KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 1, 2008

Najib bukan lagi calon PM terbaik, kata Dr M

 Tranungkite
"Walaupun dahulu saya kata Najib tetapi tidak tahulah mengapa, saya ubah fikiran," katanya apabila ditanya sama ada beliau masih kekal dengan pendirian bahawa Timbalan Perdana Menteri itu adalah calon terbaik untuk mengambil alih jawatan nombor satu negara.

Dr Mahathir berkata demikian pada sesi soal jawab selepas menyampaikan ucaptama pada Forum Umno Pasca Pilihan Raya ke-12, Satu Penilaian anjuran portal mykmu.net di sini, Selasa.

Sebelum itu, dalam ucapannya, Dr Mahathir berkata Kabinet dan majlis tertinggi (MT) Umno sudah tidak lagi relevan kerana keputusan penting melibatkan negara dan parti dibuat oleh pihak lain.

Bekas Perdana Menteri itu berkata Kabinet dan MT kini dianggotai hanya oleh orang yang hanya akan mengangguk dan mengiyakan keputusan, walaupun keputusan itu dipengaruhi oleh kaum keluarga Perdana Menteri.

Sambil mengulangi permintaannya agar Abdullah meletak jawatan kerana dikatakan bertanggungjawab terhadap pencapaian buruk Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya yang lalu, Dr Mahathir berkata peralihan kuasa itu perlu kerana pemimpin hari ini sudah tidak tahu memimpin.

Dr Mahathir berkata Umno perlu dipulihkan bagi mengembalikan keyakinan rakyat, terutama orang Melayu terhadap perjuangannya dan Abdullah, katanya, perlu faham mesej daripada rakyat yang mahukan beliau mengundur diri.

"Jika sampai hancur baru hendak sedar, masa itu sudah tidak berguna lagi," katanya sambil menambah Abdullah juga telah silap mengadakan pilihan raya pada masa yang tidak sesuai.

Selain itu, Dr Mahathir mendakwa, pencapaian buruk BN dan Umno juga berpunca daripada pemilihan calon yang tidak menepati kehendak pengundi.

"Senarai calon bukan seperti yang dikemukakan negeri, tetapi apabila di bawa ke Pejabat Perdana Menteri, ia disemak oleh pihak tertentu di bilik sebelah. Kesannya, ramai jaguh Umno disingkir, orang baru diberikan tempat. Inilah pembaharuan ala KJ (menantu Abdullah Khairy Jamaluddin). Ini antara sebab kita kalah lima negeri. more...

Wow !!!

Sexy lingerie now also for the dead

(...) Shop owner Tay Lay Nah said the ‘intimate clothing’ were in the market last year but had improved a lot in design and pattern.


Popular items: Tay showing some of the lingerie items made of cardboard which are selling like hot cakes in Penang.

“The paper undergarments we imported from China this year are of much better quality.

“They also come in more creative designs this year, such as the sweet flowery prints and sophisticated monogram designs to cater to different tastes,” she said.

Tay said the underwear sets, selling at RM4 each, received a good response from her clients. more on theStar...

Amanat terakhir 'Ibu' Yusni Jaafar!


Pada awal bulan lepas, arwah Yusni Jaafar ada titipkan pesanan pada penulis yang dia begitu gembira apabila kembali tinggal bersama familinya di Subang Jaya setelah beberapa waktu membawa diri.

Pesanan seperti, "Ibu gembira ayah ada, anak-anak ibu semua ada. Lama ibu tak tidur dengan ayah, Ema, Erna dan cucu-cucu ibu. Lepas ini ibu hendak pergi jauh. Tak payah cakap siapa-siapa. Kalau siapa cari ibu kata ibu happy sangat sekarang..."

Terngiang-ngiang lagi pesanan itu di cuping telinga. Siapa sangka petanda yang akan datang. Kata orang 'Gabak di hulu tanda akan hujan, cewang di langit tanda akan panas...'

Sepanjang perbualan, suara arwah begitu ceria dan terus berbual dalam bahasa Inggeris. Sesekali, arwah membaca petikan dari surah dalam Al Quran melahirkan betapa 'rindunya hendak pulang' dan persiapannya untuk menemui Pencipta. more....at Mstar

HIIMPUNAN RAKYAT DI STADIUM MELAWATIHimpunan Rakyat Stad Melawati 31 Mac 2/3
Himpunan Rakyat Stad Melawati 31 Mac 3/3

Bush booed at 2008 Nationals home opener

Kami tidak meneruskan kesilapan dan kezaliman - Tan Sri Khalid


Tan Sri Khalid jelaskan pendirian Selangor mengenai setinggan

KeADILan

Shah Alam, Mac 28 - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menjelaskan pendirian Selangor mengenai isu setinggan dan pekerja asing.

“Saya menghargai keprihatinan yang dipamerkan oleh beberapa badan bukan kerajaan mengenai rancangan saya untuk Selangor sejak beberapa hari yang lalu.

“Kerajaan Selangor yang baru mendapat dokongan rakyat kerana kami bertekad membuka lembaran baru dalam arus pembangunan Selangor, pendekatan yang akan menumpukan kepada kesejahteraan hidup rakyat, memudahkan perniagaan dan meningkatkan ekonomi untuk semua” kata beliau.

Tan Sri Khalid menjelaskan bahawa cadangan beliau untuk mengenakan levi RM 9 daripada majikan bagi setiap pekerja asing mereka adalah untuk berdepan dengan isu sebenar berkenaan pergantungan Selangor kepada pekerja asing dan kepingitan belia yang kini menganggur atau tidak mendapat kerja yang sepatutnya.

“Wang yang dipungut akan diagihkan untuk meningkatkan kemahiran belia supaya nilai mereka bertambah dan meningkatkan pembangunan Selangor dan Malaysia ke tahap yang lebih mantap.”

Tan Sri Khalid tegaskan bahawa Kerajaan Negeri Selangor komited untuk mengatasi masalah ini melalui proses yang sah dan menghormati hak asasi manusia dan akan mengkaji dengan lebih mendalam bagi melaksanakan dasar ini.

Beliau turut bercadang untuk terus mengurangkan bilangan setinggan di negeri ini untuk membebaskan mereka daripada kitaran kemiskinan dan menjamin hak asasi rakyat untuk mendapat tempat kediaman yang selesa tetapi turut mengiktiraf hak tuan tanah.

“Selangor merupakan negeri yang maju dan rakyatnya perlu mendapat rumah yang mampu dimiliki. Kami tidak akan menangani isu ini sama seperti yang dilakukan oleh kerajaan sebelum ini, yang melaksanakan polisi setinggan sifar untuk memberi tanah kepada pihak-pihak berkaitan dan tanpa menghormati kebajikan setinggan. Sebaliknya kami akan terus menekankan hak perumahan untuk semua.” kata beliau.

