KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 13, 2008

KHIR TOYO PUN MENANGIS

Hah. !!! .. Kalau kisah Tajol Rosli menangis dan mengunci pintu biliknya sudah ramai yang tahu, tapi kisah Khir Toyo menangis mungkin satu berita yang menarik.

Kisah ini diceritakan oleh penyokong UMNO yang berada di dewan mengira undi di Sungai Panjang, tempat bertandingnya Khir Toyo pada tahun ini.

Ketika itu pengiraan sudah selesai dan beliau dikatakan sedang sibuk bercerita tentang kejayaan mereka disana. Namun beberapa ketika selepas itu, panggilan talipon yang kerap masuk ke talian talipon beliau menjadikan dirinya tidak tentu arah.

Hakikatnya, keputusan sudah diketahui lebih awal. Di Meru, Banting, Kota Raja, di Shah Alam, Subang dan hampir semua tempat sudah diketahui, cuma di TV, keputusan dilewat lewatkan.

Namun dengan kecanggihan dunia sekarang, setiap kawasan yang selesai mengira undi akan menalipon DS Khir Toyo untuk perkembangan. Dan menyedihkan hampir kebanyakan tempat melapurkan berita kekalahan.

Mood beliau bertukar menjadi marah dan beliau bergegas pergi. Beliau dikatakan meninggalkan tempat pengiraan itu dan membiarkan penyokong nya tercengang cengang melihat karenah pemimpin mereka yang sudah berubah angin.

Yang menariknya, beliau meninggalkan sekali pemandunya dan memandu sendirian sambil menangis. Untuk beberapa jarak pemanduan, beliau tidak sedar memandu di dalam keadaan gelap tanpa memasang lampu kenderaan.

Begitu lah kecewanya Khir Toyo ketika itu yang tidak menyangka bahawa kekalahan kali ini sungguh diluar dugaan. Maka selepas beberapa ketika berpecah lah penyokong UMNO dan BN ke haluan masing masing sambil bercerita tentang peristiwa tersebut.

Apa? Pemandu itu? Terpaksalah tumpang kawan dan tidak diketahui dimana pemandu itu tidur pada malam tersebut.

Sesungguhnya, Pilihanraya ke 12 kali ini memberikan pelbagai cerita menarik. Yang menangis kerana kalah, yang pening kerana wang langsai dan tidak kurang juga yang ditahan oleh POLIS kerana menyerang pihak lawan. Ini semua kerana BN kerap menang dan tidak pernah berhadapan dengan kekalahan. Akibatnya ramai yang hampir gila dan sasau.

PAK LAH HARUS KEKAL SEBAGAI PERDANA MENTERI


Radenjowo
Biar lah wak memecah tradisi blog No2umnO untuk mengucapkan terima kaseh yang amat sangat kepada Perdana menteri Malaysia yang dilantik buat penggal keduanya. Hah ... .tentu ada antara kalian yang ingat wak hilang akal, tapi ini kenyataan dan wak tak perlu sembunyi sembunyi untuk merendahkan martabat diri. Ianya satu realiti yang tanpa kita sedar bahawa Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri malaysia, turut menyumbang ke atas kemenangan parti BA tempoh hari. Jangan sekali kali disangkal kenyataan ini.

Tanpa Pak lah, sudah pasti BA akan terus menyeringai gigi, kerugian membelanjakan beratus ribu wang kempen dan poster tanpa mengecap kemenangan seperti ini.

Maka, wak ambil kesempatan, dengan perlantikan beliau itu, mencerahkan lagi peluang BA untuk terus melebarkan pengaruh ke atas penyokong penyokong di negeri yang masih belum ditakluki.

BA perlu sedar bahawa ketika Mahathir menjadi Perdana menteri, terlalu sukar untuk mempengaruhi rakyat walaupun diberikan kelonggaran untuk menggunakan media. Mahathir orangnya bijak dan semua orang tahu kemampuan beliau.

Mahathir juga merupakan pemimpin yang cekap dan mempunyai pengaruh yang luas bukan sahaja di dalam, malah diluar negara. Dasar luar negaranya cukup membanggakan sesiapa sahaja didunia ini. Berani, lantang dan disegani oleh pemimpin negara gergasi diluar sana. Dimana anda berada dan anda akan dipuji kerana mempunyai pemimpin seperti beliau.

Bagaimana dengan PAk Lah? Juah berbeza ... kerana beliau kurang mendapat sokongan dan kepercayaan dari dunia luar khasnya.

UMNO tidak mempunyai pilihan lain kecuali untuk memaksa Pak lah untuk berundur. Apabila berundurnya Pak Lah, BA tidak mempunyai alasan untuk mengalahkan UMNO lagi. Yang lepas tidak boleh diungkit. begitu lah hakikatnya politik ini. Sebagaimana kisah salah guna kuasa Mahathir dahulu tidak secuit pun menjadi isu di dalam pilihanraya ke 12 yang lepas.

Perjuangan di dalam UMNO terlalu sukar. Sesiapa yang bijak akan menjadi musuh kepada pemimpin. Maka yang bijak ketika ini hanya mendiamkan diri. Lebih menurut dari bertindak, bimbang dicantas dari awal. Tidak mustahil, di dalam barisan kepimpinan yang ada sekarang, sudah ada individu yang hebat yang bakal menggantikan Pak lah untuk untuk jangka masa yang panjang. Ketika itu, terlalu sukar untuk BA berhadapan dengan mereka. Lantas, dengan keujudan Pak Lah sekurang kurangnya boleh memberikan sedikit harapan untuk BA terus mengaut sokongan dari beberapa negeri yang masih belum terpengaruh ketika ini.

Kalau UMNO mahu Pak Lah berundur, seharusnya BA mesti terus mempertahankan beliau. Gunakan manafaat ini sebaik mungkin kerana peluang ini mungkin datang hanya sekali. Dengan Pak Lah, kita masih boleh menuding jari pada kesilapan kesilapan yang telah dan akan beliau lakukan. Politik kena bijak, ada kesempatan harus digunakan. Jangan sampai mati akal kerana tiada modal. Kalau Pak Lah masih ada, sudah pasti Johor, Negeri Sembilan, Pahang, Sabah dan Sarawak bakal kita tawan pada pilihanraya akan datang.

Kenapa kita mesti lepas kan peluang ini. Dan kerana itu ..... PAK LAH mesti kekal sebagai Perdana menteri. Terima Kaseh Pak Lah !!!

Rujuk: Umno members want Abdullah to step down.

Harapan direntap "pemimpin kadok"

Email: efendi.hassan@gmail.com

Saya tidak faham, mengapa di saat kita berusaha merealisasikan sebuah kerajaan rakyat dan ketika majoriti rakyat memilih untuk memberikan mandat kepada gagasan baru dengan meletakkan harapan yang begitu tinggi untuk melihat sebuah pentadbiran yang telus dan berkebajikan, Harapan ini direntap oleh sikap "pemimpin kadok" yang membantut dan meranapkan segala harapan yang digilap oleh rakyat.

Sikap pemimpin yang tidak berusaha mendapatkan gambaran sesuatu isu secara lengkap dan menyeluruh menyebabkan mereka dengan mudah melatah dan mengeluarkan kenyataan yang benar-benar merosakkan perkembangan positif yang sedang berlaku. Kita mungkin dapat menerima kenyataan-kenyataan ini sekiranya ianya keluar dari penyokong-penyokong yang terlalu bersemangat dengan kejayaan ini, tetapi amat memalukan mempunyai seorang pemimpin yang mengeluarkan kenyataan dangkal sebegini, seolah-olah menggambarkan mentaliti mereka yang begitu rendah dalam menangani sesuatu isu. Bayangkan jika urusan menentukan calon Menteri Besar dan barisan Exco sudah kecoh dengan pelbagai ugutan seperti menarik diri dari menghadiri sidang angkat sumpah calon Menteri Besar atau mengugut untuk keluar dari gabungan barisan rakyat sekiranya tidak diberikan sejumlah kerusi Exco, bagaimana untuk mentadbir sebuah negeri .. lagi-lagi untuk mentadbir sebuah negara.

Adakah pemimpin-pemimpin sebegini yang kita harapkan untuk merealisasikan harapan baru Malaysia ini ? Untuk berkhidmat secara ikhlas mempertingkatkan kualiti hidup rakyat ? Atau pemimpin-pemimpin ini tidak ada bezanya dengan pemimpin-pemimpin BN yang berusaha mengumpul kekayaan untuk peribadi dan kroni.

Selaku salah seorang yang menyumbang undi bagi merealisasikan kejayaan Barisan Rakyat, saya menyeru pimpinan barisan rakyat untuk berfikir dan bertindak berasaskan kepada matlamat perjuangan yang diwar-warkan dan semangat setiakawan dan bukannya berdasarkan kepentingan peribadi mereka. Ingat , saudara semua memegang amanah dan kepercayaan yang rakyat berikan dan WALLAHI, TALLAHI kami akan menuntut diatas setiap amanah yang diselewengkan di akhirat nanti. Tak usah lah kita "Bagai itik berebutkan tembolok", melakukan perbalahan untuk keuntungan yang sedikit ..

Wallahuaklam ..

efendi.hassan

Why PM So Angry?

simkeanhong

Why PM so angry on new CM not to practise the New Economic Policy (NEP) in Penang? This might be one of the reasons.

Taken from Wikipedia:
The tender for the Project (Penang Monorail) has been closed since November 16, 2007. Some of the contenders for the project is Melewar Industrial Group Bhd (MIG) and Putera Capital Bhd.

On January 10, 2008, the government announced the winner of the tender, which is a consortium led by Malaysian Resources Corporation Bhd. (MRCB) The members of the consortium includes Scomi Engineering Bhd and Penang Port Commission. According to the Edge, a Malaysian business newspaper, Malaysian Resources Corporation will build the monorail infrastructure, while Scomi Engineering will provide consultant expertise in building the infrastructure and Penang Port Commission have the land on to which the main hub will operate. The tender costs is expected to be at MYR 1.6 billion. MRCB also operated a join venture with Pelaburan Hartanah Bumiputera Bhd to build the inter-modal transportation hub called Penang Sentral. The Letter of Intent was awarded to MRCB and Penang Port by Syarikat Prasarana Negara Bhd on January 15 2008, although the final solution of the lines and station is not out yet.

