KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

May 6, 2008

Malaysian blogger jailed over article allegedly implicating deputy PM in killing

Malaysian blogger jailed over article allegedly implicating deputy PM in killingChinapost - (...) Raja Petra Raja Kamaruddin, who has not denied that he linked Deputy Prime Minister Najib Razak to the slayings, pleaded innocent to the charge, telling reporters later that he should have the right to hold the powerful accountable for wrongdoing.

He was taken to a detention center after he refused to post bail. The court set the trial for Oct. 6.

"I am not posting bail. See you guys in guys in October," Raja Petra told supporters before police took him away. "I will be out for Christmas. Don't worry," he said as he embraced his teary-eyed wife and others.
Read more ......

Kerna Percaya bomoh, adik ipar di belasah

Hmetro - Akibat terlalu percayakan ramalan bomoh, empat beradik sanggup membelasah adik ipar mereka kerana mengesyaki mangsa mencuri wang hantaran dan barang kemas seorang anggota keluarga yang akan melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi.

Mangsa yang berusia 30 tahun cedera di kepala dan rusuk kanan akibat dibelasah beramai-ramai di rumahnya di Beserah, dekat sini, kira-kira jam 2 pagi kelmarin.

Kejadian itu disaksikan isteri mangsa yang cuba membantu meleraikan pergaduhan itu tetapi gagal.

Difahamkan, abang ipar mangsa yang akan bernikah menyimpan wang hantaran dan barangan kemas bernilai RM8,000 dalam almari di rumahnya yang terletak berhampiran rumah mangsa.
Read more ......

Walking Tall with RPK!

by mob1900.blogspotvisit Mobs crib for more posters

PM shoots down Rais' proposal

NST - The prime minister has shot down a suggestion to require women to obtain permission before travelling overseas on their own. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi said today that it would be difficult, perhaps impossible, to introduce a regulation that compels women to obtain consent letters from employers or parents.
“The proposal to obtain consent will only create great difficulty, particularly for the Immigration authorities and also the women concerned,” he told Bernama.

Foreign Minister Datuk Seri Rais Yatim had proposed on Saturday that all women travelling out of the country alone be required to produce such letters in a move to prevent them from being duped into carrying drugs for international syndicates.
Read more ......

Jangan pandang remeh Anwar Ibrahim' - Khir Toyo

harakahdaily - (...) Beliau berkata Anwar Ibrahim mengumumkan untuk membentuk kerajaan pakatan rakyat pada 16 September kerana tarikh ini mempunyai signifikan tersendiri kerana merupakan tarikh pembentukan Malaysia.

"Saya sedar Anwar ingin menggunakan tarikh ini sebagai permulaan era Malaysia Baru.

"Dan saya agak kesal melihat pemimpin Umno masih menganggap ianya suatu sandiwara," katanya yang dipetik daripada blognya.

Baginya, Anwar tidak akan merelakan kredebilitinya jatuh buat kali kedua kerana sekiranya berlaku dunia akan menganggap beliau sebagai pemimpin yang kuat berbohong dan tidak akan mendapat kepercayaan rakan politiknya.

"Atas dasar itulah pemimpin BN perlu menganggap perkara ini lebih serius. Tindakan tertentu perlu diambil.

"Dalam politik segalanya berkemungkinan. Bagi mereka yang merancang dengan baik kemungkinan itu akan berpihak kepada mereka," katanya.

Sebelum itu beliau turut mempertikaikan tindakan kerajaan yang agak terburu-buru membuat keputusan membentuk suruhanjaya kehakiman baru-baru ini.
Read more ......

"Tidak gunalah graduate daripada Oxford University"

harakahdaily - (...)

"Saya menyebutkan mengenai kewajaran pembunuh Altantuya dihantar ke neraka atas kesalahan yang dilakukan bukannya mengenai menentukan hal syurga dan neraka.

"Kalau ini pun tidak boleh difahami, tidak gunalah graduate daripada Oxford University tetapi masih tidak boleh memahami isi kandungan perbincangan," tegasnya sambil disambut sokongan ahli-ahli parlimen Pakatan rakyat lain.

Pada masa yang sama, Lim turut menyentuh mengenai salah guna kuasa yang dilakukan oleh kerajaan BN seperti Peguam Negara, Polis untuk kepentingan mereka.

"Kita mengutuk dengan sekeras-kerasnya amalan tersebut yang sedikit sebanyak menjejaskan ketelusan dan keadilan kerajaan yang diberikan mandat oleh rakyat untuk membela nasib mereka dengan mengetepikan kepentingan pihak tertentu," tegasnya lagi.

