KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jun 27, 2008

Malam Anti ISA


... selanjutnya.

Mangsa ISA dihalang masuk lobi Parlimen

Imagedetikdaily - " Ya, Laila, kejap lagi saya turun bawah ...," jawab Dr Lo' Lo' dalam suara yang tenang.

Sementara menunggu Dr Lo'Lo' tiba, saya perhatikan ramai ahli Parlimen yang berjawatan menteri turun ke bawah dan berjalan di hadapan tempat kami berdiri.

Pertama kali ternampak muka Dato' Seri Syed Hamid Albar, Menteri Dalam Negeri. Berdegup kencang jantung dan pipi terasa panas, menahan marah kerana beliau baru sahaja melanjutkan penahanan suami saya di bawah ISA selama 2 tahun lagi, memasuki tahun ketujuh.

Pertama kali juga, saya lihat begitu ramai menteri hadir di Parlimen.Yang tidak kelihatan kelibatnya hanyalah Perdana Menteri dan timbalannya.

Suasana ini berbeza sangat jika dibandingkan dengan suasana pada tahun 2005 dan 2006 dahulu. Pada masa itu, hanya ada beberapa menteri memenuhkan kerusi di ruang rehat yang terletak di sebelah lobi....selanjutnya.

Air pulak naik?

Ucapan awal - CELAKA KAU BN !!!

Baru sebulan Kerajaan Negeri Selangor memberikan air percuma sebanyak 20 liter kepada rakyatnya, kini sudah ada usaha Syabas untuk menaikkan caj air sehingga 40%.

Syabas to seek 40% increase in water tariffs next year
Star - Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) will be forced to seek a 30 to 40% increase in water tariffs for next year because the state's water producers are feeling the pinch due to rising costs.

Puncak Niaga Sdn Bhd (which partly owns Syabas) executive chairman Tan Sri Rozali Ismail said the price hike of chemicals and other materials, and the potential rise in electricity tariffs weren't helping much.

He said the recent increase in prices of household goods also meant that the companies involved would have to raise salaries, which would add to the rising costs.

“The increase is too high for the water producers or Puncak Niaga to absorb,'' said Rozali. “And, we will have to pass back some of it to the consumers,'' he told reporters after the Selangor, Kuala Lumpur and Putrajaya Water Association’s annual general meeting.... selanjutnya.
Syabas tidak merujuk kepada Kerajaan Negeri Selangor untuk menaikkan harga caj air, tetapi merujuk kepada kerajaan pusat melalui Kementerian Tenaga, Air dan komunikasi untuk bertindak. Kenapa rakyat lagi yang masih menjadi mangsa?

Semuanya salah Kerajaan Pusat .... kerana
  1. Menaikkan harga bahan api secara tergesa gesa dengan peningkatan yang tidak munasabah.
  2. Gagal menangani masalah kenaikan harga barangan dan banyak kenaikan di benarkan oleh kerajaan.
  3. Gagal menaik tarafakan kehidupan rakyat setara dengan kos kehidupan sekarang.
  4. Pembaziran beratus billion ringgit sejak memerintah dan gagal memanafaatkan bajet sebegitu besar.
  5. Gagal menangani masalah rasuah, menjadi penyebab kepada pembaziran sebanyak itu.
Dan apa sahaja yang berlaku sekarang .... tudingkan jari aku kepada Kerajaan Barisan Nasional kerana sejak dulu, kini dan selamanya menyusahkan rakyat. SYABAS pula adalah penyumbang besar kepada masalah kesusahan rakyat Selangor. Maka ... apa yang aku nak buat ? - 'Peace Walk' menuju Sogo anjuran Geramm, esok jam 3.00 petang

Semuanya tidak benar - Yahya Shaari

malaysiakini - [...] "Tidak ada akaun kedua yang dibuka untuk tujuan itu, tiada transaksi dan tidak ada pungutan wang,” katanya, yang meletakkan jawatan tersebut dan setiausaha perhubungan PKR negeri, Isnin lalu.

"Kenyataan menteri besar (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim), Datuk Dr Hassan Ali dan (bekas pemimpin kanan PKR) Ezam (Mohd Nor) tidak benar," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau diminta mengulas dakwaan pesuruhjaya PAS itu bahawa partinya tidak diberitahu mengenai pungutan wang daripada syarikat swasta untuk menjayakan majlis sambutan tersebut, 20 Jun lalu.

Kelmarin, Ezam mendakwa pejabat menteri besar Selangor telah membuat surat dan menghantarnya kepada banyak syarikat supaya memasukkan wang ke dalam akaun milik individu.

