KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 4, 2008

UMNO TERTARIK DENGAN EMAS KELANTAN

Keghairahan UMNO untuk menakluk Kelantan bukan lah cakap kosong. Terlalu bersungguh sungguh mereka berusaha untuk mengubah pendirian rakyat Kelantan sehingga UMPAN berbilion ringgit cuba ditaburkan kepada penduduk di sana. Sambil mengutuk rakyat kelantan yang bersikap "Beri Pitih Ambik, Undi pilihan parti lain" menjadikan rakyat Kelantan semakin membenci sikap hipokrit pemimpin Barisan Nasional dan UMNO itu.

Melalui Utusan Malaysia, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata tahun ini merupakan peluang terbaik buat rakyat Kelantan keseluruhannya untuk memilih semula Barisan Nasional (BN) jika pilihan raya diadakan.

Beliau berkata tidak ada gunanya memilih PAS yang telah diberi pilihan selama 18 tahun memerintah Kelantan sejak 1990 tetapi terbukti tidak mampu membawanya ke tempat yang selayaknya seperti negeri lain yang diperintah BN.

"Sebab itu kalau pilihan raya diadakan dalam tahun ini, tunjukkanlah sikap untuk rakyat Kelantan membuat perubahan dan sudah sampai masanya rakyat berbuat demikian kali ini," katanya ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Pemimpin Masyarakat Bersama Timbalan Perdana Menteri di Kompleks Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK) di sini, hari Khamis.

Apakah yang mengundang UMNO untuk bersungguh sungguh menawan kelantan pada PRU ke 12 nanti?

Emas di Kelantan

KOTA BHARU: Beberapa sungai di sekitar jajahan Jeli dikenal pasti kaya dengan sumber emas yang masih belum diterokai, berdasarkan kajian geologi yang dilakukan di kawasan itu sejak beberapa tahun lalu.

Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Kelantan, Zainol Abidin Sulaiman, berkata emas jenis alluvium itu mudah diperoleh dengan cara mendulang tanpa merosakkan struktur tanah dan tebing sungai terbabit.

Beliau berkata, selain Jeli, emas jenis alluvium juga ditemui di beberapa kawasan sekitar Tanah Merah dan Gua Musang yang kini diusahakan syarikat yang dilantik kerajaan negeri.

"Kita sudah mengenal pasti beberapa sungai di Jeli yang mempunyai sumber emas alluvium.

Kajian lanjut mengenainya masih dijalankan dan saya difahamkan, kerajaan negeri akan membangunkan kawasan itu sebagai pusat melombong emas kepada orang ramai," katanya di sini, semalam.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancang Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat negeri, Datuk Husam Musa, berkata penemuan emas terbabit meliputi lima sungai di sekitar Jeli. |more...|

DAN

Saluran Paip Transpen Bernilai AS$7 Bilion Kurangkan Masa Angkut Minyak

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) -- Projek saluran paip rentas semenanjung yang bernilai AS$7 bilion di bahagian utara Malaysia akan mengurangkan tempoh masa mengangkut minyak dari Asia Barat ke Asia Timur kepada tujuh hari.

Ketika ini, tempoh yang diambil untuk mengangkut minyak ke destinasinya menerusi Selat Melaka ialah selama 21 hari.

Saluran paip itu yang mengunjur dari Yan di Kedah ke Bachok di Kelantan akan mengurangkan masa singgah dengan mengelak laluan Selat Melaka yang dikatakan hentian kedua paling sibuk semasa singgahan.

"Penjimatan masa dengan menggunakan saluran paip kami kepada pengeluar minyak dan peniaga minyak, mencukupi malahan untuk membayar nilai sebulan simpanan," kata pengerusi Trans-Peninsula Petroleum Sdn Bhd (Transpen), Mohd Kamil Sulaiman.

Bercakap kepada sidang akhbar di sini, beliau berkata "masanya sangat sesuai" untuk memulakan projek tersebut kerana pasaran minyak telah beralih ke Asia Timur, dengan China kini menjadi pengimport minyak kedua terbesar.

Transpen merupakan pemilik dan pengusaha projek tersebut. |more...|
Mampukah UMNO memperdayakan rakyat Kelantan dengan UMPAN PEMBANGUNAN mereka? Berbillion peruntukan bukanlah wang kerajaan tetapi ia adalah amanah untuk menguruskan wang rakyat. Maka UMNO jangan nak berlagak untuk menabur janji kononnya hendak bertanggung jawab sedangkan masa depan Kelantan akan bertambah malang dengan kehadiran mereka. Pastinya perubahan yang jelas nanti, Pemimpin UMNO akan lebih kaya dari apa yang mereka perolehi sekarang.

DUNIA GANGSTER DI SARAWAKDUNIA GANGSTER SARAWAK
duniatiger.blogspot

(Bandar Sibu yang sedang membangun. Gambar oleh IY)
Apabila menyebut nama Leh Long di Bumi Kenyalang, anda akan memasuki satu dunia lain yang sering dipaparkan dalam filem-filem China dari Hong Kong - dunia gengster. Walaupun dunia gengster satu kegiatan yang serba terselindung dan tersembunyi, namun bagi mereka yang pernah terbabit secara langsung dan tidak langsung dalam dunia berkenaan akan dapat merasai peristiwa yang mendebar dan menakutkan.

Bagi mereka yang perlu membayar ufti atau wang perlindungan sudah tentu merasakan keperitannya apatah lagi pendapatan yang tidak seberapa perlu diserahkan kepada golongan yang menggelarkan diri mereka sebagai pelindung. Bagi yang meminjam wang pula, sudah pasti tidak tidur malam mengenangkan nasib yang akan menimpa mereka jika tidak mempunyai wang untuk membayar hutang dalam tempoh yang ditetapkan.

Leh Long , ketua gengster yang berpusat di Sibu, adalah bekas seorang kelasi kapal. Mengikut cerita penduduk di Sibu, akibat dendam peribadinya maka beliau terjerumus dalam dunia samseng yang akhirnya menjadi ketua gengster yang amat digeruni di Bumi Kenyalang.

Beliau dikatakan mempunyai kaki di seluruh Bumi Kenyalang yang menguasai pelbagai jenis perniagaan termasuk balak dan perkapalan. Pembabitannya dalam kedua-dua bidang ini secara langsung membuat ramai pihak terutama tauke balak dan kapal tidak sedap hati dan tidak senang duduk.

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya ke tanah jua, Leh Long diberkas baru-baru ini berikutan satu kes membabitkan penculikan seorang anak tycoon di Sibu, bandar yang terkenal sebagai tempat membina feri dan pusat keturunan Fuchow. Beliau ditangkap dalam operasi pihak keselamatan dikenali sebagai Cantas Kenyalang.

Kini Leh Long dalam tahanan dan pihak berkuasa sedang mendapatkan pelbagai maklumat lagi mengenai pembabitannya dalam dunia gengster di Sarawak.

Syabas pihak keselamatan yang berjaya mencantas kegiatan gengster di Bumi Kenyalang ini. Semoga tugas mereka diberkati dan mendapat sokongan daripada semua pihak tanpa rasa tertekan atau tidak tenteram.

