KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jul 16, 2008

Gambar di IPK

kiriman Baung

SALAMUALAIKUM?
PAK RADEN.

Disini saya serta kan gambar_gambar buat tatapan rakan_rakan reformis semua.
ini adalah gambar yamg tidak berapa jelas yang saya ambil dari hp saja, tapi masih boleh ditatapi bersama.

Gambar2 ini dari waktu jam 5pm hingga 9pm malam tadi

Taklimat terakhir tadi sebelum saya balik, lebih kurang jam 8.45pm adalah dari YB Tian Chua.

Dia menyatakan :"DSAI sudah turun dari tkt 7 IPK , kemungkinan dia akan dibawa ke HKL untuk apa tu faham ajelah.tapi atas persetujuan DSAI sendiri,dan berkemungkinan sekembali DSAI dari HKL ia"MUNGKIN DIBEBASKAN" MUNGKIN YA".

Rakan2 Reformis yang meletakkan kenderaan dibahu jalan berdekatan IPK habis disaman oleh PAK POLISI termasuk lah kenderaan saya...apa boleh buat....PERJUANGAN !

bila saya balik adik saya ada memberitahu yg mana pihak media menyatakan..
semua dah bersurai kerana takut dgn FRU.

Yg sebenarnya mereka tak bersurai malah ada ramai dipadang sebelahan pudu jail tu, beberapa rakan2 reformis ada disitu dan yg lain pergi sembahyanglah. apa punya bodoh media ni "ORG JAWA KATA GOBLOK"......tu faham2lah MEDIA BN.

Sekian saja yg dapat saya kongsi untuk malam ni

Terima Kasih

BAUNG

Anwar arrest triggers call for street protest

Anwar Ibrahim speaks to the media shortly before being arrested. He had been about to go to Kuala Lumpur police headquarters for questioning over sexual assault allegations.

theedge | ...His wife, Wan Azizah Wan Ismail, said Mr Anwar phoned her after being arrested. "I feel apprehensive because my husband … is not that well … And (during) the brief conversation he said they (police) were not gentle."

The vice-president of Mr Anwar's People's Justice Party, Syed Husin Ali, said he feared police were trying to obtain information in the interrogation session that they could use to doctor the allegations against him. "I would say police don't have enough evidence so they are trying to force more evidence from Anwar," he said.

The party issued a call for its supporters to rally outside the Kuala Lumpur police headquarters. The mood there was tense, with up to 100 armed officers watching over about 600 protesters.

The sodomy allegation threatens to derail a stunning comeback by Mr Anwar, who has said he is poised to seize power from Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi with the help of Government defectors.

Mr Anwar has dismissed the accusations as a conspiracy to prevent him from taking power and a rerun of events a decade ago, when he was sacked as deputy prime minister and jailed on sodomy and corruption charges.... selanjutnya.

BAKRI BERBOHONG

zul4kulim | ....Malahan pegawai BPR pagi tadi telah merekodkan keizinan untuk DSAI sambung kenyataan kemudian kerana masa tak cukup untuk beliau ke IPK KL jam 2pm. Malahan pihak polis tahu DSAI tadi memang sudah dalam perjalanan ke IPK KL. Pembohongan yang sama dibuat oleh Bakri apabila menuduh DSAI tidak bekerjasama untuk datang ke IPK KL pada hari Isnin lepas. Sedangkan Bakri tahu bahawa pihak polis sendiri telah mendapatkan perintah Mahkamah menghalang DSAI daripada berada dalam lingkungan 5km daripada Parlimen. Dan IPKKL hanya 3.5km dari Parlimen.Kang kalau DSAI pegi depa kata dia langgar perintah Mahkamah. Bila tak pergi depa kata tak bekerjasama. Apa depa ingat ni main aci nyorok ke? Kalau ini kualiti pimpinan PDRM, apakah yang dapat diharapkan oleh rakyat. Baru ni dalam Parlimen KDN minta tambahan bajet. Yang aku tahu PDRM pi buat unit berkuda untuk cegah himpunan.... selanjutnya.

Anwar masih boleh senyum

Datuk Seri Anwar Ibrahim leaving the city police headquarters for Hospital Kuala Lumpur.

Gambar di ambil ketika beliau dibawa keluar@usung oleh 11 kenderaan polis pada jam 8.35 malam, menuju ke Hospital Kuala Lumpur untuk DNA Checking ....... Masih boleh tersenyum. AKu teringin nak tengok mereka mereka yang bersubahat di dalam hal ini, di kenakan tindakan satu hari nanti. Si bibir pink, si musang hutan dan si guni 4 kilo 12 gram.

Adakah mereka juga mampu tersenyum di depan kamera atau terkencing kencing di dalam seluar ...

Hidup Anwar !!!

Shabery Cheek Ada Batu?

bulanpenuh2012 | ....Nanti dulu! Jangan salah faham dengan pemilihan tajuk artikel ini.

Mungkin boleh ditafsirkan bahawa saya merujuk kepada keberanian Menteri Penerangan Shabery Cheek untuk berhadapan dengan Saudara Anwar Ibrahim dalam debat Agendadaily malam tadi berasaskan ungkapan ‘ada batu’ yang merujuk kepada seorang yang berani. Tetapi ia juga membawa maksud kurang enak kerana ada sedikit unsur kelucahan.

Justeru yang saya maksudkan dengan Shabery ‘ada batu’ itu adalah perangai Shabery Cheek dalam perdebatan itu di mana dia memilih untuk melontar serangan peribadi, penafian stereotaip dan juga hujah setaraf fikiran ketua kampung Umno yang lari dari kerangka asal debat ‘Hari Ini Memerintah, Esok Turun Harga Minyak’.

Sebagai pendokong demokrasi dan kebebasan bersuara, saya terharu dengan kesediaan Shabery Cheek untuk berdebat dengan Anwar.

Mulanya memanglah saya sedikit kecewa kerana saya mengharapkan Dolah Badawi akan mengorbankan sedikit waktu tidurnya untuk mentarbiyah Anwar yang sering dituduhnya memutarbelitkan fakta dan mengelirukan rakyat.... selanjutnya.

Anwar Unggul dalam Perdebatan dengan Ahmad Shabery

dihantar http://bulanpenuh2012.blogspot.com

Sebelum kita pergi lebih jauh, saya sebenarnya ingin mengucapkan tahniah kepada Datuk Ahmad Shabery kerana telah menunjukkan keberanian yang tinggi menerima jemputan perdebatan ini. Beliau sekurang-kurangnya pemimpin yang berani daripada pihak kerajaan yang mana yang lain 'menyorokkan' kepala apabila dicabar pihak pembangkang untuk berdebat. Sebilangan yang lain pula hanya pandai bercakap 'berapi-api' dalam Parlimen tetapi senyap untuk berdebat satu lawan satu.

Kedua yang harus di puji adalah moderator utama Datuk Johan kerana bijak mengawal pada malam ini dan tidak menanyakan soalan-soalan 'budak sekolah' seperti wawancara dengan Tan Sri Dato' Sri Hassan Marican baru-baru ini.

Yang menghampakan saya ialah Tan Sri Dato Dr Nordin Kardi, Assistant Moderator yang seperti ingin mengisi slot untuk dirinya dan tidak melambang seperti 'taraf' akademiknya. Beliau seperti Anwar telah bagitahu, seperti tidak ingin menanyakan soalan tetapi ingin 'menunjukkan kepandaian' dengan menerangkan isu-isu yang ramai orang telah tahu sebenarnya. Cth ialah IPP dan Oil&Gas pun tak boleh dihubungkaitkan. ( Anak Kematian Bapa- Bahagi Harta…. What the hell is this….)

Yang (kedua) menghampakan saya ialah Datuk Ahmad Shabery yang banyak menyerang Anwar dan bukan menanyakan mekanisme yang Datuk Sri Anwar akan buat untuk menurunkan harga. Habis semua sejarah lama diulanginya dan ini menampakkan 'kecetekkan' idea beliau yang mana rakyat akan menganggap tuduhan kepada Anwar adalah satu isu lama, kira macam tertembak diri sendiri ler.

Yang (ketiga) menghampakan saya terlalu banyak PETRONAS disebutkan oleh Datuk Ahmad Shabery kerana sebenarnya PETRONAS kurang relevan (minima) dalam isu perdebatan ini kerana PETRONAS telah menunaikan tanggungjawabnya dengan memberi pulangan yang besar kepada Kerajaan. Yang perlu diterangkan ialah apa Kerajaan telah buat terhadap duit PETRONAS yang diterima kerana Datuk Seri Anwar juga ada berkata, pengurangan beban Rakyat akan dilakukan dengan guna duit royalti daripada PETRONAS juga.

Yang mengarut : Isu demonstrasi dibangkitkan, isu konsert perhimpunan Protes tempoh hari, isu harga dengan TNB (zaman Tan Sri Ani) ~ takde la pulak isu 'traffic jam' dalam Kuala Lumpur ..

Yang hebatnya ialah Datuk Sri Anwar telah menemplak … isu perkataan subsisdi yang dianggap SUSAH oleh kerajaan sekarang (untuk kebaikan rakyat semua sebenarnya) tetapi senangnya perkataan "Bail Out" , " menolong syarikat2 ", "menyelamat" syarikat GLC yang mungkin hanya membantu sebilangan yang kecil sahaja.

