KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 24, 2008

"Kami nak Idris, natang" ... Kenapa polis tak cari? - Mahfuz

UMNO Biadap

Polis tidak cari?


Mahfuz menuntut pihak polis bertindak segera ke atas sesiapa sahaja yang terlibat dengan sepanduk itu yang turut ditayangkan dalam laporan berita sebuah stesen TV tempatan semalam.

"Tahun lalu, ketika polis menuduh pembangkang mengadakan perhimpunan haram di Batu Burok, sibuk sangat mereka mencari siapa membakar jalur gemilang untuk menutup perbuatan mereka menembak rakyat yang tidak bersenjata dengan peluru hidup.

"Kenapa tidak cari siapa yang buat dan pamer sepanduk-sepanduk yang dilihat menghina Sultan itu? Amboi, bukan main lembut dan mesra Ketua Polis Terengganu memberi nasihat," kata beliau.

Bernama melaporkan, Ketua Polis Terengganu Datuk Ayub Yaakob menasihati pihak-pihak yang terlibat dalam kemelut berhubung pelantikan Menteri Besar Terengganu agar tidak menghadiri atau terlibat dalam mana-mana perhimpunan haram.

Ayob terkenal berikutan tindakan polis menggunakan peluru hidup menembak rakyat yang dituduh menghadiri perhimpunan haram di Batu Buruk tahun lalu. - Harakahdaily

AMARAN POLIS YANG LEWAT SEMINGGUAMARAN HARI INI: Penyokong diingat tidak terbabit dalam perhimpunan
Berita Hairan
KUALA TERENGGANU: Polis menasihati pihak-pihak yang terbabit dalam kemelut berhubung pelantikan Menteri Besar Terengganu agar tidak menghadiri atau terbabit dalam mana-mana perhimpunan haram.
Ketua Polis negeri, Datuk Ayub Yaakob, berkata setakat ini, pihaknya tidak mengeluarkan sebarang permit kepada mana-mana pihak untuk mengadakan perhimpunan.

Sambil menyatakan bahawa keadaan di negeri itu adalah terkawal, beliau meminta penyokong mana-mana pemimpin supaya mengawal perasaan dan tidak melakukan perbuatan yang boleh mencetuskan kejadian yang tidak diingini.

“Polis tidak akan membenarkan sebarang perhimpunan tanpa permit. Mana-mana pihak yang ingkar, kami tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Rekod buruk 2 menteri baru Selangor

detikdaily
Oleh Faisal Mustaffa
Setiausaha
Parti Keadilan Rakyat Bahagian Kelana Jaya

Parti Keadilan Rakyat Bahagian Kelana Jaya mengalu-alukan pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya menteri dan timbalan menteri yang dilantik mengisytiharkan harta mereka.

Namun begitu, kami berasa kecewa dengan perlantikan beberapa angota kabinet yang baru dilantik kerana jelas mempunyai rekod yang buruk dan sesungguhnya tidak layak memegang jawatan dalam kabinet.

http://www.jonsonchong.com/site/wp-content/uploads/2007/08/muhammad2-taib.jpg
Senator Tan Sri Muhammad Mohd Taib (Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah)

Beliau ialah bekas Menteri Besar Selangor. Muhammad pernah ditahan di Jabatan Imegresen Australia, Lapangan Terbang Australia atas kesalahan membawa USD2 juta dalam bentuk tunai tanpa mengisytiharkannya terlebih dahulu.

Beliau telah dibicarakan di Mahkamah Australia. Bagaimanapun Mahkamah telah menerima hujah peguam beliau ekoran kekeliruan terhadap papan tanda di lapangan terbang yang ditulis dalam bahasa inggeris.
Semasa perbicaraan tersebut beliau memohon supaya menyediakan seorang pakar bahasa dari Universiti Malaya sebagai penterjemah.

Sehingga kini, beliau masih tidak menyatakan tujuan utama wang tunai sebanyak itu dibawa masuk ke Australia dan punca memiliki wang sebanyak itu.

http://202.56.84.170/webserver/umnoonline/images/carta/umno/Mohd-Zin-Mohammed.gif
Datuk Ir. Mohd Zin Mohamad (Menteri Kerja Raya)

Satu laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) terhadap beliau pada 2001 kerana didapati menjalankan pemindahan wang secara haram (money laundering) di antara kedua-dua negara; Malysia dan Bangladesh.

Syarikat Silkway Cargo yang dipengerusikan oleh Mohamed Zin telah pun diambil tindakan undang-undang oleh kerajaan Bangladesh pada tahun 2007.

Pengarah Urusan Silkway Cargo ( agen kepada Syarikat Penerbangan Malaysia, MAS ), SK Farid Ahmed (Manik) juga telah mengaku memberi rasuah dan memindahkan wang secara haram kepada Mohamed Zin sebanyak lebih daripada 50 crore dari Bank Negara Bangladesh.

Menurut pengakuan yang dibuat oleh Pengarah Urusan Silkway Cargo itu, melalalui laporan akhbar Prothom Alo ( 31 Julai 2007), Bhorer Kagoj (12 November 2007), Daily Star ( 30 November 2007), Daily Ittefaque (3 Ogos 2007), beliau telah menjalankan pemindahan wang secara haram kepada Mohd Zin melalui samada setiausaha Mohd Zin, Hasnita binti Ahmad Bastaman ( di Maybank Cawangan Shah Alam melalui akaun nombor 512101058235) mahupun adiknya Mustafa Zin di Maybank, EON Bank dan Public Bank berhad bagi mengelak sebarang bukti.

Wang juga dipercayai diseludup oleh Manik ke negara ini melalui beg pakaian setiap kali beliau melawat negara ini. Pemindahan wang tersebut dijalankan dari 21 September 2000 sehingga 2 Ogos 2007.

Manik juga mengaku bahawa beliau pernah membiayai semua perbelanjaan kedua-dua anak Perdana Menteri Bangladesh, Tareque dan Arafat Rahman (Coco) untuk menghadiri majlis perkahwinan anak Zin di Malaysia.

Manik kini sudah pun dibebaskan pada 10 Disember lalu dengan dikenakan denda sebanyak 50 crore Taka ( RM25 juta ). Manik juga didapati kes yang masih tertangguh dengan aset yang tidak diisytiharkan berjumlah 150 juta crore Taka ( RM75 juta).

Wang tersebut dipercayai dipunyai oleh Tariq Zia dan Arafat Rahman (Coco). Kedua-dua mereka merupakan anak kepada bekas Perdana Menteri Bangladeh , Khaleda Zia.

Zin memiliki 49% saham Silkway Cargo dan bahagian tersebut telah dipindakan ke akaun Zin secara haram.

Senarai Exco kerajaan Selangor

siasahdaily

Tan Sri Datuk Abdul Khalid bin Ibrahim

Dato’ Menteri Besar
Pembangunan Tanah, Kewangan, Majlis Tindakan Ekonomi Negeri, Belia & Sukan

2. Teresa Kok Suh Sim
Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan

3. Datuk Dr. Hassan bin Mohamed Ali
Hal Ehwal Islam, Adat-Adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam

4. Yaakob bin Sapari
Permodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan

5. Rodziah binti Ismail
Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi

6. Dr. Xavier Jayakumar a/l Arulanandam
Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin

7. Dr. Halimah binti Ali
Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan

8. Iskandar bin Abdul Samad
Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan

9 . Ronnie Liu Tian Khiew
Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan

10. Wong Keat Ping @ Elizabeth Wong
Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar

11. Eam Yong Hian Wah
Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram

It is Dr M who must apologise to Tan Sri Salleh Abbas - KarpalDAP national chairman Karpal Singh has called on former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad to apologise to the judges victimized in the 1998 judicial crisis. “It is not the present administration that convened those tribunals. It was Dr Mahathir who initiated it for his own political reasons,” he claimed. “Calling the present administration to apologise is not a step in the right direction.”

Karpal was responding to Law Minister Datuk Zaid Ibrahim’s proposal that the Federal Government must make an open apology to those victimised during the crisis which led to the sacking of then Lord President Tun Mohd Salleh Abbas and Supreme Court judges, Tan Sri Wan Sulaiman Pawanteh and Datuk George Seah. - NST

Ahmad Said remains defiant, will start work as MB tomorrowROYAL RENDEZVOUS: The limousine with Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin inside leaves Istana Terengganu in Jalan Kia Peng in Kuala Lumpur today, watched by the media horde. Tuanku Mizan had earlier gave an audience to Datuk Ahmad Said, the representative the Ruler picked as Terengganu Mentri Besar over Datuk Seri Idris Jusoh and triggered an impasse after Umno insisted that Idris was the rightful MB. It is believed that Ahmad held discussions with the Ruler to resolve the crisis behind his appointment. NST

Zaman BN bermegah diri sudah berakhir

mstar. (MStar dah keluarkan cerita begini? Pelikkkk)

PETALING JAYA: Zaman untuk Barisan Nasional (BN) bermegah dengan pencapaiannya sejak negara merdeka sudah berakhir. Slogan-slogan tentang pembangunan, kestabilan dan kemakmuran yang kerap dijadikan modal oleh BN juga tidak lagi laku kerana maysarakat hari ini lebih faham bahawa itu memang menjadi hak mereka tanpa mengira parti mana yang menubuhkan kerajaan.

Demikian antara pengakuan telus dua pemimpin parti komponen BN, Naib Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Setiausaha Agung Gerakan Datuk Seri Chia Kwang Chye pada forum anjuran Pusat Kajian Media Asia di sini Isnin.

Forum yang membincangkan realiti politik baru di Malaysia itu turut mengetengahkan ahli panel dari Umno dan DAP. Ahli penal Umno ialah anggota Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed sementara DAP diwakili penasihat ekonominya yang juga anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua Kim Wee dan ahli Parlimen Klang Charles Santiago.

Dr Chua dan Chia sependapat bahawa perubahan lanskap politik di negara ini berikutan keputusan pilihan raya 8 Mac lalu menuntut tunggak BN, iaitu Umno untuk melakukan perubahan drastik dengan memberikan ruang lebih luas kepada parti komponen bersuara tentang isu-isu etnik kaum lain.

"Isu-isu melibatkan masyarakat Cina terutama tentang keseimbangan peluang pendidikan, perlu ditangani sepanjang masa supaya jangan nanti kerajaan BN dilihat ambil berat tentang masyarakat Cina hanya pada waktu-waktu dekat pilihan raya. Untuk itu, Umno perlu menerima hakikat bahawa MCA mesti lebih lantang bersuara tentang isu etnik Cina mulai hari ini," katanya.

Chia pula mengaku bahawa pola pengundian kali ini yang menyaksikan BN kehilangan pemerintahan di lima negeri dan hanya dapat menubuhkan kerajaan majoriti mudah dan tidak dua pertiga, lebih menunjukkan bahawa orang ramai menolak BN dan bukan menyokong parti atau calon lain.

