KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 8, 2008

MULIA NYA BENDERA ISRAEL DI BANGUNAN UMNO

BN YANG LULUSKAN PROJEK TERNAK BABI ? Ohhhhh Tidak !!!

MB: Ternak babi bersih, selamat

Malaysiakini - Projek moden penternakan babi di Selangor dijalankan secara bersih, selamat dan memenuhi piawaian kualiti alam sekitar, kata menteri besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini.

"Sebarang bahan buangan dari ladang tersebut akan diguna semula dalam bentuk biogas untuk menjanakan elektrik, air untuk pembersihan ladang serta penanaman makanan untuk babi yang diternak," katanya, mengulas kebimbangan orang ramai berhubung projek berjumlah RM100 juta di Kuala Langat.

"Justeru, tiada bahan buangan yang akan menjadi sisa dan keluar dari kawasan ladang tersebut."

pig farming 080408Menurutnya lagi, projek tersebut telah diluluskan oleh pentadbiran BN bawah kepimpinan Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo pada 30 Januari, kira-kira sebulan sebelum pilihanraya umum lalu.

Kerajaan baru Selangor bawah Pakatan Rakyat, kata Abdul Khalid lagi dalam satu kenyataan, meneruskan projek memandangkan kawasan Ladang Tumbuk telah menjadi tapak ladang utama penternakan babi utama di negeri.

"Ia memenuhi piawaian kualiti yang tinggi selaras dengan kehendak Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dan kerajaan negeri Selangor," tambahnya.

Apabila wujud projek ini, kata Abdul Khalid lagi, tiada ladang-ladang baru khinzir akan diluluskan di Selangor dan semua ladang babi di luar kawasan ini diarahkan memindahkan operasi mereka ke projek tersebut. more...

No2umnO - Apaaaaa ........ ???? Khir Toyo ......???? No Comment.

Selangor teruskan projek ternak babi

Utusan Meloya - Kerajaan campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas Selangor tetap meneruskan projek ternakan babi moden di negeri itu walaupun mendapat bantahan pelbagai pihak termasuk orang ramai dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, projek itu yang akan dilaksanakan di Sepang sebenarnya telah diluluskan oleh kerajaan negeri sebelum ini pada 30 Januari lalu.

Justeru, jelasnya, barisan Exco Selangor yang bermesyuarat Rabu lalu merasakan amat wajar untuk meneruskan projek berkenaan memandangkan kawasan tersebut telah menjadi tapak utama ladang babi di negeri ini.


Komen diperolehi dari Tranungkite - by reformasirakyat

Tadi TV3 MB Selangor dah jelaskan.
Pada mesyuarat exco zaman Be End diaorang dah luluskan projek kandang babi tersebut.

So saper yang bagi kelulusan beb.
Aku tahu lepas ni korang mesti cakap, kenapa nak teruskan.
MB cakap masa mesyuarat exco Be end diorang arahkan supaya semua penternak babi supaya letak satu pusat ternak, so Be End punya idea beb. Aduh.....ludah jilat balik beb.

ALAHAI .... SANG KELEMBAI


Tengku Adnan, Setiausaha Agung UMNO, dikatakan ‘melabur’ RM 1 Juta untuk Sang Kelembai

Kickdefella - Blogger pertama di pecat oleh UMNO, Zaharin Mohd Yassin atau terkenal dengan nama penanya, Sang Kelembai telah kembali ke pangkuan Abdullah Ahmad Badawi.

Sumber dari dalam UMNO menyatakan Sang Kelembai telah menemui Pak Lah setelah di bawa oleh seorang Ketua Bahagian UMNO. Selepas pertemuan tersebut, Pak Lah dan Zaharin kelihatan menangis.

Kembalinya Zaharin yang merupakan pengkritik hebat Pak Lah menerusi artikel-artikel Kerajaan Tiga Beranaknya di juruterakan oleh Tengku Adnan, Setiausaha Agung UMNO.

Sementara itu, di Sabah, Zaharin dilihat memeluk dan mencium Pak Lah serta melafazkan mohon maafnya di hadapan khalayak ramai. more...

Artikel Sang Kelembai yang lepas ...... Kabinet Kerajaan Tiga Beranak

Sang Kelembai Berpelukan Dengan Abdullah di Sabah

Msomelayu
SUKAR untuk ditafsirkan apakah lawatan 10 to 10, (sepuluh pagi hingga sepuluh malam) Abdullah Ahmad Badawi ke Sabah semalam (7 Mac) membawa kejayaan ataupun sebaliknya.

Yang pastinya lawatan itu penting dan hasil daripada kesan lawatan itu ditunggu orang ramai.
Apakah ia boleh menamatkan spekulasi yang hangat tersebar di Sabah sekarang ini, kononnya beberapa ahli PArlimen BN akan menyeberang bersama pembangkang ataupun sebaliknya?

Bagaimana pun bagi komuniti penulis dan blogers kunjungan Perdana Menteri itu tidak dirasakan begitu penting dan memberi apa-apa kesan tambahan kepada kredibilitinya atau untuk proses pembaikpulihan Umno/BN. Tidak ada apa-apa istimewanya kerana penulis dan bloger sudah lama membaca apa yang akan berlaku dan telah menulis apa yang telah berlaku lama sebelum ini.

Kriritkan yang dilemparkan kepada Perdana Menteri itu walaupun sarat dengan emosi, nakal dan kadang kala biadab, namun niatnya tetap ikhlas ialah untuk memperbetulkan kelemahan beliau. Banyak sebab dari kacamata penulis/bloger tentang kelemahannya dan kesilapan-kesipalan dilalukan sebagai Perdana Menteri.

Sikapnya membiarkan menantunya menguasai dan mencampuri urusan pentadbiran kerajaan adalah antara puncanya dan menjadi masalah Abdullah tidak disenangi. Kerana sikap dan terlalu bijak Khairy bagi masyarakat penulis atau bloger telah menyebabkan damge tertimba kepada Abdullah. more...

Rujuk:
Blogger pertama yang dipecat dari UMNO ‘ sudah korner ’…
Sumber dari dalam UMNO juga mengesahkan bahawa ‘kos’ membawa pulang Zaharin ke pangkuan Pak Lah dikatakan mencecah RM1 juta.

200 Pemimpin Dan Ahli Umno Sabotaj Calon BN Di Tanah Merah

Bernama - Seramai 200 pemimpin dan ahli Umno kawasan Parlimen Tanah Merah didakwa terbabit dalam perbuatan sabotaj parti secara "organisasi" pada kempen pilihan raya umum bulan lalu.

Bekas Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Tanah Merah, Datuk Ir Shaari Hassan berkata malahan pemimpin dan ahli Umno itu merancang mensabotaj calon BN dengan meminta pengundi mengundi parti lain selain merosakkan undi menggunakan organisasi Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang sudah mempunyai cawangan di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen.

"Ini memudahkan mereka mendekati rakyat untuk menghasut agar tidak mengundi BN...akhirnya pengundi termakan dengan hasutan mereka.

"Mereka adalah kalangan pemimpin Umno termasuk yang memegang jawatan penting di peringkat Bahagian dan jentera pilihan raya, pengarah bilik gerakan pilihan raya dan ketua cawangan Umno terbabit dengan kegiatan tidak sihat berkempen untuk parti lawan," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini.

Beliau berkata demikian berikutan pendedahan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyatakan perbuatan sabotaj oleh penyokong Umno menjadi antara punca kekalahan teruk BN pada 8 Mac lalu.

Shaari tewas kepada calon PKR Amran Abdul Ghani dengan majoriti 2,527 undi.

Shaari berkata kejadian sabotaj itu dikesan berlaku di Kampung Bukit Batang Begedit, Kampung Perala Satu, Kampung Bukit Omar dan Gual Ipoh, serta di DUN Bukit Panau dan DUN Kemahang. "Mereka secara terang meminta ahli Umno di peringkat akar umbi, memberikan undi mereka kepada calon Pas dan calon Parti Keadilan Rakyat," katanya. more...

TAJUDDIN LETAK JAWATAN DAN SINDIR MT

Bernama - Datuk Ahmad Tajuddin Sulaiman hari ini mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Setiausaha Badan Perhubungan Umno Pahang berkuat kuasa serta merta.

Beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Paya Besar berkata surat peletakan jawatannya telah diserahkan kepada Pejabat Menteri Besar melalui faksimile pada pukul 11 pagi ini.

Bagaimanapun, beliau berkata tiada sebarang respon diterima setakat ini daripada Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob yang juga pengerusi Perhubungan Umno Negeri berhubung perkara itu. Mengulas lanjut, Ahmad Tajuddin berkata peletakan jawatannya itu adalah selari dengan pendiriannya yang meminta Anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno bertanggungjawab terhadap pencapaian buruk parti itu pada pilihan raya umum lepas dengan meletakkan jawatan masing-masing.

