KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 21, 2008

PEJABAT TANAH GOMBAK SELEWENG?

Nama dalam geran hilang
Oleh Efindi Badarudin (Metro)


GOMBAK: Kecuaian dan kelemahan Pejabat Tanah Gombak didakwa mengakibatkan nama seorang doktor yang juga pemilik tanah pusaka di Kampung Changkat di sini, dikeluarkan pihak tidak bertanggungjawab daripada geran tanah itu tanpa pengetahuannya.

Doktor yang memiliki tanah pusaka itu sejak 12 tahun lalu turut terkejut apabila nama tiga individu lain yang tidak dikenali atau berkaitan dengan tanah pusaka terbabit dimasukkan dalam geran sebagai pemilik.

Mangsa Dr Zakaria Mohd Ali, 53, berkata ketika membuat pemeriksaan dia mendapati namanya bersama satu penama lain yang masing-masing memiliki 1/6 bahagian dalam geran yang dikongsi bersama dua penama lain, hilang dan diganti dengan tiga penama baru itu.

Menurutnya, beliau menyedari kehilangan namanya apabila dimaklumkan seorang saudaranya mengenai perkara itu, pertengahan 2006 lalu.

Beliau berkata, sebaik menyedari perkara itu, beliau membayar RM50 untuk mendapatkan sijil carian rasmi di pejabat tanah berkenaan pada 6 September 2006 dan mendapati namanya tiada dalam senarai pemilik tanah hak milik GM 619, lot 1845, Mukim Setapak.

“Saya kesal kerana nama saya hilang dalam senarai pemilik tanah itu sedangkan tidak pernah melakukan sebarang urusan jual beli tanah pemberian arwah ibu dan percaya terdapat kegiatan sindiket penipuan sehingga menyebabkan nama saya terkeluar dari senarai pemilik tanah terbabit.

“Berikutan itu, nama saya dan seorang lagi pemilik yang dipercayai sudah meninggal dunia di Indonesia pada 1960-an diganti dengan tiga penama lain dalam geran terbabit.

“Aduan mengenai perkara itu kemudian dibuat kepada Pejabat Tanah Gombak menyebabkan beberapa pegawai pejabat tanah serta ketua kampung melawat dan berjanji akan menyiasat masalah terbabit tidak lama kemudian,” katanya ketika ditemui di Kampung Changkat di sini, semalam.

Dr Zakaria berkata, bagaimanapun, selepas lebih setahun berlalu, tiada sebarang jawapan diterima daripada Pejabat Tanah Gombak mengenai masalah kehilangan namanya dalam geran terbabit.

Beliau berkata, dengan bantuan adiknya, beliau sekali lagi melakukan carian rasmi di pejabat berkenaan pada 10 Disember lalu dan mendapati namanya sudah dimasukkan semula.

Bagaimanapun, katanya, beliau yang tidak berpuas hati dengan pecahan syer tanah dalam carian rasmi berkenaan menjadi 14/12 kemudian membayar RM50 di pejabat berkenaan untuk mendapatkan salinan geran tanah itu.

“Selepas menunggu tiga hari untuk memperoleh salinan geran itu, saya kecewa apabila mendapati nama saya belum dimasukkan semula sebagai pemilik tanah dalam geran terbabit.


“Berikutan itu, kakitangan pejabat berkenaan berjanji kepada adik saya untuk menghubunginya dan memaklumkan tindakan mereka. Bagaimanapun, sehingga ke hari ini mereka gagal untuk menghubungi adik saya atau saya,” katanya.

Sehubungan itu beliau beliau membuat laporan di Balai Polis Gombak di sini, pada 26 Disember lalu.

Beliau juga merancang membuat laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) bagi menyiasat kemungkinan berlaku penyelewengan.

POLIS HEBATNYA HANYA PADA RASUAH

Dua pegawai polis, seorang pegawai kastam antara lima didakwa rasuah
Mstar

Koperal Fadzil Bon, 43, dan Lans Koperal Shahuri Mohmad Zin, 34, yang bertugas di Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Selangor mengaku tidak bersalah meminta suapan RM2,000 daripada pemilik kedai telefon, Thor Lay Chin sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan terhadap Thor yang dikatakan memiliki telefon bimbit curi.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di A & K Telecommunication, No: 25, Tingkat Bawah, Taman Kem, Pelabuhan Klang di sini, kira-kira pukul 7 malam, 16 Sept 2005.

Sementara Cif Inspektor Abdul Aziz Harun, 43, yang juga bertugas di Bahagian Siasatan Jenayah IPD Kuala Selangor minta dibicarakan atas tuduhan memperoleh suapan RM1,000 daripada Thor di tempat letak kereta perkarangan Mahkamah Majistret Kuala Selangor, Kuala Selangor dekat sini, kira-kira pukul 3.30 petang, 19 Sept 2005.

Bagi kes keempat, Cif Inspektor Ahmad Rambli, 37, mengaku tidak bersalah meminta suapan RM5,000 daripada K.Thiagu sebagai dorongan untuk mengurangkan berat dadah jenis heroin dan mengurangkan tempoh tahanan adik Thiagu, K. Vimraj yang disiasat bagi kes dadah.

Ahmad didakwa melakukan kesalahan itu di Jabatan Siasatan Narkotik, IPD Klang kirakira pukul 7 malam, 5 Feb 2007.

Dia juga minta dibicarakan atas tuduhan bersetuju menerima suapan RM3,000 daripada Thiagu di Restoran AlBidayah, 34, Jalan Sri Sarawak 19, Taman Sri Andalas di sini, kira-kira pukul 11.30 malam , 20 Feb tahun lepas.

Hakim Zunaidah membenarkan Fadzil dan Sahuri, masing-masing diikat jamin RM2,500, Abdul Aziz diikat jamin RM3,000 dan Ahmad diikat jamin RM6,000 dan menetapkan ketiga-tiga kes disebut semula pada 4 Mac.

Kelima-lima mereka yang kini digantung tugas didakwa mengikut Seksyen 16, Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan bagi kesemua kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Badan Pencegah Rasuah Wong Poi Yoke.

Exco Terengganu Beli Rumah RM 1.6 juta.

Pemimpin UMNO Terengganu Bolot Kekayaan – Exco Beli Rumah RM 1.6 juta.
Ditulis oleh SM Noor.
penpasksgb

Kemaman – Pemimpin UMNO Terengganu menggunakan kekuasaan pemerintahan yang mereka miliki untuk mengumpulkan harta peribadi masing-masing.

Mereka tidak amanah kepada rakyat untuk melaksanakan mandat bagi meningkatkan kehidupan rakyat. Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu, Dato’ Hj Mustaffa Ali menyatakan demikian didalam ucapan beliau sempena Ceramah Jelajah Presiden PAS ke negeri Terengganu, di Mak Chili, dekat sini, semalam.

Walaupun banyak pembangunan sebagaimana yang dihebohkan oleh pemimpin UMNO Terenggan, namun duit banyak yang mengalir dari kerajaan pusat tidak sampai kepada rakyat.

“Justeru itu, kita melihat bahawa Terengganu kembali menjadi negeri kedua miskin di Malaysia” ujar Dato’ Mustaffa Ali.

“Pada masa pemerintahan PAS antara 1999 – 2004, PAS telah berjaya meningkat taraf hidup penduduk negeri Terengganu. Daripada negeri kedua miskin dalam tahun 2002, meningkat dua tangga kepada negeri yang keempat miskin di Malaysia.” tambah Dato’ Mustaffa Ali. More...