Read more ......

Raja Petra charged with sedition


Malaysiainsider - (...) Dozens of opposition members and bloggers gathered to show support for Raja Petra outside the Petaling Jaya Sessions Court where police summoned him to be charged.

His supporters slammed the charge, which carries a maximum punishment of three years in jail, as a blow to freedom of speech.

"Raja Petra has done a lot to raise people's awareness of issues," said Nurul Izzah Anwar, an opposition member of Parliament and daughter of opposition leader Anwar Ibrahim.

Read more...

Dakwat: Laporan polis berasas khabar angin

abdul rashid ec chairman and indelible ink for election 010607malaysiakini - (...) Pendedahan yang mengejut itu terkandung dalam jawapan bertulis Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar kepada soalan ahli parlimen DAP dari Batu Gajah, Fong Po Kuan.

Pada 4 Mac lalu, SPR memutuskan pada saat-saat akhir pembatalan penggunaan dakwat tersebut - yang selama ini dituntut oleh badan-badan yang memperjuangkan reformasi pilihanraya bagi mengelak penyelewengan - atas alasan ketenteraman awam dan isu-isu keselamatan.

SPR menggunakan alasan itu berdasarkan laporan polis yang mendakwa, ada pihak-pihak tertentu telah membeli dakwat tersebut dari luar negeri, dengan niat untuk mencetuskan kekeliruan dan syak wasangsa mengenai status pengundi.
Read more ......

Picture Report on RPK's Hearing

RPK in court
see the rest of the pictures here (malaysiatoday) ......
by the way, another related news

Ahli perniagaan dituduh di mahkamah kerana tuduhan menghasut
Bharian

Seorang ahli perniagaan, Syed Akbar Ali dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas tuduhan menerbitkan kata-kata menghasut dalam laman web Malaysia Today.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu sebagai komen susulan kepada artikel yang diterbitkan Raja Petra Raja Kamarudin bertajuk ‘Malaysia’s Organised Crime Syndicate: Al Roads Lead To Putrajaya.

Komen Syed Akhbar itu bertajuk ‘It Is Easy to Impress The Malays’.
lain lain berita:
Raja Petra claims trial to sedition charge;
Syed Akbar Ali charged under same section

Kementah jawab isu Scorpene, Sukhoi

malaysiakini - (...) Dalam satu kenyataan hari ini, kementerian tersebut menjelaskan, ia melibatkan pelbagai peringkat kelulusan termasuk jawatankuasa teknikal dan jawatankuasa rundingan harga, setelah penilaian yang teliti dibuat demi memastikan perolehan tersebut menepati keperluan angkatan tentera Malaysia.

Selain itu, katanya, rujukan juga dibuat kepada pihak Pejabat Peguam Negara bagi mendapatkan kelulusan ke atas klausa-klausa kontrak tersebut.

"Semua terma-terma dan kelulusan untuk rundingan terus, dikemukakan kepada Kementerina Kewangan dan kontrak hanya akan ditandatangani selepas kelulusan kementerian kewangan diperolehi," kata kenyataan itu lagi.

Kenyataan bertarikh 26 April itu, diedarkan selepas sidang akhbar timbalan perdana menteri, yang juga menteri pertahanan, untuk menjawab kenyataan-kenyataan oleh pihak-pihak tertentu mengenai pembelian Scorpene dan Sukhoi.

Read more ......

A crowd for Raja Petra

Raja Petra claims trial for sedition
Msta
r -Raja Petra Kamaruddin, the editor of news portal Malaysia Today, claimed trial at the PJ Sessions Court to publishing a seditious article on April 25.

He was charged under Section 4(1)(c) of the Sedition Act 1948.

Nine paragraphs in his article titled "Let’s send the Altantuya murderers to hell" were found to be seditious.

The article was posted on his website on April 25.

Earlier Tuesday, Raja Petra arrived at the magistrates’ court in the Kuala Lumpur Court Complex in Jalan Duta at 9.06am.

He was later instructed to go to the PJ Sessions Court to be charged.

A crowd of about a hundred people were gathered at the Jalan Duta court. Among them were bloggers and Opposition MPs including Salahuddin Ayub (Kubang Kerian), Datuk Kamarul Baharin Abbas (Teluk Kemang) and Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai).

and reported by Malaysianinsider ....

Malaysia Today editor Raja Petra Kamarudin was charged under Section 4 (1) (c) of the Sedition Act 1948 before judge Nurmala Salam in the PJ Sessions Court today. Bail set at RM5,000. RPK says he's unable to pay and is detained. Hearing of his case set for Oct 6-10. Also present was DAP chairman Karpal Singh, a prominent lawyer.