Selangor juga akan menentukan perumahan kos rendah mencapai spesifikasi minima yang lebih baik. Garis panduan baru akan diwujudkan untuk menentukan hak dan kebajikan setinggan dipertahankan setiap masa.

“Kami merancang memperkenalkan proses rundingan dengan semua pihak terbabit, termasuk badan-badan bukan kerajaan dan sektor korporat untuk memastikan semua pihak dapat memberi input dan mendapat maklumat yang sahih mengenai rancangan kami.

“Kami tidak berhasrat meneruskan amalan lama meneruskan kesilapan dan kezaliman dengan penguatkuasaan berat sebelah untuk syarikat-syarikat kroni untuk menyelesaikan isu pekerja asing dan setinggan, tetapi kami mengambil pendekatan baru mengikut proses yang sah yang mengambil pendekatan berimbang terhadap implikasi sosial dan komersial untuk pembangunan Selangor” jelaskan Tan Sri Khalid.

Dalam suatu kenyataan yang dikeluarkan oleh setiausahanya Ahmad Zaki Yamani, Angkatan Muda KeADILan Malaysia menyuarakan keyakinan mereka bahawa Menteri Besar Selangor akan mencari jalan terbaik yang adil dan manusiawi untuk memastikan para peneroka bandar dapat keluar daripada status ‘setinggan’ mereka.

“Setiap rakyat Selangor perlu diberi peluang yang adil untuk memiliki hartanah dan pada masa yang sama hak pemilik tanah dihormati dan diberi peluang untuk membangunkan hartanah mereka.

“Ini ‘keseimbangan’ yang perlu dicari seperti yang dinyatakan oleh Tan Sri Khalid. Kerajaan perlu memainkan peranan utama dengan bertanggungjawab dan penyayang. Pada masa yang sama, syarikat-syarikat perlu berperanan sebagai warga korporat yang prihatin” kata Ahmad Zaki.

Mukhriz hentam Pak Lah secara terbukaAgendoldaily
Satu forum menilai keputusan pilihanraya 8 Mac yang dianjurkan oleh sebuah laman web di Hotel Singahsana Petaling Jaya pagi Selasa berlangsung dalam suasana panas.Tiga penal forum itu ialah ahli parlimen Jerlun yang juga Exco Pemuda UMNO Datuk Mukhriz Mahathir,bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo dan ahli parlimen Batu Pahat dan Ketua Penerangan UMNO Johor Datuk Dr Fuad Zakarshi.Ucaputama disampaikan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kira-kira 3,000 orang hadir.Mukhriz yang sebelum ini ada tulis surat meminta Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, dalam ucapannya antara lain telah menghentam secara terbuka kepimpinan Perdana Menteri.Beliau mendakwa berbagai kelemahan kepimpinannya telah menyebabkan prestasi teruk Barisan Nasional dalam pilihanraya umum baru-baru ini.Anak bekas Perdana Menteri itu berkata beliau sedia memimpin untuk membawa perubahan dalam UMNO.Dr Fuad pula antara lain berkata Pemuda UMNO gagal untuk menawan hati gegerasi muda dan satu reformasi kepimpinan perlu dibuat dalam kepimpinannya.Dr Khir pula antara lain meminta semua pihak tidak emosi dan sebaliknya terus menjalankan usaha menarik balik sokongan rakyat.Semasa sesi soal jawab kalangan hadirin telah mengemukakan berbagai soalan 'panas' kepada para hadirin.

Sebelum itu, Amaran di keluarkan oleh Mat Tyson
Dalam mesyuarat BN Negeri Selangor, Pengerusi BN Selangor baru Senator Tan Sri Muhammad “Mike Tyson” Muhammad Taib memutuskan ahli UMNO dilarang sama sekali untuk menyertai Forum “UMNO Pasca PRU 12” anjuran portal politik MyKMU.net Selasa 1 April 2008 ini di Petaling Jaya. more...

Kita Lawan Fitnah Mereka - Peguam Anwar Ibrahim

KeADILan

KUALA LUMPUR: Selepas ditujah dengan pelbagai fitnah dan tohmahan, Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim sudah memperkemaskan persiapan dalam kes saman terhadap bekas aktivis Dr Chandra Muzaffar dan timbalan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin sebagai respon kepada serangan mereka dalam dua insiden berasingan menjelang PRU12 lalu.

Ketika ditemui Suara KeADILan 31 Mac lalu, Peguam Sankara Narayanan Nair berkata pihaknya sudah bersiap-sedia untuk membawa Dr Chandra dan Khairy ke mahkamah dan yakin keadilan akan berpihak kepada kliennya, Anwar Ibrahim.

Menjelaskan dua insiden berkenaan, Sankara berkata Khairy menggambarkan Anwar Ibrahim seorang manusia yang rendah moral, luar tabii dan tidak mempunyai nilai-nilai Islam kepada kelompok pendengar dalam satu ceramah Umno di Lembah Pantai 20 Februari lalu.

Sementara Chandra pula menuduh Anwar Ibrahim “menggalakkan dan mencetuskan perpecahan kaum di kalangan kaum di Malaysia,” dalam satu forum lalu seperti yang dilaporkan akhbar New Strait Times 4 Mac lalu.

Khairy dan Chandra masing-masing diberi masa 48 jam – dari 4 Mac hingga 6 Mac – untuk memberi jawapan. Sekiranya gagal pihak guaman Anwar diarahkan untuk “mengambil tindakan undang-undang” terhadap mereka.

Anwar Ibrahim juga memfailkan saman RM10 juta setiap satu, selain dari tuntuan memohon maaf secara terbuka, kerana tindakan mereka mencemar maruah beliau dengan tuduhan berniat jahat.

“Fitnah-fitnah ini harus dihentikan. Ia berniat jahat dan mempunyai motif politik untuk mencemar maruah klien saya. Kita akan lihat nanti bagaimana mereka mempertahankan fitnah mereka di mahkamah,” kata Sankara.

Temubual penuh bersama Sankara Narayanan Nair boleh dibaca dalam keluaran Suara Keadilan akan datang.

Ketua Pemuda Umno Bahagian diheret keluar dewan

ImageHarakahdaily
Aznizam Adham yang bangun berucap dan mendakwa menyampaikan pandangan kalangan pemuda elit terpaksa menerima hakikat bahawa beliau tersalah 'gelanggang' hingga menyatakan cadangan sedemikian.

Beliau pada mulanya melontarkan idea supaya Umno dipulihkan selepas mengalami kekalahan pada pilihan raya umum yang lalu dengan agenda pembaharuan.

Namun berikutan menamakan Anwar dalam cadanngannya itu, Aznizam yang memakai baju bewarna cokelat gelap diheret oleh beberapa orang pemuda dan penonton, sementara penonton yang lain turut bertempik marah dengan cadangan Aznizam.

