KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Sep 14, 2008

Perutusan Anwar sempena Hari Malaysia 16 September

Pakatan Rakyat tangguh pelan 16 September, sambut Hari Malaysia esok
MStar | Pakatan Rakyat yang menyasarkan untuk membentuk kerajaan baru 16 September - Selasa ini - akan menyambut Hari Malaysia di Kelana Jaya, Selangor malam esok, dan pada masa yang sama menangguhkan hasrat 'berusia enam bulan' untuk mengambil alih kerajaan persekutuan.

Menerusi kenyataan yang disiarkan dalam blognya hari ini, Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ikatan pembangkang itu bersama Kerajaan Negeri Selangor akan menganjurkan Perhimpunan Perdana Sambutan Hari Malaysia di Stadium MBPJ Kelana Jaya malam esok.

Program bermula dengan Majlis Buka Puasa dan disusuli dengan ucapan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat - terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP.

Program kemuncak ialah perutusan Anwar sempena Hari Malaysia 16 September.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Anwar itu juga menyebut polis Selangor telah meluluskan permit menganjurkan pertemuan tersebut.

ISA vigil in Penang

There will be a peaceful vigil in front of the Dewan Sri Pinang at 9.00pm today. The objective is to urge for the release of all ISA detainees and also a repeal of this undemocratic law. Those interested are asked to bring along candles or torchlights.

Malaysian bloggers Unite against ISA

rockybru |

From Nathaniel Tan

Friends,
I know it's last minute, but some of us felt very strongly that we need to keep the flame burning. Please help spread the word as far and wide as possible.

Let's gather tonight for a candlelight vigil in solidarity with all still under ISA detention.

Time:
9pm, 14th September, 2008

Place:
Blog House
66,Lorong Setiabistari 1,
Bukit Damansara,
50490 Kuala Lumpur.
... selanjutnya.

YOUR PRESENCE ALWAYS COUNTS. JOIN US WITH YOUR FRIENDS.

Link
... selanjutnya.

Faulty PA system the cause of ’silent’ azans

teresakok | Masjid Kota Damansara officials have denied that their mosque had ceased sounding the azan from its loudspeakers due to pressure from non-Muslims.

They clarified that it was a damaged amplifier that resulted in the calls to prayers to be made without the aide of a PA system.

Secretary of the three-week-old mosque Ahmad Redzuan Samsudin said a police report was lodged on Wednesday against former Selangor menteri besar Dr Mohd Khir Toyo for claiming pressure from non-Muslims and a state exco-backed petition had forced them to stop making the azan through the loudspeaker.

“Last Saturday (Aug 30), lightning during a thunderstorm had struck and damaged the PA system. Thereafter, we borrowed equipment from the SMK Kota Damansara in Section 10, but problems with the wiring further delayed us from sounding the azans through the loudspeaker.

“There was no pressure from non-Muslims,” said Redzuan when contacted.... selanjutnya.

Hamid Albar Pembohong Besar - Shamsul Iskandar

suarakeadilan | ....Jumaat lalu, wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Chen ditahan dirumahnya dibawah akta ISA dan dibebaskan 18 jam kemudianya. Dalam sidang media, Syed Hamid memberikan alasan bahawa Tan ditahan pihak polis bagi melindungi keselamatan dirinya.

“Jika faktor keselamatan, Polis boleh digerakkan untuk mengawal keselamatan wartawan ini. Sebab itu saya kata Syed Hamid ini sebagai pembohong besar,” katanya ketika dihubungi pagi ini.

Menurutnya, Syed Hamid berbohong bagi menutup kesilapan yang dilakukan olehnya, oleh yang demikian beliau terpaksa mengeluarkan alasan tidak munasabah.

“Sebab itu dia cuba menutup kesilapan yang telah dilakukan dengan memberikan alasan yang tidak munasabah” tegas beliau.

Sekiranya mengenai keselamatan, Shamsul mempersoalkan untuk keselamatan siapa Tan ditahan dibawah ISA.

” Atas faktor keselamatan siapa? kerana tahanan ISA ini dilakukan oleh kerajaan atas faktor menjaga keselamatan negara, bukan sebab menjaga keselamatan individu.” soal beliau ketika dihubungi Suara KeADILan pada 14 September ini.... selanjutnya.

