KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Nov 23, 2008

Apabila Zina Lebih Mudah Daripada Kahwin

drmaza | ...Antara peruntuh nilai-nilai baik dalam kehidupan manusia hari ini adalah apabila dimudahkan yang haram dan disukarkan yang halal. Sedangkan Islam menyuruh kita membentuk suasana atau iklim kehidupan yang menyukarkan yang haram dan memudah yang halal. Itulah tanggungjawab pemerintah dan umat iaitu menegak yang makruf dan mencegah yang munkar.

Menegak yang makruf itu adalah dengan cara menyuruh, memudah dan membantu ke arah tersebut. Sementara mencegah yang munkar adalah dengan cara menghalang, melarang dan menyukarkan jalan untuk sampai kepadanya. Namun, jika masyarakat hari ini menyusahkan yang halal dan menyenangkan yang haram, tanda kita begitu menjauhi ruh syariat islam yang hakiki yang diturunkan oleh Allah s.w.t.

Antara perkara yang selalu disusahkan adalah urusan perkahwinan. Kesusahan membina rumahtangga itu kadang-kala bermula dari keluarga sehingga ‘ketidak fahaman’ tok kadi dan seterusnya pengurusan pejabat agama dan mahkamah syariah. Kerenah-keranah yang berbagai telah memangsakan hasrat pasangan untuk mendapat ‘nikmat seks’ secara halal. Lebih menyedihkan apabila kerenah-keranah itu wujud disebabkan kepentingan-kepentingan luar yang bukan kepentingan pasangan secara langsung. ... more.

Tanda dunia kita sudah mula terbalik

Muftiasri | .... Maka, tidak hairanlah jika Islam mengharamkan hal ini seperti hadis Ibn ‘Abbas yang saya sebutkan pada minggu lepas Rasulullah melaknat lelaki yang menyerupai wanita, dan wanita yang menyerupai lelaki (Riwayat al-Bukhari).

Cumanya, seperti yang saya nyatakan bahawa isu lelaki menyerupai perempuan tidak memerlukan sidang fatwa khas untuk mengeluarkan hukum mengenainya. Hukum yang seperti ini diketahui oleh sesiapa sahaja yang mempunyai walaupun sedikit asas pengetahuan agama Islam. Seperti yang saya nyatakan, yang agak peliknya, dalam fatwa yang dikeluarkan itu ditegaskan tentang haramnya wanita menyerupai lelaki, sedangkan fenomena yang bertebaran kelihatan di sana-sini adalah lelaki yang menyerupai perempuan. Sama ada pada gaya bahasa, gaya berjalan, atau lebih-lebih lagi ‘nafsu bercinta’.

Wanita tiruan ini kelihatan dan kedengaran bukan sahaja di jalanan, tetapi juga di media massa; radio, televisyen dan akhbar. Mereka kelihatan mendapat lesen yang besar tanpa dipertikaikan oleh sesiapa. Tiba-tiba muncul fatwa yang menegaskan tentang ‘haram pengkid’ dan tidak pula menonjolkan tentang haram lelaki cuba menjadi wanita. Perkara-perkara yang seperti inilah yang menjadikan manusia bersalah sangka lalu menganggap sesuatu fatwa yang dikeluarkan oleh ‘insan-insan berjawatan’ itu mengambil kira soal kedudukan dan ‘keselesaan kerusi’ masing-masing. ... more.

Yang mana haram?

Amalan senaman yoga secara sistematik iaitu membabitkan gerakan fizikal, bacaan mentera dan matlamat penyatuan diri dengan tuhan bertentangan dengan syariat Islam.

Oleh itu Majlis Fatwa Kebangsaan hari ini mengharamkan umat Islam mengamalkan yoga secara sistematik itu kerana dibimbangi akan menghakis akidah umat Islam jika pengamalnya meneruskan amalan itu ke peringkat lebih tinggi.

