KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 16, 2008

RASUAH LAGI?

PM arah Tengku Adnan kerjasama dengan BPR

Beliau ditanya mengenai kenyataan Tengku Adnan bahawa siasatan dalaman bermula dua minggu lepas setelah dua pegawai itu didakwa menyalahguna kuasa dan mendapat manfaat daripada pembikinan satu klip video mengenai kempen Tahun Melawat Malaysia oleh sebuah syarikat Korea Selatan.

Pembikinan klip video itu didakwa menelan belanja RM850,000.

Abdullah berkata BPR mungkin mahu menyiasat dan ia tidak boleh dihalang.

"Apabila ia memperoleh maklumat bahawa ada sesuatu yang tidak kena, BPR boleh bertindak," katanya.

Sebelum ini, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Awam Datuk Shahrir Samad berkata Kementerian Pelancongan perlu menyerahkan siasatan kepada BPR supaya kementerian itu tidak dilihat sebagai cuba menyembunyikan perkara itu.

Ketika ditanya sama ada beliau diberitahu mengenai kes itu, Abdullah berkata: "Saya tidak diberitahu. Berlaku semasa saya di sini."

Sementara itu, di Kuala Lumpur, Tengku Adnan berkata pihaknya telah memberikan segala kerjasama yang diperlukan sewaktu sepasukan pegawai BPR datang ke kementerian itu semalam.

"Kita beri kerjasama. Tiada sebarang masalah dalam hal itu," katanya kepada Bernama.

Tengku Adnan berkata siasatan dalaman tetap akan dijalankan seperti arahannya kepada Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Datuk Mirza Mohammad Taiyab.

No2umnO - Masakan Adnan tidak tahu. Jumlah nya besaaAAARRR! ..... Jangan malu malu dong. Dadu sudah dilontar ..... Ibrahim pendek kata, "Kita lihat siapa yang kena"

KENAPA IPARNYA?

Brother-in-law of Port Klang assemblyman found hanged

KLANG: The brother-in-law of Port Klang assemblyman Zakaria Md Deros was found hanged in his home in Kampung Idaman here Wednesday morning.

It is learnt that the victim, Fathil Ahmad, 45, was alone at home at the time. His wife, Saodah Md Deros, had gone out to send their three younger children to school.


The couple's eldest son, Abdul Rahman, 21, who has just completed his studies, was also not at home at the time.

Saodah returned to the house at about 7.30am and felt something amiss when the victim failed to answer the door despite her constant knocking.

Going to the side of the house to look through one of the windows, Saodah saw the victim hanging in one of the rooms.

She then called her neighbours for help to break open the main door and went inside but the victim was already dead.

Zakaria, when met at the Tengku Ampuan Rahimah Hospital morgue, said Fathil was a good man and often helped people including cooking during kenduris.

Klang OCPD Asst Comm Mohamad Md Yusuf confirmed the incident, saying that police were investigating the reason behind the death.

He said police did not suspect any foul play and have classified it as sudden death.

OLE OLE BN SEBELUM PILIHANRAYA

Bayaran Tol Lebuhraya KL-Putrajaya Berkuatkuasa 12 Tengah Malam Ini

KUALA LUMPUR, 16 Jan (Bernama) -- Bayaran tol untuk pengguna Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya (KLP) berkuatkuasa 12 tengah malam ini, kata Menteri Kerja Raya Datuk Seri S. Samy Vellu.

Kadar bayaran di Plaza Tol Putrajaya ialah sebanyak RM2.50 bagi Kelas 1 (kereta), RM5 bagi Kelas 2 (lori kecil), RM7.50 bagi Kelas 3 (lori besar), RM1.30 bagi Kelas 4 (teksi) dan RM2.50 bagi Kelas 5 (bas), seperti yang dipersetujui mesyuarat Kabinet hari ini, katanya dalam satu kenyataan di sini.

Sementara kadar bayaran di Plaza Tol Salak Selatan ialah RM1.50 bagi Kelas 1, RM3.00 Kelas 2, RM4.50 Kelas 3,RM0.80 sen Kelas 4 dan RM1.50 untuk Kelas 5.

Lebuhraya KLP yang berharga RM1.4 bilion dan sejauh 26 km itu bermula dari Bulatan Kampung Pandan di sini sehingga ke Putrajaya dan mula dibina pada 6 Dis 2004 serta siap sepenuhnya pada 5 Dis 2007.

Pembukaan lebuh raya itu memberikan satu lagi alternatif kepada pengguna jalan raya dari Kuala Lumpur untuk ke pusat pentadbiran kerajaan Putrajaya dan sebaliknya.

Ia juga dapat mengurangkan kesesakan terutama di Lebuhraya Utara-Selatan dari Seremban ke Jalan Sungai Besi, berhampiran Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia.

No2umnO - Mungkin anda sedang mengira wang dan panik bagaimana untuk membelanjakan wang anda yang melempah ruah. Nah ..... ini dia tempat untuk anda belanjakan. TOL KL-PUTRAJAYA. Di dalam sibuk mencari pembunuh S. Krishnasamy, Samy Vellu masih sempat untuk melaksanakan satu lagi TOL. Tollllooool. Terima kaseh Barisan Nasional, parti kesayangan rakyat jelata.

Hebat kah POLIS Malaysia?

319 budak masih hilang

Keratan akhar dipetik pada 22/Sept/2007

KUALA LUMPUR - Kematian tragis mangsa serangan seksual, Nurin Jazlin Jazimin, 8, telah berlalu.

Namun, nasib 319 kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun yang dilaporkan hilang bagi tempoh tujuh bulan pertama tahun ini masih belum diketahui.


Adakah mereka akan melalui nasib sama yang dialami Nurin Jazlin atau kembali ke pangkuan keluarga dengan selamat?

Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan yang berkongsi kebimbangan itu berkata, unit baru polis dikenali Bahagian Siasatan Seksual, Penderaan dan Kanak-kanak yang diwujudkan untuk menangani kes kanak-kanak dan keganasan rumah tangga akan diperluaskan untuk menjejaki mereka yang hilang.

“Kita tidak mahu rakyat Malaysia dikejutkan lagi dengan kes kematian tragis kanak-kanak dan remaja.

“Justeru, saya telah arahkan supaya peranan unit ini diperluaskan untuk mengumpul maklumat dan menjejaki kanak-kanak serta remaja yang dilaporkan hilang,’’ katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

KPN berkata demikian ketika diminta mengulas nasib 319 remaja dan kanak-kanak di bawah umur 18 tahun yang masih hilang seperti yang direkodkan dalam statistik orang hilang Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Lebih membimbangkan, seramai 6,270 kanak-kanak di bawah kategori umur yang sama dilaporkan hilang sejak Januari 2004 hingga Mei lalu.

Daripada jumlah itu, 4,237 atau 67.5 peratus pulang semula ke rumah mereka manakala 2,033 masih belum dapat dikesan sehingga ke hari ini. more...

No2umnO - Hebatkah polis Malaysia? Yang hilang, pulang sendiri dan yang tak pulang, hilang hingga kini.

PERMAINAN TANGKAP DAN LEPAS

Pembantu Rumah Sebarkan SMS Palsu Kes Sharlinie, Ditahan Semula

KUALA LUMPUR, 16 Jan (Bernama) -- Pembantu rumah warga Indonesia yang ditahan polis berhubung kes penculikan Sharlinie Mohd Nashar, ditahan semula sebaik polis melepaskannya seketika, kerana disyaki terlibat menyebarkan maklumat berunsurkan ancaman jenayah.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, SAC II Mazlan Mansor berkata wanita itu yang ditahan pada 13 Jan lalu, pada mulanya dibebaskan pada pukul 5 petang kerana didapati tidak kaitan dengan siasatan kes itu.

Dia ditahan semula kerana disyaki menyebarkan ancaman jenayah menerusi SMS, katanya.

"Siasatan akan dijalankan di bawah Akta 507 kerana hasil pemeriksaan mendapati intipati SMS adalah berunsurkan ancaman jenayah," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Sharlinie, 5, dilaporkan hilang pada 9 Jan lalu semasa bermain bersama kakaknya di taman permainan berdekatan rumahnya di Taman Medan.

Sementara itu, dua pengawal keselamatan yang ditahan bagi membantu siasatan kes penculikan dan pencabulan kanak-kanak di sekitar Lembah Klang, dibebaskan setelah kedua-dua mereka didapati tiada kaitan dengan kes itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, SAC II Ku Chin Wah berkata pengawal keselamatan berusia 32 tahun yang ditahan di tempat kerjanya di sebuah bangunan kosong di Jalan Tun Razak, Ahad lalu dibebaskan hari ini.

