KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

May 16, 2008

Terima kaseh dari Radenjowo

Rujukan - 1,000,000 sejuta pengunjung ..... huhuhu

Maka berterima kaseh lah di atas ucapan tahniah yang wak terima diatas pencapaian 1 juta klik blog no2umno. Wak sebut 1 juta klik dan bukan 1 juta pengunjung. Kerana istilah membawa maksud yang berlainan.

Maka ada yang mempertikaikan tentang jumlah jutaan klik yang blog ini perolehi. Wak setuju dengan apa yang pemberi komen cuba katakan. Sebenarnya jumlah klik bukan lah menjadi isu. Cuma sekadar untuk menyedapkan hati. Maklumlah, mengendalikan blog ni, bukan ada gaji pun.

Cuma sedikit rasa berbaloi setelah sekian lama berusaha untuk mencipta rekod sendiri. Tiada kena mengena atau membandingkan antara blog blog yang lain. Ada juga blog yang sudah pun memperolehi kunjungan melebihi 4 juta klik Rocky Bru dan 2 juta klik Sloone. Mereka ini adalah orang lama dan mempunyai jutaan peminat. Begitu juga Malaysia today yang mempunyai jutaan layaran pada satu hari. Wak cukup tabik kepada mereka kerana mereka adalah orang lama dan blog mereka mempunyai identiti mereka sendiri.

Tentang kandungan di dalam blog no2umno. Sudah tertulis di dalam biodata dan status blog ini. Mari wak ulangkan sekali lagi .....

Blog no2umno adalah
koleksi berita berita internet, media dan artikel. Yang aku hasilkan, yang aku cilok dan yang aku kebas. Harap maaf.
Itu lah yang wak tulis tetapi di dalam usaha cilok mencilok no2umno tetap mengekalkan nama penulis. 'Link' atau 'Rujukan' akan ditulis dalam setiap artikel dan berita yang diambil. Tidak terfikir langsung untuk mencilok dan menulis nama No2umnO sebagai penulis. Kalau dihasilkan sendiri, maka ditulis dibahagian atasnya dengan nama Radenjowo.

No2umo akui mengambil berita berita dan artikel dari laman web dan blog lain. Bukan semua yang dihasilkan sendiri. Membuat artikel bukan perkara yang mudah. Tambah tambah lagi faktor masa dan kelulusan yang wak tidak miliki. Kemungkinan di dalam seminggu hanya ada satu atau dua dan selainnya lebih kepada pendapat dari laman blog serta berita berita yang diperolehi dari mana mana laman web berita tempatan. Mungkin ada ulasan dan mungkin tidak, merujuk kepada mood hari hari tertentu.

Ada juga yang mengantar email untuk disiarkan di blog ini. Asal artikel itu sesuai maka wak akan siarkan. Tiada lagi yang wak tolak rasanya. Ini dilakukan semata mata untuk memberikan ruangan pendedahan dan galakan agar lebih ramai yang mahu menceburi dunia blogger serta melahirkan apa yang terbuku di dalam hati mereka. Jangan pendam perasaan kerana boleh bikin manusia gila.

Akhir kata, biar pun apa .... yang pasti No2umnO adalah tempat untuk anda melepaskan geram dan dendam dengan cara berbudi bahasa. Yang kesat kesat tu, wak terpaksa buang kerana bimbang ada yang tersentuh hati dan perasaan.

Kepada yang mahu tahu tentang blog .... sila rujuk pada artikel yang cukup menarik di dalam laman blog Kuda Kepang BLOGGERS DI MAYAPADA, MANUSIA DI BUMI NYATA

Media on the mat for leaking out report

malaysiainsider - [...] Police reports were today lodged against the Berita Harian, New Straits Times and The Star by the Prime Minister’s Department for breaching the Official Secrets Act and publishing excerpts of the report before the Cabinet ruled that it could be made public.

The Malaysian Insider has learnt that commission members, ministers and Umno politicians have been upset with several newspapers for breaking the embargo on the explosive report which confirmed what Malaysians long suspected – that the appointment of judges during the Mahathir era was manipulated by individuals close to the then prime minister.

Star, the country’s top-selling English daily, broke the first story – a day after commission members presented it to the King – and reported that the commission verified that lawyer Datuk V.K. Lingam was speaking to former Chief Justice Tun Ahmad Fairuz Abdul Halim on the telephone when he was captured on the tape. During the conversation, Lingam seemed to be brokering the appointment of judges.

The paper subsequently followed that exclusive with two other reports. These reports were picked up and translated by the Chinese language newspapers.

Today, the NST and Berita Harian on its front page said that the commission found that former deputy minister in the Prime Minister’s Department Tengku Adnan Mansor and businessman Tan Sri Vincent Tan had direct influence in the appointment and promotion of judges.

It also reported that the commission made observations on the evidence given by Tun Dr Mahathir Mohamad and noted that the former PM had a "narrow interpretation" to the meaning of the word consultation in the appointment and promotion of judges.

The Malaysian Insider understands that the reports in the NST and BH provoked a strong reaction from some Umno members, who wanted to know why the party’s secretary-general was being shamed in Umno-owned publications even before the commission’s report had been discussed in Cabinet and made public. >> selanjutnya

Adnan dicabar beli semula tanah Umno

malaysiakini - [...] "Tidak perlu mengugut saya kerana Adnan sendiri telah tahu perkara tersebut.

"Saya mencabar Adnan supaya membeli semula tanah itu kerana ia milik parti," kata bekas setiausaha perhubungan Datuk Ahmad Tajuddin Sulaiman kepada Malaysiakini hari ini.

"Kisah ini memang benar dan penjualan tanah itu telah empat tahun lalu."

Beliau mengulas kenyataan Adnan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadapnya susulan aduannya tentang hal itu kepada presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, timbalannya Datuk Seri Najib Razak dan ahli-ahli Majlis Tertinggi dalam surat bertarikh 5 Mei.

Menurut Ahmad Tajuddin, menteri besar itu mahu mengambil tindakan undang-undang termasuk saman fitnah ke atas ketua bahagian Paya Besar itu seperti ucapan Adnan dalam rakaman cakera padat video (VCD).

Menurutnya lagi, Adnan juga mencabarnya tentang kesahihan jualan tersebut dalam ucapannnya yang dirakam dalam satu perjumpaan dengan ketua-ketua cawangan di satu bahagian di Pahang baru-baru ini.

"Adnan mencabar saya supaya membuka kitab (rekod untuk memastikan sama jualan itu terjadi atau tidak)," kata Ahmad Tajuddin, sambil menambah VCD itu beliau edar kepada semua pemimpin atasan dan ketua bahagian Umno seluruh negara.>> selanjutnya

Rakyat boleh dapat air percuma dengan menukar meter sendiri

Imageharakahdaily - [...] Menurutnya lagi cepat, penduduk menukarkan, lagi cepat mereka mendapat air percuma sebanyak 20 meter padu sebagaimana kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat menjanjikan dalam manifesto pilihanraya Barisan Alternatif Selangor baru-baru ini.

