KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Dec 31, 2007

YURAN: KERAJAAN MENAMPAH MAUT

JANGAN TERKEJUT KALAU ADA YANG MENGAMUK

Isu Yuran sekolah menjadi semakin panas. Ini berikutan beberapa orang bapa dan penjaga sudah mula melahirkan rasa kecewa mereka kerana menerima borang pendaftaran sekolah anak anak mereka. Wajah mereka yang baru sahaja keluar dari kawasan sekolah kelihatan murung dan berang melihat kan betapa kerajaan telah membuat pembohongan yang terlalu nyata, mampu difahami oleh rakyat dengan mudah.

Pada awal bulan Oktober, sudah ada blog yang menyiarkan tentang kemuskilan yang timbul akibat kenyataan yang bercelaru dari Menteri dan Pengarah Pelajaran. Dalam pada itu, media turut bertanya kepada menteri dan jawapan mereka terlalu mudah sehingga sukar untuk difahami.

Tiba tiba media dan akhbar sudah berubah tajuk, memetik beberapa wawancara yang tidak mempersoalkan tentang yuran malah bersyukur dengan pemberian buku pinjaman. Tindakan itu sebenarnya tidak melegakan rakyat yang berpendapatan rendah tetapi membanti golongan elit yang memperolehi buku percuma untuk anak anak mereka.

Jangan hairan kalau pada hari pembukaan sekolah nanti, akan ada guru yang tunjuk berang kerana ibu bapa tidak mahu membayar yuran dan jangan hairan pula kalau ada ibu bapa yang bakal mengangkat kerusi bersedia untuk membaling ke tingkat bawah kerana marah.

Kepada kerajaan, jangan anggap rakyat terlalu bodoh untuk di perbudak budakkan. Belum cuba belum tahu dan masalah yang bakal timbul ini akan membawa kepada kejatuhan kerajaan Barisan Nasional yang selama ini cukup selesa dengan bantuan dari media arus perdana dan pihak berkuasa. Tapi jangan anggap semua ini mudah.

Masalah rakyat sudah bertompok dan rakyat sudah tidak dapat bertahan lagi dengan karenah barua dan pengkhianatan para pimpinan kerajaan selama ini. Kalau semua barang naik dan ketika itu kerajaan kononnya membantu rakyat tetapi melakukan sebaliknya, maka sesungguhnya tindakan membohongi rakyat adalah satu tindakan menempah maut.

bakpo lagu ni nih...

gatebesar.blogspot

Apa dah jadi. Kegembiraan ibu bapa yuran sekolah rendah dan menengah dimansuhkan tidak bertahan lama, sebaliknya ketika menghantar anak-anak ke sekolah hari ini yuran lebih RM100 dikenakan. Malah ramai terkejut apabila diberitahu pihak sekolah mengenai kadar yuran tersebut.

Paling murah yuran dikenakan terhadap pelajar sekolah rendah sebanyak RM80. Ada juga sekolah mengenakan yuran sehingga RM200. Apa maknanya semua ini. Sedangkan kerajaan mengumumkan yuran rasmi sekolah dimansuhkan pada tahun 2008, sebaliknya ketika ramai ibu bapa menghantar anak ke darjah satu dan tingkatan satu, yuran dikenakan lebih RM100.
Baru-baru ini, Kementerian Pelajaran menegaskan yuran rasmi sekolah tetap dimansuhkan mulai penggal persekolahan tahun depan, sebagaimana diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika membentangkan Bajet 2008. Bayaran tersebut iaitu RM4.50 bagi pelajar sekolah rendah dan RM9 (sekolah menengah). Itu pun belum lagi diambil kira perbelanjaan membeli kelengkapan persekolahan anak-anak, di mana harganya sudah meningkat berbanding sebelum ini. Bagi ibu bapa yang mempunyai bilangan anak yang ramai, tentunya berdepan dengan banyak kesukaran.

Yuran Sekolah yang tidak percuma

mendidik.blogspot.

Saya melihat dalam kotak email saya masih ramai ibu bapa yang keliru sama ada sengaja atau tidak, terkeliru dan dikelirukan dengan ‘Pemansuhan Yuran Sekolah’ dan ‘Pendidikan Percuma’ yang diwar-warkan dalam Bajet 2008 dulu.

Sekolah saya pula baru selesai kutipan yuran pada hari semalam, maka ini adalah komen saya:

YURAN SEKOLAH adalah merujuk pada Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.13/2007 pemansuhan Yuran Khas dan garis panduan sistem pakej bayaran tambahan kepada perkhidmatan dan kemudahan di sekolah-sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan.

Yuran khas sekolah yang DIMANSUHKAN ini ialah yang HANYA berjumlah RM4.50 bagi sekolah rendah dan RM9.00 bagi sekolah menengah.

Adapun yang lain-lain yang perlu ibu bapa bayar, macam sekolah saya adalah seperti berikut:

Bahagian A (WAJIB):
1. KoKurikulum RM3.00
2. Kertas Ujian Dalaman RM8.00
3. Sukan Tahunan Sekolah RM8.00
4. Kegiatan Pendidikan Islam RM8.00
5. Skim Perlindungan Diri RM1.50
6. MSSM RM2.00
JUMLAH RM30.50

Bahagian B:
Sumbangan PIBG RM20.00 (Setiap keluarga perlu bayar sekali sahaja)

Bahagian C (PILIHAN):
Ini termasuklah macam tali leher, lencana, kelab komputer, t-shirt sukan, t-shirt PJ dsb.

Memang yuran yang dimansuhkan itu hanya sedikit sangat, berbanding saya lihat sendiri purata bayaran yang MASIH PERLU DIBAYAR oleh ibu bapa bagi setiap anak mereka adalah di antara RM50-RM150!

Yuran kemasukan sekolah rendah melampau!

Malaysia Today
Oleh Hazmi Sham

APA
dah jadi dengan bayaran yuran kemasukan di sekolah rendah untuk tahun satu yuran kemasukan sehingga RM 145? Mana ada kurang tapi lagi bertambah adalah.

Minta Pihak Kementerian Pelajaran tegaskan masalah ini yang potong cuma RM 4.50. Sebagai contoh lihat di Sekolah Kebangsaan Pandan Kawasan Dun Panching Kuantan Yuran untuk Kemasukan Tahun Satu Amat Melampau.

Jangan buat pengumuman yuran di sekolah tidak akan menbebankan rakyat! Minta pantau segera.

hunger strike to protest ethnic Indian detentions in Malaysia

Singapore artist goes on a hunger strike to protest ethnic Indian detentions in Malaysia
Yahoo News

SINGAPORE - A Singaporean artist went on a hunger strike Monday to protest the indefinite detention of five leaders of an ethnic Indian group by authorities in neighboring Malaysia.

Wearing a placard around his neck that said, "Give them fair trial," Seelan Palay, 23, stood outside the city-state's Malaysian High Commission.

He said he would stay there for the next five days, consuming only water.

"This is a personal commitment and a plea for the international community to pay attention to this serious human rights issue," Seelan, a visual artist, told The Associated Press. "Each day is in dedication to each of the detainees."

Five leaders of the Hindu Rights Action Force in Malaysia were arrested in December under the Internal Security Act, which allows indefinite detention without trial.

The protesters were arrested after leading a massive rally Nov. 25 in Kuala Lumpur to highlight what the group says is racial discrimination faced by ethnic Indians, who form 8 percent of Malaysia's population. Malays, who are Muslims, make up 60 percent, while ethnic Chinese account for 25 percent.

Seelan said he joined the Nov. 25 rally in downtown Kuala Lumpur, at which police used tear gas and water cannon to quell the protest.

"I am determined to express my ... discontent at what is a high-handed approach by the Malaysian government," he said. "The people gathered that day with peaceful intent for a just cause."

Phones at the Malaysian High Commission rang unanswered Monday while Singapore police had no immediate comment.

Protests are rare in Singapore, where police permits are required for outdoor gatherings of more than four people.

Mansuh RM4.50, kena bayar pula lebih RM100

Yuran sekolah: Mansuh RM4.50, kena bayar pula lebih RM100

Maslan Yusoh
harakahdaily

PENGKALAN CHEPA, 31 Dis (Hrkh) - Apa dah nak jadi. Kegembiraan ibu bapa yuran sekolah rendah dan menengah dimansuhkan tidak bertahan lama, sebaliknya ketika menghantar anak-anak ke sekolah hari ini yuran lebih RM100 dikenakan.

Malah ramai terkejut apabila diberitahu pihak sekolah mengenai kadar yuran tersebut.

Paling murah yuran dikenakan terhadap pelajar sekolah rendah sebanyak RM80. Ada juga sekolah mengenakan yuran sehingga RM200.

Apa maknanya semua ini. Sedangkan kerajaan mengumumkan yuran rasmi sekolah dimansuhkan pada tahun 2008, sebaliknya ketika ramai ibu bapa menghantar anak ke darjah satu dan tingkatan satu, yuran dikenakan lebih RM100.

Anggota parlimen Pengkalan Chepa, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, pengumuman kerajaan memansuhkan yuran sekolah tidak memberi sebarang makna.

"Sebaliknya ibu bapa yang menghantar anak ke sekolah minggu lepas dan hari ini berdepan dengan kadar yuran antara RM80 hingga RM200," katanya pada majlis penyampaian sumbangan kepada pelajar-pelajar miskin di Pejabat PAS Kota Bharu, di sini, hari ini.

Seramai 70 ibu bapa hadir pada program itu. Setiap mereka menerima RM100 yang disampaikan Abdul Halim. Sumbangan bantuan tersebut termasuk ditaja Tabung Kemiskinan Harakah dan Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK).

Hadir sama Timbalan Yang Dipertua PAS Pengkalan Chepa, Haji Yusof Ludin dan penghulu kawasan parlimen terbabit.

Baru-baru ini, Kementerian Pelajaran menegaskan yuran rasmi sekolah tetap dimansuhkan mulai penggal persekolahan tahun depan, sebagaimana diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika membentangkan Bajet 2008.

Bayaran tersebut iaitu RM4.50 bagi pelajar sekolah rendah dan RM9 (sekolah menengah).

Abdul Halim berkata, pengumuman pemansuhan yuran tersebut tidak memberi sebarang makna apabila ramai ibu bapa yang berpendapatan rendah berdepan dengan masalah kewangan sekarang.

"Itu pun belum lagi diambil kira perbelanjaan membeli kelengkapan persekolahan anak-anak, di mana harganya sudah meningkat berbanding sebelum ini.

"Bagi ibu bapa yang mempunyai bilangan anak yang ramai, tentunya berdepan dengan banyak kesukaran," ujarnya.

Sementara itu, ibu bapa yang menerima sumbangan tersebut melahirkan rasa lega, setidak-tidaknya dapat menjelaskan sebahagian yuran persekolahan anak-anak.