UMNO KIAN TERDESAK

cikgunurionline.

SEMUANYA BOLEH
Peliknya di Malaysia, rakyat perlu menunggu-nunggu bila PM akan mendapat ilham untuk mengumumkan pembubaran parlimen, tidak seperti negara lain dimana ianya telah ditetapkan tarikhnya dalam perlembagaan negara. Semuanya boleh di Malaysia.

Akses media? usah mimpikan tentang akses media untuk pembangkang. Semuanya hanya milik BN. Hanya ucapan pemimpin kerajaan sahaja dibolehkan. Pemimpin pembangkang dilarang sama sekali menyatakan pendapat atau memberikan penerangan tentang dasar perjuangan mereka kepada rakyat

Apa yang pembangkang ada? hanya tenaga dan wang parti saja. Perlawanan ini mungkin dilihat tidak adil dan diadakan di atas padang yang tidak samarata. Bayangkan bagaimana penakutnya UMNO dan komponen di mana mereka menggunakan semua instrument kerajaan sebagai tenaga dan kekuatan untuk menghadapi pembangkang yang hanya keseorangan. Memang sah mereka pengecut… Sebab itulah bagi saya kemenangan yang diperolehi oleh BN walaupun besar adalah kemenangan yang tidak sah.

Semua itu tidak akan melemahkan semangat kita untuk terus berlawan dengan BN. Bagi kita, kita tetap menang khasnya menang dalam mempertahankan aqidah perjuangan. Harapan kita adalah balasan Allah dan keredhaanNya di hari pembalasan nanti. Teruskan perjuangan. More...

PECAH PERUT, PECAH MULUT.


Desas desus mengatakan bahawa tarikh pilihanraya akan diberitahu oleh Dollah Badawi di dalam mesyuarat antara beliau dan 14 parti komponen Barisan Nasional yang diadakan pada hari ini. Mensyuarat itu dikatakan bermula jam 11.50 pagi tadi dan dihadiri oleh kesemua parti komponen.

Kita tunggukan rahsia mesyuarat tersebut. Sejauh mana konsep 'pecah diperut' boleh diguna pakai oleh para komponen Barisan Nasional.

Kenapa saya tidak dipanggil? - Anwar

media-card-blackberry-pictures-img00071.jpg

Suruhanjaya Tidak Berani Panggil Anwar Sebagai Saksi?


Kuala Lumpur, 21 Jan - Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim mempersoalkan mengapa Suruhanjaya DiRaja enggan memanggilnya sebagai saksi sampai sekarang walaupun namanya adalah nama kelima dalam senarai saksi.

Dalam sebuah sidang akhbar yang diadakan di Kompleks Makhamah Jalan Duta, Anwar mengulangi kesedian beliau untuk memberi kerjasama penuh kepada Suruhanjaya DiRaja.

“Mengapa Suruhanjaya kini menghendaki saya memberi alasan untuk memberi keterangan? Nama saya berada dalam senarai saksi dan peguam saya telah memohon beberapa kali supaya saya dibenarkan memberi maklumat penting yang boleh membantu siasatan.” kata Anwar.

Dalam pada itu Lingam terus memutarbelitkan kenyataan dan perbicaraan dengan kenyataan nya yang cukup tidak masuk akal. (Rujuk: klik)

Lingam kata tidak mungkin beliau bercakap dengan bekas Ketua Hakim Negara Ahmad Fairuz kerana beliau tidak pernah ada nombor telefonnya dan Ahmad Fairuz tiada nombornya.

Bila Lingam ditanya sekiranya beliau adalah individu dalam video, Lingam menjawab “Ia kelihatan seperti saya.”

Menurut Lingam, Loh Mui Fah tidak pernah menjadi anak guamnya.

KESILAPAN MEDIA MEMIHAK KEPADA HINDRAFUtusan Melayu : 40,000 anak India tiada surat beranak
SHAH ALAM 20 Jan.-Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang bermesyuarat baru-baru ini bersetuju mewujudkan sebuah pasukan khas bagi menangani masalah kira-kira 40,000 anak kaum India luar bandar di seluruh negara yang tidak memiliki sijil kelahiran.

Ahli MT UMNO, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, pasukan tersebut akan memasuki kawasan terpencil khususnya ladang untuk mengumpul maklumat terperinci bagi membolehkan golongan itu mendapat dokumen berkenaan.

Secara tidak sengaja, berita ini telah membuat UMNO dan BN pening kepala. Sedang mereka menolak tuduhan HINDRAF tentang perkauman dan peminggiran kaum India di Malaysia, media Utusan malaysia telah melapurkan sebaliknya.

40,000 anak India tidak mempunyai surat beranak. Kenapa mereka tiada surat kelahiran? Adakah kerana mereka tidak ambil berat atau mereka tidak mampu? Masakan seorang rakyat Malaysia tidak mahu menyediakan surat kelahiran kepada anak anak mereka? Bukan kah mereka tahu bahawa hanya dengan surat beranak sahaja yang mampu membezakan status kerakyatan dan meneruskan segala urusan?

HINDRAF pasti tersenyum riang dengan kenyataan ini kerana ia membuktikan kebenaran akan tuduhan mereka selama ini. Maka benarlah maksud dan tujuan perhimpunan yang dibuat?

Kerajaan sudah panik. Semakin ditutup, semakin dia terbuka. Semakin ditimbus, semakin dia terkeluar. Semakin dipendam, semakin dia terbongkar.

BERSIHKAH PILIHANRAYA KE 12 NANTI?

Teluskah pilihanraya ke 12 nanti? Anda boleh nilaikan sekarang menerusi tindak tanduk sesetengah pihak. Menipu pilihanraya tidak salah, maka usaha penipuan terus dibuat. Lapuran polis dilakukan, tindakan undang undang diambil dan pelbagai cara sudah dibuat, pihak yang menipu masih boleh tersenyum riang kerana kebal dengan kuasa. Tiada siapa boleh menyanggah, tidak siapa yang boleh marah. Kalau sekali menipu terlepas, mereka akan terus tipu. Keengganan SPR untuk menjadi lebih telus dan lebih berkualiti turut mengundang tanya tanya, maka tidak mustahil penipuan bodoh akan berlaku sekali lagi. Mungkin lebih jelek. Berhati hati dan perlu ikhtibar dengan kejadian yang lepas. Berikut adalah lapuran yang dibuat merujuk kepada pilihanraya pada tahun 1999 sekadar untuk renungan.

BUKTI KUKUH TENTANG PENIPUAN PILIHANRAYA
Hajjah Marina Yusoff

Keputusan pilihanraya yang memihak kepada Barisan Nasional telah memeranjatkan seluruh rakyat dan telah mengecewakan majoriti penduduk yang mahukan perubahan. Kami mempunyai bukti bahawa penipuan telah berlaku di seluruh negara. Kami sedang mengumpul bukti-bukti dan akan memfailkan petisyen pilihanraya. Antara masalah-masalah yang telah timbul adalah:-

1.680,000 pengundi berdaftar diberitahu bahawa mereka tidak layak mengundi. Bagaimanapun, beberapa orang dari mereka telah pergi ke pusat mengundi dengan memakai kemeja-T dan topi BN telah dibenarkan untuk membuang undi.

2.Nama-nama sejumlah pengundi telah hilang dari senarai pilihanraya. Selepas mereka bertegas dan tidak mahu beredar barulah senarai kedua dikeluarkan dari dalam meja dan dengan tidak disangka nama mereka ada di dalam senarai itu dan membolehkan mereka mengundi. Semua ini berlaku di khemah BN. Ramai penyokong kami terpaksa berlagak seperti penyokong BN untuk mendapatkan maklumat. Ramai juga yang terpaksa pulang dengan kecewa.