Keadaan ini, tegasnya, memerlukan BN berpijak di bumi nyata dan tidak terus bermegah diri dengan pencapaian yang terhad pada pilihan raya 8 Mac lalu.

Untuk itu, katanya, BN perlu memahami dan memenuhi tuntutan masyarakat hari ini yang lebih berpendidikan dan berinformasi.

Nur Jazlan pula berkata beliau yakin Umno mampu menghadapi cabaran hari ini seperti mana ia berjaya memerdekakan Tanah Melayu bersama-sama rakan dalam Perikatan daripada jajahan British dahulu.

Beliau juga bekas ahli Exco Pemuda Umno turut membangkitkan isu penghunusan keris yang menyentuh perasaan kaum lain sambil berkata: "Saya yakin Hishammuddin (Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein) tidak akan mengulangi perkara itu. Dia tidak ada lagi buat begitu akhir-akhir ini, bukan?" katanya.

Keris lambang pejuangan Pemuda Umno yang dinamakan Keris Panca Warisan itu mula diperkenalkan pada perhimpunan pergerakan itu pada 2005.

Pua pula berkata, kesan keputusan pilihan raya kali ini banyak menguntungkan orang ramai kerana ia memaksa semua pihak, iaitu gabungan tiga parti DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS yang kini mahu dikenali sebagai Barisan Rakyat, dan BN untuk bersaingan dalam memberikan perkhidmatan lebih baik.

"Jika negeri-negeri yang kini ditadbir kerajaan BR melakukan sesuatu yang baik, seperti mewajibkan semua wakil rakyatnya membuat deklarasi harta secara terbuka, kerajaan pusat BN juga perlu melakukan perkara yang sama agar tidak dilihat menentang ketelusan.

"DAP sudah menetapkan semua wakil rakyatnya tidak dibenarkan memohon tanah kerajaan. Jika ini ditiru oleh BN, ia akan memastikan hanya yang mahu berkhidmat kepada masyarakat menjadi wakil rakyat, kerana kedudukan ini tidak lagi memberi peluang kepada yang terlibat membuat duit," katanya.

Santiago pula membangkitkan isu kebanjiran warga asing yang menurutnya antara sebab utama BN kehilangan sokongan daripada kalangan orang Melayu dan kaum India.

Katanya, kebanjiran pekerja asing yang tidak terkawal menyebabkan dua kaum yang berada di tangga paling bawah dari segi pencapaian ekonomi ini berasa kerja mereka dan keselamatan keluarga mereka tidak lagi terjamin.

"Secara keseluruhannya, keputusan kali ini juga merupakan satu usaha rakyat untuk mengekang keangkuhan Umno yang telah gagal mendengar rintihan rakyat," katanya.

Selain itu, katanya, rakyat, terutama golongan miskin semakin tertekan dengan penswastaan beberapa perkhidmatan kerajaan, terutama bekalan air yang bukannya menjanjikan mereka perkhidmatan dan kualiti air yang lebih baik, tetapi sebaliknya banyak menyusahkan mereka.

"Sejak bekalan air diswastakan di Selangor tiga tahun lalu 370,000 pengguna telah mengalami pemotongan bekalan. Kesan buruk penswastaan ini dirasai bukan oleh orang kaya, tetapi golongan paling miskin," katanya.

Mengenai isu pindaan kepada Perlembagaan Negara yang dibangkitkan oleh seorang hadirin pada forum itu, Dr Chua berkata, ia bukannya sesuatu yang mudah untuk dilakukan walaupun atas nama kesaksamaan antara kaum.

"Ia bukan perkara remeh. Paling penting ia mestilah mengambil kira realiti kependudukan di negara ini yang merupakan negara berbilang kaum. Sensitiviti Kesultanan Melayu juga mesti diambil kira," katanya.

PERHIMPUNAN SOKONG SULTAN DI TERENGGANU

kelantankini

KUALA TERENGGANU: Satu perhimpunan membabitkan 10,000 rakyat Terengganu dirancang diadakan bagi menyatakan sokongan kepada istana, kata Ketua Angkatan Muda Keadilan negeri, Rosdi Baba.

Katanya, perhimpunan tersebut akan diadakan di Batu Buruk, di sini dalam masa terdekat ini serta perarakan ke Istana Tetamu.

“Kita menentang sikap penderhaka kerana ia bukan sahaja tidak beradab tetapi juga tidak menghormati institusi Raja.

“Kami melihat ada kain rentang yang ditampal di istana mengandungi perkataan yang tidak sesuai untuk ditujukan kepada istana.

“Sama ada mendapat permit polis, atau tidak perhimpunan tersebut akan tetap diadakan,” katanya lagi sebagaimana dilaporkan Malaysiakini.

Dalam perkembangan berkaitan, PKR negeri menggesa ketegangan antara istana dengan BN ditangani “dengan penuh berhemah dan berhati-hati, terutamanya dalam menjaga hubungan intim dengan pihak istana kerana ia amat sensitif bagi orang Melayu.”

Setiausaha PKR negeri, Razali Alias berkata jika BN atau Umno tidak bersetuju dengan lantikan MPPR, langkah yang lebih sopan disyorkan dan bukannya melalui “kenyataan-kenyataan yang berbetuk penghinaan atau tekanan terhadap pihak istana.”

Sebelum ini Bernama melaporkan Naib Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut menyarankan Perdana Menteri dan Idris Jusoh supaya menghadap pihak istana bagi menyelesaikan isu pelantikan Menteri Besar Terengganu yang kian meruncing.

Muhyiddin yang juga Naib Presiden Umno berkata, jika terdapat sebarang masalah antara Idris dengan pihak istana, ia perlu diselesaikan segera supaya tidak memberi kesan kepada rakyat.

Menurutnya, isu pelantikan Menteri Besar Terengganu harus ditangani dengan cara terbaik kerana yang penting adalah hati rakyat harus dijaga kerana mereka mungkin akan merajuk dan menyebabkan Barisan Nasional (BN) kehilangan negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.

Surat pemecatan Sudah dihantar kepada Ahmad Jam 7 Tadi?

akulelakiitu

ADUN Kijal, Ahmad Said dikatakan sudahpun menerima surat pemecatan dari UMNO Malaysia kira-kira jam 7 petang tadi (23 Mac 2008).

Ahmad Said, 51, yang menerima watikah pengisytiharan pelantikannya sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru dalam satu upacara di Istana Terengganu, semalam, hari ini dikatakan telah dipecat daripada parti naungannya Umno.

Menurut sumber, pertarungan Umno dengan Istana Terengganu dijangka sengit ekoran penentangan secara terbuka Presiden Umno, anak Badawi, Setiausahanya, Tengku Adnan dan Rasol Wahid, Setiausaha Umno Terengganu.

UMNO BIADAP !!!

Anda nilailah bagaimana puak-puak ini bukan sahaja biadap, malah aku suka katakan mereka ini memang celaka dan menderhaka kepada Tuanku Sultan! Sudahlah Deris, usahlah cuba berlagak tidak kisah dan sebagainya. Jika benar Deris tidak menyuruh puak-puak yang biadab dan celaka itu berhimpun, arahkan dan keluarkan statement yang dia LARANG puak-puak itu dari bertindak begitu pula.

Apapun, bukan pelik jika ini sikap Deris. Siapa tak kenal Deris tu...amdang 81

the Grave at Menara UMNO Penang

_MG_9250

_MG_9252

...before the building is built, the contractor try to shift this grave to start the built the building. Very unfortunate, each time they try to touch it, accident will be happen, and it's not a normal, it's a very scary accident (people killed). This was not happen once, but almost every day at that time.

A few months later, they try again with the help of prayers, but same thing happen and even worst.

Finally, they have no choice and need to remain it. The things they can do is use the grass/plant to cover it, that's why not so many people notice it. - hengcm.vox.com

Muar group wants Pak Lah to step down

Eighty Umno branch leaders in the Muar division have urged its leaders to hold an EGM for the division to call for party president Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to step down.

The group, which also included those in the division committee, Wanita and Youth wings, gathered at the house of Datuk Kadar Shah Tun Sulaiman to seek his views before making their decision.

The leaders, disappointed when division chairman Datuk Mohd Ismail Mohd Shah lost the Maharani state seat in the recent general election, felt it was time for Umno to be revamped.

Spokesman for the group, Zakariah Mahadi, said the party leadership should take responsibility for the polls results and step down.

Zakariah, a former Sungai Balang assemblyman, said many Umno members in the division were also sad over the loss of Perak, Kedah, Penang and Selangor to the Opposition.

“We have also decided to give our support to Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah in his bid to revive Umno’s dignity,” he said after the gathering yesterday. Star

Aduan polis terhadap PM, Adun BN

Angkatan muda keadilan (AMK) PKR membuat laporan terhadap perdana menteri, timbalan perdana menteri serta 23 wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang didakwanya “bersikap biadap dan menderhaka” kepada Sultan Terengganu.

Laporan tersebut dibuat oleh timbalan ketua AMK pusat, Fariz Musa, di ibu pejabat polis daerah Kuala Terengganu jam 4.30 petang tadi.

fariz musaDalam laporannya itu, Fariz mendakwa, isu pelantikan menteri besar itu melanggar prinsip perlembagaan yang seharus menghormati keputusan sultan dan institusi beraja.

“Tindakan perdana menteri, timbalan perdana menteri dan 23 Adun tersebut sebagai menderhaka dan tindakan tegas perlu diambil,” katanya dalam laporan itu lagi.

“Saya dengan ini menyatakan keputusan Duli Yang Mahu Mulia dan Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) adalah keputusan yang tidak boleh diengkari dan dipertikaikan,” katanya dalam laporan tersebut. - Malaysiakini

Nik Aziz tegur Idris Jusoh kerana biar Adun BN bertindak negatif

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, apa yang berlaku sekarang seolah-olah pemimpin itu masih mahukan jawatan tersebut.

"Sekiranya beliau tidak berhasrat untuk memegang jawatan itu dan menerima ketentuan qada� dan qadar Allah, sudah pasti Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu itu menasihati Adun BN lain menerima pelantikan Menteri Besar yang baru.

"Ini kerana nasihat seorang pemimpin akan diterima baik penyokong atau pengikutnya. Beliau boleh sebut saya nak berundur diri," katanya ketika ditemui selepas menerima kunjungan Datuk Bandar Yin-gor Narathiwat, di JKR 10, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas tindakan 22 Adun BN memulau pelantikan Adun Kijal, Dato' Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru menggantikan Idris.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, sejak dari dahulu lagi beliau sering menjelaskan pemimpin Umno tidak ikhlas membela nasib orang Melayu memandangkan kepentingan peribadi lebih diutamakan. - Harakahdaily

KENAPA POLIS BIARKAN UMNO HINA SULTAN?

