KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jul 17, 2008

Tak serang peribadi, tapi .....

Riuh satu opis pasal mulut Shabery yang berbuih. Ada yang kata mulut begitu untuk orang yang suka menipu dan ada pulak member yang kata, mulut orang yang tak der prinsip. Aku tak kesah, tapi merujuk kepada berita berikut mungkin ada kebenarannya ....

Kosmo!Ada cakap-cakap mengatakan di dalam siri debat semalam, Datuk mengambil kesempatan dengan menyerang Anwar secara peribadi?

Ahmad Shebery: Serangan peribadi yang bagaimana itu? Cuba beritahu saya. Bagi saya, ia bukan serangan peribadi tapi kalau saya cerita pasal perangai awak dan kegemaran awak itu mungkin serangan peribadi. Tapi kalau saya nak mengukuhkan hujah, saya perlu melihat kepada rekod peribadinya (track record) sebelum ini dan itulah yang saya lakukan semalam.

Kosmo!Sehingga sekarang bagaimana reaksi yang diberikan oleh rakan-rakan ahli Dewan Rakyat serta orang ramai?

Ahmad Shebery: Sangat baik. Saya terima beratus khidmat pesanan ringkas (SMS) yang menyokong saya. Tetapi apa yang lebih penting saya dapat menangkis ilusi beberapa pihak yang menganggap tak ada yang berani untuk berdebat dengan Anwar.

Kosmo!Bagaimana Datuk melihat perjalanan pidato semalam?

Ahmad Shebery: Saya amat berpuas hati. Sekurang-kurangnya ini merupakan satu langkah ke hadapan terutamanya bagi kementerian saya dan kerajaan.
Yang lain aku malas nak komen, cuma satu ni ..."Bagi saya, ia bukan serangan peribadi tapi kalau saya cerita pasal perangai awak dan kegemaran awak itu mungkin serangan peribadi."

Cakap berbelit belit. Bukan serangan peribadi tapi serangan peribadi. Cukup satu bukti kebenaran telahan kawan kawan tentang sikap pemilik mulut berbuih. Kalau korang nak terus muntah dengan kenyataan dari Shabery... klik berita SINI

Utusan dan NST tak insaf - Anwar

Wakil dari Utusan dan Kosmo tidak dibenarkan membuat liputan sidang media tersebut, walaupun wakil Kosmo pada awalnya berjaya memboloskan diri.

Anwar turut menyatakan kekesalannya terhadap laporan Utusan Malaysia dan NST berhubung kes beliau yang dianggap sengaja dibesar-besarkan.

"Saya lihat Utusan dan NST tiada keinsafan dalam membuat laporan sejak 10 tahun lalu mengenai kes saya. Mengapa tidak desak kerajaan menyiasat Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor berhubung dakwaan pembabitan mereka dalam kes pembunuhan Altantuya?

Apabila sesuatu kes itu melibatkan saya, media cuba menjadikannya satu isu besar. Kenapa meletakkan saya sebagai mangsa? Hanya kerana saya berada di pihak pembangkang," kata beliau lagi.
Sementara itu, di perkarangan kediaman Anwar dipenuhi para penyokong dan rakan-rakan perjuangan bagi menyatakan sokongan padu terhadap Anwar. - harakah

no2umno - Media yang menghasut dan fitnah, jangan di beri masuk dalam upacara Pakatan Rakyat. Buang boreh je.

Waran tangkap[klik untuk paparan jelas]

Merujuk kepada kes Akuan Sumpah Raja Petra, beliau adalah pada awalnya sebagai pembuat akuan. Yang dituduh adalah Rosmah dan beberapa orang lagi. Tetapi, ia bertukar kepada kes fitnah yang menyebabkan, Raja Petra berubah kedudukan menjadi yang tertuduh dan pihak satu lagi menjadi pembuat lapuran. Sedikit petikan dari berita awal kes tersebut,

Merujuk kepada soalsiasat Rosmah, Bakri memberitahu,
"Beliau telah memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pegawai pegawai penyiasat dan kami akan jalankan siasatan yang adil" kata Bakri.
Tapi 'adil' yang dimaksudkan adalah, selepas soal siasat, Raja Petra di berikan waran tangkap. Dan ini berita semalam yang diperolehi,
Polis mengeluarkan waran tangkap terhadap penulis blog terkenal Raja Petra Kamarudin berhubung siasatan akaun berkanunnya yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu. - malaysiakini
Kalau kita tidak pernah terbabit di dalam kes parah, 'waran tangkap' boleh menjadikan kita gugup. Pucat sampai ke ibu jari. Dengar pun dah gerun. Mungkin aku sedikit bingung atau tidak tahu undang undang, tapi waran tangkap selalunya hanya akan di berikan kepada seseorang sekiranya seseorang itu gagal menghadirkan diri seperti yang telah di arahkan. Apakah sebenarnya waran tangkap itu?
BAHAGIAN II PERUNTUKAN-PERUNTUKAN AM MENGENAI MAHKAMAH-MAHKAMAH JENAYAH
BAB IV PROSES UNTUK MEMAKSA KEHADIRAN
Waran Tangkap

37 - Prosedur untuk menangkap orang terhadapnya waran telah dikeluarkan.

(1) Apabila waran tangkap dilaksanakan di luar kawasan bidangkuasa Mahkamah yang mengeluarkannya, orang yang telah ditangkap hendaklah, melainkan jaminan telah diambil di bawah seksyen 33 dibawa ke hadapan Hakim yang terdekat sekali.

(2) Hakim tersebut hendaklah, jika dia mendapati orang yang ditangkap itu adalah orang yang dimaksudkan oleh Mahkamah yang mengeluarkan waran, mengarahkan dia dibawa dalam tahanan Mahkamah yang dinamakan di dalam waran itu:

Dengan syarat bahawa jika orang yang ditangkap itu bersedia dan bersetuju untuk melaksanakan satu bon dengan penjamin yang mencukupi untuk kehadirannya pada masa yang ditetapkan di hadapan Mahkamah yang mengeluarkan waran, atau arahan telah dicatatkan di bawah seksyen 33 di atas waran dan orang tersebut bersedia dan bersetuju untuk memberi jaminan yang diperlukan oleh arahan tersebut, Hakim itu hendaklah mengambil bon atau jaminan itu, mengikut mana yang berkenaan, dan mengemukakan bon kepada Mahkamah yang disebut di dalam waran itu.
Rujukan
Sejak akhir akhir ini, waran tangkap sering di keluarkan dari hanya satu pihak kepada satu pihak, menjadikan kita fikir undang undang ini hanya di gunakan untuk menakut nakutkan seteru kepada seseorang itu. Antara yang baru baru ini menerima waran tangkap adalah .....

Anwar ibrahim PKR
Waythamorthy Hindraf
Tian Chua PKR
Badrul Hisham [chegubard] PKR
Mohd Sabu PAS

So korang pikir kan sendiri, apa tujuan waran tangkap itu dikeluarkan dan apa kah implikasinya. Gua setakat baca hari ini, esok dah lupa.

SHABERY SHOULD QUIT FOR FAILING TO EXPLAIN - JEFFERY

kawoix | ....Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek should keep his pledge and resign from his post for failing to explain why the government raised the domestic fuel price so steeply and suddenly.

Parti Keadilan Rakyat Vice President Datuk Dr Jeffrey Kitingan said the Minister not only failed to answer Anwar's questions but also resorted to personal attacks, which is rather unprofessional.

According to him, Anwar was focused, relaxed and professional. "If there was a contest, Anwar would have won hands down 10 to 1," he said in a statement here Wednesday.

