KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 30, 2008

KHAIRY BERKEMPEN DI SEKOLAH


KHAIRY DIBIDAS PERGUNAKAN SEKOLAH UNTUK BERKEMPEN
Jasindaily
Zaili Muhammad

MELAKA, 29 Jan (Hrkh) - Umno yang semakin terdesak untuk menjelaskan kepada rakyat berkenaan pelbagai isu yang melanda negara sejak akhir-akhir ini begitu rakus mempergunakan pelbagai kemudahan awam untuk menjalankan kempen pilihan raya mereka.

Terbaru, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin, tanpa rasa bersalah mempergunakan dewan sekolah ketika melancarkan Jentera Pilihan Raya serta Gerak Gempur Pemuda Barisan Nasional peringkat Parlimen Jasin di Sekolah Menengah Kebangsaan Jasin, di sini, sabtu lalu.

Menurut Setiausaha Jabatan Pilihan Raya PAS Negeri, Baihaqi Ismail, tindakan yang dilakukan Khairy itu amat bertentangan sekali dengan prinsip parti mereka dan melanggar peraturan kerana mempergunakan sekolah yakni kemudahan awam bagi menjalankan program parti.

"Ini mengambarkan betapa hipokritnya para pemimpin Umno yang berterusan membuli rakyat, kalau kena pada parti mereka semuanya boleh, guna sekolah lah, balai raya termasuklah masjid.

"Tetapi dalam masa sama mereka menafikan hak parti dari Barisan Alternatif melaksanakan aktiviti atau program yang bertujuan menyampaikan pendapat kepada orang ramai seperti yang termaktub di dalam perlembagaan negara," kata beliau.

Sambil menambah, beliau menyifatkan Umno sekarang ini seperti orang yang hampir mati lemas yang terpaksa berpaut dengan apa sahaja bagi meneruskan kesinambungan kuasa mereka walaupun ianya melanggar undang-undang negara.

Umno Melaka sebelum ini telah menggunakan balai raya di sekitar Melaka bagi menjalankan 'pilihan raya olok-olok' untuk menguji sejauh mana kekuatan mereka dan sebagai salah satu srategi kempen pilihan raya.

Manakala lebih kurang beberapa minggu lepas hampir seluruh masjid di negeri Melaka telah diarahkan membaca teks khutbah yang menghentam 'demonstrasi aman' iaitu merujuk kepada demonstrasi 'Bersih' sebelum ini.

Antara lain isi kandungannya ialah mengajak orang ramai supaya tidak menyokong tindakan berdemonstrasi kerana menurut Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) iaitu pihak yang mengeluarkan teks tersebut ianya tidak sesuai dan bertentangan cara Islam.

Sebaliknya perlulah menggunakan saluran yang sah di dalam negara sekiranya ingin menyatakan bantahan atau bagi menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kerajaan yang memerintah supaya kestabilan negara dapat dikekalkan

Mangsa Ribut Dizalimi


idhamlim

Kedatangan Menteri Besar Perak untuk menyampaikan bantuan di kawasan yang dilanda ribut dikaitkan oleh banyak pihak ada hubungan dengan sikap perihatin PAS lebih awal yang turun kelapangan dan menghulurkan bantuan segera berupa sedikit bantuan kewangan. Paling menyedihkan bantuan yang diberikan sangat sedikit dan tidak sama, malah tidak adil.

Keadaan ini solah-olah ingin melaga-lagakan masyarakat dan menggalakan perpecahan. Mana boleh tahan jiran sebelah yang tidak rosak teruk dapat RM 700, sedangkan mangsa yang rosak teruk dapat RM 300 sahaja. Sikap ketua kampung yang memilih kroni dan bulu nampak sekali. Paling menyedihkan ramai yang tidak dapat bantuan dengan alasan lambat menghantar borang. "terkejut biawak" bila ada yang tak terlibat sama-sama terima bantuan ?

Pengagihan bantuan yang dilakukan di Tebuk Hj. Musa dikatakan berbeza jumlah. Ada sampul sebanyak RM 150, RM 300, RM 700, RM 800 dan kelmarin ada sumber mengaitkan ada sampul sebanyak RM 60 sahaja. Persoalannya kenapa dengan bantuan yang kononnya "wang ihsan" kena berbeza antara rumah? Sebaik semua mangsa tidak mengira siapa dia dan dari parti mana sama jumlah bantuannya dan mestilah disegerakan. Ini sesudah 3 hari kejadian menyayat hati itu berlaku baru sampai bantuan.

Sepatutnya BN yang kononnya pandai memerintah dan mempersendakan tawaran " Negara Berkebajikan" dalam menifesto PAS membuktikannya. Yang jelas sikap pembohong dan temberang mereka sendiri dilihat oleh semua mangsa yang terlibat.

Sampul yang berisi dengan RM 800 dan &00 hanya ada 20 orang sahaja. Selain itu MB perak mendakwa sebanyak 119 (lihat laporan Metro)buah rumah. Sedangkan yang dapat dikesan oleh PAS hanya 60 buah sahaja. Inilah cara membilang pemimpin UMNO iaitu 2,4,6,8....sedangkan kita ikut bilangan yang betul 1,2,3,4....Malah rata-rata sampulnya RM 150 dan RM 300 sahaja. Kemana dan kepada siapa sebenarnya diberikan bantuan tersebut? Beberapa pihak yang ditemui mengiakan ada unsur penyelewengan dalam pengagihan bantuan ini.

Paling menyedihkan rumah yang dianggap paling teruk rosak dari sekian mangsa atau kita panggil "total loss" hanya menerima RM 300 sahaja. Adakah bukan zalim namanya?. Bila ditanya kenapa dia dapat sebanyak itu, dia mengatakan ketua kampung memberitahunya sebabnya silap maklumat kerana dia tidak hadir ke lokasi pengagihan bantuan. Bila ditanya kena dia berada dirumah, beliau mengakui dia juga diarahkan berada dirumah sebab MB akan melawat kerumahnya yang rosak teruk itu. Persiapannya bukan main sehingga pergi kesekolah dan memohon anaknya bercuti.

kalau begitu kata saya alasan itu adalah untuk "memperbodohkan " dia. Kalaulah begitu keadaannya sepatutunya MB sendiri yang bawa sampul yang lebih banyak , dan mungkin saja lebih RM 1000 untuk mengurangkan bebanannya.

Kini yang tinggal janji-janji dari MB dan yang lainnya, kononnya ada lagi bantuan yang akan disalurkan. Bantuan kelmarin kononnya pendahuluan dan banyak lagi akan diberi. Adalah janji hanya akan tinggal janji, atau kena tunggu datang ribut sekali lagi atau kena tunggu ikan keli bersisik ?

Kita amat berharap semua pihak mengambil pengajaran dari peristiwa ini untuk menjatuhkan pemimpin BN yang tidak amanah dan menzalimi rakyat yang ditimpa musibah ini. Sudah cukup lama kita memberi peluang untuk mereka memerintah, yang jelas ada "tangan -tangan hitam" yang mengambil peluang dari kesusahan orang lain. Ya Allah jauhkan hati kami dari menyokong atau cenderung dari orang sebegini, nanti kami akan disambar oleh api neraka Mu, sebagaimana Firman Mu. Aaamiin.....

Rujuk berita: Ribut Kencang Melanda Parit Buntar

Malangnya Malaysia ada profesor macam Fadzil Che Din!

detikdaily.

Surat Pembaca Oleh Pelajar Baru UM

Tak pelik bila anggota Parlimen Umno macam Dato' Mohamad Aziz Sri Gading merepek dalam rancangan Hujah TV9 malam tadi. Memang dah perangai dia macam itu, dalam sidang Parlimen pun dia melalut tak ketahuan punca. Maka bila diberi peluang dalam TV9, berlebih-lebihanlah merapunya itu.

Cuma yang saya pelik bin ajaib apabila seorang bergelar profesor pasikologi yang mahu mengampu BN bercakap "bengap" dengan mengatakan negara langsung tak perlukan pembangkang dan kita mesti ikut Singapura yang dikenali ramai sebagai kerajaan yang menekan suara pembangkang.

Namun Profesor Dr Mohd Fadzil Che Din boleh dipuji kerana keberaniannya untuk menunjukkan belang sebenarnya, sehingga menganggap pilihan raya umum sebagai gangguan besar kepada kehidupan rakyat. Malah dia boleh bersetuju kempen yang sedia pendek ini, iaitu tidak sampai lapan hari, dipendekkan lagi, kerana ia langsung tidak menguntungkan rakyat. Kenapalah ada seorang profesor seumpama itu dalam negara ini, yang bercakap tak lebih daripada taraf ahli JKKK sahaja. Kasihan saya tengok cara beliau berhujah.

Rujuklah berita Harakahdaily ini:

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Hrkh) - Dua orang ahli panel program Hujah TV9 malam tadi (29 Januari) menjadikan program debat tersebut sebagai platform mengutarakan hujah-hujah 'kartun' dan tersasar. More....

Keystone Cops galore


http://www.malaysia-today.net/2008/content/view/1993/46/

The first document is a charge sheet against the one-time Director of the Commercial Crime Division, Ramli Yusuff. The charge sheet is dated 14 January 2008. According to this charge sheet, Ramli was alleged to have purchased 20,000 Telekom Malaysia shares without declaring them. The asset declaration, according to the charge sheet, was made on 17 September 2007.

This means, in short, on 17 September 2007, Ramli declared his assets but did not declare the 20,000 Telekom Malaysia shares as being part of his assets. But then, if you look at the next document (BURSA MALAYSIA DEPOSITORY: Statement of accounts for the period 9 January 2007 to 18 September 2007), you will see that the 20,000 Telekom Malaysia shares were purchased on 18 September 2007.

So, if the asset declaration by Ramli was made on 17 September 2007, how could he have declared shares he bought the following day, on 18 September 2007, when he had not bought them yet? He was being asked to declare assets he owned and not assets he suspects he might own in future.