PENEROKA GATCO TUBUH JAWATANKUASA BERTINDAK

pasjelebu.blogspot

Pada 1hb Januari 2008 hari Selasa yang lalu peneroka tanah Kg. Baru Gatco telah bertindak menubuhkan Jawatankuasa Bertindak Peneroka Kg. Baru Gatco Untuk Menangani dan Menyelesaikan Tuntutan Hak Milik Tanah Penduduk. Saudara Zulkefly Mohamad Omar Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan dan juga Tuan Haji Hamran Bin Hj Mohamad Pengerusi JKKK Kg. Gatco yang juga merangkap Ketua UMNO Cawangan Kg. Gatco telah dilantik sebagai Pengerusi Bersama di dalam Jawatankuasa tersebut. Encik Mohd Nordin Bin Ahmad Bakar yang juga Setiausaha UMNO Cawangan Kg. Gatco telah dilantik sebagai Setiausaha Jawatankuasa Bertindak tersebut.

Dalam ucapan beliau Saudara Zulkefly menjelaskan bahawa Parti Islam SeMalaysia (PAS) akan menghulurkan bantuan kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia tanpa mengira batasan kaum dan agama. Sebelum daripada Kg. Gatco ini PAS Negeri Sembilan turut terlibat dalam membantu menyelesaikan masalah rakyat di Negeri Sembilan antaranya dalam isu Pembinaan Insinerator di Broga yang melibatkan tanah milik penduduk kaum Cina di Broga yang mana akhirnya pembinaan Insenarator tersebut telah dibatalkan dan juga kes pemilikan tanah penduduk Kg. Abok di Seremban. Menurut Saudara Zulkefly lagi setelah hampir 30 tahun UMNO mempermainkan penduduk Kg. Gatco dan berjanji untuk menyelesaikan isu penduduk tetapi semua itu adalah janji bohong UMNO kepada penduduk. Masalah pemilikan tanah ladang penduduk Kg. Gatco telah dijadikan Manifesto UMNO/BN Negeri Sembilan dalam 5 pilihanraya di Malaysia tetapi sehingga sekarang tidak juga dapat diselesaikan.|more...|

VIDEO SEKS: ADA YANG SUDAH TERASA?

Dr Chua Seharusnya Dedahkan Dalang, Kata Tee Keat

KUALA LUMPUR, 4 Jan (Bernama) -- Bekas Menteri Kesihatan dan Naib Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek seharusnya mendedahkan dalang yang bertanggungjawab memusnahkan karier politiknya, kata Naib Presiden Datuk Ong Tee Kiat.

Ong berkata dengan berbuat demikian, Dr Chua boleh membantu dalam mengenal pasti pihak yang bertindak membuat rakaman DVD yang membawa kepada pengunduran beliau dalam arena politik.

"Saya baca dalam akhbar mengenai dakwaan yang dibuat oleh Dr Chua mengenai musuh politiknya, tapi tidak ada maklumat terperinci. Saya percaya orang ramai, termasuk saya sendiri ingin tahu siapa yang bertanggungjawab dalam kes ini," katanya kepada pemberita di Taman Muda di sini hari ini.

"Tidak adil bagi kita membuat pelbagai andaian berdasarkan kepada apa yang dia (Dr Chua) katakan. Jadi saya amat mengalu-alukan sekiranya beliau sanggup mendedahkan siapa yang berada di sebalik semua ini. Saya ingin dapatkan lebih banyak maklumat mengenai kes ini," kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi itu.

No2umno - Cabaran dari Tee Keat seolah olah mahu memerangkan Chua Soi Lek untuk membuat tuduhan tanpa bukti. Penyiasatan seharusnya dibuat oleh Polis tanpa pengaruh sebarang kuasa politik dan bukan kerja Soi Lek untuk membuat sebarang tuduhan tanpa penyiasatan. Ini jelas menunjukkan bahawa ada pihak yang mahu terus menekan Soi Lek untuk menjauhi wartawan dan akhbar dari memberikan sebarang spekulasi atau gambaran politik MCA. Ada yang sudah bimbang nampaknya.

NAJIB HILANG AKAL KALAU HARGA MINYAK TURUN


Turunkan Harga Minyak Satu Tindakan Tak Masuk Akal, Kata Najib

MACHANG, 4 Jan (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak berkata cadangan pembangkang untuk menurunkan harga minyak sekiranya dapat memerintah negara adalah sesuatu yang tidak masuk akal kerana harganya di pasaran dunia telah meningkat kepada US$100 setong.

Timbalan Perdana Menteri berkata walaupun seluruh dunia terpaksa membeli minyak pada harga yang tinggi tetapi pembangkang pula berhasrat untuk menurunkan harga dan ini tidak rasional. (BELI MUNYAK? .... TIPU)

"Ini cakap-cakap untuk menipu rakyat sedangkan dia tahu dia tidak boleh buat," katanya ketika melancarakan Gerak Kerja Pilihan Raya Pemuda Barisan Nasional Pusat di sini hari ini.

Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa baru-baru ini berkata pembangkang akan menurunkan harga petrol sekurang-kurangnya 30 sen daripada RM1.98 sekarang sekiranya pembangkang memerintah negara.

Najib berkata bahawa dalam membenarkan harga minyak dinaikkan, kerajaan sentiasa menimbang kebajikan dan keperluan rakyat terutama yang berpendapatan rendah.

"Namun kerajaan masih menanggung RM35 bilion setahun untuk subsidi minyak bagi menjaga kepentingan rakyat dengan niat nak tolong rakyat," katanya. (TOLONG RAKYAT? ... SUBSIDI ATAU BANTUAN ADALAH DARI DUIT RAKYAT ....NAJIB TIPU)

Beliau berkata ada pembangkang mengatakan sepatutnya Malaysia, yang mempunyai sumber petroleum, mampu memperoleh keuntungan yang besar hasil daripada peningkatan harga minyak itu.

Najib menjelaskan bahawa Malaysia mengeluarkan hanya 760,000 tong minyak sehari dan daripada jumlah itu, 600,000 tong digunakan bagi keperluan domestik manakala selebihnya dijual di pasaran luar. (KEPERLUAN DOMESTIK DENGAN HARGA SAMA DENGAN LUAR NEGARA?)

"Kita boleh lihat berapa banyak kita boleh jual di pasaran luar negara. Hakikatnya jumlah tidak banyak.

"Kalau nak dibandingkan dengan Arab Saudi mereka mengeluarkan sebanyak 12 juta tong sehari. Itu tidak termasuk negara-negara Timur Tengah yang lain," katanya.

Yuran - Kena tipu lagi da..

Kena Tipu Lagi Daa...
khayalkhayal.blogspot


Mulai tahun 2008 ni, aku dah tak payah beli buku teks. Yuran sekolah tak akan dinaikkan. Begitulah katanya semasa tahun 2007 dulu. Masa tu aku punyalah melonjak gembira macam monyet baru lepas bersetubuh. Hari Rabu lepas aku ke Sekolah Agama Aiman nak bayar yuran. Hampeh sungguh. Kena tipu lagi untuk ke sekian kalinya. Dalam resit bayaran tu, ada tambahan dua item ditulis tangan. Entah apa-apalah item tu, tapi aku difahamkan ia berkaitan dengan buku kerja dan buku latihan. Jumlah bayaran untuk dua item tambahan tu lebih tinggi pula daripada jumlah beli buku teks. Akhirnya, walhasil tak balik asal, aku (dan semua ibu bapa yang kena tipu) terpaksa bayar lebih mahal daripada tahun sebelumnya, lebih mahal daripada jumlah perbelanjaan beli buku teks + yuran. Gambir tahap sidratul muntaha para penipu berbayar ni semua!

