KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Dec 22, 2007

ISA sedang mencari mangsa!!!

Kulasegaran: Lebih ramai pemimpin politik, aktivis dijangka ditahan
Khairil Zhafri Dec 22, 07 5:45pm

Ahli Parlimen Ipoh Barat yang juga Naib Presiden DAP, M Kulasegaran meramalkan lebih ramai pemimpin politik dan aktivis sosial akan ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang membenarkan penahanan tanpa bicara.

Bercakap dalam satu forum di ibunegara semalam, beliau menjangka pihak berkuasa akan melancarkan gerakan penahanan itu, sepertimana Operasi Lalang pada 1987.

Operasi Lalang, yang dilancarkan oleh kerajaan pada 27 Oktober 1987, menyaksikan 119 pemimpin pembangkang dan aktivis sosial, termasuk beberapa pemimpin tertinggi DAP, termasuk Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung, Lim Guan Eng.

Kulasegaran berkata beliau mempunyai maklumat yang boleh dipercayai bahawa kerajaan akan menggunakan ISA untuk membuat tangkapan susulan selepas penahanan lima pemimpin Hindraf baru-baru ini.

Bila ditanya siapakah dalam senarai tersebut, Kulasegaran berkata, beliau percaya mereka termasuk diri beliau dan pemimpin DAP, A Sivaresan.Kulasegaran dan Sivanesan turut memainkan peranan penting dalam Hindraf. Pergerakan itu telah menganjurkan demonstrasi untuk mengetengahkan kemunduran masyarakat India di Malaysia.

Demonstrasi anjuran Hindraf di Kuala Lumpur pada 25 November lalu telah disertai oleh kira-kira 30,000 orang. Lima pemimpin Hindraf kemudiannya ditahan selama dua tahun di bawah ISA di pusat tahanan Kamunting.Kulasegaran bercakap dalam forum anjuran DAP di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor malam tadi, yang dihadiri lebih 600 orang.

'Jadikan isu p'raya'

Kulasegaran berkata, ISA mempunyai dua tujuan untuk parti memerintah - satu untuk menakut-nakutkan rakyat dan satu lagi untuk mengancam pemimpin pembangkang dan aktivis daripada bersuara.

Menurutnya, pilihanraya umum akan datang merupakan peluang yang baik untuk membawa perubahan di negara ini.

Sambil menegaskan pentingnya kuasa wanita, Kulasegaran mengakhir ucapannya dengan berkata "wanita merupakan kekuatan sebenar di negara ini", dan disambut dengan tepukan gemuruh para hadirin.

Sementara itu, seorang lagi ahli panel, aktivis dan peguam Haris Ibrahim, turut menyentuh dengan ISA.

Beliau menegaskan bahawa ISA adalah satu undang-undang yang boleh disalahgunakan.

Memetik laporan Malaysiakini mengenai sebab-sebab penahanan lima pemimpin Hindraf, Haris berkata, kerajaan telah menyalahgunakan ISA, walaupum mereka mendakwa telah menyiasat kegiatan Hindraf sejak bulan Julai dan mempunyai bukti yang cukup untuk mendakwa mereka di bawah Akta Hasutan.

“Mengapa mereka (kerajaan) tidak mendakwa mereka di bawah Akta Hasutan jika mereka ada buktinya? Jika anda ada bukti, hadap mereka ke mahkamah, biar rakyat menilai bukti-buktinya," tambah beliau.

Berhubung kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz bahawa rakyat menyokong ISA berdasarkan kepada sokongan mereka kepada BN, Haris menggesa masyarakat awam supaya menyambut cabaran Nazri dan menjadikan ISA sebagai isu pilihanraya.

“Kita adalah rakyat yang patuh kepada undang-undang... hanya satu jalan sahaja kita boleh (memansuhkan ISA) - ubah Parlimen," katanya.

Semua orang kecewaAhli Parlimen Seputeh, Teresa Kok pula berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah mengecewakan rakyat sejak tiga tahun lalu kerana tidak mengotakan janji-janjinya dalam pilihanraya umum 2004.

“Apa (yang telah) dilakukan oleh Dr Mahathir, telah dilakukan oleh Pak Lah (Abdullah). Dr Mahathir kongkong kebebasan akhbar, Pak Lah lakukan perkara yang sama,” katanya.

“Pak Lah tidak menunjukkan simpati langsung...(dan) telah gagal melihat punca (sebenar) demonstrasi. Semua orang kecewa," tambahnya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kepong, Dr Tan Seng Giaw menggesa supaya dibebaskan segera pemimpin Hindraf kerana penahanan tanpa bicara adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Katanya, beliau percaya pemimpin Hindraf tidak mempunyai sebarang hubungan dengan Barisan Pembebasan Tamil Elam (LTTE) seperti yang didakwa oleh pihak polis.

Ahli panel yang lain termasuklah pemimpin DAP Fong Kui Lun, Loke Siew Fook dan Lim Guan Eng. Forum tersebut dipengerusikan oleh Tony Pua.

Lancar tabung khas

Sementara itu, Kit Siang berkata masyarakat India Malaysia mesti terus mengenakan tekananan politik secara sah terhadap semua pemimpin MIC dan parti komponen Barisan Nasional yang lain bagi menangani ketidakadilan terhadap masyarakat tersebut selama ini.