3.Setengah pengundi telah diberitahu bahawa mereka telahpun mengundi padahal sebenarnya mereka belum berbuat demikian. Mereka telah ditunjukkan senarai dimana nama mereka telah ditandakan yang menunjukkan mereka telah mengundi. Mereka berkeras mengatakan bahawa orang lain telah menggunakan nama mereka untuk mengundi. Banyak aduan dibuat tentang pengundi mengundi lebih dari sekali.

4.Di beberapa kawasan, kita menerima laporan yang kertas undi seperti disapu lilin atau resin. Bukan keseluruhan kertas undi yang disapu lilin tetapi hanya dalam kotak untuk Barisan Alternatif. Sesetengah pengundi menceritakan bahawa mereka tidak boleh pangkah dalam kotak Barisan Alternatif dengan betul. Sesetengahnya mengatakan ia terlampau licin dan tanda pangkah tidak boleh melekat. Sesetangah lagi menceritakan apabila mereka pangkah BA, mereka sapu kertas undi dan mendapati tanda pensil menjadi debu dan hilang begitu saja.

5.Walaupun undian lot dibuat atau dadu digunakan, adalah terlampau kebetulan untuk semua calon BN menjadi calon pertama dan BA calon kedua dalam kertas undi.

6.Ramai pengundi mengadu tentang pensil yang disediakan yang terlalu tumpul dan sudah tiada lead lagi. Apabila mereka bertanya samada mereka boleh menggunakan pensil atau pen yang mereka bawa, mereka diberitahu bahawa tidak boleh menggunakan pensil lain kecuali yang telah disediakan.

7.Pengundi-pengundi ditawarkan wang untuk mengundi BN. Banyak laporan polis telah dibuat dan sehingga sekarang ini masih terus dilaporkan di seluruh negara.

8.Terdapat banyak keraguan yang serius dalam undi pos. Undi untuk BA sampai ke kawasan yang salah dan dikira undi rosak. Setengah saksi yang memerhati pengiraan undi memberitahu pada mulanya calon BN kalah teruk. Kemudian mereka membawa masuk undi pos yang masanya terlalu lewat dan melepasi masa yang ditentukan dan keputusannya tiba-tiba berubah menjadi kemenangan untuk BN. Satu contoh ialah Dato’ Seri Najib. Pada masa pengiraan undi berjalan, semua orang dapat lihat beliau kalah teruk. Tiba-tiba beberapa karung undi pos dibawa masuk dan yang amat pelik ialah semua undi pos itu untuk BN. Ini memberikan kemenangan tipis kepada Dato’ Seri Najib. Pihak SPR tidak mengambil kira dan guna pakai had-had masa yang ditetapkan oleh mereka. Tiada kesinambungan dalam penjagaan undi pos, peraturan yang ditetapkan SPR tidak diguna pakai, calon-calon tidak dimaklum di mana undi pos disimpan dan penjagaan keselamatan undi pos terbengkalai. Di Wangsa Maju undi untuk kawasan lain dengan logo PRM dan logo DAP dilihat berada dalam undi pos yang dikira. Undi pos untuk Wangsa Maju yang mengundi BA dijumpai di Bandar Tun Razak dan dikira sebagai undi rosak. Senarai ini berterusan.

9.Beberapa calon telah memberitahu kami bahawa kotak-kotak undi telah dibuka tanpa kehadiran wakil-wakilnya. Apabila kotak-kotak ini sampai ke tempat pengiraan undi, ianya sudahpun dibuka. Ada juga aduan mengatakan banyak kotak-kotak undi telah hilang dan apabila dijumpai kemudian, telahpun kosong.

10.Pengiraan undi telah dibuat di tempat berasingan dari tempat yang sebenar. Sewaktu pengiraan dibuat, para pemerhati kami mendapati bahawa terdapat tiga hingga lima kertas undi terlipat bersama dengan tanda pangkah untuk BN. Bantahan yang dibuat tidak dihiraukan. Ejen-ejen pengiraan kami sepatutnya diberikan "tally sheets" yang sudah ditandatangani oleh Pegawai Pilihanraya, tetapi hampir kesemua mereka tidak diberikan "tally sheets" ini walaupun diminta oleh ejen. Walaupun calon meminta "tally sheets"dari pihak SPR, mereka tidak mahu memberi dengan mengatakan mereka hanya boleh memberikan keputusan akhir. Oleh itu, di pusat penjumlahan undi, wakil-wakil kami tidak berpeluang untuk mengesahkan kiraan tersebut.

11.Jumlah pengundi yang keluar mengundi dan jumlah kiraan undi adalah tidak sama. Ejen kami mengesahkan bahawa setengah peti undi, undi dikira melebihi jumlah undi yang dibuang.

12.Beberapa beg berisi kertas undi telah dilihat dibawa keluar dari dewan pengiraan undi melalui pintu belakang dan selepas itu beberapa penyokong kami telah menjumpai kertas-kertas undi di dalam tong-tong sampah di belakang dewan tersebut.

13.Pemeriksaan ke atas Daftar Pemilih yang dibekalkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya melalui CD membongkar keraguan yang serius. Di Wilayah Persekutuan terdapat 52% pengundi yang tidak mempunyai tarikh lahir dan tarikh kelayakan. Di Kubang Pasu sahaja, kita dapat kesan beribu-ribu pengundi dengan nombor kad pengenalan bersiri yang berturutan dan ini adalah luar biasa.

14.Saya memohon pihak SPR supaya membuat penyiasatan terhadap kesemua keraguan ini dan jika terbukti benar mengisytiharkan Pilihanraya Umum 1999 tidak sah dan mengadakan pilihanraya yang baru atau pilihan lain ialah menubuhkan Suruhanjaya Diraja dengan serta merta. Hak asasi rakyat di bawah Perlembagaan Persekutuan telah dihakis dan dikikis dan undang-undang serta peraturan pilihanraya telah dilanggar. Pilihanraya Umum yang diadakan pada 29hb November 1999 adalah tidak adil dan bebas.
Hajjah Marina Yusoff
Pengarah Pilihanraya
Parti KeADILan Nasional
10 Dis 1999

Email: Realiti hidup yang semakin menyeksa


Dua hari lepas semasa beratur untuk membayar petrol di sebuah stesyen minyak, saya terdengar pelanggan di hadapan saya merungut. Beliau membeli sebuku roti, rupanya harga roti telah naik pagi itu. Tadi saya singgah di sebuah kedai mamak di Subang Jaya, saya dapati roti canainya sudah semakin mengecil, tidak lagi dihidangkan dalam pinggan biasa, tetapi piring yang lebih kecil. Harga teh tariknya juga sudah meningkat.

Begitulah realiti kehidupan kita hari ini.

Kebetulan akhbar The Sunday Star semalam memberi liputan 4 muka (bermula dengan tajuk besar muka hadapan: On the rise) berkenaan harga barangan yang semakin mencacak naik dan kesannya ke atas kehidupan rakyat. Saya hairan, kenapa akhbar Melayu tidak berminat membuat laporan berkenaan keadaan yang menimpa rakyat ini, sebaliknya lebih padat dengan berita yang menjulang dan memuji pemimpin disamping gosip dan berita hiburan.