Keadaan menjadi kalut kira-kira 5 minit sebelum ditenangkan oleh pengerusi forum dan beberapa orang pengawal bagi pihak penganjur.more...

CUCI MATALogo crest PDRM mesti dikaji semula?

The image “http://sg_koyan.idesa.net.my/images/logo_pdrm.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Mstar

SAYA ingin menarik perhatian tentang logo crest PDRM yang memaparkan perkataan Allah di kanan dan Muhammad di kiri yang terletak pada mahkota.

Crest pada topi polis ini dipakai oleh semua pegawai dari atas sampai bawah tanpa mengira bangsa atau kaum.

Kita patut berbangga dengannya tapi saya rasa ianya tidak bersesuaian kerana Allah dan Muhammad duduknya di dalam hati.

Jika semua polis memakainya dan prihatin tentang kesuciannya, tidak mengapa. Bagaimana pula jika ia dipakai hingga dibawa masuk ke bilik air dan tandas?

Adakah crest tersebut mampu menangkis godaan nafsu kepada melakukan perbuatan yang bersalahan dengan syarak? Fikir-fikirkan lah....

Parti Komunis Malaysia

ketuaperusuh

United Malay National Organization (UMNO) @ Parti Komunis Malaysia selama ini bertegas mengatakan bahawa mereka mengamalkan demokrasi dalam organisasi mereka. Malah mereka beriya-iya memastikan dalam semua penerbitan buku, makalah, majalah, akhbar dan sebagainya supaya menunjukkan bahawa mereka mengamalkan demokrasi.

Namun apa yang disebalik semua gambaran demokrasi ini adalah bayangan (hantu) yang sebenarnya bertapak dalam diri mereka iaitu mereka tidak langsung mengamalkan budaya demokrasi dalam organisasi mereka. Malah bila ada dikalangan mereka yang mengutarakan keperluan melaksanakan satu hak yang termaktub dalam perlembagaan mereka, pimpinan atasan akan menyekat dengan pelbagai dalih.

Kita boleh dengar pimpinan utama UMNO @ Parti Komunis Malaysia yang akan mengatakan bahawa semua bahagian UMNO @ Parti Komunis Malaysia bersetuju bahawa sistem quota dalam menentukan pencalonan dikekalkan. Namun kenapa semua ini kita dengar dari pimpinan atasan yang sepatutnya dicabar. Bukankah wajar kita mendengar sendiri dari semua bahagian dan akar umbi UMNO @ Parti Komunis Malaysia.

Inilah contoh yang ditonjolkan dalam UMNO @ Parti Komunis Malaysia yang sekaligus menafikan hak ahli untuk memberikan pandangan mereka. Ini kerana sekonyong-konyong pimpinan atasan UMNO bercakap bagi pihak semua bahagian (walaupun hampir 70% bahagian tidak bersetuju dengan cakap-cakap pimpinan atasan UMNO).

UMNO kini sebenarnya seperti Parti Komunis Malaysia. Dalam Parti Komunis, biasanya calon pimpinan atasan tidak boleh ditandingi. Malah pelbagai alasan dan taktik digunakan untuk memastikan bahawa pimpinan atasan tidak tergugat.more...

Bebaskan Mano untuk angkat sumpah

bm lima tahanan hindrafMalaysiakini
DAP Selangor menggesa supaya Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Alam Shah, M Manoharan dibebaskan dari tahanan ISA untuk menghadiri upacara mengangkat sumpah wakil rakyat Selangor.

Setiausahanya, Lau Weng San berkata, menurut notis rasmi dari urusetia Dewan Undangan Negeri (DUN), majlis angkat sumpah kesemua 56 Adun Selangor akan diadakan pada 8 April depan.

Dalam pilihanraya umum pada 8 Mac lalu, Manoharan yang bertanding atas tiket DAP menang dengan majoriti 7,184 undi.

bm lima tahanan hindrafBeliau mendapat 12,699 undi untuk menewaskan calon BN-Gerakan, Ching Su Chen yang memperolehi 5,515 undi.

Manohan dan empat lagi pemimpin Hindraf - P Uthayakumar, V Ganabatirau, R Kengadharan dan K Vasantha Kumar - ditahan pada 13 Disember lalu bawah ISA selepas terbabit menganjurkan perhimpunan 25 November lalu serta membuat kenyataan yang berunsur hasutan terhadap kerajaan. more...

SUARAM SUSUKAN MONYET DI HUTAN


Perang mulut Suaram-MB S'gor
malaysiakini.com
Kerajaan baru Selangor bawah menteri besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak menunjukkan ia benar-benar mendengar suara masyarakat, kata Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

Sikap seumpama itu dialami rakyat zaman pentadbiran BN yang menjadi punca utama penolakan rakyat dalam pilihanraya umum 8 Mac.

Pengarah eksekutifnya Yap Swee Seng berkata badan bukan kerajaan (NGO)itu kesal dengan kenyataan Abdul Khalid yang menganggap "kepentingan negara" dalam isu pekerja asing harus mengatasi hak-hak asasi mereka.

Kenyataan Suaram ini dalam isu bayaran levi RM10 merupakan reaksi kedua dalam perang mulutnya dengan kerajaan Selangor.

"Hak asasi tidak boleh dicerai-ceraikan, saling berkaitan dan sejagat," kata Yap.

"Kami sukacita mengingatkan beliau (Abdul Khalid) bahawa perlindungan hak asasi menjadi tanggungjawab paling utama setiap kerajaan, dan 'kepentingan negara' tidak boleh dijadikan alasan untuk lari daripada tanggungjawab mempertahankan hak-hak asasi berdasarkan prinsip-prinsip sejagat."

Yap menambah, gaya berbahasa menteri besar itu "sangat tidak patut dan mundur", tidak jauh bezanya dengan kenyataan kerajaan BN.

Suaram juga menggesa Selangor membatalkan hasratnya untuk mengenakan levi ke atas pekerja asing dan memanggil pertemuan dengan kumpulan NGO untuk membincangkan isu-isu itu dengan lebih menyeluruh.

No2umnO - Suaram ni kerajaan ke?

Geert Wilders: BOIKOT !!!