No2umnO - Seperti yang sudah dijangka, mereka yang ditangkap dilepaskan. Insiden ini seperti yang berlaku pada kes NURIN JAZLIN. Tangkap dan lepas, tangkap dan lepas ....... Tangkap dan lepas. Macam main POLIS SENTRI.

PM Dolah Ulang Skrip Sama

Jenayah di Malaysia:PM Dolah Ulang Skrip Sama
tukulbesi.blogspot

Lagi kes budak hilang menggemparkan negara.Dalam masa yang sama masalah sosial di negara ini terus meningkat.Kali ini ianya bukan melibatkan kalangan remaja,tetapi yang terlibat ialah kalangan pembesar negara.

Selepas beberapa bulan lalu heboh cerita skandal Ahli Parlimen BN Gombak dengan Senator Norhayati On,kes khalwat Ahli Parlimen Ampang dengan seorang pemimpin Umno,kini ianya lebih menggemparkan,kes DVD lucah Chua Soi Lek.

Dalam masa yang sama ,Perdana Menteri Dolah akan buat-buat terkejut dengan isu yang berlaku.Sedih,dan minta polis segera bertindak.Ketika Kes Nurin Jazlin sedang hangat diperkata,saya telah menulis berkaitan telatah PM Dolah.Saya lampirkan kembali tulisan yang tersiar di web Tranungkite untuk renungan pembaca.
Kes Nurin: PM Dolah Tak Perlu Marah Dan Bersedih!

"21 September lalu, ketika menonton Buletin Utama TV3, Dolah Badawi dilaporkan 'SEDIH dan SANGAT MARAH' dengan kejadian yang menimpa adik Nurin Jazlin dan mendesak pihak polis mengambil tindakan segera. Itulah yang mampu diucapkan oleh pemimpin nombor satu negara setiap kali berlakunya tragedi yang sama sebelum ini.

Saya hanya ingin berpesan dan menginggatkan Perdana Menteri Dolah Badawi,anda tidak perlu bersedih dan marah,kerana apa yang anda semai selama ini,itulah yang anda tuai.Apa yang hendak disedihkan,bukankah benih lalang yang anda semai selama ini,maka lalanglah yang tumbuh.

Kerajaan Dolah telah menyemai dan membaja benih artis,hiburan,keseronokan, budaya meminggirkan agama,maka itulah hasilnya yang sedang dituai.

Manusia yang bertuhankan nafsu lahir dari benih yang anda semai.Siapa yang membawa masuk Inul Dangdut,Maria Carrey dan lain-lain artis separuh bogel ke negara Islam Hadhari ini?Filem-filem bercium di kaca TV yang terus ditayangkan.Tidakkah semua ini lah yang merangsang hawa nafsu kebinatangan yang menatijahkan berlakunya peristiwa kejam ke atas adik Nurin dan lain-lain yang senasib dengannya.
Dan tidakkah Perdana Menteri Dolah sedar bahawa ,wajah-wajah kebinatangan ini juga berada dikeliling kelalangnya .Hidup bebas mendapat berbagai keistimewaan sebagai pembesar negara.Bagaimana dengan dakwaan seorang pembantu rumah Indonesia yang memanggil sidang akhbar di negaranya,mengakui dia telah dirogol oleh majikannya di Malaysia ketika berada di negara ini,dan majikannya itu ialah Menteri Kabinet Dolah Badawi.Apa tindakan Dolah?Kenapa tidak sedih dan marah dengan kejadian itu.

Rakyat masih belum lupa,kes Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik yang didakwa merogol seorang gadis 16 tahun ,apa kesudahannya?Lim Guan Eng yang terpaksa merengkok di dalam penjara.Pemimpin Umno memang tidak pernah serius menangani apa jua masalah yang menimpa rakyat bawahan.Apa yang nyata ,pemimpin Umno terus meraba-raba memikirkan jalan penyelesaian tanpa sedetikpun mahu kembali kepada ajaran Islam.

Cadangan dangkal,wanita perlu pakai cawat besi ,dan terbaru bekas banduan perlu memakai cip untuk mudah di kesan,cukup menggambarkan kejahilan agama tahap tertinggi di kalangan para pemimpin Umno..Apa lagi yang hendak diharap dengan Islam hadhari!Jangan biarkan kes yang menimpa Nurin Jazlin berulang lagi.KATAKAN TIDAK KEPADA BN,KERANA SETIAP UNDI MEMBAWA PADAH..

Ikhlaskah Barisan Nasional?

meowsoleh

for everyone
Assalamualaikum.

Hargai keikhlasan BN.


PUTRAJAYA 15 Jan. – Rakyat Kelantan dapat melihat tandatanda bahawa negeri itu sudah dibawa dalam arus perdana pembangunan negara dan proses itu akan bertambah rancak jika Barisan Nasional (BN) diberi mandat untuk kembali memerintah.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mustapa Mohamed berkata, pihaknya berharap rakyat negeri itu menghargai keikhlasan kepimpinan BN dengan membuat pilihan terbaik pada pilihan raya umum akan datang.

Dalam hal ini, beliau berkata, UMNO telah membuat segala persiapan bagi menggalas cabaran mengembalikan semula mandat kepada BN negeri itu. Utusan Malaysia - 16 Januari 2008.


Orang atau pihak yang benar-benar ikhlas mereka tidak akan menyebut bahawa mereka ikhlas. Orang lain atau rakyat yang akan menilai seseorang atau sesuatu pihak itu ikhlas atau tidak. Kenyataan seorang pemimpin BN negeri dalam akhbar di atas ini sahaja menunjukkan kepada kita bahawa mereka sebenarnya tidak ikhlas dalam melakukan sesuatu. Semua yang dilakukan hanya kerana pilihanraya dan keuntungan politik.

Ini ditambah lagi dengan pilihanraya umum yang makin hampir maka mereka ini akan mula berbuat sesuatu untuk menunjukkan kononnya mereka itu prihatin kepada rakyat. Saya diberitahu oleh seorang kenalan daripada penjawat awam bahawa ketika hampir pilihanraya ini cadangan kerajaan negeri Selangor untuk menaikkan kadar lesen perniagaan ditangguhkan, caj proses untuk permohonan lesen perniagaan dihapuskan dan tempoh kelulusan lesen perniagaan dipendekkan.

Malahan operasi rampasan oleh pihak penguatkuasa PBT tidak dilakukan buat masa ini untuk menghindari kebencian masyarakat khususnya golongan peniaga kepada pemerintah. Lihatlah betapa terdesaknya kerajaan dalam meraih sokongan rakyat yang mereka lihat ketika ini semakin merosot. Saya percaya apa sahaja yang rakyat minta ketika ini dengan mudah akan ditunaikan oleh kerajaan khususnya diperingkat pihak berkuasa tempatan.

Namun kita hairan masih ada lagi segelintir rakyat yang masih belum sedar bahawa mereka sebenarnya sedang dipermainkan oleh pemerintah.
Mereka hanya diperlukan ketika pilihanraya sahaja. Apabila berlalu pilihanraya mereka tidak akan dipedulikan lagi. Lihatlah apa yang berlaku pada pilihanraya kecil Ijok, suatu kawasan yang dahulunya tidak mendapatkan perhatian tiba-tiba mendapat limpahan pembangunan apabila meletusnya pilihanraya kecil di situ kerana kematian Adunnya.

YURAN: TIPAH TERTIPU


mindapurba

Seorang ibu tunggal yang menanggung beban lima ahli sekeluarga, Tipah, telah membelanjakan hampir RM450 untuk uniform sekolah empat orang anaknya serta kelengkapan alat tulis.

Dengan hati penuh bersyukur kepada Allah s.w.t dan kerajaan Barisan Nasional, Tipah rasa eloklah tahun ini segala yuran sekolah dibatalkan, sepertimana yang dijanji oleh kerajaan pada Belanjawan 2007 : Kerajaan Janjikan pendidikan percuma untuk Rakyat.

Pembukaan sekolah tahun ini dilihat begitu meriah…suasana yang begitu bising apabila Tipah memijak masuk ke kawasan sekolah, apa yang sedang berlaku? Tipah tidak tahu.

Apabila Khairy, anak sulung Tipah datang meminta yuran sekolah dengannya, terkejut Tipah dan tanya “bukankah segala yuran sekolah dah dibatalkan?”

“Mak, yuran memang dah dibatalkan, tapi yuran untuk ko-kurukullum, tandas, dewan…” jawab Khairy

Apa ni, bukankah kerajaan telah janji untuk batalkan yuran sekolah, dengan segala yuran tambahan sekarang bagi empat anak, Tipah sedar bahawa dia kena bayar sebanyak hampir RM500.