Hamid explanation unacceptable - Fong Chan Onn

Star | MCA vice-president Datuk Seri Dr Fong Chan Onn has criticised Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar’s explanation for the detention of Sin Chew Daily reporter Tan Hoon Cheng.

He said Syed Hamid’s explanation that Tan was arrested under the Internal Security Act (ISA) because her life was under threat was “totally unacceptable.”

“It was a feeble attempt to justify the use of the ISA on Tan.

“By doing so, the police have caused added emotional distress and mental agony to Tan and her family,” Dr Fong wrote in his blog.... selanjutnya.

Pakatan Rakyat adakan himpunan aman 15 September

harakah | ..."Kami mendesak pihak kerajaan agar membebaskan segera semua tahanan tanpa syarat. Sekiranya terdapat sebarang bukti mengenai sebarang kesalahan jenayah, ia harus dibicarakan di mahkamah terbuka," ujar satu kenyataan Pakatan Rakyat semalam.

Kenyataan itu dibuat bersama antara Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim dan Ketua ahli Parlimen DAP, Lim Kit Siang,

Kenyataan itu menyebut, tindakan tangkapan ini terutama apabila pemberita yang menjalankan tugas ditangkap dan bukannya individu yang mengeluarkan kenyataan, adalah bukti manipulasi Umno yang menggunakan isu kaum untuk menakutkan rakyat.

"Bahkan komponen Barisan Nasional sendiri tidak menyokong tindakan kejam ini. Kami mendesak kerajaan mengotakan janji mereka bahawa tidak akan ada lagi tahanan ISA selepas ini.

"Kami berharap tindakan kerajaan ini bukan merupakan percubaan awal untuk menangkap lebih ramai ahli politik pembangkang dengan tujuan menggagalkan usaha Pakatan Rakyat membentuk kerajaan dalam masa terdekat," kata kenyataan itu.

Suasana tidak stabil yang nampaknya sengaja ditimbulkan oleh pihak kerajaan mengundang rasa tidak tenteram di kalangan rakyat terbanyak dan boleh mengancam keselamatan negara.

Sehubungan itu Pakatan Rakyat bersetuju untuk mengambil beberapa tindakan antaranya, encadangkan pertemuan tertutup antara wakil Pakatan Rakyat dan Perdana Menteri dalam masa terdekat bagi membincangkan soal keselamatan negara dan masa depan politik Malaysia. ... selanjutnya.

RAKYAT TERENGGANU SALAH PILIH PESURUHJAYA

wannordinwanyaacob |

1. Saya telah membaca dengan teliti pandangan Pesuruhjaya PAS Terengganu yang kali ini lebih gemar menggunakan nama beliau sebagai pengamal dan penganalisis politik daripada bertindak sebagai seorang Pesuruhjaya PAS Negeri. Walaupun sewaktu beliau berdiri sebagai penganalisis politik dalam mana-mana waktu sekalipun, pada saya, beliau tetaplah Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu. Baik dalam keadaan berdiri, duduk, atau berbaring, Mustafa bin Ali adalah seorang Pesuruhjaya PAS.

2. Dengan demikian, mahu tidak mahu pandangan beliau itu tetap mencerminkan pandangan PAS Terengganu. Lebih mendukacitakan lagi ialah apabila pandangan beliau ini bersifat anti keputusan Muktamar. Sekaligus, ia menentang arus Syura yang memutuskan untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat dan tidak sebaliknya seperti yang sedang dilakukan oleh Mustafa Ali. Dalam respons dan setiap ayat yang digunakan, saya tidak nampak sikap Mustafa yang boleh mengukuhkan Pakatan Rakyat seperti yang diputuskanoleh Muktamar secara “standing ovation”.

3. Sepatutnya tugas pemimpin termasuk Pesuruhjaya ialah mendukung dan mengukuhkan keputusan Muktamar. Sifat rajin mengeluarkan kenyataan walaupun tidak disuruh adalah sesuatu yang aneh dan menghairankan. Lebih-lebih lagilah ia mencanggahi keputusan Muktamar. Sepatutnya ceramah atau temuramah bersifat lanjutan kepada keputusan Muktamar.