Read more the story in The Edge:

Sime Darby Bhd, Malaysia’s biggest listed company, is primarily the promoter of NCER and the company that drew up a masterplan to develop the four states. Part of the plan is the construction of a monorail in Penang island, where a letter of intent has already been issued to Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB).

MRCB has teamed up with Scomi Group Bhd and Penang Port Sdn Bhd to build the RM1 billion project. So far, the companies have only been doing the ground work and not initiated actual construction.

Now you read the story, it is time to see who behind these companies.

Scomi, especially will come under the spotlight, as it is 34.5% controlled by two privately held companies, On Stream Marine Sdn Bhd and Kaspadu Sdn Bhd which are the vehicles of Datuk Kamaluddin Abdullah, the son of Premier Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

End of the day, only the rich will become richer, then how about the average Malays and all Malaysian? Think yourself, my friends

AWAS 'BERNAMA' CUBA CETUS API PERKAUMAN

Guan Eng nafi keluar kenyataan perkauman
utusan

PULAU PINANG 13 Mac – Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng hari ini menafikan bahawa beliau membuat kenyataan yang cuba memarakkan ketegangan kaum di negara ini semasa mengumumkan tindakan kerajaan negeri pimpinannya mahu melaksanakan dasar yang bebas daripada Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Katanya, tiada sebarang unsur perkauman yang diketengahkan dalam kenyataannya pada hari pertama memegang jawatan sebagai Ketua Menteri dan mempertahankan bahawa pentadbiran kerajaan negeri yang baru itu tidak akan meminggirkan kepentingan mana-mana kaum.

Beliau berkata, apa yang penting bagi kerajaan negeri pakatan DAP-Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu ialah menjalankan pentadbiran kerajaan yang bebas daripada DEB, yang disifatkannya membuka peluang kepada wu judnya kronisme, rasuah dan ketidakcekapan.

``DAP pasti menyokong DEB jika tujuannya untuk membasmi kemiskinan dilaksanakan dengan baik,’’ kata nya ketika diminta mengulas amaran Perdana Menteri, DatukSeri Abdullah Ahmad Badawi kepadanya supaya tidak membuat kenyataan yang boleh memarakkan kete gangan kaum.

Beliau ditemui pemberita selepas majlis mengangkat sumpah Timbalan Ketua Menteri I dan II, iaitu Mohammad Fairus Khairuddin dan Dr. P.Ramasamy serta lapan lagi anggota Exco kerajaan negeri di sini. – Bernama

Benar bagai dikata. Ada pihak yang cuba cetus api perkauman. Persoalan dari wartawan sering di jawab oleh pemimpin dengan tujuan yang berbeza. Bertanya atau mensensasikan satu jawapan itu tertakluk kepada tujuan pemberita dan bagaimana berita itu diolah. Sebelum ini sudah ada desas desus tentang sms yang beredar dengan ura ura untuk mencetuskan api perkauman dan nampaknya berita arus perdana cuba memperbesar besarkan isu tersebut.

Awas !!! Pertimbangan anda diperlukan ketika membaca berita berita seperti diatas. Terlalu emosional tanpa menggunakan akal yang waras akan membawa anda kepada satu senario yang menakutkan. Hindari berita seperti ini dan waspada kerana usaha sesetengah pihak untuk mengembali kan suasana peristiwa 13 Mei.

Umno members want Abdullah to step down.

Mukhriz's letter to Badawi
rockybru

A letter by Dato' Mukhriz Mahathir calling for the immediate resignation of Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi is circulating among UMNO members, raising fear of (or hope for) another wave of politicial tsunami, this time within the BN.

I hear it's a two-page letter dated 12th March. Copies were sent to Najib Razak, Ali Rustam, Muhyiddin Yasin, and Radzi Sheikh Ahmad.

At a press conference on Monday, Mukhriz had told the PM "to do the right thing" after the heavy losses suffered by Umno and the BN in last Saturday's General Election.

Anyone has a copy of the letter? Pasquale seems to suggest here that he knows something. A Voice cites myKMU's story here that a division in Umno FT will also be calling for Pak Lah to resign.

AWAS .... RAJA KERIS SUDAH DATANG


Tindakan DAP Hapus DEB Akan Cetus Ketegangan
bernama

KUALA LUMPUR, 13 Mac (Bernama) -- Pergerakan Pemuda Umno menyifatkan tindakan DAP menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) di Pulau Pinang sebagai tindakan yang akan mencetuskan ketegangan antara kaum dan menyebabkan ketidakstabilan negara.

Ketuanya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata sebarang usaha untuk menolak DEB pasti membawa kesan negatif terhadap semua pihak dan bukan sahaja orang Melayu kerana DEB selama ini telah berjaya membasmikan kemiskinan di kalangan rakyat tanpa mengira kaum dan agama.

"DEB telah memainkan peranan penting dalam menentukan agihan ekuiti dan penyertaan ekonomi yang lebih seimbang, sekaligus dapat mengekalkan keamanan dan keharmonian kaum di kalangan rakyat majmuk selama ini", katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya dengan membelakangkan dasar ini, akan lebih memburukkan lagi ketidaksamarataan agihan ekonomi di kalangan rakyat pelbagai kaum.

Beliau berkata kerajaan dan rakyat tidak akan membiarkan sebahagian besar daripada ekonomi negara dikuasai oleh kumpulan minoriti di negara ini tanpa pembelaan terhadap kumpulan majoriti.

"Selama ini DEB telah memainkan peranan dalam memastikan agihan yang sama rata dengan mengekalkan persefahaman antara semua kaum selain membantu membasmi kemiskinan rakyat.

"Kita perlu mengambil iktibar daripada insiden yang berlaku di beberapa negara semasa krisis kewangan pada 1998, dengan kumpulan majoriti memberontak sehingga berlakunya pertumpahan darah ketika itu," katanya.

OPERASI BONGKAR SUDAH MULA !!!

http://www.thecwcgroup.com/UserFiles%5CSponsorImage%5CPNSB%20Puncak%20niaga%20website.GIF

SUK Nafi Bekas MB Tandatangani Perjanjian Dengan Puncak Niaga
bernama

SHAH ALAM, 13 Mac (Bernama) -- Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor Datuk Ramli Mahmud menafikan bahawa bekas Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo menandatangani perjanjian dengan Puncak Niaga Bhd sehari sebelum pilihan raya umum lepas.

Beliau berkata perjanjian yang membabitkan penyelengaraan dan operasi pelan rawatan air Sungai Sireh itu ditandatangani oleh beliau sendiri bukan Dr Mohamad Khir.

"Benda ni dah lama, mungkin pihak Puncak Niaga dah lupa dan diluluskan exco dan mendapat nasihat dari Kementerian Komunikasi, Air dan Tenaga serta penasihat undang-undang untuk menyediakan dokumen-dokumen yang diperlukan," katanya kepada pemberita selepas upacara Penyerahan Watikah dan Angkat Sumpah Menteri Besar Baru Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Istana Bukit Kayangan di sini.

Ramli berkata beliau telah menyemak dan Dr Mohamad Khir tidak menandatangani sebarang dokumen perjanjian.

Beliau berkata dokumen itu memang ditandatangani sehari sebelum hari pengundian tetapi ia tidak membabitkan Dr Mohamad Khir kerana kelulusan berhubung perkara itu telah dipersetujui kira-kira setahun lepas.

Katanya, penyediaan semua dokumen yang diperlukan berhubung perjanjian itu siap kebetulan sehari sebelum hari mengundi dan beliau sendiri yang menandatanganinya.

Mengikut laporan sebuah akhbar hari ini, satu perjanjian telah ditandatangani oleh Dr Mohamad Khir dengan Puncak Niaga sehari sebelum hari pengundian dan ia disahkan oleh seorang pegawai kanan walaupun dinafikan oleh Dr Mohamad Khir semalam.

Sementara itu, mengulas dakwaan dokumen yang dimusnahkan di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri di Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah, Ramli berkata pihaknya sedang menjalankan siasatan dan jika didapati ia berlaku, tindakan akan diambil terhadap pegawai yang terbabit.

Yellow card for the opposition

The market perception is that PKR can't be trusted. The common belief is that the people in PKR can be bought. But it appears like PAS and DAP are bigger slime-balls than PKR. At least PKR did not try to sabotage the forming of the Kelantan, Kedah, Penang, Perak and Selangor state governments.
THE CORRIDORS OF POWER


Raja Petra Kamarudin

Lim Kit Siang is a passionate person. That is not crime I suppose because I too am a passionate person. I am passionate about my wife and I am passionate about Malaysia Today. I expect this passion is required in my line of work and to stay focused for decades on end. I have been with my wife since 1968, one year before May 13, and to spend 40 years with the same woman and still feel like we are on honeymoon does require a lot of passion. I may have been working on Malaysia Today just four years now, but it is four straight years, 365 days a year, morning till evening, with no holidays in between. And six years before that since 1998 I was working on www.freeanwar.com as well as my own website that carried my name. (I was hoping that after ten long, non-stop years I could go into retirement, but it now appears I have more work ahead of me compared to the first ten years before this).

Anyway, back to that passion bit. While Kit Siang and I share the same thing in common, we are both passionate, I would like to believe that my passion is positive while I am yet to decide how to categorise the Grand Old Man of DAP's passion. From where I am sitting, Kit Siang is passionately opposed to Islam and this does not bode well for DAP at all.

But Kit Siang is merely the 'non-executive' Chairman of DAP. Is it not the Secretary-General who has executive powers instead of the Chairman? Why then is Kit Siang making all these damaging statements when in the first place he should not be the one making them. When he was the Secretary-General, he was the one running the party while Chan Man Hin, the Chairman, sat quietly in the background and did not ruffle anyone's feathers. Now that he is the Chairman, Kit Siang should also sit quietly in the background and allow the Secretary-General to run the party like how he did before this when he was the Secretary-General. Kit Siang is not DAP and DAP is not Kit Siang. Apparently, this important fact seems to escape him.

