kita semua cintai ini. more...

No2umnO - Pas dah hantar wakil untuk kutuk pembunuhan, UMNO bila lagi?

Selangor has no need to pay concessionaire RM200m

Star - THE Selangor Government will not pay any compensation to highway concessionaire Grand Saga Sdn Bhd.

State Local Government committee chairman Ronnie Liu said the state government had no contract with Grand Saga, the concessionaire for the Cheras-Kajang Highway in Cheras.

Under the circumstance, he said the state government had the right to open the access road in Bandar Mahkota Cheras so that the residents would be provided with the option of a toll-free access to the area.

“It is absurd to pay compensation totalling RM200mil to the concessionaire when there is no contract.

“The contract is between Grand Saga and the Federal Government and therefore there is no reason why we cannot provide an access road on our land,'' he told StarMetro.

He stressed that the state was determined to open the access road, adding that the Selangor government was firm in its decision on the matter.

“We are the people's government and our stand will favour the people and there is no way things will change on our side,'' he said

Besides that, Liu said the highway builder, Narajaya Sbd Bhd, had not obtained approval for the construction of the highway from the Kajang Municipal Council.more...

KAEDAH HALANG LOMPAT PARTI

Radenjowo
Wak memang dah lama nak bagi tau, tapi ragu ragu. Maklumlah, ramai yang pandai dari yang pandai. Hakikatnya manusia ni sifatnya berlawanan. Jangan panjat, budak akan panjat. Jangan intai, dia nak intai. Masalah Intai ni bukan budak je buat, orang tua pun buat sama. Itu yang letih tu.....Sebab, tak di didik sejak kecil.

Ramai juga yang wak tengok sekarang ni, budak budak yang kencing berlari. Mahu kan tidak? Kalau kat shopping complex tu, bila mak nak bershopping, kena pulak hantar anak ke tandas. Belum pun habis, mak kata "cepat ....cepat, kang sale tu habis !!!" Maka sianak pun kencing sambil berlari. Bila sampai ke sale center, masih ada kencingan yang belum tus, menitik nitik ke lantai dan kasut kanak kanak tersebut. Nak salahkan sape?

Bidalan untuk ajar kanak kanak, tapi sekarang, itu yang diorang bedal. Yang disuruh tak dibuat, yang tak disuruh pulak yang dibuat.

Kini berlaku di dalam UMNO dan BN. Sekarang ni UMNO dah kecoh dengan hal lompat lompat parti. BN kata janganm tapi diorang lompat juga. Isu ini diperkata oleh Anwar. Manakala Shabery Cheek, menteri terang yang malap malap ala 'romantic dinner' ni cuba nak menyedapkan hati nya dengan berkata bahawa berita itu tidak benar dan sebaliknya PR seharusnya lebih bimbang tentang penyokongnya yang akan lompat parti gara gara soal babi. Entah apa yang Shabery cakap, wak pun tak berapa paham. Sepatutnya menteri penerangan mempu menerangkan sesuatu tetapi dia sendiri pun blurrr.. 4 tahun jadi menteri bukan sekejap dan RTM akan menghadapi zaman malap malah kabur kerana air liur si Shabery Cheek ni kalau bercakap, bersembur dan meleleh-leleh di pinggir bibir. Mungkin itu lah puncanya perumpamaan, "tanam tebu di pinggir bibir" tercipta dan buih yang ada di tepi bibir Shabery saling tak tumpah macam buih mesen tebu. Kalau Zam dulu dikaitkan dengan Mamak Cendol, Shabery ni patutnya di samakan dengan mesin tebu.

Terus bercerita tentang lompat parti ni dan wak ingin beri nasihat dan tunjuk ajar sebagai orang tua yang beri nasihat kepada anak anaknya. Kalau nak elak menteri dan adun lompat parti, silibus pelajar perlu ditukar dari sekarang. Kementerian pelajaran perlu buat rombakan besar besaran untuk mengelak krisis yang sama pada tahun 2020 dan masa hadapan.

