KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Dec 27, 2007

Razak pula saman polis, Kerajaan Malaysia

The image “http://buletinonline.net/images/stories/razak.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
Ditulis oleh AYu
dipetik: buletinonline

Kuala Terengganu, 27 Dis - Seorang lagi mangsa dalam Tragedi Berdarah Batu Burok pada 8 September lalu, Abdul Razak Ismail, 36, memfailkan saman di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini terhadap Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu sebagai defendan pertama, Ketua Polis Negeri Terengganu (defendan kedua) dan Kerajaan Malaysia sebagai defendan ketiga.

The image “http://buletinonline.net/images//samanrazak.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Beliau yang diwakili Tetuan Fariz Halim & Co memohon mahkamah membuat perintah ke atas defendan-defendan supaya membuat bayaran iaitu ganti rugi khas, ganti rugi am, ganti rugi teladan dan agrabit yang akan ditakirkan, faedah mengikut undang-undang, kos kepeguaman dan lain-lain pemberian atau relif yang difikirkan wajar dan suaifaat oleh mahkamah.

Di dalam saman itu, beliau selaku plaintif turut menyebut salah laku anggota polis, iaitu menyerangnya secara salah dan tanpa hak yang diberi oleh undang-undang, menggunakan kekerasan melebihi daripada yang dibolehkan oleh undang-undang, dengan sengaja dan bertekad melakukan kecederaan, memukul, membelasah, menggunakan kekerasan dan melakukan perbuatan salah dan jahat yang mereka tahu akan memudaratkan dan akan menyebabkan kecederaan tubuh badan.

Dalam keadaan berlumuran darah, beliau telah dibawa dan dimasukkan untuk rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu yang kira-kira setengah kilometer dari tempat kejadian.

Beliau mengalami kecederaan luka kulit kepala yang memerlukan beberapa jahitan, lebam-lebam di seluruh badan, lebih-lebih lagi di bahagian belakang, kesakitan di seluruh badan, kejutan saraf dan penderitaan mental dan telah mengalami penderitaan fizikal dan mental semasa dirawat di hospital dan dalam proses penyembuhan di rumah.

Pak Lah marah menantu "YOU SHUT UP"

The image “http://marhaen.ngepeng.com/thug_no1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Anak Menantu bulat biji mata - Pak Lah herdik menantunya "YOU SHUT UP"
dipetik: antikhairy

Satu hamba yang menjadi hamba bukan sahaja pada menantu Pak Lah tetapi kepada semua yang lain kerana duit dan untuk mengekalkan tempat telah bercerita tanpa di sedari aku berada sama.

Anak menantu Pak Lah bulat biji mata bila Pak Lah mula meninggikan suara dengan mengatakan apa yang berlaku hari ini adalah kerana menantunya. You please shut up ! Demikian kata Pak Lah pada menantunya dalam beliau berbicara mengenai isu perkauman yang ada. Menurut si pembawa cerita itu lagi, Pak Lah begitu marah kerana apa yang ada adalah penipuan kata-kata menantunya. Menantunya famous dengan kata-kata “everything under controll” sebenarnya tidak membawa khabar yang betul kepada Pak Lah dan ini menyebabkan Pak Lah rasa tertipu.

Anak menantu Pak Lah ini sedar akan keadaan ini dan sudah mula mahu mengikat bapak mertuanya dengan cara-cara lain. Line semakin tidak clear dan menantu terpaksa cari jalan untuk mengikat bapa mertuanya dari terus tahu apa yang telah dilakukan oleh mereka.

Apa Pak Lah boleh. Semua sekarang sudah nampak malap untuk Pak Lah. Dari drebar teksi sampailah kepada orang jual kerepek tepi jalan, dari pegawai kerajaan sehingga kepada pegawai kerani semuanya menempelak Pak Lah. Semua ini kerana mainan menantu Pak Lah dengan semua agensi kerajaan. Ingkar dengar adalah yang akan menerima padahnya.

Pekong simpan lama akan terbuka juga. Begitulah pekong menantu Pak Lah. Sekarang sudah busuk. Pak Lah tahu tetapi usaha damage controll masih belum berjaya. Pak Lah kita sudah menggunakan perkataan YOU SHUT UP kepada menantu beliau yang dikatakan orang terbijak di dunia. Pak Lah lupa ijazah kebijakan menantu Pak Lah bukan pada pengajian beliau di Oxford tetapi lebih pada Ijazah Kehormat Perkahwinan dia dengan anaknya. Itu adalah lesen yang Pak Lah berikan dan sukar untuk ditarik balik. Tetapi bagai kata Pak Lah pada menantunya, kita turut kata sedemikian kepada kedua – dua bapa dan menantunya “ SHUT UP”

Pak lah Correct ... Correct ...

The image “http://www.suarakeadilan.com/isi/wp-content/uploads/2007/12/kartun-dec.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
dipetik: Suarakeadilan

BENAZIR BHUTTO - LetupanBenazir Bhutto TERBUNUH !!!

Benazir Bhutto

via BBC

Pakistani former Prime Minister Benazir Bhutto has been killed in a presumed suicide attack, a military spokesman has announced on TV.

Earlier reports said Ms Bhutto had only been injured and taken to hospital.

Ms Bhutto had just addressed a pre-election rally in the town of Rawalpindi when the bomb went off.

At least 15 other people are reported killed in the attack and several more were injured. Ms Bhutto had twice been the country's prime minister.

She was campaigning ahead of elections due in January.

'She expired'


The explosion occurred close to an entrance gate of the park in Rawalpindi where Ms Bhutto had been speaking.

Scene from the blast
Scene from the blast

The blast caused carnage at the rally

PPP spokesman Farhatullah Babar initially said that Ms Bhutto was safe. But later he told the BBC that Ms Bhutto had died.

Another member of the PPP, Wasif Ali Khan, told the Associated Press news agency from the Rawalpindi General Hospital: "At 6:16 pm (1316 GMT) she expired."

Ms Bhutto returned from self-imposed exile in October after years out of Pakistan where she had faced corruption charges.

Her return was the result of a power-sharing agreement with President Musharraf in which he granted an amnesty that covered the court cases she was facing.

Since her return relations with Mr Musharraf have broken down.

On the day of her return she led a motor cavalcade through the city of Karachi. It was hit by a double suicide attack that left some 130 dead.

The PPP has the largest support in the country.

Earlier on Thursday at least four people were killed ahead of an election rally that Pakistan's former Prime Minister Nawaz Sharif was preparing to attend close to Rawalpindi.

Refer:

KELAB UMNO SELANGOR MESIR

RM 27500.00 Untuk Kelab UMNO Selangor Di Mesir
dipetik: aqustatic.blogspot

Sepatutnya artikel di bawah sudah lama saya masukkan di dalam entry ini, namun kesibukan membataskan masa. Alhamdulillah, selepas Mesyuarat Agung Tahunan BKPJM kali ke-25 selesai, saya mempunyai sedikit kelapangan untuk kembali mencoretkan sesuatu di dalam blog ini. Berikut adalah petikan yang telah mendatangkan satu amarah yang tidak dapat dibendung oleh saya...

Apakah malang nasib rakyat ? Ada di antaranya yang kekurangan wang dan sumber pendapatan. Peruntukan RM 27500.00 pula yang telah ditagih oleh Badan Perhubungan Negeri Selangor, Kelab UMNO Kaherah. Dana yang diminta sempena lawatan rasmi menteri besar Selangor, Dato’ Dr. Mohamad Khir bin Toyo bukan satu lagi omongan kosong.

Lawatan menteri besar tersebut yang dijangkakan tiba ke Mesir di awal bulan september 2007 ini, telah dijadikan sebagai platform awal bagi memperkenalkan figura-figura UMNO untuk menjayakan agenda imperialis UMNO di kampus antarabangsa.

Lantaran itu, kesatuan anak-anak Melayu di Mesir terus dicemari dengan kewujudan proksi-proksi UMNO yang menjadi pressure group, menghasut khalayak mahasiswa al Azhar untuk diinjak oleh politik penguasa.

Melihat kepada senario yang berlaku kepada situasi mahasiswa Selangor khususnya, pihak pegawai negeri yang dilantik lebih terbuka untuk membiarkan mahasiswa al Azhar diperalatkan oleh Kelab UMNO di Mesir. Aktiviti persatuan anak Selangor, kerap kali dibelenggu oleh kongkongan pegawai sehingga mereka tidak berupaya merencanakan program dengan baik. Penulis menyaksikan sendiri sikap tidak professional pegawai yang boleh dianggap sebagai kebudak-budakan, malah diberitakan beliau pernah melakukan ugutan agar usaha kebajikan anak Selangor diserahkan kepada Kelab UMNO jika tuntutannya tidak dipenuhi.

Ideologi politik kepartian yang dibawa oleh Kelab UMNO inilah merupakan punca kepada keretakan ukhuwwah sesama mahasiswa di Mesir. Selama ini anak-anak Selangor yang sedang belajar mahupun yang akan tiba di Mesir, sering bergelut dengan sisa-sisa ekstrem seperti ugutan dermasiswa zakat dipotong, dibuang dari hostel dan sebagainya. Sedangkan, Kelab UMNO yang wujud tidak ubah (resemblance is undeniable) seperti personaliti Haman yang cukup popular disebut dalam al Quran sebagai pengadu domba kepada cara kerajaan. Sikap paranoid dan.hipokrit (bermuka-muka) memang layaknya ditabalkan kepada pertubuhan Kelab UMNO kerana kerap kali fitnah dilontarkan kepada mahasiswa Selangor sebagai agen kepada ahli pembangkang semahu-mahunya di muka penguasa.

Peruntukan untuk menaja Badan Perhubungan Kelab UMNO Kaherah juga boleh menimbulkan pelbagai andaian, dari mana datangnya duit sebanyak itu ? Barangkali duit yang diperuntukan kepada Kelab UMNO tersebut merupakan wang zakat yang sepatutnya diagih-agihkan kepada mahasiswa Selangor. Untuk pengetahuan pembaca, masih ada di antara anak-anak jagaan negeri Selangor sendiri yang tidak mendapat bantuan dermasiswa daripada Pusat Zakat Selangor sekalipun mereka berhak untuk menerimanya. Anak-anak Selangor yang menjadi mangsa eksperimen ini akhirnya memilih hidup sebagai setinggan, menumpang belas ehsan teman-teman di apartmen yang disewa sekalipun suasana tersebut membuatkan kehidupan belajar tidak selesa.