Yang (kedua) hebatnya Anwar masih dapat bersabar dengan tohmahan Shabery terhadap dirinya dan tidak membalas (ada, tetapi indirect seperti Shabery pernah mendokong Semangat 46 dahulu).

Yang (ketiga) hebatnya pengetahuan dan penjelasan Anwar terhadap mekanisme ekonomi Malaysia yang dijangka semakin parah dalam tempoh dua bulan lagi sekiranya tiada apa-apa yang dilakukan terhadap dasar-dasar ekonomi negara.

Yang (keempat) hebatnya DSAI yang pergi bersalam dengan Datuk Ahmad Shabery dan tidak sebaliknya. (Nampak sangat 'humility' in DSAI)

Kesimpulannya: Maaf, Datuk Ahmad Shabery bukan lawan Datuk Seri Anwar , DSAI menang tanpa kiraan semula dan saya kira tiada siapa yang meraguinya.

Dari segi bintang perdebatan tadi Anwar bolehlah diberi enam bintang (******) manakala Shabery hanya dua (**) saja.

Kebobrokan Media Memualkan

dihantar oleh azzlie

Rasanya malam tadi, setiap rumah pasti tidak ketinggalan untuk menyaksikan debat yang ulung-ulung kalinya di adakan secara langsung di TV9. Sudah pasti setiap orang tidak mahu ketinggalan untuk menyaksikan perdebatan di antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Shabery Chik. Anwar Ibrahim yang sudah lama tidak diberi peluang untuk berbicara di Televisyen sememangnya ditunggu-ditunggu oleh ramai golongan rakyat marhaen di seluruh ceruk kampung, desa dan bandar.

Debat yang diadakan secara langsung itu diberi tajuk “Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak” dilangsungkan di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Kuala Lumpur. Sudah pasti hujah-hujah yang dikemukakan oleh kedua-dua pihak diteliti untuk memastikan kebaikan kepada rakyat.

Anwar Ibrahim seperti biasa menyerlahkan karismanya dan memberi hujah-hujah yang ringkas dan padat kepada Shabery. Malangnya, di pihak Shabery beliau lebih banyak menyerang peribadi Anwar daripada menumpukan kepada tajuk yang telah disediakan.... selanjutnya.

Himpunan Berita hari ini [16-July-2008/Rabu]

Dewan kecoh Khairy cabar Anwar buat DNA | BH
Anwar tiba di HKL untuk ujian DNA | UM
Anwar ditahan untuk siasatan kes liwat: Bakr | BH
Kenyataan penuh polis mengenai tangkapan Anwar Ibrahim | UM
Polis jamin keselamatan Anwar dalam tahanan | UM
Jangan terpengaruh khabar angin perhimpunan | UM
200 penyokong Anwar masih berkumpul dekat IPKKL | BH
Penangkapan Anwar ikut undang-undang: Musa | BH
Kebebasan media tak disekat | BH
Hanya penganjur didakwa | BH
Jawi siasat kes Anwar | BH
Keluarga Anwar tak diganggu | BH
Kes rasuah pemilihan Umno ke BPR | BH
Seorang lagi kakitangan Imigresen kena tahan reman | BH
Deadline for Anwar: Turn up at 2pm or face arrest | Nst.
Robber turns out to be ACA man | NSt
General worker held over visa scam | Nst
Two Selangor footballers in hot water | NSt
Anwar suspek kes liwat, polis keluar waran tangkap | harakah
Heated and noisy after the debate | malaysianinsider
Hampir 80 peratus bantah sekatan jalan raya | harakah
Anwar risks arrest tomorrow in sodomy case | malaysianinsider
Critics dig at PM transition deal | Malaysianinsider
SAPP calls BN leaders 'apologists' | Nst
Nik Aziz: Timing of talks with Umno not right | Star
Missing witnesses tie up polls petition | Star
Samy Vellu gets injunction against 5 | NSt
Private eye's nephew silent on whereabouts | Nst
Lawyer: Anwar will go to ACA, then see police | Nst
Cops quiz Bala’s nephew over SDs | Star
'Penipu' hangatkan sesi soal jawab sidang Dewan Rakyat | harakah
Tubuh kerajaan Pakatan bukan spekulasi, kata Syed Azman | harakah
PAS cabar Syed Hamid buktikan Pakatan Rakyat rancang perhimpunan | harakah
Ternyata Dewan Rakyat bukan hak kepentingan rakyat | harakah

Shabery yang kukenal

ibnugharib | ...Masih terngiang-ngiang lagi di telingaku kata-kata atau ucapan Shabery sepanjang aku bersama-sama beliau suatu ketika dahulu. Antaranya, beliau 'menterjemahkan' akronim PERKIM yang diasaskan oleh Tunku Abdul Rahman Putra sebagai Pertubuhan Kuda Islam Malaysia, kerana mungkin penglibatan Tunku dalam lumba kuda ketika itu. Selain itu slogan BN dalam satu pilihan raya umum semasa Tun Hussein Onn menjadi Perdana Menteri iaitu Bersih Cekap Amanah (BCA) disifatkan oleh beliau sebagai Boros Curang Angkuh. Aku juga masih ingat apabila beliau menyebut bahawa, "Orang dahulu baca al-Quran nak pahala, tetapi orang sekarang nak piala" apabila merujuk kepada Pertandingan Membaca Al-Quran (yang selepas itu dikenali sebagai Musabaqah dan akhirnya sekarang ini Majlis Tilawah).

Malam tadi beliau muncul dalam satu program debat besar ala Debat Presiden Amerika yang disiarkan secara langsung oleh TV9, Bernama TV dan Astro Awani dan ditonton tidak kurang dari 10 juta rakyat Malaysia. Dengan rasa penuh wibawa dan selamba beliau sanggup berdebat dengan Anwar yang cukup terkenal sebagai seorang pemidato yang hebat dengan hujah-hujah yang padat.

Bagi Shabery barangkali inilah peluang untuk membuktikan kepada bossnya setelah beliau dilantik menjadi Menteri Penerangan dan meyakinkan kemampuan dan munasabah dengan jawatan itu. Tetapi terbukti mungkin ramai penyokong BN yang kecewa dengan cara dan hujah beliau dalam debat itu. Beliau banyak menggunakan pendekatan menghentam peribadi lawannya bagi mengalih perhatian dari tajuk yang didebatkan. Beliau ternyata gagal dalam pendekatannya itu, apabila Anwar tidak terpengaruh dan terperangkap dengan cara itu.

Walaupun banyak kali juga tepukan gemuruh dari penyokong-penyokong beliau dalam dewan Dewan Bahasa dan Pustaka itu, bukanlah bermakna beliau berjaya dalam hujahnya atau mematahkan hujah lawan. Mungkin kalau orang dengar beliau bercakap seorang dengan fakta-fakta yang nampak macam hebat, tetapi apabila dijelas dan dipatahkan oleh lawannya, ternyata beliau mengutip fakta yang tidak tepat. Tetapi oleh kerana beliau seorang menteri, cakapnya sudah tentu nampak confident bagi meyakinkan orang.... selanjutnya.

no2umno - Siapa? Shabery ..... bukan ke dia tu tokey sabun dan pencuci mangkuk tandas?

10 kereta polis usung Anwar ke HKL

malaysiakini | Konvoi kenderaan dengan kawalan ketat itu keluar dari jam 8:35 malam dan sampai kira-kira 8.45 malam.

Anwar sebelum ini memberi keterangan kepada polis enam jam mulai 2.30 petang selepas dibawa ke IPK jam 1.11 petang tadi.

Beliau ditangkap sewaktu hampir tiba di kediamannya di Segambut Dalam, Kuala Lumpur selepas memberikan keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung isu dakwaan pemalsuan laporan ketua polis negara dan peguam negara.

Sementara 500 penyokong penasihat PKR masih lagi berkumpul di pinggir Jalan Hang Tuah.... selanjutnya.

Aku dengar suara anjing melolong

Di ajak berdebat tak mahu, tapi melolong di belakang. Apa kata simulut pink .....

Beliau berkata melalui apa cara sekali yang diambil IPP, ia bukan penyumbang atau punca pendapatan yang begitu besar kepada kerajaan.

“Kalau kita kaji balik IPP boleh kurangkan bebanan kerajaan, kita pasti telah mengambil tindakan termasuk mengenakan cukai luar biasa supaya keuntungan IPP tidak berlebihan,” katanya kepada pemberita semasa diminta mengulas cadangan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya diturunkan kadar rizab kuasa IPP daripada 40 peratus kepada 20 peratus yang boleh menjimatkan wang kerajaan sebanyak RM2 bilion. - BHarian
Aku teringin sangat kalau di temukan Najib bersama Anwar di dalam rancangan debat. Kalau berani, dia akan kedepan awal awal lagi, tapi bila dia senyap, Sabery si mulut buih di tolak kedepan. Kenyataan di atas merujuk kepada transkrip debat Anwar malam tadi,
Untung IPP ini berbilion dan PETRONAS itu kerugian, termasuk TNB kerana beban perjanjian IPP. Sebab itu harus diteliti semula. Saya menganggarkan, kalau diteliti semula selain RM2 bilion rizab kapasiti kita boleh jimatkan RM1 bilion lagi. Dari kadar RM3 bilion, kita hanya perlu RM2 bilion.Tengok, bagaimana Kerajaan uruskan pembelian diesel. Diesel yang bocor, penyeludupan, dan penyelewengan, berapa? RM700 juta setahun. Kemudian, Kerajaan tubuh syarikat kroni, Teras Kimia, RM117 juta. Sudahlah rugi RM700 juta, ambil syarikat geng dia, bantu pula RM100 juta. - klik untuk transkrip penuh

Anwar cut short interview with ACA to meet police at 2pm

sun2surf - ......Speaking to reporters after the interview with ACA officers led by Rosli Hussein, Anwar said: "I have started to cooperate with ACA to give them the statements they need about the forgery, fabrication and suppression of facts. I am satisfied with the way they recorded the facts and with the line of questioning."

