KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 15, 2008

GEMPAR ! 957 kertas undi Parlimen Rembau HILANG !

Di Rembau bukan setakat pengundi hantu untuk membuat undi, tapi turut menghilang kan undi. Sekarang RAJA HANTU pun sudah hilang. Baca lapuran analisa berikut

rembau-hari-ini

Fakta ini diambil dari Keputusan Penuh Pilihanraya Umum Ke 12 2008 Utusan Malaysia Isnin 10 Mac 2008 mukasurat 23.

Sepatutnya jumlah kertas undi yang dikeluarkan di peringkat DUN dan Parlimen sepatutnya sama. Di Parlimen Rembau ada 4 DUN, iaitu Paroi, Chembong, Rantau dan Kota. Jumlah kertas undi yang dikeluarkan untuk 4 DUN ini sepatutnya sama dengan jumlah kerusi Parlimen Rembau.

Tetapi apabila dijumlahkan semuanya ini didapati 957 undi di Parlimen Rembau telah hilang. Mana pergi 957 undi di peringkat Parlimen Rembau ini ? Apa alasan SPR akan berikan ?

Berikut perkiraannya :

Parlimen Rembau : Undi BN 26525 + Undi PKR 20779 + Undi Rosak 1066 = 48370

DUN Paroi : Undi BN 8316 + Undi PAS 9423 + Undi Rosak 299 = 18038

DUN Chembong : Undi BN 7017 + Undi PAS 2944 + Undi Rosak 175 = 10136

DUN Rantau : Undi BN 7739 + Undi PKR 3956 + Undi Rosak 371 = 11966

DUN Kota : Undi BN 6278 + Undi PAS 2665 + Undi Rosak 244 = 9187

Jumlah undi 4 DUN : 49327 – Jumlah undi Parlimen 48370 = 957 UNDI HILANG !

FAKTA LAIN :
Calon Parlimen Rembau Badrul Hisham dari PKR mendapat lebih 1791 undi dari jumlah 4 DUN undi yang diperolehi PAS dan PKR

Calon Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin BN mendapat kurang 2825 undi dari jumlah 4 DUN yang diperolehi BN

Ini bermakna 4616 pengundi mengundi BN di peringkat DUN , tetapi mengundi PKR di peringkat Parlimen


Mana beruk ni hilang?

Hanya 4 ADUN sokong calon pilihan Abdullah di Perlis

siasahdaily

KANGAR, 15 Mac:
Jika melihat kepada sokongan kepada bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim untuk menjadi menteri besar semula, bermakna hanya empat sahaja menyokong calon yang dipilih Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di kalangan Adun Perlis.

Ini berdasarkan, Shahidan mendakwa, mereka yang membelakangi surat watikah Abdullah yang mencalonkan beliau sebagai MB Perlis bermakna tidak mematuhi kepimpinan Barisan Nasional (BN).

Ini bermakna, yang menyokong kepimpinan Abdullah adalah hanya empat.

Hatta satu-satunya Adun PAS di Perlis, Rus'sele Eizan (Pas-Simpang Empat) juga menyokong keputusan Raja Perlis melantik Dr Mohamad Isa Sabu sebagai MB.

Mereka yang menyokong Shahidan yang dipilih Pak Lah adalah:

1. Khairi Hassan (Mata Ayer)
2. Mansor Jusoh (Chuping)
3. Abdullah Hassan (Sanglang)
4. Jafperi Othman (Guar Sanji)

Mereka yang menyokong Dr Isa pula adalah:

1. Yip Sun Onn (Titi Tinggi)
2. Mat Rawi Kassim (Beseri)
3. Sabry Ahmad (Santan)
4. Dr Por Choo Chor (Indera Kayangan)
5. Abdul Jamil Saad (Sena)
6. Ahmad Bakri Ali (Kayang)
7. Mat Hassan (Kuala Perlis)
8. Datuk seri Syed Radzlan Putra Jamalullail (Pauh)
9. Rus'sele Eizan (Pas-Simpang Empat)

Shahidan mendakwa, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad dan Datuk Seri Azmi Khalid di belakang pencalonan Dr Isa Sabu.

Ali Rustam! You shut up....

To Ali Rustam:hard-t
Today, Umno vice president Mohd Ali Rustam urged my Raja, Tuanku Syed Sirajuddin Tuanku Syed Putra Jamalullail to accept the recommendation of Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to apppoint Shahidan Kassim to the post of menteri besar.

Ali Rustam said: "This is our system and I believe this crisis can be resolved amicably."

...Perlis is Perlis. Again... Perlis is Perlis. And Malacca CM must stay away. People of Perlis back Tuanku Syed Sirajuddin Tuanku Syed Putra Jamalullail on menteri besar issue. Ali Rustam should beware and just take care his state.

My King just made his decision on who can be Perlis menteri besar for the next term, and 10 out of 15 state assemblyman support His Royal Highness. My King make his decision without prejudice (I'm Umno members but what I know is now umno always prejudice). My King made his decision base on state constituency and as a King. And my Raja made his decision base on
majority support among the state’s assemblymen.

Ali Rustam!

Respect my Raja decision, please. and STAY AWAY.
OR
I suggest to Pak Lah and Ali Rustam to visit our anak-anak Perlis web site at http://www.anakperlis.com/.
AND
As anak Perlis I demand Ali Rustam to make his open appologise to Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail.

Koh Tsu Koon KUTUK demo Umno

BERSATU: Kaum Melayu Pulau Pinang berarak bagi membantah kerajaan DAP menghapuskan Dasar Ekonomi Baru di pekarangan Komtar, Pulau Pinang.

Malaysiakini
Berdemonstrasi untuk menyuarakan pandangan bukanlah kaedah yang wajar dan ia bertentangan dengan keputusan BN dan Perdana Menteri, kata pemangku presiden Gerakan, Tan Sri Koh Tsu Koon.

Dalam satu kenyataannya hari ini, Koh berkata demonstrasi anjuran pemimpin dan penyokong Umno di Komtar semalam tidak bersesuaian dalam masyarakat majmuk.

Kira-kira 1,000 penyokong Umno menghadiri perhimpunan tersebut, yang ketuai antaranya oleh setiausaha perhubungan Umno negeri Datuk Azhar Ibrahim, selama satu jam.

Turut berucap di demonstrasi itu: bekas timbalan ketua menteri Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah, wakil rakyat Sungai Dua - Datuk Jasmin Mohamed, dan ketua bahagian Bukit Mertajam - Datuk Musa Sheikh Fadzir.

Mereka berkumpul di kaki bangunan Komtar sebagai membantah kenyataan ketua menteri baru Pulau Pinang, Lim Guan Eng, yang ingin memansuhkan pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang telah membiakkan amalan rasuah dan pilih kasih.

Bersama beberapa sepanduk, kumpulan itu melaungkan slogan-slogan, antaranya "Jangan pinggirkan Melayu" dan "Jangan hapuskan DEB".

Koh berkata, walaupun demonstrasi itu hak semua individu untuk meluahkan perasaan tetapi ia haruslah dimanfaatkan dengan baik agar tidak meningkatkan lagi ketegangan atau konflik antara kaum.

"Kebebasan berhimpun harus digunakan dengan matang dan berkesan," katanya.

"Selain demonstrasi jalanan, menganjurkan forum dan seminar, menghantar memorandum dengan cadangan konkrit, disokongan dengan fakta dan perangkaan, menjadi pendekatan yang lebih berhasil ke arah menyelesaikan sesuatu isu, termasuk langkah-langkah memperbaiki status sosio-ekonomi sesuatu kumpulan atau masyarakat yang terpinggir.”

No2umnO - UMNO CAKAP TAK SERUPA BIKIN SEBAB KEPALA SUDAH PUSING

MELAYU ATAU MAMAK DI KOMTAR?

Penang UMNO-MAMAKS on the Streets as Pretenders to the Malay Race
malaysianunplug

The Penang "UMNO-MAMAKS" are learning a thing a two about street demonstrations from their fellow INDIAN brothers and sisters of HINDRAF.

Read here for more on Mahaguru58 Blog and HERE on the demonstrations in Penang

Photobucket

UMNO-Mamak @ Pseudo-Malay, leading the UMNO protest in Penang

Read more....

UTUSAN MALAYSIA TERUS SEMARAK API PERKAUMAN

Cuba anda baca berita terbaru ini. Satu dari bernama dan satu lagi dari Utusan Malaysia. Kandungan nya serupa, tapi tajuknya berlainan. Bernama sedikit tenang, tetapi Utusan memilih untuk tajuk yang lebih keras.

Guan Eng minta tutup isu DEB
utusan.com
PULAU PINANG 15 Mac – Ketua Menteri, Lim Guan Eng hari ini berharap semua pihak menghentikan polemik mengenai Dasar Ekonomi Baru (DEB) sebaliknya memberi peluang kerajaan negeri memberi tumpuan kepada pemerintahan.

Beliau memberi jaminan bahawa kerajaan negeri tidak akan mengamalkan diskriminasi terhadap mana-mana kaum atau melakukan sesuatu yang boleh merugikan rakyat.

``Apa yang penting ialah melangkah ke depan dan melaksanakan pemerintahan berdasarkan ketelusan dengan sumber kekayaan negeri dikongsi secara bersama dengan penduduk Pulau Pinang.
Dan berikut adalah berita Bernama
Kerajaan Pulau Pinang Tidak Laksana Dasar Yang Merugikan Penduduk
bernama
PULAU PINANG, 15 Mac (Bernama) -- Kerajaan Pulau Pinang yang dikuasai DAP tidak akan melaksanakan sebarang dasar atau langkah yang merugikan penduduk negeri ini, kata Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Sambil mengatakan bahawa tiada pihak yang akan dipinggir atau dianaktirikan, Lim mendakwa kerajaan pimpinannya akan berkongsi sumber kekayaan negeri bersama-sama seluruh penduduk Pulau Pinang.

"Yang penting kita perlu melangkah ke hadapan supaya kita boleh melangkah ke era baru di mana ada ketelusan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Galeri Artistik di sini hari ini.

Manakala berita berikut pula dikeluarkan bersama dan lihatkan tajuk nya, ia seolah olah bertujuan menghilangkan kepercayaan rakyat kepada Kepimpinan MB baru di Selangor. Dipalitkan dengan parti DAP demi untuk memberikan pandang buruk masyarakat Melayu kepada beliau, seolah olah Dato Khalid menjadi budak suruh parti DAP.
Kerajaan Selangor nafi jadi boneka DAP
utusan
SHAH ALAM 15 Mac – Menteri Besar Selangor yang baru, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan pentadbiran kerajaan campuran negeri itu yang diterajui Parti Keadilan Rakyat (PKR) adalah boneka DAP.