Sebenarnya, kewujudan Kelab UMNO di Mesir secara tidak langsung telah menyuburkan amalan neofeudalisme (sikap taat setia membabi buta terhadap penguasa) di kalangan agamawan. Zaman feudal di Eropah satu ketika dahulu, penguasa merupakan entiti yang tidak boleh ditentang dan dipertikai oleh rakyat jelata walaupun terdapat bukti penipuan yang dilakukan oleh mereka. Mereka tidak sedar bahawa perjuangan yang mereka bawa adalah perjuangan yang tidak memiliki idealisme tersendiri, dikongkong untuk menurut segala arahan parti pemerintah walaupun dalam perkara yang batil. Anda rasa tuduhan ini bersifat ultra ? Memang penulis selama-lamanya tidak akan bersimpati kepada UMNO selagi mereka menjadi parti dominan bertindak menindas kepada mana-mana ideologi yang lebih tegar berbanding mereka.

Recruitment kepada sebuah parti untuk mendapatkan pelapis kepada agenda politik adalah mengikut laras-laras 'pengasuhnya'. Secara jelas, UMNO sebenarnya telah berjaya membunuh maruah mahasiswa al Azhar menjadi manusia bertaraf "spoon feed" kepada misi mereka. Hal ini turut menyungguhkan dakwaan penulis bahawa UMNO telah merekrut mahasiswa dengan hanya mencipta ruang-ruang murahan dan dana yang begitu tinggi untuk mengekalkan kuasa politiknya di Malaysia. Tidak dinafikan bahawa keterlibatan mahasiswa al Azhar merupakan strategi UMNO, kerana mereka merupakan grand design kepada hala tuju masyarakat beragama Islam. Secara tidak langsung ia telah menjadi bom yang memusnahkan hujah dan akal budi mahasiswa al Azhar.

Catatan ini, setidak-tidaknya boleh menjadi cermin wajah jujur Kelab UMNO di Mesir yang begitu serius merealisasikan perjuangan kepartian politik pemerintah di bumi perantauan ini. Lihat sahaja lampiran-lampiran yang saya kepilkan bersama di dalam perenggan ini. Objektif yang dirangka oleh mereka sebenarnya hanya merupakan carut-marut matlamat di sebalik sikap mereka yang lebih mementingkan diri sendiri menunggu duit free hasil titik peluh rakyat Malaysia. Jumlah donasi yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan masyarakat, telah dijadikan bahan dagangan politik untuk mencandu minda mahasiswa-mahasiswa lain supaya tunduk menjadi bahan UMNO. Sekiranya institusi ilmu ini dicemari oleh anasir-anasir yang tidak sihat seperti campurtangan parti politik dan habuan wang seperti yang diterima oleh Kelab UMNO di Mesir ini, ia sekaligus memberikan nama buruk terhadap kredibiliti mahasiswa lebih-lebih lagi lepasan daripada al Azhar.

Menunggu pengundi India benar-benar menderhaka?

Minda Lutfidipetik: Detikdaily
Oleh Ahmad Lutfi Othman

GENAP setahun lalu ramai menjangkakan 2007 adalah Tahun Pilihan Raya selain Tahun Melawat Malaysia. Sejak awal Januari, ada pembaca mencadangkan kepada Harakah agar dibuat countdown atau pengiraan detik pelancaran pilihan raya ke-12, khususnya bagi menyuntik semangat kerja berdepan "perang besar" itu.

Di sebalik keghairahan untuk menebus kekalahan 2004, ramai juga bimbang tentang persiapan pihak oposisi, terutama dari segi semangat petugas dan usaha merakyatkan maklumat ke peringkat akar umbi. Dikhuatiri pelbagai kemelut dan krisis yang melanda kehidupan masyarakat tidak mampu diterjemahkan dalam bentuk undi pada pilihan raya nanti.

Selama ini BN agak licik memanipulasikan keadaan yang pada awalnya dilihat menguntungkan pembangkang tetapi bertukar menyebelahinya di saat-saat akhir sebelum pengundian.

Babak getir

Meskipun tahun 2007 tidak sempat menyaksikan pertembungan sengit BN dengan parti-parti pembangkang dalam pilihan raya yang pastinya bersifat berat sebelah, namun ia menyimpan kenangan banyak sekali babak-babak getir pergolakan politik tanah air, terutama menyangkut konflik dalaman parti-parti komponen BN. Wibawa pengerusinya, Abdullah Ahmad Badawi jelas tercalar apabila percakaran sesama sendiri semakin menjadi-jadi.

Para menteri membawa haluan masing-masing sedang Abdullah lebih kerap terlena dan membiarkan negara terurus dengan sendirinya.

Tarikh pilihan raya yang diramalkan itu sebenarnya tidak lari jauh. Kita hanya membilang hari. Abdullah tidak akan menunggu ilham lebih lama lagi.

Beliau tidak mempunyai banyak pilihan. Mungkin selepas semua jemaah haji pulang ke tanah air akhir Januari 2008, diikuti Tahun Baru Cina awal Februari, dan musim cuti sekolah 8 hingga 16 Mac, maka Abdullah semakin kesempitan waktu disebabkan faktor utamanya, iaitu Anwar Ibrahim akan dapat bertanding jika pilihan raya diadakan selepas April 2008. |more...|

Hak berhimpun tidak boleh disekat Akta Polis

bersih-rally-10-november-2007-03.jpg

Wan Nordin Wan Yaacob
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 26 Dis (Hrkh) - Pakar undang-undang dan perlembagaan, Profesor Abdul Aziz Bari menegaskan kerajaan tidak boleh marah jika ada pihak yang menyifatkan kualiti demokrasi di negara ini sangat rendah.

Katanya, amalan demokrasi di negara lain membenarkan perhimpunan aman dan kebebasan bersuara, berpersatuan di kalangan masyarakat sivilnya.

Tetapi di Malaysia, ia sebaliknya kerana kerajaan menutup ruang berhimpun dengan menggunakan Akta Polis sebagai penghalang kepada hak yang sebenarnya terjamin dalam perlembagaan, katanya semasa ditemuramah Harakah baru-baru ini.

"Sepatutnya perhimpunan aman seperti anjuran Bersih tidak diganggu oleh polis dan rekod gangguan ini sebenarnya telah lama berlaku; termasuk ketika mahasiswa mengadakan demonstrasi di ibu negara pada Disember 1974 dahulu.

"Hak mengadakan himpunan aman itu adalah hak yang dijamin dalam negara demokrasi. Ia bukan hak yang diberi atas dasar belas ihsan oleh pemerintah.

"Sama ada isu atau rungutan itu wajar atau sebaliknya adalah soal lain dan pihak polis bukan pihak yang sepatutnya diberi tanggung jawab untuk menangani perhimpunan aman itu," tegasnya yang juga Pensyarah Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim UIAM.

Menurut Aziz, hak berhimpun terjamin dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dan ini menunjukkan bahawa hak ini bukan ihsan pihak berkuasa kerana ia adalah hak yang penting yang dijamin oleh perlembagaan. - mks.

Syndicate cashing in on Aceh tsunami victims

via Star

PUTRAJAYA: The special immigration identity cards issued to the Aceh tsunami victims two years ago expired in November and syndicates have started making fake copies of renewal cards.

Immigration Department director of enforcement Datuk Ishak Mohamed believes that unsuspecting Acehnese, thinking that the cards were legitimate, have paid this syndicate between RM150 and RM200 for each card renewed.

He believes the syndicate that was operating around the Chow Kit and Dato Keramat areas in Kuala Lumpur has made over 30,000 of the renewal cards for the Acehnese as well as for other Indonesians.

He added that the original card was purple while the renewal cards are yellow and can be obtained at a fee of RM90.

The syndicate, said Ishak, was discovered following the arrest of a 38-year-old Indonesian with Malaysian permanent resident status at an apartment in Ukay Perdana Ampang on Wednesday during a joint operation with Rela officers.

In the raid, the officers seized a computer containing false immigration documents; a pen drive with records of those with PR status and Immigration cards; 24 fake Aceh identity cards; two immigration stickers, and Immigration rubber stamps.

Also discovered were a machine to produce the cards, a printer and a scanner.

Ishak said the man, who works with an Acehnese believed to be the mastermind of the syndicate, was found living with his wife and two children aged four (daughter) and five (son) at the apartment.

He could be charged for falsifying documents under Section 56(1)(a) of the Immigration Act which carries a jail sentence of not more than 10 years or fine of RM100,000 or both.

Ishak said about 35,000 Acehnese were issued with the identity card in 2005 allowing them to stay and work in Malaysia without a passport or work permit after the tsunami hit Aceh on Dec 26, 2004.

"The card was valid for two years only and they were required to renew it for another one year," he said, adding that 24,000 of them had renewed their cards before the expiry in November while the status of the rest was unknown.

The expiry date for the renewal cards would be November next year, he said.

Ishak urged those who had yet to renew their cards to do so with the Immigration Department and not through a middleman.

Those who do not renew their cards would be deemed having committed an offence of overstaying. If found guilty, they could be fined RM3,000.

They would also be deported, he said, adding that those who want to live and work legally for longer periods in Malaysia were still required to return to Aceh to apply for passports and work permits.

He also called those who had been cheated by the syndicate to come forward and get their valid cards.

Mohamad Sabu, Mustafa Ali akan saman polis

Image
Intan Abdullah | Foto Wan Zahari Wan Salleh
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 27 Dis (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu dan Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali akan memfailkan saman terhadap Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Langkah ini berikutan dua insiden berasingan bulan ini yang berkaitan operasi tangkapan pihak polis ke atas mereka.

"Ketika ditangkap di Plaza Tol Tambun, saya diperlakukan seolah-olah mafia," kata Mohamad Sabu kepada wartawan sebaik selesai membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, di sini pagi tadi.

Beliau berkata, polis bertindak memecahkan cermin keretanya menggunakan tukul besi sebesar kepala lutut dan kemudian mengheret beliau keluar ala-mafia seolah-olah dia adalah penjenayah kejam yang sangat dikehendaki.

"Seorang pegawai polis dikenali sebagai Nasir yang menangkap saya langsung tidak menyebutkan sebab tangkapan. Malah tangan saya lebam-lebam dan luka akibat digari di bahagian belakang," katanya mengenai tangkapan 9 Disember itu.

Mohamad Sabu membuat laporan polis disebabkan cara penangkapannya tidak mengikut prosedur undang-undang.

"Sebelum berjaya memberkas saya, Nasir mengugut memecahkan cermin kereta saya. Saya bertegas untuk sampai ke Guar Patani dahulu dan menyerah diri di balai polis Kepala Batas kerana telah wujud perjanjian dan persetujuan sebelum daripada itu," tambahnya. |more...|

Tindakan BN Melaka guna balairaya dibantah

Image
Zaili Muhammad
Harakahdaily


MELAKA, 27 Dis (Hrkh) - Barisan Nasional (BN) Melaka dilihat semakin terdesak selepas keputusan simulasi pilihan raya yang diadakan baru-baru ini tidak memihak kepada mereka, ini memaksa mereka menggunakan pelbagai srategi walaupun ianya melanggar peraturan.