Hampir 200 lagi pelajar di kawasan parlimen Pengkalan Chepa akan diberi bantuan serupa dalam masa terdekat ini.

RTM tambah masa untuk siar cerita karut

http://foto.home.net.my/img/13871/1/tv1.gif

Warta Perdana RTM Dilanjutkan Kepada 45 Minit Mulai Esok

KUALA LUMPUR, 31 Dis (Bernama) -- Warta Perdana di RTM1 akan bersiaran selama 45 minit mulai esok dalam usaha stesen televisyen itu menyajikan lebih banyak bahan berita dan maklumat kepada para penonton.

Perubahan sempena tahun baru 2008 itu membolehkan penonton menyaksikan warta perdana dari pukul 8 malam hingga 8.45 malam, iaitu tambahan 15 minit daripada waktu siaran sekarang.

"Menariknya, ciri baru yang ditampilkan dalam pengisian kandungan berita ialah lebih banyak berita `human interest', selain berita-berita utama dalam dan luar negara, berita ekonomi, sukan dan cuaca," kata stesen TV itu dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam usahanya menjadikan Warta Perdana lebih mantap dan berinformasi, RTM akan menyampaikan lebih banyak maklumat terkini kepada penonton menerusi liputan lintas langsung selain temubual secara langsung dengan tetamu di studio bagi membincangkan isu atau topik yang mendapat perhatian ramai.

Laporan khas yang lebih terperinci akan turut dimuatkan dari semasa ke semasa, tambahnya.

No2umnO - Maka bermula lah propaganda politik BN sempena menyambut pilihanraya yang ke 12. Membazir....tak der sapa nak tengok. Baik tonton Al Jazeera.

New Angle Shows Benazir Bhutto Struck By Bullet.

New footage of Benazir Bhutto's Assassination shows the impact of the bullet which lifted her hair more... and shawl and contradicts the Pakistan govts version of events.

The Planned Killing of Benazir Bhutto

via intellibriefs.blogspot.

The key to the British Empire's financial success was its ability to manipulate Islam. The British Empire-builders eliminated the Islamic Caliphate, created nations out of deserts, eliminated some nations, and partitioned others to create Islamic nations. Britain was aware that the oil fields of Arabia would be a source of great power in the post-World War II decades. The western part of British India bordered Muslim Central Asia, another major source of oil and gas, bordering Russia and Muslim Afghanistan. British India also bordered Islamic Iran and the Persian Gulf—the doorway to the oil fields of Arabia. In order to keep its future options open, Balochistan, bordering northeastern Iran, and the tribal Pushtun-dominated areas bordering Afghanistan, remained as British protectorates.

So, when the break-up of British India was planned by Churchill and others, Balochistan was not a problem. The problem was the Pushtun-dominated North West Frontier Province (NWFP), which was led by a pro-Congress Party leadership, and had voted in the last referendum before partition, to join Hindu-majority India.

What London wanted was that the large Hindu-dominated India must not have common borders with Russia, or Central Asia. That could make it too powerful and, worst of all, energy independent. Pakistan was created by the gamesmen in London because they wanted a weak Muslim state that would depend heavily on the mighty British military. The Cold War period held this arrangement in place, to the satisfaction of the British. The Kashmir dispute, triggered from London to cut off Indian access to Afghanistan, served the British policy-makers well. |more...|

When good is bad and bad is good


Raja Petra
Malaysiatoday

Are Muslims violent by nature? Is this in their genes? Or is Islam a violent religion and that is why the followers and believers of Islam are so violent?

No, it is not that Muslims are violent by nature. Many are actually very nice people (me included -- unless you say something stupid, then I whack you to kingdom come). And it is also not Islam that is at fault. Sure, I know what the Islam-phobics are now going to say. Islam is a violent religion. Islam teaches violence. The Quran teaches Muslims to become violent. And so on and so forth.

You are actually only partly correct. It is not that Islam is violent or that Islam teaches violence. It is that all religions are violent and all religions teach violence. The only difference is, Muslims are good Muslims and they follow their religious teachings whereas those of other religions are bad Jews, Christians, etc., in that they do not follow what their religion teaches them.

The problem, in a nutshell, is that Muslims are good Muslims whereas Jews and Christians are bad Jews and Christians. Now, if the Jews and Christians are good Jews and Christians, then they will be just like Muslims because Judaism and Christianity, just like Islam, all teach the same thing. But while Muslims follow to the letter, and to the spirit, what they are taught, the Jews and Christians are deviants who do not comply to what their religion teaches them. In short, Muslims are bad because they are good whereas Jews and Christians are good because they are bad. Confused? You should be!

Okay, let us look at what Prophet Muhammad and the Quran say. Muhammad said he did not introduce a new religion. The Quran confirms this and talks about the religion of Abraham, the same religion for the followers of Moses and Jesus. Now see what Mathew says:

"I come not to abolish the Law and the Prophets but to fulfill them. Till heaven and earth pass away, not one jot or tittle shall pass from the law, till all be fulfilled" (Matthew 5.17,18)

Mathew, just like the Quran, confirms that the teachings and laws of the Prophets before that are to be upheld. None have been abolished or abrogated. Okay, what about the punishment of stoning to death for adulteresses and apostates? This is the so-called barbaric 'Taliban' laws of the Muslims, so say the Islam-phobics. Actually it is not. It is a Jewish-Christian law that Islam 'borrowed'. Remember, Islam is not a new religion but the religion of Abraham, which is also the religion of Moses and Jesus. See what Deuteronomy, chapter 13, has to say about apostasy. |more...|

DULU KAPAL PERANG, SEKARANG KAPAL PENUMPANG

Penduduk cemas pesawat asing terbang rendah

JOHOR BAHRU 30 Dis. – Penduduk di beberapa buah taman perumahan di sini cemas seketika apabila sebuah pesawat komersial milik syarikat penerbangan asing terbang dalam keadaan yang rendah pagi tadi.

Beberapa penduduk yang tinggal di Taman Setia Indah, Taman Daya dan Taman Seri Austin mendakwa pesawat terbabit terbang amat rendah sehinggakan mereka menyangka ia sedang menghadapi masalah dan akan terhempas.

“Pesawat terbabit turun dan naik dalam keadaan yang rendah dan berlegar-legar. Saya bimbang kerana ia adalah kejadian pertama seumpama di kawasan ini, takut-takut pesawat itu hendak terhempas,” kata Zakaria Yusof, 40-an, yang tinggal di Taman Setia Indah kepada Bernama di sini, hari ini.

Katanya kejadian pesawat komersial terbang rendah itu berlaku kira-kira 10 pagi dan berterusan sehingga 12 tengah hari tadi.

Seorang suri rumah, Hamidah Ali, 40, pula berkata, beliau tidak menyaksikan kejadian tersebut kerana berada di dalam rumahnya, tetapi tetap cemas dan bimbang apabila mendengar bunyi pesawat yang terbang rendah di kawasan perumahannya.

Pengurus Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Johor Bahru, Ahmad Taufek Abdullah ketika dihubungi Bernama berkata pihaknya tidak menerima laporan tentang kejadian tersebut tetapi mengakui syarikat Singapore Airlines (SIA) diberikan kebenaran untuk melakukan penerbangan latihan di Lapangan Terbang Senai.

“Bagaimanapun latihan mereka yang melibatkan pesawat seperti Boeing 747, 777 dan Airbus A340 itu adalah di paras 1,500 kaki dan ke atas.

“Latihan yang dijalankan dua atau tiga kali seminggu itu akan mengambil masa sehingga tiga jam,” katanya.


No2umno - Kalau dahulu kapal perang, sekarang kapal pengangkutan. Singapore buat hal lagi. Kalau tidak diluluskan oleh kerajaan Malaysia, mereka tidak lah sekurang ajar sekarang. Pokoknya semua nya salah kerajaan. Kalau berlegar legar dan jatuh kerumah penduduk Johor, tika tu lah baru semua hendak membebel. Lemahnya kerajaan Malaysia.

Sepupu Khairy mati

Sepupu Khairy ditemui mati dalam rumah - Utusan Meloya

REMBAU 30 Dis. – Sepupu Naib Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin, Siti Amrah Mahmud, 72, ditemui mati dalam sebuah bilik berhampiran dapur rumahnya di Kampung Gadong di sini malam tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Huzir Mohamed berkata, mayat Siti Amrah ditemui setelah polis memeriksa rumah mangsa pada kira-kira pukul 9.30 malam.

“Kita percaya mayat mangsa sudah berada di situ lebih 24 jam,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian awal pagi ini.

Mangsa juga merupakan sepupu kepada Timbalan Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi yang juga Ahli Parlimen Tampin, Datuk Shaziman Abu Mansor.

Katanya, siasatan awal polis mendapati ada kesan pecah masuk ke rumah berkenaan berdasarkan kepada kesan umpilan pada jeriji rumah itu selain barangan dalam rumah yang diselongkar.

“Polis sedang menyiasat dan mencari bukti daripada tempat kejadian ini. Mayat itu sudah berada di situ lebih 24 jam,” katanya.

Difahamkan, rumah mangsa merupakan antara lokasi untuk Khairy yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Rembau berehat sekiranya berada di Rembau atau kawasan sekitarnya.

Sementara itu, polis menahan 18 warga negara asing yang berada di sekitar kawasan berkenaan untuk membantu siasatan polis.

BASMI PEMBAZIRAN DAN RASUAH SERTA KRONISME

BASMI PEMBAZIRAN DAN RASUAH SERTA KRONISME - NEGARA TIDAK AKAN BANKRAP
dipetik: temanteras.wordpress

Kenyataan Timb.Perdana Menteri Datuk.Seri.Najib bahawa Negara akan bankrap jika harga minyak diturunkan boleh dipersoalkan.

TERAS berpandangan faktor projek membazir serta hidup mewah pemimpin-pemimpin yang boleh dielakkan sebenarnya adalah penyebab yang lebih besar untuk negara berkemungkinan bankrap.

Kenyataan betapa banyak perbelanjaan Negara disalahurus seperti yang dilapor oleh Ketua Audit Negara serta perbelanjaan yang berakhir dengan pembaziran kerana projek tidak siap atau tidak mengikut peraturan , jauh memungkinkan Negara bankrap jika dibandingkan dengan subsidi minyak untuk rakyat.

Lihat sahaja bagaimana kemewahan sara hidup pemimpin-pemimpin Negara seperti mahligai mewah , kereta mewah , mengguna wang rakyat untuk menampung perbelanjaan acara-acara mewah atas nama bersama rakyat seperti perkahwinan anak , menanggung perbelanjaan keluarga untuk bercuti keluarga Negara.