Sebagai rakyat Malaysia, tambahnya, masyarakat India mempunyak hak dalam perlembagaan dan demokrasi untuk bersatu dan menggerakkan sokongan untuk perubahan dan untuk keadilan bagi menamatkan peminggiran terhadap mereka.Lim juga menegaskan bahawa pengundi India boleh memainkan peranan yang besar dalam memilih wakil rakyat mereka dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Di forum tersebut, DAP melancarkan tabung khas untuk membantu lima pemimpin Hindraf yang ditahan di bawah ISA dan 31 orang lagi penyokong Hindraf yang akan dijatuhkan hukuman minggu depan kerana menyertai perhimpunan pada 25 November lalu.

“Sumbangan ini akan dapat membantu keluarga mereka manakala mereka yang ditahan dan kemudian dibebaskan, menghadapi kesukaran untuk mendapatkan kerja baru," kata Kulasegaran.

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil

Terengganu kaya tapi rakyatnya masih miskin

http://www.kjeng.com.my/images/a_gpp.gif
Karim Zaidan | Malaysiakini

Jika dilihat Terengganu sahaja, rakyat dilambakkan dengan 1,001 permasalahan dan isu yang perlu dan sepatutnya diambil serius oleh Perdana Menteri.

Terengganu terkenal sebagai negeri yang kedua terkaya di Malaysia, tetapi mencatatkan kadar kemiskinan yang kedua tertinggi di Malaysia. Sewaktu PAS memerintah Terengganu, kadar kemiskinan dapat diturunkan daripada 17 peratus kepada 10.2 peratus.

Selepas Barisan Nasional (BN) kembali memerintah Terengganu - berdasarkan maklumat Jabatan Perangkaan - negeri ini mencatat penigkatan kadar kemiskinan kepada 15 peratus. Bagaimana negeri yang kedua terkaya melahirkan rakyat yang miskin?

Di samping itu, kadar jenayah pula tinggi dan masalah sosial yang meruncing sebagaimana disahkan oleh Ketua Polis Negara. Perkara yang berlaku saban hari ini gagal ditangani kerajaan, bahkan semakin menjadi-jadi.

Orang tidak siuman sahaja yang tidak tahu dana negara telah dikikis seperti yang berlaku pada tiga projek pelancongan utama di Terengganu, iaitu projek Monsoon Cup, Pulau Duyong dan Masjid Kristal di Pulau Wan Wan.

Sejumlah RM750 juta dibelanjakan dan rakyat sedikit pun tidak dapat merasa keuntungannya, apatah lagi menerima tempias kenikmatan daripada ketiga-tiga pembangunan ini.

Gabungan rakyat seperti Gabungan pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih), Gabungan Bantah Kenaikan Kadar Tol (Protes), Gabungan Membantah Penswastaan Perkhidmatan Kesihatan (GMPPK), Gabungan rakyat menentang FTA Amerika-Malaysia dan banyak lagi gabungan rakyat yang dibentuk untuk membantah dan menentang kebobrokan serta kepincangan pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi.

Janji-janji yang ditabur sewaktu baru memegang tampuk pimpinan tidak ditepati. Pak Lah pernah berjanji untuk memerangi rasuah, tetapi rasuah semakin menjadi-jadi. Pelbagai janji ditabur akhirnya hancur melebur. Kata-kata nasihat yang terdapat dalam bait-bait dalam lagu Allahyarhamah Saloma, "apa guna berjanji, kalau tak ditepati" tidak pernah diambil pedoman.

Hanya ubat kesedaran sahaja yang mampu mengubatinya. Yang pertama memang parti pemerintah sangat kuat menekan. Yang kedua memang parti pembangkang sangat lemah menentang atau yang ketiga, kedua-duanya sekali. Doa dan harapan dipanjatkan bagi memastikan negara bebas dari unsur-unsur penjajah, dan dijauhkan daripada 'pengampu' dan penipu.

MAHATHIR DISOAL SIASAT BPR?

Mahathir disoal BPR berkaitan 'video VK Lingam'

PUTRAJAYA: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendedahkan bahawa beliau diinterbiu oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) semalam mengenai klip video yang memaparkan seorang dikatakan peguam bercakap menerusi telefon mengenai pelantikan hakim-hakim. selengkapnyaRujukan lain


Dr Mahathir Quizzed By ACA In 'Lingamgate' Investigations

Mahathir vs. Abdullah

Dr M: I'll testify if neededPEMUDA UMNO SUDAH MULA MELOMPAT !!!

Kenyataan baru baru ini yang dibuat oleh Paranjothy, cukup berhasil membuat Pemuda UMNO melonjat. Baru selesai isu Hindraf yang menimbulkan kekecohan kepada Samy Vellu, kali ini Naib Ketua Pemuda Gerakan itu kembali membuat suasana politik Malaysia menjadi bertambah panas. Berikut adalah berita tindak balas Hisamuddin tentang isu tersebut.

Pemuda Umno minta Paranjothy jelaskan kenyataan 'perkauman'
MSTAR

MACHANG: Ketua Pergerakan Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini berharap pucuk pimpinan parti Gerakan boleh memberi penjelasan terhadap kenyataan berunsur perkauman yang dikeluarkan oleh Naib Ketua Pemuda Gerakan S. Paranjothy semalam.

Hishammuddin berkata demikian apabila mengulas kenyataan Paranjothy bahawa beliau tidak puas hati terhadap Umno dan bagaimana kaum India dilayan kurang adil.

