KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 17, 2008

‘Top secret’ letters released


Malaysiakini - A series of letters between former premier Dr Mahathir Mohamad and ex-Chief Justice Mohamed Dzaiddin Abdullah between October 2001 and January 2002 gave an insight as to how judges were appointed.These highly confidential letters, which were declassified and released to the royal commission of inquiry into the Lingam tape yesterday, showed a glimpse of how Mahathir can decide who to appoint as a judge and who to discard.In one such letter, Mahathir did not explain why he dropped two candidates for the High Court positions in 2001 despite the names being forwarded twice to him.

Former chief secretary to the government Samsudin Osman, who testified before the inquiry yesterday and was privy to the letters, had confirmed the letters and their contents.

The inquiry was told yesterday that in one letter dated Oct 2, 2001, Mohamed Dzaiddin had recommended five names to Mahathir to be appointed to the High Court.

The five were the then solicitor-general Heliliah Yusof, judicial commissioners Ramly Ali and Ahmad Maarop, and senior lawyers Andrew Chew and Zainudin Ismail.

Vacancies not filled

However in a reply to Mohamed Dzaiddin on Dec 5, 2001, Mahathir had only agreed to the recommendations of Heliliah, Ramly and Ahmad.

“Besides that, I would like to recommend two out of the five serving judicial commissioners below to be appointed as High Court judges,” Mahathir wrote in the letter, a copy of which was obtained by Malaysiakini. (See letter here)

Mahathir’s recommendation consisted of Zakaria Sam, Su Geok Yam, Sulaiman Daud, Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad and VT Singam.

Subsequently on Jan 11, 2002, the ex-CJ responded to Mahathir’s request by saying he agreed with the appointments of Sulaiman and Singam, after having discussed with the chief judges of Malaya and Sabah and Sarawak. More...

Saksi dan Bukti Baru Dijangka

KeADILan

Kuala Lumpur, 17 Jan - Peguam yang mewakili Anwar Ibrahim, M Puravelan, hari ini membuat permohonan untuk dua orang saksi tambahan dipanggil untuk memberi keterangan ke Suruhanjaya DiRaja.

Menurutnya, saksi berkenaan mampu memberi maklumat yang membuktikan kejadian rasuah di badan kehakiman. Individu-individu yang didakwa boleh dibuktikan bersalah oleh saksi-saksi ini termasuk VK Lingam, Vincent Tan, Tengku Adnan Tengku Mansor, Mohtar Abdullah dan Eusoff Chin.

Tengku Adnan hari ini juga menafikan perlibatan beliau dalam hal perlantikan Hakim-hakim. Beliau berkata dia tidak tahu mengapa Lingam menyebut namanya dalam video yang dirakam.

Tengku Adnan memberitahu Suruhanjaya petang tadi, “VK Lingam mesti gila atau mabuk apabila dia menyebut nama saya dalam perbualan telefon,”

Caca marba Umno dan peluang BA di Pulau Pinang

Menjelang pilihan raya, caca marba Umno dan peluang BA di Pulau Pinang.
serkamvelleyonline

Usaha menangkis bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Permatang Pauh, Arif Shah Omar Shah daripada menjadi calon di Dewan Undangan Negeri (Dun) Seberang Jaya terus dilakukan oleh Umno Bahagian Permatang Pauh. Ini semua disebabkan Ketua Bahagian Permatang Pauh, Dato' Jalil Abdul Majid mahukan kerusi itu memandangkan ia lebih selesa berbanding Dun Penanti yang hanya beberapa ratus sahaja majoritinya dalam pilihan raya umum ke-11 dulu.

Selain minat Dato' Jalil ada satu lagi nama yang bakal dilonjakkan di Dun ini bagi menyaingi kedudukan Arif Shah ialah seorang tokoh peniaga, Dato' Nasir Abdullah yang baru dianugerahkan pangkat 'Dato' hasil pertemuan dengan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam satu perbincangan dalaman Umno. Namun begitu, tokoh muda ini kurang berminat bertanding dalam masa terdekat sebaliknya mempunyai agenda lain untuk menguatkan kedudukan dalam arena politik terutamanya di bahagian serta memperkukuhkan perniagaanya.

Kemungkinan besar beliau berhasrat bertanding dua jawatan utama di peringkat bahagian terlebih dahulu sama Ketua yang dikuasai oleh Dato' Jalil atau timbalan oleh Dato' Firdaus Ismail. Beliau kini menjawat jawatan Naib Ketua Bahagian. Desas-desus mengatakan Dato' Jalil mempunyai peluang 80 peratus jika tokoh muda yang bakal ditonjolkan itu menunjukan kurang minat terhadap tawaran yang diberikan. Bila Dato' Jalil berpindah ke Dun Seberang Jaya maka di Dun Penanti pastinya menjadi milik peguam muda, Saudara Rohaizat jika beliau menang. Kini, menjadi tugasnya mempersiapkan jentera kerana Umno agak malap di Dun ini ekoran pertembungan kuat dengan Parti Keadilan Rakyat Malaysia (KeADILan) yang banyak menubuhkan cawangan baru. Malah, Dun ini pernah dimenangi KeADILan menerusi calonnya, Haji Abdul Rahman Abdul Kadir dalam pilihan raya umum ke-10 dulu.

Bagi merancang penonjolannya, beliau lazimnya akan bertindak sebagai Pengerusi majlis ceramah penerangan Umno dan terbaru menjadi salah seorang pengelola rombongan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) ke Serdang, Selangor.

Di Permatang Pasir pula hasrat Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian, Cikgu Zaidi untuk menjadi calon boleh dikatakan 'karam' ekoran tindak tanduknya yang tidak bermoral.
More...

APA PULAK BELIT DOLLAH?

Perhimpunan Bersih: PM Minta Mereka Mohon Permit Daripada Polis

KUALA LUMPUR, 17 Jan (Bernama) -- Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata keputusan sama ada untuk membenarkan atau tidak sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengadakan perhimpunan di sebuah stadium bulan depan hanya boleh dibuat oleh polis.

Perdana Menteri berkata polis yang bertanggungjawab mengeluarkan permit untuk sebarang perhimpunan di negara ini adalah lebih arif berkenaan perkara seperti itu.

"Biarlah dia orang (NGO) buat permohonan kepada pihak polis. Pihak polis tahulah apa nak jawab," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat sulung Majlis Tertinggi Umno untuk tahun ini, di sini hari ini.Abdullah yang juga Presiden Umno sebelum itu diminta mengulas hasrat sekumpulan NGO yang dikenali sebagai Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) untuk mengadakan perhimpunan kedua di sebuah stadium pada 23 Feb depan.

Ditanya mengenai pandangan peribadinya terhadap hasrat kumpulan itu, Perdana Menteri berkata: "Depa (mereka) selalu nak buat macam-macam...tak ada apa pandangan lagi dah."

Pada 10 Nov lalu, kumpulan itu mengadakan perhimpunan haram di Dataran Merdeka di sini, atas alasan mahu menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, yang antara lain mengandungi bantahan terhadap proses pilihan raya di negara ini yang didakwa mereka sebagai tidak adil dan telus.

Sehari sebelum itu, Abdullah semasa menggulung perbahasan Perhimpunan Agung Umno meminta rakyat agar menolak demonstrasi jalanan yang cuba dianjurkan kumpulan itu kerana ia melanggar undang-undang negara.

No2umnO - Faham kan ayat kenyataan DOLLAH tu.

DOLLAH BADAWI PERTAHANKAN RADZI

Abdullah Nafi Umno Arah Pengerusi Perhubungan Rangka Pelan Isu Perkauman

KUALA LUMPUR, 17 Jan (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menafikan dakwaan bahawa pucuk pimpinan Umno telah menghantar surat meminta semua Pengerusi Perhubungan Umno negeri menjayakan satu pelan tindakan isu-isu perkauman.

Abdullah, yang juga Presiden Umno, berkata beliau dimaklumkan oleh Setiausaha Agung parti Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad bahawa surat berkenaan adalah palsu.

"Datuk (Seri) Radzi Sheikh Ahmad kata surat tu palsu, bukan surat dia (Radzi)," kata Abdullah selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno, yang pertama diadakan tahun ini, di ibu pejabat parti itu di sini hari ini.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan pemberita sama ada mesyuarat hari ini turut membincangkan isu surat itu yang salinannya diedar kepada media baru-baru ini.

Ditanya sama ada Umno mengenal pasti siapa dalang di sebalik surat itu, Perdana Menteri berkata: "Kalau kita tahu senanglah kan? Tapi bukan daripada dia (Radzi)."

Isu surat yang bertajuk "Menjayakan Pelan Tindakan Untuk Isu Perkauman" dibangkitkan oleh Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub dan dilapor dalam beberapa akhbar tempatan.

Surat itu bertarikh 22 Dis 2007 yang kononnya ditandatangani Radzi antara lain mendakwa pelan itu telah dipersetujui oleh parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) dalam satu mesyuarat pada 6 Dis lepas.

No2umnO - Surat bertanda tangan menjadi bukti, masih mereka cuba nak nafi ..... Macam macam boleh jadi


BERAPA BANYAK BAHAN SEJARAH NEGARA DIBAWA LARI?

Rais ke London bawa balik rangka 5,000 tahun
MStar

KUALA LUMPUR: Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Datuk Seri Dr Rais Yatim akan berlepas ke England minggu depan untuk mendapatkan tulang rangka manusia Gua Cha pada zaman purbakala yang kini disimpan di University of Cambridge's MacDonald Institute of Archaelogy.

Tulang rangka itu dari gua di Kelantan berusia kira-kira 5,000, dikeluarkan dari Malaysia pada 1950an oleh bekas pengarah Muzium Taiping, G. de Sieveking ke rumahnya di United Kingdom.

Sieveking (1925-2007) seorang ahli arkaelogi zaman purbakala, lebih terkenal kerana kerja-kerja mengenai batu api dan lombong batu api.

Seorang penuntut doktor falsafah di University of Cambridge, beliau menjalankan penggalian di Malaysia pada 1950an, yang paling terkenal di Gua Cha.