Kami melihat isu utama dalam kenaikan minyak bukan sahaja terletak kepada soal kenaikan harga minyak dunia tetapi juga berkait dengan bagaimana sesebuah pemerintah membiayai segala perbelanjaannya yang mengguna pendapatan dari minyak. Ratusan juta ringgit sehinga kini terpaksa dikeluarkan oleh Petronas untuk mengendali dan menyelenggara Litar F1 Sepang . Itu sahaja boleh membankrapkan Negara jika diteruskan tanpa alasan yang rasional.

Kami juga berpendapat harga minyak dapat dikawal jika pihak kerajaan mengawal penggunaan minyak diperingkat lokal sehingga ia akan memastikan rizab minyak yang ada dapat bertahan untuk kegunaan masa depan. Dengan dasar kerajaan yang ada sekarang , bukan sahaja rizab minyak negara akan habis dalam tempoh kurang dari 15 tahun lagi , malah kerajaan nampaknya ghairah untuk terus meningkatkan penggunaan minyak tanpa memikirkan kesan masa depan. Norway sebagai Negara maju itu sendiri telah mengamalkan pendekatan yang sangat berhemat utnuk menjaga rizab minyaknya untuk masa akan datang.

Persoalannya ialah kerajaan kini nampaknya ghairah dengan perbelanjaan yang bermewahan untuk projek-projek yang tidak menentu manfaatnya untuk rakyat terbanyak. Projek seperti Monsoon Cup, pembelian kapal selam dan pesawat pejuang yang dipersoalkan transaksinya , pembinaan Istana Negara yang terlalu besar perbelanjaannya , pembayaran ganti rugi projek jambatan bengkok Johor-Singapore yang menelan belanjaan ratusan juta adalah antara faktor yang boleh mempercepatkan Negara bankrap.

Kenyataan beliau yang menyatakan bahawa tidak masuk akal harga minyak boleh diturunkan kerana harga diperingkat dunia meningkat. Namun laporan penganalisis pasaran minyak antarabangsa di Lehman Brothers menyatakan kebanyakan penganalisa meramalkan harga minyak akan menurun kepada kurang dari USD90 dalam suku pertama 2008 dan ramai yang menduga ia akan menurun serendah UDS60 atau USD70 dipenghujung tahun 2008.

Penurunan pertumbuhan ekonomi US dijangka akan menurunkan permintaan minyak . Mengikut penganalisis, harga spekulatif minyak adalah faktor yang telah lebih menyumbang kepada kenaikan harga sebanyak antara USD10 hingga USD20 berbanding permintaan yang sebenar. Kini para spekulator harga minyak sedang berfikir semula semada harga minyak akan terus meningkat.

Lebih memeranjatkan lagi ialah Indonesia sebagai sebuah Negara yang dianggap jauh keterbelakang dari Malaysia pernah membuat keputusan menurunkan harga minyak untuk rakyatnya.

Kami mengesa agar pihak kerajaan tidak terus mengelirukan rakyat dengan isu kenaikan harga minyak yang dianggap tidak boleh disanggah oleh sesiapapun.

Mohd Azmi Abdul Hamid

Presiden TERAS

S. Paranjothy: HERO YANG TERUS JADI BARUA


dipetik: ntbn.wordpress.com

Kaum India sudah berpatah arang dengan BN. Usaha membaik pulih perhubungan memaksa Tuan Samy berhasrat untuk mengunjungi pemimpin India. Kononnya untuk memperbaiki keburukan yang ada pada dirinya. Manakala Barisan Nasional mulakan mainan tabur janjinya. Kononnya kembali mengambil berat tentang kedudukan kuil di malaysia. Kebajikan, BN masih tidak bercakap walau sepatah.

Jeritan S. Paranjothy adalah langkah BN untuk menahan lukah. Kaum India yang tidak bijak berfikir sudah pasti akan terjerumus keperangkap yang dipasang oleh Gerakan dan UMNO. Paranjothy beranggap Kaum India seperti dahulu lagi. Hulurkan wang, hulurkan bantuan, kaum India kembali sayang menyanyang.

Parti Keadilan Rakyat sudah menghidu mainan politik Paranjothy lalu mereka tawarkan jawatan untuk menduga sejauh mana ikhlas dan tulusnya perjuangannya. Sehingga kini tawaran tidak dijawab. Manakala UMNO pula tidak berani untuk menghalau dia keluar kerana itu lah rancangan mereka. Mahu menjadi HERO tapi terus duduk di dalam Gerakan. Gerakan hanya pada nama, tetapi Paranjothy tidak bergerak bebas di dalam Gerakan, kecuali menjadi pemain simpanan untuk masa kecemasan.

Usaha penipuan Paranjothy tidak berjaya. Kaum India tidak tertarik dengan perjuangannya. Kenapa ketika Samy Vellu ditentang, baru lah muka Hero Tamil ini muncul? Sebelum ini dia lah yang bersekongkol dengan Tuan Samy untuk menipu bangsa India. Kaum India tidak lagi bodoh serupa dulu. Kalau diberikan ladang sekali pun, kaum india tidak akan kembali menyokong kerana semua yang datang dari Barisan Nasional, adalah janji kosong.

Paranjothy kini terdiam. Kononnya mahu jadi HERO rupanya terus menjadi BARUA Gerakan dan Barisan Nasional.

KEBODOHAN ZAM MEMALUKAN MALAYSIA

Memang memalukan mempunyai seorang menteri yang berfikiran cetek tentang demokrasi. Kritikan negara luar terhadap menteri di Malaysia yang dungu dan bebal telah secara tidak langsung menyalahkan rakyat Malaysia yang memilih kepimpinan seperti ini. Sudah lah dimalukan ketika sessi temubual bersama Aljazeera berkenaan perhimpunan BERSIH dan sekarang kenyataan beliau mengkritik media Indonesia telah menyebabkan beliau sekali lagi dikritik. Masalahnya rakyat tidak pernah memilih Zam sebagai pemimpin kecuali rakyat yang sama tahap pemikirannya dengan beliau. Berikut adalah kenyataan benar dari Indonesia.

Press experts slam Malaysian minister

Alfian, The Jakarta Post, Jakarta

Media observers criticized Saturday the statement made by a Malaysian minister regarding press freedom in Indonesia, saying the media here was more democratic than in Malaysia.

Communications expert from the University of Indonesia Effendi Gazali said Malaysian Information Minister Dato' Seri Zainudin had made a mistake by concluding the Indonesian media was insensitive to Malaysian politics on the basis that the views of Malaysian government opposition leader Anwar Ibrahim were given space in the local media.

"That was a huge mistake," he said, referring to the minister's actions. "He (the minister) said that just to protect his government's interest."

He said the minister should not have made an issue of the fact that an Indonesian reporter interviewed Anwar Ibrahim.

"We Indonesians would be very happy if the Malaysian media or scholars criticized President Susilo Bambang Yudhoyono or other Indonesian leaders."

Similar comments came from the secretary general of the Alliance of Independent Journalists (AJI) Abdul Manan.

Manan said the minister viewed the issue from the Malaysian perspective, a country where the press is suppressed by the state.

"What's wrong with interviewing Anwar Ibrahim? Indonesians also have the right to know what's going on in Malaysia."

Manan said the media in the neighboring country was now in more or less the same situation as was the Indonesian press during the New Order regime.

"Press freedom is very limited in Malaysia, which makes the media there less critical of the government.

"Rallies or other events that may reflect negatively on the government are rarely covered because doing so invites repression," said Manan.

The minister's comments came amid other criticism of an October interview with Anwar on a talk show called K!CK Andy on Metro TV.

Host and Metro TV chief executive Andy F. Noya said Anwar Ibrahim was interviewed because of his ideas on Indonesia-Malaysia relations and the rise of Asians in international leadership circles.

"As a reformist leader, Anwar's thought is worth listening to," Andy told The Jakarta Post.

He added that Metro TV had no intention of meddling in Malaysia's internal matters.

"It's not the responsibility of the Indonesian press to maintain the stability of Malaysian politics. That's the responsibility of the Malaysian government."

"Speaking of sensitivity, how sensitive are the Malaysian government and media about Indonesia," said Andy.

Effendi said the Malaysian government and media frequently labeled Indonesia's democracy and press "too open" and misguided, while intimating that Malaysian democracy was on the right track.

"That was exactly how (New Order information minister) Harmoko and other New Order leaders used to defend themselves when they were asked by the international community about democracy in Indonesia."

Although economically Malaysia is now wealthier than Indonesia, he said Indonesians should be happy to know they are living in a more democratic system.

"Democracy in Malaysia is an artificial democracy. Just look at the trial of Anwar Ibrahim."

"Even people conducting peaceful demonstrations are taken into custody for internal security reasons," said Effendi.

He added that although Indonesian democracy had yet to bring prosperity to the people, at least the political tension in the country did not lead to bloodshed as it did in other countries.

"Despite some problems, we are on the path to real democracy," he said.

However, both Effendi and Manan said Indonesia still had work to do to see through the implementation of democracy and media performance.

"Our democracy has yet to guarantee law enforcement which is one of the essential pillars of democracy," said Effendi.

Manan said Indonesian journalists needed to work harder to improve their public image.

ADUN PALOH SAKIT JIWA

aADUN Paloh dicadang jalani pemeriksaan kesihatan
offshoreman
Oleh Dr Rosli Allani Abdul Kadir

Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan memandang serius peristiwa kekecohan yang berlaku di dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan beberapa hari yang lepas.Kekecohan bermula apabila ADUN Barisan Nasional kawasan Paloh, Norzula Mat Diah tidak menghormati Dewan dengan menjerit jerit ke arah EXCO Kerajaan Negeri Kelantan, Haji Zulkifli Mamat semasa beliau cuba menjawab soalan yang dikemukakan.

Ianya kemudian berakhir dengan cubaan serangan fizikal ke atas ADUN Kelaboran, Zaki Ibrahim yang juga merupakan Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri.Perwatakan yang ditunjukkan oleh beliau seminggu sebelum itu yang seakan tidak dapat mengawal perasaan (emotional outburst), panas baran (irritability) serta perubahan sikap yang agak ketara mungkin berkait dengan kemalangan jalanraya pada 8 Julai 2007 lepas, yang mengakibatkan beliau mengalami kecederaan parah.Dalam kejadian itu, beliau dilaporkan hampir maut apabila Toyota Harrier yang dipandunya terbabas dan terjunam ke dalam cerun sedalam kira kira 5 meter di Jalan Chengal Perah, Kuala Lipis di kilometer 66 Jalan Kuala Lipis Merapoh.

Beliau dilaporkan menerima 14 jahitan selepas dimasukkan ke Hospital Gua Musang.

Kebarangkalian untuk beliau mengidap Sindrom Gegaran Otak Traumatik amat tinggi berdasarkan kepada kecederaan dan perwatakan yang ditunjukkan. Ia biasanya menyebabkan pesakit hilang tumpuan, mudah kepenatan, pelupa, mudah kecewa, insomnia (masalah tidur), pemarah dan mengalami perubahan sikap yang ketara.

