KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Dec 29, 2007

APAKAH KUASA DAN KORUPSI KEMBAR SIAM WALAU PADA PAK LAH?

dipetik: naningku.blogspot

“SAYA BUKAN PERDANA MENTERI SATU PENGGAL!” Itu yang disebut berulang kali oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah), dalam gelora penangkapan para pembangkang dan aktivis Bersih, Hindraf (Hindu Action Force) dan para peguam. Bersih adalah gerakan untuk pilihanraya yang bersih dan adil.

Apa sebab Pak Lah bimbang beliau akan gugur sebelum menjamah penggal kedua? Apakah beliau dihantui dari dalam Umno untuk berundur atau olehnya ditakuti gerombolan Masyarakat Madani (Civil Society) pimpinan Anwar Ibrahim yang membawa Reformasi ala Indonesia? Atau mungkinkah siri penangkapan yang sedang berlaku ini merupakan di antara caranya Pak Lah hendak kekalkan diri sebagai PM, yakni dengan menuruti telunjuk Singapura yang berjaya menghapuskan pembangkang dan mendirikan dinasti Lee Kuan Yew?

Tak dapat tidak inilah kesimpulan yang mendakap para pemerhati, satu kesimpulan yang telah tertempah sejak usul menangkap para aktivis Bersih dilemparkan pada perhimpunan agung Umno awal November oleh anak menantu beliau, “KJ”, yang sekarang disebut orang “Kojol”.

Pak Lah kemudian mengukuhkan kemahuan Khairy, bagai anak borek, bapa pun rintek.

Rejim Pak Lah, yang baru berusia empat tahun, justeru, telah disolek dengan darah setelah polis menembak cedera dua ahli Pas dalam kerahkasar yang berlaku di Batu Buruk, Trengganu, Sept. 8. Seorang di antaranya ditembak pada dada.

Kata akhbar The Star, di antara 500 orang yang menghadiri “ceramah haram” yang jadi-tak-jadi itu, ada yang telah melempar batu, Molotov cocktail dan “bom buatan sendiri” ke arah polis, manakala pihak BERSIH semuanya mengakui tak buat dan tak tahu.

Walau apa pun yang didakwa, empat orang anggota polis turut cedera, seorang di antaranya di masukkan hospital.

Peristiwa itu diikuti tiga lagi perhimpunan, satu di antaranya turut ganas. Perhimpunan Hindraf di Kuala Lumpur pada Nov. 25 inilah yang melahirkan lima orang tahanan ISA, perintahnya berkuasa dari semalam (Dec. 13). Kepimpinan Hindraf nampaknya sengaja-ngaja mengundang ISA supaya menggamit intervensi masyarakat antarabangsa. Apa yang mungkin mewarnakan mendung ekoran peristiwa ini, justeru menjadi tanda-tanya yang ternganga bagai Gua Musang.

Perhimpunan selainnya di Kuala Lumpur adalah aman dan terkawal. Perarakan para peguam Dec. 9 hanya untuk merayakan Hari Antarabangsa Hak Asasi Manusia dan melibatkan lebih kurang 100 orang saja, termasuk beberapa orang jurnalis yang turut serta. Lapan di antara pesertanya ditangkap. Dan di beberapa tempat lain, sebilangan anggota Bersih telah diberkas serentak. Pak Lah telah menempah crackdown.

Di antara yang diberkas polis termasuk seorang yang berumur 81 tahun dari Pasir Salak, Perak dan dua orang remaja.

Barangkali polis Malaysia terlebih efisyen daripada efisyensi zero defect. Warga emas yang ditangkap berada di Nibong Tebal, konon menyertai acara Bersih di sana. Nampaknya hatinya masih muda.

Dengan langkah kasarnya itu, bayangan Pak Lah sebagai “Orang Baik” membangkai. Beliau tidak lagi dipercayai mampu memenuhi harapan rakyat untuk mengisikan Malaysia dengan kebebasan dan demokrasi yang lebih lunak dan mantap.

Pak Lah yang melaparkan kuasa ini semakin dipandang hodoh dan dibenci, tambahan dalam tempuh empat tahun beliau berkuasa belum pun meluruh dengan lengkap sebarang kemajuan hasil tangannya sendiri. Sebaliknya rakyat makin dibeban harga melambung yang kelihatan kurang terkawal.

Pada pandangan sebilangan rakyat, Pak Lah semakin mengasyik dengan tatatadbir politik Singapura yang menghapuskan pembangkang dan mendirikan dinasti.

Pak Lah bertegak pada persimpangan jalan. Beliau perlu memilih apakah hendak menunaikan segala janji-janjinya untuk meningkatkan penghayatan demokrasi dan mentality kerajaan dan rakyat ke arah modenisasi, atau menggunakan kuasa untuk menundukkan musuh-musuh politik beliau demi mengekalkan dirinya dalam himpunan kuasa dan kekayaan.Pak Lah, yang telah melampirkan dirinya dengan ikrar Khalifah Abu Bakar as-Sidiq tatkala beliau terangkat sebagai Perdana Menteri empat tahun lalu, kini perlu mencari tempat untuk bersembunyi daripada ikrarnya itu. Kuasa dan kekayaan kelihatan terbukti sebegitu mujarab meracuni cita-cita murni dengan sedemikian pantas.

Di Indonesia rakyat dan gerakan Islamnya tersinggung oleh gelagat Gus Dur yang amat tinggi sekali dihurmati sebelum pecah temelangnya bila sudah diangkat menjadi Presiden. Di sini Pak Lah itulah Gus Dur Malaysia, dan turut mengecewakan. Beliau dipandang memungkiri janji-janjinya.

Sewaktu mengunjung ke Palembang bulan Mac lalu, kata seorang aktivis Muslim pada penulis “…dengan Gus Dur apa saja pun bisa dilakukan. Maka kami di sini tertanya-tanya Islam apakah yang membolehkan anggotanya bebas berlaku seperti itu?” -----a. ghani ismail

No2umno -
cukup menarik ....layari blog a.ghani ismail dan baca artikel quo-vadis-malaysia

Siapa Di Sebalik Machai.net

dipetik: machai-umno

Dr Vincent Lim (gambar sebelah) yang merupakan Pol Sec YDP PM dan penuntut doctorate dan tergolong dalam kelompok Oxbridge pro Khairy.

Selain VL yang mengetuai operasi ini, siapa yang biasa mengunjungi dua laman pro Pak Lah dan anti Tun akan menyedari nama2 staff kepada Kamal Khalid. Akhir2 ini, nama2 ini dah tak kelihatan dan di padankan.

Laman ni akhir2 ini dah tak nampak nama2 si Azhar, Wan Suriyanti, teoh Ai, Makcik Elena dan Amyza. Bodoh betul, nak cyber war reveal nama betul dah orang boleh trace. Inilah mentality Tkat 4 ni, sebetulnya sebagai saluran rasmi, mereka sepatutnya menjalankan PR secara professional melalui saluran yang biasa.
Laman web putar belit kerajaan Hadhari - Machai.net dibiayai sepenuhnya oleh Vincent Lim.

Kesilapan paling besar yang dilakukan oleh geng Machai.net ialah melakukan promosi ke beberapa laman web pro Mahathir dan pro pembangkang menggunakan akaun TM NET milik Vincent Lim.

Salah seorang penulis laman tersebut etnik cina yang suatu ketika dahulu berkhidmat di bawah Datuk Hishamuddin Tun Hussien ketika Vincent Lim turut bersama Hishammudin.

Selain itu dipercayai bekas blogger yang kini menjadi rakan baik Kalimullah - Mack Zulkiflee turut menulis sekali sekali.

Siapakah Vincent Lim? Vincent Lim adalah setiausaha politik (kaum cina) Pak Lah. Beliau merupakan antara tenaga Oxbridge KJ.

VL juga dipercayai membiayai beberapa laman politik lain berbahasa inggeris termasuk Malaysia Tomorrow.

TENTANG KPMU.NETdipetik: machai-umno

KPMU.net yang menciplak idea dan konsep www.kmu.net.my (sekarang www.beritakmu.net) dikendalikan sepenuhnya oleh pasukan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Azalina Othman Said.

Kebanyakan penulis KPMU merupakan budak-budak yang pernah menulis di laman GT Puteri semasa Azalina menjadi Ketua Puteri UMNO. Mereka ini dibawa ke KBS dan sekarang ini dibiayai sepenuhnya oleh sebuah konsultan milik Adlen.

Adlen merupakan Setiausaha akhbar azalina yang terpaksa dipecat setelah muncul di Munich menjadi jurucakap Anwar ketika bekas TPM itu keluar penjara dan ke jerman.

Bocornya kedudukan adlen menyebabkan Pak Lah mengarahkan Azlina memecatnya. Azalina hanya menukar posisi Adlen dari Setiausaha Akhbar kepada konsultan media.

Adlen banyak mendapat projek berjuta ringgit termasuk program pembinaan imej baju rasmi skuad negara yang baru, rakan muda dan sukan komuniti.

PAC MENYERANG LAGI

PAC Mahu Penjelasan Tentang Pembinaan Lebuhraya EDL
Bernama

JOHOR BAHARU, 29 Dis (Bernama) -- Jawatankuasa Kira-Kira Awam Negara (PAC) akan meminta penjelasan daripada kerajaan negeri Johor, Malaysian Resources Corp Berhad (MRCB) dan Tebrau Teguh Bhd berhubung usaha pemindahan penduduk yang bakal terjejas akibat pembinaan Lebuhraya Eastern Dispersal Link (EDL) yang bernilai RM977 juta tahun depan.

Pengerusi PAC Datuk Shahrir Abdul Samad berkata pembinaan Lebuhraya EDL sejauh 8.1km itu yang menghubungkan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (KIK) Bukit Chagar dengan Lebuhraya Utara Selatan bakal mengakibatkan pemindahan 2,600 keluarga dari tujuh buah kampung di Johor Baharu.

"Syarikat-syarikat yang terlibat di dalam pembinaan Lebuhraya EDL itu seolah-olah tidak menghiraukan tentang tanggungjawab sosial mereka terhadap masyarakat terlibat.

"Disebabkan pembinaan lebuh raya, ada kampung-kampung yang akan terbahagi kepada dua bahagian, memecahkan keluarga dan hubungan masyarakat," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahkan kad keahlian anggota Umno bahagian Johor Baharu di sini, hari ini.

Beliau yang juga anggota Parlimen Johor Baharu dan Majlis Tertinggi Umno berkata, syarikat MRCB, sebagai pemaju projek pembinaan Lebuhraya EDL itu serta merupakan sebuah syarikat berkepentingan kerajaan, sepatutnya menyambut usaha kerajaan yang mahukan syarikat-syarikat di negara ini mementingkan tanggungjawab sosial mereka kepada masyarakat.