Menurut kenyataan Jabatan Warisan Negara kementerian itu hari ini, Rais akan mengetuai satu delegasi untuk memuktamadkan penghantaran pulang tulang rangka itu, yang dianggap penting dan bernilai bagi mengenali penduduk kuno di Malaysia.

Pesuruhjaya Warisan Negara, Datuk Prof. Emeritus Zuraina Majid telah mengilhamkan usaha itu untuk membawa balik tulang rangka berkenaan apabila beliau masih lagi berkhidmat dengan Universiti Sains Malaysia.

Jabatan itu menyatakan Gua Cha, yang terletak di benteng Sungai Nenggiri di Ulu Kelantan, merupakan sebuah tapak zaman purbakala di Asia Tenggara dan telah menyimpan kira-kira 40 tulang rangka.

Tulang rangka itu, jabatan tersebut menambah, adalah penting untuk bahan penyelidikam dan rujukan kerana mereka berpotensi dalam menyediakan maklumat mengenai pembangunan penduduk zaman purbakala di Malaysia.

Menurut catatan arkaelogi, penemuan 300 meter persegi Gua Cha mula dilaporkan pada 1936 oleh H.D. Noone. Beberapa penyelidikan sejarah yang menyeluruh di gua itu dijalankan oleh Sieveking pada 1954.

Penyelidikan menunjukkan bahawa Gua Cha dihuni oleh "Hoabinhians" 10,000 tahun lepas, diikuti "Neolithics" 4,000 tahun kemudian.

No2umnO - Entah banyak mana lagi bahan sejarah negara yang ada kat sana?

RASUAH POLIS DAN PEGAWAI AGAMA

Pegawai agama, polis, hadapi tuduhan rasuah di Batu Pahat
MStar

BATU PAHAT; Seorang Pembantu Hal Ehwal Islam dari Pejabat Agama Daerah Kluang mengaku tidak bersalah di dua Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap empat pertuduhan rasuah membabitkan wang RM3,750.

Di hadapan Hakim Indra Nehru Savandiah, Norazali, 38, dari Unit Ukhuwah, didakwa bersetuju menerima satu suapan RM300 daripada Iskandar Johari Abdullah supaya tidak dikenakan tindakan kerana kesalahan khalwat di hadapan Bank Islam, Jalan Datuk Tan Seng Leong, Kluang pada 11 pagi 13 Ogos 2004.

Bagi pertuduhan kedua, Norazali didakwa menerima RM650 daripada Iskandar Johari di hadapan Restoran Ah Muk di Jalan 1, Taman Sri Kluang, Kluang, pada 12.30 tengah hari 16 Ogos 2004 manakala bagi tuduhan ketiga, dia didakwa menerima suapan RM300 dan cek tunai bernilai RM1,000 juga daripada Iskandar Johari di Jalan Tembikai, Kluang, pada 5 petang hari yang
sama.

Dia dibenarkan diikat jamin sebanyak RM12,000 sehingga menunggu perbicaraan pada 1 dan 2 April nanti.

Di hadapan Hakim Abu Bakar Katar pula, Norazli didakwa menerima RM1,500 daripada Iskandar Johari di Kedai Makan Khalid, No 4, Jalan Hang Tuah 4/2, Taman Muhibbah, Kluang, pada 12.10 tengah hari 30 Ogos 2004, sebagai suapan supaya tidak mengambil tindakan terhadapnya berhubung kes khalwat.

Abu Bakar membenarkan ikat jamin RM4,000 sementara menunggu perbicaraan juga pada 1 dan 2 April nanti di hadapan hakim Indra.

Dalam kes lain, di hadapan hakim Indra, seorang pegawai polis Inspektor Mohd Noor Zakaria mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan rasuah.

Mohd Noor, 38, dari Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Kluang, didakwa meminta suapan RM10,000 daripada Phan Chak Poh bagi melepaskan lelaki itu dan rakannya, Ng Kok Yong, daripada tahanan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kluang, pada 2.30 petang 9 Dis 2005.

Bagi tuduhan kedua pula, dia didakwa menerima suapan RM7,000 daripada Phan di Bistari Bistro di Plaza BCb, Kluang, pada 8.30 malam 15 Dis 2005 bagi melepaskan Phan dan Ng daripada tahanan polis.

Mohd Noor dibenarkan diikat jamin RM7,000 bagi setiap pertuduhan sementara menunggu perbicaraan pada 25 dan 26 Feb.

CALON BN PRU 12


dppkt.wordpress

Oleh : Pena Lapok

Akhbar hari ini menyiarkan kenyataan Pengerusi Umno Terengganu yang meramalkan 12 orang YB umno akan digugurkan sebagai calon untuk PRU ke-12. 30% yang dimaksudkan oleh beliau, termasuk 32 Dun dan 8 Parlimen.

Menurut satu sumber pejabat umno Hulu Terengganu,Ketua bahagian tersebut antara yang hampir pasti tidak disenaraikan semula sebagai calon.

Walaupun Tengku Putra merupakan Timbalan Ketua Perhubungan umno Terengganu, namum konsprasi antara ketua Umno Negeri dan pusat telah berjaya untuk menggugurkan beliau.

Juga dengan jawatan MT umno pusat, Tengku Putra sah antara yang digugurkan dan termasuk didalam senarai 12 0rang atau 30% yang dimaksudkan oleh Idris Jusoh.

Sumber yang sama juga menyebut Pengerusi PTPTN yang juga merupakan MP Kuala Terengganu akan di pindahkan ke Parlimen Hulu Terengganu menggantikan Tengku Putra Awang.

Sementara itu satu sumber lain yang dikutip di UNIKOM pula memaklumkan bahawa antara ADUN yang akan digugurkan adalah, ADUN Tepuh Ramli Noh, Ahmad Kamal Abdullah ( Sura), Alias Abdullah ( Alor Limbat), Mohd Said ( Kijal) yahya Khatib ( Pengkalan Berangan),Zawawi Ismail ( Kuala Berang) , Abd Latif Awang( Bukit payung) Zakaria Abdullah (paka).

Sementara antara yang akan bertukar dari Parlimen ke DUN ialah A.Rahman Bakar dari Parlimen Marang ke DUN Alor Limbat, Nasir Ibrahim Fikri dari Dun Bukit Tunggal ke Parlimen Kuala Nerus.

Sementara Idris Jusoh sendiri diaktakan akan bertanding di Parlimen Besut setelah satu desakan di kalangan pembesar umno Terengganu.Beliau akan diberi jawatan sebagai menteri kanan di peringkat pusat.

Anatara yang disebut-sebut akan menjadi MB Terengganu seandai BN masih mampu bertahan ialah Rahman Bakar dan Wan Farid Wan Salleh.

Wan Farid dikatakan akan bertanding di DUN Batu Buruk sementara abang belau Wan Hisaham akan bertanding di Parlimen Kuala Terengganu selepas ianya kosong berikutan Dato’ Razali ke Parlimen Hulu Terengganu.


2 orang yang berlatarbelakangkan pendidikan agama terpaksa digugurkan kerana prestasi mereka tidak selaras dengan perjalanan umno itu sendiri. Ahmad Kamal Dan Ramli Noh merupakan bekas pegawai tadbir agama negeri. Dizaman pemerintahan PAS, mereka berdua merupakan duri dalam daging kepada kerajaan PAS. Mereka berdua ini hanyalah diperalatankan untuk berlawan dengan calon ulamak PAS pada PRU 2004.

Sebenarnya mereka berdua telah mengetahui nama mereka berdua telah tidak disenaraikan semula.menurut seorang kuat Ahmad kamal, beliau amat kecewa dengan keputusan ini malah mereka merasa amat malu dan hina.Ahmad Kamal katanya tidak akan berdiam diri, beliau akan bertindak untuk menebus maruah beliau, jasa beliau terhadap umno ketika tewas 1999 amat besar, masakan hanya diberi sepenggal, beliau kononya mula mengatur strategi.Ramli Noh Pula dikatakan tidak lagi menjalankan tugas sebagai ADUN, beliau langsung tidak menghiraukan rakyat yang datang kerumah beliau untuk mengadu hal,malahan beliau menyuruh seoarang yang datang kerumah beliau supaya berjumpa Dato Deris.

Apa pun keadaan dan suasana yang pasti ” cah kenting ” pasti akan berlaku di beberapa kawasan pilihanraya.Di Marang, Tengku Zainuddin bekas calon BN Rhu Rendang dikatakan mula mengumpul pertugas beliau untuk menaikan bendera PAS sebagai sabotaj kepada Nik Dir yang terpilih sebagai calon Rhu Rendang.Sumber Tengku Zainuddin juga menyebut beliau telah menempah bendera PAS dari peniaga barangan Cina untuk diagihkan kepada Markas PAS dan petugas upahan beliau di kalangan pemuda Umno itu sendiri.

SOI LEK, TOKOH MAAL HIJRAH

Undian Tranungkite Setakat ini
Siapa tokoh Maal Hijrah pilihan anda bagi tahun Hijrah 1428?

Jumlah undian calun calaun
Abdullah bin Ahmad Badawi 15.08% (222)
Shahidan bin Kasim 2.79% (41)
Chua Soi Lek 43.89% (646)
Samy Vellu 5.57% (82)
Nazri bin Abdul Aziz 0.61% (9)
Hishammuddin bin Hussein 0.48% (7)
Khairy bin Jamaluddin 5.77% (85)
Kanagalingam Veluppillai (VK Lingam) 4.08% (60)
Mohd Khir bin Toyo 2.79% (41)
Abdul Rashid bin Abdul Rahman (SPR) 14.33% (211)
Idris bin Jusoh 4.62% (68)
Mohd Shafie bin Afdal 5.37% (79)

Pendahulu setakat ini (16/1/2008) adalah Bintang Filem Lucah aka x-Menteri Kesihatan aka Penasihat MCA Johor aka Bapa Mithali aka Chua Soi Lek , dengan undian sebanyak 43.89% (646)

Nampaknya Chua Soi Lek mendahului kejuaraan calun Tokoh Maal Hijrah. Walaupun dah lepas, tapi pihak Tranungkite terus mendapat undian yang menggalakkan. Memandangkan Tokoh Maal Hijrah di negara kita sudah tak kira agama dan bangsa maka Chua Soi Lek memanglah calun yang paling layak untuk tahun ini atau tahun depan. Bakal menjadi calun bangsa asing yang ke dua selepas Karam Singh Walia.

