KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 30, 2008

Pengerusi Maju Perak Berhad letak jawatan

bharian - Pengerusi Maju Perak Berhad, Datuk Nadzri Ismail mengumumkan peletakan jawatannya berkuat kuasa hari ini.

Nazri, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Manjoi, berkata, beliau membuat keputusan itu disebabkan soal prinsip kerana pelantikannya dibuat oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Surat peletakan jawatannya itu dihantar kepada lembaga pengarah syarikat hari ini.

“Saya berharap siapa saja yang dilantik oleh kerajaan Pakatan Rakyat Perak, beliau akan meneruskan wawasan meningkat ekonomi orang Melayu di negeri ini," katanya.

Beliau menjawat jawatan itu selama empat tahun.

No2umnO - Alhamdulillah, Masih ada yang GENTLEMAN .....

Alwi Che Mat Yang Celupar

tranungkite

Datuk Alwi Che Mat, ADUN Kok Lanas yang kini menggantikan Datuk Anuar Musa sebagai Ketua Pembangkang di DUN Kelantan tidak menerima kenyataan bahawa Kerajaan Persekutuan telah mendiskriminasi kerajaan Kelantan, malah dengan celuparnya beliau mempersoalkan samada tuntutan YAB Menteri Besar Kelantan TG Ni Aziz adalah untuk memasukkan peruntukan ke poket sendiri.

Sedangkan telah terbukti di dalam sidang dewan penggal lepas, Datuk Mustapha Mohd selaku menteri kerajaan persekutuan sendiri telah mengakui beliau terlibat di dalam menyekat peruntukan pembangunan kepada negeri Kelantan.

Selangor senarai hitam kontraktor rasuah

melayuhot

SHAH ALAM 29 April - Kerajaan negeri akan mengharamkan mana-mana kontraktor daripada mendapatkan projek pembangunan di Selangor sekiranya didapati mengamalkan rasuah. Pengerusi Jawatankuasa Tetap Permodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan negeri, Yaakob Sapari berkata, tindakan itu diambil bagi memastikan tiada projek yang dilaksanakan berasaskan amalan itu kerana ia akan membawa banyak masalah kepada rakyat pada masa depan.

Sebaliknya, beliau mahu supaya kontraktor mengambil serius perkara berkenaan dengan mengikut garis panduan yang ditetapkan selain berusaha meningkatkan kualiti kerja mereka."Cara sedemikian sebenarnya membantu mereka memperoleh sesuatu projek yang ditawarkan sama ada dari kerajaan negeri dan syarikat-syarikat swasta yang lain," katanya.Beliau berkata demikian selepas merasmikan Kursus Induksi Keselamatan dan Kesihatan Pekerja Binaan dan Kontraktor Bumiputera di sini semalam.

Turut hadir Pengarah Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), Othman Razali dan Ketua Pegawai Eksekutif Syabas, Datuk Ruslan Hassan. Yaakob berkata, kerajaan negeri kini sedang berusaha untuk mengurangkan rasuah di Selangor sekurang-kurangnya pada kadar satu peratus berbanding lima peratus yang dicatatkan dalam indeks rasuah negara pada tahun ini. "Untuk tujuan itu, kita telah pun memaklumkan kepada kontraktor dalam setiap majlis-majlis yang diadakan sebelum ini. more...

JANGAN MEMBAZIR !!!

Isuhangat

Klik imej untuk paparan jelas

Diskriminasi terhadap orang Sabah

http://cache.virtualtourist.com/1731400-The_mammoth_Mount_Kinabalu_Symbol_of_Sabah-State_of_Sabah.jpgasam-lambunau
(...) Saya ambil contoh terdekat yang berkaitan dengan bidang saya sendiri untuk lebih jelas lagi. Guru-guru dari semenanjung mendapat durian runtuh apabila ditempatkan bertugas di Sabah. Elaun khas yang diperoleh mereka dijumlahkan dengan gaji pokok sahaja boleh menandingi malah ada yang mengatasi pendapatan guru tempatan (orang Sabah) yang sepuluh tahun lebih senior daripada mereka, walaupun mempunyai kelayakan akademik dan ikhtisas yang sama.

Adakah wajar mereka memperoleh elaun perumahan hingga rm700-rm800 di kawasan pedalaman yang purata kadar sewa rumah hanyalah sekitar rm300-400 (malah ada yang lebih murah sekiranya tahu bergaul dengan orang tempatan) berbanding dengan kami guru berasal dari Sabah yang bertugas di semenanjung (saya dihantar ke sebuah negeri maju yang sekiranya pendapatan RM1500 ke bawah boleh ditafsirkan sebagai miskin) hanya layak mendapat elaun perumahan rm400-rm600. Saya sendiri cuma layak menerima elaun perumahan sebanyak rm450 sahaja, bagi rakan-rakan di kawasan lebih maju seperti Puchong mereka mendapat elaun perumahan cuma rm600 sahaja. Bagi yang masih bujang memang tidak bermasalah kerana boleh berkongsi dengan rakan membayar sewa rumah. Bagaimana pula mereka yang telah berumahtangga?
Rakan-rakan di sini mengatakan kami beruntung mendapat pelbagai faedah kerana bertugas seberang laut, tetapi apakah lebih beruntung berbanding mereka yang dihantar ke Sabah? Di Sabah, dengan sewa rm400 ke atas

Mereka yang berasal dari semenanjung mampu untuk menabung sebahagian daripada pendapatan mereka kerana kos sara hidup lebih murah di Sabah berbanding di semenanjung. Di Sabah yang saudara hjmahat kata boleh sesat di kota kinabalu, tidak ada jalanraya yang bertol. Pergilah sahaja ke mana sahaja tidak ada samseng berlesen ( yang mendapat lesen samseng jalanan dari kerajaan) yang menanti untuk meminta duit kalau kita nak lalu. more...

KEMBAR SEIRAS NO2UMNO

Hah....terkejut den dengan kemunculan satu blog terbaru......saynotoumno.wordpress.com/
Dibelek belek dan kelihatan macam sama perjuangannya. Baru lahir pada 19hb yang lepas dan sedang menghasilkan beberapa artikel.

Artikel pertamanya.......

Nik Abdul Aziz Nik Mat: Tiada Islam tanpa tasawwuf

Mengatur wawancara dengan Tok Guru tidaklah sesukar seperti yang disangka, apatah lagi dengan bantuan baik Annual Bakri Haron, setiausaha politiknya. Temujanji yang ditentukan pada 5 Mei 2005 telah berjalan seperti yang dirancang. Memang, PAS sememangnya beruntung kerana memiliki Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, sosok yang dapat mengimbangi keghairahan budaya politik kepartaian. Ini ekoran
Kalau satu perjuangan maka, syabas wak ucapkan kerana lahir satu lagi blog arus 'lintang' kerajaan BN. Selamat berjuang dan yang penting, namanya lebih kurang blog ini. Macam adik beradik lain bapak pulak dah....

p/s: kalau jumpa makcik Saadiah kat hujung kampung tu, kirim salam.

SIAPA KATA AKU TAK TOLONG UMNO?

JANGAN KATA WAK TAK BANTU UMNO, Nah....ini dia buktinya ..... jeng jeng jeng

Jemputan ke Majlis Ramah Mesra Pemuda UMNO Cawangan Kg. Sentosa

Semua Ahli-ahli Jawatankuasa Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Subang adalah dijemput untuk menghadiri dan memeriahkan Majlis Ramah Mesra Pemuda UMNO Cawangan Kg. Sentosa seperti berikut :

Tarikh : 1 MEI 2008
Masa : 9:00 malam
Lokasi : Pangsapuri Danau Rebung, Jalan Hospital Sungai Buloh

Imam dan JKKK belum dirombak.

wartasungairapat - Katanya setakat ini kerajaan negeri hanya menyemak semula pelantikan imam yang lepas kerana didapati kaedah pelantikan itu melibatkan campur tangan politik serta pemilihan pula mesti diperakukan oleh Ketua Umno Bahagian.

"Kerajaan negeri juga ingin menegaskan bahawa senarai pelantikan JKQM bagi sesi 2007/2010 belum disahkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak(MAIAMP).

"Oleh itu sepatutnya tidak timbul persoalan pelantikan imam dan anggota JKQM ini.
Malah, kerajaan negeri juga telah membuat keputusan untuk mengekalkan sebahagian anggota yang dicadangkan dahulu dan sekadar menambah anggota yang baru," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini bagi mengulas dakwaan bahawa kerajaan Perak telah bertindak melantik imam dan anggota JKQM yang baru tanpa mendapat perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. more...