"Janganlah buat tidak kisah tentang kesan dan impak projek tersebut kepada alam sekitar dan masyarakat," kata Shahrir dan menambah, MRCB, Tebrau Teguh dan kerajaan negeri Johor akan diberikan satu tarikh pada tahun depan untuk memberikan penerangan kepada PAC.

Syarikat Tebrau Teguh merupakan anak syarikat Kumpulan Prasarana Rakyat Johor yang memiliki tanah untuk pembangunan EDL.

Menurut Shahrir, tujuan PAC meminta penjelasan ketiga-tiga pihak terbabit adalah untuk memastikan penyelesaian yang adil kepada penduduk kampung terlibat.

Sehingga hari ini katanya, pihak kerajaan negeri mahupun MRCB atau Tebrau Teguh tidak pernah mengadakan majlis penerangan kepada penduduk-penduduk yang terlibat dengan pembinaan lebuh raya tersebut.

Menurut beberapa laporan akhbar baru-baru ini, syarikat MRCB dijangka memulakan projek pembinaan Lebuhraya EDL pada suku pertama tahun depan dan pembinaannya dijangka mengambil masa empat tahun.

Syarikat pemaju sesebuah projek kata Shahrir, perlu lebih maju dalam pemikiran mereka dengan bertindak memastikan masyarakat setempat tidak menerima kesan yang buruk di atas pelaksanaan projek pembinaan mereka.

"Apa yang kita mahukan adalah, masyarakat yang terjejas itu diberikan rumah-rumah yang moden dan selesa di dalam kawasan bandar, bersesuaian dengan konsep dan matlamat Wilayah Pembangunan Iskandar," katanya.

UCAPAN YANG BERSEMANGAT DARI NAJIB


Bila menonton berita TV3 'buletin utama', geli nya hati teman melihat Najib berucap di Keningau. Bukan main semangat, tapi tergagap gagap. Dah berkecimpung di dalam politik sejak berumur 23 tahun, cara bercakapnya masih lagi seperti bujang bawah umur.

Kalau hendak di bandingkan dengan penceramah parti pembangkang, bagai langit dan bumi. Kalau bukan kerana jasa bapanya, mungkin najib tidak mungkin mencecahkan kakinya sebagai ketua bahagian pun. Pada tahun 1987, kononnya Najib nak lumurkan keris dengan darah Cina, hari ini bercerita tentang perpaduan konon.

Mari kita baca apa yang dilapurkan oleh Bernama di dalam ucapannya di Keningau,

"Tapi kalau mereka buat huru-hara, kalau mereka buat angkara sehingga timbul konflik yang dahsyat dalam negara kita, kerajaan tidak akan teragak-agak bertindak terhadap sesiapa pun,"

"Yakinlah bahawa kerajaan BN di sini ialah untuk berkhidmat kepada rakyat. Kita di sini memegang amanah. Kita sanggup mengabdikan diri kita agar rakyat terbela dan negara kita maju dan berjaya,"

Katanya kerajaan berazam untuk mencapai matlamat kemiskinan sifar di Sabah menjelang 2010 dan akan terus berusaha memastikan peratus kemiskinan relatif yang dianggap masih tinggi di negeri itu terus dikurangkan.

Kalau dibaca di dalam berita, memang lah canggih, tapi kalau tonton di TV, alamak......tak senonoh langsung. Tapi memandangkan perhimpunan di adakan di dalam dewan yang tertutup, tepuk tangan yang 'berjadual' dari para hadiran seperti bunyi tidak kurang dari 300,000 orang. Bila TV fokuskan kepada penonton, baru tahu bahawa pantulan suara tepukan menjadikan jumlah bertepuk menjadi 50,000 kali ganda dari jumlah sebenar. Kesian lah sangat teman tengok kan dia.

Sayangnya kamera tidak menunjukkan kawasan luar dewan. Kalau ada mungkin akan kelihatan berderetan bas yang mengangkut pendengar dari kampung kampung berdekatan dengan habuan nasi lemak dan makan tengahari.

Siapa yang belum tengok tu, tak payah lah tengok sebab sedih. Silap silap meleleh air mata, terguling guling melihat pemimpin UMNO bercakap dengan manusia yang hampir kesemuanya kelihatan seperti 'ternganga-nganga' tak faham. Apa nak buat, hadirin yang datang pun sebab dapat habuan. Kalau tidak, duduk rumah lagi baik.

Perhimpunan HALAL di malam tahun baru....

Tranungkite
Oleh
Taranama

 Ayuh tunggu apa lagi..semuanya dah disediakan untuk kita pergi berhimpun pada malam tahun baru nanti. jangan risau ini perhimpunan HALAL sbb dapat permit kerajaan dan polis...JADI tunggu apa lagi bukan sahaja 1 lokasi...ada 8 lokasi ANDA pilih yg mana anda suka....JOM kita kerah rakyat kita untuk pergi bergembira dan berhibur selepas mana selama ini kita bermandikan air kuning dan asap....JADIkan ini sebagai tempat kita beriadah..bukan nak buat huru hara....takkan tak boleh kot...kita jugak rakyat Malaysia.....

Ayuhhh..cepat cuma tinggal 2,3 hari sahaja lagi...mana? mana?... tak dengar apa pon dari pihak kita..sunyi sepi sahaja...cuma yg ada
DPPWP: XPDC Dakwah Bersama YB Salahuddin . Takkan ini sahaja.... berapa kerat nak turun abis tinggi 50org... KITA war-war kan sikit seru rakyat kita turun untuk bersantai malam tahun baru.... bukan susah pun... Masalah sekarang kita sendiri tak pandai nak ambil peluang... tak pandai nak ambilkesempatan.... entahlah mungkin saranan sahabat nie tiada yg nak sambut.. Cadangan Teman Buat GMI & Himpunan Rakyat di Ambang Tahun Baru

Guba Akal utk Berfikir... Jika macam nie nak lawan BN....
kena USAHA kuat lagilah nampaknya..Fikir2kanlah...

Jalan di KL ditutup sempena sambutan ambang tahun baru
28-12-2007 05:09:01 PM

KUALA LUMPUR: Beberapa jalan di sekitar Kuala Lumpur akan ditutup kepada semua kenderaan sempena sambutan ambang tahun baru 2008.

Orang ramai yang ingin menyertai acara sambutan yang diadakan di lapan lokasi utama dinasihatkan supaya meletak kenderaan masing-masing di tempat yang telah dikhaskan atau menggunakan kenderaan awam.

Lapan lokasi tersebut iaitu Dataran Merdeka, Menara Berkembar KLCC, Bukit Bintang, Stadium Merdeka, Bangsar/Telawi, Sri Hartamas, Mid Valley dan KL Sentral.

Pemangku Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur, ASP Ng Fook Long memberitahu sidang akhbar hari ini, polis menjangkakan aliran lalu lintas akan menjadi sesak apabila hampir 1.5 juta kenderaan akan memasuki ibu kota pada malam ambang tahun baru.

Katanya penutupan jalan dibahagikan kepada dua fasa iaitu penutupan tetap dan penutupan sementara.

Jalan yang terlibat secara penutupan tetap di Dataran Merdeka ialah bermula dari lampu isyarat Jalan Hishamudin, lampu isyarat Jalan Raja dan sepanjang Jalan Raja, bermula dari persimpangan Jalan Raja dan Jalan Tun Perak.

Jalan Raja akan ditutup mulai 30 Dis untuk pembinaan dan persiapan pentas manakala jalan-jalan di sekitarnya akan mula ditutup mulai 6 petang pada 31 Dis.

Pengunjung ke Dataran Merdeka boleh meletakkan kenderaan mereka di Jalan Sultan Sallehudin bagi motosikal, di Padang Merbuk bagi bas dan kereta di Kompleks Dayabumi, Central Market, Parkir Bukit Aman, Tugu Negara, Masjid Negara dan Muzium Kesenian Islam.

Sementara tempat meletak kenderaan bagi orang kenamaan ialah di depan Muzium Sejarah Kuala Lumpur dan Jalan Mahkamah Persekutuan.

Di Kuala Lumpur City Centre (KLCC), jalan yang terbabit ialah sepanjang Jalan Persiaran Exxon Mobil hingga lampu isyarat Jalan Stonor yang akan ditutup mulai 30 Dis untuk pembinaan dan persiapan pentas sementrara jalan-jalan yang menghala kedua-dua jalan ini iaitu Jalan P.Ramlee, Jalan Pinang, Jalan Kia Peng dan Jalan Stonor akan ditutup secara berperingkat-peringkat.

Kawasan meletak kereta di KLCC ialah di medan letak kereta Exxon Mobil, kawasan sekitar KLCC dan medan letak kereta KLCC.

Penutupan Jalan Telawi 3 Bangsar Baru pula akan bermula pada 31 Dis mulai pukul 3 petang sehingga 1 pagi. Jalan-jalan di sekitarnya seperti Jalan Maarof, Jalan Telawi 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 dan 9 akan dibuka seperti biasa tetapi akan ditutup sementara waktu jika perlu.

MCA pula akan mengadakan konsert di Stadium Merdeka dan dengan itu jalanjalan sekitar stadium seperti Jalan Hang Jebat, Changkat Stadium dan Jalan Stadium akan dijadikan jalan sehala mengikut situasi.

Ng berkata pengunjung ke Stadium Merdeka boleh meletakkan kenderaan di tempat yang disediakan seperti di hadapan stadium, Sekolah Menengah Victoria, Jalan Hang Jebat, Jalan Changkat Stadium, Kubur Cina (Jalan Kerayong), UDA Ocean/Plaza Warisan dan Padang Merbok.

Beberapa jalan di sekitar Bukit Bintang juga akan ditutup bermula dari lampu isyarat Jalan Imbi/Jalan Sultan Ismail menghala ke lampu isyarat Jalan Sultan Ismail/Jalan Bukit Bintang, mulai tengah malam 30 Dis bagi memberi laluan kepada kerja-kerja pembinaan pentas.

Jalan-jalan akan dibuka semula pada 1 Jan pukul 5 pagi.

Pengujung boleh meletak kenderaan mereka di Imbi Plaza, Low Yat Plaza, Sungai Wang Plaza, BB Plaza, Pavillion, Berjaya Times Square, Lot 10 dan parkir milik swasta di sekitar Jalan Imbi dan Jalan Bukit Bintang.

Jalanjalan luaran seperti Lebuhraya Seremban menghala ke Jalan Tun Razak, Bulatan Kampung Pandan menghala arah Jalan TUn Razak (menghala Bukit Bintang), susur Jalan Kuching dari arah Mahameru menghala ke Pusat Dagangan Dunia Putra dan susur Bukit Petaling/Jalan Dewan Bahasa ke arah lampu isyarat Jalan Loke Yew/Hang Tuah juga akan ditutup.

