KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Aug 25, 2008

Zulkifli Nordin Masih Utuh Bersama PKR

msomelayu | ....

Zulkifli jam 2: 56 petang tadi yang menghubungi saya menerusi sms masih giat membantu Anwar dan beliau juga turut memberi butiran atau jadual ceramah Anwar malam ini.

Antara lain smsnya berbunyi; ni jadual boss (Anwar) hari ini; 5 pm Sungai Semambu, 8 pm Teluk Wang, 8:30 malam Taman Ciku, 9 pm Jalan Baru Seberang Jaya."

SMS itu menjelaskan beliau masih bersama PKR.

Zulkifli turun ke Permatang Pauh sejak Jumaat lalu dan giat berceramah membantu PKR. Semasa ceramah Anwar di Mengkuang Titi, Zulkifli muncul bersama Anwar.

Beliau juga tidak hadir sidang Parlimen hari ini kerana masih berada di Permatang Pauh.

Mungkin kehilangannya beberapa hari selepas turut terlibat dalam demostrasi membantah Majlis Peguam mengadakan forum bertajuk Memaluk Islam, dijadikan alasan untuk mempersoalkan kesetiaan ahli Parlimen itu kepada PKR.

... selanjutnya.

Ini Najib kena jawab

Terima kaseh pada mangchik.
Satu lagi sumpah ... tapi kali ni Najib kena jawab


INI DATO' NAJIB KENA JAWAB-SUMPAH ZUL HELMI - Watch more funny videos here

Shabery pun tak cuba nak jujur?DIKEMASKINI AKu pernah pesan dek orang tua kat kampung aku. kalau mulut berbuih buih bila bercakap ... ia mudah terdorong untuk menipu.

Kerana itu .. kalau nak bercakap, kita kena biasa tertibkan diri agar orang dengar pun tak meluat. Sama seperti Tong kosong, cakap banyak tapi tak der isi. Tong kosong yang bercakap banyak, lupa nak telan air liur dan ia meleleh di tepian bibir .... pekat dan seperti sarang anak ikan haruan kat sawah.

Bila cerita pasal mulut berbuih ... aku teringat si Shabery . Alllll aaaaa yang berdebat dengan DS Anwar dulu. Menggelembong tak tentu hala sampai berbuih buih mulutnya.

Ketika awal bulan ni, dia ada berkata tentang media bersikap professional. Aku tak pernah percaya dan kerana itu aku tak pernah nak ambil perhatian. Tapi sementara menanti berita dari Permatang Pauh yang terkini, aku nak korang check balik berita yang lepas, di keluarkan pada 3hb Ogos 2008. Aku petik sedikit.. ...

Liputan berita mengenai pilihan raya kecil parlimen Permatang Pauh akan dibuat secara adil dan profesional, kata Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek hari ini.

Beliau berkata, selain memastikan perkara itu dipatuhi stesen Radio Televisyen Malaysia (RTM), ia juga akan dimaklumkan kepada pengamal media lain.

"Kementerian ada tanggungjawab sendiri, berbeza dengan parti. - MStar [3/8/2008]
Itu jaminan yang Shabery beri. Dia bukan lah Menteri biasa biasa, tapi bertanggung jawab di dalam soal media media di Malaysia. Walaupun mulut nya berbuih, tapi masih di gelar menteri.

Dan aku nak cerita disini, sejak pencalunan sampai ke hari ini, aku tak nampak ruang diberikan kepada Pakatan Rakyat untuk berbicara barang 1 ke 2 minit di dalam slot berita mahupun apa apa rancangan pun.

Liputan yang ada lebih mereng kepada Barisan Nasional dan ini memaksa Blogger membantu calun Pakatan rakyat di dalam membuat lapuran.

aku bagi contoh
Pelik tetapi benar muka Abdullah Badawi tidak kelihatan lagi. Hanaya suaranya sahaja yang di dengar.

Apabila Najib di temu bual tiba-tiba terputus.

Seluruh 15 minit pertama berita RTM ini di tujukan khas kepada buntot Saiful. - Tukartiub
Dan .... aku nak pesan kepada Menteri Mulut Berbuih [MMB] ni ..... kalau tak boleh nak berjanji, jangan berjanji. Kang makan diri. Korang tau tak Menteri ni ada blog dia sendiri. Korang KLIK KAT SINI dan korang berilah apa apa komen pun.

Aku janji tidak marah ..... Sumpah !!!

A degree of lying to the rakyat?

Niamah | But I can speak Chinese you know. Still good isnit?

And so the Arif fler has made a statement that he withdrew from the PhD programme he signed up for with the Edison University of Technology after he 'found out' that it was 'not recognised'. He even said that he got his money back. Oh well done, Einstein! Now the questions in our minds are these:-

1. If it is so easily ascertained by anyone with an Internet connection that degrees from that Edison University of Technology are bogus how come the Y.B. is so easily 'conned' into buying into that programme?

2. If he is so easily conned by a 'university' with such a dubious reputation should the people of Permatang Pauh place any trust in him?

3. What was his reason for 'wanting' a PhD in the first place? Does it make him any smarter or trustworthy as a people's representative?

4. Can the Barisan Nasional really think that the Malaysian rakyat are sooooooooo stupid?... selanjutnya.

Red alert for Permatang Pauh by-election

mafrel | After witnessing the P44 Permatnag Pauh by-election thus far MAFREL find that the daily violations of election laws and the norms of free and fair elections means that the election results, whatever it may be, would be tainted. MAFREL would sound the alarm that the forces against free and fair elections will be expected to try their best to undermine the credibility of the election –together with the people’s choice, up to the last minute of polling and announcement of result. MAFREL call upon all parties concerned to be on red alert against any actions from any side to sabotage the election and frustrate the will of the people/voters. Voters and party workers are reminded not to react to any provocations from any side which may result in the entire election being nullified.... selanjutnya.