Imports from the Netherlands (RM million)

2007 - 3.280 Electrical & electronic products; machinery, appliances & parts; chemicals & chemical products; processed food; manufactures of metals

2005 - 3.372 Electrical & electronic products; chemicals & chemical products; machinery, appliances & parts; processed food; optical & scientific equipment

2003 - 3.350 Machinery and fabricated goods; chemicals; food stuff

Barangan yang perlu andai BOIKOT !!!
(sumber dari Persatuan Pengguna Islam Malaysia & reunionunic):

 • 1. Shell
 • 2. Barangan Eletrik/Mentol Philips
 • 3. Barangan Tenusu keluaran Dutch Lady
 • 4. Restoran Windmill
 • 5. Barangan keluaran syarikat yang mempunyai nama ‘N.V.’ dan ‘B.V.’
 • 6. Barangan penajaan Christian Albers
 • 7. Produk2 tenusu spt mentega dan keju - sila rujuk syarikat dengan no. 5
 • 8. coklat Forrero Roche
 • 9. insurans ING
 • 10. Teh Lipton
 • 11. perisa makanan Knor
 • 12. Produk mandian Dove.

Muslim hardliners in Indonesia rally over Dutch filmJAKARTA, March 31 (Reuters) - About 50 members of a hardline Indonesian Muslim group held a rowdy protest outside the Dutch embassy on Monday, calling for the death of a Dutch lawmaker behind a film accusing the Koran of inciting violence.

Geert Wilders, leader of the anti-immigration Freedom Party in the Netherlands, launched his short video on the Internet last week, drawing condemnation from Muslim nations.

Dozens of police, with two water cannon at the ready, did not intervene during the protest by white-clad members of the Islamic Defenders' Front, some of whom hurled eggs and plastic water bottles into the compound of the Dutch embassy in Jakarta.

"I call on Muslims around the world, if you run into the maker of the film, kill him," said one of the speakers at the rally, Awit Mashuri.

"Geert Wilders is a Christian terrorist," declared a placard held up by a protester. "Kill Geert Wilders," read another.

The Front is notorious for its past raids on nightspots the group accused of harbouring prostitutes and drug dealers.

In 2003, the group's leader, Mohammad Rizieq Shihab, was jailed for seven months for inciting violence.

Dutch director Theo van Gogh, who made a film accusing Islam of condoning violence against women, was murdered by a militant Islamist in 2004.

Wilders' film "Fitna" -- an Arabic term sometimes translated as "strife" -- intersperses images of the Sept. 11, 2001 attacks on the United States and Islamist bombings with quotations from the Koran, Islam's holy book.

The film urges Muslims to tear out "hate-filled" verses from the Koran and starts and ends with a cartoon of the Prophet Mohammad with a bomb under his turban, accompanied by the sound of ticking.

The cartoon, first published in Danish newspapers, ignited violent protests around the world and a boycott of Danish products in 2006. Many Muslims regard any depiction of the Prophet as offensive.

So far, the protests against the Dutch film have been small scale in Indonesia, the world's most populous Muslim nation and a former Dutch colony.

Geert Wilders memang BANGSAT !!!

Geert Wilders, the popular MP whose film on Islam has fuelled the debate on race in Holland, wants an end to mosque building and Muslim immigration. Ian Traynor met him in The Hague
'I don't hate Muslims. I hate Islam,' says Holland's rising political star
guardian.co.uk
A TV addict with bleached hair who adores Maggie Thatcher and prefers kebabs to hamburgers, Geert Wilders has got nothing against Muslims. He just hates Islam. Or so he says. 'Islam is not a religion, it's an ideology,' says Wilders, a lanky Roman Catholic right-winger, 'the ideology of a retarded culture.'

The Dutch politician, who sees himself as heir to a recent string of assassinated or hounded mavericks who have turned Holland upside down, has been doing a crash course in Koranic study. Likening the Islamic sacred text to Hitler's Mein Kampf, he wants the 'fascist Koran' outlawed in Holland, the constitution rewritten to make that possible, all immigration from Muslim countries halted, Muslim immigrants paid to leave and all Muslim 'criminals' stripped of Dutch citizenship and deported 'back where they came from'. But he has nothing against Muslims. 'I have a problem with Islamic tradition, culture, ideology. Not with Muslim people.' more...

UPDATE !!! PELAKON YUSNI JAAFAR MENINGGAL DUNIA

yusni jaafarPelakon Yusni Jaafar Meninggal Dunia

KUALA LUMPUR, 1 April (Bernama) -- Pelakon terkenal Yusni Jaafar meninggal dunia awal pagi ini di Hospital Selayang akibat kegagalan hati.

Yusni, 63, menghembuskan nafasnya pada kira-kira pukul 2.30 pagi.

Menurut anak keduanya Raja Ema kepada Radio24 Bernama di sini hari ini, ibunya dimasukkan ke hospital itu pada 31 Jan lepas.

Katanya jenazah ibunya dibawa balik ke rumah keluarga di 37, Jalan USJ 3/2, Taman Seafield Jaya, Subang Jaya dekat sini dan disembahyangkan di Masjid USJ 15 pagi ini sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam USJ 21.

Yusni, anak kelahiran Tumpat, Kelantan meninggalkan lima cahaya mata.

Antara pencapaian Allahyarham sepanjang bergelar anak seni ialah memenangi Pelakon Komedi Wanita Terbaik pada Pesta Filem Malaysia ke-8 pada 1989.

Lakonan terakhir Allahyaram ialah dalam filem Cuci pada tahun lepas.

Filem pertama lakonannya ialah filem Panglima Badol pada 1978 dan sepanjang hayatnya telah berlakon dalam kira-kira 20 filem tempatan.

Tengku Mahkota lawat mangsa kebakaran di Pulau Melaka

Tengku Mahkota meninjau tempat kejadian kebakaran

2.30pm | 31 Mac
(Kemaskini) KOTA BHARU: Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra hari ini berkenan berangkat mencemar duli melawat mangsa tragedi kebakaran di Kampung Pulau Melaka Sabtu lepas. (more…at Kelantankini)

Barisan Rakyat Tawan Stadium Melawati !!!

c

Tranungkite
Buat pertama kali dalam sejarah, 25ribu umat Islam menunaikan solat isyak dan solat sunat hajat di Stadium Melawati Shah Alam. Buat pertama kalinya juga, ceramah perdana sebegini dianjurkan dalam dewan yang serba besar, suara azan berkumandang, bacaan Quran didengarkan.

Adalah menjadi suatu detik kegembiraan di mana tiada lagi kawalan polis untuk menghalang ceramah, tiada lagi 'patrol' car yang meronda, tidaklah para hadirin ditimpa air hujan lagi kerana ceramah kali ini berlangsung di dewan yang selama ini digunakan untuk sukan badminton, bola keranjang dan lain lain lagi yakni stadium tertutup, Stadium Melawati.

Jumlah kedatangan juga seperti yang dijangka memenuhi stadium ini dan seramai itu jugalah umat yang tak dapat masuk ke dalam stadium kerana tiada ruang lagi. InsyaAllah, di masa akan datang, kita sekali lagi akan berhimpun tetapi bukan lagi di Stadium Melawati, tentunya stadium yang boleh menampung 110ribu pengunjung iaitu Stadium Shah Alam.