Taufan Petra akan melanda Malaysia - MSK News

matsamankati - Pada pertengahan tahun lalu, sekitar Jun atau July, aku berpeluang pekena teh tarik dengan Raja Petra di Golden Sands, Penang. ada dua orang lagi member bersama dan turut disertai oleh Kak Marina.

Masa tu, kami berbincang tentang peluang pembangkang dalam PRU 12. Petra bagi tau, "the most 30 seats. Even that is a generous estimate."

Masa tu, belum terfikir tentang BERSIH, HINDRAF dan perarakan peguam. Aku tanya balik tentang apa yang diperlukan untuk membolehkan pembangkang mencipta kejutan.

"Well Mat, we need something to trigger a wave, current, tsunami, whatever you want to call it. Right now, I don't see any."

"What about Anwar?"

"He's not strong enough. Yes, he can create a wave but not enough to create an upset."

Read more ......

Hubungan Istana Perak dan MB baik, media cuba polemikkan

harakahdaily - Sedangkan pertukaran Jamry telah dimaklumkan Menteri Besar Perak kepada Sultan Perak sewaktu perasmian Mahkamah Syariah Ipoh pada 30 Mac lalu.

"Cuma Tuanku minta rujuk kepada Yang Dipertua Majlis Agama Perak iaitu Raja Muda Raja Nazrin Shah.

"Dan Raja Muda menegur Nizar dari sudut formaliti dan perlu mengikut prosedur yang betul. Itu sahaja dan hubungan Istana amat baik sama ada dari segi tugasan mahupun peribadi tidak menghadapi sebarang masalah seperti yang cuba digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak," katanya yang juga seorang peguam.

Beliau turut mendakwa bahawa pertukaran Jamry iaitu merupakan proses pertukaran biasa yang dilaksanakan oleh mana-mana kerajaan negeri kepada para pegawainya.

Ianya tidak melibatkan soal turun pangkat mahupun pemecatan daripada jawatan, katanya.

"Pada awal penubuhan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak memang berlaku beberapa pegawai yang enggan bekerjasama dengan Menteri Besar malah mahu meletakkan jawatan ataupun ditukar ke tempat lain.

"Justeru kerajaan negeri telah mengambil langkah terbaik menangani masalah-masalah individu yang tidak mahu memberikan komitmen kepada kerajaan yang baru," katanya.
Read more ......

Raja Petra didakwa kerana terbit artikel menghasutBharian - Penulis laman blog, Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamarudin dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas tuduhan menerbitkan artikel berbaur hasutan.

Beliau dituduh di hadapan hakim Nurmala Salim berhubung artikelnya bertajuk Let's send the Altantuya murderers to hell (Mari hantar pembunuh Altantuya ke neraka) dalam laman blognya, 25 April lalu.

Beliau mengaku tidak bersalah atas tuduhan berkenaan.

Raja Petra Kamaruddin - the People's Hero

Malaysiasentinel - (...) The world is watching for this could be the turning of the tide for Malaysia. Najib the heir apparent will have to face off with RPK and finally be force to break silence on the Altantuya issue which has been a torn in his side since the day his name was mentioned in court.

Un-knowingly or knowingly, RPK has brought this case back into the public radar and finally justice will be served; not behind a closed curtain but in public view. The atmosphere is primed for this event to happen, with the public's eye on the everything the Pak Lah administration is doing, this could be the final nail in the coffin for BN.

RPK will serve time because the powers-that-be have been trying so hard in vain to shut him up but very much like Anwar Ibrahim, RPK sacrifice will install him as a folk-hero. The People's Hero and mind you, RPK has a silent following among Malaysian's netizens (myself included).

Read more ......

Fraud case: Datuk sought by Indian police

malaysiainsider - A high-flying Malaysian woman entrepreneur, who heads a multi-level marketing company here, has been detained by Chennai police for alleged fraud.

The police have also despatched an All-Points Bulletin (APB) to locate the founder of the company, believed to be a Malaysian Datuk, to facilitate investigations into the case.

Indian Deputy Commissioner of Police (Chennai Police Commissionerate) G. Sampath Kumar said the 45-year-old woman was picked up on Sunday after police received numerous complaints from investors against the company, QuestNet, of which she is managing director. He said police sealed the company premises and also detained her seven employees.

Sampath said initial investigations revealed that the company allegedly failed to keep its promise to pay returns to those who invested in the company.

"We have received 1,837 complaints against QuestNet so far, not only from Chennai but also from other parts of Tamil Nadu, and Andhara Pradesh, as well," Sampath said yesterday.