Pengerusinya, Prof. Datuk Dr. Abdul Shukor Husin berkata, amalan fizikal iaitu senaman dalam yoga tanpa unsur-unsur mentera dan pemujaan pada zahirnya tidak menjadi kesalahan.... more.
Yang ni macamana pulak? KLIK SINI
Emmmm .... yang mana haram agaknya.

Kenyataan Anwar terbukti jua

Pahangdaily | Pada 3 Ogos lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim ada menyatakan dalam kempennya di Permatang Pauh "Jadi kalau anda semua sayang kita, pakatan pembangkang menang, minyak RM2 seliter, anda sayang Barisan Nasional (BN) minyak RM2.70 seliter,". Maka itu berita penurunan harga minyak hingga ke paras RM2.00 seliter hari ini sesungguhnya amat melegakan rakyat di seluruh negara. Terbukti janji itu terlaksana jua akhirnya. Memang sudah lama ia dinantikan, biarpun kerajaan BN nampak begitu liat untuk melakukan tindakan sebelum ini. Kini segalanya sudah terbukti, bahawa harga minyak boleh diturunkan mengikut pasaran semasa global. Kenapa ini tidak dilakukan sejak dulu lagi?.

Selama ini rakyat terus tersiksa menanggung derita. Terpaksa menerima segala ketentuan tanpa ada sesiapa yang menghalang. Kerajaan begitu rakus menggunakan kuasa yang ada untuk menekan rakyat supaya mengikut telunjuk mereka. Kuasa yang diberikan dalam setiap kali musim pilihanraya telah diselewengkan sewenang-wenangnya. Laungan "Tradisi Membela Rakyat" hanyalah retorik politik semata-mata. sebaliknya pabila sudah berkuasa, maka merekalah raja dan tidak mahu langsung mengambil kira rintihan rakyat jelata. Ini berlaku sejak sekian lama, biarpun berbagai desakan diajukan agar rakyat dibela. Namun mereka hanya pekakkan telinga dan berdiam sahaja.... more.

Suasana cemas menyelubungi Majlis Gapena bersama Dr M

Another brick on the wall | ..... Saya diberitahu seorang sahabat yang hadhir akan rasa cemas dalam nada suara dan pucat lesi rupa muka dikalangan masing-masing yang ke hadapan membincangkan mengenai politik Melayu yang dipimpin UMNO.

Akhbar berita hari ini terus memberi liputan kepada kempen serangan Dr Mahathir terhadap rasuah politik yang berleluasa dalam UMNO. Kenyataannya mengenai rasuah menyembut juga nama Najib.

Tentu ada yang memberi pelbagai pengertian kerana walaupun Mukhriz telah baiah kepada Najib, ayahnya tidak ada pujian langsung kepada Najib, melainkan teguran, kritikan dan nasihat. Satu masa dahulu Dr Mahathir pernah memanggilnya penakut.

Penulis menganggap Dr Mahathir sedang memberi tekanan terhadap Najib agar berani membuat keputusan, lakukan sesuatu yang sepatut, dan menunjukkan kepimpinan yang diharapkan rakyat dan negara. ... more.

SSCT ... Super Senior Cyber Trooper

Pensioners as bloggers? Pahang has three
NST | The pensioners can capitalise on their experience to explain the actual situation to the people besides providing feedbacks and opinions to the government, he told reporters after attending the Senior Citizens Day organised by the Pahang Chapter of the Malaysian Government Pensioners’ Association here today.

“More bloggers will be appointed. We value pensioners’ thoughts in our efforts to improve the state’s economy and prosperity and unity of the people,” he said.

Pahang Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob told the state legislative assembly recently that he was slandered by a blogger..... more.
Kalau kat Selangor .. kita panggil WECT "Warga Emas Cyber Trooper"

Policeman in ICU after assault by 30

NSt | MALACCA, A police constable was admitted to the Intensive Care Unit (ICU) of Malacca Hospital after he was assaulted by a group of 30 people at a restaurant in Ayer Keroh early yesterday.
Constable Mohd Fairus Shafie who was having supper at the restaurant between midnight and 2am suffered serious head injuries.

