KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 21, 2008

Shabery Nak Jumpa BERUK BERUK?


Shabery Jumpa Penulis Blog Berhubung Peranan 'bina Negara'
bernama.com

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Bernama) -- Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata pendapat penulis blog tidak boleh diketepikan dan beliau akan bertemu mereka secepat mungkin bagi mendapatkan maklumat balas berhubung pembinaan negara.

Beliau berkata Kementerian Penerangan memandang berat peranan yang dimainkan media alternatif seperti laman blog dan internet kerana mereka mempunyai peranan tersendiri dalam membina negara.

"Contohnya ada peranan yang mereka mainkan dalam pilihan raya lepas. Ada mesej yang ingin disampaikan kepada kerajaan yang banyak dimainkan oleh pengundi kelas pertengahan dalam mendapatkan maklumat.

"Mereka (penulis blog) melayari internet dan sudah tentu saya rasa peranan yang dimainkan mereka perlu diketahui," katanya pada sidang akhbar selepas bertemu media di pejabatnya di sini hari ini.


Ahmad Shabery, yang dilantik ke jawatan itu pada Selasa lepas ekoran pilihan raya 8 Mac, berharap pertemuannya dengan penulis blog tidak akan disalah anggap oleh mana-mana pihak kerana Kementerian Penerangan berhasrat untuk menjadi jambatan kepada sesiapa sahaja termasuk golongan itu untuk disampaikan kepada pihak lain.

"Pandangan bloggers tidak boleh diketepikan. Mereka menjadi saluran terus untuk rakyat menyampaikan pandangan walaupun kadang kala cara penyampaian mereka negatif," katanya.

Ahmad Shabery berkata kewujudan pelbagai laman blog akhir-akhir ini sebagai alat untuk menyalur pandangan peribadi, seakan-akan terlepas pandang oleh sesetengah pihak.

"Setiap orang sudah ada kebebasan untuk menjadikan ia (laman blog) sebagai pusat penyebaran maklumat. Kita terlepas pandang dengan peranan yang dimainkan mereka, untuk memahami perasaan mereka secara langsung," katanya pada sidang akhbar yang turut dihadiri Timbalan Menteri Penerangan Datuk Tan Lian Hoe.


Ditanya pendekatan yang akan diambil beliau untuk bertemu penulis blog yang sangat ramai, Ahmad Shabery berkata beliau telah mengarahkan para pegawainya untuk mengaturkan pertemuan dengan mereka secepat mungkin.

"Kita cuba dulu jumpa mereka secara berperingkat-peringkat. Mungkin mereka akan dipanggil melalui iklan atau tempat-tempat yang sesuai. Kami akan cuba mengenal pasti bagaimana untuk berjumpa," kata Ahmad Shabery.

Ahmad Shabery juga berkata semua dasar lama kementerian itu akan diteruskan dan tiada perubahan besar yang akan dilakukan daripada segi kepimpinan dan beberapa perkara lain.

"Kita mahu lihat kementerian ini dan segala atau peralatan yang kita ada akan menjadi ejen kepada pembaharuan ..ejen kepada perubahan yang dikehendaki oleh pucuk kepimpinan kita.

"Jadi kita sama sekali tidak mahu dilihat supaya Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan sebagainya sebagai enggan membuat perubahan," katanya.

Ahmad Shabery berkata Kementerian Penerangan dan agensi-agensinya seperti RTM, Jabatan Penyiaran dan Bernama memainkan peranan penting dalam mendidik masyarakat untuk menyediakan pemikiran rakyat untuk memahami asas-asas kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Saya sedar peranan dua hala yang perlu kami mainkan. Kita adalah ejen perubahan. "Kita percaya (kepada) pendekatan yang selama ini ditunjukkan oleh kepimpinan PM yang mahu melihat bahawa negara ini lebih terbuka dan sistem kerajaan lebih telus dan lebih berintegriti," katanya.
----

KEPADA DOLLAH BADAWI

Sanggahtoksago.Com Kini Dilawati Lebih 100,000 Pengunjung!


Tarmizi Mohd Jam (memakai vest) kini terus konsisten mengendalikan
blog Sanggahtoksago.Com yang mampu seiring bloggers lain merancakkan
kemaraan media alternatif di negara ini! Gambar: Beliau menggerakkan
sanggahan bersama Haji Mohd Noor Mohd dan Dr. Lo Lo Ghazali terhadap
Menteri Penerangan dengan menghantar nota bantahan kepada RTM sewaktu
kempen pilihan raya ke 12 lalu..

sanggahtoksago.com
TAHNIAH diucapkan kepada para pengunjung setia Sanggahtoksago.Com yang telah mendokong dan menyokong blog kerdil ini sehingga pada 19 Mac 2008, kira-kira jam 8.10 minit malam, blog ini telah mencatat angka pelawat yang ke 100,000.

Peningkatan mendadak hit ini dapat dikesan sejak Januari 2008. Sanggahtoksago.Com diterbitkan pada 18 Ogos 2007 kira-kira lima bulan sebelum kesesakan jumlah pengunjung awal Januari tahun ini.

Sebaik pembubaran Dewan Rakyat pada 13 Februari 2008, hit visitor bertambah berkali ganda sebagai bukti media alternatif seperti blog menjadi daya tarikan dan daya kepercayaan rakyat mendapatkan maklumat dan komentar terkini berkenaan politik Malaysia.

Ia juga sebagai suatu pengiktirafan rakyat Malaysia terhadap kewujudan dan sumbangan Sanggahtoksago.Com dalam mengembangkan perubahan dan membekalkan maklumat.

Pada Selasa, 26 Februari 2008 saya sempat mencatat pengunjung yang ke 50,000 untuk Sanggahtoksago.Com.

Saya amat berterima kasih kepada rakan saya, Ibrahim Awang dalam mengajar saya membina blog ini setelah terpengaruh dengan Dr. Mohd Hasyim yang telah lama memulai Blog Ibnuhasyim.Com dan Ahmad Lutfi Othman yang mengendalikan Detikdaily.Com.

Keyakinan saya makin meluap-luap apabila Sanggahtoksago.Com terus dikunjungi hingga dua ke tiga ribu sehari pengunjung sejak pembubaran Dewan Rakyat dan Insya-Allah saya akan terus konsisten mengendalikan blog ini demi perjuangan Islam yang tanpa sempadan dan untuk kesejahteraan rakyat!

Insya-Allah juga, saya akan menambah nilai paparan dan lanskap blog ini terutama pada maskhead agar lebih segar bugar, kreatif dan menyihatkan mata, dengan mempopularkan tema dan slogan baru Sanggah Tok Sago - Menyanggah Untuk Perubahan!

Khir nafi jual tanah pada PKNS

malaysiakini.com
Bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo menafikan dakwaan bahawa beliau telah mengaut keuntungan jutaan ringgit dalam satu urusan jualan tanah dengan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

khir toyo selangor bn pc 120308 happyDr Mohd Khir menyifatkan tuduhan tersebut sebagai "tidak masuk akal" dan berkata beliau telah mengarahkan peguamnya supaya membuat laporan polis secepat mungkin.

Beliau akan menimbang mengambil tindakan undang-udang sebaik sahaja mereka yang bertanggungjawab membuat tuduhan tersebut dikenal pasti.

“Ia tidak masuk akal. Saya tidak akan berdiam diri dan membiarkan tuduhan seumpama itu mencemarkan reputasi saya," katanya kepada Malaysiakini.

Dr Mohd Khir menjadi sasaran SMS yang mendakwa kerajaan baru PKR-DAP-PAS telah menemui dokumen-dokumen yang membuktikan tuduhan tersebut.

Bekas menteri besar itu dikatakan telah membeli sebidang tanah di Kajang pada harga RM2 per kaki persegi dan menjualnya balik kepada PKNS pada harga RM22 per kaki persegi.

Ekoran itu, beliau didakwa telah mengaut keuntungan sebanyak RM59 juta hasil jualan tanah tersebut.

SMS itu bagaimanapun tidak menyebut secara khusus lokasi tanah terbabit.

Selain Dr Mohd Khir, dakwaan tersebut turut mengaitkan bekas anggota exco kerajaan negeri Selangor. Semuanya didakwa menerima RM1 juta daripada urusan jualan tanah tersebut.

Kerajaan baru siasat

Seorang pegawai kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, ketika dihubungi berkata, kerajaan negeri akan menyiasat dakwaan tersebut.

“Kita juga turut menerima SMS tersebut. Pada masa ini, tumpuan kita adalah untuk memuktamadkan pemilihan barisan exco. Apabila selesai, kita akan siasatan perkara tersebut," kata Nik Nazmi Nik Ahmad, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Setia.

PKNS, ketika dihubungi, turut menafikan ia terbabit dalam urusan penjualan tanah yang didakwa itu.

Seorang pegawai kanan PKNS cawangan Bangi, yang mempunyai bidang kuasa bagi daerah Kajang berkata, tidak ada sesiapa pun yang membeli tanah seumpama itu.

"Kita boleh mengesahkan bahawa tiada sebarang tanah yang dibeli oleh PKNS untuk tujuan pembangunan di Kajang," kata pegawai itu yang enggan dikenali.

Di samping isu tanah tersebut, Dr Mohd Khir juga menjadi asaran dakwaan bahawa beliau telah memusnahkan dokumen-dokumen kerajaan pada malam hari pengundian selepas mengetahui BN tewas kepada pembangkang.

Beliau bagaimanapun telah menafikan berbuat demikian dan mendakwa kerajaan pimpinannya sentiasa telus dan bersih serta "tiada apa yang hendak disembunyikan".

Tiba masa Melayu perlu ‘menderhaka’ dan ada ‘Majlis Presiden’ untuk UMNO

bigdogdotcom.

Mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad petang ini mengutarakan konsep ‘Majlis Presiden’, sebagai badan penasihat rasmi dalaman UMNO, untuk memberikan pandangan dan teguran strategik kepada seorang Presiden UMNO. Beliau berkata demikian apabila ditanya pemberita selepas majlis pelancaran buku Allahyarham Tan Sri Basir Ismail “Management Astray: Resuscitation Ailing Organisation”.

dscn4178.jpg
Beliau masih lagi emnegaskan bahawa masih lagi ujud “Iklim Takut” (Climate of fear) dalam UMNO dan pemimpin dan ahli tidak berani bersuara dan berkata benar, walaupun keadaan meruncing seperti sekarang. “Selepas kekalahan dalam 5 + 1 negeri dan prestasi buruk BN/UMNO seluruh Negara, pemimpin UMNO masih lagi kata “Kami sokong Kepimpinan” ujar mantan Presiden UMNO untuk lebih 22 tahun itu.

Malah beliau mengulas bahawa dalam peringkat mesyuarat, termasuk Majlis Tertinggi UMNO dan Perhimpunan Agung UMNO, semua pemimpin hanya berkata “Kami sokong Kepimpinan, tetapi dibelakang, ada antara mereka berjumpa saya dan mengatakan sebaliknya!”

Apabila diminta mengulas usaha mantan Naib Presiden UMNO Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah untuk mengajak 18,000 pemimpin UMNO peringkat Cawangan mengadakan Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM), Tun Dr. Mahathir bersetuju kerana ianya tepat dan UMNO perlu membincangkan hala tuju UMNO dan orang Melayu. Terutama apabila berlaku keadaan ahli UMNO sendiri mengundi Pembangkang. “Ini berlaku bukan kerana ahli UMNO tidak sayang parti, ini berlaku kerana mereka tidak suka kepada Kepimpinan!” tegas beliau.

Tun Dr. Mahathir menjelaskan bahawa masa yang amat sesuai untuk orang Melayu ‘menegur’ Kepimpinan. Beliau member tafsiran sejarah bahawa orang Melayu pada masa silam amat taat dan tidak menderhaka kepada Raja dan akibatnya, orang Melayu terjajah selama 450 tahun. Hanya pada tahun 1946, orang Melayu berani bangkit, ‘menderhaka’ dan menyuarakan rasa tidak puas hati mereka dan hasilnya, orang Melayu berjaya membebaskan diri dari belengu penjajahan.

Mungkin masanya amat sesuai bagi orang Melayu ‘merdehaka’ kembali, untuk mengembalikan ‘hak’ mereka.

Apabila diminta mengulas mengenai dua orang MP UMNO menolak jawatan Timbalan Menteri, Setiausaha Agung UMNO/BN dan Pengerusi UMNO/BN Selangor meletakan jawatan, Tun Dr. Mahathir berkata mereka berbuat demikian kerana “Tidak dapat jadi Menteri” dan menambah “Sepatutnya mereka memberikan alasan bahawa Perjuangan Bangsa lebih utama dan menolak Kepimpinan!”.