Sampai bilalah nak hidup bergelumang rasuah, korup dan makan harta tak tentu pasal ni? Ada kroni dalam industri percetakan buku ke? Well... at least itu le apa yang aku teorikan masa mula-mula berita keluar bagi ahu tak perlu beli buku teks tu. Teori aku dulu ialah, ibu bapa tak payah beli lagi, tapi sekolah kena beli. Tak taulah setiap tahun ke haper ke, tapi sekolah kena beli untuk provide buku teks secara pinjaman kepada murid-murid yang bertungkus-lumus nak timba ilmu. Lebih senang dapat duit melalui saluran kerajaan daripada ibu bapa secara individu, ye dok?

Dan taraf ilmu sudah ditirunkan ke pinggir jurang kehinaan. Apa lagi yang tinggal?

HINDRAF: P.Waytha Moorthy Statement

http://www.nancarrow-webdesk.com/warehouse/storage2/2007-w48/img.83080_t.jpg
via hindrafinternational

RE: HINDRAF’S PEACEFUL STRUGGLE FOR THE RIGHTS OF THE MINORITY INDIANS WILL CONTINUE TO THE ENDHINDRAF WILL NOT GIVE UP EVEN IF WE ARE FIGHTING A LOSING BATTLE.MY STATEMENT TO AP TAKEN OUT OF CONTEXT

On the 30th December 2007 I was interviewed by a journalist from the AP who had spent about 1 ½ hours interviewing me. I am equally disappointed that a small portion of the interview had been blown out of proportion to mean I am giving up the struggle of Hindraf or that the struggle is likely to die soon. I wish to clarify the following:

a) I will continue to lead HINDRAF even if I’m on the move throughout the world.

b) HINDRAF’s struggle will not die “soon” as I have many plans lined up and will reveal to the Malaysian Indians in stages and with the support of PEOPLE POWER which we are witnessing now we will together continue to advocate and assert the rights of the Minority Indian community.

c) I will do all possible within my means to lobby support from the British Government Parliamentarians and Human Rights Organizations and these include our demand that the 5 Leaders of Hindraf be released unconditionally and the Minority Indian Rights which has been neglected over the last 50 years be protected. Thereafter I plan to continue the lobby to Europe, United Nations in Geneva, America, Canada, Australia and New Zealand.

d) HINDRAF would also be organizing various peaceful protests throughout the country to highlight the plight of the 70% poor underclass Malaysian Indian society and for the release of the 5 Leaders of which I would announce the first plan on Monday 7th January 2008.

e) In the interview I was questioned what if after years (5-10years) of campaigning and lobbying the Government still doesn’t budge?My answer was even if we are fighting a losing battle we will continue with the battle because not all battles are meant to be won. Great warriors do not worry about dying in the battlefield. If we are meant to loose we will loose so that someone else who take up the cause after us will win the war. If we loose after years of campaigning so be it we will call it a day. No one organization (including HINDRAF) can ever claim we are here forever and will continue forever. Nothing is permanent in this world and it also applies to HINDRAF. PEOPLE POWER can continue with the struggle but the ultimate power lies in the Government. In Malaysia Indians are minority and the reality is we can’t form a Government to change the situation. So the responsibility lies in this Government to make the necessary changes in the interest of the minority Indian community.

f) In the said interview I repeated my statement which was given to the AFP about 2 years ago when I commented on the issue of temple demolition. I had then said that (on the issue of temple demolition) eventually we too would fail the community but I fear the outcome after that. “At the moment devotees are crying and begging but eventually they would not plead and cry any more”. My fear which I had highlighted about 2 years ago came true when we all saw what happened at Padang Jawa Temple demolition. Devotees who were for the first time protecting the temple with their bare hands and yet the authorities had violently attacked them and though devotees were injured in the attempt they were arrested and charged with criminal offences. I again wish to reiterate my fear. The Government has successfully locked up voices of peaceful struggle for democratic rights and dissent. People have no one they can trust to lead them as they are all locked up. All their hundreds of appeals, memorandums and letters to the Prime Minister written on their behalf by these leaders have gone to waste bins. What can you expect them to do next? These are poor people who are not educated to articulate their grievances in a refined manner. In these circumstances I honestly feel our “chapter” (HINDRAF’S peaceful struggle) has been forcibly closed by the Government and so they must expect a new chapter to be opened but we are not part of that chapter. If a new undesirable chapter is opened in the history of Malaysia then we hold the Government solely responsible for they have killed legitimate voices of dissent and peaceful democratic struggle by HINDRAF.

g) I was also quoted to have said the following, “…..if they can give us real concessions we are willing to keep our mouth shut I don’t look at myself as a sacrifier”. 1 ½ years ago I was interviewed by members of the Police Special Branch who had wanted to know my intentions of leading HINDRAF and my activities. Everyone would know that at that time HINDRAF was practically dealing on issues of Religious conversions (Article 121 1(A)) and Temple demolitions. Yes I did tell the Special Branch then that if the Government resolves at least the temple demolition issue and permanently gazettes all temples existing prior to independence I will “keep my mouth shut” and leave the public scene.

h) I will never regret for initiating HINDRAF and leading it to its current struggle. The Malaysian Indians have been cheated by the UMNO led Government over the last 50 years using “coalition” Indian political parties to pacify the Indian community whenever they complain their rights are trampled upon. The UMNO Government’s “divide and rule” policy seemed to have succeeded but not any longer. The Indian community can no longer be cheated But my heart goes to the 5 HINDRAF leaders who have been made scapegoats by the Government. The irony is even our legal advisers namely Mr.R.Kengadharan and Mr. M. Manoharan who were purely acting for HINDRAF as legal advisers were not spared. They were both vigorously and couragesly defending us when various sedition and criminal charges were levelled against us. Their incarceration in particular are not acceptable for it goes against all tenets of basic Human Rights to detain lawyers who defend their clients. It proves the Government is vindictive and malicious and had intended to warn would be advocates of HINDRAF to “stay away” from representing us.

P.Waytha Moorthy

Related news:
Pemimpin Hindraf saman kerajaan, polis RM100 juta
Pemimpin Hindraf mengaku kalah (Berita Tipu)

PAK LAH DAPAT HADIAH BANTAL !!!


Anak muda serah bantal kepada PM

KeADILan

PUTRAJAYA: Kerana kecewa dengan sikap Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi, sekumpulan anak muda menghantar memorandum berbentuk bantal kepada Perdana Menteri sebagai simbolik kegagalan dan kelemahanya mentadbir negara.

Kumpulan yang terdiri kira-kira 20 orang anak muda dari berlainan latar belakang yang mengelarkan diri Badan Bertindak Anak Muda berhimpun di Pejabat Perdana Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Putrajaya bagi menunjukan protes kepada sikap Perdana Menteri Tersebut.

Menurut Seketeriat badan berkenaan, Badrul Hisham Shaharin, bermula dengan penyerahan pada hari tersebut, anak muda akan terus bangkit bagi menunjukan kepekaan terhadap isu-isu yang melanda negara.

“Tahun ini dan bermula pada hari ini kami anak muda malaysia berjanji akan bergiat dengan aktif untuk memacu negara dan memikirkan masalah negara,” katanya diluar JPM 4 Januari lalu.

Selain bantal, poster-poster yang menunjukan imej Abdullah Badawi sedang tidur turut dihantar kepada jabatan berkenaan.

Katanya lagi, anak muda terlalu kecewa dan malu dengan sikap Abdullah Badawi yang sering tidur sehinggakan beliau sendiri lemah untuk mentadbir negara.

“Bukan lagi menjadi rahsia, Perdana Menteri tidur dalam pelbagai acara atau konvesyen. Bukan sahaja didalam negara malah diluar negara. Ianya mendapat liputan meluas oleh media,” tambahnya lagi yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) KeADILan.