Menurut beliau, sepatutnya perkara itu tidak dijadikan isu selagi barisan Exco kerajaan negeri belum diperkenalkan.

Katanya, Selangor akan membariskan golongan profesional dalam pentadbiran kerajaan negeri bagi menyediakan khidmat terbaik kepada rakyat.

"Itu adalah isu yang sengaja diada-adakan, kita memerintah Selangor untuk memberi khidmat kepada semua rakyat tanpa mengira kaum atau agama.

"Tengok saja nanti siapa yang dilantik dalam barisan Exco, kemudian baru tahu bentuk atau konsep pemerintahan kerajaan negeri Selangor," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.
Berita memainkan peranan penting, namun tertakluk kepada wartawan dan editornya. Kalau jahat dan busuk hati, lihatkan hasil kerja mereka, kita akan tahu betapa ada muslihat dan tujuan disebalik penyampaian berita. Samada mereka mereka ini diupah atau bersekongkol dengan kerajaan yang kalah untuk mengembalikan kuasa, dengan cara ketegangan kaum. Siapa disebalik semua ini?

AWAS DAN INGAT !!! Kalau kejadian 13 Mei berulang kembali, mereka ini adalah di antara penyumbang terbesar kemusnahan masyarat muhibbah negara Malaysia.

Ternyata DEB disalah guna pemimpin, kroni BN

Harakahdaily


Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) mempunyai pendirian yang jelas dan tegas terhadap Dasar Ekonomi Baru (DEB). Seperti yang dijelaskan oleh Ketua Umum keADILan, Anwar Ibrahim dalam sebuah artikel 20 halaman dan diterangkannya melalui beberapa kenyataan serta ceramah umum, dan ditegaskan dalam beberapa dokumen Parti, termasuk Manifesto Pilihan Raya, kami berhasrat untuk menggantikan DEB dengan Agenda Ekonomi Malaysia.

Selepas dilaksanakan hampir 40 tahun, DEB ternyata sudah ketinggalan zaman. Ia disalahgunakan oleh segelintir pemimpin Umno-BN serta kroni-kroni mereka untuk merompak kekayaan negara bagi mengkayakan diri sendiri atas nama seluruh rakyat Melayu.

Ia telah mengakibatkan amalan diskriminasi kaum, bertentangan dengan semangat memberi keadilan dan kesaksamaan kepada semua rakyat Malaysia, terutama sekali mereka dari golongan miskin, terpinggir dan terbiar dari semua kaum.

Agenda Ekonomi Malaysia berhasrat untuk:

(a) memperkenal dan melaksanakan dasar pembahagian kekayaan negara yang adil, seimbang serta saksama;

(b) memerangi dan akhirnya membenteras amalan jijik korupsi, kronisme serta nepotisme dan memastikan pemberian kontrak serta projek dilakukan secara terbuka dan telus;

(c) meneruskan dasar memberi pertolongan kepada golongan Bumiputera yang miskin serta terbiar tetapi pada masa yang sama memberi peluang yang sejajar kepada golongan bukan Bumiputra yang miskin, terpinggir serta terbiar, atas asas keperluan dan bukan kemakan kaum;

(d) menggunakan sumber kekayaan negara untuk menyediakan kemudahan sosial yang lebih baik terutama pendidikan, kesihatan dan perumahan untuk golongan miskin dan susah tanpa mengira latar belakang kaum;

dan (e) menjana pembangunan yang menguntungkan rakya serta membina kapasiti bersaing supaya Malaysia dapat berdiri sama tinggi dengan semua negara maju, bermula dengan yang di Asia.

Pemimpin-pemimpin Umno-BN dan media mereka kuasai yang menuduh kononnya Parti Keadilan Rakyat tidak mempunyai pendirian terhadap DEB dan cara-cara untuk mempertingkat taraf hidup orang Melayu yang miskin, terpinggir dan tercicir sebenarnya berdusta dan segaja cuba hendak menipu dan menyelewengkan perhatian rakyat.

Kami menegaskan dasar memberi keutamaan untuk kebajikan golongan miskin, terpinggir akan lebih banyak memberikan keuntungan kepada rakyat Melayu, kerana merekalah yang merupakan majoriti paling ramai di dalam kategori ini.

Razaleigh move against Prime Minister?


Razaleigh seen as man who can rally Chinese, Malay ground

KUALA LUMPUR, March 15 – Tengku Razaleigh Hamzah has fired a broadside against Umno president Abdullah Ahmad Badawi , writing a letter to all 193 party division chiefs calling for a special meeting to discuss the reverses suffered at the polls.

Ku Li, as Razaleigh is known in the party, is viewed by some of Abdullah’s critics as someone who can unite the party and reach out to Chinese and Indians.

His letter will add further pressure on Abdullah who is being blamed for Barisan Nasional’s lacklustre performance in Election 2008, and could cause a split in a party that is struggling to come to terms with the loss of 5 states.

His letter reached the division heads yesterday and was measured in its tone. The elder statesman of Umno said that the recent election results was not only surprising, but frightening.

He wrote: “In the first general election in 1955, Umno controlled two-thirds seats in Parliament. Today, we are a minority voice in Parliament. At the federal level, Umno is no longer a strong political power. I nearly shed tears thinking about this scenario.

“We should not point fingers at anyone and absolve ourselves. In fact, we should have not allowed the leadership to make the mistake before it happened.‘’

Ku Li urged party members to call a meeting on May 11 to discuss the election results and the future of Malays.
“I’m suggesting this date because it is the anniversary of (the founding of) Umno,” he wrote.

“We must find out why Chinese and Indian voters rejected MCA and MIC candidates. Why were incumbent Umno candidates defeated by PKR and PAS candidates? We must find out why… Otherwise at the next election, if we don’t change our policies, culture and morale in BN and Umno and change radically, BN and Umno will not rule again.

“PKR-DAP-PAS will form the federal government, the PM may be from PKR and the DPM may be from the DAP… Umno will not be able to represent the voice of Malays again, ‘’ he wrote.

His letter sketched the worst case scenario for Umno, appealing to the party’s sense of insecurity over its place in Malaysian politics.

His letter and move to get a special assembly organised will scuttle efforts by the Umno leadership to put off any meeting till the end of the year.

It will also spark a debate within the low reaches of Umno, where there is confusion over the election results. It is difficult for Abdullah to say no to a demand from the ground to be heard.

Razaleigh has challenged the top party leadership before. In 1987, he challenged Tun Dr Mahathir Mohamad for the leadership and lost by 43 votes. He then formed a rival faction of Umno, splitting the party to form Semangat 46, which helped PAS to win control of Kelantan, Ku Li’s home state.- THE MALAYSIAN INSIDER

10 assemblymen back Perlis Ruler's appointment of new MBBy: Ahmad Fairuz Othman

Kangar, Sat: At least 10 of the 15 Perlis assemblymen have rallied behind the Raja of Perlis in his appointment of Datuk Md Isa Sabu as Menteri Besar. Even the sole Pas assemblyman Rus'sele Eizan has thrown support for the Raja of Perlis' decision. This means that there are now two groups of Perlis assemblymen - the majority who support the Ruler's decision and Md Isa; and the minority group who support Datuk Seri Shahidan Kassim as Mentri Besar.

Pauh assemblyman Datuk Seri Syed Radzlan Putra Jamalullail said eight assemblymen were supportive of Md Isa as Menteri Besar. "We had met with the Prime Minister before meeting the Raja of Perlis in Kuala Lumpur yesterday to convey our intent." Those still backing Shahidan were Abdullah Hassan (Sanglang), Khairi Hassan (Mata Ayer), Mansor Jusoh (Chuping) and Jafperi Othman (Guar Sanji).

Syed Radzlan, who supports the monarch's decision, said the appointment was done according to the state's constitution. "We have the state constitution. It's either we respect it or we don't use it at all,” he said. "To say that Tuanku appointed his own man is wrong. There were nine of us (assemblymen) who agreed to have Md Isa Sabu (as Mentri Besar).”

According to the palace, Dr Isa’s appointment was made under Article 39 (2) of the Laws of the Constitution of Perlis. Under this provision, the ruler shall appoint a person who he thinks has the confidence of the majority of the members of the state assembly to become the Menteri besar to head the state government.

“Based on this provision and after being satisfied with his ability to garner the support of the majority of the state assemblymen, His Royal Highness has consented to appoint Datuk Dr Md Isa Sabu as the Menteri Besar of Perlis effective March 14 2008,” confidential secretary to the Raja Perlis, Mohd Adib Zakaria had said.

Dr Md Isa was a Perlis state executive councillor until 2004 when he was not re-nominated to contest in the general election that year. He was nominated to contest in Bintong in the general election last Saturday and won the seat by defeating PAS’ Mohd Anuar Mohd Tahir with a majority of 2,110 votes. He polled 4,882 votes against Mohd Anuar’s 2,772.

The Ruler's move totally floored Shahidan, more so after the effort he made to secure the MB's appointment from Abdullah.

While he was resigned to the fact that he had to accept the Raja Perlis' ruling, he made an open rebuke to Dr Md Isa, whom he warned that by accepting the MB's post, the latter went against the Umno president and the party's wishes. He also blamed bitter rivals Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad and Datuk Seri Azmi Khalid for engineering the coup.

In the state capital on Friday night, 100 supporters signed a letter to support Shahidan at his official residence in Jalan Kolam. Things have quietened down today and there appeared to be no more gatherings at the MB's residence.

Police have also deployed patrols at Md Isa's house in Taman Guru Jaya, the MB's residence, the palace of Raja of Perlis (Istana Fauzana in Jalan Padang Katong) and Raja Muda's palace in Istana Arau.

Syed Radzlan said the nine assemblymen, including himself, had met with the prime minister and Raja of Perlis on Friday, and agreed to appoint Md Isa as their Mentri Besar. "Md Isa has the experience, and he is a matured politician," he said.

Mata Ayer assemblyman Khairi is hoping for an end to the confusion. Despite being on Shahidan's team, Khairi said: "We are waiting for a decision from the prime Minister, positive or negative. I hope the problem will be settled soon. I was agreeable with the 'other' group but when the PM issued the appointment letter, and I saw the letter with my own eyes, I had to abide by the BN."

Meanwhile, state Pas commissioner Hashim Jasin said that Rus'sele and him had submitted a letter and spoken to a palace representative to pledge their support for the ruler's decision.

"Despite being an opposition party, we stand firmly behind the decision of the Raja of Perlis. If he picks Md Isa, then we support his decision as it was in accordance with the state constitution. I feel that Perlis needs a change of leadership. And this is the right time to change," said Hashim, who was the former Sanglang assemblyman. - NST

Jangan Sertai Perhimpunan Di Padang Polo Esok - Polis

bernama.com

IPOH, 15 Mac (Bernama) -- Polis memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menyertai perhimpunan anjuran sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang dijadual diadakan di Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz atau lebih dikenali sebagai Padang Polo di sini pagi esok.