The largest colossal squid

May 1, 2008 :  Wellington

sun2surf - May 1, 2008 : Wellington Scientists stand in a thawing bath as they inspect the eye of a the colossal squid at Te Papa Museum in Wellington April 30, 2008. The 8 metre long (26 feet) colossal squid weighs about 495 kg (1,089 pounds) and is the largest and best preserved adult colossal squid to be caught. REUTERS

PKR dapat permit penerbitan seumpama Harakah

siasahdaily - Lain yang diharap, lain yang diterima. Namun Parti Keadilan Rakyat (PKR) berterima kasih kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana telah meluluskan permit penerbitan yang mereka pohon untuk akhbar mereka.

Pada 21 April lepas, KDN telah meluluskan permohoan PKR untuk mendapatkan permit untuk akhbar mereka, Suara Keadilan.

Namun, ia hanya permit penerbitan untuk dua kali sebulan dan untuk ahli sahaja sebagaimana Harakah yang dimiliki oleh PAS.

Jabatan Editorial Suara Keadilan dengan ini mengumumkan setelah tiga tahun memohon, akhirnya permit akhbar ini yang merupakan lidah rasmi parti KeADILan telah diluluskan, umum Ketua Pengarangnya, Zulkifli Anuar ul Haq atau Zunar.

Bekas Ketua Pengarah Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) 1989 - 1992, Datuk Mohd Amir Yaakub berkata, hanya dengan cara inilah kerajaan boleh mengawal

Siasahdaily - (...) Bekas Ketua Pengarah Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) 1989 - 1992, Datuk Mohd Amir Yaakub berkata, hanya dengan cara inilah kerajaan boleh mengawal balik industri terpenting negara ini.

Industri padi dan beras negara telah diserahkan kepada pihak swasta apabila peranan LPN telah diserahkan kepada syarikat padi dan besar negara, Bernas pada tahun 1984.

Datuk Amir, ketika ditemui Siasah baru-baru ini, bersetuju dengan pendapat seorang profesor bahawa kerajaan telah tidak lagi menjaga kepentingan industri padi dan beras negara sejak 15 tahun yang lalu sebaik sahaja Bernas ditubuhkan.

Datuk Amir, dipenghujung keriernya selaku Ketua Pengarah LPN telah menulis satu iaitu pada 16 September 1992 telah menulis satu laporan khas kepada Ketua Setiausaha Negara ketika itu, Datuk Ahmad Sarji Abdul Hamid bagi menerangkan kepentingan industri padi dan beras negara. more...

Baik Juga Dana BALKIS Dipindah Ke BAKTI

ibrahimbaba - Pertikaian kini terarah kepada boleh atau tidak BALKIS dibubar dan segala dananya dipindah ke BAKTI. Pelbagai reaksi dan pendapat bagi membenarkan dan ada yang membantah langkah yang telah dilakukan oleh Zaharah Kecik sebagai isteri mantan MB.

IB tidak mahu berbicara panjang tindak tanduk beliau dan jawatankuasanya itu mengikuti perlembagaan atau tidak. Tetapi kini dana itu sudahpun dipindahkan ke dana BAKTI.

Biarlah di situ. Daripada mereka berbelanja habis atau memindahkan ke tabung-tabung lain lebih baik mereka pindahkan ke tabung BAKTI.

Hanya sekadar beberapa bulan lagi, jawatankuasa BAKTI akan bertukar tangan. Maka tidak ke mana pun dana itu … apabila Pakatan Rakyat mengambil alih. Tetapi … pssst … jangan beritahu mereka, nanti mereka pindah pulak dana itu entah ke mana atau mereka perhabiskan dengan lawatan ke Eropah pulak!

Namun, IB tetap menanti hasil siasatan kes ini. Di sini bakal menguji keberanian Pak Lah dan Khir Toyo.

Umun ketahui bahawa Khir Toyo kini amat lantang menentang Pak Lah. Inilah peluang terbaik Pak Lah untuk menguji keberanian Khir Toyo untuk terus di sebelah Mahathir atau dia terpaksa mengalah untuk bertukar kem.

Jika Khir sayangkan isterinya dan ingin selamatkan isterinya dari terhumban dalam penjara akibat siasatan kes pecah amanah (Criminal Breach of Trust - CBT), maka terpaksalah beliau mengalih “kiblat”nya. Sepertimana yang pernah dilakukan Khir dulu, Khir pernah menyokong Anwar di awal peringkat reformasi tetapi berubah pendirian kerana mengharapkan janji Mahathir untuk kerusi MB.
Sekian, IB

Siaran langsung Parlimen dikaji?

UTusanloya - (...) Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata siaran langsung selama setengah jam menerusi saluran RTM1 itu adalah percubaan sahaja dan beliau akan mendapatkan maklumat balas daripada semua pihak termasuk orang ramai sebelum membuat sebarang keputusan.

“Saya akan bincang sama ada kita masih memberi peluang kepada Anggota Parlimen untuk menggunakan sebaik-baiknya Parlimen dan siaran langsung yang diberikan,” katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau mengulas demikian setelah beberapa anggota pembangkang sering mempersoalkan peraturan mesyuarat menyebabkan sesi soal jawab lisan selama satu setengah jam hanya sempat mendengar tiga soalan berbanding 12 hingga 15 soalan pada kebiasaannya. aAhmad Shabery berkata kementerian tidak akan menambah masa siaran langsung persidangan Dewan Rakyat. more...

No2umno - Dua hari persidangan Parlimen, rakyat di tunjukkan beberapa isu berkaitan kerajaan BN oleh Pakatan Rakyat. Walaupun di berikan senarai perbentangan yang tidak seimbang, namun ia berjaya menjelaskan bahawa selama ini, kerajaan yang ada telah banyak membazirkan wang dengan pembangunan dan hala tuju perbelanjaan yang jauh melencong. Secara tidak sengaja atau sengaja, sebenarnya melalui perdebatan, rakyat dapat tahu apa kah yang sebenarnya berlaku.

Kini Shabery Cheek tidak dapat tahan dengan pembongkaran pembongkaran tersebut dan bertindak untuk menimbang semula keputusan untuk membuat siaran langsung Sidang Parlimen. Kalau kerana sikap Ahli Parlimen yang bertelagah, ianya tidak cukup dijadikan punca pembatalan siaran kerana ia hanya berlaku pada hari pertama dan ia berlaku di mana mana. Cuba anda fikirkan .......

S'gor bantah projek nyamuk 'pendekar'

estate worker suhakam chairman resignation 080207 xavier jayakumarMalaysiakini - Sebuah syarikat Britain dan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dilaporkan sedang merancang melepaskan jutaan nyamuk "pendekar" - yakni spesies jantan Aedes aegypti yang telah dijuruterakan genetiknya (GE) - di Pulau Ketam, Selangor untuk menguji keberkesanan kawalan biologi tersebut.

Mengulas laporan media tentang rancangan tersebut, pengerusi jawatankuasa tetap kesihatan Selangor menyifatkan ujikaji itu "hentam keromo dan tidak terkawal dengan teknologi yang berbahaya."

Kerajaan negeri membantah, kata Dr Xavier, kerana ujian-ujian lepas terhadap serangga GE telah menunjukkan kegagalan.

"Semua kajian IMR sebelum ini dijalankan di persekitaran yang dikawal sepenuhnya, maka tidak terdapat cara menilai mudarat ekologi dan dampak alam sekitar jangka panjang melepaskan nyamuk GE itu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

IMR, sebuah institut bawah Kementerian Kesihatan, dengan kerjasama syarikat Oxitec Ltd, yang ada hubungan dengan Universiti Oxford, dilaporkan bercadang melepaskan nyamuk-nyamuk "pendekar" itu akhir tahun ini atau awal tahun depan. more...

Keupayaan syarikat lebih utama dalam pemberian tender - PM

utusanloya - "Tidak semestinya tender-tender itu diberikan kepada cadangan yang terendah sekali, ia mesti dilihat dari segi kemampuannya untuk menyelesaikan projek ini,” kata Perdana Menteri ketika menjawab soalan Ketua pembangkang Datin Seri Wan Azizah Ismail (PKR-Permatang Pauh) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

"(Tetapi) kadang-kadang mereka juga bising kenapa tender yang rendah tidak diberi keutamaan. Ada macam-macam persoalan dan andaian yang dibuat oleh pelbagai pihak kononnya ada penipuan disebabkan perkara ini,” katanya.

Wan Azizah meminta kerajaan menyatakan komitmennya dalam melaksanakan tender terbuka dan jenis serta justifikasi projek melebihi RM10 juta ke atas yang masih dibuat secara rundingan atau tender tertutup selepas hari tersebut.