UMNO Biadap

Dera anak sendiri tidak apa, tetapi jangan biar orang lain dera anak kita. Biar kita kurang ajar, jangan biar orang lain kurang ajar. Akibatnya Melayu tidak marah kalau Melayu hina SULTAN tetapi tidak benarkan bangsa lain hina SULTAN mereka. Inilah Mentaliti bodoh MELAYU yang terus diguna pakai.

Persoalan lain yang timbul semalam adalah kenapa PIHAK POLIS tidak mengambil tindakan sedangkan mereka berada di lokasi perhimpunan haram? Adakah UMNO halal untuk lakukan apa sahaja?

Menantu PM punca pergolakkan antara UMNO dan Istana Terengganu


Pergolakkan di Terengganu mengenai perlantikkan MB adalah berpunca dari menantu PM. Beliau tetap mahukan Idris Jusoh walaupun pihak istana terang-terangan tidak mahukan boneka kepada Patrick Lim itu.

Mengapa menantu PM mahukan Idris Jusoh terus berkuasa?

Hanya Idris Jusoh yang akan mempertahankan Patrick Lim untuk terus bermaharajalela di Terengganu. Patrick Lim adalah sumber kewangan terbesar untuk Pak Lah dan Menantu. Jika projek-projek Patrick Lim terus berjalan di Terengganu, menantu Pak Lah akan terus mempunyai dana untuk menguasai negara.

Dengan kuasa yang ada pada bapa mertuanya, Ahmad Said telah dipecat kerana menerima watikah perlantikkan Menteri Besar daripada pihak istana. Adun Kijal itu disingkirkan daripada UMNO hanya kerana beliau setia dan patuh kepada Sultan Terengganu. - Antikhairy

23 Adun T'ganu terus UGUT letak jawatan

Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Rosol Wahid dalam satu sidang akhbar di ibu negara malam ini, berkata tidak mustahil perkara seumpama itu berlaku memandangkan pelantikan tersebut tidak mendapat sokongan kesemua Adun berkenaan.

Katanya kesemua mereka telah berikrar untuk berdiri teguh di belakang bekas Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh bagi memberikan sokongan padu terhadap beliau.

"Kami menyatakan sokongan penuh semua wakil rakyat kecuali Kijal (Ahmad Said) atas keputusan presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi memilih Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar Terengganu. Maksudnya tidak ada calon lain yang dicadangkan untuk jawatan tersebut," katanya.

Menurut beliau, tidak ada sebab untuk Idris tidak dipilih berdasarkan kepada reputasi dan pencapaian cemerlang beliau dalam mentadbir negeri berkenaan sejak empat tahun lepas.

"Apa yang berlaku pagi tadi di Istana Tetamu sebenarnya tidak mendapat persetujuan kami semua dan ini berbeza dengan apa yang berlaku di Perlis. Ertinya Adun Kijal berseorangan dalam perkara ini," katanya.
MStar

Biadap dan Kurang Ajar

sebastianjoshua.tblog.
Itulah yang boleh diperkatakan tentang kemelut kera’jagaan Umno di Terengganu. Menderhaka kepada Istana merupakan PANTANG orang melayu.

Pada 12 Mac nan lalu kecoh satu Malaysia apabila ‘katanya’ DAP akan memulaukan majlis angkat sumpah Menteri Besar Perak. Selama 3-4 hari para politikus ‘membelasah’ Lim Kit Siang yang kononnya Biadap dan Kurang Ajar kepada Istana selepas ‘menang besar’ di Malaysia.

Apa yang terjadi sekarang, situasi tetap sama berlaku di Terengganu. Tetapi tiada pun perkataan Biadap dan Kurang Ajar dikeluarkan kepada Pak Lah mahupun Idris Jusoh. Bukan sekadar memulaukan majlis angkat sumpah malah secara terang-terang membantah keputusan Istana yang kononnya tidak mengikut Perlembagaan.

Situasi Perlis sebenarnya sama dengan situasi Terengganu. Istana membantah perlantikan Shahidan Kasim sebagai Menteri Besar WALAUPUN Shahidan mendapat watikah perlantikan dari Pak Lah. Namun disebabkan Perlis tidak mempunyai ‘hasil’ yang lumayan maka Mat Isa Sabu dilantik menjadi Menteri Besar.

Sedikit ulasan dari orang Umno

# Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Al- Habshee berkata, tindakan UMNO Terengganu yang menentang secara terang-terangan pilihan MPPR itu secara tidak langsung mencerminkan sikap biadap mereka yang tidak menghormati kedaulatan kesultanan Melayu.

‘‘Kalau kita ada masalah kita kena duduk berbincang, sultan adalah kedaulatan orang Melayu, saya khuatir rakyat hilang kepercayaan.

‘‘Bukan dengan cara macam ini (bantah), kurang ajar dengan Sultan,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
‘‘Kita marah apabila DAP memulaukan keputusan Istana Perak, malah, kita memaki-hamun DAP kerana menderhaka kepada Sultan tetapi di Terengganu keadaan terbalik pula, UMNO Terengganu sanggup menentang Sultan yang juga merupakan Yang di-Pertuan Agong secara terbuka,’’ tegasnya. #

Kenapa Pak Lah dan sekutunya sanggup menghina Istana. Mengikut tafsiran, ada beberapa sebab mengapa Pak Lah tetap mahu Idris Jusoh

1. Wang Ehsan sebanyak 11 billion masih berada di Terengganu dan ianya akan digunakan untuk ‘pelaburan’ kroni Pak Lah iaitu Patrick Lim di Terengganu.
2. Sebelum pilihanraya, sekutu Idris Jusoh telah dijanjikan pelbagai ‘habuan’ yang amat lumayan. Maka apabila Umno telah menang maka mereka menagih janji-janji tersebut. Maka terpaksalah mereka menyokong Idris Jusoh bagi mendapat bahagian mereka. Kalau kena buang negeri pun jika ada duit maka mereka boleh hidup dimana sahaja mereka suka.
3. Segala dokumen mengenai penyelewengan Idris Jusoh dan sekutunya masih tersimpan elok di pejabat Menteri Besar. Jika orang lain menjadi MB maka kemungkinan besar kesemua pembelanjaan karut marut itu akan terbongkar.

Mengapa pula Istana memilih Dato’ Ahmad Said (DAS)

1. Berkemungkinan besar kerana DAS ‘lebih bersih’ dari ADUN lain di Terengganu walaupun ada pemimpin Umno cuba menjatuhkan beliau sebelum pilihanraya.
2. Sultan Terengganu sendiri suka bersolat jumaat di Masjid Kampung Meraga Beris di Kijal. Situ merupakan kawasan DAS, kemungkinan DAS sentiasa bersama Tuanku ketika Tuanku berada di Kijal.
3. Dalam ramai-ramai mereka yang gelojoh mendabik dada bangga dengan kejayaan di Terengganu, orang kampung DAS lepak aje kerana mereka tahu DAS tetap tak lupakan mereka.

Mana dia pemimpin yang mencium keris untuk membela?
Mana hilang hulubalang-hulubalang melayu yang amat PANTANG jika Istana dihina?
Mana pergi rakyat yang berlindung di bawah panji-panji Istana?
Mana ghaib guru silat guru silat melayu yang mengajar PANTANG MENGHINA SULTAN?

DAULAT TUANKU
DAULAT TUANKU
DAULAT TUANKU

PATIK BERADA DIHADAPAN UNTUK MEMPERTAHANKAN KESUCIAN PANJI PANJI TUANKU

IDRIS PLS EXPLAIN THIS !!!

Thanx to mangchik for the acknowledgement
article fr: kickdefella

629s3618.jpg
What an honour
_mg_8400.jpg

Tuanku wanted a real Menteri Besar. Not a yes man to Patrick Badawi. Mmmm, perhaps Idris can explain despite RM1.2 billion a year for the last 4 years, why is Terengganu still poorer than Kelantan.

_mg_6620.jpg

Patrick Badawi spending RM1.2 B on behalf of the rakyat of Terengganu

629s1197.jpg

KEJUTAN BUDAYA UMNO PADA BULAN MAC

The image “http://buletinonline.net/images/berita2/umnodemo1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

"Bukan Budaya Kita" Bulan Februari/Mac adalah Bulan Himpunan Haram UMNO!
dipetik: Buletinonline

100 MIC members call SAMY to step down

http://i9.photobucket.com/albums/a63/pemudawilayah/samy-pening.jpg

“He has to go, otherwise the rejuvenation of the party cannot start,” Barat Maniam said.

“The Indians are not angry with the MIC but with Samy Vellu,” he added.

Other leaders who spoke were Ampang division chairman P. Wilson, former Kapar division leader S. Subramaniam and division leaders from Kuala Langat and Puchong.

Puchong branch leader S. Murali said that Indians at the grassroots levels were shying away from the party.

“This is the reality on the ground that Samy Vellu has to realise and therefore make way gracefully,” he said. - thestar

UMNO YOUTH NOT BEHIND DEMO?

 Umno Youth chief Datuk Seri Hishammuddin Hussein today denied that the wing was behind the demonstrations staged against the new state governments recently.

“I don’t know whether they (Youth members) were involved in the rallies. ... definitely it’s not planned by me or Umno Youth,” he said in a press conference after the first post-cabinet meeting of the 12th government's Education Ministry.

Hishammuddin said he has been very consistent in not supporting activities that run foul of the law and threaten the security of the country.

“But I am hoping those in the Oppositions who are now ruling the states be responsible. You raise issues on race and religions, you have to face the anger and reaction,” he said. - Sun2surf

Hormati keputusan Istana - Hj Hadi

hjhadi.jpg"PAS yakin yang keputusan pihak Istana Terengganu itu bersandarkan ketidak-puasan hati Istana dan rakyat terhadap kepimpinan Menteri Besar yang lalu.

"Keputusan itu sudah pasti difahami dan diterima rakyat oleh kerana merekalah yang sebenarnya menanggung kesan langsung hasil dari ketidakcekapan dan kerakusan pimpinan negeri yang lalu," kata Ustaz Hadi dalam satu kenyataan medianya.

Beliau menyeru seluruh rakyat negeri Terengganu agar menghormati keputusan pihak Istana itu dan menyatakan pentingnya kerjasama yang dijalin antara antara rakyat dengan Istana.

"Sesungguhnya kerjasama antara rakyat dan Istana sangat penting, insya-Allah demi menjamin kestabilan dan kemakmuran negeri Terengganu Darul Iman," katanya. - Harakahdaily

Mengapa double standard? - Syed Ali

Ketua UMNO Bahagian Cheras Senator Datuk Syed Ali Alhabshee bimbang rakyat akan melihat wujud double standard dalam pendirian UMNO terhadap institusi Raja Melayu.Mengulas krisis lantikan Menteri Besar Terengganu beliau berkata semasa orang kuat DAP Lim Kit Siang meminta wakil rakyat DAP memboikot majlis angkat sumpah jawatan Menteri Besar Perak Mohamad Nizar Jamaluddin UMNO telah menghentam tindak tanduk DAP itu.Sekarang katanya 22 ADUN UMNO pula nak boikit majlis angkat sumpah Menteri Besar Terengganu yang dilantik oleh Istana Terengganu. “Tentunya orang akan lihat ini sebagai double standard pendirian UMNO,” katanya kepada Agendadaily petang Ahad.