Budak budak yang kencing berlari ni kita kena ajar kencing duduk. Malah cikgu yang kencing berdiri pun kena ajar macamana nak buka zip dan kencing duduk. Tapi awas kerana ramai juga yang nak jadi pandai. Kita larang kencing berdiri, diorang ajar kencing baring. Tak ke haru namanya. Menjejeh jatuh ke bawah katil, esok mak kena cuci. Itu budak kecil dan kalau orang tua.....tak tau lah nak sebut.....Memancut ke syiling rumah. Mimpi macam hujan, tapi sebenarnya air suling tak tos berwarna kuning kekuningan. Kalau yang idap kencing manis, esok semut penuh bilik.

Sekolah juga Sepatutnya mengharamkan beberapa perkara termasuk ..... jangan benarkan budak budak sekolah berlompat lompat. Halang mereka dari menyertai sebarang acara sukan yang berunsurkan lompat lompatan seperti lompat pagar, lompat tinggi, lompar galah, lompat jauh dan macam macam lompat lagi. Dalam acara renang pula, acara terjun papan anjal pun kena haramkan. Pendek kata, apa yang ada unsur lompat, kita kena haramkan. Kita kena ujudkan acara berendam dan celur....tak payah lompat lompat lagi. Kalau acara berenang gaya bebas...suruh diorang menjalar, merangkak dan masuk dalam kolam perlahan lahan. Jangan ada percikan air langsung.

Itu pun kalau setuju, wak tak cakap wak ni bijak, tapi ramai yang kata wak ni ....."ok jugak la". Selain dari itu, haramkan perkataan 'lompat' diguna pakai kerana bimbang ia akan dikaitkan dengan 'lompat parti'. Buang perkataan itu samaada di dalam buku atau kamus. Tukar kan sahaja istilah itu agar orang tidak lagi gunakan perkataan yang sama. Mungkin kita boleh ubahnya dengan perkataan 'oppp'. Contoh ..... "saya nak opp pagar" atau " katak itu dilanggar ketika sedang oppp". Itu lompat....dan kalau ME ... LOMPAT, kita sambungkan Oppp kepada Opppocot. Contoh ayat, "Kamu opppocot pagar ke tadi?"

Wak bukan ada maksud lain. Maklumlah, ada sesetengah orang yang cukup fobia dan sanggup bermodal besar untuk ubah semuanya dan hilangkan rasa takut. Masih ingat tentang fobianya manusia tentang warna hijau dan berbentuk bulat? Ehhhhh.....sampai sekarang pun diorang takut beb. Mimpi ngeri tuhhh....

Bila tiada perkataan lompat digunakan, orang takkan sebut lagi .... Itu pun kalau UMNO fobia sangat dengan perkataan 'lompat' tu. Wak sekadar cadang je. Nak terima atau tidak, terserah lah.....tapi jangan lah bimbang sangat sampai cipta akta itu dan ubah segala jenis kanun untuk elak lompat parti. Apa yang wak buat ini semata mata untuk elak ahli lompat parti.

Kalau korang ada cadangan .... sila beri. Rujuk berita berikut (BN tidak ambil mudah dakwaan lompat parti).. dan wak sekadar berkhidmat memberikan pandangan dan cadangan. Nanti kalau korang setuju, jangan lupa catit nama wak sebagai pencipta cadangan nih...Manalah tau kalau dapat upah, boleh gak wak beli kereta baru.

Kesimpulannya, Kalau orang nak lompat, lompat la. Lu manage tak betul, tu sebab la diorang lompat. Ape de hal? Biasa la tu !!!

DAP upset over ‘kill Karpal’ call

Star - The state DAP is upset over a comment left on a PAS website that called for the murder of DAP national chairman Karpal Singh and is calling for an apology.

Johor DAP vice-chairman Norman Fernandez said that it was unacceptable for the message to be posted on the Johor Baru PAS website especially when Pakatan Rakyat was trying to introduce a new era in politics.

“We want them to take the comment out, apologise to Karpal and ensure that no inciting messages will be put on their website henceforth,” he said.

The comment dated April 24 was listed on the website Shoutbox and was written by a commenter called “Alif” who alleged that Karpal had insulted Islam and that “darahnya halal dibunuh” (it's justifiable to kill him).