Interesting is it not? And if this is the quality of Malaysia's prosecution team and the stupidity they display, then I would like to apply for the job of Attorney-General because I am absolutely, 100% confident I am smarter and would certainly not make blunders such as these. more...


Keningau, pusat judi sabung ayam terbesar di dunia?

malaysia-today.

“Selepas dapat IC, BN kasi, saya tidak takut lagi dan boleh kawan dengan polis. Kalau dulu, takut kerana tiada IC,” ujar Rajak yang berasal dari Tawi-Tawi, Selatan Filipina dan mengakui mendapat kad pengenalan projek yang ditaja UMNO Sabah sekitar 1992.

Rajak memelihara lebih 100 ekor ayam sabung baka baik dan menjadi tempat peminat ayam sabung mendapatkan ‘jaguh’ mereka kerana ayam peliharaan Rajak gagah, garang dan dipercayai diberikan vitamin secukupnya dan disuntik steroid.

Setelah mencuba lebih lima kali, akhirnya Rajak bersetuju menyusup masuk dua krew Malaysia Today yang menyamar sebagai peminat ayam sabung setelah membeli seekor ayamnya yang berharga RM2,200 untuk bersabung di gelanggang sabung ayam terbesar di dunia ini yang dihalalkan Polis di-Raja Malaysia (PDRM), kerana dijaga oleh seorang polis berpangkat ASP dan dua orang sarjan dan seorang lanskopral (nama tidak dikenali kerana mereka berkawal di tempat rahsia).

“Kita tidak kisah bayar 20 persen wang kemenangan kita. Yang penting boleh sabung dan tidak ada orang kacau. Jauh sikit tidak apa,” ujar Gabriel Pascua yang datang dari Sandakan semata-mata untuk menyabung ayam.

Gabriel antara 200 orang peminat ayam sabung dan berbelanja sekurang-kurangnya RM3,000 seminggu atau jika hari kelepasan am mencecah RM10,000.

“Memang adat judi. Ada masa kita menang banyak. Ada masa kita rugi besar. Tapi selama ini saya jarang kalah,” ujar Gabriel yang turut mengikuti acara Sabung Ayam di Gelanggang Taman Tshun Ngen, Sandakan dan Batu 15, Jalan Apas, Tawau.

Ketika perlawanan pada hari minggu tersebut, sejumlah RM570,000 telah dipertaruhkan melalui lebih 20 perlawanan dengan purata satu pusingan RM30,000. more...

Pak Lah suka nombor 13?

anuarmanshor

Pak Lah suka nombor 13? Kenyataan ini dinyatakan oleh banyak pihak kerana nombor itu kerap beliau gunakan. Contohnya, nombor pendaftaran keretanya adalah 13 dan lain-lain lagi. Sila baca Utusan.

Walau bagaimanapun, nombor 13 biasanya dianggap tidak bertuah. Orang Rom menganggap 13 sebagai tanda kematian dan kehancuran. Menurut mitos orang Norse, sekiranya anda meletakkan 13 orang di satu meja, situasi itu sangat tidak bertuah. Mengapa? Semasa satu jamuan 12 orang di Valhalla, seorang penceroboh duduk di meja itu. Akibatnya, keadaan itu menyebabkan kematian Odin, anak Balder.

Ketakutan pada nombor 13 dipanggil triskaidekaphobia. Mungkin disebabkan fobia ini menyebabkan banyak bilik hotel tiada tingkat 13, banyak bangunan tidak diwujudkan tingkat 13, dan tiada barisan tempat duduk ke-13 di dalam kapal terbang. Malah banyak projek baharu atau permulaan pelayaran tidak diadakan pada 13 hari bulan. Tragedi berdarah Malaysia juga berlaku pada 13 Mei.

Tunang saya lahir pada 23 Ogos. Allah jua yang mengetahui..

WOOO ... MAHATHIR WANTS NAJIB


Malaysia: Dr M: Pak Lah Should Give His Post Najib

PUTRAJAYA, MALAYSIA: Former Prime Minister Mahathir Mohamad said Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi should follow the "gentlemen's agreement" between them, that Pak Lah should only be the Prime Minister for a term".

He said Abdullah was older than Deputy Prime Minister Najib Razak, therefore Abdullah should give away his position as prime minister to Najib.

"However, I have difficulty to prove this agreement," Mahathir told at a press conference after launching the book of "Doctor Mahathir's selected letters to world leaders".

When asked whether he intended to be a candidate in the coming election, Mahathir said :"I want, but I can not."

Commenting on Abdullah was not able to control the cabinet, Mahathir said when a group of people working together, we should know how to control them.

"Everyone has different opinions and dissatisfactions, if you can handle well, they will be united together. If there are weaknesses, people will have loopholes to exploit." (By LEE MENG FUN/ Sin Chew Daily)

Scomi involved in bid for RM5b project

biz.thestar
By DAVID TAN

PENANG: Scomi Engineering Bhd is among seven international consortia that submitted pre-qualification bids, which closed on Jan 25, for the RM5bil Mumbai monorail project.

Scomi is in the consortium led by India-based Larsen & Toubro Ltd.

The other consortia are Reliance Energy and Hitachi; Reliance Engineering and Siemens; Kalpataru Power Transmission Ltd, JMC and Intimin; Gammon India and Metrail Swiss; Videocon and Aerospace; and Bombardier Transportation India.

Sources said the Melewar Group, which is bidding for the Penang monorail project, was not among the consortia bidding for the India project.

Scomi is also in the race for at least three more monorail projects in India.

StarBiz learnt that the Mumbai Transportation Redevelopment Authority (MTRA), which called for the tender, imposed very stringent qualification standards.

KERAJAAN SELANGOR DAH MAKIN GILA


Selangor kenakan bayaran jika tadah air hujan .
klpos

Oleh Abdul Razak Ismail

KOLUMNIS R.Nadeswaran (Citizen Nades) dari The SUN hari ini membongkar 'kegilaan' kerajaan Selangor dibawah pentadbiran Khir Toyo melalui Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) mengenakan caj bayaran kepada mana-mana pihak atau individu yang didapati menakong atau menadah air hujan dipremis masing-masing di mana-mana tempat di negeri Selangor.

Ini dinyatakan dalam satu surat pekelilingnya bertarikh 2 Januari lalu yang mengatakan sebarang penggunaan air hujan atau pihak LUAS menggunakan terma " pengambilan air permukaan" adalah tertaklok dibawah seksyen 2, 6, 40, 41, 44 dan 107 Enakmen LUAS 1999.

Dimana pihak-pihak berkenaan perlu mendapatkan kebenaran LUAS terlebih dahulu lantaran kemudiannya akan dikena sejumlah caj bagi penggunaan 'air permukaan' tersebut.

Perkara ini di pertikaikan oleh pengusaha-pengusaha kelab-kelab golf yang mengatakan bahawa kolam-kolam takungan mereka merupakan sebahagian dari lankskap lapangan golf yang juga bertindak sebagai kolam takungan mencegah banjir disamping airnya digunakan untuk menyiram rumput di lapangan golf mereka.

Sesetengah kilang menggunakan air hujan kitar semula dipremis mereka untuk operasi kilang mereka dengan jumlah yang banyak dan berpendapat bahawa tindakan LUAS sudah keterlaluan kerana mereka menggunakan air
yang 'turun dari langit' dan mempersoalkan kenapa pulak LUAS mengenakan bayaran sedangkan air tersebut tidak diproses oleh LUAS.

Walaupun apajua seksyen dan enakmen yang digunapakai oleh LUAS tetapi secara logiknya dimana letaknya 'Hak' LUAS terhadap air semulajadi yang turun dari langit kurnian Tuhan yang ditakungkan di premis
persendirian. Bila pulak LUAS mengeluarkan kos bagi membina takungan-takungan atau kolam-kolam di kilang-kilang ataupun kelab-kelab golf tersebut ?

Apakah perbendaharaan kerajaan Selangor yang baru-baru ini telah diisytiharkan 'negeri maju' sudah kekeringan hingga memaksa mereka mengenakan bayaran bagi mengambil air hujan.

Mungkin satu hari nanti ada agensi kerajaan negeri Selangor akan mengetuk pintu rumah anda dan mengeluarkan resit meminta bayaran ke atas udara yang anda sedut.

DEY SAMY !!!! Apa lagi mauuu???

samy-letter-pg-1.JPG

MIC Sg Siput Tolak Samy Vellu

KeADILan

Kuala Lumpur, 29 Jan - Pengerusi MIC bahagian Sungai Siput, M. Lokanathan telah menulis surat kepada Perdan Menteri menyatakan bahawa Barisan Nasional akan hilang undian masyarakat India jika MIC terus dipimpin oleh Samy Vellu, yang merupakan Ahli Parlimen bagi Sungai Siput.Dalam suratnya, Lokanathan berkata ramai Ahli MIC dan sebahagian besar masyarakat India amat marah dengan pimpinan Samy Vellu. Samy dikatakan dalam surat tersebut sebagai seorang yang hanya asyik dengan kepentingannya sendiri.

Samy didakwa menggunakan posisinya sebagai ahli politik yang berkuasa untuk mengumpulkan kekayaan dan pada masa yang sama menolong kroni-kroni dan ahli keluarga mendapat keuntungan dengan sewenang-wenangnya.

“Masyarakat umum sudah bosan dengan sikap angkuhnya. Dia sudah tidak popular lagi dan akan menjadi liabiliti kepada Barisan Nasional.” kata Lokanathan.

Di dalam surat itu, Samy dikatakan tidak pernah menjumpa ahli konstituannya malah menggunakan gangster untuk mengancam sesiapa yang tidak berhenti meminta pertolongan. Samy hanya pulang ke konstituannya untuk melawat seorang perempuan yang didakwa perempuan simpanannya.