Malacca police chief SAC I Datuk Mazlan Mansor said Mohd Fairus, 22, was beaten up by a group of 30 people, some using crash helmets.

He said Mohd Fairus from Kota Tinggi, Johor, who was attached to the Melaka CID division was off duty at the time.... more.
Ganasnye orang Melaka .... Ishhhh ....
Apa salah polis ni agaknya?

Malay, Muslim NGOs lodge police reports

Star | ...Representatives from an umbrella body of Malay and Muslim non-governmental organisations lodged five police reports Sunday over several issues which they claimed endangered Muslim and Malay unity.

The Heritage Associations, Malay Cultural Organisations and Related Bodies Cooperation Network (Pewaris) urged the Government to act against groups which are asking for the abolition of the Internal Security Act (ISA).

They also lodged reports against the Hindu Rights Action Force (Hindraf), Gerakan Wanita chief Datuk Tan Lian Hoe and Sisters in Islam, the last for their remarks on the National Fatwa Council’s edict against pengkid or tomboys.... more.
Perkauman dah start balik ... .waspada

Dihukum walau tak cukup bukti

harakah | ... "Khamis lalu, lebih dua jam perbicaraan Nazman berlangsung. Menurut rakan saya itu, HEP tidak ikut hampir 80% prosedur perbicaraan. Hingga akhir, bukti yang mereka bawa tidak dapat dikaitkan secara terus dengan pertuduhan ke atas beliau," kata Zamri.

Bagaimanapun, tambahnya, mahasiswa menyedari bahawa pada akhirnya keputusan terletak pada HEP kerana mahkamah universiti seperti dikawal oleh HEP sendiri, di mana semua pendakwaraya, termasuklah panel hakim-hakim dan Ketua Hakim juga adalah TNC HEP sendiri.

"Akhirnya, mereka jatuhkan juga hukuman. Pertama, diberikan amaran keras dan kedua denda sebanyak RM200. HUkuman itu pun dijatuhkan dengan sebab Nazman merayu atas nama Melayu dan Islam, semoga dia dibenarkan belajar kerana dia masih tinggal satu semester saja lagi.

"Dia minta jika HEP nak hukum juga, walaupun tak cukup bukti, hukumlah dengan amaran keras, atau pun denda RM200," kata sumber tersebut. ... more.
Wakakakakak .... nak jatuh hukum juga. Wakakakakka ... .memalukan .
Macamana nak sorok muka ni? Nak pakai topeng, nak masukkan kepala dalam tanah ... aduiiiiii !!!

30% .... Macamana dia kira?

“Kami sedar banyak rungutan konon kami tidak menjalankan tugas, tak ada tindakan keras, tak ada siasatan, tetapi pada ketika kami mahu memenuhi kehendak ramai ini, kami ada tanggungjawab besar iaitu memastikan keadilan dicapai walaupun ia akan mengambil masa,” katanya.

Mohd. Hafarizam yang juga anggota lembaga disiplin itu serta penasihat undang-undang UMNO berkata, badan itu berpendapat adalah lebih baik orang yang bersalah terlepas daripada menghukum orang yang tidak bersalah.

“Menerusi penelitian saya, daripada sejumlah aduan yang kita terima, 30 peratus adalah berunsur fitnah atau `frame up’ iaitu orang yang kalah nak aniaya calon yang menang dan sebagainya,” kata beliau.