"Sekiranya mereka menukar kepada meter sendiri ia satu pelaburan kerana kita akan bagi air percuma sebanyak 20 meter padu dan ini pun insentif untuk Syabas (Syarikat Bekalan Air Selangor) juga.

"Kalau tidak Syabas pun tak seronoklah, kita bagi air percuma," katanya dalam sidang akhbar selepas beliau menutup program Pembangunan Belia Negeri selangor di Kem Bina Semangat Yayasan Selangor, Ampang pecah, Kuala Kubu Bahru, Selangor, semalam.

Beliau berkata, sekarang baru penduduk rumah pangsa sedar bahawa harga air mereka lebih mahal berbanding rumah lain.

Bagaimanapun katanya, terpulang kepada penduduk sama ada mereka hendak menukar ataupun sebaliknya. >> selanjutnya

SOALAN DAP [Rasah] DIUBAH?

Suarakeadilan
Parlimen, 15 Mei (SK) – Soalan asal Loke Siew Fook (DAP-Rasah) ditukarkan tanpa izin. Soalan tersebut meminta perincian perbelanjaan PLKN sebanyak RM 2.37 bilion serta penyenaraian syarikat yang mendapat kontrak PLKN.

Apa yang menghairankan bagaimanakah soalan tersebut ditukarkan? Siapakah dalang yang menukarkannya? Apakah motif soalan tersebut diubah?

Berikutan itu, pihak kerajaan hanya menjelaskan secara umum perbelanjaan peruntukkan program tersebut mengikut pecahan tahun tidak secara terperinci.

Kerajaan seharusnya bertanggungjawab menjelaskan secara terperinci perbelanjaan program (PLKN) sepanjang tempoh 2004-2008 sebagaimana yang diminta soalan asal.

Peruntukkan tahunan PLKN adalah antara RM 565 juta - RM 608.6 juta mulai 2004 hingga 2008. Ini melebihi daripada bajet asal sebanyak RM 500 juta setahun. – Zuwairi Zakwa

Selamat Hari Guru!

by : ciklee

Sedar tak sedar, hari ini ialah hari guru! Walaupun sudah lama meninggalkan sekolah, tapi saya masih ingat pada tarikh ini. Masa sekolah dulu, tarikh ini merupakan tarikh yang istimewa. Pasalnya hari ini tak ada kelas macam biasa. Yang ada penyampaian hadiah, persembahan dan macam-macam yang best lagi termasuk makan.

Pada saya, hari guru ini tidak patut disempitkan kepada guru-guru di sekolah menengah dan rendah sahaja. Pensyarah-pensyarah pun guru. Ustaz-ustaz yang mengajar kat surau-surau dan masjid-masjid pun guru. Motivator-motivator, pendakwah bebas semua guru. So, pada saya skop sambutan dan penghargaan patut diperluaskan lagi.

Di samping menghargai jasa-jasa guru, saya merasakan mungkin ada baiknya kita meneliti hasil dan kejayaan sistem pendidikan hari ini. Tidak dinafikan memang ramai tenaga professional yang berkhidmat di luar dan dalam negara dihasilkan, tenaga penyelidik yang berwibawa terhasil dan sebagainya. Tapi pandangan saya sebagai orang biasa yang tak ada kepentingan apa-apa ini, sekolah kita hari ini lebih banyak menghasilkan mat-mat rempit, minah-minah bohsia, mat-mat rappers, gang starz-gang starz dan mat-mat metal.

Sesuatu yang tidak kena di sini. Dengan sistem pelajaran hari ini yang berorientasikan peperiksaan semata-mata, banyak perkara yang tercicir. Mata pelajaran agama Islam semakin dikurangkan untuk memberi ruang kepada mata pelajaran yang lebih penting. Sekolah-sekolah terutamanya sekolah harapan negeri atau negara menumpukan kepada peperiksaan dan kuiz, sehingga hampir tiap-tiap bulan pasti ada kuiz dan peperiksaan bagi setiap mata pelajaran. Sehingga cikgu-cikgu tidak sempat menanda kertas peperiksaan bulan lepas, dah kena buat soalan peperiksaan bulan ini.

Ditambah dengan sukatan mata pelajaran sains dan matematik di dalam bahasa Inggeris. Yang pening akan semakin pening. Yang tertinggal akan semakin tertinggal. Sekolah-sekolah kita lebih menumpukan perhatian untuk mengeluarkan robot-robot bernyawa daripada seorang manusia yang kreatif dan boleh berfikir sendiri. Insan-insan yang boleh berfikir di luar kotak. Insan-insan yang mampu membangunkan tamadun moden yang lebih dinamik. Mencari kembali jati-jati diri yang telah hilang dilupuskan oleh penjajah-penjajah.

Sistem yang digunakan oleh sekolah-sekolah kita kebanyakannya warisan daripada penjajah-penjajah. Sudah hampir 50 tahun kita merdeka, nak masuk 51 tahun pun sekarang ni. Tetapi mengapa kita tidak boleh mengunapakai sistem dan mata pelajaran kita sendiri. Yang di bentuk dan di reka sendiri oleh orang-orang kita, bangsa-bangsa kita. Untuk melahirkan insan-insan syumul dan yang mempunyai jati diri. Adakah sejarah yang tertulis di dalam buku-buku sejarah di sekolah-sekolah kita hari ini merupakan sejarah yang benar-benar tepat. Atau ia adalah satu konspirasi penjajah, untuk menjauhkan kita dari jati diri kita yang sebenarnya?

Inilah permata-permata yang perlu dikorek. Dihasilkan dari sekolah-sekolah kita. Mendidik anak-anak bangsa untuk melahirkan bangsa yang kuat. Yang boleh menghasilkan identiti diri yang jati. Terlalu banyak perjuangan dan pengorbanan yang dilakukan. Namun, berapa ramaikah yang benar-benar sanggup terjun untuk merealisasikannya. Saya cadangkan Menteri Pelajaran yang sedia ada ditukar kerana pada saya, sistem pelajaran pada hari ini semakin punah dan ranah. Semoga hari ini akan memberi nafas baru kepada sistem pendidikan kita. Selamat hari Guru kepada setiap insan tidak kira jika jawatan anda bukan cikgu. Kerana kita sentiasa belajar dan di ajar.

Lawati - http://azzlie.blogspot.com

Kerajaan 2 bulan pun boleh dibubar - SPR

Mstar - "Tiada peruntukan undang-undang yang mengatakan pembubaran tidak boleh dibuat (dalam masa tiga bulan selepas kerajaan dibentuk), tiada undang-undang," kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar ketika dihubungi mStar Online hari ini.
Sehubungan itu, kata beliau, menjadi budi bicara Perdana Menteri untuk mendapatkan perkenan Yang di-Pertuan Agong bagi membubarkan Parlimen.