Paranjothy juga mendakwa pemimpin Umno gemar mensasarkan parti komponen BN serta menjadikannya alasan atau batu loncatan untuk mengekalkan populariti di kalangan masyarakat Melayu.

Hishammuddin yang kesal dengan kenyataan itu berkata sebagai anggota BN, semua anggota seharusnya faham bagaimana dalam tempoh 50 tahun ini Malaysia membangun dengan aman dan semua kaum dapat berkerjasama untuk memajukan negara.

Hishammuddin berkata demikian apabila ditanya pemberita selepas merasmikan majlis korban perdana, di sini, hari ini.

Turut hadir pada majlis itu, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapa Mohamed dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Seri Annuar Musa. Sebanyak 160 ekor lembu disembelih untuk diagih kepada penduduk setempat.

"Pucuk pimpinan BN melihat perkara ini sebagai serius," katanya.

Beliau berpendapat semua pihak memerlukan penjelasan yang terperinci berhubung perkara itu dan ia perlu dijernihkan di semua peringkat termasuk di peringkat akar umbi.

Hishammuddin berkata pihaknya akan membuat sesuatu keputusan mengenai perhubungan dengan parti komponen itu sekiranya penjelasan Parti Gerakan tidak memuaskan.

Sama sama kita lihat kan kelucuan Pemuda UMNO yang tidak mahu dikritik walau oleh sesiapa juga. Heeehhhh yyyaaahoooo !!!!

Rujukan
Pemuda Umno minta Paranjothy jelaskan kenyataan 'perkauman'
Gutsy GERAKAN Youth Says UMNO and UMNO Youth Incite Racial ...
Gerakan leader Paranjothy attacks UMNO
Gerakan belasah UMNO - mana menantu Pak Lah
"Anger over Malaysia temple razings" ("Aljazeera," June 21, 2006)
Gerakan rep: Umno incites racial sentiments

Attention to All Malaysian


via http://raajarox.com

Hindu Rights Action Force (Hindraf) have submitted their dissatisfaction against the ruling government Barisan Nasional, lead by Umno. That’s the actual fact, but a lot of Malaysians have misunderstood on what’s happening over here. Most of us have the thought that Hindraf is against the Malays. Meanwhile its not, they are against the discrimination of their community who have been suffering for the past 50 years, obviously the special privileges given by the government to the Malays came as a comparison. Hindraf is against the rules and privileges (which are not fair at all) allocated by the government and not against the Malays itself. Hope you all have noted the actual truth.

Malaysia is well known as a multiracial country, we lived as brothers and sisters for decades under one roof, and nobody can deny it. I am sure we are still living as the same. As soon as the Indians wake up to raise their voice for their rights as a Malaysian, the statement above comes to a question mark. This is a big misunderstanding among us (Malaysian) happened. Most of us assume that Hindraf is trying to create racial disharmony among Malaysians. In fact there is no such thing happened, they did not claim anything racial or against our Malays. I would like to request to you all, please do not post comments (anywhere) which are offending any races. By doing that you are contributing for the things to be more critical.

Well, the person to be blamed for this is none other than our respected Malaysian mass media. Almost every local channel in Malaysia aired fake news regarding the Hindraf rally as well as the following updates. The real culprits behind the scenes are local politicians. All the Malaysian has been fooled by the game played by your politicians to secure their position. The media is under full control of the politicians, it’s totally against their profession. If any foreign media reveal the truth, they will condemn them by saying that they are creating hype or producing fake news.

Terrorism

HRW LogoI could say that, there is no such artist could have a greater imagination than our government. What a superb trick to put the 5 activist under ISA, hats off to you all. BUT where is the truth? Maybe you don’t need a truth, because the court is under your control too. I really appreciate their effort to “decorate” a peaceful gathering, as a group of peoples linked to terrorists. Once again they have used the media to spread the stupid news and fool the Malaysian. Even tough they are producing fake news, please don’t ever let you involved in terrorism and provide proof for their story. Ahimsai vellum nanba!!

The latest trick of the government is to “scare” the Indians by creating hype that Hindraf have the links to terrorism and trying to back them off. To the Barisan peoples who are reading this, the era of uneducated Indians who lived in the estates and keep on nodding for your words is gone. We gone through the revolution, no more uneducated stupid Indians are here; don’t expect us to be your slave anymore.

On the other hand, our politicians plays another game with the Malays by inciting (menghasut) them that Indians are being racist and trying to undertake the privileges given to them. “The anger of the Malays is under control” and “Kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil parang” both of these headlined statement given by the racist political crooks, who were blaming that Hindraf is racist. The purpose for those statements is, to boost up the spirit of the Malays to against Hindraf as well as Indians and grow the anger of Indians against the Malays. I just get to know that inciting is also a part of a politician’s job.

For the Malaysians, please do not let yourself fooled by the political tricks of the politicians. We are matured and educated enough to judge the truth and lies. Hindraf have approached in a peaceful way, but the politicians of the ruling government who are scared of losing their seats, have blamed them and charge them with irrelevant cases. Last but not least, again I would like to insist that don’t let yourself confused, Hindraf and the followers are not against the Malays brothers and sisters. We are against the government (including MIC) who are being so cruel and discriminating the Indian community. Don’t simply believe the words of the politicians, better to be named as liars. Now we have realized the reality behind our government and their nasty games, one day you people (BN fanatic supporters) will also realize it.