"Ada syarikat yang beritahu saya mengenai perkara tersebut dan saya akan tunjukkan surat itu," katanya ketika berceramah di Sungai Besi di ibu negara, Rabu lalu.

Yahya berkata, majlis sambutan 100 hari itu diuruskan oleh kerajaan negeri dan bukannya oleh Pakatan Rakyat.

Katanya, urusan kewangan untuk program tersebut juga tanggungjawab kerajaan negeri.

"Memang pada peringkat awal, Pakatan Rakyat mahu menganjurkan program tersebut tetapi ia dibatalkan dan diberikan kepada kerajaan negeri.... selanjutnya.

berita terdahulu - Dr Hassan tidak tahu 'tabung politik'

Why give your own score to yourself?

malaysiansentinel - [...] Reading through the points highlighted in the Malaysiakini report, I cannot stop myself from chuckling at some of the most vague statements ever.

Malaysiakini reported his words:

"Jelaslah bahawa pencapaian dalam tempoh masa pelaksanaan RMK9 setakat ini bukan hanya terbatas kepada perancangan mahupun retorik semata-mata, tetapi terjelma dalam pencapaian yang hakiki," katanya.
Source: Malaysiakini
Menaikkan kualiti hidup rakyat melalui peningkatan pendapatan per kapita daripada RM18,840 pada tahun 2005 kepada RM23,066 pada 2007.
Yup, government servants had a pay rise, 10% of their basic salary in 2007 hence no year-end bonus for that year. Increase earnings per capita should mean that the average salary earner has more buying power. Buying power means that the money would be pump back into the countries economy thus making us wealthier. We saw this in 1997, when Tun Mahathir initiated mega-projects in order to push the economy along. Get the contractors to buy, get the workers to work and money starts flowing within the system. But with the recent fuel price hike (which the BN MPs endorsed) our buying power has drop to zilch. Would I now spend money when the cost of products is high? Would I eat out? Would I (dare) go on vacation ala Cuti-cuti Malaysia? The banks should be reeling in pain because people are keeping their money in their accounts and making money from interest.... selanjutnya.

Turun ke AMCORP MALL

Rakyat menjerit, tapi MP pilihan rakyat memihak dan bersetuju dengan kenaikan harga minyak. 5.7.2008 kita turun beramai ramai ke Amcorp Mall !!!

Ni video kemarahan rakyatManakala di Parlimen, lain pulak cerita nya.Kesimpulannya.... MP di parlimen, wakil siapa? Wakil hantu?

NC Unisel Dipecat

marhaen - Setelah menamatkan khidmat Pengarah Muzeum Selangor, kini Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menghunus pedang pemutus sekali lagi.

Kali ini pancungannya keras dan tuntas sekali.

Dalam mesyuarat Lembaga Universiti yang diadakan lewat petang Khamis Naib Canselor Unisel, Prof. Dato, Dr. Razali Agus diberitakan diberikan notis berhenti 24 jam!.

Serentak itu, Timbalan Naib Canselor, Pro. Dr. Rustam Abbas juga ditamatkan tempoh pinjaman dan dikembalikan semula ke UiTM.

Prof Razali Agus mula berkhidmat dengan Unisel sejak Bulan Ogos 2007. Tokoh ini terkenal dengan penglibatannya dengan UMNO dan merupakan sangat kontroversi ketika menjadi TNC Universiti Malaya.

Mengikut satu sumber Unisel, Razali sebenarnya tidak diserapkan ke jawatan hakiki dan dalam tempoh kedua percubaan. Bagaimanapun sumber lain mengatakan bahawa Razali telah didapati menulis sepucuk surat kepada Kementerian Pengajian Tinggi, Dato’ Khaled Nordin mengatakan bahawa dia tidak selesa dengan Kerajaan Pakatan Rakyat.

Beliau adalah pengerusi PEMANTAU yang berperanan besar menjatuhkan Khalid semasa Pilihanraya Kecil Ijuk 2007. Khalid menebus kekalahan pada PRU 12 yang lalu, sekali gus dilantik menjadi Menteri Besar Kerajaan Campuran Pakatan Rakyat Selangor.... selanjutnya.

Bangga jadi rakyat MalaysiaSyabas nak naikkan tarif air

mstar - Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) sedang berbincang untuk mengemukakan cadangan kenaikan tarif air di Lembah Klang berikutan peningkatan kos yang dihadapi oleh syarikat pembekal air itu.

Pengerusi Eksekutif Syabas Tan Sri Rozali Ismail berkata syarikat itu perlu meneliti aspek seperti kenaikan kos barangan dan perkhidmatan berikutan kenaikan harga petrol dan diesel barubaru ini dan impaknya terhadap harga air, sebelum menghantar cadangan itu kepada Kementerian Air, Tenaga dan Komunikasi.