‘Majlis Presiden UMNO’ yang dicadangkan Tun Dr. Mahathir ini boleh dianggotai golongan professional dan bebas (independent), iaitu tidak semesti pemimpin politik, selagi mereka menjadi ahli UMNO. Apabila ditanya apakah ‘Tingkat Empat’ merupakan badan bertindak sebagai ‘Majlid Presiden UMNO’, beliau memberikan reaksi sinis bahawa “Mereka diturunkan oleh Malaikat (created by Angel)”. Kepada soalan cadangan agar penggal Kepimpinan dihadkan, beliau menjawab “Mungkin ianya bagus dan perlu dikaji. Tetapi ianya tiada makna sekerina Presiden UMNO dihadkan tempoh dan dalam tempoh masa itu, ‘mengatur’ agar menantunya akan mengambil alih sebagai Presiden selepas itu”

DEDAHKAN HUTANG DAN SALAH GUNA KUASA KHIR TOYO

Khir Toyo dikatakan akan turun ke akar umbi untuk mengapi apikan rakyat agar terus mendesak kerajaan baru Negeri Selangor untuk merealisasikan manifesto mereka.

Menurut Khir Toyo, BN akan berkempen di seluruh Selangor untuk menyedarkan orang ramai mengenai keperluan mereka menuntut janji-janji yang ditaburkan oleh pakatan PKR, PAS dan DAP di Selangor.

Katanya BN telah mencetak 500,000 manifesto yang dikeluarkan oleh ketiga-tiga parti itu semasa pilihan raya umum lepas untuk diedarkan ke rumah-rumah di seluruh Selangor supaya orang ramai dapat menyemak mana-mana janji kerajaan baru Selangor yang belum dipenuhi.
Belum pun sampai sebulan, Khir Toyo sudah menagih janji Kerajaan BA sedangkan rakyat sudah menanti lebih dari 2 penggal, apa yang kita dapat, kecuali rumah mewah kepada para exco, baca keratan berikut,
Menurut Dr Mohamad Khir, sehingga kini janji-janji kerajaan baru Selangor itu belum lagi dilaksanakan seperti memberi bantuan RM75 sebulan bagi setiap anak yang dihantar ke pusat asuhan kanak-kanak, bantuan RM50 sebulan kepada kanak-kanak yang menyertai tadika dan mencarum takaful bernilai RM2,500 untuk orang kurang upaya, warga emas dan anak yatim.

Juga tidak kedengaran pengumuman kerajaan baru Selangor untuk mengurangkan cukai pintu rumah kediaman sebanyak 20 peratus dan cukai premis komersial sebanyak 10 peratus, katanya.
Rasanya semua ini cuba di kecohkan kerana usaha Khir Toyo untuk menutup penyalahgunaan kuasa beliau ketika menjadi MENTERI BESAR. Dalam pada itu, beliau yang juga dikatakan sebagai MEnteri besar yang paling banyak membuat hutang dengan kerajaan pusat dan menurut lapuran tahun 2007, hutang kerajaan Selangor kini mencecah billion ringgit. Yang mana perlu di dahulukan? Manifesto atau membayar hutang yang telah di lakukan oleh beliau. Kalau tanpa hutang, sudah pasti rakyat tidak terhimpit dan menerima ganjaran dari kemakmuran yang ada.

Satu sahaja cara untuk menutup mulut jawa tak sedar diri ini adalah dengan MEMBONGKAR SEMUA SALAH GUNA KUASANYA dan DEDAHKAN HUTANG KERAJAAN TIKA ERA PEMERINTAHANNYA.

TENDER TERBUKA? ...Selama ni?

MCA mahu PM laksana tender terbuka
malaysiakini

MCA hari ini menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya memastikan semua projek yang akan dilaksanakan, diberikan melalui proses tender terbuka, telus dan tidak diberikan kepada mereka yang berpengaruh dan berkuasa sahaja.

"Ini merupakan salah satu cara yang paling berkesan untuk memerangi amalan rasuah dan semua bentuk korupsi," kata ketua biro pendidikan parti itu, Senator Datuk Lee Sing Chooi dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, masanya sudah tiba untuk pentadbiran kerajaan yang baru dilantik untuk benar-benar memerangi rasuah dan berkhidmat dengan penuh integriti dan digniti, dengan dimulakan oleh perdana menteri sendiri.

Menurutnya, jelas sekali, amalan sebelum ini dengan memberi projek kepada mereka yang berkuasa di semua peringkat untuk kepentingan peribadi, telah ditolak oleh pengundi dalam pilihanraya umum 8 Mac lalu.

"Wang dan sumber-sumber untuk rakyat biasa telah disalurkan ke tempat lain dan banyak keputusan yang dibuat berunsur berat sebelah untuk kepentingan peribadi.

"Penyelewengan yang dinyatakan dalam laporan Ketua Audit Negara dan perbezaan dalam pembayaran yang dibuat bagi nilai tender projek, dengan nilai sebenar pasaran projek, adalah antara contoh perlunya tindakan tegas diambil untuk pembetulkannya," tambah beliau.

Lee juga menggesa perdana menteri untuk mengambil satu langkah yang beani untuk melantik para profesional dari kalangan badan bukan kerajaan (NGO) untuk menganggotai badan-badan tender untuk menyemak dan juga untuk membantu beliau secara berkesan mencapai integriti dan digniti.

Wakil Mas Gading pula keluar parti?

Oleh Malaysiakini
Jumaat, 21 Mac 2008

SELEPAS tersebar berita ahli parlimen Serian kecewa kerana tidak tersenarai dalam barisan kabinet dan mungkin menyertai pembangkang, kini ahli parlimen Mas Gading, kedua-duanya di Sarawak, pula diura-urakan berada dalam nasib yang sama.

Datuk Dr Tiki Lafe, dari Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), tidak dilantik semula menganggotai kabinet seperti diumumkan Selasa.

Bekas timbalan menteri kemajuan luar bandar dan wilayah itu kini bercuti dan enggan mengesahkan atau menafikan laporan beliau bakal meninggalkan BN.

Beliau dipandang tinggi dan berpengaruh luas apabila berjaya menang di lubuk pembangkang itu dengan menewaskan Dr Patau Rubis, seorang lagi ahli politik berpengaruh, pada 1999 dan 2004.

Sementara itu, seorang pengarang kanan akhbar harian memberitahu Malaysiakini hari ini, ada arahan agar tidak menyiarkan laporan atau kenyataan Tiki kerana ia boleh menggoncang kestabilan politik negeri itu.

Pengerusi BN negeri Tan Sri Abdul Taib Mahmud dikhabarkan "sangat tidak gembira" dengan perkembangan terbaru itu.

Sumber itu juga menyebut Tiki masih di Kuala Lumpur dan akan bertolak ke luar negara.

Yamin dan Polis Terengganu bekerjasama?

amdang81

Bismillahirrahmanirrahim.. Assalamualaikum wbt...

Siapa Yamin? info 1, info 2 dan info 3. Aku kira sedikit maklumat itu cukup untuk menggambarkan siapa dan bagaimana orangnya si Yamin itu. Mengikut sumber dari Besut, Yamin sekarang ini berada di Bandar Kuala Terengganu sejak 11 Mac lagi. Sumber itu turut memaklumkan Yamin dan beberapa kawannya menginap di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu.

Kenapa Yamin datang ke Kuala Terengganu? Jawapannya mudah. Isu pelantikan MB Terengganu yang belum selesai memaksa Yamin datang ke KT. Yamin dipertanggungjawabkan khusus bagi memastikan tiada pihak yang cuba mengganggu proses pelantikan MB kepada Deris Jusoh. Di KT ini, Yamin dipercayai bekerjasama dengan Ketua Pemuda UMNO Terengganu, Sabri Alwi @ Mat Kerak bagi mengawal kebangkitan pihak-pihak yang dikatakan cuba melawan Deris.

Beberapa hari lalu dikhabarkan ada pihak yang memasang banner bagi menyatakan sokongan kepada pihak Istana Terengganu dalam pemilihan MB yang baru. Bagaimanapun, banner-banner berkenaan telah dibuang serta merta oleh pihak-pihak yang dipercayai diterajui oleh Yamin dan Mat Kerak itu.

Semalam juga, 4 lelaki telah ditahan oleh pihak polis kerana dipercayai terlibat dalam pemasangan banner-banner berkenaan. Penahanan itu dilakukan kerana banner-banner berkenaan dikatakan mempunyai unsur-unsur hasutan.

Hairan juga mereka yang berhimpun mengapi-apikan perkauman dalam sehari dua ini dibenarkan berhimpun secara haram, dibenarkan menggantung banner-banner yang sebahagiaannya berunsur perkauman dan hasutan, namun tiada sebarang tangkapan pun dilakukan. Paling berat pun yang diberitakan adalah banner-banner tersebut dirampas polis. Sedangkan hasutan yang dilakukan oleh 'beruk-beruk di jalan raya' (mengambil istilah yang digunakan KJ) adalah jelas dan terang bentuknya.

Ini jauh berbeza dengan banner-banner yang digantung sebelum ini oleh sesetengah pihak di Terengganu sebelum ini dan yang dirampas semalam. Antara perkataan yang tertulis hanya berbunyi "Daulat Tuanku, Selamatkan Terengganu Darul Iman dan Daulat Tuanku, Rakyat Berdiri Di Belakang DYMM Tuanku", definisi hasutan tidak hadir dengan secara jelas.

Sedangkan banner terbabit sepatutnya dilihat suatu sokongan rakyat kepada Tuanku dan pihak Istana Terengganu dalam memutuskan siapa MB Terengganu. Samada rakyat dari penyokong BN mahupun dari penyokong pembangkang, situasi ini perlu dilihat secara sihat kerana Deris Jusoh dilihat benar-benar tidak diperkenan oleh pihak istana. Apakah mahu dilihat jika berjalan pemerintahan nanti situasi bermasam muka antara pihak istana dan MB?

Di sinilah yang dilihat sebagai campurtangan Yamin dalam mengendalikan dan mengawal 'keamanan' di Bandaraya Kuala Terengganu ini. Sebelum ini di Besut petugas Majlis Daerah Besut (MDB) dipaksa membuang segala poster ceramah dan risalah yang ditampal di mana-mana tempat yang agak terbuka di daerah tersebut.

Penolakan Deris sebagai MB perlu dilihat oleh rakyat Terengganu dengan penuh rasa sedar dan insaf. Jika baik, cantik dan berwibawa sudah tentu disenangi semua pihak. Jika ditolak dan penolakan yang berlaku itu pula secara bersungguh-sungguh, sudah tentu ada sesuatu yang tidak kena. Lebih-lebih lagi pihak yang menolak itu tahu selok belok yang berlaku dalam pentadbiran Deris sebelum ini.

Wallahua'lam.

Pak Lah’s Exit Plan on the Way

kickdefella

‘Someone’ in Putrajaya told me, Pak Lah is ready to step down. I chased my source after a senior member of the press informed me about the exit plan.

How soon will this happen, however, nobody is willing to speculate? Nevertheless, UMNO insisted the exit plan to be implemented before the new Dewan Rakyat sitting or somewhere in April.

In another development, a senior adviser in the fourth floor has tendered his resignation letter.

While Najib’s future remain in doubt, my sources said, UMNO has managed to neutralise Khairy Jamaluddin.

Take a good rest for this weekend. Next week will be another battle for all.

What is going on in Penang?

topgun2007

After looking through this blog, I am asking myself who is trying to sabotage the good will of Penang?

Look, Penang has been under BN for quite some time and just when the people have chosen DAP to lead the State, it has caused instability within the State. I am not saying that someone within DAP is trying to sabotage the good will of the party but someone else who has nothing to do with DAP at all.

Right from the beginning when it was declared that DAP won Penang State, it caused an outcry within BN particularly within UMNO because Penang is a very important State to them. This is because most of the tax would derive form Penang apart from the Federal State. BN has lost in Selangor and Kuala Lumpur to the opposition. With the loss of Penang, it is just adding salt to a wound. That is pretty bad, isn't it? True.

We do see on the newspaper that Lim Guan Eng, who is the Chief Minister of Penang, had constantly under fire from BN who is now the opposition party in Penang. I think Lim Guan Eng will do a fine job in maintaining the stability of Penang and not only that, he will be able to do wonders. Just give him some time. In fact, we can see that there are some progress to improve Penang already. Keep up the good work Lim Guan Eng!!!