Menurut akhbar berkenaan Indek Harga Pengguna atau CPI dilaporkan cuma naik 2% dari Januari ke September tahun ini, iaitu satu kenaikkan yang kecil, tetapi hakikatnya harga barangan pengguna rata-rata naik melebihi 20% tahun ini. Menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) indeks berkenaan hanya membuat bacaan purata tetapi hakikatnya harga barangan meningkat lebih dari 2%.

Malangnya kita tersepit dalam keadaan harga barangan yang melonjak naik sedangkan upah dan gaji beku dan tidak berganjak (kecuali bagi kakitangan awam yang baru sahaja menerima kenaikkan Julai lepas). Malah kenaikkan bagi kakitangan kerajaan seolah tidak bermakna apabila kenaikkan harga barangan kembali mengecilkan pertamabahan pendapatan mereka yang berkenaan.

Pengarah Urusan Mydin Mohammaed Holdings, Datuk Ameer Ali dipetik sebagai berkata bahwa gaji permulaannya 26 tahun lalu (kira-kira tahun 1981) adalah RM1,400 sebulan. Kini kata Ameer beliau menggajikan seorang lepasan ijazah tetap pada kadar yang sama.
Kata beliau:

There is something wrong here. In every other developed country the minumum wage has increased by at least 100%.

Terdapat sesuatu yang silap disini. Di negara-negara maju lain, gaji minimanya telah meningkat sekurang-kurangnya 100%.

Memang there a lot of wrongs here!

Bayangkan tahun lepas kita membayar tol di LDP hanya RM1.00, kini naik ke RM1.60. Kini dengan RM13 hanya dapat membeli seekor ayam sedangkan sebelum ini boleh dua ekor. Susu tepung bayi dahulu sekitar RM16.50 setin kini RM17.90 (jenama sederhana). Gerai burger sebelum ini menjual burger pada harga RM2 satu kini naik ke RM2.30. Sesiapa yang biasa bayar kadar elektrik pada harga RM40 sebulan kini dengan penggunaan yang sama membayar RM70. Harga teh bunga kering sekarang adalah RM60 se kilo sedangkan sebelumnya RM30 sekg.

Seorang juruteknik, Azmi Hamid, yang ditemuramah oleh akhbar ini menyebut yang beliau membawa pulang pendapatan termasuk ot sebanyak RM1,500 sebulan. RM300 diguna untuk membayar sewa rumah (baki RM1,200), RM500 untuk bayar instalmen kereta (baki RM700), RM250 untuk belanja persekolahan tiga orang anaknya (baki RM450), RM90 untuk bil utiliti (baki RM360). Bermakna setelah tolak kos tetap bulanan, beliau cuma tinggal dengan RM360 ditangan, pakaian, minyak kereta, tol, makan-minum dan belanja pasar? Berapa pula yang boleh ditabungkan sebagai simpanan?

Mungkinkah Perhimpunan Umno mulai hari ini ada masa untuk membincangkan perkara ini? Atau ianya juga dikira sesuatu yang sensitif yang tidak boleh dibincang?

Kerana itulah bagi para pekerja disektor swasta gaji minima dan COLA yang dituntut oleh MTUC bagi pihak mereka itu sangat penting dan bermakna, begitu juga bonus atau honorarium yang dipinta CUEPACS. Keluhan dan rintihan rakyat ini adalah perkara benar, bukannya rekaan atau mengada-ngada. Harga minyak mentah dunia semakin melonjak, harga komoditi dunia juga demikian, akibatnya adalah kesan langsung terhadap harga barangan dan perkhidmatan tempatan berterusan dari masa kesemasa.

Tokoh-tokoh korporat, kontraktor-kontraktor besar, usahawan yang kononnya dilahirkan oleh Umno termasuklah wakil-wakil rakyat, Pak Menteri, MB dan EXCO serta ADUN atau Ketua-ketua Bahagian mungkin tidak sedikit pun terjejas dengan kos hidup yang tinggi ini. Lihat sahaja Ketua Umno bahagian yang juga seorang ADUN boleh bina rumah jutaan ringgit, apalah sangat harga tepung yang naik sekupang dua itu baginya (Atau Ketua Penerangan Umno yang pernah bayar jutaan ringgit untuk belanja mutaah menceraikan isteri keduanya) Lihat sahaja anak PM dan menantunya yang meluncur ke sana ke mari atas lebuhraya dengan kenderaan yang boleh membeli berunit-unit rumah pangsa kos murah di Lembah Kelang (itu baru keretanya). Apalah sangat harga ayam yang mahal bagi mereka ini.

Inilah nasib kita. Marilah kita renung dan fikirkan bersama secara masak, serius dan waras. Sampai bila kita akan terus membiarkan diri dan keluarga menderita sedangkan mereka yng dipuncak kuasa bergelumang dalam kemewahan, rasuah dan salah-guna kuasa. Jangan terus menyiksa diri, beranilah nanti insyallah menuntut perubahan apabila tiba masanya.

PAS TERUS DAPAT SOKONGAN KAUM INDIA

Kelab Penyokong PAS, kaum India berpusu memberikan sokongan
Ekmal Yusof

TAIPING, 21 Jan (Hrkh) - 'Bagai cendawan tumbuh'. Sambutan sentiasa meriah. Demikian antara ungkapan yang mampu diterjemahkan apabila bercakap mengenai Kelab Penyokong PAS pada ketika ini.

Jika sebelum ini, ramai yang meragui dan meyakini kemampuan Kelab Penyokong PAS untuk diterima oleh pelbagai lapisan masrakat, namun sejak akhir-akhir ini penyertaan untuk masuk ke kelab ini bagai 'pisang goreng panas'.

Terbaru, apabila lebih 200 orang kaum India hadir untuk menyerahkan borang keahlian dalam majlis penubuhan Kelab Penyokong PAS Orang-orang India di Kampung Ekspo,Kamunting.

Dalam majlis tersebut, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat,Ustaz Dr Mujahid Yusof Rawa menegaskan bahawa pihaknya telah berjaya menubuhkan kelab-kelab tersebut terdiri dari orang-orang Cina, India, lain-lain bangsa diseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak

"Ianya telah ditubuhkan pada setiap negeri, di bandar-bandar dan pekan-pekan sejak beberapa tahun lalu hingga kini ianya ditubuhkan pada setiap masa seperti 'cendawan tumbuh di waktu hujan' dan mendapat galakan serta sambutan daripada semua rakyat pelbagai kaum di negara ini,"jelasnya ketika berucap di penubuhan Kelab Penyokong PAS Orang-orang India di Kampung Ekspo anjuran Cawangan PAS dan MTD N16 Kamunting dekat sini semalam.

Tambahnya, penubuhan kelab-Kelab berkenaan akan berterusan sehingga menjelangnya pilihan raya dan terus kekal selepasnya.

Menurutnya, selepas ini beliau akan merasmikan kemasukan 500 ahli Penyokong Kelab PAS orang India di Selangor.

Dalam majlis penubuhan semalam lebih 200 orang kaum India lelaki dan wanita telah mengisi borang-borang ahli dan ketuanya K. Balasundram sebagai tuan rumah majlis tersebut telah menyerahkan borang-borang berkenaan kepada Ustaz Mujahid yang kemudiannya telah menyampaikan bungkusan barangan keperluan dapur kepada ahli-ahli baru berkenaan.

Sementara itu, dalam ucapannya semalam, Ustaz Mujahid mengingatkan rakyat supaya jangan sekali-kali mendengar fitnah umno dan Barisan Nasional terutama dari media massa elektronik dan cetak yang sentiasa menakut-takutkan orang ramai dengan menimbulkan isu perkauman.

