KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Dec 18, 2007

BANJIR: KENYATAAN NAIF SEORANG PERDANA MENTERI

http://img150.imageshack.us/img150/8546/resizeofimg7171ik7.jpg

Berikut adalah kenyataan PERDANA MENTERI yang berkelulusan seni Islam tentang ekonomi negara.

Banjir Tidak Beri Kesan Besar Kepada Ekonomi Negara, Kata PM

Banjir yang sedang melanda beberapa negeri di Semenanjung setakat ini tidak memberikan kesan besar kepada ekonomi negara, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.


Bagaimanapun, Perdana Menteri berkata kerajaan akan tetap memberi perhatian sekiranya gelombang kedua banjir benar-benar berlaku memandangkan air bah pada ketika ini belum lagi surut.

"Kalau bertambah teruk maka tentu akan ada kerugian terutama di sektor pertanian dan diikuti dengan kegiatan yang lain. Kalau air sudah masuk ke dalam bandar, ini akan menyebabkan kerosakan kepada barang yang dijual di kedai.

"Walaupun begitu, kerajaan tetap akan memberikan perhatian kepada masalah mereka yang menjadi mangsa. Pihak berkuasa dan pihak yang berkemampuan dan swasta akan membantu, semua orang akan membantu," katanya kepada pemberita selepas melawat Perusahaan Sepang Maju Sdn Bhd, di Bukit Bangkong, Sungai Pelek di sini hari ini. - BERNAMA 18/12

Malas aku nak komen. Dah betul betul meluat dengan kebodohan yang ditunjukkan.

MAHU AYAM ATAU KERAJAAN?

http://www.doa.sarawak.gov.my/images/ayam_kacuk.JPG

Sebelum ini ....

PUTRAJAYA: Kerajaan akan membenarkan import ayam dari Thailand jika bekalan daging itu di pasaran terus berkurangan menjelang Aidilfitri berikutan pengurangan pengeluaran.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata langkah persediaan itu hanya akan dilaksanakan jika bekalan ayam tempatan tidak mencukupi.

Katanya, pemantauan Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH) mendapati kekurangan bekalan ayam akan berlaku jika penternak tidak lagi sanggup menanggung beban kenaikan kos pengeluaran.

“Kita masih cuba mengenal pasti kekurangan bekalan ini pada peringkat mana. Jika boleh, kita tidak mahu masalah ini berlaku. Bagaimanapun, ini bukan perkara yang mudah dan kita akan memantau setiap ladang ternakan bagi memastikan masalah kekurangan bekalan tidak berlaku,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Muhyiddin berkata, semua persatuan penternak ayam sudah dimaklumkan mengenai langkah kontigensi itu dan mereka memberi jaminan bekalan ayam akan mencukupi semasa musim perayaan itu.

“Kita akan pastikan ada bekalan ayam dengan kadar harga ditetapkan kerajaan,” katanya.

dan juga ...

Sebelum ini aku pun pernah mendengar berita tentang amaran Shapiee Apdal kepada pembekal ayam bahawa kerajaan akan mengimpot ayam sekiranya mereka masih berdegil untuk menaikkan harga ayam.

Dan pada hari ini dinyatakan seperti berikut .......

KUALA LUMPUR, 18 Dis (Bernama) -- Harga ayam naik sehingga RM6.70 sekilogram hari ini, dua hari sebelum umat Islam di negara ini menyambut Aidiladha.

Ini menjadikan harga ayam kini melepasi paras harga siling yang ditetapkan oleh kerajaan ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri pada September lepas.

Persekutuan Persatuan-persatuan Penternak Malaysia (PPPM) mengumumkan bahawa harga runcit ayam super (dibersihkan tanpa kaki, kepala dan hempadal) kini ialah RM6.70 sekg (harga siling RM6.05) dan harga ayam standard (dibersihkan beserta kaki, kepala, hati dan hempedal) kini RM6 sekg (harga siling RM5.40).

Kenaikan itu bercanggah dengan jaminan PPMM kepada kerajaan pada September lepas bahawa harga ayam tidak akan dinaikkan sehingga habis musim perayaan tahun ini.

Dalam satu kenyataan, persekutuan itu mengaitkan kenaikan harga itu dengan kenaikan harga bahan makanan ternakan seperti jagung dan dedak yang diimport.

Nampaknya pembekal ayam sudah menjadi kan hari perayaan penganut Islam sebagai satu perayaan untuk menaikkan harga baranga. Aku ingat mereka lupa, rupanya ketika kita mahu menyambut Hari Raya Aidil Adha, sudah ada berita tentang kenaikan harga ayam. Tidak pada Tahun baru Cina, tetapi pada hari raya kita.

Pembekal ayam nampaknya tidak bimbang dengan tindakan kerajaan kerana pada mereka menteri dan kerajaan Malaysia seperti ayam jugak. Tahu makan dan kemudian buang najis merata rata. Kalau menteri pun macam ayam, maka perlu apa pembekal takut pada mereka? Teruskan lah naik agar mudah rakyat sedar bahawa biar hilang kerajaan jangan hilang selera makan ayam.

ISTANA MENTERI vs KANDANG RAKYATdipetik: dokpakkagawa

YURAN: KISAH RAKYAT MALAYSIA

Yuran sekolah percuma?

dipetik: safuan.blogspot.

RAKAN pejabat saya Pendi merungut mengenai bayaran-bayaran perlu sempena musim persekolahan yang akan bermula bulan depan. Dalam keadaan kos sara hidup yang kian meningkat, belum lagi ada tanda-tanda pihak majikan akan memberikan ‘advance’ bonus seperti tahun-tahun yang lalu.

Dan menurut sumber lain, memang tahun ini sudah tidak ada lagi ‘advance’ bonus seperti amalan yang sudah-sudah. Memang perit.

Pendi yang cacat penglihatannya sejak berusia 8 tahun itu bercerita yang mana beliau beberapa hari yang lalu pergi ke sekolah anaknya untuk urusan persediaan persekolahan 2008.

Katanya beliau sempat berjumpa dengan seorang guru sekolah tersebut dan mendapat beberapa penjelasan.

Antaranya beliau telah dimaklumkan mengenai yuran dan bayaran perlu untuk anak beliau. Guru sekolah itu pulak sinis berkata tak banyak dan tak sampai seratus pun! Beliau agak terkejut, bukan ke Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri telah bentangkan dalam budget yang baru lalu bahawa yuran sekolah dihapuskan. Pendidikan kita adalah percuma! Tambah Menteri Pelajaran pulak.

Gegak gempita akhbar-akhbar utama negara membuat liputan luar biasa betapa pendidikan kita adalah percuma.

Takkkkkkkk.....kata guru tu. Yuran yang di ‘hapus’ kan tu hanyalah RM4.50 sahaja, katanya. Geleng kepala saya, kata Pendi sambil terdengar guru tu seperti ketawa kecil.

Hidup-hidup puak-puak ni tipu rakyat kan. Percuma konon, kata saya pada Pendi.