"Saya merupakan pemimpin rantaian daripada MT sedia ada, jadi biarlah saya bertanggungjawab dengan meletak jawatan dulu," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.

Ahmad Tajuddin yang memegang jawatan itu sejak 1999 berkata peletakan jawatannya juga tidak didorong oleh tekanan daripada sebarang pihak.

Beliau turut menafikan faktor kekecewaan kerana tidak terpilih sebagai calon pada pilihan raya umum lepas sebagai punca tindakan itu, malah beliau menegaskan ia berikutan rasa bertanggungjawab.

"Kita juga perlu bertanggungjawab atas pencapaian ini bukan dihala pada presiden parti semata-mata, MT juga perlu bertanggungjawab," katanya. More...

JANGAN MODENKAN PENTERNAKAN BABI DI SELANGOR !!!

NGO pengguna desak projek dibatalkan

Beberapa persatuan pengguna menyifatkan keputusan kerajaan campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas meluluskan projek ladang babi di Selangor sebagai tidak menghormati suara rakyat.

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Dr. Jacob George berkata, kerajaan negeri seharusnya mengambil kira sensiviti masyarakat sebelum meluluskan projek di Sepang itu yang bernilai RM100 juta.

Menurutnya, beliau tidak mahu Selangor menjadi negeri utama penternakan babi negara dan mencetuskan pelbagai masalah sebagaimana berlaku di Melaka.

''Kerajaan Selangor perlu tanya rakyat dahulu. Jangan lulus projek sebegini tanpa persetujuan rakyat sebagai pengguna.

''Mereka perlu batal jika semua bantah. Apa-apa juga projek perlu mendapat kelulusan rakyat dan tidak boleh diluluskan tanpa mengira sensitiviti semua," katanya di sini hari ini. - Utusan Meloya.

No2umnO - Memandangkan ramai yang tidak bersetuju dengan bantuan RM100 juta dari syarikat swasta ke atas projek membela babi secara moden ini, maka wak terpanggil untuk turut sama membantah. Malaysia negara Demokrasi dan pendapat rakyat perlu di dengar oleh kerajaan negeri Selangor.

Maka disini, saranan No2umnO adalah untuk melonggokkan babi babi di Selangor kesatu lokasi di negeri Melaka. Ini merujuk kepada tiada nya bantahan terhadap penternakan babi disana. Malah Melaka dan Babi, dikatakan berkait rapat dan sungguh sinonim.

Dalam pada itu, Kerajaan negeri Selangor perlu membiarkan terus penternakan babi yang ada di Selangor ini untuk kekal di dalam keadaan traditional. Ketiadaan air yang keruh mengalir dan bau yang lemak dari kandang kandang itu akan kelak ditakuti mengakibatkan hilangnya nilai nilai murni budaya tempat tempat tertentu di Negeri ini.

No2umnO juga berharap agar kerajaan Baru Negeri Selangor memberikan perhatian khusus di atas bantahan NGO dan rakyat Negeri Selangor ini. Kami mahu kekalkan penternakan babi secara tradisional. Babi juga seperti padi, kalau di buat secara moden, akan hilanglah khasiat dan zat yang terkandung di dalam daging babi berkenaan.

cetak dan edar !!!

PM Dicadang Mengetuai Rombongan Majlis Tertinggi Umno

Radio24 - Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini dicadang mengetuai rombongan anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno, menemui bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, bagi mencari jalan penyelesaian terhadap masalah yang berlaku di antara kedua-dua belah pihak.

Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Al Habshee, berkata ini perlu kerana apa yang berlaku antara kepimpinan Umno dengan Tun Dr Mahathir, sepertimana yang dilaporkan dalam media sejak akhir-akhir ini, tidak akan menguntungkan sesiapa, malahan akan menghancurkan parti.

Datuk Syed Ali berkata sebagai orang lama dan bekas pemimpin, Tun Dr Mahathir telah menyuarakan pandangan beliau terhadap apa yang berlaku dalam Umno sekarang dan apa yang perlu dilakukan bagi menyelamatkan parti.

Beliau berkata Tun Dr Mahathir adalah seorang pemimpin banyak berjasa terhadap Umno dan sebagai seorang bekas pemimpin yang masih sayang dan mengambil berat terhadap parti sudah tentu beliau tidak boleh berdiam diri melihat kelemahan yang terdapat dalam Umno.

Justeru, sebagai Presiden parti adalah wajar sekiranya Datuk Seri Abdullah membawa kesemua anggota MT Umno menemui Tun Dr Mahathir bagi menjernihkan keadaan selain mendapatkan pandangan serta nasihat ikhlas beliau terutama mengenai cara memulihkankan kembali pengaruh serta kekuatan parti.

Datuk Syed Ali berkata pertemuan itu hendaklah dilakukan dalam masa terdekat kerana sekiranya keadaan sekarang dibiarkan berlarutan beliau bimbang ini akan membuatkan kemelut yang melanda Umno bertambah parah dan akan membawa kepada kehancuran parti.

Ong to tell all on PKFZ


theStar - New Transport Minister Datuk Ong Tee Keat will reveal how the RM4.6bil soft loan to the Port Klang Free Zone was spent.

“I wish to inform the rakyat about the true situation – whether it was actually squandered, not squandered, and where it has gone to, as well as the breakdown of the budget,” he said.

He was responding to allegations made during the run-up to recent polls that the RM4.6bil was squandered.

“This is not to judge anyone. That’s not my motive.

“What’s important is that we are responsible for informing the public,” he said during the launch of the Routes KL 2008 campaign yesterday, which will culminate in the meeting of 2,500 international delegates from 300 airlines and 600 airports here in October to explore new airline routes.

The ministry also hoped to explain why the project was initiated, whether there would be any economic impact and the extent of the impact, he said.

Ong said that the ministry would also keep the public updated about the project status.

The response from entrepreneurs towards the project was still poor and the management has to look into the root cause and come up with plans to attract entrepreneurs to move to PKFZ, he said.

“I choose to address the issue in such a manner not because I am pressured to do so but I want to do it proactively to uphold transparency,” he said.

The cost of the PKFZ project was said to have ballooned from RM1.845bil to RM4.632bil by the time the project was completed in four years.

Late last year, then Opposition Leader Lim Kit Siang claimed that the country had suffered huge losses over the project, saying that the minister had failed to provide answers in Parliament. more...

Astro told to buck up

thestar - Astro will not be allowed to introduce new channels until the Malaysian Communication and Multimedia Commission (MCMC) is satisfied with its efforts to enhance present services to its two million over subscribers.

Energy, Water and Communications Minister Datuk Shaziman Abu Mansor said there were a host of problems that Astro needed to iron out following complaints by its customers. These include matters like poor service, billing problems and charges that burden users.

He said among complaints were a charge of RM10 for late payment, RM20 for re-connection and a fee of RM50 for services provided by the technical team. He added that another major grouse was that Astro services would be unavailable during bad weather more/...

PKNS MENYIMPANG DARI MATLAMAT ASAL - AZMIN

Harakahdaily - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim serta barisan kerajaan negeri barunya diminta meneliti semula objektif asal pembentukan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Adun Bukit Antarabangsa, Azmin Ali berkata, ini kerana PKNS diwujudkan untuk membangun rumah-rumah kos rendah bagi membela rakyat miskin negeri Selangor bukannya untuk mewujud rumah-rumah mewah.

"Nampaknya PKNS menyimpang jauh daripada matlamat asal. Bahkan PKNS berlumba-lumba untuk menjadi sebuah syarikat syarikat gergasi yang disenaraikan," katanya dalam satu sidang media di Majlis Jamuan Rakyat, di Taman Keramat, dekat sini, baru-baru ini.

Oleh kerana itu, katanya yang juga Ahli Parlimen Gombak, rumah PKNS terlalu mahal dan rakyat Selangor yang susah tidak mampu membeli rumah-rumah PKNS.

Dakwanya, sepatutnya perkara tersebut tidak berlaku kerana PKNS mendapat tanah yang murah dari kerajaan negeri.

Bagaimanapun katanya, sekarang ini PKNS mahu menjadi syarikat gergasi dan tindakan tersebut tidak adil kepada rakyat.

"Saya minta Menteri Besar pastikan PKNS balik kepada matlamat asal iaitu membina rumah awam untuk rakyat miskin.

"Atau kalau tidak secara keseluruhan membina rumah kos rendah, mereka hanya boleh bina rumah kos sederhana untuk rakyat Selangor.

Katanya, jika ini berlaku ia dapat menyelesaikan banyak masalah perumahan rakyat di negeri yang maju itu.