Tipah turut jatuh pengsan, sebelum dia sedar diri, rupa-rupanya Tipah terdengar lagu”Tipah tertipu,Tipah Tertipu…”

Ada menteri dah habis tempoh gunapakai?

matbondkg

Amacam hujung minggu ni? Enjoy ke? Ada kena kena roti canai? Aku macam biasalah. Kena roti canai Mydin tapi aku tengok dah kecik sikit saiznya. Bedal ajelah, apa nak buat. Dah jadi tabiat tiap-tiap hari minggu kena roti dengan member-member.

Hari ni member semua cerita fasal pilihanraya. Dia orang kata memang dah dekat betul. Ada yang kata paling lewat cuti sekolah bulan tiga (Mac). Mungkin ya, mungkin tidak.

Tapi aku tengok isu banyak. Mak bapak masih lagi menyungut fasal yuran sekolah (kejap kena bayar, kejap tak payah bayar, kejap tak payah bayar kalau tak mampu); harga barang makin naik walaupun kerajaan kata tak naik banyak; jenayah menjadi-jadi; banyak kes yang polis tak dapat selesaikan; bunuh membunuh pun dah jadi macam biasa aje; orang politik sibuk ke sana ke mari tabur janji tapi tak kotakan; pak menteri kecoh kata mengata; korupsi tambah kuat sana sini; Mat Rempit dah jadi King of the Road; dan anak kecil tak selamat lagi.

Aku bukan orang politik, tapi sana sini orang sibuk dengan hal politik. Dalam pada itu, aku nak tanya - kau ingat ada tak menteri kabinet atau menteri besar atau MP atau ADUN yang tarik diri secara sukarela?

Bukan apa beb! Setiap kali ada pilihanraya, perebutan kerusi memang panas. Kau tengok saja Kabinet hari ni. Berapa ramai menteri yang dah letih, dah season kata budak-budang sekarang. Ada yang merasakan dia dah lama betul sehingga tak boleh ditegur.

Ada juga yang merasakan sumbangannya begitu hebat sehingga dia dah jadi 'indispensable' atau 'wajib ada dalam kabinet.' Pada aku, mereka ni dah mula berkarat. Elok ketepi aje. Buat benda lain. Jadi penasihat cukuplah. Bagi peluang pada orang lain.

Mesti ada antara mereka yang dah tamat tempoh gunapakai!

KENYATAAN BANKRAP TANPA FAKTA

Dakwaan negara bankrap jika harga minyak kekal tidak disertai fakta - Salahuddin
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 16 Jan (Hrkh) - Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub percaya tindakan kerajaan yang langsung tidak menyentuh perolehan kerajaan selepas mendakwa kerajaan akan bankrup jika harga petrol tidak dinaikkan merupakan taktik untuk menimbulkan ketakutan kepada rakyat bahawa Malaysia akan mengalami keadaan bankrup seperti yang dialami Argentina dan Indonesia sewaktu kegawatan ekonomi 10 tahun dahulu.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Kewangan II, Tan Sri Noor Mohamed Yaakub yang mengesahkan dakwaan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak bahawa kerajaan menanggung kos subsidi bahan api berjumlah RM35 billion ekoran kenaikan harga minyak mentah mencecah US$100 setong.

Jelas Salahuddin kenyataan tersebut tidak disertai fakta sebenar yang bertujuan untuk membentuk pemikiran rakyat supaya menerima kenaikan harga petrol yang akan berlaku dalam masa terdekat jika tidak mahu Malaysia bankrup.

Sungguhpun tidak menafikan hakikat bahawa kerajaan terpaksa menanggung subsidi sebanyak RM35 billion, bagaimanapun jelas Salahuddin ia mesti dinyatakan mengikut fakta sebenar.

more...

UMNO TERDESAK GUNA MAT REMPIT


Tajol Rosli sokong guna Mat Rempit angkut pengundi
MSTAR

IPOH: Cadangan Putera Umno menggunakan khidmat "Mat Rempit" membawa pengundi dengan motosikal pada pilihan raya umum ke-12 merupakan idea yang baik dan turut sesuai dilaksanakan di kawasan bandar, kata Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali.

Beliau berkata penggunaan motosikal bukan sahaja sesuai di kawasan pedalaman tetapi di kawasan bandar kerana ada pusat pengundian yang tidak boleh dimasuki kereta.

"Bagi pengundi yang terpaksa berjalan kaki jauh dari tempat letak kereta ke pusat-pusat pengundian, khidmat motosikal boleh disediakan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Tajol Rosli yang juga Menteri Besar Perak berkata demikian semasa diminta mengulas cadangan Putera Umno untuk menggunakan khidmat Mat Rempit membawa pengundi dari kawasan ceruk yang tidak boleh dimasuki kereta.

"Cadangan ini bagus kerana dalam simulasi pilihan raya yang dibuat oleh Umno Bahagian Ipoh Timur semalam, kami telah mengesan kelemahan dalam khidmat membawa pengundi," katanya.

No2umnO - Yang peliknya UMNO ni memang pandai mengambil kesempatan. kalau merempit tanpa tiket UMNO, mat rempit diburu. Kalau merempit guna tiket UMNO, bermaksiat dan melanggar orang pun tak salah. Kalau sebelum ini tidak pernah menggunakan mat rempit sekarang perkhidmatan mereka diperlukan kerana bayaran nya murah. RM30 cukup untuk sehari kerja. Mungkin tiada lagi yang boleh digunakan ketika ini kecuali mat rempit. Penggunaan Mat Rempit adalah cara terdesak UMNO untuk mengambil dan menghantar pengundi. Sambil sambil tu mungkin ada yang MENGUGUT nenek tua untuk undi UMNO.

CIKGU CAKAP MACAM PUNGKOK AYAM

Hishamudin tipu lagi!
matsamankati


Pada 5 Jan 2008, Hishamudin mengeluarkan kenyataan berikut.

Semalam, Hishammuddin mengingatkan para pegawai pelajaran daerah dan sekolah supaya memastikan bahawa dasar kerajaan tidak pernah mewajibkan bayaran yuran tambahan benar-benar dilaksanakan.

“Nak minta (balik), mintalah. Itu (bayaran tambahan sekolah) bukan suatu bayaran yang wajib,” katanya..(Utusan)

Pagi tadi, aku diminta hadir kesekolah untuk membincangkan tentang yuran tambahan. Sekolah dah kelam kabut bila ada ibubapa yang datang kesekolah mintak balik yuran tambahan pasai Menteri kata boleh mintak balik. . Dan ada yang belum bayar, dah buat keputusan tak mahu bayar. Jadi, ada yang dah bayar, merungut sebab kena tipu. Kalau tahu awal-awal, dah tentu depa tak mahu bayar. Ada pulak yang datang mintak balik duit yuran tambahan ini, terkejut bila Cikgu kata ada yang wajib, ada yang sunat. Tapi yang sunat tu pun bukan betul-betul sunat, tapi sunat wajib.

Hangpa paham ka apa aku cakap? Kalau tak paham, apa lagi orang kampung.

Jadi aku diminta, sebagai YDP PIBG, untuk menerangkan kepada ibubapa tentang apa yang wajib dan apa yang sunat. Tapi macam mana aku nak terangkan kepada ibubapa, kalau aku sendiri kalut pasai yuran ni!

Maka Guru Besar pun menerangkan kepada aku.

Sekolah telah memilih Pakej C iaitu berjumlah RM23.50. Pecahannya seperti berikut:

1. Kokurikulum RM2.00
2. Kertas Ujian Dalaman RM6.00
3. Sukan Tahunan Sekolah RM6.00
4. Kegiatan Pendidikan Islam/Pendidikan Moral RM6.00
5. Skim Perlindungan Diri RM 1.50
6. MSSM RM2.00

Yang wajib dibayar ialah perkara 5 dan 6 berjumlah RM3.50. Perkara 1,2,3 dan 4 ikut kemampuan. Kalau mampu boleh bayar, kalau tak mampu boleh mintak bantuan melalui Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM).

"Kalau tak dapat bantuan macam mana?" Aku tanya.

"Kalau seseorang tu tak dapat bantuan, maknanya dia mampu lah" Jawab Guru Besar.

"Dulu, bantuan KWAPM adalah untuk membeli keperluan sekolah, tapi sekarang digunakan untuk membayar yuran tambahan? Kalau dulu, duit RM20.00 dari bantuan ini kita boleh beli 2 helai baju, sekarang duit ini kita kena bayar yuran. Nak beli baju pakai duit sendiri?"

"Ini arahan dari atas. Saya cuma mengikut arahan". Kata Guru Besar. "Alaaah. Rm20.00 bukan banyak. Duit top-up sebulan 30 ringgit boleh bayar tak kan anak-anak nak sekolah tak boleh bayar 20 ringgit setahun?