"Saya beri tahu, hak untuk berhimpun seperti yang telah diadakan oleh Bersih di Kuala Lumpur itu adalah sah mengikut hak undang-undang Perlembagaan Malaysia dan perhimpunan tersebut adalah 'halal' dan tidak salah. Tetapi hanya apabila dia tidak jadi aman dan kacau bilau hanya semasa diceroboh oleh FRU dan polis yang menggunakan kekerasan dengan menembak gas pemedih mata dan peluru hidup seperti berlaku di tempat lain dahulu," ujarnya. - mks.

SAKSI PERHIMPUNAN MIC

MIC's 'An Evening With the PM' - EyeWitness Account
surind.blogspot.
Nanda was at MIC's 'An evening with the PM' at the Stadium Badminton in Cheras yesterday.

He sent in an excellent account of the event. I've reproduced the same below.

Thanks, Nanda & Haris
_______________________________

I took the Putra LRT from KLCC to Masjid Jamek and then Star LRT from Masjid Jamek to Maluri. There was significant difference this time when I was in the lrt, it was nothing like 25th November 2007 on Hindraf rally. Somehow, apart from myself, I couldn't identify anyone else heading to where I was going.

1415H - Arrived at the Cheras Badminton Stadium. I saw a couple of school buses parked in front and people getting down from the bus. An MIC member wearing a tag identifying himself as one of the people in charge of security began to address the people getting down from the bus to obtain tags as they will not be allowed to enter without the tags. Got one for myself and lingered around the entrance. Red carpet being unrolled by some youngsters, a group of traditional Indian drum players were at sight and went over to talk to them. Friendly chap, said he's from Ampang, different groups all called by the MIC to come and escort the arrival of PM with their music. Smiled kindda knowingly as he saw me with notepad in my hands.

They had security checks at the entrance. Cops were holding metal detectors but somehow not that stringent I would say. However, they made the participants leave their water bottles outside, similar to when we're boarding an international flight.

A few more buses arrive. Few more people came down. A group of elderly, older than my grandma, stepped down from the bus and proceeded slowly to the stadium. I went in as well.

1430H - Went in. People handing out car stickers. A guy handed out a questionnaire. Took one for the purpose of sharing with everyone. Looked for a place somewhat in the middle of the hall.

There was a live band or sort of it. 2 well known Malaysian Indian singers (though I don't know who these people are) were singing songs from 60's. Somehow this performance was irritating and was getting on my nerves. They kept singing songs by the late MGR and his songs are known for their moral contents especially patriotic ones. One guy dressed up like MGR and started walking around the stadium and doing some antics. At least it entertained a few elderly but somehow many did not appreciate this. It somehow reflects the perception of MIC towards the people that would be attending. That the people can still find 60's MGR song meaningful and the fact that there was this guy acting like him would somehow rekindle patriotic sentiments. Perhaps rekindle may be inaccurate as it suggests the feeling was gone at some point which I don't believe is true.

People sat down filling in the questionnaire. The lady behind me had to translate the questionnaire in order for some of the people to understand it. Not only that, I saw a guy changing his/someone's initial response to the response that the government would like in the questionnaire

The singing was accompanied with praises for Samy Velu. The singers even incorporated these praises into their songs. In the stadium, I saw 7 different banners and they read:

  1. Kaum India menyokong penuh Parti Barisan Nasional. Hidup BN
  2. Dato' Seri Samy Velu, Teruskan Perjuangan Bersama Pak Lah
  3. Kami Menyokong Penuh Kepimpinan Pak Lah. We love U Pak Lah
  4. Kami Mendoakan Pilihan Raya Umum Kali ke-12 menjadi milik penuh BN
  5. Kami berdiri teguh di belakang YB Dato' Seri S. Samy Velu
  6. Terima Kasih Pak Lah
  7. Thank You Pak Lah

Spoke to the gentleman sitting next to me. He said he's from Sepang, a group of them came from there. He's an MIC division head. Somehow doesn't agree with what's happening, I presume, he kept telling me they are treating the whole thing like some joke or something of that sort (referring to the antics of the MGR). Asked him, what is the entire program all about, will there be a Q&A session ala forum? He said definitely not. If there's Q&A and we are allowed to speak, things will turn out differently, he said with a smile. Somehow this guy can sense the general feeling among Indians but yet he's there I believe because of his post.

1500H - Samy Velu arrives, waves at the crowd. Some applause, but most were indifferent. Then he went out to wait for Pak Lah I believe.

The acting MGR chose this time to sing 'ask not what the country did for you, but rather ask what you did for your country'

All these acts in my opinion are targeted to woo the elderly. I can see some apparent disgusted look on some youngsters. These MIC people were unashamedly singing praises for Samy Velu, which somehow made me feel they may need to reassure themselves actually and that's why they keep repeatedly proclaim the greatness of Samy Velu and Pak Lah.

Posters of Sharlinie were handed out. Somehow puts some perspective on the state of affairs in our country. I need not say more.

1620H - Heard the traditional drum sound. Pak Lah must have arrived. Crowd stood up. The crowd was standing for almost 5 minutes. Pak Lah took his seat and the MC started the greetings. Among the VIPs present were Pak Lah and his wife, Samy Velu, Dato' Saravanan, Dato' Sharizat and Dato Zulhasnan Rafiq.

The number of people present in the stadium based on my estimation by counting and multiplying the rows of chairs earlier is about 6000. Earlier I mentioned to Haris it may be 8,000 to 10,000 but nope, I was wrong. The entire group in that stadium is not as large as the Hindraf group that was gathered in the Jalan Ampang stretch in front of Zouk and Restoran Saloma. Nope. If we see a different number in MSM, well, that's what we expect they'd say anyways.

First speech was by Dato' Saravanan. He started of by saying he was appointed with a difficult task which was to get the Indians to gather 3 days before Thaipusam but the crowd sitting in front of him was the proof of unwavering total support for BN. In Tamil language, he said the crowd is the proof of support for Samy Velu. He pledged his support for Samy Velu and then asked the crowd to stand up and give a round of applause which was heeded enthusiastically only by some. The rest seem indifferent.

This was followed by the Upacara Pengkalungan Bunga. Samy Velu to Pak Lah. Saravanan to Samy Velu. Chandrasegaran to Zulhasan.

Then Samy Velu was invited to give a speech. Again, lukewarm response from the crowd.

'Perjumpaan ini adalah perjumpaan yang unik.. Untuk mendengar amanat dan nasihat dari Perdana Menteri kita, Pak Lah'. That was in the opening paragraph of his speech. He continued to rain praises for Pak Lah proclaiming Pak Lah is the true leader for all Malaysians. I qoute ' telinga beliau sentiasa terbuka'.

He went on to explain that MIC has always championed the Indian cause and he always speaks regarding the issues of the Malaysian Indians to Pak Lah in cabinet meetings.

Speaking in Tamil language, Samy went on to go back in history where he said the Indians were brought in and they planted rubber and made the nation rich but at that time the Brits exploited them. 'At that time,' Samy said,' We cannot speak up, else, we'll be caught by the Brits.' At this juncture, I would have loved to ask, how is it different with present time? How do you answer to the family of the 75 people presently detained under the Internal Security Act?

Anyway, Samy went on to proclaim that the Indians have always been loyal and faithful to the BN since Perikatan Days. He said MIC is an invaluable friend for UMNO. He said, he acknowledges that there are some weakness but they are working on it. At this point, Pak Lah was asleep and was slowly woken up by his wife's voice I believe. Samy Velu then went on to say,'MIC machinery is ready! Tentera MIC sudah siap sedia! Hanya tunggu senjata!' I leave it to you to decide what does 'senjata' refer to in this statement. Samy said 'Kita mahu hapuskan semua parti pembangkang.'