Terbaru, beberapa balairaya di negeri Melaka telah dijadikan Bilik Gerakan BN seperti di Kampung Seri Minyak, Merlimau, di sini, ianya dipenuhi dengan bendera BN dan dijadikan tempat 'pilihan raya olok-olok' bagi mereka mengukur sokongan pengundi di dalam DUN Serkam.

Menurut Abu Seman, 55, penduduk kampung, bahawa tindakan yang dilakukan oleh Umno ini begitu memalukan dan tidak bermaruah kerana mereka tanpa segan silu menggunakan kemudahan orang ramai sebagai hakmilik parti. |more...|

TOL – SAMPAI BILA PEMERINTAH MAHU MENANGGUNG DOSA?

http://img129.imageshack.us/img129/4111/kempentolnaikca1.png

dipetik: islamsyumul.blogspot.com

Bermula tahun depan, kadar tol di beberapa lebuh raya akan dinaikkan lagi. Kali ini kita mendengar alasan yang sama sekali lagi diberikan – bahawa ini adalah hak syarikat-syarikat konsesi terbabit sebagaimana termaktub di dalam perjanjian. Maksudnya, ini bukan salah kerajaan, tapi perjanjian telah pun tertulis, apa boleh buat! Sebelum ‘menyeksa’ rakyat, kerajaan akan melipur lara terlebih dahulu tentang ‘penderitaan’ yang ditanggung oleh kerajaan selama tol tidak dinaikkan di mana kerajaan telah membayar ratusan juta ringgit kepada syarikat konsesi sebagai subsidi. Sudah sekian lama kerajaan ‘menanggung sengsara’ untuk rakyat, jadi, sudah masanya rakyat berkongsi penderitaan ini dan memahami kenapa tol perlu dinaikkan. Kadar kenaikan juga sering dikatakan masih rendah berbanding perjanjian asal dan jauh lebih murah berbanding dengan negara lain. Pujukan manis seperti ‘kerajaan menjamin bahawa kenaikan ini tidak akan membebankan rakyat’ sering dibisikkan untuk memuaskan halwa telinga. Apa pun, rakyat yang sudah sedia terbeban kehidupan mereka dengan kenaikan harga minyak, barang dapur, kos pengangkutan dan harga berbagai barangan keperluan lain, kini sekali lagi dipaksa menerima hakikat kenaikan tol di beberapa laluan utama di seluruh negara.

Dalam kes kali ini, kerajaan telah memaklumkan bahawa enam syarikat konsesi lebuh raya telah diberi kebenaran untuk menaikkan tarif tol lebuh raya masing-masing antara 7-50% mulai 1 Januari 2008 seperti yang termaktub di dalam perjanjian konsesi. Enam lebuh raya tersebut adalah Lebuh Raya Seremban-Port Dickson, Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah, Lebuh Raya Kulim Butterworth, Lebuh Raya Laluan Kedua Malaysia-Singapura, Lebuh Raya Pintas Selat Klang Utara Baru serta Tambak Johor dan Plaza Bukit Kayu Hitam. Sehubungan dengan itu, Menteri Kerja Raya, Datuk Seri S. Samy Vellu telah mengumumkan bahawa kerajaan terpaksa menanggung bayaran pampasan kepada syarikat-syarikat yang tidak diluluskan untuk menaikkan kadar tol mereka pada tahun depan oleh kabinet. “Keseluruhan pampasan yang perlu dibayar kerajaan kepada syarikat-syarikat konsesi lebuh raya adalah sebanyak RM344 juta” , katanya [UM 28/11/07].

Sebelum itu, kerajaan telah memaklumkan bahawa pandangan semua tentang soal tol akan diambil kira dalam membuat keputusan. “Kita akan mengambil pandangan dari semua pihak” , kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak [UM 23/11/07]. Jika di tanya, semua pihak tu siapa? Adakah pandangan rakyat yang menderita disebabkan tol diambil kira? Atau semua pihak itu bermaksud pihak kerajaan dan pihak konsesi? Yang lebih penting dan satu-satunya yang paling penting, adakah pandangan syara’ telah diambil kira? Apakah ketentuan dari Allah dan Rasul telah diambil kira? Bukankah setiap tindak tanduk (perbuatan) manusia adalah tertakluk kepada hukum syara’? Bukankah hukum Allah itu sempurna dan mencakup setiap aspek kehidupan sehingga akhir zaman? Jadi, apakah soal ‘tol’ boleh ditentukan sesuka hati oleh manusia tanpa memandang hukum-hakam Islam mengenainya? Atau ada yang beranggapan bahawa agama Islam ini tidak sempurna sehingga tidak membincangkan persoalan tol? Na’uzubillah!. Inilah yang akan diperkatakan dalam Sautun Nahdhah pada kali ini. |more...|

Realiti hidup yang semakin menyeksa


dipetik: putrapenang

Kita mungkin hidup selesa walaupun harga barangan naik dan kita tak pernah pedulikan orang lain yang menderita seksa akibat kenaikan tersebut. Apakah kita redha dengan keadaan ini? Apakah kita masih sanggup bergembira melihat kesusahan dan penderitaan ini berlaku keatas orang lain? Maka wajiblah kita bermuhasabah keatas diri kita sendiri tentang hikmah hidup. Ambillah yang elok atau cuba sesuatu yang mungkin menjadi elok esok hari dan buang atau lepaskanlah sesuatu yang kita telah lama kita lihat tidak elok tersebut. Insyaallah!

Jihad ul-islam

Realiti hidup yang semakin menyeksa

Dua hari lepas semasa beratur untuk membayar petrol di sebuah stesyen minyak, saya terdengar pelanggan di hadapan saya merungut. Beliau membeli sebuku roti, rupanya harga roti telah naik pagi itu. Tadi saya singgah di sebuah kedai mamak di Subang Jaya, saya dapati roti canainya sudah semakin mengecil, tidak lagi dihidangkan dalam pinggan biasa, tetapi piring yang lebih kecil. Harga teh tariknya juga sudah meningkat.

Begitulah realiti kehidupan kita hari ini.

Kebetulan akhbar The Sunday Star semalam memberi liputan 4 muka (bermula dengan tajuk besar muka hadapan: On the rise) berkenaan harga barangan yang semakin mencacak naik dan kesannya ke atas kehidupan rakyat. Saya hairan, kenapa akhbar Melayu tidak berminat membuat laporan berkenaan keadaan yang menimpa rakyat ini, sebaliknya lebih padat dengan berita yang menjulang dan memuji pemimpin disamping gosip dan berita hiburan.

Menurut akhbar berkenaan Indek Harga Pengguna atau CPI dilaporkan cuma naik 2% dari Januari ke September tahun ini, iaitu satu kenaikkan yang kecil, tetapi hakikatnya harga barangan pengguna rata-rata naik melebihi 20% tahun ini. Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) indeks berkenaan hanya membuat bacaan purata tetapi hakikatnya harga barangan meningkat lebih dari 2%.

Malangnya kita tersepit dalam keadaan harga barangan yang melonjak naik sedangkan upah dan gaji beku dan tidak berganjak (kecuali bagi kakitangan awam yang baru sahaja menerima kenaikkan Julai lepas). Malah kenaikkan bagi kakitangan kerajaan seolah tidak bermakna apabila kenaikkan harga barangan kembali mengecilkan pertamabahan pendapatan mereka yang berkenaan.

Pengarah Urusan Mydin Mohammaed Holdings, Datuk Ameer Ali dipetik sebagai berkata bahwa gaji permulaannya 26 tahun lalu (kira-kira tahun 1981) adalah RM1,400 sebulan. Kini kata Ameer beliau menggajikan seorang lepasan ijazah tetap pada kadar yang sama. Kata beliau:

There is something wrong here. In every other developed country the minumum wage has increased by at least 100%.

Terdapat sesuatu yang silap disini. Di negara-negara maju lain, gaji minimanya telah meningkat sekurang-kurangnya 100%.

Memang there a lot of wrongs here!

Bayangkan tahun lepas kita membayar tol di LDP hanya RM1.00, kini naik ke RM1.60. Kini dengan RM13 hanya dapat membeli seekor ayam sedangkan sebelum ini boleh dua ekor. Susu tepung bayi dahulu sekitar RM16.50 setin kini RM17.90 (jenama sederhana). Gerai burger sebelum ini menjual burger pada harga RM2 satu kini naik ke RM2.30. Sesiapa yang biasa bayar kadar elektrik pada harga RM40 sebulan kini dengan penggunaan yang sama membayar RM70. Harga teh bunga kering sekarang adalah RM60 se kilo sedangkan sebelumnya RM30 sekg.

Seorang juruteknik, Azmi Hamid, yang ditemuramah oleh akhbar ini menyebut yang beliau membawa pulang pendapatan termasuk ot sebanyak RM1,500 sebulan. RM300 diguna untuk membayar sewa rumah (baki RM1,200), RM500 untuk bayar instalmen kereta (baki RM700), RM250 untuk belanja persekolahan tiga orang anaknya (baki RM450), RM90 untuk bil utiliti (baki RM360). Bermakna setelah tolak kos tetap bulanan, beliau cuma tinggal dengan RM360 ditangan, pakaian, minyak kereta, tol, makan-minum dan belanja pasar? Berapa pula yang boleh ditabungkan sebagai simpanan?

Mungkinkah Perhimpunan Umno mulai hari ini ada masa untuk membincangkan perkara ini? Atau ianya juga dikira sesuatu yang sensitif yang tidak boleh dibincang?

Kerana itulah bagi para pekerja disektor swasta gaji minima dan COLA yang dituntut oleh MTUC bagi pihak mereka itu sangat penting dan bermakna, begitu juga bonus atau honorarium yang dipinta CUEPACS. Keluhan dan rintihan rakyat ini adalah perkara benar, bukannya rekaan atau mengada-ngada. Harga minyak mentah dunia semakin melonjak, harga komoditi dunia juga demikian, akibatnya adalah kesan langsung terhadap harga barangan dan perkhidmatan tempatan berterusan dari masa kesemasa.