Pemilihan Syed Mokhtar al-Bukhari yang dipilih sebagai calun bagi tahun ini pasti mendapat kritikan yang hebat.Pemilihan yang tidak adil. Semuga tahun depan rezeki Chua Soi Lek pula. Kalau nak maintain undian, Chua Soi Lek kena keluarkan satu lagi Video. Kalau perlu cari Menteri lain untuk dijadikan pasangan.

KOMEN PEMBACA

Komen artikel oleh ikankering : AMARAN !!! UBAH ATAU PADAH
Tranungkite

Ada yang lebih hebat dan menakutkan.

Iaitu.... GST= Good Service Tax yang akan menggantikan cukai jualan lama.

Mengikut sistem cukai ini, rakyat akan dikenakan cukai atas belanja mereka.

Contoh, kalau anda beli TV dengan harga RM500.00, kalau GST itu 5% maka anda terpaksa bayar harga TV bersama cukai GST sebanyak RM525.00

GST ini ditundakan banyak kali kerana kerajaan BN takut rakyat marah. Sekarang semua Professional dah mulai melaksanakan cukai perkhidmatan dan jualan ke atas pelanggan mereka mengikut Bajet 2008 yang dibentangkan oleh Pah Lak baru-baru ini.

Yang saya hairannya, mengapa masih ramai masih tak tau cukai GST ini???
Beli nasi lemak, minum Teh tarikh pun kena cukailah.

Kerajaan ini punya dasar adalah... rakyat biayai pegawai BN untuk kebahagian dan kemewahan BN.

"Rakyat susah, BN senang"
orang yang bodoh sahaja yang akan sokong BN dan UMNO.


Kalau BN menang lagi..... terbukti rakyat masih bodoh dan tertipu.

LINIE PERLU RAWATAN


Linie patut jumpa doktor semalam
Metro

PETALING JAYA: “Sepatutnya hari ini (semalam) hari pemeriksaan kesihatan Linie,” kata seorang jururawat ketika mengunjungi kediaman Sharlinie Mohd Nashar, 5, yang hilang berhampiran rumahnya di Taman Medan, Petaling Jaya, sejak seminggu lalu.

Difahamkan, Sharlinie mempunyai temujanji tahunan untuk berjumpa doktor pada jam 9 pagi semalam di Klinik Kesihatan Medan Maju Jaya, Taman Datuk Harun, di sini.

Bagaimanapun, kanak-kanak itu gagal menghadiri temujanji pemeriksaan kesihatan berkenaan apabila dia belum ditemui sejak dilaporkan hilang lapan hari lalu.

Rawatan itu rutin tahunan bagi kanak-kanak di peringkat usia antara satu hingga enam tahun untuk pemeriksaan mental, tumbesaran, umur dan berat badan. More...

MAHATHIR MUDAH LUPA

"Saya tidak ingat" - Mahathir
Wan Nordin Wan Yaacob

KUALA LUMPUR, 17 Jan (Hrkh) - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad buat pertama kalinya hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebagai saksi siasatan kes skandal kehakiman 'Pita Lingam' yang dikendalikan Suruhanjaya Siasatan DiRaja hari ini.

Sebelum masuk ke kandang saksi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, pegawai mahkamah kelihatan menyediakan air mineral dan sekotak tisu di atas meja kandang saksi.

Mahathir diwakili oleh tiga peguam, Tengku Sofia Jewa, Dato' Dr Yaakob Hussin Marican dan Dato' M Chandran.

Sementara beberepa peguam lain mewakili anak guaman masing-masing antaranya, peguam bagi Tun Mohamed Dzaidin Abdullah, Wong Choo Wah dan peguam bagi Dato' Seri Anwar Ibrahim, M Puravelan.

Beberapa persoalan yang dihadapkan oleh peguam yang mewakili pelbagai pihak mengenai pelantikan hakim hanya dijawab Mahathir dengan jawapan 'saya tidak ingat' selain 'saya tidak boleh beri penjelasan mengenai alasan mengapa saya tolak cadangan'.

Soalan antaranya menjurus kepada pelantikan Hakim Besar Malaya, Ketua Hakim Negara dan penolakan dua nama bagi jawatan Hakim Mahkamah Tinggi.Soalan juga menjurus kepada mengenai pelantikan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim yang dicadangkan oleh Tun Dzaidin dalam salah satu surat cadangan kepada Mahathir.

Mahathir mengakui ada menerima dan mengutus beberapa surat kepada Dzaidin mengenai cadangan pelantikan hakim-hakim kanan.

Dalam proses pelantikan Hakim Mahkamah Tinggi, Mahathir mengakui menolak dua nama bagi jawatan tersebut iaitu, Dr Andrew Chew dan Zainuddin Ismail.

Sementara tiga nama yang disetujui bagi jawatan Hakim Mahkamah Tinggi ialah, Dato' Heliliah Mohd. Yusof, Dato' Ramly Ali dan Dato' Ahmad Maarop.

Semalam, surat menyurat antara Mahathir dengan bekas Ketua Hakim Negara (Dzaidin) dikemukakan kepada suruhanjaya tersebut.

Sepucuk daripadanya menunjukkan Mahathir menolak dua nama yang dicadangkan oleh Dzaidin iaitu, Dr Andrew Chew dan Zainudin Ismail.

Dalam rakaman perbualan Lingam meramalkan bahawa Chew dan Zainudin tidak akan dilantik kerana mereka dari 'kem Dzaidin'.

Bila tanya mengapa nama Chew dan Zainudin digugurkan, Dr Mahathir memberitahu suruhanjaya tersebut yang beliau tidak ingat sebab-sebabnya.

Beliau juga mengakui menolak cadangan Dzaidin berhubung pelantikan Dato' Malek Ahmad sebagai Hakim Besar Malaya setelah Tun Ahmad Fairuz mengosongkan jawatan itu untuk dicadangkan menjadi Presiden Hakim Mahkamah Rayuan. More...

No2umnO - Nampaknya kalimah hikmat Melayu mudah lupa sudah kena pada batang hidung bekas pemimpin ini sendiri. Lain kali jangan mudah menuduh dan mengkritik bangsa sendiri akhirnya diri yang kena. Kini "MAHATHIR MUDAH LUPA"

Oh no ! NOT RELA ...please !

shanghaistephen

What do you get when you dress-up a "failed wannabe" cop or soldier in a real uniform, with no "professional" training, complete with handcuffs, baton or perhaps even a gun and give him powers to demand to check your personal documents and arrest if you cannot produce them ? You get RELA !

Yes... these "part-time" cops/soldiers/enforcers have gotten more power, thanks to the soon-to-be "take-over" of the management of depots housing illegal immigrants ( here) proudly initiated by our Home Affairs Minister Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad (pic. above) !

RELA-loosely made up of mostly "wannabes" have had a notorious reputation of once photographing an illegal female urinating after being arrested a raid at a night-spot and after 3 hours, who couldn't hold her bladder....remember that incident ? And do you also remember the many illegals extorted of cash when rounded-up by these morons at "kongsis" and the poor illegal who drowned in a river, while being pursued by this ruthless half-baked idiots with little or no proper training who masquerade as police and enforcement officers ? To the eyes of an illegal anyone in a uniform is assumed, vested with powers to arrest him/her....so naturally when caught they have to beg for mercy and are in turn negotiated to either pay-up or offer "other" services (if the illegal in question here is a female , right ?) Don't pretend you do not know of these and other goings-on....sheeesh, where have you been ??

I've heard of friends who have been to "visit" some of these detainees and they've confessed that it cost a detainee RM10.00 to "borrow" a cell phone from guards to make a local call amongst others !! Can you believe it ? Of course there are other ways to "make that payment" too..... especially if you're a female detainee, and a good-looking one too ........get my drift ?? Whether in cash or kind, there's big money in these "part-time" jobs !!

It is just that if these activities were exposed these squealer's would be further victimised.....whether they are in a holding/detention camp or in prison !

And who says we're not a police state...... of course we are...when we dress everyone in uniform, why not....and more contracts to top-up the already lucrative uniform-making tailors !

And while we're on the subject of "part-time" jobs....even the most dreaded scumbags of our society... the infamous "mat-rempits" are soon to be "gainfully employed" by UMNO Youth........providing transport services to polling stations, during the coming elections ! Hmmmmmm.......their "passengers" would either be raped or robbed or both even before they can arrive at the polling stations, trust me !

Read my earlier posting on this RELA buggers .... here !

Why not use our National Service "kids" to do the above jobs instead ?Huh...they'd be cheaper...in fact for free, they've got uniforms, educated to Form 5 and they would actually be doing the nation a meaningful service ! Cost effective ? Less contracts given out ? No......? Just a loose thought man.......hmmmmm!

Isu Yuran Sekolah Mahal

Pemuda PAS Johor hantar memorandum
hanfeitsu.blogspot.com

-------------------------------------------------------------------------------------------
MEMORANDUM KEPADA

KETUA PENGARAH
KEMENTERIAN PELAJARAN NEGERI JOHOR
Wisma PendidikanJalan Tun Abdul Razak
80604 Johor Bahru, Johor

KHAMIS 17HB. JANUARI 2008

MUQADIMAH

Pada 7 September 2007 ketika membentangkan Belanjawan 2008, Y.A.B. Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan telah mengumumkan bahawa yuran sekolah rendah dan yuran sekolah menengah telah dimansuhkan. Malah Y.B. Menteri Pelajaran sendiri ketika mengumumkan kepada pemberita pada 8 September 2007 menegaskan bahawa tiada alasan bagi ibubapa untuk tidak menghantar anak ke sekolah.