"Ini bukan soal boleh bayar atau tak boleh bayar, Cikgu. Tapi soal ketelusan. Pasai apa Pak Lah kata free, Hishamudin kata percuma, tapi pegawai kerajaan pulak kata kena bayar? Lepas tu kata bayaran ini mendapat persetujuan dari PIBG, sedangkan PIBG tak pernah dibawa berbincang. PIBG hanya diminta untuk memilih pakej yang mana satu, bukan nak berbincang sama ada bersetuju atau tidak." Aku balas balik.

"Hari tu Hishamudin kata tak wajib bayar, sekarang Cikgu pulak kata, ada yang wajib dan ada yang sunat. Bila saya bising, cikgu kata saya ni pembangkang. Kalau Cikgu menyokong Hishamudin, Cikgu kena ikut cakap dia la. Dia kata free, tak wajib, Cikgu kena ikut cakap dia."Aku tambah lagi sikit.

"Sebenarnya saya sendiri susah, Cik Mat. Menteri ni cakap macam pungkok ayam. Dia buat kenyataan terbuka satu macam, lepas tu pekeliling yang sampai kat kita satu macam." Guru Besar mula mengalah.


"Macam ni lah, Cikgu. Saya tak boleh nak terangkan kepada ibubapa, nanti depa tak percaya dan kata saya ni pembangkang. Memang betui pun. Jadi sapa nak percaya? Lebih baik Cikgu bagi tau kat PPD, suruh Pengarah Pelajaran Negeri atau Negara, keluarkan kenyataan tentang yang mana wajib, yang mana sunat. Lepas tu, orang nak percaya atau tidak, depa punya pasai."

Blah.

QURAN PALSU

Pernah diceritakan dahulu. Sekadar mengingatkan. Jalan lalai

A FAKE AMERICAN QURAAN
Above: 'The True Furqan'
You Cant Ignore this, send it to as many muslims as u can.

The new AMERICAN Quran: a dangerous trick

A new Quran is being distributed in Kuwait, titled "The True Furqan". It is being described as the ayats of the Shaytan and Al-Furqan weekly magazine has found out that the two American printing companies;'Omega 2001' and 'Wine Press' are involved in the publishing of 'The True Furqan', a book which has also been titled 'The 21st Century Quran'!

It is over 366 pages and is inboth the Arabic and English languages...it is being distributed to our children in Kuwait in the private English schools! The book contains 77 Surats, which include Al-Fatiha, Al-Jana and Al-Injil. Instead of Bismillah, each Surat begins with a longer vesion of
this incorporating the Christian belief of the three spirits.

And this so called Quran opposes many Islamic beliefs. in one of its ayats it describes having more than one wife as fornication, divorce being non-permissable and it uses a new system for the sharing out of the will, opposing the current one. It states that Jihad is HARAAM.

This book even goes as far as attacking Allah, Subhanahu wa Tahala!

All this is poisoning our children at approx. $3.

Brothers and Sisters please make sure you forward this email to as many people as possible so that we can stop this dangerous trick.

Please tell everyone you know and may Allah reward you.

GEMPA: Pegawai tidak ambil berat


Gempa: Penduduk Bukit Tinggi dicengkam ketakutan
MStar

BENTONG: Penduduk Kampung Janda Baik dekat sini tidak berpuas hati dengan penerangan yang diberikan dan masih menanti jawapan yang lebih terperinci berkaitan kejadian gempa bumi kecil yang berlaku di kawasan Bukit Tinggi, Pahang sejak November tahun lepas.

Ahli Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKKK) Janda Baik, Mejar (B) Husin Nordin berkata sekumpulan pegawai daripada beberapa agensi berkaitan telah mengadakan perjumpaan dengan penduduk pagi Selasa, bagaimanapun penerangan yang diberikan begitu ringkas.

Malahan, beliau berkata pegawai berkenaan seolah-olah tidak mengambil berat tentang kebimbangan dan trauma yang dialami penduduk yang tidak pernah mengalami fenomena gegaran sejak mereka tinggal di kawasan terbabit.

"Saya sendiri sudah 14 tahun tinggal di kampung ini dan ini adalah kali pertama saya merasinya. Berlaku gegaran susulan boleh dikatakan setiap hari. Memang gegaran itu kecil, retak yang berlaku juga kecil...tapi kalau selalu terjadi gegaran, retak yang kecil lama-lama boleh menjadi semakin besar," katanya.

Mengimbas kembali kejadian pertama pada 30 Nov lepas, beliau berkata ketika itu beliau sedang membaca akhabar sebelum mendengar satu dentuman kuat yang disusuli dengan gegaran kecil.

Beliau berkata disebabkan penerangan yang sambil lewa itu penduduk merungut dan akhirnya meninggalkan sesi taklimat.

Husin yang turut tidak berpuas hati dengan sesi taklimat itu bagaimanapun masih berharap selepas siasatan yang dilakukan oleh kumpulan berkenaan, mereka akan memberi jawapan yang lebih terperinci.


Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Tinggi, Nordin Mohamed berkata sejak berlaku gegaran kecil itu, beliau telah memaklumkan kepada pelajar dan guru supaya sentiasa bersedia sekiranya berlaku kejadian gegaran yang lebih besar.

Katanya inisiatif telah diambil untuk mengadakan latihan kecemasan kepada pelajar dan guru bagi mengelakkan rasa panik sekiranya berlaku lagi gegearan.

Beliau berkata gegaran telah menyebabkan dinding makmal sekolah retak dan pecah.

Sementara itu, Pegawai Jabatan Meteorologi, Alwi Bahari berkata empat lokasi yang dikenal pasti mengalami gegaran dan kerosakan teruk termasuk di Kampung Chemperoh, Kampung Bukit Tinggi, Kampung Janda Baik dan SMK Janda Baik.

Pegawai Kajibumi Jabatan Mineral dan Geosains, Mohd Badzran Mat Taib berkata setakat ini gegaran kecil yang dialami oleh penduduk di Bukit Tinggi berkemungkinan disebabkan tekanan struktur tanah di garisan sesar di kawasan itu.

Sesar adalah celah pada kerak bumi yang berada di perbatasan antara dua lempeng tektonik. Gempa dipengaruhi oleh pergerakan batuan dan lempeng pada sesar.

Beliau berkata berdasarkan kajian yang dijalankan oleh jabatannya tahun lepas, sesar itu ditafsirkan sebagai tidak aktif dan tidak ada kejadian gempa sehinggalah gegaran pertama dilaporkan November lepas.

"Kita masih dalam peringkat kajian. Jawapan kepada punca ini tidak mungkin diketahui dalam masa yang cepat kerana perlu penelitian rapi supaya tidak berlaku kesilapan kepada apa saja maklumat yang akan diberikan kepada masyarakat," katanya.

Mengulas kemungkinan gempa kecil itu mempunyai kaitan dengan kejadian gempa bumi di kawasan Sumatera, beliau berkata andaian itu sekadar hipotesis kerana Malaysia memang terletak di dalam lingkungan lautan Sumatera dan Lautan Hindi di mana kawasan di sekitarnya sering mengalami kejadian gempa bumi.

Gegaran pertama berlaku di kawasan Bukit Tinggi pada 30 Nov berukuran 3.5 pada skala Richter pada 10.15 pagi dan 8.47 malam, disusuli gegaran kedua pada 4 Dis berukuran 3.0 pada 6.12 petang dan diikuti pada 5, 6, 9, 12 dan 13 Dis lepas.

Pada hari Ahad satu gempa bumi kecil direkodkan berukuran 2.5 pada pukul 10.24 pagi dan semalam satu lagi gegaran direkodkan berukuran 3.1 sekitar 11.45 malam.

REALITI SEKOLAH HARI INI

Kini anak ku sudah 2 orang yang sekolah. Tanggung jawab sudah bertambah. Kerana bimbang mungkin, aku gunakan sedikit masa untuk berkunjung ke sekolah untuk beberapa hari ini. Masa menanti aku gunakan untuk bertanya khabar dan berita tentang keadaan sekolah. Maklumlah aku hanya hadir ke mesyuarat PIBG hanya sekali sejak anakku masuk ke sekolah. Setelah 4 tahun berada di sekolah yang sama, geli rasa untuk mendekatkan diri dengan PIBG kerana beberapa sebab.

Yang menjadikan aku muak adalah kerana PIBG sekolah tersebut dijadikan sebagai alat politik dan kepentingan hak para ibu bapa yang gila kuasa. Ada yang bersungguh sungguh untuk menjadi Pengerusi untuk menyenaraikan pencapaian diri mereka. Kebanyakan yang tergila gila dengan jawatan tersebut adalah golongan pegawai kastam yang rumah mereka terdapat berhampiran dengan kawasan sekolah. Memperlihatkan tentang bentuk banglo yang besar di satu kawasan kuarters Kastam itu menjelaskan bahawa mereka mereka yang mendiami rumah tersebut adalah golongan pegawai atasan dan berpangkat besar.