Sampath said the police had registered a case against the Datuk on the basis of the complaints.

"We have placed him (the Datuk) as the number one suspect in the list while the other suspects are the woman and her seven employees for criminal breach of trust," he added.
Read more ......

Laman Anti Khairy di "spam" oleh penyokong Khairy?

Laman Anti Khairy hari ini telah di “spam” dengan tulisan seperti berikut :

umno-reform
“BAPAK ISA MAHATHIR DAN BUKAN KHAIRY. BLOG ANTI~KHAIRY DIBIAYAI MUKHRIZ, NAMPAK SANGGAT”

"www.antikhairy.blogspot.com"

Tuduhan di buat oleh mereka yang dipercayai penyokong Khairy bahawa laman blog anti khairy adalah tajaan Mukhriz Mahathir yang dikatakan akan menjadi pencabar kuat jawatan Ketuaa Pemuda UMNO.

Kenyataan “spam” di di letakkan di bawah sudut komen pada hampir semua artikel yang melibatkan kritikan terhadap Khairy Jamaluddin. Dimaklumkan bahawa laman blog antikhairy tersebut telah menyebabkan laman pro Khairy di bentuk. Sungguhpun begitu laman blog antikhairy menerima sambutan yang amat menggalakkan kalau dilihat dari sudut komen yang diterima. Dari komen-komen yang diterima kesimpulan mampu dibuat bahawa blog anti Khairy adalah blog yang terpopular di kalangan pembaca blog.
Read more ......

Raja Petra didakwa di mahkamah pagi ini

agendodaily - Raja Petra Kamaruddin hadir di mahkamah majistret Jalan Duta pada jam 9.20 pagi.Setelah tunggu kira-kira sejam beliau diarahkan pergi ke mahkamah Sesyen Petaling jaya pula.Beliau dijangka akan didakwa di situ.Hadir sama di mahkamah Jalan Duta tadi ialah orang kuat DAP Lim Kit Siang,ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar,Ketua Pemuda PAS Salahuddin Ayub dan Ketua Penerangan PKR Tian Chua.Raja Petra yang ditemui para wartawan kata beliau tidak gentar.Beliau juga mendakwa ini satu tindakan politik dan tiada apa-apa bukti terhadapnya.

Read more ......

Memanusiakan penjara dan banduan

klpos - DALAM tahun 2003, saya pernah memasuki penjara besar Dubai yang lama di Satwa. Bukan sebagai banduan tetapi sebagai tetamu istimewa. Istimewa kerana membawa artis tersohor, Yusuf Islam untuk mengadakan ceramah khas sempena Hari Raya Haji.

Dalam kunjungan itu, kami dilayan sebagai VIP dalam penjara termasuk bertemu ketua polis Dubai dan bos No.1 penjara.

Kami dibawa ke seluruh penjara dan dalam pemerhatian saya, penjara Dubai nampak lebih seperti asrama. Pesalah tidak dipanggil banduan dan slogan penjara ialah, "Manusia Lebih Penting Dari Tempat".

Penjara 'terbuka' dengan banduan bebas bergerak kecuali yang menerima hukuman tertentu.

Kami ditunjukkan model besar penjara baru yang sedang dibina ketika itu dan dianggap paling canggih di dunia. Rekabentuknya berdasarkan 'keselesaan' dan 'kemanusiaan'.

Malah secara bergurau, ketua polis berkata, penjara baru di Al Awir itu mungkin lebih baik dari hotel empat bintang.

(Begitulah realitinya dari cerita mereka yang pernah menumpang di penjara baru tersebut dan ada yang rela menjadi banduan. Bercuti di hotel empat bintang dengan makan dan masa lapang yang cukup.

Read more ......

Raja Petra akan didakwa di PJ

Malaysiakini - Pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin telah diarahkan hadir di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya pagi ini untuk menghadapi tuduhan menghasut.

Raja Petra sedang menunggu di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur apabila menerima panggilan telefon dari pihak polis pada kira-kira jam 10.20 pagi supaya hadir di mahkamah Petaling Jaya.

Malam tadi, beliau diminta menyerah diri di kompleks mahkamah Jalan Duta pada jam 9.30 pagi ini untuk menghadapi tuduhan menghasut.

Bercakap kepada pemberita di komplek mahkamah Jalan Duta pagi ini, Raja Petra mendakwa, beliau menjadi mangsa pendakwaan politik.

Penang education director stops DCM from distributing spectacles to poor students

Sun2surf - Last year, prescription spectacles were distributed to poor students in several Tamil schools without a glitch but when the state executive councillor for education tried to carry on with the programme now, he was stopped from doing so by the state Education Department.