Kaki Songlap dan Kaki Bohong Bersatu

pasrokam

Nama Mat Tyson tidak tersenarai kerana namanya tidak lepas dari tapisan BPR .Tetapi Macamana PM Abdullah boleh melantik penyangak si Mat tyson jadi Menteri Kemajuan Luar Bandar & Wilayah?

Kaki rasuah dan kaki songlap harta negera dan rakyat dengan menggunakan kedudukkannya sebagai MB Selangor dulu .Pernah ditangkap di airport Brisbane kerana cuba menyeludup wang berjumlah lebih daripada 2.5 juta; tetapi didapati tidak bersalah oleh makhamah di Australia,kerana dia mengaku dia tak boleh baca dan faham bahasa orang putih.

Paling buruk kelakuan si penyangak ini ialah tatkala melarikan puteri Sultan Selangor.Tergamak pula menipu Sultan Selangor tatkala dipanggil mengadap baginda!

Kita semua kena tipu dengan PM Abdullah.Katanya dulu, Barisan Nasional (BN) hanya akan meletakkan calon yang berwibawa, bersih dan bersedia berkhidmat untuk rakyat pada pilihan raya umum ke-12 katanya
di sini

Kemudian PM Abdullah melantik pula Tengku Adnan jadi Setiausaha Umno menggantikan Radzi Sheikh Ahmad.Tengku Adnan telah digugurkan dari bertanding mempertahankan kerusinya di Putera Jaya lantaran penglibatannya dalam kes sensasi Klip Video Linggam.Dah tak ada tokoh lain ke dalam Umno sekarang ini?Bekas Menteri Pelancungan (baca Pelecungan) ini pernah berkata :

“Kesemua bloggers adalah pembohong, mereka menipu orang ramai dengan menggunakan pelbagai helah. Berdasarkan apa yang saya difahamkan, dari 10,000 bloggers yang menganggur, 8,000 adalah wanita."Beliau berkata, bloggers menyebarkan khabar angin, menganggu keharmonian sosial dan kebanyakan bloggers suka memfitnah dan menipu orang ramai melalui blog mereka”

Saya pernah menulis tentang Tengku Adnan Mansor seorang Penipu Nampaknya mereka berdua ini, yang dilantik oleh PM Abdullah ini saling tak tumpah saperti dia juga fe’elnya – Kaki Songlap dan Kaki Bohong.

Nak aku mencarut!

penarikbeca

Nak rasanya aku mencarut bila membaca berita Utusan Malaysia hari ini bertajuk "Satukan Melayu -- Deklarasi 25 NGO sepakat tubuh Barisan Bertindak Perpaduan". Kononnya, demi menjaga kepentingan bangsa dan memelihara kesucian agama Islam. Tuih! Dulu hampa buat apa?

Masa Perdana Menteri yang dituntut berundur, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menghina dan memperlecehkan hukum Allah mengenai murtad, mana dia muka-muka tak malu hampa? Apa hampa buat bila Abdullah menghalalkan kemungkaran? Nak pelihara kesucian Islam konon!

Adakah hampa sanggup bersumpah dengan kalimah waLlahi, wabiLlahi, wataLlahi bahawa hampa betul-betul nak memelihara kesucian agama Islam dan tidak bercampur langsung dengan niat nak menyambung nyawa Umno serta memanjangkan pemerintahan Abdullah?

Osman Abu Bakar yang kononnya Ketua Umum Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM) (mana mari pulak sekoq ni?!!), mari bersumpah dengan kalimah waLlahi, wabiLlahi, wataLlahi. Aku bersumpah dengan dengan kalimah waLlahi, wabiLlahi, wataLlahi bahawa hang pembohong dan hang pula bersumpah dengan kalimah waLlahi, wabiLlahi, wataLlahi bahawa hang benar-benar berniat menjaga kepentingan bangsa dan memelihara kesucian agama Islam serta tak ada sedikit pun niat nak menyambung nyawa Umno dan memanjangkan pemerintahan Abdullah dengan menggunakan alasan memelihara kesucian agama Islam.


Ihsan Mohd Nasir Mustafa

The truth behind Pak Lah's suprizing Cabinet

gravetown

In the Face of Pak Lah's new line-up cabinet,traces of Khairy Jamalludin's influence already can be seen from there with several unhappy senior minister's being dropped in return for new faces that honestly we can't even see proof of their achievement.It make's it easy for Khairy to proceed with his personal agenda of greed and power in UMNO although with denial from the PM.Pak Lah must know for some reason's of Barisan's intruiging defeat is because of Khairy's recognized influence and non-calibre candidates imposed by him.It shows him of Malays as forgetful of UMNO sacrifices for them especially the youth crop of which he regarded as free thinking people that don't think of the consequences.In the curent new cabinet analysis there has been old faces resurrected like tan sri muhammad muhammad taib like him even though he is surrounded by enemies around him.Simple thinking this is a worthy strategy by pak lah to have some old faces around but he isn't quite calibre for our nation is he?We will judge in the end
After receiving suggestions of Khairy's influence on the not-expected defeat,
Pak lah turned premier strategist to

  • to duck Khairy from Cabinet and prime positions in UMNO or administration reserved for old faces
  • let lurk politics propaganda that khairy is nearly finished in pro-government media
  • let Mukhriz Mahathir off the hook regarding his letter with no disicpline action
This is to show of no existence Khairy's influence in the party or goverment in additon to
least popular ministers like Rafidah Aziz and Radzi Sheikh Ahmad DROPPED.

  • Pak LaH'S LOYAL ALLIES in Noh Omar given minister status for preparation for the upcoming UMNO grand
  • Other trustworthy allies like Shabery Cheek given staus in the government to get their support??
  • Other people not sure of their loyalty dropped, like Tengku Adnan and Jamaluddin Jarjis been also dropped, even though they have a good track record.
  • Vocal Umno Leaders like Shahrir Samad and Zaid Ibrahim issued with new positions to get they MOUTH SHUT
  • Last pawn of the game is Muhamad Muhamad Taib as guarenteed loyalty to Pak Lah as returns to power from a long rest in politics with a not convincing track record that can be debated.
well any comments please issue here

Hishamuddin cari jalan selamat

A. S. Muhd Izhar
muraibetina.

BERSANDARKAN persepsi banyak pihak, ramai menjangkakan mungkin juga mengharapkan Datuk Mukhriz Tun Mahathir akan dikenakan tindakan berikutan kenyataan beliau melalui surat terbuka kepada Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi agar bertanggungjawab dan meletakkan jawatan berikutan kekalahan besar Barisan Nasional (BN) dan UMNO dalam Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU 12). Dalam senario politik yang melanda UMNO dan BN ketika ini, keputusan mesyuarat Exco Pemuda semalam yang memihak kepada Datuk Mukhriz jelas dibuat setelah mempertimbangkannya daripada pelbagai sudut. Dalam soal ini Pemuda UMNO nampaknya memahami dan menerima apa sebenarnya yang ingin disampaikan oleh Datuk Mukhriz bukan sahaja kepada kepimpinan tertinggi UMNO tetapi ahli parti keseluruhannya. Sebagai ahli UMNO Datuk Mukhriz dianggap berani dan telus kerana bercakap atas dasar kepentingan parti, menyuarakan apa yang beliau dakwa adalah adalah cetusan suara rakyat terhadap beberapa perkara yang menyumbang kepada kekalahan besar UMNO dan BN dalam PRU 12. Dalam soal ini Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein yang dipertanggungjawabkan oleh Perdana Menteri untuk menentukan tindakan terhadap Datuk Mukhriz nampaknya memilih jalan selamat dan penuh kematangan. more...

UMNO! Cepat-cepat Buat Kerja

sujudterakhir

Kepada semua pemimpin dan ahli parlimen mahupun ADUN dari parti BN-UMNO, cepat-cepatlah mulakan kerja membantu rakyat. Usahlah berkelahi mengenai jawatan dan bergaduh sesama sendiri. Ini akan memalukan lagi parti anda yang telah kalah teruk dengan aib itu. Biarlah sesiapa pun yang hendak meletak jawatan sebagai tanda tanggungjawab. Seperti mana Sheikh Radzi dan Khir Toyo memilih untuk meletak jawatan mereka sebagai tanda mereka sedar dan peduli atas kelemahan mereka. Tindakan itu harus dipuji dan boleh dilabel sebagai 'gentleman'.

Sungguhpun wanita UMNO telah disisihkan oleh Dolah, umpama habis madu sepah dibuang jadikanlah itu sebagai pengajaran. Pengajaran bahawa di dalam politik BN siapa pun anda hatta Perdana Menteri atau Presiden jika anda sudah tidak dikehendaki , anda akan dicantas. Inilah nasib Rafidah dan yang lain. Sama seperti Ku Li yang kini secara umum mencabar Dolah untuk menggantikannya sebagai Presiden UMNO setelah melihat kecacatan dalam kepimpinan. Ku Li seorang politikus yang banyak pengalaman dan merupakan satu barisan veteran dengan Tun Mahathir. Ku Li layak cantas Dolah. Beliau menyatakan , jika Presiden UMNO masih berdegil tidak mahu turun dari jawatan itu dan beliau tidak boleh mencabar Presiden, tukarkan sahaja nama jawatan itu kepada jawatan presiden seumur hidup.

Sebahagian penyokong dan ahli UMNO juga terus menunjukkan ke'kanak-kanak'an mereka selepas kekalahan menerusi demonstrasi yang kononya ingin membela Sultan Melayu dan Orang Melayu. Bagi Mat Sabu, Timbalan Presiden PAS, katanya UMNO pergilah buat demonstrasi kerap dan acapkali supaya rakyat boleh benci kepada mereka. Maklumlah perhimpunan haram mereka mendapat layanan yang baik dari polis. Kita sudah tiada masanya sebenarnya untuk berkumpul di Komtar ataupun Shah Alam dan berdemonstarsi atas masalah yang provokasi, sekarang kita mempunyai banyak kerja untuk membantu dan menaikkan taraf hidup rakyat. Inilah janji kita sebelum pilihanraya dan kita akan tunaikan. more...

AZALINA MENJAWAB

Puteri jadi anggota Wanita Umno apabila lepasi had umur, Azalina
msta

KUALA LUMPUR: Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman berkata keanggotaan beliau dalam Pergerakan Wanita Umno tidak perlu dipersoalkan kerana semua anggota Puteri Umno secara automatik didaftar sebagai anggota Wanita Umno sebaik sahaja umur mereka melepasi had yang ditetapkan.

Azalina yang merupakan bekas Ketua Puteri Umno berkata perkara itu termaktub dalam perlembagaan Puteri Umno sejak pergerakan itu dilancarkan pada 3 Ogos 2001 oleh Presiden Umno pada ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ditanya mengenai kedudukan beliau tanpa jawatan dalam Wanita Umno walaupun beliau seorang menteri kabinet, Azalina berkata perkara itu tidak relevan untuk diperkatakan sekarang.

"Saya ialah Naib Ketua Umno Bahagian Pengerang, jadi soal sama ada saya ahli Wanita atau tidak, tidak timbul. Bukan isu ahli Wanita atau tidak, tetapi ahli Umno dilantik sebagai menteri kabinet.

"Mengikut perlembagaan (Puteri) juga, ahli yang telah melepasi had umur sebagai ahli Puteri secara automatik menjadi ahli Wanita," katanya dalam sidang akhbar di kementeriannya di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini pada hari Jumaat.

Azalina berkata soal jawatan tidak seharusnya menjadi topik utama kerana agenda utama pada ketika ini harus ditumpukan kepada usaha memperkasakan parti selepas dilanda pelbagai konflik.

"Bagi saya isu berkenaan pertandingan, kepimpinan tidak penting. Yang penting bagi saya ialah untuk kita meletakkan kekuatan kepada presiden parti, dan memberi Umno kekuatan semula supaya rakyat jangan salah faham berkenaan pendekatan yang dibuat oleh Barisan Nasional (BN) menerusi Umno.

"Bagi saya generasi muda banyak tidak menyokong BN dalam pilihan raya kerana telah salah tafsir terhadap banyak dasar yang kita lakukan," katanya.

Senario ini tidak dapat tidak, jelas beliau, diakibatkan oleh pendedahan mengenai isu dalaman Umno yang banyak digembargemburkan oleh media.

"Ini adalah masa yang sangat tepat untuk semua pihak berganding bahu memperkasakan semula parti.

Isu sama ada anda ahli Wanita atau Pemuda tidak timbul kerana semuanya di bawah satu parti.

Semua yang berada dalam kabinet bertanding di bawah satu gabungan, bukan seperti pembangkang yang bertanding atas parti masing-masing," katanya.