“Ibu bapa kini tidak boleh memberi alasan kewangan untuk tidak menghantar anak masing-masing ke sekolah selepas kerajaan menyediakan pendidikan secara percuma mulai tahun depan.” (Utusan Malaysia: 8 September 2007)

Namun begitu ketika sesi persekolahan baru bermula kerajaan telah mengumumkan tiga pakej bayaran tambahan (PBT) bagi menggantikan yuran sekolah:

Lebih malang lagi, apabila terdapat sekolah yang mengenakan yuran tambahan lain seperti yuran PIBG, yuran tandas dan yuran komputer.

Lebih memeranjatkan, apabila Yang Berhormat Menteri Pelajaran mengumumkan bahawa Pakej bayaran tambahan ini tidak wajib dan ibu bapa boleh menuntut kembali wang yang telah dibayar. Sedangkan terdapat sekolah yang mengeluarkan surat kepada ibu bapa bahawa yuran tersebut adalah wajib.
Dewan Permuda PAS (DPPNJ) merasa bertanggungjawab untuk :

1. Memenuhi hasrat Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Abdullah bin Ahmad Badawi Perdana Menteri Malaysia untuk melihatkan semua rakyat mendapat pendidikan secara percuma.
2. Memenuhi hasrat Yang berhormat Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein Menteri Pelajaran agar jurang pendidikan antara golongan kaya, miskin, orang asli dan anak Kurang upaya dapat dirapatkan.
3. Mematuhi tuntutan Konvesyen Hak Kanak-kanak (UNCRC) perkara 28(1) Hak untuk mendapat pendidikan percuma dan wajib.
4. Menghilangkan kekeliruan di kalangan ibu bapa tentang polemik tentang yuran percuma yang diwar-warkan oleh kerajaan.

Maka Dewan Pemuda PAS (DPPNJ) mendesak kepada Kementerian Pelajaran Negeri Johor :

1. Mengeluarkan kenyataan akhbar tentang perkara ini.
2. Mengeluarkan pekeliling kepada sekolah-sekolah bagi menjelaskan isu ini.
3. Mengarahkan sekolah di negeri Johor mengeluarkan surat penjelasan kepada ibu bapa tentang isu yuran sekolah ini.
4. Mendesak sekolah memulangkan kembali bayaran yang dikenakan jika benar bahawa bayaran ini boleh di tuntut kembali oleh ibu bapa.

“MEMBINA KEYAKINAN, MENJANA KEMENANGAN”

Yang Benar

KHAIRUL FAIZI BIN AHMAD KAMIL
KETUA DEWAN PEMUDA PAS JOHOR

s.k : - Kementerian Pelajaran Malaysia
- SUHAKAM
- Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia
- Ketua Kelab Penyokong Kerajaan
- Ahli Parlimen Malaysia

Municipal officials shoot man in leg

Report: Malaysian municipal officials shoot man in leg while targeting stray dogs
Yahoo News

KUALA LUMPUR, Malaysia - Malaysian town officials on a mission to shoot stray dogs accidentally hit a passing motorcyclist in the leg, a news report said Thursday.

Wan Ah Chye, a 60-year-old electrician who was taking his wife shopping in Taiping town in northern Perak state, had to undergo surgery after the shooting, The Star daily reported.

"I saw a dog running in front of my motorcycle and the next moment, I felt a sharp pain in my right calf," Wan was quoted as saying.


The shooters, who work for the Taiping Municipal Council, took Wan to hospital when he showed them his bleeding leg, the paper reported.

Council secretary Shahrom Abdul Malek reportedly said this was the first time someone had been shot in the canine unit's 15-year history. Local police chief Raja Musa Raja Razak was quoted as saying officials should make sure there are no passers-by when they shoot at dogs.

Council and police officials could not immediately be reached.

Culling stray dogs and crows is common in Malaysia. Last year, another municipal council launched a dog-catching competition to encourage locals to help rein in strays, but called off the contest following an outcry by animal rights activists.

BANGSAT UMNO DI DALAM UKM

UKM arah pensyarah pastikan pelajar tidak sokong pembangkang
Intan Abdullah
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 17 Jan (Hrkh) - Tidak cukup dengan media, kini gelanggang universiti menjadi kuda tunggangan Barisan Nasional dalam memastikan kemenangan mutlak dalam pilihan raya umum akan datang.

Menurut maklumat yang diterima Harakahdaily, satu Mesyuarat Jawatankuasa Tadbir Universiti di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Bangi telah mengeluarkan arahan kepada semua tenaga pengajar yang merangkumi pensyarah dan tutor universiti itu agar memastikan tiada pelajar terlibat membantu pembangkang serta menyokong mereka dalam pilihan raya akan datang.
"Namun tidak disebutkan pula larangan tersebut kepada parti pemerintah yakni Umno-BN jika pelajar mahu terbabit untuk menyokong dan menyumbang pertolongan kepada parti tersebut," demikian menurut sumber tersebut.


Arahan tersebut adalah khusus dalam situasi menjelang pilihan raya tidak lama lagi serta lambakan isu yang tidak memihak kepada Umno-BN yang memungkinkan sokongan terhadap parti politik pemerintah itu akan beralih arah.

Dalam perkembangan yang sama, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (TNC HEPA) UKM Prof Dr Abdul Wahid Samsudin yang sepatutnya telah menamatkan perkhidmatan beliau telah disambung kontraknya meskipun beliau telah mencapai usia bersara wajib iaitu 56 tahun.

Berdasarkan sumber yang diterima, ia adalah bertujuan bagi memastikan Abdul Wahid terus berperanan bagi memantau perkembangan politik dalam kampus tersebut di samping mengukuhkan pengaruh Umno-BN pada pilihan raya akan datang.

"Ia juga pada masa sama bertujuan untuk mengelakkan pengaruh parti pembangkang daripada menyusup masuk ke dalam kampus terbabit sama ada daripada pihak mahasiswa mahupun kakitangan universiti tersebut," jelasnya lagi.

Ini kerana ada sesetengah pihak menganggap bahawa Abdul Wahid merupakan agen utama Umno-BN yang bertanggungjawab mencaturkan politik kampus UKM bagi mengikis semua unsur pembangkang daripada bertapak di universiti itu.

Ia termasuklah melaksanakan pelbagai arahan yang berbau politik dalam mengendalikan perjalanan dan mengurus tadbir UKM. - mks.

LINGAM WAS TALKING TO ME !!!


T-shirts selling like hot cakes
Star
By JO TEH

T-shirt humour: Saw with some of the humorous T-shirts designed by him at his
Central Market stall yesterday. – NORAFIFI EHSAN / The Star

KUALA LUMPUR: The white top has screaming imprints Lingam was speaking to me! It’s one of the hottest selling T-shirts in town.

The ongoing Lingam video clip inquiry has brought more customers to Patrick Saw's shop asking for the “Lingam T-shirt”.

“I’ve actually had this design for a while but it became a hit and sold like hot cakes since a couple of days ago,” said Saw, who designs T-shirts.

“I update myself with current trends and issues and put them across in a graphic and humorous manner just to keep the people’s interest going,” he added.

“My inspirations come from whatever I see and hear,” the 54-year-old Saw said.

No to street protests, yes to walking around naked and No ethnic cleansing in Malaysia but armpit cleansing aplenty are some eye-catching phrases printed on T-shirts at his T-Junction stall at the Central Market.

Saw said his T-shirts were purely meant to be humorous with no sarcastic meaning in them.

“I am not caustic in my comments. Just to keep things relevant,” he said, adding that all his ‘creations’ were his own ideas.

Asked if he has encountered any trouble, Saw replied: “No, it has been smooth and no trouble so far. But I reckon someone has got to be too narrow-minded to think that the phrases are offensive.
“The idea is for people to look at it and have a good laugh. I get a kick out of seeing people laugh at my designs,” said Saw, who started the business three years ago after returning from living abroad for 30 years.

A former restaurateur, Saw had designed a few images as decorative items for his outlets in Hong Kong and was asked to produce them in T-shirts.

“Well it has been a business for three years now and I am pleased that the response has been good,” he said, adding that his first designs were the “Mickey Maos” based on the Chinese military and political leader, Mao Zedong.

No2umnO - Good job, Patrick Saw's shop, why don't you produce another design with writings "The threaten letter to S. Krishnasamy was sent by me"

SUDAH KENA !!!

The image “http://buletinonline.net/images/banners/satu.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Tambahan ‘deposit’ SATU, Selepas isytihar Bandaraya Kuala Terengganu
Buletinonline

Kuala Terengganu, 17 Jan – Keresahan rakyat Terengganu khususnya warga Kuala Terengganu dan ‘mimpi ngeri’ akan naiknya kos hidup setelah di isytiharkan sebagai Bandaraya kini menjadi ‘realiti’

Orang ramai dan para peniaga ‘amat terkejut’ apabila menerima Bil Air terbaru yang bercetak ‘deposit (cagaran) tambahan’ samada berjumlah RM100 ataupun RM 170. Beberapa premis perniagaan dan kediaman di kawasan Wakaf Beruas Kuala Terengganu, telah pun dikesan menerimanya.

Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (SATU), adalah syarikat pengendali bekalan air bersih milik kerajaan negeri Terengganu yang diletakkan dibawah tanggungjawab Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Komunikasi Negeri, Datuk Wan Hisham Wan Salleh,

Sumber Buletinonline memberitahu bahawa tujuan menaikkan kadar cagaran itu adalah untuk meningkatkan pendapatan SATU. Perlaksanaan kutipan cagaran tambahan ini akan dilaksanakan secara berperingkat, bermula dengan warga Kuala Terengganu, kemudian akan diperluaskan ke seluruh negeri.

Sebelum dari ini, SATU pernah menguatkuasakan caj meter air sebanyak 80 sen setiap bulan keatas setiap pengguna diseluruh negeri Terengganu. Bagaimanapun setelah ianya didedahkan oleh Buletinonline pada 17 Jun, 2007, ia menjadi satu isu yang besar. Walaupun jumlah kutipan caj tersebut hanyalah 80 sen setiap pengguna, SATU dianggarkan telah berjaya mengutip sekurang-kurangnya RM800,000.00 sehingga ianya ‘diarahkan’ supaya dihentikan pada bulan November 2007.