The Minister, he said, also did not answer the question posed by a member of the panel on how the RM13 billion savings from subsidy would be utilised to improve public transportation as only RM800 million was spent from the earlier commitment of RM4 billion from a similar saving.
Shabery did not seem to listen to what Anwar was saying to the extent that the Minister could not differentiate between the revenues from Petronas to the government (which Anwar was referring) and the revenues retained and invested by Petronas.

He said the Minister was more interested in talking about the politics of the past (1974) which was totally unrelated to the debate rather than the current fuel price issues affecting the people.
"Unlike Anwar, who respected his opponent and avoided personal attacks, Shabery was totally defensive and unprofessional. Hence, Shabery should keep his pledge and resign. He is giving a bad leadership example for young people," he said.... selanjutnya.

Skrip yang sama...

malaylad | ...Lebih enam juta rakyat menonton debat tersebut, sudah tentu semuanya mahukan harga minyak diturunkan sebagaimana telah dijanjikan Pakatan Rakyat. Penangkapan Anwar Ibrahim adalah bertujuan untuk menaikkan sentimen kemarahan rakyat supaya keadaan di Malaysia akan jadi tidak terkawal seterusnya darurat dapat diisytiharkan, sistem demokrasi dimusnahkan.

Pihak Polis dikatakan sedang bertungkus lumus untuk mereka-reka bukti supaya tuduhan liwat terhadap Anwar Ibrahim dapat dilakukan. Mari sama-sama fikirkan, kenapa pada masa sekarang ini, ketika Pakatan Rakyat semakin hampir untuk memerintah, tuduhan sebegini dibuat-buat? Umum tahu sepuluh tahun dulu, tuduhan yang sama telah dibuat tetapi gagal untuk mensabitkannya keatas Anwar Ibrahim. Saksi-saksi meragukan dan keterangan mereka yang 'contradict' membuatkan kes ini ditarik balik.

Dr Taha Jabir al-’Ulwani melalui fatwa dan pendapatnya mengatakan bahawa. Tuduhan yang dilakukan oleh seorang yang tidak adil terhadap seorang yang diketahui baik dan terpelihara maruahnya adalah tertolak sama sekali bahkan si penuduh boleh dihukum sebat 80 kali seperti yang termaktub dalam Al-Quran.... selanjutnya.

Anak sapa ni?

Asyik ngan politik jer, kekadang boring gak. Kita rehat jap. [Adoiiii tegang dah urat leher aku]

Scotland, 17 July 2008 : ... selanjutnya.

Rumah Anwar dibajiri Orang ramai dan wartawan

msomelayu | ....Turut sama kelihatan ialah Naib Presiden Pas, Husam Musa . Bagaimana pun tidak kelihatan pemimpin utama DAP, seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eng ataupun Ronnie Liu.
Anwar memberi sidang akhabr selama kira-kira 40 minit menjelaskan proses penahahanya semalam dan menceritakan bagaimana beliau dibawa dan apa yang berlaku di IPK di Jalan Hang Tuah.

Menurut Anwar polis memberi layanan baik setakat ini dan semasa di IPK tidak ada apa-apa kejadian yang buruk berlaku. Bagaimana pun beliau mempersoalkan tindakan polis yang double standard kerana tidak menyiasat kes yang melibatkan nyawa (pembunuhan) sebaliknya mengutamakan kes liwat terhadapnya.


Beliau merujuk kepada kepada laporanterhadap Ttimbalan Perdana Menteri Mohd Najib Razak dan isterinya Rosmah Mansor yang dikatakan terlibat dengan pembubnuhn wanita Mongolia Anttantuya seperti mana dinyatakan dalam akuan berkanun dibuat oleh Raja Petra Kamarudin.
Selepas selesai sidang akhbar Anwar bereda dan bersalaman dengan apa tetamunya. Beliau yang kelihatan tenang tetapi kurang berjenaka kemudian masuk ke sebuah bilik khas diikuti pemimpn PKR dan Pas.... selanjutnya.

Jalan terus sesak

Hati siapa yang tak terbakar dengan jalanraya yang sesak tanpa alasan. Sejak Pagi tadi membawa ke petang, kebanyakan jalan yang menghala ke Kuala Lumpur, sesak dengan kenderaan. Bukan kerana kemalangan tapi kerana pihak polis membuat sekatan. Dah la minyak mahal, lebuhraya di kena kan tol dan kenderaan pula sesak menyebabkan penggunaan minyak lebih dari biasa.

Nak marah, dia berkuasa. Tapi bodoh pandai pihak tertentu, boleh dinilai di dalam membuat keputusan. Berikut adalah gambar yang sempat aku ambil tengahari tadi...rasa nak menyumpah. Ingatkan aku sorang....rupanya semua pengguna pun marah. Perhimpunan tiada, tapi ada yang mengada ngada.Dah jenuh di sumpah sepanjang masa, tapi sekatan terus dan akan dibuat ....

Polis akan meneruskan sekatan jalan raya di seluruh Selangor untuk memantau perhimpunan haram dan mencegah kejadian yang boleh menggugat keselamatan awam, kata Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata, sekatan jalan raya itu juga bertujuan memastikan tiada elemen yang tidak sihat yang dibawa dalam perhimpunan tanpa permit sehingga boleh mengganggu kenteraman awam selain mencegah kejadian jenayah.

“Ada pihak yang cenderung anjurkan perhimpunan tanpa permit ini. Kita tidak tahu apa elemen yang dibawa sekali dengan perhimpunan itu jadi sekatan ini perlu untuk memantau mereka,” katanya kepada pemberita selepas majlis Dialog Mencegah Jenayah dan Program Kejiranan di kawasan kilang di Seksyen 26, di sini hari ini.... Bharian

Goyang gerudi akan ke ibu negara?

http://zeenqu.files.wordpress.com/2008/04/inul-daratista.gifUtusmeloya | ... ``Saya telah berusaha mendapatkan persetujuan daripada pelbagai jabatan malangnya kesemua jabatan tidak menyokong.

``Jadi, atas pertimbangan itu, kita pula tidak keluarkan permit konsert dan ini bermakna ia terpaksa dibatalkan,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ditanya adakah punca pembatalan konsert itu berkaitan penampilan artis berkenaan yang terkenal dengan tarian goyang gerudinya, Mohd. Jaffar mengakui ia merupakan salah satu faktor.

Sementara itu, Pengarah Urusan IMS Prima Sdn. Bhd., Nasir Abu Bakar selaku penganjur konsert menjelaskan, ia ditunda sehingga pihaknya mendapat lokasi lain di ibu negara.... selanjutnya.

Faking DNA evidence: Case Study

maverickysm | ...... The value of DNA evidence has to be seen in light of recent cases where criminals planted fake DNA samples at crime scenes. In the case above, Dr John Schneeberger planted fake DNA evidence in his own body: Dr. Schneeberger raped his sedated patients and left semen on her underwear. Police drew Schneeberger's blood and compared its DNA against the crime scene semen DNA on three occasions, never showing a match. It turned out that he had surgically inserted a Penrose drain into his arm and filled it with foreign blood and anticoagulants.

A Penrose drain is a surgical device placed in a wound to drain fluid. It consists of a soft rubber tube placed in a wound area to prevent the build up of fluid.

A Penrose drain removes fluid from a wound area. Frequently it is put in place by a surgeon after a procedure is complete to prevent the area from accumulating fluid, such as blood, which could serve as a medium for bacteria to grow in.

An anticoagulant is a substance that prevents coagulation; that is, it stops blood from clotting. A group of pharmaceuticals called anticoagulants can be used in vivo as a medication for thrombotic disorders.

Anticoagulants are given to people to stop thrombosis (blood clotting inappropriately in the blood vessels).... selanjutnya.