He added that for Pakatan Rakyat to succeed, mutual respect was needed and it was the responsibility of the webmaster to ensure that such comments did not appear on the party website.

Meanwhile, Johor PAS Commissioner Datuk Dr Mahfodz Mohamad said the comment posted was not the stand of the Johor PAS.

No2umnO - Hope Karpal got a good lesson. Don't create anger amongst Muslim. We dont talk about Muslim country anymore and he should know that .... So shut your big mounth up .....!!!

Did Balkis have the right to move out the RM9.9m?

Star - Questions are being asked whether it was correct for the Wives of Selangor Assemblymen and MPs Welfare and Charity Organisation (Balkis) to transfer out the RM9.9mil it had in its coffers a few days after the state fell to the Opposition.

Defending the money transfer, then president Datin Seri Zahrah Kechik said she had the legal right because her husband Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo was still the caretaker Selangor Mentri Besar at that time.

Dr Mohd Khir said the money was “temporarily transferred” to the Association of Wives of Ministers and Deputy Ministers (Bakti) to ensure the money would be spent according to Balkis' purpose, namely for the welfare of children.

The state government, however, is questioning the transfer of the money and seeking legal advice. It has also asked the Registrar of Societies to put on hold the dissolution of Balkis, which the committee, led by Zahrah, also unanimously decided to do.

The Bar Council is of the opinion that Balkis' action could be tantamount to criminal breach of trust.

Read also -
Selangor Government to seek legal advice on Balkis affair
‘RM9.9mil belongs to Balkis’

Project IC

"The project is a complex matter involving certain political parties as well as various government agencies including, the National Registration Department, the Election Commission of Malaysia, and the immigration department. The suspicions and allegations on the existence of Project IC started in around the mid-1990s."
Project IC is a term used in Malaysia to describe the allegation of systematic granting of citizenship to immigrants (whether illegal or legal immigrants) by giving them identity documents known as IC (identity card), and subsequently, MyKad. The alleged practice is centered in the state of Sabah in East Malaysia. The term is used mainly by opposition politicians and the media. Another term used is Project M,[1] where "M" stood for Mahathir Mohamad, the former prime minister of Malaysia due to him being allegedly involved in the spearheading of this project.[2][3]

The project, in its widespread and intensive form, is suspected to have begun in the early 1990s after the entry of United Malays National Organisation (UMNO) into Sabah politics, however there were also evidence of mass naturalization of immigrants in the 1970s under the United Sabah National Organization (USNO) government, and in the early 1980s under BERJAYA government.[4] On a nationwide scale, illegal immigration is a major social issue. The problem is linked with alleged phantom voters also seen in other parts of Malaysia during elections. read more.. (Wikipedia)

NORA DAH ADA BLOG

Sapa tak kenal Nora pejuang reformasi. Nama penuhnya Norazimah Mohammad Nor. Sudah ada blog nya sendiri. Klik : http://nnora75reform.blogspot.com/ Ikuti perkembangan diri nya yang kisah menarik tentang beliau. Tahniah dari Wak Radenjowo dan warung Botox......

IOI Mall DEMO Kenaikan TOL

"Ikan Masin Cekek Leher''

dipetik: kassimselamat
Siaran ulangan. Entri yang kusiarkan pada 13 Jun' 06. Catatan ini telah kuperbetulkan sedikit cara penulisannya. Catatan awal agak kelam kabut cara ejaannya, komanya dan tatabahasanya. Maklumlah, ketika itu baru belajar menulis dan berblog.


************************

Hari ini aku nak mengimbau kisah zaman kecilku. Blogku pun bertajuk 'Nostalgiaku', jadi sesuailah bercerita kisah silam. Ayahku bekerja di kem tentera dan arwah ibuku pula mengambil upah membasuh baju dan mengemas rumah seorang pegawai tentera. Ibuku membantu ayah bagi menambah pendapatan demi nak membesarkan anak²nya. Kalau di kenangkan kembali, kesian mereka bersusah payah nak membesarkan kami.

Pagi pukul 8.00, ibuku sudah keluar bekerja. Pukul 12 tengahari baru balik. Di sebelah petang ibuku membuat kuih-muih untuk aku dan abang-abangku menjaja. Aku menjaja di sebelah petang abang² menjaja di sebelah malam di kem tentera.