Program berikutnya dijangka pada 3 Mei 2008 di stadium yang sama iaitu Stadium Melawati dan antara penceramahnya pula ialah Md Sabu !

y

h

lagi gambar menarik ........
Tranungkite

KHIR TOYO KENA JAWAB

Dr Mohamad Khir Toyo
Hari ni wak hantar comment lagi. Berunsur pertanyaan dan kononnya nak dapat jawapan. Tengok lah, kalau Khir Toyo rajin jawab, dia jawab. Kalau tak rajin, tak per. Itu dah biasa. Berikut adalah komen yang wak hantar. Ikut tekak sendiri ......

-----------------

Assalamualaikum Dato Seri,

Kalau blog ni ada ketika Dato' menjadi MB dulu, kan mudah. Memandangkan nombor tel Dato' yang terdapat di 'Billboard' persimpangan jalan di bandar Selangor, kerap gagal di hubungi. Beberapa kali panggilan dibuat oleh rakyat seperti saya sendiri, untuk mengadu tapi tak pernah berjaya. Mungkin masa tu sibuk kot. Alamat Email yang turut tertera di "Billboard" pun macam tak aktif kerana tidak pernah berbalas.

Jangan pulak blog ni menjadi sebagai syarat hanya untuk menghentam Kerajaan Selangor. Memandangkan Dato masih lagi menjadi ADUN di kawasan Dato', maka Dato' masih mempunyai tanggung jawab kepada keadaan di sana dan sekitar kawasan yang dimenangi oleh BN.

Pelayar laman blog saya dari Sungai Besar mempunyai banyak kemusykilan tetapi untuk bertanya kepada YB Noriah Kasnon, sukar kerana beliau tidak mempunyai BLOG, jadi saya mencuba nasib untuk memberitahu kepada Dato Seri tentang keadaan di sana yang saya rasa Dato sendiri pun perlu tahu atau mungkin sudah tahu.

Saya rasa bukan saya sahaja yang ingin bertanya kepada Dato tentang isu isu POCKET LAND di Pekan Sungai Besar, malahan ramai lagi. Nampaknya banyak perubahan yang berlaku. Seperti ianya sebuah kemajuan tetapi saya rasa macam ada yang tak kena. Desas desus pun banyak yang berlegar, tapi tak tau lah sejauh mana kebenarannya kerana sukar untuk menyelidik masuk ke tempat tempat penting dan membongkar semua fail di jabatan jabatan kerajaan. Terutama di Pejabat Daerah Sabak Bernam yang terletak berhadapan stesyen minyak Shell dan Petronas.

Apa yang saya mahu bertanya, adalah tentang,

1. Pemindahan Pasar Basah di Pekan Sungai Besar ke lokasi baru sementara lokasi lama. Hotel telah dibina. Khabarnya bertaraf 3 bintang. Untuk apa hotel itu dibina di tengah pekan sedangkan produk perlancungan banyak sepatutnya berada di tepian laut seperti di Sungai Haji Dorani. Soalnya, adakah tanah itu masih tanah kerajaan atau dah tukar nama? Siapa pula penama tanah tersebut?

2. Terdapat beberapa lot pasar baru yang dimiliki oleh orang kaya disana. Benarkah dakwaan ini dan siapa orang berkenaan? Mungkinkah ianya akan disewa pula kepada peniaga lain atau beliau menggunakan sendiri?

3. Saya diberitahu, Nama Dato' Ramli Norani (Pemimpin Pekida Kampung) dah semakin tak baik nampaknya. Dah lama tak jadi wakil rakyat tapi masih lagi mempunyai kuasa sehingga membabitkan beberapa isu berkaitan tanah di Sungai Besar. Banyak 'Pocket Land' yang sudah bertukar pemilik. Apakah semua itu benar?

4. Diberitahu juga tentang pembabitan kakitangan Pejabat Tanah yang turut bersekongkol dengan beliau, Betul ke tok?

5. Selain dari itu, masih terdapat aktiviti penyeludupan di Sungai Besar melalui pelabuhan nelayan disana dan dikatakan kain baju dan barangan murah banyak dibawa masuk secara haram. Polis atau pihak berkuasa di sana tak bertindak ke Dato'?

6. Akhir sekali, Rumah Penghulu berhadapan dengan Masjid Sungai Besar yang kononnya ingin dijadikan sebagai 'Galeri' sehingga sekarang masih kosong dan tidak digunakan. Apa kah itu projek penting atau projek yang mempunyai tujuan lain? Apakah benar dan kenapa dibiarkan sehingga sekarang? Sudah lama bangunan tu Dato'.

Baru sekarang saya dapat mengutarakan semua ini, memandangkan betapa sukarnya untuk berurusan terus dengan Dato selama 8 tahun Dato menjadi MB. Terpaksa melalui sistem kroni Dato hanya untuk bertemu. Kalau tak kenal dengan Ketua Pemuda atau YB BN, maka tak dapat lah jumpa. Nak pamirkan muka kat pintu LIF menanti Dato masuk pejabat, bukan cara kitorang.

Mohon Dato' boleh perjelaskan semua ini. Orang kampung ramai dah tahu, dan kalau Dato' nak biarkan semua ini tanpa penjelasan, itu terserah kepada Dato'. Semua isu ini adalah masa depan Dato' dan gunakan lah blog ini untuk pulihkan nama baik BN dan UMNO.

Wasalam.
Radenjowo
radenjowo@yahoo.com
http://no2umno.blogspot.com/

GAJI KETUA KAMPUNG RAKYAT YANG BAYAR

Pembayar cukai di Selangor membayar gaji saya sebagai menteri besar, katanya kepada pemberita selepas menutup bengkel pengurusan sukan bagi Kontinjen Sukan Malaysia (SUKMA) Selangor 2008 di sini.

Abdul Khalid diminta mengulas sokongan kepada Barisan Nasional (BN) semalam oleh 362 ketua kampung yang dilantik oleh Umno.

"Saya tidak fikir ketua kampung tersebut diambil kerja oleh Umno kerana jika begitu, gaji mereka seharusnya dibayar oleh Umno.

Jika gaji mereka dibayar oleh kerajaan persekutuan, ia bukan duit Umno tetapi pada dasarnya wang pembayar cukai," katanya. more...

Berapa aset Khir Toyo?

n32.blogspot.com
Dalam ucapan saya dimajlis berkenaan saya telah mengulas kenyataan bekas MB dan bekas Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Dr Khir Toyo dalam Malaysiakini baru-baru ini. Beliau mendesak agar MB dan EXCO kerajaan Selangor yang baru ini agar segera mengisytiharkan asset masing-masing untuk pegetahuan umum. Ini berikutan kenyataan MB baru-baru ini bahawa keputusan tentang pengisytiharan itu belum diambil lagi atas sebab-sebab tertentu.