Najib kata sumpah Saiful mengikut Islam

heh bukan main mencelah lagi najib bila mufti wilayah persekutuan bersetuju dengan kaedah sumpah si Saiful.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata, sumpah bekas pembantu Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd Saiful Bukhari Azlan adalah mengikut Islam.

Katanya, perkara ini telah dijelaskan oleh Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh.

Dalam sidang media di Kuala Lumpur petang tadi, Wan Zahidi berkata. beliau sangsi dengan kredibiliti Ramlang yang mengeluarkan fatwa atau bercakap mengenai sesuatu tanpa merujuk kepada kitab.

Menurut beliau, mana-mana individu yang ingin mengeluarkan sebarang fatwa atau hukum dalam Islam perlu mendalami ilmu yang terkandung dalam kitab-kitab Feqah bagi memperkukuhkan hujah mengenai sesuatu perkara.

Najib juga berkata, tindak tanduk Anwar untuk tidak bersumpah menimbulkan keraguan kepada pengundi.... selanjutnya.
Sibuk soal sumpah orang lain, bagaimana dengan sumpah tak kenal altantuya? Siapa saksinya dan cukupkah syaratnya?

Kalau cukup sekadar sumpah untuk elakkan diri ke mahkamah, semua orang akan akan bersumpah lepas rogol dan bunuh orang. Nak selamat diri di dunia, akhirat nanti lain cerita.

Kenapa Mubahalah perlu ada dua pihak?Radenjowo

Malam tadi imam muda Ramlang Porigi ada menyatakan bahawa sumpah lakhnat Mubahalah perlu di hadiri oleh kedua dua pihak., lalu sumpah yang dibuat oleh Saiful di kira tidak SAH.

Kenyataan itu di sanggah oleh Mufti Wilayah Persekutuan yang menyatakan keraguan akan kredibliti Imam Ramlang.

Menurut Ramlang lagi, Saiful dikatakan tidak langsung rasa gementar kecuali tersasul sasul ketika mengangkat sumpah dengan membaca tulisan RUMI yang dibawa bersama.

Apa yang dapat kita simpulkan disini adalah,

Umat Islam sekarang sudah tidak takut pada Allah swt. Mereka lebih bimbang sesama manusia walaupun masing masing mengakui beriman pada Quran dan Rasul. Sedangkan perbuatan jahat yang dilakukan seperti tidak mengambil kira tentang anutan dan ajaran agama Islam. Lantas bersumpah sendirian dilakukan kerana tidak mahu berdepan dengan mereka yang difitnah.

Kerap yang berlaku, mereka yang menabur fitnah dan tohmah selalunya akan terkedu kedu di depan mangsa kerana rasa bersalah. Dan kalau merujuk kepada cara yang diajar dan di pelajari oleh Imam Ramlang itu berkemungkinan betul. Namun ... tak mustahil bahawa Sumpah itu SAH, tapi ...benar atau tidak, terletak kepada hati dan diri masing masing.

Kehadiran dua dua pihak perlu untuk melihat riak wajah dan keberanian mereka untuk berdepan antara satu sama lain. Tapi sekali lagi .... sebagaimana yang dikatakan oleh Imam Ramlang, sumpah tidak mampu selesai masalah kerana mereka perlu hadir ke mahkamah kemudiannya. Sumpah tidak boleh menjatuhkan hukuman pada yang salah selain dari menyedapkan hati masing masing.

Kalau aku di dalam keadaan yang benar dan mengangkat sumpah, esok aku demam. Sekali lagi aku di tuduh kerana di laknat. Tak ke haru jadinya.

So .... fikir pakai logik akal dan sumpah akan benar benar berkesan kalau yang bersumpah itu benar benar beriman. Jangan siang sumpah, malam buat perkara di laknat tuhan.

Kononnya minta di laknat sedang kan dianya sudah lama di laknat. Apa ke bende?

Sekadar hiburan - Sumpah Pocong
Sekadar pengetahunan - Sumpah Pocong dalam politik di Indonesia

UMNO sebar berita angin YB Zul tinggalkan Keadilan

Hari ni kecoh kawan kawan bercerita tentang YB Zulkifli Noordin yang di kata akan meninggalkan PKR menyertai BEBAS.

Isu ini di perbesar besarkan oleh blog Pro BN yang mahu menabur cerita agar keyakinan orang ramai kepada PKR luntur. Contohnya di dalam blog tersebut.

Alhamdullillah ...di dalam NST, beliau menjelaskan,

Kulim Bandar Baru Member of Parliament Zulkifli Nordin brushed aside talks that he had left Parti Keadilan Rakyat (PKR).
"I'm campaigning for (PKR de facto leader Datuk Seri) Anwar (Ibrahim).

"I was with him yesterday and back at Permatang Pauh later, so this should answer your question (whether I've left)," he said at the parliament lobby today.

Speculations were rife in cyberspace that Zulkifli had left the party following his antics lately. - NST

Swear on this, Najib

malaysiatoday
....Deputy Prime Minister Najib Tun Razak still insists that Anwar Ibrahim swear on the Quran that he DID NOT sodomise Saiful Bukhari Azlan. He can’t seem to understand that there is no such ritual in Islam in spite of Malaysia Today constantly reminding him so. No religious scholar can relate any incidence when Prophet Muhammad instructed Muslims to perform that ritual. Not even the Prophet’s wife, Aisha, was asked to do so to dispel rumours that she had illicit sex with a young Arab man whom she spent the night alone with in the desert.

Since Najib appears to have this hang-up on swearing on the Quran, and since he was the mastermind behind the idea to get Saiful to do the same, why not he now swear on the Quran that he DID NOT sign this letter below? We shall not go into details of what this letter is all about because it is already self-explanatory. And Najib knows what letter we are talking about because it is his handwriting and signature on that letter.

Swear away, my dear Najib, and may Allah have mercy on you in the event you bear false witness.... selanjutnya.

Untuk imej lebih terang ... sila ke laman Malaysiatoday .... best punya !!!