BY: Kumaresh-n

SAMY CUBA PUJUK KAUM INDIA

Wawancara Samy Vellu "Karathu Kalam"

Seperti juga Khir Toyo, Samy Vellu pun terpaksa membuat kenyataan dan bual bicara untuk menunjukkan yang mereka itu dipihak yang benar. Masing masing cuba untuk menidakkan tuduhan rakyat selama ini. Khir Toyo telah merobohkan rumah, surau dan kuil sementara Samy Vellu membiarkan Khir Toyo untuk terus merobohkan rumah rakyat kaum India dan kuil mereka. Samy juga cuba untuk manafikan diri nya dipinggirkan oleh Kaum India seperti yang dilapurkan. Baca dan lihat betapa terdesaknya mereka ini menghadapi PRU ke 12 ini.

22 Dis 07 - Berikut adalah terjemahan teks wawancara Menteri Kerja Raya dan Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu dalam program bual bicara berbahasa Tamil, "Karuthu Kalam" atau Forum Pendapat yang disiarkan di RTM2 pada pukul 6 petang ini.

Wartawan: Sejarah menunjukkan bahawa kaum India terkenal dengan kesabaran dan kasih sayang. Anda telah berada di dalam Kabinet selama 29 tahun. Anda telah menyatakan anda telah mengajukan banyak permohonon, namun begitu ribuan orang menyertai demonstrasi di ibu negara. Satu persoalan timbul sama ada permohonan yang dimajukan kepada kerajaan telah dipenuhi atau tiada permohonan dilakukan. Beberapa pihak mendakwa bahawa demonstrasi itu bukan terhadap kerajaan tetapi adalah terhadap MIC, yang mewakili kaum India, di dalam Kerajaan. Apakah komen anda tentang perkara ini?

Samy Vellu: Kemarahan mereka bukanlah kerana saya tidak membangkitkan atau memohon bagi keadaan pahit getir masyarakat. Kemarahan mereka adalah kerana kekurangan. Apabila 50 memohon kerja, jika hanya seorang yang mendapat kerja, bukan sahaja mereka marah malah saya sendiri berasa kecewa. Kami telah perjuangkan perkara ini berulang-ulang kali.

Jika seseorang berkata saya tidak membangkitkan perkara ini di dalam Kabinet... saya mempunyai dokumen. Jika saya perlu mendedahkanya, saya perlu mendapat kelulusan Perdana Menteri. Dengan keizinan Kerajaan, saya boleh membuktikan bila dan apa yang telah saya bangkitkan. Saya bukan seorang individu yang mewakili orang ramai tetapi tidak menghiraukan tentang masalah mereka dan bersuka ria.

Dari waktu saya bangkit waktu pagi, saya bekerja sehingga pukul 1 pagi. Kenapa? Saya melakukannya demi kebaikan masyarakat. Ramai yang menyatakan bahawa keadaan hidup masyarakat tidak bertambah baik. Saya tidak percaya perkara ini. Jika mereka berkata bahawa apa yang kita peroleh tidak mencukupi, saya akan bersetuju dan saya akan memohon lebuh banyak lagi.

Saya telah meminta peluang-peluang berdasarkan peratus kependudukan kita, bukan sahaja dengan Perdana Menteri sekarang tetapi juga dengan Tun (Dr) Mahathir (Mohamad) dan Tun Hussein Onn, sejak saya berkhidmat di bawah tiga perdana menteri. Saya berasal dari keturunan yang sentiasa membangkitkan masalah dengan jelas tanpa rasa takut. Saya tidak pernah berasa takut dalam apa jua keadaan.

Wartawan: Datuk Seri, baru-baru ini kemarahan kaum India telah menyebabkan mereka mengadakan demonstrasi jalanan. Perdana Menteri telah menjemput NGOs (pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan) untuk menemui beliau.

Samy Vellu: Melalui pertemuan ini... mungkin mereka berfikir bahawa saya tidak pernah membangkitkan sebarang masalah di dalam Kabinet dan saya hanya seperti boneka. Oleh yang demikian, mereka sendiri boleh menyatakannya kepada Perdana Menteri.

Saya telah melakukan kesemuanya tentang apa yang mereka minta. Tetapi adakala orang mengubah fikiran.

Apabila mereka mengubah fikiran, mereka berada dalam satu pemikiran ilusi bahawa hanya mereka yang bimbangkan masalah dan saya tidak.
Contohnya, malah sebelum mereka hendak menemui Perdana Menteri, saya telah memberi indikasi kepada beliau (Perdana Menteri) bahawa saya ingin menemuinya. Saya memberikan indikasi itu kerana saya mahu mereka mempunyai peluang untuk memahami daripada Perdana Menteri.


Ikuti wawancara seterusnya dengan melayari : manzaidiamn.blogspot.com/

UMNO atau PKMB?Kelakar juga bila hari ini aku bertemu dengan juak juak UMNO yang cuba untuk memancing undi dan mencantikkan khabar yang sudah buruk. Banyak lah cerita termasuk kisah pemberian Lembu di Hari Raya oleh Imam Besar Islam Hadhari dan juga perhimpunan HINDRAF. Tidak ketinggalan juga tentang usaha BERSIH yang terus menjadi isu hangat sekarang ini.