4. Saya membuat perbandingan antara kenyataan Mustafa di muka surat 1 dan 3 Utusan Malaysia, 11 September 2008 dengan kenyataan Dato’ Johari Baharom, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri sendiri termasuk kenyataan PM sendiri dalam Berita Harian pada hari yang sama. Mesejnya sama iaitu tidak ada apa yang akan berlaku pada 16 September 2008 iaitu “tidak mungkin ada undi tidak percaya kerana Parlimen tidak bersidang.” Sentimen Mustafa yang “terus terang tidak yakin adanya bilangan sebanyak 30 orang yang akan melompat parti” betul-betul serupa dengan nada Presiden Umno. Betul-betul serupa.

5. Lidah Mustafa boleh dikatakan sudah menjadi lidah Umno. Kita kena faham bahawa lidah ini adalah jurubahasa kepada hati. Jika begitu keadaannya apa yang ada dalam hati, maka lebih baik terang-terang sokong Umno. Hujah untuk “meredakan keresahan rakyat” yang digunakan oleh Mustafa tidak tepat. Apa yang tepat ialah kita kena tanya rakyat resah kerana apa? Jawabnya, rakyat resah kerana pimpinan di bawah Umno selama ini telah menimbulkan seribu satu macam keresahan. Usaha Pakatan Rakyat yang sama-sama sedang didukung oleh PAS, PKR dan DAP ini adalah usaha untuk memulihkan keresahan rakyat. Pemulihan dan keyakinan akan berlaku apabila Pakatan Rakyat menguasai di peringkat Pusat. “Cross over” kepada Pakatan Rakyat yang menuju ke arah peralihan kuasa sama ada 16, 17, 18, 19 atau 20 September 2008 hendaklah menjadi agenda setiap orang : agenda setiap Pesuruhjaya PAS Negeri termasuklah Mustafa bin Ali. Inilah semangat Muktamar yang telah kita sama-sama putuskan secara sebulat suara. “Standing ovation” itu adalah sebulat suaralah tu. Keputusan Muktamar ini, bukan kerja main-main.

6. Apa tujuan kita adakan kursus, seminar, ceramah, tamrin, usrah, doa, sembahyang hajat, munajat, pagi, petang, siang dan malam kalau tidak kerana untuk menumbangkan sebuah pemerintahan yang tidak cenderung kepada Islam. Jika Umno hendakkan Islam, sudah lama dia laksanakan Islam.

7. Saya tidak fahamlah bila Mustafa menyebut bahawa dia bercakap secara bebas dan pendirian beliau bertaraf peribadi; bukan atas kapasiti seorang pemimpin PAS. Pada saya, beliau adalah Pesuruhjaya PAS Terengganu. Dalam Islam, seseorang itu hanya boleh mempunyai satu sahsiah saja. Sesiapa yang cuba bermain-main dengan dua atau lebih rupa sahsiah, tidak layak menjadi pemimpin gerakan Islam. Sebab itu, Islam selalu menekankan soal tauhid, yakni penyatuan segala perkara di atas satu dan menuju kepada satu. Dalam PAS, tidak ada dua wajah sahsiah. Jika ada juga, maka ia sesuai untuk mewakili Umno.

8. Jika Dr. Mahathir pernah berkata bahawa ia tersalah pilih Perdana Menteri maka dalam konteks ini boleh jadilah Terengganu sudah tersalah pilih seorang Pesuruhjaya. Dalam akhir ayat Mustafa Ali, ada juga saya terbaca beliau menyifatkan isu ini timbul disebabkan keghairahan satu pihak untuk mengambil alih kerajaan. Di sini, saya cukup tidak fahamlah. Seolah-olah pada Mustafa, adalah satu kesalahan apabila kita ghairah nak gantikan kerajaan secara demokrasi. Sejak bila pula Mustafa jadi begini? Kita kena faham bahawa isu menghuruharakan ini timbul kerana sejak 50 tahun Umno memimpin negara, rakyat tidak dipimpin dengan jelas dan betul dari segi Islam atau demokrasi. Keadilan tidak diberi kepada orang-orang Melayu, Cina, India, Siam atau Kadazan. Ini yang kita ghairah untuk menggantikan kerajaan. Kita bawa Islam kerana Islam itu adil. Islam itu untuk keamanan dan kesejahteraan seluruh kaum yang bermastautin di Malaysia. Apabila nampak bahawa Kerajaan BN/Umno sudah panik dan resah sehingga terpaksa melarikan 50 Wakil Rakyat, maka pada saya, ini adalah petanda kejayaan. Tak tahu lah pula saya kenapa Mustafa Ali terpaksa bersusah payah untuk menjelaskan situasi sebenar demi meredakan. Meredakan hati siapa? Hati pemimpin Umno?