Ketua Polis Daerah Ipoh ACP Azisman Alias berkata polis tidak meluluskan permit kepada penganjur perhimpunan itu atas sebab keselamatan dan ketenteraman awam.

Katanya beliau telah mengadakan perjumpaan dengan wakil penganjur perhimpunan itu, Mohd Ibrahim Mat Zin yang telah memberikan jaminan untuk tidak mengadakan perhimpunan itu esok.

Bagaimanapun, polis tetap mengambil langkah sewajarnya dan akan mengambil tindakan tegas terhadap sesiapa yang menghadiri perhimpunan terbabit, katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) mengenai perhimpunan itu yang kononnya untuk memberi sokongan kepada orang Melayu dan institusi Diraja Perak.

Sementara itu Mohd Ibrahim yang turut hadir pada sidang akhbar itu menjelaskan perhimpunan itu dijadualkan hanya untuk disertai kira-kira 100 anggotanya sahaja untuk menghantar memorandum kepada Sultan Perak di Istana Kinta, tetapi SMS itu tersebar dengan pantas.

"Selaku penganjur perhimpunan, atas nasihat polis kami membatalkan perhimpunan ini," katanya.

Beliau menggesa anggota yang masih berdegil dan tetap ingin meneruskan perhimpunan itu supaya membatalkan niat mereka itu kerana ia melanggar undang-undang.

Kg Tunku assemblyman appeals to cops to protect govt documents

sun2surf
Giam Say Khoon

PETALING JAYA (March 14, 2008): Kampung Tunku assemblyman Lau Weng San today urged the police to ensure the "safety" of Selangor government documents and investigate whether any such documents have been maliciously destroyed by some state government officers.

In a press conference today , Lau said after seeing photos of state government officers allegedly shredding some state documents, which were posted online, he lodged a police report yesterday and requested help from the police as he has not officially been sworn in as an assemblyman and that he has no authorisation to enter the state building in Shah Alam, which has been cordoned off since polling day on March 8.


He said according to online news reports, the incident of shredding the state documents took place on March 10 when the new Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim was having a closed-door meeting with state secretary Datuk Ramli Mahmud and state treasurer Datuk Mohd Arif Abdul Rahman in the state building.

"About six government officers were found shredding the documents that labelled as "private and confidential" on the 12th floor by some photographers who were covering the meeting.

"Some of these document could be the meeting minutes of the (former) state exco, which are very important for the new state government to use as reference and I am worried that they are trying to hide or destroy the evidence of something that were unlawful," he told reporters.

Lau said he hoped the police will determine whether the action of the officers were legal, and if not, they must face legal consequences.

When asked to respond on the incident, Khalid was quoted saying on Monday (May 10): “We believe that government servants are responsible people and would not resort to unnecessary measures. We can’t be suspicious of just anyone. Just think good of all.”

“Civil servants must understand that politicians come and go, but civil servants will continue to work. In fact, official documents can’t be shredded completely, as it is not just one or two pieces. There are a few thousand pages and hundreds of bound copies.”

The pictures were also published on Bukit Lanjan state assemblyman Elizabeth Wong's blog at elizabethwong.wordpress.com

MUSA SENDIRI TOLAK DEB DI WPI DI JOHOR

Kenyataan Musa tidak telus
wrlr

BATU PAHAT: Kenyataan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam yang mencadangkan dasar mengutamakan Bumiputera dalam pembangunan dihentikan bagi menarik pelabur asing ke Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI), mengelirukan.
“Kejayaan banyak syarikat multinasional milik Bumiputera mendapat kontrak di luar negara tanpa bantuan kerajaan membuktikan kewibawaannya untuk menyiapkan projek mengikut jadual ditetapkan.

“Kejayaan syarikat Bumiputera melaksanakan pelbagai projek mega di negara ini juga membuktikan bahawa mereka memang berdaya saing, mempunyai merit serta kompetitif,” katanya

Beliau diminta mengulas kenyataan Musa berhubung dasar kerajaan memberi keistimewaan kepada Bumiputera dalam pembahagian ekonomi yang didakwanya boleh menghalang pelabur asing menanam dana di WPI.

“Saya kesal dengan kenyataan beliau yang seolah-olah memperlekehkan keupayaan orang Melayu dan menganggapnya sebagai amat tidak wajar serta boleh mengelirukan orang ramai,” katanya.

Johor is a home ground of 500,000 of the 3.2 million UMNO members. Johor Bahru is the birthplace of UMNO 60 years ago. Musa’s call will not go well with the Malays’ sentiments, especially in Johor. The irony is that, Musa Hitam himself is a Johor Bahru native. He is an English College alumnus. In 1969, he was sacked as a Junior Minister of Tunku Abdul Rahman Putra’s administration and from UMNO because of his ‘ultra Malay’ stance against the the administration’s lackluster attitude towards the needs and demands of the Malays, being gravely under developed.

It seems Musa is a changed man now. Even his one time partner-in-crime Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah says so. Of course, this call by Musa will not earn points from former Prime Minister Tun Dr. Mahathir Mohamad’s sharp political criticisms, expected in Kulai, next week.

There is a suggestion that a special forum be organised soon, to react on Musa’s call. Anyone could guess, it will not be a pretty place for Musa to hear about it.

Policeman gets 54 months' jail for graft

PUTRAJAYA: A police lance corporal was sentenced to 54 months' jail after being found guilty of 13 counts of corruption involving RM32,500 by the Miri Sessions Court yesterday.
A press statement from the Anti-Corruption Agency said judge Azhari Kamal Ramli also slapped a RM20,000 fine on Robert Tira Erai.

According to the facts of the case, Robert, 40, had corruptly accepted the money, paid through his personal accounts with Bank Bumiputra Berhad and Bank Simpanan Nasional between July 19, 1997 and Feb 5, 1998, as an inducement not to take action against two men involved in vice activities.

Azhari Kamal granted a stay of execution pending appeal. Robert, however, was required to settle the fine.

Support on the streets for new Perlis MB

KANGAR: More than 20 banners have sprung up at various locations here in support of Raja of Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Tuanku Syed Putra Jamalullail’s decision to appoint Datuk Dr Md Isa Sabu as the new Mentri Besar of Perlis.

It is not known immediately who put up these banners at strategic locations in the town, such as at roundabouts, near mosques and entrances to residential areas. The little state created headlines with the Raja of Perlis rejecting the Barisan Nasional’s choice of Mentri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim, and appointing instead Dr Md Isa.

Former MB Shahidan had however received a letter of appointment to be Mentri Besar from Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

In a statement, the Ruler said Md Isa’s appointment was in accordance with Article 39(2) of the Laws of the Constitution of Perlis, which required him to appoint someone who commanded the trust of the majority of the members of the state assembly to become Mentri Besar and head the state executive council.

Galilah kubur politik engkau bersama-sama Khairy

Hishammuddin gali kubur, KJ paling dibenci
Abdul Halim Mohd Rashid
harakahdaily

Tidak bertanggungjawab.

Itulah kecaman Ketua Pergerakan Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein terhadap Pengerusi Biro Antarabangsa dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) pergerakan itu, Datuk Mukhriz Mahathir.

Mukhriz mengutus surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta beliau berundur serta bertanggungjawab sepenuhnya terhadap keputusan pilihan raya umum 8 Mac lepas.

Ketika menuduh Mukhriz tidak bertanggungjawab, Hishammuddin sempat mengangkat dirinya sebagai "tidak akan lari daripada tanggungjawab selagi saya menjadi Ketua Pemuda dan amanah yang diletakkan di atas bahu saya akan dipikul dengan penuh azam".

Memang, dia tidak akan lari dari tanggungjawab menggali kubur politiknya bersama-sama Abdullah dan menantunya, Khairy Jamaluddin.

"Gali, galilah kubur politik engkau bersama-sama Khairy dan bapa mertuanya, Hishammuddin!" kata seorang rakan di dalam Umno yang ditemui tadi.

Selepas Allahyarham Tunku Abdul Rahman Al-Haj dalam pilihan raya umum 1969 (Perikatan banyak kehilangan kerusi diwakili Melayu di samping kerusi-kerusi lain) dan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pilihan raya umum 1999 (Barisan Nasional hanya mendapat 35 peratus undi Melayu), siapa boleh menafikan Khairy adalah orang yang paling dibenci oleh orang-orang Melayu? Bukan sahaja orang-orang Melayu, malah majoriti besar rakyat.

Apa yang didakwa kemenangannya di Rembau semakin dipertikaikan (selain gangsterisme yang didedahkan oleh Che' Gu Bard, bagaimana 957 undi untuk Parlimen Rembau hilang?). Jangankan orang lain, orang-orang Umno sendiri tidak percaya Khairy menang. Mereka menuduh beliau wakil postal (votes). Bukan wakil rakyat.

Selepas dibenci, Tunku dikasihi manakala Dr Mahathir pula dihormati. Ketika Tunku kembali ke sisi Tuhannya, beribu-ribu rakyat berebut-rebut untuk mengerjakan solat jenazah untuknya di Masjid Zahir, Alor Setar.

Pandangan-pandangan Dr Mahathir pula sehingga kini ditagih oleh rakyat. Kenyataan-kenyataannya dijadikan senjata untuk memerangi Abdullah dan Khairy serta juak-juak mereka dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Bagaimana dengan Khairy? Orang-orang Umno sendiri memeranginya sekarang. Kebencian mereka terhadap Khairy meluap-luap sehingga ke tahap menuntut bapa mertuanya berundur.

Pada masa yang sama, dalam usaha terdesak untuk mempertahankan kepimpinan Abdullah, mereka yang dituduh sebagai "barua-barua Khairy" mengadakan tunjuk perasaan di sana sini.

Mereka menggunakan Dasar Ekonomi Baru (DEB) sebagai slogan perang atau battle cry mereka.

Kalau bosan dua tiga hari ini, bolehlah bergelak ketawa dengan berita-berita seperti "3,000 bantah hapus DEB di P. Pinang" (Utusan Malaysia), "Bertam buat laporan polis berikutan kenyataan Guan Eng" (Bernama), "Peguam buat laporan polis terhadap Guan Eng" (Utusan Malaysia), "Pentadbiran baru kerajaan Selangor didakwa boneka DAP " (Utusan Malaysa), "DAP lupa fakta DEB � Samy Vellu" (Utusan Malaysa), "DEB: Umno demo bantah Guan Eng" (Malaysiakini), "Hapuskan DEB tindakan orang buta sejarah" (Bernama) "Tindakan DAP hapus DEB akan cetus ketegangan antara kaum, kata Khoo" (Bernama), "DEB: Guan Eng diselar" (Utusan Malaysia), "KM Pulau Pinang berdolak-dalik"(Utusan Malaysia) dan banyak lagi.