Najib Letter

Guan Eng di ugut kerana dedah penyelewengan tanah

Ada logiknya kenapa Koh Tsu Koon tidak mendedahkan soal penyelewengan tanah yang berlaku di Pulau Pinang. Bila Lim Guan Eng dedahkan .... beliau diancam bunuh,


The letter, which arrived at Ng's office on Thursday afternoon, contained the death threat against Lim and Ng, as well as a newspaper cutting from a Chinese daily featuring Lim and ngg hitting on former Chief Minister with regards to land scandals in the state and an advertisement pamphlet.Ng Wei Aik, Political Sec to Penang Chief Minister Lim Guan Eng.
The death threat, which was written in red ink and in Chinese language, reads;

Lim Guan Eng, Ng Wei Aik,

The both of you are crazy, smelly dogs that cannot stop barking. Do you know how the word 'death' is written? God is watching you. Both of you will receive the 'punishment', especially Wei Aik, as many would want to finish you off. You may not live after the 'month of the hungry ghost festival'.

Ng, who arrived later at the press conference, said that he has received a few threats in the past, criticising the state government since it took over in March.

He lodged a police report at the Georgetown District Police Headquarters in Jalan Patani yesterday (Aug25) "We had to report it, as it was a this was a death threat to an individual," he said, adding that he did not report it last week as they were busy at the DAP national congress over the weekend.... selanjutnya di Sun2surf.

umno makin terdesak

chegubard| ....Bn terdesak dalam mendapatkan undi bukan Melayu, mereka mula sanggup membayar kepada tokoh - tokoh masyarakat bukan Melayu untuk istihar masuk Bn. Namun mereka gagal buktinya seorang pemimpin tempatan bernama Ponnusamy. Ponnusamy pernah di temuramah oleh wartawan Suara Keadilan keluaran minggu lepas.Beliau berpengaruh dikalangan penduduk kaum India di Seberang Jaya. Beliau ditawarkan RM30,000 untuk masuk Bn tetapi dia tolak dan buat laporan Polis... selanjutnya.

Sindin keluar PBS, mungkin sertai PKR

Bharian | Ketua Parti Bersatu Sabah (PBS) Bahagian Kiulu, Sindin Ranggangon, yang mencadangkan supaya Presiden PBS, Datuk Seri Josepah Pairin Kitingan melepaskan jawatan, hari ini mengumumkan keuar parti dan bercadang menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Semasa mengumumkan keputusan itu, Sindin berkata, PBS Bahagian Kiulu juga dibubarkan semalam dan majoriti penyandang jawatan dalam bahagian itu turut meletakkan jawatan masing-masing.

Baru-baru ini, Sindin diberikan surat tunjuk sebab kerana menggesa Pairin berundur kerana menyifatkan pemimpin politik veteran Sabah itu tidak lagi mampu memimpin parti.

Khairy bakal kena lagi

Sejak tahun 1999 sehingga 2004, majoriti kemenangan PKR semakin melonjak. Itu yang membimbangkan BN untuk berhadapan dengan PR di Permatang Pauh.

Sekurang kurangnya untuk mengurangkan majoriti. Kalah nak menang, memang ramai pengundi antu yang perlu di angkut.

Tapi .. ARif di dalam keadaan yang selesa kerana dia tidak akan di persalahkan nanti.

Apa apa pun .. Khairy yang bertanggung jawab.

Ingat lagi tentang Pilihanraya di kelantan dan berikut adalah kenyataan yang dibuat oleh Mahathir pada tahun ini selepas keputusan pilihanraya di keluarkan, BN Kalah teruk

Menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin mempunyai peranan yang besar sehingga menyebabkan kekalahan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya semalam - Harakah
Dan .... pada tempoh kempen di Permatang Pauh ini, Khairy telah datang dan mencaci cerca calun Pakatan Rakyat, DS Anwar Ibrahim ketika berkempen. Biasalah ....

Satu Malaya orang dah benci pada nya dan turunnya dia di Permatang Pauh, telah memberikan rahmat kepada Anwar dan Pakatan Rakyat.

Sekiranya BN kalah lagi ... tak mustahil kalau Mahathir akan salahkan Khairy lagi. Isk Isk Isk .... asyik asyik budak tu lagi.

Raja Petra mengamuk malam tadi

Aku cilok berita ni dari blogging4life ... menarik

Man, did RPK kick ass at the ceramah at Sembilang last night!

I think what must have really pissed him off was when he was told by one of the ceramah organisers that technically he could not speak as he was not covered by the police permit issued for the ceramah.He reminded the crowd of about 2,000-2,500 ( and the police ) that his grandfather, Raja Sir Tun Uda, was once the governor of Penang.

“This is my grandfather’s state”, he roared to the loud approval of the crowd.

He reminded the crowd that we would not have achieved independence from the British if the UMNO leaders were not allowed to travel the length and breadth of the country to spread the spirit and message of ‘Merdeka’.

“The Constitution guarantees us the right of speech and expression”.

No concerns of a lack of a permit was going to stop this anak Bangsa Malaysia tonight.

“Is this the government that we now have after we got rid of the British? If so, I would rather have the British back”.

RPK was on fire.

He reminded the crowd that this was not a by-election to enable them to choose a representative in Parliament.

“26 million Malaysians have placed the solemn responsibility on 58,000 registered voters of Permatang Pauh to save this country from total ruin. You will decide if after 26th August, we will be sending a new Prime Minister to Putrajaya. You will decide if after 26th August, we are one step away from a new Pakatan Rakyat federal government, or whether future generations must continue to suffer under the BN rule. “

“You, the voters of Permatang Pauh, have the power to send BN into the Indian Ocean on the other side of Penang. Send UMNO, MCA, Gerakan, MIC, PPP and all the BN components to hell!”

The crowd loved him.

UMNO tawar wang di kedai kopi

klpos | BEBERAPA pengundi didakwa cuba dipikat dengan ganjaran wang di sekurang-kurangnya empat kedai kopi di seluruh kawasan undi Permatang Pauh.