“Ramai orang India telah diabaikan oleh ketamakan kuasa dan wang Samy Vellu. Ramai orang yang dihormati seperti Datuk Pathmanaban, Dato Pandithan, Dato Subra telah diusur keluar MIC dengan sistematik dan tidak diberi peluang menolong masyarakat .” tambah Loganathan.

Samy juga didakwa mendapatkan tanah yang dialokasikan kepada menolong masyarakat India yang miskin dengan murah dan sebaliknya mengunakan tanah itu untuk kepentingan sendiri. Beberapa bangunan yang dibina dengan kewangan orang ramai diletakkan dalam nama ahli keluarga Samy.

Di dalam surat tersebut terdapat beberapa lagi dakwaan yang dibuat oleh Lokanathan, yang meminta Perdana Menteri untuk menyiasat dakwaan-dakwaan yang dibuat olehnya.

“Kami di Sg Siput tidak lagi mahu Samy Vellu sebagai wakil rakyat kami. Dia sudah menjadi liabiliti bukan sahaja kepada masyarakat India tetapi juga Malaysia.”

More on page 947

"Help Umno cleanse itself".


rockybru.

Don't vote party; vote candidates who are straight, not corrupt. "I have given up hope on Umno cleansing itself from within," Dr M told a press conference after the launch of his latest book, Dr Mahathir's Selected Letters to World Leaders, in Putrajaya yesterday.

There was a momentary lapse as journalists and bloggers absorbed the gravity of statement. Then a burst of questions.

For the next half an hour or so, they forgot that the man fielding the questions was no longer the PM or President of Umno.

"So who are the candidates you would endorse at the next General Election, Tun?" "Was there an ACA file on a certain Kelantan Umno politician that you handed over to your successor when you stepped down?" "Do you think Umno, the Malays, and Malaysians can accept [father-in-law and son-in-law] in the Cabinet if the current PM wins the next GE?" "What do you think of the OIC's stand on Gaza and the Palestinians?" "Wouldn't you accept a bit of blame for the cronyism that permeates the party and the government now?" "How do you plan to cleanse Umno?" "Are you saying that the people should vote out corrupt leaders even if they are from BN?" "You are saying that the Opposition will win more seats in this GE than the last GE?" "Wasn't there a gentlemen's agreement between you and Pak Lah that says Pak Lah would be PM for one term, after which Najib will take over?"

"Do you consider the PM a deadwood?"

For those of us who used to cover him as PM, today's performance can be considered not bad. Usually, that means the best is yet to come.

p.s.

I told Jeff Ooi after the press conference that it would seem to me that Dr M has endorsed his candidacy at the next general election, even though Jeff will be contesting as a DAP candidate. Jeff is clean, straight and not corrupt. He his idealistic, principled, and has proved many a time through his blog to be a champion of the underdog.
That's the kind of candidate I'd campaign for.
I don't know about other bloggers, but I should think it's time to call for a meeting of the All-Blogs to have their thought on this.

At the moment, I have Husam Musa, Wee Choo Keong, Haris Ibrahim ...

Guna PRU Bersihkan Umno: Dr M

A Kadir Jasin

BEKAS Perdana Menteri, Dr Mahahir Mohamad, hari ini menyarankan agar ahli dan penyokong Umno menggunakan pilihan raya umum (PRU) akan datang bagi “membersihkan” parti itu.

Katanya, tiada jalan lain untuk membersihkan parti itu daripada pemimpin yang tidak cekap dan tidak amanah. Dr Mahathir menggunakan istilah Inggeris “cleansing” bagi memperjelaskan apa yang beliau maksudkan.

Ini, tegas beliau, terpaksa dilakukan kerana segala percubaan menegur dan mengubah pemimpin serta dasar parti dari dalam telah digagalkan.

Bercakap kepada sidang akhbar di Putrajaya selepas melancarkan buku “Dr Mahathir’s Selected Letters to World Leaders,” beliau merujuk kepada hasutan serta politik wang yang digunakan bagi menyekat percubaan beliau menjadi perwakilan biasa Kubang Pasu ke Perhimpunan Agung Umno 2006.

Ditanya apakah beliau bersedia membantu Umno dan Barisan Nasional pada PRU akan datang, Dr Mahathir berkata beliau sedia jika dijemput.

“Tetapi saya akan hanya membantu calon yang bersih dan berwibawa sahaja,” katanya sambil merujuk kepada PRU 2004 apabila BN menghalang beliau daripada berkempen di kawasan-kawasan tertentu. more ...

Penulis lirik Loloq meninggal dunia

Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

PETALING JAYA: Penulis lirik popular Rosli Khamis atau Loloq, 50 disahkan meninggal dunia selepas dilaporkan koma akibat pendarahan dalam otak pada jam 1.37 petang tadi di Hospital Pakar Damansara, Kuala Lumpur.

Semalam, Allahyarham dikatakan berada dalam keadaan stabil setelah menjalani pembedahan membuang darah beku di otaknya.

Sebelum itu, Allahyarham dilaporkan koma dan telah dimasukkan ke hospital sejak 6 pagi pada Ahad lalu.

Allahyarham Loloq pernah bekerjasama dengan antaranya penulis lirik, komposer dan penyanyi M.Nasir melalui lagu Andalusia, Dewi (Hattan), dan Aladin (Spider).

Anak kelahiran Singapura ini juga pernah berlakon dalam filem Embun, Sara, Man Laksa, Zombi Kampung Pisang termasuk menulis skrip bagi filem Orang Minyak dan Aduh Saliha.

Menurut penulis lirik Habsah Hassan, Allahyarham merupakan seorang yang kelihatan periang dan tidak serius namun sebaliknya apabila Allahyarham menulis.

"Allahyarham merupakan seorang yang unik dan sukar difahami. Selepas Allahyarham telah tiada, rasa kehilangan seseorang yang aktif dalam industri. Beliau bukan sahaja aktif tetapi banyak idea. Kita memang perlukan seseorang sepertinya," kata Habsah.

Dalam pada itu, pelakon dan pengarah Afdlin Shauki merasa terharu dan sedih apabila mendengar berita tersebut.

"Allahyarham merupakan figura yang sangat penting dalam industri muzik dan hiburan.

"Saya rasa pemergian Loloq akan menyebabkan kita kehilangan seseorang yang telah banyak memberi sumbangan kepada industri ini. Namanya begitu besar bagi setiap orang yang mengenalinya.

"Sebagai pengarah filem, saya rasa terkilan kerana tidak sempat mengambil beliau berlakon dalam filem arahan saya," ujar Afdlin yang popular dengan filem Cuci di pawagam sekarang.

Jenazah dalam perjalanan ke Masjid Al-Ikhwan, Sungai Buloh sebelum dikebumikan.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri, Hariah Yaacob dan tiga orang anak.

Datuk Ishak Baharom meninggal dunia


Bekas Mufti Selangor meninggal dunia
Utusan

Kuala Lumpur 30 Jan. - Bekas Mufti Selangor, Datuk Ishak Baharom meninggal dunia di Hospital Sungai Buloh tengahari tadi.

Beliau telah dimasukkan ke hospital tersebut pagi semalam selepas tidak sedarkan diri dan koma akibat masalah tekanan darah.

No2umnO - Semoga ROH nya dicucuri rahmat.

Komisen kapal selam, pesawat Sukhoi dan skandal Zon Bebas Cukai Pelabuhan Klang…kita ada bukti - Anwar

DSAI
jiwokelate

Bekas Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim mencabar Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri agar tidak memutar belit fakta-fakta berhubung pelbagai dakwaannya ke atas kerajaan Umno/BN kini.

DSAI Anwar mengalu-alukan untuk dinilai prestasinya sewaktu mejawat Menteri Kewangan selama lapan tahun secara terbuka.

Anwar yang mengadakan sidang media di pejabatnya di Petaling Jaya semalam berkata beliau tidak takut dengan kenyataan Najib itu malah mencabar secara terbuka.

“Saya tidak ada masalah kalau dia (Najib) nak nilai, dia boleh nilai, saya sebagai Menteri Kewangan lapan tahun dia boleh nilai, kita tak ada masalah,” ujarnya.

Anwar mempunyai bukti untuk mengaitkan dakwaan dakwaannya terhadap kerajaan termasuk isu yang membabitkan Najib.

“Dia kata saya tak ada asas.Saya sebut soal harga barang, negara hilang daya saing dulu nombopr 17 (1997) kini 23.Indeks korupsi kita dan semakin teruk. Isu korupsi kita ada bukti termasuk komisen kapal selam, Pesawat Sukhoi dan skandal Zon Bebas Cukai Pelabuhan Klang (PKFZ),”
tegasnya.

“Apa asas yang dimahukannya lagi?.Saya tak ada halangan, tetapi ini jangan seperti yang dibuat oleh Umno sebar dakwan kata KeADILan pro-yahudi Cina dan Hindu, sebar di Permatang Pauh, burukkan saya.Ini tak ada etika dalam kempen,” katanya.

Jika Umno atau Najib ada bukti mengenai dakwaannya itu, Anwar mencabar mereka secara terbuka menjelaskan bukti-bukti.

“Dia tak boleh jawab tentang isu ekonomi, isu kenaikan harga barang, masalah jenayah yang sangat tinggi sejak merdeka, rasuah dan, mereka tak boleh nafikan hal ini,” ujar Anwar lagi.

Sebelum ini, Najib dalam beberapa siri jelajah kempen pilihan raya mengecam tindakan Anwar melemparkan tuduhan mengenai rasuah, masalah ekonomi dan kemelut jenayah negara.

Najib menyatakan bahawa apa yang didakwa Anwar dan pembangkang sebagai tidak berasas dan mahukan awam menilai prestasi seseorang pemimpin itu ketika berhadapan dengan krisis.

BN-Pembangkang 50-50

Melaka: Rahim ramal peluang BN-Pembangkang 50-50

Oleh Muda Mohd Noor
Ehsan Malaysiakini.

Bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik meramalkan peluang yang seimbang antara Barisan Nasional (BN) dan pembangkang di Melaka dalam pilihanraya umum ke-12 akan datang.