Walaupun saya turut tergelak dengar cerita Pendi, tetapi otak saya ligat mengira-ngira berapakah pulak belanja buka sekolah untuk anak saya yang 5 orang ni nanti bulan depan!


Berikut adalah beberapa berita dan artikel tentang YURAN SEKOLAH

PELUPUSAN YURAN SEKOLAH SATU PEMBOHONGAN (dppkt.wordpress.com)
Yuran sekolah: Yang miskin terus miskin yang kaya makin kaya (tranungkite)
Dr Hayati: Jangan keliru dengan penghapusan yuran sekolah… kata ... (mppas)
Sah yuran sekolah dihapus RM4.50 setahun (Harakahdaily)
Yuran Sekolah Tak Mansuh Sepenuhnya (serkamvelleyonline)
Hapus Yuran - Bajet 2008 ternyata menipu rakyat (dppkluang)
Am:Yuran Tambahan Sekolah Atau PIBG Tidak Wajib, Kata Hishammuddin (bernama.com)
rakyat ditipu ..... (darigaunghati)

SEKOLAH PULA BERBOHONG TENTANG YURAN

Sila Rujuk artikel Radenjowo terdahulu: HAPUS YURAN SEKOLAH SATU PEMBOHONGAN!

Telah ditanya Menteri Pelajaran di dalam TV3, dan dengan kelam kabutnya beliau menjawab, pembayaran PAKEJ adalah TIDAK WAJIB kepada ibu bapa, sedangkan di dalam surat kepada ibu bapa tidak disebut samada ianya wajib atau tidak. (PEMBOHONGAN 1)

Selepas itu, apabila diwawancara sekali lagi oleh TV3, beliau menukar kenyataan dengan menyatakan bahawa bayaran PAKEJ tersebut boleh dibayar secara ansuran. (PEMBOHONGAN 2)

Berlainan dengan surat pekeliling yang diperolehi dari sebuah sekolah yang juga di Kelang (Sekolah Rendah Kampung Jawa, Kelang) menyebut CAJ tersebut dengan istilah mereka sebagai, SENARAI BAYARAN TAMBAHAN TAHUN 2008. (PEMBOHONGAN 3)

Berikut adalah kandunga surat yang diedarkan kepada ibu bapa disekolah tersebut sempena buka sekolah 2008.


SENARAI BAYARAN TAMBAHAN TAHUN 2008 (Sekolah Rendah Kg Jawa, Kelang)

Untuk tahun 1, 2, 3, 4, 5 dan 6
Bayaran yang dikenakan sebanyak RM30.50 (bersamaan jumlah dgn PAKEJ B)

A. Bayaran Tambahan

Kokurikulum RM3.00
Kertas Ujian Dalaman RM8.00
Sukan Tahunan Sekolah RM8.00
Kegiatan Pendidikan Islam/Moral RM8.00
Sekim Perlindungan Diri RM1.50
MSSM RM2.00

JUMLAH RM30.50

Dengan ini adalah jelas. Pihak sekolah tidak menyebutnya sebagai CAJ kerana bimbang ibu dan bapa tidak akan membayarnya apabila merujuk kepada kenyataan Menteri pelajaran di TV3. Apabila istilah itu ditukar kepada SENARAI BAYARAN TAMBAHAN TAHUN 2008 ternyata ianya WAJIB dibayar.

Lihat betapa Kerajaan memutarbelitkan setiap istilah supaya ia kelihatan dihapuskan tetapi realitinya ia masih kekal ada, malah nilainya pun meningkat. Kalau sebelum ini, ia dipanggil sebagai YURAN SEKOLAH, dihapuskan dan ditukar kepada PAKEJ A, B dan C kemudian pihak sekolah pula menukarkan nya kepada SENARAI BAYARAN TAMBAHAN TAHUNAN.

Mungkin ada ibu bapa yang sombong apabila nilai RM30.50 itu dikatakan tidak banyak dan ibu bapa tidak perlu kecoh, tetapi isu sebenar adalah kerajaan sudah BERBOHONG dengan kenyataan penghapusan YURAN. Dan pembohongan itu melibatkan jumlah yang besar jika dikira secara keseluruhannya. Sebelum sebarang kritikan dibuat, perlulah pendapat itu mengambil kira keadaan ekonomi pelbagai lapisan masyarakat. Dan kalau ada pihak yang masih sombong, bermakna, mereka adalah dari golongan yang mementingkan diri sendiri sahaja.

Keghairahan Kerajaan Barisan Nasional membuat keputusan membatalkan YURAN adalah bertujuan untuk membeli dan memujuk hati rakyat supaya kembali menyokong Barisan Nasional, tetapi niat ini sebenarnya tidak ikhlas apabila mereka menyedari bahawa dengan nilai RM18 seorang pelajar jika didarab dengan jumlah kanak kanak sekolah, ia ternyata besar dan lantas kerajaan membatalkan niat tersebut.

Memandangkan buku bantuan bakal diberikan pada tahun ini, kerajaan telah menambah dari RM18.00 nilai yuran kepada RM40.50 atau RM30.50 atau RM20.50 sebagai bayaran PAKEJ. Tetapi perubahan ini sebenarnya telah menambah beban kepada golongan miskin dan sederhana. Masalah ibu bapa membawa kepada masalah anak anak dan ini adalah salah satu punca nya.

Merujuk kepada perkara yang disebut, maka adalah dengan jelas, kerajaan yang GEMAR BERBOHONG seperti BARISAN NASIONAL ini, tidak perlu dikekalkan lagi. Bukan sahaja sanggup berbohong tertapi turut merompak wang rakyat. Seperti pepatah orang tua, SIAKAP SENOHONG GELAMA IKAN DURI, BERCAKAP BOHONG MEMANG DAH LAMA BN MENCURI. Yuran kena bayar, cukai kena bayar, harga barangan meningkat dan kos kehidupan semakin tinggi ....... apa tanggung jawab kerajaan?

KESIMPULANNYA JATUHKAN BN DAN UBAH KERAJAAN !!!

Malaysian rights activists warn of further protests

bersih
via saif2020.spaces.

Malaysian activists Tuesday threatened to take to the streets again to call for electoral reform following the government's crackdown on several mass protests in Kuala Lumpur.

Police have recently detained dozens of people, mostly on illegal assembly charges, but five leaders of an ethnic Indian rights group are being held under a tougher security act that authorises indefinite detention without trial.

They were protesting against alleged discrimination by Muslim Malays who comprise 60 percent of the population and control the government.

On Tuesday, Bersih, an organisation calling for electoral reform which led a rally on November 10 that drew over 30,000 protesters, said the same could happen again.

"People will make their protests known in whatever way they deem fit," Sivarasa Rasiah, a Bersih committee member, told reporters.

"It can take the form of street demonstrations, it can take the form of different protests but basically what you saw on November 10 is that sort of voice of the people and you could see that again," he said.

He was among several activists presenting a memorandum to Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's office, repeating earlier calls not to extend election commission chairman Abdul Rashid Abdul Rahman's tenure beyond this year.

"If the PM is insistent on extending the services of someone we consider primarily responsible for the corrupt and unfree and unclean practice of elections in Malaysia, then he is inviting a response from the (people)," Sivarasa said.