Ini bagi membantu 'pihak lawan' mengurangkan jumlah undi majoriti yang bakal diraih calon PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, jika beliau memenangi kerusi Parlimen Permatang Pauh esok.

Jika mereka dapat membantu menggagalkan cita-cita Datuk Seri Anwar, maka ganjaran mereka akan lebih besar lagi, demikian pendedahan Parti Keadilan Rakyat (PKR) semalam.

Ketua Penerangan PKR, Tian Chua, berkata bakal pengundi ditawarkan RM200 jika Datuk Seri Anwar meraih majoriti kurang 10,000 undian, RM500 jika Penasihat PKR itu meraih majoriti kurang 5,000 undian dan RM1,000 jika Penasihat PKR itu kalah.

Beliau sudah ada bukti berhubung dakwaannya itu - satu senarai kira-kira 200 nama dan nombor kad pengenalan (I/C) yang dirampas daripada seorang lelaki di sebuah kedai kopi di Penanti kelmarin.

'Semua nama orang yang ditulis merupakan pengundi atau penduduk yang tidak mengundi. Mereka dijanjikan akan dapat RM200 kalau undi Anwar kurang daripada 10,000.

'Dan, kita dapati sekurang-kurangnya empat tempat. Kerja ini dibuat di kedai kopi tetapi atas keselamatan pemiliknya saya tidak dedahkan kepada pihak media identiti kedai-kedai kopi itu,' kata Tian Chua, pada satu sidang media di Yayasan Aman, dekat Pekan Penanti, Pulau Pinang.... selanjutnya.

Ulama diminta beri nasihat perbuatan memfitnah dalam blog

MStar |
Golongan ulama diminta supaya tampil memberi nasihat mengenai perbuatan cacimencaci dan memfitnah melalui blog yang semakin berleluasa.

Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah bertitah pendekatan itu harus segera diambil bagi mengelak berlakunya pecah belah dalam kalngan orang Melayu dan umat Islam.

"Unsur fitnah dan mencaci sudah menjadi budaya yang tidak sihat, jadi saya berpendapat ulama perlu tampil memberikan penjelasan dan nasihat kepada pihakpihak terbabit kerana ulama mempunyai kuasa untuk berbuat demikian," titah beginda kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Ulama Negeri Pahang kali keempat di sini hari ini.

Menurut Tengku abdullah, penjelasan tersebut perlu mengikut ajaran Islam tanpa menyebelahi mana-mana pihak terutama parti politik.

"Saya risau dengan keadaan ini (fitnah) jadi saya minta ulama dan cendekiawan mengambil pendekatan baru bagi menangani perbuatan cacimencaci serta fitnah dalam blog," titah baginda.

Laporan dari mimpisenja

mimpisenja |
Kira-kira jam 2.oo ptg tadi saya telah selamat sampai ke kawasan Parlimen Pmtg Pauh. Sempat lah berpusing-pusing untuk menikmati keindahan Pmtg Pauh dengan pelbagai bendera, poster, kain rentang, billboard dan bermacam lagi "promosi" antara 3 parti yang bertanding dalam PK Pmtg Pauh yang akan diadakan besok hari.

Walaubagaimana pun hanya PKR dan BN sahaja yang begitu menonjol manakala Ikim begitu berkurangan sekali.

Sempat juga berselisih dengan gerombolan penyokong DAP dengan diketuai oleh YB Karpal Singh. Saya cuba mengekori tetapi kesesakan lalulintas telah menyekat saya untuk bersama-sama mereka.... selanjutnya.

BN terus main taktik kotor

mmutaligat | ...Justeru melihat kepada perkembangan kempen yang rata-ratanya menyebelahi Anwar, beliau merasakan BN mungkin akan berbuat sesuatu bagi mengagalkan Ketua Umum KeADILan itu masuk menang dan masuk ke Parlimen pada 28 Ogos ini.

"Saya melihat kepada kecenderungan provokasi yang dilakukan dengan laporan adanya bom dan sebagainya seolah-olah melihat berlakunya keganasan, walaupun sebenarnya tidak berlaku sedemikian," ujarnya.

Sementara itu seorang perayu undi Barisan Nasional (BN) mendakwa bahawa beliau diugut bunuh oleh sekumpulan penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) ketika mengedarkan risalah dan cakera padat (CD) di pasar Seberang Jaya berhampiran rumah calon BN, Datuk Arif Shah Omar Shah.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10 pagi itu, para penyokong parti tersebut turut mengambil gambar kereta milik mangsa, Aisyah Hussin, 43, merampas CD dan risalah serta mengepung peraih-peraih undi yang lain.

Aisyah kemudian membuat laporan polis di ibu pejabat polis (IPD) Seberang Perai Tengah di sini kira-kira pukul 12 tengah hari.

Jelas sekali dakwaan yang dibuat oleh Mahfuz dan laporan Polis menyokong BN ini membuktikan BN cuba menggunakan taktik kotor untuk memburukkan imej Pakatan Rakyat agar rakyat beralih sokongan kepada BN.... selanjutnya.

Ezam dan Zamil Ibrahim buat gimik politik

200 keluar PKR !!!

Biasalah .... serah borang, tepuk tangan hidup UMNO !!! Itu semua gimik politik berusia hampir 51 tahun. Malam tadi Ezam buat style yang sama. Style zaman Tunku, ketika tu takder internet dan talipon pun susah.

Harapkan pada suratkhabar yang di terbang dan di taburkan dari kapalterbang.

Ini kenyataan dari Keadilan ....

PENGERUSI KeADILan Kedah hari ini memberitahu, ahli-ahli KeADILan negeri tersebut masih setia dalam perjuangan KeADILan.

Menurut Zamri Yusof seperti yang didakwa hari ini di media-media arus perdana, beliau menafikan dakwaan sama ada ketua bahagian atau ketua AMK bahagian keluar parti seperti mana dikatakan oleh Ezam dan Zamil Ibrahim.