Dr P. Ramasamy, who is also the deputy chief minister II, informed the state Education Department of his intentions to distribute spectacles to 223 pupils from 11 Tamil schools in Seberang Perai Utara.

"We planned to do it on May 12 during school hours in a Tamil school in Jawi so that it is easier for the pupils to turn up and receive the spectacles," he said.

However, the department told Ramasamy they are not allowed to go ahead with the programme during school hours.

"They told us that it would disrupt the schooling hours of the pupils so we should not organise it during school hours," he told a press conference today.

"It is ridiculous to expect us to organise this after school hours because these pupils may not have transportation then and they are all from poor families."

Ramasamy said he is not going to let this rest as he plans to write in to the department to appeal and set another date to distribute the glasses.

"It doesn't make sense that last year, Datuk Dr Toh Kin Woon, who was the executive councillor for education then, could distribute spectacles during school hours but this year, we are not allowed to do it," he said. more....

Benarkah Melayu tergugat?

Roslansms - (...) Ada di antara mereka yang sebelum ini nyenyak dengan kemewahan dan kedudukan, tiba-tiba turut terlibat, sehingga mencetuskan pelbagai tandatanya, adakah benar-benar mereka bangkit kerana terhakisnya ketuanan bangsa atau sebenarnya yang terhakis dan tercabar itu adalah kedudukan dan keselesaan mereka sendiri? Tetapi adakah orang-orang Melayu rata-rata benar-benar tergugat kedudukan poltik mereka, atau sebenarnya mereka kini lebih "excited" mahu bersama-sama bangsa lain melihat gerakan politik baru pasca pilihan raya ke 12 ini yang sama-sama mereka turut terlibat membina dan menaikkan?

Kalau dahulu tokoh-tokoh politik Melayu yang dilonjakkan ke atas hanyalah dari kalangan satu parti tertentu sahaja, hari ini seluruh rakyat Malaysia sedang menyaksikan munculnya tokoh-tokoh politik Melayu yang tidak kurang kelayakkan dan karisma mereka bukan hanya dari satu parti Umno, tetapi juga dari PAS dan KeADILan. more...

Kes Rumah Terbengkalai-Kerajaan Baru Selangor vs Rakyat


Kiriman: Mat Chokia
http://desakerayongindah.blogspot.com

Kerajaan baru pimpinan YAB Menteri Besar TS Khalid 5 May 2008 menghadapi ujian pertama apabila berlangsungnya PraBicara di Mahkamah Tinggi 1 (Sivil), Mahkamah Tinggi Shah Alam, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Sejumlah 259 orang pembeli rumah Desa Kerayong Indah Mukim Jeram, kuala Selangor yang telah terbengkalai sejak beberapa tahun lalu telah menyaman Kerajaan Negeri Selangor bersama Kontraktor Bumi Circle di atas kegagalan mereka menunaikan janji untuk menyiapkan unit-unit rumah seperti yang dijanjikan di dalam Surat Tawaran Pemilikan Tanah dan Rumah seawal 1999 yang lalu.

Pembeli yang telah memfailkan Tuntutan Gantirugi dan Kembalikan Wang Pembeli Desa Kerayong Indah sejak 24 April 2007 yang lalu (semasa kepimpinan DS Khir Toyo), menuntut Kerajaan Negeri Selangor dan Kontraktor mengembalikan segala kerugian mereka selama ini. Kepimpinan terdahulu ternyata telah gagal membantu rakyat mereka untuk menyediakan sebuah kediaman yang sempurna seperti yang dijanjikan sehingga memaksa pembeli memfailkan tuntutan saman di mahkamah.

DS Khir Toyo, langsung tidak berbuat apa-apa sepanjang era kekuasaannya demi untuk membantu rakyat sendiri, malahan EXCOnya juga Dato' Mokhtar Dahlan gagal memainkan peranan sebagai EXCO rakyat sehingga beliau tidak dicalonkan di dalam PRU-12 yang lalu. Apa yang menyedihkan 100% pembeli rumah terbengkalai ini adalah Melayu.

Kini tiba pula giliran pimpinan YAB TS Khalid samada untuk membantu rakyat yang setiap hari menanggung kesusahan akibat daripada belenggu ansuran pinjaman bank sehingga mencecah RM1,200 sebulan. Malahan ada yang disenarai-hitamkan dan disaman oleh pihak bank. Mana nak bayar ansuran bank, mana nak bayar sewa rumah? Tambahan pula dengan kenaikan kos sara hidup yang semakin tinggi menyebabkan ramai pembeli yang semakin terhimpit.