Polis Siasat Punca Kematian Tentera yang MATI di tahanan

Bernama - Polis masih menyiasat punca sebenar kematian Prebet Mohd Shahrizal Mohd Shafie di dalam lokap tentera kelmarin dengan mengambil segala keterangan dan percakapan semua anggota yang rapat dengan beliau.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Muhammad Sabtu Osman berkata siasatan termasuk mendapat maklumat dari rakan-rakan mangsa termasuk pegawai di pusat tahanan dan di kem Sungai Besi itu.

Pegawai tentera yang bertugas memberitahu bahawa Shahrizal, 27, yang bertugas dengan Rejimen Askar Melayu Diraja mati akibat sakit perut, muntah dan terjatuh.

Beliau yang ditahan sejak Disember lalu kerana dikatakan tidak datang bertugas, ditemui tidak sedarkan diri di dalam tandas di kem itu dan disahkan meninggal dunia di hospital kem pada pukul 1 petang.

Namun ahli keluarga beliau yang menziarah jenazah mangsa di bilik mayat di Hospital Universiti Kebangsaan (HUKM) di Cheras mendakwa melihat banyak kesan luka di pipi dan parut di kepalanya.

Muhammad Sabtu berkata berdasarkan kesan kecederaan pada badan mangsa, polis kini menyiasat kes tersebut di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang boleh dikaitkan dengan kes bunuh.

"Namun kita akan menunggu laporan bedah siasat HUKM," katanya. more...

JAMLUS KATA RUGI KALAU TAK PILIH KHAIRY UNTUK KETUA PEMUDA ..... Uwekkk

BHairan - Ketua Pemuda Umno Negeri Sembilan, Datuk Jamlus Aziz berkata calon yang paling layak mengisi jawatan Ketua Pemuda Umno yang akan dikosongkan oleh Datuk Seri Hishammuddin Hussein ialah Naib Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata, ini sudah semestinya kerana mengikut proses haraki parti, Khairy adalah orang nombor dua selepas Hishammuddin dan apabila Hishammuddin mengumumkan keputusan tidak mempertahankan jawatannya pada pemilihan parti Disember depan, calon paling layak mengisi kekosongan itu ialah Khairy.

"Kita akan rugi jika kita tidak memilih Khairy sebagai Ketua Pemuda Umno kerana kita sudah gilap beliau untuk memimpin Pemuda Umno selama ini. Selain taat setianya kepada parti, Khairy diakui mempunyai kebolehan dan berkemampuan.

"Ini terbukti kerana beliau banyak membantu Hishammuddin dan aktif dalam Pemuda Umno serta pengorbanannya, terutama pada tiga pilihan raya kecil tahun lalu apabila Barisan Nasional (BN) mencapai kemenangan yang begitu menyerlah sekali,” katanya di sini, hari ini. More...

MCA GUNA GAMBAR TANPA KEBENARAN

Jurugambar buat laporan polis gambar digunakan parti politik tanpa kebenaran

Bhairan - Seorang jurugambar profesional membuat laporan polis berikutan gambar miliknya digunakan tanpa kebenaran pada poster MCA untuk kempen pilihan raya umum, baru-baru ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Datuk Keramat, Jagdeep Singh Deo, berkata jurugambar itu, Tan Lian Hock membuat laporan polis di Balai Polis Jalan Patani, di sini, semalam.

“Gambar yang dirakamkan itu adalah gambar bapa mentua, ibu mentua dan anak Tan yang diambil pada tahun 2001 berlatarbelakangkan Menara KLCC,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Selain digunakan tanpa kebenaran, beliau berkata, gambar yang digunakan pada poster MCA itu memalukan bapa mentua Tan yang juga ahli DAP.

Sementara itu, Tan berkata, selain dalam simpanannya, gambar itu turut berada dalam simpanan syarikat Southern Lion Sdn Bhd kerana beliau pernah menyertai pertandingan “Lion’s 110 Year Snapshot” anjuran syarikat itu dan juga disimpan sebuah syarikat lain, Picture Library Sdn Bhd.

“Saya membuat laporan polis kerana tidak berpuas hati dengan apa yang berlaku dan mahu polis membuat siasatan rapi terhadap kes ini,” katanya. - Bernama

BPR: Tiada kes terhadap Dr M

Malaysiakini - Badan Pencegah Rasuah (BPR) berkata sejak tahun 2006, badan itu tidak pernah menerima sebarang laporan kes yang membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad.

Perkara itu dinyatakan oleh Pengarah bahagian Siasatan BPR, Mohd Shukri Abdul dalam satu sidang akhbar hari ini.

Mengenai siasatan terhadap pengarah Unit Perancang Ekonomi (EPU), Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman, beliau berkata, ia dimulakan pada tahun 1998 dan disiapkan pada tahun 2001.

Shukri berkata, laporan siasatan tersebut telah diserahkan kepada peguam negara ketika itu, yang kemudiannya berpendapat bahawa keterangan saksi tidak konsisten.

Berikutan, katanya, peguam negara mengarahkan supaya fail siasatan tersebut ditutup.

Berhubung isu keterangan bekas ketua pengarah BPR, Datuk Shafie Yahya terhadap Dr Mahathir, Shukri berkata ia disiasat oleh pihak polis.

Shukri berkata, BPR tidak terbabit dan beliau meminta supaya perkara itu dirujuk kepada pihak polis.

Beliau berkata, sejak beliau menjadi pengarah negeri pada 1996, pengalamannya mendapati tidak berlaku sebarang campurtangan mana-mana pihak, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, dalam siasatan BPR.

Rujuk: Peguam Negara arah siasatan kes terhadap Tun Dr. Mahathir pada 1998 ditutup

Tiada Diskriminasi Bagi Pelancongan Lima Negeri - Azalina

(...) Datuk Seri Azalina Othman Said berkata tidak ada unsur diskriminasi dikenakan terhadap Perak, Kedah, Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan seperti yang dibangkitkan oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

"Tidak timbul soal diskriminasi mana-mana negeri yang bukan di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN). Kerajaan pusat akan tetap salurkan peruntukan kepada negeri-negeri itu dan kementerian juga mengarahkan penubuhan jawatankuasa baru dalam Majlis Tindakan Pelancongan Negeri (MTPN) bagi memantau aktiviti pelancongan.

"Kementerian juga bersedia menerima sebarang cadangan atau kertas kerja daripada negeri-negeri di bawah pentadbiran pakatan pembangkang itu dan sentiasa bekerjasama erat bagi menjayakan semua aktiviti pelancongan yang dirancang sejak tahun lepas," katanya pada sidang akhbar pra-pelancaran Citrawarna dan Citrarasa Malaysia 2008 di sini, Selasa.

Beliau turut merasmikan pembukaan rangkaian keenam butik coklat terbesar di Malaysia 'Cocoa Boutique' di Pusat Pelancongan Malaysia (MTC).

Semalam, Khalid dan Lim mengkritik serta melahirkan kebimbangan berikutan tindakan Kementerian Pelancongan menamatkan semua Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani dengan kontraktor dan pengusaha pelancongan berkaitan pelaksanaan aktiviti pelancongan di lima negeri yang dikuasai pakatan parti-parti pembangkang.

Khalid dan Lim dilaporkan sebagai berkata tindakan Azalina itu bertentangan dengan langkah Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang mahu semua program yang dirancang kerajaan pusat bagi negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat, diteruskan.

Azalina baru-baru ini membuat pengumuman mengenai penamatan MoU berkenaan kerana bimbang strategi dan pelaksanaan pelancongan negara tidak dapat diterima oleh pemimpin lima kerajaan negeri itu.

"Soal pembatalan MoU yang ditandatangani itu tidak sepatutnya menjadi persoalan, contohnya lihat saja kerjasama kerajaan pusat dengan Kelantan selama ini, walaupun negeri itu dikuasai pembangkang, tetapi semua program tetap diteruskan," katanya. more...

MAHATHIR SELEPAS PRU 12lihat banyak gambar menarik berikut nya di dalam : minaq-jinggo.fotopages

Perubahan telah berlaku di Johor

sampanpecah
Sabtu 22 Feb, Seperti biasa pada hari sabtu 1135, saya akan menhantar isteri saya ke Singapura mengajar pelajar-pelajar menengah untuk belajar ilmu agama di salah sebuah masjid di sana. Keadaan pagi itu yang tenang, panas terik juga cuacanya, saya telah merancang dengan isteri saya untuk pergi makan di daerah Johor Bahru sebelum dia pergi mengajar di Singapura. Dalam perjalanan, banyak perkara yang kami bincangkan sepanjang perjalanan. Akibat topik2 hangat dibualkan, saya telah terlupa untuk membawa isteri saya makan dahalu, lalu sempat saya berpatah balik di City Squre menuju ke gerai makan. Kelihatan beberapa orang anggota FRU meronda di kawasan City Squre. Pelbagai persoalan bermain di benak kepala saya. “ape keje la diorang “main2” kat sini ni! Soal hati saya. Mereka berjalan bertiga-tiga. Ada demonstrasi ke.. ai kubu kuat UMNO pun ada demonstrasi. Saya meneruskan perjalanan saya ke tempat yang hendak dituju.