Ketika memasuki sebuah restoran, sudah kelihatan mereka mereka yang berbaju putih berseluar hitam lagak seperti pemandu teksi tetapi mereka adalah ahli ahli UMNO. Antara mereka yang ditemui termasuk teman sekolahku yang dahulunya seorang yang pendiam, tidak tahu tentang politik dan tidak campur masyarakat kini menjadi orang penting di dalam UMNO setempat. Hebat benar perubahan yang UMNO lakukan, bisik hati kecil ku.

Mahu menghampiri aku dan mahu bercerita panjang lebar tentang perjuangan UMNO selama ini. Di dalam kepala aku terus berfikir pelbagai bentuk penipuan di akhbar dan media oleh UMNO tetapi kini sekelompok dari pahlawan bangsa Melayu sudah berada di depan mata bercerita tentang perjuangan mereka.

Aku cuba untuk menduga mereka yang seramai 4 orang itu temasuk teman lama ku. Cadangnya, aku mahukan ketenangan tetapi di ganggu oleh makhluk perosak negara ini pula. Tapi tak apa, aku mulakan pertanyaan kepada mereka untuk membuka bicara. "Korang dari pertubuhan mana?", aku bertanya. Mereka menjawab "Kami dari UMNO". Aku cuba provok mereka dengan mengatakan bahawa gaya dan cara bukan seperti UMNO tetapi PKMB.

Mereka tergamam dan berkata lagi sekali, "Kami dari UMNO". Aku pun mengangguk kan kepala tanda menerima mesej tersebut dan aku sambut lagi, "Bukan dari PKMB ke?" Mereka berpandangan sesama mereka dan terus menyatakan lagi sekali, "Dak lah... kami dari UMNO." Mungkin di dalam hati mereka menyumpah aku kerana tidak faham dan dengar kenyataan mereka.Dan kami pun terus minum dan bercerita tentang kemajuan kampung yang menurut mereka hasil usaha pemimpin dan parti mereka.

Setelah bercerita panjang lebar, mereka pun mengeluarkan wang untuk membayar bil dan mahu berlalu menemui teman lain yang berada di restoran yang sama. Dan sebelum berlalu mereka bertanya kepada aku tentang PKMB. Mereka rupa rupanya tidak faham dan aku berkata kepada mereka bahawa PKMB adalah Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu, yakni pengertian UMNO di dalam bahasa malaysia.

Aku tersenyum, mereka pun tercengang cengang dan berlalu.

Belas ku melihat bangsa Melayu yang tidak tahu tentang diri mereka. Bukan sedikit tetapi sebenarnya ramai penyokong dan anggota UMNO sendiri yang masih kabur tentang perjuangan parti UMNO. Malah ramai juga yang tidak faham tentang UMNO itu sendiri.

Kalau mereka lapang kan masa, pasti aku akan bercerita panjang lebar tentang beza PKMB dan UMNO. Kalau diberikan keluangan aku akan membuka laptop dan mendedahkan bukti penyelewengan pemimpin mereka. Aku mahu dengar apa orang bawahan UMNO katakan. Tetapi baik juga mereka berlalu kerana mungkin penjelasan tentang UMNO tidak akan diterima kerana mereka mereka ini lah bentuk manusia yang tidak tahu pengertian dan menyokong membabi buta tanpa usul periksa. Melihat kekayaan ahli UMNO, mereka pun mahu menjadi UMNO. Tak sedar sudah 2 kali pilihanraya, mereka masih seperti itu.

Kini aku sedar bahawa dengan golongan yang Bodoh seperti ini lah yang menyebabkan UMNO terus gagah.

Register as a voter ASAP !!!via bersih

Those of you who have not registered as a voter, please do so before 27 December. We cannot guarantee that you CAN vote if the General Election is held in March 2008, but there is a chance you may be able to. The EC says it needs 3-6 months to get people on the electoral roll, but we know for a fact that Wilayah EC tends to be ‘faster’ than Selangor EC.

So please inform all your friends and relatives, and for those who are registered voters, PLEASE CHECK YOUR STATUS at:

http://daftarj.spr.gov.my

Many thousands of voters were transferred without their knowledge in the last G, and many have been transferred for this upcoming GE too. If you have been moved without your consent, do lodge a report with the Election Commission (see www.spr.gov.my for contact details for the various state EC offices). Please also let us at BERSIH know if you have been ‘moved’.

We have heard reports that many of the computerised post offices are often ‘offline’ and are unable to register people, and that in the last few days, many have ‘run out’ of voter registration forms. If you have evidence or first-hand experience of these incidents, please contact us at info@bersih.org with details.

Today (Saturday, 22 Dec), Bangsar Baru post office (48, Jalan Telawi; tel: 03 22840219) is open till 10pm for those who want to register as a voter.

Also, Subang Jaya post office (Lot 20913, Jalan Subang Utama; tel: 03 50399001) is open till 8pm today.

JOHARI BAHAROM NAK JADI MUFTI?

http://media1.malaysiakini.com:8080/60/50defa60ea978bf38ff818316cdefc32.jpg

Bila Menteri berlagak pandai di dalam membuat keputusan maka ia bakal menyebabkan rasa tidak senang penganut agama lain kepada Islam. Pengalaman tiada, akal kurang, ilmu cetek menyebabkan hujah seseorang pemimpin itu boleh dipermainkan. Larangan dibuat, kaedah tiada dan alasan tidak kukuh menjadi punca kenyataan Johari Baharom tidak menepati maksud. Kerana kesilapan pemimpin sepertinya menyebabkan Islam keseluruhannya di pandang hina dan dipersalahkan.