"Kedua-dua pihak mempunyai peluang... BN 50, pembangkang 50. Ini ramalan saya," katanya dalam satu temubual dengan Malaysiakini di pejabatnya di ibu negara semalam.

Abdul Rahim menjadi Ketua Menteri Melaka selama 12 tahun mulai April 1982 hingga14 Oktober 1994 ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri.

Bagaimanapun, beliau melepaskan jawatan Ketua Menteri Melaka dan Ketua Pemuda Umno Malaysia selepas didakwa terbabit dalam skandal seks tetapi beliau menafikan dakwaan tersebut.

"Jika mereka gembira dengan ekonomi, mereka akan sokong, jika mereka tidak gembira, mereka fikir sebaliknya. Mereka melihat apa yang ada pada hari ini, " katanya lagi.

Abdul Rahim yang juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno berkata, sebenarnya, selain ekonomi, ada banyak isu lain lagi yang boleh mempengaruhi pengundi dalam pilihnaraya umum akan datang.

Katanya, untuk itu pemilihan calon perlu dibuat dengan berhati-hati kerana ia memainkan faktor penting untuk kemenangan parti mereka.

Faktor calon

"Sebanyak 60 peratus pengundi memilih faktor calon dan 40 peratus kerana parti. Ini fenomena yang berlaku hari ini.

"Dulu parti letak sesiapa sahaja akan menang tetapi kini telah berubah kerana faktor-faktor seperti generasi muda dan keadaan yang berbeza.

"Mereka melihat kepada keyakinan. Jika mereka yakin mereka sokong," katanya lagi.

Abdul Rahim berkata, beliau turut merasa gembira dengan pucuk pimpinan kerajaan negeri sekarang yang meneruskan apa yang dilakukannya sebelum ini.

Katanya, Melaka hari ini telah mengembalikan semula kegemilangan yang dinikmati semasa Kesultanan Melaka dahulu.

Abdul Rahim juga berkata, Umno telah bersedia menghadapi pilihanraya umum di mana 191 bahagian Umno di seluruh negara diarah berbuat demikian.

'Perhimpunan haram'

Katanya, jentera penerangan bergerak lancar dengan mengadakan pelbagai majlis penerangan di seluruh negara bagi memastikan rakyat mendapat penerangan yang jelas mengenai isu-isu semasa.

Beliau berkata, banyak cabaran yang akan dihadapi oleh Umno dan BN bagi menjawab dan menangani isu-isu yang dibangkitkan oleh pembangkang kali ini.

"Isu kenaikan harga barangan, kenaikan minyak dunia, koridor ekonomi perlu dijelaskan secara mendalam kepada rakyat.

"Kami juga menerangkan mengenai demontrasi haram yang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu di dalam negara ini," katanya.

Abdul Rahim berkata, jika kumpulan ekstremis menguasai negara ini, ia akan memusnahkan negara dan dasar rakyat kerajaan ialah memberi perlindungan kepada rakyat.

Pembangkang dan badan bukan kerajaan (NGO) telah beberapa kali mengadakan perhimpunan bagi membantah perjalanan pilihnaraya yang didakwa tidak adil dan telus, selain kenaikan harga barangan

Ishak Baharom koma di Hospital Sungai Buloh

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/6/6a/Selangor_mufti_ishak_baharom.jpg/180px-Selangor_mufti_ishak_baharom.jpg
klpos

BEKAS Mufti Besar Selangor, Dato' Hj Ishak Baharom sekarang berada di wad ICU Hospital Besar Sungai Buloh. Beliau dilaporkan masih berada dalam keadaan koma. Sama-samalah kita mendokan agar beliau cepat sembuh.

Pondok TEROPONG anak bulan?Tumpang sekaki. Pembangunan di Terengganu. Diambil dari laman Buletinonline.

PERHATIAN !!!

Ini bukan pondok untuk TEROPONG anak bulan, tetapi ia adalah pondok tunggu bas. Lokasi tidak diketahui tapi di Terengganu. Negeri Hadhari, Bulu Berdiri, Iman berlari lari.

Kalau mahu naik bas, pastikan kaki mencengkam ke tanah untuk BREKKKK !!! ... Kalau tak, kepala sangkut ke pintu bas, badan sangkut ke tayar bas.

Projek kuari tanah merah Bukit Palang: Penduduk lapor BPR

Jika JAS baru tahu hal ini sambungnya, bagaimana boleh seorang pegawai yang bertanggungjawab terhadap daerah di sini memberitahu projek berkenaan telah diluluskan pada 2003 lagi dan permit mengeluarkan tanah dibolehkan pada Januari 2008.

"JAS sendiri hairan macam mana isu ini boleh terjadi sedangkan pihaknya juga wajar menilai adakah ia mendapatkan kesan pada manusia atau eko sistem alam sekitar," jelasnya.

Selain BPR seorang penduduk, Abu Rahim Embi membuat lapuran polis di Balai Polis Serdang pada 28 Januari lepas.

Mohd Sabri Said
.harakahdaily

SERDANG, KEDAH, 30 Jan (Hrkh) - Penduduk Kampung Padang, Sungai Kechil Ilir, Bandar Baharu, Kedah mendesak Badan Pencegah Rasuah (BPR) Sungai Petani menyiasat bagaimana kebenaran diperolehi oleh Pegawai Tadbir Tanah Kulim Bandar Baharu sehingga membolehkan pengusaha kuari tanah merah di Bukit Palang dilaksanakan sedangkan jawapan dari Ketua Cawangan Jabatan Alam Sekitar (JAS), Cawangan Kulim, Mohd Helmi Ahmad mendakwa aktiviti pengorekan tanah yang dijalankan di situ tidak sesuai.

Semuanya terbukti semasa pertemuan antara penduduk dan pegawai berkenaan pada 23 Disember 2007. Manakala surat daripada JAS dikeluarkan pada 15 Januari 2008.


Aktivis masyarakat, Dr. Abdullah Muda ketika mengetuai rombongan ke BPR semalam berkata, pandangan JAS itu membuktikan mereka baru mengetahui isu ini apabila meminta dipanjangkan kepada Pejabat Tanah dan Daerah Bandar Baharu sebagai tindakan lanjut mengikut mana-mana peruntukan di bawah bidang kuasa Pejabat Tanah dan Daerah. more...

Pembangkang mahu pulihkan negara, Najib semakin dangkal

"Hari ini, parti pembangkang di Amerika Syarikat mendapat sokongan begitu meluas kerana dasar-dasar zalim regim George W Bush. Mereka mahu mengundi pembangkang untuk kebaikan. Suatu ketika dahulu di rantau ini, rakyat menjatuhkan Suharto dan tentera menjatuhkan Takhsin Sinawatra dengan tujuan untuk kebaikan kepada negara. Mereka bukan menggadai masa depan," katanya.

Nyza Ayob
harakahdaily

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Hrkh)- Kenyataan dangkal Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak bahawa sekiranya rakyat mengundi pembangkang akan menggadai masa depan negara adalah satu kenyataan yang silap bagi seorang pemimpin.

Perkara ini ditegaskan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub yang menganggap sebarang perubahan yang dibuat oleh rakyat tidak akan menjejaskan negara,bahkan perubahan ini bertujuan menambahkan kebaikan kepada rakyat dan negara setelah sekian lama di perintah

Salahuddin dalam kenyataanya kepada Harakahdaily menegaskan, untuk lebih berjaya dan mencapai sesuatu yang lebih bermakna perlukan perubahan. Sehubungan itu beliau berpandangan mengundi pembangkang adalah satu cara rakyat mencari perubahan.

Dengan memberi contoh hijrah Nabi Muhammad s.a.w ke Madinah, apabila kerajaan Mekah yang dikuasai oleh orang Quraisy menolak Islam, jelas Salahuddin hijrah tersebut merupakan satu bentuk perubahan untuk kebaikan, bukannya menggadai masa depan.

Katanya, rakyat harus melihat situasi di Malaysia hari ini untuk melakukan perubahan. More...

Hujah TV9 jadi platform lontar pemikiran 'kartun' UMNO


Intan Abdullah
harakahdaily

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Hrkh) - Dua orang ahli panel program Hujah TV9 malam tadi (29 Januari) menjadikan program debat tersebut sebagai platform mengutarakan hujah-hujah 'kartun' dan tersasar.

Dalam kekalutan orang politik menghadapi pilihan raya dan keterbukaan rakyat menerima pertembungan beberapa pihak yang terbuka di gelanggang demokrasi, ada pihak yang membelakangkan sistem demokrasi dalam negara.

Malangnya bagi arena akademik apabila, profesor di Jabatan Sains Sosial, Universiti Putra Malaysia, Dr Mohd Fadhil Che Din mengemukakan pendapatnya, Malaysia sekarang ini tidak memerlukan pembangkang.

"Kita tidak perlu kepada pembangkang, sebaliknya kita hanya perlukan pengkritik yang hebat," ujarnya dalam rancangan televisyen, Hujah di saluran TV9 malam tadi.

Apabila ditanya hos rancangan tersebut, Profesor Dr Agus Yusof, mengenai pengkritik itu biasanya datang daripada kalangan pembangkang Mohd Fadhil menjawab bahawa menafikannya dengan menyatakan bahawa ia boleh datang daripada kalangan ahli parlimen yang dilantik daripada kalangan parti pemerintah sendiri.

"Bahkan pembangkang ini tidak perlu bertanding dalam pilihan raya, sebaliknya kerajaan boleh memberikan platform badan bukan kerajaan atau NGO kepada mereka untuk membolehkannya berperanan.

"Pembangkang yang ada pada hari ini sudah tidak relevan," tegasnya.

Sementara itu, ketika membincangkan mengenai tuntutan Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil (Bersih) sebelum ini yang menuntut agar Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) memanjangkan tempoh berkempen.

Beliau juga menyatakan bahawa tempoh kempen dalam pilihan raya yang panjang hanya membuang masa rakyat.