Several recent street protests have enraged the government ahead of general elections which Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi is expected to call next year.

Five leaders of the ethnic Indian rights group Hindraf were arrested last week under the tough Internal Security Act (ISA) which allows for indefinite detention without trial.

Ethnic Indians make up only 8.0 percent of the population and complain they run a distant third to the majority Muslim Malays as well as ethnic Chinese, who comprise 26 percent and dominate business.

Opposition parties and human rights groups condemned the arrests which Abdullah, who is also internal security minister, said were made to preserve national security.

New York-based rights group Human Rights Watch, meanwhile, urged the government Tuesday to release the five ISA detainees, three of whom had already facing Sedition charges.

"If laws were broken, then the offenders should be charged and properly tried, not detained indefinitely," said Elaine Pearson, deputy Asia director at Human Rights Watch

Himpunan di Suhakam untuk Mempertahankan Hak Berhimpun Dengan Awam.


KeADILan

Satu Perhimpuman Aman dan Penyerahan Memorandum anjuran Gabungan Mempertahankan Hak Berhimpun akan diadakan di Pejabat SUHAKAM untuk mengutarakan dan mempertahankan :

1. Hak Berhimpun Rakyat dibawa Perkara 10 – Perlembagaan Negara

2. Menyokong Pendirian SUHAKAM dalam mempertahankan hak berhimpun dan pendirian dalam isu pemberian permit polis

3. Membantah segala tindakan pihak Kerajaan dan Mana-mana Kumpulan lain yang berniat untuk mencabul hak berhimpun rakyat secara aman

Perhimpunan Aman dan Memorandum akan diserahkan di Pejabat SUHAKAM pada :

Tarikh : 19 Disember 2007 (Rabu)

Masa : 11 pagi

Tempat : Pejabat SUHAKAM, Tingkat 29, Menara Tun Razak, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur

KANAK KANAK 12 TAHUN HILANG !!!

Kanak-Kanak Perempuan Berusia 12 Tahun Hilang

BALIK PULAU, 18 Dis (Bernama) -- Kisah kehilangan dan kematian tragis Nurin Jazlin Jazimin, 8, yang menggemparkan negara baru-baru ini, kini menghantui perasaan sepasang suami isteri yang kehilangan anak perempuan berusia 12 tahun sejak Ahad lepas.

Maslina Siadin, murid Sekolah Kebangsaan Genting di sini, dilaporkan hilang antara pukul 6.30 petang dan 7.30 petang Ahad lepas dipercayai keluar seorang diri dari rumah mereka di Kampung Pondok Upeh di sini.

Bapanya, Siadin Rashid, 44, berkata kehilangan anaknya itu disedari isterinya Salmiah Husin, 42, ketika pulang ke rumah selepas berkebun di belakang rumah yang merupakan sumber pendapatan mereka.

"Selalunya dia (Maslina) membantu kami, tetapi petang itu dia memberitahu yang dia tak larat jadi kami suruh dia berehat di rumah dan dalam pukul 6.30 petang saya balik ke rumah ambil motosikal untuk pergi ambil kakaknya balik dari kerja di simpang empat berhampiran," katanya ketika ditemui dirumahnya di sini hari ini.

Siadin berkata semasa beliau pulang ke rumah, anak kelima dari enam beradik itu masih ada di rumah dan sedang menonton televisyen.

"Kami tidak tahu ketika bila Maslina keluar dari rumah kerana selepas ibunya pulang ke rumah baru kami menyedari dia tiada di rumah," katanya.

Beliau berkata selepas isterinya memaklumkan perkara itu, beliau terus menghubungi rakan serta saudara-mara untuk bertanyakan sama ada Maslina ada ke rumah mereka.

Katanya selepas mendapati Maslina hilang, beliau terus membuat laporan di Balai Polis Balik Pulau kira-kira 11.30 malam pada hari yang sama.

Sementara itu, Salmiah berkata anaknya itu keluar dari rumah dengan memakai seluar jean hitam dan baju-T serta tidak membawa sebarang pengenalan diri.

Beliau yang merindui anaknya itu berharap agar sesiapa yang melihat atau terdengar mengenai Maslina supaya menghubungi 012-4151293 atau 017-9037250

Malaysia - Top Ten Sign Moving Police State

Wanita Gempur Gelang Patah diganggu UMNO

hotel-kelana-jb.jpg
dipetik: civicbuilder

Parlimen Gelang Patah di Negeri Johor telah menerima gegaran dan gelombang baru yang menjanjikan perubahan dalam arus politik di Negeri Johor. Selama 3 hari 2 malam Wanita keADILan Pusat dengan bantuan jentera AMK Selangor khususnya dari Parlimen Ampang telah menggempur kawasan Parlimen tersebut dengan program-program khas untuk mendalami masalah dan memenangi hati pengundi di situ.

Program bermula seawal pagi 15 Disember.Kaunter semakan daftar pemilih dan aduan telah dibuka di Pekan Gelang Patah dan edaran risalah dilakukan di kawasan Pasar Awam Gelang Patah. Menjelang tengahari hingga ke petang lawatan rumah ke rumah dilakukan di sekitar Taman Nusa Perintis 2 dengan menggunakan BKS. Waktu malam dipenuhi dengan program edaran risalah dan bertemu pengundi di sekitar Taman Universiti dan Taman Ungku Tun Aminah. Kawasan tersebut yang majoritinya dihuni pengundi berketurunan Tiong Hwa memberikan signal yang sangat jelas bahawa sokongan mereka kini padu untuk menjulang panji-panji keADILan. Kebanyakan pengundi yang dijumpai memberi jaminan secara berani bahawa mereka sudah sepakat untuk memenangkan calon dari KeADILan kerana sudah terbukti kegagalan wakil rakyat dari Barisan Nasional mengurus ekonomi dan perpaduan negara dengan amanah dan bijaksana. |more...|

UMNO TELANJANGKAN MELAYU - Salahuddin


Umno telanjangkan Melayu untuk lawan Hindraf - Salahuddin

Zaili Muhammad
Harakahdaily

MELAKA, 18 Dis (Hrkh) - Tindakan Umno yang sanggup menelanjangkan atau mendedahkan keaiban bangsa Melayu sebagai perisai untuk mempertahankan diri setelah tersepit dengan isu Hindraf telah menzahirkan sifat munafik pada diri mereka.

Menurut Ketua Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub, apabila mereka tersepit di asak kumpulan Hindraf, mereka gunakan kemiskinan orang Melayu sebagai perisai untuk menyelamatkan diri mereka yang munafik pada bangsa sendiri.

"Ini kerja Umno! dia sanggup menelajangkan keaiban bangsa sendiri untuk mengelakkan daripada dituduh gagal melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai pemerintah sejak 50 tahun lalu.

"Bila terdesak sanggup melondehkan maruah bangsa sendiri, ini munafik paling akhbar dalam abad ini," kata beliau ketika berceramah di Serkam Darat, Jasin, di sini.