“Dakwaan Ezam dan Zamil Ibrahim adalah tidak benar, yang tersiar didalam akhbar adalah bekas-bekas ahli KeADILan yang telah lama keluar dari KeADILan,” katanya didalam sidang media.

Zamil turut dikatakan telah keluar KeADILan sejak awal lagi, dan beliau semalam sekali lagi mengumumkan keluar KeADILan

Turut hadir dalam sidang media yang diadakan di Yayasan Aman itu ialah beberapa pemimpin KeADILan peringkat bahagian dan negeri Kedah.... suarakeadilan

Pak Abu kenal sangat kat Arif Shah tukerajaanrakyat |

Antara tahun 1978 hingga 1982, Pak Abu berkerja untuk anak muda bernama Arif Shah bin Omar Shah.

Abu bin Kassim sekarang ini tinggal di Jalan Raja Muda Abd. Aziz, Kampong Baru, Kuala Lumpur.

Pak Abu sudah berusia 76 tahun sekarang tetapi masih sihat. Segala peristiwa yang beliau lalui semasa berkerja dengan syarikat Home Industries Sdn Bhd milik tiga beradik, Amin Shah, Faridah dan Arif Shah masih segar dalam ingatannya.

Pak Abu dikenalkan kepada saya lima hari lalu oleh seorang sahabat yang juga tinggal di Kampong Baru.

Pak Abu memulakan ceritanya dengan ayat “Arif Shah tu penipu besar”

Menurut Pak Abu, Arif Shah telah mempengaruhi 37 orang pemilik tanah di Kampong Baru dengan janjinya untuk membangunkan rumah pangsa 4 tingkat, 4 pintu (16 unit) setiap blok di atas tanah seluas 8,000 kaki persegi yang dimiliki oleh setiap 37 orang pemilik tanah tersebut. Ini bermakna sebanyak 37 blok rumah pangsa akan didirikan di Kampong Baru.

Untuk tujuan ‘pembangunan’ itu setiap pemilik tanah mesti menyerah kuasa kepada Home Industries Sdn Bhd untuk tujuan gadaian bagi mendapatkan modal pembinaan.

Maka dek kepandaian dan kebijaksanaan keturunan ‘Shah’ ini, tergadailah 37 lot tanah orang Melayu di Kampong Baru itu.... selanjutnya.

BN election workers missing in actionanilnetto |

Last night, while I was in Seberang Jaya, I couldn’t help noticing a number of BN road-side ‘operations centres’ that were deserted. No one home. Mind you this was in BN candidate Ariff Shah’s stronghold, his Penang state assembly seat area.

Of course, there were a few BN booths that did have volunteers staffing them. But the number of BN stalls that lay empty suggests that the ruling coalition clearly over-estimated the response it would receive from volunteers.

The first three of these photos were taken near the site of an Anwar ceramah in a residential area (near Jalan Siakap 12), which saw a crowd of around a thousand turning up to listen. It was between 10.30pm and 11.00pm, when many people were on the streets checking out what was going on.


... selanjutnya.

Mufti wilayan pula bercakap

Soal lain dua tak sebut .... tapi tiba tiba soal yang melibatkan kepentingan UMNO dan BN ... dia mencelah


Mstar |

Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh pada sidang media sebentar tadi berkata, beliau sangsi dengan kredibiliti Ramlang yang mengeluarkan fatwa atau bercakap mengenai sesuatu tanpa merujuk kepada kitab.

Beliau menjelaskan, sumpah dibuat Saiful adalah sah di sisi Islam.

Sidang media itu bertujuan memperjelaskan tindakan Ramlang muncul dan memberi kenyataan di umum di sini malam tadi.

Anwar ketika bercakap pada sidang akhbar di Yayasan Aman - Pusat Operasi Utama Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini tengah hari tadi berkata:

"Pengakuan ini merupakan satu lagi bukti bahawa wujudnya kempen politik kotor (dalam pilihan raya kecil ini). Dia (Ramlang) membantu memberi penerangan bahawa ada konspirasi jahat Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak.

"Sebab itu beliau betul-betul kelam-kabut (ketika pilihan raya kecil)."... selanjutnya.

Politik orang terdesak

anwaribrahimblog

Hari ini merupakan hari terakhir kempen Pilihanraya Kecil Permatang Pauh. Selama kita berkempen di Permatang Pauh, fitnah dihamburkan kepada saya bertujuan mencemarkan maruah saya dan keluarga. Matlamat kempen UMNO ini tidak lain dan tidak bukan hanya untuk menggagalkan Perubahan yang bakal berlaku. Alangkah miskinnya kempen sebegini. Sedang kita mengungkapkan landasan serta asas bagi Perubahan mereka pula sibuk mencanang politik adu domba dan fitnah.

Semalam kita berbesar hati dan terharu menerima kehadiran Tuan Guru Nik Abdul Aziz di Permatang Pauh, walau sedikit uzur Tuan Guru masih bertegas mahu hadir membantu kempen. Malah imam yang menjadi saksi sumpah di Masjid Wilayah Persekutuan tempoh hari sudah mengakuan bahawa beliau diarah oleh pihak atasan untuk hadir ke majlis tersebut, serta sumpah yang dibuat ternyata tidak selari dengan tuntutan Syariat Islam. Nampaknya UMNO sudah terdesak waima sanggup mempergunakan agama.

Kita sentiasa memastikan agenda kita adalah demi rakyat. Makanya persepakatan kita ini dikenali sebagai Pakatan Rakyat. Kita percaya Malaysia yang makmur, adil dan perkasa untuk umat Melayu, orang Cina, kaum India, Iban, Kadazan dan lain-lain. Ini membezakan di antara kita dengan Kerajaan Barisan Nasional yang diketuai UMNO. Mereka rakus berkuasa merompak khazanah negara, tidak mempedulikan nasib rakyat yang menanggung beban akibat kenaikan mendadak harga minyak. Sejenak di dalam permenungan mengingatkan saya kepada sajak sahabat saya WS Rendra yang berjudul Sajak Orang Kepanasan.