"Pilihan raya adalah gangguan kepada rakyat kerana kita bermain dengan emosi mereka.

"Ia juga akan menyebabkan emosi rakyat berasa terganggu dengan tekanan-tekanan yang tidak perlu," katanya.

Beliau mengambil contoh negara Singapura dalam mengamalkan kempen yang berkesan dan tidak sekadar memberikan tumpuan kepada tempoh berkempen semata-mata.

"Kenapa sekarang baru hendak disuarakan?" ujarnya lagi.

Jelasnya, kerajaan yang ada sekarang ini adalah merupakan kerajaan yang sudah cukup baik yang perlu dikekalkan tanpa perlu memberi ruang kepada pembangkang dalam pilihan raya nanti.

"Dengan kerajaan yang ada sekarang inilah, saya berupaya menjadi seorang pegawai yang berkualiti dan cekap," tegasnya.

Mengulas mengenai isu yang sama, seorang lagi ahli panel rancangan tersebut, Ahli Palimen Sri Gading, Dato' Mohamad Aziz berkata, isu tersebut bukan mengenai tempoh kempen yang menentukan kemenangan dalam sesebuah pilihan raya.

"Bahkan pada pilihan raya 1999, BN banyak kehilangan kerusi dalam keadaan tempoh kempen sebanyak lapan hari sahaja. Apa lagi yang tak cukup?" katanya.

Beliau mendakwa pembangkang hanya suka membuat kecoh dan andaian semata-mata.

"Mereka sekadar suka menganjurkan perhimpunan haram, buat bising dan buat cerita yang bukan-bukan," demikian ujarnya.

Pada masa yang sama, Harakahdaily juga menerima maklumbalas daripada penonton rancangan tersebut yang mendakwa Hujah yang disiarkan oleh TV9 ini telah menjadi pentas untuk Umno-BN menyebarkan propaganda mereka.

"Saya tak berpuas hati, kenapa pihak penerbit hanya jemput kedua-dua ahli panel yang menyokong sebelah pihak yang menyebabkan perbincangan menjadi tidak seimbang serta tidak mewujudkan idea yang pelbagai," ujar seorang pemanggil yang tidak mahu dikenali. - mr

Samy Vellu dropped as BN candidate in next general election?

limkitsiang

Would Datuk Seri S. Samy Vellu be dropped as a Barisan Nasional candidate in the next general election?

This question does not sound so far-fetched and unthinkable now as the query which I posed a fortnight ago as to whether Samy Vellu would back out of contest in Sungai Siput in the next general election during my two-day 14-place “whistlestop” campaign in Perak to highlight the DAP national general election theme of “Good Cops, Safe Malaysia”.

I had said on 12th January that Samy Vellu had become the lightning rod of the long-suppressed anger and frustration of the Malaysian Indians over their long-standing political, economic, educational, social, cultural and religious marginalization in the country and the very personification to the Malaysian Indian community of everything that is wrong and unfair about Barisan Nasional policies in the past three decades which have reduced them into the new underclass in Malaysia.

I said:

“If Samy Vellu re-contests in Sungai Siput in the next general election expected within 65 days, again leading the MIC election campaign, MIC parliamentary and state assembly candidates throughout the country will face massive rejection by the Malaysian Indian voters.
“Are MIC leaders trying to find a way to convey and convince Samy Vellu that the best service he can do to the MIC after being the MIC President and sole Malaysian Indian Minister for close to three decades is for him to fully absorb the anger and frustration of the Malaysian Indians at the MIC failure to check the marginalization of the Malaysian Indians by accepting full personal responsibility and not contesting in the next general election – thus saving the MIC slate of parliamentary and state assembly candidates from the full wrath of the Indian community in the polls?”

Undoubtedly, my statement a fortnight ago struck a chord in the MIC and there were moves behind-the-scene to prepare for an alternative leadership – which has angered Samy Vellu resulting in the reported sidelining of the MIC leaders concerned.

However, things are moving very fast in the Malaysian political scene with Parliament expected to be dissolved in the next one month – with the political fate of Samy Vellu moving one notch further, from whether he could be persuaded to step down as MIC President and withdraw as MIC parliamentary candidate in the next general election to whether he would be dropped as a Barisan Nasional candidate in the next general election.

The political weather is getting cold and wintry for Samy Vellu, not only among the Malaysian Indians since the watershed Hindraf rally in Kuala Lumpur on November 25 last year, but also in the Barisan Nasional coalition.

This was why Samy Vellu’s answer to my question a fortnight ago, announcing that he would definitely be contesting for the ninth time in Sungai Siput in the next general election, was received with such flak and hostility from UMNO.

Leading the attack on Samy Vellu was the Umno media, Utusan Malaysia, after carrying the front-page headline lead “‘Saya mesti bertanding’ – Kepala tidak ada mana boleh badan ada lagi – Samy Vellu” on Monday (28.1.08)

On the same day, Utusan Malaysia gave double swipe at Samy Vellu with a front-page cartoon “SENYUM KAMBING” and a critical column by Awang Selamat in “Bisik Bisik”.

The front-page cartoon carried the dialogue:

“Samy kata beliau mesti bertanding pilihan raya.”

“Jangan terlalu yakin.”

In the Bisik Bisik column, Awang Selamat said no doubt it was a practice in Barisan Nasional that component party leaders contest in the elections, but questioned if it was appropriate for the MIC president to make a brazen remark in such a tone.

The columnist said nevertheless “knowing Samy Vellu’s style,” the leader’s comments did not really come as a surprise.

“But ‘political talk’ concerning Samy Vellu was really hot last year. The issue now is when will there be a transition of power in MIC,” asked the columnist.

He pointed out that Umno, MCA and Gerakan have all seen the passing of the baton, but there were no such sign in MIC.

The broad hints that it is time for Samy to leave the political scene were spelt out the next day when Utusan Malaysia eported criticisms from the Umno Puteri leader, Datuk Noraini Ahmad, the Pahang Umno Youth leader, Datuk Khairuddin Yaakob and even the Umno National Vice President Datuk Seri Mohd Ali Rustam – indicating whether Samy Vellu can continue as MIC President and be a candidate for the ninth time in Sungai Siput may no longer be in the hands of MIC or MIC President and will have to be decided by Umno.

This is because Samy Vellu is increasingly regarded not only as a liability to MIC but also to Umno and Barisan Nasional. Who must bear the greatest responsibility for the sharp drop in the Prime Minister, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi’s approval rating among the Indians which plunged from 82% in September 2007 to 38 % in December 2007 if not Samy Vellu?

Dare Samy Vellu publicly assert that he will definitely continue as MIC President and be a Barisan Nasional candidate in Sungai Siput in the next general election and that nobody and nothing in the world can stop him from doing so?

Can Malaysia judge its judges?


asiasentinel

A Royal Commission in Kuala Lumpur expands to embarrass the bench, becoming a free for all in the process.

malay-judges A Royal Commission appointed to probe questions of political favoritism in the appointment of some top judges is threatening to spin out of control and envelop the entire Malaysian judiciary in charges of deceit, corruption and factionalism. Fingers are also being pointed at some of the would-be reformers in the Malaysian Bar Association.

The commission was appointed by the government last year after opposition leader Anwar Ibrahim made public an eight-minute segment of a 2002 videotape purporting to show a prominent lawyer discussing the appointment of top judges.

With Malaysia’s courts often accused of being under the thumb of the country’s political leaders, the commission’s work offers up a tantalizing look into how the judiciary may be compromised by intervention from on high. It remains to be seen if there is any real appetite to rattle the skeletons in the judicial closet, however.

VK Lingam, the lawyer on the tape, is seen in conversation with Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, then the country’s third-ranking judge who was in charge of most senior judges. The conversation seemed to indicate that Mahathir Mohamad, then the prime minister, was closely involved in the appointment of malleable judges. The videotape purports to show that some of Mahathir’s closest cronies, particularly gaming tycoon Vincent Tan, were involved as well. Ahmad Fairuz later became chief justice of the Supreme Court, now called the Federal Court.

However, Mahathir’s involvement has been largely pushed into the background as the case has gone well beyond Fairuz to reel in the names of other judges and attorneys, including some in the reform movement. The commission has widened its terms of reference to go well beyond the issue of a single lawyer – Lingam – discussing a limited number of judges to delve into wider allegations, including charges that the bar association is not above seeking favors itself.

A hearing by the commission turned into a free-for-all Monday when Lingam accused Robert Lazar, a lawyer representing the Malaysia Bar Council, of seeking Lingam’s help to become an appellate court judge, bypassing the lower courts. Lazar denied the charge.

Anwar, who made the original tape public on September 20, has not been asked to testify, adding to suspicions over its independence. In response, Anwar held a press conference Monday to release a five-minute continuation of the original 14-minute tape, showing more purported judicial chicanery.

Commission chairman Haidar Mohd Noor described Anwar’s revelation as “news” and questioned why he hadn’t forwarded the tape earlier. In a press statement, Anwar said that “the decision by the commission to arbitrarily disallow me to testify would certainly lead one to the conclusion that some unseen hand is at work. This hand is so powerful that the commission will stop at nothing to prevent me from giving evidence, even though the evidence concerned will definitely shed light on the testimony given so far. “

In one tape made public by the commission itself, Dzaiddin Abdullah, who served as chief justice between 2000 and 2003, is implicated for accepting gifts and payments from Lingam. In addition, as an example of the factionalism in the court, Dzaiddin was asked to explain yet another videotape, in which Lingam claimed that he hated his predecessor, Eusoff Chin, and that Chin had blocked his chances to become a candidate for state honors.

In the meantime, both Fairuz and Lingam have dodged all questions with a fusillade of excuses. Lingam has refused to acknowledged that it was his voice on tape although conceding that “it looks like me and sounds like me." In a kind of half admission that it could have been, he said he was “bullshitting and bragging,” and that “this is my house. I’m in the privacy of my home,” he was quoted as saying by local reporters. “I can talk rubbish in my own home.” On other occasions, he has said he might have been drunk when he made the call.