Rampas kuasa?

imej di ambil dari laman blog chegubard. Ketika DS Anwar di tahan. Kelihatan wajah bertutup pihak polis. Bukan seperti yang di katakan oleh Musa Hassan ..... dan yang menarik kenyataan dari blog ini juga .....

maaf sehari dua ini terlalu sibuk tidak punya masa untuk update............ InsyaAllah malam ini akan update 'skrip tun razak rampas kuasa akan diulang oleh anaknya' dan gerakan reformasi ke 2 di isytihar bermula - Chegubard.
Adakah ini signal?

Adakah satu amaran?

Suarakeadilan | Pejabat Anwar Ibrahim mengarahkan keselamatan rapi 24 jam menjaga keselamatan Presiden KeADILan Dr Wan Azizah Wan Ismail dan seisi keluarga selepas terjadinya insiden menakutkan sedang mereka melawat Anwar Ibrahim di Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur.

Lif yang dinaiki Dr Wan Azizah berserta dua anaknya, Nurul Nuha dan Nurul Iman tiba-tiba meletup, menyebabkan salah satu dari tali kabelnya terputus. Lif itu kemudiannya menjadi senget sebelum ia ditenggelami asap.

Kejadian itu berlaku sekitar jam 11.30 malam ketika Dr Wan Azizah dan dua anaknya itu mahu menghantar persalinan dan kegunaan mandi kepada Anwar Ibrahim yang ditahan semalaman di IPK Kuala Lumpur.

Anwar Ibrahim ditahan sekembalinya beliau dari Hospital Kuala Lumpur untuk pemeriksaan kesihatan.

Bomba dipanggil ke tempat kejadian dan mengambil masa hampir satu jam untuk membuka dan menyelamatkan keluarga Anwar Ibrahim.

Peguam Sivarasa Rasiah dalam satu sidang media di luar IPK berkata kejadian itu “mungkin disebabkan penyelenggaraan lif yang tidak baik”.

Polis meminta maaf diatas kejadian tersebut, dan membenarkan Dr Wan Azizah membawa naik semua anaknya menemui Anwar Ibrahim. Sebelum itu, polis hanya membenarkan Dr Wan Azizah ditemani dua anaknya.

Sidang Akhbar Anwar selepas di tahan

Siapa yang berani layan Raja Petra

Mulanya aku tak perasan, lepas di beritahu, aku check balik berita berikut di dalam Malaysiakini.

raja petra kamaruddin arrest at police ipk 170708 04malaysiakini | ..... Beliau berkata berulangkali bahawa beliau enggan berbuat demikian kerana mendakwa tuduhan tersebut mengandungi kecacatan dan berniat jahat.

Pihak pendakwaraya bagaimanapun menganggapnya sebagai pengakuan 'tidak bersalah' dan memohon Majistret Nazran Mohd Sham membenarkan ikatjamin sebanyak RM10,000.

Peguam J Chandra pula berhujah meminta supaya jumlah ikatjamin itu dikurangkan kepada RM5,000 tetapi Raja Petra tidak bersetuju.

Beliau kemudiannya cuba memecat peguamnya sendiri supaya beliau dapat berhujah mewakili dirinya sendiri di mahkamah.

Chandra kemudiannya meminta sidang mahkamah ditangguhkan supaya beliau dapat berbincang dengan pelanggannya itu.

Selepas 15 minit, mahkamah kemudiannya disambung semula di mana peguam Raja Petra berhujah memohon mahkamah membenarkan beliau diikatjamin diri sendiri.

Bagaimanapun, pihak pendakwaraya membantah dan mahkamah akhirnya memutuskan supaya Raja Petra dibenar ikatjamin sebanyak RM2,000.

Pada mulanya, Raja Petra enggan membayar ikatjamin tersebut sehingga isterinya Marina Lee Abdullah (kanan) terpaksa memujuk beliau selama kira-kira 10 minit.... selanjutnya.
Rujuk tulisan yang di BOLD kan, di atas ....dan aku bayangkan, kalau Raja Petra berada di Mahkamah, Kalau bukan Peguam jadi Gila, mungkin Hakim pun boleh hilang akal. Gua memang RESPECT sama lu bro.

Where's the copy of sodomy allegation report?

Star | Datuk Seri Anwar Ibrahim lashed out at the police saying that to date they have not given him a copy of the police report of the sodomy allegation made by Mohd Saiful Bukhari Azlan.

He questioned why despite repeated requests the police report was being kept from him and his lawyers.Datuk Seri Anwar Ibrahim arriving at his home in Bukit Segambut on Thursday morning after being released on police bail.

"Is it so that they can keep amending and amending and amending it to fit in with the statement that I have just given to the police. I gave my statement for five hours yesterday (Wednesday) and for another 30 minutes this morning.

"If they give the report to me now, how am I supposed to know that it is the original? Are they waiting to make up the 'perfect' police report (to fix me)," he said, adding that each time he asked the police for a copy of the report, he was told they had been instructed against giving him a copy.... selanjutnya.

“I’m in the mood to Fcuk the government”sloone | He was brought to court and charged for criminal defamation against the Deputy Prime Minister’s wife Rosmah Mansor, but refused to enter a plea, whether guilty or not. The cops went for him because he claimed that he was reliably informed that Rosmah was at the crime scene when Altantuya Shariibuu was blown to bits by C4 explosives in October 2006.

His arrest and charge came a day following the arrest of Anwar Ibrahim, who has also been challenging the government and making allegations which linked Rosmah’s husband Najib Tun Razak to the murder of Altantuya..... selanjutnya.

DNA mau bikin apa?PENASIHAT Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim (tengah), yang ditemani isterinya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail (kanan) yang juga Presiden PKR, ketika mengadakan sidang media di rumah beliau di Bukit Segambut, hari ini.

dan dalam pada itu, Hemid lebar sibuk dengan ujian DNA,

“Perkara paling mudah dilakukan ialah memberikan (sampel) DNA dan biar pakar melakukan ujian ke atas sampel itu kerana DNA tidak menipu, kenapa perlu bimbang? Biar mereka siasat,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di bangunan Parlimen di sini hari ini. - Bhairan
Menurut DS Anwar, ada pihak yang sengaja mencipta bukti berdasarkan kejadian pada tahun 1998, Menurutnya .....
Anwar told a press conference at his home that he believed fabrication of DNA evidence was possible because of the 1998 false allegation of sodomy and because his accuser (Mohd Saiful Bukhari Azlan) was still under police custody.

“I have my reasons, based on the advice of my lawyers and local and foreign DNA experts. My DNA sample is already with the police. Secondly, the accuser is in police custody. Anything can happen. Why the need for DNA from me?

“In the 1998-99 case, the blood sample was forcefully taken from HKL on the instruction of Musa Hasan, according to the testimony of Dr Zahari. There was an attempt to fabricate. When we exposed it, the charge was withdrawn,” he said. - NSt
Soalnya ... berapa banyak kali mau bikin, siapa yang bikin dan mau bikin apa dengan DNA?

Police Black Eyes

limkitsiang | ....This is the second self-administered police black-eye within a week – the other being the completely unjustified three-day 1,600-personnel police operation to lock down the Federal Capital and the Klang Valley to thwart a massive demonstration in Parliament on Monday when there was not a single protestor - causing great and unnecessary inconvenience and hardships to hundreds of thousands of people, plunging public confidence in the efficiency, competence and professionalism of the police to an all-time low.

The two self-administered “police black-eyes” in the past week raises the question whether the Royal Police Commission set up in the early months of the Abdullah premiership and which made 125 recommendations to create an efficient, incorruptible, professional world-class police service – with its most important recommendation for an Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) – has turned out to be a total waste of time, resources and funds!... selanjutnya.

