KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Sep 15, 2008

UMNO Pulau Pinang terus bakar api perkauman

... selanjutnya di Chegubard.

no2umno - Aku ingat polis dan Pak Lah dah buat buat tak nampak.

ISA for protection ! Apply for your arrest now ...

... selanjutnya di thedandelions.

Zaid Please don't go ... wowowo

Khabarnya Pak lah tidak menerima surat perletakan Jawatan Zaid Ibrahim yang kecewa dengan tindakan ISA yang sembrono .... KLIK berita dari Kuda Ranggi.

Zaid mahu sama ada Muhyiddin letak jawatan atau disingkir

MStar | ...Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim berkata, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hendaklah meletak jawatan atau disingkirkan jika tidak berpuas hati dengan tempoh peralihan kuasa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang ditetapkan pada 2010.

"Mudah sahaja, jika Muhyiddin tidak puas hati dengan Perdana Menteri, beliau boleh letak jawatan Kabinet... ini bermakna beliau tidak yakin dengan Pak Lah (Abdullah)... tidak, saya tidak cadang untuk beliau berbuat demikian.

"Saya kata jika beliau tidak gembira dengan Pak Lah, jika beliau tidak yakin dengan Pak Lah, dua perkara akan berlaku sama ada letak jawatan atau Pak Lah hendaklah singkir beliau, itu yang sepatutnya berlaku," katanya kepada pemberita selepas melancarkan pameran lukisan Wang Lan, Wang Xu dan Shen Jiawei di Galeri Petronas hari ini.

Rabu lepas, Muhyiddin, yang juga Naib Presiden Umno berkata pelan peralihan yang dipersetujui Abdullah dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Jun lepas, hendaklah dipercepatkan memandangkan keadaan politik yang tidak stabil di negara dan tempoh itu terlalu lama.... selanjutnya.

Hasrat Pakatan mahu temui PM, antara taktik dan strategi Anwar

MStar | ...Menurut Johari, surat berkenaan ada kena-mengena dengan kemungkinan penubuhan kerajaan baru oleh PR serta isu ketidakstabilan politik hari ini berikutan penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap pengendali Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin dan Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok.

"Surat ini sangat penting kerana ia ada hubung kait dengan isu pentadbiran negara dan kestabilan rakyat, dan secara spesifik mengenai kerajaan baru pasca 16 September," katanya kepada pemberita di sini.

Hatta pula berkata, rakyat hari ini sangat teruja dengan kemungkinan perubahan kerajaan kerana marah dengan perkembangan terkini melibatkan penggunan ISA sewenang-sewenangnya oleh kerajaan.

"Dengan itu kita telah menyerahkan surat kepada setiausaha sulit kanan Perdana Menteri Datuk Ahmad Yaakob agar Perdana Menteri prihatin agar proses pertukaran kerajaan nanti akan berjalan lancar," katanya.

Sementara itu, Loke pula berkata, surat berkenaan juga mendesak kerajaan membebaskan serta-merta dan tanpa syarakat dua lagi individu yang ditahan malam Jumaat lalu di bawah ISA.... selanjutnya.

Anwar umum formula Pakatan esok

MStar | ...Pelan sasaran 16 September Pakatan Rakyat yang berusia enam bulan akan menjadi realiti esok?

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual akan mengumumkan butiran lanjut sasaran mereka termasuk jumlah Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) telah menyatakan hasrat untuk menyertai Pakatan Rakyat, esok.

Perkara tersebut disahkan oleh Ketua Penerangan PKR, Tian Chua ketika dihubungi mStar Online sebentar tadi.

"(Tarikh) 16 September jadi... semua perancangan sudah siap. Esok Datuk Seri Anwar akan membuat pengumuman secara rasmi melalui satu sidang akhbar khas," kata beliau yang baru sahaja pulang ke tanah air selepas terlibat dalam lawatan ke Taiwan untuk memancing beberapa Ahli Parlimen BN di negara, yang mengadakan lawatan sambil belajar.

Antara lain kata beliau, Anwar akan mengumumkan bahawa lebih 32 Ahli Parlimen BN telah mempersetujui untuk masuk Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat diumumkan secara rasmi pembentukannya pada 1 April lalu turut mengisytiharkan sasaran pelan mereka membentuk kerajaan persekutuan menjelang 16 September.

Malam ini Pakatan Rakyat mengadakan sambutan Hari Malaysia sempena pembentukan Malaysia di Kelana Jaya.... selanjutnya.