Kisah-kisahku menjual kuih akan aku ceritakan nanti di lain masa. Hari ini aku nak bercerita tentang kisah aku membawa bekal ke sekolah. Kisah ini selalu aku ulang cerita kepada anak-anakku sehingga mereka pun telah hafal dengan ceritaku. Bukan apa, sekadar mahu mereka tahu bertapa susah ayahnya semasa kecil.

Aku memang gemar makan kari kepala ikan di Kg. Pandan. Setiap kali ke sana, aku pasti tempuhi jalan ke sekolah lamaku, Sekolah Aminuddin Baki. Apabila setiap kali melewati di hadapan jalan sekolah itu, aku pasti memperlahankan keretaku untuk mengimbau kenangan lama.

Di satu sudut di belakang gymnasium sekolah, aku tunjukkan kepada anak-anakku bahawa aku pernah menyorok makan di situ. Ketika itu aku di tingkatan satu. Bila loceng rehat berbunyi, rakan-rakanku berlari ke kantin. Sementara aku pula berlari ke belakang gymnasium sekolah. Rakan²ku berbelanja di kantin, aku pula membuka bekalan yang di siapkan oleh ibuku. Aku jarang sekali membawa wang ke sekolah.

Aku malu nak makan di kantin kerana bekalan yang aku bawa cuma nasi putih dan berlaukkan seekor ikan masin. Jika sekarang orang panggil 'ikan masin cekik leher'. Aku tak pasti kenapa nama ikan itu di panggil begitu. Mungkin di sebabkan saiznya yang kecil. Hingga sekarang aku gemar dengan ikan masin ini.

Aku makan pun di dalam keadaan tergopoh gapah kerana malu jika rakanku nampak lauk bekalanku. Walaupun cuma berlaukkan ikan masin tapi bagiku ia sudah terlalu sedap. Tambah pula ketika itu perut aku sedang lapar. Selepas makan aku pergi ke paip berdekatan untuk menikmati minuman. Jika rakan-rakanku menikmati air sirap atau air oren yang dibeli di kantin, aku pula hanya menikmati minuman 'paip sikola' sahaja. Percuma, hilang juga dahagaku.

Itulah ceritaku kepada anak-anakku setiap kali melintasi di hadapan sekolah lamaku, Sekolah Aminuddin Baki.

Sambil bergurau aku katakan kepada anak-anakku "Jka ayah seperti kamu semua, belanja cukup, duit cukup, tak berlapar ke sekolah, mungkin ayah sekarang ini sudah menjadi doktor atau dekan dekat universiti".

Anak-anakku tersenyum mendengar ceritaku ini........

The Ugly Act -- Aapologises for keris act!


Umno Youth chief Hishammuddin Hussein today apologised for raising the keris “if it had affected the non- UMNO"

halfboileggs.blogspot - (...) He said that he took full responsibility for his actions but gave no guarantees that he would not repeat the keris-waving again during this year’s Umno annual general assembly.

“I am sorry of it had affected the non-Malays,” he told reporters today after attending a BN Youth meeting at the Putra World Trade Centre today (25/4/08).

“I would also like to apologise to the Malays over my failure to uphold the Malay symbol (keris),” he added. Hishammuddin’s keris-raising act has been seen by many as one of the factors in the non-Malays voting away from Barisan Nasional in the March 8 general election. more...

From around the blogs
ISU KERIS-AKHIRNYA BADUT UMNO MINTAK MAAF
Antara Melayu Menghunus Keris dan Gertakan Maori!
he apologise but…
Sorry for the keris waving, but I may do it again

Surat CT kepada Rosol Wahid

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/rosoltoye1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Buletinonline
Dato' tentu masih ingat semasa seawal zaman reformasi ditahun 1998. Ketika itu Dato' bertugas di Pejabat Pendidikan Daerah Hulu Terengganu, selepas sebelum itu dato' bertugas di Sek Men Matang, Hulu Terengganu."

Assalamualaikum,

YB Dato', semoga YB dato' didalam kesejahteraan dan berada dalam suasana ketenangan yang memuncak hendaknya.