Beliau berkata, baru-baru ini satu seminar yang dianjurkan oleh United Nation Development Program (UNDP) iaitu program pembangunan oleh PBB dan Universiti Malaya dalam kertas-kerjanya telah menyatakan tentang kaum yang paling miskin ialah kaum bumiputera di Sabah, Sarawak dan orang Melayu di negeri pantai timur Kelantan dan Terengganu.

"Saya bawa hujah ini ke dalam parlimen, tiada seorang pun yang berani bangun untuk lawan hujah ini, apa Umno dah buat untuk bantu orang Melayu selama 50 tahun memerintah malah orang Melayu disogokkan dengan pelbagai janji kerana pengundi Melayu adalah simpanan tetap Umno.

"50 tahun merdeka Melayu makin jauh mundur tertinggal dari segi pemilikan ekonomi, ini fakta dan saya bersumpah! saya akan bercakap dalam dan luar parlimen lawan mereka bukan dengan hujah kita tapi dengan hujah mereka.

"Saya akan guna senjata dan peluru mereka, saya akan bunuh mereka dengan senjata mereka sendiri," katanya sambil disambut dengan laungan takbir.

Di samping itu, beliau tidak menafikan bahawa PAS juga mempunyai hujahnya tersendiri tetapi beliau menyimpannya dulu buat sementara ini dan akan menggunakannya apabila ia perlu kelak.

"Umno guna polis nak ugut kami, guna polis tangkap kami, halang ceramah kami, ini tindakan pengecut, bacul dan tidak bertamadun, mereka hilang pertimbangan mereka tidak boleh jawab hujah lalu mereka guna ISA.

"Saya dan rakan-rakan akan tuntut sehingga wujudnya perhimpunan aman dalam negara kita walau terpaksa membayar dengan harga yang mahal, kita tidakkan berganjak kerana ada dalam perlembagaan negara dan kita akan tetap perjuangkan," kata beliau.

Seterusnya, beliau mengajak orang Melayu mengajar Umno pada kali ini dengan mengundi pembangkang kerana bangsa lain telah mengajar Umno dengan kuasa undi mereka dan sekarang tibalah giliran orang Melayu pula untuk mengajar Umno. - mns

SIAPA MASIH PERCAYA PADA DOLLAH?SAYA TIDAK MAHU KECEWA KAN ANDA - Dollah Badawi

“I do not want to disappoint you. If I have to work hard, I will work hard for you and the future of the country,” Abdullah told 5,000 people at a dinner in Puchong Indah. - Star 18/12/2007
Begitu lah bersemangat nya Dollah Badawi berjanji, seperti yang sudah sudah. Siapa agaknya yang berani menperjudikan negara untuk di ratah oleh Dollah dan anak beranaknya?

Kali ini ucapannya dihadapan rakyat yang menyokongnya seramai 5,000 orang. Satu jumlah lebih 1,000 dari jumlah kedatangan penyokong Anwar Ibrahim di Kampung jawa.

Tiada pula gambar diluar dewan yang ditunjukkan untuk menjelaskan bagaimana 5,000 orang ini datang. Naik bas, teksi atau berjalan kaki? Tetapi kalau benarlah jumlah tersebut, maka berjaya lah umpan 'makan malam' yang disediakan oleh Dollah. Dimana ada gula, disitu lah ada semutnya. Dan gula yang disaji kepada semut adalah wang dari titik peluh semut itu sendiri. Dollah belanja wang rakyat untuk beri makan rakyat. Dollah tak keluar duit sendiri pun.

Akhbar yang menyiarkan berita ini sebenarnya tidak sedar bahawa mereka mendedahkan pekung UMNO dan pemimpinnya. Kalau tidak kerana hiburan atau makanan, rakyat tak datang. Kepada Anwar Ibrahim, anda telah menang 1-0, kerana tanpa makanan pun pembangkang masih boleh panggil rakyat. Kalau tidak dihalang dan bimbang akan tindakan membabi buta polis serta kalau disajikan makanan, sudah pasti jumlahnya jauh lebih tinggi.

RASHIT SAMBUNG, BERSIH BERHIMPUN

ImageBersih akan adakan himpunan jika khidmat Rashid dilanjutkan

Wan Nordin Wan Yaacob Foto Wan Zahari Wan Salleh
Tue | Dec 18, 07 | 1:07:00 pm MYT

KUALA LUMPUR, 18 Dis (Hrkh) - Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) tidak menolak kemungkinan akan mengadakan himpunan aman jika kerajaan melanjutkan khidmat Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.

Menurut Jurucakap Bersih, Dr Dzulkifli Ahmad, Berish memandang serius dan kecewa dengan kelulusan Pindaan Rang Undang-undang bersabitan Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan bagi melanjutkan usia pemegang jawatan ahli SPR dari 65 ke 66 tahun.

"Bersih sayugia mengingatkan Perdana Menteri, seandainya perkhidmatan Pengerusi SPR ini dilanjutkan juga, maka tidak ada jaminan bahawa rakyat tidak akan bangkit untuk membantah perlanjutan perjawatan beliau demi menjaga keutuhan demokrasi dan kestabilan negara," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan sidang media selepas menyerahkan nota bantahan kepada Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi melalui Setiausaha Politik Perdana Menteri, Dato' Wan Farid Wan Hisham di Putrajaya hari ini.

Turut serta dalam penyerahan memorandum itu ialah, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Sivarasa Rasiah dan Jawatankuasa Bersih, Liu Chin Tong.

Mengulas lanjut isu tersebut Dr Dzulkifli berkata, nota bantahan yang dikemukakan kepada Speaker Parlimen pada 11 Disember lalu yang sekaligus telah mencetuskan pesta penangkapan 24 orang ahli dan aktivis Bersih. |more...|

ISA: ABDULLAH BADAWI JILAT LUDAH DAN KAHAKNYA SEKALI

http://malaxi.com/malaysia_people/uploaded_images/Abdullah-Ahmad-Badawi2-740415.jpg

Beberapa parti politik pembangkang termasuk Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah menyatakan bantahan mereka terhadap ISA. Ramai diantara pemimpin dan ahli terkenal mereka yang telah ditahan di bawah ISA termasuk Lim Kit Siang, Karpal Singh dan Lim Guan Eng dari DAP dan Anwar Ibrahim dari PKR.

Namun Akta ini juga pernah dikritik oleh beberapa ahli politik gabungan Barisan Nasional, termasuk parti komponen terbesarnya, Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang telah memerintah Malaysia semenjak kemerdekaannya juga telah mengritik ISA.

Perdana Menteri Malaysia kelima, Abdullah Ahmad Badawi, telah menyatakan pada tahun 1988 "Jika kita semua hendak menyelamatkan Malaysia dan UMNO, Dr Mahathir (Perdana Menteri ketika itu) mesti diguling. Dia menggunakan undang-undang kejam seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk mendiamkan pengkritiknya." Tahun sebelumnya, dia juga telah menyatakan "Undang-undang seperti ISA tidak punyai tempat di Malaysia moden. Ia merupakan perundangan tidak berperikemanusiaan dan jahat." Rujuk: wikipedia

Pada tahun 2003 apabila beliau menjadi Perdana Menteri pula, beliau mengatakan bahawa ISA adalah "undang-undang yang perlu," dan mengemukakan argumentasi "Kami tidak pernah menyalahgunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Kesemua mereka yang ditahan dibawahnya terbukti mengancam masyarakat secara umum."