Samy took a few potshots at Hindraf. He didn't mention the word Hindraf at all but one can make sense of whom he was referring to. Claiming MIC is ready to meet challenges upfront, likening Hindraf's actions akin to stabbing from the back. He went on to again proclaim as though Pak Lah was the only saviour of the Malaysian Indian community. He mentioned that not only Indians are struggling but everyone is struggling. 300 million was given by government to look into the conditions of Tamil Schools, he said. Nothing mentioned regarding the demolition of temples.

Samy said he's been travelling till 1 or 2am for the past weeks meeting up with people from all walks of life. Youths and elderly alike. He challenged and said ,'only MIC! Who other than MIC?! No one can serve the Indian community other than BN and MIC.' He sang a portion of an old song urging everyone to be united.

He thanked the crowd and again sang praises for PM. Then asked crowd to stand up and clap for PM. They chanted hidup Pak Lah but only a few rows from the middle segment of the stadium stood up. The rest remained seated indifferently.

MC took over and said 'Malaysia Boleh! UMNO Boleh! BN Boleh!' which is kindda confusing to me as to what made the MC say UMNO boleh. Why UMNO? How is it relevant in the context of today's meeting? Is MIC equating UMNO to BN and UMNO to Government? I don't know, you tell me.

MC invited PM to speak. Again, only about 10 rows of people from the middle segment stood up despite the urging by the MIC security personnel. The rest didn't bother to stand or clap for that matter.

Pak Lah started by proclaiming that MIC is a friend of UMNO. He pledged if MIC has any problems, UMNO would definitely lend a hand. Pak Lah said he's really happy with the turnout and that this was the MIC's largest gathering. He recap the history of MIC and UMNO who are partners since the Perikatan days. Pak Lah said his cabinet never decides on anything unless it was agreed by all the members. If there's a single person not agreeing they will discuss again. Note that for disagreeing, he didn't mention anything regarding Party whip.

Pak Lah strongly claimed that Samy has been fighting for the Indians in the cabinet.

Pak Lah said we have managed to improve the status of poverty but there are still hardcore poverty among all the races. 'Kita bukan negara maju lagi, kita masih sedang membangun, kita belum maju.' 'Satu janji kerajaan BN adalah kita mesti menghapuskan kemiskinan tegar di kalangan semua rakyat tanpa mengira bangsa menjelang 2010.' Pak Lah pledged, 'Saya akan tubuhkan satu parti, satu jabatan dalam kabinet saya untuk menghapuskan kemiskinan tegar.'

Pak Lah said about the free school fees which brought some murmurs among the people in the crowd because he did not even touch on the rude surprise that parents faced when they thought the fees are free but yet they are imposed with some amount of money and the reaction from Hishamuddin which was too defensive and not befitting a minister. No mention about all these and no explanation. Just a statement that fees are free which in my humble opinion is not the entire truth.

Pak Lah went to announce that Thaipusam has been declared Public Holiday in Federal Territory. Note the magnitude of applause for this statement as compared to all the others in the video.

Pak Lah continued for a few minutes about the importance to help government and support the government. He thanked the people for their support and then ended his speech.

Upon the end of Pak Lah's speech, some people stood up, the rest remained indifferent and then the MC announced the event is over and everybody started to walk out of the hall.

Again, I saw the elderly ladies, older than my grandma walking slowly. I can't help pondering, is it justified in the eyes of the organisers to bring these people, some people who are ill informed on the actual state of affairs make them forgo an entire day from the total remaining days of their lives for the sake of putting this up?The grandma may not even have understood what Pak Lah said. And the abruptness to which these people are forgotten makes me sick. For right after Pak Lah said thank you and left, everyone just wanted to see him off properly and the rest of the people in the hall are slowly trickling away to their buses to head back. And that's it, mission accomplished, all nice and pretty for the Premier and Samy, now you guys can go back and do whatever you want, we don't wanna know about it anymore.

I walked away.

GADIS HILANG !!!


KLIK untuk besarkan imej.
iklanpercumamalaysia

A'kum,

Orang lain sibuk gempar dengan Pencarian adik Sharlini. Yg dekat dengan rumah abg dan kawan abg , yang ni seorang dewasa. Gadis ini telah juga hilang dan dipercayai diculik ketika memandu dlm perjalanan ke Shah Alam. Orang ini adalah Anak Qariah Pengerusi Surau Sedeli Tmn Sri Andalas. Dia kena culik pada 1hb. Jan. 2008 ketika perjalanan untuk menemui tunangnya ke Shah Alam. Hilang sehingga hari ini. Sembahyang hajat dan segala usaha telah dilakukan tetapi masih buntu. Dipercayai masih disimpan di Shah Alam. Minta tolonglah kepada kawan2 kot ada terjumpa dgnnya. Dipercayai dia telah diperbodohkan, dan 2X withdrwal duit kat Shah Alam tetapi sekarang dah kena blok kerana savingnya ada lebih 10,000. Beliau akan mendirikan majlis kahwin pada 8hb. March 2008 ini. Kesihan.

Hanya tuhan yg tahu macam mana kesusahan keluarganya yang hanya ada anak seorang perempuan. Dan budak ini adalah budak baik tak biasa keluar sesuka hati.

Sekian.

MIC college (TAFE) cheated me

MIC college (TAFE) cheated me - So called Education for Indians...eemm

Source : Malaysiakini

A MIC-run community college has been accused of misleading its students by not revealing that one of its popular degree programmes is not recognised by the government.

A former top student of the Tafe College in Seremban said that the college’s failure to disclose the status of its programme have spoilt the future of many students.


Perak-born CS Nachimani told Malaysiakini that he was not told that the Malaysian Qualifications Agency (a government agency formerly known as National Accreditation Board or LAN) had not approved or accredited the Bachelor of Engineering (Electronics System Design Engineering) degree which he pursued at Tafe.

“When I enlisted to do my degree at Tafe College in 1998, I was told that the approval was pending.

“After that not once the students were told that the approval or accreditation was rejected by LAN,” said 29-year-old Nachimani who graduated in 2002. The electrical engineering programme which he did was a twinning programme with UK-based -Northumbria University.

He claimed that there were about 150 students in his batch who were all in the same situation now.

“When I first joined Tafe and asked about the LAN approval, their response was that there would be no problems in getting the approval as it is a minister’s college,” he said.

The college, a brainchild of MIC president S Samy Vellu, is owned by the party, ostensibly to cater for the vocational educational needs of the Indian community. Samy Vellu is also the works minister.

College washes hands

Nachimani, who aced his degree examinations, was always a top scorer in his class. His lecturers thought highly of him and predicted that he would go places in his careers.

He has even published two electrical engineering theories in a UK-based trade magazine, and has a patent registered for one of the theories.

“But what’s the point. I am without a job now. If I had known the degree which I did with Tafe was not recognised by the government, I would have surely gone to study elsewhere,” he said.

He added that his problems only started when he applied to join a major educational institution as a lecturer about two years ago.

“Even since I graduated in 2002, I had lectured in smaller colleges to gain experience. And then a few years later I applied to one of the bigger ones and they told me that my degree was not recognised.”

He immediately approached his former college for clarification and was merely told off that they had failed to get the necessary approval.

A brief email response to him from the college administrator R Murgesu in November 2004 just told Nachimani that the course was not recognised as the course did not require students to complete any part of their course in the main university, in this case the Northumbria University.