Tokoh-tokoh korporat, kontraktor-kontraktor besar, usahawan yang kononnya dilahirkan oleh Umno termasuklah wakil-wakil rakyat, Pak Menteri, MB dan EXCO serta ADUN atau Ketua-ketua Bahagian mungkin tidak sedikit pun terjejas dengan kos hidup yang tinggi ini. Lihat sahaja Ketua Umno bahagian yang juga seorang ADUN boleh bina rumah jutaan ringgit, apalah sangat harga tepung yang naik sekupang dua itu baginya (Atau Ketua Penerangan Umno yang pernah bayar jutaan ringgit untuk belanja mutaah menceraikan isteri keduanya) Lihat sahaja anak PM dan menantunya yang meluncur ke sana ke mari atas lebuhraya dengan kenderaan yang boleh membeli berunit-unit rumah pangsa kos murah di Lembah Kelang (itu baru keretanya). Apalah sangat harga ayam yang mahal bagi mereka ini.

Inilah nasib kita. Marilah kita renung dan fikirkan bersama secara masak, serius dan waras. Sampai bila kita akan terus membiarkan diri dan keluarga menderita sedangkan mereka yng dipuncak kuasa bergelumang dalam kemewahan, rasuah dan salah-guna kuasa. Jangan terus menyiksa diri, beranilah nanti insyallah menuntut perubahan apabila tiba masanya.

ADEGAN SEKS PEGAWAI KERAJAAN

Pemeriksaan anggota Skuad 42, Polis Trafik Jalan Bandar ke atas lelaki berusia 25 tahun yang juga seorang pegawai penguat kuasa Bahagian Risikan Operasi Jabatan Imigresen, Putrajaya bersama pasangannya yang berusia 19 tahun itu turut menemui satu gari dan satu senjata tajam.

Lebih memalukan rakaman video yang dirakam dipercayai menggunakan telefon bimbit itu tanpa segan silu meniru dan menggayakan perlakuan seks seperti filem lucah dari Barat.
Adegan ranjang pegawai

KUALA LUMPUR: Mengejutkan apabila pemeriksaan polis terhadap seorang kakitangan kerajaan yang ditahan bersama pasangannya kerana disyaki terbabit dalam perlumbaan haram di sekitar ibu kota awal pagi kelmarin menemui rakaman klip video serta beberapa keping gambar 'atas ranjang' pasangan terbabit.

LAGI KANAK KANAK 12 TAHUN HILANGPendatang larikan budak

SEREMBAN: "Kami sekeluarga tak dapat tidur lena kerana terlalu bimbangkan keselamatannya," kata Che Ishak Che Kob, bapa kepada Che Siti Nor Azreen, 12, yang hilang sejak Aidiladha lalu dipercayai menjadi mangsa pukau seorang lelaki warga asing.

Menurut Che Ishak, 47, kehilangan anak kedua daripada tujuh beradik itu membingungkannya kerana tiada sebarang masalah sebelum ini.

"Nor Azreen tak pernah pergi mana-mana tanpa beritahu keluarga, malah saya sendiri menghantar dan menjemputnya dari sekolah.

"Ini menyebabkan saya mengesyaki dia mungkin termakan pujuk rayu atau dipukau, terutama apabila polis memaklumkan ada orang nampak seorang lelaki bersama anak saya pada hari kehilangannya," katanya yang bekerja sebagai penoreh getah.

Che Ishak berkata, dia juga mendapat tahu lelaki berusia 27 tahun yang bekerja di sebuah ladang kelapa sawit berhampiran rumahnya lari pada hari kehilangan Nor Azreen.

"Saya mengesyaki Nor Azreen mengikut lelaki itu, malah berdasarkan pengamal perubatan tradisional, anak saya mungkin dipukau," katanya yang ditemui di Ladang Ulu Sawah, Kuala Sawah, Rantau di sini, semalam.

Nor Azreen hilang selepas keluar dari rumah kira-kira jam 9 pagi Aidiladha lalu untuk melawat seorang rakan di Taman Sri Ramai, Rantau.

Kanak-kanak itu dihantar abangnya, Che Mohd Azroy, 15, ke perhentian bas berdekatan taman perumahan terbabit.

Dia berjanji menghubungi Che Ishak pada jam 1 tengah hari untuk menjemputnya pulang tetapi gagal berbuat demikian menyebabkan bapanya mengambil keputusan pergi ke Taman Sri Ramai.

"Saya terkejut apabila diberitahu Nor Azreen tidak pernah ke rumah rakannya. Ketika saya menghubungi telefon bimbitnya kira-kira jam 3 petang, dia hanya menjawab berada dalam bas sebelum panggilan itu terputus dan gagal dihubungi sehingga kini," katanya.

Menurutnya, dia sekeluarga kini hidup dalam kerunsingan tambahan pula apabila teringatkan tragedi yang menimpa Allahyarham Nurin Jazlin Jazimin.

"Saya cuba tidak memikirkan perkara yang buruk namun sebagai bapa, saya tertanya-tanya sama ada Nor Azreen sudah makan atau belum dan di mana dia tidur tambahan pula dia tidak membawa wang dan keluar sehelai sepinggang," katanya.

Che Ishak berkata, sejak kehilangan Nor Azreen, anak kelima, Che Siti Nor Azliana, 7, hilang selera makan kerana terlalu rindukan kakaknya.

"Hubungan mereka sangat rapat sehingga saya terpaksa menipu kakaknya hanya keluar dalam masa dua atau tiga hari untuk memujuknya makan," katanya.

Orang ramai diminta menghubungi Che Ishak di talian 012-6730924 atau balai polis berdekatan jika mengetahui tempat kanak-kanak itu berada.

EMAIL FROM MY KIRKBYITE FRIEND

LET'S SHARE AN EMAIL FROM MY KIRKBYITE FRIEND
via nginapsrengenge.blogspot

On top of that ... still want to send 2 "fan cheong" to bulan. Untuk apa ya ???? minum teh tarik ke ??
Harga minyak sepanjang zaman..

(dalam masa 16 tahun - sejak 1990 )
sebelum 90 - RM 0.89
tahun 1990 - RM 1.10
(kenaikan RM 0.21 )01/10/2000 - RM 1.20
(kenaikan RM 0.10)20/10/2001 - RM 1.30
(kenaikan RM 0.10)01/05/2002 - RM 1.32
(kenaikan RM 0.02)31/10/2002 - RM 1.33
(kenaikan RM 0.01)01/03/2003 - RM 1.35
(kenaikan RM 0.02 )01/05/2004 - RM 1.37
(kenaikan RM 0.02)01/10/2004 - RM 1.42
(kenaikan RM 0.05)05/05/2005 - RM 1.52
(kenaikan RM 0.10)31/07/2005 - RM 1.62
(kenaikan RM 0.10)28/02/2006 - RM 1.92
(kenaikan RM 0.30)Nota : (ayat - ayat standard)

http://blog.thecar.com.my/upload/images/thumb-gasz_pump.jpg

1. Kenaikan minyak masih rendah berbanding mana2 pun negara ASEAN.
2. Kerajaan akan pastikan kenaikan tidak membebankan .
3. Kerajaan tidak mampu lagi menampung subsidi.
4. Kerajaan memberi jaminan harga runcit petroleum tidak akan dinaikkan lagi pada TAHUN INI .

Saudara / Saudari, Pertama sekali abang Perdana Menteri kita ia itu Ibrahim bin Badawi menerusi syarikatnya SkyChef menjadi supplier makanan kepada syarikat penerbangan MAS yang sekarang mengalami kerugian RM900 juta untuk sembilan bulan pertama 2005.

Abang PM kita jual sebotol air mineral kepada MAS dengan harga RM30 setiap botol. Kenapa kita hairan MAS rugi ? Menteri Besar terengganu Idris Jusoh telah mengadakan lumba kapal layar Monsoon Cup yang menelan duit rakyat sebanyak RM300.0 Juta.Duit ini di bayar kepada seorang taukeh bernama Patrick Lim dan kekawannya termasuk Khairy Jamaludin menantu Perdana Menteri. Perlumbaan kapal layar tak sampai lima hari makan duit rakyat RM300.0 Juta. Sudah tentu duit RM300.0 Juta itu ditelan oleh orang yang sungguh bertuah dapat kontrak RM300.0 Juta itu.

Untuk menutup kehilangan duit sebesar ini sekarang sabsidi minyak di potong dan harga minyak nail 30 sen satu liter.

Telekom Malaysia pula rugi lebih RM700 Juta duit rakyat sebab terpaksa bayar ganti rugi kepada syarikat telekom German ia itu Deutsche Telekom.. Terpaksa bayar ganti rugi RM700 Juta sebab Telekom Malaysia tak tahu buat kontrak. Nak tutup rugi ini pula kerajaan potong sabsidi minyak.Sekarang lebih murah naik kapalterbang Air Asia pergi balik dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu. Tambang pergi balik Air Asia dari Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu tak sampai RM300 bagi tiga orang sekeluarga.

Air Asia diurus oleh orang yang tidak rasuah dan yang tahu buat bisnes tanpa menyusahkan rakyat. Sekarang dengan harga minyak yang sudah naik, belanja minyak sahaja nak pergi balik dari Kuala Lumpur ke Alor Setar sudah naik hingga RM220 (kereta Proton Waja). Bayar tol pula lebih RM120. Belanja makan dan minum (nasi campur dan teh kosong) bagi sekeluarga enam orang tambah lagi RM40. Ini bermaksud jumlah belanja minyak, tol dan makan minum pergi balik dari Kuala Lumpur ke Alor Setar hampir RM400.

Negeri lain bukan macam negara kita. Walaupun harga minyak di Thailand lebih mahal daripada harga minyak di Malaysia tapi di Thailand tak ada bayar tol.Dari Bukit Kayu Hitam ke Bangkok jauhnya lebih 1,100 batu (bukan kilometer) naik lebuhraya enam lorong tanpa bayar TOL (bukan empat lorong macam Lebuhraya Utara Selatan kita).

Di Thailand tak ada rasuah AP. Harga kereta Honda Civic 1.5 di Thailand tak sampai RM40,000. Lebih murah daripada harga kereta Perodua Kelisa 1.0 di Malaysia. Inilah kelebihannya di Thailand - tak ada AP di sana . Di Malaysia pula ada AP. Sebenarnya harga AP yang perlu di bayar kepada Kerajaan (MITI) tak sampai RM250 sahaja. Tapi AP boleh di jual sehingga RM40,000 sekeping kepada Dato Dato yang kaya yang di kenal sebagai "AP King". Rasuah AP ini telah berlanjutan selama lebih 30 tahun. Akhir kata rakyat Malaysia yang terpaksa tanggung rasuah AP ini.

Oleh yang demikian kereta Honda Civic 1.5 yang dijual dengan harga RM40,000 di Thailand naik harga sehingga RM110,000 di Malaysia. Rakyat Malaysia rugi. Kerajaan pun hilang wang. Bila kerajaan tak cukup wang - maka potonglah subsidi minyak. Maka naik lah harga minyak 30 sen satu liter. Malaysia Boleh!!!!