Dipertengahan jalan terjumpa lagi dua buah kereta polis berhenti di jalan Lingkaran Dalam di Sebelah TNB. Saya menjadi hairan. Betulke ada demonstrasi kat JB ni. Sempat saya melihat dua kain banner telah dipasang di pagar TNB tersebut. Aik.. sah la.. ini kain rentang yang telah dipasang di area K.L dan Selangor ni. Banner yang menuntut Pak Lah turun. Tekejut saya melihat banner itu. Orang UMNO Johor pun da buka mata pasal hal ini. Ini satu peningkatan. “wa… orang UMNO kat JB da buka minda la” kata saya pada isteri saya. “Tapi apa pasal polis-polis tu berhenti kat depan kain rentang tu?…” kami meneruskan perjalan ke tempat makan.

Sehabis makan, perasaan saya untuk melihat banner itu bermain lagi. Saya terus ke persimpangan Jalan Kolam Ayer di Dataran MPJB. Anak mata saya terpandang satu lagi Banner di tepi dataran… aik? Poster yang sama ker?… saya terus mendekati banner tersebut dan melihat …ya.. banner anak-anak Malaysia yang menyuarakan hasrat hati mereka dalam Negara yang merdeka ini sesiapa pun berhak menegur dan bersuara. Mereka menyuruh pemimpin yang mereka sanjungi itu supaya turun. “Jangan tinggi2, nanti gayat!!!”. Saya meneruskan perjalan saya menghantar isteri ke Johor Interchange melalui jalan yang sama. Lampu isyarat berwarna merah di Jalan Lingkaran Dalam di TNB. Mata saya melirik kearah Banner yang telah dipasang di pagar TNB tersebut. Hairan saya, mana pergi kain rentang tersebut?… SAHLA… polis da jadi kuli UMNO. Ni mesti polis punya kerja ni. Banner tersebut telah hilang.

Saya meneruskan lagi perjalanan dan kelihatan di flyover Jalan Yahya Awal ada lagi kain rentang tersebut. Saya kata.. kalau lah mase ni saya ade kamera da tentu saya ambil gambar jadikan bukti. Macam mana polis menurunkan kain rentang yang menyuruh Pak Lah turun. Memang zaman Pak Lah dah berakhir. Dengan kempen Kami sayang Pak Lah, dan lagu Pak Lah yang berkumandang di corong2 radio membuktikan aura Pak Lah tidak sehebat aura Mahathir. Bila mendengar lagu yang dinyanyikan itu, teringat lagu yang dinyanyikan salah seorang kumpulan May (Mus) untuk Ayah Pin. Takkan macam tu sekali kalau nak kempen pun. Lagu untuk mahathir tak ada ker?.

Kalau Tunku Abdul Rahman Bapa Kemerdekaan, Kalau Tun Razak Bapa Kemodenan, Kalau Tun Husein On Bapa , Kalau Mahathir Bapa , Pak Lah juga Bapa… bapa mertua kepada Khairi Jamaludin.

UMNO's Sunday meeting fails to address problem

goblok88
(...)
According to newspaper reports, at the end of the speech no one asked any questions. Now if you have been a teacher long enough you will know that the lack of question is usually a sign that the students were either disinterested or did not understand what was said in class or has heard it all before. Very rarely it is a sign that they were well engaged.

If a speech is interesting and caught the imagination of the listeners it would have triggered a whole bunch of further questions and clarifications and there are certainly a lot of unanswered questions about UMNO’s performance at the election.

If those who attended did not object to Abdullah saying that the party was sabotaged, then it was probably a sign of their admission and yet none of the leaders seemed the least bit worried that they are staring at mutiny in the face.

They seemed happy that the captain told the crew that he knew they had back-tabbed him and was not concerned that they do not know why the crew turned on them.

If we recall correctly, reports from the ground were rosy everywhere just as it should be if a sabotage is about to take place and again it was all rosy in that hall on Sunday.

The meeting was the perfect opportunity for the leadership to show why the Extraordinary General Meeting called for by Kelantan Umno chieftain Tengku Razaleigh Hamzah is unnecessary.

All they had to do was allow the 10,000 or so grassroot leaders to voice their opinion and vent their anger and the leadership can then say that they have heard and will take action. That would have negated any need for an EGM but now it seems that the EGM is more necessary than ever.

This lack of self criticism and examination is worrying because it will further alienate members who are already unhappy with the leadership. Who is to say how many percent of the UMNO membership is unhappy with the leadership but certainly there is unhappiness and, like Pak Lah said, they sabotaged the party.

During the meeting, the PM also launched attacks on his critics like Tun Dr Mahathir Mohamad and Tengku Razaleigh while taking swipes at the de facto leader of the Opposition, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

More...

Perhimpunan khas 'Black 14' Isnin depan !!!

Malaysiakini - Perhimpunan rakyat sempena 'Black 14' dan pidato perdana Datuk Seri Anwar Ibrahim akan diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru di ibu negara pada 14 April depan.

anwar ibrahimPerhimpunan "Countdown dari Black 14 ke arah kemenangan rakyat" itu diadakan bagi menandakan berakhirnya larangan selama lima tahun terhadap Anwar untuk aktif dalam politik.

Larangan itu dikena selepas beliau disabitkan hukuman terhadap tuduhan salah guna kuasa sewaktu menjadi timbalan perdana menteri. Hukuman itu dijatuhkan pada 2003.

Ahli Majlis Kepimpinan Tertinggi (MPT) PKR, Badrul Hisham Shaharin, dalam blognya menulis, 'Black 14' dikenang setiap tahun sebagai peristiwa hitam negara.

"Tetapi 14 April 2008 bakal disambut dengan berbeza sekali kerana 14 April 2008 bukan lagi gelita. Ia sudah mula diterangi cahaya.

"Tanggal 15 April, udara di Malaysia akan berbeza kerana wira rakyat Anwar Ibrahim bakal melangkah masuk ke arus perdana politik negara secara sah. More...

Umno hancur akibat tiada demokrasi, bersifat perkauman dan akhlak buruk - Ku LiHarakahdaily - Tiada demokrasi dalam Umno, dasar dan visi Umno yang bersifat perkauman serta perangai dan kelakuan budaya, moral dan akhlak orang Umno merupakan tiga faktor kekalahan Umno dalam pilihan raya umum ke-12 lalu.

Demikian dinyatakan Ketua Umno Bahagian Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah ketika merasmikan Persidangan Perwakilan Khas Umno Bahagian Gua Musang, di Balai Rakyat, Gua Musang, semalam.

Menurut Ku Li, kemusnahan demokrasi dalam Umno bermula apabila Perlembagaan Umno dipinda dengan memasukkan peraturan baru yang menetapkan syarat bahawa anggota parti yang hendak menandingi jawatan Presiden hendaklah mendapat pencalonan sebanyak 30% daripada Bahagian Umno.

"Ini bererti calon itu perlu mendapat pencalonan daripada 58 Bahagian daripada jumlah 191 Bahagian Umno. Tujuannya, kononnya ialah untuk mengelak supaya tidak sembarangan anggota parti sahaja, sesuka hatinya dan secara bermain-main akan mengemukakan dirinya sebagai calon Presiden atau jawatan-jawatan lain," dakwa beliau.

Umno tidak amal demokrasi

Kata Ku Li lagi, sebelum kuota itu diperkenalkan, Umno pernah juga mengenakan peraturan, iaitu calon hendaklah mendapat pencalonan daripada dua bahagian sahaja, yang jelas 'peraturan' yang munasabah dan tidak terlalu 'undemocratic'.

Beliau menambah, parti yang wujud dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi tetapi tidak mengamalkan demokrasi dalam partinya sendiri adalah amalan yang bercanggah dan luar biasa.

Katanya, parti yang tidak mengamalkan demokrasi bererti parti itu menyekat atau tidak menggalakkan tumbuhnya kecekapan dan kreativiti dalam parti itu; anggotanya tidak dibenarkan bersuara untuk menegur pimpinan parti, atau untuk memilih pemimpin yang lebih baik.

"Orang tidak dibenarkan dan selalunya disekat malah digertak supaya jangan menentang atau menandingi pemimpin-pemimpin parti. Akibatnya parti menjadi beku. Pembaharuan dan kemajuan parti bantut. Kita lebih seronok mempercayai bahawa parti tidak menghadapi apa-apa masalah, parti kita kuat, anggota parti bersatu, dan pelbagai persepsi diri sendiri yang diciptakan secara emosi dan retorik," tegas Ku Li. more...