"Kita sedang berbincang dengan semua pihak berkaitan mengenai impak semua kenaikan kos berkaitan seperti bekalan elektrik, kimia dan peralatan, dan sekarang kita juga sedang melihat kepada gaji (kakitangan) dan sebagainya.

"Sekarang ini adalah satu tempoh yang sukar," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian mesyuarat agung kali kedua Persatuan Air Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya (SWAN) oleh Timbalan Menteri Air, Tenaga dan Komunikasi Datuk Joseph Salang Gandum di sini hari ini.

Ditanya mengenai kadar kenaikan yang dicadangkan itu, Rozali berkata :"Ini saya tak dapat sahkan kerana kami masih berbincang. Belum tahu lagi."

Sebelum ini, akhbar melaporkan pengguna air di Lembah Klang dijangka berhadapan dengan kenaikan sebanyak 37 peratus iaitu RM1.90 bagi setiap meter padu mulai tahun depan.... selanjutnya.

Asian markets tumble

malaysianinsider - [...] Asian stock markets tumbled today after Wall Street plunged overnight and crude oil spiked above US$140 a barrel for the first time, reigniting fears of a global economic slowdown.

Key stock indices in Japan, Taiwan and South Korea all shed more than 2 per cent. Shanghai's benchmark plunged nearly 4.5 per cent and India's was down more than 3.5 per cent in early trade.

The losses came after US stocks sank yesterday, with the Dow Jones industrial average declining more than 3 per cent to its lowest level in almost two years.

Investors reacted nervously to a wave of dismal news about several sectors of the American economy, a vital export market for Asia. Analysts downgraded General Motors Corp, Citigroup and Merrill Lynch & Co, while disappointing forecast from Oracle Corp and BlackBerry maker Research In Motion Ltd forecasts rattled investors about the tech industry.

Worries about inflation grew after crude oil futures jumped above US$140 yesterday after Opec's president said prices could go past US$150 a barrel this year and Libya said it may cut oil production.

"We've still got bad news on the credit crunch, we've got bad news about consumers," said Garry Evans, pan-Asian equity strategist with HSBC in Hong Kong. "The macro environment is not a good one and people are very risk averse."... selanjutnya.

Selepas minyak naik harga

Gua check kat blog blog ... ada jugak blog yang rajin dapatkan nilai minyak penuh tangki bagi beberapa kenderaan. Diusahakan oleh melayuhot.

Klik imej untuk membesarkan saiz mata dan poket anda .......

Patah tumbuh, hilang tak payah nak ganti

Akhirnya makhluk kontroversi sudah pergi. Ingatkan boleh la tongkat langit, rupa rupanya terima hakikat, manusia serba tak sempurna. Kawan kawan apa cerita, masing masing bergolak dengan masalah yang tak selesai selesai. Akibat yang kurang jelas, perjuangan tidak ikhlas, Sampai sekarang berhempas pulas. Begini lah nasib diri yang malang, jangan kita bangga akan diri, sampai masa ... jatuh menyembah bumi.It was a simple funeral, just as tycoon Tan Sri Eric Chia Eng Hock had wanted. Chia, who died of a heart attack on Tuesday, was laid to rest at a Christian cemetery in Sungai Layar here at about 1pm yesterday, witnessed by family members and friends.

The cortege left his Park Avenue Hotel at Taman Sejati here around noon, going through the town before reaching the cemetery, about 5km away.

The 74-year-old former Perwaja Steel managing director left behind wife Grace, 60, son Michael, 48, and a daughter. - MStar
Harap jadikan tauladan. Buat rakan serta taulan. Kita manusia biasa, ada yang lebih berkuasa. ..... Baik cepat cepat jadi alim, kita dengar cerita zul4kulim,
Saya tumpang sedih melihat seorang tokoh korporat yang dijulang oleh UMNO/Be End satu ketika dulu berkahir kehidupannya sebagai insan yang tersisih lagi sepi. EC pernah menyatakan dizaman kegemilangannya baru beliau nak menjamah makanan atas meja 200 tangan pembodek akan menghulurkan makanan kepada beliau. Tetapi setelah kejatuhan beliau semua tangan-tangan durjana itu lenyap sepi. Pertuduhan rasuah yang dikenakan terhadap beliau menghancurkan kehidupan beliau walaupun beliau dibebaskan Jun tahun lepas. Beliau dipetik berkata bahawa pembebasan itu tidak bermakna kerana beliau telah kehilangan segala-galanya termasuk isterinya Puan Sri Grace & anak lelakinya Michael serta anak perempuan EC yang diberitakan menjauhkan diri daripada beliau.