Kata Khir yang paling perlu mengisytiharkannya adalah Tan Sri MB sendiri dan Dato Dr Hasan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor.

Khir memang berhak mendesak dan berbuat demikian, maklumlah beliau pun kini duduk dibangku pembangkang. Cuma bagi saya yang lebih utama kini adalah untuk “outgoing” MB atau MB yang melepaskan jawatan untuk isytiharkan hartanya, kerana beliau telah pegang kuasa sekian lama dan kini meninggalkan kuasa. Harta beliaulah yang perlu diisytiharkan kepada rakyat supaya rakyat dapat memastikan yang tiada yang lebih yang dibawa keluar! more...

ALFATIHAH ... YUSNI JAAFAR MENINGGAL DUNIA

yusni jaafarSeniwati Yusni Jaafar telah meninggal dunia pada jam 2.30 pagi tadi. Allahyarhamah sebelum ini telah dimasukkan ke hospital akibat penyakit hati dan turut menyebabkan kerosakan buah pinggang beliau. Berita lanjut dan lengkap sedang dinantikan. .....

Kami mengucapkan takziah kepada keluarga Yusni Jaafar.

Sama sama lah kita sedekahkah Al fatihah, semoga Rohnya dicucuri rahmat. Memang ..... beliau adalah diantara mereka yang mampu ceriakan hati ramai orang tetapi tidak semua orang boleh ceriakan dirinya. Maka .... ini lah masanya untuk kita membalas jasa beliau dengan bacaan doa dan ayat suci. Wassalam.

Berita sebelum ini,

SELANGOR, 12 FEB 2008 : Pelakon dan pelawak veteran, Yusni Jaafar, 62, atau lebih dikenali dengan panggilan Ibu kini berada dalam keadaan kritikal akibat kerosakaan pada hati yang dikesan sejak 3 bulan lalu. more...

Kisah Sufiah resahkan ibu

LONDON (B/Hairan): Pendedahan mengenai kisah pelajar pintar matematik, Sufiah Yusof, 23, yang dilaporkan menjadi pelacur untuk menyara kehidupannya, mengejutkan ibunya, Halimaton Yusof.

Halimaton, seorang rakyat Malaysia, dikatakan berada dalam keadaan tertekan dan enggan melayan panggilan wartawan yang tidak berhenti-henti cuba mendapatkan ulasannya.

Presiden Kesatuan Melayu United Kingdom, Hamidi Abdul Rahman, yang rapat dengan Halimaton berkata, laporan akhbar tabloid � News of The World � di sini kelmarin, juga mengejutkan kalangan masyarakat Malaysia di seluruh United Kingdom.

Hamidi yang dihubungi di sini, semalam berkata, pihaknya akan cuba mencari Sufiah dan membawanya pulang ke pangkuan ibu dan keluarganya.

Sufiah yang menjadi bahan berita sebagai kanak-kanak pintar apabila diterima memasuki Universiti Oxford ketika berusia 13 tahun, kini dilaporkan terpaksa melacurkan diri di Salford, Manchester, untuk menyara kehidupannya.

Akhbar itu melaporkan Sufiah mengiklankan 'perkhidmatannya' melalui internet dengan tawaran 130 pound (RM830) untuk setiap sesi.

Dengan memakai nama samaran Shilpa Lee, Sufiah antara lain menggambarkan dirinya sebagai pelajar bijak dan seksi yang menyediakan perkhidmatan setiap hari dari jam 11 pagi hingga 8 malam.

Hamidi berkata, secara peribadi beliau yakin Sufiah tidak begitu terdesak sehingga sanggup melacurkan dirinya, sebaliknya mungkin ada faktor lain yang mempengaruhinya berbuat demikian.

"Selepas perceraian Sufiah dengan suaminya, Jonathan Marshall, tiga tahun lalu, dia membawa diri dan mengasingkan diri daripada keluarganya sehingga ibu bapanya tidak tahu di mana dia berada.

"Keluarga Sufiah juga memberitahu ada menerima e-mel daripadanya meminta mereka supaya tidak menghubungi atau mencarinya," kata Hamidi.

Ibu Sufiah berasal dari Muar, Johor, manakala bapanya, Farooq Yusof dari Pakistan dan kini dipenjara selepas didapati bersalah mencabul kehormatan dua gadis.

Pengajian Sufiah di Universiti Oxford mendapat tajaan kerajaan Malaysia walaupun beliau bukan warga negara.

Hamidi berkata, Kesatuan Melayu United Kingdom yang sebelum ini turut membantu keluarga Halimaton menjejaki Sufiah ketika gadis itu menghilangkan diri selama dua minggu di tahun akhirnya di Universiti Oxford, berharap dapat mencarinya berdasarkan maklumat daripada akhbar terbabit dan sistem daftar pengundi.

"Walaupun usaha ini bukan mudah sebab ia memerlukan masa dan kos, kami akan cuba mendapat bantuan daripada mereka yang bersimpati serta mahu melihat Sufiah kembali ke pangkal jalan," katanya.

Inflasi serang China

KENAIKAN harga makanan yang mendadak di China menyebabkan kerajaan pimpinan komunis itu berusaha untuk mengawal kadar inflasi tanpa mengulangi kesilapan lalu.

Analisis menyatakan keseluruhan inflasi di China meningkat kepada 6.9 peratus pada November tahun lepas, iaitu kadar tertinggi sejak 10 tahun lalu.

Kadar inflasi yang semakin menjadi-jadi itu berlaku disebabkan oleh kenaikan harga makanan terutama daging utama, khinzir yang melonjak kepada 60 peratus.

Beberapa minggu kebelakangan ini, harga barangan berhadapan tekanan kenaikan kerana cuaca buruk yang melumpuhkan sistem pengangkutan negara ketika permintaan terhadap barangan amat tinggi apatah lagi selepas perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini. more...

Hakim Syarie hadapi tuduhan tambahan

Basuri @ Hassan Basri Markum @ Shafie, 54, yang bertugas sebagai Hakim Syarie dalam pertuduhan tambahan pertama didakwa menerima suapan wang berjumlah RM20,000 daripada Yoong Hor Kit melalui Sharif Abdul Ghani sebagai dorongan untuk meringankan hukuman dan wang ikat jamin berhubung kes jenayah.

Dalam pertuduhan tambahan kedua pula, Basir didakwa menerima wang suapan berjumlah RM10,000 daripada orang sama bagi tujuan meringankan hukuman kes jenayah dan mendapat semula wang ikat jamin.

Pada 30 November lalu, tertuduh telah dihadapkan ke mahkamah yang sama atas lima tuduhan meminta dan menerima rasuah melibatkan wang tunai RM5,200 dalam tiga kes berasingan antara Ogos dan September lalu.