Askar mati di lokap tenteraHMetro - Hasrat seorang askar untuk berhenti daripada perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta mendirikan rumah tangga dengan gadis pilihannya berakhir tragedi apabila dia ditemui mati dalam keadaan misteri dalam lokap tentera, kelmarin.

Kematian Prebet Mohd Shahrizal Mohd Shafie, 27, mencetuskan tanda tanya di kalangan ahli keluarga berikutan pegawai tentera bertugas hanya memberi alasan dia meninggal dunia selepas sakit perut, muntah dan terjatuh.

Lebih memeranjatkan apabila anggota keluarga yang menziarah jenazah mangsa di bilik mayat Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Cheras di sini, kelmarin, mendakwa melihat banyak kesan luka di pipi kiri selain parut di kepala.

Bapa mangsa, Mohd Shafie Osman, 50, berkata dia hanya mengetahui kejadian menimpa anak sulungnya itu selepas dihubungi pihak ATM kira-kira jam 2.30 petang kelmarin.


Dia yang menetap di Kuala Kangsar, Perak, terkejut dengan kejadian itu berikutan Shahrizal sebelum ini sihat dan tidak pernah menghidap sebarang penyakit berbahaya.

“Saya cuma dimaklumkan dia (Shahrizal) muntah dan terjatuh sebelum meninggal dunia di Kem Sungai Besi di sini. Punca kematiannya amat susah untuk saya percaya kerana anak saya berbadan tegap dan aktif.

“Apa yang saya tahu dia ditahan di bilik tahanan dalam kem tentera berkenaan atas kesalahan tidak hadir bertugas sejak dua bulan lalu. Jika benar itu kesalahan dilakukan arwah adalah tidak wajar dia dihukum secara fizikal,” katanya ketika ditemui di HUKM, semalam.

Shafie yang juga anggota polis berpangkat koperal di Balai Polis Kuala Kangsar, berkata anaknya pernah ditahan atas kesalahan sama tahun lalu dan kini dalam proses untuk berhenti daripada ATM.

“Apa yang saya tahu dia dalam proses menunggu MyKadnya siap untuk kembali menjadi orang awam hujung April ini. Dia memberitahu tidak sabar pulang dan bekerja sebagai polis bantuan di Bank Simpanan Nasional (BSN) serta berkahwin,” katanya.

Sementara itu suasana di luar Bilik Mayat HUKM tegang seketika apabila ahli keluarga mangsa gagal mendapatkan keputusan laporan bedah siasat selepas menunggu sejak jam 9 pagi semalam.

Kakitangan HUKM dikatakan hanya membenarkan anggota keluarga melihat jenazah Shahrizal sebelum dibawa keluar pada jam 2.30 petang dengan van jenazah ATM.

Bapa saudara mangsa, Pegawai Perhubungan Awam Majlis Sukan Negara (MSN), Fahmi Omar musykil punca kematian Shahrizal berikutan ahli keluarga tidak diberikan laporan bedah siasat oleh pihak HUKM.

Menurutnya, ahli keluarga ingin mengetahui sama ada wujud unsur kecederaan fizikal yang menyebabkan kematian mangsa, namun doktor di HUKM memberitahu hanya akan menyerahkannya kepada keluarga selepas melihat lokasi Shahrizal meninggal dunia.

“Kami keliru dan tertanya-tanya, malah bertambah pelik apabila saya melihat bengkak di perut dan dada kiri sewaktu jenazahnya dimandikan.

“Sebagai anggota keluarga, kami hanya mahukan kebenaran terhadap punca kejadian. Adakah dia mati akibat sakit atau dipukul dalam tahanan?” katanya.

Menurutnya, anggota keluarga belum membuat laporan polis berikutan belum menerima laporan bedah siasat daripada pihak HUKM.

Ibu saudara mangsa, Zaleha Ismail, 54, berkata dia sebelum ini sering melawat mangsa ketika dalam tahanan dan mendapati dia sihat.

“Biasanya dia akan meminta mak cik menghantar sabun mandi, selimut dan ubat nyamuk. Semua permintaannya itu akan segera mak cik penuhi mengenangkan dia anak yatim selepas kehilangan ibunya, Julai tahun lalu akibat sakit darah tinggi,” katanya.

Mengulas kes itu, Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Ahmad Amir Mohd Hashim, berkata kejadian itu sudah dilaporkan kepada pihaknya.

Menurutnya, laporan penuh bedah siasat untuk mengetahui punca kematian mangsa hanya akan diketahui selepas siasatan lengkap dijalankan.

Tour guide cries foul over Rela raid

Star - A 42-year-old tour guide has lodged a police report after a group of Rela members allegedly tried to break into her apartment in Tingkat Tong Shin here while apparently tracking a suspected illegal immigrant.

Leow Mee Leng said that the men had failed to identify themselves properly, did not have a search warrant and were not accompanied by any policeman or Immigration officer.

In the 3.15am incident on Monday, Leow said she was fast asleep at her apartment located on the second floor of a town house.

"I heard a thumping sound at my front door and heard a man shouting loudly, asking me to come out.

"I went to the door and asked him what the problem was, but he only shouted back that if I did not open the door he would break it open.

"I peeked through the peephole and saw several men standing outside. Fearing for my life, I ran back into my room and telephoned my first-floor neighbour who advised me to open the door,'' she said.

Leow said she hesitated for several minutes but decided to open the door when her neighbour and his wife came over to her apartment and shouted at her to open the door.

"There were about six to eight men in uniform, and one of them just dashed into my house with a torchlight.

"The man came out several minutes later and told his superior that he did not find anything,'' she said, adding that they refused to tell her what they were looking for. more...

It's frivolous, unwarranted and stupid - Mahathir

themalaysianinsider - Tun Dr Mahathir Mohamad today said that calls for him to apologise to Tun Saleh Abas and others for the judicial crisis of 1988 was frivolous, unwarranted and stupid. He maintained that he had acted within the Constitution and Malaysian laws.

In a letter published in the Sun, the former prime minister also took aim at former UN official Datuk Param Cumaraswamy and former Anti-Corruption Agency boss Datuk Shafee Yahya over allegations that he had muzzled the ACA over its probe into former Economic Planning Unit director Tan Sri Ali Abul Sulaiman.

Param had in an earlier letter to the Sun wondered why no action had been taken against Dr Mahathir following a disclosure by Datuk Shafee that he was instructed by Dr Mahathir to close the file on Ali Abul. Under the law, it is an offence to interfere or influence any ACA probe.

Read more...

Just what were they thinking of?

A buyer showing the new Oral-Me toothpaste that has hit the market.

NST - Oral-me? A Malaysian-made toothpaste is raising eyebrows due to its suggestive brand name.
Melissa Leong, 28, from Sabah, said the brand name carried a sexual connotation.

"It's crude. It sounds like a statement more than anything else. Manufacturers should think twice before naming their products."

Kuala Lumpur-based advertising executive Martin Voon asked if the manufacturers understood the product name while coining it. more...

Mangsa kebakaran kecewa MIC tidak beri bantuan bina rumah

ImageHarakahdaily - Seorang ibu tunggal, Pachy Mocrusamy, 56, dari Taman Layang-Layang Simpang Renggam, dekat sini, kecewa dengan kegagalan MIC menyalurkan bantuan bagi membolehkan beliau membina semula rumahnya yang musnah dalam kebakaran lebih setahun lalu.

Image"Sehingga hari ini MIC hanya memberi bantuan wang sebanyak RM500 sahaja, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), pula, sebanyak RM1500, wang ini tidak cukup untuk membina tapak asas rumah ini.

"Kita pun tidak minta mereka biayai semua kos membina semula rumah ini, apa yang kita harapkan cuma kos untuk membina tapak asasnya sahaja, selebihnya kita akan usaha untuk buat sendiri sedikit demi sedikit sebab kita pun tidak mempunyai wang yang banyak,"katanya ketika ditemui Harakahdaily di sini.

Pachy yang kematian suami sejak lapan tahun lalu mendakwa mengalami kerugian hampir RM90,000, berikutan rumahnya yang musnah dalam kebakaran pada hari Deepavali tahun lalu.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 2.30 petang itu, mereka sekeluarga hanya tinggal sehelai sepinggang setelah rumah mereka musnah sama sekali dalam kebakaran ini.

"Tiada satu barang pun yang dapat diselamatkan, semuanya musnah termasuk wang tunai dan juga barang kemas, sekarang ini saya bersama tiga anak saya terpaksa menumpang di rumah salah seorang anak saya di taman berhampiran dan anak saya itu terpaksa pula menyewa rumah lain.

"Saya sudah puas berusaha meminta bantuan dari MIC dan juga wakil rakyat di sini tetapi sampai sekarang permohonan saya masih tidak diberi perhatian sewajarnya,"jelasnya.