For more than four years now PAS has never touted the Islamic State issue. For all intents and purposes, PAS has practically dropped the Islamic State issue, though they did so silently and gave the issue the decent burial it deserves. Apparently this is still not good enough for Kit Siang. He wants PAS to stand up on a soapbox and openly declare that it is abandoning Islam. Would in that same breath Kit Siang also want PAS to abandon the 'Islam' word in its party name and change the name to Parti Melayu or Parti Malaysia or something like that (because that would be what it would tantamount to)?

In the recent 2008 general election campaign, the DAP ceramahs were practically flooded with PAS flags and T-shirts. Motorcycle convoys with riders wearing PAS T-shirts and carrying PAS flags escorted the DAP candidates as they made their rounds to meet the voters and to speak at the ceramahs. Why did DAP not chase away these people? Some of them were Malays from PAS while many were Indians from Hindraf. Yes, Indians from Hindraf were wearing PAS T-shirts and carrying PAS flags at these DAP events. But no one chided these people or demanded that the 'offensive' PAS paraphernalia openly displayed by PAS and Hindraf activists be removed from sight.

When DAP wants to win votes it does not mind the presence of PAS members or their T-shirts and flags. Now that it has won the votes, DAP does not want to have anything to do with PAS. Hello....brother....it does not work that way. You won with the help of PAS members so now you have to live with them as partners for at least until the next election. Then, in the next election, maybe PAS and DAP can engage in three-corner fights and we shall see who wins the most number of seats.

In both the 1999 and 2004 general elections, DAP could only win 10 seats in Parliament and did not have enough state seats to form the government. Now, not only is DAP's 28 Parliament seats a new record for the party, but it even won enough seats to form the state government in Penang. And this was achieved not just on anti-Islam Chinese votes alone. It required Malay and Indian votes as well to achieve this.

DAP is not an anti-Islam Chinese party. It would get nowhere as an anti-Islam Chinese party. Even Chinese themselves do not want and will not support an anti-Islam Chinese party. Most Chinese are intelligent enough to know that DAP will not get anywhere as an anti-Islam Chinese party. So why this passionate anti-Islam stand?

Is Kit Siang's 'stage-show' merely a distraction from what ails DAP in Selangor? Supporters of Teng Chang Khim, Teresa Kok and Ronnie Liu are locked in battle. Each has their clique that wants to see their candidate installed as the Deputy Menteri Besar of Selangor. But there is no Deputy Menteri Besar post and His Highness the Sultan of Selangor will not appoint one. So why bother to squabble over who should be the candidate to fill a post that does not exist? Yesterday, Teng's supporters held a demonstration to demand that their man gets appointed as the Deputy Menteri Besar. In spite of the announcement that there shall not be any Deputy Menteri Besar, today, they plan to hold another demonstration and MCA and Gerakan are going to send their supporters to help Teng mobilise a crowd of 10,000 to prove that his support is overwhelming. Can we please remember this name and come next election we send him to where Zakaria Deros now resides?

Three names were submitted to His Highness the Sultan of Perak. As they could not agree as to who of the three should be the new Menteri Besar of Perak, they left it to Tuanku in his wisdom to decide who should be the Menteri Besar. Tuanku looked at the State Constitution and Tuanku looked at the candidates. PKR said their candidate is the least qualified of the three and it has no objections to one of the other two from PAS or DAP being selected. PKR does not want to insist on its candidate just for the sake that the Menteri Besar is a PKR man.

Before Tuanku could decide, Ahmad Awang jumped the gun and announced that the Menteri Besar will be from PAS. Even the PAS President was caught by surprise. But the damage had been done so all he could do was hold his tongue. PKR knows that PAS Perak has a mind of its own and is practically uncontrollable. The PAS party structure is such that each state is independent, practically autonomous, unlike Umno where the President rules with an iron fist like the true dictator that he is. Even the Umno President's son-in-law has more power than the state heads of Umno who most times would also be the Chief Minister (Menteri Besar) of that state. There is of course both good and bad in such an arrangement but there is certainly more good than bad as Umno has so many times proven.

So PAS Perak jumped the gun. The PAS central leadership bit their lips and allowed the 'transgression' to pass. PKR too, in the spirit of comradeship, decided to say nothing lest it upset the delicate partnership that was in the midst of being formed and had yet to take off. But DAP decided to oppose it and to boycott the swearing in of the new government, giving the impression it was still anti-Islam in spite of the strong presence of PAS in DAP's recent election campaign and in spite of the large number of Malay votes it garnered to be able to do as well as it did.

PAS, too, has not been too honest about what happened in Perak. It realises that DAP would not be too comfortable with a PAS Menteri Besar so it stole the thunder and hoped that the 'early announcement' would 'lock' DAP and PKR and leave them no more room for negotiations. PKR was quite happy to not negotiate the issue anyway so the 'hijacking' was totally unnecessary. It just made matters worse when the end result was a hopping mad DAP that would rather see Perak fall back to Barisan Nasional than a PAS Menteri Besar taking charge of the state.

In Selangor, Hassan Ali engaged in secret negotiations with Khir Toyo to explore the possibility of PAS forming an alliance with Umno to jointly rule the state. This alliance would of course exclude PKR and DAP who were going to be Menteri Besar and Deputy Menteri Besar respectively. The delay in forming the state government due to the disagreements and the DAP infighting about who should be the Deputy Menteri Besar meant that this would give Hassan and Khir time to come to an agreement. But they could not come to an agreement because both Hassan and Khir wanted to be Menteri Besar and none would back down in favour of the other.

This is treason of the highest degree and Hassan Ali should be tied to a tree and shot. I would do that myself if not for the fact that I would like to live a couple of years longer instead of being hanged by the neck until I die before the year is out.

The market perception is that PKR can't be trusted. The common belief is that the people in PKR can be bought. In fact, Azalina did buy off one PKR candidate for RM1 million so that she could win the election uncontested. And in other parts of Malaysia a couple of other PKR candidates were bought off as well, the going price being RM1 million per head. But it appears like PAS and DAP are bigger slime-balls than PKR. At least PKR did not try to sabotage the forming of the Kelantan, Kedah, Penang, Perak and Selangor state governments.

The opposition parties have disappointed more than 50% of Peninsular Malaysia voters who gave them five states and helped deny Barisan Nasional its two-thirds majority in Parliament. Consider this your yellow card. If you are not careful, Barisan Nasional can call for an election on 8 March 2011, the earliest legally allowed, and the voters will give the opposition its red card. Then the opposition can be sent back to where it came from, a dog barking at a hill (anjing salak bukit). Maybe that is all the opposition is good for. Maybe all the opposition is capable of doing is to bark at the hill while Barisan Nasional just laughs at them and asks them to go back to China or India or wherever it is that they came from.

Lim Kit Siang said Barisan Rakyat does not exist. Hello....brother.....it does exist lah. Barisan Rakyat is the people's front or people's movement. This is the people's power or makkal sakhti that we screamed at every ceramah for two weeks leading to the 8 March 2008 general election. Barisan Rakyat is not Barisan Alternatif lah. Barisan Alternatif is a two-party coalition comprising of PAS and PKR, which DAP was also once a member of. Barisan Rakyat, however, is the people's front. It is a movement of people who support all those six political parties which endorsed THE PEOPLE'S VOICE and THE PEOPLE'S DECLARATION just before the recent general election. Barisan Alternatif, the two-party coalition (plus DAP of course) did not win the recent general election. The recent general election was won by Barisan Rakyat, the people's movement, a coalition of all races.

Let me tell you, my dear Kit, that Barisan Rakyat not only does exist but is also a very potent force. Barisan Rakyat will decide who gets to form the government. And Barisan Rakyat can also kick you out and change the government if you do not perform or you misbehave. And, today, Barisan Rakyat has given you a yellow card. Don't force Barisan Rakyat to give you a red card the next time around.

Makkal sakhti. Suara rakyat, suara keramat. People's power.

Tsunami Kedua Sudah Bermula

anotherbrickinwall

Bahagian Batu Mengemukakan Petisyen Menuntut Pak Lah Meletakkan Jawatan


Terbaru keluar di MyKMU, Bahagian Batu Wilayah Persekutuan telah menuntut Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur secara terhormat. Ini merupakan Bahagian UMNO yang pertama yang menuntut pengunduran Presiden UMNO dari jawatan Perdana Menteri.

Petisyen dari Bahagian Batu tidak dapat di perolehi lagi, namun berdasarkan draf yang telah diterbitkan di MyKMU, petisyen itu mungkin berupa seperti di bawah ini: more...

Detained Malaysia MP's wife appeals for his freedom


REUTERS
By Bill Tarrant

KUALA LUMPUR (Reuters) - The wife of an Indian rights activist who won a seat in Malaysia's parliament in last weekend's watershed elections while an internal security detainee appealed to the prime minister on Thursday for his freedom.

Lawyer M. Manoharan, one of five Hindu rights activists detained under internal security laws for organising a major anti-government protest last year, won his parliamentary seat outside the capital with almost two-thirds of the vote.

The five activists are being held in a detention centre in northern Malaysia under a colonial-era law that provides for indefinite detention without charge or trial. Manoharan was running on the Chinese-backed Democratic Action Party ticket.

The Court of Appeals is due to rule on his case on April 2, but his wife, Pushpaneela, 46, hopes he will be released before then.

"People have voted for him and he should be released immediately," the mother of four told Reuters on Thursday.

"Someone told me the (national police chief) has said if the federal government says Manoharan is to be released then he has no objection. The PM has the final say. I appeal to the PM that my husband should be released immediately."

Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's press secretary Azhar Othman said "no decision has been made" regarding Manoharan's case and acknowledged that having an elected MP sitting in an ISA detention camp was a predicament.

"Yes, it is a problem. But there are more pressing issues right now," he said. Continued...

Dissenters Calls for Malaysia PM to Quit

amny.com
By SEAN YOONG | Associated Press Writer

KUALA LUMPUR, Malaysia - Some Malaysian ruling party members are mounting an Internet campaign demanding the prime minister's resignation after massive losses in national elections over the weekend.

The initiative is an indication of brewing dissent against Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi, who has repeatedly insisted he will not step down and that he commands the loyalty of most members of his dominant United Malays National Organization.