Badrul menambah, sebagai anak muda jelasnya lagi, terpulang kepada Perdana Menteri tersebut samaada untuk menerima memorandum ini atau tidak, katanya Perdana Menteri boleh terus tidur dengan bantal tersebut jika beliau inginkan.

“Terpulang kepadanya jika dia nak terus tidur, tidurlah dengan bantal yang anak muda serahkan,” katanya.

Selain Badrul Hisham, aktivis hak asasi manusia yang juga penulis bebas Amin Iskandar, Exco Angkatan Muda Ginnie Lim dan juga penggiat seni Rahmat Haron memberi solidariti pada hari tersebut.

Badrul Hisham tidak menyerahkan memorandum berkenaan kepada mana-mana pihak dari JPM, sebaliknya hanya meletakan memorandum berkenaan di hadapan bilik pengawal JPM.

Kira-kira 5 minit selepas itu, seorang kakitangan keselamatan yang tidak berpakaian seragam menghampiri bantal tersebut dan mengacukan satu alat yang dipercayai pengesan bom.

Selepas itu seorang lagi pegawai yang memakai pakaian seragam keselamatan turun dan membawa masuk bantal dan poster berkenaan kedalam bilik pengawal.

KAMERA DI HOTEL .... EEEeeeeee


Pelancong usah bimbang
Harian Metro

GOMBAK: Pelancong tidak perlu bimbang untuk menginap di hotel negara ini termasuk di Selangor kerana kewujudan kamera rahsia di bilik hotel seperti berlaku dalam kes membabitkan bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, adalah terpencil dan membabitkan perancangan.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo, berkata bukan perkara mudah bagi individu tertentu untuk memasang kamera berkenaan dalam bilik hotel kerana ia memerlukan perancangan.

"Jadi, pelancong tidak perlu bimbang untuk melawat negara ini terutama Selangor disebabkan timbul perkara seperti itu.

"Bukan mudah untuk meletak kamera itu dalam bilik hotel. Ia adalah plot pihak tertentu," katanya pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Tabung Khairat Kematian Jasamu Negeri Selangor, di sini, semalam.
No2umnO - Apa jaminan kerajaan? Atau jangan bimbang kalau anda bukan musuh politik UMNO dan BN. Kerana kuasa untuk memasuki hotel untuk memasang kamera tidak semua orang boleh perolehi, kecuali ada lambang kuasa tertentu....

SEKOLAH ATAU KANDANG KUDA?


syukran.wordpress

KLANG (KOSMO) – Pada hari pertama persekolahan semalam, seramai 19 pelajar tahun satu Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Jalan Tepi Sungai di sini terpaksa belajar dalam keadaan tidak selesa di kelas yang asalnya sebuah kandang kuda.

Bangunan yang dipisahkan dengan dinding separuh konkrit dan jeriji besi selain beratapkan zink itu bukan sahaja panas tetapi juga sempit.

Lebih teruk apabila pihak sekolah terpaksa menempatkan murid tahun satu bersama seramai 19 lagi murid tahun dua dalam kelas yang sama kerana kekurangan kelas kosong.

Tinjauan KOSMO! semalam mendapati, dua subjek pengajian untuk murid tahun satu dan dua terpaksa diteruskan dalam satu kelas oleh dua guru menggunakan satu papan tulis sahaja. |more...|

Thanks to Herman Samsudeen from Radenjowo

LESS WORK MORE SEX


Chua blames downfall on hard work
Star

PUTRAJAYA: Datuk Seri Dr Chua Soi Lek described his move to national politics as a mistake and blamed his downfall on his commitment to his work as Health Minister.

“My biggest political mistake ever since coming to Kuala Lumpur is that I thought I should fulfil my obligations as Health Minister and as (MCA) vice-president,” he said.

The 60-year-old former Health Minister said the job required him to travel around the country to know about hospitals and medical facilities and for people to know him because he was a new face in national politics.

He was speaking to reporters in between packing his files and other belongings at his office here Thursday. |more...|

No2umnO - It's a lesson to UNMO dan BN members, not to do more work but have more sex with friends.

Cop found guilty of bribery

Star 4/1/2008

KUALA LUMPUR: A traffic policeman was sentenced to three years' jail and fined RM45,000 for three counts of bribery.

Kpl Abdul Rahman Baba, 45, who was suspended from his job four years ago, however got a stay of execution pending an appeal upon an application by his lawyer on Friday.

However, his bail was increased from RM3,000 to RM6,000 and with an additional condition for him to settle his fine on Friday.

He was charged with asking a RM5,000 bribe from unemployed Mohd Hafizi Mohd Hakim as an inducement not to take action against him after he had committed a traffic offence.

He was accused of committing the offence at the police station on Jalan Tun H.S.Lee at about 6.30pm on Dec 11, 2001.

Abdul Rahman faces a second charge of agreeing to accept a RM1,000 bribe from Mohd Hafizi for the same matter at the same place that day.

Abdul Rahman was also charged with accepting a RM1,000 bribe from Mohd Hafizi through his (Abdul Rahman) colleague, K/Kpl Husin Abdul Rahman on Dec 14, 2001 for the same purpose.

In her verdict Friday, Sessions Court judge Nursinah Adzmi ruled that the defence had failed to prove reasonable doubt in the prosecution's case.

In convicting him, Nursinah said Abdul Rahman's defence was mere denial.

"An accident had occurred when the accused has chased him (Mohd Hafzi) on his motorcycle," she said.

The judge said although there are two different versions of the incident, the court noticed that the accused had not taken action against Mohd Hafizi after the accident.

"As a traffic policeman, why is it that he did not take action against him or ask his colleague to issue a summons against Mohd Hafizi after finding out that his car did not have road tax?," she asked.

In sentencing, Nursinah said she considered bribery a serious offence as it was rampant in the country and the likelihood of him losing his job due to the conviction.

Pleading for leniency earlier, lawyer Dr Mohd Radzuan Ibrahim asked the court to consider that his client had served the police force for 23 years with an excellent service record, was a sole breadwinner for his family and a first-time offender.

DPP Iznina Hanim Hashim pressed for a deterrent sentence saying that the accused had tarnish the image of the police force.

He paid his fine late afternoon.

Tarian Gelek Kelab Umno Mesir

Aktiviti Tarian Gelek Kelab Umno Mesir (NUMRAM)
Tranungkite

Di manakah terletaknya pegangan agama dan ciri-ciri seorang pelajar agama yang lebih jelas dengan istilah Azhari dan Azhariah mahupun Ustaz dan Ustazah UMNO..?, kelihatan mereka seolah-olah tidak peduli terhadap apa yang boleh mencemari kesucian Islam. Sekiranya suasana ini dibiarkan berlarutan serta menjadi rutin setiap kali diadakan majlis sambutan perkahwinan tidak mustahil budaya arab jahiliah ini akan di bawa pulang ke Malaysia dan dihalalkan oleh para Ulama UMNO yang telah menerima didikan dan tarbiyah songsang daripada Nadi/Kelab Umno itu sendiri.-Kelihatan bendera UMNO tergantung di dinding.
-Seorang wanita arab mesir sedang menari gelek.
-Kedua-dua mempelai pengantin lelaki dan perempuan berpakaian putih adalah ahli Nadi UMNO Mesir turut bertepuk serta menari.-Aksi seorang wanita arab Mesir sedang bergelek.
-Sebahagian ahli NADI UMNO yang hadir juga turut serta acara gelek tersebut..Ish!ish!ish..
-Majlis perkahwinan UMNO (termasuk acara gelek) telah dijayakan di rumah yang merupakan pusat pergerakan NADI UMNO MESIR (NUMRAM)
|More...|

HOW ABOUT MINISTERS?