Manakala susur Jalan Kuching dari arah Mahameru, susur 'Y' dari kedua-dua arah yang naik ke Jalan Sultan Ismail dan susur ke Bulatan Dato Onn dari semua arah ke Jalan Raja akan ditutup jika perlu.

Ng menasihatkan pengguna jalan raya agar keluar awal dan merancang perjalanan mereka dengan menggunakan jalanjalan alternatif dan mengelakkan dari melalui jalan-jalan yang terlibat dengan penutupan.

Katanya polis dari cawangan lain seperti narkotik dan jenayah akan turut melakukan operasi masing-masing pada malam sambutan tahun baru.

Beliau turut menasihatkan ibu bapa supaya memantau pergerakan anak-anak mereka yang berbasikal secara beramai-ramai pada setiap malam sambutan tahun baru.

Ceramah Masih Digeruni Kerajaan

dipetik: ahlifikir2.blogspot

Terbaru 28 Dis ketika ceramah akan diadakan di Salak Station , Sungai Siput bertempat di markas PAS , kerajaan menggunakan polis untuk membuat sekatan jalan hinggakan perjalanan yang masanya cuma 10 minit menjadi 1 jam. Itulah gambaran ketakutan kerajaan BN Hadhari terhadap ceramah walhal mereka punyai media nasional yang hebat seperti TV1 , TV2 , TV3 .

Ini memberi gambaran rakyat sudah tahu dan bijak untuk memilih saluran televisyen. Polis telah digunakan sewenangnya untuk memberi kesukaran penyokong PAS dan Alternatif mendapatkan maklumat sebenar senario politik negara. Ketakutan kerajaan berasas kerana ramai rakyat mulai sedar betapa kesilapan menguruskan wang kerajaan akan mengakibatkan keadaan ekonomi menjadi sulit.Harga barangan mulai naik , petrol naik , tepung naik , tol naik menyulitkan keadaan rakyat menghadapi kehidupan seharian.

Berdangsa Dengan Bang Dollah di Dataran Merdeka!

dipetik: sheikh-telukintan.blogspotSambil menahan kesakitan di bahagian bahu dan tengkuk, teman mengagahkan diri menonton Warta Perdana , pada malam tadi. Sambil mengurut perlahan bahu dan tengkuk teman dengan minyak kayu putih, dapat teman lihat dan dengar kenyataan seorang badut UMNO yang juga menjadi menteri yang menjaga hal ehwal pelancungan Malaya.

Siapa lagi kalau bukan si Engku Nan yang pernah mencadangkan pusat hiburan dibuka hingga tiga pagi bagi membolehkan pelancung dari luar negara berhibur.Dan malam tadi di kaca TV dia membebel, bahawa sejak kebelakangan ini, pelancung dari luar mula takut melancung ke Malaya kerana gara-gara demonstrasi jalanan.

Geli hati teman mendengar cakap-cakap si badut UMNO ni.Masakan teman tak geli hati, dia sepatutnya menyalahkan dirinya sendiri kalau betul berlaku kemorosotan kadar kemasukan pelancung luar negara sempena Tahun Melawat Malaya.Mengapa dia dan Kementeriannya serta agensi-agensi yang berkaitan tidak melakukan usaha yang lebih proaktif seperti memberi tahu pada bakal pelancung bahawa mereka tidak perlu gundah gulana melawat Malaya kerana beberapa siri perhimpunan yang berlaku adalah perhimpunan aman.

Dan untuk lebih menyakinkan bakal pelancung bahawa Malaya berada dalam keadaan aman damai, sepatutnya Engku Nan boleh mengunakan pelbagai cara untuk memaklumkan secara berterus terang keadaan di Malaya yang sebenarnya.

Misalnya dia dan kementeriannya perlu memberitahu bahawa ,perhimpunan aman akan menjadi tidak berapa aman apabila terdapat campur tangan berlebihan Polis Malaya.

Dan bila ditanya mengapa Polis Malaya bersikap begitu , maka Engku Nan boleh menjawab bahawa Polis Malaya sejak dulu lagi telah dilatih agar pandai bergurau senda dengan rakyat jelata.

Seterusnya, Engku Nan boleh memberitahu kepada bakal pelancung supaya jangan risau apabila melihat Polis Malaya menghamburkan air kimia, gas pemedih mata dan menghayun kayu belantan terhadap para peserta perhimpunan aman kerana ini adalah sebahagian dari tugas Polis Malaya dalam kerangka bersenda gurau dengan orang awam.

Maka dengan itu, seluruh makluk dari seluruh pelusuk dunia akan berpusu-pusu berkunjung ke Malaya untuk melihat kehebatan Polis Malaya yang pandai dan pintar bergurau senda dengan rakyat!

Dan teman pada hari ini, ingin mencadangkan suatu idea yang paling bernas pada Engku Nan dalam usaha menarik lebih ramai pelancung datang ke Malaya . Dengan cadangan yang akan teman kemukakan kejab lagi, teman percaya bukan sahaja pelancung biasa akan berpusu-pusu datang melawat Malaya, bahkan pemimpin-pemimpin dari seluruh negara di alam maya ini akan turut membanjiri Malaya. Dan pastinya, Engku Nan boleh tersenyum,kerana misi Tahun Melawat Malaya akan menjadi terlalu berjaya di luar jangkaan.

Cadangan teman nampak ringkas tetapi boleh dilaksanakan kerana ianya adalah bersesuaian dengan ajaran Islam hadhadri.

Adalah dicadangkan, Bang dollah dan para menterinya, berdangsa setiap malam dengan isteri masing-masing di Dataran Merdeka. Cuba bayangkan, betapa seronoknya makluk di dunia ini melihat bang dollah menari rentak cha-cha dengan isterinya di atas pentas di Dataran Merdeka diiringi oleh Okestra RTM.

Kemudian diikuti oleh Tok Najib dan isterinya yang akan menari rock and roll. Dan percayalah semua orang akan turut terhibur dengan lengok lembut si Tok Hisyam Panglima Keris UMNO, yang akan menari berentak zapin dengan isterinya. Kegamatan akan menjadi lebih luar biasa apabila Tok Samy Vellu, Menteri Kerjaraya dan Kuil muncul untuk menari tarian India bersama isterinya.

Dan cuba bayangkan, Presiden Bush membatalkan kesemua jadual kerjanya dalam tempuh seminggu , semata-mata untuk datang ke Malaya sebagai pelancung kerana mahu melihat dengan biji matanya sendiri persembahan bang dollah menari rentak Cha-Cha dengan isterinya yang siang malam diusung ke sini sana.

Semoga cadangan teman ini diterima dengan senag hati oleh Engku Nan. Cadangan ini mempunyai serampang dua mata. Pertama untuk menarik pelancung dari seluruh benua di atas muka bumi ini , melawat Malaya , seribu kali ganda daripada sasaran. Keduanya, pihak polis ada alasan untuk menolak permohonan mana-mana pihak untuk berhimpun secara aman di Dataran Merdeka!

Ex-cop's plight: Police deny racial

Ex-cop's plight: Police deny racial discrimination
RK Anand Dec 29, 07 3:11pm Malaysiakini

There were no elements of racial discrimination in the case involving former policeman John Stevens, according to the police.This was the message relayed to MIC social arm Yayasan Sosial Strategik (YSS) northern region coordinator James Raj by Perak deputy police chief Hadi Ho Abdullah at a recent meeting.Speaking to Malaysiakini today, Raj said Hadi told him that the police visited Stevens and his family 24 times, both at the hospital and their house.“Hadi stressed that the police did not abandon him and that there was no racial discrimination in the matter,” he added.

On Monday, Malaysiakini highlighted the plight of the Stevens’ family, eliciting an immediate pledge to help from MIC president S Samy Vellu.Apart from allegations of harassment and neglect, the family of the 61-year-old retired lance corporal also questioned why Stevens (left) - who suffered a stroke in 1999 - was not allowed to go on medical board, where he could get a certification from an independent panel of doctors that he was unfit for work.According to Raj, Hadi explained that Stevens’ condition deteriorated upon his retirement in 2001 but prior to that, the doctor had certified him as being fit for desk duties.“The police also offered the family RM700 out of goodwill but Stevens had rejected this amount, asking for more,” he said.

Raj said the police are also looking into the family’s complaint that Stevens, who served in the police force for 34 years, had not received his January 2001 salary.“I will be meeting Hadi on Monday to get an update on this,” he added.He also said Hadi told him that the police could help Stevens with his medical expenses, provided the family produces the necessary receipts. Education loan and more

Meanwhile, Raj said he visited the family on Dec 26 to record their complaints in order to determine how YSS could assist them.Subsequent to this, he said the MIC social arm is looking into several areas such as financial aid from the police, medical assistance, the medical board application and monetary assistance for Steven’s son, John Patrick’s education. Raj said Samy Vellu agreed to extend a RM4,000 scholarship for John, who is a final-year law student, in order to complete his studies.“We are also looking into the possibility of getting a prosthetic leg for Stevens (whose right leg has since been amputated due to diabetes - photo, right) and the necessary arrangements have been made for this.

“We are also looking at ways to help the family with their housing loan,” he added.Contacted later, Steven’s wife Elizabeth Packianathan expressed her gratitude to the MIC president for looking into their plight.“We are overwhelmed by his (Samy Vellu) prompt response. Our family would like to thank MIC and its president for helping us resolve our problems,” she said.

Media Thinks We're Stupid

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2007/bhuttos_return/bhuttos_return_01.jpg

via mark13383.multiply.com

Here's why. For all those who reads the daily papers, we all know about the recent murder of Pakistani opposition leader Benazir Bhutto. It was stated in the papers (in the beginning) that she was shot twice before the assailant blew himself up (which we all know is to make sure she died). However, this very morning I read the papers and something VERY VERY INTERESTING caught my attention on the murder case.

- Pak Lah shocked by killing
- Pakistanis in Msia stunned
- 32 killed in rioting, says official
- Shoot on sight orders issued to cops
- Al-Qaeda said to be behind murder
- Investigators rebuild mangled head
- PM says no change in schedule for Jan 8 elections.

From this list written in the papers, I can already say that the media thinks we're stupid!! Why? Look carefully and read again. Pak Lah shocked by killing, well aren't we all? So no sursprise there. Pakistanis stunned, if I'm one of them I would be too, so nothing special. 32 killed in rioting, is just an official report of what happened. Shoot on sight orders to cops, I have NO IDEA what's that suppose to mean. But.. check out the next one... Al-Qaeda said to be behind murder.. WHAT A DUMBASS STATEMENT!!! Come on!!! PEOPLE OF THE MEDIA AND WHOEVER SAID THAT BULLSHIT, WE'RE NOT IDIOTS!! I'm not a pro Al-Qaeda or a supporter, in fact I'd want them all caught like every other person. However, putting the blame on them is really something I don't think that Al-Qaeda would even be interested in - BECAUSE THEY GAIN NOTHING!!!