“karena kami terlantar di jalan
dan kamu memiliki semua keteduhan …..
karena kami kebanjiran
dan kamu berpesta di kapal pesiar …..
maka kami tidak menyukaimu”

Saya menyeru segenap jentera untuk sentiasa waspada, hati-hati dan memohon dari Allah S.W.T agar diberi kemenangan buat kita melaksanakan harapan dan cita-cita rakyat untuk Malaysia yang Merdeka, Makmur dan Perkasa.

ANWAR IBRAHIM

Arif Shah admits breaking election law?


chinhuatw |

BN candidate in the Permatang Pauh by election Arif Shah Omar Shah yesterday admitted the BN machinery has been giving RM100 to RM 500 to the locals. While he claimed that the money was payment for “intelligence work” and not to buy vote, he might have unwittingly admitted his commission of an “illegal practice” under Section 21 of the Election Offences Act 1954.

This is the partial translation of the headline story on today (August 22) Sin Chew Daily titled “Arif Shah: Employing Locals As Campaign Workers; BN PAYS INTELLIGENCE FEES, NOT BUYING VOTES”:

(Butterworth, August 21) BN candidate in the Permatang Pauh by-election Datuk Arif Shah admited that the BN election machinery had been giving away money in the constituency, but that was “intelligence fee”, not the money to buy votes.

He said, BN gave money to the locals to employ some of them to be campaign workers, but others who were not arranged to help in campaign would be listed as BN’s “covert intelligence agents”.... selanjutnya.

Mat rempit UMNO bawak bendera DAP?

anakcucunabiadam | .....Sekitar 20 mat rempit UMNO diupah untuk memprovokasi orang kampung dengan membawa bendera-bendera DAP berkonvoi keseluruh kampung, bagaimanapun tumpas apabila 3 orang yang terlibat di tanah penduduk kampung.

Semasa tangkapan dibuat oleh orang kampung, didapati mereka datang dari UMNO Kepala Batas dan UMNO Tasek Gelugor cuba mengedar risalah Kabinet Anwar Ibrahim , iaitu kononya menunjukan bagaimana kapasiti kabinet yang dimonopoli ahli parlimen dari bangsa Cina.

"Kami musykil dan agak pelik sebaik sahaja mereka kami berkas, polis datang dan membawa mereka pergi" kata Zahar Kamil, penduduk kampong berkenaan.

Beliau turut mempersoalkan samada pihak keselamatan mengetahui dan memberi bantuan dengan mengekori pergerakan kumpulan-kumpulan ini.
Polis turut meninggalkan motorsikal milik suspek berkenaan.... selanjutnya.

Kad Pengenalan sedang dikumpul…p99 ampang | ...

Breaking News
- Sebentar tadi saya telah mendapat mesej dari beberapa penduduk kampung yang memaklumkan UMNO dan BN sedang giat mengatur program merakyat mereka dengan menabur wang kepada seluruh penduduk di Permatang khusunya bagi pengundi di parlimen tersebut.Sejurus mendapat mesej tersebut saya bersama Puan Zuraida bergegas ke lokasi bagi melakukan tinjauan. Untuk mendapatkan kepastian dan mengelakkan fitnah saya sendiri menyamar menjadi media arus BN untuk mendapatkan beberapa gambar di dewan tersebut yang berhadapan dengan Politeknik Seberang Perai.

Ternyata mesej yang saya terima benar-benar mengejutkan saya dengan apa yang saya lihat di harap dapat di kongsikan dengan saudara sekalian.

Difahamkan penduduk kampung khususnya bagi pengundi Permatang Pauh mendapat peluang untuk mendapatkan pinjaman sebanyak RM 3000 seorang selepas pilihan raya kecil Permatang Pauh. Di samping itu dikatakan mereka yang hadir untuk mendapatkan skim penipuan UMNO ini juga mendapat RM 50 seorang bagi tujuan pengangkutan. ( Yang sebenarnya untuk mempengaruhi pengundi ) ... selanjutnya.

Tiba tiba Durian Runtuh di Permatang Pauh

Hampir menyambut Ramadhan dan menanti hari raya lagi sebulan lebih ... tapi sekarang dah ada taburan wang raya untuk semua bangsa.

Tiba tiba kerajaan jadi mulia
... selanjutnya di edyesdotcom.

Suasana pilihanraya dijangka TEGANG

Mstar | ..."Sehingga kini (malam tadi) keadaan nampak tenang, tidak membimbangkan seperti yang dijangka. Tetapi biasanya keadaan menjadi tegang malam menjelang hari pengundian dan juga pada hari pengundian," kata beliau ketika dihubungi.

Beliau juga mengakui berbanding suasana di Ijok, Selangor awal tahun lalu, keadaan di Permatang Pauh adalah lebih baik.

Syed Ibrahim juga berkata, pihaknya ada mendengar mengenai penipuan yang dikaitkan dengan senarai pemilih seperti nama pemilih tercicir atau dipindahkan tanpa pengetahuan pemilih.

Bagaimanapun kata beliau, perkara tersebut belum dibuktikan sehingga kini.

"Memang kami ada mendengar cakap-cakap mengenainya dan desas-desus tetapi belum ada bukti mengenainya," katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Eksekutif NIEI, Amin Shah Iskandar juga memberikan pandangan sedemikian."

"Secara umum pilihan raya kecil ini berjalan dengan aman, penyokong kedua-dua pihak sudah matang, dan tahu batasan berkempen," katanya.... selanjutnya.

Mufti Wilayah nak balas kenyataan Ramlang?

MStar | ...Dalam pada itu, mStar Online difahamkan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh dijangka mengadakan sidang media di Kuala Lumpur pukul 2 petang ini.

Sidang media itu bertujuan memperjelaskan tindakan Ramlang muncul dan memberi kenyataan secara umum malam tadi.

Turut hadir di masjid tersebut ketika itu ialah Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat yang juga Mursyidul Am PAS, yang awal-awal lagi telah menegaskan cara Saiful bersumpah adalah salah.... selanjutnya.