Siapa yang kena?FITNAH? Penulis blog, Raja Petra Kamaruddin hari ini dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini kerana dituduh memfitnah membabitkan isteri Timbalan Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor, Pemangku Kolonel Abdul Aziz Buyong dan isterinya Norhayati Hassan.

Tiada pengakuan direkodkan di hadapan Majistret Nazran Mohd Sham. ... maknanya Raja Petra tidak mengaku melakukan fitnah tetapi tidak boleh menolak kemungkinan bahawa akuan bersumpah itu di keluarkan oleh nya.

Adakah perkara ini akan berakhir di Mahkamah? Kalau benar .... berani kah Mahkamah membawa masuk Rosmah dan mereka mereka yang terlibat di dalam isu tersebut? Aku masih tidak yakin tapi sebenarnya aku berharap. Isu ini akan selesai sekiranya ada individu yang berani mengarahkan mahkamah untuk menjadi lebih telus dan adil. Siapa ....? Tentu nya orang paling atas.

Kalau benar mahkamah berlaku ADIL, ini menjelaskan maksud sebenar kenyataan INI ....[klik]

I was stripped naked and measured - AnwarAnwar makes a point at his press conference at his house in Bukit Segambut. Sitting on his left is his wife Datuk Dr Wan Azizah Ismail. On his right is his lawyer R. Sivarasa. Standing on far left is Anwar’s daughter Nurul Izzah.... Anwar: I was stripped naked and measured

Press Statement by Dato’ Seri Anwar Ibrahim

KUALA LUMPUR, MALAYSIA; JULY 17, 2008

On Saturday, 12-07-2008, the police came to my house to serve a Section 111 Criminal Procedure Code notice, harassing my family and demanding my presence at the IPK Kuala Lumpur (Federal Territories Police headquarters) at 2pm on Monday, 14-07-2008 despite an earlier agreement with my lawyers for me to come to the IPK on Monday 14-07-2008. On the next day, Sunday, the police also served an ex-parte court order, prohibiting me from physically being within 5 km from the Parliament on Monday 14-07-2008. As you can see, my house and the IPK KL are within 5 km radius from the parliament building. The court order effectively put me under house arrest on Monday and at the same time prevented me from going to the IPK.

On Monday, 14-07-2008, the presence of police personnel outside the compound of my house strengthened our suspicions that they would be prepared to arrest me as soon as I left the compound of my residence, on the pretext of me violating the court order. The issue here, is which order should I comply with, the ex-parte court order or the Section 111 notice from the police?

On the same day, the police through the Investigating Officer, one DSP Jude Pereira wrote and faxed to my lawyer at about 1.06pm, informing that I was required to be present at the IPK KL on Wednesday, 16-07-2008 at 2.00 pm to assist with the investigation. I conveyed my agreement to the appointment and it was communicated to the police through my solicitor, Messrs S.N Nair and Partners via telephone and letter on the same day.

On Wednesday, 16-07-2008, I was at the Anti Corruption Agency (BPR) head office to record my statement pursuant to the police report lodged by me at IPK Shah Alam on 01-07-2008, against the Attorney General Gani Patail and the Inspector General of Police Musa Hassan for their involvement in the fabrication of evidence way back in 1998. To ensure that we will be able to attend the appointment with the police at 2pm, we cut short our statement at the BPR’s office, and this fact was clearly conveyed to the BPR officers present.

At about 12.45 pm, the IO, DSP Jude Pereira called Mr Nair to confirm about our attendance and Mr. Nair confirmed that we would attend that 2pm appointment. We were about to have a quick lunch at my house before proceeding to the IPK. 5 minutes later, we were ambushed by a team of masked and heavily armed police personnel near my house.

I was arrested and brought to the IPK. I cooperated fully with the police by giving my cautioned statement from 2.30 pm to about 7.30 pm. At this particular point, the IO and the other officers handling this case were doing their job professionally. I was then given assurances by Assistant Commissioner of Police Razali and later Senior Assistant Commissioner II Khor (through my lawyer) that I would be released on police bail on the same day.

However, later on, upon my return from Kuala Lumpur General Hospotal (HKL), the IO, DSP Jude Pereira informed me and my lawyers that I will be detained and put in the police lock-up overnight for the purpose of recording a further statement in the morning.

I and my lawyers protested, giving our undertaking that we will be back anytime required by the police to continue with the recording of the statement, and there was no need for me to be detained overnight, and that I should be released on police bail. The police, through the IO were adamant that I should be detained and put in the police lock-up overnight, despite them knowing about my physical condition. I had to spend the night sleeping on a cold cement floor, which aggravated my back injury which was due to the beating I received from the then IGP, Tan Sri Rahim Nor on 20th September, 1998.

This morning, after a short statement that was recorded for about 30 minutes, I was released on police bail. I was in pain and had to immediately receive some medical treatment upon my return home.

I now wish to deal with the statement of the Criminal Investigation Department (CID) Director, Dato Mohd Bakri Mohd Zinin as appeared in Utusan Malaysia today, inter alia

“Pasukan khas bertopeng polis terpaksa memintas kenderaan DSAI di Bukit Segambut di sini dan menahan Anwar ekoran tindakan Penasihat PKR itu mengubah haluan kenderaannya pada saat-saat tempoh yang diberi kepadanya untuk menyerah diri kepada polis pada pukul 2 petang ini hampir berakhir”
This is a blatant lie from the CID director to cover up their shameful act of abuse of police powers. I have given the assurances and had just informed the IO 5 minutes before the disgraceful ambush by the police through my lawyer who was with me in the same car.

In addition to the above, the Deputy Home Minister, Wan Farid said, as reported in Star Online that, I “went voluntarily to the police car without any incident.” Again, this is also a blatant lie by the government.

I take to task the IGP for this abuse of police power against me through the events I’ve narrated above. It appears that the events of the last few days, the nature of my unwarranted arrest, my overnight incarceration which was actually absolutely unnecessary, were an act of personal vengeance against me in retaliation to the reports I lodged earlier against him, which are now being investigated by the ACA.

DNA

I have reasonable grounds for having no confidence in the system. In the course of the trial of the false allegations of sodomy in 1998, DNA evidence was fabricated and used against me. The persons responsible for the fabrication then were the IGP, SAC Rodwan and the AG, are new key players in this investigation.

Until now, I have been denied access to the police report made by the accuser against me.

My accuser is still under police protection and as such, any fabrication is possible if they take my DNA. My decision to refuse a DNA test is taken through advice of my lawyers and DNA experts, both local and overseas.

ANWAR IBRAHIM

Polis cuba guna mahkamah untuk uji DNATenang ..... ANWAR Ibrahim melambai ke arah jurugambar setibanya di rumahnya di Bukit Segambut, Kuala Lumpur selepas dibebaskan atas jaminan polis pagi tadi.... selanjutnya.

BN cuba halang Anwar bertanding

malaysiakini | ....."BN kini benar-benar tergugat kerana Anwar telah mengumumkan beberapa lagi wakil rakyat BN akan melompat dan beliau sendiri akan bertanding dalam pilihanraya dalam masa terdekat ini."

Selain menuduh polis telah diperalatkan untuk berbuat demikian sewaktu menangkapnya "secara keras" dan "di luar batas kemanusiaan", ahli parlimen Kubang Kerian juga berkata siasatan itu satu helah BN menghalang Anwar bertanding dalam satu pilihanraya kecil.