Why am I saying this? Because, if you put pieces together and logic the whole situation. The FIRST reason why they are blaming Al-Qaeda is because whoever said that is trying to protect the person who's really behind the whole thing by diverting the publics attention to Al-Qaeda. DO YOU THINK WE'RE THAT STUPID?!! LIKE WTF? In my opinion, this is something someone would do because they are afraid that she will win the elections. And the FIRST person that comes to mind is the person who said it is the current minister. Go figure!!

If anyone out there besides those listed in my multiply account is reading this, go think about it and see if what I say is true and logical. The public has spoken!!

:: The media is there to give us half truth and all lies ::

Wooo....everybody being marginalized?

dipetik: fishingmini.blogspot.com

SOOOO TRUE.....LOL

I received this e-mail yesterday. It was hilarious but at the same time soooo true. Nevermind the english but the message was clearly stated. For those who think that the message may be racist, you need to go get your head examined.

THE FOLLOWING IS AN ADVISE FROM THE CHINESE TO INDIANS

Indian was not the only one being marginalize in Malaysia. The Chinese, Kadazan, Iban, Malanau,Orang Asli and even The Malay themselves were being marginalize by UMNO/BN. I'm aChinese yet what I going to said is not a racist stuff yet something which how we Chinese manage to survive.

If you think that the government is helping us, you are dead wrong. Why is our Chinese primary school is so big and some of them were even bigger then the Sekolah Kebangsaan? It was from our donation money. We work like mad to get those money. The government nor the MCA didn't even give us a penny on it. We work like mad to built those school and make them bigger because we believe that good education will bring future to our children. We even hire good teachers from China to teach our student where as the school is paying them (donation money), NOT THE GOVERNMENT.

When our children want to further their studies, do you think UM, UPM or MARA will accept us? Hell not with their stupid quota!! So what do we do? Again we work like mad,borrow money from bank and some even dare to borrow from Ah Long to send our children on board to further their studies. Some might asked why you want to waste those money sending your kids outstation? If you look at the recent world ranking about our local university, you will know why we Chinese send our children away.

You think the Government is sincere in running those local university? Lol, the ranking and the current unemployment rate show a good example of those so call UMNO's University. Back to basic, where do we find the money? Work from the bottom, don't complaint much, be hardworking, and keep in your mind that the government and MCA DID NOT HELP US IN SETTING UP OUR CAREER. We have to learn them ourself, we are not born to be a business man. We are just like everyone, we are NOT special.

People keep complaining that we Chinese is damn rich but do we steal from you? Do we force you to buy our products? Do we force you to make business with us? No cause we do it sincerely and we earn those money with our own hand. So what is the moral of this story? 3 main point!EDUCATION is damn important! Even you have no money to eat, you MUST make sure your children go to school!! Education is their future,you screw them up and your child future is gone! UNITY! Even you see we Chinese support different parties like MCA, Gerakan or DAP, we are united under 1 topic, EDUCATION!

When ever UMNO try to disturb our Primary School, we will stand unite to fight for it even tough we are from different parties! This is why they fail to touch our school even they have try for so many years!And last one is ATTITUDE!! No money to eat? If you have money to smoke, drink 'Samsu' for gambling, you still dare to said you don't have money to eat?? Change your attitude first before you complain about your life. Salary too low? Go get other jobs. There are lots of jobs out there looking for people at school leaver like McDonalds, KFC, stores at shopping complex and many more. Too old for those kind of jobs? Then I really got nothing else to said since you don't have to guts to chance your destiny.Life still MUST GO on even you have been marginalize. We Chinese have learn from it. We teach all our childrenthat the government won't help us, work, money and education future (good career). No work no money and no education no future. A simple yet powerful thoughts that keep we Chinese moving in this country.


No2umnO - So....everybody being marginalized by the government. If Chinese are also being marginalized then why all of you vote BN?

Yuran Hapus, Bayaran Kena!

http://abimuslih.files.wordpress.com/2007/06/budak-sekolah.jpg

dipetik: cetusan-hati.blogspot.com

Bayar tetap bayar, walaupun PM telah mengumumkan yuran persekolahan rendah dan menengah akan dihapuskan bermula 2008.

PM tak tipu, tetapi bila sekolah memberitahu pelbagai bayaran tetap dikenakan bila anak masing-masing mendaftar semula awal 2008 nanti, setengah rakyat rasa semacam tertipu. Sekolah beritahu, yuran hapus, bayaran sumbangan kekal. Ada setengah kes, dinaikkan.

Berita Bernama hari ini memetik Menteri Pelajaran mengesahkan pelbagai bayaran di awal penggal persekolahan 2008 akan tetap dikenakan.

"Hishammuddin said the fees abolished included the annual RM4.50 and RM9 fees for primary and secondary students respectively, ...."

RM 4.50 - sekolah rendah dan RM 9.00 untuk sekolah menengah - itu saja yang hapus - kata Hishamuddin.

Rasa segar dengan Budget Pak Lah 2008 bertukar pudar.

Kenapa Menteri Pelajaran tak jelas awal-awal lagi? Cakaplah awal sikit, hapus empat ringgit lebih saja. Empat puluh lebih kena bayar macam biasa.

Taklah ibu bapa rasa dipermain saja.

Rujuk: Ucapan YAB Perdana Menteri - Bajet 2008
Dengan itu, yang tinggal hanya yuran tahunan sekolah rendah dan menengah. Saya juga sukacita mengumumkan, mulai tahun 2008, yuran sekolah ini turut dimansuhkan. Saya juga ingin mengumumkan bahawa bermula sesi persekolahan tahun hadapan, ...

KELUHAN SEORANG BAPA

http://www.skpj1.com/ssp/fusion_images/fclass2.jpg

dipetik: acupofcomfort.blogspot.

Bukan Mudah Nak Sebut

Pernah kah kita cuba menyebut sesuatu kepada seseorang supaya dia dapat memahami apa yang kita sebutkan, tetapi akhirnya apa yang ingin kita sebutkan tak keluar tapi apa yang kita TAK ingin sebutkan pula yang terkeluar...

Aku pun mungkin tergolong dalam kelompok manusia sebegitu. Banyak kali aku practice apa yang aku nak kata tapi akhirnya apa yang dirancang tak keluar dan apa yang tidak terfikir pula yang keluar satu-satu.

Sekarang ni aku menggunakan pendekatan yang lebih pratikal! Bila aku memandu, aku gunakan masa itu itu membayangkan keadaan-keadaan yang bakal berlaku dan cuba melihat segala kemungkinan dari pelbagai perspektif. Contohnya cuti sekolah ni bukan lah masa "bercuti" bagi aku. Banyak perkara yang telah, sedang dan bakal berlaku! Maka setting untuk anak-anak, kewangan perlu disusun supaya semua mendapat benefits!

Masa dalam kereta, aku akan menyusun supaya anak-anak boleh memenuhi masa mereka dengan sepenuhnya! Anisa akan tuisyen di sekolah dari 8 pagi sampai 12.30 tgh. Ketika itu ada tiga lagi di rumah yang juga perlu diisi masa mereka! Mungkin aku akan bawa mereka ke perpustakaan atau pun ke kolam renang. Segala-galanya tentang pengisian supaya masa tidak dihabiskan begitu saja.

Aku sendiri pun penuh dengan jadual tersendiri. Hari Selasa petang aku kena drive ke KL sebab keesokan hari ada mesyuarat di Putrajaya. Lepas mesyuarat ada follow up di Macee. Dalam masa yang sama aku kena buat visa untuk ke India.

Pada 29 November pun ada satu lagi mesyuarat di Putrajaya. Kadang-kadang aku terfikir...apa yang perlu aku buktikan pada diri aku ni? Tak cukup ke kerja yang sedia ada dan aku menambah lagi kesibukan yang sedia ada sibuk.

Kalau dilihat perancangan tahun depan, jika kedua-dua mesyuarat ini berjalan lancar, maka tahun depan akan ada rally seluruh Malaysia dari bulan Mac sehingga Ogos bermula dari Penang dan berakhir di Sarawak.

Mungkin gaji bulan ni akan dihabiskan untuk persediaan keperluan persekolahan anak-anak tahun depan kerana masa ni belum sibuk sepenuhnya. Raya haji pun tak perlu nak berhabisan kerana biasanya persediaan raya puasa digunakan juga untuk raya haji!! Killing two birds with one stone.

Sebelum tutup sekolah aku mendapat maklumat tentang kutipan wang para pelajar. Walaupun buku teks percuma dan yuran persekolahan dimansuhkan tetapi sebenarnya banyak kos persekolahan lain yang melonjak. Kini ibu bapa dibebankan dengan kutipan wang untuk PIBG, kelas komputer, Majalah sekolah, Folio dan kertas peperiksaan yang akhirnya melebihi yuran yang dimansuhkan. Bagi yang tak tahu, yuran yang dimansuhkan itu hanyalah RM 9.00 jer!!!

Sebenarnya kekangan hidup semakin serius!! Apa tidaknya...dengar sahaja percuma buku teks, pelajar diwajibkan membeli buku kerja! Bila yuran sekolah tiada, datang pula kutipan wang untuk benda-benda lain.

Ramai yang terlepas pandang....walau gaji kakitangan kerajaan naik tapi keuntungan sebenar dirasai oleh peniaga dan penjual juga! Sebagai pengguna, kita tidak lebih dari sebiji mentimun...ikut mana pun mesti kena punya....

The 'privatisation' of Allah?

dipetik: uzairsawal.blogspot

The Internal Security Ministry had prohibited the word 'Allah' to be used by non-muslims as 'Allah' refers to the Muslim God. The Herald, published by Malaysia’s Catholic Church, has translated the word God as 'Allah' which is refused publication by the Internal Security Ministry. According to the ministry,

“Christians cannot use the word Allah. It is only applicable to Muslims. Allah is only for the Muslim God. This is a design to confuse the Muslim people,”

Is this really the case where 'Allah' is only for the Muslim god? Let’s have a look at Farish A. Noor arguments - What 'Allah' means?

For a start, the word 'Allah' predates the revelation to the Prophet Muhammad and goes way back to the pre-Islamic era. Christians had been using the word long before there were any Muslims, in fact. Furthermore the word is Arabic, and is thus common to all the peoples, cultures and societies where Arabic - in all its dialects - is spoken, and is understood by millions of Arabic speakers to mean God, and little else. One could also add that as 'Allah' is an Arabic word it therefore has more to do with the development and evolution of Arabic language and culture, and less to do with Islam. It is hard to understand how any religion can have a language to call its own, for languages emerge from a societal context and not a belief system. If one were to abide by the skewered logic of the Minister concerned, then presumably the language of Christianity (if it had one) would be Aramaic, or perhaps Latin.