Apa yang diharapkan adalah penyelesaian terbaik demi untuk membantu rakyat jelata.

Bantu petani lebih baik dari belanja berbillion beli kapal selam - Wan Azizah

harakahdaily - etua Pembangkang di Dewan Rakyat, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (KeADILan Permatang Pauh) menegaskan, kerajaan perlu memikirkan bagaimana cara untuk membantu golongan petani bagi meningkatkan hasil padi negara.

"Sepatutnya daripada berbelanja berbillion ringgit untuk kapal selam dan kapal terbang Sukhoi, lebih baik kerajaan memberi tumpuan dalam meningkatkan ransangan bagi sektor pertanian khasnya dalam rangka menjamin pengeluaran makanan yang mencukupi untuk keperluan rakyat dan juga sebagai persiapan dalam pertahanan negara," ujar Wan Azizah.
Beliau berkata demikian ketika membahaskan Titah Ucapan Yang DiPertuan Agong di Dewan Rakyat semalam.

Menurut Wan Azizah, akhir-akhir ini banyak diperkatakan bahawa dunia sedang menghadapi krisis makanan dimana pengeluaran beras dan bahan-bahan makanan lain tidak dapat memenuhi permintaan yang makin meningkat dan menyebabkan harganya melambung tinggi.

Kekurangan berlaku antaranya kerana permintaan yang tinggi terutamanya daripada China dan India, katanya. more...

Zambry mewarisi sifat angkuh Syaitan

Negara Malaysia kaya dengan perolehan hasil minyaknya. Begitu juga Brunei Darusalam. Tetapi kenapa Brunei mampu memberikan pendidikan percuma malah sanggup menanggung kos perubatan kepada setiap rakyatnya bagi setiap peringkat?
Lihat di sini dan juga di sini

Bekas Exco Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Inovasi negeri, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor mengulas kenyataan Mohamad Nizar disini yang mempertikaikan konsep pendidikan percuma yang dilaksanakan kerajaan sekarang dengan alasan ia masih membebankan rakyat.

Zambry bertanya dengan sinis : Siapa yang menanggung perbelanjaannya ( Nizar) ketika menuntut di luar negara sebelum ini. Jika dia menggunakan wang sendiri, saya tabik.

Rujuk tranungkite .....

UPDATE (9.10am) : Message from Malaysia today

malaysia-today.
This page would be updated as and when an info is received from our colleage/s who is/are currently at the court's complex.

Since RPK himself is in the dark of which court the case would be mentioned, readers and supporters are advised to wait near the entrance to the court's complex.

******************************
8.40 am - No police, FRU personnel nor their trucks in and around the court's complex.
8.58 am - 1 x Balai Polis Bergerak and 2 x Police Patrol Cars entering the complex

Girl who followed lover to Indonesia to returnAnother young woman who went missing after following her "boyfriend" back to Indonesia has been located.

Nurul Wahida Hamzah, then 17, went missing from her home in Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak in 2005.

It was believed that Nurul, who had just completed her SPM examinations, developed a relationship with a 40-year-old Indonesian construction worker, M. Yusup, and promptly went with him to Lombok Timur in eastern Indonesia.

After three years of searching, Nurul's family had lost all hope of ever finding her.

However, her cousin, Fairuz Sulaiman, contacted the Indonesian-based non-governmental organisation Migrant Care after hearing of its success in locating 13-year-old Che Siti Nor Azreen, who was reunited recently with her family.
Migrant Care Malaysian representative Alex Ong said Fairuz received a tip-off on his cousin's whereabouts and needed the NGO's help in contacting her. More...

Sedition Act ..introduced by the British in 1948

The Sedition Act in Malaysia is a law prohibiting discourse deemed as seditious. The act was originally enacted by the colonial authorities of British Malaya in 1948. The act criminalises speech with "seditious tendency", including that which would "bring into hatred or contempt or to excite disaffection against" the government or engender "feelings of ill-will and hostility between different races". The latter provision includes the questioning of certain portions of the Constitution of Malaysia, namely those pertaining to the Malaysian social contract, such as Article 153, which deals with special rights for the bumiputra (Malays and other indigenous peoples, who comprise over half the Malaysian population). ..... read more at Wikipedia.
No2umno - Bila merdeka? 1957 ceh......bohong. Bila agaknya? Tak tau .... la

KELUARGA MANGSA TERANIAYA

FAZILAH Muhammad, isteri Hatib Leman yang maut dipukul kerana dituduh mengintai anak dara, duduk bersama anak-anaknya merenung masa depan di depan rumah yang daif di Kampung Belakang Kilang dekat Kuala Perlis, semalam. Dalam kejadian Sabtu lalu, Hatib  yang sedang bersantai bersama keluarga sambil menonton televisyen terbunuh selepas diserang oleh sekumpulan lelaki.  Kumpulan penyerang yang dianggarkan lebih 20 orang melarikan diri selepas polis yang dihubungi tiba di tempat kejadian. Mangsa yang parah dan tidak sedarkan diri dihantar ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) dan disahkan meninggal dunia jam 3.45 pagi kelmarin.