Johari Baharom sudah menyimpang dari tanggung jawabnya. Bila satu kuasa itu dipegang oleh orang yang tidak layak, maka masalah bakal timbul. Mufti dan jabatan agama tidak dirujuk sebelum buat kenyataan dan lebih baik JOHARI BAHAROM sahaja yang jadi MUFTI. Sekarang dah ada yang berkata, APA HAK JOHARI MELARANG PERKATAAN "ALLAH" DIGUNAKAN OLEH ORANG BUKAN ISLAM?

Rujuk berita berikut
Johari: Only Muslims can use ‘Allah’
Soon Li Tsin
MalaysiaKini.com
21 December 2007

The word ‘Allah’ can only be used in the context of Islam and not any other religion, said Deputy Internal Security Minister Johari Baharum.

Asked why a new condition will be imposed on Catholic weekly newspaper Herald when its annual publishing permit is next renewed, the deputy minister said this is to prevent confusion.

“Only Muslims can use ‘Allah’. It’s a Muslim word, you see. It’s from (the Arabic (language). We cannot let other religions use it because it will confuse people,” he said when contacted today.

“We cannot allow this use of ‘Allah’ in non-Muslim publications, nobody except Muslims. The word ‘Allah’ is published by the Catholics. It’s not right.”

The Herald, the organ of the Catholic Church in Malaysia, had been facing problems in renewing its publishing permit allegedly because of the word ‘Allah’ was used in referring to ‘God’ in its Bahasa Malaysia section.

The ministry has also allegedly told the publisher to remove the entire Bahasa Malaysia section or the permit will not be renewed when it expires in two weeks.

The Herald, which is published in four languages - English, Bahasa Malaysia, Chinese and Tamil - has a circulation of 12,000.

Johari noted that other publications, such as Buddhist magazines, do not use the word ‘Allah’ when referring to God.

“The Herald can use other words but not ‘Allah’. That will confuse people,” he claimed.

Basis of decision

He said the decision was made based on a report submitted by the publications department of the ministry.

“Previously no one knew (about this). I made the decision based on a report submitted to me that was prepared by an officer,” he explained.

However, when asked why the Herald is being told to remove its Bahasa Malaysia section altogether - rather than demanding the weekly not to use the word ‘Allah’ - Johari was unable to comment.

“I’m not sure about this, I have to check again. As far as I know, they used the word ‘Allah’ and we cannot allow that,” he reiterated.

He further pointed out that the word ‘Allah’ cannot be printed on T-shirts or other garments and those who have done so have been warned by his ministry.

The use of ‘Allah’ outside of Islam has stirred controversy in Malaysia previously. Four years ago, the Bible in the Iban language was banned because it translated the word ‘God’ as Allah Taala, which resembles Islam’s name for God.

The ban was, however, lifted after protests from the Christian community.
Rujuk:
Johari: Only Muslims can use 'Allah'
Only Muslims can use “Allah
We need to be more open......
Johari: Hanya orang Islam boleh guna perkataan ‘Allah
Kalau Allah diperebutkan...

Ready for polls

Malaca state election commission worker, Mazura Latib, 24, showing the transparent ballot box which will be used in the next general election. – A. MALEX YAHYA / The Star

The Election Commission (EC) is all set for the general election – some 50,000 transparent ballot boxes have been distributed across the country and 250,000 workers are ready to be mobilised.

More..

MANGSA BANJIR MARAH KERAJAAN250 keluarga di Taman Mentakab Indah sudah 5 hari tak jumpa NASI
dipetik: lubokkawah

Kami diberitahu bahawa penduduk-penduduk Taman Mentakab Indah yang majoritinya adalah orang-orang Melayu dan India meluahkan rasa marah mereka kepada pihak Kerajaan kerana gagal menghantarkan bekalan makanan untuk Taman mereka, dan apabila pihak Rotari meyatakan untuk menghantar makanan mereka menerima berita itu dengan skeptikal: "Kerajaan tak mampu, Rotari boleh mampu ke?"

Apabila makanan sampai Ke Taman Mentakab Indah, pek-pek makanan diserahkan mngikut senarai, ertinya agihan terperinci dan tiada siapapun yang tertinggal.
Didalam setiap pek itu terdapat beras 5 kilo, air mineral 4 botol besar, ikan sadin 3 tin, minyak masak 1 kilo, gula 1 kilo, garam 1 kilo, ikan masin 6 ekor, biskut satu bungkus, mee maggi 1bungkus 4 pek, dan makanan ringan.

Persoalan disini, bukan kejayaan Rotary Club berjaya menghantar makanan kesetiap kampong dan taman perumahan, tetapi KENAPA BEKALAN MAKANAN DARI KERAJAAN TIDAK SAMPAI KEPADA SASARAN.

Di Temerloh kini sudah riuh rendah tentang beras dari beberapa treller telah hilang, bekalan makanan dari Pusat Bantuan Banjir yang dihantar ke kampong-kampong hilang di perjalanan, wakil-wakil rakyat hanya hadir tunjuk muka tetapi tidak terlibat aktif untuk menyalurkan makanan kepada mangsa-mangsa banjir. Beras yang dihantar kekampong-kampong dipek semula, dan melalui perbuatan itu, ada mangsa-mangsa hanya menerima 8 pot beras (yang sepatunya 5 kilo) dan satu cawan minyak masak.