“It means that the government would not recognise the electrical engineering course which was offered by Tafe on behalf of Northumbria locally,” explained Nachimani.

No help from Samy Vellu

When contacted by Malaysiakini, a spokesperson for Tafe College told that a change in government policy meant that the college had to stop offering Northumbria’s electrical engineering course.

At present the college is offering electrical engineering courses from Liverpool John Moore University, allowing students to complete two years here and finish their final year of degree in Liverpool.

However this course is also pending the approval and accreditation of LAN.

“They are up to the same thing again. I doubt if they are telling students about the approval part,” said Nachimani.

When Nachimani pressed the college to solve his problem, he was directed to Samy Vellu.

“I met Samy Vellu three times. He asked me to meet his aide, whom I had met 17 times. Still there is no solution to my problem,” he added.

He said that Samy Vellu had forwarded a letter to another MIC-run college for him to be offered a job but nothing has been forthcoming.

He was also advised by Samy Vellu’s aide to pursue his post-graduate study to overcome the non-recognition aspect of his degree.

Unfortunately for him even his post-graduate study which he did via correspondence in 2006 with an American university is not recognised by the government.

“It’s a double blow for me. And to top it off, I am being hounded now for the repayment of my education loan,” he said. He is presently jobless as all potential employers want his degree to be approved by the government.

Loans being defaulted

Nachimani has obtained study loans from MIC study loan agency MIED for both his degree and post-graduate studies. Now the agency is after him for repayment. In fact he has been sent a lawyer’s notice warning him of bankruptcy proceedings if he failed to cough up total sum.

“I borrowed about RM37,000 for my studies and with interest the outstanding amount stands at RM52,582.60. Monthly repayment comes about RM620. How can I repay when I have no work?” he asked.

He said that wherever he turned for help - from Tafe college to MIED, the only response he got was to go to Samy Vellu.

“But he has been unable to help me,” said an exasperated Nachimani. Samy Vellu could not be contacted for comment today.

“I have been cheated by Tafe. The college did not tell me and the other students the truth and they should correct their mistake.

“I want MIC, its president Samy Vellu and the college to come out with a solution for me. I am not going to be made a bankrupt for something which was not my mistake.

“I want my life back,” said Nachimani.

CALUN: PAK LAH TAK TERIMA SBB MENANTU TENGAH TELITI

http://pics.livejournal.com/tkah/pic/00010x7k/s320x240

Belum Terima Cadangan Senarai Calon Lagi - PM


PULAU PINANG, 19 Jan (Bernama) -- Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini berkata beliau setakat ini belum lagi menerima cadangan senarai calon Barisan Nasional (BN) untuk pilihan raya umum akan datang daripada Menteri Besar dan Ketua Menteri.

"Belum lagi," jawab Perdana Menteri ketika ditanya adakah Menteri Besar dan Ketua Menteri negeri-negeri telah menyerahkan kepada beliau senarai calon bagi pilihan raya umum ke-12 yang disebut-sebut semakin hampir kini.

DAN

Menantu PM sedang susun senarai calon pilihanraya ke 12 ...

PM telah memberikan kuasa kepada menantunya untuk menyemak senarai calon pilihanraya yang dikemukakan oleh setiap Ketua Perhubungan UMNO negeri. Jika menantu luluskan, PM tidak akan membantah. PM akan bersetuju dengan apa sahaja yang ...

No2umnO - PM terus sibuk dengan tidur. Cari fail tak jumpa, rupanya menantu sedang meneliti. Cari mana kawan, mana lawan. Cantas lawan dan letak nama kawan. Pak Lah kemudian selak kertas dan sign. Mudahkan menjadi Perdana Menteri?

JANJI SERUPA, TEMPOHNYA TERTUNDA TUNDA

“Ini janji Barisan Nasional (BN), kita mesti hapuskan kemiskinan tegar semua kaum pada 2010. Saya akan kerja selagi ada kekuatan, kerajaan akan bekerja... kita akan pastikan tidak ada mana-mana kaum tertinggal, kita bela semua kaum.

“Ini janji saya kepada anda, kita akan terus bekerja,” katanya pada Majlis Sepetang Bersama Perdana Menteri anjuran MIC Wilayah Persekutuan yang dihadiri 21,000 orang di Stadium Badminton Kuala Lumpur, Cheras, di sini, semalam.

Tiada miskin tegar 2010

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan menubuhkan jawatankuasa tertinggi di peringkat Kabinet untuk menangani kemiskinan tegar di kalangan semua kaum di negara ini, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri berkata, kerajaan mensasarkan untuk menghapuskan kemiskinan tegar di kalangan semua kaum pada 2010. more...

No2umnO - dari zaman Mahathir membawa kepada Pak Lah. Bila berucap tentang kemiskinan, maka ada lah Tahun sasaran basmi kemiskinan. Kali ini tahun sasarannya adalah 2010. Kalau tidak mahu jadi miskin kena undi BN dan tunggu tahun 2010. Kalau masih miskin undi lagi tahun 2013 dan akan ada sasaran baru. Mungkin tahun 2020. Seterusnya begitulah setiap kali pilihanraya. Janji serupa, usaha tiada, tempoh sasarannya sahaja berbeza. Malah tertunda tunda.

KEMUDAHAN SUKAN UNTUK RAKYAT MISKIN

Rakyat miskin tak diabai


KEMUDAHAN SUKAN: Kediaman dilengkapi gelanggang permainan.

Penghuni Pusat Penempatan Masyarakat Setempat Kampung Sri Pantai berterima kasih kerajaan sedia kediaman selesa

MERSING: Membela rakyat yang miskin dan kurang bernasib baik adalah antara janji kerajaan untuk memperbaiki nasib rakyat di negeri ini.

Ketika ini, pelbagai projek pembangunan termasuk membina kemudahan asas untuk rakyat sama ada di bandar dan di luar bandar sedang dilaksanakan kerajaan. More...

No2umnO - Nak ketawa pun ada. Nak terguling pun ada. Kemudahan sukan untuk rakyat miskin. Cuba perhatikan gambar yang disedikan oleh Berita Hairan. Padang Badminton tersebut...umpama "janji ada". Cukup untuk 4 orang main.

LEWAT RAWATAN TAPI MATI MENGEJUT

Kematian Yashovan bukan jenayah – Polis
kosmo

SUBANG JAYA – Tiada unsur jenayah boleh dikaitkan dengan kematian pelajar tingkatan tiga yang terjatuh dari bangunan tingkat dua Sekolah Menengah Seksyen 1 Bandar Kinrara, Puchong pada 14 Januari lalu.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Zainal Rashid Abu Bakar berkata, pihaknya telah mengambil keterangan daripada beberapa kakitangan sekolah termasuk rakan-rakan mendiang K. Yashovan, 15.

“Berdasarkan keterangan tersebut, pihak polis masih tidak mendapati sebarang unsur jenayah dalam kejadian itu.

“Sehubungan itu, kita masih mengklasifikasikan kes ini sebagai mati mengejut dan belum ada tangkapan dilakukan setakat ini,’’ katanya ketika dihubungi semalam.


Jumaat lalu KOSMO! melaporkan, seorang lelaki, A. Presnath mendakwa, pihak sekolah membiarkan adik saudaranya, K. Yashovan selama sejam untuk mendapatkan rawatan setelah terjatuh dari tingkat dua bangunan sekolah.