Abdullah berkata kerajaan juga tidak akan mengutamakan cadangan yang mengemukakan harga yang terlalu tinggi.

Katanya Jabatan Kerja Raya telah menetapkan apakah kriteria yang diperlukan dalam proses pemberian sesebuah tender.

Abdullah berkata kerajaan sentiasa meneliti setiap cadangan yang dikemukakan oleh sesebuah syarikat bagi memastikan projek tersebut dapat dijalankan dengan baik sekaligus dapat menjana ekonomi negara.

Manakala, jumlah projek yang telah diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Ke-sembilan (RMK9) berjumlah RM165 bilion, termasuk RM63 bilion atau pun 38 peratus yang ditawarkan adalah secara runding terus dan selebihnya ditawarkan secara tender. more...

No2umnO - Keupayaan syarikat .... ? Hmmmm... patutlah Patrick Badawi dapat tender projek Masjid Kristal yang senget kiblat tu ...... Berupaya kata nye.

Perhimpunan untuk tuntut Khir Toyo dan Isteri pulangkan duit rakyat

aminiskandar - Setelah hampir sebulan lebih, Pakatan Rakyat mengambil alih Selangor dari Barisan Nasional, perhimpunan pertama menentang rasuah Khir Toyo dan isteri akan diadakan.

Perhimpunan di Masjid Negeri Shah Alam yang akan diadakan selepas solat Jumaat pada 2 Mei 2008 ini akan membawa kepada Laporan Terhadap BPR mengenai rasuah dan penyelewengan Khir Toyo dan isterinya sewaktu Selangor dibawah Barisan Nasional. Sila klik disini untuk maklumat lanjut.

Khir Toyo yang kini sedang berbalah dengan Samy Vellu dalam isu perobohan kuil akan berhadapan dengan satu lagi kontreversi selepas laporan rasuah ini dibuat.

Menurut sumber dalaman Pakatan Rakyat Selangor, laporan rasuah ini baru yang pertama. Selepas ini akan ada banyak lagi laporan rasuah yang akan dibuat keatas Khir Toyo, isteri dan keluarga. more...

Berita lain
WHO ORDERED TEMPLE DEMOLITION, KHIR OR SAMY?
Abdullah Tells BN Component Parties To Stop Quarrelling
Khir regrets not gift-wrapping brooms

Kematian Ketua Pemuda MIC Kota Raja timbul keraguan

bharian - Timbalan Ketua Pemuda MIC Kota Raja, A Ravinaidu yang mengesyaki bahawa kematian ketuanya S Selvadhurai dua hari lalu adalah lebih daripada satu kejadian samun, membuat laporan di Balai Polis Seksyen 11, Shah Alam, malam tadi.

Ravinaidu yang mengesyaki sesuatu tidak kena dengan kejadian itu mahu polis menubuhkan satu pasukan khas menyiasat kes itu dan beliau sedia memberikan kerjasama.

Ravinaidu berkata, beliau mengesyaki pembunuhan Selvadhurai ada kaitan dengan dendam.

“Saya juga difahamkan bahawa isteri Selvadhurai akan membuat satu laporan polis petang ini di Shah Alam berhubung kematian suaminya,” katanya di sini.

Selvadhurai, 42, yang bekerja sebagai ejen insurans, mengeluarkan wang daripada mesin ATM di sebuah bank di Seksyen 25, Taman Seri Muda, Shah Alam, sebelum dibelasah sehingga mati oleh sekumpulan lelaki.

MB PERAK TEGAS DENGAN KEPUTUSAN

utusanloya - Menteri Besar Perak hari ini mempertahankan tindakan mengarah pertukaran serta merta Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) Datuk Jamry Sury dengan alasan mempertahankan hak dan dasar yang diperjuangkan kerajaan sebagaimana manifesto Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum lepas.

Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata kerajaan negeri tidak mahu diheret lebih jauh ke dalam isu pertukaran terbabit, malah bukan menjadi dasar kerajaan negeri untuk mendedahkan sikap sesetengah pegawai yang bertindak menimbulkan perkara meragukan.

“Bagaimanapun kerajaan negeri terpaksa mempertahankan hak dan dasar yang diperjuangkan sepertimana yang disuarakan melalui manifesto Pakatan Rakyat pada pilihan raya lepas. Sikap tidak menghormati pendirian kerajaan oleh kakitangan awam sememangnya satu sikap yang tidak profesional, sedangkan semuanya telah termaktub dan ditentukan oleh Allah SWT,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau turut memaklumkan bahawa kedudukan Jamry adalah berstatus penempatan secara pentadbiran sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) Gred Utama C (Pinjaman).

“...jadi dalam ertikata sebenarnya dipulangkan ke jabatan asalnya.

Bersesuaian dengan statusnya dipinjamkan ke jabatan berkenaan (JAIP) dan yang meminjamkannya ialah kerajaan negeri terdahulu. Oleh itu, setiap sesuatu yang dipinjam eloklah dipulangkan, apa tah lagi sudah tiga tahun beliau dipinjamkan,” katanya. more...

Cukai Tanah Di Kedah Diturunkan

bernama - Kerajaan Kedah mengumumkan cukai tanah bagi tiga kategori diturunkan antara 25 dan 75 peratus mulai tahun ini manakala kawasan balak hanya akan diberi secara tender terbuka mulai tahun depan.

"Penurunan cukai tanah itu adalah bagi memenuhi sebahagian manifesto pilihan raya dan janji PAS kepada rakyat," kata Menteri Besar Azizan Abdul Razak hari ini.

Beliau berkata penurunan cukai itu bagi kategori pertanian, bangunan dan industri mengakibatkan kerajaan negeri kehilangan pendapatan dalam bentuk hasil sebanyak RM15 juta setahun.

"Kerajaan negeri akan mengganti balik kehilangan hasil itu dengan membuat perbelanjaan berhemah dan tender terbuka kawasan pembalakan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di Wisma Darul Aman di sini.

Azizan berkata dari seluas 2,400 hektar kawasan balak yang diluluskan oleh kerajaan sebelum ini bagi tahun 2008, cuma berbaki 700 hektar yang belum ditebang.

"Mulai tahun depan tiada lagi tender berasaskan rundingan bagi kawasan balak. Semuanya akan dibuat secara tender terbuka. Ini akan menambah pendapatan kerajaan negeri," katanya.

Mengenai cukai tanah, beliau berkata orang ramai diberi kelonggaran membayar cukai tanah sehingga Disember ini tanpa dikenakan denda yang biasa dikenakan kepada mereka yang menjelaskannya selepas 30 Mei.

Azizan, yang juga Pesuruhjaya PAS Kedah, berkata mesyuarat exco hari ini turut bersetuju mengenakan bayaran RM10 sahaja setahun kepada sekolah swasta yang tidak berorientasikan keuntungan tanpa mengira keluasan kawasan. more...

Karpal minta tak terus tindakan pelajar hasut bunuh

bharian - Pengerusi DAP, Karpal Singh meminta Jabatan Peguam Negara tidak meneruskan tindakan terhadap pelajar kolej yang menyerah diri kepada polis kelmarin berhubung dakwaan menghasut bagi pembunuhan beliau dalam laman web Pas Johor, baru-baru ini.

Karpal, yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor, berkata beliau menerima permohonan maaf bertulis remaja berusia 19 tahun itu dan sedia mengabaikan laporan polis yang dibuatnya Sabtu lalu di Pulau Pinang berhubung kejadian terbabit.

“Bagaimanapun, saya tidak dapat menarik balik laporan polis yang dibuat tetapi memohon kepada Peguam Negara supaya jangan menghadapkan remaja ini ke mahkamah kerana ia mampu menjejaskan masa depannya.

“Saya juga ingin mengingatkan Pas Johor supaya tidak lagi lalai hingga membenarkan kenyataan seumpama itu dipaparkan di laman web mereka pada masa depan,” katanya di lobi Parlimen selepas perasmian penggal pertama Parlimen ke-12, di sini semalam.

Dalam laporan polis Sabtu lalu di Pulau Pinang, Karpal mendakwa komen pengulas yang dikenali sebagai ‘Alif’ dalam laman web Pas, berbaur ugutan bunuh. Katanya, komen itu mendakwa beliau (Karpal) menghina Islam dan ‘darahnya halal dibunuh’. more...