Penang CM at Maulidur Rasul function

thestar.com.

PENANG: Chief Minister Lim Guan Eng and two DAP exco members attended the state-level Maulidur Rasul celebrations at the Seberang Jaya expo site here yesterday.

He said he was glad he was able to attend the function, which was attended by about 3,000 Muslims.

“I understand this is the first time a Penang Chief Minister is attending this celebration,” he told reporters covering the event.

Lim said he had sought advice from Deputy Chief Minister I Mohammad Fairus Khairuddin, state Mufti Datuk Hassan Ahmad, PAS and PKR leaders on his attendance and was told he could do so.

Special guest: Tokoh Maulidur Rasul recipient Said Saaban (right) shaking hands with the Chief Minister after receiving the award from the Governor (second from left) on Thursday.
He said he was willing to attend other religious festivals if invited, noting that the state government respected all religions.

Besides Lim and Mohammad Fairus, the exco members were Lim Hock Seng and Phee Boon Poh.

The event was opened by Yang di-Pertua Negri Tun Abdul Rahman Abbas. Also present was his consort Toh Puan Majimor Shariff and state secretary Datuk Jamaluddin Hasan.

Mohammad Fairus, in his speech, said Muslims here should forge stronger ties with the other races to help push the state towards social and economic excellence.

Earlier, Mohammad Fairus led about 2,000 Muslims in a 2km-long procession from the Seberang Jaya mosque to the venue.

Abdul Rahman later presented the state Tokoh Maulidur Rasul 2008 award to former teacher Said Shaaban, 63, the imam of Masjid Kampung Baru, Tasek Gelugor.

In George Town, more than 2,000 Muslims took part in a 3km procession, which started and ended at Kapitan Keling Mosque, to mark the occasion last evening.

Public can view assets declared by ministers

ACA director-general Datuk Ahmad Said Hamdan
thestar

PUTRAJAYA: The compulsory asset declaration by all ministers and deputy ministers and their spouses plus immediate family members will be available online for public viewing.

ACA director-general Datuk Ahmad Said Hamdan said they were considering allowing the public to go to the ACA headquarters here to view the declarations personally.

This is in line with Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi’s directive to all ministers and deputy ministers to declare their assets as part of his aim to ensure a corrupt-free government, he said.

“The declarations will then be made available for public viewing to enable people to give their feedback.

“If anyone has information that a particular minister or deputy minister has accumulated more wealth than what has been declared, they can contact the ACA – by post, telephone or e-mail (www.bpr.gov.my),” he added.

Ahmad Said said the declaration would have to be made twice every five years.

“The ACA is currently drafting the form in which the ministers and deputy ministers will declare their assets.”

Ahmad Said said the agency was also striving to provide better facilities and foster closer rapport with the public to wipe out corrupt practices.

“I urge the public to continue providing us with information on any corrupt government or private sector staff,” he added.

When announcing his new Cabinet line-up on Monday, Abdullah said that all those in his administration must declare their assets.

“I want their assets to be known to the public, that is important,” he said.

After chairing the new Cabinet’s first meeting on Wednesday, Abdullah said the ACA would come up with forms for them to declare their assets.

He said that an annual review would also be held to gauge the effectiveness of the government’s actions, especially in responding to issues and problems, adding the present system of having a review every four years was insufficient.

Jangan layan ajakan Umno musuhi bukan Melayu - Dato' Mahfodz

harakahdaily

KLUANG, 19 Mac (Hrkh) Pesuruhjaya PAS Johor, Dato' Dr Mahfodz Mohamad, mengingatkan orang Melayu agar tidak terpengaruh dengan ajakan Umno supaya orang Melayu memusuhi kaum-kaum lain.

"Ini adalah propaganda jahat mereka semata-mata bagi mencetuskan ketegangan kaum berikutan kekalahan teruk mereka pada Pilihan raya Umum baru-baru ini," katanya di sini.

"Sekiranya ketegangan kaum ini berjaya diwujudkan maka mudahlah bagi mereka untuk meneruskan agenda jahat mereka," katanya semasa berucap pada majlis meraikan petugas dan pengundi di Parlimen Simpang Renggam, yang diadakan di Kampung Shari, Simpang Renggam, dekat sini.

Hadir sama pada majlis ini adalah calon PAS yang bertanding di Parlimen Simpang Renggam dan Dun Macap, Ustaz Atan Gombang dan Ustaz Abdullah Hussein serta Ketua Dewan Muslimat PAS Johor, Atiah Ahmad.

Lebih 500 penyokong PAS yang terdiri dari berbagai kaum serta petugas PAS dan Barisan Alternatif (BA) yang telah bertungkus lumus pada PRU lalu menghadiri majlis yang diadakan seawal jam lima petang hingga 11.30 malam ini.

Menurut Dato' Mahfodz, PAS tidak pernah memusuhi mana-mana kaum dan agama, ini terbukti dengan wujudnya kerjasama erat antara kaum India dan Tionghua semasa PRU lalu.

"Bahkan hasil kerjasama yang sangat baik ini telah menghasilkan jumlah peningkatan undi yang begitu tinggi diperolehi calon-calon PAS, DAP dan KeADILan yang bertanding pada pilihan raya kali ini," katanya.

Katanya, Islam tidak pernah mengajar umatnya memusuhi bangsa atau penganut agama lain sebaliknya, Islam mendidik umatnya supaya berbaik-baik serta menjalin hubungan muhibbah dengan semua bangsa dan agama.

"Hari ini kaum-kaum lain di negara ini sudah memahami hakikat ini, sebab itu pada PRU baru-baru ini, secara terbuka mereka memberikan sokongan yang sangat baik kepada pakatan BA," ujarnya.

Dato' Mahfodz yang turut bertanding di Dun Bukit Serampang, pada PRU ini, melahirkan rasa terharu di atas perubahan sikap di kalangan orang bukan Islam yang bersedia untuk bersama dengan PAS.

"Perubahan sikap yang begitu mendadak di kalangan bukan Islam terhadap PAS yang berlaku hari ini tidak pernah berlaku sebelum ini, suasana yang berlaku mutakhir ini membuktikan bahawa PAS memang relevan bagi semua kaum dan agama," katanya.

Sehubungan itu beliau menyeru setiap pimpinan PAS di semua peringkat agar memanfaatkan sepenuhnya perubahan sikap rakyat berbilang kaum ini.

"Jangan lepaskan peluang ini, mulakan gerak kerja bagi memantapkan lagi kekuatan sedia ada," ujarnya lagi. - mns

Khairy Punca BN Tewas Mengejut?

Malaysiakini

Najib menang dengan 26,000 undi dan jumlah ini lebih banyak daripada 2004 ketika BN sangat, sangat popular. Sebaliknya, Pak Lah - yang mempunyai majoriti 18,000 undi sebelumnya - kini hanya berjaya mendapat 11,000. Kenyataannya, dia telah hilang banyak undi. Dan tidak banyak pemimpin yang berjaya meningkatkan majoriti sejak 2004.
Transkrip sidang media Tun Dr Mahathir Mohamad:

Adakah Tun terperanjat dengan keputusan (pilihanraya semalam)?

Mahathir: Saya rasa ia memang menggemparkan. Walaupun saya menjangkakan BN akan kalah tetapi saya tidak fikir mereka boleh tumbang di lima negeri.

Saya minta maaf, saya salah pilih Pak Lah. Saya tidak sangka seseorang Perdana Menteri boleh menukar semua dasar sebuah kerajaan. Jadi saya fikir masyarakat seluruhnya mesti rasa sangat-sangat marah. Ketiga-tiga kaum, Cina, Melayu dan India semuanya memberi reaksi.

Apakah Tun akan menekan Pak Lah agar meletakkan jawatan?

Saya rasa dia patut memikul tanggungjawab (atas kekalahan) ini. Macam tahun 2004, ketika mendapat majoriti besar, kemenangan itu digambarkan kerana dirinya 100 peratus. Sekarang dia harus terima 100 peratus tanggungjawab itu.

Apa maksud Tun mengambil tanggungjawab?

Dia telah memusnahkan Umno, merosakkan BN. Dan dia harus bertanggungjawab atas kekalahan teruk ini.

Jika dia enggan mengambil tanggungjawab, apakah anda fikir Umno akan memastikan dia melepaskan jawatan?

Saya fikir orang Umno di peringkat akar umbi sangat takut pada lelaki ini. Ketika saya (memimpin) dulu, mereka boleh mencabar saya. Tapi kali ini saya sendiri tidak dibenarkan bercakap. Saya diundang berucap di depan ahli-ahli Umno tetapi semuanya terpaksa dibatalkan. Mereka kata, polis meminta mereka membatalkannya.

Apabila anda kata (dia harus) ‘meletakkan jawatan’, apakah anda maksudkan (presiden) Umno atau Perdana Menteri?

Saya fikir dia patut (letak jawatan). Kalau orang Jepun, dia sudah lakukan ‘hara-kiri’. Saya fikir pencapaian Najib (Razak) bagus. Dia telah menang dengan menakjubkan, lebih baik berbanding 2004.Apakah yang anda fikir penyebab kekalahan ini?

Saya fikir menantunya (Khairy Jamaluddin) ada peranan besar.

khairy jamaluddinAnak muda ini yang tidak pernah mencapai apa-apa sebelumnya tetapi jelas Perdana Menteri lebih bersedia mendengar daripadanya berbanding polis, anggota Cawangan Khas dan angkatan tentera, yang lebih dekat dengan masyarakat akar umbi.

Mereka terlalu percaya pada laporan akhbar mereka sendiri sehingga mereka tidak dapat mendengar (sumber-sumber) yang lain. Mereka membuang apa sahaja yang mereka tidak gemar.

Apakah anda fikir masa untuk mengadakan pilihanraya ini (tidak sesuai) salah perhitungan?

Ia bolehlah disebut salah perhitungan tetapi saya ragu-ragu jika mereka menangguhkan tahun depan, keputusannya akan berlainan.

Apakah isu-isu yang mendorong tumbangnya negeri-negeri itu?

Banyak isu yang menyebabkan perasaan orang ramai, walaupun ada pertumbuhan ekonomi, mereka tidak rasa apa-apa (nikmat).

Mereka rasa kenaikan kos sara hidup satu faktor besar. Mereka juga nampak bahawa kerajaan kini ditadbir oleh satu keluarga sahaja. Apabila keutamaan keluarga melebihi kabinet, kerajaan, maka orang akan menentangnya.

Apakah anda fikir kerosakan ini akan kekal bersama BN?

Semuanya boleh diubah jika anda buat sesuatu dengan baik. Mereka menjadi begitu bongkak sehingga mereka menutup semua pandangan lain yang mereka tidak suka dan percaya pada laporan mereka sendiri yang tidak sejajar dengan apa yang sebenarnya terjadi dalam negara.

Dengan kejayaan pembangkang menembusi banyak lagi negeri-negeri, apakah yang akan terjadi?

Akan wujud ketidakstabilan untuk seketika. Jika pembangkang pandai, mereka boleh memperbaiki keadaan itu.

Apakah anda fikir Anwar Ibrahim masih lagi relevan?

anwar ibrahimSaya fikir dia masih lagi relevan tetapi dia tidak akan menjadi perdana menteri di negara ini.

Jika anda berada di tempat Pak Lah, apakah anda akan tergesa-gesa untuk menubuhkan kerajaan?

Saya akan mengambil tanggungjawab. Jika orang minta saya meletakkan jawatan, saya akan letak.

Selepas ketewasan teruk ini, apakah anda fikir BN masih mampu memperbaiki keadaan ini?

Masih ada harapan. Tetapi sama ada pemimpin-pemimpin bertekad untuk memperbaiki BN adalah persoalan lain.

Siapakah yang patut menggantikan Pak Lah?

najib tun razak 03Najib menang dengan 26,000 undi dan jumlah ini lebih banyak daripada 2004 ketika BN sangat, sangat popular. Sebaliknya, Pak Lah - yang mempunyai majoriti 18,000 undi sebelumnya - kini hanya berjaya mendapat 11,000.

Kenyataannya, dia telah hilang banyak undi. Dan tidak banyak pemimpin yang berjaya meningkatkan majoriti sejak 2004.

Benar, menantunya menang (di Rembau) tetapi dia hanya menang dengan majoriti kecil, lebih rendah daripada sebelumnya. Dia juga bertanding di kerusi yang selamat.

Bagaimana memperbaiki Umno?

Orang yang bertanggungjawab harus undur.