Yang menyayatkan ada kedai-kedai runcit menerima tawaran harga murah beras-beras yang tak tahu dari mana punca datangnya, adakah beras-beras itu dicuri dari Pusat Bantuan Banjir? |more...|

Elections in March?

The Sun

The 12th general election is expected to be held in March next year, Sin Chew Daily reported on Wednesday (Dec 19).

The daily said it learnt that Umno leaders have been informed the next general election will be held in three months and its state leaders are moving into high gear in their preparations for the polls.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi is known to like the numeral "3". Apart from having a "3" in his No. 13 official car registration, he announced the dissolution of the previous parliament on March 3, 2004.

It is school break from March 8 to 16, 2008 and it would not be surprising if Abdullah, who believes "3" is his lucky number, dissolves parliament and calls for election in March.

It is speculated that he will make use of the Chinese New Year open house in February to create a feel-good atmosphere ahead of the election.

The report said Parti Keadilan Rakyat adviser, former deputy prime minister Datuk Seri Anwar Ibrahim’s eligibility to contest the polls (by April 2008) does not constitute a key reason for Abdullah to call for early polls.

In fact, the Barisan Nasional (BN) parties have already mobilised their machinery, including setting up operations rooms and printing posters in preparation for a snap election.

It is learnt the prime minister had, at the BN Supreme Council meeting two months ago, "hinted" to component parties to resolve problems in their respective constituencies and see to voters’ needs.

The "hint" gave rise to speculation among BN parties that election would be called in November.

Considering the number of issues cropping up that could work against the BN, it is quite likely that Abdullah might want to hold the election before the situation worsens.

But ruling out January when the prime minister will be busy launching the Sabah and Sarawak economic regions and attending the World Economic Forum in Davos, Switzerland; and February, in which Chinese New Year falls, the most likely time for the premier to call for election will be in March.

Adakah BK Tan raja di Malaysia?

http://www.umno-reform.com/dollah_khiry_kamaluddin.gif
dipetik: penarikbeca

"Jika Perdana Menteri benar-benar tidak tahu atau sengaja tidak mahu mengambil tahu, amat malanglah negara ini mempunyai Perdana Menteri seperti itu sedangkan ketiga-tiganya berada di bawah bidang kuasa Abdullah sebagai Perdana Menteri dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri," katanya.

Adakah Perdana Menteri tidak tahu? Jika tahu, mengapa Perdana Menteri tidak bertindak? Menurut Raja Petra, tangan Perdana Menteri terikat.

Perdana Menteri, kata Raja Petra, sebelum ini mengarahkan KPN menahan rakan kongsi anaknya, BSA Tahir ditahan di bawah Seksyen 8, Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Penahanan di bawah Seksyen 8, sama seperti yang ditetapkan ke atas lima pemimpin Hindu Rights Action Force (Hindraf) baru-baru ini, tidak memerlukan orang yang ditahan menjalani soal-siasat polis selama 60 hari, seperti yang diharungi oleh mereka yang ditahan di bawah Seksyen 73 ISA. Penahanan di bawah Seksyen 8 adalah di bawah bidang kuasa Menteri Keselamatan Dalam Negeri, jawatan yang dipegang Perdana Menteri sendiri.

Jika Tahir disiasat polis, menurut editor Malaysia Today itu, akan terdedahlah siapa lagi yang terlibat dalam tindakan Scomi mengeksport komponen nuklear ke Libya. Perkara itu amat berbahaya kerana Scomi adalah syarikat milik Kamaluddin, anak Perdana Menteri. Jika siasatan membuktikan Kamaluddin tahu tindakan Tahir menggunakan Scomi untuk mengeksport komponen nuklear ke Libya, kepala Kamaluddin terpaksa diserahkan kepada Amerika Syarikat.

Persoalan yang lebih penting ialah di manakah Tahir sekarang? Adakah beliau berada di Kem Tahanan Kamunting? Jika tidak, di mana?

Raja Petra mendakwa, Tahir tidak ditahan. Beliau kini menikmati perlindungan untuk memastikan beliau tidak dapat disentuh oleh Cawangan Khas dan CIA.

Perdana Menteri, kata Raja Petra, sebenarnya tidak berkuasa penuh. Ketua Polis Negara, Peguam Negara dan Ketua Pengarah BPR mempunyai "unholy trinity" mereka (menurut Answers.com, "unholy trinity" sering dirujuk kepada tiga entiti yang disifatkan jahat). Mereka akan berkhidmat kepada Abdullah, kata Raja Petra, selagi Abdullah tidak mengancam kepentingan mereka. |more...|

Rujuk imej berikut (The unholy trinity)

Rujuk artikel Raja Petra (The unholy trinity)

KEMANA UMNO NAK PERGI?

Aku pun tak pernah tahu tentang asas tujuan penubuhan UMNO. Baru hari ini aku terlintas di depan tulisan blog UMNO yang lesu. Berikut adalah apa yang dimaksudkan.