Jenayah Ahmad Zahid Hamidi

http://business.maktoob.com/BusinessImages/Interviews/20050516175521/Feature.jpg www.umno-reform.com - Telah dimaklumkan bahawa terdapat sebuah buku bertajuk Jenayah Ahmad Zahid Hamidi sedang berteraburan di sekitar PWTC. Kami telah di maklumkan bahawa buku itu adalah buku mengenai Zahid Hamidi sungguhpun isu ini sebenarnya adalah isu lama yang telah di bangkitkan semula. Sepanjang pengetahuan kami Siasah pernah mengeluarkan berita tersebut.

Menurut pengirim email tersebut, buku itu adalah keterangan orang yang kena pukul dan dimaklumkan bahawa yang memukul beliau adalah Zaihid Hamidi.

Sekiranya buku itu benar-benar wujud sila maklumkan kepada kami dan kami ingin mendapatkan naskah buku tersebut untuk dimuatkan keseluruhan ceritanya dalam laman ini. Hubungi laman ini untuk memaklumkan sekiranya buku itu wujud.

Apa pun kita masih belum tahu kesahihan buku tersebut. Kami telah menghantar email kepada pengirim yang memaklumkan kepada kami mengenai buku tersebut dan memohon sesalinan buku tersebut.

Karpal 'berlaga' dengan Ibrahim Ali

harakahdaily - (...) Kenyataan itu menimbulkan ketidakpuasan hati kepada Ibrahim yang kemudiannya mencelah dan menyelar sikap Karpal yang tidak menghormati Parlimen.

Katanya, ketika sesi perbahasan dijalankan, beliau mempersoalkan kewajaran Karpal yang tidak meminta kebenaran dewan yang mulia untuk duduk sewaktu berhujah.

Umum mengetahui bahawa Karpal hanya berkerusi roda serta tidak boleh berdiri dan hanya duduk ketika menyampaikan hujah atau mengemuka soalan.

'Serangan' Ibrahim kemudiannya mengundang kemarahan sebilangan besar ahli parlimen khususnya daripada DAP yang meminta Ibrahim menarik balik kata-katanya itu kerana membawa maksud menghina.

"Beliau kena tarik balik kerana telah menghina Orang Kurang Upaya (OKU),"kata Ahli Parlimen Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah).

Azmin Ali (KeADILan-Gombak) juga turut kesal dan menggesa supaya ahli parlimen tidak mengeluarkan kenyataan atau hujah yang tidak menunjukkan sikap dan kenyataan sebenar seorang ahli parlimen (unparliamentary remarks).

"Ala... Yang Berhormat pun biasa hina orang, sesekali kena hina apa salahnya," kata Ibrahim Ali membalas.

Dalam pada itu Menteri Penerangan, Dato' Ahmad Shabery Cheek dilaporkan kecewa dengan sikap ahli parlimen yang ditunjukkan pada hari ini memandangkan sesi 30 minit pertama telah ditayangkan secara langsung oleh RTM ke seluruh negara.

"Saya sangat kecewa...," kata Shabery yang menganggap seolah-olah siaran langsung ini 'disalahgunakan' oleh para Ahli Parlimen. more...

Bandar Tun Razak diteruskan EGM

malaysiakini - Umno bahagian Tun Razak akan meneruskan mesyuarat agung tergempar (EGM) esok walaupun dinasihatkan oleh Majlis Tertinggi Umno supaya tidak berbuat demikian.

Ketuanya, Datuk Rahim Baba berkata, ini diputuskan secara konsensus oleh ahli jawatankuasa bahagian yang mengadakan mesyuarat khas malam tadi.

"AJK bahagian ini berpendapat EGM perlu diadakan bagi membincangkan masalah parti," katanya ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

"Kita menghormati keputusan MT tetapi AJK tetap mahukan meneruskan juga EGM esok," tambahnya.

Rujukan lain
Ku Li sanggah Abdullah: Perlembagaan Umno benarkan EGM
EGM hanya buang masa
Ku Li: Arahan Pak Lah Langgar Perlembagaan UMNO
EGM Tak Perlu
EGM perlu dihenti: Ali

Khir + isteri bukan setakat mencabar tetapi sudah kurang ajar !!!

dipetik: chegubard


Khir + isteri bukan setakat mencabar tetapi sudah kurang ajar !!!

Perhimpunan Rakyat menuntut Khir + Isteri memulangkan wang rakyat yang dicuri atau pun ditangkap.....

Tarikh : 2 Mei 2008 (Jumaat)
Masa : selepas solat Jumaat
Tempat : Masjid Negeri Shah Alam.

datang ramai ramai bawa banner, poster, bendera masing masing...

Pengarah JAIP dapat kad merah

matsamankati - (...) Jamry ni salah sorang dari beberapa pegawai tinggi yang cuba sabotaj pentadbiran PR Perak. SUK yang tulis surat arahan pertukaran 24 jam tu pun dah dapat kad kuning. Silap-silap, lepas half-time, mungkin dia pun duduk dibangku simpanan.

Sebab sebenar mengapa Jamry kena tukar 24 jam, sapa pun tak pasti. Tu kena tanya MB. Tanya kat Misbah pun dia boleh jawab. Tapi dari borak-borak kedai kopi, Jamry ni cuba nak sabotaj perlantikan AJK Masjid.

Semua AJK masjid yang lalu tamat tempoh perlantikan depa pada 30 Oktober tahun lalu. Bulan November, satu senarai baru telah dikemukakan. Senarai ini kemudian perlu disahkan oleh Jawatankuasa Pemilih yang terdiri dari Penghulu, OBJ dan PTA. Kemudian disalurkan keUnit Mesjid, JAIP. Lepas tu, diberi kepada EXCO untuk semakan terakhir. Baru dibawa ke Persidangan Majlis untuk disahkan. Nak pilih AJK mesjid pun teruk benor, yob!

Oleh kerana proses yang panjang, Persidangan Majlis tidak dapat diadakan pasai PRU12. Kalau BN menang kat Perak, tak jadi masalah. Depa cuma perlu sah dan backdate saja perlantikan tu. Tup-tup, BN kalah. Tau sajalah, senarai AJK masjid yang lama tu, semua orang UMNO. Kaki karaoke yang tak pernah ke mesjid pun boleh jadi AJK. Tukang songlap peruntukan PLB pun boleh jadi Pengerusi Mesjid.

Nizar nak tukar senarai ni. Dia mahu pemilihan AJK mesjid dibuat secara terbuka melalui pemilihan. Dan biar kariah mesjid sendiri yang pilih. Depa nak pilih orang Umno ka, Pas ka, PKR ka, mampuih pi lah.

AJK mesjid pun mesti seimbang. Mesti ada sekurang-kurangnya 2 orang wanita dan seorang dikalangan belia. Jumlah keseluruhan 15 orang.

Suratkhabar kata, JAIP dibawah Sultan, bukan bawah MB. Betui la. Tapi hangpa ingat Nizar berani buat tanpa restu dari Sultan ka? Masa angkat sumpah EXCO dulu, Sultan dah bagi warning. Baginda tak mahu orang kampung diasing-asingkan. Kalau UMNO, umno saja. Kalau Pas, Pas saja. Tak boleh. more...

Parlimen hangat dan gamat dengan 'pertikaman lidah'

harakahdaily - (...) Antara yang berbahas mengenai isu itu ialah, Azmin Ali (KeADILan Gombak); Lim Kit Siang (DAP Ipoh Timur); Chong Chien Jen (DAP Bandar Kuching); Dato' Bung Mokhtar Raden (BN Kinabatangan); Ir Khalid Samad (PAS Shah Alam); Fong Po Kuan (DAP Batu Gajah) dan beberapa ahli Parlimen lain yang mencelah sesekali.

Tidak ketinggalan Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang turut memberi pandangan-pandangannya berdasarkan pengalaman di Dewan Rajyat tehadap beberapa isu yang dibangkitkan.

Speker terpaksa mennunggu hingga jam 10.55 pagi untuk memulakan seoalan pertama yang diajukan oleh Dato' Razali Ibrahim (BN-Muar) yang dijawab Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Namun jawapan yang diberi oleh Abdullah mengenai tahap kecekapan pentadbiran kerajaan dan isu-isu pembangunan tidak disenangi beberapa ahli Parlimen, yang menyebabkan mereka meminta soalan tambahan untuk diajukan kepada Perdana Menteri.

Begitupun Sepeker menolak permintaan yang datangnya daripada beberapa hali Parlimen DAP, PAS dan wakil bebas, Dato' Paduka Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) menyebabkan suasana kembali tegang dan beberapa ahli Parlimen silih berganti bangun bagi meminta 'point of order'.

Kelam kabut dibuatnya Speker hingga ada pula yang mencadangkan agar perbahasan ditangguhkan sementara berikutan kekalutan-kekalutan yang berlaku.