He said the investigations are, however, not over yet as many other statements are needed.

"But I had to ask to be excused because there is an arrest warrant out for me and I have been summoned to IPK KL at 2pm and I don’t want to be late," he added.

"I have apologised to the ACA officers and requested that the meeting be postponed to another day. I’m willing to come back as soon as possible to continue."

Asked what would happen if he was arrested at IPK KL, he said: "Then I have suggested that they conduct the interview in the lock-up."

Speaking on the current sodomy accusation against him by former aide Saiful Bukhari Azlan, Anwar said: "There is no basis to this whole fabrication and malicious attacks. As you know, there’s already a trial in the mainstream media attacking me without any chance for me to defend myself. This is just a repeat of 1998."... selanjutnya.

Musa Hassan membelit lagi

Dah la buat hal usung tilam pada tahun 1998 dulu, hari ni cerita pasal benda pelik lagi ...

Pada awalnya, menjawab soalan wartawan mengapa polis komando bertopeng yang diarah menangkap Anwar, Musa berkata:

“Mana ada.. polis takkan tangkap orang pakai topeng.”

Tetapi apabila diberitahu bahawa seorang jurugambar sempat merakamkan peristiwa penahanan Anwar oleh sepasukan komando bertopeng itu, Musa menjelaskan:

“Saya baru sampai (dari Brunei), saya tak tahu menahu, saya tak ada komen,” katanya. - Utusanmeloya
Ini buktinya

Kalau nak lebih terang korang klik gambar .... buntang biji mata tengok. Musa Hassan ni tak serik berbohong lagi nampaknya ......

Undang undang apa?

Akuan sumpah ni lebih kurang fungsinya dengan membuat lapuran polis. Tujuannya ia di buat adalah untuk meminta pihak bertanggung jawab membuat siasatan di atas si tertuduh di dalam lapuran dan akuan tersebut.

Di dalam kes Liwat Saiful dan Anwar, Anwar adalah tertuduh yang sekarang di tangkap dan di soal siasat. Pantas tindakan polis, boleh la di puji. Sementara di dalam Kes Akuan Sumpah Raja Petra, Rosmah adalah tertuduh.

Yang menariknya, di dalam kes Liwat, tertuduh di tangkap, tetapi di dalam kes Akuan Kaboom C4, Raja petra pulak yang di tangkap. Kejadian berlaku di dalam tempoh sehari.

Ini berita tentang Raja petra yang terbaru...

POLICE has obtained a warrant of arrest against Raja Petra Kamaruddin, blogger and owner of Malaysia Today for criminal defamation. This is in connection with the latter’s statutory declaration that the Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s wife, Datin Seri Rosmah Mansor, was present when Mongolian national Altantunya Shaariibuu’s body was blown up. - NST
Terlalu jelas jalan cerita dan terlalu berbeza tindakannya. Ini belum lagi cerita tentang Akuan Bersumpah, Balasubramaniam. Kalau begini lah sistem yang kita ada, tak hairan kalau siasatan dibuat terhadap kes itu, sekali lagi tindakan pelik akan berlaku.

Yang lepak tak disentuh masih lagi Najib ..... Macam lah rakyat tak perasan. Tapi korang jangan terkejut kalau tindakan berbeza ke atas kes kes itu nanti, alasanya masih "Tindakan tiada motif politik".

Diorang tahu kita dah perasan, tapi masing masing buat buat tak tau. Semuanya kerana, ada kuasa, gua boleh buat apa gua suka. Ini dunia ana yang punya. Cehhhh .... piiiraaah mabuk !!!

Aku tak tau apa yang korang rasa, tapi pada aku...semua ni dah macam citer kartun Pink Panther...kalau pink panther yang bibirnya kaler pink, dia ni sentiasa selamat dari mala petaka. Asyik asyik .... orang tua ni pulak yang kena

Imej gua cilok dari Hard T .... korang check lapuran di sana

Kenyataan Media Pejabat DSAI

anwaribrahimblog

This afternoon at 1:05 PM Anwar Ibrahim, former Deputy Prime Minister of Malaysia, was arrested outside of his home in Kuala Lumpur. He was due to issue a statement at IPK KL (Kuala Lumpur Police Contingent Headquarters) at 2:00 PM based on an agreement reached with the police on Tuesday.

Anwar Ibrahim was returning from the Anti Corruption Agency to his home after giving a statement pertaining to the police report that has been filed regarding suppression of material facts in the case involving him in 1998. He was accompanied by his senior legal team, staff, and security.

As he entered the neighborhood of his home, a contingent of ten police cars, half unmarked and half patrol, forced the two cars in Anwar Ibrahim’s entourage to stop. There was a contingent of 20 balaklava-clad masked commandos (UTK) who accosted him, reminiscent of the forces sent to arrest Anwar Ibrahim at his home in September 1998.

An officer approached Anwar Ibrahim and demanded that he accompany the police in an unmarked vehicle to the Kuala Lumpur Police Contingent Headquarters. His lawyers were not permitted to travel with him to the police station.

This arrest has taken place less than fifteen hours after Anwar Ibrahim appeared live on Malaysian television for the first time since 1998 and announced to millions of viewers his intention to stand for election, and upon the formation of a new government, to lower the domestic price of fuel by 50 sen. The overwhelming majority of Malaysians expressed their support of his televised statement.

These events are deeply disturbing to us and indicate that this entire episode is a repeat of the actions taken against Anwar Ibrahim in 1998. During the last few weeks the government owned mainstream media has demonized and vilified him. His staff has been harassed and we see a conspiracy being hatched to thwart the political change that is imminent in Malaysia.

Under no circumstances will the people of Malaysia and the international community tolerate any harm coming to Anwar Ibrahim. We remind Prime Minister Abdullah Badawi of the promise he made to ensure Anwar Ibrahim’s protection.

We have been able to communicate with Anwar Ibrahim, who calls upon his supporters and the people of Malaysia to remain calm and to reject any attempts at provocation, which will give a pretext for an emergency situation to be declared.

OFFICE OF ANWAR IBRAHIM

Di IPK

... selanjutnya.

IPK at 3.00 pm

harisibrahim |

Got to IPK, Jalan Hang Tuah ( opposite Pudu Jail ) a little after 3pm.

There was already a small crowd of supporters outside, along with a very visible presence of police.

Was informed by some from the media that Wan Azizah and other family members had been allowed to see Anwar earlier and had since left. MPs who were there earlier had also left.

Police had refused the presence of two lawyers whilst Anwar’s statement was being taken. Sankaran Nair left, leaving Sivarasa with Anwar.

Spoke to some of the supporters outside. Some were saying that if Anwar was not released, there would be demonstrations.... selanjutnya.

Mustafa dakwa komplot terhadap Abdullah dan Anwar serentak

siasahdaily | ....Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali dalam blognya menulis, komplot ini sedang berusaha untuk membunuh karier politik kedua-dua tokoh itu dengan satu tindakan iaitu menangkap Datuk Seri Anwar selepas tuduhan meliwat seorang pemuda.

Beliau dipercayai mengulas tindakan polis menangkap Anwar di luar rumahnya ketika beliau mahu ke Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur untuk memberikan kenyataannya kepada polis.

"Saya rasa, ada semacam satu komplot dalam Umno dan kerajaan sendiri yang cuba untuk mengambil kesempatan daripada suasana yang ada sekarang. Komplot ini bagi saya memang anti Anwar dan juga anti kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi," tulis Mustafa dalam blognya, Politik Malaysia yang dipostkan hari ini.

Lojiknya, kata Mustafa, apabila tindakan dibuat terhadap Anwar, jari akan dituding kepada Abdullah selaku Perdana Menteri yang mengetuai kerajaan.

"Mengikut bacaan saya, tindakan ini berjaya diambil kerana kegagalan Abdullah sendiri untuk menguasai seluruh jentera kerajaan. Oleh kerana itulah, komplot ini boleh berjalan sedemikian rupa," tulis beliau lagi.... selanjutnya.

Raja Petra terima waran tangkap

malaysiakini | ...Polis mengeluarkan waran tangkap terhadap penulis blog terkenal Raja Petra Kamarudin berhubung siasatan akaun berkanunnya yang mengaitkan isteri timbalan perdana menteri dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Raja Petra dikehendaki hadir di ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur jam 10 pagi esok.

Peguam pengendali Malaysia Today menerima waran itu pagi ini dan
Raja Petra mengesahkan perkara itu dengan polis petang ini, kata isterinya Marina Lee Abdullah.