CD Mubahalah Bersepah Di Permatang Pauh

msomelayu | ...Pembacuh kopi berusia 23 tahun itu hanya menjawab akan menjelaskannya di mahkamah. "Saua akan jawab di mahkamah... saya akan jawab di mahkamah." Jawaban mengelak begitu tentulah tidak memuaskan hati di kalangan wartawan.
Lagak pembacuh kopi itu mengingatkan kita kepada dua hamba Allah yang mempopularkan dua perkataan 'tidak relevan' dan 'correct...correct.." Hakim Augustin Paul semasa perbicaraan Anwar dalam satu kes melibatkan Anwar sering menolak hujah Anwar dengan mengatakan tidak relevan.

Manakala seorang peguam kanan pula dalam satu percakapan telefon dengan seseorang menyebut corret...correct bagi mengsahkan apa yang dicakapkan.

Apakah pembacuh kopi itu mempelajari tektik dan teknik sama dengan pemilik perkataan itu, Augustin Paul dan VK Lingam?

Dalam CD itu juga turut memaparkan wajah Imam Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Ramlang Pogiri yang berada di sisi untuk mendengar pembacuh kopi melapazkan sumpah kemudian bersalam dengan budak pembacuh kopi itu.... selanjutnya.

Malam yang gemparbaca lapuran dari SLOONE

Bila Saiful nak ke Permatang Pauh?

UMNO ingat kita bodoh ka?

Sumpahan Laknat Saiful tiada niat politik, menurunkan harga minyak RM0.15 pun tiada niat politik dan pemberian wang RM200 kepada penduduk berbangsa Cina oleh NG YEN YEN di Permatang Pauh pun tiada niat politik. Semuanya berlaku di luar jangka dan secara kebetulan? Poooraahhhhh !!!

Korang ingat rakyat ni bodoh ker?

Tapi dengan kenyataan yang dibuat oleh Ustaz Ramlang Porigi malam tadi, telah berjaya menutup semua tohmahan yang dibuat oleh UMNO terhadap musuh politik mereka calun permatang pauh, DS Anwar Ibrahim.

Sebelum itu, Nallakurapan telah menuduh Anwar mengambil wang sebanyak RM60 juta dari syarikat judi dan malam tadi juga, di beritahu kononnya 200 orang telah keluar parti Keadilan di ketuai oleh Bekas Setiausaha PKR Kedah, Zamil Ibrahim.

Sebelum itu, pada siangnya beberapa orang telah di tangkap kerana cuba mengedar dan menggantung banner berunsur tohaman, hasut dan perkauman.

Kini ... yang tinggal adalah SPR dan ......... yang bakal berbuat sesuatu untuk memastikan kemenangan di pihak calun UMNO, Arif Shah ...

Tapi tidak mustahil ... Saiful tiba tiba mahu turun ke Permatang Pauh untuk membuat kenyataan pula. Tapi .... aku nak bagi nasihat ... Jangan.

Sebelum orang kampung muntah hijau ... lebih baik Saiful berdiam diri.
Tapi Najib tak kan duduk diam ...... dia akan buat sesuatu. Awas

Dan apa kata Anwar? LAWAN ...... TETAP ....... LAWAN !!!!

Ng Yen Yen serah angpowWang dan pemberian ketika pilihanraya. DI bawa oleh NG Yen Yen dan diserahkan kepada orang orang tempatan dengan bungkusan Angpow ....


Dah terang terang ... apa lagi yang hendak di buktikan lagi?

Penjelasan Imam Ramlang pada 24/8/2008dan pada semalam sebelum di pentas PKR. 'PEGAWAI Khas TPM Najib berjumpa Imam Ramlang di masjid pada hari Saiful bersumpah?' tonton video di bawah.Di harap tiada lagi yang menyalahkan Ramlang selepas ini. Beliau sebenarnya tidak tahu menahu.

Daftar Pemilih tidak SAH

PKR denies bribing Ramlang

kamaltalk |
Parti Keadilan Rakyat has denied that they offered any monetary rewards to imam Ramlang Porigi for his frank testimony this morning.

He has been very earnest and impromptu. And as an imam, he has to tell the truth," said Azmin Ali at Yayasan Aman, PKR's by-election headquarters in Permatang Pauh.

Azmin was responding to questions after Ramlang who witnessed Mohd Saiful Bukhari Azlan swearing on the Quran in FT Mosque that Anwar Ibrahim had sodomised him raised doubts on the swearing.

At a mosque and then at two ceramahs before a press conference at the PKR's HQ in Permatang Pauh, Ramlang revealed that there were inconsistencies in the swearing.

Ramlang also revealed that he was only instructed to witness the ceremony by his superiors.

Azmin said that PKR leaders were only told at the last minute that Ramlang would be casting his doubts on the swearing ceremony.... selanjutnya.

Imam naik pentas PKR, dakwa diarah hadir sumpah Saiful

ramlang permatang pauh ceramah 250808 02malaysiakini |
....Ramlang muncul lebih kurang 10 minit di satu ceramah besar anjuran PKR di Padang Ibu di Penanti menjelang jam 11.30 malam ini.

eliau tiba di majlis kempen pembangkang itu ketika pesuruhjaya PAS Pahang, Tuan Ibrahim Tuan Man sedang menyampaikan ceramahnya.
Tuan Ibrahim, bekas wakil rakyat Jengka, memberikan laluan kepada Ramlang sebelum menyambung semula ceramahnya.

Beberapa ribu penyokong pembangkang dan pengundi Permatang Pauh hadir.

Sebelum itu Ramlang, yang diiring dengan kawalan ketat oleh 10 lelaki, menyampaikan penjelasannya yang sama di satu majlis ceramah PKR di Kampung Belah Dua dalam kawasan parlimen itu.

Kira-kira 1,000 pendengar hadir di program itu.