Maafkan saya kerana menjenguk Dato' dengan surat ini.Bukan lah niat saya untuk menyerabutkan dato' dengan peristiwa-peristiwa lepas yang semestinya dato' sendiri tidak selesa untuk memperingatinya kembali.

Dato' tentu masih ingat semasa seawal zaman reformasi ditahun 1998. Ketika itu Dato' bertugas di Pejabat Pendidikan Daerah Hulu Terengganu, selepas sebelum itu dato' bertugas di Sek Men Matang, Hulu Terengganu.

Dato' semasa itu adalah penyokong dan pendokong Dato' Seri Anwar Ibrahim,mati-mati Dato' pertahankan DSAI.Tak sudah sudah Dato' mengutuk Tun Mahathir ketika itu.Sementara Dato' membuat salinan bahan reformasi di laman web, salinan itu pula di bawa oleh isteri Dato' ke Pejabat Pertanian Kuala Berang untuk edaran teman-teman sepejabat beliau.Saya amat yakin tentu sekali Dato' Masih Ingat....Masihkah Kau Ingat.... more...

No2umnO - Aiiii .... toyer nye muka. Dah macam mengkuang layu. Ni surat CT, bukan SITI. Siti Nurhaliza nak buat ape bagi surat kat mengkuang nihhh...? Baik dia bagi kat wak. Heheh.....

Siasat hakim kes pindah RM10 juta

Malaysiakini - Seorang hakim dilaporkan terlibat memberi nasihat kepada Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri (Bakti) dalam kontroversi penyaluran wang RM9.9 juta dari Badan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis) selepas ia cuba dibubarkan pada 13 Mac.

Perpindahan wang Balkis, yang dipengerusikan oleh isteri bekas menteri besar Datuk Mohamad Khir Toyo, kini dipertikaikan kerajaan Selangor, lapor The Sun di halaman depan hari ini.

Sambil menggesa siasatan dijalankan terhadap hakim tersebut, bekas pegawai khas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Datuk Param Cumaraswamy berkata perkembangan itu "luar biasa"

"Jika ia benar-benar terjadi (seperti dilaporkan), hakim itu mesti dipanggil untuk menjelaskan tindakannya itu," katanya, mengulas laporan tentang skandal tersebut.

"Perilaku hakim itu boleh menimbulkan perasaan curiga bahawa beliau membenarkan kepentingan peribadinya bercanggahan dengan tugas kehakimannya yang boleh membawa kesan pelanggaran Kod Etika Hakim 1994." More...

dari alam blog
BUKAN SUAMI SAHAJA KONTROVERSI, BINI PUN TURUT SAMA

Mangsa curiga selepas diberi beg baru di Brazil

BHarian - Wanita berasal dari Klang yang kini ditahan di Madrid, Sepanyol kerana dipercayai menjadi mangsa sindiket dadah antarabangsa, mengaku berasa curiga dengan kandungan sebuah beg baru yang diberikan kepadanya ketika di Brazil untuk dibawa ke Madrid mungkin mengandungi dadah.

Mangsa berusia 24 tahun itu mengambil kesempatan memeriksa kandungan beg yang diberikan seorang lelaki dipercayai anggota sindiket dadah yang dikenali sebagai Shaba ketika berseorangan di bilik hotel pada 19 Mac.

Bagaimanapun, dia yang bekerja sebagai kerani di Klang tidak menemui sebarang dadah didalamnya.

“Saya periksa beg itu. Pada mulanya saya nampak ada ruang di bahagian bawah lapisan zip, tetapi apabila saya periksa tiada apa-apa yang saya jumpa. Selepas itu, saya memasukkan semua barang dan baju dalam beg baru itu.

“Keesokan hari (20 Mac), saya pulang ke Madrid dan ketika Lapangan Terbang Malaga pihak berkuasa yang memeriksa beg berkenaan menemui kokain disorokkan dalam ruangan khas beg itu,” katanya dalam surat bertarikh 25 Mac yang dikirim kepada kakaknya di sini. more...