The image “http://buletinonline.net/images/banners/publication1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Hanya baru-baru ini melalui Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri, dengan rasminya membatalkan caj sewa meter air sebanyak 80 sen itu. Kelegaan hati rakyat hanya sementara waktu. Selepas caj 80 sen dibatalkan, timbul pula bayaran ‘deposit (cagaran)’ tambahan.

Dari semakan yang dibuat oleh Buletinonline, rumah-rumah kediaman sebelum ini telah pun membayar cagaran atau ‘deposit’ sebanyak RM100, manakala premis perniagaan telah meletakkan cagaran RM30.00 kepada SATU.

Tambahan sebanyak RM100 bagi rumah kediaman dan RM170 bagi premis perniagaan, yang akan dilaksanakan oleh SATU menjadikan setiap pengguna samada rumah kediaman ataupun premis perniagaan dipaksa membayar cagaran sebanyak RM200 seorang. Justeru, dengan itu sekiranya terdapat 200,000 pengguna SATU, maka SATU telah mendapat tabungan hasil dari kutipan cagaran itu sebanyak RM40 juta.

Apa rasionalnya Kerajaan Negeri Terengganu mengutip wang dari rakyat sebanyak itu? Sedangkan didalam Laporan Ketua Audit Negara, Penyata Kewangan Negeri Terengganu Tahun 2006, mukasurat 22, Jadual 5, mencatatkan Pungutan Hasil Bekalan Air Negeri Terengganu meningkat sebanyak RM30 juta !

Apa perlunya kerajaan Terengganu mahu mengambil wang rakyat ? Sedangkan pada tahun 2005, Terengganu menerima sebanyak RM1.015 bilion dan pada tahun 2006, sebanyak RM1.3342 bilion wang royalti Petroleum yang diberi nama “Dana Khas Persekutuan”!

Samy Vellu Questioned !!


snapshots08

(BigNews Network.com) - Police questioned Malaysian Works Minister S. Samy Vellu as part of the probe into the murder of his political associate S. Krishnasamy.

Two plainclothes policemen spent two hours in Vellu's office Tuesday.

Media reports quoted unnamed sources as saying that the interview was merely part of police investigations into the Friday murder of Krishnasamy, 62, who was a member of the Tenggaroh state assembly.

Krishnasamy was also a leader of the Malaysian Indian Congress (MIC), the party of ethnic Indians that Vellu heads.

An unidentified person had put up a poster accusing Vellu and his son of having killed Krishnasamy.

Police do not rule out political or business rivalry as the cause of the murder. Media reports have linked Krishnasamy with a businessman who allegedly has links with the underworld.

Vellu declined to discuss the interview or release a press statement after the policemen left his office, The New Straits Times said Wednesday.

Inspector-General of Police Musa Hassan had Monday said that several other individuals had been questioned in relation to the murder.

Krishnasamy was shot by an unidentified gunman in a lift at the Johor province's MIC headquarters last Friday.

Police are looking for a youth, in his 30s, who is probably an ethnic Indian, going by the photofit prepared on the testimony of eyewitnesses.

A woman activist of the MIC had seen a man fleeing from the murder site, carrying a package in hand and riding away on a motorcycle.

Vellu, who was in India when the murder took place, later disclosed that Krishnasamy had received several threatening phone calls about a week before he was murdered.

Last Monday, police questioned the personal assistant of a prominent MIC politician along with a former employee of Krishnasamy.

MINTA BANTUAN PUJUK KERAJAAN?

Sila Pujuk Menteri Keselamatan Dalam Negeri
mca-reform.blogspot

Pada 8 Jan. Media massa melaporkan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi sebagai bertanya: “Apa yang sedang berlaku? Mengapa tinggi sangat?”

Dua soalan serentak daripada Perdana Menteri itu merujuk kepada peningkatan besar kadar jenayah yang dilaporkan kepada polis pada tahun 2007.

Adalah sesuatu yg amat mendukacitakan, mengejutkan dan memalukan , jika seorang PM yg juga merupakan Menteri Keselamatan Dalam Negeri tiba-tiba melontarkan persoalan itu ketika rakyat jelata sedang menderita dengan peningkatan statistik jenayah yg mengancam keselamatan diri dan keluarga. Bukankah sepatutnya beliau bertindak terlebih dahulu sebelum keadaan menjadi parah ? Apakah sudah lupa mengenai kempen kesedaran jenayah yg diwar-warkan pada awal tahun 2007 ( 十万火急全民拼治安 ).

Mungkin... kerana Tun Dr. Mahathir pernah mengatakan: Melayu Mudah Lupa !!

Bukan sahaja Menteri Keselamatan Dalam Negeri yg harus bertanggungjawab, bagaimana pula dengan timbalannya , apakah makan gaji buta juga ? Apakah peranan Datuk Foo Ah Kiow selaku timbalan menteri . Mungkin Datuk Foo sudah lupa bebanan dan tanggungjawab yg dipikul atau sedang tunggu wang pencen sahaja?

Maklumat Tambahan:
MCA Cheras sedang berkempen agar diwujudkan sebuah balai polis di Cheras. Sokonglah kempen mereka !!
Amat memalukan , sebuah kempen harus dilancar utk memujuk Menteri Keselamatan Dalam Negeri menjalankan tanggungjawab beliau.

DEMOKRASI MEMBODOHKAN RAKYAT

Malaysia mengamalkan sistem Demokrasi Berparlimen di bawah pentadbiran Raja Berperlembagaan dengan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara. Perlembagaan negara telah digubal dengan mengadakan syarat-syarat untuk pengalaman sistem ini. Salah satu syarat sistem Demokrasi Berparlimen adalah pembahagian kuasa kepada tiga bahagian di dalam pemerintahan, iaitu Perundangan, Kehakiman dan Pentadbiran atau Eksekutif. Jesteru itu, Parlimen melambangkan sistem pemerintahan demokrasi berparlimen kerana wakil-wakil yang di lantik adalah melalui pilihan raya kononnya suara majoriti. Tahukah kita tentang sejarah demokrasi berparlimen di negara kita?

Pembentukan Kerajaan Demokrasi Berparlimen
Kerajaan demokrasi berparlimen bermaksud pemerintahan demokrasi yang dijalankan secara perwakilan. Amalan demokrasi berparlimen ini dilakukan melalui proses pilihanraya. Rakyat Persekutuan Tanah Melayu telah didedahkan serta dilatih untuk memimpin kerajaan, dan dididik dengan pengalaman pilihanraya. iaitu sebagai persiapan ke arah kerajaan berparlimen.

Pada tahun 1951, telah diperkenalkan Sistem Ahli iaitu beberapa orang anggota Majls Perundingan Persekutuan diberi tanggungjawab ke atas beberapa jabatan dan agensi kerajaan. Perubahan baharu itu juga boleh dianggap sebagai usaha untuk menyelesaikan masalah perkauman serta bentuk masa depan politik di Tanah Melayu. Dalam satu rombakan Sistem Ahli pada tahun 1954, beberapa portfolio yang diwujudkan telah dijawat oleh warganegara Persekutuan Tanah Melayu yang menjadi anggota Majlis Perundangan Persekutuan.


Dato' Onn bin Jaafar Ha~EhwaI Dalam Negeri
Dr. Lee Tiang Keng Kesihatan

Dato',E.E.C. Thuraisingham Pelajaran

Dato' Nik Ahmad Kamil Kerajaan Tcmpatan, Perumahan dan
Perancang Bandar
Kolonel H.S. Lee Pengangkutan

Dr. Ismail Abdul Rahman Hasil Bumi [Sumber Alam]*

Mustafa Albakri Hassan Perhubungan Industri dan Masyarakat

V.M.N. Menon Pos dan Telekom
Sumber. Laporan Persidangan Majlis Perundangan Persekutuan, Kuala Lumpur, 18 Ogos 1954. hlm. 387388.

Demokrasi berparlimen yang telus adalah terdiri dari pemimpin yang telus di pilih. Untuk telus memilih pemimpin maka SPR perlu telus. Malah budaya berpolitik pun turut adil dan saksama. Media tidak memihak kepada satu pihak dan kebebasan bersuara mengikut landasan sebenar demokrasi itu. Ini tidak berlaku di Malaysia.

Kerana untuk memenuhi majoriti di Parlimen, maka penipuan pilihanraya dibuat. Bila sesebuah parti itu memegang kuasa majoriti, apa apa keputusan akan mudah dibuat dan memihak kepada parti pemerintah. Kerajaan tidak bertanya pendapat rakyat tentang sebarang usul kecuali kuasa bersetuju atau tidak terletak pada mereka mereka yang dipilih di dalam Parlimen.

Menyedihkan di dalam banyak banyak keputusan yang dibuat, ianya hanya memihak kepada pemerintah dan meminggirkan kepentingan rakyat. Walau apa pun rungutan rakyat kepada pemerintah, alasannya tetap sama, yakni keputusan yang dibuat adalah keputusan majoriti. Sedangkan majoriti keputusan rakyat hanya lah kepada memilih wakil dan bukan membuat keputusan. Adalah lebih wajar kalau wakil yang dipilih bertanya pendapat kepada rakyat sebelum persetujuan di capai, tetapi ianya tidak berlaku.

Mungkin ada yang mengetahui bagaimana Jepun mengamalkan demokrasinya. Di dalam usaha untuk meluluskan sesuatu yang melibatkan perbelanjaan yang besar mahu pun yang kritikal, kerajaan Jepun akan mengadakan pungutan suara. Maka penuh lah dewan dewan untuk mereka membuat undian. Bagaikan satu pesta dan tanggung jawab rakyat disana. Dengan keputusan itu nanti barulah keputusan dibuat.