Poster palsu Anwar ke Istana Negara

false fake poster of anwar next pm sept 16 circulation 150908 04malaysiakini | PKR menafikan menganjurkan perhimpunan di Istana Negara esok sempena menyambut Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai "perdana menteri keenam" seperti poster-poster yang disebarkan di beberapa tempat di ibu kota.

"PKR dengan ini ingin memaklumkan bahawa ia tidak sama sekali terlibat dalam penganjuran mana-mana perhimpunan mahupun perarakan ke Istana Negara pada 16 September 2008 seperti yang diuar-uarkan," kata setiausaha agungnya Datuk Salehuddin Hashim hari ini.

"Penyebaran maklumat palsu yang melibatkan PKR ini dilihat sebagai suatu usaha terdesak pihak tertentu yang mahu menimbulkan kekacauan dan mencetuskan ketidaktenteraman awam dan akan seterusnya menimbulkan kebimbangan kepada warga penduduk Kuala Lumpur."... selanjutnya.

Ehem ehem ehem .......Utusan | Datuk Zaid Ibrahim hari ini meletakkan jawatan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri.
Surat perletakan jawatan beliau diserahkan kepada Perdana Menteri di Putrajaya pada pukul 2 petang ini.

no2umno - baru la anak jantan ... ada sorang tu sampai berbuih mulut masih ada jadi menteri. Eh mmmm. Sapa ye?

Orang yang mengaku Islam perlu baca

Mufti Perlis: ISA tidak diperlukan untuk bela ajaran Islam

Mstar |Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin hari ini menegur tindakan kerajaan menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dalam isu agama dan mengheret pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan Ahli Parlimen DAP Seputeh, Teresa Kok yang masih ditahan di bawah peruntukan akta itu.

Ketika ditemui di Damansara Kim sebentar tadi, Dr Asri berkata, Islam dibina dari hujah dan dasar yang jelas, dan Islam juga tidak memerlukan ISA untuk membela ajarannya.

"Jadi tidak ada alasan untuk menahan orang dengan tidak memberi peluang membela diri. Ini adalah satu tindakan yang salah. Sekiranya orang itu mempunyai kesalahan dari segi hukum agama, buktikan dari segi dalil-dalil agama.

"Cara kita tangkap orang guna ISA atas kesalahan agama tidak akan menghilangkan salahfaham terhadap Islam. Seharusnya diperjelaskan dulu apa kesalahan itu. Kalau misalnya orang itu menghina Islam atau menyeleweng, buktikan dulu berdasarkan Quran dan hadis.

"Perlu diperdengarkan pertuduhan itu kepada orang yang dituduh itu. Mungkin juga, ia hanya satu salah faham. Yang penting perdengarkan dulu hujahnya," kata Mufti yang terkenal dengan kelantangannya mengeluarkan idea yang berani dan telus itu.

Kata Dr Asri lagi, "Islam bukan agama yang bacul. Perbuatan ISA kerana kesalahan agama seolah-olah menggambarkan orang Islam tidak mampu berhujah, terus tangkap orang. Mereka akan kata mereka benar kerana kita takut berhujah dengan dia."

Beliau juga turut mengingatkan betapa bahayanya tindakan ISA.

"Sekiranya ada aliran-aliran tertentu dalam kerajaan yang tidak setuju dengan pendapat satu aliran yang lain, adakah ruang ISA juga akan digunakan? Pernah berlaku dalam kerajaan Abbasiyah yang berpegang pada aliran Muktazilah ketika itu. Dia menghukum orang daripada aliran lain termasuk Imam-imam besar seperti Imam Ahmad juga turut dihukum.

"Kalau di zaman ini, mereka yang kendalikan agama itu dari aliran lain maka mereka yang dari aliran lain itu akan dihukum tanpa memberi peluang membela diri. Ini juga tidak sejajar dengan konsep keadilan dalam Islam," kata Dr Asri lagi.

Dari segi politik Islam atau siasah, kata beliau, kerajaan berhak menahan orang dan beri tempoh siasatan (14 hingga 30 hari) bergantung pada keperluan. Tapi kita tidak boleh hukum 2 tahun tanpa diadili. Ini zalim.