GAMBAR PENYOKONG UMNO YANG KURANG AJAR

UMNO Biadap

Lihatkan tulisan di kain rentang ..."Kami nak Idris, Natang !!!"

imej dari Tranungkite

UMNO MEMILIH UNTUK MENDERHAKA !!!


Mangkuk Iblis sedang di bual bicara

Radenjowo
Merujuk pada berita hari ini,

Ketika di wawancara, Idris Jusoh menyatakan bahawa 22 Adun menyokong beliau dan beliau percaya bahawa rakyat bersamanya. DI dalam berita lain, Ketua UMNO kecuali Besut menyokong Perlantikan Ahmad Said lantas menjelaskan bahawa tidak semua rakyat yang sokong Iblis Jusoh seperti mana yang dikatakan. Sekarang siapa yang benar dan siapa yang salah? Siapa yang gila kuasa dan siapa yang cuba untuk melontar batu sembunyi tangan?

Baik Iblis Jusoh atau pun Ahmad Said, kedua duanya adalah dari UMNO dan selagi mereka dari UMNO selagi itu lah maka tiada yang tidak gila kuasa selain dari mereka. Baginda Sultan telah mengambil kira segala segi. Tidak dilantik dari kalangan UMNO maka sudah jauh dari perundangan malah UMNO yang menang di dalam pilihanraya yang lepas. Maka untuk menjaga semua pihak, MB terpaksa di lantik dari kalangan UMNO juga.

Namun sesudah perlantikan dibuat oleh Sultan Terengganu, maka kita terpaksa akur kerana kita rakyat yang mempunyai sistem Sultan dan Raja yang berdaulat. Berlainan pula pada UMNO yang memilih untuk MENDERHAKA.

PM mahu Idris untuk jaga rahsia? - Husam

Abdul Halim Mohd Rashid
harakahdaily

KUALA LUMPUR, 24 Mac (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa mempersoalkan apa pentingnya Perdana Menteri yang dituntut berundur, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mempertahankan Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar (MB) Terengganu sehingga badai politik dengan istana perlu dicipta?

"Idris saja boleh memimpin Terengganu atau Abdullah ada menaruh rahsia tertentu yang Idris saja boleh menjaganya?

"Adakah di sana rahsia tentang perbelanjaan Monsoon Cup atau Masjid Kristal yang menambat ikatan antara Abdullah dan Idris?

"Tidakkah cukup monsoon hujung tahun membadai Terengganu sehingga badai baru pula hendak dicari?" soal beliau dalam blognya, cetusan-hati.blogspot.com


Sultan tahu?

Mengulas punca penolak istana itu, Husam berkata, mungkin ada yang diketahui Sultan atau Majlis Pemangku Raja yang tidak diketahui oleh kita semua.

"Sultan, atau dalam kes Terengganu, Majlis Pemangku Raja, berhak menolak mana-mana calon yang dicadangkan kerana Sultan bukan robot".

Terpulang kepada Umno mencadangkan nama baru yang boleh diterima oleh kedua belah pihak, katanya lagi.

"Jika itu pun tak dapat diuruskan, ke mana negara kita akan dibawa?"

Beliau juga mempersoalkan, adakah Idris begitu sempurna sehingga Sultan atau Majlis Pemangku Raja tidak mempunyai sebab dan kebijaksanaan mereka sendiri menolak Idris.

PM tambah musuh

Kepada Exco Kerajaan Negeri Kelantan itu, apa yang berlaku di Terengganu itu memperlihatkan Abdullah menambah satu lagi musuh - istana.

Ketika segelintir ahli Umno Pulau Pinang bertempik melaungkan pembelaan Melayu di pulau di mana Melayu telah dipinggirkan selama lima puluh tahun dan Umno adalah sebahagian dari mekanisma itu, di Perlis dan Terengganu, Umno pimpinan Abdullah menunjukkan belangnya tidak mengindahkan sesiapa, hatta Raja-Raja Melayu, katanya.

"Apa yang hendak diperjuangkan Abdullah?"

Sebelum pilihanraya, kata beliau, pengundi Cina yang pertama merasa kecewa dengan kepimpinan beliau. Kekecewaan itu tidak dirawat sehingga Barisan Nasional (BN) menerima padahnya. Kekecewaan pengundi Cina diikuti pengundi India, seperti yang telah kita saksikan.

Menjelang pilihanraya baru-baru ini, katanya lagi, Abdullah melancarkan serangan terbuka untuk menawan Kelantan yang merupakan tapak Melayu-Islam.

"Perasaan umum pengundi Melayu itu pun Abdullah sanggup lukai".

Pengundi Melayu seluruh negara tidak kurang ramai yang bersimpati dengan Kelantan, sekalipun mereka mungkin penyokong Umno, kata Husam.

"Tema umum ialah, biarkan Kelantan kekal bersama PAS. Biarlah ada keragaman".

Akibat kelemahan kepimpinan Abdullah yang kian ketara, katanya, rakyat tertekan.

"Abdullah tidak tertekan, walaupun hilang lima negeri. Beliau gembira?"

TIADA NIAT DERHAKA?

22 Adun BN tiada niat derhaka dengan istana
bharian

KUALA TERENGGANU: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alur Limbat, Alias Abdullah, semalam menjelas 22 Adun Barisan Nasional (BN) tidak pernah sama sekali berniat untuk menderhaka terhadap Raja atau berkonfrontasi dengan Istana Terengganu.

“Kami memohon limpah perkenan pengampunan jika Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Idris Jusoh ada melakukan kesilapan ketika dia diamanahkan mentadbir negeri ini,” katanya.

Beliau mendakwa mewakili 22 Adun itu, merayu Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) memperkenankan pelantikan semula Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri itu sebagai Menteri Besar.

“Kami memohon limpah perkenan pihak Istana Terengganu supaya dapat memberi peluang kepada Idris untuk dilantik semula sebagai Menteri Besar selepas BN memenangi Pilihan Raya Umum Ke-12 demi kestabilan politik dan kesejahteraan rakyat,” katanya.

No2umnO - Apa cerita mamat nih? Aku tak paham langsung. Mahu tahu tentang sikap menderhaka? Cuba bayangkan kisah anak dan ibu. Kalau ibu berkata dan anak melawan. Itu sudah cukup membawa pengertian derhaka. So...UMNO jangan nak berdalih dan cuba berselindung dengan tujuan memberikan kestabilan politik kepada kesejahteraan rakyat sedangkan mereka sudah PUN menderhaka.

IDRIS CUBA BERLAGAK 'BUDIMAN', BALING BATU SEMBUNYI TANGAN

Idris terima keputusan istana
bharian.

KUALA TERENGGANU: Pengerusi Badan Perhubungan Umno dan Barisan Nasional (BN) negeri, Datuk Seri Idris Jusoh, menerima keputusan Istana Terengganu melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Datuk Ahmad Said, sebagai Menteri Besar yang baru.

"Kita terimalah keputusan (istana) saya tak pergi larang pun... tak apa-apa. Ada tak kita kata nak pergi langgar keputusan... kita hormati keputusan yang dibuat oleh istana," katanya.


Pada sidang media di kediamannya di Batu Burok di sini semalam, Adun Jertih itu bagaimanapun berkata, rakyat Terengganu nampaknya tidak begitu puas hati dengan apa yang berlaku.

Ditanya apakah tindakan yang akan diambil Umno negeri kerana 22 daripada 23 Adun menyokong beliau dikekalkan sebagai Menteri Besar, Idris berkata: "Kita akan mendapatkan nasihat Perdana Menteri apa tindakan yang perlu diambil."

Idris yang menemui Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Seri Perdana, Putrajaya, petang semalam, berkata beliau juga akan meneliti implikasi undang-undang sebelum membuat ulasan mengenai perkara itu.

"Saya tahu saya masih mendapat sokongan daripada 22 Adun dan saya tahu rakyat ikut bersama-sama saya. Jadi kita perlu melihat implikasi undang-undang dengan lebih mendalam sebelum saya membuat komen mengenai perkara ini.

"Saya tahu bahawa Perdana Menteri juga bersama-sama dengan saya kerana semalam saya mendapat panggilan daripadanya dan juga panggilan daripada Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak)," katanya.

Ditanya sama apa senario yang berlaku ketika ini akan mengeruhkan lagi hubungan antara istana, Umno dan rakyat, Idris berkata terserah kepada pemberita untuk menilainya kerana beliau hanya memberitahu apa yang diketahuinya saja.

No2umnO - Bagaimana agaknya kepimpinan IDRIS JUSOH sekiranya beliau sendiri tidak boleh mengawal tindak tanduk orang bawahan. Tidak cuba untuk meredakan keadaan kerana di dalam dirinya masih ada usaha dan harapan untuk menjadi MB di Terengganu. Hipokritnya natang nih.....

UMNO PENDERHAKA !!!


Abdullah sanggup mengangkat sumpah dan kemudian menderhaka kepada Baginda
Radenjowo
Setelah memetik banyak artikel di dalam internet, maka waktunya wak memberikan kesimpulan. UMNO sekarang sudah sampai tahap nazak. Sanggup menderhaka kepada Sultan yang dijunjung. Hancurnya kedaulatan Raja Raja adalah kerana UMNO. Kini UMNO Terengganu sendiri sudah berpecah belah. Ketua UMNO bahagian menyatakan sokongannya kepada Sultan, manakala Pemimpin mereka sudah menyebelahi Pak Lah dan Idris. Malah Pemuda UMNO Cheras juga mampu mencela mereka mereka ini akibat kebiadapan yang ditunjukkan.

Bersyukurlah kerana bukan aku yang menjadi Sultan. Jika aku, nescaya mereka mereka ini kubuang keluar dari Terengganu. Kerana kesabaran, mungkin pertimbangan baginda, kesempatan di ambil untuk bertindak biadap.

Sanggup memperbudak budakkan baginda Sultan kerana perebutan kuasa antara mereka. Wahai Pemimpin Pemimpin UMNO, kalian ini sepatutnya sudah masukkan ke ISA atau di buang negeri. Kerana kalian telah menghancur leburkan perpaduan rakyat. Sultan adalah lambang kehormatan bangsa Melayu dan cara serta kaedah yang UMNO gunakan sekarang sudah diluar batasan.


Wakil golongan penderhaka di depan Istana Maziah, T'ganu

Harapkan pagar, pagar makan padi. Sudah diberikan betis hendakkan peha. Harapkan Perdana menteri, Perdana Menteri langsung tak berguna. Turut sama kurang ajar dan tidak tahu mempertimbangkan pendekatan apa yang harus digunakan. Sungguh memalukan dan memberikan contoh yang amat tidak baik kepada anak anak bangsa.