Ianya boleh dialami oleh pesakit sehingga setahun dari tarikh kecederaan, namun bergantung kepada tahap kecederaan boleh berlarutan untuk jangka waktu yang lebih lama.

Selanjutnya offshoreman

Shahidan dan Radzi .... 2 x 5

Shahidan mesti pergi atau Radzi kena letak jawatan

dipetik: Siasah

KUALA LUMPUR, 31 Dis: Desakan yang dibuat oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad agar Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kasim berundur dari jawatan itu menghasil keadaan, Radzi berjaya dengan gesaan itu atau gagal dan terpaksa berundur.

Desakan supaya Shahidan berundur dibuat Radzi ketika bercakap dalam satu kursus pilihan raya yang diadakan di negeri itu baru-baru ini dan mengulanginya dalam sidang media selepas itu.

"Bagi saya, Perlis patut berubah dan MB (Menteri Besar) juga patut diubah. Jika masih kekal kepemimpinan lama, Perlis akan tetap kekal macam tu juga," katanya kepada pemberita, selepas menghadiri Majlis Taklimat dan Perasmian Gerak Kerja Pilihan Raya Umno Bahagian Padang Besar, Perlis.

Shahidan ketika berucap pada Perhimpunan Agung Gerakan Belia 4B Malaysia ke-33, di sini pula mengaku kecewa dengan sikap segelintir pihak yang tidak mempunyai sebarang jawatan di Perlis, tetapi suka mengganggu ketenteraman serta pentadbiran negeri itu.

Tanpa menamakan sesiapa, katanya: "individu terbabit mempunyai jawatan tinggi pada peringkat persekutuan, tetapi tidak di Perlis, namun tetap mencampuri urusan pentadbiran negeri."

"Ada yang datang ke Perlis kemudian komen pasal sungai, manakala ada pula yang berniat nak tutup sempadan, tapi mereka tidak ada sebarang jawatan di negeri ini," katanya.

Apakah sebenarnya yang berlaku di Perlis?
Siasah sedang berusaha untuk membuat satu sorotan khas mengenai pertembungan kedua-dua tokoh ini.

UMNO BASUH PUNGGUNG DI KHALAYAK RAMAIdipetik: duniatiger.blogspot

Ketika pemimpin tertinggi UMNO meminta semua pihak tidak menggunakan media sebagai tempat "membelasah" orang lain, tiba-tiba pula ada pemimpin UMNO yang membelasah antara satu sama lain dalam media. Apa ni?

Kalau nombor satu atau dua kata jangan "membasuh punggung di khalayak ramai" tidak payahlah berbuat demikian kerana ini akan memberi "kemaluan yang amat besar" kepada mereka yang membasuh punggung itu. Yang akan rugi ialah UMNO atau Barisan Nasional di mana orang luar akan berkata bahawa pemimpin UMNO sudah mula bergaduh antara satu sama lain. Malah ia tidak sesuai terutama menjelang pilihan raya umum. Ikutilah nasihat nombor dua yang mahu berbincang dengan nombor satu.

Ikutilah berita dalam Agenda Daily ini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang diminta mengulas kenyataan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad menghentam Menteri Besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim, Sabtu lalu berkata beliau akan membincangkan isu itu dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. |more...|

...with no conditions attached !

via shanghaistephen.blogspot

Probably the best news so far to end the year 2007...Yes !

And rightly so, because this "banning" the use of the word "Allah" has got a lot of right-minded Malaysians pissed-off and frustrated...not just Christians but also Malaysians of all walks of life who think the "junior minister" was desperately championing the voices of bigots !

Yes....yes we also know that elections are around the corner so....getting some extra mileage and attention-drawn now would be a good move on this Deputy Internal Security Minister Datuk Mohd Johari Baharum's rather depleting popularity ! The things they do for attention !

If you ask me, there are more pertinent and pressing issues to be discussed in that precious few minutes for debate at the august house by our so-called "representatives" than raising dubious and frivolous non-beneficial questions like the usage of the revered and universal word "Allah" in a weekly Christian paper and harping on the same in a multi-religious and multi-cultural country like Malaysia! Stop it and focus clearly, you morons....yes... you, who represent me in Parliament !

Tell me now....like why are we not talking about the Nurin killers and a host of other child killers anymore, or the rising house-breaking crimes and snatch theft cases or the ever-present "mat-rempit" menace on our streets or the corrupt "gate-keeper" Zakaria and his mansion in Klang or even the Port Klang FTZ "fiasco" or the thieving UMNO buggers who rob funds allocated for poor flood victims in the east coast states or finding a solution for the 300 odd displaced Bangladeshis ! Not to mention corruption in the police, road transport, land and immigration departments ???

These are REAL issues to be tackled folks and everyone (read, us... tax-payers ! ) is ok with it ? Sheeesh !

Read the BBC's take here
and the Star's here !

Good news this one is, yes !.... but lets not forget those other "real" issues mentioned above ...."Happy New Year.... to all of you folks !! "
Cheeeeeeeeeeeers !!!

Yuran Rakyat


dipetik: anjunglarik.blogspot.com

Mulanya saya hendak menulis tentang latah, Si Setiausaha Agung UMNO, Datuk Radzi Sheikh Ahmad yang meminta Menteri Besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim turun pangkat atas alasan berlaku perpecahan di dalam UMNO Perlis sekarang ini.

Tetapi bila difikir-fikirkan saya hanya akan membuang masa sahaja dengan politikus yang seorang ini. Fikir saya, Datuk Radzi Sheikh Ahmad, hanyalah seorang badut yang pernah menghianati UMNO dan kini menjilat UMNO kembali, Jadi apa perlu saya menyalak kepada orang yang bermuka-muka ini. Lagipun, bukankah ikut tradisi UMNO, masalah dalaman dibincangkan secara dalaman juga, kenapa kini terbalik pula, malah dilakukan oleh seorang Setiausaha Agung UMNO. Apa punya pemimpin , yang suka buat kerja hentam kromo, macam inikah perangai yang hendak dicontohi oleh akar umbi..? Cakap tak serupa bikin...

Apapun, saya merasakan tindakan berani beliau ini adalah disebabkan, samada Datuk Radzi Sheikh Ahmad, memang tergila-gilakan jawatan MB tu, sampai lupa tatacara UMNO atau pun beliau telah menerima mandat besar , yang datang dari orang yang besar, yang juga mahu membesarkan isu agar turut dapat mempebesarkan kroni-kroni nya...

Apapun ada satu isu yang lebih menarik untuk dibincangkan, iaitu isu yuran sekolah (dah lama nak tulis, tapi tak sempat-sempat). Dalam perkara yuran ini, saya baru menerima salinan pekeliling sekolah mengenai yuran sekolah bagi sessi 2008 dan amat mengecewakan saya, apabila melihat fakta yang tertera pada pekeliling itu amat jauh terpesong dari fakta yang Pak menteri kita sering war-warkan.

Sekira nya ada orang yang befikir bahawa 100% yuran itu percuma, ternyata anggapan itu meleset samasekali ataupun orang yang mendengar dan menyokong kenyataan tersebut hanya membuat sokongan membawa rebah..Yang dimansuhkan hanyalah yuran yang "seciput" tu, tetapi yuran tambahan pula, tumbuh bak cendawan melata ...selepas hujan..Amat mengerunkan sekali bila melihat angka-angka yang tertera.

Hinggakan Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Tan Sri Dr Zulkurnain Awang, terpaksa bermain dengan kata-kata, konon nya kita ni bodoh sangat. Lihatlah kata-kata beliau yang cerdik ini :

"Kita kena perbetulkan perkara ini. Yuran sekolah sudah dihapuskan dan pelajar kini bebas daripada dikenakan sebarang yuran.

"Apa yang dilaporkan dalam akhbar ialah bermaksud sumbangan untuk membolehkan sekolah berkenaan melaksanakan pelbagai aktiviti tambahan nanti. Ini bukan yuran," katanya.

Aduhai Tan Sri Dr Zulkurnain Awang, yang kaya.....Kalau bukan yuran pasti nama nya "sumbangan"...tetapi hendak juga kita bertanya...samada ini sumbangan ikhlas atau sumbangan terpaksa...? Walau apa pun bentuk namanya , bayar tetap kena bayar. (teringat Politik wang a.ka. Rasuah politik a.ka. rasuah). Apa yang hendak diperbetulkan oleh beliau...?

Dalam pembentangan baget 2008, yuran khas sekolah yang dimansuhkan, hanyalah RM4.50 untuk sekolah rendah RM9.00 untuk menegah, tapi saudara Menteri Pelajaran, Dato' Seri Hishammuddin Tun Hussein, terlalu mewar-warkan pasal pemansuhan yang kecil itu dan tidak praktikal lansung dalam menangani kos-kos berkaitan persekolahan anak-anak kita.

Malah Dato' Seri Hishammuddin juga menetapkan agar yuran tambahan sekolah rendah dan menengah tidak boleh melebihi kadar yang ditentukan. Dan yuran ini dibahagikan kepada beberapa kategori pula, iaitu :

* Kategori A: membabitkan golongan berpendapatan tinggi dengan yuran dikenakan sebanyak RM38.50 dan RM55.50.

* Kategori B: RM30.50 dan RM44.50

* Kategori C: RM23.50 dan RM33.50.


Catatan :Khabar nya, kadar ini boleh ditetapkan pada kadar yang munasabah tertakluk kepada kemampuan ibu bapa selepas perbincangan dengan PIBG.

Tetapi lihat sahaja contoh pekelilig di atas...., "jauh panggang dari api ".

Dato' Seri Hishammuddin juga telah melontarkan perkataan yang pasti mengguris hati ibu-bapa (teringat kenyataan yang hampir sama pernah dikeluarkan oleh seorang senator wanita, yang berduit satu ketika dahulu.)

"Walaupun bayaran ini bukan diwajibkan, tetapi bagi saya setelah 50 tahun negara mencapai kemerdekaan, mustahil ada ibu bapa yang tidak mampu langsung untuk menjelaskannya,"

Tahukah Dato' Seri Hishammuddin, masih ramai lagi orang Malaysia yang masih kurang mampu walau gaji beribu-ribu?....malah ada yang hidup di bawah paras kemiskinan..antara bukti nya, lihat sahaja rancangan “Bersama mu” oleh TV3 (atau Dato tidak menonton nya?). Tiada yang mustahil dalam dunia ini...malah ada bahagian di Semananjung Malaysia ini, masih tiada bekalan Elekterik dan Air, walaupun dah 50 tahun merdeka..apatah lagi di Sabah dan Serawak..cubalah realistik sikit Dato' Sri....