Sebagai contoh, sebelum kerajaan membelanjakan sebarang pembangunan yang bernilai berbillion billion ringgit, kita seharusnya boleh membuat keputusan untuk bersetuju atau sebaliknya. Namun kita tidak mempunyai kuasa untuk bertanya atau mempersoalkan tentang itu semua kerana setiap saluran ditutup dan ianya tersekat hanya kepada satu satu peringkat. Suara rakyat diketepikan. Apa yang kita lihat, ianya dipersetujui melalui keputusan suara yang terhad dan selepas itu, bajet pun keluar dan mereka pun membelanjakan wang rakyat dengan sesuka hati.

Sejak kecil kita diajar untuk memuji muji sistem demokrasi berparlimen ini. Kita seolah olah dipaksa untuk bersetuju dengan sistem penipuan sebegini. Dipaksa terima dan dipaksa untuk akur dengan sistem yang tidak adil. Terlalu banyak faktor yang terkandung di dalam sesebuah negara demokrasi itu dan hampir keseluruhan nya meragukan.

Demokrasi sendiri adalah sistem sekular. Sistem yang dicipta oleh kafir untuk menipu rakyat di dalam sesebuah sistem pemerintahan. Secara tidak langsung, Menyertai sistem demokrasi berparlimen bermaksud kita telah secara tidak langsung mengiktiraf perlembagaan sekular ini. Ada pelbagai pendapat yang bercanggah tentang tajuk demokrasi tetapi nampaknya, tidak boleh kata tidak, kerana kebodohan kepimpinan masa lampau, maka kita terjebak di dalam mengikuti sistem yang dirancang dengan teliti untuk mengaburi keadilan sebenar sebuah pemerintahan. Memilukan apabila, disamping ianya tidak telus dan benar, kita juga menyaksikan beberap penggubalan perlembagaan yang dibuat menambah rumitkan lagi sistem ini menjadikan ianya satu senjata yang cukup berkuasa kepada hanya satu pihak untuk terus menjadi parti dominan negara kita.

Kalau difikir ianya tidak berkesudahan. Rakyat membantah ketidak adilan pemerintahan kerajaan sementara kerajaan pula terus berkuku besi untuk bertegas menggunakan sistem yang sama. Barisan Nasional akan bergolok bergadai dan berhempas pulas untuk mengekalkan kekuasaan kerana sekiranya ada parti lain yang lebih baik memerintah, maka untuk mengembalikan kuasa mereka setelah kalah bukan lah perkara mudah. Kerana itu perubahan sistem SPR dan PILIHANRAYA ditolak. Kalau BN atau UMNO bersetuju untuk diubah, maka ia impama menggali kubur sendiri. Kerana itu ianya dipertahankan sehingga kini. Ianya adalah punca titik tolak kepada sebuah sistem pemerintahan itu. Kalau SPR boleh diubah, maka tidak mustahil kerajaan akan berubah. Kalau SPR masih seperti ini, maka angan angan untuk merubah hidup dan corak pemerintahan negara kita ibarat menanti buah yang tidak gugur.

DUBAI DILANDA HUJAN

Walaupun hujan lebat turun tanpa henti sejak beberapa hari lalu dan menjejaskan lalu lintas, ia dianggap sebagai rahmat termasuk di beberapa negara padang pasir lain yang kaya dengan sumber minyak.

Dubai dilanda hujan lebat
Kosmo

SEJUMLAH kenderaan terperangkap dalam kesesakan jalan raya berikutan hujan lebat di Dubai.- AFP

DUBAI – Hujan lebat di Emiriah Arab Bersatu (UAE) menyebabkan beberapa buah sekolah terpaksa ditutup semalam dan keadaan lalu lintas dilaporkan sesak termasuk di negara jiran Arab Saudi dan Kuwait.

Berikutan cuaca buruk itu, Kementerian Pelajaran telah mengarahkan kesemua pelajar sekolah di Dubai diberi cuti selama dua hari bermula semalam.

Walaupun hujan lebat turun tanpa henti sejak beberapa hari lalu dan menjejaskan lalu lintas, ia dianggap sebagai rahmat termasuk di beberapa negara padang pasir lain yang kaya dengan sumber minyak.

Menurut polis Dubai, sebanyak 584 kemalangan berlaku.

Akhbar Al-Ittihad memberitahu lebih 1,307 kemalangan dilaporkan dan lima orang awam terbunuh disebabkan hujan lebat.

Hujan lebat yang turun di Qatar hampir seminggu lalu, mencatatkan penurunan suhu luar biasa iaitu serendah tujuh darjah Celcius.

Selain hujan, salji turut dilaporkan turun di beberapa wilayah utara Arab Saudi, beberapa hari lepas dan sekurang-kurangnya seorang dilaporkan meninggal dunia selepas suhu badannya menurun dengan tiba-tiba.

Pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah mengarahkan bekalan makanan dan selimut dihantar untuk mangsa yang terjejas akibat suhu sejuk.

BATEK PULAK DAH !!!


Arahan KSN akan diedar kepada setiap jabatan

PUTRAJAYA: Mulai minggu ini semua kakitangan awam lelaki perlu memakai baju batik buatan Malaysia pada setiap Khamis dan bukan lagi pada hari pertama dan ke-15 setiap bulan.

Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Sidek Hassan, berkata pekeliling penguatkuasaan peraturan itu sudah ditandatangani Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam dan akan dihantar ke semua jabatan kerajaan secepat mungkin.

MORAL & KREATERIA PEMIMPIN

Kenyataan Khir Toyo (dalam akhbar NST Selasa 15 Jan 08) tentang perilaku moral yang rendah bukan kayu ukur yang jitu dalam menentukan sama ada seseorang itu calon pilihan raya atau tidak adalah satu kenyataan yang amat tidak wajar dan begitu memalukan dikeluarkan oleh seorang ketua negeri.

Antara MORAL & KREATERIA PEMIMPIN
umno-reform

Kita dikejutkan dengan pengakuan Dr. Chua Soi Lek bahawa beliau adalah lelaki dalam video lucah terbabit. Namun yang lebih menjelekkan kita sebagai anak muda ialah tindakan yang tidak punyai asas oleh MCA Johor untuk mengambil Dr. Chua Soi Lek sebagai penasihat parti MCA Johor.

Kenyataan Khir Toyo (dalam akhbar NST Selasa 15 Jan 08) tentang perilaku moral yang rendah bukan kayu ukur yang jitu dalam menentukan sama ada seseorang itu calon pilihan raya atau tidak adalah satu kenyataan yang amat tidak wajar dan begitu memalukan dikeluarkan oleh seorang ketua negeri. Adakah wajar hanya yang punyai wang dan kuasa sahaja yang patut menjadi calon? Adakah sudah hilang akal pemimpin ini untuk terus mengesampingkan soal moral sebagai persoalan utama dalam pencarian pemimpin? Adakah kemenangan individu lebih penting tanpa memikirkan soal maruah parti? Mahu menang lebih penting atau kemenangan bererti yang dicari? Memenangkan calon tidak bermoral adalah kemenangan yang tidak bermaruah. Mahukah UMNO menjadi parti yang tidak bermaruah? Kita mahu UMNO lebih relevan dengan kehendak nurani rakyat yang masih mahukan kebersihan keseluruhan dalam mengertikan soal kepimpinan. Anak muda mahukan UMNO terus membangunkan negara dan rakyat dalam keadaan kepimpinan yang bersih moralnya. Bersih moral ini yang akan melebihkan pemimpin banyak berfikir tentang rakyat berbanding kantung sendiri. Akan lebih terbangun rakyat di atas keberkatan kebersihan pemimpinnya.

Sekiranya kondisi seumpama ini terus menerus dibenarkan berlaku dalam suasana keterbukaan Malaysia. Jangan nanti kita tidak terkejut dengan corak perlakuan yang lebih keji dari itu bakal dilantik menjadi penasihat bahkan menjadi Presiden parti. Jika dibiarkan maka sudah tidak menjadi peduli rakyat Malaysia dengan kerendahan moral yang berlaku. Jika dibiarkan maka seolah-olah masyarakat Malaysia sedang bergerak mula untuk menerima kekosongan moral dan kerendahan akhlak sebagai pemimpin mereka. Makin dibiar, makin ini bakal dan akan menjadi norma kriteria pemilihan pemimpin.

Selaku generasi anak muda yang mahu melihat Malaysia lebih mampu memacu ke hadapan, kita seakan dan sudah pasti mahu kesedaran ini dihitungkan atas landasan bahawa yang tidak bermoral wajar diketepikan. Yang tidak bermoral harus dihukum. Yang tidak bermoral wajar diperbetul. Bukannya kita mahu yang tidak bermoral terus di atas, yang tidak bermoral lantas dicapai menjadi penasihat. Apakah masyarakat seakan mahu dibuta dan ditulikan anggota mereka? Apakah hinanya masyarakat Malaysia untuk menerima penasihat seumpama ini walaupun untuk komuniti cina. Di mana suara kritis anak muda cina dalam mempersoalan keadaan ini. More...

ONLY 3 WERE REMOVED

The identity of these three voters was under the spotlight recently when an e-mail claiming that three of them were "underage" voters as the first two numbers of their identity card started with 91, 98 and 99 respectively was widely circulated.

Two of the alleged "underage voters" were from the Sabak Bernam parliamentary constituency while another was from Sepang.

Centenarians' removed from electoral roll
Pauline Puah and Regina William (Sun2Surf)

PETALING JAYA (Jan 16, 2008): Three registered voters believed to be over 100 years old had been removed from the latest Supplementary Electoral Roll.

According to the record of the Quarter Four, 2007 Supplementary Electoral Roll which is being displayed for verification until tomorrow, the names of the three "centenarians" had been removed due to "death".

Should the Election Commission (EC) receive no protest over the erased names, then the three names would be removed permanently once the roll is gazetted.

The identity of these three voters was under the spotlight recently when an e-mail claiming that three of them were "underage" voters as the first two numbers of their identity card started with 91, 98 and 99 respectively was widely circulated.

Two of the alleged "underage voters" were from the Sabak Bernam parliamentary constituency while another was from Sepang.

An EC official told theSun the three were actually born in 1890s which the system of the National Registration Department was unable to identify. The first two digits of an identify card only indicate the year of birth in the 20th century (from 1900).