Jika orang Melayu tidak mengundi pembangkang, kekalahan teruk ini tidak akan terjadi. Kenapa boleh wujud gejala penyokong Umno memilih pembangkang kali ini?

Mereka fikir mereka kini dalam tekanan. Inflasi meningkat. Kehidupan mereka ala kadar. Semua tahu bahawa anda boleh cakap (bahawa) pertumbuhan (ekonomi) kini 6 peratus tetapi di mana 6 peratus ini di badan mereka? Mereka terpaksa membayar lagi.

Saya telah cakapkan perkara ini kepada Malaysiakini. Apabila anda berkata 6 peratus, ia hanya ukuran purata. Ia boleh dicapai apabila seseorang memiliki peratusan yang tinggi tetapi orang lain tidak mendapat apa-apa. Anda tidak boleh menunjukkan perangkaan jenis ini dan kemudian berharap orang ramai akan mengundi anda.

Seseorang yang cerdik akan tahu bahawa ia (statistik) tidak betul. Mereka yang tidak faham semua perangkaan ini, akan berpandukan apa yang sebenarnya dialami mereka. Apa yang mereka hadapi ialah kos sara hidup yang semakin tinggi dan tingkat kehidupan mereka makin rendah.

Jika kita tengok (sejarah) pilihanraya umum 1969, selepas Perikatan (kini BN) tewas, anda termasuk dalam golongan yang mendesak Perdana Menter (Tunku Abdul Rahman) melepaskan jawatannya kepada timbalannya (Tun Abdul Razak Hussein)

Saya dalam keadaan dilema kerana saya masih lagi ahli Umno.

Apakah anda akan menjadi pendesak lagi?

Saya akan terus bercakap. Jika orang tanya, saya akan berikan pendapat saya. Dan pandangan saya dalam perkara ini ialah orang yang bertanggungjawab harus berundur.

Melihat barisan pemimpin BN sekarang, apakah anda fikir kerajaan BN boleh mengurus ekonomi?

Tidak, saya tidak fikir mereka boleh mengurusnya. Walaupun mereka mempunyai ramai orang dan banyak wang, mereka tidak dapat berbuat apa-apa.

Kenapa?

Anda kena tanya pemimpin-pemimpin di negeri.

Pulau Pinang telah jatuh ke tangan DAP, bagaimanakah keadaan ini memberi kesan kepada Melayu?

Ia bukan hanya di Pulau Pinang. Jika kita hendak membaikinya, kita mesti mempunyai pemimpin-pemimpin Melayu, kita memang ada kerajaan Melayu dan warga Melayu mestilah tahu bagaimana mengatasi masalah mereka.

tengku razaleigh 02Apakah yang pemimpin veteran seperti Tengku Razaleigh (Hamzah) boleh buat untuk membantu Umno, setakat kini?

Mereka boleh memberi idea.

Apakah ia untuk melawan dan memaksa Pak Lah meletakkan jawatan?

Saya tidak bercakap soal pemberontakan tetapi (kita) mesti beri tekanan. Dan jika tekanan itu diabaikan oleh Pak Lah, maka ia akan menjadikan perkara ini suatu ketegangan.

Apakah anda fikir kemenangan besar itu akibat dorongan Anwar?

Saya tidak fikir kerana dia. Saya fikir keinginan (mereka) menentang BN lebih kuat daripada (mereka) menyokong pembangkang.

Mereka (pengundi) tiada pilihan. Jika anda tidak memilih BN, siapa lagi yang anda pilih? Hanya ada dua calon. Jadi anda memangkah calon pembangkang atau anda langsung tidak membuang undi. Kedua-duanya (keadaan ini) menyebabkan BN hilang banyak sokongan.

Orang kata Umno masih takutkan Pak Lah. Jadi bagaimana mereka boleh menekan Pak Lah agar berundur?

Saya yakin akan ada beberapa anggota yang berani di luar sana.

Apakah ada pilihan lain bagi Pak Lah selain melepaskan jawatan?

abdullah ahmad badawi pak lah 110907Saya tidak fikir ada pilihan lain. Seseorang yang bertanggungjawab 100 peratus harus menunjukkan bahawa dia sedia bertanggungjawab.

Ada orang kata jika majoriti dua pertiga BN dinafikan, peristiwa 13 Mei akan berulang. Kenapa ia tidak terjadi sekarang?

Tidak, saya tidak fikir ia akan berulang. Polis juga sangat berhati-hati, melarang orang berdemonstrasi dan jangan berarak.

Pada 1969, polis memberi keizinan kepada pembangkang menganjurkan perarakan kemenangan. Dan mereka bergerak ke Kampung Baru dan mula menghina orang-orang di situ, yang tentunya akan dibalas. Ia berakhir dengan rusuhan.

Jika polis terus bertegas dengan demonstrasi dan perarakan, saya tidak fikir akan wujud apa-apa masalah.

Apakah ini waktunya menghapuskan politik perkauman?

Saya katakan, ini (penolakan pada BN) melibatkan semua kaum. Bukan Cina sahaja tolak BN atau semua India tolak BN. Dalam kes ini, anda lihat Cina, India dan Melayu menolak BN kecuali di Sabah dan Sarawak.

Umno masih mengekalkan banyak kerusi berbanding parti-parti komponen seperti MIC dan MCA. Apakah mereka sanggup mendesak Pak Lah meletakkan jawatan?

Itu terpulang pada mereka sama ada mahu menekan atau tidak tetapi konsep BN masih relevan. Jika tidak ada (presiden MIC) Samy Vellu, maka cari seorang lagi Vellu.

Boleh ulas tentang Zam (Zainuddin Maidin)?

zainuddin maidinDia menang atau kalah? [ada orang jawab “kalah”] Oh, dia kalah. Cara dia berkempen sangat kelakar, memberitahu orang supaya tengok muka dia dan menunjukkan pada mereka bagaimana ia (muka Zam) tidak pernah berubah-ubah. Tetapi saya fikir, muka yang tidak berubah-ubah akan menyebabkan orang jemu. Kadang-kadang anda mesti ketawa, kadang-kadang anda kena menangis.

Dia beritahu semua orang “Ini muka tak bertukar, tak bertukar” [Zainuddin berkempen dengan menyindir politik Anwar yang sering berubah-ubah]. Siapa yang berminat tengok muka dia? Jika dia Britney Spears, lainlah …

Jika anda mengalami ketewasan yang sama, apakah anda juga letak jawatan?

Ya, saya akan undur jika itulah kehendak orang ramai. Saya selalu tunduk pada hasrat orang ramai, sehinggakan ramai yang pernah menentang saya dimasukkan semula sebagai anggota kabinet, dan mereka itu termasuklah Pak Lah, Syed Hamid (Albar), Rais Yatim dan (Abdul) Kadir Sheikh Fadzil. Ini semua (pemimpin) pernah menentang saya.

Tetapi apabila Pak Lah dipilih sebagai naib presiden, saya tidak boleh (melantiknya) seperti yang dikehendaki Umno. Jadi, saya lantiknya kembali dalam kabinet.

Tetapi anda tidak meletakkan jawatan pada 1999?

Saya tidak letak jawatan sebab kita menang dua pertiga. Kita menang dengan sokongan penuh Cina. Ya, kita tewas di Terengganu dan Kelantan tetapi kita selalu kalah di Kelantan, dan (kita tewas) Terengganu kerana sebab-sebab khusus.

Apakah BN tewas kerana ramai pemimpin seperti Samy Vellu yang bergayut pada kuasa terlalu lama?

samy vellu  010307Saya fikir Samy Vellu turut menjadi penyebab utama ketewasan itu. Ketika dia dalam BN, dia tidak benarkan orang MIC sampai ke peringkat setinggi dia. Jika mereka menang sebagai timbalan atau naib presiden, mereka akan disingkirkan dan malah dibuang dari parti.

Dan dia tidak benarkan parti-parti lain kaum India menyertai BN. (MG) Pandithan cuba sertai, merayu pada saya untuk membenarkannya dan saya bersetuju tetapi kita dalam BN ada kata sepakat bahawa jika ada satu parti tidak bersetuju, kita tidak boleh menerimanya.

Apakah anda terkejut dengan kemenangan (tahanan ISA) M Manoharan?

Ia pernah berlaku pada 1959 atau apakah itu tahun 1964, apabila PAS masuk ke kampung-kampung dengan membawa kasut calon dan dia boleh menang.

Apakah pandangan anda tentang peranan media, khususnya media arus perdana, dalam kempen (BN) ini? Apakah anda fikir ia patut diubah?

Memang patut diubah. Mereka patut melaporkan apa yang sebenarnya berlaku dan melakukan analisis yang betul. Dulu, media berupaya memberikan maklum balas kepada saya tentang apa yang berlaku di bawah. Mungkin apabila mereka bercakap tentang isu kaum dan seumpamanya, saya akan menutup (media), seperti saya buat pada 1987.

Patutkah semua ketua atasan akhbar-akhbar ini meletakkan jawatan?

Mereka sendiri ada batasannya. Sebahagiannya kawan saya dan penyokong saya juga dan mereka memohon maaf kerana tidak mampu membantu. “Ini semua angkara Kali. Kali ini,” cerita mereka pada saya.

Apakah Umno makin tidak relevan?

Untuk masa ini, ya. Ia tidak selalunya begitu. Jika Umno memberikan khidmatnya pada negara, dan menjaga semua kaum, maka Umno akan menjadi relevan semula.

Apakah ulasan Tun tentang calon-calon muda BN yang tewas?

khairy jamaluddinMemang ada khabar-khabar angin bahawa sebahagian calon-calon ini (orang) Khairy dan bahawa dia mahu menjadi perdana menteri.

Apakah anda fikir pemimpin-pemimpin komponen BN yang lain patut meletakkan jawatan?

Saya rasa sudah ada seorang pemimpin yang tewas. Untuk kes (presiden MCA) Ong Ka Ting, terpulang kepadanya. Keputusan itu terlalu teruk padanya dan MCA dan ia tidak pernah seburuk ini.

Semua orang kata PAS dan DAP tidak boleh bekerjasama tetapi jika mereka gagal bekerjasama di Selangor dan Perak, mereka tidak boleh membentuk kerajaan negeri. Apakah komen anda?

Jika mereka kerja bersama, mereka boleh membentuk kerajaan negeri. Jika tidak, maka wakil-wakil Umno - jika mereka cukup - boleh membentuk kerajaan minoriti. Tetapi ia akan menjadi kerajaan yang goyang.

Apakah anda sedih melihat keputusan itu?

Ya, walaupun saya sangat berharap satu mesej telah disampaikan kepada kerajaan.

Apakah anda berminat aktif kembali dalam politik?

Saya tidak akan kembali bergiat dalam politik tetapi jika mereka meminta nasihat, saya boleh beri. Bagaimana saya hendak kembali kerana apabila saya melepaskan jawatan, mereka layan saya seperti seorang pariah.

Tak perlu ganti Pak Lah - Kata Ideris Jusoh

malaysiakini

Pengerusi badan perhubungan Umno Terengganu Datuk Seri Idris Jusoh yakin ahli-ahli akan terus menyokong kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai presiden Umno dalam perhimpunan agung Umno akan datang.

"Kita tunggu sahaja perhimpunan agung Umno, saya percaya dengan kepercayaan yang diberikan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri kepada Datuk Seri Abdullah, tiada perebutan akan berlaku dalam Umno," katanya ketika diminta mengulas hasrat ahli parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah untuk bertanding jawatan nombor satu.

idris jusoh 01Menurut Idris, Umno tidak perlu mengubah pucuk pimpinan sedia ada kerana mereka mampu menerajui parti dan negara.

Katanya, walaupun semasa pilihanraya baru-baru ini kerajaan kekurangan lapan kerusi untuk memperoleh majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat, namun rakyat masih setia menyokong Barisan Nasional (BN) dan Umno pimpinan Abdullah.

"Barisan kabinet yang telah dikemukakan oleh Pak Lah merupakan barisan yang mantap dan kita lihat beliau juga telah mengemukakan pelan tindakan (untuk mengembalikan kepercayaan rakyat pada BN) yang baik dan saya tidak nampak mengapa kita harus melakukan perubahan," kata Idris kepada pemberita di Marang, Terengganu hari ini.

Bernama memetik Idris sebagai berkata, beliau yakin Abdullah akan terus kekal sebagai presiden dan Umno Terengganu akan terus menyokong kepimpinan beliau.

mohd khir toyoMengenai peletakan jawatan Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad sebagai setiausaha agung Umno dan BN serta peletakan jawatan pengerusi perhubungan Umno dan BN Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, Idris berkata ia merupakan satu perkara biasa.