Rupanya kegairahannya membawa kepada memonopoli jawatan di dalam PIBG sekolah. Bentuk, cara, keadaan dan perangai memang memalukan. Ramai antara kumpulan pegawai kastam tersebut yang memegang jawatan penting di dalam PIBG. Tanggung jawab tidak seberapa tetapi gila pangkat usah nak kata.

Merujuk kepada kenyataan Hisammuddin (Menteri sotong negara) bahawa ramai ibu bapa yang tidak hadir ke mesyuarat PIBG dan kerana itu maka banyak berita yang tidak diketahui, termasuk tentang yuran dan sebagainya. Secara jelas, menurut beberapa orang ibu bapa dan penjaga yang ditemui, alasan mereka tidak menyertai PIBG adalah kerana terpesongnya tujuan asal penubuhan. Pihak PIBG sekarang banyak yang galak mencipta nama selain dari mencantikkan sekolah dari menjaga keadaan dan pencapaian anak murid. Akibatnya sekolah berhias canggih, anak murid terbiar dan ada antara mereka yang tidak mampu, tetapi PIBG tiada usaha untuk membantu.

Pegawai Kastam yang dilantik menjadi Pengerusi, kelihatan memperolehi barangan percuma termasuk langsir sekolah dan sebagainya. Kerusi bersantai serta pasu bunga disusun indah untuk memperlihatkan betapa berjaya nya sekolah itu. Dari siapa dan bagaimana ianya diperolehi, Wallahualam. Hanya Tuhan yang mengetahui. Kaedah mencantikkan sekolah ini umpama sikap kerajaan Malaysia yang memenuhkan bangunan dan kecanggihan di dalam negara sedangkan rakyat susah.

Aku berkesempatan untuk datang sendiri dan melihat. Cukup lama untuk aku meneliti. Melalui beberapa kali kehadiran sejak awal tahun, baru sekarang ingin menulis tentang keadaan sekolah anak ku. Ramai yang kecewa dengan keadaan disekolah walaupun pada zahirnya ia INDAH. Barangan makanan di kantin berbeza. Awal tahun dan sekarang. Belum pun habis bulan Januari, semua barang makanan sudah naik harganya. Paling kurang kenaikan adalah RM0.20 sen.

Dalam pada itu pihak kantin berangan untuk mempelbagaikan masakan. Kononnya untuk mengisi selera anak murid yang ada. Maka dimasakkan masakan seperti Mee Sup, Meehon Sup yang penuh dengan air dari meenya serta resepi resepi lain. Tiada kandungan perencah yang terdapat di dalam masakan tersebut kecuali air dan Mee. Harga semangkuk RM0.50. Cukup murah. Manakala 'Bebola ayam' dijual sebiji RM0.40 dan nasi lemak kosong RM0.50. Kalau ada ayam yang sekecil dua ibu jari harganya meningkat kepada RM1.00. Nasi ayam pun ada, dijual dengan harga RM1.00. Untuk membezakan antara nasi ayam dan nasi lemak, nasi ayam berwarna kuning dan ayam seketul yang sama saiznya. Tiada sayur dan tiada kuah mahupun sambal.

Memandang kurangnya murid yang mahu membeli makanan makan ketika rehat kerana mahal dan tidak enak, pihak kantin sekolah telah menaikkan harga minuman. RM0.30 kepada RM0.50 dan yang RM0.50 kepada RM0.70. Rata rata murid yang datang membeli minuman adalah mereka yang membawa bekalan dari rumah. Tidak sekarang ramai antara mereka sudah tidak membeli lagi kecuali membawa minuman sendiri dari rumah.

Sedang aku berbincang dan berceloteh, terlihat akan beberapa murid yang duduknya agak terpencil dari kawanan yang lain. Mereka kelihatan seperti dari golongan orang yang susah. Membawa roti dan meminum air kosong yang dibawa dari rumah. Kainnya pula berwarna "BIRU LUNTUR" dan kalau baju kurungnya sudah senteng dan singkat. Menunjukkan bahawa ianya dipakai sejak dulu lagi, tiada bertukar. Wajahnya muram, mungkin pemikirannya juga bercelaru memandangkan kanak kanak lain yang tidak kaya tetapi tidak sesusahnya. Bayangkan betapa susah nya kehidupan sehinggakan baju sekolah yang cuma berharga RM30.00 untuk sepasang pakaian pelajar perempuan, masih tidak mampu dibeli. Ini kan pula untuk membayar yuran dan sebagainya. Ada ibu bapa yang terpaksa berkorban untuk mengurangkan belanja kerja pergi dan balik semata mata untuk membeli baju anak. Itu menurut ibu bapa yang datang ketika itu.

PIBG tidak memandang semua ini kerana fokus dan cita cita mereka untuk mencantikkan bangunan dan sekolah. Pasu yang berharga RM100 pun mereka boleh beli. Baju anak anak sekolah yang cuma RM30.00 tidak mampu dibantu.

Ini lah yang ada di sekolah sekarang. Sistem Pembelajaran percuma adalah OMONG OMONG KOSONG kerajaan Malaysia. Sebenarnya, rakyat masih terpaksa terus membayar. Dan kalau meneruskan sekolah dan melanjutkan pelajaran, kanak kanak tiada lagi biasiswa kecuali pinjaman yang perlu dibayar. Kalau tidak dibayar maka nama mereka di senarai hitamkan sejak remaja lagi. Beruntunglah rakyat Malaysia kerana adanya kerajaan yang pandai berbohong dan bijak menipu. Semuga peristiwa harian kita menjadi pendorong kenapa KITA PERLU TUKAR KERAJAAN. Jangan hanya gila kan pembangunan tetapi rakyat terus papa kedana.

Aku membandingkan kehidupan dulu dan sekarang. Tiada lagi bantuan kasut, fakir miskin dan murid susah. PIBG sudah gila pangkat. Maju pada mereka adalah maju dari zahir. Realitinya rakyat terus miskin dan semakin susah dari hari ke hari. Satu ketika nanti mungkin ramai yang tidak dapat kesekolah kerana kurangnya pekerjaan dan kurangnya pendapatan disamping barangan yang naik harganya. Berterima kasih lah kepada mereka yang memilih kerajaan sekarang kerana mereka tergolong di dalam kumpulan yang bersubahat untuk meneruskan kepimpinan yang tidak tahu erti kasih sayang dan tanggung jawab. Mungkin anda juga tergolong di dalam kumpulan yang sama.

TAIB MAHMUD KAYA, RAKYAT MAKAN KATAK?

Maut selepas makan katak panggang
Star

SIBU: Seorang lelaki meninggal dunia selepas memakan katak beracun yang dipanggang semalam manakala anak saudaranya dimasukkan ke Hospital Sibu setelah muntah tidak henti-henti.

Katang anak Rayun, 40-an, bapa kepada tiga orang anak, meninggal dunia dalam perjalanan ke Pusat Kesihatan Selangau manakala anak saudaranya Ejor Sulaiman anak Undi, 14, beransur pulih.

Undi anak Saga, 35, yang ditemui di Hospital Sibu hari ini, berkata anaknya bernasib baik kerana hanya makan sedikit sahaja isi dan telur katak itu.

Katanya beliau bersama anaknya serta Katang serta beberapa lagi anggota keluarga pergi memancing di Sungai Sepiring tidak jauh dari rumah panjang mereka.

"Saya tak tahu kenapa Katang dan anak saya makan katak itu kerana saya yakin mereka tahu ia beracun," kata Undi.

How to bankrupt the nation, Malaysian style

moosecholet

From a friend of a friend

I refer to the local daily on 31st Dec 2007 quoting , our DPM
saying "The opposition's promises to reduce oil prices if it were to
form a government will only bankrupt the country".

Datuk Seri DPM, I would like to share with you on the same subject on
bankrupting the nation on a bigger perspective. I came from a very
poor family. My mother who lost her husband at the age of 35 years old
had never remarried but maintained the role of a father and mother in
a house. With having no land, no education and a meager income of
RM145 dollars a month, we came out of poverty simply because of mother
persistence and pressure that we must work to better ourselves.

My mother serves the role of the financial manager at home, managing
cash flow and debt. On several occasion we had to borrow a bag of rice
or flour but it she makes a point of repaying back. How does she goes
about and bringing up 4 successful children despite the poor financial
knowledge. The one that she thought me is to make the most out of a
Ringgit.