"BN hanya mencari helah supaya Anwar tidak dapat bertanding dan menggunakan isu liwat ini untuk menahan Anwar, sekali gus menyekat gerakan pembaharuan politiknya. Ini adalah satu pendekatan yang kotor dan tidak bermaruah, bahkan sama sekali menyalahi semangat demokrasi," katanya dalam satu kenyataan.... selanjutnya.

Dad Released - Izzah

aim9093

Alhamdulillah ayah telah dilepaskan. Terima kasih atas sokongan yang diberikan. Amat menenangkan mengetahui begitu ramai bimbang mengenai Negara dan ayah.

Saya ingin meminta maaf terlebih dahulu kerana tidak dapat membalas setiap mesej, emel,komen atau mesej Facebook tetapi saya ingin memberitahu di sini bahawa saya sekeluarga berterima kasih ke atas sokongan anda.

Kekuatan suara rakyat membenarkan Ayah, Ibu, Saya dan adik-adik tersayang untuk terus berjuang untuk Rakyat dan Negara.

Sekarang, selepas ayah, Raja Petra pula memerlukan sokongan anda.

Wasallam,

Izzah

Anwar keluar, orang lain masuk?

matsamankati | ... "Kamu tengok rambutan ni, Mat. Kalau la dia masak bulan lepas, kan senang aku? Boleh jual mahal sikit. Sementara orang lain belum ada rambutan, aku dah ada. Tapi pasai apa rambutan aku tak mau masak dulu? Pasai apa rambutan masak selepas durian jatuh?

Ini semua dah ditetapkan oleh Tuhan. Kamu boleh bubuh karbaid, boleh peram dengan daun tepus, tapi rasanya tak sama dengan rambutan yang masak dengan hukum alam.

Anwar pun macam tu jugak. Orang bom dia pun, kalau Tuhan kata dia belum boleh mati, dia tak mati jugak. Kamu tengok la nanti, silap-silap orang yang nak bom dia tu pulak masuk."

Aku terdiam sekejap. Teringat aku tulisan Mustafa Ali. Teringat pulak cakap Khairy diParlimen. Ni sandiwara ke betul-betul?

"Pak Nawi ingat, Anwar ni boleh lekat dalam lokap tak? " Aku tanya kat Pak Nawi.

"Sehari dua, lekat lah... tapi ada orang lain lekat lagi lama!" jawab Pak Nawi.

"Raja Petra ke?" aku tanya balik.

"Dia tu sapa? " Pak Nawi tanya aku balik. "Tak..tak.. aku tak tau dia. Ni orang lain!"

"Sapa dia?" aku tertunggu-tunggu.

"Tunggu lah."... selanjutnya.

UMNO dan ular .... ketuk mana dulu?

Umno sudah rosak. Kalau dulu pemimpin nya kencing berdiri, sekarang ahli UMNO dah pandai kencing berlari. Kalau biarkan hidup, UMNO akan kencing berlari sambil menari nari. Punah semuanya.

Aku tak pernah nak cuba percaya pun kepada UMNO. Kerana sikap dan tabiat pemimpinnya sudah sampai ke tahap nazak. Ibarat anjing, UMNO pun sudah tersepit. melolong dan menjerit untuk di selamatkan. Dah selamat, tangan kita di gigitnya.

Ramai lagi Orang Melayu yang tidak sedar bahawa UMNO selama ini lebih mementingkan diri dan barisan kepimpinan mereka. Kerana itu dengan modal yang berbillion billion, UMNO hanya mampu menjadikan negara Malaysia sebuah negara yang kelihatan hanya maju, tetapi sebenarnya mundur. Bangunan tercacak cacak, tapi rakyat miskin bertambah tambah. Topeng kemajuan yang dipakaikan pada muka rakyat dan negara adalah topeng yang tunggu masa untuk terlucut.

Kalau di tanya, Perlukah PAS bermuzakarah bersama UMNO, maka jawapan aku adalah UMNO tidak perlu bermuzakarah, kerana UMNO sudah lama jadi arwah. Kalau masih belum di tanam ... ia perlu di TALKIN kan. Kalau masih hidup, di putuskan sambungan hayatnya. Pastikan ia tidak hidup lagi kerana hidupnya UMNO, menyusahkan bangsa Melayu.

Aku tidak tahu samaada betul atau tidak berita yang diterima. PAS mahu bermuzakarah dengan UMNO. Lama dah cerita ni, tapi aku buat derk je. Tapi baru baru ni, TV siarkan ada pemimpin PAS dan UMNO mahu bincang soal ummah. Tindakan PAS aku percaya, tapi soalnya sekarang, sejak bila pulak UMNO perihatin soal ummah? Selang dua tiga hari .... Najib pulak bercakap, kalau PAS hendak bermuzhakarah, jangan letak syarat. SAH .... UMNO takkan berubah.

UMNO tinggal nyawa nyawa ikan. Hidup tak cukup air, mulut terbuka tertutup. Kalau dulu UMNO kukuh kerana di apit kiri dan kanan oleh MCA dan MIC. Bila MCA dah kucar kacir dan MIC bakal jadi mendiang .... UMNO terumbang ambing. Di tiup angin, condong ke barat, ikut matahari terbit. Bila tumbang ke kiri ... masuk kubur, kita tinggal baca doa talkin. Kambus ... dan tinggalkan pergi. Biar diorang menjawab. Dah puas gua membebel ... tiba tiba tertengok berita ni ....

hadi awang 00"Amat perlu dijelaskan di sini, bahawa isu ini jangan sesekali diseret bagi digunakan Umno demi menutup dan mengalih perhatian rakyat tentang pergolakan yang sedang parah berlaku dalam parti tersebut," kata TG Haji Hadi. - Malaysiakini
Pergh lega rasanya ... saja je bimbang ... Bukan aper. Kalau jumpa ular dengan UMNO, tibai UMNO dulu.

Raja Petra dibebaskan, hakim setuju pertuduhan tidak lengkap

suarakeadilan | Hakim Mahkamah Majestrit hari ini bersetuju untuk mengatakan bahawa pertuduhan keatas Raja Petra Kamarudin adalah tidak lengkap.

Beliau akan dibebakan sehingga Peguam Negara meminda dan membuat satu lagi pertuduhan baru keatas beliau.

Sebelum ini, Raja Petra enggan berkata apa-apa berhubung akuan berkanunnya di Mahkamah yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Beliau pagi tiba di IPK KL kira-kira jam 10 pagi tadi dan seterusnya dibawa ke Mahkamah Jalan Duta.

Menurut laporan berita Malaysiakini, beliau dijangka didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan berhubung
akuannya 18 Jun lalu yang mengaitkan Rosmah Mansor dengan pembunuhan
wanita Mongolia itu.

Mei lalu, Raja Petra telah ditahan dan didakwa dengan tuduhan hasutan kerana penyiaran artikel bertajuk ‘Let’s send the Altantuya murderres to hell’ dalam lamanwebnya Malaysia Today.

Dah ada tapi nak lagi?

Anwar will seek medical attention before holding the press conference. While in custody, he had also refused to give authorities any DNA samples. Sivarasa quoted Anwar as saying: "Why should I give my DNA when the police already have it?"

He questioned the integrity of the DNA tests as "the same people involved in 1998 are still involved now",
referring to the IGP and A-G whom Anwar charges as having fabricated evidence back then. - Malaysiainsider
Korang nampak tak pelik nye? Nak kata tak sekolah .... memang diorang sekolah. Tapi sekolah buat apa? Periksa toleh kiri, toleh kanan, intai kertas periksa kawan sebelah.