Sekian. Salam.* Tolong hantarkan informasi ini kepada kawan kawan yang anda kenali. Tolong print dan sebarkan kerana hanya 1% penduduk Malaysia yg celik IT.... 99% memerlukan informasi ini sebagai langkah pertama untuk transformasi negara.... Sedarlah sudah 50 tahun kemerdekaan negara kita, tapi kita masih di takuk lama.... HAPUSKAN PENTADBIRAN ASAS RASUAH!!!

Adakah kita harus menjadi mangsa dalam kejadian sedemikian?Orang lain hutang duit,kita sebagai rakyat Malaysia pula kena membayar ? Yang penting sekali, bukan setakat bayar sahaja, manakala nak bayar sampai bila ? Adakah ini akan berhenti ?............

TERENGGANU 2008: MARI BERDISCO

PARTI DISCO MALAM TAHUN BARU 2008
dppkt.wordpress.com

‘Berita Baik’ kepada pencinta-pencinta hiburan tanpa batasan. Ada pihak anjurkan Parti Disco sempena countdown 2008 31 Disember ini di Tuanku Mizan Golf dan Country Club di KualaIbai, Kuala Terengganu. Betapa kurang ajarnya pihak tersebut. Mereka tidak mempedulikan sensitiviti umat Islam di Terengganu ini.

Di bawah ini keratan publisiti yang diedarkan.

new-year-evw-party.jpg

Agaknya bagaimana program sebegini boleh dianjurkan di Terengganu? Inilah hadiah ajaran Islam Had hari yang diwarwarkan selama ini.

Bayangkan pada malam tersebut, Program ini dianjurkan sempena menyambut tahun baru dan berkebetulan juga dengan Majlis Pengisytiharan Kuala Terengganu sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Air. Dalam Sinar Harian Rabu 26 Disember ada menyebutkan bahawa kos yang dibelanjakan untuk sambutan pengisytiharan bandaraya tersebut berjumlah RM10JUTA!!! Lihatlah pembaziran yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Umno dan Barisan Nasional tanpa mempedulikan rakyat Terengganu yang miskin.

Kami pemuda-pemuda bimbang sekiranya maksiat menjelang tahun baru makin berleluasa dan tidak mungkin dibendung lagi, takut-takut nanti, dengan kemurkaan Allah, diturunkanNya Bala seperti Tsunami dan seumpamanya. Bukan niat kami mahu meminta bala, tetapi memberi AMARAN kepada golongan yang lupakan Kebesaran dan kemurkaan Allah terhadap hamba-hambaNya yang melakukan maksiat dan kemunkaran.

Lebih-lebih lagi program ini dianjurkan di Premis yang menggunakan nama Tuanku Mizan (yang sekarang ini Yang Di Pertuan Agong Malaysia). YDPA Sultan Mizan dan Permaisurinya pula baru sahaja kembali dari mengerjakan ibadah Haji. Ini merupakan suatu penghinaan kepada YDPA Sultan Mizan yang menjadi Ketua Tertinggi bagi agama Islam, agama persekutuan Malaysia.

Perpaduan : UMNO/Barisan Nasional Ternyata Gagal

[paranjothy.bmp]

dipetik: mindakembara

Secara tiba-tiba nama S.Paranjothy menjadi terkenal dalam persada politik tanahair. Bukan kerana rupa parasnya atau kemewahannya tetapi kenyataan beraninya setebal empat muka surat menggegarkan suasana dengan tuduhan bahawa UMNO mengapi-apikan isu perkauman.

Melentinglah pelbagai pihak terutamanya Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussien yang ‘terluka’ dengan kenyataan Naib Ketua Pemuda Gerakan ini. Hisham mendesak agar Paranjothy dipecat daripada Gerakan kerana kebiadabannya menuduh UMNO sebegitu rupa. Mana mungkin dalam suasana UMNO yang menunjangi Barisan Nasional (BN) akan sanggup menodai prinsip setiakawan dan persahabatan dalam pelbagai parti politik yang memberikan hak yang sama kepada semua kaum akan berbuat begitu.

Isu tuntutan hak daripada kaum India dilihat cukup aggresif akhir-akhir ini. Memang benar ianya bukanlah tuntutan yang lahir daripada saluran daripada agensi kerajaan ataupun parti yang mewakili kaum India seperti MIC dan bukan niat saya ingin menyatakan bahawa apa yang dituntut oleh kaum India ini khususnya melalui Hindraf adalah benar segala-galanya tetapi segala-galanya menuntut kebenaran dan keadilan kerana Malaysia adalah sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi berpelembagaan.

Hakikatnya, suara ketidakpuasan hati terus diluahkan kepada massa. Bezanya, kumpulan seperti Hindraf dituduh dipergunakan oleh parti politik pembangkang manakala kenyataan Paranjothy adalah sebagai Naib Ketua Pemuda Parti Gerakan, parti yang berada dalam komponen BN. Ketua Pemuda UMNO cukup ‘geram’ sehingga beliau menyatakan bahawa sekiranya Paranjothy adalah Pemuda UMNO, sudah lama tindakan akan diambil untuk memecat beliau daripada parti.

Kenyataan Hisham sememangnya ‘menggerunkan’ walaupun beliau sendiri tidak berbuat apa-apa malah membela Khairy Jamaluddin apabila Naib Ketua Pemuda UMNO ini membuat ucapan dalam perasmian mesyuarat perwakilan Pemuda Umno Jerlun tahun lalu dengan mengingatkan ahli-ahli pergerakan Pemuda UMNO bahawa kaum Cina di Malaysia akan mengambil kesempatan daripada perbalahan dalam Umno untuk kepentingan kaum Cina walaupun kenyataan Khairy dikecam oleh pimpinan komponen BN. |more...|

LAGI CERITA BANGANG YANG TAK HABIS-HABIS...........

dipetik: peneranganmelaka

Merlimau : Lagi kisah bangang yang tak berkesudahan yang seringkali nak diingatkan kepada pemimpin yang takut dengan bayang-bayang sendiri.

Tidakah ini sudah menunjukkan kepimpinan UMNO/BN ini memang tak boleh diharap yang hanya bermegah dan dilihat gagah hanya dengan memperkudakan harta rakyat untuk keuntungan politik bangang UMNO/BN.

" Umno / BN kini dilihat amat terdesak sehinggakan bukan sahaja melakukan pilihanraya olok-olok tetapi sanggup menggunakan premis Awam untuk kegunaan kepentingan politik BN, ini jelas bahawa pemimpin UMNO/BN ini dah tak kenal mana satu milik Parti atau milik Awam, dek kerana terlalu lama berkuasa", ujar
Mejar (B) HJ Jasme Tompang yang merupakan Yang DiPertua Kawasan Jasin, merangkap Timbalan Pesuruhjaya 3 PAS Melaka.

Tindakan ini sebenarnya adalah manifestasi UMNO/BN yang turun temurun juga seluruh negara sememangnya korup, dimana setiap kali Pilihanraya diadakan dengan tanpa segan silu menggunakan seluruh Jentera Kerajaan (ingat jentera kerajaan adalah milik rakyat bukan milik parti) demi keuntungan politik bangang UMNO/BN.

Sketsa, satu renungan buat Polis DiRaja Malaysia

http://www.thestar.com.my/archives/2005/11/10/nation/03rasuah.jpg
Azamin Amin
Harakahdaily


KUALA LUMPUR, 27 Dis (Hrkh) - Polis DiRaja Malaysia (PDRM) disarankan supaya sesekali, merenung luahan sebilangan rakyat geladangan dan marhaen yang tiada kaedah untuk meluahkan rasa hati di atas tindakan dan sikap polis yang seringkali 'mengasak' dan 'menghimpit' mereka biarpun mereka sekadar memperjuangkan hak mereka sebagai rakyat Malaysia.

Luahan ini saya kutip laman web my.opera.com atau laman marhean untuk muhasabah bersama supaya mana yang baik dijadikan tauladan dan mana yang buruk dijadikan sempadan.

Petikan ini diambil daripada tulisan poster-poster yang disiarkan di laman web tersebut yang diolah kembali seperti karangan sepucuk surat kepada yang berkenaan:-

Jutaan Terima Kasih kepada POLIS,

"Kami Rakyat Malaysia amat berterima kasih di atas budaya sopan santun pasukan Polis 'Bermaharaja Lela' Di Malaysia selama ini. Segala sepak terajang, semburan air asid, gas pemedih mata, hayunan belantan, tumbukan, siksaan, kata nista, maki hamun, cacian, kejian, carutan, hentakan dan belasahan pasti kami kenang sehingga akhir hayat kami."

"Memang kami akui ini semua kesilapan kami kerana cuba menegakkan keadilan di bumi Malaysia ini daripada penghisap harta negara. Walaupun kami tahu sekiranya kami berjaya sudah tentu ianya akan membawa kebaikan juga kepada anda semua tapi kami terlupa yang anda semua rela menjadi 'pengikut' kepada ketua-ketua dan 'pemimpin-pemimpin' anda yang korup.

"Maafkan kami sekali lagi kerana menyusahkan kalian dengan berdemo menuntut macam-macam perkara. Kami tahu anda telah pun hidup mewah. Gaji anda 'Berbelas Ribu RM seorang sebulan'. Kami lain, miskin tak berduit. Bukan macam anda dan bos-bos anda, kaya raya. Macam-macam kami kena fikirkan, mana nak bayar yuran sekolah, pakaian anak-anak, bayar kereta, bayar rumah, bayar tuisyen.... pening-pening. Sebab itu kami menuntut hak kami. Anda tak apalah, sebab anda polis, gaji mahal......"

"Apa pun terima kasih sekali lagi dari kami atas kemuliaan budi pekerti kalian. Hanya tuhan saja yang dapat membalasnya. Amin......"

POLIS...,

1.Mempertahankan pemimpin yang rasuah, pencuri harta negara tapi... kamu menentang orang yang ingin menyelamatkan negara kamu.

2.Memukul rakyat yang tak bersenjata yang berkumpul secara aman... sedangkan kau lengkap bersenjata dan berperisai.

3.Memberi nafkah kepada anak isteri hasil dari sumber memukul orang yang tak bersalah... sedangkan apa yang mereka perjuangkan untuk kebaikan kamu sekeluarga juga.

4.Sepatutnya kamu adalah pasukan paling alim sekali kerana di topi kamu ada kalimah Allah & Muhammad... tapi nampaknya pasukan kamu paling zalim sekali.