ACA investigating three high-ranking govt officers

By CHRISTINA TAN

SHAH ALAM: Three high-ranking government officers, including a woman, are being investigated by the Selangor Anti-Corruption Agency (ACA) for graft.

Outgoing state ACA director Datuk Mohd Jamidan Abdullah said the probe was based on reports lodged last year.

“We have seized three cars worth RM150,000, RM130,000 and RM45,000 from the Grade A officers after conducting the probe,” he told reporters after handing over duties to his successor Ja’afar Mahat at the new state ACA office in Plaza Masalam, Section 9, here Friday.

Mohd Jamidan, who has been appointed federal ACA Intelligence division director, however, refused to identify the officers.

He added that the agency was also investigating an executive of a private company over suspected bribe money in his bank account totalling about RM500,000.

Mohd Jamidan said the agency arrested 71 people for corruption last year including 28 government servants and 43 members of the public and private sector.

“A total of 29 have been charged in court, while disciplinary action was taken against nine others,” he said.

He also said that general public awareness on the need to stop corruption had improved and this was evident from the 859 tip-offs received from the public last year as compared to 687 tip-offs in 2006.

Federal ACA Investigations Division director Datuk Mohd Shukri Abdul said Selangor ACA had opened 112 investigation files last year and investigations into 80% of the cases had been concluded.

“It is a pretty good result and we hope the agency will further enhance its performance. We are targeting 85% (in completed investigations) next year,” he said after witnessing the handing over of duties.

Ja’afar, the former Penang state ACA director, reported to his new office on Wednesday. He takes over the post from Mohd Jamidan, who served in Selangor from Jan 2 to Oct 1 last year.

No2umnO - ACA can only catch officer level. Not guts.....

NAJIB DAH JADI KETAM

Skandal seks Soi Lek, nasihat Najib 'umpama ketam ajar anak berjalan'? - Kit Siang
Wan Nordin Wan Yaacob
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 4 Jan (Hrkh) - Skandal seks membabitkan bekas Menteri Kesihatan, Dato' Seri Dr Chua Soi Lek yang menggemparkan negara beberapa hari lalu membuatkan kalangan pemimpin BN 'ketar lutut' apabila adanya gambaran dan ingatan secara sinis dikeluarkan Soi Lek mengenai isu moral pemimpin lain.

Meskipun dengan nasa kecewa dan tidak mahu mendedahkan soal isu moral pemimpin lain yang mungkin berlegar dalam minda Soi Lek, namun ianya disahut oleh Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak dengan satu peringatan kepada kepimpinan kerajaan agar tidak melakukan perkara yang sama.

Najib dalam laporan akhbar hari ini mengingatkan semua pemimpin BN supaya mengelak pihak tertentu mengambil kesempatan untuk mencemarkan imej mereka dan kerajaan, terutama menjelang pilihanraya umum akan datang.

Peringatan ini nyata mewujudkan suasana gusar lebih-lebih lagi bekas Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BBC), Dato' Ruhanie Ahmad mengingatkan soal adanya desas-desus yang menyatakan isu itu kini mungkin terarah ke negeri Pahang pula.

Mengulas kenyataan Najib itu, Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang dalam satu komentarnya yang tersiar dalam akhbar versi internet memperlekeh kenyataan Najib yang juga Timbalan Presiden Umno.

Kit Siang mempersoalkan sama ada Timbalan Perdana Menteri 'orang yang sesuai' untuk menasihatkan pemimpin BN yang lain supaya mengamalkan nilai-nilai yang baik, berdisiplin tinggi dan menjaga tingkahlaku mereka.

"Apakah Najib telah memberi contoh yang baik dalam karier politiknya untuk melayakkan beliau memberi nasihat dan ingatan seumpama itu?

Kit Siang secara sinis berkata, "atau nasihat Najib itu umpama 'bapa ketam mengajar anaknya berjalan dengan betul?" soal Lim lagi.

Terdahulu, Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar ada menyatakan bahawa skandal seks membabitkan Soi Lek ini 'mungkin' sekali sama seperti skandal yang membabitkan pembunuhan wanita warga Mongolia, Altantuya Shaaribuu yang masih dibicarakan di mahkamah.

Mahfuz ketika mula mengulas isu DVD lucah membabitkan Soi Lek berkata, perbezaan dalam kes DVD lucah ini cuma tiadanya adegan pembunuhan, sebaliknya terdedah dengan rakaman aksi Soi Lek bersama seorang wanita yang dikatakan rakan karib bekas Naib Presiden MCA itu.

Mahfuz juga menyebut supaya siasatan menyeluruh dilakukan polis ke atas wanita yang terbabit dengan aksi lucah bersama Soi Lek itu, selain tujuan di sebalik adegan itu dirakam dan diedarkan.

Pada 2 Januari lalu Naib Presiden MCA mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Menteri Kesihatan dan semua jawatan dalam parti serta anggota Parlimen Labis, berkuatkuasa serta merta.

Peletakan jawatan itu dibuat berikutan desakan rakyat setelah bekas Menteri Kesihatan itu mengaku terbabit dalam DVD lucah bersama seorang wanita muda yang dikatakan rakan karibnya.

Polis kini mula menyiasat dalang penyebaran DVD itu selain pihak yang merakam aksi lucah Soi Lek.Sehingga semalam, polis dikatakan telah mengenalpasti identiti wanita dalam DVD tersebut.

JALANG-JALANG BN KEPANASAN

PEMIMPIN JALANG LAIN TIDAK SENANG DUDUK PULA
pemudabukitkatil.blogspot.

Para pemimpin kerajaan dan parti komponen Islam Hadhari yang mempunyai perangai jalang seperti Chua Soi Lek sekarang sedang berada dalam kepanasan berikutan tersebarnya berita bahawa semakin banyak DVD atau VCD membabitkan jantan-jantan atau betina-betina jalang ini akan diedarkan.

Terbaru, Ruhanie Ahmad bekas Pengerusi Kelab Ahli Parlimen Penyokong Kerajaan (BNBBC) menukilkan dalam blognya, kuda-kepang bahawa bahan-bahan lucah membabitkan jalang-jalang itu akan disebarkan di Pahang tidak lama lagi. Samada benar atau tidak kami merasakan jantan-jantan dan betina-betina yang pernah melakukan perbuatan seperti Soi Lek sudah tentu pucat gigi sekarang.

Tetapi pemerhati politik melihat andaikata DVD/VCD itu melibatkan pemimpin Umno sudah tentu mereka akan dipertahankan. Antara alasan dan penafiannya boleh kita ramalkan adalah " alah tape tu lakonan bukan sebenar";"Periksa dulu kesahihahnya";"orang dengki,bukan dia yang buat";"pelanduk dua serupa";"biasalah tu pemimpin atasan, mungkin perempuan tu bini muda dia" dan macam-macam lagi.

Walaubagaimanapun mereka sudah pasti tidak senang duduk dan tidak lena tidur berikutan dakwaan Ruhanie Ahmad itu.

Berani buat berani tanggung la!!!!!!!!!!

Caj selenggara tandas masuk dalam senarai Yuran Sekolah?