Dato' Seri Hishammuddin, harus bercakap, berpandukan kehidupan sebenar kelompok majoriti rakyat negara ini dan bukan nya dalam kelompok mewah dan kelompok elite minoriti, beliau sekarang ini. Jangan cakap sedap mulut sahaja. Bagi kami rakyat yang sederhana, 1 sen pun berguna kepada kami….

Disini walauapapun kata-kata orang politik yang mewah ini, untuk menyedapkan minda dan perasaan kita, kita akan tetap kena menanggung kos-kos, yang membebankan ini…(Sama juga isu tol naik, tetap kena bayar juga..takda masalah , kan.. Pak menteri..). Bukankah benar kata pepatah melayu “Berat Mata Memandang, Berat Lagi Bahu Memikul”…

Wahai golongan elite ingatlah walaupun kami miskin wang, tapi kami kaya budi bahasa.... Budi bahasa kan amalan kita....!!!!!! apapun bayar tetap bayar....apa nak buat..? Tepuk dada tanya selera...

p/s: Kata orang tua-tua..."kalau takut tersandung batu, jangan asyik mendongak ke langit……"

Who is going bankrupt the nation...gomen or opposition...

via alditta.blogspot.com

The opposition’s promises to reduce oil prices if it were to form a government will only bankrupt the country, Datuk Seri Najib Tun Razak said.The Deputy Prime Minister said it was “just not possible” for the opposition to bring fuel prices down, pointing out that they were only fooling the people with empty promises.He said claims that the opposition would channel Petronas profits into subsidising fuel prices did not make sense as current oil prices were on a record high. “Say, if Petronas makes RM70bil or RM80bil (and) they want to channel it for fuel subsidy. Then where will the government obtain funds for building roads, hospitals and other amenities?” Najib said at the Tuaran Tamu Besar and Cultural Carnival here yesterday.- The Star 31 Dec 2007

Come on...Najib dont let those Oxford brads fool you. The opposition has ruled Kelantan for almost 30 years,has they made Kelantan bankrupt? There are many virgin oilfields offshore Kelantan yet to be tapped,but why is the gomen keeping quiet about this,probably waiting for them(gomen) to be in power and collect the oil royalty?

I feel the gomen is making the country bankrupt with all the extravagance mega corridor projects. Tell me Najib where is the gomen going to find money to fund these lavish mega projects,if not from their very own cash cow,Petronas.

Yes, Petronas made billions yearly and the gomen had used a fraction of this money for fuel subsidies. What about the rest? Well,the gomen used Petronas money to bailout ailing crony's and their children companies,organise Monsoon Cup,F1 competition etc,etc. Najib,how about ceasing all these nonsense and used the for money for the benefit of the rakyat?

On Umno secretary-general Radzi Sheikh Ahmad suggestion that Perlis MB Shahidan Kassim be replaced, its a good idea and for that matter,it should apply to all UMNO's MBs and CMs too.

Btw, all the money spend on firework exhibit to welcome the new year at KLCC,also can be channel to charities rather than putting up such stupid show-off display that benefits no one.

..dont bullshit the rakyat with your UMNO theory.....

YURAN: MEDIA MENGELIRUKAN, RAKYAT TERKELIRU

Kita lihat betapa ramai rakyat akan terus terkeliru dengan penghapusan yuran sekolah. Bila sessi buka sekolah bermula, maka terlihatlah kerut muka rakyat yang tidak faham tentang permainan GELEMBONGAN kerajaan.

Ramai lega yuran sekolah mansuh - Berita haruan

"Mungkin bagi golongan mewah dan sederhana, pemansuhan yuran persekolahan itu tidak begitu memberikan kesan ketara kepada tanggungan mereka tetapi mereka yang berpendapatan rendah pasti merasakan manfaatnya," katanya.

"Walaupun yuran khas tidak perlu dibayar perbelanjaan seperti pengangkutan, yuran tambahan selain peralatan sekolah yang mahal. Selain itu, ada baiknya jika semua kadar berkenaan diselaraskan bagi mengelak kekeliruan

"Saya rasa tiada bezanya jika yuran itu dikenakan atau pun tidak namun bagi golongan berpendapatan rendah, ia amat membantu mengurangkan bebanan mereka lebih-lebih lagi jika mempunyai ramai anak yang masih bersekolah," katanya.

IKAT JAMIN DITOLAK LAGI


Suwandi, Azman kekal tidak dibenar ikat jamin – Mustaffa Ali kesal
Ditulis oleh Wan Kay & AYu
dipetik: buletinonline

Kuala Terengganu, 30 Dis – Mahkamah Sesyen di sini, hari ini mengekalkan keputusan tidak membenarkan mangsa tembakan polis dalam Insiden Berdarah Batu Burok, Suwandi Ab Ghani dan Muhamad Azman Aziz di ikat jamin.

Hakim Hassan Abdul Ghani membuat keputusan itu kira-kira jam 12.30 tengah hari setelah mendengar hujah daripada pendakwa yang diketuai sendiri Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan pihak pembela yang diketuai bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohd Salleh Abas.

Turut berhujah mewakili tertuduh ialah Pengerusi Lajnah Guaman dan Undang-undang PAS Pusat, Mohd Hanipa Maidin dan Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Wan Abdul Muttalib Embong.

Turut mendengar keputusan itu ialah Naib Presiden dan Ketua Pemuda PAS Pusat, Haji Mohamad Sabu dan Salahuddin Ayub.

Pada 9 Disember lalu, Hassan memutuskan Suwandi, 38, dan Muhammad Azman, 21, tidak dibenarkan ikat jamin dan ditahan di Penjara Terbuka Marang.

Sehubungan dengan itu Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu Dato’ Hj Mustaffa Ali merasa dukacita dengan keputusan Mahkamah Sesyen hari ini. Beliau menyatakan demikian didalam kenyataan akhbar beliau yang dikeluar hari ini. Berikut adalah salinan yang di e-melkan kepada Buletinonline :

KENYATAAN AKHBAR

Saya merasa dukacita dengan keputusan Mahkamah Sesyen hari ini yang tidak membenarkan diikat jamin kepada mangsa tembakan peluru hidup dalam insiden Batu Burok pada 8 September lalu, Suwandi Ab Ghani dan Muhammad Azman Aziz dan dalam masa yang sama membenarkan penangguhan perbicaraan daripada pihak Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail.

Pada hari ini, peguam-peguam yang mewakili tertuduh itu yang diketuai oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohd Salleh Abas telahpun menyatakan mereka bersedia untuk menjalankan perbicaran.

Bagaimanapun, perbicaran tidak diadakan pada hari ini dan kenapakah Peguam Negara hanya pada hari ini memohon penangguhan atas alasan-alasan hendak menjalankan perbicaraan bersama dengan kes yang diadakan di Mahkamah Majistret.

Sepatutnya, semasa pada hari pendakwaan, 9 Disember lalu Peguam Negara sudah boleh membuat permohonan untuk menggabungkan kes itu.

Jadi hari ini kes tidak dapat dijalankan, hanya membuang masa dan tiba-tiba kedua-dua tertuduh tidak dibenarkan ikat jamin.

Bagi kita, ini suatu tindakan yang menganiaya kedua-dua tertuduh dan seolah-olah mereka ini telah dihukum walaupun belum dibuktikan bersalah. Malah, lebih mendukacitakan lagi mereka telah menjalani keadaan (penjara) tersebut khususnya Suwandi yang masih lagi tidak pulih sepenuhnya daripada kecederaannya.

Muhammad Azman pula dipukul dalam tahanan dan hari ini keluarga mereka membuat laporan polis. Peguam Negara semasa perbicaraan tadi menyatakan akan mempastikan orang yang membuat tindakan tersebut akan didakwa. Kita mahu lihat Abdul Gani mengotakan apa yang dikatakan itu.

Saya juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada para peguam yang diketuai oleh Tun Mohd Salleh Abas bersama Dato’ Wan Abdul Muttalib Embong dan Mohamad Hanipa Maidin serta pasukannya menjalankan tugas dengan cemerlang walaupun keputusan tidak berpihak kepada kita.

Saya berharap kedua-dua keluarga Suwandi dan Muhamamd Azman bersabar dalam menghadapi situasi sekarang. Kita akan terus memberikan pembelaan dalam kes mereka walau berapa lama pun akan mengambil masa termasuk bantuan kebajikan.

Saya juga meminta ahli-ahli dan para penyokong PAS supaya bertenang dalam menangani isu ini. Kita akan tangani isu ini dengan sebaik mungkin dan ini sebahagian daripada ujian yang terpaksa dilalui.

Dato’ Haji Mustafa Ali,

Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu.

Bertarikh: 30 Disember 2007

UMNO DI SEBALIK BATU

Image hosted by Photobucket.com

dipetik: detikdaily

8.28pm, Sabtu .29 Disember 2007

“ Hai, Kak Laila, Nalini here…”

“Ya? Anything ? Akak sedang kemas almari baju ni”

“I got a call from a Hindraf member…dia tanya suami kak dah dibebaskan ke dari ISA”

“Ha ha ha …please tell him my hubby is not released yet… bye”.Nalini ialah setiausaha Gerakan Mansuhkan ISA(GMI).
9.55pm,Sabtu 29 Disember 2007.
“Puan, 4 ahli “JI” dibebaskan….adakah suami puan salah seorang dari mereka?- Hj Abdul (bukan nama sebenar)”.

“Belum. Tapi ada seorang yang Hj selalu tolong tu, suaminya dah dibebaskan…” balasan sms dari saya.Hj Abdul ialah salah seorang penyokong GMI yang banyak menyalurkan bantuan kewangan kepada keluarga tahanan ISA.
12.24 am, Ahad 30 Disember 2007.
“ 4 ISA detainees released…”. Ini pula sms dari Amer Hamzah, salah seorang peguam dari pasukan peguam muda yang mengendalikan kes Habeas Corpus tahanan ISA “JI”.

“Tahanan yang ada nama Bakkery tu dah 2 minggu dibebaskan, kenapa baru keluar di TV malam ni? tanya sms saya pada Sdr Amer.

“Entah. That was the first thing the newscaster mentioned. Saya tengok di Nightline” itu jawapan Amer pada saya.


“Pelik lah. Tahun 2007 ni, ada 14 tahanan ISA dibebaskan, tapi kenapa Cuma 4 orang ni berita mereka keluat kat TV?” semakin laju pula sms dari saya pada Amer.

“ Nak dekat election…..” pendek saja jawapan sms Amer.

Selanjutnya: Detikdaily

POLIS GUNA SENJATA DIBATU PAHAT

Kenyataan oleh Keadilan

Polis Ditahan Dalam Perlawanan Bola Sepak, Umno Dwi-Standard

Now, This Is What I Call CHEAP!!!

via enarip.blogspot.