Malahan diakhir kehidupan beliau, bukan sahaja berkerusi roda, tetapi juga terpaksa tinggal berseorangan dibilik Hotel Park Avenue Sg. Petani milik beliau. Yang tinggal hanya anak angkat EC Sdr. Noor Saidi Johan Noor yang menemani beliau sekali sekala.

Daripada seorang anak jutawan Singapura yang menguasai UMW dan kemudiannya menjadi taiko korporat kebanggaan UMNO/Be End..EC berakhir sebagai manusia yang dihampaskan oleh golongan yang sama. Apakah sifunya Tun Mahathir akan melalui pengakhiran hidup yang sama..itulah putaran hidup mereka yang mempertuhankan dunia..moga ALLAH menjauhkan kita dari fitnah kehidupan dunia yang fana' ini..moga peristiwa saperti ini menjadi pembuka mata kepada kita insan-insan kerdil..adios monalitos. - Zul4kulim

Abdullah bias for party over public

malaysianinsider - [...] Between now and December, expect glacial progress on Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi's reform agenda.

Expect him to speak occasionally about judicial reforms and other changes to institutions and policies demanded by many Malaysians.

Expect him to restate his commitment to clean up the country. But more than anything else, expect Abdullah to defer to the wishes of his colleagues in Umno, who have recovered from the shock of Election 2008 and are showing their disdain for reform.

With branch and division meetings around the corner, he appears to have taken his foot off the reform agenda in favour of finding support with the party rank and file.

This could explain why he chose to be silent when cabinet ministers from Umno shot down legislation on the proposed Judicial Appointments Commission during their weekly meeting last Wednesday.

He knows that the plan to have a commission shortlist candidates for appointments to the Bench is not popular with Umno politicians. They believe that the commission comprising lawyers, former judges and Bar Council representatives will lead to more non-Malays being made judges.The critics envision a day when the commission will limit the PM's choices, leading to a non-Malay being appointed as chief justice.

So for now the main plank of the much trumpeted judicial reform is drifting. And it may not be salvaged anytime soon. Tellingly some of the harshest critics of the judicial reforms have been Abdullah's close allies, including Internal Security Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar and Pahang Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob.

Adnan said recently that there was too much focus on the shortcomings of the judiciary. He also dismissed moves to amend the Constitution and make clear the separation of powers.... selanjutnya.

Under fire – the ‘First Lady-in-Waiting’

malaysiatoday - [...] Kuala Lumpur resident A L Tan said Malaysians liked to compare Ms Rosmah to Ms Jeanne Abdullah, the wife of Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi and Dr Siti Hasmah Mohd Ali, the wife of former Prime Minister Dr Mahathir Mohammad.

"They say Ms Rosmah is not as humble as the present First Lady and the former ones," she said.

Ms Agnes Teh, a resident of Penang, said: "Ms Rosmah is seen as ambitious and arrogant, so some people fear that she could be a tough 'First Lady' who will be able to influence decisions."

But she added: "We shouldn't judge her while claims of her involvement in the murder are being investigated".

Ms Rosmah, the current chancellor of the Industrial University of Selangor, returned to Malaysia in 1983 after finishing her postgraduate studies, she worked as a business development manager for five years before deciding in 1997 to devote more time to her husband.

She is the second wife of Mr Najib, who divorced his first wife of 11 years, Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar, with whom he has three children, in 1987. The Umno deputy president then wed Ms Rosmah, with whom he has five children.

On whether Mr Najib, 54, will make a better Prime Minister than Mr Abdullah, political analyst Yang Razali Kassim of the S Rajaratnam School of International Studies at Nanyang Technological University, told Today: "That's what many people expect, though it remains to be seen. To begin with, he has a pedigree, being the son of Malaysia's popular second Prime Minister Abdul Razak."

But Mr Najib, who is also a nephew of Malaysia's third Prime Minister Hussein Onn, has found it hard to steer clear of controversy.... selanjutnya.

380 Billion Lost Through Corruption Over 20 Years!mob's crib

Siapa samseng?'BNBCC kebudak-budakan dan dari kelab samseng”.' kata budak botak.

BNBCC pulak kata, "Setelah kami gagal mendapat penjelasan (mengenai arahan sekatan itu) daripada Speaker (Tan Sri Pandikar Amin Mulia), jawatankuasa peraturan Parlimen dan menteri itu sendiri, kami merasakan sekatan itu perlu dialihkan."