Bila periksa FAIL, diorang datang jumpa cikgu bawa mak bapak minta luluskan. Tengok muka, misai melenting, pangkat tinggi, cikgu pun takut dan luluskan. Bila dah kerja otak letak kat lutut. Ntah apa apa diorang buat .... aku pun tak paham. Orang tua pesan .... kalau nak tipu, tipu betul betul. Kalau tipu main main, baik tak payah tipu. Duduk rumah tengok ASTRO. Jangan campur politik.

Raja Petra arrested

malaysiainsider
Raja Petra Kamarudin reported to the city police headquarters at 9.50am today with his wife Marina and two lawyers.

Police recorded his statement and then arrested him for criminal defamation in relation to a statutory declaration he made on June 18. He is being taken to the Jalan Duta courts to be charged.

"This is a bailable offence. I hope he won't surprise me and not post bail," Marina told reporters.

On May 6, Raja Petra, 58, the editor of news portal Malaysia Today, was charged in the Sessions Court with posting a seditious article "Let's send the Altantuya murderers to hell" on his news portal.
The article implicated Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and his wife Datin Seri Rosmah Mansor in the murder of Altantunya Shaariibuu, a Mongolian woman.
no2umno - menurut berita yang baru tersiar, Bernama menyatakan bahawa Raja petra di tahan di atas kes MEMFITNAH isteri TPM. Di suruh siasat tentang kemungkinan pembabitan makcik tu dengan kes terdahulu, Raja petra pulak yang di tuduh memfitnah. Tak ker pelik nama nya tu? Adil? Wakakakakakakakkaka ........ Lu sendiri pikir la. Apa pun .. .. salute pada Raja Petra ... dia relax jer. Dah biasa, tak hairan.

PKR satu pilihan yang baik - Dr Tan

AJK MCA diura-ura sertai PKR
Malaysiakini | ...Ahli jawatankuasa pusat MCA Dr Tan Yee Kew meninggalkan MCA dan bakal mencetuskan kegemparan baru apabila bekas setiuasaha parlimen ini diura-urakan akan menyertai PKR.

Dalam sidang media mengumumkan keputusannya keluar parti hari ini, Dr Tan berkata "PKR satu pilihan yang baik" apabila diminta mengulas ura-ura itu.

Bagaimanapun beliau akan mengumumkan parti baru yang bakal disertainya tidak lama lagi.

"Bibit sistem dua parti telah ditunjukkan di negara ini pada 8 Mac... Saya yakin masanya telah tiba satu perubahan politik dalam negara kita," katanya.

Mengulas usahanya menyokong sistem dua parti - antara BN dan Pakatan - yang sedang terbentuk selepas pilihanraya umum Mac lalu, beliau berkata:

"Sama ada sistem dua parti akan tenggelam akarnya di bumi Malaysia, sekaranglah ketikanya membuat keputusan.... selanjutnya.

Petra diseret ke mahkamah

raja petra releasedmalaysiatoday | .... Penulis blog terkenal Raja Petra Kamarudin ditahan dan dibawa ke Mahkamah Jalan Duta untuk didakwa berhubung akuan berkanunnya yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Beliau dijangka didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan berhubung akuannya 18 Jun lalu yang mengaitkan Rosmah Mansor dengan pembunuhan wanita Mongolia itu.

Raja Petra dan peguamnya tiba di ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur pada jam 10 pagi.

Isterinya Marina Lee Abdullah bimbang Raja Petra sekali lagi enggan diikat jamin dan berada tahanan seperti sebelum ini.

"Ini adalah kesalahan yang boleh diikat jamin. Saya harap dia tidak akan mengejutkan saya lagi dan enggan diikat jamin," katanya.... selanjutnya.

Apa ada pada UMNO?

Pas tidak harus meletakkan sebarang syarat bagi bermuzakarah jika parti itu benar-benar berminat untuk mengutamakan perpaduan umat Islam di negara ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan, Pas juga tidak harus mengaitkan muzakarah dengan pelbagai perkara lain termasuk kononnya permintaan untuk bermuzakarah harus datang daripada akar umbi parti.

"Kalau hendak bincang, tak semestinya kita tetapkan syarat, yang penting sama ada kita ada keinginan atau fikirkan sesuatu langkah yang baik untuk kepentingan negara, maka kita boleh adakan perbincangan.... selanjutnya.
Itu kata Najib ....

Gua dah bilang ... sejak bila UMNO mahu berjuang untuk bangsa dan agama? PAS jangan tertipu. UMNO masih tak berubah. Masih terus mempunyai kepentingan. Kalau rakyat dah hilang keyakinan, biar kan mereka terumbang ambing sendirian. Tajuknya cantik, tapi UMNO terus bermuslihat. UMNO takkan balik ke pangkal jalan, tapi ajak orang lain jauh menyimpang. Takkan tak belajar lagi ..... Dulu dah kena, sekarang nak kena dan takkan nak terus kena.

Dengar kata TG NIK AZIZ .....

Antara 1998 dan 2008

Tak lama, baru 10 tahun. Masa tu aku muda, sekarang mungkin aku tua sikit. Tapi masih segar dan ingat tentang sejarah perjuangan REFORMASI 1998. Memang hebat. Sekarang, kawan kawan berkumpul semula setelah PKR menang di dalam PRU 12.

Perhimpunan di Masjid Negara ... ribuan rakyat berarak dan di gempur oleh FRU dan polis. Maka banyak lah kenangan di tendang, kroyok, terajang dan sebagainya. Tapi tahun ini ..... bagaimana?

Semalam .... Anwar di tangkap, Raja Petra akan menyusul. REFORMASI 1998, antara penyokong dan seorang pemimpin. Siapa Raja Petra ketika itu? Orang tak kenal. Sekarang Raja petra mempunyai penyokong nya sendiri.

Raja Petra sudah mempunyai pengaruh. Tapi dia masih serupa dulu, gagah, mesra tetapi tegas dengan perwatakan seorang putera Raja. Raja petra mampu untuk merubah undian pada PRU12 walaupun hanya beberapa hari beliau membuat ceramah. Di Brickfield, Kelang dan selepas itu di Pulau Pinang. Ketika di Pulau Pinang, beliau di larang untuk ke pulau oleh pihak berkuasa. Itu sejarah pilihanraya ke 12 baru baru ini.

Ini bermakna, Kalau dulu hanya Anwar yang menjadi idola ramai orang, sekarang Anwar tidak bersendiri. Salah seorang pendokong Reformasi nya dulu akan bersama bergabung untuk bersama musuh lama mereka .... pihak berkuasa.

Si Anwar pada tahun 1998, adalah bekas seorang Timbalan Perdana menteri. Sokongan kaum Melayu pada nya ketika itu memang kuat. Sehingga mampu untuk mengumpul ribuan manusia untuk berkumpul di Kuala Lumpur. Sehingga sekarang pun .... taringnya tidak kurang, malah lebih panjang dan tajam. Kerana itu ... semua orang terhenti pada malam perdebatan hanya untuk melihat beliau BERDEBAT. KAlah atau menang, bukan isunya, tapi sentimen dan motif perdebatan menjelaskan .... rakyat, bangsa Melayu, orang miskin, peladang, petani dan nelayan di perjuang. Rakyat tersentuh. Di situ ..... Shabery jelas kecundang.

Kalau dulu ... Anwar jaguh pada bangsa Melayu, sekarang ... Anwar sudah menjadi Jaguh kepada semua bangsa. Siri ceramah beliau sebelum dan selepas pilihanraya, bangsa Melayu, India dan Cina akan penuhkan dewan atau stadium untuk sekadar 10 minit ucapan. Ia bukan mudah untuk di lakukan. Kalau UMNO ... perlu ada artis, makanan dan tambang percuma, tapi tidak Anwar. Anwar mampu menarik rakyat berbilang bangsa untuk mengeluarkan wang dari titik peluh mereka sendiri untuk datang hanya mendengar dari jarak 200 meter dari pentas. Logiknya .... populariti Anwar semakin cemerlang. Korang ingat UMNO tak bimbang?