Penyokong UMNO tanpa di awasi sanggup membuat kain rentang membinatangkan Sultan. Apa lagi yang bakal mereka lakukan sekiranya semua ini terus dibiarkan. Nyah kau dari Terengganu dan cari lah tempat yang sesuai untuk kamu semua berteduh.

Melihatkan tingkah laku mereka, seolah olah mereka ini bukan lagi berjuang menggunakan akal dan fikiran. Malah budaya dan sopan santun pun tergadai. Bukan soal pangkat dan kuasa tetapi soal menutup pekung yang mereka lakukan selama ini.

UMNO MEMALUKAN, MEMUALKAN dan MENJELEKKAN !!!

Ketua UMNO bahagian kecuali BESUT sokong istana

Utusan Mual
KUALA TERENGGANU 23 Mac – Semua ketua UMNO bahagian di Terengganu kecuali Besut menyokong pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Datuk Ahmad Said, 51, sebagai Menteri Besar yang baru menggantikan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Idris Jusoh.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Tengku Putera Tengku Awang berkata, ketua-ketua UMNO bahagian di Terengganu sebulat suara menyokong pemilihan Ahmad kerana percaya beliau mampu menggalas tugas menerajui kepimpinan negeri itu.

Katanya, UMNO Terengganu mempunyai lapan bahagian iaitu Kemaman, Dungun, Marang, Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Setiu, Hulu Terengganu dan Besut.

Jelasnya, selain beliau selaku Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, turut menyokong pelantikan ADUN Kijal itu yang merupakan Ketua UMNO Bahagian Kemaman ialah Datuk Dr. Rosli Mat Hassan (Dungun), Datuk Abdul Rahman Bakar (Marang), Datuk Mohd. Nasir Ibrahim Fikri (Kuala Nerus) dan Datuk Mohd. Jidin Shafee (Setiu).

“Cuma, saya tidak dapat menghubungi Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu (Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh), tetapi saya percaya beliau juga menyokong pelantikan Ahmad sebagai Menteri Besar,” katanya di sini hari ini.

Ketua UMNO Bahagian Besut yang tidak menyokong pelantikan Ahmad adalah Idris.

Menurut Tengku Putera, selaku ketua bahagian, mereka memberi jaminan akan memastikan Ahmad mendapat sokongan daripada ahli-ahli UMNO Terengganu serta rakyat.

Ini kerana beliau berpendapat, pemilihan Ahmad merupakan penyelesaian yang bijak oleh pihak Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) dalam menyelesaikan kemelut pemilihan Menteri Besar Terengganu yang sudah berlarutan selama dua minggu.

Beliau percaya ADUN BN juga akan menyokong pelantikan Ahmad jika mereka mendapat gambaran sebenar berhubung pemilihan wakil rakyat Kijal itu.

“Ada ADUN BN yang tidak mendapat maklumat sebenar berhubung pelantikan Menteri Besar. Kami berharap semua ADUN BN mengutamakan kepentingan parti bukannya kepimpinan individu. Kepimpinan boleh datang silih berganti,” katanya.

Beliau berharap pemimpin UMNO di luar Terengganu memahami situasi serta menghormati kehendak rakyat negeri ini.

UMNO KURANG AJAR DENGAN SULTAN - Datuk Syed Ali

Hormat keputusan istana
Utusan Loya Tekak

KUALA LUMPUR 23 Mac – Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu perlu menghormati keputusan yang dibuat oleh Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) dan tidak seharusnya menolak pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kijal, Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar secara terbuka.

Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Al- Habshee berkata, tindakan UMNO Terengganu yang menentang secara terang-terangan pilihan MPPR itu secara tidak langsung mencerminkan sikap biadap mereka yang tidak menghormati kedaulatan kesultanan Melayu.

‘Kalau kita ada masalah kita kena duduk berbincang, sultan adalah kedaulatan orang Melayu, saya khuatir rakyat hilang kepercayaan.

‘‘Bukan dengan cara macam ini (bantah), kurang ajar dengan Sultan,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, MPPR mengeluarkan kenyataan yang menamakan Ahmad Said, 51, sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru.

Pelantikan tersebut mengenepikan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Seri Idris Jusoh yang mendapat watikah pelantikan sebagai Menteri Besar bagi penggal kedua daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berikutan kemenangan besar pada Pilihan Raya Umum Ke-12 pada 8 Mac lalu.

Ekoran kenyataan daripada Pejabat Sultan Terengganu itu, 23 ADUN Barisan Nasional (BN) menolak pelantikan itu dan berikrar berdiri teguh di belakang kepimpinan Idris.

Syed Ali memberitahu, tindakan UMNO Terengganu itu sendiri tidak seiring dengan apa yang diperjuangkan oleh parti tersebut selama ini terhadap kedaulatan Raja-Raja Melayu.

Malah katanya, perbuatan menentang keputusan yang dibuat oleh MPPR oleh UMNO Terengganu seperti ‘meludah ke langit, terkena muka sendiri’.

‘‘Kita marah apabila DAP memulaukan keputusan Istana Perak, malah, kita memaki-hamun DAP kerana menderhaka kepada Sultan tetapi di Terengganu keadaan terbalik pula, UMNO Terengganu sanggup menentang Sultan yang juga merupakan Yang di-Pertuan Agong secara terbuka,’’ tegasnya.

Beliau memberitahu, UMNO Terengganu perlu mengambil iktibar dengan situasi yang berlaku pada ketika ini dan bukannya memalukan orang Melayu sebegini rupa.

‘‘Saya minta mereka hentikan perkara mengarut ini, jangan sampai rakyat hilang keyakinan,’’ ujarnya.

Syed Ali turut menggesa UMNO Terengganu agar menyelesaikan perbalahan mengenai jawatan Menteri Besar Terengganu mengikut saluran yang betul dan menanganinya dengan cara yang berhemah.

now the KINGs have spoken!

kyuzouehara.

DAULAT TUANKU!

Al-Wathiqu Billah, Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah

Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah

Sultan Mizan Zainal Abidin mula mendapat perhatian umum bila ditabalkan menjadi Sultan Terengganu pada 1998 kerana Baginda merupakan sultan yang muda, bijak dan also good looking.. eheheh ampun tuanku!

Tambahan lagi dengan kehadiran such a lovely Queen Tuanku Nur Zahirah yang cantik, lemah lembut dan yang penting MENUTUP AURAT..

tahun 2005, aku berpeluang melihat Sultan Mizan dari jarak dekat walaupun taklah dekat sangat, semasa bawak budak2 PLKN Kem Princess Haliza tgk lumba kuda kat Rawang.. apa ntah nama tempat tu aku pun dah lupa.. tapi memang masa tu kawan2 jurulatih semua tertunggu2 kehadiran Seri Paduka ni sbb semua dah maklum minat dan penglibatan Baginda dalam sukan berkuda..

tahun 2007, aku berpeluang melihat Tuanku Nur Zahirah dari jarak dekat walaupun taklah dekat sangat, semasa bawak budak2 PLKN Kem Millennium ke Stadium Putra Bukit Jalil utk perasmian Sukan Wanita.. cantiknya Baginda.. memang meriah riuh rendah stadium yg dipenuhi oleh majoritinya wanita.. bila MC umumkan Tuanku nak rasmikan sukan tu.. dari jauh nampak Tuanku pun ala2 tersipu2 sbb disorak oleh rakyat sedemikian rupa.. memang suka sangat tgk Tuanku Permaisuri ni.. dah la cantik.. baik.. pakai tudung.. sungguh bijak Sultan Mizan memilih permaisurinya..

semua rakyat memang sayang dan hormat pada kedua Baginda ni.. cool giler.. mmg relax je.. aku ingat abg azran citer pasal gelagat Sultan Mizan masa bertitah kat KUSZA.. haha.. ampunn Tuanku..

dan ramai kita yang tahu apa yg berlaku selepas BN berjaya amik balik Terengganu lepas Pilihanraya Umum ke-11..

dan.. sekali lagi sejarah Terengganu berulang selepas pilihanraya ke-12.. malah lebih teruk lagi kali ni..

BARISAN NASIONAL PEOPLE YOU ARE TOO MUCH!!!!!!!

Kisah #1
Lim Kit Siang mengeluarkan kenyataan yang dianggap menderhaka kepada Seri Paduka Sultan Perak @ Pemangku Sultan Perak - Raja Dr Nazrin Shah yang amat dihormati kerana tak bersetuju dgn pelantikan MB drp PAS.. dan beberapa minit selepas itu, MENGGELABAHLAH manusia UMNO yang MARAH SESANGAT kepada Lim Kit Siang dan sanggup menganjurkan PERHIMPUNAN HAR.. eh? HALAL ke? utk mendesak Lim mohon maaf kepada Istana.. dan Lim dengan rendah dirinya mengadap Raja Dr Nazrin Shah utk memohon maaf..

Kisah #2
Shahidan Kassim tergezut badak bila Seri Paduka Raja Perlis melantik Dr Isa sebagai MB Perlis..
"Awat lagu ni? Pak Lah help me.. help meeee... Depa tak kesian kat saya kaaa...?"

WHATEVER.. people hate you Shahidan.. tak sedaq ka? Badui, hang ingat hang sapa?

Bergolaklah seketika isi hati jantung Badui & Shahidan (the only members in their team) dengan kehendak Istana Perlis.. tapi akhirnya "takpa laa.. dah depa nak dia jadi MB.. nak wat lagu mana..? terima ja la.. sat gi kalau tak terima pulak apa habuk pun takdak.."

tapi.. ada ke sapa2 yg p mintak ampun dgn Raja Perlis?

Kisah #3
Idris Jusoh dengan bangganya mengesahkan kemenangan BN di Terengganu dan bersiap sedia utk mengangkat sumpah di Istana....................... eh? bila ek? tak jadi? orang dah siap2 pakai sut baju melayu hitam dah tunggu kat istana tapi.. dok jadik pulok.. takde oran pung nok angkak sumpah mende oork?

terkedu seketika Jusoh Enterprise.. eh? Idris Jusoh.. maka jadilah Terengganu kita sebagai negeri yang diTAKLUK oleh BARISAN NASIONAL tetapi tiada kerajaan negeri.. bergembiralah jin masjid Kristal yang mahal lagi cantik lagi tidak imarah itu..

Selangor sudah.. Perak sudah.. Perlis pun sudah.. tengganu dok sudoh2 agi ni..

akhirnya!

istana lantik Ahmad Said utk jadi MB baru..

eh? belung selesai agi? pulok?

22 ADUN tak setuju dgn ahmad said.. sebaliknya masih inginkan PAYUNG Jusoh Enterprise.. eh! salah lagi.. Idris Jusoh..

maka dipecatlah ahmad said drp UMNO.. kerana melanggar perlembagaan parti..

erm.. soalannya..