5.Kamu bertungkus-lumus tak tidur malam dan siang untuk menghimpunkan dosa kering... sedangkan 'penyangak' yang kamu bela tidur lena di mahligai serba mewah. |more...|

NELAYAN ASING ADA KAD SUBSIDI?

http://www.walhi.or.id/attachment/d016df19778a7c563cd1c99afe29c43a/ec94730c1ac3f8c76c0f7e8313c10a65/pela_nas_dari-atas-rw_kapal-nelayan-di-laut-lepas-dari-atas-kapalrw_2004_afad_150s.jpg

Persatuan Dakwa Nelayan Asing Dapat Subsidi Diesel

PASIR PUTEH, 28 Dis (Bernama)-- Persatuan Nelayan Kawasan Semerak mendakwa pengusaha bot nelayan asing yang menyewa secara gelap lesen kapal milik warga negara tempatan turut mendapat Kad e-Diesel bagi menikmati subsidi bahan bakar itu.

Bot yang menggunakan 100 peratus awak-awak asing juga didakwa mendaratkan sebahagian kecil sehaja hasil tangkapan mereka di Pangkalan Tok Bali di sini semata-mata untuk memenuhi syarat mendapatkan subsidi minyak diesel iaitu sebanyak RM1 setiap liter.

"Sebahagian besar hasil tangkapan dibawa pulang ke negara mereka," kata Pengerusi PNK Semerak Datuk Mohd Jelani Jaafar kepada pemberita di sini.

Lembaga pengarah persatuan itu mengadakan satu mesyuarat tergempar semalam dan mengambil ketetapan mendesak pihak berkuasa supaya memastikan kad e-Diesel diberikan hanya kepada bot milik nelayan tulen daripada kalangan warga negara Malaysia yang menggunakan 50 peratus awak-awak tempatan.

Katanya mekanisme baru hendaklah diwujudkan oleh agensi yang bertanggungjawab bagi mengenal pasti nelayan tempatan di samping mendaftar setiap bot yang dimiliki mereka.

Mohd Jelani berkata walaupun kaedah menyewa lesen bot telah diberhentikan tetapi kaedah sewa lesen tanpa pengetahuan pihak berkuasa masih berlaku dan ini membolehkan penyewa lesen yang biasanya terdiri warga asing terus menikmati subsidi minyak diesel.

Katanya maklumat secara rasmi akan dihantar kepada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tan Seri Muhyiddin Yassin dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).

300 BERI SOKONGAN300 hadir memberikan sokongan Suwandi dan Azman saman kerajaan

Ditulis oleh SM Noor

dipetik: buletinonline

Kuala Terengganu, 27 Dis; 9.15am - Tiga ratus orang hadir di perkarangan mahkamah Kuala Terengganu untuk memberikan sokongan kepada Suwandi dan Azman yang memfailkan saman kepada pihak polis dan kerajaan Malaysia

Saman Suwandi yang difailkan oleh Wan Mutalib & Co dan Azman oleh Tetuan Haris & Co. sampai diperkarangan mahkamah Kuala Terengganu sekitar jam 9.15 pagi. Kehadiran mereka disambut dengan seruan 'Allah yang maha Besar' oleh orang ramai yang hadir di situ.

Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Tuan Hj Yahaya Ali, memberikan sedikit penerangan kepada orang ramai yang hadir, dan meminta Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Hj Azman Shapawi Abd Rani mengetuai doa, memohon supaya Allah memberikan keberkatan dan perkenan.

Selepas berdoa, orang rmai berarak menuju ke pintu pagar mahkamah dan dihalang oleh seorang polis yang telah ada disitu sejak pagi. /

27/12: Blog hari ini

Umno gagal tangani banjir di Pahang, rakyat hargai usaha PAS (harakahdaily)
ada apa dengan Musa Hitam? (ronincyber.blogspot)
Inhumane treatment in flood areas (siewshuen.blogspot)
Keluarga Umi Azlim perlu RM300,000 (lagiberita)
Vigneswaran rupanya “Superman” Masalah yang menimpa kaum India di ... (n32.blogspot)
Anak Menantu bulat biji mata - Pak Lah herdik menantunya "YOU SHUT UP" (antiKhairy)
Marahlah kepada bola… (pendetagempita.wordpress.com)
Federation Of Human Rights India Protest on ISA Detention (rahven9.blogspot.com)
Samy Vellu Kini Jaga Kuil? A Kadir Jasin [Masih ada pembahas ... (kadirjasin)
Talk Show (aisehman)
Anwar preaches to 50000 in Alor Star? (klpos)

PENGADIL BEBAS KERANA SALAH FAHAM?

http://images.jupiterimages.com/common/detail/47/59/23245947.jpg

Pengadil dibebaskan
Berita Harian

BATU PAHAT: Seorang pengadil yang melepaskan tembakan bagi mempertahankan diri selepas diserbu sekumpulan pemain dan penyokong dalam pertandingan bola sepak di Rengit, Ahad lalu, dibebaskan dengan jaminan polis, kelmarin.

Turut dibebaskan, lima pemain pasukan terbabit, Putera FC yang berusia antara 23 hingga 40 tahun yang sebelum ini disiasat mengikut Seksyen 148, Kanun Keseksaan, kerana didakwa merusuh.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Superintendan Azman Ab'lah, berkata siasatan lanjut masih dijalankan dan mereka yang terbabit akan dipanggil semula jika perlu.

"Kejadian itu bermula akibat salah faham dan dalam keadaan seperti itu (tertekan) biasa berlaku dalam pertandingan sukan, terutama bola sepak menyebabkan pemain dan penyokong pasukan bertindak agak agresif.

"Pengadil terbabit bertindak mempertahankan diri selepas merasakan dirinya terancam apabila diserbu dan siasatan lanjut juga sedang dijalankan terhadapnya kerana membawa senjata api," katanya ketika dihubungi, semalam.


No2umnO - Mempertahankan diri dengan menggunakan pistol tidak salah? Pengadil bawa pistol ke tengah padang, tidak salah? Undang -undang UMNO bikin. Itu lah jadinya. Ingatkan lumba lari sahaja pakai pistol, rupanya main bola pun pakai pistol. Di dalam berita TV3 malam tadi ada temubual dibuat terhadap peminat bola sepak yang menyalahkan penyokong yang tidak berdisiplin. Tiada seorang pun yang menyalahkan polis tersebut kerana bawa pistol ke tengah padang semasa menjadi pengadil. Nak jadi polis atau pengadil? Apa punya undang undang ni? Sekurang kurangnya bagi lah amaran ..... Malaysia semakin karut. Yang kena tembak, ditahan. Yang menembak, lepas. Yang menembak lepas, yang menyerbu pengadil bakal kena tindakan. Pooooraaaahhhhh.!!!

Thursday date for Subashini decision

Malaysiakini - The fate of whether an Indian Hindu wife can seek justice in the civil courts - despite her Islam-convert husband initiating divorce proceeding in the syariah courts - will be known tomorrow. The Federal Court - the country’s highest court - will announce their decision three months after lawyers from both sides of the controversial case made their final arguments.

The three-member panel comprising justices Nik Hashim Nik Ab Rahman, Abdul Aziz Mohamad and Azmel Ma'amor will decide whether the civil or syariah court is more authoritative on the issue of divorce when one spouse converts to Islam - an issue that has been a long-standing moot point in the trial.

Subashini, 28, is trying to stop her 31-year-old husband, T Saravanan - a Hindu who has converted to Islam and assumed the name Muhammad Shafi Saravanan Abdullah - from taking their divorce and custody proceedings to the Syariah Court.

Saravanan converted in May 2006 along with their eldest son, Dharvin Joshua, 4. The husband then launched proceedings in the Islamic syariah court for divorce as well as custody of their second son, Sharvin, 2.

During her appeal to the lower Court of Appeal on March 13, justices Suriyadi Halim Omar and Hassan Lah - who made the majority 2-1 decision - told her to take her case before the Syariah Court instead, while justice Gopal Sri Ram dissented.

According to the majority decision, the injunction sought by Subashini was unnecessary because the Syariah Court is competent enough decide on the matter.

However, on March 30, Subashini was granted an interim injunction by the Court of Appeal restraining Saravanan from pursuing his claims in the Islamic court.

The injunction also effectively restrained him from converting their youngest son to Islam and from pursuing his custody claims in the Syariah Court.

It was also held in the landmark ruling that a Muslim could apply to the Islamic court to convert his or her underage children without permission from the non-Muslim spouse.

Three possible outcomes

There are three likely possible outcomes from the Federal Court tomorrow:

1. The court may decide against Subashini on technical grounds - over the date of Subashini's divorce petition which was within three months of her husband's conversion date.

According to the law, the petition should be filed three months after the conversion date. Subashini argued that she was not aware of the date of her husband’s conversion. If so, the case will be thrown out and lawyers can choose to file her divorce petition again.

2. The court may decide against Subashini on substantive grounds - that the Syariah Court has jurisdiction and orders her to take her case there. This effectively rules that civil courts have no say in conversion cases especially after syariah proceedings have commenced.

3. The court may decide for Subashini - she will get remedy in civil courts, her husband may not proceed further in syariah courts and he has to go back to civil courts because their marriage was originally solemnised under civil law.

Aftershocks from Joy

This decision will be the second time the apex court is to decide on a matter involving the vexing issue of religious freedom.

Previously, the Federal Court held that the jurisdiction on issues concerning a Muslim who wants to convert to another religion lies with the Syariah Court.

In the landmark judgment by former chief justice Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, Lina Joy was held to remained a Muslim and her religious status cannot be removed from her identity card.

Born an ethnic Malay Muslim, and called Azlina Jailani, Joy was introduced to Christianity in 1990.

It has left her fighting authorities, first for her new name to be put on her identity card, then to have her former religion removed.

The controversial judgment has left the nation divided over one's freedom of religion as enshrined in Article 11 of the Federal Constitution.

Iran, Malaysia sign $16 billion gas deal Syracuse


TEHRAN, Iran (AP) - Iran and Malaysia signed a $16 billion agreement to develop two Iranian gas fields, state-run television reported Wednesday, describing the deal as the largest energy contract in Iran. Iran's Pars Oil and Gas Company (POGC) and Malaysia's SKS Ventures signed the multibillion dollar contract to develop Golshan and Ferdows gas fields in southern Iran. The contract was formally signed by Ali Vakili, director of POGC, and Mokhtar Al-Bokhari,
...

SAJE NAK INGAT BALIK

Rasuah Umno Bawahan
Sebulan sebelum Perhimpunan UMNO 2007My thank yous to Pak Lah, Samy and the IGP.

via achmedrauff.blogspot.com

What is there for us Malaysians? I feel that I have sold my citizenship to the devil. I am not calling anyone specifically but take a look around. Those who just shut up and blindly follow are safe and those that question a bit too much gets dragged into lock-ups. I am disappointed, very cross and feel very useless until the next elections are called. My Indian friends do not feel safe and wearing yellow or orange on weekends is not an option anymore. The paranoia is very real.

kedah

Anwar is rallying supporters. What are his motives I have no idea but still I remain skeptical. My Prime Minister just keeps on mumbling at random and his actions are even more random. Not to point that he does everything wrong but even a cub scout makes more noise and gives out orders more than him. At ground level it is very easy to see and make a conclusion that he is doing nothing. Keeping the people in the dark is not a very good idea.