Berapa ramaikah lagi pemimpin yang sebegini. Ketika belum memerintah, cakapnya lain. Bila sudah ada pangkat dan kuasa, cakapnya pula berubah. Kalau pemimpin seperti ini semuanya....harapan apa lagi yang kita ada sebagai rakyat?

HINDRAF31 released: AG no evidence who threw the bricks

via maverickysm

Abdul Gani Patail openly admit that the attempted murder charges against the 31 accused is faulty.

The prosecution could not and are not able to determine who actually threw the brick that caused grievous bodily harm (GBH) on a police officer.

Policeman Dedi Abd Rani was hit on the head by a brick during an illegal assembly in Batu Caves on Nov 25. The protesters were lock-in the compound of the temple and were fired with water cannon and tear gas.

In Criminal Law, the prosecution must provide evidence, beyond any reasonable doubt that each of the 31 or any of them was the person who had acted to cause the GBH, and at the time when the accused acted, he had malicious intention to cause grievous bodily harm or to kill the officer. That's what the judge would require from the prosecution, i.e Actus Reus and Mens Rea.

For Actus Reus, the prosecution must prove that, the act was unlawful and caused GBH; the act was voluntary; the act was factual and intended to cause GBH or death (factual means the prosecution must determine beyond reasonable doubt who was the actual person that throw the brick that caused GBH to the police officer); that the act was a substantial and operative cause of GBH; and the chain of causation was not broken by any intervening events.

In short, The prosecution has to prove: the act was dangerous; the act caused the injury; the act was directed at the victim, and that the dangerous act was factual.

If the prosecution is able to prove all the elements of Actus Reus (ie, all of them), then they had to further proved that the required mens rea are present, which are: that the accused had the malicious intend to inflict GBH or death, and that the accused could foresee that his act would result in some physical harm (recklessness is insufficient for attempted murder).

The prosecution need to establish that the accused either had the intention to cause some harm.

|more....|

KERANA SAYANGKAN KUCING ...

dipetik: serkamvelleyonline

Sempena wukuf di Arafah hari ini (18 Disember) dan Hari Raya Korban esok (di Arab Saudi), disiarkan Kisah Dari Tanah Suci ini untuk iktibar bersama. Kisah ini mengenai seorang wanita Muslimah Melayu berasal dari Perak yang menunaikan haji kira-kira enam tahun lalu.

Wanita ini kerana sudah tua dan uzur, lutut pun lemah dan sentiasa sakit, menggunakan kerusi roda semasa tawaf dan saie. Dia mengupah petugas Arab menolaknya, tujuh kali pusingan tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah.

Beliau menunaikan tawaf rukun dan saie saja. Yang sunat tak mampu kerana uzur. Lagi pun wangnya hanya cukup-cukup saja.
Namun, ada satu amalan mulia dimiliki Muslimah ini. Yakni mencontohi sunnah Nabi s.a.w., mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.

Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya banyak kucing. Dia melayan makan dan minum kucing. Dia pungut kucing yang dibuang orang, diberikan makan dan minum, dirawat dan dimandikan dengan sabun wangi.

Walaupun banyak kucing jalanan itu lemah, sakit, kurus kering atau lumpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkudis dan sakit serius. Pendeknya rumahnya menjadi pusat kucing kurap.

Maka terkenallah rumahnya jadi pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikuburkan di kebunnya. Demikian begitu kasih Muslimah ini kepada makhluk Allah yang lemah lembut itu.

Justeru, ada kucing-kucing peliharaannya manja, gemuk dan sihat, serta cantik-cantik belaka, berkat khidmatnya, yang ikhlas.
Tahun itu beliau berangkat, menunaikan haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu nian kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, solat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul sudah.

Ingin di hatinya untuk tawaf banyak-banyak seperti orang muda dan sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sakit manakala badan uzur. Setelah solat fardu sentiasalah beliau memanjatkan doa dan pertolongan Allah, agar hajatnya dimakbulkan.

Pada suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dengan keadaan bertongkat, beliau terjumpa seekor kucing yang kurus, comot, lemah dan lapar.

Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, ia jatuh berkali-kali. Kasihan nian wanita tua itu melihat makhluk Allah itu menderita dan sengsara di kota suci Makkah.

Lantas diambilnya kucing itu, diurutnya tubuhnya yang lemah itu. Dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.

Dengan takdir Allah, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. Ajaib sungguh, kaki dan lututnya yang sakit tadi, tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.

Muslimah tua tadi dapat tawaf sebanyak-banyaknya, ikut suka hatinya. Tertunailah hajat yang terbuku di hatinya selama ini, berkat menolong seekor kucing di Makkah yang mulia itu..

Setelah tawaf wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solihah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.
Sewaktu hendak menaiki tangga pesawat di Jeddah, Muslimah tua tadi terlopong melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah dulu.

Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat itu sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaiblah daripada pandangannya.

Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing, seperti Nabi kita s.a.w. mengasihinya di dunia ini, lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akhirat nanti. Amin. - lanh

Keluhan Pekerja Ladang N.Sembilan

PASNS - Orang N.Sembilan sendiri ramai tidak tahu dimana letaknya Ladang Gatco. Ladang Gatco atau Kampung Serampang Indah terletak jauh di pedalaman di daerah Jempol. Terdapat lebih kurang 100 keluarga Melayu, 20 keluarga Cina dan 200 keluarga India di sini. Rata-rata mereka adalah peneroka dan pekerja ladang dan telah menetap di sini sejak berpuluh-puluh tahun.

Masalah besar yang mereka hadapi ialah mereka belum mendapat hak milik tanah dan mereka menunggu untuk dihalau keluar kerana mengikut ceritanya pemilik ladang telah tidak mampu membayar pinjaman bank sebanyak RM 16 juta.

Setelah bermacam-macam janji oleh wakil rakyat, kerajaan negeri dan kerajaan pusat sejak lebih 5 kali pilihanraya umum diadakan dengan memberi jaminan masalah tanah mereka akan diselesaikan, mereka sudah putus harapan.

Akhirnya pada 17 Disember 2007 Ketua Cawangan UMNO , AJK-AJK dan ahli-ahli UMNO di Gatco , Jempol telah mengisytiharkan keluar parti kerana tidak percaya lagi dengan dasar perjuangan UMNO yang membela nasib rakyat.

Tidak pula dinyatakan samada mereka masuk PAS, PKR atau DAP. Mesej mereka ialah mereka sudah kecewa dengan UMNO serta Barisan Nasional kerana menanggap bahawa pekerja ladang yang jauh di pedalaman ini tidak perlu diberi perhatian.

Majlis perisytiharan keluar UMNO tersebut telah dihadiri oleh bukan sahaja keluarga Melayu dari Gatco malah keluarga India dan Cina, kerana nasib pekerja ladang Kampung Gatco sekarang ini tidak mendapat perhatian yang sewajarnya dari pemimpin Barisan Nasional termasuk dari MCA, Gerakan dan MIC.