Begitu juga bagi pembubaran Dewan Undangan Negeri dengan memperoleh perkenan Sultan ataupun Gabenor, kata beliau.

Negara tidak pernah menyaksikan perkembangan seumpama itu sebelum ini, tetapi peruntukan undang-undang tidak menghalang kerajaan semasa berbuat demikian.

Pilihan raya umum ke-12 diadakan 15 bulan sebelum mandat tahun 2004 berakhir.

Meskipun pilihan raya umum diadakan 8 Mac lalu tetapi mandat kerajaan semasa persekutuan bermula hanya apabila Parlimen mula bersidang.

Parlimen ke-12 mula bersidang 29 April lalu dan penggal pertama mesyuarat akan berakhir 27 Mei ini. Beberapa negeri juga telah mula mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri masing-masing >> selanjutnya

Pemuda PKR Sabah buat laporan polis terhadap Ahli Parlimen Kota Belud

Utusmeloya - [...] Abdul Razak, yang juga seorang peguam, membuat laporan itu di Balai Polis Karamunsing dekat sini petang ini, dan meminta polis menyiasat sama ada dakwaan itu menyalahi peruntukan Akta Kanun Keseksaan dan Akta Pilihan Raya.

"Kita mahu beliau mengemukakan bukti. Sesiapa pun boleh buat dakwaan dan jika beliau gagal berbuat demikian ia adalah satu perbuatan fitnah semata-mata untuk mencemar imej parti,” katanya kepada pemberita di sini.

Semalam, Abdul Rahman berkata pembangkang yang terdesak untuk menjatuhkan kerajaan Bn sanggup menawarkan ganjaran besar sehingga boleh memberi kesenangan hidup kepada dua tiga generasi keluarga Ahli Parlimen yang berpaling tadah.

Malah, beliau dilaporkan berkata, telah dikunjungi wakil pembangkang minggu lepas serta minggu sebelumnya untuk memujuknya menyertai Pakatan Rakyat dan dijanjikan kedudukan dalam kerajaan. >> selanjutnya

Nik Aziz cadang Raja-raja perjelas hak ketuanan Melayu

Utusmeloya - Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Mat mencadangkan agar Raja-raja Melayu menjelaskan isu hak ketuanan Melayu setelah ada pihak sudah berani mempertikaikannya.

"Raja-raja Melayu perlu memperbetulkan apa-apa kesilapan yang menyebabkan bangsa Melayu dipertikai sekarang,” katanya ketika berucap pada ceramah mingguannya di sini hari ini.

Menurut Nik Aziz sekiranya sultan mendiamkan diri tanpa bertindak dalam menyatakan hak Melayu di negara ini selagi itu ia akan dipermainkan oleh pihak lain yang cuba mengambil kesempatan untuk sesuatu matlamat.

Kenyataan Pengerusi DAP Karpal Singh baru-baru ini mempertikaikan kuasa Sultan Perak dalam isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak telah menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan masyarakat Melayu yang menganggap ia mencabar kewibawaan orang Melayu. >> selanjutnya

Two policemen plead not guilty to robbing Indian worker

NST - Two policemen were charged and pleaded not guilty in the Sessions Court here today to robbing a general worker from India of RM1,200.
Rizam Marzuki Mohd, 27, and Faizul Mustapa, 37, of Brickfields police station are alleged to have robbed Seturahman Sundaram, 27, along Jalan Nyaman Satu, Taman Gembira, at 10.30am on May 10.

The charge under Section 395 of the Penal Code carries up to 20 years in jail and whipping upon conviction.

Judge Mohamad Sekeri Mamat allowed Rizam and Faizul bail of RM15,000 with one surety each and fixed June 20 for re-mention to enable them engage counsel.

The two accused failed to post bail.

Sabah MP crossover for real — via defunct party

ghapur sallehmalaysiainsider - It is almost fait accompli. A clutch of Sabah MPs will leave the Barisan Nasional, resurrect a defunct Sabah political party and then join Pakatan Rakyat.

When Kalabakan MP Datuk Ghapur Salleh sketched a similar scenario in Parliament this week, he was merely referring to a plan being cobbled together after a series of meetings between several Sabah MPs and representatives of the Opposition, including a recent meeting in Hong Kong with Datuk Seri Anwar Ibrahim.

The plan calls for BN MPs from Sabah to ratchet up the pressure on the Abdullah administration over lack of representation in the Cabinet, growing interference by the federal government in the running of the state and the problematic illegal immigrant situation.
The main pressure point will be the demand for oil royalties for Sabah to be increased from 5 per cent to 20 per cent — a demand the Sabah MPs know Abdullah will have difficulty fulfilling anytime soon. >> selanjutnya

Assemblyman among those questioned in RM1m bribe case

thestar - Several people were called to the Selangor Anti-Corruption Agency (ACA) on Friday to assist in investigations into a 57-year-old community leader held for asking for a RM1mil bribe.

Among those present at the ACA office to record their statements was Selangor state assembly speaker Teng Chang Khim.

When met at the state ACA office on Friday, its director Ja’afar Mahad said the agency had recorded statements from Teng and others to help in investigations into the case.

“More people would be asked to assist the investigations,” he said but declined to elaborate further.

The suspect, who is also a businessman and a well-known figure in Klang town, was arrested on Wednesday by the ACA for asking RM1mil in bribe to help settle the suit filed by Chinese teenager Xu Jian Huang’s family.>> selanjutnya

PM's Department lodges police report against newspapers

Thestar - The Prime Minister's Department has lodged a police report against several newspapers for publishing the findings of the Royal Commission of Inquiry into the Lingam video clip before they were made public.

It is learnt that a senior official from the department lodged a police report on Friday morning at the Putrajaya police headquarters.

Kuala Lumpur CID chief Senior Asst Comm II Ku Chin Wah confirmed that a report has been lodged but declined to elaborate.

It is also learnt that the police are expected to classify the report under the Official Secrets Act.

The Star and several other newspapers, as well as online news portals, published several of the report's findings and recommendations several days ago.>> selanjutnya

Another 400ha of land illegally cleared in Selangor

thestar - [...] Sekinchan assemblyman Ng Suee Lim said the site was a short distance from the illegal clearing found earlier and seemed to be outside the water catchment area but still within the forest reserve.

“Judging from the oil palm trees there, it seems the land had been cleared at least three years ago and we suspect the same syndicate (as highlighted earlier) is involved,” he told a media conference Friday.

It was reported on May 7 that 650ha of land in the water catchment area in Kuala Selangor, including the Raja Musa Forest Reserve, had been illegally cleared by a syndicate over the past two to three years.

The syndicate later “sold” plots of land at the site for farming even though it did not own them.