A poster in Lim Kit Siang’s blog pointed out 3 very good points,

1. The term 'Allah' was in use long before there was Islam religion in the world.

2. The term 'Allah' was used to refer to God by Arabic-speaking Christians before Arabic-speaking Muslims existed.

3. Malaysia is probably the only nation where the use of the term 'Allah' by Christians to refer to their God is prohibited, whereas its use to refer to Christian God has never been prohibited in many countries in the Middle-East and the Americas.

In his Chirstmas speech, Abdullah reminded Malaysians not to allow extremist tendencies to take root and undermine interracial harmony in the country. In fact UMNO has the most extremists and narrow-minded ministers trying to 'reserve' and 'privatise' the word 'Allah' for Muslims.

How could they claimed 'ownership' of the word 'Allah' when Christians are the first to use the word 'Allah'?

When the Malays first reached Tanah Melayu, they unrighfully claimed the ownership of this land, ignoring the true Orang Asli of this land
“I am the first to reach this land, therefore this is my land”

When it comes to the word 'Allah',
“I am not the first to use this word, but this is still my word!”

They privatised God this time!

Do Malaysian Muslims understand what ‘Allah’ means?

No2umnO - Rasanya artikel ni sesuai dibaca oleh Menteri menteri mangkuk kat Malaysia, terutama Johari Baharom.

By Farish A. Noor

At the time of writing this, I am in Cairo in the company of my Egyptian
friends who are Muslims, Catholics and Copts. Eid has passed and I attended
several dinners and celebrations where Muslims and Copts celebrated
together, visiting each others’ homes and ate til we could not eat any
further. What is worse, Christmas is upon us and so once again Muslims,
Catholics and Copts will be heading for the communal table for the communal
feast and there will be much licking of chops, munching of bread, gobbling
of sweet deserts and drinking for everyone. It is all simply too pleasant to
belive, yet it is real and this is what life is like for many in Cairo, the
‘Mother of civilisation’ and home to more than twenty million Egyptians from
all walks of life.

What is most striking to the outside observer like me - though rather banal
for the Egyptians themselves - is the fact that in all these celebrations
ranging from Eid for the Muslims to Christmas for the Catholics and Copts
the word ‘Allah’ is used to denote that supreme and singular divinity, God.
Catholics and Copts alike exclaim ‘Masha-allah’, ‘Wallahi’, ‘ya-Rabbi’,
‘Wallah-u allam’, and of course ‘Allahuakbar’ day in, day out, everywhere
they go. The coptic taxi driver blares out ‘By Allah, cant you see where you
are parking??” as he dodges the obstable ahead. The Catholic shopkeeper
bemoans “Ya Allah, ya Allah! You can only offer me two pounds for the scarf?
Wallahi, my mother would die if she heard that! Ya-Rabbi, ya-Rabbi!”

Yet in Malaysia at the moment yet another non-issue has been brewed to a
scandal for no reason: The Malaysian Catholic Herald, a publication by and
for Catholics in the country, has been told that it can no longer publish
its Malaysian language edition if it continues to use the word “Allah” to
mean God. Worse still, the country’s Deputy Internal Security Minister
Johari Baharum recently stated that “Only Muslims can use the word Allah”
ostensibly on the grounds that “Allah” is a Muslim word. The mind boggles at
the confounding logic of such a non-argument, which speaks volumes about the
individual’s own ignorance of Muslim culture, history and the fundamental
tenets of Islam itself.

For a start, the word ‘Allah’ predates the revelation to the Prophet
Muhammad and goes way back to the pre-Islamic era. Christians had been using
the word long before there were any Muslims, in fact. Furthermore the word
is Arabic, and is thus common to all the peoples, cultures and societies
where Arabic - in all its dialects - is spoken, and is understood by
millions of Arabic speakers to mean God, and little else. One could also add
that as “Allah” is an Arabic word it therefore has more to do with the
development and evolution of Arabic language and culture, and less to do
with Islam. It is hard to understand how any religion can have a language to
call its own, for languages emerge from a societal context and not a belief
system. If one were to abide by the skewered logic of the Minister
concerned, then presumably the language of Christianity (if it had one)
would be Aramaic, or perhaps Latin.

The Minister’s remark not only demonstrated his shallow understanding of
Muslim culture and the clear distinction between Arab culture and Muslim
theology, but it also demonstrated his own lack of understanding of the
history of the Malays, who, like many non-Arabs, only converted to Islam
much later from the 13th century onwards. Among the earliest pieces of
evidence to indicate Islam’s arrival to the Malay archipelago are the stone
inscriptions found in Malay states like Pahang where the idea of God is
described in the sanskrit words ‘Dewata Mulia Raya’. As no Malay spoke or
even understood Arabic then, it was natural for the earliest Malay-Muslims
to continue using the Sanskrit-inspired language they spoke then. Surely
this does not make them lesser Muslims as a result?

The ruckus that has resulted thanks to the threat not to allow the
publication of the Malaysian language edition of the Christian Herald
therefore forces observers to ask the simple question: Why has this issue
erupted all of a sudden, when the word Allah was used for so long with narry
a protest in sight? At a time when the Malaysian government is already
getting flak as a result of the protests by Malaysian Hindus who insist that
they remain at the bottom of the economic ladder despite fifty years of
independence, now it would appear as if the Malaysian government cannot get
enough bad publicity.

The administration of Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi came to power on
the promise that it would promote its own brand of moderate Islam that was
pluralist and respectful of other cultures and religions. But time and again
the Malaysian public - first Hindus and now Christians - have felt necessary
to protest over what they regard as unfair, biased treatment and the
furthering of an exclusive brand of Islam that is communitarian and
divisive. The latest fiasco over the non-issue that is the name of God would
suggest that Prime Minister’s Badawi’s grand vision of a moderate Islam has
hit the rocks, and is now floundering. Just how the ministers and elite of
this government is to regain their course is open to question, but what is
clear is that some Ministers should get their basic knowledge of their own
religion in order first.

End.

Dr. Farish A. Noor is a Malaysian political scientist and historian based at
the Zentrum Moderner Orient, Berlin; and one of the founders of the
http://www.othermalaysia.org research site.

i hate malaysian politics

Friday, December 28, 2007
kantabesar.blogspot

Come on!!!!!!!.The deputy prime minister, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi,[seriously i hate this guy] impliedly says the mentri besar of Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakob,[don't know where he came from maybe kerajaan langit...heheheheh]

was right to make obscene gestures and wriggle his buttocks at the opposition -- one which would land us in court if we did what he did. The poor man, don't you understand, you idiots, was provoked. "So, I was not surprised that he had reacted in the manner he did," he said. What was this grave provocation? Let Dato' Seri Adnan tell you: "They shouted nasty remarks like "hancur Barisan" and "mampus Barisan" (destruction and death to Barisan (National Front). The people must understand, he intoned piously, any statements such as these is "sudden and grave provocation". Besides, he went "in and out of the nomination centre about four times to ensure the situation was under control and that all National Front had enough drinking water".

Further more, the PAS crowd called him a "samseng" (gangster) -- a pardonable assumption since only five months ago, he beat up a PAS supporter at the nomination centre in Bentong in the runup to the General Elections. (But this is not what happened: the crowd, not just PAS supporters, called him "bodoh" (stupid), "samgseng", and worse.") Be that as it may, he still behaved as the honourable mentri besar of Pahang should not. Dato' Seri Abdullah, on the other hand, sees this incident as proof of the opposition's freedom of action. They could load photographs -- taken, as the New Straits Times proudly tells you to divert attention away from it, by "unknown photographers" -- on to the Internet. The photograph can be seen on http://www.harakahdaily.com. Videotapes and blownup photographs of the incident are regularly shown by the PAs campaign. "They should realise they have the freedom in this by-election to conduct their campaigns. They cannot turn around and say the election is not free and fair," he added.

Ah, now we know! The Sanggang byelections is fair because the opposition can upload photographs of the incident on to the Internet. This no doubt is why the mentri besar of Pahang intends to download these photographs to explain to the people of Sanggang why he behaved as execrably as he did. But if indeed the byelections is free as he says it is -- as no doubt he would of the general elections was and, no doubt, the UMNO divisional elections -- why does he have to repeat it at every possible moment? What has the uploading of photographs on to the Internet got to do with campaign freedom? Or is the deputy prime minister telling us, as the Prime Minister is quick to deny, there is censorship of Internet? And that the government has decided, on this occasion, to allow it. But, the speed with which the National Front reacted to Dato' Seri Adnan's provocation does indicate its nervousness at the incident.

However one looks at it, the National Front must be returned in Sanggang which Dato' Abdullah Kia held until he died last month for UMNO's continued health. So, it pulls no stops in the name of a free and fair election. The federal information ministry rushed 70 information officers to keep mosques and suraus untainted by PAS "and to safeguard the integrity of Islam", working no doubt on UMNO's belief of PAS as un-Islamic. But UMNO itself makes no mention of countering the officially termed PAS lies.

The Pahang information director-general, Dato' Zainal Abidin Kadir, says UMNO regarded the by-election as "very important". PAS clearly does not understand this importance: the PAS candidate, the suave lawyer and former National Front MP, Dato' Hishamuddin Yahya, raises local issues in the polls, like the distribution of Felcra shares only to those known to UMNO. This is nothing new. After all, state governments withdraw deposits from banks and cancels professional services from those whose staff is perceived to have campaigned for the opposition. The national agenda is, it would seem, to divide the country into those who support the UMNO leadership and those who do not.

more...

UMNO FITNAH TIDAK APA

Umno Permatang Pauh sebar fitnah lagi
Posted by Haniza Talha
Oleh Zulkifli Mohamed

Fitnah terus menjadi amalan Umno Permatang Pauh. Selepas mengedar VCD layang pengakuan paksa Sukma Darmawan, bagi menfitnah Anwar Ibrahim, kini pengikut ‘mazhab Islam Hadhari’ itu menabur ribuan risalah layang memutarbelit kenyataan Anwar, kononnya beliau menyokong tuntutan Hindraf untuk menghapuskan hak istimewa orang Melayu. Saling tak tumpah macam media pembohong milik mereka.

Pada hal, Anwar menyokong hak Hindraf berhimpun secara aman dan menyokong tuntutan hak kaum India yang terpinggir dan tertindas, namun menolak tuntutan Hindraf berkaitan Artikel 153, Perlembagaan Persekutuan tentang hak orang Melayu dan agama Islam.