Sdr Zulkefly Mohamed Omar , Pesuruhjaya PAS N.Sembilan yang dijemput hadir dalam majlis tersebut menyatakan keutamaan sekarang bukanlah untuk mengajak mereka menyertai PAS atau lain-lain parti pembangkang. Tetapi keutamaan sekarang ialah mempastikan pekerja ladang ini yang terdiri dari kaum Melayu, India dan Cina mendapat pembelaan yang sewajarnya, kerana adalah menjadi hak mereka sebagai peneroka tanah untuk mempertahankan tanah mereka, dan mereka adalah merupakan warga negara Malaysia yang sah. Sekiranya kerajaan sanggup membayar ganti rugi beratus-ratus juta ringgit kepada pihak swasta kerana penangguhan kenaikan tol, pembatalan projek jambatan bengkok dan sebagainya, apalah sangat RM 16 juta untuk menyelamatkan beratus-ratus keluarga pekerja ladang yang juga merupakan rakyat Malaysia.

NEGERI SEMBILAN BUKAN UNTUK DIJUAL – N.SEMBILAN NOT FOR SALE
MALAYSIA BUKAN UNTUK DIJUAL – MALAYSIA NOT FOR SALE

No2umnO - Sudah lah tu, campai bila lagi mahu ditipu dek UMNO......tak kan lah orang Melayu bodoh tak ke sudah?

Swastakan Sahaja Mahkamah Malaysia?

dipetik: ketuaperusuh

Ada satu peribahasa Melayu yang berbunyi “Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi”. Saya tahu ramai yang mengerti makna disebalik peribahasa tersebut. Bagi mana-mana pihak yang tidak mengetahui makna peribahasa tersebut, sila rujuk di Dewan Bahasa dan Pustaka.

Semakin hari semakin banyak kes berkaitan dengan undang-undang dapat dilihat berlaku di Malaysia. Selain dari Kanun Keseksaan yang selalu kita dengar di media elektronik, kita juga berkesempatan mendengar mengenai Seksyen 73 dan Sekysen 8 Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Selama ini, kalau kita ingin tahu bagaimana undang-undang dilaksanakan, kita boleh menonton beberapa siri televisyen seperti LA LAW, Law & Orders dan beberapa siri komedi murahan yang membicarakan mengenai undang-undang. Kita juga boleh menonton filem Hindustan atau Tamil yang selalunya akan membicarakan permasalan undang-undang.

Kini kita juga boleh menonton beberapa siri undang-undang yang boleh diklasifikasikan lebih rendah mutunya daripada filem Hindustan atau Tamil hanya dengan melihat perjalanan kes berkaitan yang dijalankan di Mahkamah Malaysia. Bukan tujuan tulisan saya ini untuk menghina atau merendahkan martabat hakim-hakim dan pegawai undang-undang dengan penulisan ini.

Namun pada pandangan saya, kemelut perundangan di Malaysia kini lebih teruk daripada apa yang dipaparkan dalam filem Hindustan atau Tamil. Kemelut perundangan di Malaysia kini teruk dilacurkan, disalah gunakan dan diugut oleh pelbagai pihak sama ada oleh individu perseorangan, peniaga mahupun ahli politik.

Malah terdapat salah guna yang terang lagi bersuluh yang telah dilakukan oleh pimpinan negara seperti yang ditunjukkan oleh Abdullah Ahmad Badawi & Co terhadap kes perbicaraan 31 orang (Hindraf) yang dituduh cubaan membunuh. Dengan pengaruh (ugutan atau arahan) yang diberikan oleh Abdullah Ahmad Badawi &Link Co kepada Peguam Negara, maka pertuduhan tersebut ditarik balik dan semua tertuduh dibebaskan.

Jika inilah contoh yang dibuat oleh pimpinan negara, maka tidak mustahil bahawa banyak lagi kes berkaitan undang-undang yang saya rasa sama ada di diamkan ataupun di hilangkan sama sekali. Sebagai contoh. anda boleh lihat kenyataan Abdullah Ahmad Badawi bahawa tidak ada seorang pun ahli politik yang boleh didakwa atas Seksyen 32 Akta Pencegahan Rasuah (APR) 1997 sedangkan pada masa yang sama sebenarnya terlalu ramai ahli politik dan kakitangan awam yang boleh disabitkan dengan kesalahan rasuah ini.

Anda tentu tidak pernah lupa akan kes Zakaria Mad Derus di Kelang, yang membina Istana dimana tidak mendapat kelulusan Majlis Perbandaran Kelang. Tentunya anda ingat akan kes ini. Bayangkan jika orang seperti Zakaria Mad Derus boleh didapati bebas dari mana-mana tuduhan rasuah atau salah guna kuasa, tentunya ramai lagi yang boleh terlepas bebas. |more...|

HINDRAF: CAMPUTANGAN POLITIK DITAHAP MELAMPAU

Gugur tuduhan Hindraf bukti campur tangan politik melampau - AMK

Wan Nordin Wan Yaacob
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 18 Dis (Hrkh) - Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) merakamkan ucapan 'tahniah' kepada Peguam Negara kerana sekali lagi bersikap selektif di dalam tindakan terbaru beliau menggugurkan tuduhan cubaan membunuh ke atas 31 individu yang terlibat dalam perhimpunan anjuran Hindraf 25 November lalu.

AMK menyifatkan pengguguran ini memperlihatkan campur tangan politik yang melampau, kata Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin.

AMK mempertikaikan mengapakah pengguguran dilakukan hanya selepas Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta Peguam Negara mengkaji semula pertuduhan ke atas 31 demonstran Hindraf atas alasan 'mereka diperdaya pimpinan Hindraf dan sudah insaf.'

"AMK tidak menolak tindakan ini kemudiannya akan dijadikan sebagai pusingan 'u-turn' pemerintah Umno-BN untuk mengalihkan perhatian rakyat agar terus tunduk kepada kehendak politik mereka, meskipun mereka sanggup meletakkan nawaitu politik mengatasi kedaulatan undang-undang negara," katanya.

Atas prinsip kemanusiaan, AMK menggesa agar Peguam Negara turut menggugurkan tuduhan yang dilakukan ke atas dua ahli PAS, Suwandi Abdul Ghani dan Muhammad Azman Aziz, kata Shamsul Iskandar kepada Harakahdaily semalam.

Suwandi dan Azman ditembak seorang anggota polis dengan menggunakan peluru hidup dalam tragedi berdarah Batu Burok, Terengganu pada 8 September lepas.

Mereka menghadapi empat tuduhan, antaranya didakwa kononnya menunjukkan kekerasan jenayah untuk menakutkan pegawai polis yang menjalankan tugas yang sah di sisi undang-undang, dan dengan sengaja cuba menyebabkan cedera parah kepada Wan Aziz Wan Omar, katanya.

"Sehingga kini rakyat terus tertanya-tanya, apakah hasil siasatan polis ke atas pegawai polis berkenaan yang melepaskan tembakan sehingga menyebabkan Suwandi dan Azman cedera parah," katanya.