Last week, EC chairman Tan Sri Abdul Rahman Abdul Rashid was quoted as saying that the electoral roll is now free of dubious voters. (BULLSHIT !!!)

He had said his office had deleted from the rolls thousands of names of non-citizens and people who had died.

He also said the commission’s efforts in cleaning up the rolls were hampered by the attitude of those that failed to report the deaths of voters. More...

SECRET .... BUT LINGAM KNOWS?

Well, it puzzles me that if security is tight, how can the lawyer on the phone mention a fact that was confidential? - Mahadev
Questions over how secret info was leaked out
By : Anis Ibrahim

KUALA LUMPUR: If judicial appointments are kept secret by those in the Prime Minister's Department, how did a lawyer come to know about them?
This question was posed by Datuk Mahadev Shankar, a member of the Royal Commission of Inquiry at its hearing yesterday.

Former chief secretary to the government Tan Sri Samsudin Osman had testified earlier that former chief justice Tun Dzaiddin Abdullah had received a letter dated Dec 5, 2001 approving the nomination of three individuals as High Court judges.

"The three were secretary-general Datuk Heliliah Mohd Yusof, judicial commissioners Datuk Ramly Ali and Datuk Ahmad Maarop, while two lawyers who had also been recommended, Dr Andrew Peng Hui and Zainuddin Ismail, were rejected," he said, replying to inquiry officer Datuk Nordin Hassan.

Yesterday was day three of the hearing into the 14-minute clip featuring prominent lawyer Datuk V.K. Lingam allegedly discussing judicial appointments with former chief justice Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim.
Mahadev pointed out that only those privy to the letter, marked Rahsia (secret), would have known about the two rejections.

Mahadev: Based on the video clip we are concerned with, allegedly recorded on Dec 20, 2001, it was already known by then that Chew and Zainuddin had been rejected. How is that possible?

Samsudin: I honestly do not know. As far as I'm concerned, my interaction on this matter is only with the former prime minister.

Mahadev: But the conversation suggests that the person talking on the phone possessed confidential information.

Samsudin: We guard our information very closely on the issue of judicial appointments and promotions. Our security is very tight.

Mahadev: Well, it puzzles me that if security is tight, how can the lawyer on the phone mention a fact that was confidential?

Samsudin: This is puzzling to me as well.

Mahadev: If he had known this, he might know a lot more. How is that possible?

Samsudin: I cannot speculate. I don't even know this person.

The letter dated Dec 5, 2001 is consistent with assertions that Lingam made in the 14-minute clip where he is seen mentioning that Chew and Zainuddin had been rejected.

Samsudin testified that the letter was signed by former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad in response to Dzaiddin's letter dated Oct 2, 2001 recommending Heliliah, Ramly, Ahmad, Chew and Zainuddin as High Court judges.

At this point, commission member Tan Sri Steve Shim Lip Kiong asked Samsudin: "Tun Dzaiddin had recommended five people as judges but Dr Mahathir had only approved three? Out of curiosity, would you know why the two were rejected?"

"When (Dr Mahathir) made this decision, these names were just dropped," Samsudin replied.

Shim asked again: "You don't know the reasons?"

"I don't know the reasons, sir. There were none given," Samsudin said.

During Samsudin's testimony, Nordin tendered 30 exhibits comprising letters and memoranda showing the paper trail of Ahmad Fairuz's various appointments.

The documents include Dzaiddin's letters to Dr Mahathir recommending Ahmad Fairuz for the posts of chief judge of Malaya and president of the Court of Appeal, memoranda from the Prime Minister's Office to the Conference of Rulers and the Keeper of the Rulers' Seal for the purposes of approving the appointments.

Samsudin also testified that his recommendations had not been influenced by third parties.

PAS DIAKUI UMNO

Tetapi ternyata dari tahun ke tahun (persepsi saya itu) terbukti salah. Mereka (PAS) telah memerintah (Kelantan) selama 17 tahun dan (pentadbiran) agak baik kecuali masalah hak peribadi, Mak Yong (yang telah diharamkan), wanita dan lain-lain. - Zaid Ibrahim
dipetik: newsyoumavemissed

Dalam akhbar THE SUNDAY STAR Ahad lepas, ahli Parlimen Kota Bharu yang juga bekas Ketua Umno bahagian, Zaid Ibrahim telah secara terus-terang memberikan pandangan beliau berkenaan musuh politiknya PAS. Zaid memang dikenali sebagai seorang tokoh yang berani dan terbuka, dan tindak-tanduk beliau kadangkala tidak disenangi bukan hanya oleh pihak lawan malah sesama kawan sendiri.

Dalam ruangan tersebut beliau menceritakan darihal pengalaman dan persepsinya terhadap PAS di Kelantan. Kata beliau:

I have always had this fear of PAS, seeing it as an authoritarian party, more autocratic and not a religious body.
PAS sering menakutkan saya, saya melihatnya sebagai sebuah parti otokratik dan bukannya sebuah gerakan agama.

Itu pandangan awal beliau terhadap PAS, dan beliau menyambung:

But the years have proven me wrong. They have ruled for 17 years and they have done quite well except for personal liberties, (traditional dance) Mak Yong (which PAS has banned), women etc.

Tetapi ternyata dari tahun ke tahun (persepsi saya itu) terbukti salah. Mereka (PAS) telah memerintah (Kelantan) selama 17 tahun dan (pentadbiran) agak baik kecuali masalah hak peribadi, Mak Yong (yang telah diharamkan), wanita dan lain-lain. more...

PAK LAH SUSUN 'MANGKUK' DIPUSAT

Tajol yang menjadi Menteri Besar sejak tahun 1999, 'kononnya' akan digantikan dengan seorang exco pendidikan Perak Datuk Dr Zambry Abd Kadir yang pernah terlibat dengan sebuah NGO Islam terkemuka ABIM.

Perak bakal bertukar MB selepas pilihanraya ke 12
klpos


TAJOL dijangka ke Pusat, beri laluan kepada muka baru tadbir Perak

Oleh Wartawan KLpos.com

MENTERI Besar Perak, Dato Seri Diraja Mohd Tajol Rosli Ghazali dikhabarkan akan diganti oleh muka baru dalam selepas pilihanraya umum ke 12 ini. Sumber KLpos.com memberitahu, khabar tersebut bertiup kencang di kalangan pimpinan Umno perak sehinggakan wujud kumpulan melobi untuk mencari penganti Tajol Rosli.

Tajol yang menjadi Menteri Besar sejak tahun 1999, 'kononnya' akan digantikan dengan seorang exco pendidikan Perak Datuk Dr Zambry Abd Kadir yang pernah terlibat dengan sebuah NGO Islam terkemuka ABIM.

Selain itu, Zamrry yang diketahui umum merupakan pengikut setia Tan Sri Muhyiddin Yassin juga pernah ditahan beberapa ketika menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ketika zaman reformasi memuncak berikutan pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998.

Bagaimanapun menurut sumber KLpos.com, masalah dengan penggantian Tajol adalah pihak Istana kurang bersetuju dengan nama yang dicadangkan tersebut sehinggakan wujud beberapa nama lain sebagai sandaran.

No2umnO - Selepas Idris Jusoh, kini Tajol Rusli bakal di bawa ke pusat. Maka kerja Pak Lah nanti hanyalah menyusun MANGKUK MANGKUK yang sudah tinggalkan TAHI mereka di negeri untuk dibawa ke pUSAT. DIsana nanti mereka akan menjejehkan najis najis mereka masing masing disana pula. Mungkin angan angan Abdullah Badawi untuk menjaga mereka mereka ini dan barisan pengganti baru akan dikawal oleh Menantunya, Khairy Jamaluddin. Itu pun kalau menang la....

IDRIS BAKAL TINGGALKAN NAJISNYA DIT'GANU

“Saya hanya seorang pekerja parti yang sanggup memberikan perkhidmatan dan sekiranya saya disuruh bertanding untuk kerusi Parlimen, saya akan berbincang dengan Perdana Menteri.
MB Terengganu sedia ke Pusat?

KUALA TERENGGANU 16 Jan. – Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh hari ini menyatakan kesediaannya untuk dilantik sebagai menteri Pusat selepas pilihan raya umum akan datang sekiranya pucuk kepimpinan tertinggi parti memutuskan sedemikian.

“Saya hanya seorang pekerja parti yang sanggup memberikan perkhidmatan dan sekiranya saya disuruh bertanding untuk kerusi Parlimen, saya akan berbincang dengan Perdana Menteri.

“Tetapi setakat ini saya tak tahu, tetapi saya akan ikut dan bersedia bertanding di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) jika Presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memutuskan sedemikian,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri di Wisma Darul Iman di sini.

No2umnO - Bersedia untuk pindah? Kemungkinan ini adalah benar kerana Jasanya kepada Abdullah Badawi di dalam membenarkan beberapa projek negeri dibelasah oleh rakan baik PM, Patrick Badawi. Alasan kedua yang mengukuhkan lagi perpindahan beliau adalah kerana IDRIS JUSOH sudah tidak lagi disukai oleh rakyat Terengganu termasuk dikalangan orang orang UMNO sendiri kerana menjadi LEMBU yang dicucuk hidung oleh PM. Di dalam masa yang sama Idris turut menyenaraikan 30 calun baru kerana sebelum ini ramai antara pemimpin dan wakil rakyat Terengganu yang turut tidak disukai oleh rakyat. Tunggul buruk akan diganti dengan tunggul buruk yang lain.

APA YANG MENUTUP MATA JPJ, POLIS DAN IMIGRESEN?


“Sepanjang saya bekerja tidak pernah ditahan, polis dan JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) hanya cari bas ekspres,” katanya kepada wartawan KOSMO! yang menyamar sebagai penumpang.

Kami bebas'

KERATAN KOSMO! semalam.

KUALA LUMPUR – Warga Indonesia boleh menjadi pemandu atau konduktor bas henti-henti tanpa bimbang walaupun ia menyalahi undang-undang kerana mereka tahu pihak berkuasa lebih suka menahan bas ekspres dalam operasi mereka selama ini.