Nampaknya pembentukan ‘modal insan’ gagal diterjemahkan oleh pemimpin Umno, biarpun dipimpin oleh bekas Imam Masjid Negara, Pirdaus Ismail yang sanggup me- lakukan apa saja untuk menang, hatta menyepak peti undi pada pilihan raya lalu, sepertimana didedahkan di mahkamah oleh tiga orang saksi SPR iaitu Pengurus SPR Negeri Rahim Salleh, Pengurus Pilihan Raya Permatang Pauh, Muzamin Mustak dan Penolongnya Siti Asmah Salleh ketika perbicaraan petisyen pilihan raya Permatang Pauh pada tahun 2004.

Sementara itu, Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail mengulas perkara itu berkata tindakan Umno mempelbagaikan fitnah ke atas Anwar, membuktikan selama ini fitnah dalam bentuk VCD tidak berkesan.

Justeru itu, katanya Umno terpaksa meniupkan api perkauman melalui isu Hindraf pula. Namun beliau yakin pengundi Pematang Pauh tidak mudah menerima tohmahan tersebut.

“Saya yakin pengundi Permatang Pauh tidak mudah menerima tohmahan tersebut dan yakin mereka dapat menilai dan mengenali personaliti Anwar,” jelasnya.

Keadilan kata Azizah, jelas mempertahankan hak yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan - hak untuk berkumpul dan menyuarakan hati rakyat.

“Ini tidak bererti kita setuju keseluruhan tuntutan Hindraf,” katanya.

Jelas ahli Parlimen Permatang Pauh itu lagi, kerajaan BN mesti mendengar dan mengkaji apakah yang menjadi isu berkaitan kaum India iaitu golongan minoriti dalam negara kita dan memikirkan cara terbaik menanganinya.

“Mereka (Hindraf) meminta pampasan daripada Ratu Elizabeth kerana nenek moyang mereka telah dibawa secara paksa ke Malaya pada masa itu untuk menjadi buruh paksa bagi membina jalan keretapi dan buruh di ladang-ladang milik British.

“Selepas itu nasib mereka tidak terbela sehingga mereka menjadi golongan minoriti yang tersisih dari arus pembangunan perdana. Malah boleh dikatakan kemudahan infra-struktur yang paling minima mereka perolehi di ladang-ladang. Kemudahan sekolah, elektrik dan kemudahan asas lainnya begitu daif sekali,” katanya.

Walau bagaimanapun, jelasnya Keadilan sama sekali tidak bersetuju dengan dakwaan dan gesaan yang melampau dan ekstrim.

“Kita memang bersimpati dengan kesusahan kehidupan mereka ini.”

“Kita amat bersimpati dengan nasib pendidikan di SRJK Tamil dan tahap ekonomi mereka yang lemah. Keadilan tegas dalam memperjuangkan kepentingan semua kaum tanpa dibatasi kepercayaan agama dan budaya,” ujarnya.

ZAM BUKTIKAN MEDIA TIDAK MALAYSIA BEBAS

Malaysian minister says Indonesian press too open, insensitive
The Jakarta Post.com

Prodita Sabarini, The Jakarta Post, Denpasar

The Malaysian information minister criticized the Indonesian press for being too open, saying the media here is insensitive to Malaysian politics.

Dato' Seri Zainudin said the Indonesian media was "too excited" by the freedoms it had been granted since the downfall of the New Order regime in 1998.

Speaking to journalists after a meeting with Malaysian students studying in Bali at the Wina Holliday Inn in Kuta, the minister criticized the Indonesian media for providing air time to Malaysian opposition leader and former deputy prime minister Anwar Ibrahim.

In October, Anwar was interviewed on Metro TV's talk show Kick Andy. In the interview, Anwar spoke candidly about corruption and the suppression of the press in Malaysia, topics that are rarely covered by the mainstream media there.

"We view this as insensitive. We would never provide space for the opposition of Susilo Bambang Yudhoyono or someone anti-Indonesian in the Malaysian media," Zainudin said.

He asked the media in both countries to refrain from reporting on issues that could provoke negative feelings.

"The media should emphasize the positive and seek good things to report," he said. "After all, we want to create a good relationship between the two countries."

Indonesia has been ranked 100th out of 169 countries in the Reporters Without Borders' 2007 Press Freedom Index, while Malaysia ranked 124th, dropping 32 places from last year. It was Malaysia's lowest position in its media history.

In Southeast Asia, Cambodia topped the list (ranked 85th in the world), followed by Timor Leste (94th).

Indonesia's press freedom boomed after the downfall of Soeharto in 1998 and the closure of the Information Ministry, an institution that controlled the media in Indonesia, in 1999 by the then president Abdurrahman Wahid, and the passing of the 1999 Press Law, guaranteeing press freedom in Indonesia.

Zainudin said Indonesia was facing the "euphoria of freedom after being suppressed".

He added that in Malaysia the media has never been suppressed, while suggesting that Malaysia has a "guided" freedom.

Most Malaysian newspapers and electronic media outlets are controlled by the government or political parties in the ruling coalition. They also operate with a government license, which must be renewed annually. Internet news sites do not have these restrictions.

Contacted by telephone in Jakarta, chairman of the Indonesian Press Council Ichlasul Amal said Indonesian press freedom was in line with the spirit of reform and democracy and that the Malaysian media was the one that should be more open.

"There is a lot of information that the Malaysian public needs to know, but which is inaccessible. The news there has become homogeneous," he said.

Ichlasul said that in Indonesia, the biggest threat to press freedom was within journalists themselves. "A lack of professionalism and work ethics will jeopardize press freedom here. If journalists do not improve themselves, they will lose their credibility and the public's trust in them."

BANDARAYA: SIAPA PADAH SIAPA KAYA?

The image “http://buletinonline.net/images/stories/bandarayakt.png” cannot be displayed, because it contains errors.

WASPADA RAKYAT TERENGGANU

dipetik: ntbn. wordpress

Status Bandaraya tidak mendatangkan apa apa hasil kecuali membawa kepada peningkatannya gejala rasuah dan pembaziran yang semakin teruk di kalangan pemimpin. Perbelanjaan yang dilakukan bukan sedikit tetapi turut mengikut bajet sebuah bandaraya. Mula mula status di tukar. Untuk menjadi ianya sebuah bandaraya, cukai perlu dinaikkan. Dikatakan oleh ramai penduduk Terengganu bahawa cukai masih belum cukup untuk menjadikan Kuala Terengganu sebagai sebuah bandaraya dan kalau itu lah persoalannya, pasti kerajaan negeri sudah tahu bagaimana untuk menaikkan hasil cukai.

Tentang Buwasir ‘Bandaraya Warisan Pesisir Air Kuala Terengganu’ , rasanya ia langkah seterusnya. Akan ada kempen setinggan sifar seperti yang berlaku di Selangor. Jangan terkejut kalau ada perobohan rumah rumah yang tidak mempunyai status tanah yang sah kerana ia adalah langkah untuk mengsifarkan setinggan kearah status sebuah bandaraya yang makmur pada kaca mata pemimpin. Bila rumah dan runtuh, rakyat menjerit, menteri akan cakap, "Apa nak buat, kita perlukan kemajuan". Kalau tanya penguatkuasa, mereka akan kata. "SUDAH ARAHAN".

Disamping itu pembangunan yang dilakukan terus untuk menjadi kan Kuala Terengganu menjadi sebuah ibukota. Praktikal atau tidak, ia tidak menjadi soal kerana yang penting bila peruntukan sudah keluar, pembangunan pasti di lakukan. Untuk siapa? Itu kena tanya diri masing masing. Tengok kan sahaja siapa yang berada disekeliling Menteri Besar Terengganu. Semuanya terdiri dari singa lapar yang datang mencipta projek untuk kepentingan diri dan kemudian keuntungan dan komisyen disalurkan untuk belanja parti dan kemewahan para pemimpin. Bukan sukar untuk mencipta projek tetapi manafaat nya untuk rakyat tidak pernah di ambil kira kecuali dicipta cipta. Konon dan terus berkonon.

Terengganu akan menghadapi nasib seperti Rakyat Selangor. Di pinggirkan dan diketepikan di dalam arus pembangunan. Pembangunan seperti satu ungkapan keramat membenarkan pemimpin buat apa sahaja yang mereka mahu. Ia juga menceritakan keadaan disebalik sikap rakus pemimpin yang mengejar keduniaan. Mereka lebih mementingkan bangunan batu dan cerucuk besi jika dibandingkan dengan iman di dalam diri masing masing. Soal kerosakan morak dan akhlak jenerasi muda bukan tanggung kerajaan, mereka akan menyalahkan keluarga terutama ibu bapa kerana tidak mendidik anak anak. Bagaimana hendak didik? Itu masalah rakyat, bukan masalah kerajaan. Kalau dah semuanya menjadi mahal, maka belajar dirumah. Ibu dan bapa tidak perlu kerja, selain jadi guru dan ustaz dirumah.

Barangan dan perkhidmatan pasti akan naik harganya. Setiap urusan yang dilakukan melalui kerajaan akan perlu pembayaran yang lebih tinggi. Tempat letak kereta semua tempat bakal ada. Tak bayar masuk mahkamah. Kalau dulu ada yang buang caj parking ke tong sampah, sekarang tidak bayar kena denda.

Pengangkutan akan menjadi lebih modern. Bas yang tidak boleh digunakan lagi akan dibuang dan digantikan dengan koc koc bas yang moden buatan SCOMI. Jangan hairan kalau BAS moden penuhi jalanraya. Hanya satu jenama, yakni RAPID TERENGGANU pulak.

Di dalam banyak banyak hal yang berlaku sekarang. Adalah lebih baik duduk sahaja dikampung dan buat apa yang boleh buat. Kerana bandaraya bukan lah menjadi kebanggaan rakyat tetapi ianya BEBAN semata mata. Tidak percaya tunggu lagi. Selagi anda semua mengundi Barisan nasional, selagi itu lah Kerajaan akan terus membuat pelbagai pembangunanyang lebih memberikan manafaat kepada pemimpin dan parti mereka.

Kalau rakyat mengejar kemajuan, ini lah masanya. Kalau sudah menderita dengan cita cita dan angan angan pemimpin, ketika itu baru tahu kemajuan itu perlu atau tidak. Kalau kemajuan pada mata tidak bermakna kecuali pembagunan pada iman dan rohani. Jangan jadi seperti rakyat selangor yang sehingga kini berdepan dengan kegelapan akibat peningkatan semua harga barangan dan perhkhdmatan kerana dek pembangunan. Hendak keluar rumah pun kena fikir banyak kali kerana semuanya perlu wang. Berbangga kah anda dengan pembangunan dan status bandaraya? Keputusan ditangan anda, mahu ubah atau rakyat mahu rebah?