Sementara hanya tiga soalan sahaja yang mampu dibahaskan pagi tadi memandangkan kekalutan yang berlaku.Tiga soalan itu dibangkitkan oleh Razali (soalan pertama); Bung Mokhtar (soalan kedua) dan Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (KeADILan Permatang Pauh) bagi soalan yang ketiga.

Sidang berjalan semula selepas Speker meminta semua ahli parlimen menunjukkan kesopanan dan daya kepimpinan mereka agar perjalanan perbahasan berjalan dengan lancar.

Semasa memulakan sesi perbahasan, Speker menjemput Salahuddin Ayub (PAS Kubang Kerian) membentangkan usul tergempar di bawah perkara 18 (1), namun selepas membacakan usul itu dengan isinya mendesak kerajaan persekutuan memulangkan royalti minyak kepada negeri Terengganu, usul itu ditolak Speker. more...

Pandithan dies


NST - Pandithan dies

Indian Progressive Front president Tan Sri M.G. Pandithan died at 8.20 am at the Kuala Lumpur Hospital after a battle with cancer. He was 68.
By NST NEWSDESK
» more

SENARAI BLOG PAKATAN RAKYAT

Dipetik dari laman blog Greenboc. Lihat kecermelangan mereka mengendalikan laman blog masing masing

BLOG/LAMANWEB MP PAS
Hj. Roslan Bin Shaharum (Bkt Gantang) 2 bintang
Dr. Lo'lo Mohd Ghazali (Titiwngsa) 2 bintang
Dato Seri TG Abdul Hadi Awang (Marang)
Ust Nasharudin Mat Isa (Bachok)
Ust Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar)
Ust Nasir Zakaria (Padang Terap)

Tidak dikemaskini
Salahuddin Ayub (Kubang Kerian)
Hj. Mahfuz Omar (Pokok Sena)

Tiada ditemui blog/lamanweb
Jerai - Ust Firdaus Jaafar
Sik - Che Uda Che Nik
Pendang - Dr. Mohd Hayati Othman
Baling - Ust Taib Azamuddin
Tumpat - Dato Hj Kamarudin Bin Jaffar
Pengkalan Chepa - Dato Abdul Halim Abdul Rahman
Kota Bharu - Wan Abdul Rahim Wan Abdullah
Pasir Mas - Dato Ibrahim Ali (bukan ahli PAS)
Rantau Panjang - Siti Zailah Muhd Yusoff
Pasir Puteh - Muhammad Husain
Kuala Krai - Dr. Mohd Hatta Ramli
Shah Alam - Hj. Khalid Abd Samad
Kota Raja - Dr. Mariah Mahmud
Kuala Selangor - Dr. Hj. Dzulkefly Ahmad
Hulu Langat - Dr. Che Rosli Bin Che Mat

BLOG/LAMANWEB MP PKR

Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai) 3 bintang
Zuraida Kamaruddin (Ampang) 3 bintang
Sivarasa Rasiah (Subang) 3 setengah bintang
Wee Chee Keong (Wangsa Maju) 3 bintang
William Leong Jee Keen (Selayang) 2 bintang
Tian Chua (Batu) 3 bintang
Loh Gwo Burne (Kelana Jaya) 3 bintang
N. Gobalakrishnan (Padang Serai) 2bintang
Zulkifli Noordin (Kulim) 2 setengah bintang
Fuziah Salleh (Kuantan) 2 bintang

Tidak dikemaskini
Mohamad Azmin Ali (Gombak)
Zuraida Kamaruddin (Ampang)

Tiada ditemui blog/lamanweb
Bandar Tun Razak - Tan Sri Khalid Ibrahim
Hulu Selangor - Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad
Petaling Jaya Selatan - Hee Loy Sian
Subang - R. Sivarasa
Kapar - S. Manickavasagam
Kuala Langat - Abdullah Sani Abdul Hamid
Indera Mahkota - Azan Ismail
Kuantan - Fuziah Salleh
Kuala Kedah - Ahmad Kassim
Merbok - Datuk Rashid Din
Sungai Petani - Johari Abdul
Ketereh - Abd Aziz Abd Kadir
Tanah Merah - Amran Abdul Ghani
Machang - Saifuddin Nasution Ismail
Bagan Serai - Mohsin Fadzli Samsuri
Sungai Siput - Dr M. Jeyakumar Devaraj
Gopeng - Dr Lee Boon Chye
Permatang Pauh - Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Balik Pulau - Mohd Yusmadi Yusoff
Nibong Tebal - Tan Tee Beng
Bayan Baru - Datuk Zahrain Mohd Hashim
Datuk Kamarul Bahrin Abbas

BLOG/LAMANWEB MP DAP
Tanjong - Chow Kon Yeow 2bintang
Bukit Mertajam - Chong Eng 2 bintang
Ipoh Timur - Lim Kit Siang 4 setengah bintang
Batu Gajah - Fong Po Kuan 2 bintang
Kepong - Dr. Tan Seng Giaw 2 bintang
Bukit Bendera - Liew Chin Tong 2 bintang
Bukit Bintang - Fong Kui Lun 3 bintang
Seputeh - Teresa Kok Suh Sim 4 bintang
Jelutong - Ooi Chuan Ann 3 bintang

Tiada ditemui blog/lamanweb
Bukit Gelugor - Karpal Singh
Lim Hock Seng
Ipoh Barat - M Kula Segaran
Batu Kawan - Dr. P.Ramasamy
Bagan - Lim Guan Eng
Beruas - Ngeh Koo Ham
Taiping - Nga Kor Ming
Teluk Intan - Manogaran
Cheras - Tan Kok Wai
Segambut - Lim Lip Eng
PJ Utara - Pua Kiam Wee
Serdang - Teo Nie Ching
Klang - Charles Santiago
Puchong - Gobind Singh Deo
Rasah - Loke Siew Fook
Seremban - John Fernandez
Bakri - Er Teck Hwa
Kota Melaka - Sim Tong Him
Kota Kinabalu - Hiew King Cheu
Bandar Kuching - Chong Chieng Jen

BLOG/LAMANWEB ADUN PAKATAN RAKYAT
Gombak Setia (PAS) - Datuk Dr Hassan Ali
Salor (PAS) - Husam Musa
Cempaka (PAS) - Iskandar Abdul Samad
Bandar Baharu (PAS) - Yaakub Husin
Kubang Rotan (PAS) - Mohd Nasir Mustafa
Subang Jaya (DAP) - Hannah Yeoh
Sikamat (PKR) - Aminuddin Harun
Batu Burok (PAS) - Dr Syed Azman
Paroi (PAS) - Mohd Taufek Abd Ghani
Bukit Lanjan (PKR) - Elizabeth Wong
Seri Andalas (PKR) A.X.Jayakumar
Selat Kelang (PAS) Dr Halimah Ali
Titi Serong (PAS) Drs Khalil Idham Lim
Bukit Gasing (DAP) Edward Lee
Lembah Jaya (PAS) Khasim Abdul Aziz
Pandamaran (DAP) Ronnie Liu
Seri Setia (PKR) Nik Nazmi bin Nik Ahmad
Hulu Kelang (PAS) Saari Sungip
Bangi (PAS) Dr Shafie Abu Bakar

KUBUR KATA MARI ....

bernama - (...) Setelah hampir sejam kemudian, barulah soalan kedua dapat diteruskan apabila Pandikar Amin mengingatkan lagi wakil-wakil rakyat mengenai pentingnya sesi itu demi kepentingan rakyat.

Keseluruhannya hanya tiga soalan dapat dijawab setelah tempoh sesi soal-jawab selama satu setengah jam berakhir pada pukul 11.30 pagi.

Persidangan bermula dengan Pandikar Amin mengumumkan pelantikan Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR-Permatang Pauh) sebagai ketua pembangkang seperti yang dipersetujui dalam barisan pembangkang.

Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) kemudian terus mempersoalkan peraturan mengangkat sumpah Isnin lepas.

Pandikar Amin berkata urusan mengangkat sumpah sudah selesai dan semua yang mengangkat sumpah sudah sah menjadi Anggota Parlimen.

"Saya sudah buat keputusan dan saya rasa keputusan itu adalah muktamad. Ia adalah sah dan (itu) keputusan saya," kata Pandikar Amin. more...
Dan menurut berita Harian
Bagaimanapun selepas itu beberapa Ahli Parlimen termasuk Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) dan Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) terus membangkitkan lagi soal peraturan mesyuarat sehingga menyebabkan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia berulang kali meminta mereka membenarkan sesi soal jawab diteruskan. more...
No2umnO - Banyak isu lain yang lebih penting lagi. Rakyat dah bising. Kuasa dah ada. Ini bukan 4 tahun dulu. Karpal dan Kit Siang kena berubah....Kalau tak berubah ...DAP kena bagi nasihat kat orang tua tu ....