Tetapi yang paling kelakar ialah berita Utusan Malaysia bertajuk "Amaran kepada Guan Eng - Jangan buat kenyataan semarakkan ketegangan kaum � PM".

Kononnya!

Kenapa Abdullah tidak cakap mengenai ketegangan kaum ketika pentadbirannya membuang DEB? Dalam posting bertajuk "Bila Mahathir dan Razaleigh berkongsi pentas", Datuk A Kadir Jasin melaporkan:

Tengku Razaleigh dalam pidatonya yang kemas dan mantap menyesali tindakan-tindakan yang menyebabkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) seperti yang diilhamkan oleh Tun Abdul Razak gagal mencapai matlamatnya.

Beliau lebih kecewa kerana kini Umno dan pemerintahan yang dipeloporinya bukan sahaja tidak lagi komited kepada idealisme DEB, malah bulat-bulat menolak serta bertindak dengan cara yang mensabotaj keunggulan visi Tun Abdul Razak itu.

Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh merujuk kepada konsep pokok Wilayah Pembangunan Iskandar (Iskandar Development Region) dan pewujudan dua zon bebas (Free Access Zone) sebagai contoh mutakhir penolakan DEB oleh pentadbiran sekarang.

Kedua pemimpin veteran itu bimbang aset negara, khasnya yang dipegang oleh Bumiputera, akan jatuh ke tangan orang asing dan tidak mungkin boleh ditebus kembali.

Dalam posting bertajuk "DEB sedang tenat atau sudah ditalkinkan" pula, Kadir melaporkan:

Beberapa saat sebelum khatib Masjid Negara membaca khutbah Jumaat 15 Jun memuji �pemimpin negara� kerana menaikkan gaji kakitangan awam, seorang eksekutif kanan sebuah bank berbisik kepada saya.

Katanya, di dalam suatu majlis anjuran Kelab Perniagaan Kuala Lumpur (Kuala Lumpur Business Club), seorang pembesar negara yang sangat besar berkata Dasar Ekonomi Baru (DEB) akan dihapuskan.

Mengikut cerita beliau yang disampaikan secara tergesa-gesa kerana khatib akan memulakan khutbah memuji pemerintah, seorang eksekutif asing bertanya kepada pembesar yang sangat besar itu apakah syarat pemilikan Bumiputera yang dikecualikan di Wilayah Pembangunan Iskandar (IDR) akan diperluaskan ke seluruh negara jika IDR berjaya.

Pembesar yang sangat besar itu, menurut eksekutif bank terbesar di Persekutuan Malaysia itu berkata: �Jawapan ringkasnya adalah ya.�

Untuk penjelasan lanjut mengenai penghapusan DEB di Wilayah Pembangunan Iskandar itu, sila baca posting blogger Umno, The �thirteen million plus Ringgit� guy bertajuk "Musa calls NEP be revoked in South Johor?".

Sebab itulah seorang lagi blogger Umno, A Voice bertanya, entah di manakah Umno semasa Tun Musa Hitam dan Pak Lah mengakhirkan DEB di WPI?

Mempertahankan pemerintahan Abdullah, yang menurut Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu sudahpun nyawa-nyawa ikan, akan membawa kehancuran dan pemberontakan lebih besar. Bezanya, pemberontakan kali ini bukan dari rakyat umum tetapi dari ahli-ahli Umno sendiri.

UNISEL DAH DIGADAI DEMI PRU12?

tranungkite

"Sejak beberapa hari ni macam-macam cerita timbul dan ianya amat menyeramkan. Cerita pertama mengenai yuran UNISEL akan naik, cerita kedua mengenai UNISEL tak nak bayar bonus kepada kakitangannya kerana wang itu nak digunakan untuk belanja PRU12. Cerita-cerita ini benar ke tidak tak tau le. Kita orang bawah ini dengan aje le. Tapi dengar, dengar juga. Buktinya kenalah cari. Kalau PM hadhari yang sinonim dengan jolokan "Mr Clean" tu nak buktikan dia betul-betul hadhari, cuba le suruh BPR hadharinya siasat. Tapi takkan le nak siasat diri sendiri.

Ini cerita baru pula disebar-sebarkan oleh bebudak hingusan di pejabat. Eh jangan nak merendahkan budak pejabat pula. Mereka orang muda dan mereka jugalah yang merupakan gelombang tsunami yang melanda UMNO/BN baru-baru ini.

Mengikut cerita yang perlu dibuktikan ialah mengenai UNISEL yang telah DIGADAI kepada sebuah bank tempatan pada harga RM150 juta dan wang itu untuk kegunaan PRU12. Gadaian RM150 juta itu untuk tempoh 20 tahun. Ikut kiraan mudah dalam masa 20 tahun, hutang itu boleh meningkat sehingga RM360 juta. Mak dato banyaknya hutang.

Dulu masa PAS menawan Kelantan, UMNO/BN meninggalkan hutang lapuk berjumlah RM700 juta yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan PAS. Sekarang peti besi Selangor belum dibuka lagi. Berapa tan le pula surat pajak gadai yang ditinggalkan. ATAU peti besi itu sudah dibawa lari.

TENG CHANG KHIM REPLIED ...

Raja Petra must learn how to get facts right
tengchangkhim

Raja Petra made scathing remarks on me in Malaysia-Today.

Although I am in the rush to go to Penang now, I have to respond immediately.
Firstly, I did not organize any demonstration to pressurize the DAP into making me the Deputy Menteri Besar of Selangor. I do not know how did Raja Petra gather the information that I had done that. If he likes rumours and then to rumour, then that is what he is worth.

There were some gatherings organized by voters and local leaders in Klang to express their views and support for me. They have their democratic right to do so but I have nothing to do with those activities.
Of course, someone will say, "surely you must be the mastermind". Well, can someone teach me how to prove that I have nothing to do with those activities? I really do not know how.

Secondly, I did not boycott when HRH Sultan granted audience to the DAP respresentatives recently. I was not directed by the party to seek audience with the Sultan. How could I boycott when I was even not directed to be present?

I was also not invited to attend the swearing in of the new Menteri Besar recently. There was nothing I could boycott when I was not even invited. Doesn't Raja Petra know the basic palace protocol that one will not attend any function in palace if not invited.?

Anyway, I agree, and perhaps I am the only one in the DAP who noticed that the DAP stateassemblywoman was not in compliance with the palace protocol by wearing pants in seeking audience. If she had cunsulted me beforehand, I would have had advised her accordingly.

Thirdly, the issue of non Malays wearing songkok is a separate issue that has nothing to do in the present forming of the new government. The delay, if any, in forming the new Selangor state government has nothing to do at all with the issue of Songkok. It has been a party policy and needs to be deliberated in view of the new development. In any event, it will not be an issue that deters the swearing in of the new line-up. I will further discuss the issue when I come back from Penang on Monday. We, in the DAP, know the larger picture that emerges.

Meanwhile, Raja Petra and the readers of Malaysia-today should also learn to be patient to find out the truth before jumping up and down on rumuors. Yes, they also have to learn before teaching others.

Nabil juarai Raja Lawak musim kedua!PETALING JAYA: Penantian Malaysia untuk melihat finalis Raja Lawak Astro, Ahmad Nabil Ahmad, 25 bergelar juara kini termakbul apabila beliau berjaya mengutip peratusan undian SMS tertinggi iaitu 77 peratus.

Sementara kumpulan Cham yang dianggotai oleh Asrul Zaidi Jamaluddin (Azrul), 34 dan Muhammad Nizamudin Ahmad (Along), 25 berjaya menyandang tempat kedua dengan peratusan 19 peratus.

Tempat ketiga pula dimenangi oleh Mohd Fadhil Mohd Nasir (Anu) dan Nor Azhar Buyong (Pak Cu) yang menggelarkan diri mereka sebagai kumpulan XN3 dengan peratusan empat peratus.

Dengan kejuaraan yang diungguli oleh Nabil itu, kira-kira 800 orang penonton di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) dan jutaan penonton di seluruh Malaysia dan Brunei yang menonton saluran 105 Astro Prima malam tadi dapat menyaksikan beliau yang berjaya membawa pulang sebuah kereta Nissan Latio Sedan 1.8 Auto Premium, percutian ke Gold Coast, Australia, wang tunai berjumlah RM10,000 dan sebuah trofi bersalut emas.

No2umnO - SORRY TERSALAH LETAK GAMBAR !!!

A NEW MENTERI BESAR IN TERENGGANU

kamal-talksmalaysia

It is widely reported that the Terengganu Royal household is unhappy with the Prime Minister's selection of candidate for the Terengganu Menteri Besar and have summoned all the 23 Barisan Nasional elected representatives to brief them on their best choice of candidate to be appointed as Menteri Besar of Terengganu.

This morning all 23 Barisan Nasional State Assemblymen were summoned for a meeting with the state's Regency Advisory Council which represents Terengganu's 11-year-old Regent, Tengku Muhammad Ismail, whose father Sultan Mizan Zainal Abidin is the present Agong of Malaysia.

The Prime Minister had given his mandate to incumbent Datuk Seri Idris Jusoh but the Royal household have expressed dissatisfaction with him over various issues mishandled by him during his tenure in office.

Its been learned that today meeting has been postponed but its for sure that a new Menteri Besar will be chosen.

Another blow to the Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, after Perlis.

Bila penyamun hilang kuasa menyamun....

alditta

Lebih kurang 1500 orang ahli UMNO Pulau Pinang telah membuat satu demonstrasi aman di perkarangan Kompleks KOMTAR bagi membantah tindakan gomen pakatan DAP-PKR cuba menghapuskan DEB. Dalam kenyataannya Ketua Mentri Lim Guan Eng, berkata dia tidak pernah pun mengatakan bahawa gomen Pulau Pinang hendak menghapuskan DEB, tetapi sebaliknya apa yang dikatakannya ialah,gomen Pulau Pinang tidak akan mematuhi amalan DEB dalam pengaggihan kontrak dan tender kerana amalan secara begitu menyebabkan terlalu banyak kronisma dan berat sebelah. Isu ini telah diputar belitkan oleh media tempatan yang cuba menggambil kesempatan untuk menunjukkan bahawa gomen baru itu adalah anti Melayu.