In this context, I can say the present government financial, purchases
policy and contract actually is the one that will bankrupt the nation.
The government is effectively paying RM 3 for something that cost RM1
when in actual fact by virtue of volume, it could get it at the price
of 80 cents. Let us look at the major transaction that took place in
the last couple of years

a. Purchase of Sukhoi Jets using an intermediary company belonging to
former Malacca Chief Minister - RM 1.8 bill. I was informed by the
company staff (Nor) , who's also the Dato key person that the company
made a clean profit of RM 900 mill of which is distributed to various
funds held by UMNO top people. Logic will tell you that, in the
history of this country military purchases it has always been on G to
G basis and not trough a private entity who has no expertise except
being a middle man. In any country it is the same. Don't give a cock
and bull story that the supplier is giving the commission and they are
the one who insist that they used an intermediary. We have the money,
if we tell the supplier we only deal with principal, they will follow
- those with money are Kings. They are the one calling the shots. When
we can buy 24 aircraft, we just buy 12 and we include other mumbo
jumbo's in the package.

b. Purchase of submarine. Again the same argument applies.

c. RMN ships - We spent RM4.5 bill but where are the ships. How come
money is being paid to builder who has no experience and it cost 3
times more than buying direct in overseas. In actual fact only 2 ships
were built and money for 6 ships has been paid. From what I gather in
the media, the documents pertaining to this payments has disappeared
at the company level as well as at Ministry of Finance level. What a
coincidence.

d. MAS share purchase. Mahathir one says " Melayu mudah lupa". .. well
Tun .. sorry to say not all Melayu has short memory. The government
paid RM8.00 per share for 30% share that is held by Tajuddin Ramli
when the prevaling market price is RM3.50. First of all the government
is the golden shareholder in the company which has certain powers as
dictated by the share holder agreement. There wasn't a need to pay
RM8.00 for a company with NAV of less than RM1.00 (at that time). Even
if has to accumulate enough share to effectively control the company,
they should have bought from the various government related agencies
like EPF who has 20% shares and other agencies like LTAT and the from
the general public. When the prevaling market price is RM3.50, I think
if the government offer RM5.00 every single citizen who hold shares in
the company will sell the share to them. Instead they chose to pay
RM8. What a joke.

Mr. DPM, I believe before we can claim that others will bankrupt the
nation, the government of the day must examine its own records. It has
clearly shown that it is in the process of bankrupting the nation with
a one sided agreement with Toll concessionaires and other contract's.
What I have mention is only the Tip of the Iceberg. What intrigues me
is that when the DG Audit can pick up purchases of cameras and other
small things but they failed to look at bigger purchases.

UMNO JADIKAN MASJID ALAT POLITIK

Masjid Sebagai Rumah Ibadat
kipashikmat

Memang tepat sekali komentar Subky Abdul Latif ( HarakahDaily.Net 14/01/08 ) diatas kenyataan TPM Dato Najib menjanjikan Kelantan sebagai pusat ketemadunan Islam. Itu hanya merupakan propaganda beliau untuk mengelirukan pengundi Kelantan.

Saya tertarik dengan kenyataan bahawa ‘‘Sepanjang 18 tahun Pas memerintah, berapa masjid yang dibina. Saya dimaklumkan hanya satu iaitu di Rantau Panjang. Tetapi sehingga kini projek itu masih tergendala,”katanya.

Mungkin Najib bermaksud bahawa rakyat Kelantan susah atau jarang jarang berjemaah terutama solat Jumaat, tak mungkin. Tuan Guru Nik Aziz mengaku akan kenyataan tersebut tetapi beliau tidak menyatakan kemana orang Kelantan bersolat Jumaat.

Najib impikan Kelantan di bangunkan dengan masjid seperti yang terdapat di Lembah Kelang atau negeri negeri dibawah pemerintahan Umno. Masjid yang tersergam indah dengan ukiran dan tulisan khat yang susah hendak difahami olih jemaah. Hiasan dalaman hanya akan dikagumi olih pengunjung dalam dan luar negara. Hanya untuk mengagongkan keindahan masjid seperti masjid Crystal di Trengganu, Putrajaya dan banyak lagi. Malangnya hasrat untuk dijadikan rumah ibadat tidak kesampaian dan tidak diberi perhatian yang serius. Nasib baik ustaz menyatakan hiasan hiasan khat dalaman masjid adalah bida’ah yang di haruskan.

Masjid masjid yang tersergam indah tidak dimakmurkan bukan kerana ketiadaan jemaah tetapi disebabkan olih pentadbiran dan pengurusan yang tidak berminat.

Sepatutnya imam yang dilantiklah diberi tanggongjawab untuk memakmurkan masjid. Ini tidak, di tugaskan kepada ahli ahli politik Umno yang berminat untuk membodek sahaja kerjanya.

Imam selepas solat terus pulang kerumah atau membuat tugasan lain. Maklumlah elaun imam tidak seberapa terpaksa kena tampung dengan kerja lain. Kadang kadang bila ada kematian kelang kabut mencari tok imam.

Itu tidaklah berapa teruk sangat, ni nak solat magrib atau ishak terpaksa bilal toleh dua tiga kali mencari sesiapa yang layak mengimamkan solat. Saya kata layak sebab kalau ada ustaz tapi fahamannya tak sehaluan tidak layak menjadi imam. Begitulah taksubnya ahli jawatanjuasa masjid yang berhaluan Umno.

Kita pun hairan apakah yang ditakutkan dengan orang orang yang berfahaman bukan Umno. Hendak tazkirah selepas magrib pun susah. Ustaz yang ditauliahkan terhad, padahal pensharah pensyarah pengajian tinggi belambak bolih menyebarkan ilmu.

Inilah Islam ada had ada hari, setakat banyak masjid yang indah belum tentu dapat menjurus kepada ketamadunan Islam yang Najib laungkan.

PENGUMUMAN

Beberapa hari ini pelayar sukar untuk menembusi laman BLOG MARHAEN. Kepada sesiapa yang ingin melayarinya dapatkan laluan sementara ini
http://fisher.globat.com/~marhaen.org/v1/index.html

RTM Gelabah, Talian Terus Di Matikan


tranungkite

Syabas Dr Mansur yang berani memperjuangkan kebenaran malam tadi. Sekalung tahniah dari saya untuk anda kerana berjaya membuatkan RTM menggelabah.

"Isu Semasa" kelolaan RTM malam tadi yang membincangkan Harapan 2008 tiba-tiba "panas" apabila seorang pemanggil yang bernama Dr Mansur mengatakan Harapan 2008 nya adalah untuk bertukar kerajaan.

Lebih menghangatkan forum pada malam itu adalah kerana kelantangan Dr Mansur yang mengatakan para panel buta tuli dengan perkara yang berlaku seperti rasuah, harga barang yang naik dan skandal yang membabitkan pemimpin di pandang remeh dan Dr Mansur mengatakan yang ahli panel pada malam itu pengampu kerajaan terutama OKU yang di lantik Senator itu.

"Jangan hanya anda telah dilantik jadi "Senator" oleh kerajaan maka anda mengikut kata telunjuk kerajaan walaupun tidak benar" antara kata-kata Dr Mansur.

Dr Mansur juga mengatakan yang tindakan ahli panel mempertikaikan pembangkang dikecam oleh beliau kerana pembangkang juga memainkan peranan dalam memperjuangkan yang tidak betul.

Seperti biasa dan di duga, percakapan beliau di potong taliannya oleh RTM. Namun, dengan cepat pengacaranya berkata itulah RTM yang sentiasa mendengar pandangan samada dari pihak menyokong atau tidak. Itu semua hanya sandiweara RTM sahaja.

Sekali lagi tahniah saya ucapkan kepada Dr Mansur kerana bijak menggunakan kesempatan yang ada. Sekurang-kurangnya beliau berjaya membuat RTM menggelabah pada malam itu. Alangkah bagusnya kalau anak Maidin "Bos RTM" menjadi panel pada malam itu. Tentu kelakar. Tau sajalah Anak Maidin yang gelabah itu. Ntah apa arr agaknya ucapan beliau untuk menepis kata-kata Dr Mansur itu.

AMARAN !!! UBAH ATAU PADAH

dipetik: ntbn.wordpress

Lapuran diterima dari beberapa rakan yang mengatakan kekecewaannya dengan sistem perniagaan berunsur PAKSA yang terdapat di Malaysia. Di dalam keadaan ekonomi yang teruk sekarang, mereka terus mencengkam pengguna dengan perjanjian penggunaan yang tidak boleh diterima pakai.

Pelanggan yang gagal membayar, telah menyebabkan talian perkhidmatan di batalkan. Malangnya sekira mereka tidak membayar, caj akan terus dikenakan walaupun pelanggan tidak mempunyai siaran.