Wives of BN officials caught up in scandal

BY THE BOOK: Datin Seri Zahrah holding a two-page statement which says that the transfer of funds out of the Balkis accounts was done in line with the organisation's Constitution. -- PHOTO: THE STAR/ASIA NEWS NETWORK

malaysiatoday - SOON after winning the Selangor state legislature last month, the opposition Parti Keadilan Rakyat (PKR) ordered that the state administration buildings and the offices of key state agencies be sealed and nothing be removed.

But they overlooked the premises of a state-funded welfare organisation, Balkis, operated by the wives of the Barisan Nasional (BN) politicians who lost in last month's general election.

Two days after the March 8 polls, key Balkis officials arrived at its office in the Selangor capital of Shah Alam and carted away documents and title deeds of properties it owned.

Another RM9.9 million (S$4 million) in cash deposits were transferred out of the organisation's bank accounts by Balkis officials led by Datin Seri Zahrah Kecik, the wife of former Selangor chief minister Khir Toyo.

The murky goings-on at Balkis, which are being replicated in other states such as Penang and Perak which also fell to the opposition in the elections, have since turned into a major scandal over the alleged abuse of public funds by organisations associated with the BN.

'The whole situation is very disturbing, and there is certainly the possibility of criminal breach of trust in the entire affair,' said Bar Council vice-president Ragunath Kesavan.

The following account is based on interviews with key Selangor state government officials and documents made available to The Straits Times. more...

BUM2008 TOUCHES DOWN ON MAY 1: UPDATE

malaysiatoday
Active Image

Laporan bercanggah akhbar perdana - Berita Harian

pasJB - PAS Johor Bahru berasa kesal berhubung laporan tidak tepat yang disiarkan oleh Akhbar Berita Harian bertarikh 27 April 2008 bertajuk "Karpal dakwa diancam bunuh kerana hina Islam". Laporan yang tidak tepat serta bercanggah dengan fakta sebenar telah menjatuhkan kredibilti dam integriti penulisan kewartawanan dan sekaligus boleh menjadi bahan fitnah yang akan kekal abadi sehingga ke akhirat kelak.

Lebih menyedihkan lagi laporan yang tidak tepat itu keluar daripada sebuah akhbar perdana berbahasa melayu dan menjadi tunjang kepada masyarakat melayu mendapatkan maklumat yang bersih, tepat dan adil. Anehnya, sebuah lagi akhbar berbahasa inggeris dilihat lebih telus dan lebih integriti dalam menyampaikan isu yang sama.

Berikut adalah salinan daripada laporan akhbar daripada kedua-dua sumber tersebut :-

Sumber : Bharian

Karpal dakwa diancam bunuh kerana hina Islam

GEORGETOWN: Penasihat DAP Kebangsaan, Karpal Singh, semalam, membuat laporan polis berhubung berita yang disiarkan dalam laman web Pas Johor yang mendakwa beliau memburukkan Islam dan darahnya halal untuk dibunuh.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor yang diiringi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima, R S N Rayer, membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pulau Pinang, kira-kira jam 2.30 petang.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Karpal berkata, perbuatan pihak tertentu memburukkannya adalah fitnah.

"Saya bukan anti-Islam dan dakwaan yang dilemparkan itu adalah tidak benar dan fitnah semata-mata," katanya.

Beliau berkata, tindakan pihak tertentu menuduhnya sebagai seorang anti-Islam tidak boleh diterima kerana bercanggah dengan apa yang diperjuangkan.

Katanya, tiada sebab untuknya berbuat demikian kerana baginya agama Islam adalah agama rasmi negara dan bukannya sebagai negara Islam kerana Malaysia dianggap negara sekular.

Beliau kesal dengan dakwaan yang dilemparkan seorang penulis dikenali sebagai Aliff menerusi laman web Pas Johor yang mengatakan bahawa dirinya memburukkan Islam dan darahnya halal untuk dibunuh.

"Bagi saya, ini adalah sesuatu yang sukar diterima sehingga saya menerima ancaman bunuh kerana didakwa memburukkan agama Islam, sekali gus membuatkan orang Islam menganggap saya sebagai Salman Rushdie.

"Saya tidak faham sama sekali mengapa segelintir pihak mahu menuduh saya sebagai seorang anti-Islam kerana selama ini amat menghormati agama lain. Apa yang akan saya peroleh jika bertindak demikian," katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta mana-mana pihak tidak menyamakannya dengan Salman Rushdie dan ancaman bunuh ke atasnya tidak menyelesaikan masalah.
Sumber : thestar
DAP upset over 'kill Karpal' call

JOHOR BARU: The state DAP is upset over a comment left on a PAS website that called for the murder of DAP national chairman Karpal Singh and is calling for an apology.

Johor DAP vice-chairman Norman Fernandez said that it was unacceptable for the message to be posted on the Johor Baru PAS website especially when Pakatan Rakyat was trying to introduce a new era in politics.

"We want them to take the comment out, apologise to Karpal and ensure that no inciting messages will be put on their website henceforth," he said.

The comment dated April 24 was listed on the website Shoutbox and was written by a commenter called "Alif" who alleged that Karpal had insulted Islam and that "darahnya halal dibunuh" (it's justifiable to kill him).

He added that for Pakatan Rakyat to succeed, mutual respect was needed and it was the responsibility of the webmaster to ensure that such comments did not appear on the party website.

Meanwhile, Johor PAS Commissioner Datuk Dr Mahfodz Mohamad said the comment posted was not the stand of the Johor PAS.

PAS Johor Bahru ingin mengajak kepada semua rakyat Malaysia agar membandingkan laporan berita yang disiarkan oleh kedua-kedua akhbar perdana tersebut. Malangnya, laporan yang disampaikan oleh Akhbar Berita Harian yang sehari lewat (lihat tarikh pada alamat yang diberi) dalam menyampaikan laporan ini berbanding Thestar, tidak mencerminkan laporan yang tepat dimana ia merujuk kepada laman web PAS Johor dan bukannya PAS Johor Bahru.

Adakah wartawan Berita Harian tidak tahu membezakan di antara kawasan Johor Bahru dengan Negeri Johor? Kami menyifatkan wartawan yang menulis laporan tersebut tidak prihatin serta tidak bertanggunjawab dengan sengaja memburuk-burukkan PAS Johor sedangkan di lawan web kami telah jelas dipaparkan perkataan "Kawasan Johor Bahru".

Akhbar Thestar dilihat lebih telus menyampaikan laporan dimana ia menyebut kenyataan kontroversi tersebut datangnya daripada penggunaan shoutbox dan ditulis oleh seorang pelayar yang menggunakan nama samaran "Aliff". Jika dilihat daripada laporan Akhbar Berita harian, langsung tidak dinyatakan penggunaan "shoutbox" dan membayangkan seolah-olah kenyataan tersebut ditulis di dalam bentuk artikel. Kami juga ingin menyarankan wartawan tersebut belajar daripada wartawan Thestar tentang kaedah penyampaian maklumat yang lebih telus dan menyeluruh.

Sehubungan dengan itu, kami ingin menegaskan sekali lagi bahawa kenyataan kontroversi tersebut adalah bukan kenyataan rasmi atau pendirian PAS Johor Bahru mahupun PAS Johor amnya. Penulisan tersebut hanyalah sebaris ayat (tidak sampai 10 patah perkataan) dan lahir daripada tulisan salah seorang pengunjung website kami. Tambahan pula, kenyataan kontroversi tersebut telah disanggah oleh pengunjung lain yang tidak bersetuju dengan pandangannya. Malahan, pengunjung tersebut juga telah meminta maaf secara terbuka kepada Karpal dan Pakatan Rakyat amnya menerusi shoutbox yang sama berhubung dengan kenyataannya.

Senyum Kambing ~ Petra vs RTM

kassim8888
Raja Petra : Takda pun orang melayu orang cina nak bertetak parang. Hari ini cina,melayu, india sudah matang!

Raja Petra : Ini pemikiran komunis!. Apa yang you (pengacara) cakap ni pemikiran komunis. Komunis percaya kalau kita buka sangat akan berlaku tidak kestabilan.

Petikan hujah Raja Petra dari klip video yang ketiga. Pengacara terdiam bila Raja Petra mengatakan pemikirannya adalah pemikiran komunis.