Ng said the syndicate had also leased land for farming at the new site without any documentation and farmers were charged RM1,500 for each 0.8ha plot.>> selanjutnya

Siasat Mahathir & 5 lagi

bm version lingam tape probe the gang of sixmalaysiakini - [...] Lima tokoh tersebut - dua bekas ketua hakim negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim dan Tun Eusoff Chin, peguam kanan Datuk VK Lingam, bekas menteri pelancongan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang juga setiausaha agung Umno serta tokoh perniagaan Tan Sri Vincent Tan.

Suruhanjaya itu mengesyorkan supaya mereka disiasat bawah Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi (OSA), Kanun Keseksaan dan kerana menghalang proses keadilan.

Menteri di jabatan perdana menteri Datuk Zaid Ibrahim berkata hari ini bahawa kabinet telah mengarahkan Pejabat Peguam Negara untuk memulakan siasatan secepat mungkin terhadap keenam-enam mereka.

Sebelum itu, Zaid berkata kerajaan memutuskan untuk mengumumkan laporan suruhanjaya diraja itu.

Orang ramai boleh membeli laporan tersebut mulai minggu depan pada harga RM542.10 senaskhah.

Salinan laporan tersebut tidak diedarkan kepada pihak media.

Laporan setebal 191 halaman itu telahpun diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi minggu lepas.>> selanjutnya

Awas MIC tukar wajah

http://www.costumesbypattijo.com/Merchant2/graphics/00000001/30-57BS%20FUNNY%20BONES.jpgBernama - [...] Katanya, logo parti itu sekarang yang berwarna hijau dan mengandungi perkataan ‘MIC’ dan ‘Ma Yi Kah’ dalam ejaan Tamil, akan ditukar kepada logo yang lebih bertenaga, dinamik serta berwarna-warni bagi mencerminkan perubahan masa.

"MIC juga akan mempunyai slogan baru yang bermaksud ‘Parti Generasi Baru', tetapi tema parti itu, ‘MIC Cares’ (MIC Mengambil Berat) akan dikekalkan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) MIC di sini Khamis.

Samy Vellu berkata empat sayap parti itu - Wanita, Pemuda, Puteri dan Putera MIC - akan mempunyai pakaian seragam berasingan, tetapi standard.

Beliau berkata cadangan penjenamaan semula ini telah diluluskan oleh CWC dan akan dibentangkan pada perhimpunan agung ke-62 parti itu Julai ini.

"Sebaik saja diluluskan oleh anggota perwakilan, kami akan melaksanakan pembaharuan yang perlu dibuat dan membuat publisiti mengenainya secara meluas," kata beliau.>> selanjutnya
No2umno - Berbagai kaedah lah di gunakan dek MIC ni untuk menawan kembali hati dan perasaan kaum India. Ni lah....asyik tuding benda lain. Kalau dulu Samy salahkan Kawan baiknya Khir Toyo, sekarang Samy salahkan baju, uniform, logo dan lain lain lagi. Boleh ke Kaum India diperdayakan dengan bantuk luaran yang baru, sedangkan di belakangnya masih jembalang yang sama? Kekadang kelakar juga idea MIC ni.

K'jaan batal pasport Waythamoorthy

malaysiakini - Kerajaan membatalkan pasport pengerusi Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) P Waythamoorthy, demikian Amnesty International (AI).

Waythamoorthy, yang kini tinggal di London bagi mengelak ditahan sejak Disember lalu, mencari suaka di Britain, kata pengarah AI yang beribupejabat di Washington, T Kumar kepada AFP.

"Beliau merancang untuk melawat Washington untuk menemui anggota Kongres Amerika, pemimpin AI dan kumpulan hak asasi manusia di negara itu," kata Kumar.

Waythamoorthy akan bercakap mengenai dakwaan diskriminasi dalam dasar-dasar kerajaan terhadap kaum India di Malaysia serta penahanan lima pemimpin Hindraf di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).>> selanjutnya

National Service or Barisan Nasional Service?

betelnutchronicles - [...] To add salt to an already open wound, the Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak defended the hastily implemented programme by uttering these insensitive statements in Parliament yesterday.

He said since the programme started in 2004, there had been 16 death cases, of which 11 trainees died in their camps.

“The people are very happy with the programme despite the death cases. Their response is proven in the increased number of voluntary trainees from 929 last year to 1,137 this year,” said Najib.

I wonder how the people can be ‘very happy’ when there are cases of death in the camps. Did Najib meant ‘the people’ as the Malaysian people or the people running the programme? As I can recall, the general public have been up in arms against his baby project even before it was launched years ago. After four years and 16 deaths, can anyone seriously believe that Malaysians have turned around to support the National Service?

As for the increased number of voluntary trainees, 208 (ie 1137 minus 929) is too miniscule a number to be compared to 24,000 conscripted trainees. Najib must have thought that our mathematic skills were so poor that we could not see through his cosmetically covered up data.

Death can occur anywhere at anytime. It is sad that these people died at the prime of their youth. I could not imagine the sadness and loss that their family and friends have to go through.>> selanjutnya

Sedition probe on Umno members

sun2surf - [...] He was asked if police had opened investigation files on the reports alleging sedition and what the outcome of the probe revealed.

This was because several members of opposition parties and a cabinet minister had raised the matter, saying that while the police had been quick to investigate DAP chairman Karpal Singh for alleged sedition when he questioned the jurisdiction of the Sultan of Perak over a staff transfer, similar cases involving Umno members who made such remarks on the Perlis and Terengganu royalty appeared to see inaction by the authorities.

Earlier this week, Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Nazri Aziz was quoted as saying action must be initiated against Terengganu Umno secretary Datuk Rosol Wahid and 22 assemblymen if they had in any way committed sedition when protesting against the Sultan of Terengganu who picked a mentri besar of his choice soon after the 2008 general election.

Police reports were lodged against Rosol but to date the progress of the probe has been kept under wraps.

Nazri had said the law must be upheld and action must be taken against wrongdoers regardless which political party they belong to.

Police said the investigation on Karpal Singh is in its final stages and the probe papers are expected to be submitted to the Attorney-General (A-G)'s Chambers soon.>> selanjutnya

Go on and marry No. 4, say wives of odd-job worker


Happy man: Mohamed Nor leading his wives Kalthum, Wan Rukiah and Noraini out of the Kuala Terengganu Syariah High Court yesterday. The court will decide on Sunday his application to take a fourth wife

theSTar - [...] However, Mohamed Nor’s three wives – Wan Rukiah Mat Yusof, 52, Kalthum Dollah, 39 and Noraini Daud, 40 – asked the court to allow their husband to take a fourth wife.

During the court proceeding, Sheik Ahmad jestingly asked Mohamed Nor to reveal his secret.

To this Mohamed Nor replied: “I don’t have any secret but I believe I have been fair to all of them”.