1. adakah ahmad said mengeluarkan pelantikan dari Istana Terengganu utk dirinya sendiri?
2. apa perlunya meletakkan ahmad said dalam keadaan serba salah..?
* menerima watikah pelantikan daripada ISTANA kerana ia daripada SULTAN
* menolak watikah pelantikan ISTANA kerana takutkan PRESIDEN UMNO YANG TAKDE DAULAT DAN KEHORMATAN LANGSUNG
3. kenapa beria2 sangat 22 DUN tu nak selamatkan idris?
4. kenapa beria2 sangat TENGKU ADNAN, PAKLAH nak selamatkan idris?
5. kenapa KURANG AJAR SANGAT UMNO ni sekarang? DERHAKA, dah mula ugut mengugut.. MELAYU ke? ISLAM ke? LAKNAT kot?

hah.. dah la sambutan Maulidurrasul peringkat negeri Terengganu tanpa kehadiran orang2 istana.. tak sedar2 lagi ke idris dan kuncu2 kau? kalo stakat kata rakyat yang meluat dengan kau, mungkin la kau bleh bertahan lagi dgn kebodohsombongan kau kan.. tapi kalo dah sampai orang istana pun tak hinginnnnnnn.. SEDOR DIRI LE WEH!!!

Bangkitlah Rakyat Terengganu!!

azzlie.blogspot
Tak tertahan rasanya hati ini. Apa sudah jadi kepada warga Terengganu. Di mana pimpinan PAS, NGO dan orang-orang Terengganu yang prihatin. Sultan kita sudah jelas diperkotak-katikkan oleh Idris Jusoh dan kuncu-kuncunya. Jelas mereka menderhakai Sultan kita. Ingatkah lagi semasa Lim Kit Siang menyatakan untuk memboikot majlis angkat sumpah MB Perak ?? Berkokok lah puak-puak mereka siang dan malam menyuarakan bantahan samada disemua media massa... radio... dan segala saluran yang ada...


Dan kini!! Mereka kembali mengulanginya... Tetapi berlainan peranan. Mereka pula mengambil alih peranan untuk memboikot majlis yang direstui oleh Sultan.. Nah, kepada semua barisan rakyat. Tidak kira anda BN, UMNO, PAS atau tidak berparti.. Nyatakan sokongan kepada Sultan Terengganu kita yang disayangi dan dihormati. Dan pastikan penderhaka-penderhaka ini akan menerima balasan yang setimpal... Bangkitlah !!!

Ahmad Saidku...

Husammusa
Istana Terengganu berikan perkenan tetapi ada pihak yang beraja di hati sanggup hilang negeri kerana mempertahankan calon tunggal MB mereka. Jalan tengah tak cuba dicari.

Calon kami atau 'perang'. Ultimatum.

Akhirnya Ahmad Said terlantik, walaupun hari ini sebatang kara. Besok lusa, belum tau. Mungkin ada yang berminat. Sekalipun UMNO mengurung kesemua wakil rakyat mereka, berapa lama boleh dikurung?

Tahniah untuk YAB Ahmad Said. Terengganu bukan Idris Jusoh dan Idris Jusoh bukan Terengganu.

Sebagai MB,Ahmad rasa saya, boleh masuk ke Pejabat MB dan boleh meenyemak segala fail atau meminta segala maklumat dari pegawai dan jabatan.

Tolong dapatkan saya laporan penilaian kos sebenar pembinaan masjid kristal. Ikut cakap umum, kosnya tak sampai RM 50 juta tapi belanjanya dikatakan lebih RM 360 juta. Mana satu betul, harap MB Terengganu boleh carikan jawapan.

Kami juga seronok ingin tau berapa sebenarnya yang dibelanjakan untuk program kebanggaan Abdullah, Monsoon Cup. Betulkah lebih dari RM 250 juta setahun?

Untuk tujuan ini, ada baiknya MB Terengganu bukan Idris Jusoh....

Akan berlakukah "MAGERAN"

arahkita

MAGERAN AKAN AMBILALIH NEGARA, JIKA BN KALAH! Maklumat yang diterima menyatakan bahawa UMNO akan melancarkan satu gerakan di bawah Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) yang akan menjadi "senjata" utama dan terakhir pihak UMNO/Barisan Nasional untuk terus berkuasa. Segala persiapan penubuhan MAGERAN sudah hampir pasti tersusun sebagaimana Majlis Tindakan Ekonomi (MTEN). Mengikut sumber yang memberitahu MR, MAGERAN akan dilaksanakan kalau UMNO/Barisan Nasional kalah di dalam Pilihanraya umum nanti atau keadaan ekonomi menjadi terlalu teruk dan buruk.

Apa yang menjadi percaturan UMNO hari ini, apabila keadaaan ekonomi menjadi terlalu teruk dan buruk maka situasi kekacauan kaum akan diada-adakan (created) sebagai alasan kepada melaksanakan melaksanakan MAGERAN. Ada kemungkinan sebab-sebab kepincangan sosial seperti bohsia, penagihan dadah, pelacuran dan lain-lain juga turut akan dijadikan alasan. Beberapa fakta yang mendorong kepada penubuhan MAGERAN ini ialah seperti berikut: Abdullah Badawi merupakan seorang yang amat 'familiar' mengenai MAGERAN semasa MAGERAN dilaksanakan pada tahun 1969 di mana ianya dipengerusikan oleh Tun Abdul Razak, dimana beliau merupakan pegawai kerajaan yang melaksanakan tugas-tugas sekeretariat MAGERAN.

Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) adalah mirip kepada MAGERAN di mana hampir semua unsur-unsur, struktur dan elemen-elemen penting MAGERAN sudah sedia ujud. MTEN boleh ditukar fungsinya kepada MAGERAN dengan cepat dan pantas. UMNO/Barisan Nasional amat gusar dengan suasana politik kini dan pendirian pengundi yang mirip kepada pembangkang. Rujuk surat S/U Agung UMNO kepada semua Pengerusi Badan Perhubungan Negeri dan semua Ketua Bahagian bertajuk "Pergolakan Politik" Bil UMNO/B/PBT/1 JLD:3 bertarikh 14 April 1999. http://members.tripod.com/~mahazalimx/umyes.html

Hubungan dengan negara seperti Libya dan Iraq semakin aktif dengan lawatan anak Gadafi pada ahkir bulan April 1999 (tiada dalam berita - blackout) dan lawatan Naib Presiden Iraq, Taha Ramadan yang tidak diberi publisiti muka depan akhbar adalah tanda-tanda perbincangan-perbincangan bagi mempelajari pengalaman Libya dan Iraq dalam menangani krisis yang sama yang akan dihadapi di Malaysia. Berita-berita di akhbar yang sudah 'psycho' orang awam yang menegaskan bahawa masalah sosial (pengedaran dadah) perlu diperangi sebagaimana memerangi komunis.

Seperti tersiar di muka hadapan Berita Harian pada awal Mei dan usaha melaksanakannya telah bermula dengan penangkapan 'maknyah" baru-baru ini di sekitar KL. Kedaaan ekonomi yang gawat dan kenaikan KLSE yang mendadak adalah Merupakan 'artificial' dan dijangka akan merudum selepas bulan September 1999. Proses pemberhentian pekerja akan berterusan dan ini akan memberi kesan negatif kepada sokongan terhadap UMNO/Barisan Nasional. MAGERAN mungkin tidak mendapat sokongan pihak tentera sepenuhnya. Maka pihak tentera perlu "didisiplinkan" melalui pemaparan berita-berita kepincangan projek ATM (e.g. Pularek dan pemalsuan cek baru-baru ini).

Mula-mulanya difikirkan paparan tersebut adalah ditujukan kepada Syed Hamid atau Najib atau Samy Vellu, tetapi berita-berita selanjutnya jelas menunjukan ianya ditujukan kepada pihak tentera Pularek. Kesan paling nyata apabila terlaksananya MAGERAN ini ialah terhadap semua pemimpin parti pembangkang, NGO yang kritis terhadap kerajaan, pengedar dadah, ibu/bapa ayam, bohsia dan pemimpin-pemimpin agama yang dianggap "salah" akan ditangkap.

Akhbar-akhbar tempatan akan memaparkan betapa MAGERAN perlu diadakan dan ianya akan dapat menyelesaikan masalah-masalah sosial dan ekonomi. Seperti di masa dahulu "operasi lalang" pemimpin parti pembangkang akan bercuti di Kemunting, Perak selama 2 tahun atau mungkin lebih. Selepas MAGERAN, Daim akan menjadi PM selama tidak kurang 2 tahun sebelum digantikan oleh Abdullah Badawi. Sekiranya semua perancangan berjalan baik, maka Najib, Abdulah Badawi, Syed Hamid adalah merupakan calun-calun Presiden di arena perhimpunan agung UMNO ketika itu nanti. Daim akan ditahtakan oleh Mahathir dan kroninya sehingga beliau bersedia untuk bersara.

Sumber: Ibrahim Baba20Mei, 1999

Sungguhpun ini artikel lama maka satu persoalan yang penting perlu kita tanya, adakah ini tidak mungkin berlaku hari ini di mana kedudukan Barisan Nasional agak meruncing. Kita perlu juga mempersoalkan perkembangan terbaru dalam politik negara kita. Kita lihat peranan Sultan dan Yang Di Pertuan Agung. Kita hari ini menyaksikan kemelut perlantikan Menteri Besar khususnya di Perlis, Selangor, Perak dan Terengganu.Kita lihat bagaimana dalam isu Terengganu terdapat kemelut terbesar. Sultan menolak perlantikan Idris Jusoh dan Ahmad Said kini dikatakan di pecat kerana melanggar arahan parti untuk tidak menerima jawatan itu. Keadaan ini melibatkan pergeseran UMNO dengan Istana Terengganu yang mana melibatkan Yang Dipertuan Agung. Adakah semua ini menghala ke arah yang spesifik. Adakah - MAGERAN mahu menyusup masuk? Kita bincang sama-sama. Akan berlakukah "MAGERAN"

JANGAN MAIN-MAIN DENGAN ISTANA

khairulnizambakeri.

Aku rasa ini pesan yang semua orang ingin beritahu pada UMNO dan BN. Isu Menteri Besar Terengganu masih belum reda. Sultan tetap mahu Ahmad Said. BN degil dengan Idris Jusoh.

Pak Lah pun sama juga. Tegar dengan keputusan. Ada juga hal-hal yang Pak Lah tetap pendirian, rupa-rupanya. Haha.

Lebih lucu dan ironi, UMNO Terengganu pula boikot angkat sumpah untuk Menteri Besar Terengganu. Rosol kata, ini bukan derhaka. Idris Jusoh dipilih rakyat.

Habis, masa DAP mahu boikot angkat sumpah di Perak, derhaka pula namanya? Apakah DAP tidak dipilih rakyat? (Ini taakulan mantik saja, aku bukan orang DAP.)