Selama berpuluuh-puluh tahun gomen BN memerintah Pulau Pinang di bawa beberapa orang Timbalam Ketua Menteri Melayu, apakah yang telah mereka buat untuk meningkatkan taraf hidup orang-orang Melayu di Pulau Pinang? Kalau setakat membina rumah,jalanraya,sistem peparitan,itu semua adalah sebahagian daripada proses pembangunan masyarakat yang menjadi tanggungjawab gomen yang memerintah. Taraf hidup orang-orang Melayu Pulau Pinang masih pada tahap yang sama,kecuali orang-orang UMNO yang begitu ramai mendapat kemudahan seperti jalan ke rumah mereka yabg ditarkan,balai raya,dewan JKKK,gelanggang sepak takraw yang penggunaannya adalah terhad kepada ahli-ahli UMNO sahaja. Kalau tak percaya,cuba parti pembangkang Melayu mohon hendak menggunakan dewan JKKK atau balairaya,sudah tentu ianya ditolak. Dari segi perumahan,di Pulau Pinang, banyak rumah-rumah yang dirikan tidak dimampu dibeli oleh orang-orang Melayu kerana kosnya terlalu tinggi.

Kontrak dan tender yang diterima daripada kerajaan pusat bagi projek-projek,hampir semuanya dibolot oleh beberapa orang kontraktor tertentu yang kemundian disubkan kepada kontraktor-kontraktor kecil bumiputra lain yang juga terdiri daripada kroni-kroni pemimpin UMNO ini. Jadi kalau UMNO terlalu bangga dengan DEB, bukan kerana DEB itu dapat membantu orang-orang Melayu, tetapi DEB itu menjadi punca rezki penyamun-penyamun UMNO yang ada itu. Jadi tak hairanlah jika gomen pakatan DAP-PKR yang tidak mahu lagi amalan agihan projek berdasarkan DEB itu dilaksanakan. Itulah sebabnya kenapa penyamun-penyamun ini ini berasa resah dan bingung tetapi periok nasi mereka juga akan terjejas.


UMNO juga harus mencerminkan diri dan tanya diri mereka kenapa ramai orang-orang Melayu di Pulau Pinang ini telah menolak mereka? Kalau DEB itu benar-benar memberi manafaat kepada orang-orang Melayu umunya nescaya semua orang Melayu akan menyokong UMNO. Sedangkan bekas Timbalan Ketua Menteri gomen dulu sendiri tidak dapat mempertahankan kerusinya di kawasan yang majority orang Melayu membuktikan orang-orang Melayu sudah bosan dengan telatah pemimpin-pemimpin UMNO yang hanya setakat boleh berjanji tetapi tidak pernah menunainya. Kalau ada pun yang beruntung adalah orang Melayu UMNO itu sendiri yang terdiri daripada saudara mara,kawan dan kroni mereka, sedang orang Melayu lain terbeliak biji mata.

On another note,the Umno state secretary Azhar Ibrahim said “Since the people have clearly rejected development and made their choice for a change, we will recommend to the federal government to cancel all such projects. Don’t blame us for this,” he said after a state liaison committee meeting here today. This projects includes;second bridge;light monorail system;Penang Outer Ring Road;Penang Sentral;RapidPenang bus service.

Bukankah ini juga satu sikap balas dendam dan tidak berhati perut oleh UMNO? Oleh kerana UMNO tidak mungkin lagi dapat faedah daripada projek-projek berbilion-bilion ringgit ini UMNO sanggup menafikan segala projek yang boleh memberi faedah kepada rakyat jelata. Mahukah saudara pemimpin- pemimpin seperti ini menerajui gomen ini semula?

Fikir-fikirlah.....

KITA LIHAT SIAPA YANG KENA

'Muhkhriz tidak bertanggungjawab'

Malaysiakini - Kenyataan Datuk Mukhriz Mahathir, yang mendesak presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan, tidak bertanggungjawab dan beliau akan dikenakan tindakan tidak lama lagi.

Tindakan terhadap exco Pemuda Umno itu akan diputuskan selepas mesyuarat pergerakan itu yang diadakan selepas barisan kabinet diumumkan, kata ketuanya Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

"Tindakan (Mukhriz) itu saya anggap tidak bertanggungjawab dan Pemuda akan mengambil tindakan mengikut saluran sedia ada," beliau dipetik Bernama sebagai berkata.

"Saya tidak akan lari daripada tanggungjawab selagi saya menjadi Ketua Pemuda dan amanah yang diletakkan di atas bahu saya akan dipikul dengan penuh azam."

Mukhriz menggesa Abdullah melepaskan jawatan-jawatannya sebagai perdana menteri dan presiden Umno bagi memulihkan parti itu dan kerajaan BN.

"Hanya dengan peletakan jawatan Perdana Menteri dan presiden Umno oleh Datuk Seri sendiri dapat pemulihan Umno, BN dan negara dilakukan dengan jaya," katanya dalam sepucuk surat peribadinya kepada pemimpin itu.

Surat bertarikh 12 Mac itu turut diedarkan kepada beberapa lagi pemimpin atasan Umno dan Malaysiakini difahamkan surat dua halaman itu tidak bertujuan diedarkan kepada umum.

Namun ia kini mula diterbitkan di beberapa laman web dan blog politik.

Hishammuddin menambah, tindakan Mukhriz itu bertentangan sokongan beliau dan Pemuda Umno kepada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Dalam surat itu, Mukhriz - yang pertama kali bertanding di Jerlun - berkata keputusan pilihanraya umum 8 Mac jelas menunjukkan rakyat menolak kepemimpinan Abdullah.

"Saya berharap Datuk Seri (Abdullah) faham bahawa surat saya ini dibuat degan niat untuk menyelamatkan keadaan yang amat mencemaskan. Gerakan (pihak tertentu) telah bermula untuk menarik wakil-wakil rakyat BN supaya melompat ke parti lawan.

"Musuh BN memerlukan hanya 35 kerusi untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Datuk Seri," kata Mukhriz lagi dalam surat itu.

"Oleh itu, sekiranya Datuk Seri tidak berundur dalam tempoh terdekat, saya benar-benar khuatir kepercayaan rakyat, khususnya orang Melayu terhadap Umno dan BN akan lupus sama sekali."

SATU LAGI LAPURAN POLIS

Bertam Buat Laporan Polis Berikutan Kenyataan Guan Eng

SHAH ALAM, 15 Mac (Bernama) -- Badan Bertindak Melayu (BERTAM) Selangor hari ini membuat laporan polis terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng kerana mengeluarkan kenyataan yang boleh menyemarakkan api perkauman.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur BERTAM, Ahmad Sharizal Jimin berkata laporan itu dibuat kerana ucapan Lim pada 11 Mac lepas bahawa kerajaan baru Pulau Pinang pimpinan DAP tidak akan melaksanakan polisi Dasar Ekonomi Baru (DEB) di dalam pentabdirannya yang didakwa menimbulkan kronisme dan rasuah.

Beliau berkata demikian kepada para wartawan selepas membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di Seksyen 11, di sini hari ini.

Ahmad Sharizal berkata beliau merujuk ucapan Lim yang disiarkan dalam laman rasmi DAP dan bukannya laporan akhbar bagi mengelakkan daripada dikatakan salah tafsir mengenai ucapan Ketua Menteri Pulau Pinang itu.

"Kami percaya ucapan (Lim) Guan Eng menyalahi peruntukan Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan yang memaktubkan keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak dan ia juga boleh menyebabkan dan mencetuskan sensitiviti antara kaum.

Ahmad Sharizal berkata tindakan Guan Eng juga menunjukkan DAP memperlekehkan hak keistimewaan kaum Melayu dan Bumiputera lain di Sabah dan Sarawak dan menipu mereka kerana sebelum ini DAP tidak pernah menyatakan dalam manifesto pilihan raya parti itu untuk memansuhkan DEB.

Beliau berkata BERTAM Selangor yang dianggotai oleh badan gabungan Gagasan Badan Ekonomi Melayu (GABEM) di peringkat negeri seperti Persatuan Pedagang dan Pengusaha Melayu Malaysia (PERDASAMA), Persatuan Wanita Bumiputera Dalam Perniagaan & Profesyen Wanita (PENIAGAWATI) dan Dewan Perniagaan Melayu Malaysia ditubuhkan dua hari lepas bagi memperjuangkan hak kaum Melayu.

Rujuk: Lawyer lodges report against Penang CM

Don't Say We Didn't Warn You !!!


Small things please small minds
malaysiatoday

(...) Let me say this again. You are no longer the opposition, so please stop thinking and acting like an opposition. You are now the government, so please get down to acting like a government. The voters put you in office to run the state so can we please see you running the state. All this haggling over how many EXCO seats each party should get and who should be the EXCO Members and whether to wear a songkok or not has delayed the setting up of the government and this has allowed the previous administration to shred and destroy many crucial documents. By the time you finally take over many files will no longer exist.

There is one thing you have forgotten. The Menteri Besar and EXCO Member posts do not belong to the political parties. They belong to us, the rakyat who voted for you. So can PKR, DAP and PAS please stop quarrelling. Stop demanding you want this and you want that because all these posts do not belong to you. They belong to us. By right you should have come back to ask us, the voters who put you in office, as to what you should do. It is we, the voters, who should have the final say. Now, not only do you ignore us, the voters, when you set up the government, but you squabble amongst yourselves as if all this belongs to you in the first place.

The state governments do not belong to DAP or PKR or PAS. They belong to the voters. We are only entrusting you to manage our assets. But you act as if the state and the positions in the state belong to you and you fight with each other for control over them. If you are not careful I am going to mobilise thousands of rakyat and we will march to the Menteri Besar's office to give you a hard kick on your backside. And don't test us. We will do it. We, the rakyat, give you till Monday to prove to us you have a functioning state government. If not, on Tuesday, expect a huge crowd outside your office.

The rakyat have spoken. When we said we, the voters, will deny Barisan Nasional its two-thirds majority in Parliament and will at the same time give you five states, we did just that. And if we say we will be in front of your office on Tuesday if by Monday we don't see a functioning government, you can bet your sweet ninny we will do just that as well.

In the meantime, to all voters, standby in case we need you to be part of the largest assembly of voters Selangor State has ever seen in 50 years since Merdeka. Either we see a functioning government or we are going storm the Selangor State Secretariat building just like the French stormed the Bastille. more...

DARI UMNO BAIK PIKET DENGAN NUTE

NUTE cadang piket bantah Esos TM
utusan.KUALA LUMPUR 15 Mac – Kesatuan Kebangsaan Pekerja-pekerja Telekomunikasi Malaysia (NUTE) akan mengadakan piket di seluruh negara Selasa depan bagi membantah keputusan Kumpulan TM ke atas tatacara pemberian Tawaran Skim Opsyen Saham Kakitangan (Esos).

Piket yang sama juga akan diadakan oleh Kesatuan Pekerja Telekom Sarawak (UTES) dan Kesatuan Pekerja-pekerja Telekom Sabah (SUTE) di negeri masing-masing pada hari yang sama.