"Tuhan yang Maha Adil pun buat mahkamah di akhirat untuk setiap orang dibicarakan. Keadilan ditegakkan di dunia dan di akhirat. Tuhan yang Maha Adilpun memberi peluang untuk kita jawab kesalahan sedangkan Tuhan berhak buat apa saja. Jadi macam mana kita boleh tangkap orang tanpa memberi peluang mereka membela diri?," jelas beliau.

Kata Dr Asri, isu agama turut membabitkan sensitiviti agama lain. Tapi dari segi mempersoalkan identiti Islam seperti laungan azan, itu tidak boleh.

"Namun jika ada sungutan tentang bacaan-bacaan yang panjang sehingga menganggu orang awam, ulamak Islam juga tidak benarkan. Bacaan yang kuat tanpa keperluan atau kuliah agama dengan menggunakan pembesar suara sehingga menganggu ketenteraman awam, itu tidak perlu. Itu sudah diputuskan oleh ulamak-ulamak dari dulu lagi.

"Agama itu terhad. Azan itu azan. Begitu juga kuliah agama untuk diperdengarkan di pembesar suara, berpada untuk sidang yang mendengar sahaja," jelasnya.

Dr Asri juga menyentuh tentang peranan Jakim.

"Jakim berperanan menjelaskan isu-isu agama dan juga yang menyeleweng dari agama. Bukan sekadar menyokong seseorang dihadapkan tanpa bicara. Badan itu juga hendaklah bebas dari percaturan politik. Perjelaskan ketentuan peruntukan orang yang menghina Islam seperti isu Raja Petra. Itu bersifat politik, biarlah diuruskan oleh orang politik.

"Kalau hendak diikutkan yang menghina Islam, ramai lagi yang patut dibuat aduan. Jelaskan dulu apa yang perlu dilakukan?," soal Dr Asri.

Beliau juga meminta kerajaan memikirkan soal ISA ini sedalam-dalamnya.

"Seandainya satu hari nanti kerajaan bertukar rupa dan kalau berlaku pertukaran kuasa. Terlalu ramai nanti yang tidak boleh bersuara dan ISA mungkin diguna seluas-luasnya. Besok, bila kena pada kita, apa kita nak buat?," kata Dr Asri yang akan menghadiri Tazkirah Tarawih di Stadium Kota Bharu pada hari ini.

Beliau yang juga akan memberi ceramah di Kompleks Islam Lundang esok, sempena pelancaran Tabung Serambi Mekah yang akan dirasmikan oleh Menteri Besar Kelantan, juga mempersoalkan bagaimana pemimpin yang gagal kendalikan parti yang kecil mampu kendalikan negara yang besar.

"Takkan nak tunggu ada rusuhan atau kekacauan. Ketika itu sudah tidak boleh dipulihkan lagi. Sekali kekacauan tercetus, susah untuk dipulihkan.

Menurut pengamatan beliau, keadaan ini berlaku kerana pemimpin politik menganggap kedudukan politik itu seperti harta rompakan.

"Mereka bermati-matian untuk mendapatkannya sekalipun terpaksa menggunakan belanja yang besar kerana pulangan atau keuntungannya juga besar," kata beliau.

Jelas beliau, saluran politik digunakan untuk membina kekayaan diri. Inilah hasilnya bila kerakusan ini berlarutan. Tidak ada setiakawan dalam politik, musuh memusuhi, berpuak-puak kerana fikirkan survival politik masing-masing bukan survival rakyat yang dipertanggungjawabkan.

Yang paling ketara sekarang, pemimpin politik bukan sahaja gagal membawa rakyat keluar dari kemelut yang sedang dihadapi malah menjadikan keadaan lebih rumit.

"Bukan sahaja mereka gagal menyelesaikan masalah tapi mereka pula yang menimbulkan lebih banyak masalah lain," kata Dr Asri.

no2umno - Politik merubah orang Islam bersikap seperti Dajjal. Jakim kalau nak politik, tubuhkan Parti. Jangan selindung di sebalik organisasi agama kemudian benarkan hidung dicucuk untuk ikut arahan. Korang ni tak der maruah ka? Mufti Wilayah .... nko satu lagi. Aku nak maki ... tapi nko tu mufti. Geram la aku ni.

Harga minyak perlu diturunkan sekarang

harakah | ...Walaupun harga minyak mentah dunia stabil di bawah paras sekitar AS$97.00 setong baru-baru ini, namun kerajaan Malaysia masih bersikap tunggu dan lihat sekaligus membiarkan rakyat terus dihimpit kos beban sara hidup akibat kenaikan mendadak harga bahan bakar itu.