Public areas are no longer public...any gathering more than 3 is a considered a crime so what are we suppose to do? Dating is it? What has 2007 end up to be? Thank you Pak Lah for deterring me from enjoying my weekends in the city. Thank you Samy for allowing me to listen to my Indian friends pissing on the very mention of your name and the plight of Indians nationwide. And thank you IGP for allowing me to witness all my friends giving your subordinates the middle finger whenever they pass them. I bet all of you are bloody proud. |more....|

AWAS, ANDA DIPERHATI ....

Cameras to focus on law-breakers

Cameras to track traffic offenders

Eye on roads: Motorists beware. Cameras at thousands of locations around the country will be tracking traffic offenders and bad drivers. The cameras form the basis for the soon-to-be-introduced Automated Enforcement System (AES) which will provide round-the-clock checks on traffic.

More..

DOLLAH LAWAT MANGSANYA


Gambar di ambil ketika lawaan dibuat. Kelihatan wajah samseng gedohol, dibelakang imam.

Menurut temubual yang dibuat, Dollah Baladi berkata,

‘Mereka semua akan dibantu segera sebab air adalah satu keperluan... hendak baiki kerosakan ini tidak mengambil masa yang panjang,” katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di pusat pemindahan di Sekolah Sains Sultan Ahmad Shah di sini.

‘‘Di samping itu, kerjasama daripada mangsa-mangsa banjir juga elok.

“Saya berterima kasih kepada mereka yang turut membantu termasuk semua agensi dan jabatan kerajaan,” katanya sambil berharap mangsa-mangsa banjir dapat pulang ke rumah masing-masing dalam tempoh terdekat.

“Apa pun itu (bantuan kewangan) nanti kemudian, sekarang peringkat membuat taksiran (kerugian akibat banjir),” katanya.

Orang yang datang melihat kehadiran Dollah Beladi seperti melihat hantu turun ke bumi. Dah boleh dikategorikan sebagai makhluk pelik. Bukan kerana suka, tetapi terpaksa. Kalau Melayu tidak mempunyai sopan, sudah pasti maki hamun kedengaran.

LAGI PENDATANG DITIPU

Ada juga yang baru tiba di Malaysia selepas membayar sehingga RM15,000 kepada agensi pekerjaan di negara asal. Masing-masing mendakwa langsung tidak diberi kerja yang dijanjikan.
Sesetengahnya pula dibayar gaji terlalu rendah, misalnya hanya RM400 jika bekerja di kilang berbanding RM800 yang dijanjikan agensi kepada mereka.

Lebih malang, ramai juga yang tidak dibayar gaji langsung sehingga berbulan-bulan dan mendakwa tidak diberi makanan atau minuman manakala pasport serta dokumen perjalanan mereka disimpan oleh majikan.

Salah seorang pekerja Bangladesh itu, Belal Hossain, 40, memberitahu, dia telah ‘berkampung’ di kawasan itu sejak Hari Raya Aidiladha lalu.

“Saya tiada pilihan selain berkumpul di sini. Harapan saya kini hanya pada pihak Suruhanjaya Tinggi Bangladesh untuk membantu.
“Saya bekerja sebagai pencuci di sebuah pasar raya di Kuala Lumpur. Sudah empat bulan saya tidak dibayar gaji.

400 pekerja Bangladesh dakwa ditipu majikan ‘serbu’ kedutaan
KUALA LUMPUR 26 Dis. – Sekumpulan warga Bangladesh yang mendakwa menjadi mangsa penipuan ejen dan majikan di negara ini ‘berkampung’ di kawasan pejabat Suruhanjaya Tinggi negara itu di sini bagi menuntut pembelaan terhadap masalah mereka.

MEMANG DASAR PENGAMPU

Geli geleman, tegak bulu roma kegelian membaca berita pagi ini. Loya tekak melihat gelagat pak ampu dan mak ampu yang turut serta di dalam rancangan forum TV1. Alhamdulillah kerana wak tidak menonton. Kalau menonton munkin muntah berlambak lambak, hingus meleleh leleh, atau setidak tidaknya terkencing kencing mendengar apa yang mereka semua katakan. Geli.......macam termakan sosej usus babi rasanya. Baca berita dibawah ini pun sudah cukup memeluatkan diri anda.

Kebebasan Media Masih Wujud Di Malaysia, Kata Pengurus Besar Bernama

KUALA LUMPUR, 26 Dis (Bernama) -- Malaysia masih mengamalkan kebebasan media tetapi ia dilaksanakan secara bertanggungjawab, kata Pengurus Besar Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Datuk Azman Ujang.

Beliau berkata ini kerana rakyat negara ini mempunyai kebebasan untuk bersuara menerusi media alternatif sekiranya merasakan media perdana tidak mampu menyampaikan `suara' mereka dengan cara yang dikehendaki.

"Menerusi media perdana dan media alternatif, rakyat berpeluang menerima maklumat daripada kedua-duanya," katanya dalam program khas "Imbasan 2007" yang membicarakan isu-isu sepanjang 2007, di Angkasapuri di sini malam ini.

Program satu jam itu yang disiarkan secara langsung menerusi RTM1 bermula pukul 9.30 malam turut disertai dua panel lain iaitu Ketua Pengarah Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa Dr Mahani Zainal Abidin dan Pengarah Eksekutif Yayasan Strategik Sosial Datuk Dr Denison Jayasooria, dengan perantara oleh Nurazli Noh.

Azman turut menafikan dakwaan bahawa ketiadaan kebebasan bersuara menerusi media menyebabkan berlakunya demonstrasi jalanan.

Beliau berkata media di Malaysia masih mempunyai kredibiliti berdasar kepada jualannya.

"Sekiranya media tidak mempunyai kredibiliti, ia akan hilang kepercayaan rakyat dan rakyat tidak akan membeli akhbar itu lagi," katanya.

Sementara itu, Mahani pula berkata walaupun era teknologi maklumat memungkinkan rakyat mendapatkan informasi dengan cepat, namun ia tidak semestinya tepat.

"Rakyat perlu memberi reaksi kepada maklumat yang begitu banyak diterima, dan bagaimana menghayati dan menyebarkan maklumat itu secara bertanggungjawab," katanya.

Beliau juga berkata setiap peristiwa yang berlaku di Malaysia menjadi tumpuan dunia luar, terutama negara yang mempunyai kepentingan di sini, dan rakyat seharusnya memikirkan impak daripada segi ekonomi, sosial dan hubungan antarabangsa sebelum mengambil sesuatu tindakan.

Denison pula berkata masyarakat tidak seharusnya mengambil kesempatan atas dasar keterbukaan yang diamalkan negara ini.

"Walaupun rakyat diberikan hak untuk bersuara, mereka harus bertanggungjawab atas hak itu," katanya.

PATUTLAH KENA BELASAH

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/42557000/jpg/_42557055_ap_relief416.jpg

Dalam hati bertanya tanya kenapa penduduk kampung belasah kakitangan jabatan Bekalan Air, tentu ada masalah, tapi berita tak siarkan.

Kakitangan JBA Hantar Bekalan Air Dipukul Penduduk Kampung
Selepas berita 'kena belasah' baru lah keluar berita masalah air berlaku sejak 2 minggu yang lalu. Proses membaikinya makan masa 7 hari. Maka masalah bakal berlanjutan selama 3 minggu.
Kira-Kira 165,000 Penduduk Terputus Bekalan Air

KUANTAN, 26 Dis (Bernama) -- Banjir yang melanda Pahang sejak dua minggu lepas menyebabkan kira-kira 165,000 penduduk terputus bekalan air berikutan beberapa motor dan pam yang membekalkan air ke kawasan mereka rosak.

Pengarah Jabatan Bekalan Air (JBA) Pahang Datuk Ismail Mat Nor berkata bekalan air itu terputus disebabkan kebanyakkan motor yang menggerakkan pam air tersebut tidak dapat berfungsi seperti biasa berikutan ditenggelami banjir.

Beliau berkata kawasan yang terlibat dengan masalah itu ialah daerah Maran, Bera, Temerloh, Mentakab dan Kuantan.

Bagaimanapun belakan air dijangka pulih seperti biasa dalam tempoh tujuh hari selepas kesemua motor dan pam yang rosak itu diperbaiki, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat dengan anggota Jawatankuasa Penduduk Bukit Goh di sini, hari ini.

Katanya kerja-kerja membaiki motor dan pam berkenaan sedang dijalankan dalam pada itu JBA telah menggerakkan 21 lori tangki bagi membekalkan air ke kawasan yang terjejas.

"Saya berharap orang ramai mengambil air yang dihantar oleh JBA hanya untuk kegunaan harian sahaja dan kadang-kala, terjadi kes air yang dihantar tidak mencukupi kerana ada sesetengah pihak bersikap tamak dengan menyimpan air dalam kadar yang banyak," katanya.

SIT !!! SIT !!!, UMNO PUN DUDUK DAN DIAM

http://omong.files.wordpress.com/2007/03/windowslivewriterhishammuddindefendsputeraumnonorthpolesk-b764hishamuddin.jpg
dipetik: ntbn

Apabila Hindraf tunjuk perasaan, PEMUDA UMNO bukan main hebat menghentam. Bila Tuan berlembut hati, UMNO terus diam.

Kaum India terus mendesak, Tuan pula tidak jadi bertindak kejam. 31 tahanan dilepaskan, Pak Lah tunduk sopan kononnya kasihan.

The minister said he would travel to all the states soon to prepare a report on the number of temples in the country and their problems, which will be submitted to the Cabinet."We will identify the illegally-built temples first and check on their status. We want to know if there have been any moves or notices to demolish or relocate them," he said.
Bila anjing sudah diam, Naik Ketua Pemuda Gerakan pula tunjuk garang.
"Mereka mengapi-apikan sentimen perkauman di kalangan masyarakat mereka dalam usaha untuk meningkatkan karier politik mereka," kata Naib Ketua Pemuda Gerakan, S Paranjothy
Pemuda UMNO kembali menyalak, untuk tunjuk dia jantan. Bila jerit anjing menjadi jadi, Tuan akan berikan arahan. Sit !! Sit !!! Umno pun duduk diam.