Bila di campur .... Anwar dan Raja Petra, ia menjadi satu gabungan yang cukup mantap. Kalau sejarah berulang........siapa akan kecundang. Aku mahu lihat, pihak yang menyerang selama ini, duduk di kerusi batu, berdinging simen, bertingkap besi,sehelai sepinggang. Kalau perlu diliwat , ia patut di liwat. Yang terumbat akan berbolong ... biar mudah laluan. Kerana itu yang mereka mahu.

REFORMASI !!!

Nordin oh Nordin…

refleksiminda | .....Our wonderful Vice Chancellor of UUM did not know that IPPs and fuel are connected… why is he Vice Chancellor again?

Oh and why is he giving a speech? He wants to debate with Mr. Anwar too?

Question 2

PERANTARA: Saya mempersilakan Tan Sri Datuk Dr Nordin Kardi untuk menanyakan soalan kepada Dato’ Ahmad Shabery.

TAN SRI DATUK DR NORDIN KORDI: Tadi saya telah menanyakan komitmen Dato’ Seri Anwar tentang adakah premis kepada penurunan harga minyak 50 sen itu kerana Malaysia adalah pengeluaran minyak. Selepas kita bacakan data bahawa sumbangan minyak dalam negara hanya 26%. Saya melihat bahawa isu yang dicadangkan oleh Dato’ Seri Anwar bukan isu minyak lagi tetapi memilih minyak sebagai sasaran untuk dikurangkan kepada 50 sen.

Tetapi mengapa tidak misalnya oleh kerana ia bukan semata-mata isu minyak bercakap mengenai pengurangan cukai seperti mana Kerajaan telah tidak mengenakan cukai kepada mereka berpendapatan di bawah RM2,000, mengapa tidak misalnya memberi bantuan sewa rumah kepada mereka yang miskin tinggal di bandar, tetapi mengapa memilih minyak, mengapa agaknya Dato’ Seri Anwar tidak berjanji untuk mengurangkan inflasi seperti katanya 80% kepada 30%. Jadi soalan saya kepada Dato’ Shabery ialah mengapa agaknya Dato’ Seri memilih minyak sebagai sasaran janji kepada rakyat apabila memerintah esok. Terima kasih
Err, he asked a question that Mr. Anwar is supposed to answer to the minister.

Seriously, there should be a Royal Commission on why this man is made to be a Vice Chancellor of one of our universities. On whose recommendations, on what qualifications, the rakyat must know!

This Mr. Nordin tried to be a smart aleck. He wants to join into the Anwar-bashing. At the end of the day, he proved his limited intellect live on national television.

Anways, if you want to give him a piece of your mind, he can be contacted at nordinkardi@uum.edu.my... selanjutnya.

KAMI DIBELA DALAM DEBAT ANWAR VS SABERYcangkulpetani | ....Debat bertajuk ‘ Hari ini memerintah, esok minyak akan turun’ begitu hebat dipertontonkan kepada rakyat negara kita Malaysia semalam. Jarang berlaku dan semua terpaku dan esoknya mula diulas dari mulut ke mulut Rata-rata menyatakan kemenangan dipihak Anwar dan tak kurang juga yang menyokong dan memuji keberanian Sabery bedebat pada malam tersebut.

Pada aku siapa yang menang dan siapa yang kalah bukan menjadi hal yang penting. Perkara pokok dan utama adalah hujah Anwar dalam debat tersebut dapat membuka minda pak turut MP UMNO dan Barisan Nasional dan dapat menjelaskan kekeliruan rakyat yang sentiasa diasak penipuan oleh media yang dikawal kementerian Dato’ Sabery.... selanjutnya.

Stocks weaken further, radar & focus on Anwar’s arrest

stocktube | Local stock market sentiment was crushed over the arrest of de facto opposition leader Anwar Ibrahim, less than 15 hours after he appeared live on television in a debate with Information Minister. The turnover or transaction volume traded plunged to 315 million shares from 395 million yesterday. The ING Investor Dashboard Survey reported that Malaysian investor sentiment registera 82 per cent drop, the second largest dip after Thailand.

Gosh! It appears the journalists could forget about taking leave if the current trend of explosive news were to continue till the year-end. Let’s get one thing straight, I do not think Anwar is Gandhi and it would be too insulting to even compare both of them. The fact remains that Malaysian’s politic is one of the dirtiest the world ever seen. It has come to a stage whereby you simply can’t differentiate between the sheep and the fox. But people need to make a choice because your life, your children’s future or even your career depends very much on it, whether you like it or not.... selanjutnya.

Malaysia`s Anwar likely to be released on bail - source

antara | Kuala Lumpur, (ANTARA News/Reuters) - Malaysian opposition figure Anwar Ibrahim is likely to be released on bail on Wednesday, a police source said, after he was arrested on allegations of sodomy.

"He will probably be released on police bail tonight," said the police source who declined to be identified. "Hopefully."

Anwar`s lawyers, William Leong and Sankara Nair, said the former deputy premier was being taken to hospital for a medical examination after giving his statement to the police on the sodomy complaint by a former aide. They did not elaborate.

The Star newspaper, in a mobile phone news alert, said Anwar was being taken to the hospital for DNA testing.(*)

Police feared Datuk Seri Anwar Ibrahim?

unstoppableme | ..... Police arrested Datuk Seri Anwar Ibrahim an hour before the 2pm deadline as they feared that he would not show up according to Federal CID director Commissioner Datuk Mohd Bakri Zinin.

1. What is fear? Fake Evidence Appearing Real .... looks like the police force had this fear factor
rule their actions instead of acting based on the prevailing laws of the country.

2. By virtue of the police force knowingly aware of Datuk Seri Anwar's movements, it can be said that he was being followed and with such intelligence, why the fear?? Would this apply to everyone the police force had belief someone they fear? It could be anyone of us Malaysians
out there!... selanjutnya.

Anwar's Arrest: Hidden Hand Rocking The Cradle?

melvinmah | ...It was shocking to hear that Anwar Ibrahim was taken away (read: arrest) from the house with one hour before the deadline given by the police in which he was required to provide his statement over his sodomy case. I believed he was trying to proof to them that he is keeping his word but arrested before his deadline is contradicting the agreement that he agreed upon with the police, esp. DSP Jude Pereira. But the police had something otherwise.

There was something amiss in the rules of engagement with their intention of getting statements from suspected persons although Bakri Zinin refuted that they were following guidelines. They could have called him and remind him to come, in case he has forgotten or something. The top brass has something to answer really of the rationale of the decision. In the past few days, the government is in paranoia mode. And, in Malay politics, you need to choose your allies carefully for trust is something that kills a person, especially if you are a high ranking politician.

Note: Bakri Zinin was responsible in 2001 for assaulting Pete and Marina in detention.... selanjutnya.

UMNO will not give up power peacefully

malaysiatoday | ...UMNO has set in motion its evil plans to deny a change of government at all costs.

To the UMNO chieftains, de facto leader of the Opposition Anwar Ibrahim must be eliminated at all costs, even rehashing old tactics that nobody believes anymore.

So the predictable script goes on. Get Anwar arrested on trumped up charges, get him convicted (Augustine Paul can help again), and Pakatan Rakyat will be have no leader. And with PAS Hadi Awang seemingly happy to cause confusion in Pakatan Rakyat with his willingness to prostitute himself to UMNO, and perhaps even able to join PAS and UMNO together again with the well worn divisive excuse of Malay nationalism.