Apa susah sangat? Sebenarnya ... dua dua pun samseng.

Muafakat Dicapai, Kepimpinan Khalid Terus Didukung

anwaribrahimblog

Malam tadi saya, Syed Husin Ali, Azmin bersama dengan Tan Sri Khalid, ketua bahagian dan ahli perhubungan, Ahli Parlimen dan DUN Selangor mengadakan mesyuarat khas.

Alhamdulillah mesyuarat berakhir dengan muafakat menyokong kepimpinan Tan Sri Khalid di Selangor, menghargai jasa dan khidmat Sdr Yahya.

Sementara difaham keperluan Yahya membersihkan namanya, sumbangan beliau kepada KeADILan khususnya di Selangor masih diperlukan.

Saya kagum dengan semangat dan komitmen rakan-rakan di Selangor. InshaAllah segalanya akan lebih lancar kelak.

ANWAR IBRAHIM

PKR,Siasat Hubungan Yahya & Ezam SEGERA!

perisikrakyat - [...] Yang pertama ialah laporan penyalahgunaan kuasa oleh pegawai kanan terbabit,susulan dari laporan tersebut,pihak BPR telah melakukan siasatan dipejabat MB Khalid & dalam masa tak sampai seminggu siasatan pun selesai.bagaimanapun laporan hasil siasatan tersebut masih belum dibentangkan sampai sekarang.

Mengikut kenyataan media dari "sipembuat laporan",laporan dibuat berdasarkan "bukti-bukti kukuh & dokumen-dokumen berkaitan disertakan sekali dalam semasa laporan dibuat...sekarang masih tak selesai lagi...kenapa???tak cukup bukti atau tak ada bukti???

Individu yang terlibat pulak digantung tugasannya oleh MB Khalid selama 1 bulan tetapi individu tersebut bertindak meletak jawatan serta merta.alasannya - "hilang keyakinan terhadap kepemimpinan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim".kenapa alasannya begitu???

Fikir balik...Yahya yang dituduh salahguna kuasa tetapi kenapa pulak Yahya yang hilang keyakinan terhadap kepimpinan Khalid?sepatutnya kalau dikira lojik - Khalid gantung tugasan Yahya kerana hilang keyakinan terhadap kreadibiliti Yahya!betul tak?semacam ada "twist in" dalam hal ni...siapa yang "twist"?Yahya atau Khalid?... selanjutnya.

Anwar amal nepotisme?

Konnonnya adik Anwar Ibrahim dilantik sebagai penasihat KDEB, anak syarikat kerajaan negeri Selangor. Ambil keratan berita akhbar meloya itu

Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) digesa memberi penjelasan tentang dakwaan terdapat ahli keluarga Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai penasihat syarikat milik kerajaan negeri Selangor itu.

Bekas Setiausaha Anwar, Mohamad Ezam Mohd. Nor berkata, beliau amat terkejut apabila diberitahu tentang perkara itu dan jika benar bermakna tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu telah melanggar prinsip reformasi.

“Selama ini, Anwar sering katakan bahawa tidak patut wujudnya nepotisme dalam politik, namun kini, dia sendiri yang mengamalkannya dengan melantik ahli keluarga menjawat jawatan tersebut.

“Pihak pengurusan KDEB harus tampil untuk memberi penjelasan tentang perkara ini dan mengesahkan kebenaran dakwaan itu,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.- utusmeloya
di jawab di dalam Malaysiakini...
Ahli keluarga terdekat Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meletakkan jawatannya secara mengejut daripada Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), syarikat besar milik kerajaan Selangor, semalam.

Saudara kandung Anwar, yang tidak dinamakan, menyerahkan surat meletakkan jawatan dalam tempoh 24 jam, kata sumber-sumber PKR.

Tindakan adiknya dibuat setelah ditegur oleh penasihat PKR itu bagi mengelakkan tugasnya di syarikat itu "mencemarkan imej" beliau dan parti, kata mereka.

Sumber-sumber itu memberitahu Malaysiakini hari ini, Anwar tidak tahu-menahu mengenai pelantikan adiknya itu sehinggalah beberapa hari lalu.

Selain memaksa adiknya meninggalkan tugasnya di KDEB, menurut sumber-sumber lagi, Anwar juga memaklumkan perkara itu kepada menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. - malaysiakini
Ubah la cepat ... meluat dah aku nak baca Utusan Meloya. Asyik nak tunggu kesilapan berita untuk di jadikan modal. Kalau Utusan lebih nutral, lepas ni no2umno pun dah tak payah ujud. Dah Letih .....

Posting terkini

Blog Archive