FAZILAH Muhammad, isteri Hatib Leman yang maut dipukul kerana dituduh mengintai anak dara, duduk bersama anak-anaknya merenung masa depan di depan rumah yang daif di Kampung Belakang Kilang dekat Kuala Perlis, semalam. Dalam kejadian Sabtu lalu, Hatib yang sedang bersantai bersama keluarga sambil menonton televisyen terbunuh selepas diserang oleh sekumpulan lelaki. Kumpulan penyerang yang dianggarkan lebih 20 orang melarikan diri selepas polis yang dihubungi tiba di tempat kejadian. Mangsa yang parah dan tidak sedarkan diri dihantar ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF) dan disahkan meninggal dunia jam 3.45 pagi kelmarin. - Bharian

RPK, We Are With You

by mob's crib

Undang undang tali pinggang punya hal

Kalau lah mati berlaku 2 atau tiga kali di dalam satu putaran hidup, seperti yang di percayai oleh kaum Hindu....berikut adalah berita yang paling sukar untuk aku percaya. Mati, hidup, mati lagi, hidup lagi ....susah aku nak caya berita cam ni......Sejak bila undang undang adil ? Terkincit penguatkuasa nak ambil tindakan undang undang. Cakap jangan sebarang cakap. Aku dah muak dengan cerita sama sepanjang tahun..... korang tak der cerita baru ke?

MB, VIP tidak terkecuali peraturan - Pelaksanaan pakai tali pinggang keledar penumpang belakang mulai bulan depan

Menteri Besar dan semua orang kenamaan (VIP) perlu memakai tali pinggang keledar tempat duduk belakang ketika mereka menaiki kereta rasmi. (bhg. cerita yang memuntahkan aku)

Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Kedah, Surentharan Mathavan berkata, langkah itu untuk menjadikan mereka sebagai contoh kepada rakyat agar mematuhi arahan pemakaian tali pinggang tersebut yang masih dilihat janggal oleh rakyat Malaysia.

“Berdasarkan kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), memakai tali pinggang keledar di bahagian tempat duduk belakang kereta boleh menyelamatkan kira-kira 50 peratus nyawa penumpang sekiranya berlaku kemalangan,” katanya kepada pemberita di sini semalam. ..... baca di Kosmo

Aduan demi aduan


Aduan polis terhadap Karpal
Pemuda UMNO Perak membuat laporan polis terhadap Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh berhubung kenyataannya mengenai isu penukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury baru-baru ini di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh di sini semalam.

Dalam laporan itu, pergerakan tersebut meminta Karpal disiasat kerana mengeluarkan kenyataan berbentuk menghasut rakyat agar mempercayai Sultan Perak, Sultan Azlan Shah tidak mempunyai kuasa melantik mana-mana pegawai kerajaan termasuk Pengarah JAIP dalam sebuah akhbar tempatan kelmarin.

Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Fadzi Paharudin menyifatkan kenyataan Karpal itu adalah berbentuk hasutan yang tidak dibenarkan di bawah Akta Hasutan 1948 kerana boleh menjejaskan kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama Islam Negeri Perak. .... lagi di kosmo
No2umnO - Apa bezanya Karpal dengan UMNO?

Jamry Sury dilantik semula Pengarah JAIP

kosmo - Kontroversi mengenai pertukaran mendadak Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury dianggap selesai semalam setelah beliau kembali memegang jawatan berkenaan.

“Surat (pelantikan semula) akan diberi hari ini (semalam) dan kita menganggap isu ini telah selesai,” kata Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim ketika ditemui pemberita di pejabatnya di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas pelantikan semula Jamry selepas Sultan Perak, Sultan Azlan Shah menitahkan Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin supaya menarik balik serta-merta arahan pertukaran itu yang dibuat oleh Mohammad Nizar pada Selasa lalu. selanjutnya ...

No2umnO -Berharap langkah Sultan langkah yang betul.

MISKIN DIHINA PULA ...