Anyone out there still watch the news on our local tv channels? Watch and believe in their contents, I mean...

Take a look at this news item I saw on TV3's Buletin 1:30 yesterday afternoon. Pay special attention to the small boy's interview...Did you hear that? I mean, damn! They coached that small boy to thank UMNO!!! The person who coached the boy sounded like the journalist himself!

How low! How cheap! Coaching a small boy to thank UMNO! Sheeesh!!!! On tv!!! Soooo malufying (embarrassing)!!!

When no one your own size thanks you, you coach a minor to do it, right on the news. Now, that's spin doc on the roll, alright!

We are the ones suffering the most.

SPECIAL PAY-OUTS: We, too, hit by rising costs
By : N.A.S., Puchong

LAST year, the government saved RM4 billion on petrol subsidies. Everybody was affected but civil servants were "shielded" because they were given a cost of living allowance (Cola).
Cuepacs then sought a salary increment, citing the rising cost of living. In May, the government gave 1.2 million civil servants not only a pay rise but doubled their Cola starting from July.

After the increases, a clerk in government service will enjoy a take-home pay equivalent to that of a university graduate working in the private sector six days a week, 280 days a year -- 60 days more than the clerk.

It seems that civil servants lead better lives, enjoy good pay and allowances and work fewer days.

Less than three months after civil servants started drawing their new salary, Cuepacs is seeking RM2,000 as an honorarium, citing the cost of living as the reason again. Another RM2.4 billion will fly out of government coffers if it caves in to the demand.
Please bear in mind that the cost of living has gone up for everybody. But while civil servants are laughing all the way to the bank, we in the private sector have to tighten our belts.

Next year, we will have to pay more for petrol and face an increase in highway tolls, too, because the government cannot afford to continue subsidising these services.

Why should employees in the private sector be further burdened while another group of people is taken care of through our hard-earned money?

We appeal to the government to look into the welfare of all Malaysians. To be fair, if the government decides to give a bonus to civil servants, then taxpayers should be granted a RM2,000 tax rebate and other fees that burden us should be lifted. We are the ones suffering the most.

WE TAKE POISON EVERY DAY?

How safe is the food on our shelves?

Experts tell P. SELVARANI and TAN CHOE CHOE some alarming facts about what we have been eating


Breakdown according to food type. To enlarge the chart, click here" border="1" height="198" width="72">
Breakdown according to food type. To enlarge the chart, click here
SOME 3,400 food items were deemed a health risk in Malaysia last year.

They included bread, milk, meat, fish, egg and egg products, confection, beverages, oil, sauces, salt and spices, vegetables and even fruits.

Most were found to contain microbiological contaminants or pathogens -- organisms that cause illnesses such as Salmonella typi, which can cause typhoid, and Staphylococcus aureus enterotoxin, which is the culprit in most cases of food poisoning.

Others had preservatives and dyes that were banned or above the permissible limits, pesticide residues and metal contaminants.
Cereal products and bread topped the list, followed by fish and fish products, fruits, and beverages such as tea and coffee.

This was found after the Consumers Association of Penang (CAP) sent out an alert that 82 per cent of the bread in the market had excessive sorbic acid.

"In the process, we also found contraventions like other excessive use of preservatives," said director of the Food Safety and Quality Division in the Health Ministry Dr Abdul Rahim Mohamad.

They were out of some 55,600 products sampled by the Health Ministry throughout the country.

Of these, 24,676 items valued at over RM2.3 million were seized; and 650 food manufacturers and importers were fined a total of RM858,000 for contravening food regulations.

"The number of contraventions has been more or less the same over the last few years. It has neither increased nor decreased drastically," said Rahim .

The number of food contraventions for the last three years total 11,659, averaging about 4,000 per year.

In the same period, 2,007 food manufacturers and importers had been taken to task by the ministry.

But the authorities don't find the figures worrying because, as Dr Rahim said, "the situation is under control".

However, some non-governmental groups like CAP think otherwise.

CAP, which has been carrying out independent random sampling of various food products since the 1970s, has been very vocal in criticising the authorities' lack of focus on food safety.

In August, it said in a statement that the use of boric acid -- a poisonous substance that can lead to gastrointestinal illness, kidney damage, dermatitis and loss of appetite -- was still rampantly used in the market.

Citing the results of its own sampling of several bak chang (steamed glutinous rice dumplings) bought from across the country, 20 out of 40 were found to contain the poisonous chemical.

Boric acid is prohibited under the Food Act 1983 and an offender can be fined up to RM5,000 or jailed up to two years.

The chemical is commonly used as a cleaning agent, flame retardant and antiseptic but unscrupulous traders have been using it to preserve the shelf life of fresh foods.

"The use of boric acid was first brought up to the ministry by CAP in February 1984," said CAP president S.M. Mohamed Idris.

"We called on the ministry then to pass a law prohibiting the sale of boric acid, restrict its sale by classifying it as a poison and impose a heavy penalty on anyone found to have violated it.

"The situation hasn't changed. After 23 years, we still find boric acid in food products."

He claimed that CAP conducted checks on foodstuff two to three times a year and "on every occasion, the presence of boric acid was detected".

The checks found the substance not only in bak chang but also in yellow noodles, fish balls, fish cake, koay teow, and some nyonya kuih.

"We had been informed previously that the sale of boric acid to the food industry was prohibited, yet food handlers still managed to get hold of this substance."


To enlarge chart, click here" border="0" height="690" width="350">
To enlarge chart, click here

BIAR RAKYAT BANKRAP, JANGAN UMNO BANKRAP

Sempena Tahun Baru ini, No2UMNO mengucapkan selamat menempuh cabaran bersama UMNO di tahun 2008 akan datang. Selagi ada UMNO, selagi itu ada cabaran. Menempuh hidup dan TOL untuk memajukan negara. Kalau tak naik TOL, Samy bankrap, kalau tak naik minyak, UMNO bankrap. Kalau tak mahu negara bangkrap, sokong lah UMNO agar sama sama kita menderma setiap hari untuk kesejahteraan pemimpin pemimpin negara.

Bila rakyat dah derma wang mereka, jangan pertikai kalau menteri gi shopping angkut barang sampai guna 14 biji kereta. Main kapal layar sampai tak ingat dunia. Biar rakyat bankrap, tapi jangan pemimpin bankrap. Bersama sama lah dengan UMNO sampai ke tua.

Sambut tahun baru 2008 dengan caj baru TOL ......

PESTA CUCUK MENCUCUK DALAM UMNO

Dibuat secara terang terang melalui bantuan TV3. Siapa sebenarnya disebalik usaha menjatuhkan Shahidan Kassim. Nak tahu .... soal diri sendiri, TV3 milik siapa, dan kerana itu maka perkara ini berlaku. Cucuk mencucuk semakin hebat di dalam UMNO sebelum penamaan calun dan kelulusan calun calaun dari Pihak Perdana Menteri. Semuanya kerana gila pangkat atau menerima upah dari yang gila pangkat.

UMNO sampai bila pun tak berubah. Rakyat takkan tak sedar lagi?

Seks pemimpin politik?

Aduhhhh....masa nak pilihanraya ni, ada pulak tersebarnya berita seperti ini. Mesti gempak dan gugup pemimpin politik tu ..... Tapi cara menolak perkara ini adalah dengan cara tidak mengakui kelibat tubuh itu adalah miliknya. Biasa la.....biar maruah tak der jangan hilang kuasa.

Mungkin kah gambar yang disiarkan di laman blog antiKhairy ini mempunyai kaitannya?

Kepimpinan Pemuda UMNO?

Bila hendak berhadapan pilihanraya, UMNO bukan berdepan dengan Pembangkang sahaja malah berdepan dengan musuh di dalam selimut UMNO. Masing masing di dalam musim 'membiang politik', maknanya hetam belakang teman sendiri. Jangan ditanya tentang bagaimana DVD ini boleh tersebar kerana tujuan nya untuk menjatuhkan antara mereka dan menaikkan diri masing masing. Diperlis, di Pahang dan di Johor sudah pun heboh dengan aktiviti jatuh menjatuh ini. Pelbagai tektik digunakan termasuk DVD dan surat layang. Bila penamaan sudah dibuat, UMNO kembali akrab. Macam rapat, macam baik. UMNO terus dengan budayanya. Terkutuk, terkeji dan penuh dengan pengkhianatan.

DVD ‘aksi seks pemimpin politik’ disebar di Batu Pahat
Utusan Meloya

MUAR 30 Dis. – Cakera padat digital (DVD) yang didakwa mengandungi ade gan hubungan seks antara seorang pemim pin politik nasional berasal dari Johor dengan seorang wanita berusia 20-an kini tersebar di Muar dan Tangkak sejak semalam.

Selepas penyebaran meluas secara per cuma di Muar kelmarin, DVD tersebut dikatakan mula disebarkan pula ke daerah Batu Pahat hari ini.

Rakaman hubungan seks itu yang diam bil menerusi kamera litar tertutup (CCTV) selama sejam dipercayai dirakamkan di dalam sebuah bilik hotel.

Bagaimanapun, lokasi hotel itu tidak diketahui.

Sejak laporan mengenai DVD itu tersiar dalam beberapa akhbar berbahasa Cina hari ini, DVD tersebut dikatakan ‘disembu nyikan’ oleh para pengedar kerana bim bang tindakan polis.

DVD itu mengandungi dua bahagian iaitu A dan B yang diedar secara percuma di beberapa lokasi sejak malam semalam.

Bahagian A memaparkan aksi lucah hu bungan seks antara seorang lelaki yang didakwa sebagai pemimpin politik dengan seorang wanita menggunakan satu kamera CCTV.

Bahagian B pula menayangkan rakaman hubungan seks dari empat penjuru dari pada kamera CCTV berlainan melibatkan ‘pelakon’ yang sama.

Berdasarkan gerak tubuh dan bayangan dalam DVD itu, masyarakat di Muar per caya ia hampir 70 peratus menyerupai wajah pemimpin politik tersebut.

Namun, percakapan serta wajah pemim pin itu dari dekat tidak begitu jelas digam barkan di dalam DVD itu.

Dalam perkembangan berkaitan, Ketua Polis Johor, Datuk Hussin Ismail yang dihubungi Utusan Malaysia petang ini memberitahu, pihaknya masih belum me nerima sebarang laporan berhubung pe nyebaran DVD itu.

“Sehingga petang ini belum ada laporan yang diterima, justeru kita tidak boleh siasat dan buat apa-apa kenyataan setakat ini,” katanya- Utusan

SEBENARNYA, NAJIB YANG AKAN BANKRAP

Najib Yang Bankrap, Negara Tidak Bankrap
Kalau Pembangkang Turunkan Harga Minyak
dipetik: MARHAEN

Kenyataan gelabah Najib suami kepada Rosmah Mansor semalam di negeri Sabah menggambarkan bagaimana Najib cuba berbohong kepada rakyat dengan katanya negara akan bankrap jika rakyat menyokong pembangkang yang berjanji akan menurunkan harga minyak.