Justeru itu kata Mohd. Hafarizam, lembaga mengambil masa untuk menyiasat dan bertindak terhadap setiap aduan salah laku yang diterima, bagi memastikan tidak ada pihak yang teraniaya. ... more.
Beberapa hari lalu .. lapuran nya DI SINI
Beliau berkata, daripada 900 aduan yang diterimanya, kira-kira 40 hingga 45 peratus melibatkan politik wang manakala selebihnya adalah kes-kes salah laku pada mesyuarat-mesyuarat cawangan dan bahagian.
Dari jumlah tersebut .... 40 ke 45% dari 900 aduan bermakna ... 405 lapuran
dan kalau 70% dari jumlah lapuran tu, bermakna yang betul lapuran tentang rasuah berjumlah 283.5 lapuran.
Banyak tu !!!!!
Macamana mamat tu klasifikasikan antara sahih atau fitnah? Wekakakakkakkaka .... nak sembunyi yo?

SYED HAMID ALBAR SUGGEST BLOGGERS TO FORMULATE THEIR OWN CODE OF ETHICS

kamaltalks | .... Bloggers are very ethical and responsible in their postings and have given the readers the truth while most affected persons have tried their level best to curb by detaining these bloggers by using the police force under the Internal Security Act (ISA) in the name of national security or through the Sedition Act by claiming the article has been seditious in nature. These irresponsible officials fail to realise that the TRUTH REALLY HURTS.

Datuk Seri Syed Hamid Albar or his comrades must take responsibility of their actions and since they are responsible to the Malaysians for their wrongful acts would have to tender their resignation and face appropriate action.

Will Datuk Seri Syed Hamid Albar and his comrades undertake this before preaching others what to do.... more.
Sedang tunggu kawan kat kedai, suara dari belakang ...
"Encik nak beli ubat rambut tebal", kata suara dari belakang.
Aku berpaling terus memandang di tapak tangan... kelihatan sebekas minyak berlabelkan lelaki tampan berambut ikal mayang ... bila dongak melihat ke atas ... Alamak botak !!!

Kalau korang ... nak beli ke tak?
Aku jawab .." Tak per la dek."
Dalam hati, "Hamid albar jual minyak rambut tebal .... tak payah la."
Sama la jugak dengan orang gemuk, jual ubat kuruskan badan ... hish korang ni ngada ngada betul la.

Kerajaan Perak terbit 'Fakta', tangani propaganda Umno/BN

harakah | ...Menteri Besar Perak, Dato' Seri Muhammad Nizar Jamaluddin mengakui bahawa kerajaannya sekarang sejak ditubuhkan sembilan bulan lalu hingga ke hari ini sering diburuk-burukkan dengan pelbagai tohmahan dan propaganda jahat Umno-BN.

Menurutnya, disebabkan Jabatan Penerangan sedia ada tidak dipercayai langsung, maka terpaksalah kerajaan negeri ketika ini menubuhkan unit Penerangan khas untuk memerangi perbuatan umno/BN yang tidak bertanggungjawab untuk melemahkan kerajaan negeri.

"Maka hari ini dengan tugas sulung unit tersebut telah menerbitkan buletin Edisi Khas FAKTA mempunyai empat muka surat untuk menangkis berita-berita dan isu-isu terkini seperti 'MB rampas kamera', 'Wartawan media arus perdana putar belitkan fakta Cukai Pintu MBI' dan fitnah oleh umno-BN tentang Perjanjian Pangkor 11 itu, dapat dipatahkan,"jelas Muhammad Nizar semasa berucap merasmikan majlis Urus Setia Penerangan Kerajaan Negeri Perak di Dewan Serbaguna, Bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) di sini semalam.

Tegasnya, Kerajaan Perak mulai dari sekarang akan menggunakan FAKTA untuk membalas balik propaganda dari umno-BN.

"Jika terdapat isu-isu panas memburukkan Kerajaan ianya diterbitkan segera sebagai 'balas balik' untuk rakyat membaca dan mengetahui kedudukan sebenarnya.

"Ianya diberi percuma dan dicetak sebanyak 30,000 naskah setiap keluaran,"katanya. ... more.
Siapkan lawyer .... saman media BN@UMNO sampai rentung.
Seminggu satu saman, lama lama kita gadai Utusan dan mangkuk yang lainnya.
Apa kata botak arab ....Perlu ada kod etika penulis blog, komuniti Internet
Wakakaka .. blog je. media tak payah .. mangkuk tingkat !!!