'Shafee balas dendam kepada saya'

Malaysiakini
(...) Dalam suratnya kepada The Sun, mantan perdana menteri berkata keterangan Shafee dalam perbicaraan bekas timbalannya Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 2000 "tidak terlalu banyak membantu Anwar. Tetapi ia memang memburukkan nama baik saya."

"Saya bukan pihak yang terbabit dalam perbicaraan (kes liwat) Anwar. Jika saya ingin dituduh, saya sepatutnya diizinkan berpeluang membela diri.

"Tetapi jelas sekali Shafee melihat perbicaraan Anwar sebagai satu peluang mengeluarkan kenyataan yang boleh merosakkan nama baik saya.

"Shafee seorang lelaki pemarah dan apa yang dia sampaikan di mahkamah bersifat mengambil kesempatan dan nampaknya mencerminkan hasratnya untuk membalas dendam terhadap saya," suratnya dipetik.

Beliau menjawab desakan bekas pegawai khas Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Datuk Param Cumaraswamy minggu lalu agar keterangan Shafee itu dijadikan asas siasatan.

Param pula membuat desakan itu susulan kenyataan awal Dr Mahathir - juga melalui sekeping surat kepada The Sun tanggal 28 Mac - yang menyatakan kesediaan bekerjasama dengan pihak berkuasa berhubung siasatan sebarang "kesalahan" selama 22 tahun sebagai perdana menteri.

Kecuali ada penganiayaan, kata Dr Mahathir dua minggu lalu, tiada sebarang kesalahan yang dilakukannya sepanjang tempoh tersebut.

Beliau menambah, rakyat "tidak yakin" dengan siasatan yang dijalankan oleh agensi dan jabatan kerajaan kerana mereka mendakwa berlaku campur tangan. more...

BLOG : KENAPA KINI BARU SEDAR?

cikgunurionline
(...)Kerajaan perlu sedar bahawa penulis blog perlu diberi ruang & peluang untuk mendapat, mengulas, menyebar maklumat yang betul kerana apa yang disampaikan dalam karya mereka sedikit sebanyak boleh mempengaruhi pembaca yakni pengguna internet. Mereka juga berperanan dalam menegur kerajaan bagi hal-hal yang tertentu. Mereka bebas mengemukakan apa sahaja yang difikirkan perlu selagi ianya tidak melewati batas-batas norma.

Mungkin kerajaan telah menyedari tidak mampu lagi menyekat kemaraan perkembangan maklumat dalam kecanggihan era teknologi maklumat pada hari ini. Bloggers yang pro pembangkang mungkin boleh dikenakan tindakan undang-undang oleh kerajaan, tetapi pengaruh globalisasi sukar untuk disekat daripada terus berkembang. Kebanjiran laman web dan blog pada pilihan raya umum yang lalu diakui berperanan sebagai ancaman kepada media arus perdana yang sudah kehilangan ‘taringnya’ kerana rakyat pada saat ini ‘dahagakan’ maklumat yang cepat, tepat dan betul.

Kalau tidak, kenapa pula mereka juga berblog?

Khir Toyo (http://www.drkhir.blogspot.com/)
Ali Rustam (http://mohdalirustam.blogspot.com/)
Raja Ahmad Zainuddin (http://www.rajaahmadzainuddin.blogspot.com/)More...

UMNO umpama kanak-kanak.....


PemudaBersih

(...) Dalam satu temubual yang aku dengar tadi si tua bibir licin ini sibuk mengecam ahlinya yang katanya sudah mendengar dan tahu siapa yang terlibat. Menurutnya, buat masa ini UMNO tidak dapat mengambil tindakan disiplin kerana tiada siapa yang membuat laporan secara bertulis.

Adakah seorang pencuri akan mengaku kesalahan selapas dia mencuri?....UMNO dilihat semakin hari sudah tidak relevan lagi kerana hal sedimikian tidak dapat diselesaikan. Dalam kenyataan yang dibuat sebelum ini, UMNO menyatakan jangan tunding jari pada orang lain.....tapi nampaknya mereka ibarat budak 1 tahun kerana hanya bercakap bila orang lain cakap tapi hakikatnya tidak tahu apa yang dikatakan.

Persoalannya sekarang sekiranya UMNO mahu mengambil tindakan terhadap ahlinya, adakah ia akan merubah dan memulihkan parti kotor ini kepada parti pilihan rakyat??.... Kalau setakat 50 atau 60 orang ahli sahja, itu tidak membantu apa-apa. Sebaliknya rakyat di Malaysia yang berbilang bangsa dan berdaulatkan Raja yang menentu kerajaan mana yang patut mentadbir.

Begitulah senario politik sekarang di mana, walau rakyat ditindas dan disekat hak asasi namun PRU 12 baru-baru ini telah mengejutkan kerajaan yang lembap di mana, lima negeri telah bertukar tangan. Sudah sampai masa rakyat menghukum BN yang sebelum ini besar kepala dan hanya membesarkan perut kroni-kroni. Nasib rakyat sebelum ini tidak terbela dan diperlakukan seperti hamba. Pasukan keselamatan diperkudakan untuk melawan reformasi rakyat. Maka ramailah orang yang tidak berkempetingan menjadi mangsa seperti ditembak, dipukul dan ditahan di ISA. more...

Fuyoh, Datuk Dollah, Show Off !!!

Melvin-mah
(...) Depending on how the MSM editors say, you are nothing more than Chuck Austen going and hurl insults on other people whereas you are responsible for the losses in the election. Call Dr M as that, call Ku Li as that, and then call Anwar as that..wow...who taught you to say that? Son-in-law? 4th Floor Boys ka? Atau Kalimullah Hassan? You said got sabotuers in UMNO but so far there is no proof..oi accuse orang ka?

But then people DON'T WANT YOU anymore! People are pressuring you to resign. Even your own UMNO organization camp is going nationwide to ask you to resign. Given the past history of you, I must say that you're not giving the people the thumbs up. You said that you're not soft...but people are thinking otherwise. So you must be that soft because you're 'flip-flop' (as Mr. Biggum Dogmannsteinberg would say) because YOU CAN'T DECIDE!

I wrote to you a letter before and I supposed that you don't have the balls to reply me back for the answer. Is that WarkahUntukPM for? Just as a complimentary box to say 'Datuk Dollah' is the best PM of Malaysia ah? Oi, mana reply saya?

Financially, people are bailing out because of you. Fund managers are moving out, Chinese economy players are plying their trade in China, Thailand and Vietnam, world economy is about to collapse later this year and you think you are great. And there is the brain drain because there's not much things to enjoy in Malaysia. Low income, 20 percent of a Singaporean per capita income and whatsoever. You did not do what you promised to!

Sometimes, I was picturing one moment where if petrol prices go down, you will shout that loud, "Mana Boleh Turun! Harga minyak di Singapura lagi mahal!!!". Friend, you are borrowing money to build Economic Corridors and when the world economy collapse, the country will go bankrupt because of you! PKFZ, submarine jet commissions, aiyo...why didn't you control that lol? "Jeanne, jom kita pergi Korridor Timur, or whatsoever.." Baca buku ekonomi dulu lar...! more...

Umno has no evidence to nail saboteurs

Misschickenkiller
Umno deputy president Najib Abdul Razak today said that the party had no definite proof as to the identity of its members who had sabotaged the party during the recent general election.

He however said that the party had an idea on the individuals who were allegedly involved in sabotaging activity.

najib arms procurement defense 290307 najib"We have heard stories from party members and the defeated candidates but these are not sufficient for us to initiate disciplinary proceedings on any party member because there must be written reports (to the disciplinary committee)," he said today.

Najib, also the deputy prime minister, then urged members with information on these saboteurs to lodge a formal complaint with the disciplinary committee so that investigation can be carried out and disciplinary action taken against those involved.

He added that so far the committee had not received any written complaints from anyone on the matter.

He also said if these saboteurs were proven guilty, they could face stern action including permanent expulsion from the party. Najib added that whatever action that would be taken would be based on concrete evidence and not based on unfounded allegations.

He also admitted that such acts of sabotage occurred every time there was an election, citing members’ unhappiness over the choice of candidates and the political situation in certain areas as reasons for members to rebel. more...

Projek ternakan babi di Sepang perlu dikaji semula,kata Zin

Agendoldaily - Projek ternakan babi bernilai RM100 juta di Sepang perlu dikaji dan dipertimbangkan dengan lebih teliti sebelum kerajaan negeri Selangor memberi sebarang kelulusan mengenainya, kata Anggota Parlimen Sepang Datuk Ir Mohd Zin Mohamed.Mohd Zin yang juga Menteri Kerja Raya berkata kerajaan negeri perlu mengkaji semula projek ternakan babi berskala besar itu memandangkan ia melibatkan sensitiviti dari segi sosio-budaya dan keagamaan."Projek berskala besar itu juga berkemungkinan mempunyai implikasi dari segi alam sekitar, kebersihan dan kesihatan, dan seharusnya dirujuk terlebih dahulu dengan kerajaan pusat untuk mendapatkan pandangan dan nasihat agensi-agensi tertentu," katanya dalam satu kenyataan media di Kuala Lumpur Isnin.