KOSMO: JOHOR BAHRU – Yuran penyelenggaraan tandas?
syukran.wordpress.com

Terkejut dan macam tidak percaya. Namun itulah realiti mengenai sebuah sekolah menengah di Permas Jaya, di sini yang mengenakan yuran bagi penyelenggaraan tandas di sekolah tersebut.

Lebih menghairankan, hanya sekolah itu sahaja di negeri ini yang mengenakan yuran sebanyak RM5 itu.

Seorang bapa yang hanya ingin dikenali sebagai Abdullah berkata, dia terkejut apabila mendapati butiran bayaran itu tertera dalam senarai yuran di sekolah itu.

Menurutnya, ia pertama kali diperkenalkan kerana sebelum ini tidak pernah timbul soal yuran terbabit.

“Biarpun cajnya kecil iaitu RM5, tapi sebagai ibu bapa, kami perlukan penjelasan mengenainya,’’ kata beliau ketika ditemui KOSMO! semalam.

Selain hairan dengan yuran tandas, Abdullah juga tidak mendapat penjelasan mengenai yuran yang termasuk dalam kategori ‘pelbagai’ yang berjumlah RM24 serta satu lagi yuran kategori sama bernilai RM22 pada resit rasmi Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

“Bila tanya guru kelas, dia sendiri tak tahu yuran pelbagai itu untuk apa,’’ katanya yang terpaksa membayar keseluruhannya RM86.50.

Sementara itu, dalam reaksi segera, Pengarah Pelajaran Johor, Mokhy Saidon terus bertindak menghubungi sekolah berkenaan bagi penjelasan sebelum mengarahkan wang itu dipulangkan.

Sambil memandang serius yuran seumpama itu, beliau berkata, ia dikenakan selepas perbincangan pihak sekolah dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Bagaimanapun, tegasnya, Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Johor tidak pernah dimaklumkan mengenainya serta tidak membenarkan ia dibuat.

“Urusan penyelenggaraan tandas adalah tanggungjawab pihak sekolah dengan JPN,’’ tegasnya.

Beliau juga mengarahkan pegawainya ke sekolah itu untuk menyiasat butiran caj di bawah kategori ‘pelbagai’.

YURAN OH YURAN!

YURAN
cikgunurionline.wordpress.com

(...) Namun, apa yang lebih menarik perhatian ialah mengenai kadar yuran tambahan yang diwar-warkan oleh Kementerian Pelajaran bahawa ianya hanya boleh di kutip tidak melebihi RM 55 sahaja. Tetapi, sebaliknya yang berlaku. Kenyataan tersebut di lihat lebih bersifat politik ataupun cuba mencari publisiti murahan demi memancing undi rakyat. Kenapa saya berhujah sedemikian? Kerana yang pastinya apabila ibu bapa mendaftar anak-anak, rata-rata pihak pentadbiran sekolah tidak menghiraukan kenyataan tersebut. Pekeliling tersebut hanyalah dipandang enteng, di mana bayaran yang dikenakan kepada setiap pelajar telah melebihi RM 100 dengan pelbagai jenis bayaran tambahan yang dikenakan. Bayaran pakej paling minima yang dikenakan oleh pihak Kementerian sebanyak RM 23.00 pada tahun ini, berbanding tahun lepas ialah sebanyak RM 21.00. Kenaikan sebanyak RM2 berbanding tahun lepas. (more...)

SELAMATKAN MANGSA KERAJAAN !!!

 RAYUAN IKAT JAMIN AZMAN & SUWANDI

Tarikh : 06/01/08
Tempat : Mahkamah Kuala Terengganu
Dan Jangan Lupa !
21 - 30 Januari, 2008
Perbicaraan Azman, Suwandi dan 18 orang

Hadir beramai-ramai memberikan sokongan !

YURAN: KONONNYA NAJIB PERIHATIN

“Yuran peperiksaan kita mansuhkan, yuran sekolah pun kita mansuhkan. Kini, ada sedikit bayaran yuran PIBG dan bayaran lain pun kita nak tengok juga... jangan kenakan bayaran berlebihan kepada ibu bapa yang tak mampu,” katanya.

Bayaran yuran tambahan sekolah dikurang: Najib
Berita Harian

KOTA BHARU: Datuk Seri Najib Razak berkata, kerajaan sedia mengurangkan bayaran tambahan yang dikenakan sekolah, termasuk yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) demi meringankan lagi beban yang ditanggung ibu bapa.|more...|

Isu Yuran Sekolah

harapanku.wordpress

Tahun 2008 adalah tahun pendidikan percuma. Tiada lagi yuran sekolah, tiada lagi perbelanjaan untuk buku2 teks. Semuanya percuma atau pon pinjaman. Tapi dalam sibuk2 semua benda free nih, ada gak ibu bapa yang mengeluh mengatakan pihak sekolah masih mengenakan pelbagai jenis yuran seperti yuran PIBG, takaful dan sebagainya. Jika di ambil kira semua tu ada la dalam RM200. Yuran sekolah yang dimansuhkan sebelum ni hanya sekitar RM50.

Maka mereka2 yang punyai anak untuk disekolahkan mempersoalkan, “lagi mahal RM200 itu berbanding RM50.”

Jika kita semua perasan, bila isu berkenaan yuran ini dibangkitkan pihak KPM (Kementerian Pelajaran Malaysia) menunding jari pada pihak sekolah, menyatakan itu bukan yuran yang diwajibkan kerajaan. Memang benar, jawapan yang sangat mudah untuk melepaskan diri. Namun hakikatnya yuran berkenaan dibenarkan oleh pihak KPM juga.

Aku bangkitkan isu ini di sini buat kita semua yang bakal mempunyai anak, dan bakal menyekolahkan anak2 kita di sekolah2 di Malaysia.

Apa pentingnya yuran tambahan yang mencecah RM200 itu? Bapak aku [Seorang pengetua] menyatakan, lebih senang jika pihak ibubapa diberi pilihan untuk bayar atau tidak yuran tambahan itu. Namun jika tak bayar, tak bole la anak2 mereka mengikuti kegiatan khas atau kegiatan tambahan di sekolah, seperti ko-kurikulum, kelas tambahan, kelas inisiatif, program2 motivasi, dsb. Mudah bukan? Tapi akibatnya jangan disalahkan pihak sekolah bila anak2 tak pandai belajar.

Lihat sahaja anak2 cina di sekolah cina. Selalu kita bangkitkan, orang2 cina lebih pandai belajar benbanding org2 melayu. Itu sebab anak2 cina belajar hidup susah untuk menjadi senang. Tapi kita anak2 melayu belajar hidup senang kerana takut menjadi susah. Jika kita nk tgk anak kita berjaya, ajarlah mereka konsep pengorbanan. Tiada benda yang percuma dalam dunia ni. Banyak ibubapa yang sanggup bekorban untuk anak2, tetapi tidak banyak yang sedar pentingnya mengajar erti pengorbanan pada anak2.

Mudah sahaja, katakan sahaja pada anak2, “Ini ayah bayarkan duit RM200 untuk persekolahan kamu, janjilah dengan pengorbanan yg ayah buat untuk menyekolahkan kamu, kamu akan belajar dan berikan yang terbaik utk pelajaran kamu…”


Surat di bawah ni aku amik Dari Utusan Malaysia Online. Bacelah, dan fahamilah betapa pentingnya yuran tambahan sekolah tersebut.

Hargailah yuran PIBG

PENDAFTARAN sesi persekolahan 2008 bermula minggu ini dan ketika itu pelbagai isu akan timbul terutama isu yuran-yuran tambahan yang dikenakan oleh pihak sekolah.