A popular Web site called Maya Kmu Dot Net sought support this week for a petition urging Abdullah to "resign voluntarily as prime minister and UMNO president." Although anonymously run, it is known to be widely read by UMNO members because it features criticism about the party that cannot be aired in regular party forums.

The site says it has conducted a poll in which some 90 percent of more than 2,500 respondents so far say Abdullah should quit.

Mohamad Noh Zainudin, an UMNO grass-roots official who pledged support for the petition, said Thursday that Abdullah must shoulder the blame for "the government's poor image, which caused the bad results" in Saturday's general elections.

"At the grassroots level, there is a feeling that the prime minister should step down," Mohamad Noh, an UMNO branch official in northern Perak state, told The Associated Press. "The senior leaders cannot express this because there is a culture of not speaking out."

Top party leaders have backed Abdullah, saying no one is solely responsible for election results that saw the long-ruling government lose its two-thirds parliamentary majority for the first time since 1969 despite winning enough seats to remain in power.

UMNO, whose members are from the ethnic Malay Muslim majority, forms the backbone of the governing National Front coalition. The election results were the worst ever for the 14-party coalition, which only retained control of eight of Malaysia's 13 states.

Abdullah took his oath of office Monday to remain prime minister for another five-year term. Deputy Prime Minister Najib Razak said this week that UMNO leaders would reject any calls for Abdullah to resign, adding there should not be "any speculation or effort to change leadership."

DEB SUDAH LAMA TIADA


DEB tak dilanjutkan, kata Pak Lah (2007)
kudaranggi

Perdana Menteri Abdullah Ahmad (Badawi) telah berkata bahawa Dasar Ekonomi Baru (DEB) tidak dilanjutkan, sebaliknya strategi dasar itu yang dipersetujui pemimpin semua kaum, diteruskan sebagai dasar ekonomi semasa (Dasar Pembangunan Negara).

Dalam erti kata yang mudah difahami, DEB pada hakikatnya, telahpun berakhir.

Sekarang, Pak Lah dah dok dolak-dalik apabila Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bercakap mengenai hasrat pentadbirannya berkaitan DEB. Para pengampu Pak Lah pun sama-sama melenting tanpa mengetahui hujung-pangkal dan isu sebenar. Semuanya berpunca daripada tajuk berita Utusan Malaysia.

Bilakah Pak Lah menyebut yang DEB tak dilanjutkan? Mungkin itulah yang akan dipersoalkan termasuk oleh Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Melayu, Nana Khalid Mohamad.

Saya ingin membawa pembaca ke Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2007 dan anda boleh semak (check) dalam semua akhbar arus perdana tentang kenyataan Pak Lah pada sidang media pada akhir hari kedua PAU itu.

Presiden UMNO itu berkata, yang akan diteruskan adalah dua strategi DEB, iaitu menyusun semula masyarakat dan membasmi kemiskinan.

"Ini bukan DEB, kita cuma ada dua strategi dalam DEB sebelum ini. DEB tidak lagi dilancarkan, yang dilancarkan cuma dua matlamat DEB itu yang menjadi pendekatan penting bagi pembangunan negara kita," itulah kata-kata Pak Lah yang diungkap di hadapan pihak media pada hari kedua PAU di Pusat Dagangan Dunia Putra.

Oleh yang demikian, kenapa timbulkan polemik mengenai DEB yang sudah tidak wujud?

Pak Lah sendiri harus disedarkan tentang apa yang diperkatakannya tahun lepas. Usah berdolak-dalik semata-mata kerana niat anda untuk menawan Kelantan tidak tercapai, sebaliknya anda kehilangan pemerintahan di empat negeri lain dan akan memerintah tanpa kekuatan sokongan dua-pertiga.

Biar lambat asal selamat

Upacara angkat sumpah MB Perak dibatalkan
Malaysiakini

Upacara mengangkat sumpah menteri besar bagi kerajaan campuran pembangkang di Perak telah dibatalkan.

Majlis tersebut dijadual diadakan pada jam 4 petang di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Penangguhan itu diumumkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Datuk Seri Raja Mansor Raja Razman di Istana Iskandariah.

Tiga calon jawatan menteri besar telah mengadakan perjumpaan dengan pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah di Istana Kinta di Ipoh petang tadi.

Manakala upacara angkat sumpah dijadual pada jam 4 petang di Istana Iskandariah di Kuala Kangsar.

More...
Tidak capai kata putus. Kecoh ..... itu biasa. Masalahnya kita terbiasa dengan budaya UMNO dan BN memerintah selama ini. Makanya kalau ada kelewatan dan kekecohan yang berlaku, luar biasa di dalam satu kerajaan. Sedangkan kita tidak fikir bahawa budaya BA tidak sama dengan budaya BN.

BN terkenal dengan kuku besinya. Kuasa diktator yang dipegang oleh seorang Perdana Menteri. Bila seseorang itu mencabar keputusan, maka masa depannya turut gelap. BUdaya itu tidak boleh dicontohi kerana apa yang berlaku pada pilihanraya baru baru ini menjadi bukti yang jelas. Apabila wakil dan calun di paksa untuk bertanding dan tidak bertanding. Maka kacau bilau berlaku di akar umbi parti tersebut.

Berlainan dengan parti BA yang mempunyai ramai kepala. Perkara ini akan selesai selepas semuanya mencapai kata putus. BA tidak mempunyai budaya takut, bodek dan angguk seperti BN makanya, kita perlu berikan masa untuk mereka selesaikan semuanya dengan cara yang terbaik. Mungkin Media akan mengambil kesempatan, itu perkara biasa. Mereka diupah untuk melakukan semua kerjan ini. Cuma sejauh mana kita mampu bertahan dan tidak terbawa bawa dengan emosi.

Apa yang membuat wak yakin adalah kerana Sultan Perak adalah antara Sultan yang bijaksana. Maka baginda lebih tahu apa yang perlu di lakukan. Tindakan baginda tidak semberono. Semua yang dilakukan adalah untuk kesejahteraan rakyat seluruhnya, tidak kira bangsa atau agama. So.....kita serahkan kepercayaan kepada Baginda Sultan untuk selesaikan masalah ini. Sebagai rakyat, kita pasang telinga dan tawakkal. Tugas kita sudah selesai ..... orait?

BUKAN KHIR TOYO TAU ...

GERAK kumpul bukti rasuah seorang Menteri Besar
klpos 5/2/08

PUTRAJAYA: Walaupun kehadiran Pengerusi Gerakan Rakyat Anti Korupsi [GERAK], Ezam Mohd Nor ke Ibu Pejabat BPR Putrajaya pagi tadi sebagai menemani bekas pegawai bank, Norhayati Abdullah untuk menyerahkan dokumen dokumen rasuah dan penyelewengan pegawai tinggi sebuah bank, namun para wartawan media elektronik dan cetak tidak melepaskan peluang menemuramah Ezam berkaitan isu isu rasuah dan politik.

Apabila diajukan soalan samada beliau ada menerima dokumen dokumen rasuah ahli ahli politik dan menteri memandangkan bahang Pilihanraya ke 12 semakin dirasai, Ezam tidak menafikan.

Malah Ezam memberitahu bahawa pihaknya sedang mengumpulkan bukti serta dokumen untuk membongkar rasuah seorang Menteri Besar.

Ezam tidak menafikan bahawa beliau ada menerima tawaran untuk bertanding di pilihanraya nanti daripada beberapa buah parti politik tetapi enggan memberitahu kepada wartawan parti parti tersebut.

Ditanya samada Menteri Besar tersebut sedang berkhidmat di utara atau selatan tanahair, jawab Ezam Menteri Besar tersebut bukan dari utara ataupun selatan.

Seterusnya ditanya berapakah usia Menteri Besar bekenaan, Ezam menjawab bahawa Menteri Besar masih muda dan belum menjangkau usia 50an. Siapakah MB tersebut...??

CORRUPTION IS WORSENED IN MALAYSIA


Philippines, Thailand among most corrupt Asian economies: survey
news.my.msn.com

The Philippines, Thailand, Indonesia and China are among the most corrupt Asian economies, according to results of a regional poll of expatriate businessmen released Monday.

Singapore and Hong Kong retained their rankings as the cleanest economies, the Political and Economic Risk Consultancy (PERC) said.

The annual survey covers only 13 economies in Asia and excludes other countries notorious for corruption, such as Myanmar and Bangladesh.

Some 1,400 expatriates were polled in January and February this year, PERC said.

Corruption remains a problem in the region despite huge economic progress made over the years, with governments generally lacking the political will to tackle the problem, the Hong Kong-based PERC said.

"The Philippines is a sad case when it comes to corruption," the consultancy said in a summary report made available to AFP.

The Philippine situation is "probably no worse than in places like Indonesia and Thailand" but corruption has become politicised and is openly discussed in the media, unlike in authoritarian countries like China and Vietnam, it said.

The Philippines scored 9.0 out of a possible 10 points under a grading system used by PERC under which zero is the best score and 10 the worst.

As in the 2007 survey, Thailand remained the second most corrupt economy after the Philippines with a score of 8.0 after the military, which seized power in a coup in 2006, was seen to have failed to tackle the problem.

"The kingdom's economy has been marking time for two years while it sorts out political problems in which allegations of corruption figure prominently," said PERC.

Indonesia, which ranked behind Thailand with a score of 7.98, has made improvements under President Susilo Bambang Yudhoyono but the perception of the civil service as one prone to graft remains strong, said PERC.

"International ratings agencies might have improved Indonesia's foreign and domestic currency debt ratings recently, citing the government's efforts to tackle corruption... however, the problem is still very serious," said PERC.

Corruption is also perceived to have worsened in Malaysia, which scored 6.37 in the survey, worse than last year's grade of 6.25, but the country retained its number six ranking in the poll.

Malaysian Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's failure to carry out his promise to fight graft was one of the key reasons his ruling coalition suffered its worst ever results during last Saturday's elections, PERC said.

"A promise to fight corruption was the main campaign theme that won (Abdullah) a big increase in voter support in the last national elections (in 2004)," the consultancy said.


The pressure is now on Abdullah, who rejected pressure to step down despite the poll setback, to show he is serious about fighting corruption in his second term as prime minister, said PERC.