Dalam akuan berkanunnya bertarikh 18 Jun lalu, Raja Petra menuduh Rosmah antara tiga individu yang berada di tempat kejadian ketika wanita Mongolia itu dibunuh pada 19 Oktober 2006.

Katanya, beliau mendapat maklumat yang boleh dipercayai bahawa antara kira-kira jam 10 malam 19 Oktober 2006 dan awal pagi berikutnya, malam mangsa dibunuh, terdapat dua orang lagi di tempat kejadian.... selanjutnya.

Erase.....Let's Padam 'Padam'

muststopthis | ....Raja Petra Kamaruddin has been asked to 'surrender' himself at the Police Disctrict Headquarters (IPD Pudu) by 10.00am tomorrow on the 17th of June 2008. He was not told why he will be arrested, or neither was he told where and what they are going to charge him for.
This has just been confirmed by RPK's wife. It looks likely that the Ops Padam has already begun, since Saturday last.

People, let the show begin!

Over the weekend, the Police mounted as many as 12 road blocks in and around Kuala Lumpur which resulted in the traffic jams that left motorist fuming. The reason, as now we have been told was that Anwar Ibrahim and his supporters had apparently posted that a rally will be held near Parliament to protest (whatever for, we were not told).

Some months ago, in fact, some time ago, some alpha bloggers had mentioned the name 'Ops Padam' in light of the following and reach that these bloggers had attracted. Bloggers like RPK who is more often than not touted as 'Blogger King' and the likes of Rocky, Haris, Zorro, Malaysia Kini, and some others have had their fair share of readership.

Today, at about noon, Anwar Ibrahim was arrested for what was believed to be his involvement in the alleged buggery of his aide. Shortly after that, I had also received a phone call, inadvertently from Marina (RPK's wife) that they have also received a phone call from their lawyer informing them to be ready for a 'discussion' with the police. Discussion or arrest remains unconfirmed.... selanjutnya.

Anak saudara tahu lokasi Balasubramanim

MStar | ..."Saya tidak dapat memberi tahu secara terperinci demi keselamatan pakcik saya," katanya.

Beliau berkata Balasubramaniam sekeluarga berada dalam keadaan selamat.
Kumaresan berkata demikian kepada pemberita selepas memberikan keterangan berhubung perbualan telefon beliau dengan bapa saudaranya itu di Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan, Kompleks Kerajaan Bukit Perdana di sini hari ini.

Beliau tiba pada pukul 3 petang dengan diiringi peguamnya N.Surendran dan anggota Parlimen Teluk Intan M. Manogaran.

Kumaresan berkata bapa saudaranya itu ada menghubunginya awal bulan ini.

"Saya ada terima call (panggilan) dari dia awal bulan ini...dia call tengah malam," katanya tanpa mengulas lanjut.

Pada 5 Julai lepas, Kumaresan membuat laporan polis mengenai kehilangan Balasubramaniam dan keluarganya di Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields.... selanjutnya.

Bagaimana Khairy lebih tahu dari Wan Azizah?

Utusmeloya | ... Kata-kata Khairy itu menyebabkan beberapa Anggota Parlimen pembangkang termasuk isteri Anwar, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Ismail (PKR-Permatang Pauh) bangun dan mempertikaikan kenyataan itu seolah-olah Khairy tahu kandungan laporan polis yang dibuat.

Wan Azizah yang juga Presiden PKR berkata: “ Kenapa Rembau (Khairy) hendak minta DNA dari suami saya. Laporan polis yang dibuat tidak diberi kepada kami, bagaimana Rembau boleh tahu, apakah Rembau tahu kandungan dari laporan polis itu.”

Laporan terhadap Anwar itu dibuat oleh bekas pembantu peribadi Anwar, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Khairy kemudian menjelaskan bahawa beliau tidak tahu-menahu mengenai penyiasatan polis berhubung kes itu, tetapi katanya, sampel DNA amat diperlukan sebagai bukti.

“Laporan polis tidak diberi kepada ketua pembangkang (Wan Azizah) sebab suaminya tidak hadir ke Balai Polis. Saya tidak tahu-menahu tentang siasatan ini, yang tergerak hati saya minta DNA adalah bentuk laporan polis tersebut.... selanjutnya.

Anwar di tahan tanpa surat

Bharian | .... Pemandu Anwar, Abdullah Sani Said, 49, berkata ketika ditahan, Anwar sedang dalam perjalanan balik ke rumahnya sambil diiringi dua peguamnya itu, selepas selesai memberikan keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Putrajaya, berhubung laporannya mengenai pemalsuan fakta oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.

Bercakap kepada pemberita ketika sedang menunggu di IPKKL, Abdullah berkata kira-kira 20 anggota polis yang berpakaian seragam menahan kenderaan yang dipandunya sebelum mereka memaklumkan kepada Anwar tujuan mereka tanpa bertindak kasar terhadap bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

“Mereka hanya kata nak ambil Datuk Seri (Anwar) untuk bawa ke IPKKL untuk siasatan. Datuk Seri ada tanya mereka ada surat tak, tetapi polis kata tak ada,” kata Abdullah
yang telah bekerja untuk Anwar selama 25 tahun. ... selanjutnya.

Pakatan bangkit isu Anwar di Parlimen

malaysiakini | Beberapa ahli parlimen Pakatan Rakyat, yang hadir sebentar di ibu pejabat polis Kuala Lumpur, akan membangkitkan isu tangkapan mendadak Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat.

Ahli parlimen DAP Lim Kit Siang dan rakan-rakannya dilihat meninggalkan Jalan Hang Tuah kira-kira jam 2.40 petang ke bangunan Parlimen.

Debat: Anwar lebih meyakinkan

malaysiakini | .....Tinjauan selama 12 jam itu dimulakan sebaik sahaja perdebatan Anwar dengan menteri penerangan Datuk Shabery Cheek selesai pada jam 10 malam tadi.

Hasilnya menunjukkan pembaca Malaysiakini percaya prestasi Anwar jauh lebih menyerlah daripada Shabery.

Sejumlah 18,684 pembaca menyertai tinjauan pendapat tersebut, dengan 17,240 atau 95 peratus bersetuju bahawa hujah-hujah Anwar adalah lebih meyakinkan.

Menariknya, walaupun Anwar dilihat lebih menyerlah dalam perdebatan tersebut, tetapi majoriti pembaca (57 peratus) berkata beliau kelihatan bergantung pada notanya.

Shabery pula kelihatan kurang merujuk kepada nota-notanya.

Bagaimanapun, 90 peratus pembaca percaya, menteri penerangan itu mengelak menjawab banyak soalan yang dikemukakan oleh moderator dan dua orang penalis.

Diminta memberi mata 1 hingga 10 bagi kedua-dua pendebat tersebut, Anwar ternyata lebih menyerlah daripada Shabery.... selanjutnya.

Shabbery letak jawatan

matsamankati |

Shabbery bin Chik,
Menteri Penerangan Malaysia.

Tarikh: 16.7.08

YAB Perdana Menteri,

Per: Perletakan Jawatan.

Seperti yang saya janjikan, saya akan mempertaruhkan jawatan saya sekiranya saya tewas dalam perdebatan dengan Dato Seri Anwar Ibrahim semalam. Walaupun saya tidak mengaku kalah, tetapi pendapat umum mengatasi segalanya.

Saya sendiri sudah menjangkakan bahawa saya tidak mungkin dapat menandingi Saudara Anwar Ibrahim, tetapi konspirasi yang dilakukan oleh Agendadaily telah memerangkap saya. Dan saya percaya, ini semua dilakukan oleh Tingkat Empat untuk membunuh karier politik saya.... selanjutnya.

Ayah Ditahan - Nurul Izzah

nurulizzah |

Dad was arrested by the cops whilst on his way to the IPK to give his statement. The cops gave till 2pm for dad to report but still arrested him before the deadline. Dad was on his way back home to have lunch in Bukit Segambut, and then head to the IPK but the cops blocked off the road and arrested him like a criminal. And the cops who arrested him were Special Squad cops with balaclavas!!! Is that necessary!!!

I hope and pray for our nation today. I ask all Malaysians to be calm but strong in this event. I truly do believe our nation’s future rests on what happens in the next weeks.

Please please do not give the authorities any reason to crack down on us. Let us do everything by the book and do what’s right.

And most of all, please pray.

Izzah

Raja Petra to be arrested and charged tomorrow (Thursday)

malaysiatoday |

Raja Petra Kamarudin has been ordered to report to the ninth floor IPK KL (opposite Pudu Jail) at 10.00am tomorrow (Thursday, 17 July 2008).

According to the police, Raja Petra is to be charged for criminal defamation with regards to the Statutory Declaration that he signed on 18 June 2008.

It is not known yet which court he will be charged in as the Attorney-General has not decided yet.
Further news to follow.

Anwar ditahan polis bertopeng

malaysiakini | ....Beliau ditahan sekumpulan anggota polis, termasuk yang bertopeng dan berjaket - dipercayai Bahagian Jenayah Berat, kira-kira sejurus tiba dari Putrajaya selepas memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Putrajaya.

Menurut peguam R Sivarasa, pihak polis telah menunggu kepulangan Anwar dan sebaik sahaja tiba, mereka membawa mantan timbalan perdana menteri itu, ke dalam kereta polis bercermin gelap dan membawanya ke IPK Kuala Lumpur.