No2umo - Kawan kawan yang pegi luar negeri tu jaga jaga.....jangan dah kena tangkap baru sibuk. Kesian kat diorang nih....tak pasal pasal kena. So kalau sesiapa yang cancel perjalanan tu, bagi tiket kat wak...lama dah tak gi oversea. rasanya dah masuk 25 tahun...Dagang wak, mengkuang layu....padan muka aku.

Geraldine telah pun mabuk sebelum itu...


kosmo - Menurut Shahrizan Mohd. Rodzi, 35, wanita tersebut, Geraldine Mariana Wong, 33, dilihat meminum minuman keras sambil bermesra dengan teman lelaki Fazura, Ahmad Razman Tan Sri Ahmad Razali dan bergelak ketawa dengan rakan-rakannya.

"Selain itu, saya juga diberitahu oleh beberapa kawan yang berada di bar tersebut bahawa Geraldine telah pun mabuk sebelum itu," kata saksi yang lebih dikenali sebagai Shereen Shah di Mahkamah Majistret di sini semalam. more...

No2umnO - Wak bukan terror sangat pasal artis nh....tapi nak kacau sikit sbb boring kerana tiap tiap hari baca berita politik.....Hmmmmm....Nak tanya sapa lah si Geraldine nih? Islam ke masuk Islam ke atau Islam celup? Memang aku ketinggalan betul sejak tinggalkan dunia artis nih....Chehhhh.

Anwar lepas peluru kosong, BN hantar tong kosong

'Anwar lepas peluru kosong'
Utusanloya - Dakwaan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa pihak pembangkang akan menubuhkan Kerajaan Persekutuan yang baru sebelum 16 September ini, sekadar 'melepaskan peluru kosong'.

Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, kenyataan tersebut tidak memberi sebarang makna atau kesan kepada Barisan Nasional (BN) kerana semua yang diperkatakan itu tidak berasas sama sekali.

"Anwar melepaskan peluru kosong dan buat apa kita perlu berlindung daripada peluru kosong," katanya pada sidang akhbar selepas sesi taklimat Jabatan Penerangan Sabah di Wisma Dang Bandang di sini hari ini. more...

No2umnO - Heheheh....Sedapkan hati kot.

Isu keris Panca Warisan selesai?Hishammuddin Tun Hussein dan Liow Tiong Lai menggenggam tangan menandakan persahabatan yang erat selepas Mesyuarat Pemuda Barisan Nasional di PWTC, semalam. more....at Utusan meloyakan

No2umnO - Dalam 10 ... 1 boleh caya. Yang sembilan lagi, karut. Depan ok, belakang hantam lagi. Takkan tak kenal?

Pekerja tebang pokok ara diganggu mimpi ngeri

Utusanloya - Seorang pekerja syarikat kontraktor yang membersih dan menebang tiga pokok ara tempat ulat bulu 'menyerang' Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar di sini semalam, mendakwa diganggu mimpi ngeri malam tadi.

Joko Ngatiman, 30, berkata, semalaman dia tidak lena tidur kerana mengalami mimpi pelik dan ngeri.

Menurutnya, dalam mimpi itu dia menyaksikan satu kejadian ngeri iaitu melihat orang dibunuh dan dipancung beramai-ramai di kawasan ini.

"Apabila tersedar sahaja saya terus beristighfar banyak-banyak lalu mengambil air sembahyang sebelum membaca surah Yasin," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Malah, setibanya di sekolah tersebut untuk menyambung kerja-kerja membersihkan kawasan berkenaan pagi ini, dia menceritakan mimpi itu kepada seorang pekerja sekolah di sini.

"Lelaki tua itu mengesahkan perkara itu memang pernah berlaku satu ketika dahulu di kawasan berkenaan," ujarnya. more...

No2umno - Pokok tu keras ...... Pokok kayu. Bukan pokok spunch.

PM beri maklum balas positif bangunkan PKFZ - Khalid

UTusanloya - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memberi maklum balas positif kepada Kerajaan Negeri Selangor membangunkan Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS) di Subang.

Perkara itu dinyatakan oleh Perdana Menteri ketika menerima kunjungan hormat Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan dua anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Dr. Hassan Ali dan Teresa Kok di pejabat beliau di sini pagi ini.