Sheikh Ahmad also asked Mohamed Nor to prove through his bank account that he was financially able to support a fourth wife and to bring his prospective bride, Suzi Sulong, 35, together with a “wali” (man who gives away the bride) and the court would decide on his request this Sunday.>> selanjutnya
No2umnO - Senyum lebar bang ....

'No politics in mosques, surau'

NST - [...] Raja Nazrin Shah, who is chairman of the council, said mosques and surau in the state should follow the examples of the Masjidil Haram in Mecca and the Prophet's Mosque in Medina where Muslims of various races, cultures, languages, nationalities and schools of thoughts were united in the worship of their creator.

"It is the wish of His Royal Highness Sultan Azlan Shah, the Ruler of Perak, that mosques and surau in the state follow the examples of these two grand mosques where any Muslim can pray in peace," he said at the opening of the 161st conference of the council at the Kompleks Islam Darul Ridzuan here yesterday.

He said mosques and surau, besides educational institutions and schools, were important centres for the propagation of human values for the good of mankind.
Raja Nazrin Shah said the role of the mosques and surau in this respect was important because these institutions could help develop future leaders who would care for nature and their fellow human beings.>> selanjutnya

Adnan, Tan 'had direct influence'ROYAL COMMISSION OF INQUIRY INTO LINGAM VIDEO CLIP: The commission recommended that Lingam be investigated for misconduct under the Legal Profession Act. It says Dr Mahathir had a 'narrow interpretation' to the meaning of the word 'consultation' in the matter. It also recommended that certain individuals who gave evidence in the inquiry be investigated under the Sedition Act, Official Secrets Act, and the Penal Code.

Adnan, Tan 'had direct influence'
KUALA LUMPUR: Former deputy minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor and tycoon Tan Sri Vincent Tan had direct influence in the appointment and promotion of judges.
>> selanjutnya

1,000,000 sejuta pengunjung ..... huhuhu

http://www.themathlab.com/Algebra/proportional%20thinking%20and%20probability/test/1000000.jpg

kalau lah satu klik itu bernilai RM1, wak sekarang ini sudah boleh digelar jutawan. Tapi ianya melebihi dari itu, kerana jumlah klik yang diperolehi, beerti kerjasama, persahabatan dan setiakawan yang memberikan harapan untuk blog ini terus hidup.

Perjuangan masih panjang. Itu kata mereka dan selagi ada hayat dan kederat, insyaAllah blog ini boleh terus bernafas.

Pada jam 4.04 petang semalam [15/5/2008], Blog yang 'entah apa apa' ini telah mencapai sasaran 1 juta klik. Bangga juga rasa hati tapi tanpa bantuan rakan rakan dan pembaca, ianya tidak akan mejadi realiti.

Ikhlas dinyatakan bahawa jumlah 1 juta ini membuatkan wak rasa syok sendiri. Kalau hendak di bandingkan dengan Malaysiatoday, Malaysiakini, Newskini dan laman web dan blog lain, mungkin jumlah pencapaian ini dikira tercicir. Tapi pada wak, sudah cukup untuk setakat ini kerana duduk di garaj kereta dengan komputer yang tersenggut senggut jenama tahun 1996, masih mampu untuk memperolehi jumlah pembaca yang bukan mudah untuk diperolehi.

Kalau lah aku orang kaya, sudah pasti sudah kubuat satu jamuan untuk merayakan pencapaian ini, tapi nak beli susu anak pun termengah mengah maka cukup lah sekadar ucapan terima kaseh kepada semua pelayar blog No2umnO. Kepada yang ikhlas melayar, pelayar sekali sekali, yang tersilap tekan dan tersasar 'search', tak kira di mana anda kerjasama anda amat di hargai.

Kekadang airmata mahu mengalir bila mendapat layanan seperti ini, tapi bila wak lihat dicermin, bukannya air mata tapi hingus yang turun kerana cuaca tak bagus dan wak selsema ketika ini. Perasaan hiba tu ada, tapi untuk kata sedih itu nampak macam tipu sangat.

Semoga kita terus dapat bersama, bertukar tukar pandangan dan memanjang kan persahabatan untuk menghidupkan suasana ceria di dalam blog ini. Kepada pengunjung dan rakan rakan Warung Botox. terima kaseh kerana menceriakan hari hari wak di sini. Sekurang kurang dengan lalutan lalutan dan jeritan tanpa suara kalian dapat mengurangkan rasa kebosanan wak ketika melakukan updating. Kekadang tu bini wak pun bimbang sebab ketawa sendiri sehingga terkekeh kekeh. Pernah anak sendiri berbisik dengan ibunya "Abah tu sihat ke Ma?"

Kekadang bontot terasa kebas dan kemaluan terasa hilang akibat terlalu lama duduk dikerusi tapi kerana sambutan yang diberikan, semua itu tidak menjadi penghalang. Kepada mereka yang menyunting arikel dan memberikan kerjasama menyiarkan artikel dari blog ini, wak ucapkan terima kaseh tak terhingga dan kepada mereka yang tidak bersetuju dan memaki hamun di dalam ruangan komen, wak minta maaf membuat kalian teruja.

Semuga di sihatkan tubuh badan kita semua dan diluangkan lebih masa untuk kita bersama bagi masa masa yang akan datang. IsyaAllah dengan sambutan ini, memberikan semangat untuk wak cari wang bagi membayar terus bill internet. Kalau tiada update yang berlaku, tentu korang dah boleh agak kenapa.....

Salam persahabatan dan terima kaseh tidak terhingga ..... dari

Radenjowo

Sedekad berlalu, semua laung 'reformasi'

malaysiakini - [...] Walaupun PKM mempunyai agenda perjuangan yang suci iaitu untuk membebaskan Malaysia (Malaya) seratus peratus daripada penjajahan dan menegakkan keadilan sosial, oleh kerana tidak mendapat sokongan yang meluas daripada rakyat secara berterusan, akhirnya perlahan-lahan perjuangan tersebut menemui kegagalan.

Gerakan reformasi disokong oleh rakyat pelbagai latar belakang politik, sosial dan ekonomi - buruh, petani, nelayan, pekerja kerajaan, guru, pelajar dan ramai lagi. Ia juga melangkaui batasan kaum dan agama. Ada yang terlibat secara langsung dan ramai juga yang menyokong secara senyap-senyap.

Mereka inilah yang sebenarnya menjadi tunjang kekuatan gerakan reformasi. Mereka menyampaikan maklumat dari mulut ke mulut sehingga hegemoni media pemerintah yang mengawal maklumat terbarai.


Berita-berita yang disekat oleh media arus perdana sampai juga kepada rakyat, khususnya melalui internet, termasuk yang berada di kawasan luar bandar.

Golongan ini jugalah yang meramaikan demonstrasi-demonstrasi prodemokrasi yang dianjurkan. Mereka tidak takut walaupun berhadapan dengan pelbagai risiko seperti hilang pekerjaan, tangkapan polis dan macam-macam lagi.