Menurutnya, apa yang dikesalkan, pihak sekolah enggan memberi sebarang penjelasan berhubung kejadian tersebut yang telah menyebabkan mangsa mengalami cedera parah di kepala.

No2umnO - Lambat dapat rawatan tapi diistihar mati mengejut. Siapa terkejut?

Tidak ada pilihan, kecuali tukar kerajaan

Tidak ada pilihan, kecuali tukar kerajaan - BERSIH
dipetik Buletinonle

Kuala Nerus, 20 Jan – Rakyat negeri Terengganu tidak ada pilihan pada Pilihanaraya Umum(PRU) yang akan datang ini kecuali menukar kerajaan UMNO/BN yang sedang memerintah sekarang kepada kerajaan PAS.

Perkara ini dinyatakan didalam majlis ceramah BERSIH pada malam ini, di Pekan Batu Enam, sempena hari perbicaraan Azman, Suwandi dan 18 orang yang lain yang dituduh oleh kerajaan UMNO/BN, sedangkan mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan.

Kerajaan UMNO/BN menuduh mereka kerana UMNO/BN takut akan kalah didalam pilihanraya akan datang berdasarkan isu dan peristiwa yang berlaku didalam negara ini.

Pengerusi BERSIH, Tuan Hj Mohamad Sabu menyatakan “apabila Presiden PAS membuat kenyataan menolak tuntutan melampau HINDRAF berkaitan kuil dan pembersihan etnik, tetapi menyokong tuntutan berasaskan keadilan dan ekonomi, menyebabkan mereka mula mendengar penerangan PAS dan menyokong pembangkang”

“Keadaan ini menyebabkan UMNO/BN mungkin kalah di kawasan majoriti orang India dan mula mengambil tindakan ‘lembut’ kepada HINDRAF tetapi mengambil tindakan keras terhadap PAS, termasuk mendakwa mangsa tembakan peluru hidup serta 18 yang lain berdasarkan Peristiwa Berdarah Batu Burok” ujar Mad Sabu lagi. |more...|

Bayar RM50 gugur kandungan


Oleh ASRON MUSTAPHA
kosmo


WANITA yang dirahsiakan namanya ini menceritakan pengalaman menggugurkan kandungan dengan mengambil pil kepada wartawan KOSMO! di rumahnya di Kuala Lumpur.

KUALA LUMPUR – Di zaman yang moden ini, menggugurkan kandungan tidak begitu sukar lagi.
Berbanding menggunakan nanas muda, penggunaan herba tertentu atau menggunakan alat tajam tertentu seperti yang dipaparkan filem Melayu, menggugurkan kandungan sudah tidak seazab mana.

Kini dengan hanya RM50, seorang wanita yang ‘mengandung’ anak luar nikah, boleh ‘mencuci’ benih yang tidak berdosa tanpa perlu menggugurkannya di klinik atau dilakukan oleh pakar.

Malah, gadis-gadis terbabit mampu melakukannya secara sendirian di rumah tanpa disedari sesiapa pun mengenai perbuatan haram mereka dan ia tidak menyakitkan pula.

Caranya begitu mudah, iaitu dengan mendapatkan pil ‘***m**** * dan ‘*******t’ yang dijual berleluasa dan terbuka di klinik-klinik bersalin swasta di ibu negara.

Dengan membayar wang sebanyak itu, mereka boleh membeli sehingga enam biji pil dan ia perlu dimakan dalam masa tiga hari sebelum kesannya dapat dilihat.

Untuk membelinya pula, wanita itu hanya perlu memberitahu doktor bahawa mereka tidak didatangi haid dan ia sudah cukup untuk membolehkan mereka mendapatkan pil tersebut.

Wartawan KOSMO! yang berpura-pura mempunyai teman wanita yang ‘mengandung’ dengan mudah memperoleh pil berkenaan. More...

ISLAM HADHARI, GUGUR ANAK HARI HARI

Pakar akui gejala gugur janin kian berleluasa
kosmo

KUALA LUMPUR – Aktiviti ‘mencuci’ janin tanpa mendapatkan nasihat doktor diakui memang wujud dan berleluasa khususnya membabitkan remaja wanita.

Malah menurut mereka, aktiviti berisiko itu telah wujud sekian lama tetapi yang berbeza hanyalah pendekatan yang digunakan untuk menggugurkan kandungan.

Pakar Sakit Puan, Dr. Mohd. Ismail Thamby ketika dihubungi mengesahkan menyedari ‘barah’ sosial itu yang kian merebak di kalangan golongan gadis remaja.

“Saya mengakui memang menyedari aktiviti menggugurkan kandungan tanpa merujuk kepada pengamal perubatan bertauliah ini,” katanya.

Menurut Mohd. Ismail, pengambilan ubat tertentu untuk tujuan itu kini lebih popular berbanding kaedah ‘kuno’ yang digunakan dalam masyarakat sebelum ini. More...

UMNO MAHU BANTU 40,000 ANAK KAUM INDIA TANPA KAD KELAHIRAN

40,000 anak India tiada surat beranak

SHAH ALAM 20 Jan. – Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang bermesyuarat baru-baru ini bersetuju mewujudkan sebuah pasukan khas bagi menangani masalah kira-kira 40,000 anak kaum India luar bandar di seluruh negara yang tidak memiliki sijil kelahiran.

Ahli MT UMNO, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, pasukan tersebut akan memasuki kawasan terpencil khususnya ladang untuk mengumpul maklumat terperinci bagi membolehkan golongan itu mendapat dokumen berkenaan.

Bagaimanapun, beliau yang juga Menteri Besar Selangor menambah, kerajaan akan menyiasat terlebih dahulu latar belakang kanak-kanak terbabit termasuk ibu bapa mereka sebelum mengeluarkan sijil kelahiran bagi mengelak berlakunya penipuan.

“Terdapat kira-kira 40,000 anak kaum India yang tidak mempunyai surat beranak,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas berucap pada majlis Perjumpaan Mesra Menteri Besar Bersama Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Kaum India di sini malam tadi.

Menurut Mohamad Khir, sebagai permulaan, kesemua mereka akan dibenarkan mendaftar di mana-mana sekolah kerajaan berkuat kuasa tahun ini bagi membolehkan pendidikan sempurna dapat diberikan.

“Kerajaan mahukan semua rakyat dari setiap kaum mendapat peluang yang sama rata dalam semua bidang termasuk pendidikan.

No2umnO - Kini setiap kenyataan di dalam membantu kaum India akan menggunakan nama UMNO. Bukan lagi BN, tetapi UMNO untuk kaum India. Kalau berita dibawah menceritakan tentang peluang kursus percuma kepada kaum India oleh Putera UMNO, kini berita yang hampir serupa.

Budaya "janji pilihanraya" kali ini sangat belainan berikutan hilangnya kepercayaan kaum India terhadap parti komponen Barisan Nasional, MIC disamping kritikan bangsa tersebut terhadap UMNO. Kini usaha memulihkan nama UMNO di dahului dengan janji janji manis kepada kaum India dengan tajuk 40,000 anak tanpa kad kelahiran. Benarkan fakta ini atau ianya satu gimik politik? Kalau benar ada jumlah tersebut, maka berapa lama pemimpin UMNO mahu selesaikannya? Adakah cukup beberapa hari sebelum pilihanraya?

Selepas ini tidak hairan kalau ada sasaran tempoh penyelesaian masalah ini sehingga tahun 2013 nanti. Mahu kad Kelahiran, undi UMNO, Undi BN. kasihan kaum India akan terus ditipu oleh pemimpin HIPOKRIT.

Posting terkini

Blog Archive