Fairuz has also denied he was the person that Lingam was speaking to when the tape was recorded. Both Lingam and Mahathir repeatedly told investigators they had no recollection of the events on the tapes.

In the instance involving Dzaiddin, Lingam was also said to have been videotaped by the son of a Chinese businessman alleging that he and Vincent Tan had given the former chief justice “the most expensive gift,” making it unlikely that Dzaiddin could “attack us.” Lingam also acknowledged meeting Eusoff Chin in New Zealand, saying that “people, see you know more, like Eusoff Chin, because I met him in New Zealand.”

Lingam said that when he argued with Dzaiddin in court, Dzaiddin was polite to him.

“I have been sending cakes every Hari Raya (the feast day ending the Muslim fasting month). Vincent (Tan) has been sending. He can't go and say he is very clean, correct or not?”

In the latest clip, according to local media, Lingam also says he was close to the late Court of Appeal President Wan Adnan Wan Ismail and repeated how he had “helped” former Chief Justice Ahmad Fairuz attain his position. “But he is sometimes a bit scared.” Lingam reportedly says on the tape. “I must play shadow from behind.”

“The whole inquiry puts the judiciary in absolute shame,” a senior lawyer told Asia Sentinel. “It’s all fault-finding and from hereon in the judiciary will continue its decline with no hope. This whole thing tarnishes lawyers and judges vis-à-vis the public.”

Malaysia’s judiciary has faced a long series of allegations over fairness and corruption. The independence of the court has been severely undermined since 1988 when Mahathir sacked the several top judges and effectively ended court autonomy.

The system largely remained under Mahathir’s control from that point onward. Some months ago, the Conference of Rulers, made up of the country’s nine sultans, stunned Prime Minister Badawi by refusing to ratify his candidate to become chief judge. The position remained vacant for several months. In addition, the Perak Sultan, Raja Azlan Shah, later made an unprecedented speech indirectly criticizing the judiciary.

Several recent cases, particularly the trial of three defendants for the brutal murder of Mongolian translator Altantuya Shaariibuu, have underscored the court’s problems. One of the defendants, Abdul Razak Baginda, is a close friend of Deputy Prime Minister Najib Razak, whose name has surfaced during the trial but who has never been questioned. The case has droned on for seven months, raising suspicions that both prosecutors and defense would like to draw it out until it disappears. In addition, tycoon Eric Chia, a close friend of Mahathir’s, was abruptly acquitted last year of criminal breach of trust involving the scandal-tainted Perwaja Steel Corp. The judge summarily shut down the trial after the prosecution presented its case.

Prime Minister Badawi came to power in 2003 promising to clean up corruption and depoliticize the judiciary. So far, however, he has made little progress. The current panel cannot compel witnesses to testify or interview those implicated although it is questionable how far the probe would go in any case.

Rising prices fuel protests

MALAYSIA: Rising prices fuel protests - 30/01/2008
ABC Radio Australia

Malaysia's opposition parties have condemnned the arrest of 56 people at a recent demonstration against rising prices, saying it was a sign of government paranoia ahead of general elections. The rally is the latest in an unprecedented series of street protests was aimed at highlighting public anger over rising food and fuel prices ahead of the polls expected to be held in March.

Presenter - Sen Lam Speaker - Datuk Kamarrudin Jaffar, federal member of parliament for the opposition PAS.

JAFFAR: They were released on the day itself around midnight, around ten of them were released, and that was after a very tough argument. They had to deal with the police in a police station in the centre of Kuala Lumpur. So I understand that ten were released on the night itself, but the other 46 were brought to court were charged and we had to spend the whole day arguing in court with the prosecutors when the police and finally they were released on bail for 1,000 ringgit each.

LAM: So, the demonstrators had gathered because of rising prices? Is this mainly food and fuel prices?

JAFFAR: Food, fuel, toll rates, for the highways in Kuala Lumpur and the general frustration of increasing cost of things, including school fees, which the government in the budget presented last September, said they were would be no more school fees, but the parents found out at the early year in January where our school starts, that we have to pay all those kind of extra fees, association fees, library fees, toilet fees and all those kind of things.

LAM: The government says that these protest rallies are held for political reasons, given that a general election is looming. What do you say to that? I mean, the government claims that it's doing all it can to keep prices down?

JAFFAR: No, the reality is that the right for assembly, the right to have peaceful assembly has always been something illegal in Malaysia, as far as the Opposition Parties and groups are concerned. So whatever assembly on whatever matter that we intend or plan to do in public have always been considered as illegal by the government. Regarding our assemblies and connection with the elections, you know, regardless of whether the elections are coming in very soon this March or if it's going to be a year away, which it should be because we have another year of parliamentary life actually. But we do rallies, we do assemblies, we do public forums and meetings whenever there are issues and there are real issues at the beginning of the year.

LAM: So what are some of the other issues that you think might loom large in the coming elections? What are some of the issues that will concern Malaysians?

JAFFAR: Generally it is the state of the economy, it is the very wide differential between the incomes of the very rich and the very poor. It is the feeling that the government has not been really providing employment to the people as it used to, many years ago. So there's a feeling of frustration and there's a feeling of the current prime minister not really providing the leadership that the country under Mahathir, for whatever its worth, whatever his other problems, he used to give to the country.

LAM: What about some Malaysians saying that under Barisan Nasional at least, Malaysia as a country has prospered in its 50 year rule. Do you think Malaysians might forget that at the ballot box?

JAFFAR: Yes, because most Malaysians now consider that what we are supposed to be as a nation is not something that we really feel. My point is simply that the Malaysians now, the general Malaysians, the majority of the Malaysians feel that there's really nothing in their pockets. The government may announce major projects, and the current Prime Minister, Abdullah Badawi is very keen and fond of launching new projects, corridoors for development in the whole of the country. But I think the real feeling on the ground among the majority of the people is that their pockets are empty.

LAM: So, are you saying then that these projects have only benefitted very few - members of the elite?

JAFFAR: Yes, and it is worse so now, compared to several years ago. So, that even that's why in our calculation, the business class, the business groups which in Malaysia we can quite crudely identify that with the Chinese community, we sense that the Chinese community will be the first to feel that the government is not performing. Then the Malays as a whole feel that crime rates have gone up, life in the rural areas are getting tougher, because of the rate of inflation and the cost of things. And now we have the Indians feeling that they are deprived and they've held a very major rally in Kuala Lumpur at the end of November last year. So I think Malaysians as a whole are feeling very, very detached from the government nowadays.

JANGAN DOA DAN BACA YASIN DISEKOLAH?

imej dari: cursingmalay"Walau bagaimanapun sejak kebelakangan ini Kementerian Pelajaran Malaysia telah menerima banyak aduan dari kalangan ibu bapa yang berasa kesal dan kecewa terhadap pengurusan sekolah sama ada di peringkat sekolah rendah mahu pun diperingkat sekolah menengah yang tidak peka terhadap sensitiviti kaum yang ada disekolah mereka. Oleh kerana itu maka terdapat program dan aktiviti anjuran pihak sekolah dilihat sebagai mewujudkan segregasi kaum di sekolah sekolah. Antaranya ialah pembacaan doa semasa perhimpunan, bacaan Yaasin dan lain aktiviti/program agama yang seumpamanya dimana waktu pengajaran dan pembelajaran telah digunakan disamping itu murid murid keturunan dan agama lain terpaksa menunggu sehingga aktiviti/program berkenaan selesai." - Surat pekeliling dari kementerian Pelajaran (Dato Hajah Noor Rezan Binti Bapoo)


Begitu lah isi kandungan surat yang dikeluarkan pada bulan Oktober 2007 kepada Pengarah Pelajaran negeri negeri dari seorang yang bergelar Dato dan Hajah. Aku tak tau nak kategorikan dia ni sebagai Islam atau tidak tetapi tiadalah idea lain kecuali menghapuskan budaya Islam dan kaedah berdoa semata mata untuk menjaga hati orang lain. Mungkin kalau hendak perpaduan kaum disekolah, PESTA JOGET DAN DANSA Perlu diadakan.

Selepas ini mungkin sembahyang Jumaat pun akan diharamkan kerana waktu solah selesai sekitar jam 2.30 ptg mengganggu waktu pelajaran. Umat Islam Jangan terkejut dah la..... Ini lah Islam Hadhari, Islam yang tinggal beberapa hari lagi.

EC WANTS POWER TO MAKE MORE COVERUP


EC wants power to sue ‘liars’
By SIRA HABIBU

ALOR STAR: The Election Commission wants the power to sue critics who make baseless allegations against it.

Its chairman Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman said: “There are those who take to the streets (telling lies) and getting the publicity, and we (the Election Commission) suffer.

“If we have the power to sue, we can take action against those who spread lies without evidence,” he told newsmen after briefing some 100 returning officers and assistant returning officers from Kedah and Perlis here yesterday.

Abdul Rashid said the commission had been carrying out free and fair elections within the existing framework but that certain quarters with ill-intentions were lying to the world that vote-rigging was happening in Malaysia.

“These people are traitors (for hurting the image of the country). Vote-rigging is not possible here because the electoral boxes are there in front of the eyes of the agents (representing the candidates and parties) at all times,” he said.

Abdul Rashid also said that the control of the media, especially during the election period, should also be looked into.

“This is another glaring example. Nothing has been put in place (to address the concern),” he said.

He said the commission would also discuss ways to allow journalists to cast votes as many were either sent outstation or were on duty on polling day.

“There are between 2,000 and 3,000 people in this category,” he said, adding that the EC was looking into making special arrangements for journalists on compassionate grounds.

SHARLINIE: BOMOH BOHONG

Bomoh proved wrong

PETALING JAYA: Yesterday was the day a group of bomoh had "divined" that Sharlinie Mohd Nashar would be reunited with her family. The day came and went without any sign of the missing 5-year-old.
What is worse is that police still have no clue as to her whereabouts. They have no photofit of the suspect, nor do they even know how she disappeared three weeks ago.