Pasti ramai ibu bapa yang keliru dan mempertikaikan keperluan pembayaran yuran-yuran tambahan lain yang dibahagikan kepada tiga pakej berbeza.

Dalam hal ini, ibu bapa ingin memahami pentingnya aktiviti-aktiviti bukan akademik terhadap psikologi pembesaran dan kemahiran sosial anak-anak mereka.

Salah satunya adalah dengan mengambil bahagian dalam aktiviti anjuran pihak sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG). Sebagai contoh, setiap tahun Kementerian Pelajaran mengarahkan majlis gotong-royong perdana untuk mewujudkan suasana bersih dan ceria di sekolah.

Program sedemikian bermatlamat mewujudkan kemesraan antara ibu bapa, anak-anak dan guru. Ramai ibu bapa tidak memahami betapa gembiranya bagi anakanak mereka apabila melihat ibu bapa mereka berganding bahu mengecat kelas masing-masing.

Institusi sekolah bukanlah sekadar tempat untuk kecemerlangan akademik semata-mata. Boleh kita bayangkan betapa kosongnya proses pembelajaran anak-anak kita jika tiada aktiviti kokurikulum seperti hari sukan? Atau tiada anugerah pelajar cemerlang untuk anak-anak kita yang berjaya dalam peperiksaan?

Malangnya, tidak ramai ibu bapa yang sanggup meluangkan masa menghadiri mesyuarat agung PIBG. Malah, ramai ibu bapa yang hadir pada mesyuarat agung PIBG semata-mata kerana menemani anak-anak masing-masing yang mendapat anugerah dan hadiah kecemerlangan.

Sebaik sahaja selesai majlis anugerah dan mesyuarat PIBG hendak dimulakan, tinggallah beberapa kerat ibu bapa. Sedangkan mesyuarat agung adalah platform terbaik untuk ibu bapa menilai keberkesanan perbelanjaan oleh pihak PIBG.

Isu-isu seperti PIBG yang menyimpan terlalu banyak wang di dalam bank dan sebagainya boleh dibangkitkan dalam mesyuarat agung PIBG.

Untuk pengetahuan, PIBG tidak boleh sewenang-wenangnya mengendalikan kegiatan mengumpul dana. Aktiviti kutipan dana seperti hari kantin hanya boleh diadakan dua tahun sekali.

Segala jenis perbelanjaan dan pendapatan PIBG disemak oleh Pejabat Pendidikan Daerah. Sebenarnya jika yuran tambahan berjumlah RM130 setahun, itu bersamaan 36 sen sehari. Jika pendapatan isi rumah sebulan RM2,500, yuran tambahan tersebut hanyalah berjumlah 0.0144 peratus.

Kita khuatir jika sikap sebegini berterusan, masyarakat akan sentiasa dibelenggu mentaliti subsidi dan inginkan segala-galanya percuma. Sedangkan kerajaan selain dari menyediakan pendidikan secara percuma, juga banyak dibebankan dengan lain-lain subsidi seperti subsidi beras, minyak dan gula.

Jika ibu bapa memberi alasan bahawa kenaikan kos sara hidup sebagai alasan untuk mempertikaikan yuran tambahan ini, demikian jugalah kesukaran yang dihadapi oleh pihak sekolah dan PIBG dalam mengadakan aktiviti mereka.

Contohnya, anugerah kecemerlangan tahunan. Katakanlah setiap tahun dipilih tiga pelajar bagi setiap kelas. Jika setiap tahun satu hingga enam mempunyai empat kelas, terdapat 72 cenderahati yang perlu dibeli. Jika setiap satu berharga RM20, ia bersamaan RM1,440.

Perkiraan di atas belum melibatkan anugerah-anugerah lain seperti kokurikulum dan kecemerlangan sukan, kelas agama, fardu ain dan bahasa Arab. Demikian juga dengan minuman dan makanan ringan. Jika kos makanan RM0.50 seorang, untuk 1,500 murid dan 500 ibu bapa kosnya mencecah RM1,000.

Ahli-ahli jawatankuasa PIBG kadangkala terpaksa mengeluarkan perbelanjaan sendiri demi menjayakan aktiviti-aktiviti memberi sokongan dan dorongan kepada anak-anak. Itu belum diambil kira pengorbanan masa yang diluangkan termasuk yang terpaksa mengambil cuti demi menjayakan kegiatan sebegini.

Kita tentu tidak sanggup membayangkan suatu hari nanti, PIBG berkubur. PIBG adalah manifestasi budaya gotong-royong yang kita amalkan selama ini. Jika semangat gotong-royong sebegini beransur-ansur dihakis, masyarakat kita akan menjadi lebih individualistik dan tidak bertamadun.

– MOHD. SIDKI HASAN

TTDI Jaya Shah Alam.

YURAN: KENA DAN KENA

YURAN SEKOLAH

dipetik: kujie2.blogspot

Intan Safura ( Tahun 3 )

1. Kokurikulum RM 2.00
2. Kertas Ujian Dalaman RM 6.00
3. Sukan Tahunan RM 6.00
4. Pendidikan Moral RM 6.00
5. Yuran Takaful RM 1.50
6. Yuran MSSM RM 2.00
7. AIA Student Accident Shield ( pilihan ) RM 20.0
8. Akhbar mingguan ( xin xin) RM 11.00

Bayaran kelas komputer
Pendaftaran ( setahun) RM 20.00
Yuran Bulanan RM 11.00 x 10 bulan = RM 110.00

Bayaran Kelas Tambahan ( PIBG)
Yuran Bulanan RM 17.00 x 10 bulan = RM 170.00


Jumlah saya perlu bayar hari ini = RM 102.00
Jumlah yang saya perlu bayar setiap bulan selama 10 bulan = RM 28.00

2. Amirul Syafiq ( Tingkatan 2 )

Yuran RM 44.50
Yuran PIBG RM 20.00

Jumlah saya perlu bayar = RM 64.00

3. Amirul Syazwan ( Tingkatan 4 )

Yuran RM 44.50

Jumlah yang saya perlu bayar untuk 3 orang anak hari ini = RM 211.00. Jumlah ini tidak termasuk pembelian buku latihan, buku tulis, lencana,t-shirt sekolah,tali leher dan lain² keperluan alat tulis .

Yuran percuma yang diwar²kan dan keluar surat khabar baru dan lama, tv siang dan malam hanyalah RM 4.50 untuk sekolah rendah dan RM 9.00 untuk pelajar sekolah menengah.

What Is This ‘China Big Chicken’? - Stevengoh

via stevengoh


Somebody just playing a joke with Wikimapia users. This guy pin on the Hotel Choo Oh Kim as ‘China Big Chicken’. Check this Wikimapia link out: http://wikimapia.org/1367286/

Actually this hotel is located very near to UMNO building in Penang, yet still I didn’t know where is there? Hotel Choo Oh Kim? (Cook Black Gold?) and what is this China Big Chicken? Is it mean that can order many China prostitutes there? Or the chicken rice there very nice? Will police raid this place if one of them see this information from Wikimapia?

This is one of the disadvantages of Internet.

IS PAK LAH AN ANTI-CORRUPTION LEADER?

A WORLD UPSIDE-DOWN: LOCK UP THE SQUEALERS, LET THE CROOKED FREE.
mycardinalpoint

For the first time in all my blessed life whistle-blowers are being threatened with custodial terms by the Anti-Corruption Agency (ACA) in Malaysia, including even the Mentri Besar (Chief Minister) of Kelantan, the venerable Datuk Haji Nik Aziz Nik Mat,generally believed as a man who would never lie.