Soalan² yang di lontarkan kepada Raja Petra mungkin datangnya dari orang kuat RTM sendiri. Mungkin juga soalan² yang di sediakan oleh Menteri Penerangannya, Sabrey Cheek. Pengacara cuma proksi saja dalam rancangan ini dan mengikut arahan orang atasannya.

Secara tidak langsung, pemikiran komunis yang di tujukan kepada pengacara oleh Raja Petra terkena batang hidung RTM, menteri penerangannya dan kerajaan. Alahai....kesiannya! more...

MACAM SARJAN HASSANklpos - RAMAI yang perasan imej baru Khairy Kamaluddin kini macam P Ramlee dalam filem Sarjan Hassan. Jambangnya dibiarkan tidar bercukur, dan kata seorang kawan di Parlimen hari ini, "Macam orang kalah perang,". Apapun beliau nampak gembira dan bertegur sapa dengan ramai MP termasuk dari pembangkang. Gambar: Khairy dan hulubalang yang bertanding tiket PAS, tapi kemudian isytihar tak berparti Ibrahim Ali.

INGATKAN BODYGUARD !!!??No2umnO - Logo MP kena tampal kat depan... Takut Pak Guard Halau.

Clip berkaitan
MP Bloggers
Anwar: A new beginning
Opening of 12th Parliament
Dual Roles

MUFTI PERLIS BANTAH JOM HEBOH DI PERLIS

Harakahdaily - Mufti Perlis, Dato' Dr Asri Zainul Abidin telah menghantar surat bantahan kepada kerajaan negeri supaya mengambil perhatian serius berhubung penganjuran Karnival Jom Heboh yang bakal diadakan pada 3 dan 4 Mei akan datang di Perlis.

Kata Dr Asri, surat tersebut telah dihantar seminggu yang lalu menyarankan supaya kerajaan negeri melarang sebarang unsur-unsur atau program negatif yang bercanggah dengan agama yang diadakan dalam karnival tersebut.

"Saya tidak mengganggap Karnival Jom Heboh itu haram kerana terdapat juga program dan aktivitinya yang baik seperti pameran penerangan, pendidikan dan urusan perniagaan," katanya yang berbeza pendapat dengan Mufti Perak yang mengeluarkan fatwa haram umat Islam menghadiri karnival tersebut.

"Tetapi jika ada program yang mengandungi unsur-unsur negatif dan bertentangan dengan agama, saya sarankan tidak perlulah penduduk negeri Perlis menghadirinya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily semalam.

Dalam pada itu beliau menjelaskan bantahan tersebut bermakna Islam melarang sama sekali program berunsur hiburan seperti konsert yang ada antaranya mengajak masyarakat berhibur secara matang dan bukannya menjerumuskan diri kepada gejala yang tidak sihat.

"Kita suka hiburan yang matang dan bukan bermakna kita 'banned' semua hiburan atau hanya tertumpu kepada nasyid semata-mata.

"Anda boleh jemput kumpulan Kopratasa, penyanyi Shuhaimi Mior Hassan atau Ramli Sarip yang boleh mengajak generasi muda berhibur secara matang," katanya yang turut membantah kehadiran Faizal Tahir dalam konsert Jom Heboh akan datang. more...

Nyamuk 'pendekar' bawa ancaman

sm mohd idrisMalaysiakini - (...) Oxitec Ltd, sebuah syarikat Britain, dan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dilaporkan sedang merancang melepaskan jutaan nyamuk "pendekar" - yakni spesies jantan Aedes aegypti yang telah diubah genetiknya - di Pulau Ketam, Selangor untuk menguji keberkesanan kawalan biologi tersebut.

Sambil menyatakan bantahan kerasnya, presiden SAM S M Mohamed Idris berkata apabila organisme yang diubah bakanya dilepaskan ke alam sekeliling, ia tidak boleh lagi ditarik balik seumpama barangan yang dipasarkan.

"Kami mendesak kerajaan menghentikan semua kajian tentang aedes yang diubah genetiknya, termasuk ujian di lapangan, dan menyalurkan dana dan usaha kajian ke arah kaedah-kaedah mesra alam untuk mengawal denggi," katanya.

"Jika ia bercampur dan membiak silang dengan hidupan lain yang sama, atau lebih, berbahaya dengan aedes, tidak ada jalan untuk kita menghalang proses ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

"Oleh itu, kita seharusnya sangat berhati-hati dan mengambil prinsip berjaga-jaga sebelum kita campur tangan dalam proses alam." more...

No2umno - Dulu Malaysia tak der pekerja asing. Untuk pembangunan dan kemajuan, maka di bawa masuk pekerja dari Indonesia, bangladesh, India dan macam macam spesis lagi. Kononnya untuk bantu pengusaha tempatan. Bila pendatang dah ramai, orang dalam tak dapat kerja kerana di monopoli dek warga asing. Bila nak tarik balik, semua jadi pening. Ada yang kata jangan, ada yang kata boleh. Yang jadi mangs adalah rakyat tempatan. Ehhhhh ....... Cerita ni ada kaitannya ke dengan isu nyamuk ni?

‘Saya sudah masuk…saya tak akan keluar’Macam Istiadat Perkahwinan lak ..... Hehehe .... dah macam PM lah bro !!! .

Adusssss !!! Rapatnya dia dengan Dollah. Siap senyum lak? Apa dalam kepala Mahathir dan Najib agaknya? Bacakan lapuran Agendoldaily

Jeff Ooi's car towed away in Parliament

http://media1.malaysiakini.com/3/0abdd3a831d18b9732ccbc421d68e3bc.jpgSun2surf - KUALA LUMPUR (April 29, 2008): Jeff Ooi (DAP-Jelutong) has a bone to pick with the Home Ministry and the Inspector-General of Police (IGP).

Ooi had arrived in his wife’s seven-year-old Proton Wira in Parliament at 9.35am with a green sticker for him to park at Section E.

"When I arrived, I asked the police where this section was and they told me they did not know.

"I found a spot but I was told that I could not park there, probably because I was only driving a Wira and the spot could be occupied by a Mercedes-Benz or any bigger car," he said in press conference in the Dewan Rakyat lobby today.

Ooi was instructed to park just outside the police post at the entrance and exit of the Parliament.

"However, after the proceedings, my car was missing and it was towed away. After some query at the post, the police made some calls and found that my car was towed by the Kuala Lumpur traffic police and not City Hall.

"This is a blatant dereliction of duty and double standards on the part of the Home Ministry and the IGP. It is an obstruction of the duty of MPs who have a respectable duty to listen to the Royal Address and debate on it when sitting convenes."

'Not right for judge to act as adviser to Bakti'

Sun2surf - PETALING JAYA (April 29, 2008): It is inappropriate and wholly unacceptable for any member of the judiciary to act as legal adviser or in any legal capacity for any body or person while holding the office of a judge, says the Bar Council.

"More so if the body or person is associated with a state or federal government or a political party," said its president Datuk Ambiga Sreenevasan today.

“The Bar Council is deeply concerned by the report in theSun that suggests the involvement of a Court of Appeal judge as legal adviser to Bakti on matters pertaining to the transfer of funds from Association of Wives of State Assemblymen and Members of Parliament in Selangor (Balkis) and its Penang equivalent - Bunga Tanjung,” she told theSun.

The two organisations reportedly transferred the funds to Bakti, the Federal Association of Wives of Ministers and Deputy Ministers, after Barisan Nasional (BN) lost the elections in the states to Pakatan Rakyat on March 8.

“Such conduct is inconsistent with his or her position as a serving judge and has a direct impact on the issue of conflict and the independence and impartiality of the judge,” said Ambiga.

"In the circumstances and given the severity of the consequences of the allegations, it is important that the facts be established and that the judge be accorded a fair opportunity to respond to the allegations in an appropriate manner," she added.

Ambiga was responding to a report in theSun today which named Court of Appeal Judge Datuk Helilah Yusof as Bakti’s legal adviser. This was stated in the minutes of a Bakti Council meeting. more...

TAHNIAH KERAJAAN PERAK

Perak lantik imam ahli Pas

Bharian - SITIAWAN: Tidak sampai dua bulan memegang tampuk kuasa, kerajaan Pakatan Rakyat sudah menunjukkan taring dengan melantik imam dan pengerusi Jawatankuasa Kariah Masjid (JKKM) tanpa rundingan pada peringkat akar umbi serta tidak mengikut prosedur.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pangkor, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir, berkata 675 imam, pengerusi dan ahli JKKM di masjid dan surau seluruh Lumut serta Beruas yang dilantik pada 2004 kini keliru kerana kerajaan negeri melantik imam dan pengerusi dari kalangan ahli Pas.