Amat menjelekkan, mangsa tembakan ditahan dan didakwa, sebaliknya si penembak terus bebas berkeliaran di luar, katanya.

AMK menggesa tuduhan ke atas mereka digugurkan dengan segera dan dibebaskan tanpa sebarang alasan, kata Shamsul Iskandar.

Tunduk kepada arahan politik

Sementara itu Bendahari KeADILan, William Leong pula berpendirian, berdasarkan maklumat yang dilaporkan melalui media sebagai hebahan kepada umum, adalah sesuatu yang sangat mengejutkan tatkala Peguam Negara memutuskan bahawa tuduhan cubaan membunuh adalah bersesuaian dikenakan ke atas mereka di peringkat awal.

Kesemua 31 individu ini berada di Batu Caves, di kawasan ibadat mereka tanpa sebarang makluman bahawa polis akan datang pada malam tersebut dan tuduhan yang dikenakan adalah tidak munasabah mengikut keadaan tersebut, katanya.

Meskipun keputusan terbaru ini dialu-alukan, adalah sangat mendukacitakan bahawa Peguam Negara mempertimbangkan merit pendakwaan hanya selepas MIC menghantar wakil menemui beliau, katanya.

"Ini menggambarkan kepada rakyat bahawa Peguam Negara bersedia untuk tunduk akan pendirian dan kehendak ahli-ahli politik daripada parti pemerintah," katanya dalam satu kenyataannya hari ini.

Persepsi seumpama ini boleh menghakis kepercayaan umum ke atas institusi Peguam Negara untuk mendakwa sebarang kesalahan berdasarkan kedaulatan undang-undang tanpa sebarang kekangan, katanya.

"Atas kepentingan mengekalkan kepercayaan umum ke atas institusi Peguam Negara, satu klarifikasi perlu disertakan sebagai asas pengguguran tuduhan cubaan membunuh sebagai mengesahkan tindakan Jabatan Peguam Negara ini bebas daripada sebarang campurtangan politik," katanya.

31 HINDRAF: LEPAS TAPI TIDAK BEBAS

Dilepaskan tetapi masih mempunyai pertuduhan lain. 31 orang menulis surat pengakuan kepada Gani Patail? Tulis surat dari dalam penjara? Paksa atau rela. Ikhlas atau ugut? Ini semua mainan politik. Sorong sorong tarik.....dan rentap!!!

Rujuk berita bernama 17/12

"Kesemua 31 individu itu menulis surat (kepada saya) mengutuk tindakan Hindraf dan mendakwa bahawa mereka bukan ahli Hindraf. Mereka juga berjanji untuk tidak menyertai mana-mana perhimpunan haram di masa depan.

"Tindakan menarik balik pertuduhan itu (cubaan membunuh pegawai polis) juga adalah adil kerana pendakwaan tidak dapat mengenal pasti siapa yang membaling batu sehingga mengenai mangsa," katanya ketika ditemui pemberita di luar Mahkamah Sesyen di sini hari ini.

Sementara itu, peguam kesemua tertuduh, A.Sivanesan berkata walaupun peguam negara telah menarik balik pertuduhan cubaan membunuh itu, tetapi pihaknya tidak terlalu gembira kerana anak-anak guamnya masih menghadapi pertuduhan lain.

Berikut adalah nama nama yang dilepas dari pertuduhan cuba membunuh.

1. SS Ganishen, 39, lorry driver.
2. K Raju, 42, driver.
3. R Sakthivel, 34, technician.
4. K Ganapathy, 38, lorry driver.
5. K Sukumaran, 24, foreman.
6. S Kumaran, 25, farmer.
7. B Varatharaju, 32, foreman.
8. M Kuna Sekaran, 24, machine operator.
9. V Ganeson, 40, lorry driver.
10. L Thiyagarajan, 31, sales executive.
11. S Gunaa, 21, is a farmer.
12. K Thinagaranpillay, 23, manager.
13. N Balamohan, 23, part-time worker.
14. K Gopinath, 27, store keeper.
15. R Suresh, 24, runs his own business.
16. G Suman, 20, runs his own business.
17. M Buwenthiran, 24, technician.
18. M Pushparathan, 21, technician.
19. S Tail Arasu, 26, despatch boy.
20. N Ramasamy, 43, is a driver.
21. S Ramash Kumar, 22, student.
22. R Pushpanathan,19, despatch boy.
23. S Mugilan Dever, 20, student.
24. G Thinesh Kumar, 19, foreman.
25. T Kunalan, 28, machine operator.
26. S Sures, 18, car-tinter. He has a hole in the heart.
27. A Vasantarao, 19, student.
28. N Markandan, 54, odd-job worker.
29. K Raghu, 39, technician.
30. A Rayar, 30,
31. S Ravi, 33, lorry driver.

Mereka bebas, tetapi sekira mereka dilihat atau terlibat dengan HINDRAF, bila bila masa mereka akan dibawa kembali ke mahkamah. Gani tidak bodoh, Pak Lah bukan lemah. Yang pasti mereka semua tidak clean. Terlalu banyak putar belit untuk menjaga nama dan masa depan politiknya. Berlakun, berbohong, menipu dan mengampu itu biasa di dalam UMNO. Kalau tak kerana AMPU tak kan lah Pak Lah boleh jadi PM. Pemimpin paling lemah dalam sejarah.

A Nurin Walk?

AL-FATIHAH

via nurinjazlin.blogspot

In his Open Letter to the Prime Minister said to be sent to all MP’s, media / press and some NGO’s, Ambrose Sabastian of Penang declared that :-

".... Again I wanted to walk carrying placards on 5-1-2008 at 3.00 p.m. from Lorong Kulit Hindu Temple to Gurney Drive. With me four friends will walk together and distribute the leaflets informing why we are walking. Less than five people never need police permit neither it is not an illegal gathering. The walk is for alerting the public about the missing girl Nurin Jazlin Jazmi who was murdered and stuffed in a sport bag and the incompetent police investigation. I was unhappy when one minister stupidly threatens Nurin’s father saying law is a law. In fact poor people have to earn money for their rice bowl. Twenty-four hours they can’t guard their children. It will very nice if it happened to one of the Ministers child and we can see how the law works?

Deputy Internal Securities Minister Datuk Mohd Johari told in Parliment that even with the help of the FBI, the enhanced CCTV images did not show the registration number clearly. The Police can’t conclude this case and can’t find the killer. Now I put up a challenge with Home Minister that what a great Scotland Yard Malaysian Police and the Greatest FBI can’t do to solve Nurin’s murder case but we can able to solve within short period. I can ask my boys in KL and Klang to solve this case easily provided..."

Hmmm, it seems that walks and rallies are the in-thing now in Malaysia. Starting with the Walk for Justice, The Bersih Rally, The Hindraf Rally, The Human Rights Walk and now .... The Nurin Walk!

The above two paragraphs are extracted from quite a long letter published here.