This is because their only witness, Sharlinie's elder sister Sharliena, is unable to give an accurate account of what happened that day nor can she give a proper description of the perpetrator.

Still, police are trying their best to locate the girl, with daily search operations not merely in the district, but in surrounding areas and the rest of the Klang Valley and neighbouring states.

Even border checkpoints have been on high alert for the past three weeks for anyone even remotely resembling Sharlinie, as her kidnapper could have somehow altered her looks so that no one would recognise her, especially with posters of her having been put up all over the country.
Police had not pinned their hopes on the bomoh's predictions.

"They are only voicing out their opinions which will be investigated by the police," said district police chief Assistant Commissioner Arjunaidi Mohamed.

Until today, however, not a single bomoh has come forward to help police in their search.

Arjunaidi said the search plan changed from day to day depending on information received from the public.

Most of these bits of information included suspected sightings of Sharlinie. All were checked out and all have been proven untrue.

BN KHIANATI MELAYU

Buku untuk Komsas, bukti BN khianati bahasa Melayu
Anis Nazri

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Hrkh) - Tindakan Kementerian Pelajaran meminggirkan karya-karya bermutu oleh Sasterawan Negara daripada senarai buku-buku teks membuktikan kerajaan Barisan Nasional memang berniat jahat terhadap peranan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu, sekaligus bahasa kebangsaan.

Ketua Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub, dalam kenyataannya kepada Harakahadaily berkata, dasar-dasar yang tidak memihak kepada bahasa kebangsaan ini akan melahirkan generasi baru yang tidak patriotik, di samping melemahkan fungsi bahasa itu sebagai bahasa perpaduan.

Katanya, Pemuda juga terkilan apabila beberapa sasterawan dan penulis mapan tanah air terpaksa bersungut dan ada yang 'meletak jawatan' sebagai Sasterawan Negara kerana membantah kelemahan kementerian terbabit.

Bagaimanapun, katanya kerajaan BN semenjak dahulu berusaha untuk merendahtarafkan bahasa Melayu dengan menghapuskan tulisan Jawi, kemudian menggunakan bahasa Inggeris di universiti.

Beliau juga berkata BN turut bertanggungjawab terhadap dasar penggunaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar mata pelajaran Sains dan Matematik di sekolah. Pada hari ini, bahasa Melayu menjadi bahasa kelas dua sahaja.

"Kita jangan terlalu mengutamakan sains dan teknologi hingga mengabaikan aliran sastera. Sastera untuk membina jati diri anak bangsa, sains dan teknologi untuk membina alat-alat membangunkan bangsa. Jika alat-alatnya canggih, tetapi penggunanya tiada jati diri, maka lahirlah bangsa yang maju teknologi, tetapi runtuh akhlaknya," tegas beliau. - mks.

500,000 terkeluar daftar pengundi

Oleh Johari Ibrahim
bharian.

ALOR STAR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menggugurkan kira-kira 500,000 nama daripada senarai daftar pemilih berakhir September lalu yang akan digunakan pada pilihan raya umum akan datang.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, berkata nama pengundi yang dikeluarkan daripada senarai itu adalah mereka yang disahkan meninggal dunia atau hilang kelayakan sama ada menerusi maklumat diperoleh daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) atau semakan suruhanjaya itu sendiri.

Berikutan itu, katanya, seramai 10.83 juta pengundi tinggal dalam senarai berkenaan yang sudah diwartakan dan boleh digunakan pada bila-bila masa jika pilihan raya umum ke-12 diadakan dalam tempoh terdekat.

SPR mewartakan senarai daftar pemilih itu pada 29 November lalu.

“Bagaimanapun, hakikatnya masih ada nama yang sudah meninggal dunia kekal dalam daftar pemilih itu kerana kita tidak menerima maklumat rasmi mengenai kematian daripada JPN,” katanya.

Beliau memberitahu pemberita demikian selepas menghadiri taklimat Pegawai Pengurus dan Penolong Pengurus Pilihan Raya di sini, semalam.

Bagaimanapun, Abdul Rashid memberi jaminan tiada sesiapa yang boleh menyamar untuk mengundi bagi pihak mereka yang sudah meninggal dunia.

"Jika ada mendakwa berlaku penyamaran, mereka kena buktikan. Jika tidak, kita anggap tidak adalah," katanya.

Beliau juga berkata, SPR masih dalam proses untuk mewartakan senarai daftar tambahan membabitkan mereka yang didaftar sepanjang suku terakhir tahun lalu.

“Ada kira-kira 17,000 nama dalam daftar pemilih bagi suku keempat tahun lalu yang dibantah secara besar-besaran oleh sebuah parti pembangkang, kebanyakannya di Kedah, Kelantan dan Selangor.

“Mereka yang tidak dibantah mungkin sempat mengundi pada pilihan raya ini,” katanya.

Mengenai rasuah politik menjelang pilihan raya ini, Abdul Rashid berkata, ia adalah di bawah bidang kuasa Badan Pencegah Rasuah (BPR) dan polis.

Ditanya persediaan SPR untuk mengendalikan pilihan raya, Abdul Rashid berkata:

“Kita bersedia bila-bila masa sekarang”.

Bagaimanapun, katanya, keputusan untuk mengehadkan jumlah poster calon belum dimuktamadkan.

“Kita cadang untuk hadkan poster bagi mengelakkan perang poster yang kadang-kadang dilihat mengarut,” katanya.

DBKL JATUH BODOH?


DBKL tiada kuasa, mengaku buntu

Oleh ASRON MUSTAPHA
kosmo

Warga Bangladesh makin ramai, cacatkan Hari Wilayah Persekutuan

SELAIN tebing konkrit Sungai Gombak, warga Bangladesh juga menjadikan tepi Jalan Damai berhampiran stesen LRT Putra Damai, Kuala Lumpur sebagai tempat baru mereka 'berkampung' semalam.

KUALA LUMPUR - Walaupun berjanji 'membersihkan' warga Bangladesh yang menghuni tebing Sungai Gombak namun Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengaku sukar membendungnya kerana pihaknya tidak ada kuasa berbuat demikian.

Dalam masa yang sama, Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan DBKL, Mhd. Amin Nordin Abd. Aziz mengaku ia juga memburukkan pemandangan lebih-lebih lagi menjelang sambutan Hari Wilayah Persekutuan pada 1 Februari ini.

"DBKL tidak mempunyai kuasa untuk menahan warga asing berkenaan. Apa yang mampu dilakukan hanyalah menghalau kumpulan berkenaan daripada berkumpul.

"Hendak halau tapi kami tidak tahu di mana hendak ditempatkan mereka ini kerana ia bidang kuasa Imigresen,'' ujarnya ketika dihubungi di sini semalam.

Sementara itu, tinjauan semula KOSMO! semalam mendapati jumlah warga asing berkenaan semakin bertambah ramai dan kini ia mencecah 1,000 orang berkampung di tebing sungai yang sama.

Malah tidak cukup tebing konkrit, ada warga Bangladesh itu meletakkan barang mereka dan menjadikan tanah rizab longkang di Jalan Damai berdekatan sebagai 'tapak' baru mereka berteduh.

Pertambahan jumlah mereka yang merempat itu saban hari difahamkan berpunca daripada penipuan yang dilakukan oleh ejen pekerjaan serta kehabisan duit.

Menurut seorang warga Bangladesh, Shohidul Islam, 32, mereka telah 'menetap' di tepi tebing Sungai Gombak sejak seminggu lalu.

"Semuanya mengalami nasib seperti saya iaitu ditipu oleh ejen pekerjaan dan juga tidak dibayar gaji.

"Saya bernasib baik kerana berjaya memperolehi pasport perjalanan daripada majikan tetapi ramai rakan yang lain dokumen itu disimpan oleh majikan," dakwanya.

Salah seorang daripada mereka, Md. Hanif, 32, pula berkata, beliau terpaksa merempat di tepi tebing Sungai Gombak berhampiran Stesen LRT Putra Damai kerana ditipu ejen pekerjaan.

Menurutnya, setiap seorang daripada mereka telah menghabiskan sekurang-kurangnya RM11,000 kepada ejen pekerjaan bagi menguruskan perjalanan ke Malaysia dan kecewa selepas didakwa diperdayakan.

"Di Bangladesh, kami telah menjual rumah, ternakan dan tanah selain terpaksa berhutang bagi mengumpul jumlah wang sebanyak itu untuk ke Malaysia.

"Jika kami balik dalam keadaan seperti ini kami akan diburu oleh ceti yang pasti ingin menuntut semula hutang mereka,'' ceritanya semasa ditemui KOSMO! semalam.

Menurut Md. Hanif, beliau datang ke negara ini lapan bulan yang lalu setelah dijanjikan ejen sebagai buruh binaan.

Dakwa Hanif lagi, sepanjang lapan bulan bekerja beliau hanya dibayar gaji RM30 sehari selama tiga bulan sahaja sebelum majikannya mula memberi pelbagai alasan.

Sah AS sokong Suharto


utusan

WASHINGTON 29 Jan. – Amerika Syarikat (AS) semalam mendedahkan dokumen terperinci mengenai bantuan Washington kepada bekas Presiden Suharto yang membawa kepada terjejasnya demokrasi dan juga hak asasi manusia.

Dokumen-dokumen terbabit didedahkan berikutan permohonan di bawah undang-undang kebebasan maklumat yang bertujuan membuktikan pentadbiran AS tidak menggunakan pengaruhnya supaya Suharto bertanggungjawab terhadap segala tindakannya sepanjang 32 tahun memerintah Indonesia.

“Satu perkara yang jelas dari beribu-ribu muka surat mengenai hubungan AS dengan Suharto sepanjang 1966 - 1998, tidak pernah pun Presiden AS menggunakan pengaruh mereka bagi memberi penekanan kepada memperjuangkan hak asasi manusia dan demokrasi,” kata Brad Simpson dari Arkib Keselamatan Nasional.