Kenapa Ahli Majlis Khoo letak jawatan

marhaendaily

PERLETAKAN JAWATAN KHOO CHIN MIN
SEBAGAI AHLI MAJLIS DAERAH KUALA SELANGOR

Setelah Pilihanraya umum ke 12, kita sedia maklum bahawa Negeri Selangor dan 4 lagi kerajaan negeri telah bertukar tampuk pemerintahannya daripada Barisan Nasional kepada Pakatan Rakyat.

Negeri Selangor dipimpin oleh YAB Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar merangkap Ketua Perhubungan PKR Selangor.

 • Harapan rakyat adalah tinggi agar satu perubahan secara menyeluruh di semua peringkat pentadbiran berlaku demi kesejahteraan rakyat dan penduduk Selangor.
 • Malangnya, tidak semuanya berlaku seperti yang diharapkan.
 • Walaupun Pakatan Rakyat menguasai pemerintahan di peringkat kerajaan negeri, ia tidak berlaku diperingkat Kerajaan tempatan sebagai satu organ pemerintahan sesebuah negeri dalam sistem yang sedia ada.
 • Di peringkat Kerjaan Tempatan atau Majlis Daerah, adalah amat pelik bahawa Ahli Majlis tidak langsung mempunyai kuasa menentukan halatuju sesebuah PBT sebaliknya berpusat kepada Yang DiPertua Majlis Daerah (YDP)
 • Keadaan ini menjadikan Ahli-ahli Majlis "Rubber Stamp, ceremonial" dan tidak lebih sebagai pelengkap kepada PBT.
 • Ahli Majlis secara umumnya merupakan wakil kepada kerajaan negeri di peringkat PBT untuk mempastikan dasar-dasar kerajaan negeri laksanakan.
 • Ahli Majlis kehilangan maruah kerana dasar kerajaan negeri tidak diikuti oleh Yang Di Pertua yang masih terikut-ikut budaya lama yang Rasuah, Kronisma dan Nepotisma.
 • Yang Di Pertua MDKS sering mengadakan mesyuarat tanpa mengikut agenda. Ahli-ahli Majlis tidak dibenarkan untuk membincangkan perkara-perkara berbangkit.
 • Dalam mesyuarat penuh pada 30 Oktober 2008, YDP MDKS tidak mengikut susulan membincangkan pembentangan Anggaran Belanjawan 2008/2009, laporan Ketua Audit Negara bagi tahun berakhir 31 Disember 2007 dan lain-lain hal berbangkit. Beliau terus sahaja membuat ucapan penangguhan.
 • Apakah Ahli Majlis tidak berhak membincangkan bajet 2008/2009 MDKS? Apakah Ahli Majlis tidak berhak membincangkan perkara yang amat penting bagi pembayar cukai Daerah Kuala Selangor?
 • Aduan dan masalah rakyat yang dibuat oleh ahli majlis tidak dihiraukan oleh MDKS sebaliknya apabila aduan dibuat oleh pihak Barisan Nasional begitu segera diberi perhatian dengan menurunkan pasukan besar. Ini berlaku dalam kes Pasar Awam di Pasir Penambang. Mengapa ada double standard? Atau YDP MDKS bermain politik?
 • Banyak lagi aduan-aduan yang tidak dilayan dan tidak diambil tindakan di kawasan lain seperti Puncak Alam, Sungai Buluh, Pasar Awam Taman-taman Perumahan di Daerah Kuala Selangor.
 • Di MDKS terbukti penyalahgunaan kuasa oleh YDP MDKS begitu berleluasa dalam pengagihan kerja-kerja hanya tertumpu kepada sekumpulan orang tertentu tertentu tanpa mengikut prosedur yang telus. Terdapat beberapa orang yang mengusai terlalu banyak projek-projek MDKS.