Rakyat sehingga kini masih ternanti-nanti pengumuman besar kerajaan untuk menurunkan harga minyak namun terpaksa menunggu sehingga hujung tahun seperti diumumkan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Tidak sensitif dan prihatin nasib yang membelenggu rakyat adalah jawapan tepat untuk menggambarkan imej kerajaan BN pimpinan Abdullah, kata Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad berhubung isu terbabit.

"Tidak adil. Masa naik harga minyak, keputusan dibuat tergesa-gesa dan pelaksanaannya dalam tempoh masa 24 jam.

"Bila harga pasaran dunia turun, Abdullah bertangguh sehingga hujung tahun membiarkan rakyat terus membayar dengan harga yang mahal," katanya kesal dengan sikap kerajaan ketika dihubungi Harakah. .. selanjutnya.

Don’t use ISA, says Zaid

nst | ...He said he was also willing to step down as a minister if his actions were deemed to have undermined the Government and Cabinet.

“I do not want to cause any trouble for Pak Lah (Abdullah). I respect what he is trying to change but on the matter of the ISA, I am against imposing it on civilians. I joined his administration to make changes and everybody knows, I am also for a more open-form of press reporting.”

Zaid was commenting on the arrests of Sin Chew Daily reporter Tan Hoon Cheng, Selangor senior executive councillor Teresa Kok and Malaysia Today news portal editor Raja Petra Kamaruddin on Friday under the Act. Tan was released on Saturday.

By using the ISA randomly, Zaid said, the Government was sending a message that it did not trust the capabilities of its own enforcement agencies such as the police in maintaining peace.

“There were ample punitive law to act against lawbreakers without having to invoke the ISA,” Zaid said.... selanjutnya.

Habeas corpus difail bebaskan Raja Petra, TeresaMStar | Keluarga pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin dan Ahli Parlimen DAP Seputeh, Teresa Kok akan memfailkan permohonan habeas corpus untuk membebaskan mereka berdua yang masih ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Permohonan membebaskan Teresa akan difailkan tengah hari esok manakala bagi Raja Petra pula kemungkinan esok ataupun lusa.

Peguam Sankara Nair dan Karpal Singh akan bertindak bagi pihak Teresa.

"Kami akan memfailkan permohonan 12.30 tengah hari dan kami difahamkan, keluarga Teresa akan dibenarkan menemui Teresa petang esok," kata beliau ketika dihubungi petang tadi.... selanjutnya.

Cerita 54 Ekor Itik Nila

msomelayu | ....Alasan itu sungguh dangkal sekali. Setelah lebih tiga tahun kerajaan menjadikan pertanian sebagai perniagaan baru sekarang mereka nak pergi menimba ilmu untuk memajukan pertanian. Maknaya kerja mereka itu menanam dulu kemudian baru bubuh baja dan siram. Selepas pokok sudah layu baru nak rawat itu namanya kerja orang tidak sihat otak!

Sikap tidak berapa cerdik dan segar itu bukan saja terbatas kepada ahli Parlimen BN saja, tetapi ia turut berjangkit kepada ahli Parlimen pembangkang PKR bila mana lima orang daripada mereka turut sama terbang ke Taipei. Kononnya mereka pergi untuk mengejar ahli Parlimen BN yang dibawa lari itu.

Apakah perlunya melakukan kerja kejar mengejar itu? Kalaulah sungguh ada di kalangan 49 orang ahli Palimen BN itu yang ingin bersama Pakatan Rakyat tidak payah dikejar-kejar. Lagak ahli ahli Parlimen PKR itu tak ubah macam itik nila nak sanggama terpaksa kejar hingga terkoyak bulu baru dapat 'bergomol'.

Kalaulah demikian attitude ahli Parlimen kita macam manalah mereka boleh menyumbangkan pemikiran, akhlak dan budi pekerti baik kepada bangsa dan negara. Sepatutnya kejadian kebudak-budakan atau perangai itik nila itu tidak perlu berlaku. Dan kalau kedua pihak nak buat gimik dan reka cerita pun biarlah yang tersaul dek akal jangan sampai menyerlahkan kebodohan dan kepandiran kita.