China's score worsened to 7.98 from 6.29 last year with corruption seen to be as widespread as ever despite Beijing's efforts to clamp down on it.

"The economy is growing so rapidly that even low-level officials are able to amass illicit fortunes.

"The penalties for getting caught might be draconian, but graft is so widespread and the potential rewards so great that people seem to be more than willing to take the risks."

Nizar appointed as Perak MBWak raden nak pesan pada MB Perak pulak: "JANGAN PAKAI BOTOX"

Biodata MB Perak

harakahdaily

Mengenali Menteri Besar Perak yang baru, Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, beliau dilahirkan pada 17 Mac 1957 di Kampung Air Hitam Labu, Kampar Perak. Beliau telah mendapat pendidikan awal di Kampar, kemudiaannya meneruskan persekolahan di Sekolah Menengah Anglo Chinese, Kampar.

Selepas itu menyambung pelajaranya di Sekolah Menengah Teknik, Persiaran Brash, Ipoh. Pada tahun 1972 beliau mengambil Advance Level (A Level) di Norwich City College Of Arts & Technology Norwich, Norfolk, England.

ImageBeliau merupakan lulusan Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Mekanikal dari University Of Aston di Brimingham, United Kingdom. Sekembalinya ke tanahair, beliau bekerja di beberapa agensi kerajaan termasuk Jabatan Kerja Raya bahagian bengkel dan kuari, Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA - Daya Urus), Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang.

Beliau berpengalaman luas dalam menjalankan beberapa projek besar negara. Antaranya Projek Dayabumi fasa 2 & 3 pada tahun 1983, projek Pusat Islam (BAHES, Jabatan Perdana Menteri (1984), projek Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu (1985), pengurusan bangunan-bangunan kerajaan dan swasta termasuk KOMTAR, Bangunan Persekutuan Gunasama, pusat membeli belah dan pengurusan semua lif di hospital Kerajaan Negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis sehingga kini.

Sebelum dilantik menjadi Menteri Besar beliau merupakan Pengarah Urusan di beberapa firma swasta. Di luar negara pula beliau banyak menjalankan beberapa projek di beberapa buah negara, antara di Birmingham, United Kingdom, Zug Switzerland, Miano Italy, Bangkok Thailand, Sdyney dan Goldcoast Australia, Doha Qatar dan Tehran, Iran.

Dalam bidang politik pula, beliau berkecimpung dengan PAS dengan memegang Ahli Jawatankuasa PAS kawasan Kampar (1999 - 2001). Beliau menjawat jawatan Yang Dipertua PAS kawasn Kampar (2001 hingga kini). Di peringkat PAS Negeri Perak, beliau memegang jawatan Bendahari PAS Negeri (2001- 2006), Setiausaha PAS Negeri (sebelum menjadi Menteri Besar Perak).

Walaupun beliau seorang yang berpendidikan tinggi tetapi beliau amat aktif dengan kegiatan masyarakat. Antaranya kuliah dan majlis ilmu di masjid-masjid dan surau-surau, ceramah motivasi pelajar dan institusi pengajian tinggi, menyampaikan khubah jumaat, bantuan kepada fakir miskin, mewakili PAS dalam program program kaum bukan Islam serta terlibat secara langsung dengan beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Beliau mempunyai lapan orang cahaya mata hasil perkongsian hidup bersama isterinya, Fatimah Taat. Anaknya pertama merupakan lulusan BA Syariah Universiti Mut'ah, Jordan. Anak kedua pula lulusan hafiz al-Quran di Universiti Mut'ah Jordan. Anak yang ketiga juga lulusan hafiz al-Quran dari Universisiti Damsyik, Syria dan Universiti Lebanon. Manakala anak yang ke empat hingga ke lapan sedang belajar di beberapa pelbagai institusi pendidikan dalam negeri.

Menurut Setiausaha Kerja PAS Perak, Khalilul Abdul Rahman, Nizar merupakan seorang yang pemurah dan mudah bergaul dengan masyarakat dan mengambil berat masalah kakitangan di bawahnya. "Jika ada kakitangannya yang menghadapi masalah, beliau akan cepat menyekesaikan masalah temasuk masalah kewangan," jelas Khalilul. "Sebagai ketua pejabat, beliau seorang yang peramah dengan orang ramai termasuk orang bawahannya dan beliau bersedia mendengar pandangan orang lain," ujar beliau.

Memperjuangkan hak dan kepentingan rakyat menjadi agenda perjuangannya, kerana itu beliau bergiat cergas di dalam Badan Bukan Kerajaan (NGO). Umpamanya Gabongan Pengguna Air Perak (GPAP).

Keistimewaan beliau, walaupun lulusan dari luar negeri beliau mampu mengajar (buka kitab) di masjid-masjid dan suara-surau.malah beliau sendiri mampu mengelenggarakan ibadah kurban termasuk penyembelihan bintang kurban.

Di samping itu Haji Nizar juga selain boleh berbahasa Inggeris, ia juga boleh berbahasa Cina dan Tamil. Inilah Menteri Besar yang dikehendaki oleh rakyat, mampu mentadbir, berwibawa dan mempunyai pengetahuan agama dan boleh membaca khutbah jumaat. Perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah yang memilih Mohammad Nizar sebagai Menteri Besar Perak memang tepat, oleh itu semua pihak perlu akur dengan keputusan yang dibuat oleh Sultan Perak. - mr

MAT TYSON MARAH ...

DAP BIADAP - Kata Mat Tyson
utusan

KUALA LUMPUR 13 Mac – Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib menyifatkan arahan DAP supaya wakil rakyatnya di Perak memulaukan majlis angkat sumpah pelantikan Menteri Besar, sebagai sungguh biadap dan kurang ajar.

Beliau berkata, DAP perlu ingat bahawa majlis tersebut adalah sebahagian daripada adat istiadat Kesultanan Perak yang bermakna jika tidak menghormatinya, maka ia menjadi satu penghinaan kepada institusi raja-raja Melayu.

DAP malam tadi mengarahkan kesemua 18 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu di Perak memulaukan majlis angkat sumpah jawatan Menteri Besar, petang ini.

Tindakan itu diambil berikutan keputusan Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah, semalam, yang memilih ADUN Pasir Panjang merangkap Setiausaha Perhubungan Pas negeri, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, sebagai Menteri Besar Perak ke-10.
Alkisah ... disebuah kampung terdapat dua orang JANDA. Seorang bernama 'si Pongah' dan yang seorang lagi 'wati Karan'. Masing masing berumur lebih kurang 46 tahun dan masih 'ranggi'. Duduk bersebelahan rumah di Batang berjuntai. Satu hari 'si Pongah' yang pakai skit pendek berselisih ketika keluar rumah dan terpandang 'wati Karan' memakai kain belah sampai peha. Maka 'si Pongah' pun tegur .... "Wati, kain kau tu belah sampai peha" Dan Wati pun jawab, "Pongah... kau pun apa kurangnya pakai skirt pendek , sampai nampak underwear warna merah jambu, berbintik hitam, kendur nak terlondeh" Sejak itu kedua dua wanita itu tidak lagi bertegur sampai sekarang.

Kesimpulannya, Mat Taib .... jangan lah nak bercerita tentang perihal orang lain kecuali diri tu betul betul bersih dan jujur menghormati Sultan. Kalau Kit Siang tu berbangsa melayu, tak per la juga. Tapi kalau orang Melayu sendiri pun tak tahu undang undang istana dan melarikan anak dara sultan, rasanya tak baik lah kalau nak tegur orang lain. Biar lah orang yang bersih dari perkara ini yang bercerita. Tyson..... kau duduk diam diam kat tepi pintu. Jangan campur orang tua nak bercerita.

BAPA INI MARAH PADA GURU

Letter To Editor
mysinchew

The people have spoken but the little napoleans have not and are still not willing to listen. This morning (12 Mar) my daughter went to school to get her SPM results at Sekolah Menengah Kebangsaan Melawati in KL. She was told by the headmistress Jamsiah Bt Talib that she,together with all the other students must be in full school uniform before she can get her results.

The day before students coming to receive their STPM results from as far away as Rawang were asked to return home and to come back again in their school uniforms. No prior notice was given to the students or the parents before this.

This is extremely high handed behaviour. The ex form five students have left the school, their Sijil Perhentian have been given to them. They are no longer secondary school students. Why must they then still wear their former school uniforms. Some of have given their school uniforms away to their friends. Mine daughter included. Incidentally my daughter is already a university college student.

When I talked to her she claimed that no directive was given for the students to come in their uniforms. The big banner hung on the main school gates say otherwise. See picture enclosed. She claimed that she only wants students to come to collect their results properly attired. She does not allow young people 'indecently dressed to come to school to collect their results.' What is the definition of indecently dressed? And what and who gives her the authority to be the moral police of young people who are no longer their students?

Her fears are baseless. From my observation all the students were properly attired. (By Anak Malaysia)

No2umnO - Bapa seorang pelajar ni tak setuju dengan tindakan sekolah yang mengenakan undang undang berpakaian lengkap persekolah ketika ambil keputusan. Hmmmm..... susah ni. Aku tak tau nak komen. Ku serahkan kepada korang semua untuk memberikan komen. Siapa nak datang rumah wak, kena ikut cara tuan rumah. Kalau tak mahu ikut .... jangan datang. Kalau nak main golf, kena pakai smart, baju masuk dalam (tuck in) dan pakai kasut golf, kalau pakai compang campeng, pakai selipar.....jangan main golf. Itu hint dari wak. Sekarang korang punya giliran.

Malacca To Punish The Rakyat ?

renaissancedotcom

This morning while reading the newspaper, I was shocked to read this headline :

Mohd Ali: I have to rethink Malacca city plans

Newly sworn-in Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Mohd Rustam said :

“We wanted to develop it further but the rakyat is not so interested. If there are new things (projects), maybe I have to think twice. I had a vision to brighten and liven up the city but this drive (semangat) may be disrupted now.”

source : thestar

I find it quite apalling that the CM would give a statement as blatant as punishing the people for voting against BN in the PRU 2008. Eventhough the constituencies are represented by Barisan Rakyat, but more than a third of the voters voted for BN. But whatever the statistics shows, they will still receive collective punishment for losing their constituency to Barisan Rakyat.