Katanya ini tidak masuk akal, sebenarnya Najib yang hilang akal dan kewarasan. Tidakkah Najib lupa bagaimana Petronas membuat untung saban tahun dengan kenaikan minyak yang membebankan rakyat selama ini.

Apakah yang hendak dibandingkan lagi dengan negara-negara Asean lain sedangkan negara adalah pengeluar minyak dan mempunyai rizab minyak yang cukup banyak, tidak cukup dengan itu kualiti minyak Malaysia jauh lebih baik dari negara-negara pengeluar minyak yang lain.

Sebenarnya rakyat lebih bijak menilai ucapan pemimpin yang cuba menipu rakyat ini, rakyat tentu tidak boleh lupa bagaimana Najib & kawan-kawannya meraih komisyen yang cukup banyak dengan pembelian kapal selam scorpene & jet pejuang sukhoi.

Tidak cukup dengan itu bagaimana wang negara dibazirkan oleh Najib di bawah Kementerian Pertahanan dengan pembinaan kapal-kapal peronda yang tidak siap tetapi wang sudahpun dibayar, itu belum diambil kira komisyen pembelian senjata-senjata berat dalam perlumbaan pemilikan senjata dan memodenkan pasukan tentera darat, laut dan udara.

Ingatlah Najib, semasa kamu di tampuk kuasa bolehlah kamu terus menipu rakyat, tidakkah kamu sedar kemenangan kamu di Parlimen Pekan tidak lebih sekadar undi pos dari kem tentera dan ihsan orang-orang tua memandangkan kamu adalah anak bekas Perdana Menteri yang jauh lebih berjasa kepada rakyat dalam membangunkan negara.

Sekiranya kamu terlepas dimahkamah dunia, ingat mahkamah Allah menanti kamu di Masyar nanti, diwaktu itu segala-galanya sudah terlambat.

Negara boleh bankrap -- Jika ikut janji pembangkang turunkan harga minyak - Najib
Oleh JAMDI NASIR dan ZULHISHAM ISAHAK(Utusan Meloya)

TUARAN 30 Dis.-Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, negara ini akan bankrap sekiranya kerajaan menurunkan harga minyak yang kini melambung naik di pasaran dunia.

Sambil mengkritik janji-janji parti pembangkang yang mendakwa mereka boleh menurunkan harga minyak, beliau berkata, di seluruh dunia harga minyak naik dan tidak mungkin parti pembangkang boleh menurunkan harga minyak.

"Ini tidak masuk akal,"katanya ketika merasmikan Tamu Besar dan Karnival Budaya di sini hari ini. |more...|

Samy to clear the air over Hindraf in India


By B Suresh Ram
via Sun2surf

KUALA LUMPUR (Dec 30): Works Minister Datuk Seri S. Samy Vellu, who will be leading a 100-strong delegation to attend the fifth Pravasi Bharatiya Divas (PBD), the annual meeting of the Indian diaspora, next week, is expected to hold talks with Prime Minister Manmohan Singh and several Indian chief ministers on the sidelines of the meeting to explain the real situation concerning the Indian community in Malaysia.

This is because Hindraf leader M. Waythamoorthy had, in recent times, met with leaders of the All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam, and in Delhi with L.K. Advani and Jaswant Singh, leaders of the Hindu nationalist Bharatiya Janata Party.

The Indian government, however, did not meet with Waythamoorthy, and its External Affairs Minister, Pranab Mukherjee, had dismissed any notion of support to Hindraf saying that it was Malaysia's 'internal matter'.

Samy, who is also the MIC president, will also deliver a working paper on infrastructure, opportunities and investment at the three-day meet ing from Jan 7.

Meanwhile, Benama reports that en route to New Delhi, Samy Vellu, who was in Chennai yesterday, said he will meet Indian leaders, including Manmohan Singh, to explain the real situation concerning the Indian community in Malaysia.

Samy Vellu, who was speaking to Indian journalists after launching a book yesterday, said he would undertake a similar effort with Tamil Nadu Chief Minister S. Karunanidhi.

He said that in view of negative publicity arising from the Nov 25 illegal street demonstrations in Kuala Lumpur involving a group of Indian Malaysians, he would explain to the two leaders the actual position of the Indian community in Malaysia.

"I hope to meet the Indian prime minister on the sidelines of the Pravasi conference and meet the Tamil Nadu chief minister here within the next few days," he said.

Samy Vellu said it was not true that Indians in Malaysia were deprived of so many things and that many Hindu temples had been demolished arbitrarily.

"Some of the temples were demolished because of court orders as they were built illegally," he said, adding that many of the temples were relocated to alternative sites.

Samy Vellu expressed hope that his explanation to the Indian government would clear up any misunderstanding over the issue.

Relations between Malaysia and India are strong "and nothing will affect this cordial relationship", he said.

Abused, raped, unpaid - in Malaysia

via kuwaittimes.net
Published Date: December 31, 2007

KUALA LUMPUR: Countless millions of Asian women leave their homes to work in foreign countries, and in a quiet dormitory behind the Indonesian embassy here are some of the casualties of this mass migration. Some of them have been beaten, raped or tortured with scalding water and hot irons, and nearly all have been treated like slaves and not paid for months or years of exhausting work. Now they wait for their cases to be resolved via mediation with resentful former employers, or make their way painfully slowly through Malaysia's court system, before they can return to their villages and towns. Malaysia is a relatively prosperous nation whose citizens have come to rely on foreigners to care for their children, clean their homes, and work on the plantations. But every year about 1,000 women come to the barracks-style accommodation built behind the embassy on a main thoroughfare in Kuala Lumpur, along with about 20 newborn babies-often the product of sexual assault.

I would tell other girls not to come here-just look at what happened to me," says Suryani Enas, eight months pregnant after allegedly being raped by a member of a feared volunteer security corps accused of persecuting migrants in Malaysia. In a common tale, Suryani explains she ran away from employers who refused to pay her for three years of work, only to find herself in the clutches of the officer who held her captive for a month-handcuffed and gagged. The case is now before the courts, but it could take years to resolve and the 20-year-old is anxious to return to her home in the Indonesian island of Lombok and raise her child the best she can. "I was forced to be pregnant, and now I'm forced to love the child," she says simply as she holds her swollen belly, smiling bravely despite her ordeal. The rights group Tenaganita-its name means "Womanpower" in Malay-says Malaysia is home to some 300,000 foreign domestic workers among a migrant workforce-both legal and undocumented-of more than three million.

It argues that foreign domestic workers here are made highly vulnerable by a lack of legal protection which subjects them to any working conditions an employer sees fit. "We can safely say we are one of the worst states, the country that least protects foreign workers including domestic workers," says Tenaganita migrant worker advocate Florida Sandasamy. "Domestic workers do not have days off, they can work 24 hours a day-there are no rules," she says. "There is absolutely no protection for them, because the employment act only goes as far as paying workers their wages." In contrast, women from the Philippines, whose government insists on contracts enshrining regular days off and payment, are rarely victims of abuse and earn up to four times the 120 dollar monthly wage of many Indonesians. "Sad to say, Indonesia and the other countries do not share the same policies," Sandasamy says.

Up to 100 women live at any one time at the Indonesian embassy's shelter, a simple but scrupulously clean structure built in 2004 that is one of several around Asia and the Middle East. Some stay for a few days, some for years. The women occupy themselves with washing, cleaning and cooking, but mostly sit around quietly, often exchanging their stories of mistreatment at the hands of Malaysian employers. Many still bear the scars, scalds and wounds inflicted on them as recently as days before. Most are destined to remain anonymous, but the case of one of them, Nirmala Bonat, has achieved national notoriety. Photographs of her dreadful injuries, allegedly inflicted by the Malaysian woman she worked for at an upmarket Kuala Lumpur condo, were splashed on the front pages of newspapers when she was discovered in 2004.

The 23-year-old says that after accidentally breaking a mug, she was abused every day until her breasts and back were covered with burns from a hot iron, and her face was swollen by regular beatings. The alleged culprit has been brought to trial, but three years have gone by and it is nowhere near a conclusion. "I'm hoping that the whole case is resolved as quickly as possible so I can return to Indonesia," Nirmala says in a voice barely above a whisper. "I really regret coming here. This was my fate. Some people are lucky and get good jobs, but I was very unlucky," she says before breaking down in tears. Sandasamy says the protracted legal process is extremely damaging for women like Nirmala, who inevitably sink into depression as they are forced to put their lives on hold and endlessly relive the trauma. "Very few cases go to court and the ones that do take a very long time. So where is the state's responsibility? If the employer is not taken to task, they become arrogant and feel they can do anythng the
y want," she says.

Indonesian diplomat Tatang Razak, who heads the embassy's anti-abuse task force, says he can barely believe the treatment meted out to women who end up at the shelter, who also include many victims of sex trafficking. Newspaper reports detail accounts of women allowed just one bowl of rice a day, allowed only a few hours sleep on the kitchen floor and made to wash dog kennels despite their Muslim beliefs. Tatang says the situation has improved in recent years as Indonesia has demanded better treatment for
its workers, but there are still tensions with the government uneasy about having so many here. "Previous they welcomed Indonesians to Malaysia-until 1970 it was very easy to become a Malaysian citizen," Tatang says. "Now that has all changed. They consider there are too many Indonesians. Their economy is advanced and they think they don't need the workers." - AFP

STEALING, CUTTING, DESTROYING

Palm Oil - An Environmental Cost to Borneo
About this video:

Palm oil is seen as an increasingly popular alternative to crude oil.
But as production grows, forests are being cut down to make way for plantations.
Nowhere is the problem more apparent than in Indonesian Borneo.

Malaysia reverses Allah paper ban

Malaysian newspaper (ss2)
By Robin Brant
BBC News, Kuala Lumpur

The Malaysian government has reversed a decision to ban a Christian newspaper using the word Allah to refer to God.

The government had threatened to refuse to give the Weekly Herald a publishing permit if it continued to use the word.

The paper's editor said the word had long been used by Christians to refer to God in the Malay language.

The ruling was immediately condemned by civil rights and Christian groups in Malaysia, who said it infringed their right to practice their religion.

But Malaysia's internal security department demanded the word be removed, saying only Muslims could use it.

'Over-zealous ministers'

Now the government has back-tracked.

In a fax to the Herald's editor, the government says it will get its 2008 permit, with no conditions attached.

Father Andrew Lawrence told the BBC he was delighted, saying prayers had been answered.

He blamed politics and a general election expected here in 2008 year for what he said were the actions of a few over-zealous ministers in the Muslim-dominated Malay government.