"Mereka yang merasakan tidak dapat bekerja dengan berkesan tanpa jawatan dan dengan rela hati letak jawatan merupakan satu perkara biasa di mana-mana pun.

"Ada yang merasakan mereka perlu ada jawatan untuk melaksanakan tugas dan tanggungjawab, ada yang merasakan tidak perlu. Jadi itu perkara biasa di mana-manapun dan kita terima baik tindakan-tindakan yang mereka ambil," katanya.

Bila Khir Toyo Tidak Percaya Kepada Guru -guru Agama, ni lah akibatnya..

detikdaily

Saya amat tertarik dengan satu kenyataan dari salah seorang pensyarah IPTA di selatan tanah air yang merupakan anak watan Selangor yang bermustautin di sana. Dalam pertemuan yang singkat itu, pensyarah tersebut mengungkap kembali kata-kata Khir Toyo ketika mula menjadi MB Selangor dulu....

"Saya tidak percaya langsung dengan guru-guru agama di negeri Selangor ni, selagi tak sign borang UMNO depan mata saya saya tak percaya mereka menyokong saya" Kata Khir Toyo dengan nada angkuh.

Teringat kembali ketika pilihanraya ke 12 yang lalu hampir tiba, tidak teragak-agak lagi pejabat menteri besar Selangor mengarahkan Jabatan Agama Islam Selangor mengadakan Multaqo (perhimpunan) nazir-nazir masjid diikuti dengan Multaqo guru-guru agama negeri selangor di Dewan Belia Seksyen 7 Shah Alam, semata-mata nak berkempen supaya mengundi BN dalam pilihanraya ke 12 yang lalu.

Saya tertanya-tanya, bukankah sidang DUN dah dibubarkan, mengapa ada lagi istilah arahan dari MB atau Majlis bersama MB? rata-rata mereka yang hadir merasa hampa dan kecewa kerana terpaksa bangun pagi-pagi dan menyewa bas dari daerah-daerah yang jauh seperti sabak bernam dan hulu selangor semata-mata nak dengar celoteh Khir Toyo.

Sahabat saya yang menjadi salah seorang urusetia dalam majlis tersebut terpaksa bekerja 24 jam nak buat persiapan yang dirancang kurang dari seminggu.

Diburukkan lagi dengan upacara majlis pecah tanah SRA di Desa Nanding Hulu Langat. Hujan turun dengan lebatnya setelah Khir Toyo selesai merasmikan pecah tanah. Sehari sebelum pilihanraya satu majlis penyerahan cek Time base bagi kakitangan kerajaan terutama JAIS, memaksa semua kakitangan dan guru-guru agama di Selangor mendengar amanat akhir dari Khir Toyo. Jelas dan terang beliau telah menyalah guna kuasa dan patut pun tumbang dalam pilihanraya yang lalu. Guru-guru Agama Negeri Selangor pun memang dah muak dan tak percaya dengan Khir Toyo lagi sampai bila-bila sebagaimana dia tak percaya kepada guru-guru agama.

saya akan sambung lagi beberapa pendedahan tentang penyalahgunaan kuasa khir toyo yang patut di siasat oleh Kerajaan Barisan Rakyat yang kini emmerintah negeri tercinta Selangor Maju .

Adioss...

Ke Mana RM 100 Juta habis dalam tempoh kurang 3 bulan...

jebat2020 writes "
detikdaily

Terkejut bila mendengar satu kenyataan dari seorang sahabat yang bekerja di SUK yang mengatakan Khir Toyo telah membelanjakan RM100 juta dari jumlah RM170 juta yang diperuntukan kepada Jabatan Agama Islam Selangor dalam tempoh kurang 2 bulan.

Apakah tergamak menggunakan duit rakyat untuk persiapan pilihanraya ke-12. Jika dakwaan ini benar, harap Tan Sri Khalid Ibrahim tolong siasat Dato Mansor yang merupakan 'orang kuat' Khir Toyo yang kini merupakan Bendahari Kewangan Negeri Selangor yang memang pakar dalam kona-kona duit ni. Tidak mustahil lah kalau fail-fail ni telah dihapus atau disembunyikan menjelang kemenangan Barisan Rakyat dalam pilihan raya yang lalu.

Tidak cukup dengan itu, pada satu majlis Multaqo yang dihadiri oleh Khir Toyo, beliau telah berjanji nak menghadiahkan "Komputer" kepada semua sekolah rendah agama (SRA) dan KAFA yang memerlukan kerana katanya, dia ada membeli sejumlah banyak komputer sebagai persiapan pilihan raya dan akan diberi kepada semuanya kepada SRA dan KAFA sekalipun ditakdirkan dia kalah .

Sekarang apa sudah jadi, takkan jual komputer murah-murah kat embi plaza kot, atau juak-juak UMNO di DUN Sg. Panjang sudah mengagih-agihkan di kalangan mereka. Ingat....jangan harap guru-guru agama akan menyokong UMNO dalam pilihanraya akan datang.

Anak Jebat

SEMANGAT MAULIDUL RASUL

Ini bukan MEREMPIT, tapi semangat adik 11 bulan untuk turut serta berarak pada Maulidul RasulEleven-month-old Saiful Afis Saiful Rafaie taking part in the Maulidur Rasul march in Paroi, Negri Sembilan, yesterday. For more stories on the Maulidur Rasul celebrations, click here.

NO MALAY, NO GATHERING ... NO BALLS

No protests in Penang over plans to scrap NEP

NST
AN ATTEMPT to stage a protest in Penang against the state government's plans to scrap an affirmative action programme failed yesterday, a day after police warned that demonstrators could be arrested under the Internal Security Act.

An SMS was widely circulated urging Malays to take to the streets, but the protest never took place, prompting some observers to view this as a sign that the Malays are prepared to give the new government's race-blind poverty eradication policy a chance.

No protesters were seen at the Penang state mosque or the Kapitan Kling Mosque - both in Georgetown - where the protests were supposed to have taken place after the traditional gathering to mark the birthday of Prophet Muhammad yesterday.

Political analyst Mohamad Agus Yusoff said that he believed the demonstrations have fizzled out because the Malays are willing to give the Democratic Action Party-led government a chance to prove itself.

'The new Chief Minister Lim Guan Eng has said that he wants to look into the plight of all races. He has also pledged to help lift poverty for all,' Dr Mohamad Agus of the National University of Malaysia told The Straits Times.

He added that although many Malays still felt that the New Economic Policy (NEP) would safeguard their rights, many of the poor had not benefited from it.

'There is a perception that only those politically linked stand to gain from the policy,' he added.

Since taking power after the March 8 election, Mr Lim has promised to get rid of the NEP, a policy which favours the Malays on matters such as state contracts, education opportunities and government employment.

The policy, he had said, breeds 'cronyism, corruption and systemic inefficiency'. This sparked protests from Malays, especially within the ruling Umno party, who felt that their rights were being questioned.

Last Friday, Penang Umno leaders organised a demonstration outside the Chief Minister's office but it drew only about 1,000 people, mostly Umno members, including former deputy chief minister Abdul Rashid Abdullah. A similar protest in Shah Alam, Selangor, on the same day drew less than 100.

On Wednesday, about 500 people gathered in front of the Shah Alam Square to protest against scrapping the NEP.

But Dr Mohamad Agus said: 'I don't think the protesters can sustain the momentum. People want to move on.'

Since his controversial comments, Mr Lim has toned down by stressing that the Penang government is 'the government of all the people of Penang, irrespective of political background, race or religion'. - THE STRAITS TIMES

Rumours prove unfounded as day passes peacefully in Penang

anilnetto.com
procession starts

procession
Women and children in colourful attire participated

police eye

Police didn’t expect any trouble but kept a watchful eye

I thought I would head to George Town to see what was going on during the Maulud Nabi celebration today. Arrived near the Kapitan Keling mosque and saw a small crowd there.

The usual colourful procession started at around 5.00pm. Delegations from various parts of Penang participated, each led by a standard bearer carrying a banner indicated the name of the group and its location. The thumping beat of a kompang group livened up the proceedings.

Police had taken up positions. I saw four police landrovers with Light Strike Force personnel in addition to a couple of civil defence vans plus the usual traffic police. Plainclothes police were also around. They appeared relaxed, as if they were not expecting any problems - just keeping a close eye.

I chatted with a friendly police officer and he told me the earlier rumours were unfounded, but the police were there to keep the peace “just in case”. He said there had been no real incident after the election; the real test was during polling night but that passed without anything untoward happening.

As for the demonstration last Friday, he reckoned there were about 400 in the actual demonstration; the rest were largely curious onlookers.

Most people, he felt, had accepted the election results, and he didn’t expect any major problems.

Rumour of Sarawak MP's defection fuels BN's woes

Veteran MP may join PKR after failing to get federal position

By Leslie Lopez, THE STRAITS TIMES

MALAYSIA'S political uncertainty deepened yesterday following unconfirmed reports that a Barisan Nasional parliamentarian in Sarawak had resigned from the ruling coalition.

The closely followed news website Malaysiakini reported that Mr Richard Riot, a five-term MP from Serian, had resigned from the Sarawak United Peoples' Party (SUPP), raising the spectre of more defections from the BN in coming days.

The report, quoting an unnamed spokesman for Mr Riot, stated that the MP may defect to Parti Keadilan Rakyat (PKR), Malaysia's main opposition party which is headed by former deputy premier Anwar Ibrahim.

Mr Riot, who is a representative of the Bidayuh tribe of Sarawak, could not be contacted for comment.

But SUPP last night denied the rumour, saying the party had not received any resignation letter.

'The party secretary-general and I have not received anything yet. I don't think the rumour is true. I have tried to contact him but to no avail,' party president George Chan told Bernama.

But two politicians in Sarawak told The Straits Times that they are not dismissing the report just yet, because the politician had confided to close colleagues in recent months his displeasure that Bidayuh tribesmen in the Chinese-dominated SUPP were being sidelined.

His exclusion from the latest Cabinet line-up was also cited as a reason for his reported resignation, the politicians said.

The SUPP chief admitted that Mr Riot was a bit 'upset' after he was not appointed to the federal Cabinet.

Dr Chan said he had recommended four party members for federal Cabinet positions, but only three were allocated posts.

'When I submitted the names, I had hoped that every one of them would get in, including Richard, whom I recommended for a parliamentary secretary's post. However, since the Prime Minister decided to do away with the post, Richard was not in the list,' he said.

'At the moment, I just hope that he stays cool and lets us work it out.'

Analysts worry that the news of Mr Riot's walkout from the BN could precipitate more defections to the PKR-led opposition coalition.

On Wednesday, Datuk Seri Anwar claimed that the BN was cracking apart and that his opposition coalition was beginning to attract newly elected MPs, particularly those from smaller parties based in the East Malaysian states of Sabah and Sarawak.

Prime Minister Abdullah Badawi has dismissed Datuk Seri Anwar's claims, saying: 'He claims so many things... The Government is very strong.'

But independent political analysts are not so sanguine, as Malaysia's political landscape has not been more uncertain.

The BN now holds a 29-seat majority in the 222-member Lower House, which many analysts consider to be wafer-thin by Malaysian standards.

The Sabah and Sarawak parties hold a huge sway over the national power equation.

The East Malaysian parties delivered 42 parliamentary seats to the BN, but they did not receive the expected recognition in Datuk Seri Abdullah's new Cabinet line-up.

Political analysts are not convinced that Datuk Seri Anwar will be able to swing a complete defection of the East Malaysian parties away from the BN.

But walkouts like Mr Riot's could prompt other parliamentarians in Peninsular Malaysia, where Datuk Seri Anwar still enjoys widespread appeal and support, to consider leaving the BN in coming weeks, analysts say.

Ke mana Ahli-Ahli Parlimen BN Sarawak menghilang?

Tiga Ahli Parlimen BN dihalang ke rumah Anwar di pertengahan jalan?

klpos.com
Ada sesiapa lapang? Boleh tolong semak jadual penerbangan MAS ke Australia dua hari terakhir ini? Dengar kata hampir separuh Ahli Parlimen Sarawak di bawa ke negeri Kanggaru untuk 'berehat' selepas pilihanraya.

Sumber KLpos.com memberitahu, kehilangan mengejut Ahli-ahli Parlimen dari Sarawak itu ada kaitan dengan berita bahawa mereka sedang bersiap sedia melakukan 'penyeberangan' dari Barisan Nasional ke Barisan Rakyat.

"Sebagai langkah berjaga-jaga Taib Mahmud (Ketua Menteri Sarawak) mengarahkan semua MP dikumpulkan setempat dan dibawa ke Australia," kata sumber terbabit.