Anwar tiba di IPK Kuala Lumpur jam 1.11 tengahari dengan dikawal oleh konvoi 15 kenderaan.

anwar ibrahim and policeManakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengesahkan kepada pemberita di Parlimen bahawa Anwar telah ditahan.

Katanya, beliau menerima panggilan telefon dari Anwar yang mengesahkan bahawa beliau telah ditahan.

Anwar juga, katanya, memberitahu bahawa beliau dilayan secara kasar oleh anggota polis yang menahannya itu.

Wan Azizah berkata, Anwar memintanya pulang ke rumah untuk menenangkan anak-anaknya dan kemudiannya pergi ke pejabat polis terbabit.Naib presiden PKR, Azmin Ali tiba kira-kira jam 1.26 tengahari, dan menyifatkan tindakan polis itu sebagai "tidak bertamadun" kerana Anwar telah mengesahkan akan datang.

Lagi pula, tambahnya, masa yang diberikan oleh polis sehingga jam 2 petang juga belum lagi tamat.... selanjutnya.

Anwar di reman 24 jamDatuk Seri Anwar Ibrahim dikerumuni media sejurus selepas memberi keterangan di Badan Pencegah Rasuah, Putrajaya Beliau ditahan polis di rumahnya kemudian, kira-kira sejam sebelum hadir di IPK Kuala Lumpur..


MStar | ...Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikeluarkan waran tangkap kerana tidak hadir di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur petang kelmarin berhubung dakwaan meliwat, ditahan polis tengah hari ini untuk membantu siasatan.

Peguam Anwar, Sankara Nair memberitahu pemberita di pekarangan IPK Kuala Lumpur bahawa bekas Timbalan Perdana Menteri itu ditangkap oleh sepasukan polis di rumahnya.

"Polis mengatakan bahawa anda (Anwar) ditahan di bawah Seksyen 377 Kanun Keseksaan, Anwar akan direman 24 jam," katanya.

Bagaimanapun Anwar tidak digari.

Anwar dibawa ke IPK Kuala Lumpur kira-kira pukul 1.15 tengah hari.

Beliau ditahan di rumahnya di Segambut dekat sini selepas pulang dari memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Putrajaya berhubung laporannya yang dibuat terhadap Peguam Negara dan Ketua Polis Negara.

Anwar keluar dari pejabat BPR pukul 12.10 tengah hari.

Ketika ditemui wartawan di Putrajaya, Anwar berkata, beliau telah meminta proses memberi keterangan ditangguhkan kerana perlu hadir di IPK Kuala Lumpur pukul 2 petang ini untuk memberi keterangan berhubung dakwaan meliwat.

Kata beliau: "Oleh kerana waran tangkap sudah dikeluarkan, saya perlu berada di IPK Kuala Lumpur di sana dengan segera."

Ketika ditanya mungkin ditahan, Anwar memberitahu, beliau sedia jika ditahan dan BPR boleh mengambil keterangan di lokap."

Wartawan mStar Online yang berada di IPK Kuala Lumpur melaporkan Anwar dibawa dalam kereta polis dengan diiringi kira-kira 15 buah kereta, dipercayai dinaiki anggota polis dan peguamnya.... selanjutnya.

Roadblocks caused students to miss CLP exam

Star | Monday's roadblocks caused some law students to miss out on the first paper of the Certificate of Legal Practice (CLP) exams.

According to an e-mail from a student named Ganesh, which was distributed by Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) in Parliament lobby Wednesday, many students had missed the paper which was scheduled for 9am Monday at Universiti Malaya.

Ganesh said he had left his house at 7am and only arrived at UM at 10.30am.

"By that time, it was too late to sit for that particular paper.

"And the CLP examination is such that if you miss just one paper, you might as well resit the whole examination the next year."

Ganesh said this year was the last year for the CLP examinations before it was scrapped for good and questioned how he was going to sit for the examination again.

"To make matters worse, there were no protests at all.”

Ganesh said many law students were now stuck, not knowing what to do.

Satu negara tonton Anwar

TARIK PERHATIAN: Orang ramai melihat siaran langsung debat isu   harga minyak antara Ahmad Shabery  dan Anwar  di sebuah restoran di Taman Tun Dr Ismail, malam tadi.

Aku tak pernah tengok rakyat menonton TV kerana Pak Lah, Najib atau menteri menteri BN. Rakyat berpusu pusu tengok TV bila Anwar muncul. Korang ingat perkara ini di pandang ringan oleh kerajaan? Tepuk dada, rasakan degup jantung mereka. Anwar memang pilihan rakyat. Perkara yang semua orang tau. Pada Shabery .... kamu kalah. Letak jawatan kalau ada maruah.

Anwar Ibrahim Arrested

malikimtiaz | At 12.55 pm, outside his house. He was due to give a statement to the police at 2.00 pm.

We should remain calm and await further developments. From media reports, it would seem that Anwar Ibrahim was prepared for this and has lawyers at the ready. If he is being arrested in connection with the alleged sodomy, then he should be brought before a magistrate within 24 hours and be charged unless a remand order is obtained to allow for further investigation. The offence is bailable and I see no reasonable basis for bail being refused.

The authorities must take every care to ensure that nothing untoward occurs. We in turn should not be reactionary.

Update 2.43 pm

Wan Azizah was at the city police headquarters by 1.30pm, followed 25 minutes later by Anwar's daughter Nurul Izzah and her husband Raja Ahmad Shahrir.

"I don't believe this is happening. We will seek to get him released as soon as possible," said DAP chairman Karpal Singh, who had joined other PKR members and supporters gathering at the headquarters.

The police had on Tuesday given Anwar a 2pm deadline to answer allegations of sodomy.

Cops arrest Anwar (Update 4)

Star | Datuk Seri Anwar Ibrahim Datuk Seri Anwar Ibrahim arrived at the city police headquarters here at 1.15pm Wednesday in a white Pajero after being arrested by the police.

He was earlier arrested in front of his house in Bukit Segambut.

His lawyer Sankara Nair said the police told Anwar that he was being arrested for investigations under Section 377C of the Penal Code for alleged "carnal intercourse against the order of nature."

On June 28, his 23-year-old former aide Mohd Saiful Bukhari Azlan had lodged a police report alleging that Anwar had sodomised him.

Asked if Anwar was handcuffed, Sankara said he was not.

Anwar's wife Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail said he had called her from the police car to say he had been arrested.

"He asked me to go home to look after the children," she said when met in Parliament lobby.

Anwar's Nurul Izzah and her husband Raja Ahmad Shahrir arrived at the city police headquarters at 1.55pm.

The police had on Tuesday given Anwar a 2pm deadline to answer allegations of sodomy.

Anwar was at the Anti-Corruption Agency (ACA) headquarters in Putrajaya earlier Wednesday. He left the ACA headquarters at 12.10pm, saying he was satisfied with the ACA's line of questioning.

He said the ACA had not completed its interview, but he had to cut it short to make his 2pm appointment with the police to answer questions over the sodomy allegation made against him.

The former deputy prime minister said he had produced all the information required, but there just wasn't enough time.

"If I am arrested, I guess the ACA can do their follow-up interview at the lock-up," the de facto opposition leader joked.

Anwar had arrived at the ACA headquarters at about 10am over the reports he had lodged against the Inspector-General of Police (IGP) and the Attorney-General (A-G).

He was accompanied by his lawyers and a group of PKR supporters.

In his report lodged on July 1, Anwar had alleged that IGP Tan Sri Musa Hassan and A-G Tan Sri Abdul Gani Patail had fabricated evidence in the “black eye” investigation in 1999.

Musa was the investigating officer and Abdul Gani led the prosecution in the case in which Anwar had been beaten up by the IGP then, Tan Sri Abdul Rahim Noor.

Musa and Abdul Gani were questioned by the ACA on July 11.

Anwar sampai di IPK KL bersama polis pukul 1.15 tgh

Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba dengan kenderaan polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur di sini untuk memberi keterangan berhubung kes liwat melibatkannya tepat pukul 1.15 petang ini.

Semalam, polis memberi kata dua kepada Anwar untuk hadir memberi keterangan di IPK sebelum pukul 2 petang ini atau berdepan dengan tindakan ditahan selepas polis mengeluarkan waran tangkap.

Pada 28 Jun lalu, bekas pembantu Anwar, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 23, membuat laporan polis mendakwa dia telah diliwat beberapa kali oleh bekas majikannya itu termasuk kali terakhir dua hari sebelumnya.

Anwar adalah suspek dalam kes itu yang disiasat mengikut Seksyen 377 Kanun Keseksaan. – Utusan.

Malaysian opposition leader Anwar arrested: lawyer

AFP | Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim, who has been accused of sodomising a male aide, has been arrested outside his home, his lawyer said Wednesday.

"Anwar was arrested just five minutes ago. The police came and took him away," said lawyer Sankara Nair, who said he witnessed the arrest.

"He had just arrived home when about 10 officers detained him at the gate of his home," he told AFP.

Nair said the police did not specify what the opposition leader was being charged with, but said he would be taken to Kuala Lumpur police headquarters..