Hakim Tan Hooi Leng menetapkan perbicaraan kes tersebut pada 16 dan 17 Jun. - Kosmo

Hollywood Stars HAd to Say About ARAB

see the rest of comments : Blalang
appreciation to: isuhangat

A Blogger’s Letter to Mr. Khairy Jamaluddin

alexzanderjohnson.

Subject: THE LION THAT ROARED HAS LOST HIS VOICE (AND NERVE)

To: Khairy Jamaluddin khairy@rembau.net

Hello KJ,

How come you are so quiet, now that GE12 is over and BN– notably UMNO Semenanjung–got a thrashing? Cat got your tongue? Or perhaps you are mulling over the disastrous consequences of your half-baked strategy and your utterly stupid macho tactics.

Your comical bravado, your fiery but empty rhetoric and your theatrical keris-brandishing antics have backfired spectacularly And your kuncu, that arse-hole Patrick Lim (what a f@@#ing showoff), has proved to be a massive liability in more ways than one.

The election results, which I’m sure you and your father-in-law never expected, drove home the point to many of us your utter failure as a campaign strategist.

You are just a snot-nosed novice trying to do a job best left to the professionals. You are, to use a military analogy, an uncouth and gung ho subaltern trying to do the work of a battle hardened three-star corps commander.

And what happened? UMNO got a severe mauling, not to mention Gerakan (wiped out), MIC (almost wiped out) and MCA (crippled for life). Thanks to a Mr Know-All like you.

It’s only a matter of time before your once-respected but now reviled father-in-law gets booted out, thereby putting an end to your much vaunted ambition to be Malaysia ’s youngest PM. What a joke!!! Cakap besar tak berguna bro. You’ve still got a lot to learn kiddo.

The speeches you gave at the political rallies have exposed you as a punch dr unk and power-crazy political novice. Your big mouth, your execrable arrogance, your heavy- handedness, your over confidence, your presumption that the voters are all gullible idiotsand your failure (or refusal) to read the tell tale signs, have landed you and your cronies (not to mention your lembab FIL) in one hell of a mess. The articulate debaters in the parliamentary opposition are going to eat you and your kind for breakfast when Parliament convenes. I can’t wait for the war of words to commence. And the bloggers too are waiting to see how an egotistical braggart like you perform.

I look forward to receiving your reply (if you have the balls to do so), which I will circulate among all the bloggers.

Cheers mate.

P.S. You should read Tsun-Tzu’s The Art of War if you haven’t done so already. The principles he enunciated apply as much to political warfare as they do to ground –as opposed to naval and air–warfare.

Written By,

A Blogger!

Hindraf leader's wife denies seeing Samy Vellu

(STAR) KLANG: ISA detainee and Kota Alam Shah assemblyman M. Manoharan's wife S. Pushpaneela has denied seeking MIC president Datuk Seri S. Samy Vellu's help for the release of her husband.

"I didn't go and see Samy Vellu," Pushpaneela said.

She was commenting on Samy Vellu's statement on Sunday that she had gone to see him to seek his help.

She added that she did not understand why Samy Vellu wanted to appeal to Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi for the release of the five Hindraf members detained under the ISA (Internal Security Act) at this juncture.

"Why now, when he could have done it earlier?" said Pushpaneela.

She added that the onus had been on Samy Vellu to advise the Prime Minister not to detain the Hindraf 5 under the ISA.

However she did not dismiss the possibility that their relatives had gone to see Samy Vellu to seek his help.

"We have many relatives who are MIC members and strong supporters of the party," said Pushpaneela.

Manoharan's father M.S. Malayalam is the Kanchong Laut MIC branch chairman while Pushpaneela's sister S. Thangeswari is the Perak MIC Wanita chief.

Pushpaneela also added that if she needed any help she would turn to DAP chairman Karpal Singh.

"Mr Karpal is my pillar of strength, and if I needed anyone's support or help, he would be the one would I turn to."

Meanwhile R. Kenghadaran's wife Dr M. Kalaivani said that she and her husband's family did approach Samy Vellu during the early days of the Hindraf 5's detention.

"It must have been two or three weeks after their detention, and we went to see Samy Vellu in his capacity as the leader of the Indian community," she said.

She said they had gone to see Samy Vellu in the hope of securing Kenghadaran's release.

Jangan bebas tahanan Hindraf - Ali Rustam

http://static.flickr.com/70/215061493_fec0b17fb7_o.jpgOleh RIZANIZAM ABDUL HAMID

MELAKA 31 Mac – UMNO membantah tindakan MIC meminta kerajaan membebaskan lima anggota pertubuhan haram Hindu Rights Action Force (Hindraf) yang kini ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Naib Presiden parti, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, permintaan Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu membebaskan lima tahanan tersebut tidak wajar.

Beliau menegaskan, kelima-lima tahanan itu telah melakukan tindakan yang sangat bahaya sehingga mengancam keselamatan orang ramai dan negara.

“Kalau mereka tidak ditahan di bawah ISA, keadaan negara mungkin menjadi lebih teruk,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Negeri Melaka di Taman Botanikal Melaka, Ayer Keroh di sini hari ini.

Beliau mengulas permintaan Samy Vellu supaya kelima-lima anggota Hindraf itu dibebaskan dengan alasan pilihan raya umum telah pun berlalu dan tidak ada apa-apa peristiwa serius selepas ini.

Mohd. Ali berkata, beliau yakin jika tidak ada ISA, akan berlaku lagi perarakan lain yang boleh bertukar menjadi ganas tanpa membawa apa-apa kebaikan kepada rakyat.

“Takkan kita hendak lepaskan begitu sahaja orang yang buat keganasan dan mengganggu-gugat keselamatan negara?

“Saya fikir Samy tidak sepatutnya mengutarakan permintaan itu sebaliknya beliau menyokong tindakan menahan tahanan itu,” katanya.

Keluarga Sufiah di Malaysia terkejut

MUAR 31 Mac (Utusan Meloya)– Keluarga Sufiah Yusof di Malaysia terkejut dan sedih membaca berita mengenai tragedi hidup gadis pintar matematik itu yang kini dilaporkan terpaksa menjadi pekerja seks di London.

Bagi mereka, berita yang disiarkan itu bukan sahaja menggemparkan ahli keluarga Sufiah, malah mengejutkan seluruh rakyat yang sebelum ini mengagumi kepintaran gadis itu yang layak memasuki University Oxford pada usia 13 tahun.

Seorang ahli keluarga rapatnya yang ditemui di sini hari ini berkata, semua ahli keluarga tidak mengetahui kesengsaraan yang ditanggung oleh Sufiah sehinggalah berita mengenainya tersiar dalam akhbar hari ini.