The affected constituencies are :

1. P138 - Kota Melaka - 84,805 voters
2. N15 - Bachang - 23,153 voters
3. N16 - Ayer Keroh - 24,504 voters
4. N19 - Kesidang - 16,472 voters
5. N20 - Kota Laksamana - 18,930 voters

Eventhough this piece of news is from yesterday, but this issue has been nagging me for quite a while. Kelantanese has been the receiving end of this collective punishment for the past 18 years. How much money has been given to the Kelantan state government since the state was taken over by PAS ? Doesn’t the people of Kelantan also pay their taxes ? Why are they deprived of their share of fund from the Federal Government ?

Now that Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor and Kuala Lumpur are under Barisan Rakyat, are the people of these states will also be at the receiving end of this collective punishment ?

Wawancara DSAI & Lim Kit Siang di Al-Jazeera

anwaribrahimblog.com

Al-Jazeera akan menyiarkan wawancara dengan DSAI dan Lim Kit Siang di saluran Astro 513, pada waktu-waktu berikut:

13/3
8:30 AM
1:00 PM
6:00 PM

14/3
3:00 AM

Gambar-gambar dari wawancara:

dsc_9301.jpg

dsc_9308.jpg

dsc_9326.jpg

dsc_9232.jpg

dsc_9362.jpg

Khalid akan angkat sumpah MB Selangor jam 3.00 petang ini


harakahdaily

KUALA LUMPUR, 13 MAC (Hrkh) - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj akan memperkenankan pelantikan Menteri Besar Selangor baru, Tan Sri Khalid Ibrahim daripada Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) selepas menemui semua pemimpin parti DAP, PAS dan KeADILan yang berjaya membentuk kerajaan campuran.

Majlis angkat sumpah Menteri Besar serta barisan exco akan dijalankan pada jam 3 petang ini di Istana Bukit Kayangan, Shah Alam.

Salah seorang nama yang disebut-sebut sebagai Timbalan Menteri Besar, Dato' Dr Hasan Ali berkata majlis tersebut dijangka akan diadakan pada masa dan tempat yang telah ditetapkan, manakala komposisi pembahagian exco akan diumumkan nanti.

Terdahulu sebelum ini, Sultan Selangor yang dimaklumkan melalui setiausaha sulitnya, Dato' Lela Bakti meminta wakil parti PAS dan DAP agar datang menghadap secara berasingan pada 11 Mac selepas pertemuan dengan Khalid sehari sebelumnya.

Berikutan pencapaian memberangsangkan KeADILan dengan 15 kerusi, DAP 13 kerusi dan PAS 8 kerusi, pakatan tersebut berjaya membentuk kerajaan baru setelah berjaya menumbangkan kerajaan Umno-BN pada pilihan raya umum ke-12, 8 Mac lalu./wann

Istana 'Murka' Idris

buletinonline.net

Terengganu akan mendapat Menteri Besar yang baru apabila Datuk Seri Idris Jusoh ‘tidak diperkenan’ oleh pihak istana untuk memegang jawatan itu bagi penggal kedua.

http://buletinonline.net/images/berita5/tuankumaziah.gif

Demikian dilaporkan oleh akhbar media perdana hari ini. Akhbar tersebut memetik sumber Istana Terengganu yang mengesahkan sehingga hari ini Idris tidak mendapat ‘restu’ untuk meneruskan tugas tersebut walaupun beliau berjaya mengetuai Barisan Nasional (BN) Terengganu memperoleh kemenangan majoriti dua pertiga dalam Pilihan Raya Umum Ke-12.

http://buletinonline.net/images/berita5/sultanmurka.gif

Sumber Istana juga menyebut bahawa usaha sedang dilakukan untuk mengenal pasti calon untuk menerajui kerajaan negeri, namun setakat ini nama-nama yang difikirkan sesuai belum diterima oleh pihak istana.

‘‘Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Negeri Terengganu Bab Kedua menyebut pelantikan Menteri Besar hendaklah terdiri daripada seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).
‘‘Yang ditekankan di sini bukanlah mereka yang mengetuai parti yang memenangi pilihan raya tetapi mana-mana seorang ADUN yang pada fikiran Sultan Terengganu boleh mendapat kepercayaan ahli-ahli dewan yang mewakili rakyat negeri ini,” kata sumber tersebut.

Jurucakap itu berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Idris semalam yang menyerahkan kepada pihak istana untuk menentukan tarikh istiadat mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar serta kedudukan beliau sama ada dipilih semula atau tidak memegang jawatan itu.

Kedudukan Idris menimbulkan tanda tanya apabila istiadat angkat sumpah jawatan Menteri Besar dan ahli Exco kerajaan negeri yang sepatutnya berlangsung pagi kelmarin di Istana Maziah di sini dibatalkan.

Mengulas lanjut, sumber istana itu berkata, Sultan Terengganu sebenarnya bukan melibatkan diri baginda dengan politik sehingga melampaui sempadan, namun apa yang baginda mahu ialah kepentingan dan kesejahteraan rakyat mendapat pembelaan.

Sumber itu menafikan pihak istana campur tangan berhubung pelantikan menteri besar yang baru. Katanya, terpulang kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk menentukannya.

‘‘Pihak istana sebenarnya tidak campur tangan dalam pemilihan menteri besar, cuma istana mahu mereka yang menjadi menteri besar adalah mereka yang benar- benar diterima oleh rakyat.

‘‘Istana juga mahu mereka yang menjadi Menteri Besar berkemampuan untuk membawa kesejahteraan, kemakmuran dan perpaduan di kalangan rakyat,” kata sumber tersebut lagi.

Kenyataan tersebut mengesahkan ‘desas-desus’ selama ini bahawa Tuanku Sultan ‘murka’ kepada Idris. Tindak-tanduk Idris sebagai ketua kerajaan selama ini banyak diperkatakan dan tidak diterima oleh rakyat jelata. Pernah seorang pengunjung Buletin Online memberitahu dia telah menghantar surat kepada Tuanku, memperihalkan kepada Tuanku, tentang ‘fe’el’ perangai Idris.

http://buletinonline.net/images/berita5/tuankutti.gifBuletin Online juga pernah memaparkan didalam kolum minda editor, salah satu insiden yang menyebabkan Tuanku Sultan Mizan murka kepada Idris. Ia adalah perihal berkaitan penggunaan logo Majlis Bandaraya Kuala Terengganu(MBKT). Kerajaan Terengganu telah memilih logo yang menggunakan ‘lingkaran bunga padi’ sebagai pemenang bagi pertandingan mencipta logo MBKT dan menggunakan logo tersebut tanpa merujuk kepada pihak Tuanku. Sedangkan ‘lingkaran bunga padi’ digunakan dalam ‘personal standard’ atau bendera peribadi Tuanku.

Selain dari itu sikap ‘gelojoh’ Idris juga mungkin menjadi sebab mengapa pihak Istana tidak perkenan dengan beliau. Ramai yang mengetahui dan menghebohkan bahawa Tuanku Sultan juga menjadi ‘murka’ terhadap pelancaran dan perasmian Taman Tamadun Islam yang telah berlangsung pada pada 3 Februari lalu.

Perasmian taman tema yang memakan belanja ratusan juta ringgit duit rakyat itu sepatutnya hanya sebagai satu acara tunggal sahaja, namun kerana inginkan publisiti berganda, Idris membelanjakan RM15 juta pula wang rakyat untuk dua majlis perasmian.

Perasmian taman tema dan perasmian ‘masjid’ dbuat sebagai dua acara yang berasingan. Menjadi suatu perkara yang agak ‘mencemar duli’ apabila Tuanku Sultan Mizan diminta untuk merasmikan ‘masjid’, namun ruapa-rupanya taraf ‘masjid’ Kristal hanyalah sebuah surau sahaja! Tidak layak didirikan solat Jumaat didalamnya.

http://buletinonline.net/images/berita5/tuankukhatam.gifBuletin Online juga melihat Idris selaku ketua kerajaan negeri telah menyalahgunakan kedudukan tuanku sebagai Sultan dan Yang Dipertuan Negeri Terengganu. Sikap Idris yang gemarkan ‘publisiti murahan’ dengan tujuan mengaburi pandangan rakyat terhadap kerajaan telah menyalahgunakan wajah-wajah dan batang tubuh Tuanku, menjadi penghias papan tanda besar ‘billboard’.
Penggunaan Tuanku sebagai propaganda, dengan secara sengaja dan keterlaluan , mengambil kesempatan diatas keterlibatan Tuanku dalam acara atau majlis yang dianjurkan oleh kerajaan negeri, dikatakan juga adalah idea dari bekas Menteri Besar Terengganu itu.

SABO YEOP SABO !!!

Semuanya sudah selesai. Biarkan upacara berjalan lancar.

"Polis akan mengambil tindakan ke atas mereka yang mengadakan perhimpunan di mana juga kerana ia akan mendatangkan keadaan yang tidak baik," katanya ketika dihubungi Bernama di pejabatnya hari ini.

Beliau mengulas mengenai SMS yang menyeru orang Melayu menyertai perhimpunan raksasa di Istana Iskandariah bagi menyatakan bantahan terhadap DAP 'kerana mencabar ketuanan Melayu'.

Zulkefli berkata mereka yang menyebar SMS tersebut juga akan diambil tindakan.

AL-FATIHAH.. PAK LAH MENINGGAL DUNIA.

MELAKA 10 Mac -Kanak-kanak dikenali Pak Lah meninggal Kanak-kanak lelaki yang namanya sama seperti PerdanaMenteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, meninggal dunia akibatpenyakit leukemia di Hospital Melaka hari ini.

Abdullah Ahmad Badawi, 9, meninggal dunia pada pukul 8.50 pagi selepas menderita penyakit tersebut sejak dua tahun lalu.


Bapanya, Abdul Rahman Mahmud, 44, berkata, dia reda dengan kehendak Allah yang lebih menyayangi anaknya itu yang lebih mesra denganpanggilan Pak Lah setelah pelbagai usaha dilakukan untuk mengubatinya.