Bongkar rasuah

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang telah menang di beberapa negeri dalam pilihanraya yang lalu perlu sedar akan hakikat ini.

Kemenangan mereka kerana sokongan rakyat daripada pelbagai latar belakang. Mereka naik kerana rakyat mahukan reformasi; bukan kerana pemimpin atau parti politik semata-mata.

Rakyat telah muak dengan Barisan Nasional yang telah memerintah selama 50 tahun.


Jika wakil-wakil Pakatan Rakyat turut melupakan agenda perjuangan reformasi, mereka juga akan kehilangan sokongan daripada rakyat dan tidak mustahil penguasaan di beberapa negeri akan hilang.>> selanjutnya

Tak Usah Dok Tunjuk Herolah!

anakbapa - Nak termuntah lagi membaca kenyataan Najib di dalam akhbar bahawa tidak ada bukti unsur rasuah di dalam pembelian kapal selam Scopene dan jet pejuang Sukhoi. Ini ekoran daripada tuduhan Dato’ Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sebelum ini bahawa Najib terlibat secara langsung di dalam mengatur penerimaan rasuah sebanyak RM400 juta daripada pembelian Sukhoi dan RM500 juta daripada Scopene. Saya yakin jika tuduhan ini tidak benar sudah lama Najib telah mengambil tindakan undang-undang ke atas DSAI. Ini kerana tuduhan ini telah lama dibuat, semenjak pilihanraya kecil Ijok lagi.

Ini perangai pemimpin UMNO, juara kampong hero Tamil. Kalau betul-betul bersih panggillah BPR siasat dan lepas tu umumkan hasil siasatan kepada umum. Dan jangan lupa ambil tindakan undang-undang ke atas DSAI supaya kita dapat mengikuti perbicaraan lanjut di mahkamah terbuka. Itu baru hero namanya! Tak usah duduk kokok berdegar-degar di dalam suratkhabar Utusan Meloya kerana kami bukan setakat meloya tetapi dah lama muntah berlori-lori dengan gelagat tidak bertanggungjawab pimpinan UMNO.>> selanjutnya

Bahasa Penghantar Matematik dan Sains

malaysiatoday - [...] Orang politik di Kementerian Pelajaran nampaknya sudah sedar perkara asas ini. Angin kencang sedang bertiup mengatakan dasar bahasa penghantar itu akan dibetulkan semula.

Pada saat ini para penerbit buku-buku teks sekolah sedang bersiap sedia, menunggu sahaja, bila-bila masa jikalau kerajaan tiba-tiba membuat pengumuman Bahasa Melayu akan dikembalikan menjadi bahasa pengantar mata pelajaran matematik dan sains di sekolah.

Masing-masing sudah mula mendapatkan penulis-penulis buku teks mereka supaya mula menyediakan manuskrip Bahasa Melayunya.

Sebagaimana yang dijangka, yang paling kuat menentang nanti adalah golongan berpendidikan Inggeris yang tinggal di bandar-bandar besar, tanpa mengira kaum. Baca apa mereka kata di sini.

Golongan kaya yang tinggal di bandar-bandar, baik mereka itu Cina, baik India, baik Melayu, Iban dan Kadazan, mereka mahukan bahasa Inggeris.

Golongan kaya adalah golongan yang terputus hubungan daripada golongan miskin dalam bandar, dan dengan penduduk di luar bandar.

Cina-cina kaya di bandar tidak peduli apa yang dialami oleh Cina-cina miskin di pekan-pekan kecil. India kaya di bandar tidak peduli apa yang berlaku dalam estet-estet. Begitu juga Melayu, Iban dan Kadazan kaya yang tinggal di bandar.

Golongan kaya hanya memikirkan diri mereka sahaja.

Golongan kaya adalah golongan bermentaliti kolonial.

Golongan kaya masih tidak sedar bahawa bahasa Inggeris telah, dan masih terus gagal memandaikan golongan miskin dalam bandar dan penduduk luar bandar di India, di Pakistan, di Bangladesh, di Sri Lanka, dan di seluruh benua Afrika, serta di Myanmar dan di Filipina. >> selanjutnya

Disrespectful to Islam? Porah!

ImageNO HOLDS BARRED
Raja Petra Kamarudin

malaysiatoday - [...] Now they want to retain the Internal Security Act without any amendments. Who in Parliament voted in favour of this? This goes against Islam. This defies Islam. Islam forbids this. These Parliamentarians who voted in favour of the Internal Security Act are enemies of Islam. These Parliamentarians who voted in favour of the Internal Security Act are the enemies of God. But I will not declare their blood as halal. If I do that then I can be punished under a ‘kafir’ British law called the Sedition Act. But this is not God’s law. This is man’s law. This is a law that allows Rulers to defy God and allows Rulers to violate God’s law.

To insult or defy Rulers goes against Islam, say the men of the cloth. Is this so? Well, then Rosmah, the wife of the Deputy Prime Minister, has committed a serious crime and should be punished. Rosmah phoned His Highness the Sultan of Selangor and scolded him. Rosmah spoke to His Highness the way you would scold a dog that shit on your new carpet.

Rosmah is angry that Raja Petra Bin Raja Kamarudin wrote an article called Let’s send the Altantuya murderers to hell. And Rosmah phoned His Highness the Sultan of Selangor and shouted at him. That is worse than what Karpal Singh did.

Rosmah wants to become the ‘First Lady’ of Malaysia even though the First Lady is the Agong’s consort. But Rosmah has committed treason against the Ruler. 200 years ago Rosmah would have been put to death. Today she will be rewarded with a RM100 million budget to renovate the Prime Minister’s residence in Putrajaya when her husband becomes Prime Minister.

And Raja Petra Bin Raja Kamarudin now challenges Rosmah for her to deny this allegation. Or maybe she would like to make a police report instead. That is what they normally do anyway when they are not able to reply. Porah Rosmah. Please don’t phone my cousin His Highness the Sultan of Selangor. Please don’t shout at my cousin His Highness the Sultan of Selangor. The Perak Mufti said that if you do that then you are disrespectful to Islam. You are only the wife of the Deputy Prime Minister who shall never become the Prime Minister of Malaysia. This quarrel is between you and me. Leave my cousin His Highness the Sultan of Selangor out of it.>> selanjutnya

Rosmah Mansor hina Sultan

matsamankati - [...] Raja Petra ada cerita hot tentang Rosmah Mansor. Lepas ni aku nak tengok, berapa repot polis orang Umno nak buat. Berapa majlis Penerangan Mat Taib nak buat. Berapa demonstrasi Pemuda Umno nak buat. Isteri Timbalan Perdana Menteri menghina Sultan Selangor!

Rosmah bukan nak bagi tau pasai peruntukan undang-undang. Tapi pasai marah Raja Petra tulis tentang laki dia, dia pi telefon maki Sultan. Ada akai ka?