Menurut beliau, tiga Ahli Parlimen BN yang dalam perjalanan ke rumah Ketua Umum KeADILan Datuk Seri Anwar Ibrahim dihalang sebelum tiba ke destinasi.

"Taib Mahmud (Ketua Menteri Sarawak) mengarahkan semua MP dikumpulkan setempat dan dibawa ke Australia," kata sumber

"Mereka boleh halang sekarang ini, namun kita ada perancangan lain, saya percaya Perdana Menteri baru akan diumumkan sebelum akhir tahun ini," kata sumber terbabit.

Ditanya apakah mereka dibayar untuk menyertai KeADILan, kata sumber terbabit. "Hendak bayar dengan apa? Mana kita ada duit, dan kalau ada bukti tunjukkan,"

Katanya, KeADILan tegas dengan keputusan tidak ada membayar untuk rundingan dengan MP BN, tetapi akan mempertimbangkan jawatan tertentu atas keberanian mereka.

Sementara itu, Utusan melaporkan pemimpin pembangkang menafikan dakwaan bahawa mereka cuba membeli wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dengan harga berjuta ringgit dan menyifatkannya sebagai satu khabar angin.

Mereka menjelaskan, parti pembangkang sendiri tidak mempunyai sumber kewangan yang kukuh untuk berbuat demikian berbanding BN.

"Saya berharap, mereka yang menyertai KeADILan perlu menghayati dan menerima prinsip perjuangan parti dengan hati terbuka," kata Azmin

Setiausaha Agung Pas, Datuk Kamarudin Jaafar berkata, beliau sendiri terkejut apabila diberitahu mengenai perkara itu.

Menurut beliau, cubaan membeli wakil rakyat BN oleh parti pembangkang tidak perlu kerana ia merupakan perbuatan yang tidak baik.

"Kalau betul wakil rakyat BN nak masuk parti pembangkang, biarlah ikhlas dan tidak perlu dijual beli. Itu bukan prinsip parti pembangkang kerana kami menghormati pemimpin-pemimpin yang berjaya.

"Seingat saya, sewaktu pilihan raya umum baru-baru ini, hanya calon BN sahaja yang cuba membeli calon pembangkang," katanya.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Azmin Ali pula dengan tegasnya menafikan dakwaan berkenaan dan menyifatkannya sebagai satu pembohongan.

Beliau berkata, pihaknya tidak mempunyai niat membeli manamana wakil rakyat BN sebaliknya mengalu-alukan mereka menyertai parti pembangkang terutamanya, KeADILan.

Tambahnya, sehingga sekarang, beliau mendapati ramai ahli BN sendiri yang mahu menyertai KeADILan, malah, ia langsung tidak mempunyai unsur paksaan atau jual beli.

"Di Ibu Pejabat KeADILan sendiri, borang KeADILan sudah kehabisan dan kami merancang untuk mencetaknya semula. Turut menjadi kejutan ramai ahli BN yang mula menyertai KeADILan selepas pilihan raya umum lalu.

"Saya berharap, mereka yang menyertai KeADILan perlu menghayati dan menerima prinsip perjuangan parti dengan hati terbuka," ujarnya. - mr

10 sebab mengapa Idris tidak wajar direstui jadi MB


harakahdaily

Kenyataan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, mengenai kedudukan dan peranan Yang diPertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dalam kemelut pelantikan Menteri Besar Terengganu bagaikan menjawab teka-teki mengenainya yang kini bersarang di benak rakyat negara ini.

Dalam kenyataan disiarkan kebanyakan media semalam (Rabu, 19 Mac), Abdul Gani menjelaskan Tuanku Mizan yang juga Sultan Terengganu tidak mempunyai apa-apa peranan mengikut undang-undang dalam pelantikan itu.

Menurutnya, urusan pelantikan Menteri Besar terletak sepenuhnya kepada Pemangku Raja dan Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) Terengganu.

"Yang diPertuan Agong menyedari sepenuhnya mengenai peruntukan itu dan Baginda tidak boleh mencampuri urusan pelantikan Menteri Besar," akhbar melaporkan kenyataan Abdul Gani.

Penjelasan Abdul Gani adalah ekoran spekulasi yang bertiup kencang mengenai kedudukan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato' Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar yang tidak disenangi pihak istana.

"Mengikut Perkara 34 (1) Perlembagaan Persekutuan, Yang diPertuan Agong tidak boleh menjalankan fungsi Baginda sebagai Raja Negeri Terengganu kecuali sebagai Ketua Agama Islam," jelas Abdul Gani lagi.

Kemelut pelantikan Menteri Besar Terengganu kini sudah masuk hari ke 12. Tidak dapat dipastikan bilakah ianya bakal berakhir, selagi punca atau sebab-musabab kepada kemelut itu tidak dileraikan.

Ekoran keadaan tidak menyenangkan itu, timbul berbagai tanggapan dan spekulasi mengenai hubungan Idris dengan pihak istana. Meski pun perkara itu sukar dipastikan, kenyataan Abdul Gani tadi bagaikan mengesahkan perkara itu.

Jika tidak demikian, apa perlunya seorang Peguam Negara membuat penjelasan mengenai peranan dan kedudukan Yang diPertuan Agong dalam pelantikan seorang Menteri Besar di negeri Baginda?

Bahkan, kenyataan Abdul Gani yang menyebut, "Baginda tidak boleh mencampuri urusan pelantikan Menteri Besar" seolah-olah meletakkan batas sempadan kuasa terhadap Baginda dalam perkara ini.

Ekoran penjelasan Abdul Gani itu, yang turut menjelaskan spekulasi selama ini, berbagai pihak mahu tahu lebih mendalam apa sebenarnya yang telah dilakukan Idris sepanjang sepenggal menjadi Menteri Besar sebelum ini sehingga menyebabkan pihak istana dikatakan tersangat tidak senang dengan beliau.

Berdasarkan tinjau pendapat dan maklumbalas yang dikumpul daripada beberapa rakan di Terengganu, beserta beberapa maklumat yang telah sedia diketahui, berikut disenaraikan beberapa kemungkinan yang barangkali menjadi sebab-musabab kepada keadaan tersebut. Ia tidak semestinya tepat, tetapi boleh dijadikan sandaran hujah.

Pertama, Idris telah membuktikan dirinya sebagai pemecah-belah rakyat Terengganu. Kehidupan rakyat diporak-perandakan hingga ke akar umbi. Rakyat dipisahkan secara nyata menerusi garisan politik.

Pilih kasih dan penindasan berlaku, terutama kepada golongan penyokong pembangkang dalam hampir setiap aspek kehidupan. Tiada lagi kehidupan harmoni, saling sayang-menyayang atau berbaik sangka, terutama apabila dikaitkan dengan kecenderungan politik masing-masing.

Permusuhan tidak terbatas kepada parti berlawanan saja, malah Idris turut menyemarakkan perpecahan di kalangan para pemimpin dan ahli partinya sendiri. Pertelagahan kepimpinan di antara puak-puak bersengketa di Terengganu bukan saja gagal diselesaikan Idris, malah semakin diparahkannya.

Idris secara terang-terangan mencantas musuh-musuh politiknya, atau sesiapa saja yang dilihat boleh menggugat kedudukan politik anak-anak buahnya. Permusuhan makin membarah di dalam batang tubuh Umno sendiri.

"Sebagai payung tempat rakyat bernaung, apakah Tuanku Sultan akan selesa apabila rakyat Baginda hidup berpuak-puak dan bermusuhan? Siapa lagi paling bertanggungjawab menyuburkan perpecahan itu, jika tidak Idris?", tanya seorang rakan di Batu Enam, Kuala Terengganu.

Kedua, pemerintahan Idris dipenuhi aksi-aksi zalim dan rakus terhadap rakyat. Perkara ini telah penulis sebut dua hari lalu, tapi perlu diulangsebut semula. Idris merampas tanah dianugerahkan kerajaan PAS kepada rakyat, merobohkan rumah-rumah yang sedang mereka dirikan. Tidak sedikit air mata rakyat tumpah kerana kezaliman itu.

Paling melukakan hati umat Islam ialah apabila Idris tergamak merobohkan sebuah masjid di Bujal, Kemaman. Serakah politik beliau telah menutup sebarang penyelesaian lebih rasional, walau pun melibatkan tempat suci agama itu.

�Amaran Allah dalam al-Quran bab zalim ni sangat keras. Jangan dikatakan untuk menzalimi orang, untuk berbaik-baik dan menyokong orang yang zalim saja pun dah layak disentuh api neraka,� ulas seorang ustaz di Besut pula.

Baginya, tidak mustahil maksud ayat al-Quran ini dihayati Tuanku Sultan sehingga menyebabkan Baginda tidak merestui Idris meneruskan kuasanya di Terengganu. Baginda mungkin tidak rela dipertanggungjawabkan di sisi Allah kerana memberikan kuasa kepada seorang yang zalim.

Ketiga, pemerintahan Barisan Nasional pimpinan Idris macam kumpulan mafia atau samseng. Kongkongan dan pengawasan terlalu ketat terhadap pegawai dan kakitangan awam.

"Berbagai peraturan dan intipan dikenakan ke atas kakitangan. Mereka sangat tertekan dan jiwa terkongkong. Berkhidmat dalam keadaan sentiasa bimbang disalaherti atau dipandang serong oleh kerajaan", ulas Amdang, seorang penulis blog dari Setiu.

Para pengintip ada di mana-mana. Rakyat tidak berani membuka mulut mengenai rasa tidka puas hati mereka terhadap kerajaan.

Dalam keadaan lain, orang-orang politik sangat berkuasa. Jangan dikatakan wakil rakyat, seorang Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang hanya lulus SRP pun berani menepuk meja dan mengherdik pegawai tinggi kerajaan yang tidak sedia mengikut kehendak mereka.

"Pegawai kerajaan dibuat macam kuli batak, kena ikut telunjuk puak-puak samseng ni," kata seorang kakitangan kerajaan di Kuala Terengganu.

Keempat, Idris seorang pemimpin yang boros. Dia akan buat apa juga projek yang terlintas di fikirannya, tanpa mengira berapa kosnya. Dia seolah-olah tidak pernah fikir tentang bagaimana mendapatkan wang. Yang dia tahu hanya bagaimana membelanjakannya.

Jaminan kerajaan Pusat menghulurkan bantuan kepada Terengganu ditumpukannya kepada projek-projek mega dan mewah. Berbilion ringgit duit negara dihabiskannya atas projek besar yang hanya sedikit memberikan manfaat secara langsung kepada rakyat tempatan.

"RM300 juta di Pulau Duyong, RM270 juta di Pulau Wan Man, ratusan juta lagi di stadium, apa rakyat Terengganu dapat?," tanya seorang rakan, anak jati Pulau Duyong.

Bagi beliau, projek-projek besar itu lebih menjurus kepada pembaziran. Sedangkan, kata beliau, orang yang suka membazir disifatkan Allah di dalam al-Quran sebagai "kawan syaitan".

"Layakkah 'kawan syaitan' dipilih Tuanku Sultan menjadi pemimpin rakyat Baginda?", tanyanya lagi.

Kelima, Idris seorang pemimpin yang tamak dan terlalu gelojoh. Dia suka membolot segala peluang, terutama dalam menghabiskan peruntukan di bawah Wang Ehsan diberikan kerajaan Pusat.

Pihak paling beruntung dalam hal ini ialah kroni Idris. Sama ada kroni itu dari luar atau dari daerahnya Besut, pokoknya para kontraktor dan usahawan lain di Terengganu sendiri sekadar berputih mata.

Bayangkan sebesar projek di dua pulau (Pulau Duyong dan Pulau Wan Man), apa yang kontraktor Terengganu dapat? Bayangkan pula projek di Kemaman pun dibolot kontraktor dari Besut juga!

Keenam, Idris gagal menghormati dan menjaga kemuliaan Institusi Raja. Maaf cakap, dalam hal ini sesiapa pun yang mengenali Idris dan biasa bersamanya dalam mana-mana majlis rasmi pasti akan mengakui Idris memang jenis yang tidak menghiraukan protokol.

Sebuah siaran yang disebarluas di Terengganu dua minggu lalu memetik kata seorang yang dikatakan sering mengiringi Tuanku Sultan dalam majlis-majlis bersama Idris. Beliau terkejut mendengar cara Idris berbahasa dengan Tuanku Sultan.