Religious issues are highly sensitive in Malaysia, which has a 60% Muslim population.

Religious freedom is guaranteed in the law but minority groups have accused the Muslim Malay majority of trying to increase the role of Islam in the country.

Radzi, Azmi, Syed Razlan vs Shahidan

hard-t.blogspot.
By Lee Kok Liang Sr

BERGOLAK sekali lagi Umno Perlis apabila anak Pak Sheikh Ahmad iaitu Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Radzi membuat kenyataan yang mempertikai kepimpinan Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim yang tidak berkualiti.
Kata Radzi ketika majlis pelancaran Gerak Kerja Pilihan Raya Umno Bahagian Padang Besar: "Perlis akan terus berada di takuk lama sekiranya masih kekal dengan kepimpinan dan tokoh yang lama."

Kata Radzi lagi yang juga Ahli Parlimen Kangar, sepanjang hampir empat tahun beliau menjadi Setiausaha Agung Umno, beliau mendapati Umno Perlis tidak bersatu dan ia memerlukan perubahan kepimpinan politik di Perlis termasuk menggantikan Shahidan.

Teman, Lee Kok Liang Jr dan Hard-T (Me, Myself and I) pun orang Perlis. Lahir di Perlis 47 tahun lalu di kampung Sena, Kurong Anai, Arau. Dibesarkan sekejap di Kodiang dekat sempadan Perlis dan Kedah sebelum emak teman terpaksa balik dan tinggal di kampung asalnya di Kampung Panggas Kecil dekat Chuping, selepas bapa teman meninggal dunia di Pattani, Selatan Thailand.Teman bersekolah di Sekolah Kebangsaan Panggas pada 1967.

Masa tu hidup di Kampung Panggas memang susah, tiada letrik atau air paip. Semua orang kampung guna pelita minyak tanah dan air perigi. Datuk teman atau kami panggil 'Chaq' bersama emak teman dan bapa saudara teman kena tanam padi huma (padi bukit) untuk sara hidup dan macam-macam lagi. Memang susah hidup masa tu.Banyak suka duka teman di Kampung Panggas dulu. Nanti teman cerita masa lain.Tapi, sekarang Kampung Panggas Kecil atau Besar dah lain. Ada kemajuan. Letrik, air paip dah ada. Itulah kemajuan namanya. Tiap tahun teman balik bila cuti dan lihat kemajuan. Dari tahun ke tahun juga teman tengok dari rumah emak teman Bukit Chuping sudah semakin kecil. Ditarah cukup-cukup oleh kilang simen.

Tapi, teman tak la kisah pun sebab demi kemajuan dan kilang simen tu pin banyak bagi pekerjaan kepada orang sekeliling masa mula-mula dibuka dulu.

Seronoknya, Perlis ni kecil je. Sekali HOI boleh dengar.Teman pernah bertugas di Perlis masa Allahyarham Datuk Ali Ahmad jadi Menteri Besar. Tok Ali tu bapa kepada junior teman yang sekarang ni dah jadi Ahli Exco Perlis, Azihani. Jadi teman tau la sikit sebanyak pergolakan politik masa tu. Masa tu juga Datuk Radzi Timbalan Menteri Dalam Negeri, pemimpin Umno Kangar. Rumah dia pun teman selalu pergi kalau dia balik Perlis.Pijak memijak Umno pada masa itu memang berlaku. Dan ramai yang cepat melatah bila Shahidan dihantar kembali ke Perlis untuk dijadikan Menteri Besar. Memang kecoh di kalangan penyokong tiga bahagian Umno iaitu Padang Besar, Kangar dan Arau.

Datuk Azmi Khalid di Padang Besar masa itu lepaskan jawatan Ketua bahagian yang bakal dicabar orang tertentu, kononnya yang mendapat restu Shahidan. Datuk Radzi masa itu tetap terajui Umno Kangar manakala bahagian Arau, Shahidan sendiri. Datuk Radzi ahli Parlimen Kangar, Datuk Azmi ahli Parlimen Padang Besar dan Syed Razlan ahli Parlimen Arau dan ketiga-tiga mereka ini mesra walaupun suatu ketika dulu hubungan tak mesra berlaku antara Radzi dan Azmi.

Tetapi kini ketiga-tiga ahli Parlimen itu memang ada masalah dengan Shahidan. Teman selalu balik Perlis di rumah emak teman. Kenduri nikah adik lelaki teman tiga tahun lalu pun, Datuk Azmi ada datang. Baik Azmi atau Radzi memang baik, tapi teman kurang kenali sangat Syed Razlan.Mengenai isu dibangkitkan radzi di Padang Besar kelmarin, memang betul rakyat Perlis perlu pemimpin baru yang mempunyai semangat, idealisme dan kepimpinan terpuji untuk bantu penduduk Perlis yang rata-rata berpendapatan rendah.
Orang ramai memang tidak tahu ketidakserasian pemimpin Umno di Perlis sebab tidak dihebah dalam akhbar arus perdana, tetapi hakikatnya, memang panas.

Pernah suatu ketika Shahidan dilemparkan pelbagai tohmahan. Macam-macam hingga dituduh kaki pompuan. Dan Shahidan sudah memberi penjelasan lengkap serta mendedahkan dalang dalam Umno sendiri yang melemparkan tohmahan itu untuk menjatuhkan beliau.

Kenyataan Shahidan

Kebelakangan ini wujud banyak konspirasi berunsur fitnah yang dilemparkan terhadap saya. Keadaan ini sedikit sebanyak telah menjejaskan kredibiliti saya sebagai seorang Menteri Besar. Saya bukan sahaja menerima tomahan dari pihak pembangkang yang sentiasa mencaci saya dalam ceramah-ceramah mereka, malah yang paling ketara dan menyedihkan saya ialah terdapat beberapa pemimpin UMNO negeri Perlis yang melakukan percubaan jahat mereka untuk menjatuhkan saya. Sehubungan dengan itu, dalam laman web ini saya akan mendedahkan secara terbuka para pemimpin UMNO tersebut agar kita semua dapat berhati-hati tidak mendekati mereka ini kerana saya menganggap mereka ini adalah para pengkhianat dan penjahanam UMNO yang tidak berperikemanusiaan.

Sebenarnya saya telah meluahkan kenyataan dan keluhan peribadi saya dalam Berita Minggu bertarikh 29hb Feb 2004 melalui ruangan khas temubual dengan wartawannya, namun saya dapati banyak kenyataan saya telah diedit oleh pihak Berita Harian kerana dikatakan akan menjejaskan prestasi BN dalam pilihanraya akan datang. Walaupun saya akur terhadap keputusan tersebut tetapi saya berpendapat demi menjaga keutuhan dan kesinambungan UMNO Perlis khususnya, maka dalam laman ini saya akan memberanikan diri untuk mendedahkan hakikat sebenarnya akan perbadi mereka yang sebelum ini saya pendamkan.

Saudara Ammar Hasan selaku Ketua Pemuda UMNO Bahagian Arau adalah perancang utama dalam hal ini.

Beliau mempunyaisatu pakatan jahat bersama saudara Azmi Suboh, Zainuddin Yom (Din Yom) Ketua Penerangan Pemuda Arau, Baharuddin Ahmad (YDP MPK yang dipecat kerana rasuah) dan Bahari Ali (Bekas Ketua Pemuda PAS Perlis) telah mengadakan satu rancangan jahat memfitnah saya dalam usaha menjatuhkan saya sebagai MB.Mereka inilah yang mengedarkan gambar lucah saya yang bertujuan memalukan saya. Mereka inilah yang bertindak menghantar surat keterangan Baharuddin yang cuba menegakkan benang yang basah. Mereka inilah yang menghentam saya dalam SMS dengan bermacam-macam kejian hinggakan sanggup mereka gelar saya beruk tua, raja seks, munafik, babi, keji anak saya yang telah arwah sehinggakan isteri saya menangis setiap hari. Mereka ini yang menuduh saya melakukan rasuah dalam projek-projek yang di miliki oleh Bintong Construction. Mereka tuduh saya ada hubungan sulit dengan Norita. Pelbagai lagi tuduhan yang mereka lemparkan yang saya sendiri sudah lupa.Apakah dosa saya?

Saya mengaku Bintong Construction sememangnya ada memberikan saya sejumlah wang yang besar, tetapi saya tidak menggangap itu adalah rasuah kerana saya gunakan untuk kepentingan UMNO sendiri. Saya tidak nafikan ada terguna wang tersebut untuk keperluan peribadi tetapi itu adalah hak saya yang diberikan oleh syarikat tersebut.Tentang hubungan saya dengan Norita, saya mengaku pernah jadikan dia sebagai anak angkat memandangkan dia ini anak Perlis yang perlu di bantu oleh saya. Saya tidak pernah melakukan hubungan seks dengan dia. Saya sanggup jalankan ujian DNA untuk tujuan tersebut. Saya amat hairan kenapa ada peguambela pembunuh Norita (Sankara Nair) mengaitkan nama saya dalam kes tersebut sehinggakan kes ini terpaksa ditangguhkan sampai selepas pilihanraya.

Saya dikatakan berpakat dengan adik saya Senator Ismail Kassim menggelapkan wang BERNAS. Ini sesuatu yang tidak benar sama sekali kerana wang tersebut telah dipersetujui oleh Lembaga Pengarah BERNAS ketika itu untuk tujuan merampas kembali Parlimen Arau dalam pilihanraya yang lepas. Saya juga dikatakan mempunyai hubungan sulit dengan YB Mastika Junaidah beberapa tahun yang lalu, kononnya didedahkan oleh seorang bekas pimpinan wanita UMNO Perlis (Che Ah Long) juga amat tidak benar kerana ketika itu saya hanya berbincang mengenai hal UMNO di dalam biliknya di sebuah hotel di Kuala Lumpur.Saya juga dituduh menyalahgunakan wang perbendaharaan negeri Perlis semasa lawatan-lawatan saya ke luar negara.

Saya mengaku sehingga sekarang saya gagal untuk mendapatkan pelabur yang sanggup melabur di Perlis tetapi saya terpaksa berusaha kearah itu. Apakah menjadi satu kesalahan saya membawa keluarga saya bersama? Kenapa ini dijadikan isu? Sebelum ini YB Beseri selalu mempertikaikan saya dalam hal ini, namun setelah beliau saya lantik sebagai EXCO Pelaburan, beliau sendiri mengaku gagal dan tidak berupaya menarik pelabur. Jangan salahkan saya seorang dalam hal ini. Yang merisaukan saya adalah sebahagian besar pimpinan bahagian di negeri Perlis percaya akan hal ini. Bagaimana kita hendak menang? Apakah kita sanggup berikan negeri ini kepada PAS untuk memerintah? Tepuk dada tanya selera. |more...|

Posting terkini

Blog Archive