''Alhamdulillah, dua minggu lalu, saya sempat penuhi semua permintaan arwah untuk berjumpa dengan semua keluarga yang rapat dengannya termasuk membelikannya sebuah kereta kawalan jauh,'' katanya kepada para pemberita di rumahnya di Taman Jaya, Padang Temu di sini hari ini.

Kanak-kanak itu yang merupakan anak ke-10 daripada 11 adik beradik meninggal dunia di sisi ibu bapa dan adik beradiknya yang juga memiliki nama menyerupai nama pemimpin negara iaitu kakaknya, Siti Rafidah, 13,dan adiknya Mahathir Mohamad, lima tahun.

Adik beradiknya yang lain ialah Siti Maisara, 24; Mohd. Al Hafiz,22; Siti Nurul Aini, 21; Mohd. Al Najib, 19; Mohd Al Arif, 18; SitiHajirah, 17; Muhammad Al Bunyamin, 15, Mohd. Al Azim, 13 dan Azaharem,6.

Menurut Abdul Rahman, anaknya itu mulai sakit teruk awal Februari lalu dan sempat menjalani rawatan di sebuah hospital swasta di SubangJaya.

''Sebaik saja dia pulang ke sini, dia sempat tinggal dua hari sajadi rumah sebelum diserang demam dan dimasukkan ke wad di HospitalMelaka selama 16 hari dan meninggal dunia pagi ini," katanya. Sementara itu, abang Abdullah, Al Azim berkata, sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir pagi ini, adiknya sempat berbisikdi telinganya mengatakan sesuatu.

''Sedang saya duduk di sisinya, tiba-tiba dia tarik saya dan berbisik sambil menunjukkan tangan ke atas mengatakan dia nampak sesuatu. Saya hanya mampu menganggukkan kepala sebelum dia terdiam dan tersenyum melihat saya," katanya.

Jiran arwah, Mohd. Husaini Hussin, 16, berkata, dia sedih dengan kehilangan seorang kawan yang ceria dan suka berkawan semasa arwah masih sihat.

''Kami semua sangat sedih dengan kehilangannya apatah lagi dia merupakan pemain kompang termuda di taman ini. Selepas ini kami semua pasti merinduinya terutama apabila berkumpul bermain kompang setiap kali ada majlis kenduri atau keraian," katanya.

Seorang rakannya, Mohd. Sazlie Salleh berkata, dia pasti akan terasa sunyi kerana sebelum ini sering bergurau dengan Abdullah yang pintar kerana pandai bertutur bahasa Cina dan Inggeris dengan baik. ''Dia juga pandai baca surat khabar dengan lancar walaupun hanya sempat sekolah setakat darjah satu," katanya.

Voters turn on Malaysia's old guard

MELAYU JATUH ....... KERANA KHAIRY

"Saya ingin bertanya kepada DAP kaum manakah yang telah menjadi lebih miskin kerana DEB.

"Saya ingin juga memberi peringatan kepada kerajaan Negeri Pulau Pinang supaya jangan menimbulkan keadaan di mana ketegangan antara kaum boleh berlaku," tegas Abdullah yang juga Ketua Perhubungan Umno Pulau Pinang.

Beliau berkata kerajaan baru negeri Pulau Pinang tidak harus meminggirkan orang Melayu, yang merupakan kaum minoriti di Pulau Pinang dan kumpulan minoriti yang lain seperti kaum India.

"Jangan pinggirkan orang Melayu dan kumpulan minoriti seperti orang India. Saya ingin bertanya kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng apakah rancangan DAP untuk membantu orang Melayu," kata Dollah Badawi.
Bila baca berita ini, hati wak bertanya. Apa yang dollah cuba katakan adalah 'jangan pinggir bangsa melayu'. Berapa ramai agaknya Melayu di pulau pinang yang berjaya sejak pemerintahan UMNO dan BN selama ini. Yang kaya adalah bangsa Cina dan Mamak. Melayu duduk di pinggir kota mengharap kerja makan gaji dan bertani. Kalau benar benar Dollah nak jadi hero, lama dah Melayu bangun di sana kerana berapa lama dah Dollah jadi menteri? Dia pun orang sana.

Biar apa pun yang dollah katakan, tiada siapa lagi yang percaya. Berkokok macam mana pun tak kan merubah persepsi rakyat tentang UMNO dan perjuangannya.

Nasib baik bukan PATRICK Lim yang jadi menteri. Kalau Patrik LIM mungkin Dollah tak cakap sepatah pun. Dah la Dollah.....buat buat lah berehat. Melayu jatuh kerana UMNO, UMNO jatuh kerana Dollah dan Dollah jatuh kerana Khairy. Tak der siapa yang boleh ubah hakikat ini.

LET'S ALL TAKE A BREAK ... Lim Apologized

http://teresakok.com/wp-content/IMGP3239a.JPG

Lim apologises, DAP reps to attend ceremony

Malaysiakini

The crisis which developed yesterday over the appointment of a PAS menteri besar in a DAP-led Perak state assembly seemed to have been resolved today.

DAP stalwart Lim Kit Siang who rejected the appointment of a PAS candidate today apologised for any offence caused to the Perak royalty over his statement.

“My three-paragraph statement at 7pm last night that the DAP central executive committee emergency meeting on March 9 had not given approval for a PAS mentri besar to head a Perak coalition state government was not made out of disrespect to the Perak sultan and regent, both whom I have always held in the highest regard and I apologise for any offence caused," he said.

“The statement was on the party position at the time. There have been further discussions and developments on the matter in the hours after the statement. Announcements of the latest position will be made.”

This was immediately followed by state DAP chairperson and Sitiawan state assemblyperson Ngeh Khoo Ham who told Malaysiakini that whatever misunderstanding that occurred over the matter has been clarified.

He also said that all DAP elected representatives will attend the swearing in ceremony before the Sultan of Perak in Kuala Kangsar today at 4pm.


Yesterday, just hours after the Regent of Perak agreed to the appointment of Pasir Panjang state assemblyperson and Perak PAS secretary Mohamad Nizar Jamaludin as the menteri besar, DAP leader Lim Kit Siang threw a spanner in the works, stating that his party had not approved to the appointment.

Lim said that the party had only agreed to the appointment of a menteri besar from either the DAP or the PKR.

He also said that all 18 DAP state representatives would stay away from the swearing-in ceremony for Perak mentri besar scheduled tomorrow.

Ngeh and PKR’s Behrang assemblyperson Jamaluddin Mohd Radzi were the other two candidates who were in the running for the menteri besar post.

Palace released letter

Yesterday, after meeting the regent, Nizar, Ngeh and Jamaluddin told reporters that the regent had agreed with the appointment of Nizar as the menteri besar and that Ngeh would be the deputy menteri besar (1) and an Indian candidate from PKR to be the second deputy menteri besar.

Late last night, soon after Lim's statement was released, the Perak palace released the letter which stated that all three parties, including the DAP, had agreed to the decision of the sultan.

Ngeh’s clarification today comes as a welcome relief to some who were worried that Lim’s stand would cause severe rift among the opposition not just in Perak but nationwide.

Of a total of 59 state seats, DAP controls 18 seats while PKR has seven and PAS six, making a total of 31. The remaining 28 are in the hands of BN.

"MB BARU AKU" - RADENJOWOHah .... ini dia MB baru aku. Radenjowo nak pesan sikit ....."Tok .... Jangan guna botox"
imej: klpos

MESSAGE DARI CHEGUBARD


Selepas sengit di Parlimen Rembau, "Saya terus di sini"
Badrul Hisham Shaharin
harakahdaily

Malam keputusan Pilihanraya Umum ke-12 (PRU-12) saya seolah hilang punca. Melalui kiraan pantas iaitu maklumat dari semua ajen kiraan undi saluran / peti undi KeADILan mendahului kira kira 100 undi. Namun angka yang diterima bukan angka rasmi.

Ramai ketua pusat mengundi pula menafikan hak agen kiraan undi keADILan mendapat salinan borang 14. Selepas maghrib suasana di Pusat Penjumlahan di Dewan Merdeka, Rembau agak tak tentu arah. Saya mengambil keputusan untuk terus berada di Bilik Gerakan keADILan Parlimen Rembau (lima minit dari Pusat Penjumlahan) untuk monitor keputusan yang masuk dan cuba menghubungi semula semua agen pengiraan undi untuk menghantar borang 14 ke bilik gerakan.

Saya menghantar tiga orang untuk memasuki dewan, malangnya cuma Rozmal, agen calon sahaja yang dibenarkan masuk. Bayangkan dalam keadaan ratusan penyokong Bn di dalam dewan, apa yang Rozmal seorang mampu lakukan. Sekitar jam 9.00 malam saya sudah merasakan sesuatu yang buruk akan berlaku. Rozmal yang saya hubungi melalui telefon seperti hilang punca. Dia mengatakan kemungkinan kiraan semula (dia juga tidak pasti) tetapi semua berlaku dengan pantas. Jam 10.15 malam dua peti undi di bawa masuk, dan lima minit selepas itu terus calon BN parlimen Rembau di isytiharkan menang dengan majoriti 5,000 lebih.

Semenjak peristiwa itu saya mendapat ratusan panggilan telefon dari teman dan wartawan yang ingin mengetahui apa sebenarnya terjadi. Maka semalam saya menganggil sidang media di SCAH, KL.

Saya istiharkan PRU-12 ini merupakan PRU paling kotor dan Rembau merupakan yang terkotor. Media, agensi kerajaan diperkuda secukupnya demi menjamin kemenangan BN. Di Rembau contohnya Pengurus Pilihanraya yang juga Pegawai Daerah Rembau serta 'team'nya sendiri terpaksa tunduk kepada menantu Abdullah dan menekan lawan Bn.

Begitu banyak majlis kerajaan, peruntukan kerajaan dan premis/kawasan milik kerajaan dipergunakan oleh jentera Bn demi memastikan menantu Pm menang. Tuan Rawi, pegawai daerah Rembau ketika saya hubungi melalui telefon bertanyakan kenapa menantu Abdullah boleh menggunakan kemudahan kerajaan tetapi saya dinafikan hak untuk menyewa padang Rembau?