While I wouldn't want to comment much on his rationalisation of the proposed walk, I do feel however (and judging from within the context of the Open Letter) that this latest plan is no more than another smear campaign on the Police as well as the government of Malaysia.

As this Open Letter made reference to the Nurin case, perhaps the authorities can quickly do something on at least the Autopsy pictures' case if not the abduction cum murder case itself. Otherwise, the Nurin case will always pop up over and over again even for events that has got not much relevance to it as clearly seen in this Open Letter which was circulated world wide.

Jasni AJ

Who is the director of this Movie? "HINDRAF"

via malaysia180degree
ON MURDER CHARGES OF THE HINDRAF 31


Is it that it took AAB some time to understand that a dialysis-dependent kidney patient, and one with a hole in the heart wont be recruited in to any terrorist organization unless as a suicide bomber .

- The whole world is laughing on this murder charges.

Or

He and his people are orchestrating a scene where MIC president will be loosing the ground support and to put up a new drama where he could push Subra in as the saviour for Indians.

ON ISA DETENTION OF THE HINDRAF 5

Is it that he doesn’t realize that?

If HINDRAF had terrorist links, then we would see suicide bombing in KL not a Rally. We could see the assassination of the racist politician not a Rally.

If HINDRAF is anti Muslim, We would see them targeting the Muslims – Not the government. Their statements would be Anti-Muslim – Not Anti-Government policies.

Or

Was it a foiled plan to replay the May13

– NO way, People are more educated & well informed through internet and SMS.

Or

Is it the game well directed so that they can release the 5 before the election and get them to support the subra faction?

Reasons to doubt:

‘HINDRAF 5’ is detained under Section 8 of the Internal Security Act instead of the ‘normal’ Section 73.

But there is something else that happened during this same period and which went unnoticed and unreported. On 10 December 2007, the Attorney-General wrote the Deputy Minister of Internal Security a letter asking him to release Goh Cheng Poh a.k.a ‘Tengku’ Goh from Restricted Residence. As reported earlier, Tengku Goh is number two to BK Tan, the head honcho of the organised crime syndicate that controls the drugs, prostitution, loan-sharking and illegal gambling network all over Malaysia. He also controls the police computerised information system.

More details can be read here:

http://www.malaysia-today.net/nuc2006/index.php?itemid=1224

Assuming HINDRAF is for real,

They might have voiced the plight of Hindu Malaysian Tamils ONLY. But that’s their part to do. UMNO have the racist ministers, who call other ministers racist when they the plight of their community.

“If the Indian ministers are called racist, Chinese ministers are asked to go back to china, Then why are they called as the representatives of their respective community? Then what is the meaning of multiracial party?”

– This is the cause of support for the uprising of the groups like HINDRAF.


Vineeth Menon
vineeith@yahoo.com

Samy Vellu Tries To Take Credit For Acquittal Of Hindraf 31 On Attempted Murder Charge

the-malaysian.blogspot - The things this old bugger will do to get back into the good books of the nation's Indian community! Why is he thanking the government for? After all wasn't it the government which with mala fide intentions jailed them in the first place and hauled them to court on the most absurd 'attempted murder' charge? Why should he thank the authorities for the beatings and humiliation that they had been subjected to while being held in prison?

And what is this nonsense that the opportunistic Samy is trying to spin by saying, "the Barisan Nasional government has shown compassion towards the sufferings and anguish of the families and parents of those detained"? That's C-grade bullshit which only the MIC is capable of propagating. Our berjuang-ing pemimpin have not shown compassion, understanding or remorse.

The reality is that the Umno leadership had unwisely painted itself into a corner by manufacturing lies and using trumped-up charges and in the process unwittingly made martyrs of these protesters. Under pressure from within the Barisan as well as the intelligentsia in the country and influential forces outside, they had no choice but to extricate themselves from this mess pretty quickly. This they did to save themselves the embarrassment of being caught out in court as well as to avoid stepping on too many powerful toes. |more...|

JANGAN TAK CAYA ...

Tiada ahli politik didakwa

KUALA LUMPUR 17 Dis. – Sebanyak 62 notis telah dikeluarkan untuk mendapatkan maklumat aset kepunyaan individu yang disiasat di bawah Seksyen 32 Akta Pencegahan Rasuah (APR) 1997.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, notis yang dikeluarkan oleh Peguam Negara dari 1997 hingga November lepas, mewajibkan individu terbabit mendedahkan aset kepada BPR.

Beliau berkata, bagaimanapun hanya tiga orang telah didakwa di mahkamah atas kesalahan di bawah seksyen tersebut.

“Tidak ada ahli politik yang didakwa,” katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) yang ingin tahu jumlah notis yang dikeluarkan di bawah Seksyen 32 APR 1997 pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau berkata, notis itu juga meliputi siasatan aset yang dimiliki oleh saudara dan sekutu individu yang disiasat atas dakwaan rasuah.

DEMOKRASI KONON


Radio 24, satu-satunya stesen radio berita dan beroperasi sejak 3 Sept, menyiarkan secara langsung kenyataan Anwar di sidang media bersama setiausaha agung DAP Lim Guan Eng dan pengarah pilihan raya PAS Datuk Mustafa Ali.

Anwar menyatakan hasrat parti-parti pembangkang untuk bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bagi membincangkan isu-isu perpaduan nasional, susulan perhimpunan besar Pasukan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) dan tangkapan terhadap pemimpin pembangkang, khususnya yang terlibat dalam perhimpunan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih).


Tiada tindakan pada Radio 24 siar ucapan Anwar
PETALING JAYA: Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) hari menafikan mengambil tindakan ke atas kakitangan yang bertanggungjawab menyiarkan pandangan seorang pemimpin pembangkang melalui saluran Radio 24 minggu lalu.

selengkapnya

No2umnO - Bukan lah isu besar, hanya sekadar menyiarkan kenyataan yang dibuat bertujuan untuk bertemu Perdana Menteri dan semuanya menjadi heboh sekecoh biasa. Si penyiar ketakutan, tidak mengaku siarkan. Betapa mereka ini dikongkong, tidak bebas dan tidak demokrasi langsung. Ini juga jelas membuktikan ketidakadilan di dalam media dikongkong oleh Kerajaan Barisan Nasional menerusi Menteri Penerangannya.

Ini lah budaya BN dan UMNO. Menyekat sebarang peluang untuk bertanding di padang yang rata. Berbangga dengan SPRnya dan pahlawan UMNO mencabar sebarang pertanding hanya di padang mereka.

Teringat ucapan Anwar Ibrahim di Kampung Jawa, Kelang baru baru ini. UMNO Ibarat pendekar yang hebat. Bercerita tentang kehebatannya yang tiada luka dan tiada cedera. Tetapi hakikatnya UMNO berpencak seorang diri. Bila berdepan dengan musuh, pucat sampai ke gigi. Diajak berdebat, berbahas.....pendekar senyap tak berkata kata.

Bila mempertikaikan demokrasi Malaysia, semua pemimpin UMNO dan BN melompat tinggi? Marah benar kalau dikritik tetapi ini lah kenyataannnya. Demokrasi konon !!!

Posting terkini

Blog Archive