 • Perbelanjaan yang tidak terancang meruncingkan kewangan Majlis sehinggakan kepentingan yang perlu didahulukan atau diberi keutamaan, dipinggirkan. Sebaliknya perkara yang tidak penting didahulukan seperti lawatan ke luar negara.
 • Baru-baru ini seorang Pegawai MDKS membuat lawatan ke luar negeri atas alasan promosi pelancungan Kuala Selangor.
 • Lawatan seperti ini seperti menjadi keseronokan sedangkan jika dilihat peningkatan pelancungan masih ditahap lama.
 • Pegawai Perhubungan Awam dan Pelancungan MDKS membazirkan wang rakyat melalui lawatan sedangkan kebajikan pengayuh sampan dipusat pelancungan kelip-kelip tidak dipelihara.
 • Penubuhan Pusat Khidmat Ahli Majlis sepertimana diumumkan oleh kerajaan negeri tidak dilaksanakan dengan alasan kekurangan peruntukan.
 • Namun projek pemeliharaan ikan air tawar dan reptilia yang membazir terus dilaksanakan dengan peruntukan yang banyak.
 • Saya yakin, banyak penyelewengan akan berlaku dalam urus tadbir kewangan MDKS 2009 ini. Inilah kemungkinan mengapa YDP MDKS enggan menyentuh belanjawan 2008/2009 untuk dibincangkan. Kemungkinan ada agenda tersembunyi berbaur politik oleh YDP MDKS.
 • Sejak kebelakangan ini beberapa berita berkaitan disiplin segelintir penjawat di MDKS amat rendah. Berlakunya beberapa skandal yang amat memalukan melibatkan pekerja MDKS. Ini menunjukkan YDP MDKS gagal membentuk warga kerja Majlis yang berdisiplin serta berhemah tinggi dan bebas rasuah.
 • Justeru, saya ingin menarik perhatian Kerajaan Negeri Pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim dan Exco PBT YB. Ronnie Liu supaya mengkaji semula dasar kerajaan negeri dalam PBT.
 • Satu proses "penjanaan semula" perlu diusahakan segera, jika tidak segala manifesto kerajaan Pakatan Rakyat yang diwar-warkan semasa PRU 12 akan hanya menjadi igaun ngeri kepada rakyat dan pembayar cukai serta pendokong-pendokong kerajaan PR Selangor di Pilihanraya akan datang.
 • Saya juga amat yakin melalui perhubungan dengan rakan sejawat di PBT-PBT lain seluruh Selangor, keadaan yang sama berlaku dimana sebilangan besar YDP-YDP bermaharajalela dan membelakangkan hasrat kerajaan negeri dan masih terikat dengan mentaliti jumud kerajaan lama.
 • Kepada YDP MDKS, saya ingin memberi ingatan tegas bahawa rakyat sentiasa memerhati tingkah laku anda. Saya juga meminta kepada YDP MDKS, jika mahu bermain politik sila letak jawatan.
Komen wak
MB kena buka mata sikit. Cukup la tidur tu. Jangan di biarkan terlepas mangkuk mangkuk YDP dan DAtuk Bandar yang teruskan budaya UMNO.

Tender pelik di YAYASAN SELANGOR, untuk sapa?

Selangortoday
BERIKUT ADALAH SATU TENDER YANG AMAT MENYELEWENG DIKELUARKAN OLEH YAYASAN SELANGOR PIMPINAN PENGURUS BESARNYA HAJI TAKRIL TASUKI.

Berapa besarkah nilai tender ini sehingga borangnya dijual pada harga RM2000.00 dan RM1500.00. Biasanya kerja yang bernilai berpuluh juta sahaja dijual pada harga sedemikian.

Bahawa setiap buah Asrama Yayasan tidak melebihi 300 pelajarnya atau kurang. Jika satu kepala RM11 sehari, anda kiralah sendiri. Layakkah harga kertas tender dijual begitu mahal?