“Sememangnya kami terkejut dengan berita ini, malah kami tidak tahu perkembangan Sufiah sejak beliau berkahwin.

“Ibunya, Halimahton pula kali terakhir pulang ke Malaysia ialah pada 2005,” katanya yang enggan dikenali.

Dia tidak mahu gambar dan identitinya didedahkan bagi menghormati ahli keluarga Sufiah yang lain.

Penderitaan gadis pintar itu dibongkar oleh wartawan News of The World yang menyamar sebagai pelanggan di flat murah yang didiaminya di belakang lorong di Salford, Manchester.

Sufiah dikatakan terbabit dalam kegiatan tidak bermoral itu, untuk menyara hidupnya sejak beberapa tahun lalu.

Menurut akhbar itu, Sufiah dilaporkan mengiklankan ‘khidmatnya’ melalui Internet dengan tawaran 130 pound (RM830) untuk setiap sesi.

Kisah malang gadis itu hari ini dimuatkan dalam kebanyakan akhbar tempatan.

Menurut ahli keluarga Sufiah itu lagi, ibu gadis itu, Halimahton yang merupakan anak keempat daripada lapan beradik, masih menetap di London bersama empat orang anaknya yang lain.

Sufiah, menurutnya, ialah anak ketiga daripada perkongsian hidup Halimahton dan Yusof Farooq.

Bapanya kini dipenjara atas kesalahan melakukan serangan seksual ke atas dua gadis berusia 15 tahun yang mengikuti tuisyen matematik di rumahnya.

Datuk dan nenek Sufiah telah meninggal dunia masing-masing pada 1989 dan 2006.

“Kami sekeluarga masih terkejut dengan berita ini dan berharap dapat berkumpul sesama semua ahli untuk berbincang mengenai masalah ini seberapa segera.

“Jika Sufiah berada di negara ini sudah tentu masalah ini akan dapat diatasi tetapi masalahnya dia kini jauh di sana,” katanya.

Sementara itu, Pon @ Fatimah Ali, 74, ketika ditemui di rumahnya di Batu 2, Jalan Bakri di sini turut sedih dan terkejut membaca berita mengenai anak saudaranya itu.

Dia dan suami, Samat Salam, 72, yang juga sepupu Halimahton berdoa semoga Sufiah kembali ke pangkal jalan dan berharap dia dapat pulang ke pangkuan ibunya.

“Walaupun hanya pernah berjumpa beberapa kali dengan Sufiah ketika dia masih kecil, saya begitu sedih kerana kanak-kanak itu cerdik dan pintar, tidak sangka semuanya jadi begini,” katanya.

Menurut Pon, dia mengetahui kisah Sufiah itu selepas melihat siaran berita di televisyen tengah hari ini.

ROSMAH TERSILAP MAJLIS


DUBAI, 31 Mac – Festival Fesyen Islam (IFF) membuka tirainya di sini semalam dengan menampilkan keunikan hasil ciptaan pereka fesyen dari beberapa negara Islam, yang turut diserikan oleh kehadiran Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah.

Berlangsung di Jumeirah Beach Hotel di sini, pertunjukan fesyen, merangkap jamuan malam gala itu, menjadi titik penting dalam usaha penganjur IFF untuk menjadikan Kuala Lumpur, Jakarta dan Dubai sebagai ibu kota fesyen pakaian Islam.

Acara penuh berwarna-warni itu bermula sejurus selepas keberangkatan tiba Tuanku Nur Zahirah, yang kelihatan anggun dengan berpakaian baju biru berlabuci, dengan diiringi penaung IFF, Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. More...

No2umnO - Pujian kepada Raja Permaisuri Agong yang jelita dan sungguh mempersonakan bertudung dan hadir untuk meraikan Festival tersebut. Tapi nampaknya ada beberapa kerat wanita termasuk Rosmah (isteri Najib) yang mungkin tersilap majlis. Tak malu ke dia?

Khairy can take heart from Anwar, Ku Li, Mahathir...

KUALA LUMPUR, March 31 – The epitaphs are being written for Khairy Jamaludin. And the consensus is that the Umno Youth deputy chief’s political shelf-life will end after he has completed his term as a Member of Parliament for Rembau.

After that, he will be a bit player, a subject when reporters do “what-ever-happened’’-genre articles, a reference point when dinner table conversations turn to young politicians who never lived up to their potential. And a piece of radioactive material in the Umno political scene. This downward spiral to anonymity will be confirmed when he does not contest the Umno Youth president’s position in December.

But will it spell the end of Khairy? more...

Wilayah Pembangunan Iskandar = Wilayah Pembangunan Singapura?

singapore-dev.jpg

wilayahpembangunaniskandar.wordpress
Sila klik di gambar di atas jika anda mahu tengok bumi dari satelit. nak tengok rumah sendiri pun boleh. klik pada rajah (-) atau (+) untuk kecil dan besarkan peta. boleh pilih nak tengok peta sahaja atau muka bumi atau dua-dua sekali.

Jika di zoom peta ni akan dapat lihat dengan jelas bahawa Singapura sudah tak boleh nak berkembang lagi. samada dia tambak laut lagi atau ambik tanah kat malaysia. pemimpin singapura ni cerdik2 terutama lee kuan yew. dulu pun pernah ada ura2 yang singapore akan masuk malaysia. mungkin melalui WPI ni la kut salah satu jalannya. senang aje, dengan beli pemimpin malaysia boleh dapat tanah di johor. bijak-bijak…..

Idris Langgar Wasiat Tok Sheikh Duyong ?

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/duyong.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
(Foto: Pejabat Pekeduy)
buletinonline
Dimaklumkan kepada Buletin Online bahawa terdapat suatu wasiat dari Tuanku Sultan Terengganu yang telah menganugerahkan tanah Pulau Duyong kepada Tok Sheikh Duyong untuk dijadikan tempat pendidikan dan ibadat Islam.

Dalam wasiat tersebut antaranya, ‘mengharamkan maksiat dan mengharamkan walaupun setitik arak’ tumpah diatas tanah Pulau Duyong.

Mungkin ia adalah satu cerita biasa sahaja. Buletin Online mendedahkan berita realiti bahawa pembangunan ‘Projek Besar’ Pulau Duyong dan Penganjuran Monsoon Cup tidak mendapat restu dari penduduk Pulau Duyong.

Dalam lain perkataan, pembangunan yang hebat bertaraf dunia, tidak mendapat keizinan oleh anak cucu Tok Sheikh Duyong dan semua orang tahu, dengan adanya acara Monsoon Cup yang melibatkan peserta antarabangsa, sudah tentu tidak dapat dielakkan maksiat dan arak tumpah dengan banyaknya ke bumi Pulau Duyong! more...

Posting terkini

Blog Archive