Ada rungutan dari Pelanggan ASTRO yang menyatakan bahawa mereka telah memberitahu tentang pakej yang tidak mereka kehendaki kepada telefonis ASTRO, malangnya mereka terus menyiarkan rancangan dari saluran tersebut pada tahun berikutnya, lantas mereka terus dipaksa membayar. Panggilan talipon kepada telefonis sekali lagi dan pelanggan diberitahu bahawa TIADA terdapat permohonan untuk menghentikan siaran. Namun bayar terus bayar dan tidak membayar akan melonggokkan lagi tunggakan yang ada.

Setiap penyambungan semula akan dikenakan bayaran RM20. Dan kerana itu jumlah tunggakan akan bertambah. Ianya membebankan pelanggan. Sudah lah kena langsaikan tunggakan, kena bayar proses penyambungan dan menantikan talian diangkat oleh operator memaksa beliau membayar bil panggilan. Kalau menggunakan prepaid, RM3 sudah pasti dibelanjakan. Pelanggan bagaikan sudah jatuh ditimpa tangga.

PERHATIAN !!! Pihak SYABAS sedang di dalam proses menyatukan BIL PEMBENTUNGAN dan PEMBEKALAN AIR. Dimana sebelum ini ianya adalah berasingan. Kepada pihak yang tidak berpuas hati, mereka tidak membayar proses pembentungan dan hanya membayar bil pembekalan air. Maka banyak tunggakan bil pembentungan berlaku. Ada pihak pihak yang dilantik untuk menyatukan bil tersebut.

Kaedah ini adalah kaedah yang sama kepada STREAMY dan TELEKOM. Bila bil ini disatukan, maka kegagalan untuk membayar salah satu dari bil tersebut akan menjadikan KEDUA DUA PERKHIDMATAN itu akan dipotong sekali gus.

KETIKA ini, mereka di dalam proses menyatukan alamat, no akaun dan nombor meter air. Selepas semua proses ini selesai, maka rakyat akan diPAKSA menerima CARA mereka. Hanya satu bil akan dikeluarkan. Bil Pembentungan dan Bil Air dengan satu jumlah yang besar akan tertera di dalam BIL dan Pengguna (Rakyat Malaysia) akan dipaksa membayar jumlah tersebut. Walaupun air berkeladak, pencatuan air, dan gangguan bekalan air berlaku tidak kira waktu, rakyat dipaksa terus untuk membayar.

Ini lah yang berlaku di dalam keadaan KEGAWATAN EKONOMI sekarang. Keadaan akan berterusan sekiranya kerajaan (BARISAN NASIONAL) yang sama dikekalkan. Abdullah Badawi dan Menteri yang ada GAGAL membawa masuk pelaburan. Malah mereka dikaitkan dengan pelbagai isu dan penyelewengan. Berita buruk pemerintahan BARISAN NASIONAL telah menular ke luar negara. Isu RASUAH semakin menjadi jadi. Penghakiman tidak telus dan Jenayah semakin memuncak menjadi punca kebimbangan pelaburan. Maka kebimbangan ini telah menyebabkan kelembapan ekonomi. Ianya BAKAL terus berlaku sekiranya mereka terus kekal sebagai kerajaan. Kerajaan yang lemah , tidak kreatif menyumbang kepada kejatuhan ekonomi negara kita.

Apa yang ada hanya lah PEROGOLAN bajet kerajaan untuk mendirikan bangunan dan kononnya pembangunan, di dalam masa yang sama ianya PENGISIAN kantong sesetengah pemimpin. Apa yang anda lihat sekarang adalah lakunan naik turun saham dan nilai wang. Realitinya, rakyat terus malang. Proses jual beli berkisar di dalam negara. Wang keluar negara tanpa kawalan. Pendatang asing menyalurkan wang ke kampung halaman mereka tanpa ada sekatan.

Perlu dijelaskan bahawa keadaan rakyat amat menyedihkan. Segala sumber dan keperluan harian meningkat dan akan terus meningkat selepas pilihanraya. Air minuman disekolah baru semalam sudah meningkat dari RM0.50 sen kepada RM0.70 tanpa sebarang kenyataan. Begitu juga dengan makanan. Anak anak perlu bawa bekalan. Banyak pihak bertindak sesuka hati.

Harga minyak petrol? Kerajaan sekarang sedang menanti untuk kemenangan PRU12, alasan yang sama akan digunakan. Naik harga? Ianya tidak dapat dielakkan. Harga kenaikan MASIH RENDAH dibanding dengan negara luar. Itulah yang bakal diberitahu kita kelak.

Peluang perniagaan terlalu sedikit. Mereka yang makan gaji mungkin kurang menerima impak tetapi yang berniaga, keadaan amat memilukan.

Bersedia untuk berubah dan bersedia untuk tukar pemerintah. Kegagalan berbuat demikian akan menyusahkan terus diri kita. Mahu berlapar atau mahu ubah kerajaan. Semuanya keputusan ditangan anda. Jangan biarkan segolongan manusia yang rakus memonopoli kekayaan yang ada. Jangan sampai sudah kekeringan baru mahu turun ke jalan. Ketika itu semua sudah terlewat. Fikirkan masa depan keluarga, anak anak dan jenerasi kita. UBAH KERAJAAN, UBAH PEMERINTAH !!!

Hishamuddin Hussien perlu segera disiasat

hanfeitsu

Beberapa hari lalu saya ada mendedahkan di blog ini berkenaan dengan Laporan Ketua Odit Negara yang terbaru yang dibentangkan di Parlimen baru-baru ini (bukan untuk dibahasakan).

Banyaklah ketidak cekapan malah penyelewengan yang ada diantaranya berbau rasuah dan salah guna kuasa telah didedahkan dalam laporan tersebut oleh Ketua Odit Negara Tan Sri Amrin Buang. Yang saya dedahkan dalam tulisan saya itu adalah antaranya termasuklah yang melibatkan Kementerian Belia dan Sukan.
Ianya termasuklah tindakan pihak kementerian membeli satu set screwdriver yang harga pasarannya hanya RM40 tetapi pihak kementerian telah membayar sebanyak RM224.94 kepada pembekal.

Selain itu buku rujukan teknikal untuk IKBN yang harga pasarannya RM417 seset tetapi pihak kementerian telah membayar sebanyak RM10,700 seset. Dan banyak lagi penyelewengan melibatkan kementerian ini (disamping kementerian lain didedahkan), termasuklah menterinya memberikan kuasa kepada Ketua Setiausaha Kementerian untuk meluluskan kontrak bernilai RM449.42 juta sedangkan kuasa yang diberi kepada KSU cumalah tidak melebihi RM5 juta.Ini merupakan satu skandal yang besar dan serius kerana walaupun kejadian dikatakan berlaku sekitar tahun 2002, menteri berkenaan kini masih duduk dalam kabinet Dollah Badawi, jika di Kementerian Belia dan Sukan boleh berlaku kepincangan seumpama ini bayangkan kemampuannya kini di kementerian yang lain pula.

Siapakah menteri itu?Menteri Belia dan Sukan dari tahun 1999 ke 2004 adalah Hishamuddin Tun Hussien merangkap Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia!Ketika ditanya pemberita berkenaan isu ini Hishamuddin dilaporkan oleh NST sebagai berkata:It should be investigated.

What is wrong is wrong. Action has to be taken against wrongdoers including me if I have done wrong.Ia septutnya disiasat. Yang salah tetap salah. Tindakan perlu diambil terhadap mereka yang bersalah termasuklah saya jika saya yang bersalah.Prinsip akauntabiliti menuntut pertanggungjawaban bagi mereka yang diamanahkan memikul tanggungjawab.

Tambahan dalam kes ini yang yang terlibat adalah wang kerajaan, milik rakyat Malaysia.Bagi saya menteri berkenaan perlu segera disiasat termasuklah KSU nya ketika itu. Lebih tepat lagi kerana ianya melibatkan kepentingan awam maka menteri tersebut sepatutnya digantung dari jawatan untuk memberikan kebebasan kepada agensi yang bertanggungjawab untuk menyiasat sehingga ke akar umbi.
Pihak BPR perlu segera bergerak dan menyiasat serta membongkar perkara ini. Jika tidak kredibiliti kerajaan pimpinan PM Dollah Badawi akan semakin dipertikaikan. Ini baru satu kementerian, banyak lagi kementerian yang turut disentuh dalam laporan Tan Sri Ambrin itu. Mudah-mudahan maklumat sebenar tidak dipengap dari pengetahuan rakyat. |more...|

No2umno - Aku baru di beritahu oleh pihak sekolah yang berhampiran. Banyak buku buku yang diberikan kepadapelajar, tidak berkualiti. Ada mukasurat yang hilang dan tudak kurang juga dengan mukasurat yang tunggang langgang. Menurut orang dalam yang ditemui. Keadaan itu berlaku kerana masa yang suntuk untuk membuat stok buku buku tersebut disamping tiada pegawai dari Kementerian yang memantau proses kerja pihak percetakaan. Ini lah kerja tergesa gesa Kementerian Pelajaran. Umpama melepaskan batuk ditanggga. Mengarut semua ni....