Biasanya seorang petender akan memasuki tender pada satu tajuk dengan beberapa borang, biasanya 3 untuk memberi kemungkinan kejayaan yang lebih. Bagaimana jika satu tajuk 3 borang, maka bermakna RM6,000.00. Bagaimana jika 5 tajuk? RM15,000 dan kemungkinan gagal masih ada.

Menurut sumber di Yayasan, petender tidak akan dikembalikan wang membeli borang. Apakah puak-puak UMNO dalam Yayasan Selangor ini terlalu tidak pandai dan tidak mengerti apa itu konsep tender?... more.

JHEAT hadap istana isu Ayah Pin

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) yang dikatakan gagal bertindak terhadap ketua ajaran sesat, Ariffin Muhammad atau Ayah Pin akan menghadap pihak Istana di Kuala Lumpur esok untuk memberi penjelasan.

Dijangka turut sama dalam pertemuan itu ialah Ketua Polis negeri, Datuk Mohd Shukri Dahlan dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Muhammad Ramli Nuh.... more.
Macam ada pilih kasih lak. .... wakakakak
Kerajaan Langit alternatif barisan nasional ... kalau kalau sebegai Kerajaan Malaysia .. diorang boleh gi ke langit untuk jadi kerajaan kat sana. Aku nak jadi calun parti BEBAS ... wakakaka

Fatwa Council deems ancient form of exercise from India 'haram'

The National Fatwa Council has declared that yoga is haram (prohibited) in Islam and Muslims are banned from practising it.

Its chairman Datuk Dr Abdul Shukor Husin said yoga had been practised by the Hindu community for thousands of years and incorporated physical movements, religious elements together with chants and worshipping, with the aim of “being one with God”.... more.
Ok mari semua ....
Cabut lidi. Hari ni kita nak tetap kan fatwa.
Sapa lidi pendek ... Haram, Lidi panjang ... Halal.
Boss .... apesal semua lidi pendek ni?
Wakakak

Dan ini kenyataan dari majlis FATWA yang boleh di terima akal
"Bagaimanapun, pergerakan amalan fizikal yoga tanpa unsur berkenaan yang dilakukan pada zahirnya (secara luaran) tidak menjadi kesalahan, tetapi tidak digalakkan kerana ia adalah salah satu komponen daripada keseluruhan amalan yang diharamkan itu. - Bhairan
Main alat musiz haram!!! ....
Apa taknya, time solat pun korang belasah semacam je sampai lupa nak solat. Wakakakak

Sifir babi Kedah

Saja ... pagi pagi ni nak bagi panas sikit bontot
Korang rujuk kenyataan Mahathir ... yang dulu di kenali sebagai Mahafiraun....wakakak

Pas tidak mampu bersuara - Dr. Mahathir
Pas kini tidak mampu bersuara malah banyak tindak-tanduknya hanya untuk memuaskan parti lain termasuk membenarkan penternakan babi di kawasan kampung orang Melayu.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Pas rela menerima perkara itu, malahan tidak lagi berani untuk bercakap mengenai penubuhan negara Islam.

Oleh itu kata beliau, orang Melayu juga tidak boleh mengharapkan Pas untuk melindungi hak-hak keistimewaan mereka memandangkan parti itu lebih kecil daripada DAP walaupun mempunyai penyokong yang ramai.... more.
Isu babi ni bukan isu baru ... dulu lagi dah ada. Masa lepas .. diorang tak pantau. Babi yang lahirkan anak sampai 15 ekor satu ibu, jadi tak terkawal. Dulu ada gak warning warning ni...tapi kena huloq ... senyap. Bila dah 50 tahun UMNO memerintah, diorang baru perasan. babi tak boleh mengundi. Rugi bagi babi lahir ramai anak. Tapi nak gostan tak boleh senbab takut tokey babi tak nak undi depa.