Kasihan kepada binatang. Mungkin kat negara ni dah tak der manusia. Semua dah cuba untuk jadi lebih binatang dari binatang .... sana sini cerita tentang binatang. Manusia dah pupus ...... bila simiskin dihina. Manusia dah berubah. Dari bandar ke kampung kampung. Semua cerita tentang binatang.

‘Tiada siapa datang minta maaf’


Sudahlah suaminya maut dibelasah atas dakwaan suspek satu kes skodeng dan cubaan cabul, balu mangsa dan lima anaknya yang kini hidup mereka terumbang-ambing masih ternanti-nanti jika ada orang kampung yang datang berkongsi sedih atau sekurang-kurangnya meminta maaf.

Fazilah Muhammad, 34, menganggap nasib mereka cukup malang kerana bukan sahaja hilang ketua keluarga dan sumber pencarian tetapi juga kian tersisih.

“Saya tak ada kerja, macamana nak sara lima orang anak berusia dua bulan hingga 17 tahun?

“Rumah yang kami duduk ni pun kena bayar sewa RM80 sebulan katanya,” katanya ketika ditemui semalam. selebihnya .....di Kosmo ....

Dua ADUN buat laporan polis terhadap penceramah Pas

Ramly berkata, isi ceramah yang disampaikan oleh Nor Azli mengenai kemelut pertukaran serta-merta Jamry itu jelas sekali telah diputar belit hingga mengelirukan orang ramai.

''Nor Azli dalam ceramahnya menyebut pertemuan antara Menteri Besar, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin dengan Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah adalah atas permintaan Menteri Besar sendiri.

''Kononnya ia bertujuan untuk memaklumkan keputusan-keputusan yang dibuat dalam mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri sedangkan kenyataan istana jelas menyatakan bahawa Mohammad Nizar telah dititah menghadap oleh baginda,'' katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis tersebut.

Ramly berkata, kenyataan enam perenggan yang antara lain menyebut Sultan Perak selaku Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP) telah menitahkan Menteri Besar untuk menghadap baginda pada pukul 11 pagi di Istana Raja Muda Perak Jumaat lalu. selanjutnya di Utusanmeloyakan.....
Bantai lah korang ..... mahkamah sendiri punya, polis kawan kawan, tv milik korang .... buat lah sesuka hati. Negara ni bapak korang yang punya.

Jabatan Pelajaran Sabah diarah hantar laporan segera mengenai sekolah daif

Cerita tentang mundurnya Sabah dah dicerita sejak berkurun lamanya. Rakyat Malaysia dah sampai ke angkasa dan ramai orang masih bermimpi untuk sampai ke bulan ...masih....

Jabatan Pelajaran Negeri Sabah diarah menghantar laporan kepada Kementerian Pelajaran mengenai dakwaan kedaifan sebuah sekolah di Kalabakan dekat Tawau yang memaksa murid-muridnya belajar sambil meniarap kerana tiada kerusi dan meja.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail berkata, jabatan berkenaan perlu bertanggungjawab sekiranya benar tiada tindakan diambil walaupun aduan telah dibuat oleh pihak sekolah mengenai masalah tersebut.

"Itu tanggungjawab Jabatan Pelajaran Negeri. Kita mahu mereka menghantar laporan mengenai kes itu secepat mungkin," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Razali diminta mengulas kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Batu, Datuk Hamisa Samat yang mendakwa terdapat guru yang terpaksa bersila semasa mengajar di sekolah itu kerana ketiadaan kemudahan asas. selanjutnya ......di Utusan loya

RPK: To Take Him Off The Board

Melvin-mah - Teresa Kok has been asking a question of Web Power Sdn Bhd, the company who won the contract of building the AES (Automated Enforcement System) project for the government, well, it is him who did expose that Web Power is connected to the underworld, that has connections with the police and the AG.

I won't go that far, but on this matter, there is someone trying to take him out, or somewhere out there, there are politicians involved in the murder who are pressing the panic button and used their privilege to take him out of the equation, while walking away scott free. Some news by other bloggers said that he will be required to be in present of the Magistrate Court in KL tomorrow morning at 9.30 a.m to hear the charges. But I remembered reading his account that the police officers in duty told him that there was no written report although it was claimed that a police officer filed a report against him. Read more ... at Melvin-mah

Be there for Raja Petra tomorrow!

Sloone - (...) On Monday, Raja Petra met with Altantuya’s dad, Stev Shariibuu, to extend his condolences. A very human thing to do!

But what happenned on Friday?

On Friday, police went uninvited to Raja Petra’s home and seized his computers, later forcing him to make statement.

And now this! All I can say is BLOODY HELL!

Read more at ..... Sloone .....

Posting terkini

Blog Archive