No2umnO - Apa yang menarik sekarang adalah, suasana 'check and balance' yang lebih baik dari sebelumnya. Kalau ketika kerajaan BN, tiada rungutan pembangkang yang mendapat lapuran dan dikeluarkan oleh akhbar. Tetapi sekarang, yang mencadangkan pun ada yang membantah pun ada. So ..... lebih baik dari tahun tahun lepas dan agar suasana ini kekal. Untuk menjadi lebih kekal, BN perlu terus menjadi pembangkang.

Kepada pembaca yang mungkin emosional tentang BABI tu, cuba lebih matang di dalam berpolitik kerana ketika ini kita dapat menilaikan perbezaan tentang kepimpinan 2 parti. Sebelum ini pun sudah ada kandang BABI, mungkin sudah bertamabh besar dan ramai pemimpin yang dah kaya membuntang dengan hasil babi, tetapi tidak diwar warkan kerana media dan kerajaan sebelum ini menapis semua informasi yang dikeluarkan bimbang isu perkauman dan penyalahanguna kuasa. Sekarang tidak lagi dan gunakan kesempatan ini untuk menolak atau bersetuju dengan langkah kerajaan. Bersaing dan mengeluarkan pendapat masing masing dengan secara sihat hendaknya.

Kepada pemimpin PKR kena banyak belajar dengan Barua Barua dan pemimpin UMNO. Maksudnya, yang buruk itu disenyap senyapkan, yang baik dikecoh kecohkan. Kalau rakyat bising pasal BABI nih, tunjukkan apa yang kerajaan Selangor buat sebelum ini. Serupa atau tidak.

SATU LAGI BLOG LESU PEMIMPIN UMNO

Radenjowo - Sekadar mencari nama, sekadar ada atau sekadar menyaingi blogger bekas pemimpin Politik BN. Itu lah yang boleh digambarkan pada laman blog Ketua menteri Melaka, Ali Rustam. Dari hari pertama, blog beliau masih mempunyai 3 artikel. Tidak berubah. Tanpa sebarang komen menunjukkan beliau tidak membuka pun blog tersebut untuk diluluskan untuk disiar. Ianya satu lagi blog yang akan tersenarai sebagai Blog Domain milik BN.

Untuk pengetahun pembaca, sehingga sekarang Shahidan Kassim pula gagal mengujudkan sebarang blog atau website milik peribadi walaupun beliau adalah orang pertama yang berhasrat untuk membuka laman blognya.

Bagaimana agaknya Rakyat Malaka mahu berinteraksi dengan pemimpin mereka?

LAGI KEMATIAN DI KEM TENTERA


KAKAK Mohd. Shahrizal, Norashikin Shaffie (dua dari kiri) bersama ahli keluarga lain sebak ketika menuntut mayat di Cheras semalam.

Kosmo - "Saya terkejut, kalau tengok pada kecederaannya, saya percaya ia bukan mati jatuh di dalam bilik air,'' ujar bapa saudara kepada seorang anggota tentera yang didakwa mati di Kem Melayu 1, Sungai Besi semalam kerana mendapati banyak kecederaan luar biasa yang berlaku pada tubuh arwah anak saudaranya itu.

"Selain lebam di muka kiri, mangsa juga turut mengalami luka di kepala dan tangan dipercayai digunakan mempertahankan diri," kata Hishamuddin Ismail, 38, ketika ditemui di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di sini petang semalam.

Dalam kejadian 1 petang semalam, Allahyarham Prebet Mohd. Shahrizal Mohd. Shaffie, 27, yang masih dalam tempoh tahanan di kem tersebut sejak setahun lalu dilaporkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan untuk mendapatkan rawatan di hospital.

Allahyarham Mohd. Shahrizal dipercayai meninggal dunia selepas terjatuh dan pengsan di dalam bilik air selepas makan tengah hari. more...

LAGI DOKTOR CUAI


PILU... Mohd. Yusri dan Rohaya melihat gambar bayi mereka yang meninggal dunia selepas tujuh hari dilahirkan di Alor Star semalam.


Kosmo - Sepasang suami isteri yang baru dikurniakan anak sulung merasa sedih kerana bayi mereka yang baru berumur tujuh hari meninggal dunia didakwa akibat kecuaian pihak hospital.

Mohd Yusri Saidin, 31, dan isterinya, Rohaya Jaafar, 28, mendakwa, seorang doktor pelatih gagal memaklumkan kepada doktor yang lebih kanan apabila bayi mereka dilahirkan dalam keadaan lemas' di Hospital Sultanah Bahiyah di sini 12 Mac lepas.

"Walaupun reda dengan kematian bayi kami, tetapi kami tidak berpuas hati dengan tindakan doktor tersebut yang dianggap cuai," kata Rohaya di rumahnya di Kota Sarang Semut dekat sini semalam. more...

RAKYAT SELANGOR ATAU BN?

Rakyat Selangor bantah -Isu projek ternakan babi RM100 juta

Utusan Muntah - Pengumuman kerajaan campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas Selangor meluluskan projek mendirikan ladang penternakan babi bernilai RM100 juta di Sepang dianggap mengejutkan dan ditentang orang ramai.

Hampir kesemua mereka yang ditemui tanpa mengira keturunan tidak bersetuju ladang penternakan itu dibina di negeri Selangor yang telah mendapat status negeri maju ini.

Syahril Shawaluddin, 26, seorang kerani yang bertugas di sini berkata, pembinaan ladang penternakan ini walaupun dibina dengan teknologi moden sekali pun pasti akan mengundang masalah.

Beliau berkata, ia juga melibatkan sensitiviti masyarakat setempat di Sepang yang pastinya akan menghadapi kemungkinan dan risiko wabak penyakit seperti yang pernah berlaku di Negeri Sembilan dan Melaka.

‘‘Ia agak mengejutkan. Saya tidak setuju dengan apa yang kerajaan Selangor nak lakukan ini dan saya minta jangan mencemarkan negeri Selangor,” katanya.

Ahli perniagaan, Azwandi Amiruddin, 29, pula ingin tahu apa niat sebenar kerajaan negeri mahu membina ladang penternakan babi ini sama ada kerana kepentingan politik atau kepentingan rakyat. more...

2 ditahan rakam gambar bogel rakan sembang Internet

UTusan Meloya - Polis menahan dua lelaki yang disyaki terlibat dalam kegiatan memeras ugut mengedarkan gambar bogel 40 mangsa yang terdiri daripada rakan bual laman sembang Internet.

Kedua-dua lelaki itu dikatakan mengugut mahu mengedarkan gambar-gambar bogel itu jika mangsa tidak menyerahkan wang antara RM1,000 dan RM2,000 setiap seorang.

Gambar-gambar mangsa dirakamkan menggunakan kamera web yang dipasang ketika suspek menyamar sebagai perempuan dan memujuk rayu mangsa menerusi suara-suara ghairah ‘perempuan’ supaya melakukan seks dalam talian.

Ketika mangsa-mangsa terbabit benar-benar ghairah kerana menyangka rakan sembang itu adalah perempuan, suspek akan meminta mereka menanggalkan pakaian masing-masing sebelum aksi-aksi mangsa dirakam. more...

Assemblyman under ISA detention adamant that he be sworn-in before Sultan

NST - Newly-elected Kota Alam Shah assemblyman M. Manoharan, who is now been held at the Kamunting detention centre under the Internal Security Act, is adamant that he be sworn in at the Selangor state legislative assembly.
He said although Home Affairs Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar had given the green light for him to be sworn in at the centre in the presence of the state legislative speaker, doing so would be an insult to the Sultan of Selangor.

“Failure for an assemblyman to appear before the assembly is clearly an act of disrespect to the Ruler of the State,” he said in a statement today. "I will never act in contravention of the legislative rules or be rude to the Ruler,” he added.

Syed Hamid announced on March 28 that Manohan would not be the first politician to be sworn in at the detention centre and that having him appear in person at the legislative assembly to take his oath was unnecessary. more...

Kaitan berita hari ini:
Perhimpunan: Hindraf diberi amaran
Hindraf mengugut - KDN

30% of MCA members will quit if Ong refuses to resign

NST - Some 30 per cent of active MCA members will leave the party if Datuk Seri Ong Ka Ting refuses to quit as president, the head of legal advisers at the MCA public services and complaints department, Datuk Theng Book, has claimed.
The infighting would cause many to be angry and cross over to other political parties, Theng said after joining four other MCA leaders on Sunday in calling for Ong’s resignation.

The “Saving MCA” campaign, which began in Selangor, is part of road shows nationwide aimed at pressuring Ong to step aside.