Malah aku rasa UMNO lebih ekstrem dalam mendepani golongan raja. UMNO main elat. Guna surat arahan: kalau kau angkat sumpah, kau bukan lagi ahli UMNO.

Maka sudah tentulah hal perlantikan Menteri Besar akan berhadapan komplikasi sulit kalau Menteri Besar tidak ada parti. Takkan Ahmad Said mahu sertai Tok Mun dengan Parti Anak Kunci.

Istana terpaksa tangguh lagi perlantikan.

Muhyiddin pula yang tampil nasihat Pak Lah dan Idris Jusoh untuk jumpa Sultan Mizan bagi membincangkan hal ini. Nasib baik Muhyiddin tak kena tendang dalam penyenaraian Kabinet. Ada juga orang tolong nasihat.

Orang yang setuju untuk adakan EGM buat UMNO.

UMNO perlu halus dalam hal-hal melibatkan kuasa istana. Sebagai parti wakil Melayu, sepatutnya parti inilah yang paling memahami indahnya konsep raja berperlembagaan yang melibatkan warisan ketuanan Melayu melalui golongan diraja.

Tambahan pula, Sultan Mizan juga kini merupakan Yang Di-Pertuan Agong kita semua.

Daulat Tuanku.

Kenyataan terbuka mengenai lantikan MB Terengganu, Gani Patail malukan kerajaan?

KUALA LUMPUR, 23 Mac (Hrkh) - Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak wajar membuat kenyataan terbuka meminta supaya Yang DiPertuan Agong tidak masuk campur dalam urusan pelantikan Menteri Besar Terengganu.

Hal tersebut dijelaskan Pensyarah Kuliyyah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari.

Menurutnya, ia disebabkan soal perlantikan adalah terletak pada kuasa budi bicara Sultan atau Majlis Pemangku Raja berkenaan.

"Kenyataan itu tidak wajar kerana ia mendahului Yang DiPertuan Agong seolah-olah beliau hendak mengajar baginda secara terbuka.

"Abdul Gani boleh memohon menghadap dan memberitahu baginda apa yang beliau fikir baik dan perlu dilakukan. Dengan membuat kenyataan terbuka Gani telah memalukan kerajaan persekutuan dengan tindakan itu," katanya ketika diminta mengulas isu campurtangan Peguam Negara dalam pelantikan Menteri Besar Terengganu.

Tegasnya, isu kelewatan perlantikan tersebut perlu diselesaikan bersama oleh istana dan pihak Bn yang telah memenangi negeri tersebut.

"Apa pun harus diingat bahawa Tun Dr Mahathir dilantik sebagai Perdana Menteri selepas 11 hari pada pada pilihan raya umum ke-10 yakni 1999 dan ia menyebabkan kekecohan pada sidang pertama parlimen," ujarnya.

Tambahnya, pada ketika itu tidak ada sebab yang munasabah dibangkitkan kerana Mahathir turut menghabiskan masa melawat program LIMA di Langkawi meskipun beliau masih berada dalam status Perdana Menteri bagi kerajaan sementara.

Selain kekecohan di kalangan pimpinan Umno Terengganu, ujarnya pihak istana mempunyai tanggung jawab memastikan bahawa MB yang dilantik benar-benar disokong oleh semua pihak.

"Titah Raja Perlis yang mengingatkan akhbar sebelum ini supaya tidak mengeruhkan keadaan amat relevan dan ia perlu diberi perhatian oleh semua pihak khususnya pihak media," katanya lagi.

Tegasnya, Raja Perlis digambarkan oleh banyak pihak sebagai cuba melawan Perdana Menteri, apabila tidak melantik Dato' Seri Shahidan Kassim sebagai Menteri Besar Perlis sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah baginda mahu mempastikan siapa yang benar-benar mendapat sokongan.

"Baginda tidak mahu terpengaruh dengan sokongan yang didakwa sebaliknya baginda mahu tahu dan dengar sendiri sokongan itu, bahkan langkah yang sama diambil pihak istana Perak dan Selangor," ujarnya.

Abdul Aziz mendakwa hal tersebut adalah berpunca daripada peranan yang dimainkan pihak media.

"Selepas BN mengalami kekalahan teruk pada pilihan raya baru-baru ini, mereka cuba hendak menegakkan benang basah dengan tidak membuat laporan yang sebenar.

"Dengan itu semua pihak, termasuk istana, keliru dan terpaksa membuat kepastian sendiri," ujarya lagi.

Oleh yang demikian katanya dalam isu pelantikan Menteri Besar Terengganu, pihak Istana berhak untuk mengambilkira banyak faktor sebagaimana yang berlaku di Perak selepas kekeliruan timbul apabila Penasihat DAP, Lim Kit Siang mengeluarkan kenyataan memboikot majlis angkat sumpah Menteri Besarnya.

"Walaupun istana boleh melantik wakil BN sebagai penyelesaian pada kemelut tersebut, tetapi istana memilih untuk mengambil langkah berhati-hati dan menangguhkan upacara pelantikan itu.

"Dalam kes ini, saya percaya istana Terengganu mempunyai maklumat tentang pergolakan politik di negeri itu termasuklah tragedi Batu Buruk dan kekecohan di Marang pada hari pengundian," katanya lagi.

Apa yang pasti ujarnya, Istana mempunyai alasan bahkan tanggung jawab untuk enggan melantik mereka yang dipercayai terlibat dengan insiden yang mencemarkan perjalanan demokrasi itu.

"Dan sehingga kini, Idris Jusoh selaku Pengerusi Badan Perhubngan Umno Terengganu masih tidak menafikan keterlibatan beliau dengan kedua-dua insiden yang memalukan itu," katanya mengakhiri ulasan tersebut.

Kemelut pelantikan Menteri Besar selepas pilihan raya 8 Mac lalu melanda banyak negeri, bukan hanya kepada negeri yang bertukar tampuk pemerintahan yakni dikuasai parti baru bahkan juga di negeri yang telah diperintah parti pemerintah di peringkat kerajaan pusat.

Masalah yang menimpa kerajaan Terengganu berlarutan sehingga kini yang menyaksikan pertembungan antara dua orang individu iaitu mantan MB yang lalu, Idris Jusoh dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Datuk Ahmad Said.

Mengeruhkan lagi suasana apabila pihak peguam negara campur tangan diikuti dengan tindakan tatatertib yang bakal diambil pihak Umno ke atas Ahmad Said sekiranya menerima keputusan pihak istana.

Siapa “natang” Itu?

ibrahimbaba
Berita TV3 jam 8 malam tadi menyiarkan demonstrasi mereka yang tidak bersetuju dengan tindakan Istana untuk tidak melantik bekas MB Idris Jusoh. Disiarkan para penyokong dengan pelbagai kain rentang bagi menyatakan sokongan dan taat setia mereka terhadap Derih.

Antara yang sempat IB perhatikan [sayangnya tidak sempat rakam] ialah sepanduk yang berbunyi “Kami Sokong Idris, Natang!”.

Pertama, apa erti perkataan tersebut? IB rasa, dalam loghat Terengganu, “natang” itu ialah untuk “binatang”.

Kedua, persoalannya ialah, siapa “binatang” yang dimaksudkan dalam sepanduk itu? Kalau mengikut ayat sepanduk tersebut itu ialah mereka memberitahu kepada orang yang tidak menerima Idris sebagai MB dan orang itu dipanggil dengan nama binatang.

Siapa yang tidak menerima Idris dan melantik Ahmad Said sebagai MB? Umum mengetahui bahawa Tuanku Sultan yang tidak menerima Idris dan melantik Mat Said sebagai MB.

Jadi apakah “binatang” itu disifatkan oleh mereka kepada Tuanku Sultan? Apakah itu suatu tindakan wajar? Apakah tindakan-tindakan seperti itu yang didokong oleh para pemimpin UMNO? Apakah itu natijah dari kurikulum pelbagai program pendidikan yang dilalui oleh para ahli UMNO?

Apakah kesetiaan mereka kepada Idris membolehkan mereka menderhakai Sultan? Apakah itu termaktub dalam adat susila perjuangan UMNO?

IB hairan dengan tindakan para pemimpin Melayu yang sebegini yang telah melampaui batas-batas adat susila Melayu kita yang dibanggakan.

Mereka perlu mengulangkaji semula Rukun Negara.

Sekian, IB

Betapa Durhakanya Mereka!

ketuaperusuh

Sejak zaman berzaman adat budaya orang melayu berakar umbikan sopan santun, budi bahasa dan sembah hormat. Orang melayu tidak sesekali mendurhaka kepada Sultan dan Rajanya. Malah walaupun Jebat menyanggah perintah Sultan dan kononnya mendurhaka, namun tindakan yang dilakukan oleh Jebat sejajar dengan peribahasa “Raja Adil Raja Disembah, Raja Zalim Raja Disanggah”.

Kini episod pendurhakaan orang melayu berlaku kembali setelah 700 tahun, namun apa yang dikesalkan adalah tindakan pendurhaka tersebut hanyalah kerana mereka ingin “Beraja Di Mata, Bersultan Di Hati”. Malah tindakan pendurhakaan mereka berpunca daripada sikap ingin menguasai kuasa Sultan dan Raja serta kalau boleh biarlah Sultan dan Raja tunduk kepada perintah mereka.

Pantang anak melayu mendurhaka kepada Sultan atau Rajanya. Kalau mendurhaka biasanya mayat mereka ini tidak akan timbul jika dicampakkan kedalam sungai atas sebab daulat Sultan atau Raja. Anak melayu biasanya menjunjung hormat titah diraja dan akan mematuhi setiap arahan diraja.

UMNO (United Malay National Organization) kini sedang berusaha menunjukkan kedurhakaan mereka terhadap titah diraja. Malah sedia untuk mengambil tindakan membantah dan memboikot titah diraja. Inilah watak-watak melayu yang terhasil daripada cucu cicit Pateh Karma Wijaya atau Raja Mendeliar.

Mereka ini tidak wajar digelar cucu cicit Raja Haji, Dato’ Maharaja Lela, Dato’ Sagor, Cik Siti Wan Kembang, Raja Ong Maha Perita Daria, Sultan Mahmud, Mat Kilau atau sebagainya. Malah mereka (Ahli dan penyokong UMNO) tidak wajar berbangga dengan keturunan Melayu mereka. Sekali mereka mendurhaka, maka hilanglah susur galur keturunan Melayu yang mereka miliki. Mereka (Ahli dan Penyokong UMNO) kini wajar digelar orang terbuang ataupun orang asing dan bukannya orang Melayu.

Orang Melayu kalau mendurhaka kepada Rajanya, maka layaklah mereka dibuang negara (diusir) ataupun kalau berdegil dihukum bunuh sahaja kerana sudah membelot kepada Raja. Oleh itu Abdullah Ahmad Badawi, Najib Razak, Idris Jusuh, Rosul Wahid dan sebagainya (ahli dan penyokong UMNO) tidak layak bergelar orang Melayu. Malah taraf bumiputera mereka juga wajar ditarik balik.