Presiden NUTE, Mohamed Shafie BP Mammal berkata, piket itu berikutan cara pembahagian Esos yang tidak adil apabila tiada cadangan telus terhadap cara-cara pembahagian Esos, pengurusan Kumpulan TM tidak berbincang dengan kesatuan berhubung syarat pemberian saham serta pembahagian Esos yang sangat kabur dan mengelirukan kakitangan.

“Kelulusan yang dibuat oleh pemegang saham TM pada mesyuarat agung luar biasa pada 6 Mac lalu itu telah diterima baik oleh ketiga-tiga kesatuan.

“Bagaimanapun, ketiga-tiga kesatuan sebulat suara menolak sepenuhnya cara dan kaedah pembahagian Esos tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

UMNO ..... Melayu .... Tolong NUTE !!!

BN GABRA!

bagindoali

Barisan Nasional menjadi gabra! Pak Lah jadi gabra! Samy lagi gabra! Shahrizat pun sama-sama gabra! Khir Toyo...masyaAllah pun turut sama dalam liga Gabra, menyorok entah kemana sehingga ada 'sms' lucu mengenai kehilangannya. Segabra Samy dan Shahrizat, Pak Lah lah yang paling gabra kerana masih lagi memegang tampok pemerintahan negara....jadi kini Pak Lah Ketua Pasukan Gabra. Samy dan Shahrizat dah kaya raya, hidup serba mewah tak perlu risau..take a break and go for a long vacation oversea...

Tak dapat nak dibayangkan apa yang akan berlaku selepas ini..kalau dulu para wakil rakyat Barisan Nasional dengan hati yang senang dan tenang akan masuk ke Dewan Negara dan keluar Dewan sesuka hati mereka sahaja. Ketua Pembangkang yang terpekik terlolong hanya Uncle'Kontraversi' Kit Siang dan beberapa orang lagi hanya ibarat 'anjing menyalak bukit'. Perbahasan serta isu-isu yang dibahaskan kadangkala isu remeh temeh yang hanya layak dibahaskan oleh kanak-kanak sahaja.

Kini pembangkang sekali lagi 'come in full force' dengan Ibrahim Ali, Nasaruddin Mat Isa, Mahfuz, Tuan Guru Hadi Awang,Dr Mujahid, Tan Sri Khalid, Azmin Ali, Terasa Kok, Tian Chua, Dr. Lo' Lo', Uncle Lim, Dr Hatta Ramli, Dato' Kamaruddin Jaafar, Salahudin Ayub....dan seterusnya...maka akan gamatlah Dewan nanti!

Kalau dulu ahli-ahli YB dari Barisan Nasional boleh pi main golf...haa sekarang fikir-fikirlah..kecut perut lah jawabnya nak masuk dewan...atau selamba aje kerana memang dah bebal???

Sama-sama kita tunggu!

No Cabinet post for Khairy


themalaysianinsider

KUALA LUMPUR, March 15 – Khairy Jamaludin’s political ambitions’ could hit rock bottom after the new Malaysian Cabinet is named next week.

The Malaysian Insider has been told that the deputy Umno Youth chief will not be offered any position in government, not even that of a parliamentary secretary.

This will be one of the few times in Malaysian political history that a senior leader of the youth wing has not been rewarded with a position following a general election. It is also the clearest sign that Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi is listening to what the ground is saying about his son-in-law.
Khairy has been a polarising factor in Umno since his rise up the political ladder.

His supporters argue that Malaysia needs more young leaders like him, articulate and bright. But in the past 18 months or so, this group of cheerleaders has been outnumbered by the expanding band of critics who say the Oxford-educated Khairy is too arrogant, ambitious and a symbol of the excesses of the New Economic Policy.

Within Umno, the view is as harsh, with some blaming him for the choice of candidates who were rejected by the electorate and others slamming him for allegedly being the power behind the throne.

The backlash has become even more severe since the Opposition made unprecedented gains by claiming 82 parliamentary seats and winning control of five states. The view appears to be that if Khairy is appointed to the government in any capacity, it would be akin to Abdullah rejecting the sentiment on the ground, something he can hardly afford to do at a time when his leadership itself is being called into question.
Umno politicians interviewed by The Malaysian Insider believe that Khairy will find it difficult to continue his climb up the political ladder without a position in government. The ruling party is addicted to power and a politician without power is like a BMW without a fuel tank – nice to look at but of little use.

His best hope lies in performing well as an MP, starring as a backbencher and hoping that even after Abdullah passes the baton of leadership to Datuk Najib Tun Razak, the party views him as an asset.

UMNO KEMPEN SELEPAS PILIHANRAYAUMNO Bahagian Kapar Jumaat malam mengadakan perhimpunan yang dihadiri lebih 3,000 orang bagi menyatakan pendirian UMNO Bahagian tersebut berhubung dengan penubuhan kerajaan negeri yang baru. Ketua UMNO Bahagian Kapar, Datuk Abdul Rahman Palil ketika berucap pada pehimpunan tersebut berkata, UMNO Bahagian Kapar akan menggerakkan jentera parti itu mengumpulkan data dan maklumat mengenai janji-janji yang dibuat oleh PKR, DAP dan PAS untuk dituntut pelaksanaannya. "Kita akan mengumpulkan senarai anak-anak yang diletakkan pusat jagaan bagi dituntut bayaraan sebanyak RM75 yang dijanjikan, kita akan kumpulkan senarai anak-anak di Tadika bagi dibayar RM50 sebulan seperti yang dijanjikan. Jika ini tidak dapat ditunaikan, kita gegarkan pejabat Menteri Besar Selangor kerana ini janji mereka," katanya sambil disambut tepukan hadirian yang melaungkan slogan Hidup Melayu dan Hidup UMNO. Rahman juga dalam ucapannya meminta ahli-ahli UMNO Bahagian itu terus berdiri teguh mempertahankan kepimpinan parti.
berita: agendoldaily

Kesian .... egh egh egh ....

Wak pun cari lah mana satu manifesto yang dimaksudkan ... maka terjumpa lah Manifesto PAS.....

Manifesto yang mempunyai 36 muka surat terdiri daripada 12 Teras, antaranya;

* Kerajaan Beramanah, Adil dan Bersih
* Pengurusan Berhemat (Pruden) Kekayaan Negara, * Jaminan Keselamatan Nyawa, Kehormatan dan Harta Benda dengan Membenteras Jenayah.
* Pendidikan Menyeluruh Pemacu Perubahan
* Jaminan Perkhidmatan Kesihatan Rakyat
* Kebajikan Pekerja Sektor Awam dan Swasta
* Pembelaan Kebajikan Menyeluruh Mesra-Rakyat
* Tawaran Istimewa Bagi Kaum Wanita
* Memajukan Industri Pertanian sekaligus Membela Kaum Petani dan Nelayan
* Dasar, Etika dan Amalan Media Massa Adil, Bersih dan Demokratik
* Pemuliharaan Alam Sekitar
* Dasar Perpaduan Nasional.

Dan kalian boleh nilaikan lah sendiri. Tak der pun apa yang Rahman Palil tu sebut ... dan Manfesto keadilan pulak .... Rahman palik ni nyusahkan wak je.SURAT MAAF DARI BERNAMA

March 14, 2008

YAB Sdra Lim Guan Eng
Chief Minister of Penang
28th Fl, Komtar
10502 Penang

Dear YAB,

On behalf of my colleagues in BERNAMA, I would like to congratulate your team and you for the recent victory in Penang.

I would also like to take this opportunity to apologise for the sloppy editing in the news story of March 12, 2008, which we mistakenly quoted you as commenting on the May 13 incident as well. The inclusion of the fact was intended to give background on the establishment of the NEP in 1971. Nevertheless, upon a thorough review, the inclusion of that fact along with your quote may have been inappropriate.

As we move forward, I would like to ensure you of BERNAMA's co-operation for your newly-formed government and shall always endeavour to help you promote the well-being of Penang and its people.

Yours sincerely,

YONG SOO HEONG
Editor-in-Chief
YB Jeff Ooi has the story. He wrote, "I hope the next time Umno leaders took to the streets to stoke people's sentiments along racial lines, you know who is to blame."
I have something to say about this to my bro but I'll do that when we have a tete-a-tete, or when the Penang Government invites bloggers to a session. We have time.

p/s It's brave of bro Yong to own up, and in black and white. I hope there won't be too hard a backlash from his embattled bosses.

Artikel dari: rockybru

ISTIHAR HARTA

Assalaamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh Wak,

Kabare.

Saya sekali ingin mencadangkan supaya Wak cadangkan kepada BA supaya
isytihar harta kepada Rakyat bukan kepada MB sahaja. Kalau tidak, bagi
saya BA cakap tak serupa bikin. Macam BN dulu, MB guna maklumat ini untuk
kawal ADUN untuk kepentingannya.


Dan kepada mereka yang pakar cari maklumat bisnis, tolong bongkar
segala aktiviti bisnis semua ADUN dan MP (BA dan BN) dan letak di website.

Wahab Ishari

JANGAN ABAIKAN PERANAN BLOGER

pkrlangkawi

ditulis oleh : Ybmat

Dalam kekalutan Kerajaan BR membentuk kerajaan ada hikmahnya dimana mandat yang diberikan oleh rakyat telah menunjukan perlu satu pakatan yang dapat memenuhi kehendak politik dan kuasa rakyat semasa.
Mengapa kita perlu terikut dengan media utama yang kotor dan masih membangkitkan isu perkaum agar rakyat terperangkap bagi mencetuskan huruhara.

Disinikan kita harus mengakui peranan siber dan para bloger yang dapat memintas dengan cepat berita-berita karut dan menghasut. Juga kita dapat menghentam segala kesilapan percaturan politik sempit seperti Kesilapan Sdr. Lim Kit Siang dalam pemulauan terhadap istiadat pelantikan MB Perak tempoh hari.

Seperti komen DS Musa Hitam, kesilapan utama BN mengabaikan peranan Blog & Website yang bijak digunakan oleh BR dalam meyalurkan maklumat secara pantas kepada rakyat. Dan kita melihat pemimpin separuh masak seperti Khairy Jamaludin dan Zam mantan menteri penerangan yang menghina dan mengelar para bloger sebagai beruk perlu sedar dimana anda berada kini, anda akan sedar bila anda dikalahkan oleh kuasa rakyat seperti ZAM yang kemudian menyalahkan percaturan seseorang pemimpin pemuda untuk mengambil alih pimpinan BN.