Katanya, pelantikan semua imam dan Pengerusi serta Ahli JKKM sedia ada dibuat kerajaan Barisan Nasional (BN) dan sah sehingga Oktober lalu, tetapi Jabatan Agama Islam Perak (Jaip) mengeluarkan surat mengarahkan mereka terus bertugas sehingga surat lantikan 2007 hingga 2009 dikeluarkan tidak lama lagi. more...

No2umnO - Kita dah tak ada cukup masa melayan semua karenah orang orang BN. Kami dapat lapuran ada pihak yang cuba untuk menolak semua arahan disamping menyebar dakyah membantah kerajaan baru. Kalau BN boleh lantik imam, kenapa PAS tak boleh? Takkan nak lantik ahli DAP jadi IMAM? Itu sendiri kena ingatlah.

Kita hanya ada 4 tahun untuk lakukan perubahan. Orang tak mahu tengok macamana ia berubah, tapi rakyat nak manafaatnya, Ramai antara lantikan BN dulu yang menyekat arahan dan mempertikaikannya. So.....apa tunggu lagi, kalau banyak songeh, tendang ke tepi. Nak kerja buat cara nak kerja, kalau tak nak kerja, letak jawatan. Kakitangan kena dengar kata boss. Ramai lagi yang nak pegang jawatan.

Isu Ketua Kampung adalah salah satu usaha BN melewat dan melekakan kerajaan baru. Belum lagi soal ekonomi, sosial, pertanian, pendidikan, amal kebajikan ..... banyak lagi yang perlu di tangani. Kalau mahu perubahan, kena berani. Kalau tidak, BN akan kata, kerajaan dia lebih baik.

Pemimpin PR jangan leka. Kerja kena buat macam BN dulu. Rakus sikit ..... Kalau lembut orang perlekehkan. Banyak lemak, naik kepala. Disamping itu banyak lah cengkadaknya pulak. So... kalau ada rintangan, tolak ke tepi. Teruskan dengan perancangan. Soal media .... jangan ambil hal. Ceramah dan internet cukup untuk tangani.

Perak bukan kelantan. Rakyat Kelantan tak mudah tergoda dengan berita dan muslihat BN lagi. Mereka pula sanggup bersabar walaupun dipinggirkan.

Murugesan tells his version of Padang Jawa temple demolition

poobalan - (...) Coming back to Murugesan’s version, he also confirms that the inner sanctum was invaded earlier, same as mentioned by other readers. He also implicate the state Legal Officer in addition to the known fact that the Mayor was deeply involved. HINDRAF should have started campaign to remove these two people, along with Toyo. Is it too late now?

Reply To Dr Khir Toyo On Kg Karuppiah Temple Breaking

http://s-murugesan.blogspot.com/2008/04/reply-to-dr-khir-toyo-on-kg-karuppiah.html

Today (28th April, 2008), Malaysiakini reported that former MB of Selangor, Dr Khir Toyo stated that the Kg Karrupiah Temple (referred to by some as Rimba Jaya Temple or Padang Jawa Temple) breaking was ordered by MIC President Dato Seri S.Samy Vellu and that the temple was broken after Deepavali. This is my letter in reply to the editor of Malaysiakini.

To the Editor of Malaysiakini,

How could Dr. Mohd Khir Toyo say that the temple was broken two days after Deepavali? It was broken a week BEFORE Deepavali. Did the whole nation get it wrong? Or were all the reports and pictures in ALL the three Tamil Dailies of the broken temple, lies?former MB was referring to remnants of the temple structure Perhaps the that was left standing or the ‘temporary temple’ ‘rebuilt’ at the same site by some quarters after the initial breaking. However the Kg Karuppiah Maha Mariamman Temple as we know it was broken on the 30th October, 2007.

I was there on that day. The MBSA made the first attempt to break the temple in the morning around 9.00 am. They were stopped by the residence there and Shah Alam MIC Committee members. MBSA Officers then said that the temple will be broken by 12 noon and all the deities were to be removed by then. A number of youths began to gather at the temple site in an attempt to prevent the temple breaking.

MBSA kept to their word and made a charge around noon but was ordered to be stopped by the police as it turned violent. In the meantime fellow lawyer, Mr Sivanesan and me demanded MBSA to show that they had the authority to break the temple. The MBSA legal officer was called to the site but was unable to show a court order that specified that the temple be broken. He then resorted to a notice by MBSA. Upon inspection the notice was dated two years ago. We argued on the validity of the notice but the Legal Officer held his ground. A plea that the matter be referred to court to resolve ambiguity before the temple is broken also fell into deaf ears. more...

Arahan Abdullah Langgar Perlembagaan Umno - Ku Li

msomelayu - TENGKU RazaleigH Hamzah (Ku Li) menyifatkan tindakan Presiden Umno Abdullah Ahmad Badawi melarang semua bahagian Umno daripada mengadakan mesyuarat agung luar biasa (AGM), sebagai melanggar perlembagaan parti dan cuba menyekat kebebasan bersuara ahli peringkat akar umbi.
Katanya tindakan itu juga secara tidak langsung menggambarkan Presdiden Umno itu dalam ketakutan untuk berhadapan dengan realiti politik hari ini di mana beliau semakin tidak mendapat sambutan dan sokongan ahli.

“Kenapa hendak sekat ahli bersuara. AGM adalah dibenarkan oleh perlembagaan parti, kita patut biarkan ahli membuat pilihan mereka.
"Kalau kita melarang dan cuba menyekat ahli, bermakna tindakan itu melanggar perlembagaan parti,” katanya ketika ditemui di majlis sambutan hari jadi isteri Ahli Parlimen Pasir Mas, Ibrahim Ali, Rohaya Idrus di rumahnya di Taman Melawati, sekejap tadi. more...

BSKL rugi RM140 bilion?

siasah - KOTA BHARU, 29 April: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa mendakwa, Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) sudah kerugian kira-kira RM140 bilion sejak dua bulan lalu dan faktor terbesar akibat dari ketidakstabilan kerajaan yang ada.

Oleh itu, beliau mencadangkan agar ia dihentikan segera.

"Kita mendengar ada desakan dari dalam Umno sendiri agar Perdana Menteri meletakkan jawatan...mungkin ia boleh hentikan ketidakstabilan ini," kata Husam.

Exco kerajaan negeri Kelantan itu berkata demikian ketika menggulung perbahasan dalam sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan Selasa lepas.

Ucapan beliau bagaimanapun diganggu oleh Ketua Pembangkang DUN Kelantan, Che Alwi Che Ahmad dengan berkata isu itu adalah isu nasional dan perlu dibawa oleh wakil-wakil PAS di Dewan Rakyat bukannya di Dun Kelantan.

Sementara itu, di KUALA LUMPUR, seorang penganalisa ekonomi, Alex Ong bersetuju dan mendakwa dakwaan Husam itu ada kebenarannya.

"Sejak Disember 2007 lalu, index komposit BSKL sudah turun dari 1445 point kepada 1227 point pada 9 April lalu. Jadi mungkin angka yang diambil oleh beliau adalah dari pilihan raya hingga sekarang," kata Alex ketika dihubungi Siasah bagi mengulas perkara itu. more...

‘Lubuk’ Ph.D ekspres


Kosmo - Lima negara dikenal pasti menjadi ‘lubuk’ kepada pihak-pihak tertentu yang bersekongkol dengan universiti terbuka luar negara bagi membolehkan ‘kaki temberang’ di negara ini membeli ijazah doktor falsafah (Ph.D).

Negara terbabit ialah Sri Lanka, Bangladesh, India, Pakistan dan paling mengejutkan turut melibatkan Amerika Syarikat.

Perkara itu disahkan Presiden Persatuan Pengamal Perubatan Homeopati Berdaftar Malaysia (MRHP Malaysia), Prof. Doktor Homeopati (HDr) Nik Omar Nik Daud

Menurut beliau yang merupakan lulusan dalam bidang homeopati daripada sebuah universiti di Punjab, Pakistan sebelum melanjutkan pelajaran di England, aktiviti membeli Ph.D dari lima negara tersebut telah lama dikesan.

“Negara-negara ini memang menjadi tumpuan bagi mereka yang berhajat untuk membeli gelaran doktor kerana beberapa faktor seperti murah dan kelemahan penguatkuasaan undang-undang.

“Bagaimanapun sehingga kini, saya masih belum menerima laporan berhubung pembabitan ahli homeopati yang seramai 300 turut membeli Ph.D,” katanya sebagai mengulas pendedahan eksklusif muka depan Kosmo! semalam berhubung laporan Ph.D ekspres.

Posting terkini

Blog Archive