Bagi Murai kesemua 49 ahli Parlimen BN dicampur lima orang ahli Parlimen PKR itu yang semuanya jadi 54 bolehlah dimasukkan ke dalam satu bakul. Mengenangkan mereka Murai teringat apakah mereka adalah spesies yang lahir daripada ahli mini Parlimen yang pernah dipimpin pelawak Jamal Kerdil lebih 15 tahun lalu.... selanjutnya.

Perhimpunan Perdana Sambutan Hari Malaysia

Pakatan Rakyat bersama dengan Kerajaan Negeri Selangor akan menganjurkan Perhimpunan Perdana Sambutan Hari Malaysia pada 15 September (Isnin) di Stadium MBPJ Kelana Jaya, Selangor, bermula dari jam 7 malam.

Program bermula dengan Majlis Buka Puasa, Solat Maghrib, Isya, Tarawikh dan diikuti dengan ucapan pemimpin Pakatan Rakyat. YB Lim Kit Siang dan YB Tuan Guru Dato’ Seri Hadi Awang akan menyusul selepas Solat Tarawikh di lapangan stadium. Program kemuncak adalah perutusan YB Datuk Seri Anwar Ibrahim sempena Hari Malaysia 16 September.

Pihak polis Selangor telah meluluskan permit. Semua dijemput hadir.

Pejabat Datuk Seri Anwar Ibrahim
no2umno - Datang beramai ramai ... ada benda penting !!!

RPK in danger! Pakatan Rakyat must move now!

harismibrahim | ..... “They’re going to wait until his condition is critical before they get him medical attention. By then it will be too late. RPK would already be dead.

“That’s what they are banking on. They’ll say he brought it on himself.

“You people can hold all the vigils you want. That’s not going to get him out.

“Pakatan have to move now. Anwar has to stop this nonsense of waiting for enough Malay MPs to crossover before he seeks the audience with the Agong to intimate that Pak Lah has lost the confidence of the majority of MPs in Parliament. Didn’t the rakyat reject race-based politics at the last general elections and at Permatang Pauh? Go form the federal government now.

“Anwar has the numbers already, so he should not delay any longer.

“RPK has been without food or water since Friday. He’s not going to last long.

“We must get him out now. Otherwise the authorities will be returning him to us in a coffin!

And we can only get RPK out now if Pakatan takes over immediately”.... selanjutnya.

Tindakan ISA tidak tepat - S/U pemuda UMNO

Utusan | Setiausaha Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Abdul Rahman Dahalan menyifatkan penahanan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap wartawan Tan Hoon Cheng sebagai tidak tepat dan boleh menjejaskan imej kerajaan.

Malah ujar beliau, alasan-alasan yang dikemukakan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar bahawa wartawan itu perlu dilindungi kerana menerima ancaman bunuh juga disifatkan ‘mengundang kekeliruan’.

Persoalannya kata beliau yang juga Ahli Parlimen Kota Belud, mengapa perlu guna ISA sedangkan polis boleh memberi perlindungan kepada Hoon Cheng.

‘‘Penggunaan ISA adalah untuk perkara yang serius dan perlu diguna pakai apabila undang-undang lain tidak mencukupi atau tidak dapat menyelesaikan masalah yang boleh menggugat keselamatan negara dengan segera,” katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini.... selanjutnya.

TIndakan kerajaan tidak perlu persoal - Hamid

Utusan | Penahanan tiga orang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kelmarin adalah keputusan kerajaan dan ia tidak sepatutnya dipersoalkan oleh mana-mana menteri termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar memberi peringatan itu sebagai reaksinya kepada kenyataan Zaid di Kota Bharu hari ini bahawa kerajaan tidak sewajarnya menggunakan ISA untuk menahan mereka sebaliknya perlu diadili mengikut sistem perundangan negara.

Menurut beliau, tindakannya meluluskan penahanan di bawah ISA itu adalah bagi pihak kerajaan yang memerintah, selaras dengan kedudukannya sebagai menteri Kabinet, bukannya ‘orang di luar kerajaan’.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan bahawa Malaysia akan berdepan krisis pemerintahan jika setiap menteri yang ada pandangan tersendiri mula mempersoal dan membahaskan tugas menteri yang lain secara terbuka melalui media.

“Zaid ada dalam Kabinet, jika dia ada pendapat yang tersendiri, dia seharusnya membawa kepada Perdana Menteri. Jika setiap ahli Kabinet yang ada pendirian sendiri berbahas secara terbuka dalam media, kita akan berdepan dengan krisis pemerintahan.... selanjutnya.

Posting terkini

Blog Archive