No2umno - Ni yang UMNO kata, berani kerana benar. Belum pun pukul 2.00 polis dah tahan. Nak bagi tau kat puak UMNO, kalau setakat undang undang kat malaysia, siapa lah yang yakin? Cakap la apa pun .... cam tu gak akhirnya. baca berita CNN - Police arrest opposition leader

Anwar sudah di TAHAN !!!

malaysiakini | Polis menahan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di luar rumahnya dan dibawa ke ibupejabat polis Kuala Lumpur tengahari ini.

Beliau ditahan kira-kira jam 12.55 tengahari sejurus tiba dari Putrajaya selepas memberi keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Difahamkan pihak polis telah menunggu kepulangan Anwar dan sebaik sahaja tiba, mereka membawa mantan timbalan perdana menteri itu, ke dalam kereta polis dan membawanya ke IPK Kuala Lumpur.

Manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengesahkan kepada pemberita di Parlimen bahawa Anwar telah ditahan.

Anwar pula tiba di IPK Kuala Lumpur jam 1.11 tengahari dengan dikawal oleh konvoi kenderaan polis.

Shabery kalah moral, dia perlu letak jwatan

anwar ibrahim and ahmad shabery cheek debate 150708 02detikdaily |

1. Sebelum berdebat, Shabery Cheek pernah berkata kepada pemberita bahawa beliau meletakkan jawatan jikalau tidak dapat mempertahankan hujah kerajaan dalam menaikkan harga petrol dan diesel. Sebenarnya, belum apa-apa lagi, bukan saja Ahmad Shabery Cheek kalah, malah kekalahan ini terpalit ke atas kerajaan Umno, BN.

2. Sebenarnya, ada dua jenis kekalahan. Kalah hujah dan kalah moral. Kalau pun Umno BN tidak kalah hujah, mereka tetaplah kalah daripada sudut moral. Shabery bukannya tandingan Anwar daripada segi jawatan. Shabery bukan penggubal keputusan di dalam menaikkan harga petrol dan diesel. Dia hanyalah Menteri Penerangan. Anwar mahu berdebat dengan Menteri Kewangan, merangkap PM atau Timbalan Perdana Menteri yang difikirkan dapat menjawab masalah ekonomi.

3. Maka keputusan menaikkan harga petrol dan diesel bukan Abdullah yang memutuskan. Abdullah sendiri mungkin tidak boleh menjawabnya soalan-soalan tadi. Ringkasnya, Umno BN sudah kalah daripada segi moral.

4. Anwar sepatutnya menggunakan penggunaaan ungkapan istilah Bahasa Melayu Malaysia dan bukannya Indonesia. Kerap kali juga dilihat Anwar menyebut 'kebijakan' dan sepatutnya menggunakan 'dasar'. Takut-takut orang tak faham. Penggunaan istilah itu sekadar salah satu contoh saja.... selanjutnya.

Debat Anwar Ibrahim dan Shabery Chik

triplecolourlife | ...Dah tak dapat nak tapis pakai apa dah, memang terserlah bertapa cetek pengetahuan yang ada pada Shabery Chik. Dengan mulut berbuih dan senyum senget dan hujah yang kosong, tak berhenti-henti mengemukakan hujah yang sama. Soalan-soalan yang diutarakan, berlegar tanpa dijawab.

Paling menjelekkan, apabila media (TV3-pasal aku tgk kat TV3) terpaksa sugar-coated bnyk pekara agar Shabery Chik kelihatan "hebatnya ko kat pentas tadi" selepas debat berakhir.

Pandangan yang mudah tetapi berfokus hanya untuk mewujudkan 3 bilion, tidak langsung dipandang dan ditolak mentah-mentah oleh Shabery Chik. Respon larr, kasi buah fikiran bapakkk Shabery Chik oeiii. Tak perlu laa nak quote ayat org sana sini. Buat recap sampai 10x, minyak naik bukan salah Kerajaan. Memanglaa bukan salah kerajaan. Tapi salah kerajaan menaikan minyak dengan MENDADAK. Jawab soalan tu dulu, kenapa begitu mendadak? Boleh aku buat pertimbangan pesal minyak naik. Apa penyelesaian nya?? Nada.

Adab berdebat bapakkk Shabery Chik pon macam aku mula-mula belajar nak berdebat zaman sekolah dulu. EMO lebeh. Tapi zaman sekolah dulu, nasib ahh aku senang belajar tu yg aku dapat jadi best speaker peringat negeri tuh. Okeh poyo. Continue.. Bapakk Shabery Chik tak perlu emo tak tentu pasal. Enough laar beating around the bush. Rakyat dah dengar, dah paham dah buat penilaian. Media tak perlu laa nak tepek gula sana sini, buat rakyat menyampah dan sakit hati je.

Point bapakkkk Shabery Chik yang dok compared Malaysia to Venezuela and Saudi Arabia dari awal perbahasan, lepas tu kata please don’t compare Malaysia to those countries, Pakkk, apakkk ceta apa neh?... selanjutnya.

Anwar gets bloggers' vote

Malaysiatoday | INTENSE public discussion ensued on Internet websites and blogs immediately following the Anwar-Shabery 'live' TV debate last night.

While mainstream media reports suggested that there were no clear winners, comments on blogs showed the vast majority felt that Anwar's arguments sounded more convincing.

Shabery's criticism of Anwar's protests during the 1970s and his earlier role in government did not go down well.

A smaller number felt that it was not important who had "won" but the fact that the debate was held at all was a positive sign.

Shabery might have fared better had he pressed home the point about what happens when the oil finally runs out.

Anwar had suggested that future discoveries could further extend the day of reckoning. But many believe that new oil fields will become more expensive and more difficult to locate and that could drive up prices in the long run. The debate also failed to touch on the importance of conservation and the need to conduct more research on renewable energy such as solar power.

One comment left on a blog suggested that while Anwar's plan for a 50-sen cut may be feasible, "Pakatan Rakyat has to list down their concrete alternative policy on oil, alternative sustainable and environmentally friendly policies as soon as possible."

--Malay Mail

Pasal Ani Arope .....

berkaitan dengan isu DEBAT ANWAR - SHABERY ... tentang pemberhentian Ani Arope dari IPP TNB .....

IPPs: Will Ani Arope talk?
jeffoii | ... StarBiz says the IPPs will 'speak with one voice', but I say they will 'gang up' to negotiate against TNB and the government, though the latter own equity in some of the IPPs through intricate share structures.

According to StarBiz, negotiations between TNB and the IPPs for supplementary agreements on their present power purchase agreements (PPAs) have yet to begin, the IPPs are already lobbying to extend their 21- or 25-year concessions to unidentified number of years.

In other words, the IPPs, especially the First Generation IPPs, will find ways to offset their net income. And we are talking about IPPs that have an average of 9 years left in their PPAs, and that would have recovered their investment -- using low-interest loans from EPF etc -- during the first seven years of operation. (Read my earlier blog entries for the maths.)

I hope one day, the good old Dr Ani Arope, the former chairman and chief executive of TNB who was said to have resisted signing up the IPPs but was unceremoniously removed after a major multi-states blackout in the early 1990s, will come out and sing.... selanjutnya.

Shabery....PLZ RESIGN

marhaendaily | ....Debat sebentar tadi pasal minyak petrol Shabery oiii… yang ko criter zaman 1974 tu apsal…. Ko ni tak ngaji abis kot… Ko tau ke taubat manusia dengan Allah Taala. Ke "tau buat" jer… tau buat orang sakit hati… Ni tidak… criter 34 tahun lampau. Allah pun terima taubat hamba. Ko ni masih ungkit2… Asyik nak serang peribadi org jer. Ni la dia…spesis AMENO. kerja dia sangka buruk kat orang. Tak abis-abis. Nasib baik orang tak criter masa ko lahir dulu telanjang tak pakai baju…amacam, ko nak jawap aper.

Topik tadi nak turun harga minyak. Dia ambik kesempatan pulak. Aku nak ko letak jawatan esok. Tapi, wahai sahabat sakalian, percayalah…percaya lah…percayalah( lebih kurang ayat shabery tadi..) mesti surat khabar / pak loh bedawi / dan ulasan media tunggangan Umno kata shabery baguih…Penipu punya kaki…marah wooo… cekik kedarah punya orang. Dia tak pikir minyak naik harga barang naik. Rebat tunai tu untuk org ada kereta / moto jer. Abih tu…org kampung tu, mana dpt rebat.

Apapun, kita nampak dengan jelas…sebentar tadi selesai satu perdebatan di antara seorang pemimpin berjiwa rakyat dengan pemimpin putar alam.

Anyway…Congratulat ion DSAI. And…Shabery, don't forget, tommorow (TODAY!) pls resign!

komen 2

A: Gelanggang ini dimanfaatkan sebaik2nya oleh sdr Anwar bagi menerangkan sebahagian kecil manifesto atau 'mini pakej' PR untuk kesejahteraan umat Malaysia amnya. Pada dasarnya, tiada suatu urusan pun yang dibawa oleh sesuatu gagasan, melainkan ada manfaat di sebaliknya. Justeru, bilamana gagasan tersebut ternyata membebankan majoriti penghuni Malaysia khususnya, maka ia mestilah merubah perlaksanaannya sendiri atau ia perlu ditukar kepada gagasan lain.... selanjutnya.

Anuar buat Shabery Terkebil !

deyesdotcom | ....Seperti semua sedia maklum, kita sering mendengar ucapan-ucapan Anwar yang menyentuh soal harga minyak malah kita sudah hampir khatam mengenai hal minyak ini dari pembelajaran yang dibawa oleh beliau serta rakan-rakan Pakatan Rakyat dari PAS dan DAP.