Faktor inilah selain pendapatan yang agak lumayan, mendorong warga Indonesia seperti Tony untuk memberanikan diri menjadi pemandu bas atau `pilot’.

“Sepanjang saya bekerja tidak pernah ditahan, polis dan JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) hanya cari bas ekspres,” katanya kepada wartawan KOSMO! yang menyamar sebagai penumpang.


SEORANG konduktor bas warga asing di Plaza Kota Raya semalam.

Bagi seorang lagi pemandu warga Indonesia yang hanya mahu dikenali sebagai Sujono, pekerjaan sebagai pemandu lebih lumayan dan mudah berbanding kerjaya lamanya sebagai tukang rumah.

“Dulu kerja teruk menukang rumah, tetapi sekarang tidak lagi dan kerja jadi pemandu bas ini lebih senang dan boleh dapat sampai RM1,000 sebulan,” katanya yang lebih suka dipanggil Ery.

Beliau telah bekerja sebagai pemandu bas sejak setahun lalu dan mendakwa memiliki lesen memandu sah yang dikeluarkan oleh JPJ.

Ery mempunyai pengalaman memandu kenderaan awam ketika berada di Indonesia dan tidak berasa janggal untuk melakukannya di ibu kota.

Tinjauan yang dilakukan KOSMO! turut mendapati, rata-rata pemandu dan konduktor bas warga Indonesia terbabit bekerja dengan salah sebuah syarikat pengangkutan awam yang terkenal di bandar raya ini.

Bukan setakat itu saja, para peniaga kecil-kecilan berhampiran Plaza Kotaraya serta pengunjung di situ juga terdiri dari kalangan puak mereka hingga boleh digambarkan kawasan tersebut bagaikan `mini Jakarta’.

Selain itu, kalangan warga Indonesia yang bekerja sebagai pemandu serta konduktor bas itu tidak mencerminkan diri mereka sebagai pemandu bas kerana tidak mempamerkan pas kerja atau lesen memandu kenderaan awam (PSV).

Malah lebih menjijikkan pakaian mereka juga tidak terurus sambil memanggil pelanggan dengan rokok yang tidak lekang di bibir.

Tinjauan yang sama juga mendapati pemandu dan konduktor sebuah syarikat bas yang sama mempunyai penampilan berbeza dengan anak tempatan ada pakaian seragam serta lencana bulat sementara rakan sekerja warga asing dengan stail `ikut suka hati’.

Tidak cukup dengan itu, bas yang dipercayai dipandu warga Indonesia itu juga dilihat melekatkan kertas timah dan pelekat lain pada cermin bas seolah-olah mengelak wajah mereka dilihat dari luar.

No2umnO - Nampaknya JPJ, IMIGRESEN dan POlis tidak mengambil sebarang tindakan mungkin kerana ada yang menerima sogokan dan rasuah. Masakan isu terbiar sebegini untuk sekian lama sedangkan tiada undang undang membenarkan pendatang menjadi pemandu dan kondaktor bas. Nak selindung apa lagi? Tengok keadaan pun sudah boleh agak. POLIS, Imigresen dan JPJ kena lah jawab. Nak tanya sikit RASUAH tu disimpan di mana dan atas nama siapa? Mungkin ada yang mengaku isteri berniaga, kenderaan nama adik dan sebagainya untuk berjaga jaga kalau kalau ditangkap. Tapi jangan risau pihak berkuasa kerana kuasa di tangan anda dan benda HARAM pun anda tak kisah nak buat.

PDRM Lemah !!!

Dalam pertemuan itu juga, menurut HalimeyJazimin cukup marah dengan pihak polis yang sehingga kini masih lagi tidak dapat menyelesaikan penangkapan pembunuh anak beliau dan banyak bermain kata-kata yang manis kepada beliau di dalam media cetak dan elektronik walaupun pada dasarnya tidak ada apa yang diperolehinya.

Penculikan Sharlinie: PDRM Lemah, Ketua Polis Selangor Didesak Letak Jawatan
KeADILan

Kuala Lumpur, 15 Januari - Kehilangan seorang lagi anak kecil, Sharlinie Bt Mohd Mashar, 5 tahun ternyata mengejutkan orang ramai selepas masyarakat masih lagi tidak hilang kebimbangan mereka terhadap apa yang menghantui keluarga Allahyarham Nurin Jazlin Jazimin yang diculik dan dibunuh secara kejam beberapa bulan yang lampau.

Dalam satu kenyataan media oleh Ketua Angkatan Muda KeADILan Negeri Selangor (AMK Selangor), Halimey Abu Bakar, beliau menyifatkan rentetan kes penculikan ini adalah satu petanda bahawa kredibiliti POlis DiRaja Malaysia (PDRM) kian lemah.

Justeru, AMK Selangor, tegas Halimey, mewakili seluruh rakyat Selangor mendesak agar Ketua Polis Selangor Dato Khalid Abu Bakar serta Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Arjunaidi Mohamad melepaskan jawatannya serta merta bagi menebus segala kelemahan di dalam tugasan.

“Baru seminggu yang lalu kita dikejutkan dengan kehilangan adik Nur Fatiha Zaidi 6thn yang diculik oleh “lelaki kucing” gelaran yang diberi oleh pihak Polis, dan tahun lepas kita juga dikejutkan dengan penculikan dan pembunuhan kejam adik Nurin Jazlin Jazimin.

“Sebenarnya banyak lagi kes-kes kehilangan anak kecil yang tidak ada penyelesaiannya sehinggakan penculik ini sanggup melakukannya berulang kali,” kesal Halimey.

Halimey menjelaskan dalam satu pertemuan yang diadakan oleh AMK Selangor dan Ketua AMK Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin pada 13 Januari lepas, antara lain ialah luahan kekesalan ayah Allahyarham Nurin Jazlin, Sdr Jazimin Abd Jalil.

“Beliau turut menceritakan kekesalan dan ketidakpuasan hati pihak-pihak tertentu yang melemparkan berbagai tuduhan terhadap beliau sekeluarga ini termasuklah pihak Polis dan Pemimpin-pemimpin Kerajaan,” jelas Halimey.

Dalam pertemuan itu juga, menurut Halimey, Jazimin cukup marah dengan pihak polis yang sehingga kini masih lagi tidak dapat menyelesaikan penangkapan pembunuh anak beliau dan banyak bermain kata-kata yang manis kepada beliau di dalam media cetak dan elektronik walaupun pada dasarnya tidak ada apa yang diperolehinya.

Tambah Halimey, ‘penindasan senyap ini turut merangkumi pihak media elektronik khususnya yang menemu bual Jazimin tapi tidak disiarkan sepenuhnya keluhan beliau dan disiarkan hanya yang menarik sahaja.

“AMK Selangor amat memandang serius perkara sebegini dan amat menyedihkan ketiga tiga kes ini berlaku di dalam negeri Selangor dan di bawah kawalan IPD Polis Petaling Jaya.

“Persoalannya kenapa pihak Polis Selangor tidak dapat menyelesaikan kes sebegini terutamanya kes Nurin yang kononnya menggunakan teknologi kepakaran luar negara dan bagaimana kes-kes sebegini dalam jangka masa tidak sampai setahun atau sebulan boleh berlaku lagi terutamanya di kawasan kawalan IPD Petaling Jaya,” tegas Halimey.

Sekatan ekonomi ke atas IRAN gagal

Sekatan ekonomi AS gagal -- * Ekonomi Iran tidak terjejas * Dapat kontrak RM68 bilion

WASHINGTON 16 Jan. – Sekatan ekonomi Amerika Syarikat (AS) ke atas Iran tidak membawa kesan yang jelas dan tidak menghalang Teheran daripada menandatangani kontrak tenaga bernilai kira-kira AS$20 bilion (RM68 bilion) dengan firma asing sejak 2003.

Pejabat Akauntabiliti Kerajaan (GAO) Amerika Syarikat (AS) dalam laporan auditnya mempertikaikan kenyataan sesetengah pegawai pentadbiran AS mengenai keberkesanan sekatan yang dikenakan ke atas Iran disebabkan program nuklearnya itu.

“Pegawai dan pakar AS melaporkan sekatan AS mendatangkan kesan khusus ke atas Iran, namun sejauh mana sekatan itu berkesan sukar dipastikan,” menurut laporan yang diterima oleh Reuters semalam.

GAO dalam laporannya juga menyatakan, bukti lain menimbulkan persoalan tentang kesan sekatan ekonomi seperti yang dilaporkan.

Menurut GAO, sejak 2003 Iran menandatangani kontrak bernilai AS$20 bilion (RM68 bilion) dengan firma asing untuk membangunkan sumber tenaganya.

Ia juga menyatakan, sekatan ketat AS ke atas bank-bank milik Iran boleh dipintas jika bank itu beralih kepada institusi kewangan lain atau membiayai aktiviti mereka dengan mata wang lain selain dolar AS.

“Hubungan dagang Iran di seluruh dunia dan peranan utamanya dalam pengeluaran tenaga menyukarkan AS memencilkan Iran dan menekannya supaya mengurangkan kegiatan nuklear dan sokongan terhadap keganasan,” kata laporan itu.

Peningkatan permintaan minyak, harga minyak yang melambung tinggi dan rizab minyak Iran yang begitu besar membantu Iran memperoleh hasil minyak melebihi AS$50 bilion (RM179 bilion) pada 2006.

No2umnO - Hebatnya IRAN, percaya rezeki itu ditangan Allah swt. Tidak seperti sesetengah Pemimpin dunia yang mendewa dewakan Amerika dan Eropah walaupun mereka itu digelar imam atau pemimpin ISlam. Pemimpin yang mendewakan AMerika dan Pemimpin Eropah adalah pemimpin yang sedar dirinya tidak layak untuk jadi pemimpin lantas mengharap agar direstui oleh Amerika untuk terus menjadi pemimpin. Aku tak kata Pak Lah, tapi dia kena lah sedar sendiri.

Posting terkini

Blog Archive