So ... bila kerajaan baru memerintah,babi ni depa nak control. Nak jadikan kandang moden sebagainya. Yang menarik ... Kelantan dah di perintah PAS sejak 18 tahun dulu. Jadi isu babi ni di kawal sejak dulu. Tu sebab di Kelantan tak dak kandang komersial .. .depa ternak kat dalam kandang kecik untuk makan sendiri. Ni otak pandai je boleh pikir, tapi kalau otak korang sebu macam UMNO ... susah nak terima logik akai.

Sekarang puak puak UMNO ni nak buat onar ... jadikan isu BABI ni satu isu besar. Bukan apa .. depa ada jentera. Suruh turun protes ...tak der hal. Ramai boleh turun, syarat nya bagi duit je. Pastu pulak, kalau nak protes tak perlu permit sebab dahi yang gi protes ada lambang keris, yang luluskan protes pun ada lambang keris.

Sifir nya itu je ... semua yang nak kontrol ternakan babi adalah negeri yang dulunya negeri UMNO. Wakakak Sonang ba itu ... wakakakakakak

Orang kampung komplen

Utusan cari mangsa untuk interview ... korang baca kenaytaan di bawah ni.

Penduduk tidak puas hati papan tanda bahasa lain
Kakitangan kerajaan, Mohd. Don Alfian Yacob, 49, berkata, kerajaan negeri sepatutnya menghormati bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara dan sebagai bahasa yang digunakan oleh majoriti masyarakat.

"Kenapa kita perlu melakukan pengubahsuaian seperti ini sedangkan pelancong luar negara sendiri ramai yang mempelajari bahasa Melayu untuk memudahkan mereka berkomunikasi.

"Kita sepatutnya mencontohi negara-negara seperti Jepun, Indonesia dan Jerman yang menggunakan bahasa ibunda mereka sepenuhnya untuk menunjukkan identiti mereka," katanya ketika ditemui Mingguan Malaysia di sini hari ini.... more.
Jap aku nak gelak
Wakakakakka ...wakekekekekek.hehehhe
Hahhahah gegegegege.... [trooooottttt....pot..pot..pot...pruuuuuiiiiiiiiiiittttt]
Mangkuk mana lak yang di interview ni.
Cerita pasal tanda jalan .... kena ikut cam jepun.
Belajar matematik .. tak payah ikut jepun ... .wakjakakkakakak
Alahai .... "pot pot pot ... terkentut sekali lagi.

Dulu masa Mahathir suruh peniaga nak tukar timbang dacing ke matrik ... punya la susah.
Orang penang rupanya masih ramai yang otak dacing ... tak nak tukar metrik .. .wakkakak
Nak jadi cam orang jepun konon... Kah kah kah

Rayuan membantah tanda jalan ... wakakak

Rakyat Pulau Pinang diminta bertindak tegas membantah langkah kerajaan negeri itu yang berdegil dan mahu meneruskan cadangan untuk menamakan jalan pada papan tanda dalam bahasa lain selain bahasa Melayu.

Ketua II Gabungan Penulis Nasional (Gapena), Prof. Datuk Dr. Abdul Latiff Bakar berkata, sudah tiba masanya rakyat di negeri itu bersatu serta menunjukkan ‘kejantanan’ sebenar dalam isu tersebut.

‘‘Tindakan kerajaan Pulau Pinang disifatkan degil dan tanggungjawab kini terletak di tangan rakyat negeri itu sendiri untuk menentangnya. - Utusan
Bangun bangun bantah!!! Wakakak
Ada yang rayu suruh rakyat Penang membantah ... Ish ish ish ..
Professor cap ayam....
Baca berita ni, Tarik pakar tempatan pulang ke tanah air.
Sebab semua yang terror dah blah kat tempat lain ... yang tinggal, professor yang cap ayam. Syarat jadi professor kena 'pangkah dacing'. Wakakakakka ...

Posting terkini

Blog Archive