Taniah kepada anda yang berperanan dalam mencetuskan kebangkitan kuasa rakyat dan perjuangan baru bermula. Dan biar para bloger berperanan sebagai ahli dewan senat yang boleh menghentam dan menjatuhkan pemimpin yang menyeleweng dari tugasnya. Seperti yang sedia maklum Dewan Negara kita tiada peranan yang hanya pendua kepada Keputusan Parlimen. Peranan kita juga sebagai pemantau Dewan Negara@ Senat yang tidak berfungsi seperti di negara luar lain. Untuk makluman Dewan Senat sepatutnya ianya boleh meluluskan undang-undang, melantik permerhati bebas, memecat menteri kabinet atau angota kanan kerajaan, peguam atau hakim yang didakwa terlibat dalam rasuah.

Disini saya ingin mengingatkan kepada pemimpin BR yang menang anda hanyalah wakil rakyat . Dan kita mencadangkan agar gaji wakil rakyat dinaikan sebanyak 100% bukan apa kita harus realistik bagi mengelakan wakil rakyat mengambil komesin untuk membayai kegiatan sosial dan parti. Kita tidak mahu berulangnya seperti kerajaan BN yang lalu telah mengabaikan peranan sebagai wakil rakyat bagi mengejar wang untuk menampung politik wang mereka. Biarkan wakil rakyat BR menumpukan kerja-kerja dalam kerajaan bagi membela rakyat terutama menaikan semula kegiatan ekonomi negara , menambah pendapatan rakyat bagi mengatasi inflasi yang menjadi punca kemarahan rakyat dalam pr12.

Khairy mahu Mukhriz dikena tindakan paling keras

Ketidak-tentuan dalam Umno kini sebenarnya menjadi semakin kritikal. Kain-kain rentang menuntut Dollah Badawi letak jawatan boleh dilihat di sekitar KL seawal 9 Mac 2008, sehari selepas keputusan PRU ke 12.
Oleh Roslan SMS
detikdaily

Ayuh kita laga-lagakan pimpinan BA. Ayuh kita porak-perandakan kerjaan-kerjaan negeri BA yang ada. 1,000 lebih jaguh-jaguh Umno diketuai ADUN-ADUN Umno berhimpun di Georgetown untuk membantah kerajaan negeri baru yang ada. Begitu juga di SUK Shah Alam, kira-kira 100 berbuat demikian.

Apakah tujuan mereka? Mendesak kerajaan pilihan rakyat agar berundur dan beri laluan kepada mereka? Siapakah mereka?

Di peringkat ini Umno dituntut agar bertindak lebih matang dan rasional. Tindakan melampau seperti ini akan hanya mengundang kemarahan rakyat dan mengakibatkan Umno nanti lebih disishkan rakyat. Terimalah kekalahan dengan hati yang terbuka dan buat persediaan untuk menghadapi PRU ke 13 pula, adat bertanding ada yang menang dan ada yang kalah.

Kalau kita teliti Umno sendiri kini sebenarnya bergelumang dengan masalah dalaman. Krisis perlantikkan MB di Terengganu dan Perlis cuba ditimbus dengan krisis perlantikkan MB Perak yang dah pun reda itu.

Ketidak-tentuan dalam Umno kini sebenarnya menjadi semakin kritikal. Kain-kain rentang menuntut Dollah Badawi letak jawatan boleh dilihat di sekitar KL seawal 9 Mac 2008, sehari selepas keputusan PRU ke 12. Ini diikuti dengan serangan dari bekas PM Tun Dr Mahathir dan terbaru anak Tun iaitu ahli Parlimen Jerlun Mukhriz turut menuntut Dollah berundur.
Melalui suratnya bertarikh 12 Mac dialamatkan kepada Dollah, Mukhriz menulis:
"Bertentangan dengan kenyataan Dato Seri yang kononnya UMNO dan parti-parti komponen BN di Semenanjung menyokong kepimpinan Dato Seri sebenarnya kekalahan yang dialami BN membuktikan bahawa ahli-ahli parti telah berpaling tadah hingga mengalahkan calon-calon kita di kubu-kubu kuat BN.

"Apabila rakyat berdemonstrasi di jalanan, Dato Seri sendiri sebagai pemimpin tertinggi parti dan negara secara terang dan terbuka mencabar mereka supaya menggunakan peti undi sebagai tempat menunjuk perasaan.

"Atas menyahut cabaran Dato Seri itulah rakyat di Semenanjung telah keluar beramai-ramai bagi menunjukkan perasaan dengan menolak BN diperingkat negeri dan Parlimen."
Kemudian Mukhriz menyambung:
"Atas sifat sayangkan bangsa dan negara saya merayu kepada Dato Seri supaya bertanggungjawab atas kekalahan ini. Hanya dengan perletakkan jawatan Perdana Menteri dan Presiden Umno oleh Dato Seri sendiri dapat pemulihan UMNO, BN dan negara dilakukan dengan jayanya."
Saya pasti di saat ini pihak-pihak tertentu termasuklah menantu Dollah yang baru menang di Rembau sedang menimbang-nimbang tindakan sekeras-keras dan sewajarnya terhadap Mukhriz. Orang-orang Umno septautnya merawat penyakit mereka dan tidak menggunakan kudrat yang tinggal kecil untuk menyerang orang lain.

Silap-silap yang sesak nafas dan tumbang nanti bukannya sasaran mereka tetapi diri mereka sendiri.

LAGI IMEJ BADUT UMNO SEDANG BERDEMMO

umno5.jpg

umno4.jpg

umno1.jpg

UMNO ! STOP CHEATING THE MALAY

spaces.live.com

That's the issue expected. Anyway, I believe Malays are more educated except those from the top of UMNO, them and we all understand that today outcome are all mainly cause by BN esp UMNO. With the implementation of DEB, non political Malay or those at the lower level doesn't really benefit.

The ministers and their clonies are the one who really enjoy it, such as opportunities in buisness, unknown income, post, etc. Open your eye and see, which one never turn rich after 2 round of victory ? For example, Tun M, and his son, is he so smart and capable to do buisness and expand it his own effort? Other minister, look around them, see when and how they start their move, are they so good and lucky to be so special, or the power behind it ?

When they lost and people wanted to check and review all the expences on projects 20 years back , these busted start worry, even die or missing, and now create issue and hope for something bad by sacrifying the Malays and others. Now we hope the new leaders trace and lay out the details on how this " pembelot bangsa /bangsat suck our country wealth for the pass 20 years. We also hope the police PDRM stay neutral and not being influence by those idiot such as khairi, ex penang deputy cm..Pray to god, punish these fanantic ass and their family which were brought up by their sinful money, power and act. Hidup Melayu, Hidup India, Hidup Cina, Hidup Iban, Hidup Kadazan.....etc, Hidup Malaysia.

UMNO UNTUK BANGSA ATAU GILA KUASA?

14/03/2008 7:31pm
PUTRAJAYA 14 Mac – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, beliau telah menyerah kan surat watikah kepada Datuk Seri Shahidan Kassim, yang membolehkannya dilantik sebagai Menteri Besar Perlis dan membentuk barisan Exco negeri itu.

“Saya telah bagi surat watikah kepada Datuk Seri Shahidan Kassim, yang menjadi pengerusi badan perhubungan Barisan Nasional (BN) negeri Perlis, yang telah menang (dalam pilihan raya yang baru lalu).

“Surat watikah itu adalah untuk dipersembahkan kepada Duli Yang Mulia Raja Perlis supaya dia (Shahidan) dilantik sebagai Menteri Besar dan tubuh kerajaan negeri Perlis,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual di Seri Perdana, kediaman rasmi Perdana Menteri.
Tidak cukup dengan isu bangsa dan DEB, Abdullah Badawi mahu memberitahu bahawa BN dan UMNO itu lebih berkuasa dari Sultan dan Raja. Sejarah Mahathir mahu diulang. Merendahkan kuasa Sultan atau mereka sudah lupa rukun negara. "Kesetiaan kepada Raja dan Negara".

Kenyataan media dibuat setelah mendapat tahu bahawa Shahidan Kassim telah ditolak perlantikannya. Kini yang bakal menyusul perkembangan yang serupa adalah Idris Jusoh. Perubahan besar bakal berlaku. Pihak Istana dan Sultan sudah membukti mereka ada kuasa yang selama ini tidak diguna. Sudah diberi betis, hendakkan peha.

Rais Yatim selaku barua UMNO cuba mempengaruhi keputusan Raja Nazrin, lantas di bidas pula oleh Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff. Apakah agenda UMNO selepas ini? Bukan kah Sultan itu merupakan kuasa Bangsa Melayu dan apa kah agenda puak puak UMNO ini? Untuk bangsa atau gila kuasa?

UMNO PERJUANGKAN D.E.K. BUKAN D.E.B.

Radenjowo
UMNO SUDAH SASAU ... media jadi senjata.

UMNO kini lagaknya seperti orang gila talak. Tak mahu tapi mahu. Ketika berkahwin, isteri tidak dijaga, di belasah, diseksa, dicucuh api rokok dan di sepak terajang. Bila dah cerai, isteri calit mekap, pakai gincu dan celak, UMNO kembali gila talak, melolong lolong depan tangga pujuk untuk dikahwinkan semula. Nyanyi lagu hindustan, pagi sampai petang. Satu kampung tahu ... apa yang kita boleh bantu selain berkata, "Kesian orang tu."

Sebelum ini sepasukan UMNO menyerang negeri Kelantan. Kelantan hanya satu satu negeri yang masih di bawah pemerintahan PAS dan berhasrat benar mereka untuk menumbangkan kerajaan Ulamak itu, untuk diratah harta dan pusaka yang masih ada di sana.

Kalau kita tonton clip kempen Khairy Jamalauddin mengkritik negeri Kelantan, ianya sungguh memalukan. Apa katanya? Kelantan rasuah, curi balak dah 18 tahun dan bermacam macam lagi. Sakit telinga, sakit hati bukan sahaja kepada rakyat Malaysia, malah kepada rakyat Kelantan sendiri. Kalau sebelum itu, rakyat Kelantan bercadang untuk mengejar kemajuan, dengan kenyataan menantu dollah itu, telah menghilangkan semangat mereka. Hakikatnya menantu Dollah sudah hilang akal, menuduh membabi buta tanpa fakta. Dia sudah gila.

Pendek cerita, rata rata pemimpin UMNO yang gagal di Kelantan menyalahkan Khairy dengan percaturan politik UMNO disana sehingga keadaan menjadi kelam kabut. Malam mengira undi, mereka tidak ghairah lagi tetapi hanya termanggu manggu kesedihan. Kalau ikutkan hati mahu mereka menentang, tapi budaya UMNO menghalang semua ini kerana, salah atau betul ..... pemimpin arah anggota terus angguk. Apa kata Shahidan? Kalau tak mahu terima dirinya sebagai Menteri besar .... boleh keluar parti atau diambil tindakan.