TANGKAP, TAPI TAU NAK DAKWASUDAH TANGKAP TAK TAHU MACAMANA NAK DAKWA

dipetik: pemudabukitkatil

Tempoh ikatjamin ke atas 17 aktivis Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) yang ditahan kerana melanggar perintah larangan berhimpun di bangunan Parlimen pada 11 Disember lalu, telah dilanjutkan lagi.

Nampaknya Polis hanya tahu menangkap peserta himpunan aman tetapi tidak tahu macamana hendak mendakwa mereka kerana sememangnya perhimpunan mereka adalah himpunan aman yang dibenarkan perlembagaan negara. Mungkin kerana itulah Polis gagal mengemukakan pendakwaan sehingga tempoh lanjutan ikatjamin terhadap mangsa tangkapan berakhir dua kali.

Salah seorang peguam mereka, Latheefa Koya, memberitahu Malaysiakini bahawa pihak polis tidak mengenakan sebarang tuduhan terhadap 17 anggota Bersih tersebut dan tempoh ikatjamin mereka telah dilanjutkan sehingga 2 Januari 2008.
“Salah seorang pegawai penyiasat memberitahu peguam kita, Amer Hamzah, mengenai lanjutan tempoh (ikatjamin itu),” kata Latheefa.

Ini adalah kali kedua tempoh ikatjamin mereka dilanjutkan - kali pertama dilanjutkan pada 18 Disember lalu yang berakhir hari ini," katanya.

Latheefa berkata, pihak polis mungkin memerlukan lebih masa untuk menjalankan siasatan.

Tujuh belas aktivis Bersih tersebut termasuk beberapa pemimpin pembangkang - Ketua Penerangan PKR, Tian Chua (kanan); Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli; Ketua Muslimat PAS, Nuridah Mohd Salleh: ahli jawatankuasa pusat PAS, Dr Lo'Lo' Ghazali; Pengerusi penaja Parti Socialist Malaysia (PSM), Dr Nasir Hashim; Setiausaha Agung penaja PSM, S Arutchelvan serta ahli jawatankuasa pusatnya, S Sivarajan.

Pada 11 Disember lalu, seramai 26 anggota Bersih telah ditahan dalam kawasan Parlimen ketika cuba menyerahkan memorandum membantah penyambungan tempoh persaraan pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) melalui satu pindaan perlembagaan.

Sembilan daripada mereka dibebaskan tanpa syarat pada hari yang sama manakala baki 17 orang lagi dibebaskan dengan jaminan polis pada kira-kira jam 10 pagi hari yang sama.

Perintah larangan

Polis Sentul telah mendapatkan perintah mahkamah untuk melarang individu dan pihak-pihak yang berkenaan daripada menyertai satu perhimpunan untuk menyerahkan memorandum tersebut. Bagaimanapun, tiada perhimpunan yang diadakan.

Antara individu tersebut ialah pemimpin PAS - Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, Mohamad Sabu dan Adenaan Saad serta Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Syed Shahir Syed Mohamud.

Polis menutup semua jalan masuk ke Parlimen dan mengadakan sekatan jalanraya di sekitar Kuala Lumpur sehingga mengakibatkan berlaku kesesakan lalulintas yang teruk. Trak dan anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) serta anggota anggota polis biasa ditempatkan di sepanjang Jalan Parlimen.

Rujuk : Perhimpunan di Parlimen: 29 akan di dakwa Selasa depan

SURAT DARI RAKYAT KEPADA PERDANA MENTERI

http://bigdogdotcom.files.wordpress.com/2007/03/big-dog-dollah.jpg
dipetik: Malaysiakini

dari Saminathan Munisamy

Saya merupakan warganegara Malaysia yang berumur dalam lingkungan 30-an kelahiran negeri Johor. Masih terpahat di hati saya, buat pertama kali saya mendengar amanat Datuk Seri sebagai Menteri Pelajaran di sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah Rendah. Walaupun pada ketika itu, saya kurang memahami keseluruhan teks ucapan Datuk Seri, jauh di hati dapat dirasakan bahawa ini adalah kata-kata ikhlas daripada seorang pemimpin yang jujur yang berjiwa rakyat.

Perasaan yang sama saya alami kembali apabila mendengar ucapan sulung Datuk Seri setelah mengambil alih tunjak kepimpinan negara daripada Tun Mahathir Mohamad. Kami, khususnya orang India, berasa amat lega dan gembira kerana kami yakin perit rintihan yang kami alami selama 50 tahun, akan didengar oleh Datuk Seri.

Ketika Datuk Seri membebaskan Datuk SeriAnwar Ibrahim, harapan kami mula menggunung dan kami mula menaruh kepercayaan terhadap pimpinan Datuk Seri. Kami amat yakin bahawa Datuk Seri akan melakukan segala yang mungkin untuk memulihkan sistem kehakiman kita yang semakin parah.

Tetapi segala harapan ini hancur berkecai pada pagi Ahad 25 November 2007, satu lagi titik hitam bukan sahaja dalam era pimpinan Datuk Seri tetapi dalam sejarah Malaysia secara amnya. Pada hari ini, kami kesal dan menitiskan airmata melihat bangsa kami dipukul, diterajang, diaibkan di depan mata kami sendiri.

Lebih menyedihkan polis yang sepatutnya menjaga keselamatan kami menggunakan kekerasan untuk meleraikan kami yang berkumpul secara aman untuk menyerah memorandum kepada Suruhanjaya Tinggi British. Jalan raya menghala ke Kuala Lumpur diperiksa ketat. Suatu perbuatan yang saya rasa sengaja dilakukan oleh polis untuk menyemarak perasaan marah kaum lain terharap kaum India.

Perbuatan memeriksa dan menahan hanya orang India diibaratkan sama seperti perangai Aparteid. Rakyat dikongkong kebebasannya untuk bersuara secara demokrasi. Apa maknanya kebebasan ini sekiranya kami tidak boleh berkumpul dan menyatakan ketidakpuasan kami di bawah pemerintahan Barisan Nasional selama 50 tahun.

Apa yang kami pinta cuma secebis masa Datuk Seri untuk mendengar rintihan kami. Tetapi kesal melihat sikap Datuk Seri yang tidak mengendahkan semua memorandum yang dihantar ke pejabat Datuk Seri sebelum perarakan raksasa ini.

Datuk Seri, kami mempunyai sejarah 150 tahun di negara ini. Tetapi ketika kemerdekaan, pihak British hanya memerdekakan tanah ini tetapi gagal untuk memerdekakan kami. Ketuanan British digantikan dengan ketuanan Melayu. Tatkala British memerintah, kami menjadi hambanya. Kini, kami masih lagi menjadi hamba kepada "’Ketuanan Melayu’ yang lantang dipolitikkan oleh pemimpin-pemipin Umno.

Pada hari ini, negara kita terkenal sebagai negara perindustrian. Tetapi yang menjadi asas kepada pertumbuhan ekonomi dan industri di negara kita adalah hasil komoditi getah dan kelapa sawit. Untuk beberapa dekad, bangsa kami menitis keringatnya untuk mencipta dan mengekalkan nama Malaysia sebagai pengeluar nombor satu getah di dunia.

Bolehkah Datuk Seri sangkal kenyataan ini? Tetapi lihatlah apa yang menimpa kami sekarang? Sungguh tragis nasib kami. Kami dilabelkan sebagai penjenayah di negara sendiri dan ramai anak muda kami yang "hilang" dalam tahanan polis. Bangsa yang pada suatu ketika dulu berkerja keras untuk membangunkan negara ini, kini hidup sebagai masyarakat kelas 4 di negara sendiri.

Datuk Seri, mangkuk mangkuk plastik yang menadah susu getah busuk dan basi di ladang ladang getah itu, adakalanya lebih mengerti penderitaan kami daripada mereka yang datang dengan janji bak puisi lima tahun sekali. Setiap kali kami mengundi atas telunjuk MIC, kami menagih harapan mungkinkah kali ini nasib kami yang tertindas sekian lama akan berubah.

Malang sekali, kerajaaan Barisan Nasional yang kami harapkan itu telah merampas ladang-ladang kami and membogelkan kami tanpa sebarang jaminan sehinggakan kami terpaksa hidup merempat tanpa kemudahan asas di tanah haram di kota. Tangisan kami tidak didengar langsung oleh MIC. Malah MIC menggunakan sentimen ini untuk meraih undi ketika pilihanraya. Apa yang menanti kami cuma masa depan yang gelap.

Kini rakyat sudah bersuara. Kami ingin berurusan sendiri dengan wakil rakyat kami, ahli parlimen kami, menteri dan perdana menteri kami. Bukannya melalui MIC dan S Samy Velu yang bertindak sebagai "mandor" untuk kami.

Datuk Seri, kami berasa kagum dengan kebolehan Datuk Seri memperdebatkan hujah-hujah yang merangkai kesengsaraan rakyat tertindas Palestin di persada dunia dengan begitu lantang sekali, tetapi amat kesal dengan pendirian hipokritis kerajaan Barisan Nasional yang bertindak keras ke atas rayuan dan rintihan kami sama seperti si zionis melayani rakyat di bumi Palestin.

Masih ingatkah Datuk Seri kepada balu bekas pendaki gunung Everest, M Moorthy dan kes M Revathi, mangsa institusi kehakiman negara yang melaksanakan dual justifikasi di negara ini. Keluarga mereka ranap dalam kemelut sistem kehakiman negara. Inikah yang diteraskan dalam Islam Hadhari?

Tiada siapa yang tampil membantu mereka. Mahkamah, MIC, Samy Vellu, Barisan Nasional tidak dapat membantu mereka. Ke mana lagi akan kami pergi sekiranya ditindas di negara sendiri? Ke mana akan kami lari sekiranya dianiaya di negara sendiri?

Demonstrasi yang diadakan Ahad lalu jelas menunjukkan kemarahan orang India yang dipinggirkan selama 50 tahun di bawah Barisan Nasional. Seluruh dunia telah melihat "makkal sakti" (kuasa rakyat) dan mula celik dengan "demokrasi" di Malaysia. Kini, semua mata melihat kerajaan Barisan Nasional. Dunia menanti jawapan Datuk Seri.

Walaupun begitu, masih ada di antara kami yang mengharapkan kerajaan Barisan Nasional boleh membantu menyelamatkan kami. Kami meminta Datuk Seri mengambil berat tentang rintihan kami dan memandang serius demonstrasi ini.

Kami telah menjangkaui empat generasi di sini. Sekiranya, rakyat boleh menerima anak warga Indonesia sebagai menteri besar mereka, kami yakin rakyat negara ini sudah bersedia untuk berkongsi bersama hak mereka dengan kami.

Kami tidak ingin merampas hak mereka tetapi pada masa yang sama kami tidak akan berganjak untuk melepaskan hak kami.

Posting terkini

Blog Archive