“Once he steps down , we will stop. We are not power crazy or looking for government posts,” said Theng Book, who is also the chairman of MCA Puchong Youth division. more...

And ..... No need for EGM, says Pahang MB

(...)Pahang Umno will not prohibit any of its divisions from calling for an extraordinary general meeting (EGM) to discuss the future of the party.

Its chairman Datuk Seri Adnan Yaakob, however, said this could also be done during the party's annual general meeting.

``As far as I am concerned and by virtue as the Pahang Umno chief, there is no need for an EGM. Anyway, I will call for a meeting to discuss the matter,'' he told reporters Monday after the swearing-in of the new state assemblymen here.

Adnan, who is also the Mentri Besar, said he would not impose the iron rule on the divisions and that they had the freedom to say and do what they wanted. more...

WARTAWAN MEDIA CUBA LAGAKAN PAKATAN RAKYAT?

Bernama
(...) Dalam satu kenyataan di sini, Karpal, yang juga Anggota Parlimen Bukit Gelugor berkata Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob berkata pada minggu lepas, PAS sepatutnya menjadi tunjang Pakatan Rakyat sekiranya parti itu mahu merealisasikan hasratnya untuk mewujudkan sebuah negara Islam.

"Kenyataan Menteri Besar Kelantan bahawa saya memperkecil-kecilkan usaha kerajaan negeri Kelantan untuk mempromosikan Islam, adalah mengelirukan. Saya tidak pernah, pada bila-bila masa pun, memperkecil-kecilkan Islam. Kami tidak berbalah dengan PAS melainkan berhubung ideologi asas parti itu untuk menjadikan Malaysia sebuah negara Islam dan memperkenalkan undang-undang hudud," kata Karpal.

Semalam, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan mengkritik Karpal kerana mengatakan PAS tidak seharusnya bermimpi untuk menjadi tunjang Pakatan Rakyat yang dicadangkan itu dan mewujudkan sebuah negara Islam.

Nik Aziz turut menyifatkan kenyataan Karpal itu sebagai memperkecil-kecilkan usaha kerajaan negeri Kelantan untuk mempromosikan Islam.

Bagaimanapun, Karpal berkata DAP menerima Islam sebagai agama rasmi negara ini seperti yang termaktub mengikut Artikel 3 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Beliau berkata PAS mesti menerima dan menghadapi kenyataan serta tidak menyimpang daripada apa yang diperuntukkan oleh Perlembagaan. more...

3 PENDERHAKA hanya disiasat dibawah akta mesin cetak ?

The image “http://buletinonline.net/images/berita2/krisismbsultan1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Buletinonline – Akhbar Media Perdana berbahasa Inggersis melaporkan polis meletakkan tiga orang yang ditahan membawa sepanduk ‘Kami Nak Deris Natang’ yang menghina Yang DiPertuan Agong dibawah tahanan reman. Dua dari mereka yang telah menyerah diri kelmarin adalah Hasan Salleh, 20an, pemandu lori dari Kampung Gertak Seratus dan Rizal Awang, 30an, seorang pekerja kontrak dari Kampun Tok Sabah

Mereka yang dikehendakki polis sebelum ini adalah ditahan kerana dilihat memegang sepanduk ‘Kami Nak Deris Natang’ yang dipercayai ditujukan kepada Yang DiPertuan Agong.

Perbuatan mereka dilihat pada 23 Mac lalu di Kediaman Rasmi Menteri Besar, Seri Iman Batu Burok, semasa berhimpun menyokong Bekas Menteri Besar Idris Jusoh membantah pelantikan Mad Said sebagai Menteri Besar.

Ketua Polis Terengganu berkata mereka akan disiasat dibawah seksyen 11(2) akta Mesin Cetak 1984 kerana mencetak sepanduk haram dan tidak disiasat atas perbuatan menghina Yang DiPertuan Agong.

Rujuk juga berita ari ini
Hina raja: Satu lagi suspek ditahan

Mad Said Tidak boleh di percayai – Hari Yang sama ‘cakap berbeza’

The image “http://buletinonline.net/images/berita/madsaiwuuu.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
Buletinonline
(...) Mad Said menjawab dia akan meneruskan penganjuran Monsson Cup.

” I have no intention of scrapping the event. The Monsoon Cup is not just the pride of Terengganu but also the nation. What I plan to do is to introduce more side events which will benefit the locals. The approach will be different because this is what the people want.”
(Saya tidak berhasrat untuk menghentikan acara itu. Monsoon Cup bukan hanya kebanggaan Terengganu, bahkan kebanggan negara. Apa yang akan saya rancang adalah untuk memperkenalkan lebih banyak acara sampingan, yang akan menguntungkan penduduk tempatan. Pendekatannya akan berbeza, kerana itulah yang rakyat orang ramai mahukan)

Manakala laporan dari temubual dengan wartawan Utusan Malaysia pula menyebut Mad Said berkata, beliau akan mengkaji semula projek-projek besar.

Utusan melaporkan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said memberi jaminan kerajaan negeri akan mengkaji semula pelaksanaan beberapa projek besar di negeri ini sekiranya ia benar-benar dianggap tidak mendatangkan manfaat kepada rakyat.”

Beliau berkata, pentadbiran baru akan memastikan hanya projek yang dirasakan benar-benar bermanfaat akan diteruskan manakala yang dianggap tidak berfaedah akan digantikan dengan projek lain.

‘‘Insya-Allah, saya akan lihat keseluruhan senario pembangunan Terengganu terlebih dahulu dan akan teliti keperluan utama rakyat sebelum membuat sebarang keputusan.

‘‘Kita akan meneliti apa yang mereka hendak daripada kerajaan, bukan kita beri pada rakyat apa yang kita rasa ada dan boleh beri.

‘‘Contohnya, kita ada projek pembangunan yang hebat tetapi akhirnya rakyat menolak. Itu tiada makna dan pembangunan yang dijalankan tidak datangkan manfaat kepada rakyat,” katanya kepada Utusan Malaysia di kediamannya di Kampung Teluk Kalong. more...

Aktivis siswa UM disiasat polis kerna babit PRU 12

Malaysiakini - Seorang pelajar Universiti Malaya disiasat polis berhubung pembabitannya ketika kempen pilihanraya umum lalu di Rembau.

Azlan Zainal, presiden penaja Parti Mahasiswa Negara (PMN), memberitahu Malaysiakini, seorang pegawai polis berpangkat asisten supritenden datang bertemunya di kampus universiti itu minggu lalu.

Pegawai polis daripada ibu pejabat polis Negeri Sembilan ingin mendapatkan maklumat peribadinya dan juga penjelasan lanjut berhubung kenyataan akhbarnya di Dataran Senawang pada 2 Mac lalu.

Menurut Azlan, pertemuan pegawai itu dengan beliau memakan masa dua jam pada Isnin lepas di pejabat ijazah dasar, Akademi Pengajian Islam - tempat beliau menuntut dalam jurusan bioteknologi dan agama di peringkat semester terakhir. more...

PR Bantah PROJEK DBKL

Image(imej oleh: Harakah)
Bernama - Sepuluh anggota Parlimen dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), PAS dan DAP hari ini menggesa supaya Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) membatalkan projek pembinaan bangunan komersil di Bukit Persekutuan di sini.

Mereka yang bergabung di bawah Pakatan Rakyat dengan diketuai Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim membuat gesaan itu ketika melakukan kunjungan hormat ke atas Datuk Bandar Kuala Lumpur hari ini.

Mereka meminta supaya Datuk Bandar Datuk Ab. Hakim Borhan menggunakan kuasa yang ada padanya untuk membatalkan hasrat syarikat Primamuda Holdings Sdn Bhd untuk membina bangunan itu, demi kepentingan awam.

Dalam pertemuan tiga jam itu, anggota-anggota parlimen itu juga memohon supaya DBKL menyediakan Pejabat Sekretariat Wakil Rakyat di bangunan DBKL dan menyediakan kemudahan pejabat di semua Pusat Khidmat Masyarakat Anggota Parlimen Kuala Lumpur.

ImageSelain itu, mereka meminta DBKL melantik semua Anggota Parlimen Kuala Lumpur sebagai Anggota Lembaga Penasihat DBKL, bagi membolehkan suara rakyat diwakili dalam pembentukan dasar serta penilaian pelaksanaan dasar DBKL.

Sementara itu, Ab. Hakim berkata semua permintaan anggota parlimen itu akan diberi pertimbangan yang sewajarnya.

"Kita telah memberi penjelasan panjang lebar mengenai perkara ini dan kita mencadangkan supaya ia dibawa sekali semasa kita mendengar bantahan awam daripada orang ramai mengenainya," katanya.

RUJUK: Pertemuan bersama Datuk Bandar, Ahli Parlimen kemuka empat saranan

Posting terkini

Blog Archive