9. Dalam keadaan beginilah hati saya cepat-cepat teringat tentang HARAKAH. Saya tak dapat bayangkan bagaimana HARAKAH boleh memainkan peranan sebagai lidah rasmi parti dan organ parti, apabila orang nombor satu yang merupakan Pesuruhjaya PAS Terengganu ini telah mengambil sikap membelakangi keputusan Muktamar. Saya percaya, ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi pojok, cerita, berita dan analisis yang dibuat. Dengan dibenarkan penerbitan dua kali seminggu maka lebih cepat lagilah ia boleh merosakkan imej HARAKAH. Pada logiknya, pembaca HARAKAH akan berkurangan. Saya fikir suatu keputusan perlu dibuat mengenai perkara ini.

10. Saya sebenarnya masih mahu mengambil sikap bertangguh dari terlalu cepat mengemukakan respons. Dengan begitu, saya akan cuba ikuti lagi apa rentak yang akan dibawa oleh pemimpin seperti Mustafa Ali. Saya percaya, mungkin ada satu atau dua orang lagi yang bersama dengan beliau. Selaku orang tua dalam parti, saya telah mengikuti orang penting dan orang yang tidak penting keluar masuk ke dalam parti. Bahkan Allahyarham Dato’ Haji Asri Muda sekalipun pernah meninggalkan Parti PAS. Pada waktu itu beliau adalah di kerusi Presiden. Beliau akhirnya masuk Umno dan semua orang tahu bagaimana beliau mengakhiri karier politiknya.

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Bertarikh : 11 Ramadhan 1429
11 September 2008.

Masih ada orang UMNO yang ada akal

zaid ibrahim and isa internal security act 150908ISA: Zaid Ibrahim sanggup letak jawatan
Malaysiakini | ...Menteri di Jabatan Perdana, Datuk Zaid Ibrahim yang menjaga hal-ehwal perundangan, sanggup meletak jawatan jika kerajaan terus menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang disifatkannya sebagai 'tidak adil'.

Ahli politik BN yang lantang bersuara itu juga mendesak supaya ahli parlimen DAP, Teresa Kok dan blogger Raja Petra Kamaruddin yang ditahan di bawah ISA dibebaskan segera.

Wartawan Sin Chew Daily Tan Hoon Cheng turut ditahan di bawah ISA tetapi telah dibebaskan semalam.

"Kita mempunyai sebuah kerajaan yang komited kepada undang-undang dan pembaharuan, kita tidak boleh menggunakan politik gaya lama atau bertindak mewujudkan ketakutan.

"Kita ada undang-undang dan mereka boleh didakwa di mahkamah.

"Saya sedang berusaha untuk bertemu Perdana Menteri (Abdullah Ahmad Badawi) minggu ini untuk menyatakan pendirian saya itu kepada beliau.... selanjutnya.

Dua pemilik bengkel mengaku tidak bersalah

utusan | Dua pemilik bengkel kereta mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen berasingan di sini hari ini, atas lima tuduhan membuat tuntutan palsu kepada kerajaan Terengganu berhubung pembekalan kotak gear Proton Perdana V6 Executive yang digunakan oleh Exco.

Tor Kok Siong, 52, dan Choong Yuen Sang, 48, dituduh membuat tuntutan tersebut kesemuanya bernilai RM91,350.64 bagi tujuan penggantian kotak gear lima buah Perdana V6 antara November 2006 hingga Jun lalu, sedangkan kotak gear itu adalah yang asal dan tiada penggantian dilakukan.