Kali ini, saya begitu bersemangat sekali kerana berpeluang mendengar hujah-hujah dari pihak kerajaan yang seolah-oleh tidak mempedulikan nasib rakyat dengan keputusan menaikkan harga minyak secara mendadak. Saya ingin dengar, jika benar kenaikkan harga minyak itu tidak dapat dielakkan, apakah hujah-hujahnya? Boleh diterima pakai atau tidak?

Dengan harapan yang menggunung, kita semua berharap mendapat sesuatu yang benar-benar meyakinkan dari pihak kerajaan bahawasanya harga minyak itu adalah muktamad tidak boleh dikekalkan atau diturunkan. Mudah! Hanya jelaskan sebabnya tetapi biarlah dalilnya konkrit.

Anwar Ibrahim memulakan pidatonya dengan tenang, dengan emosi yang cukup terkawal di mana dalam keadaan ini, segala ungkapan yang lahir dari pidatonya cukup rasional, padat, proaktif dan mudah diterima oleh penonton. Tetapi Shabery dengan begitu angkuh menyentuh kembali peristiwa Anwar sewaktu beliau menjadi mahasiswa pada 1970 lalu. Siapakah Shabery pada 1970?... selanjutnya.

Anwar beri keterangan pada BPR di Putrajaya

malaysiakini |

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di ibupejabat Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Putrajaya pada jam 10.05 pagi tadi untuk memberi keterangan berhubung laporannya terhadap Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan dan Peguam Negara, Tan sri Abdul Gani Patail.

Anwar tiba dengan ditemani oleh dua peguamnnya, Sivarasa dan Sankaran Nair.

Sebelum ini, Anwar yang juga ketua umum PKR membuat laporan polis terhadap Musa dan Abdul Gani yang didakwanya mereka bukti dalam perbicaraannya 10 tahun yang lalu.

Pada masa itu, Musa adalah pegawai penyiasat manakala Abdul Gani pula merupaka ketua pendakwaraya kes terhadap Anwar.

Apabila Anwar ditahan pada 20 September 1999, beliau dibawa ke ibupejabat di Bukit Aman di mana mantan timbalan perdana menteri itu dipukul oleh KPN ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor, menyebabkan matanya lebam dan mengalami kecederaan lain di badannya.... selanjutnya.

Tahniah Shabery!

kickdafella |

Job well done oleh Presiden Kelab Sejarah, ooops tersasol pulak, sebenarnya Shabery adalah Menteri Penerangan Malaysia. Menteri Penerangan Malaysia telah berjaya di dalam debat berhubung sejarah peribadi ahli politik negara, eh, tersilap lagi.

Sebenarnya debat malam tadi pasal Minyak atau pasal sejarah peribadi Anwar Ibrahim. Kalau pasal Minyak, rasanya Shabery telah terpesong jauh dari tajuk. Kalau pasal sejarah peribadi Anwar pulak, ummm, rasanya Shabery belum berapa matang lagi.

Bagaimanapun, secara keseluruhan Shabery telah berjaya mengangkat Kerajaan Barisan Nasional ke satu era baru. Era apa saya pun tak tahu.

Secara keseluruhan, saya berpendapat, Anwar Ibrahim masih di gear satu. Ataupun baru bagi 20% sahaja dari kemampuan sebenarnya. Anwar masih boleh beri jauh lebih baik tetapi berdasarkan prestasi lawannya, Anwar tak perlulah membazir minyak nak pergi jauh-jauh.

Hakikatnya, semalam adalah malam Anwar. Setelah sepuluh tahun disisih dari siaran televisyen arus perdana, semalam Anwar mendapat 1 jam untuk bersama rakyat Malaysia dikaca TV. Anwar walaupun masih belum memberi yang terbaik, tetapi ternyata prestasinya semalam adalah yang terbaik dari seorang ahli politik di Televisyen Malaysia semenjak Amanat terakhir Tun Dr. Mahathir di persidangan agung UMNO sebelum beliau bersara pada tahun 2003. Malangnya, apa yang kita saksikan semalam, mungkin kali terakhir dapat kita tatap wajah Anwar kerana mungkin esok, kerajaan lebih suka memenjarakan Anwar sebagai hadiah kepada Menteri Penerangannya yang hebat itu.

Kalau sebelum Mac 2008, Malaysia memiliki tokoh wartawan yang setiap kali ingatkan pilihanraya akan pasti teringatkan erection sebagai Menteri Penerangan, kali ini nampaknya tahta raja badut itu sudah diwarisi oleh tokoh sejarah yang tak empuk direbus.

Berdasarkan prestasi Shabery didalam debat itu, adalah wajar bagi Abdullah mengekalkannya sebagai Menteri Penerangan Malaysia. Bahkan saya mencadangkan agar ahli-ahli Parlimen dari Pakatan Rakyat supaya mengesyorkan satu usul Percaya di Parlimen sebagai tanda terima kasih kepada Menteri Sejarah, ooops, Menteri Penerangan Malaysia itu.

Ternyata Shabery telah berjaya menandingi kehebatan lawak Menteri-Menteri Penerangan sebelumnya, seperti Mat Bulat, Kadir BowTie dan Zam Erection. Syabas.

Letter from Ulamak to Anwar

kiriman - aminshah
islamicamagazine

OPEN LETTER CONCERNING DATUK SERI DR. ANWAR IBRAHIM

In the Name of Allah, the Compassionate, the Merciful

May Peace and Blessings be upon the Prophet Muhammad and his kin

“ … [M]ake peace between them justly, and act equitably. Lo! Allah loveth the equitable. / The believers are naught else than brothers. Therefore make peace between your brethren and observe your duty to Allah that perhaps ye may obtain mercy.” (The Holy Qur’an, Al-Hujurat, 49:9-10)
Al-Salaamu ‘Alaikum wa Rahmatullah wa Barakatuhu,

We, the undersigned, believe the honorable brother Datuk Seri Dr. Anwar Ibrahim to be of the highest ethical and moral integrity, a devout Muslim and a devoted father and husband. He is universally recognized as an advocate for justice and fairness, and he has a long history of promoting Islam and championing Islamic ethical and charitable causes.

We are deeply concerned about the physical safety and freedom of our respected brother Datuk Seri Dr. Anwar Ibrahim. We are troubled by the unsubstantiated and clearly scurrilous claims made against him and his character. Allah says in the Holy Qur’an:
“O ye who believe! Shun much suspicion; for lo! some suspicion is a crime. And spy not, neither backbite one another. Would one of you love to eat the flesh of his dead brother? Ye abhor that (so abhor the other)! And keep your duty (to Allah). Lo! Allah is Relenting, Merciful.” (The Holy Qur’an, Al-Hujurat, 49:12)
Our beloved Malaysia is today one of the leading countries of the Muslim Ummah. It is an example of a successful modern Islamic country, and in many ways a model and example for other Muslim countries. This has been due to the Grace of Allah and then largely to the historical and invaluable efforts and contributions made by Tun Dr. Mahathir Mohammed and Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi (among others). Every Muslim who knows anything about Malaysia is proud and appreciative of these efforts. Equally, every Muslim who knows Malaysian politics is appreciative of the formidable political courage in leadership exhibited by Tun Dr. Mahathir Mohammed during his time as Prime Minister of Malaysia and of the example of personal piety and forbearance that Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi has given the Ummah today.

Indeed, perhaps precisely because of Malaysia’s prominence within the Ummah and the world, we would like to point out that the global Muslim community is paying close attention to the way our respected and honorable brother Dr. Anwar Ibrahim is treated. We have no wish to interfere in the internal politics of Malaysia, or in civil and criminal accusations within the country, which we reiterate are ultimately the business only of the Malaysian state and people. However, the spectacle, ten years ago, of our respected brother Datuk Seri Dr. Anwar Ibrahim sitting patiently in court after having been personally and illegally beaten up by then Police Chief of Malaysia is still fresh within our minds as a travesty of justice and impartiality under the law in a leading Muslim country. We are all still ashamed of that image, which will ever be indelibly engraved in our memories. So we remind our bothers in Malaysia that our beloved Prophet Muhammad (may the peace and blessings of Allah be upon him) said that justice is the very goal of government in Islam. And Allah Himself says in the Holy Qur’an:
“Say: My Lord enjoineth justice …” (Al-A’raf, 7:29)

Thus we feel that we have a right — and indeed, an obligation under Islam — to strongly urge the Malaysian authorities to facilitate a swift, transparent and just resolution to this issue and resolutely ensure the safety, freedom and physical well-being of our honorable and respected brother Anwar Ibrahim. Allah says in the Holy Qur’an:

“The Truth is from thy Lord (O Muhammad), so be not thou of those who waver.” (Al-Baqarah, 2:147)
Moreover, given the political implications of the timing of this latest incident; given the political undertones of the previous incidents of similar accusations made in 1998 — which led to the wrongful incarceration of Dr. Anwar Ibrahim for six years, and that have since been publicly refuted in the highest Malaysian court of law — and given the proven questionable nature of the authorities involved in the investigation, we feel morally obliged to also state our deep concern about the prospects of true justice for Anwar Ibrahim in the current authorities in the police and prosecution departments (whose leadership was personally involved in Dr. Anwar Ibrahim’s previous unjust accusations) without deliberate, careful, impartial and independent political oversight. Allah says in the Holy Qur’an:
“Lo! Allah enjoineth justice and kindness, and giving to kinsfolk, and forbiddeth lewdness and abomination and wickedness. He exhorteth you in order that ye may take heed.” (Al-Nahl, 16:90) ...selanjutnya

Dr M's slams Najib

sun2surf |Former premier Tun Dr Mahathir Mohamad took a swipe at Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak today by calling for an open contest in the Umno party elections so that vice-president Tan Sri Muhyiddin Yassin can go for deputy president’s post.