In light of the losing battle against corruption, the agency has certainly done a vulgar recall of a feudal distaste. Perhaps Pak Lah should quickly act to redress the widespread disenchantment with his leadership and try to win back our confidence.

The general perception is corruption has never been as bad. Now the ACA chief has gone down so low as to threaten anyone who makes an allegation of corruption with custodial sentences if they cannot prove the allegations, a big distance from when the ACA encouraged and would act to investigate allegations made anonymously.

Under Dr. Mahathir, when corruption had become heady at the height of the Malaysia Incorporated exercise, the ACA would still get to work on an anonymous tip. |more...|

YURAN: Kerajaan KELIRUKAN satu Negara

Ibu bapa keliru bayaran tambahan sekolah
www.utusan.com.my

KUALA LUMPUR 3 Jan. – Pemansuhan yuran sekolah rendah dan menengah yang berkuat kuasa serentak dengan bermulanya sesi persekolahan 2008, masih menimbulkan kekeliruan di kalangan ibu bapa.

Ini kerana mereka yang menyangka hanya perlu membayar sejumlah amaun yang kecil terkejut apabila dikenakan caj tambahan mencecah RM100.

Bayaran tambahan tersebut termasuk yuran Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), insurans, kokurikulum dan sukan, melebihi had ditetapkan dalam pekeliling mengenai garis panduan harga siling bayaran tambahan yang diedarkan ke semua sekolah oleh Kementerian Pelajaran, Oktober lalu.

Di KELANTAN, golongan ibu bapa mengeluh apabila terpaksa menanggung bayaran tambahan persekolahan yang mencecah sehingga RM180 sedangkan caj maksimum yang ditetapkan kementerian ialah RM38.50 bagi sekolah rendah dan RM55.50 bagi sekolah menengah.

Mereka mendakwa ada sekolah yang mewajibkan pembelian tudung, alat tulis dan keperluan lain yang tidak tersenarai dalam garis panduan selain bayaran Internet, latih tubi, nota amali sains, baju sukan, buku log dan kertas soalan.

Di PERAK, hal yang sama berlaku apabila pelaksanaan langkah baru itu tidak membawa sebarang kesan sebaliknya kadar bayaran yang dikenakan pihak sekolah adalah lebih tinggi berbanding tahun lepas.

Tinjauan Utusan Malaysia ke Sekolah Kebangsaan Seri Ampang mendapati, kadar yang dikenakan bagi murid tahun satu hingga enam ialah dari RM149.60 hingga RM166.20 seorang.

Di TERENGGANU, bayaran yang perlu ditanggung ibu bapa mencecah RM105.95 bagi sekolah rendah dan RM87.50 untuk sekolah menengah, yang turut melibatkan yuran tahunan PIBG.

Di PERLIS pula, kadar bayaran tambahan bagi murid tahun mencecah sehingga RM116.80.

Bayaran itu termasuk derma PIBG sebanyak RM20 selain yuran khas, keperluan pelajar, buku kerja dan alat tulis.

Di PAHANG, ibu bapa tidak dipaksa membayar yuran PIBG namun mereka digalakkan menyumbang kepada tabung PIBG.

Tinjauan di sekolah-sekolah juga mendapati tiga pakej ditawarkan melibatkan yuran kelas intensif, keahlian koperasi, insurans dan sukan berjumlah antara RM23.50 hingga RM38.50 bagi sekolah rendah manakala sekolah menengah pula antara RM23.50 hingga RM55.50.

Di PULAU PINANG, bayaran yang dikenakan ialah sebanyak RM80 meliputi baju sukan, tanda nama bersulam, yuran PIBG dan keceriaan tanpa melibatkan lain-lain kos.

Di JOHOR, kadar bayaran persekolahan yang dikenakan juga rendah malah serata bagi murid-murid tahap satu iaitu RM30.50.

Murid-murid tahun empat hingga enam pula dikenakan bayaran antara RM24.30 hingga RM73.20.

Begitu juga di SARAWAK
, bayaran tambahan sekolah di kawasan pedalaman hanya sekitar RM9.50 membabitkan sukan RM2, insurans (RM1.50) dan peperiksaan dalaman (RM6).

Di SABAH, kadar bayaran persekolahan juga agak rendah iaitu sekitar RM38 hingga RM45 bagi sekolah rendah dan RM70 untuk sekolah menengah.

Kementerian Pelajaran pada 30 Oktober lalu mengeluarkan pekeliling mengenai garis panduan amaun maksimum atau siling yang boleh dikutip daripada ibu bapa.

Amaun maksimum bayaran tambahan bagi sekolah rendah ialah RM38.50 manakala bagi sekolah menengah pula ialah RM55.50.

Bayaran tambahan itu digunakan untuk tujuan kokurikulum, sukan tahunan sekolah, kertas ujian dalaman, kegiatan pendidikan Islam dan Moral dan Skim Perlindungan Diri.

SUDAH DI JANGKA


Gagal patuhi prosedur
www.utusan.com.my

Oleh: ARSHAD KHAN

KUALA LUMPUR 3 Jan. – Kegagalan mematuhi prosedur penerjunan di laut dikenal pasti sebagai punca tiga anggota Pasukan Atur Cepat terkorban semasa menjalani latihan sempena Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2007 Disember lepas.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal berkata, siasatan awal juga mendapati tidak ada kecuaian di pihak tentera atau unsur-unsur jenayah yang dikesan dalam kemalangan tersebut.

Beliau berkata, penerjunan dari udara sememangnya berisiko dan ada prosedur keselamatan tertentu yang harus dilakukan oleh individu semasa melakukan penerjunan.

‘‘Dalam kes ini individu berkenaan mungkin tidak mematuhi prosedur keselamatan yang ditetapkan, itulah risiko yang perlu dihadapi jika ada prosedur tidak dibuat,” katanya.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan secara spesifik apakah bentuk prosedur keselamatan yang gagal dipatuhi kesemua mangsa berkenaan.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Majlis Penutupan Kursus dan Penyampaian Diploma Maktab Pertahanan Angkatan Tentera (MPAT) Siri 27/2007 di sini hari ini.

Hadir sama Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Ramlan Mohamed Ali dan Timbalan Panglima Tentera Udara, Datuk Ismail Omar. |more...|

Rujukan
Penerjun Lima

Indonesia jails former ambassador to Malaysia for graft


Posted by kasee
Malaysiatoday


JAKARTA, Jan. 2 (Xinhua) -- Former Indonesian ambassador to Malaysia Hadi Wayarabi Alhadar was found guilty Wednesday of graft and sentenced to 2.5 years in jail along with a close aide.
The former envoy and former immigration office head of the Indonesian Embassy in Malaysia, Suparba Amiarsa, was convicted of illegally collecting fees from applicants of immigration documents during a hearing at the anti-graft court in Central Jakarta.

"We pronounce that first defendant Hadi Wayarabi and second defendant Suparba Amiarsa are convincingly guilty of the acts of corruption," presiding judge Mansyurdin Chaniago told the court.

The two have illegally raised tariffs on immigration documents but handed much smaller amount of revenues to the state treasurers, the court heard.

The acts have inflicted a loss of 15 billion rupiah (1.59 million U.S. dollars) to the state.

The court also ordered Hadi to repay 1.75 billion rupiah (186,031 dollars) and Suparba 900 million rupiah (95,673 dollars) to compensate for the loss, or their jail terms are added by two years.

Posting terkini

Blog Archive