Untuk kesekian kalinya, semua Ahli dan Penyokong UMNO sewajarnya dibuang susur galur keturunan Melayu. Tindakan durhaka mereka kepada Sultan dan Raja tidak dapat orang-orang Melayu ampunkan.

Siapa barua UMNO?

matsamankati
Dua tiga hari ni, aku sebok dengan pengurusan parti. Sebok melayan orang berebut nak jadi Ketua Kampung, sebok dengan orang melobi nak jadi Ahli Majlis. Boleh gila jadinya.

Macam-macam perangai orang aku jumpa. Kalau sebelum pilihanraya, nak cari PACA pun tengah mati, tapi bila BR memerintah Perak, orang yang selama ini tukang jilat Rafidah dan Nazri pun datang jumpa aku. Kalau aku ada jawatan penting dalam parti, tak kisah lah. Ni habuk pun tarak.

Orang-orang ni, Ketua Bahagian pun depa tak kenal. AJK bahagian lagi depa tak tau. Tapi bila dah tersepit, baru mai cari orang Keadilan. Depa ingat, aku ni ada jawatan penting dalam parti sebab depa tengok aku bagi ceramah.

Dalam banyak-banyak orang yang datang, ada barua-barua UMNO yang mintak aku jadi broker untuk beli ADUN dari PKR supaya masuk UMNO. Yang buat aku sakit hati, barua-barua ni merupakan orang kuat Keadilan, yang menjerit Sumpah Pemuda, Sumpah Keramat, reformasi, satu masa dulu. Salah seorang barua yang cuba meruntuhkan BR diPerak, juga merupakan orang kuat Ezam Mohd Nor satu masa dulu. Sapa dia? Aku akan ceritakan selepas semua EXCO Perak mengangkat sumpah esok.

Dan aku akan ceritakan jugak, sapa orang PAS yang mengugut untuk menarik PAS keluar dari pakatan BA, kalau Nizar tidak dilantik menjadi Menteri Besar Perak. Supaya semua orang tahu, siapa yang berjuang kerana kebenaran dan keadilan, siapa yang berjuang untuk pangkat dan jawatan.

UMNO Terengganu kata Sultan natang?

cetusan-hati

Update 12.00 AM 24/3: Jumpa komen berikut dalam blog Haji Husam Musa:

And tadi kat TV3 ada sepanduk yang dipegang oleh org UMNO dpn rumah deris yang tertulis 'kami nak hj deris, natang!' Natang tu tuju kat sapa? Sultan? Memang kurang ajar dan biadap org UMNO ni. (Baru tadi, dalam Nightline saya, isteri dan anak-anak melihat sekurang-kurangnya dua orang, salah seorang berpakaian hitam mengusung sepanduk yang tertulis "KAMI NAK IDRIS NATANG").


Show of support: Terengganu Umno liaison secretary Datuk Rosol Wahid (seated, third from right) with some of the 21 Barisan Nasional state assemblymen at a press conference to register their support for Datuk Seri Idris Jusoh to be retained as Mentri Besar at Seri Iman, Kuala Terengganu, Saturday. They have also threatened to boycott the swearing-in ceremony if Idris was not reappointed – (Bernama pic courtesy of The Star)
Rujuk: UMNO Terengganu kata Sultan natang?

The case of Menghina Raja Melayu

stupidmalaysia
Need I say more ?
Malaysia has it's fair share of conspiracy theorist, and for a long time, I have an nagging feeling UMNO has no love lost for the Malay Rulers. They have longed for a "Malay Republic" (in the Indonesian model).

Am I right ?
I think we should stop the March of Penentang Malaysian Union for our Merdeka Parade.
After all :
1 - UMNO has no respect for the Malay Rulers any longer
2 - Malayan Union was formed in 1946, that was a full 62 years ago.
Let's say these Penentangs were 20 years old then, they would have been 80 years old.
How many 80 year-olds were there in the Merdeka parade ?
It's a farce, a charade, to project UMNO as the protector and saviour. They are not, UMNO is a political party, they serve themselves, and they enrich themselves.

After all Terengganu is where the petro-dollars is.
Reference :
http://en.wikipedia.org/wiki/Malayan_Union

AHMAD FIRED from UMNO, true colours EXPOSED

vincentmklee
As we all know that Ahmad Said has been appointed as the New Menteri Besar of Terengganu by the Sultan of Terengganu . However, all Barison Nasional members from Terengganu have boycotted the oath taking event. Boycotting this even is already bad enough but they even dare to challenge the Sultan’s decision.

http://groups.yahoo.com/group/beritamalaysia/message/101556
"In accordance with Clause 14 Paragraph (2) (a) of the TerengganuState Constitution (Chapter 2), the Regency Advisory Council, inundertaking the function on behalf of the Regent, hereby appointsDatuk Ahmad Said as the Mentri Besar of Terengganu to head theTerengganu State Executive Council," said the palace statementreleased to Bernama at 3.30pm.

UMNO members should learn how to show some respect to the people and especially to the Sultan of Terengganu. Look at LIM KIT SIANG from DAP, he even apologies to the public regarding the Perak MB case. It really shows that he is humble and not an arrogant person. We do not see all these values with UMNO because in this case, it is Ahmad from UMNO vs Idris from UMNO fighting for dominance. What on earth is this, fighting against each other even though Ahmad and Idris is on the same party.

Boycotting the swearing ceremony and disobeying the Sultan of Terengganu orders isn’t bad enough see what UMNO did to Ahmad Said. Ahmad was FIRED from UMNO with immediate effect. What kind of people are they? This really shows the true colours of UMNO members. Please learn to respect others first before you earn your respect.

Malaysiakini [http://www.malaysiakini.com/news/80263]
MB crisis deepens in Terengganu
Kijal assemblyperson Ahmad Said this morning officially received his appointment letter as the Terengganu menteri besar but a constitutional crisis looms as he was sacked from ruling party Umno.


Malaysiakini [http://www.malaysiakini.com/news/80262]
Surat rasmi

Ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini, setiausaha Umno Terengganu, Datuk Rosol Wahid berkata Ahmad terlucut keahlian dalam Umno kerana menerima watikah pelantikan tersebut pagi tadi. Menurut Rosol lagi, surat rasmi pemecatan Ahmad akan dikeluarkan oleh pihak Umno Malaysia.

ALL BLOGS ‘handled’ by Rusdi Mustapha

jedyoong.wordpress.com
Who is Rusdi Mustapha? He is Najib’s man. NAJIB IS UMNO. All Blogs = UMNO. SAY NO to UMNO!

all blogs nazi

As I promise... Terengganu 'New MB' under ACA probe..

hard-t.blogspot
A politician or political leader or public official who helps friends, family members, and supporters may seem praiseworthy in some societies and corrupt in others.

NOW SHOWING...
State Assemblyman for Kijal Datuk Ahmad Said today received the letter of appointment as the new Terengganu Menteri Besar from the Regency Advisory Council (MPPR) at a closed-door ceremony at Istana Tetamu, here this morning.

Ahmad, 51, received the letter of appointment from the head of the Council, Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman, witnessed by two other members of the Council, Tengku Sri Laksamana Raja Tengku Sulaiman Sultan Ismail and former Federal Court Judge, Datuk Abdul Kadir Sulaiman.
AND... his move can put him in trouble.

Despite being sacked from Umno, after stern warning from Umno leader including BN and Umno secretary-general, Tengku Adnan, Ahmad Said now had to face investigation and action from the Anti-Corruption Agency (ACA).

It's is learn that the officer from state ACA office start their investigation last year. Ahmad Said is an Exco in-charge on housing and local goverment before 12th general election on March 8.

The ACA officer also take three file on three goverment project. The cost of the projek is up to million of ringgit. All three papres was sent to ACA headquarter in Putrajaya recently.

Among the project is upgrading state road at tha Bandar Baju Kijal (under Kemaman district office - 1st). The amount is more than RM2 million. Second is upgrading state road to Bandar Baru Kijal (under Kemaman distric office - 2nd). Total cost is RM1.6 million and shop lot in Bandar Baru Kijal under Kemaman local goverment. Project cost is more than a million.

Ahmad Said is also Kemaman Umno division chief.

ACA also investigate him under another three project. There is Dewan Besar Seri Amar in Chukai. The project cost is RM13.7 million but was up to RM19 million. And another project that involve more than RM3.8 million, also in Chukai.

It's is learn that Ahmad Said also had another scandal with 'someone' in Kemaman.

Perfect storm on the horizon..

ahmadatalib.
THE New Sunday Times headlines said there's a storm brewing in the east. I think quite differently - I think there's a storm brewing in the whole country. The monsoon from the east could blow across the country and force us to sit indoors.

Umno's decision to sack Kijal state assemblyman Datuk Ahmad Said for agreeing to become the Menteri Besar triggers a potentially explosive encounter with the Terengganu Royalty. Lawyers from Umno and the Palace are now poring over documents to back their claims that each is correct in the issue.

The legalities aside, the common man is quite perplexed over the situation. Two weeks after winning a two-third majority in the state assembly, the Barisan National couldn't still form the state Government as it got stuck in a tussle with the Palace.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi wants Datuk Idris Jusoh to continue as the MB. The Terengganu palace wants Ahmad Said. As for the voters, they just want a state government be formed a soon as possible and business can resume as usual.

An Umno branch chief said Pak Lah should get his forces behind him and not retrack from his position. Pak Lah should do what Tun Dr Mahathir Mohamad did when he curbed the powers of the Sultans in the constitutional crisis of the '80s.

But Pak Lah is no Mahathir. And the times, they are also different. When Dr Mahathir took on the Royalty, he had the whole Umno behind him. In fact, he had the whole country behind him too.

Pak Lah doesn't have the whole Umno behind him, and perhaps the whole country too. Coming from a general election where Pak Lah and BN lost its two-third majority in the Dewan Rakyat and five states to the Barisan Rakyat, the Prime Minister goes into the Terengganu 'encounter' already bruised and hurting.

I'd rather not speculate the outcome of the encounter. Both the PM and the Palace need to tread carefully or both could lead the country to troubled waters. As it is, the PM is already facing issues within Umno and the BN.

Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah's call for an extraordinary general assembly and his intention to challenge Pak Lah for the presidency; Jerlun MP Datuk Mukriz's call for Pak Lah to step down; simmering dissatisfaction following the formation of his Cabinet - these are among the rearguard action that the PM is faced with.

Friends who was at the F1 race in Sepang said the PM wasn't in his element, and the crowd's reception wasn't all that encouraging, judging that this was the PM's first public appearance after the March 8 election.

What next, you may ask. My question is - are we about to get to a perfect storm?

Posting terkini

Blog Archive