Kami di Selangor tidak berbangga dengan Status Bandaraya kerana rakyat terima pada, pemimpin yang kaya raya.

BUWASIR KUALA TERENGGANU?

The image “http://buletinonline.net/images/stories/kgchina2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Maka ‘Bandaraya Warisan Pesisir Air Kuala Terengganu’ Namanya (Bawasir KT)

dipetik: Buletinonline

Tidak pasti samada aku harus berbangga atau aku harus berduka dengan kemasyhuran bandaraya Kuala Terengganu dengan rasminya pada selasa depan bersamaan dengan 1 Januari itu. Ada banyak sebab kenapa aku harus memandang sinis akan penjenamaan Bandaraya Kuala Terengganu itu yang bagi aku hanya helah memancing undi

Tujuh sebab kenapa saya rasa sinis akan bandaraya Kuala Terengganu

1. Demi untuk mengangkat Kuala Terengganu sebagai bandaraya, dan kerana kutipan cukai belumpun mencapai 80juta setahun dengan jumlah penduduk juga kurang dari 500ribu orang, maka Kuala Terengganu diangkat menjadi bandaraya konsep. Bandaraya Persisiran. Bandaraya konsep itu kononnya jalan merintis untuk jadi bandaraya sebenarlah.

2. Kuala Terengganu menjadi bandaraya dengan adanya Mc Donald di stesen bas yang selama ini penuh dengan mek mek selenger yang macam baru masuk bandar, baru ada Giant yang gigih nak bersaing dengan Maidin Mall lalu membangunkan kedai betul betul di tepi Maidin.

3. Adakah penjenamaan bandaraya pada 1 Jan untuk meraih undi? Maksudnya, wah BN memerintah 4tahun terus jadi bandaraya? Terus kuala terengganu maju, padahal tak ada apa yang berubah sangat sejak 10tahun dulu. Kalau adapun cuma aliran trafik yang ermm...bagi aku dah pening sebab dah tak tahu jalan mana boleh lalu, jalan mana tak boleh lalu.

4. Jalanraya sedia ke menjadi bandaraya? Maksudnya, setiap kali musim raya..kesesakan tak habis-habis dibandaraya Kuala Terengganu itu. Oh pengangkutan awam pun sama. Masih digunakan bas-bas yang hendak roboh itu. Maka tak ke mencemar imej bandaraya?

5. Dengan adanya masjid replika kristal tu dah boleh angkat jadi bandaraya ke?

6. Penduduk ramai lagi yang miskin, nak pergi shopping pun berkira duit di poket. Apa ertinya bandaraya apabila penduduk makin di tindas dengan kenaikan semua harga akibat penjenamaan itu?

7. Oh sebab paling akhir ialah kerana budget UNTUK PERASMIAN BANDARAYA KUALA TERENGGANU menjangkau sehingga RM4 juta. Banyak tu. Semata-mata untuk perasmian. Berapa banyak bunga api nak dipancarkan ke udara agaknya?

Apapun, tahniah warga Kuala Terengganu. Akhirnya sudah bergelar bandaraya. Sepertimana aku hairan dengan Shah Alam yang tidak ada hospital itu boleh menjadi Bandaraya, begitu jugalah aku hairan dengan Bandaraya Kuala Terengganu. Semoga Terengganu terus maju |more...|

Benarkah Sultan Mizan (DYMM) Murka? Bhg 2

The image “http://buletinonline.net/images/stories/sultan-mizan-1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
dipetik: Buletinonline

Saturday, 29 December 2007
Khabar terbaru yang disampaikan, bukan sahaja rakyat sinis tentang perisytiharan Kuala Terengganu (KT) sebagai bandaraya, tetapi ramai menjadi marah. Rakyat mempersoalkan mengapa membazir begitu banyak ‘pitih’? Pada mulanya Dato’ Deris mengatakan RM4 juta dibelanjakan untuk perisytiharan tersebut. Le ni dah jadi RM10 juta. Bakpe yang jadi mahal gitu.

Kalu setakat nak buat konsert sana-sini, nak tembak bunga api kat Manir, Gong Badak dan sana serta sini, nak buat makan-makan sana-sini, takkan jadi mahal gitu? Sepuluh juta bukan sikit. Kalu sepuluh ‘rial’ memang sikit, menag tak cukup. Nak buat bayar yuran anak masuk sekolah tahun depan ni pun tak leh. Semua sekolah, rendah atau menengah kena bayar tak kurang seratus rial belaka. Tak padan dengan apa yang Menteri dan Perdana Menteri kata. Yuran sekolah di hapuskan. Orang Terengganu kata, tu ‘loyar’ je. Loyar buruk. Yang hapuskan tu berapa sen je. Yang menambah banyak pada yang mengurang. Lepas tu Menteri duk main cakap ‘kluk klek’.

The image “http://buletinonline.net/images/stories/logompkt.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Foto : Logo MPKT yang baru di tukar tahun lalu

Dan yang lebih terbarunya, bukan sahaja rakyat yang marah pasal kes KT jadi bandaraya. Tuanku pun murka. Setakat mana dia jadi murka tu, tak tahulah ambe. Tapi bukan pasal yuran sekolah yang turun naik tu Tuanku murka. Ni pasal benda lain. Bukan juga pasal nak isytihar jadi bandaraya. Hok tu, tak kesahlah, bandaraya tak bandaraya pun, rakyat pun semua tahu, KT lagu ni lah. Nak buat besar ikut mana lagi. Buat cantik-cantik Pulau Duyong pun, rakyat tak leh gi jugak. Nak gi lagu mana? Nak masuk muka pintu pun dah ada ‘jaga’. Rakyat jelata hok duk hulu darat nu, memang tak biasa masuk tempat ada pagar-pagar nih.

Buat molek-molek macam Pulau Wan Man tu jadi segan pulak nak gi. Kalu hok tok lebai, hok ngaji-ngaji sikit tu nak gi tempat-tempat ada ‘funfair’ ni memang malu. Macam tahun 60-an dulu-dulu. Funfair masuk kampong, ada joget lambak. Punah ranah rakyat. Le nih pun jadi macam nak balik ke zaman tu semula. Mungkin pasal tu nak jadi bandaraya. Bila nama bandaraya, kena ikut semua ‘parameter’ hok yang ditetapkan.

The image “http://buletinonline.net/images/stories/bandarayakt.png” cannot be displayed, because it contains errors. Foto : Logo baru Bandaraya Kuala Terengganu

Hok betul benornya adalah jumlah penduduk mungkin. Yang lain ‘pulas’ belaka. Jumlah penduduk Kuala Terengganu lebih dari 300,000 orang. Tapi bukan hok duk Bandar saja. Hok kira 300,000 tu dari sempadan daerah Marang, sebelah selatan, sampai sempadan daerah Setiu, belah utara. Dari Seberang Takir kat kuala, sampai ke Manir kat sebelah hulu. Memang kalu masuk kira, adalah gamaknya 300,000. Kalau bab pendapatan Kuala Terengganu, memang tak sampai 80juta setahun. Campur segala hasil cukai pintu dan segala cukai-cukai lain, tambah dengan bayaran lesen iklan dan segala lessen-lesen lain, tambah pulak dengan ‘collection’ orang bayar ‘parking’ dan lain-lain, semuanya tu RM50 juta pun tak leh.

Kalu mengikut Laporang Ketua Audit Negara tahun lepas (2005) Kuala Terengganu hanya boleh RM 42.75 juta sahaja pendapatan. Tolak belanja RM37.24 juta, adalah lebih sekita RM6 juta. Tapi tengok kertas Imbangan alek belakang pulak, hutang Kuala Terengganu lebih banyak dari harta. Hutang Kuala Terengganu RM54.48 juta, harta cuma ada RM18.79 juta. Maknanya ‘reta’ hok ada belaka tu, kalau habis digadai atau dijual sekali pun, tak leh nak bayar hutang. Tu yang kata tadi, dia pulas belaka. SU politik Derih cakap minggu lepas, semua syarat nak jadi bandaraya siap belaka dah. Termasuk pendapatan Kuala Terengganu? Kemudian dia kata, ada universiti, antara syarat-syarat nak jadi bandaraya. Hok ni kan dia pulas awal-awal lagi. (Lanjutan ..... Buletinonline)

KE MANA KITA : BERPILIHANRAYA ATAU BOIKOT?

tuntelanai.blogspot

Allah berfirman :

"Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan dari pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu" [Surah Al Anfaal : 60]

Saya telah menghadiri Majlis Ijtimak PAS Kedah 2007 yang diadakan di Kompleks PAS, Batu 9, Kota Sarang Semut, Kedah pada hari Ahad, 23 Disember lalu. Majlis perasmiannya dilakukan oleh YB Salahuddin Ayob, Ahli Parlimen Kubang Krian dan penutupnya oleh Presiden PAS, YB Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang.

Sebelah malamnya pula diadakan ceramah perdana di tempat yang sama yang disampaikan oleh Haji Hadi, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan Pesuruhanjaya PAS Kedah, YB Ustaz Azizan Abdul Razak, yang juga ADUN Sala. Ceramah perdana ini telah dihadiri oleh beribu rakyat Kedah untuk mendengar perkembangan terkini berkaitan isu-isu semasa dan mendengar stail Abdullah Ahmad Badawi yang serba ‘tidak tahu’ menangani berbagai masalah yang dihadapi oleh rakyat dan negara.

Saya hadir dalam kedua-dua majlis tersebut bagi memenuhi kapasiti saya sebagai pemimpin peringkat cawangan. Kesimpulan yang boleh saya buat ialah para pemimpin pembangkang begitu yakin bahawa rakyat akan membuat satu perubahan besar dalam PRU ke-12 nanti. Tanpa mengambil kira factor SPR, pasukan polis, JPN, media dan seluruh institusi kerajaan yang bersiap saga dibelakang UMNO, mereka begitu yakin bahawa rakyat mulai benci kepada UMNO dan BN. Rakyat akan menolak UMNO dalam PRU ke-12 nanti. (Selanjutnya .... Tun Telanai)

ALAHAI IDRIS ....

 DS Idris Jusoh dipanggil mengadap Agong pasal logo 'BANDARAYA' KT!!

dipetik: Tranungkite

" Mengikut maklumat terkini menurut sumber yang dipercayai, DS Idris Jusoh telah diarah ke Kuala Lumpur untuk mengadap Yang Dipertuan Agong Tuanku Mizan kerana Tuanku tidak perkenan dengan logo 'bandaraya' Kuala Terengganu yang dipaparkan oleh UMNO Terengganu kerana logo tersebut menggunakan lambang bunga padi yang hanya digunakan untuk logo DiRaja.

Menurut sumber ini juga, pengistiharan Kuala Terengganu Bandaraya tanpa merujuk kepada Sultan dan begitu juga dengan perlantikan Datuk Bandar.