Beliau menyatakan meluluskan atau tidak itu kuasanya... dan dia sudah membuat keputusan untuk tidak membenarkan calon lawan menantu PM menggunakan padang dan dia juga punya kuasa untuk membenarkan menantu PM menggunakan padang Rembau..katanya menantu PM lain dia Bn...selepas ditanya mengenai saya juga membayar deposit pilihanraya seperti menantu Pm dan selaku pegawai yang menjalankan tugas SPR dan makan gaji yang dibayar oleh rakyat dia harus bertindak adil...dia meletakkan telefon !!!

Kejadian kedua ialah apabila banyak aduan yang saya buat seperti bahan kempen hilang, terbakar...penggunaan bendera Umno yang tidak bertanding Pilihanraya...dan banyak lagi tidak dilayan walaupun telah berkali - kali membuat aduan ke Bilik Gerakan SPR Rembau (pejabat Daerah)...saya telah menelefon ke Bilik Gerakan SPR tetapi malangnya saya ditengking oleh A.D.O Rembau dan mengugut untuk mengambil tindakan ke atas saya kerana mengganggu pegawai awam.

Saya terus mencabar beliau jika anak jantan sila ambil tindakan undang undang .... dia mengatakan "dengan awak dengan Anwar Ibrahim boleh jalan.." .... saya hilang sabar dan terus mengatakan Kamu memang anjing BN dan meletakkan telefon...saya tahu penggunaan perkataan anjing itu melampau...di sini saya memohon maaf tetapi beliau juga harus mengakui tindakan beliau yang gagal memastikan pilihanraya di P131 berjalan secara adil.

Rembau telah melalui 12 kali Pilihanraya Umum. Ramai orang 'lama' di Rembau sendiri mengakui bahawa dia tidak pernah tengok pilihanraya yang sekotor ini dengan pelibatan gangster. Saya mengalami kerugian tidak kurang RM20,000 kerana banner, bendera dan poster yang hilang, dicuri, dirosakkan dan dibakar.

Kegiatan kekasaran seperti menahan atau menghalang atau mengasari petugas pilihanraya juga wujud. Seorang yang mengaku Eksekutif kempen Khairy (putih, gebu, berjanggut) yang dipercayai bukan 'budak tempatan' sering kali cuba membuat kecoh dalam kempen individu saya. Contohnya di Masjid Rembau selepas solat jumaat saya di serbu dan dituduh berkempen menggunakan masjid. Saya tidak mempedulikan 'tentera berbayar' menantu PM ini dan terus bersalaman melayan jemaah.

Mujur kawalan keselamatan calon berjaya membawa 'tentera berbayar Khairy ini jauh dari saya. Sekali lagi 'tentera berbayar yang sama' dengan kumpulanya cuba menyerbu saya di Masjid Paroi. Kali ini mengugut dengan menuding jari dan mengatakan siap kau !!! sekali lagi kumpulan pengacau upahan Khairy ini berjaya dikuis jauh dari saya.

Kejadian kedua terjadi terhadap calon keADILan DUN Rantau dalam Parlimen Rembau. sekitar 2.00 pagi 5 hari sebelum pembuangan undi, rumah beliau di Rantau telah di kelilingkan dengan bendera BN/Umno tetapi dengan keberanian wanita lebih 50 tahun ini sendiri keluar dan menanggalkan bendera BN/Umno yang menceroboh tanah beliau dan memasukkan dalam plastik hitam.

Mungkin tidak puas hati dengan keberanian Aisah Lamsah, sekumpulan besar petugas Bn telah mengepung rumah beliau dan meletakkan lebih banyak bendera, poster, flag line Bn di sekitar tanah rumah Puan Aisah. Laporan polis dibuat tetapi sehingga kini tiada tindakan.

Kejadian pendokong Parti Mahasiswa Negara yang hadir untuk bertemu orang kampung juga perlu diberikan perhatian. Anak - anak muda ini turun ke Rembau untuk merancakkan lagi kempen PRU-12. Namun ketika kira kira 10 orang dari mereka ingin memasuki kampung Gadong, meeka dihalang gangster Umno secara kasar. Polis yang dipanggil cuma mampu menasihatkan agar kami akur dengan gangster Umno itu. Malah kebetulkan ketika itu telah masuk waktu solat, kumpulan kami yang hendak solat di Surau Kampung itu juga dihalang bersolat.

Hari yang sama di kawasan Rumah Rakyat Astana Raja, saya diserbu oleh Ketua Wanita Umno kawasan itu yang menjerit - jerit seperti orang gila mengakatan saya tak boleh masuk kerana ini kawasan Umno. Ramai penduduk keluar untuk melihat apa yang berlaku...ramai antara mereka yang datang dan menyatakan sokongan kepada saya sambil berkata...biasalah itulah akibat menantu Pm datang bertanding sini...akak tu dah terbayang nak jadi setiausaha menteri kut...

Hari yang sama sekumpulan petugas kempen keADILan di Kampung Semin dihalang perjalanan kenderaannya oleh kereta waja WMJ 8327 warna kelabu, dan diugut supaya berhenti kempen atau nyawa melayang.

Sekumpulan anak muda yang menamakan diri mereka GERAK Mahasiswa yang hadir ke Rembau kerana menyampaikan manisfesto GERAK yang berbunyi tolak calon rasuah. Manifesto ini dihantar ke semua bilik gerakan parti politik termasuk keADILan, BN dan PAS. Malangnya petugas GERAK Mahasiswa ini telah diambil kad pengenalanya dan mereka di iring keluar dari kawasan Parlimen Rembau oleh petugas BN.

Dari aspek senarai pemilih sendiri sejak dari awal sememangnya disedari kotor. Ini membuktikan SPR sudah sedia memenangkan menantu Pm. Saya sendiri telah membuat laporan polis mengenai wujudnya ratusan pengundi ragu iaitu mereka yang dibawah umur dan berumur lebih 150 tahun. Saya juga membuat laporan polis kerana 'layanan istemewa' SPR yang dengan pantas menukar status menantu PM dari pengundi di Lembah Pantai menjadi pengundi di Gadong Rembau.

Walaupun sebelum itu hanya dua hingga tiga bulan sebelum itu dia pengundi berdaftar di Wilayah Persekutuan berdasarkan carian SPR. Bukan itu sahaja Jabatan Pendaftaran juga begitu pantas membuatkan MyKadnya yang beralamat di Gadong.

laporan penuh hari pengundian akan disiapkan pada 13 Mac ini dan akan dihantar ke kumpulan peguam untuk meneruskan tindakan bantahan. Antara kejadian yang dilaporkan ialah pemberian wang secara terbuka, dua nama sama tetapi kad pengalan berbeza (berbeza 3bulan lahir) dalam alamat rumah yang sama didapati mengundi, pengundi dibenar mengundi tanpa membawa kad pengenalan, kejadian pukul, kejadian datang mengundi tetapi nama sudah diundikan dan banyak lagi kejadian pelanggaran undang undang berlaku.

Semalam 9.30 malam saya hadir mesyuarat bersama jentera di Pejabat Gerakan PRU keADILan Rembau. Tak sangka ramai yang hadir, semua tidak mengakui kemenangan 'tipu daya' BN, mereka mendesak tindakan lanjut diambil.

Semalam juga ramai yang berikrar untuk tetap meneruskan gerak kerja bukan seperti kebiasaan selepas pilihanraya terus senyap. Mereka meminta saya terus membuka Bilik Gerakan PRU untuk dijadikan pusat khidmat. Saya hanya mampu menyatakan InsyaAllah kerana sedang usaha berkira dan mencari perbelanjaan operasi sekurang kurangnya sehingga PRU 13.

Namun saya ingin merakamkan terima kasih kepada semua. Memang rakyat belum menang kerana kemenangan kita dinafikan dengan tipu daya tetapi saya janji akan terus berjuang. Semua dijemput datang ke Kenduri Perdana Rakyat 15 Mac 2008, 8 malam di depan Pusat Gerakan PRU 12 keADILan Rembau (belakang Pej. Daerah Rembau)./wann

Penulis, Badrul Hisham ialah AMT KeADILan yang bertanding di Parlimen Rembau menentang Menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin.

Mohd Sabu Bakal Dilantik Senator?NAIB Presiden PAS, Haji Mohd Sabu dijangka akan dilantik Senator bagi menjenamakan semula perbahasan dalam Sidang Dewan Negara yang dilihat tidak proaktif dan dingin selama ini.

Beliau yang dianggap "ayam tambatan PAS" tewas di Parlimen Kuala Terengganu ditangan penyandang kerusi itu, Datuk Razali Ismail pada pilihan raya Sabtu lalu.

Menurut sumber, PAS Pusat akan mengutarakan cadangan kepada dua negeri, Kedah dan Kelantan yang dikuasai PAS sepenuhnya untuk memikirkan pencalonan bagi mengisi koata lantikan Senator tersebut.

Setelah Kedah jatuh ketangan PAS, koata lantikan Senator kini berjumlah empat orang bersama koata Kelantan. Ini memberikan nafaz lega bagi PAS menghantar tokoh-tokoh berkalibernya ke Dewan Negara.

Dewan Negara yang dulunya dianggap sebagai lesu dengan perbahasan yang hambar, pastinya gamat dan hidup sekiranya perbahasan sihat, panas dan segar menguasai dewan itu.

Antara pimpinan tertinggi PAS yang tewas selain Mohd Sabu dan boleh dilantik Senator termasuklah Ustaz Idris Ahmad (AJK PAS Pusat yang tewas di Jerlun), Ustazah Nuridah Mohd Salleh (Ketua Muslimat PAS Pusat yang tewas di Dun Tahan) dan Mohd Hanifa Maidin (AJK PAS Pusat yang tewas di Tanjung Karang).

Bagaimanapun, menurut sumber ia bergantung kepada persetujuan Kedah dan Kelantan. Namun, secara umumnya, langkah tersebut (menghantar tokoh-tokoh besar ke Dewan Negara) dianggap proaktif dan bakal memberikan impak besar terhadap PAS.

Kehadiran Mohd Sabu dan rakan-rakan diyakini akan menjadikan Dewan Negara suatu tempat yang efisyen dalam membahaskan apa sahaja demi kepentingan rakyat di negara ini.


TMJ: sanggahtoksago.com

Posting terkini

Blog Archive