UMNO does not care about world opinion. All it cares about is continued plunder of the nation’s wealth. And they will not give up peacefully. Thursday’s record breaking trafficc jams were a tactic to build up tension among the public.

And we need to remember that the UMNO hold on the government is still largely intact-control of the police, the army, the judiciary, the Dewan Rakyat, and the emasculation of the Royalties. Some people cannot change for the better, and it would be over optimistic to expect them to.

Brace ourselves for worse to come. Even some “racial” disturbances so that the BN can proclaim an emergency and seize power forcibly. A lot of people will go to jail without trial. Nothing is below UMNO. They may even eliminate important personalities. And then UMNO leaders will continue to merrily steal from the people.... selanjutnya.

Anwar tidur sekadar beralaskan tuala

Suarakeadilan | Ketua Umum KeADILan Anwar Ibrahim bermalam dalam tahanan polis selepas beliau ditangkap sekitar jam 1 tengahari semalam, demikian dimaklumkan Ketua Penerangan KeADILan Tian Chua.

Perkara tersebut disebut dalam satu sidang media di luar Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur lewat malam tadi.

Anwar Ibrahim ditahan sejurus selepas Anwar dibawa pulang dari Hospital Kuala Lumpur pada 10.30 malam. Anwar Ibrahim dibawa ke hospital untuk pemeriksaan kesihatan.

Menurut peguam Sivarasa Rasiah, Anwar ditahan semalam untuk dibawa ke Kompleks Mahkamah Jalan Duta awal pagi ini, serta untuk disoalsiasat seterusnya.

Isterinya dan Presiden KeADILan Dr Wan Azizah Wan Ismail tiba di IPK Kuala Lumpur sekitar jam 11.30 malam bagi menyerahkan persalinan dan kegunaan tandas kepada Anwar Ibrahim.

Dari maklumat yang diterima Suara KeADILan Anwar Ibrahim dikurung dalam sel kosong tanpa katil, tilam mahupun apa sahaja.

Sedih melihat keadaan tersebut, Dr Wan Azizah Wan Ismail sekadar mampu memberi dua helai tuala sebagai alas badan suaminya itu dari sejuk simen dan serangga yang melata di lantai sel.

Baca air mukaMari kita belajar baca reaksi muka ...

Kiri [pemandu] - aku tak terbabit .... hanya tukang bawak je [drebar]
Tengah [Anwar] - Aku tak salah .... peduli apa
Kanan [mamat] - Lihat lah dunia .... boss nampak, mesti naikkan pangkat aku

Berapa Banyak Bohong Daaa...

azzlie | .... Tak faham, tak reti dan tak tahu. Berapa banyak manusia-manusia di Malaysia ini yang suka berbohong dan terang-terang kelentong orang di sana-sini. Daripada Perdana Menteri, Timbalan Menteri, Menteri-Menteri, Ahli Parlimen dan wakil-wakil rakyat. Yang terbaru, berjangkit pula kepada sang Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.


Di dalam Buletin Utama tadi, beliau dengan selambanya menyatakan penangkapan Anwar adalah di buat secara professional. Gambar ini menjelaskan keprofesionalan yang dimaksudkan beliau. Gambar bersumber Mr. HardT.

Inilah gambaran yang dimaksudkan, professional oleh si pengarah tadi. Menangkap seorang yang dituduh meliwat seperti juga sepuluh tahun dahulu, memerlukan unit anggota polis bertopeng. Sedangkan pada masa yang sama, pembunuh Altantuya di luar sana masih bebas. Senang ceritanya, beliau mendakwa tangkapan terhadap Anwar terpaksa dilakukan kerana Anwar tidak memberikan kerjasama yang sepatutnya. Sedangkan Anwar baru sahaja pulang dari memberi keterangan kepada BPR.
... selanjutnya.

Pete and Bakri ... long time ago

It happened 7 years ago, and today Pete is going to meet his old friend ....

freeanwar | .....“An estimated 150 people started their May Day Peace Walk from Chow Kit at 10.00am towards the Kuala Lumpur City Centre (KLCC Twin Towers) for their gathering,” said SUARAM. “After walking for 1.5 km, they were confronted by a group of police officers who charged the crowd without warning or provocation.”

”Officer in Charge of Police District (OCPD) Dang Wangi, Bakri Zinin, led the attack, personally shoving and assaulting negotiators at the front. Many workers were hurt when police officers grabbed banners, clothes and leaflets.”

Bakri Zinin is a well-known Reformasi-hater. In March last year, Bakri Zinin arrested the Director of the Free Anwar Campaign, Raja Petra, together with his wife, Marina, in a candlelight vigil. The following day, the police raided Raja Petra’s house and confiscated his personal computer and the “evidence” obtained from this computer resulted in Raja Petra’s arrest a month later under the Internal Security Act.

Raja Petra’s March 2001 arrest was most interesting to say the least.

Initially, the police had arrested Marina and another seven people that included an old lady who was limping due to a knee injury and could not run away when commanded to do so. She was arrested for “disobeying the order to disperse quickly”. Marina, who was propping her up when it appeared she was going to collapse, was also arrested for not dispersing fast enough.

Raja Petra then followed the two unfortunate ladies into the police station. A few minutes later, Bakri walked in, saw Raja Petra, and charged towards him. Bakri gave Raja Petra a karate chop that sent him reeling. Why Bakri attacked Raja Petra is not known to this very day.

Raja Petra immediately got up to face his assailant but was surrounded by about seven police officers. Marina, who was more worried that Raja Petra may beat up the OCPD than the other way around, held him back and begged him to sit down again.

Raja Petra stood there pointing his finger at Bakri and shouted, “I will never forget you. I will always remember this incident.”

Bakri went into a rage and tried to attack Raja Petra again but the other police officers held him back. “I am the OCPD here!” Bakri shouted.

“So what?” shouted Raja Petra in reply. “That still does not give you the right to attack me.” The police officers quickly shoved Bakri out the door before the shouting match could turn to bloodshed.

Bakri then told one of the police officers to arrest and handcuff Raja Petra. When asked what the charge was, the police officer said, “We will think of something later.” Raja Petra was made to sit the rest of the night with his hands uncomfortably handcuffed behind his back.... selanjutnya.

Raja Petra kena tahu siapa Tuhan

Melihatkan tajuk berita ini pun dah cukup mengerikan. Raja petra di hadapakan ke mahkamah. Waduh .......Pembalasan Tuhan......

Raja Petra dihadap ke mahkamah hari ini
Raja Petra Kamarudin dijangka dihadapkan ke mahkamah hari ini atas dakwaan berhubung siasatan akuan berkanunnya yang mengaitkan isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.- Berita Hairan
Aku nak nasihatkan pada Raja petra ... Nko tak tau ke dunia ni sapa punya? Yang nko buat macam dunia nko punya ..... nape? Bukan kah dunia ni tertulis nama Tuhan cam ni. Tuhan dah tulis namanya dan khalifahnya sebagai pemilik dunia ni, negara tu dan ini, kawasan tu dan ini. Lain kali Raja petra kena tanya aku, siapa Tuhan dan siapa pemilik dunia ini.

Akan ku tulis nama nama mereka ini sebagai Tuhan, Hakim, Raja, penguatkuasa agar ... Raja Petra kena beringat bila nak buat sebarang tindakan, jangan terover. Sekarang ..... Tuhan sedang membuat pembalasan kepada Raja petra kerana engkar akui siapa Tuhan dan Khalifah sebenar .......

Nak kena cipta 'Dua Kalimah' yang baru nampaknya ......

Posting terkini

Blog Archive