Hang nak marah kat Petra, pi la marah kat dia. Yang pi telefon Sultan Selangor pasai apa? Dia ingat dia dah besaq sangat kot.

Mungkin lepas laki dia jumpa Mahathir, dia rasa dia dah boleh naik tocang. Lepas ni, laki dia mungkin dah kuat sikit, pasai Mahathir dah sokong.

Aku kesian la kat Najib. Kehidupan dia penuh kontroversi. Dan setiap kontroversi itu melibatkan....perempuan. Aku pun minta Pak Lah kesian la sikit kat dia ni. Bagi la can Najib ni jadi PM sebelum Umno bungkus.>> selanjutnya

Tidak Bijak Bergaduh Dengan Akhbar Arus Perdana

msomelayu - [...] CADANGAN dan seruan majlis Menteri Besar Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) agar rakyat memboikot atau tidak membaca Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia terasa semacam jenaka pula. Cadangan itu menyebabkan tengkuk saya merasa geli-geli dan loya macam gadis sunti mengandungkan anak di luar nikah.

Rasanya sudah berpuluh kali pembangkang mengambil pendekatan demikian dan bersikap tidak mesra alam dengan akhbar berkenaan. Tindakan memboikot itu bukan perkara baru. Ianya sudah lama dianjurkan sebelum ini dan berkala-kala pula lagaknya.

Kalau baru pun ialah kerana orang yang bercakap mengenainya itu adalah orang baru. Misalnya MB Selangor, Khalid Ibrahim yang dipetik sebagai mencadangkan demikian adalah orang baru dalam dunia kepembangkangan di negara ini.

Selepas beliau menjadi MB Selangor atau berada di pagar pembangkang baru beliau menyedari betapa perit dan sedihnya permainan berat sebelah media berkenaan. Khalid merasakan itu mungkin apabila kenyataanya atau isu yang timbul di Selangor dieksploitasi dan sengaja disalah laporkan oleh akbar berkenaan sehingga menimbulkan masalah kepadanya.>> selanjutnya

The mysterious pamphlet in Parliament

malaysianinsider - [...] The pamphlet noted that this was not the first time Umno and its coalition partners ruled without a two-third majority in Malaysia's history, which it disclosed would not prevent the passing of bills or budget.

"This is not the first time the Alliance/Barisan did not gain a two-thirds majority. In 1969, the alliance failed to secure more than 50% vote and failed to obtain a 2/3 majority. Tun Razak ruled the country from Feb 20, 1971 to the 1974 elections on a simple majority in the Dewan Rakyat."

Those behind the pamphlet also said anti-defection laws are currently defective as it breached the freedom of assembly guaranteed under Article 10 of the Federal Constitution.

As the current government did not have a two-third majority in Parliament, the pamphlet had the advice to draft an Emergency Ordinance to provide:

"i) Anyone who is expelled or resigns from the party on whose ticket he was elected to the Dewan must vacate his seat and return to the electorate at a by-election.

ii) Alternatively, provide that the 'hopper' is disqualified to contest for five years. This will be similar to Article 48 (6) which deals with those MPs who resign from the Dewan Rakyat."

It noted that the Emergency Ordinance can be enacted outside Parliament and only required the king's consent if there was an emergency in operation and if the two Houses in Parliament were not sitting concurrently, both of which is the case in Malaysia now.

"This ordinance is justified because 'collapse of civil government' is a form of 'emergency' as laid down by the Privy Council in Stephen Kalong Ningkan vs Government of Malaysia (1968)," it said.>> selanjutnya

Di mana RM 3 bilion ? Deris takut dipersalahkan

buletinonline - [...] Penjelasan Deris setelah pendedahan oleh Amirsham agak mengejutkan kerana selama ini dia tidak membuat kenyataan apa-apa yang berkaitan wang royalti.

Deris berkata lagi, kerajaan negeri yang ketika di bawah pimpinannya hanya dimaklumkan sebanyak RM1.3 bilion diberikan kepada Terengganu pada setiap tahun dalam tempoh tiga tahun tersebut.

“Wang royalti petroleum itu diberikan dalam bentuk wang ehsan dan ia kemudiannya digunakan bagi tujuan pembangunan Terengganu serta pentadbiran kerajaan negeri,

“Ia sebenarnya diselia oleh Kerajaan Pusat atau Kementerian Kewangan dan kerajaan negeri sendiri tidak mengawal segala perbelanjaan yang dibuat oleh kementerian terbabit.

“Kita juga tidak pernah diberikan maklumat mengenai jumlah sebenar wang itu dibelanjakan dan baki yang ada.” Ujarnya.

Dengan penjelasan yang dibuat oleh Deris Jusoh, kini rakyat Terengganu mengetahui bahawa selama ini, Deris yang dikatakan hebat dalam mentadbir negeri Terengganu dengan segala macam program dan sering mengutuk PAS rupa-rupanya hanyalah boneka yang dikawal oleh kerajaan pusat.

Rakyat negeri Terengganu harus sedar, rakyat dan negeri Terengganu sepatutnya menerima kesemua RM 7.3 bilion dalam masa 4 tahun ini.>> selanjutnya

Geram nasi sepinggan RM1.50

kosmo - RESIT menunjukkan nasi putih RM1.50 sepinggan yang dijual di sebuah restoran di Kuala Terengganu semalam.>> selanjutnya

Dibelasah pelanggan - Didakwa jual nasi, lauk mahal

ABU BAKAR menunjukkan tangannya yang berbalut akibat dibelasah oleh seorang pelanggannya di Taiping semalam.

kosmo - "Sudahlah terhimpit dek harga barangan terutama beras yang semakin melambung harga kebelakangan ini, saya pula dibelasah pelanggan kononnya tidak berpuas hati dengan harga nasi bungkus yang dijual."

Demikian cerita peniaga nasi campur, Abu Bakar Jaafar, 58, berhubung tindakan ganas seorang juruteknik yang membelasah dan memalukannya di depan khalayak di Pasar Malam Simpang di sini petang kelmarin.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira pukul 5 petang itu, isteri juruteknik terbabit dikatakan telah menengking sekuat hati kepada isterinya, Hamidah Omar selepas dua bungkus nasi campur yang dibeli wanita itu dimaklumkan harganya.>> selanjutnya

Mustapa Mohamed kata pembangkang tamak kuasa?

Utusmeloya - [...] Tawaran kepada Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) untuk melompat parti merupakan taktik pintu belakang pihak pembangkang yang tamak kuasa selepas Pilihan Raya Umum Mac lalu.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mustapa Mohamed berkata, taktik tersebut merupakan strategi politik yang tidak demokratik dan tidak beretika sama sekali.

Beliau berkata, rakyat sudah membuat keputusan pada pilihan raya umum lalu dengan memberikan mandat sekali lagi kepada BN.