"Saya pelik dan terkejut apabila mendengar Dato' Idris menggunakan bahasa "I" "You" apabila bercakap dengan Tuanku.... saya tak pernah dengar cara perbualan seperti itu. Malah Dato' Seri Haji Hadi yang warak dan disanjung-sanjung sebagai Tuan Guru serta dihormati oleh Tuanku pun membahasakan dirinya "patik" dan membahasakan Tuanku Sultan sebagai "Tuanku�. Ini Dato' Idris bercakap dengan Tuanku "I" "You", "I" "You"... Ini sungguh biadap," siaran itu memetik kata orang tersebut.

Idris juga mencemarkan kemuliaan istana apabila sewenang-wenangnya menggunakan Logo DiRaja Tangkai Padi pada logo baru Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT). Dikatakan perbuatan biadap itu mendapat teguran Tuanku Sultan.

Tangkai Padi dianggap personal emblem (lambang peribadi) DiRaja dan bukan boleh digunapakai sewenangnya. MBKT akhirnya menukarkan Tangkai Padi itu dengan Bunga Tulip pada logo barunya.

Ada juga maklumat menyebut Tuanku Sultan makin jauh hati dengan Idris apabila hanya diundang merasmikan Masjid Kristal yang menjadi sebahagian Taman Tamadun Islam (TTI). Sedangkan TTI itu sendiri dirasmikan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Badawi. Nampak sangat Idris ni tak tahu protokol, bukan?

Ketujuh, Idris sangat suka bercakap bohong. Didakwanya Terengganu juara UPSR tujuh tahun berturut-turut, sedangkan semua orang tahu fakta itu tidak betul.

Idris mendakwa sejak BN perintah, rakyat Terengganu hidup senang-lenang. Sedangkan ada rakyat yang sangat merempat, hidup dengan mencari rezeki di pusat pelupusan sampah, hidup dengan memakan ubi rebus, lempeng dan biskut. Ada rakyat menjadi pengemis di tangga tokong Cina.

Banyak lagi fakta bohong disebut Idris. Paling melukakan rakyat ialah apabila Idris tergamak berbohong kepada Tuanku Sultan mengenai budak-budak enam tahun khatam al-Quran. Lebih 2,000 orang didakwa dah khatam. Tuanku Sultan dipaksa percaya fakta itu dan diminta menyempurnakan majlis khatam itu, sedangkan Idris tipu hidup-hidup. Mana ada sampai 2,000 budak tu yang khatam?

Kelapan, pemerintahan Idris banyak membawa dan menyuburkan maksiat di bumi Terengganu. Konsert artis, pertandingan karaoke, pertumbuhan pub dan diskodut sangat rancak sejak BN memerintah.

Pembangunan Pulau Duyong juga membawa sama pesta maksiat ke bumi Tok Sheikh Duyong, seorang ulama tersohor di Nusantara zaman dulu.

Kesuburan maksiat sekaligus menghilangkan keberkatan hidup yang sangat didambakan rakyat dewasa ini.

Kesembilan, Idris mengabaikan kedaulatan agama. Masjid tandus, selain dipecah-belahkan atas sentimen politik. Elaun penceramah agama tidak diambil berat sehingga ada penceramah mogok dan tidak datang bertugas apabila elaun mereka dilewatkan.

Teguran ikhlas Tuanku Sultan mengenai kekurangan imam dan bilal di seluruh negeri gagal diselesaikan pentadbiran Idris. Mungkin Idris sengaja tidak mengendahkan teguran Baginda. Idris mungkin meluat apabila Baginda dalam membuat teguran itu turut menasihati kerajaan Idris mencontohi apa yang pernah dibuat kerajaan PAS dalam melahirkan tenaga imam dan bilal pelapis.

Jika pun atas sebab-musabab lain, Peguam Negara kata Tuanku Sultan tiada hak mencampuri urusan pelantikan Menteri Besar, sebagai Ketua Agama Islam, Baginda boleh berhujah bahawa Baginda hilang kepercayaan Idris dapat menjamin kedudukan dan kedaulatan agama di negeri Baginda.

Kesepuluh, ada puluhan sebab-musabab lain yang masih boleh disenaraikan sebagai kemungkinan kepada kemelut Idris-Istana ini. Penulis pulangkan perbincangan lanjut itu kepada semua pembaca.

Seperti yang disebutkan, apa yang disenaraikan tadi tidak semestinya betul seratus-peratus, tetapi tidak juga wajar ditolak atau diabaikan sepenuhnya. - mr

Gempar: RAFIDAH Tidak Iktiraf AZALINA dan DR. MARSITAH Menteri Wanita Umno!

Rafidah dijangka akan "membalas dendam" terhadap anak Badawi dengan mengembelingkan segala tentera Wanita Umno untuk menurunkan Presiden Umno itu setelah beliau dan anggota Wanita Umno tidak terlantik menganggotai kabinet yang baru!

sanggahtoksago
By ROSLI ISMAIL

HAL ini sebenarnya tidak jelas dan ia menjadi salah satu bahan bualan baik dikalangan ahli Umno sendiri.

Bagi mereka yang tidak faham sangat tentang politik atau politiking ada bertanya mengapa Wanita Umno bising-bising tidak ada wanita dalam kabinet.

Bukankah Datuk Azalina Othman Said yang dulunya Menteri Belia dan Sukan dilantik sebagai Menteri Pelancongan dalam kabinet 2008 itu seorang wanita?

Ini menjadi salah satu soalan yang ditujukan kepada Datuk Seri Rafidah Aziz dalam sidang akhbarnya yang panas di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri awal petang Rabu.

Kenapa Azalina tidak dianggap sebagai sebahagian dari Wanita Umno? Ini jawapan Rafidah, “saya tak tahu sama dia ahli Wanita atau tidak…kena check Faridah (katanya kepada Setiausaha Wanita Umno Malaysia Datuk Faridah Abu Hassan yang berdiri di sebelahnya).

Serentak dengan itu kedengaran suara dikalangan para ahli Exco Wanita Umno Malaysia yang berdiri disampingnya diatas pentas sidang akhbar itu berkata, “tak…tak…tak…tak!”

Kata Ketua Wanita Umno itu lagi, “dia tak Puteri (Umno) lagi… I don’t know… saya tak tahu… tolong check dengan ibu pejabat (Umno)…saya tak mahu cakap siapa member ke tidak… janganlah tanya saya.”

Ditanya lagi bukankah dia seorang wanita jadi menteri? Jawab Rafidah yang enggan mengulas lanjut, sambil berkata “tak payahhhh (tanya)... ”

Sebenarnya dari mood disidang akhbar itu dapat dirasakan semacam mereka merasakan status Wanita Umno itu ialah kalangan Exco Pergerakan Wanita itu sendiri.

Sewaktu majlis jamuan selepas sidang akhbar itu Agendadaily bertanya kepada salah seorang EXCO Wanita Umno, Datuk Dr Noressah Mohamad kenapa Azalina tidak dianggap sebagai Wanita Umno.

Katanya ini kerana Azalina tidak pernah declare secara terbuka kata beliau seorang Wanita Umno.

Baginya Azalina adalah seorang ahli Majlis Tertinggi Umno dan ahli Umno.

Malah katanya, mereka juga tidak anggap Datuk Dr Masitah Ibrahim yang dilantik semula sebagai Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri sebagai Wanita Umno.

Azalina yang merupakan bekas Ketua Puteri Umno meninggalkan pergerakan itu setelah usianya melampaui had umur 40 tahun.

Soalnya Azalina duduk di mana sekarang? Ketua Puteri sekarang, Datuk Noraini Ahmad sendiri baru melepasi usia 40 tahun dan kini memegang jawatan itu atas ‘waktu tambahan’ sementara menunggu pemilihan Umno akan datang ini.

Sebenarnya status itu memang mengelirukan.

Ketua Puteri 40 tahun manakala bagi ahli-ahli biasa Puteri Umno had umur mereka lupus dari pergerakan itu ialah 35 tahun. Begitu juga halnya dengan ahli Pergerakan Pemuda Umno yang habis umur 40 tahun.

Berbeza dengan Puteri Umno, Pemuda Umno tidak menetapkan had usia bagi pemegang jawatan Ketua Pemuda Umno. Begitu juga halnya dengan Ketua Wanita Umno.

Untuk mendapat kepastian tentang status ini, Agendadaily menghubungi Senator Datuk Syed Ali Alhabshee selaku Ketua Umno Bahagian Cheras.

Beliau yang juga bekas Setiausaha Badan Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan mengesahkan tidak ada sebarang peraturan dalam Perlembagaan Umno yang menetapkan seseorang ahli Puteri yang habis umur perlu isi borang atau istihar diri baru oleh masuk Wanita Umno.

“Inilah masalahnya bila kita bermusuhan sesama sendiri tak tentu pasal,” katanya.

Katanya di Pejabat Umno Bahagian Cheras yang beliau tadbir itu pun tidak ada borang khusus memerlukan ahli Puteri yang habis umur kena isi untuk jadi ahli Pergerakan Wanita atau kena istihar.

“Ini semua mengarut… apa salahnya para pemimpin Wanita jumpa elok-elok Azalina dan Dr. Marsitah ajak mereka rapat dengan Wanita Umno… atau ambil mereka jadi Exco Wanita… mereka juga wanita... jadi kena anggap mereka sebahagian dari Wanita Umno,” katanya.

Ditanya tentang cakap-cakap kalangan pemimpin Wanita Umno bimbang Azalina mungkin cabar Rafidah untuk jawatan Ketua Wanita Umno, beliau berkata, “Itu semua cakap orang… lagipun ini soal demokrasi… kenapa perlu sekat-sekat begini. Siapa yang layak biarlah mereka nak bertanding apa jawatan pun. Biarlah ahli yang menentukan siapa yang mereka mahu.”

Syed Ali kesal kerana dalam keadaan agak lemah begini pun ada pihak yang masih nak berpuak-puak dan nak ‘kepung jawatan’.

“Rakyat sudah bagi mesej jelas dalam pilihanraya baru ini. Takkan tak faham lagi. Kalau sikap begini berterusan alamat Umno boleh jadi tak relevan lagi nanti,” katanya.

Katanya, semua pihak dalam Umno tak kira Wanita, Pemuda, Puteri perlu muhasabah diri dan merapatkan barisan dan mengenepikan hal-hal yang boleh memecahbelahkan parti.

Sementara itu sejurus berita ini disiarkan ada beberapa orang ahli Umno yang telefon Agendadaily mendakwa Azalina sendiri selama ini tidak ambil sebarang langkah untuk merapatkan diri dengan Wanita Umno.

Kata mereka, Azalina sebagai adik juga patut tahu bawa diri dan ambil langkah-langkah yang 'mesra Wanita' dan tidak melihat dirinya sebagai entiti tersendiri semata-mata kerana rapat dengan 'orang atas'.

"Ada orang mungkin rasa bila dia dah kamcen dengan orang atas tak lagi perlu pandangan orang di bawah ni... siapalah kami ni.

"Jadi tak adil nak kata Rafidah dan para Exco Wanita yang salah atau menolak Azalina... Ada banyak lagi hal kalau nak cakaplah... tolong tulis fakta ini," kata salah seorang dari mereka.

Ketua Puteri Umno, Datuk Noraini Ahmad yang dihubungi Agendadaily kemudian mengulas soal status ahli Puteri yang habis umur itu, juga mengesahkan mereka dikira automatik jadi Wanita Umno.

Beliau yang juga Naib Presiden Umno (atas kapisiti sebagai Ketua Puteri) berkata memang tidak ada borang perlu diisi atau perlu istihar diri nak masuk Wanita Umno dan sebagainya.

"Mereka yang habis umur Puteri secara terus diserap dalam Wanita Umno. Kalau tidak mereka nak ke mana lepas itu?" katanya.

Noraini berkata adalah menjadi lumrah dalam mana-mana parti politik sebagai persiapan untuk melangkah dari Puteri masuk ke Wanita usaha awal perlu dijalankan untuk merapatkan diri dengan mereka.

"Saya selalu berpesan kepada anak-anak buah saya kena sentiasa berbaik-baik dengan kalangan Wanita Umno di tempat masing-masing," katanya.

Menyentuh tentang dirinya yang sudah berusia 41 tahun dan akan hilang status Naib Presiden Umno apabila tidak boleh lagi pegang Puteri Umno pada pemilihan Umno akan datang, Noraini berkata, "tak ada masalah apa. Kita dah biasa jadi orang bawah... tak perlu adjust apa-apa."

Menurut Noraini beliau juga pernah jadi Ketua Wanita Umno cawangan sebelum sayap Puteri Umno ditubuhkan dulu!

Posting terkini

Blog Archive