Kini UMNO semakin terdesak. Apa lagi pilihan yang ada kecuali menimbulkan huru hara. 5 negeri sudah ditawan pembangkang dan wilayah persekutuan majoriti kemenangan memihak ke Barisan Alternatif. Maka peristiwa 1969 telah berlaku, malah lebih teruk lagi. Perpecahan sudah kelihatan dan tiada lah cara lain kecuali untuk mengulang sejarah silam.

BN tidak berbicara, tetapi UMNO memainkan peranannya. Bangsa dan kaum menjadi agenda. Berita dan akhbar masih memihak kepada mereka. Bakal digunakan apa cara sekali pun demi untuk kembalikan maruah UMNO dan bukan maruah bangsa Melayu sebenarnya.

Wartawan akan menjalankan kerja. Dikutip apa jua ucapan dan kenyataan yang bakal dibuat oleh pemimpin pembangkang yang kini sudah jadi kerajaan. Siarkan dan sensasikan tajuknya agar sedikit berbaur perkauman. Batu api sudah ada, tinggal perlu digeselkan sekerap mungkin untuk menghasilkan bara yang bakal menjadi punca kebakaran.

Sebahagian pemimpin UMNO tidak kelihatan selepas kekalahan. Yang memegang keris atau tidak, sudah tidak kelihatan batang hidung. Kalau lari lintang pukang atau sedang merancang satu kebangkitan?

UMNO kini sudah terdampar dilautan. Apa saja yang lalu bakal di kait untuk selamatkan keadaan. Ada ranting, ranting di galas. Ada papan, papan di peluk. Ada rakan, rakan di terajang. Semuanya gara gara hilang kuasa, kalah pilihanraya.

Tapi awas media sedang mainkan lagu kaum, lagu bangsa. Siapa yang lalai bakal terpengaruh. Jangan campur tangan kalau kalau ada yang ajak berdemo tentang DEB kerana itu akan menjadi punca kepada semua cerita. Lihatkan berita berita yang mereka paparkan.....

BERNAMA
Hapuskan DEB Tindakan Orang Buta Sejarah
PM Mahu Pembangkang Bertanggungjawab Terhadap Kenyataan Diberi
Tindakan DAP Hapus DEB Akan Cetus Ketegangan Antara Kaum, Kata Khoo
ASCC Tangani Masalah Jurang Digital Di Kalangan Negara Asean
Anwar Mengelak Daripada Nyata Pendirian Mengenai DEB
Rakyat Perlis Kebingungan Mengenai Perlantikan MB
Bumiputera Harus Akui Kelemahan Sebelum Maju
Lim Nafi Keluarkan Kenyataan Yang Boleh Semarakkan Perkauman
DEB Bukan Isu Di Selangor, Sebaliknya Tumpu Pembangunan Rakyat Tanpa Mengira Kaum
Tindakan DAP Hapus DEB Akan Cetus Ketegangan

Utusan Malaysia
3,000 bantah hapus DEB di P. Pinang
DEB: Guan Eng tetap berdegil
'BN tidak iktiraf Md. Isa'
Peguam buat laporan polis terhadap Guan Eng
Rakyat minta istana beri peluang kepada BN

Berita Harian
Laporan polis terhadap KM
Melayu Pulau Pinang bantah DEB dihapus

Kini UMNO sudah menggelabah. Hilang akal dan jadi sasau. Gila talak kerana isteri dan anak sudah tidak layan. Cerita tentang DEB yang kononnya untuk kaum untuk bangsa. Heyyyyy (Bahasa raja petra) DEB bukan setakat cakap .... tapi kena buat. Tak kira apa pun istilahnya, kalau niat untuk bantu bangsa, tak payah DEB pun kita boleh kaya. tapi kalau setakat tolong KRONI baik tukarkan sahaja DEB kepada DEK. (Dasar Ekonomi Keluarga@Kroni)

Did you see God's invisble hands in the General Elections? I did.

mrsmith

Friends, the so-called pundits and political analysts from within and without the country, most of whom confined to the comforts of their air-con chambers, with piles of books stacked on their shelves, were confidently predicting that the mighty Barisan Nasional would easily emerge with a two-thirds majority in Parliament. Some even went so far as to predict a BN victory in Kelantan.

They thought BN's 3Ms - media, machinery and money, were insurmountable since the Opposition was fractured. And yet we won. How? Why?

This victory is not due to Anwar Ibrahim alone, or the cooperations of Barisan Rakyat, or bloggers.

Our enemies too contributed towards our victory. They delivered this victory on a silver platter - Hishammuddin's Keris, Zam's blabbering, Mahathir's sulking, Nazri's histrionics, Khairy's arrogance, Abdullah's broken promises, lies, private jet, Michelle's Yeoh's shoulders, C4 blasted Altantuya, Attorney General, Election Commission, BERSIH, Hindraf, Lingam Tape, MBs call for zero Opposition, temple demolition, body snatching, Bible confiscation, banning the use of 'Allah' and corruption in high places, Zakaria's palace. I can go on and on.

Why didn't the media seek the views and predictions of those unqualified pundits perched on stools at the roadside warongs with a cigarette in one hand and black coffee in the other? Yes, they knew better than University Professors!

I met a few of them who even predicted a BR victory if it could bag half the seats in East Malaysia.

Every single "soothsayer cum professor" fell flat on his face while the warong pundits puffed away with protruding chests, with a "Didn't I tell you so?" look.

BN leaders had completely lost touch with the pulse of the nation. They were living in another dimension and overly confident that the gullible voters will absorb lock, stock and barrel, dished out from them as being Gospel Truth.

They were positive Anwar Ibrahim would meet his waterloo and go into political oblivion when the votes were counted.

But now the PM, his henchmen, advisers, hangers-on, 4th floor boys and his cronies are running hither and thither like headless chickens, not knowing what hit them. One of them even died of a heart attack when the results were announced.

Now, readers, please tell me, what are the chances of the combination and convergence of all these factors just on the eve of March 8 2008 - a date presumably picked by a Feng Sui master. (He has probably gone into hiding or fled the country.

God loves Malaysia. Believe me, he does. The hands of God were there on that much dreaded 8 of March 2008, which will go into the future as the most significant date in the nation's history.

The Almighty guided the hands of the voters to place that blessed 'X' on their ballot papers.

This country is so blessed with plenteous natural resources. God has protected it from earth quakes, typhoons, lava from volcanoes and hurricanes. He put different races, all with the same red blood running in their veins, in this country to live as one family.

He had preserved this nation thus far and He is not going to allow some greedy, rapacious politicians from raping and plundering this country's wealth. When the evil is vanquished, what remains is peace and prosperity for the nation.

It was He who brought about the combination and convergence of all these forces and issues to give us this victory over mighty Goliath, the Barisan Nasional.

He wanted to save the country. Then why were the non-Muslims and Christians voting for PAS and Malays, the DAP? It was God's prompting.

Prayers went up to the heavens from the mosques, churches and temples. We called on Him and He answered us. HE GAVE US THIS VICTORY!!!

Didn't you all feel the holy vibrations sweeping through the country and urging the people to vote for truth, freedom, justice, integrity, honesty, unity and righteousness.

Now it is for us to safeguard this precious gift of God. Cling onto it, preserve it, embrace it, treasure it and we will prevail. A time will come when there will be no more Malays, Indians or Chinese, or Khadazans or Ibans in this country. We will only have Malaysians - all children of the same God.

But be warned!! If the BR leaders allow this victory to go to their heads, they too will meet the same fate.

God has done His part. Let's do ours.

So let us give HIM the glory He deserves. Bahais, Buddhists, Christians, Hindus, Muslims, Taoists, Sikhs, and Zoroastrians. We are all one family. Amen.

Allow me close with a nursery rhyme ;
UMNO Dumpty sat of the wall,
UMNO Dumpty had a great fall,
All BN forces and all the Feng Sui Masters could not put it together again.

(NOTE: You may replace UMNO with MCA or MIC)

Seribu tahun lagi BN tidak akan berkuasa jika...

alkerohi

Belum sampai satu minggu, UMNO sudah gelabah. Apakah demonstrasi jalanan yang dahulunya dikatakan kerja beruk kini telah diamalkan oleh beruk-beruk dalam UMNO?

Orang Penang tidak perlu ikut rentak UMNO yang gundah akibat dimalukan. Negeri yang Abdullah Ahmad sebagai Ketua Perhubungan UMNO dan juga sebagai Perdana Menteri menjadi ketua, sudah disapu bersih parti pembangkang. Sudah tentu rasa malu pun ada, rasa hendak membunuh diri pun ada. Ini perkara biasa di dalam politik.

Baru satu minggu UMNO tidak berkasut. Parti rakyat sudah lama tidak berkaki kerana telah digergajikan oleh BN.

Saya pernah menulis di sini beberapa bulan yang lalu, jika parti rakyat (ketika itu parti alternatif) dapat memerintah di Malaysia, nescaya UMNO dan BN tidak akan kembali kepada kuasanya untuk beratus tahun lagi.

Untuk memasang bendera, untuk dihimpunkan ke mana-mana majlis, hatta berdemo di hadapan KOMTAR kelmarin pun, mereka memerlukan wang. Tanpa wang, perjuangan bagi UMNO adalah ibarat manusia yang terlondeh.

Juga, seringkali saya memberitahu wakil rakyat UMNO yang saya kenali. UMNO tidak ada badan kebajikan sendiri. UMNO tidak seperti parti PAS, MCA, DAP dan lain-lain parti. Parti pembangkang ada badan kebajikan sendiri. UMNO hanya mengharapkan jabatan-jabatan kerajaan yang dianggap sebagai cawangan parti mereka.

Ini masanya UMNO dan BN mendesak Abdullah Ahmad, Ong Ka Ting, Samy Vellu dan pemimpin yang muka tidak malu dalam BN meletakkan jawatan. Kekalahan teruk selepas tujuh bulan menyambut kemerdekaan yang ke 50 sudah pasti akan menghiris dan melukakan.

UMNO dan BN dinasihatkan usah bermain dengan isu perkauman kerana Penang selama inipun diperintah oleh kaum Tionghua dari parti Gerakan. Tidak ada bezanya Gerakan dan DAP. Lihat sahaja proses peralihan kuasa yang sangat mesra diantara Tsu Koon dan Guan Eng. DAP bukan parti komunis.

Berikan parti rakyat satu peluang. Biar mereka memerintah lima tahun pertama dengan acuan mereka sendiri seperti mana Tok Guru Nik Abdul Aziz memimpin rakyat Kelantan.

Bukan seratus tahun lagi, InsyaAllah sampai kiamat pun BN tidak akan dikembalikan kepada kuasanya jika cara mereka memerintah seperti sekarang dikekalkan.

Posting terkini

Blog Archive