Menurut kenyataan Sekretariat Media Kerajaan Negeri Selangor yang dikeluarkan di sini, pada pertemuan itu Abdullah menasihati kerajaan negeri supaya menghubungi Kementerian Pengangkutan dalam membincangkan isu PKFZ serta cadangan penggunaan LTSAAS.

‘‘Beberapa langkah dibincangkan terutama berkaitan program penswastaan, PKFZ, lapangan terbang Subang dan isu pekerja asing di Selangor. more...

BUBAR BALKIS DAN PINDAH DANA SAH?

Tindakan bubar, pindah dana Balkis sah - Khir

Utusanloya - Menurut beliau, dana itu kemudiannya akan digunakan untuk membiayai pengajian sehingga ke peringkat universiti, kira-kira 300 anak angkat Balkis seperti dijanjikan melalui satu perjanjian bertulis dengan penderma-penderma dana tersebut.

Katanya, semasa pembubaran Balkis dibuat pada 11 Mac lalu, Selangor belum mempunyai Menteri Besar dan Balkis juga belum ada pengerusi baru.

"Jadi duit itu tidak ke mana dan kerajaan negeri yang baru, janganlah risau kerana semuanya dilakukan mengikut undang-undang.

"Lagipun Balkis sebuah persatuan dan tidak ada kena-mengena dengan kerajaan negeri," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh pejabat Menteri Besar Selangor semalam, yang menyebut kerajaan negeri akan mengadakan siasatan menyeluruh terhadap Balkis berhubung pemindahan dana pertubuhan itu sebanyak RM9.9 juta.

Menurut kenyataan itu, siasatan dibuat setelah kerajaan negeri mendapati dana berkenaan telah dipindahkan kepada Bakti.

Dana berkenaan ialah sumbangan anak-anak syarikat kerajaan negeri kepada Balkis untuk menjalankan program kebajikan dan kemasyarakatan seperti Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) yang menyumbang sebanyak RM268,862 pada 2007, manakala Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) sebanyak RM590,379 di antara 2006 dan 2007.

Dalam pada itu, Mohamad Khir memberitahu, satu persatuan baru iaitu Persatuan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) akan ditubuhkan oleh Puan Sri Asbi Rohani Asnan Hasbi, isteri Pengerusi BN Selangor, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib tidak lama lagi. more...

No2umnO - Bubar dan Pindah Sah......? Apa yang dibuat kelam kabut tu? Kalau nak bubar pun sebulan lepas pilihanraya pun boleh. Camane dengan duit masuk? Punca dari mana? Semua orang nak tau ... Mana lah tau duit cukai bapak kitorang ke? Macam nak sembunyi sesuatu. Berani kerana benar, takut jadi gelabah .......

Polis temui sub-mesingan, 180 peluru

UTusanloya - Polis menemui sepucuk revolver palsu dan selaras submesingan bersama 180 butir peluru pelbagai jenis di dalam sebuah kereta Proton Wira di Kampung Simee di sini, Selasa lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Senior Asisten Komisioner II Ismail Yatim berkata, tiga suspek termasuk seorang wanita berumur 20-an turut ditahan pada kira-kira pukul 3.30 petang, hari yang sama.

''Seorang suspek ditahan di sebuah rumah di kampung itu berhampiran kereta berkenaan diletakkan dan dua lagi diberkas juga di kawasan berdekatan.

''Kami akan memohon kepada mahkamah supaya tempoh reman mereka yang berakhir hari ini dilanjutkan beberapa hari lagi bagi membantu siasatan," katanya di sini hari ini.

Ismail berkata, pistol palsu bersama sarung dan dua butir peluru bersaiz .38 milimeter itu ditemui di tempat duduk sebelah pemandu kereta berkenaan.

Katanya, berdasarkan pemeriksaan, kereta berwarna putih itu didapati menggunakan plat palsu yang dilaporkan hilang di Cheras, Kuala Lumpur pada 2007. more...

No2umnO - Orang awam, lagi canggih senjatanya dari Polis. Ntah ntah kapalselam pun diorang ada. Apa yang tak kena dengan Malaysia nihhhh....?

Posting terkini

Blog Archive