Dalam sidang media bersama naib presiden PKR Mohamad Azmin Ali di Yayasan Aman, Penanti tengah malam ini, Ramlang mendedahkan arahan itu dikeluarkan oleh "orang atasannya" tetapi sekali lagi enggan menamakannya.

Seharusnya, tambah imam itu, kedua-dua pihak Mohd Saiful yang menuduh dan Anwar sebagai tertuduh hadir di majlis sumpah laknat.... selanjutnya.

Ramlang Porigi menjelaskan ....


Ramlang bimbang akan salah sangka terhadap dirinya oleh masyarakat Malaysia, lalu langkah memberi penerangan di buat di pentas PKR di Permatang Pauh.... selanjutnya di WRLR.

dan ini lapuran dari amircesc4

Malam ni Ramlang Porigi akan berada atas pentas ceramah PKR.maklumat awal mengatakan bahawa Ramlang mengakui bahawa cara sumpah Say Fool tidak betul menurut Islam & dari apa yang aku dapat, Ramlang mengaku bahawa dia diarah untuk hadir semasa Say Fool bersumpah.

Sebelum ni aku pernah suruh somebody call Ustaz ni untuk tanya apa yang berlaku, & kalau ikut penjelasan dia dalam perbualan talifon dengan geng aku tu, kenyataan dia masa perbualan tu dengan apa maklumat aku dapat hari ni tak bercanggah…

Hasil perbualan geng aku Ustaz tu maklumkan bahawa dia diarah untuk hadir semasa majlis sumpah lakhnat Say Fool sebab masa tu cuma dia sorang je yang ada kat masjid tu & pada hari kejadian berlaku, Ramlang bertugas sebagai jurunikah di Masjid tersebut.

Aku cerita detail sikit bagi korang tau & lepas ni kita tengok kenyataan dia dalam telifon tu sama tak dengan apa yang bakal dia dedahkan malam ni.

Pada 15hb, ogos untuk pengetahuan korang sebenarnya Say Fool bercadang untuk bersumpah di Masjid Negara/Negeri(aku tak ingat) tapi mendapat bantahan dari Imam & AJK masjid tersebut menyebabkan majlis terpaksa dialihkan ke Masjid Wilayah.

Sampai ke Masjid Wilayah, Imam & AJK Masjid Wilayah pun membantah jugak untuk adakan majlis bersumpah di Masjid tu dengan disaksikan oleh mereka…
dan ....

Didalam majlis bersumpah Saiful, Ramlang menjelaskan bahawa beliau telah diarahkan hanya untuk mendengar lafaz sumpah tersebut dan tidak terlibat dalam penyediaan teks sumpah. Teks yang disediakan ditulis didalam tulisan rumi, dan telah berlaku kesilapan sebutan semasa menyebut ‘watallahi’.

Dimajlis tersebut, Saiful telah bersumpah bahawa DS Anwar Ibrahim telah meliwat beliau tetapi telah tersilap semasa menyebut tarikh dimana Saiful telah menyebut 26.8.08, bukan 26.06.08. Ramlang juga berkataa bahawa sumpah tersebut tidak boleh dipanggil sumpah mubahalah kerana hanya satu pihak yang hadir. Didalam sumpah mubahalah, kedua-dua pihak wajib hadir dan sumpah mubahalah hanya perlu dilakukan selepas mahkamah tidak dapat memperolehi bukti dalam sesuatu kes.

Apa yang dilakukan oleh Saiful ialah sumpah laknat. Beliau juga mengatakan bahawa Saiful tidak menunjukkan wajah kesal atau bersalah semasa bersumpah, malah tidak menunjukkan rasa takut sama sekali.

Ramlang menjelaskan bahawa beliau mendaftar sebagai ahli Umno kerana hendak menolong kawan, tetapi tidak dijelaskan apakah pertolongan itu. Beliau menjadi ahli Umno pada tahun 2003, sebelum berhijrah keKuala Lumpur pada tahun 2004.Beliau juga menjelaskan tiada memegang apa-apa jawatan didalam Umno. Beliau juga tidak merasa kesal diatas pendedahan ini kerana beliau tidak mempunyai apa-apa kepentingan didalam Umno.

Ketika ditanya apakah sumpah Saiful ini satu konspirasi, Ramlang tidak menolak kemungkinan kerana ianya dilakukan sehari sebelum penamaan calon diPermatang Pauh. - seterusnya di amirces4

Radenjowo - Pada pendapat aku .. Ramlang ni tidak lebih dari insan biasa yang mencari nafkah harian dan tidak gemar politik dan di politikkan. Dirinya terjebak di antara tugas dan tanggungjawab. Di arah oleh ..... siapa mangkok tu aku tak tau.

Dan kerana sedikit terbabit, maka ada pihak yang tidak berpuas hati. Persoalan timbul berserta sumpah seranah. Di tuduh bersubahat tapi tidak. Akibatnya ... keluarga dan diri di salah sangka. Beliau tidak memihak memihak kepada PKR atau UMNO tapi untuk membuat penjelasan.

Maka nasihat dari wak.... UMNO ....hentikan lah penggunaan kakitangan kerajaan yang tidak mahu terbabit. Sehingga memaksa Ramlang ini di usung kesana dan kemari oleh PR untuk buat penjelasan.

Kalau ada yang kata sumpah Saiful tiada unsur politik .... aku kata itu alasan bodoh. Semua orang kata ia ada kaitan dengan politik. Kita bukan lagi budak bodoh yang disuruh makan, kita makan dan disuruh mandi, kita mandi. Kita tahu membezakan antara betul dan salah. Cuma kekadang ... duit depan mata menjadikan salah itu betul dan dosa itu pahala.

Hey mangkok UMNO .... hentikanlah semua salah guna kuasa. Berapa ramai anggota polis, BPR, SPR dan kakitangan agensi kerajaan yang terpaksa sekang mata kerana arahan merapu korang semua? Tugas sebenar entah kemana, asyik nak layan karenah politik korang.

Mahasiswa ke Permatang Pauh

Posting terkini

Blog Archive