Oleh itu, kata beliau, semua pihak perlu meneruskan kehidupan dan tugas seperti biasa.

''Pada masa ini, banyak tugas perlu dilaksanakan dan saya berharap tidak ada gangguan melalui permainan politik seperti ini,'' katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mustapa diminta mengulas pendedahan Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang mendakwa ditawarkan sejumlah wang yang lumayan untuk menyertai parti pembangkang.

Beliau ditemui selepas merasmikan Konvensyen Pasar Tani Kebangsaan 2008 dan Pelancaran e-pasartani@FAMA di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Abdul Rahman dilaporkan berkata, jumlah yang ditawarkan oleh pembangkang supaya beliau menyertai mereka cukup untuk beliau hidup senang-lenang tiga generasi.

Mustapa ketika mengulas lanjut berkata, pihak pembangkang sepatutnya menunggu pilihan raya umum akan datang dalam tempoh empat atau lima tahun lagi.

Beliau berkata, pembangkang tidak seharusnya menggunakan taktik kotor seperti ini.>> selanjutnya

BPR diminta siasat wang Pakatan

Bharian - [...] Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, berkata siasatan itu penting untuk melindungi kepentingan rakyat di negara ini daripada menjadi mangsa penipuan pemimpin pembangkang yang terbukti sanggup menggunakan wang untuk berkuasa dan melanggar prinsip demokrasi.

“Ada dakwaan mengatakan wujud pihak luar membiayai kewangan segelintir pemimpin pembangkang, jadi BPR perlu menyiasat perkara ini dan ambil tindakan terhadap mereka,” katanya ketika melawat tapak pembinaan Hotel Way, di Ayer Keroh, dekat sini, semalam.

Mohd Ali berkata, jika terbukti dakwaan itu benar, jelas pemimpin pembangkang sanggup menipu dan mengkhianati mandat rakyat negara ini yang diberikan kepada kerajaan BN pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

“Perbuatan pembangkang itu jelas tidak demokratik dan mengkhianati mandat rakyat yang diberikan kepada BN untuk terus membentuk kerajaan,” katanya. >> selanjutnya

ADNAN DAN VINCENT TAN PENGARUHI PERLANTIKAN HAKIM

BHarian - [...] Ini adalah antara kesimpulan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat klip video yang didakwa mengandungi perbualan seorang peguam dengan hakim kanan bagi mengatur pelantikan hakim, yang mengadakan inkuiri selama 17 hari berakhir 15 Februari lalu.

Suruhanjaya itu, dalam laporannya, juga menyatakan keraguan terhadap keterangan Tengku Adnan dan Tan dalam inkuiri berkenaan kerana mereka sekadar menafikan pelbagai soalan daripada peguam yang mewakili pihak berkepentingan.

Hasil siasatan suruhanjaya itu juga jelas bercanggah dengan kenyataan Tengku Adnan dalam inkuiri itu yang menyebut: “Saya tiada kena mengena dengan pelantikan hakim”. Tan juga ketika memberi keterangan, mendakwa beliau tiada kaitan dengan pelantikan hakim.

Laporan suruhanjaya itu mendapati, peguam, Datuk VK Lingam, menyebut nama Tengku Adnan sebanyak 11 kali dalam rakaman klip video selama 14 minit itu, ketika bercakap dengan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim.

Sehubungan itu, suruhanjaya berkenaan mencadangkan beberapa individu yang memberi keterangan dalam inkuiri berkenaan disiasat mengikut Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi dan Kanun Keseksaan >> selanjutnya

Umno pernah beli Adun PAS, tumbangkan kerajaan di Terengganu

harakahdaily - Menurut Dahlan, jumlah sebenar yang ditawarkan oleh �utusan khas� hantar untuk bertemunya sebelum ini hanya akan didedahkan apabila tiba masa yang sesuai.

Sebelum itu Menteri Besar menyampaikan saguhati kepada pelajar cemerlang dalam peperiksaan SPM, STAM dan STPM di Pusat Tarbiah Islamiah (Putik) di sini, petang tadi.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, Umno sebenarnya menjadi guru dalam semua kerja jahat termasuk membeli undi, menyogot wang termasuk membeli wakil rakyat untuk mendapatkan kemenangan.

�Inilah bahananya Umno, dia buang najis, lepas tu dia suruh orang lain basuh, mana boleh, padan dengan muka Umno, tak perlu pertikai lagi la (beli Adun), sebab dia selama ni yang mengajar orang lain,� ujarnya.

Menurutnya kerajaan Terengganu pernah jatuh ketika di bawah kerajaan PAS yang diterajui Allahyarham Daud Samad kerana Umno menggunakan kaedah itu untuk menawan negeri berkenaan.

�Kerajaan Kelantan yang jatuh pada tahun 1978 juga kerana Umno menculik seorang wakil rakyat PAS ketika itu, Haji Omar untuk tujuan menumbangkan kerajaan PAS,� katanya.

Selain itu tiga Adun PAS yang menang pada pilihan raya umum 2004 turut ditawarkan dengan harga yang cukup tinggi tujuan untuk melompat parti kepada BN.

Beliau mendakwa wakil rakyat terbabit ditawarkan hingga RM5 juta. Siapa yang melakukan semua itu kalau bukan Umno.

�Jadi Umno kena faham apa yang berlaku jangan marah sebab mereka sendiri yang mengajar (memulakannya), jadi jangan marahlah, padan muka dia (Umno),� tambahnya. >> selanjutnya

RM3 bilion royalti T'ganu lesap

malaysiakini - [...] Datuk Amirsham A Aziz memberitahu, dalam tempoh tiga tahun sehingga 2007, Petronas telah membayar sejumlah itu kepada Terengganu, RM1.2 bilion kepada Sabah dan RM4.8 bilion (Sarawak) dan RM13.4 (kerajaan Persekutuan).

Dalam satu kenyataannya hari ini, Salahuddin berkata kenyataan menteri itu bertentangan dengan dakwaan bahawa Terengganu menerima hanya RM4.3 juta.

"Dengan pendedahan oleh menteri besar Terengganu ini (Datuk Ahmad Said), bermakna sebanyak RM3 bilion telah tiris daripada dana rakyat Terengganu," katanya.

"Itupun, wang sebanyak RM4.3 bilion yang diterima oleh Terengganu adalah melalui dana khas kerajaan Persekutuan (DKKP) atau lebih dikenali sebagai wang ehsan."

Beliau juga menimbulkan keraguan kepada pentadbiran negeri Terengganu sebelum ia diambil alih oleh Ahmad.

"Lebih membimbangkan lagi jika wang ini diselewengkan oleh menteri besar sebelum ini, Datuk Idris Jusoh. Kerana itu beliau berkeras mahu terus menjadi menteri besar bagi mengelakkan penyelewengan ini didedahkan," kata Salahuddin.>> selanjutnya

Posting terkini

Blog Archive