Menurut sumber itu lagi, YDP MPKT & kuncu2nya sendiri telah pergi ke tempat percetakan kerajaan negeri untuk meminda logo tersebut. Semua logo, banner2 dan sebagainya yang telah dipasang menjelang peisytiharan Kuala Terengganu sebagai 'bandaraya' akan dibuang yang akan menelan perbelanjaan entah berapa jutaan ringgit lagi.

Semua ini akan memberi pengajaran kepada Derih & kuncu2nya yang pandai2 mereka2 logo kononnya 'bandaraya' K.Trg tanpa merujuk kepada pihak Tuanku terlebih dahulu..

Phuyoo...44 hari, belit baru Zahid Hamidi.

http://web5.bernama.com/events/umno2006/img/41.jpg “Saya akan berusaha menyelesaikan segala masalah yang berlaku di setiap kawasan pilihan raya sebaik dan secepat mungkin,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan pegawai-pegawai kanan agensi di bawah Kementerian Penerangan dan pemimpin UMNO Perlis pelbagai peringkat di sini, hari ini.
Zahid janji 44 hari selesai masalah

KANGAR 28 Dis. – Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Ahmad Zahid Hamidi berkata, beliau akan mendengar dan meneliti setiap permasalahan yang wujud di kawasan pilihan raya tertentu di seluruh negara dan akan kembali ke kawasan berkenaan dalam tempoh 44 hari untuk cuba pula menyelesaikannya.

No2umno - Kekadang belit pemimpin UMNO ni melampau lampau. Kelakar pu ada. Mungkin pada diorang semua tu Normal. Tapi kita dengar....meleleh tahi telinga.

MEDIA TENTANG PAKISTAN PUN SAMA MEMBELIT

Berita tentang keadaan politik di Pakistan cukup menyedihkan. Bila dah kemaruk kuasa, ini lah yang berlaku. Yang peliknya, kalau pemimpin negara Islam sudah kemaruk kuasa, perkara boleh jadi macam ini. Pemimpin negara Islam, tak tau malu. Rakyat dah tak suka, kemajuan sudah la tak der, tapi terus nak jadi pemimpin. Pemimpin Pakistan macam pemimpin Malaysia. Tak tak malu sampai bila bila.

Rakyat susah, kuasa dan wang boleh beli kepercayaan. Berita mengarut semakin banyak yang keluar. Tindakan kerajaan Mushararaf terhadap apa pun, rakyat dah tak percaya.

Aku nak tengok berita pun Malas, walaupun berita yang disiarkan bukan pasal Malaysia, tetapi tentang Pakistan. Tak tau mana yang putar belit cerita tapi, tajuknya pun aku dah tak caya.


Pakistan kacau-bilau -- 32 terbunuh apabila penyokong Benazir merusuh, serang bangunan kerajaan (Utusan Malaysia)
KARACHI 28 Dis. – Kekacauan di Pakistan dikhuatiri bertambah buruk apabila para penyokong yang berang dengan pembunuhan pemimpin pembangkang, Benazir Bhutto merusuh di jalan-jalan raya menyebabkan sekurang-kurangnya 32 maut dan berpuluh-puluh lagi cedera.

(sesuatu perkara buruk itu berlaku. Media akan kata .... penyokong pembangkang. Sedangkan di dahi setiap orang yang terlibat tak der ditampal dengan bendera atau tanda mana mana parti. Apa salah kata aje, orang ramai yang tidak puas hati dengan kematian Benazir. Mungkin di dalam banyak banyak orang itu, antara yang mengambil kesempatan tika keadaan susah. Pecah pejabat kerajaan dan kedai boleh dapat sikit makanan kot atau barangan?)

Al-Qaeda dituduh dalangi pembunuhan (Utusan Malaysia)
ISLAMABAD 28 Dis. – Kerajaan Pakistan hari ini menuding jari kepada pergerakan Al-Qaeda dan Taliban sebagai dalang utama pembunuhan bekas Perdana Menteri, Benazir Bhutto semalam.

(Ini lagi satu membelit. Kalau dah tak der Idea, maka digunakan pengganas, Al Qaedah dan sebagainya. Kalau rakyat yang membunuh itu dipercayai beragama Islam, maka AL Qaedah. Kalau berbangsa India, maka Tamil Eelam, Kalau Kulit Putih, Ireland dan sebagainya)

Hendak tahu bagaimana media di dalam Malaysia bekerja, saling tak tumpah dengan media tentang apa yang berlaku di Pakistan. Nak tahu macam mana perangai pemimpin negara kerja, hah ... lihat kan cara pemimpin Pakistan kerja. Dah macam kembar negara Islam. Tambah menyedihkan, Pakistan sebuah negara yang besar dan Malaysia hanya sebuah negara yang seciput.

Besar atau kecil nya negara itu, bukan menjadi soal. Kalau dah tamak kuasa, dimana mana pun boleh jadi. Sumber mungkin dari media lain. Diciplak, atau di petik. atau pun dicari sendiri sumber berita itu, segala butir butir berita berta sebelah. Inilah yang dikatakan bentuk berita zaman demokrasi bahalul. Aku tengok aje tajuk berita macam ini, aku dah meluat. Itu aku...tak tau la korang?

KeADILan Kesal Kerajaan Sambung Khidmat Rashid

http://www.amnesty.nl/afbeeldingen/resultaten/res_tianchua.jpg

KeADILan

Kuala Lumpur, 28 Disember - Ketua Penerangan KeADILan, Tian Chua hari ini membidas tindakan kerajaan Umno-BN yang mengambil keputusan untuk menyambung perkhidmatan Abdul Rashid Abdul Rahman sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR).

Abdul Rashid sepatutnya bersara wajib pada 31 Disember apabila umurnya mencapai 65 tahun dan pada 12 Disember, Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2007 bagi melanjutkan umur persaraan anggota SPR dari 65 ke 66 tahun.

Kenyataan Abdul Rashid dalam akhbar The Star hari ini mengesahkan bahawa perkhidmatan beliau disambung untuk tempoh setahun lagi.

Menurut Tian, tindakan tergesa-gesa Abdul Rashid umumkan penyambungan perkhidmatan sebagai Pengerusi SPR menambah keraguan rakyat.

“Jelasnya kerajaan BN mempercepatkan prosedur untuk hanya kepentingan seorang pegawai kerajaan,” kesal Tian.

Tian menambah, kenyataan Abdul Rashid juga membuktikan pindaan perlembagaan tersebut memang bertujuan mengekalkan Abdul Rashid dalam SPR agar penyelewengan dan penipuan pilihanraya diteruskan.

“Reformasi sistem pilihanraya tidak akan berjaya selagi Abdul Rashid kekal sebagai pengerusi.

“Kes Likas di Sabah dan Lunas di Kedah adalah bukti-bukti kukuh yang menunjukkan Abdul Rashid gagal sama sekali dalam menjaminkan sistem pilihanraya yang adil dan telus,” tegas Tian.

Baru-baru ini, seramai 8436 pengundi baru dimasukkan ke dalam kawasan Parlimen Ipoh Timur dan manakala kes 17 pengundi didapati berkongsi satu alamat yang sama di Sekinjang pula menjelaskan senarai pengundi masih tidak bersih sehingga hari ini.

KeADIlan, menurut Tian tetap mendesak agar Abdul Rashid dihentikan jawatan atas kegagalan beliau memastikan satu sistem pilihanraya yang adil, dan bukan mendakwa yang dia kekal sebagai pengerusi SPR sewenang-wenangnya.

Kenyataan ini telah dibuat sebaik sahaja Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2007 yang membolehkan umur persaraan anggota SPR diluluskan di Dewan Negara pada 24 Disember.

Jelas Tian,”Kami difahamkan Yang Di Pertuan Agong baru sahaja menandatangani pindaan tersebut pada 26 Disember.”

Menurut Perkara 114 (1), Pengerusi dan anggota SPR dilantik oleh Yang Di Pertuan Agong setelah berunding dengan Majlis Raja-raja.

Seseorang itu sah menjadi Pengerusi SPR hanya setelah diumumkan secara rasmi perlantikannya oleh Agong. Dengan pindaan Perlembagaan kini, Rashid disambungkan secara automatik.

UMNO BERCANGGAH LAGI

The image “http://pmr.penerangan.gov.my/portal/images/default/setup/ACF291C.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Pelik melihat karenah UMNO yang bercanggah pendapat tentang penggunaan Bahasa Inggeris di dalam Matematik dan Sains. Tambah tambah lagi ketika musim menanti pilihanraya. Niat bersih, suci atau ada udang disebalik batu. Sukar nya nak percaya kejujuran UMNO kalau tika begini.

UMNO Johor terus perjuangkan Sains dan Matematik dalam BM
klpos
Friday, 28 December 2007

UMNO Johor tetap dengan pendirian bahawa subjek Matematik dan Sains perlu diajar dalam Bahasa Malaysia walaupun terdapat peningkatan keputusan untuk kedua-dua mata pelajaran tersebut dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2007 yang diumumkan semalam.

Ketua Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, penggunaan bahasa Inggeris tidak boleh dikaitkan dengan peningkatan keputusan yang dicapai untuk kedua-dua subjek tersebut.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata, pihaknya tetap yakin bahawa bahasa ibunda adalah cara terbaik bagi sesebuah bangsa mendalami ilmu pengetahuan.

Katanya, kenyataan tersebut telah pun dibuktikan oleh sejarah dan pakar-pakar pendidik di peringkat antarabangsa.

``Saya tetap lebih yakin Bahasa Malaysia paling berkesan untuk digunakan dalam mengajar subjek Matematik dan Sains,'' katanya.

Beliau diminta mengulas mengenai Program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris yang diperkenalkan sejak 2005 yang dikatakan tidak menjejaskan penguasaan pelajar dalam kedua-dua mata pelajaran itu pada peperiksaan PMR 2007.

Abdul Ghani mahu langkah memperkasakan bahasa Inggeris dilaksanakan dalam mata pelajaran bahasa tersebut iaitu melalui kaedah yang lebih baik dan tersusun.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai anggaran kerugian ekoran banjir yang melanda Segamat dan Muar baru-baru ini, Menteri Besar Johor itu berkata, kerosakan yang berlaku hanya kira-kira 10 peratus daripada kerosakan yang dialami pada banjir besar akhir tahun lalu.

Beliau berkata, kerajaan negeri belum mempunyai anggaran sebenar kerosakan tetapi yakin ia cuma membabitkan jumlah yang kecil kerana hanya dua daerah di negeri ini yang dilanda banjir.

Katanya, tumpuan akan diberikan untuk memperbaiki prasarana rosak yang dijangka memakan masa selama tiga bulan.- Utusan

Posting terkini

Blog Archive