– AFP

No2umnO - Dah mati baru sebut, pemimpin Malaysia pun sama juga. Ramai yang dah jadi BARUA AMERIKA

Bersih desak semua media dibebaskan

Bersih
harakahdaily

Saudara Pengarang,

Media adalah kepunyaan semua rakyat Malaysia, bukannya Barisan Nasional. Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) ingin menegaskan bahawa semua bentuk media, termasuk RTM adalah kepunyaan semua rakyat Malaysia dan bukannya harta peribadi Barisan Nasional.

Bersih ingin mengingatkan Timbalan Menteri Penerangan, Dato' Ahmad Zahid Hamidi bahawa 36 peratus daripada undi yang mengundi pembangkang pada 2004 juga merupakan para pembayar cukai daripada kos operasi RTM.

Oleh itu, 36 peratus daripada kos operasi RTM dibiayai para pengundi pembangkang. Ini juga bermakna 36 peratus daripada gaji Ahmad Zahid Hamidi dibayar oleh 36 peratus rakyat yang tidak bersetuju dengan kenyataan beliau itu.

Timbalan Menteri telah mencela rakyat Malaysia dengan memberi kenyataan secara sombong bahawa pihak kementerian akan mengkaji 'samada akan membenarkan para pemimpin pembangkang berkempen melalui RTM dalam pilihan raya umum dapat memberikan manfaat kepada rakyat atau tidak.'

Manfaat atau tidak, rakyat menentukan bukannya kementerian

Kenyataan itu dilaporkan Bernama pada 24 Januari. Manfaat mesej yang dikemukakan oleh kedua-dua pihak (BN dan BA) hanya ditentukan oleh semua rakyat Malaysia, bukannya kementerian.

Seperti perumpamaan Melayu, 'berani kerana benar, takut kerana salah', jika BN yakin kempen mereka lebih bermanfaat bagi rakyat, kenapa mereka perlu takut berkongsi padang yang sama kepada para pemimpin pembangkang? Kenapa mereka perlu menafikan hak para pengundi dan peluang untuk memaklumkan sesuatu keputusan?

PM bermegah dengan para pemimpin dunia terhadap kejayaan Malaysia dalam Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland. Tapi, kenapa beliau tidak berani bersemuka dengan Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Hadi Awang di negara sendiri dalam debat secara langsung yang disiarkan semasa pilihan raya?

Betulkan fakta dan wujudkan program 'Leader Debate'

Bersih mendesak Timbalan Menteri Penerangan untuk memperbetulkan fakta-faktanya, Para pemimpin pembangkang tiga parti pembangkang seperti Mustafa Kamil Ayub, Saifudin Nasution, Shamsul Iskandar, Dr Dzulkifli Ahmad, Husam Musa, Dr Lo' Lo' Ghazali, Lim Guan Eng, Loke Siew Fook, Dr. Tan Seng Giaw, Teng Chang Khim; semuanya pernah muncul dalam acara Debat Perdana.

Bagaimanapun, panel-panel pembangkang diberikan layanan yang tidak adil dalam program itu apabila ucapan mereka sering dipotong atau diberi masa yang singkat dalam pembentangan mereka atau semasa menjawab soalan-soalan yang diutarakan.

Apa yang Bersih minta ialah supaya RTM mengacarakan rancangan berbentuk Debat Perdana yang memaparkan calon-calon yang bertanding semasa tempoh kempen pilihan raya, seperti rancangan Leader Debate di Australia atau pun debat-debat cara Amerika yang disiarkan semasa pertandingan calon-calon presiden.

Bersih menegaskan bahawa lapangan pertandingan yang adil itu bermula dengan menghormati persempadanan antara parti dan kerajaan. Ia adalah syarat asas ke arah pilihan raya yang bersih, bebas dan adil.

Komen Ahmad Zahid Hamidi yang berbentuk partisan membuktikan bahawa negara ini memerlukan Akta Kesaksamaan Pentadbiran. Dalam hal ini, Bersih beberapa kali telah mengutarakan saranan seperti pemansuhan pengundian pos domestik, pembersihan senarai pemilih, penggunaan dakwat kekal dan akses yang adil kepada media.

Dikeluarkan oleh ahli-ahli Jawatankuasa Induk:

Wong Chin Huat - Pengerusi, Writers Alliance for Media Independence (WAMI)

V. Gayathry – Pengarah Eksekutif, Centre for Independent Journalism (CIJ)

Nota: Kita sama-sama nantikan 'keberanian' Zahid Hamidi sama ada beliau berani mewujudkan Leader Debate atau tidak. --- aba.

Tak malukah PM meminta mandat lagi?

Abdul Halim Mohd Rashid
harakahdaily

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Badawi sekali lagi dibelasah oleh orang yang mengangkatnya ke jawatan itu.

Semakin jelas isyarat yang diberikan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada para pengundi dalam pilihan raya akan datang.

Ketika ditanya adakah Abdullah patut berhenti dari menjadi Perdana Menteri, Dr Mahathir berkata: "Terpulang kepadanya untuk menentukan".

Ayat negatif tersebut dengan jelas memberikan isyarat bahawa Abdullah sepatutnya berhenti. Jika tidak, tentulah Dr Mahathir menyatakan Abdullah patut meneruskan apa yang beliau rancang atau memberikan apa jua jawapan yang positif.

Malah, beliau dilihat memberi isyarat kepada rakyat supaya membuang Abdullah apabila menyatakan: "Jika rakyat merasa pentadbiran beliau tidak memberi manfaat kepada mereka, mereka hendaklah membuat keputusan".

Lebih jelas lagi apabila Dr Mahathir meminta para pengundi supaya membuang "deadwoods" (orang-orang yang tak berguna) di dalam Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang. Tidak diketahui sebesar manakah jumlah rakyat yang menyifatkan Abdullah sebagai "deadwood".

Dr Mahathir juga mengulangi penegasannya bahawa beliau tidak bersetuju dengan beberapa polisi Abdullah yang menjadikan "rakyat Malaysia tunduk kepada kehendak Singapura".

Mengenai sikap negara ini dalam hal-ehwal antarabangsa, Dr Mahathir menyifatkan Malaysia "tidak lagi sebebas dahulu".

Dr Mahathir, yang bimbang rasuah akan bermaharajalela dalam pilihan raya akan datang untuk menjamin kemenangan Barisan Nasional, juga mengingatkan rakyat bahawa Perdana Menteri "membazirkan wang rakyat" dan ekonomi negara ini pula berada dalam "keadaan yang buruk".

Persoalannya, adakah rakyat negara ini masih merasa selamat mempunyai seorang Perdana Menteri yang "membazirkan wang rakyat" dan mengakibatkan ekonomi negara ini pula berada dalam "keadaan yang buruk"?

Tidakkah rakyat merasa keselamatan negara ini terancam apabila orang yang mengangkat Perdana Menteri ke jawatannya kini menegaskan bahawa penggantinya itu menjadikan "rakyat Malaysia tunduk kepada kehendak Singapura"?

Adakah rakyat mudah lupa bahawa Dr Mahathir pernah menyifatkan Abdullah menggadaikan maruah negara dan suka berbohong manakala negara dijadikannya tidak mempunyai kejantanan (half-past-six country which has no guts)?

"Abdullah membuat kenyataan-kenyataan yang sebenarnya bohong," tegas Dr Mahathir sambil menambah bahawa Perdana Menteri suka berbohong (developed a habit of lying) selepas bersahabat dengan pemimpin-pemimpin Britain, Amerika Syarikat dan Australia.

Bukan setakat itu sahaja, Dr Mahathir juga menyifatkan penggantinya itu kaki tidur, lembab, tidak memberi tumpuan kepada projek-projek pembangunan, tidak betul, tidak jujur, tidak bijak dan menjatuhkan maruah negara sehingga menyebabkan negara hilang harga diri, hak, kebebasan, kemerdekaan.

Persoalannya, adakah Abdullah tidak merasa malu sedikitpun dengan segala kecaman Dr Mahathir? Adakah Abdullah langsung tidak mempunyai maruah dan terus buat-buat tak tahu? Sedangkan, Dr Mahathir bukan sahaja menyatakan penyesalannya kerana melantik Abdullah sebagai penggantinya malah secara terbuka menyatakan beliau mahu membetulkan kesilapannya melantik Abdullah.

Abdullah boleh mendakwa beliau mendapat mandat sebesar mana sekalipun. Tetapi, berapa sangat nilai mandat itu apabila orang yang mengangkatnya ke jawatannya itu berulang kali menyatakan penyesalannya kerana melantik Abdullah dan terus menggambarkan Abdullah tidak layak menjadi Perdana Menteri.

Di mana air muka dan harga diri Abdullah apabila ia sekali lagi meminta mandat untuk memerintah sedangkan ia tidak pernah berjaya membuktikan bahawa beliau layak meminta mandat sekali lagi untuk memimpin negara ini?

Abdullah langsung tidak membuktikan bahawa beliau bukanlah kaki tidur yang lembab dan tidak memberi tumpuan kepada projek-projek pembangunan.

Abdullah tidak pernah dilihat berjaya menafikan tuduhan Dr Mahathir bahawa beliau menggadaikan maruah negara, membazirkan wang rakyat, tidak betul, tidak jujur, tidak bijak dan menjatuhkan maruah negara sehingga menyebabkan negara hilang harga diri, hak, kebebasan, kemerdekaan.

Adakah Abdullah tidak sedar bahawa mengaku diri tidak layak dan berundur adalah lebih mulia dan bermaruah dari terus berdegil untuk tidur di atas kerusi Perdana Menteri.

Lebih dari itu, di manakah maruah ahli-ahli Umno yang membiarkan Abdullah terus berdegil untuk tidur di atas kerusi Perdana Menteri?

Posting terkini

Blog Archive