Kok Siong, pemilik bengkel kereta di Jalan Bukit Kechil di sini menghadapi empat tuduhan membuat tuntutan palsu bernilai RM72,230.73 dan meminta dibicarakan ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim M. Bakri Abd. Majid.... selanjutnya.

no2umno - apa lagi .... sumpah lakhnat la.

Kerajaan tidak wajar guna ISA - Zaid Ibrahim

Utusan | ...Kerajaan tidak sewajarnya menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) untuk menahan tiga individu kelmarin, sebaliknya mereka dihukum mengikut sistem perundangan negara ini bagi mengelakkan keadaan bertambah buruk.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim berkata, pelbagai undang-undang terdapat di negara ini yang boleh digunakan untuk menghukum individu yang dikatakan menimbulkan ketegangan kaum.

Pada masa yang sama, beliau sama sekali tidak dapat menerima alasan yang diberikan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar untuk menahan ketiga-tiga individu terbabit bahawa ia dilakukan setelah polis mempunyai cukup bukti bagi mengelakkan ketegangan kaum dan mengancam keselamatan negara.

"Saya rasa gembira apabila wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng dibebaskan dan berharap kerajaan akan membebaskan dua lagi tahanan ini.

"Kita ada undang-undang Akta Hasutan dan Kanun Keseksaan yang boleh menjelaskan kepada rakyat kenapa mereka boleh dikenakan tindakan undang-undang tanpa menggunakan ISA," katanya pada sidang akhbar di rumahnya di sini hari ini.... selanjutnya.

no2umno - ISA undang undang untuk orang yang tak der telorrrr r.....

'Order to arrest did not come from me' - Botak

Star | Home Minister Datuk Seri Syed Hamid said he did not order the arrests of the three people under the Internal Security Act (ISA.

He said the action was taken by the police themselves under Section 73(1) based on their assessment of the current situation as they had “strong and good reason” to believe that conflict could happen and public order could be jeopardised.

“Under this action, the police need not refer to me. It’s their discretion and their assessment of what happened. There has been no malice on their part,” he said Saturday at a press conference at Bukit Aman here.... selanjutnya.

Arrests are an attempt to cover up real issue - PAS

Star | The arrests of three people under the Internal Security Act (ISA) are part of the Government’s attempt to foil the planned crossover of Barisan Nasional MPs to the Pakatan Rakyat by Sept 16, PAS youth chief Salahuddin Ayub said on Saturday.

He added the arrests are also to cover up the real issue that the Barisan was undergoing a political crisis and was weakening.

“The arrests were similar to the Operasi Lallang in 1987, where arrests under the ISA were made at the same time when Umno was heading towards a political crisis.

“In this context, we have information that about 15 more people from the Pakatan Rakyat may be detained under the Act to deflect people's attention away from Umno’s internal problems.... selanjutnya.

Public pressure turns against government

malaysianinsider | Why was Sin Chew Daily News reporter Tan Hoon Cheng released 24 hours after her arrest under the Internal Security Act (ISA)? Was it because the alleged threat on her life somehow disappeared just as fast it appeared on the police radar screen?

The simple answer: The intervention by Barisan Nasional politicians, including a few from Umno, who were convinced that the government had committed a grave injustice by arresting a journalist who was only doing her job when she reported Datuk Ahmad Ismail's reckless description of Malaysian Chinese as squatters in the country. And who were concerned of the heavy political punishment that would be exacted on the Barisan Nasional for this mistake.

The Malaysian Insider has learnt that several Umno politicians met Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi last night after finding out about the arrest. They argued that the detention appeared to be a move to punish the messenger who had exposed an Umno division chief.

Wearing their political antennas, they also noted that the Chinese community ~ already peeved with the Barisan Nasional over a range of issues ~ is recoiling with anger over her detention.

One of the Umno politicians noted that if Tan deserved to be held under the ISA so did Ahmad who not only sparked off the ugly episode during the Permatang Pauh by-election but compounded it by making a series of inflammatory remarks after that.

This morning, MCA president Datuk Seri Ong Ka Ting spoke to Abdullah, and voiced the party's distress over the reporter's detention under the ISA.... selanjutnya.

Tindakan ISA wajar

Utusmeloya | Tindakan polis menahan tiga individu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semalam dilakukan secara profesional tanpa campur tangan politik.