"There should be an open contest so that Muhyiddin can have a chance to go for deputy president… and if he goes for deputy president and wins, then Najib should not be appointed deputy PM."

Mahathir said this was because the party tradition has always been that the deputy president becomes the Deputy Prime Minister.

Mahathir, who once openly supported Najib, has come down hard on the deputy premier in recent days and did not mince his words when he said: "People perceive Najib as a weak leader. He has never had his own stand".

"He (Najib) merely repeats words such as ‘I support’ and ‘I am very touched’…and people are generally disenchanted with Najib," said Mahathir, after opening the Malaysian Indian Muslim Congress (Kimma) new administrative office in Sentul today.

Mahathir said Muhyiddin should be able to win if he challenges Najib in an open contest.

"If he (Najib) competes for deputy president, he would have to compete against Muhyiddin... and it is quite possible that Muhyiddin will win and Najib will lose," said Mahathir.

Umno president and Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi and Najib have received endorsement from six states to defend their top two posts.

Abdullah also revealed last week that he would hand over the reins to Najib in mid-2010.

"It is possible that Abdullah may not be able to manipulate the general assembly to grant a victory to Najib," said Mahathir.

"When the time comes for the PM to divest his interest in the government, Najib will not be in a position to receive this award.

Mahathir also alleged that it was possible for some manipulation in the party elections by either handing out cash, 'kain pelikat' or other inducements.

But he was also quick to respond when asked who he supports in the party elections.

"I am not even a member of Umno so why should I (support any candidate)," he quipped.

Shabery tidak fokus dan hambar

kerajaanrakyat | ...Sahabat saya saudara Pathmanathan yang tidak berkesempatan mengikuti siaran langsung debat tersebut telah tergelak besar bila saya beritahunya salah seorang ahli penal bernama Nordin Kardi. Kalau anda hendak tahu kenapa sahabat saya itu tergelak, tanyalah kawan-kawan anda yang faham bahasa Tamil.

Debat bertajuk “Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak” yang berlangsung di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di Kuala Lumpur antara Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Penerangan, Datuk Shabery Cheek menyaksikan kedangkalan minda Shabery Cheek.

Sejak awal sehingga keakhir perdebatan Shabery Cheek telah gagal untuk mengupas topik perdebatan dan kecundang menangkis hujah bernas yang disampaikan oleh Anwar Ibrahim.
... selanjutnya.

Anwar Ibrahim vs Shabery Cheek

Rockybru | ... And the winner is ....
Tun Salleh Abas said WE are the winner. The people who are interested in the issues and in public discourse. "I think the program should go on," he told me after last night's DEBATE between Shabery, the Information Minister, and Anwar, the former DPM, MoF, and now advisor to PKR.

Shabery did quite well, I thought. He got floored a couple of times but he got back on his feet to carry on. No mean feat. He had the balls to engage Anwar at what Anwar does best. I don't think many BN politicians would relish the idea of standing against Anwar Ibrahim in a debate, especially on the subject of the Government's unpopular decision to increase petrol prices by 41 per cent and diesel by 63 per cent.

From the word go, Anwar attacked that decision as untenable and one that gave rise to inflation. He pooh-poohed forecast that the country's oil reserves are drying up. "Fifteen or twenty years ago, the government forecast that our reserves would dry up in 2005". The keyword, he said, is "... if no new reserves are found".
"And if our MPs don't even understand this ... susahlah (we're in trouble)."

Shabery played the blame game, but not excessively. Anwar was Minister of Finance. He was part of the policy-making BN machine. The Info Minister reminded Anwar that in 1997 he was subscribing to IMF prescriptions, such as pushing up interest rates sky high, which hurt a lot of business people and the layman.... selanjutnya.

Anwar dikategori suspek, polis keluar waran tangkapMStar | Polis telah mengeluarkan waran tangkap ke atas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tidak hadir di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur petang kelmarin untuk memberi keterangan berhubung isu liwat.

Malah Anwar juga telah dikategorikan sebagai suspek dalam kes liwat yang melibatkan pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23,

Perkara ini diumumkan oleh peguam Anwar, Sankara Nair pada sidang media kira-kira pukul 3:30 petang semalam di rumah Anwar di sini.... selanjutnya.

Shabery Serang Peribadi Anwar Di Pusingan Kedua

Suarakeadilan | Dalam pusingan kedua debat minyak, Menteri Penerangan Shabery Cheek menyerang peribadi Anwar. Menurut Shabery, perjanjian IPP yang membebankan Petronas hari ini dipersetujui dimasa Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan.

Menuduh Anwar mencanangkan agenda populist, Shabery kata sekiranya harga minyak diturunkan, kadar inflasi akan naik jauh lebih tinggi sepertimana yang berlaku di Venezuela, Iran dan Arab Saudi.

Menepis tuduhan Shabery itu, Anwar mengakui bahawa kontrak IPP ditandatangani semasa beliau menjawat Menteri Kewangan.

Walaubagaimanapun Anwar berkata Pengarah Tenaga Nasional Berhad Ani Arope pada masa itu menyokong penuh bantahan Kementerian Kewangan dibawah Anwar Ibrahim terhadap isi kandungan perjanjian IPP yang dipersetujui oleh Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

“Baiklah, itu apa yang terjadi pada 1988, tetapi sekarang sudah 2008, apa yang kerajaan BN buat? Bukankah kenaikan harga minyak secara inflasi hari ini adalah preskripsi IMF?”... selanjutnya.

Alhamdulillah, Debat Berjalan Lancar

debat anwar 5debat anwar 3debat anwar

anwaribrahimblog

Saya ucap syabas kepada Agenda Daily kerana berjaya menganjurkan debat hari ini, juga sekalung penghargaan buat saudara Datuk Johan Jaafar selaku moderator serta Datuk Ahmad Shabery Cheek. Tidak lupa juga ucapan tahniah buat pihak Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) kerana kesediaan menyediakan ruang untuk perdebatan tadi.

Saya terkejut tatkala tiba di bangunan DBP kerana terdapat polis dan pasukan pencegah rusuhan. Saya sedikit hiba melihat mereka terpaksa bertugas sehingga lewat malam demi menutup pembohongan yang dicipta oleh para penguasa yang rakus dan tamak.

Debat tetap berlangsung pada ketika saya mungkin ditahan oleh pihak polis bila-bila masa sahaja. Sudah tentu saya merasakan tekanan yang berat akan tetapi ini adalah peluang terbaik bagi saya untuk menyampaikan mesej kepada rakyat Malaysia bahawa adalah tidak mustahil untuk menurunkan harga minyak!

Mekanisme yang kita tawarkan ternyata bukanlah satu yang mustahil sebenarnya:

1. Untuk menurunkan harga petrol sebanyak 50 sen kita hanya memerlukan tambahan RM5 bilion sahaja keatas subsidi yang telahpun diperuntukkan oleh kerajaan bagi tahun ini.

2. Kita mempunyai maklumat bahawa Tenaga Nasional Berhad (TNB) mempunyai “excess capacity” yang melebihi 1000 MW. Ini adalah bekalan simpanan yang tidak digunakan. Ia boleh kita turunkan dan akan menjimatkan kos kepada TNB dan juga mengurangkan penggunaan bahan bakar untuk menjana elektrik. Penjimatan kos TNB ini memungkinkan kita menyemak kembali tarif elektrik. Pengurangan penggunaan bahan bakar pula membolehkan kita menyalurkan subsidi bahan bakar yang diperuntukkan untuk syarikat penjana kuasa bebas (IPP) bagi menjana tenaga elektrik kepada subsidi minyak untuk rakyat jelata.

3. Pembanterasan korupsi dan rasuah juga memastikan tiada lagi ketirisan berlaku. (Morgan Stanley menunjukkan RM330 bilion (USD90 bilion) telah lesap kerana amalan rasuah yang berleluasa.

Pendirian Pakatan Rakyat adalah jelas iaitu sebuah kerajaan yang bertanggungjawab adalah sebuah kerajaan yang cuba sedaya upaya untuk meringankan beban rakyat seluruhnya. Negara kita berhadapan dengan kadar inflasi yang tinggi akibat kenaikan harga minyak secara mendadak. Ini menyebabkan pertumbuhan ekonomi merencat sekaligus menyusahkan rakyat kerana harga barang seperti gula, tepung, minyak masak dan beras naik.

Oleh itu kita berpendapat sangat penting untuk menurunkan harga minyak agar tidak membebankan rakyat terbanyak. Pendirian kita jelas iaitu korupsi harus diperangi, ketelusan harus menjadi amalan dan ketirisan wajib segera dibaiki!

ANWAR IBRAHIM

Posting terkini

Blog Archive