ASAS DAN TUJUAN

  • UMNO adalah sebuah parti politik yang berjuang mendukung cita-cita kebangsaan Melayu demi mengekalkan maruh dan martabat bangsa, agama dan negara.
  • Mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan negara.
  • Mendukung dan mempertahankan Perlembagaan Negara, Perlembagaan Negeri-negeri dan Raja Berpelembagaan.
  • Menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara serta menghormati prinsip kebangsaan beragama.
  • Mempertahankan kedaulatan rakyat dan keadilan sosial dengan mengamalkan Sistem Pemerintahan Demokrasi Berparlimen serta memajukan ekonomi rakyat Melayu dan Bumiputera khasnya dan rakyat Malaysia amnya.
  • Menjamin kedudukan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu) sebagai bahasa rasmi yang tunggal dan Kebudayaan Kebangsaan yang berteraskan Kebudayaan Melayu.
  • Mewujudkan kerjasama antara kaum bagi melahirkan satu bangsa Malaysia yang kuat dan bersatu berasaskan kepada hak-hak Asasi Manusia dan Hak-Hak Istimewa Orang Melayu dan Bumiputera.

Di dalam banyak banyak perkara apa yang sudah berjaya? Tanya diri sendiri, kalau tak puas hati tanya orang UMNO. Tapi jangan pelik kalau mereka mempunyai alasan yang tidak KONKRIT kerana pemahaman mereka jauh lebih kurang dari kanak kanak sekolah. Mereka tidak faham tujuan menyebabkan selalunya perjalanan jauh tersasar. Agak agaknya kemanakah UMNO nak pergi?

Dolah Korban Lembu DiGi Lagi?

via /the-antics-of-husin-lempoyang
Semasa zaman Dr Mahathir jadi Perdana Menteri, yang Husin ingat Dr Mahathir selalu diberitakan hanya buat ibadah korban dengan membuat sumbangan peribadi sebanyak 2 ekor lembu untuk Kampungnya di Kubang Pasu. Jumlah semua untuk kampung-kampung lain adalah dalam 10 ekor.

Di zaman Dolah, asyik main 100 atau 200 ekor sahaja. Ini boleh bermakna bahawa gaji Perdana Menteri sekarang adalah sekurang-kurangnya 10 kali ganda. Mungkin dalam hal ini pun kita nak tandingi gaji Perdana Menteri Singapura.

Pada tahun lepas 2006, yang merupakan tahun annus horribilis untuk Dolah, salah satu isu tetapi tidak ramai sedar dan tidak diributkan adalah ibadat korban Dolah yang ditaja oleh syarikat DiGi Telecommunication Berhad (DiGi) hingga diajuk sebagai Lembu DiGi. Berikut ada berita Utusan ini tahun lepas:


Di dalam laporan bertarikh Disember 15hb, 2006, DiGi telah membuat majlis penyerahan lembu sebanyak 200 ekor kepada Perdana Menteri.

Semasa Hari Raya Korban dua minggu kemudiannya, Dolah dilihat sangat hebat kemurahannya untuk menyerahkan 130 ekor lembu untuk kawasan Parlimen Kepala Batas. Padahal itu Lembu DIGi yang diberi. Maka orang Kepala Batas makan Lembu DIGi. |more....|

Pemuda Gerakan tuduh Umno api-apikan sentimen perkauman

dipetik: Tranungkite

"Pemuda Gerakan hari ini menuduhkan pemimpin Umno gemar mensasarkan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) dan menjadikan mereka alasan atau batu loncatan untuk mengekalkan populariti parti itu di kalangan masyarakat Melayu.

"Mereka mengapi-apikan sentimen perkauman di kalangan masyarakat mereka dalam usaha untuk meningkatkan karier politik mereka," kata Naib Ketua Pemuda Gerakan, S Paranjothy.

Dalam satu kenyataan setebal empat muka surat, beliau berkata, ahli-ahli politik harus dipersalahkan kerana memisahkan rakyat dengan memainkan politik perkauman.

"Saya ingin memetik Perdana Menteri yang berkata bahawa "kadang-kadang mereka fikir ia adalah satu cara yang mudah untuk mendapatkan undi. Tetapi ia bukanlah cara yang betul kerana memainkan politik perkauman akan hanya membakar sentimen perkauman rakyat, jika tidak dikawal, boleh memudaratkan negara kita".

Paranjothy juga membangkitkan kenyataan yang dibuat oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Mohd Ali Rustam (kiri), yang dijemput sebagai tetamu kehormat untuk merasmikan perhimpunan agung PPP Melaka.

Katanya, dalam ucapannya, Naib Presiden Umno tu bukan sahaja menghina PPP tetapi juga menegaskan bahaw PPP boleh keluar dari BN jika mereka tidak gembira.

Menurutnya, Mohd Ali juga mensasarkan parti-parti komponen BN, dengan berkata bahawa mereka juga boleh meninggalkan BN "kerana Umno tidak perlukan parti-parti komponen (BN) untuk menubuhkan kerajaan".

Ucapan Khairy

"Tahun lalu, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin (kanan) - ketika merasmikan mesyuarat perwakilan Pemuda Umno Jerlun, telah mengingatkan ahli-ahli parti itu bahawa kaum Cina di Malaysia akan mengambil kesempatan daripada perbalahan dalam Umno untuk kepentingan mereka," kata Paranjothy.

Khairy juga, tambahnya, telah berkata, perpecahan dalam Umno akan melemahkam parti tersebut dan ia akan membuka jalan kepada kaum Cina di Malaysia untuk membuat pelbagai tuntutan untuk faedah masyarakat mereka. |more...|

Posting terkini

Blog Archive