Malah tindakan itu dibuat setelah polis mempunyai cukup bukti bahawa jika langkah itu tidak diambil ia boleh mencetuskan ketegangan kaum dan mengancam keselamatan negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar bagaimanapun mengesahkan tidak ada lagi tangkapan susulan selepas ini.

Katanya, tangkapan tiga individu itu merupakan mesej jelas bahawa semua pihak termasuk ahli politik, organisasi atau individu tertakluk kepada undang-undang negara.

“Kita mempunyai bukti-bukti kukuh sekiranya polemik terbuka ini tidak ditangani, ia akan mengancam keselamatan negara.

“Oleh itu, ingin saya tekankan kita akan ambil tindakan terhadap sesiapa sahaja yang mencetuskan polemik perkauman dan mengancam keselamatan negara,” katanya pada sidang akhbar khas di Bukit Aman di sini petang ini.... selanjutnya.

no2umno - wajar ? Ada yang tangkap hari ni, esok lepas

Singgah di Hong Kong ?

bernama | Delegasi Anggota Parlimen dari Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) yang menjalani sesi lawatan sambil belajar di Taipei sejak beberapa hari lepas, kini berada di Hong Kong.

Seorang daripada anggota delegasi itu berkata mereka melanjutkan tempoh kunjungan mereka di kota itu untuk duduk berbincang mengenai beberapa isu, tapi menafikan ia mempunyai sebagai kaitan dengan spekulasi kononnya anggota parlimen Barisan Nasional (BN) menyertai Pakatan Rakyat (PR).

"Tidak, tidak ada yang menyeberang. Saya percaya ketika ini sudah jelas bahawa pembangkang gagal dalam misi terdesak mereka untuk mempengaruhi kami menyertai mereka," kata naib pengerusi BNBBC dan Anggota Parlimen Batu Pahat Dr Mohd Puad Zarkashi kepada Bernama ketika dihubungi di Hong Kong hari ini.

"Tidak ada dari kalangan anggota kami menemui sesiapa dari mereka di Taipei. Kami makan malam dengan konsulat Malaysia di Taipei semalam, dan apabila kami sampai ke hotel, hari sudah lewat.

"Saya percaya semua orang tidur awal kerana terpaksa berada di lapangan terbang pukul 3 pagi untuk ambil penerbangan pukul 6 pagi keluar dari Taipei," katanya ketika merujuk kepada tindakan lima daripada anggota parlimen PR berlepas ke Taipei untuk menemui mereka bagi memujuk mereka menyertai PR.... selanjutnya.

Shabery Harap Polis Beri Penjelasan Berhubung Penahanan Wartawan Sin Chew Di Bawah ISA

Bernama | Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek berharap polis dapat beri penjelasan mengenai rasional penahanan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng, di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Beliau berkata adalah lebih baik sekiranya polis dapat memberi penjelasan mengenai penahanan Tan itu, dan bukannya ahli politik yang memberikan pelbagai ulasan mengenainya.

"Adalah lebih baik dan sesuai sekiranya polis dapat memberi penjelasan (mengenai perkara itu)," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Karnival Tanglung di sini Sabtu malam. Turut hadir ialah timbalannya Datuk Tan Lian Hoe.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar hari ini bahawa penahanan Tan adalah sebahagian daripada langkah pantas polis bagi memastikan keselamatanya selepas wartawan itu menerima panggilan berbentuk ugutan.

Syed Hamid berkata risikan polis mendapati nyawa wartawan itu terancam selepas beliau membuat laporan mengenai kenyataan Ketua Umno Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail yang dikatakan mengandungi kenyataan berbentuk perkauman.

Bagaimanapun Tan dibebaskan oleh Ibu pejabat Polis kontinjen Pulau Pinang pada kira-kira pukul 2.30 petang hari Sabtu.

Shabery yang menyuarakan rasa lega dengan pembebasan Tan berkata tindakan itu jelas menggambarkan bahawa penahanan di bawah ISA bukan berbentuk hukuman jangka panjang, dan menambah bahawa ia hanya bertujuan menghalang pihak tertentu daripada membuat kenyataan-kenyataan yang boleh mengancam keselamatan nasional.

no2umno - mulut tak berbuih pun kena tahan ke?

Posting terkini

Blog Archive