I can see clearly now...

kosong cafe

|...| For every seat in parliament, on the average, the following number of Malaysians voted for each party:

GOVERNMENT PARTIES
UMNO - 22,782 voters
MCA - 34,652 voters
MIC - 24,616 voters

OPPOSITION PARTIES
DAP - 57,278 voters
PAS - 150,211 voters
PKR - 617,518 voters

Every Malaysian who has continued to vote in BN whilst there have been human beings detained at Kamunting, have been guilty of denying their fellow human beings the basic right of liberty and freedom; the right to be charged and to defend themselves at trial.

After Ops Lalang in 1987, we failed the detainees then by giving BN the vote in 1990.

Let’s not fail our 75 brothers and sisters now languishing in Kamunting.

Nazri says a vote for BN is a ‘Yes’ vote for the ISA.

Well, now vote ‘No’ for the ISA."

Excerpt from a Malaysiakini letter,

Kayveas dares attack Samy, not Rustam
Vijay Jan 15

"But where was this valiant streak when Malacca Menteri Besar Rustam Ali came a-calling at your own annual conference and in public, figuratively spat on PPP? You sat there and simply lapped up all that Rustam had to spew out. You did not even have the self-respect to at least walk out of the hall, let alone take Rustam on. Were you scared that such a demonstration of temerity against even an uncouth Umno Mat Rempit leader would be the death knell of your political career? When it comes to Umno, none of you in PPP, MIC, or MCA have the pluck to stand up. Instead, you grovel and continue to invite them. Oh, I forgot. To respond in like vein would not be in keeping with the Barisan Nasional ‘spirit’.Kayveas’ only consolation is perhaps that he is not alone in his shameless sycophancy. When Selangor Menteri Besar Mohd Khir Toyo attended a recent meeting with Hindu temple representatives to discuss the issue of temple demolitions, the committee - unbelievably - presented a shawl to him, a symbol of respect in the Indian culture."

Raja Petra is fond of saying that 191 division leaders of Umno decide who shall be PM and we know why PM has to treat them with velvet gloves.

There is talk that Khairy might stand in Putra Jaya (where the number of constituents is just over 5,000 and most of them are government servants who are known to follow orders), not only because it is physically nearer the PM’s office.

I summarise them as follows:-

A vote for BN is a vote for ISA
A vote for MCA, MIC, Gerakan, etc. is a vote for Umno
A vote for BN is a vote for Umno is a vote for status quo
A vote for Umno is a vote for Khairy as future PM…
scary isn’t it?


|More...|

Another Rally at KLCC

Anti-inflation rally at KLCC next week (Malaysiakini)
Tuesday, 15 January 2008

Another round of street demonstrations, this time in protest of the unbridled cost of living, would be held next Saturday by opposition and civil society groups. Organisers Coalition Against Inflation (Protes) hope to gather between three to five thousand people near the KLCC Twin Towers for a peaceful gathering calling for tougher measures to combat inflation.

In a statement today, Protes secretary Dr Mohd Hatta Ramli said inflation was “out of control” and this has caused hardship among the rakyat especially the lower income groups.

According to Hatta, the rakyat is currently facing difficulties due to a recent hikes in highway toll charges, essential household goods, electricity and water tariffs.

Furthermore, he said there is a likelihood that fuel prices would be increased soon.

“Protes views such matters as a manifestation of the Barisan Nasional government’s failure to administer the country effectively,” he added.


No permit

Contacted later, Hatta stressed that the event is intended to be a peaceful gathering and in view of this, no police permit would be sought.

“However, we would inform the police (on the details) of the gathering,” he said.

Hatta said Protes was not acting in defiance of the law but adopting the Malaysian Human Rights Commission’s (Suhakam) proposals on peaceful gatherings.

In the past, Suhakam had repeatedly stressed that peaceful gatherings should be allowed while it was the duty of the police to ensure security during such events.

In another development, Protes would be kicking off their nationwide roadshows this Sunday with a ceramah at the Selangor Chinese Assembly Hall.

Top opposition and civil society leaders are expected to speak during the event.

With the two events lined up for this month, Protes has entered its third incarnation since its inception in 2006.


The coalition was initially formed to protest against the hike in fuel prices in 2006. The following year, Protes focused on toll charges.

HAIYAAA .. .. POLICE KA, NORMAL LA

Child victims could not identify 'Kampung Baru' duo suspects, say cops
Charles Ramendran
Star

KUALA LUMPUR (Jan 15, 2008): Police say the four young children who were victims of the "Kampung Baru" molester could not identify the two suspects rounded up here last week.

Deputy Inspector-General of Police Datuk Ismail Omar said DNA samples of the suspects' DNA have been sent for match test with evidence collected during the probe on the abduction, sexual assault and murder of eight-year-old Nurin Jazlin Jamsari last year.


"We are still investigating if they are involved but if there is no evidence to implicate them, then we will have to release them. The children could not identify them as their abusers,"
he told a press conference after receiving RM260,000 worth of Eye Glo Plus (eye drops) from CCM Bhd in Bukit Aman today.

The two men aged 32 and 43 were arrested last Wednesday and Thursday (Jan 9 and 10) in separate locations here after they apppeared to resemble a photofit of the "Kampung Baru" child molester released by police.

On the dozens of crank calls received by police and the family of Sharlinie Mohd Nashar, he said it was very unbecoming of such individuals to indulge in such acts when the race to find the victim is so intense.

"This is so very irresponsible. At a time when when the whole nation is worried and is hoping the girl is found quickly, we have such people who want to play a fool and thwart our efforts.That is why we had to act by arresting them. Let this be a warning that police will not hesitate to act sternly on those who try to do such things," he added.

Government misusing Islam

Malaysian opposition says government misusing Islam to compromise pluralism
By Ecumenical News International

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim has said multi-racial harmony in his country is under threat by State-sponsored Islamic puritanism that has damaged the constitutional rights of other faiths in the Muslim-majority southeast Asian nation - writes Michele Green.

In a recent speech at a regional forum in Singapore, Anwar also suggested that the Malaysian government was using Islamic puritanism to win votes in a general election expected to be held later during 2008.

"The real issue is what I would describe as State-sponsored Muslim puritanism borne more by racist sentiments than religious principles," Anwar told a gathering at the Institute of Southeast Asian Studies in Singapore. "It is this kind of theology that leads to the rejection of constitutional freedom of other faiths."

About 60 per cent of Malaysia's population of 25 million are Muslims. Christians and Buddhists, who are mostly from the country's minority Chinese community, make up about 25 percent of the population, and Hindus of Indian origin make up about 10 percent.

Racial harmony between Malaysia's ethnic and religious groups has recently begun to show some strains as minorities have complained of their rights being encroached upon by court decisions and government policies favouring Muslims. Earlier in January, Malaysia's government banned minorities from using the word "Allah" in publications to describe the God of their non-Muslim faiths. Anwar called the ban "ridiculous nonsense".

"Today, this sense of inclusiveness is under serious threat," he said. "I'm convinced that Muslims, many Malaysian Muslims too, are equally appalled by this display of narrow-mindedness and intolerance."


Anwar is a former government minister who was groomed to lead Malaysia, but was fired in 1998 by then-Prime Minister Mahathir Mohamad over allegations of corruption and sodomy. Anwar denied any wrongdoing and said the charges against him were trumped up by Mahathir who had begun to see him as a political threat. He was acquitted of the sodomy charge in 2004 by Malaysia's highest court.

A ban against Anwar holding public office or running in general elections because of the conviction for corruption will expire in April 2008.

Negara Islam konon... Hampeh

Faizal didenda buat kerja amal
kosmo

KUALA LUMPUR – Stesen 8TV mendenda penyanyi, Faizal Tahir (gambar) dengan melakukan kerja-kerja amal selama enam bulan sebagai menutup kesalahannya merosakkan majlis mereka dengan aksi liar mengadakan persembahan sambil membuka baju pada Ahad lalu.

Walaupun masih dibenarkan menyertai program anjuran 8TV, kerja-kerja amal itu perlu diutamakan.

Pengurus Besar Pengurusan Penjenamaan Kumpulan 8TV, Irene Zainul pada sidang akhbarnya bersama Faizal semalam menegaskan, tindakan tersebut satu manifestasi daripada rasa kesal mereka terhadap perlakuan yang tidak diduga itu.

“Kami memang kesal, selepas ini kami akan memastikan segala garis panduan akan dijelaskan dan perlu dipatuhi oleh semua artis bagi mana-mana konsert 8TV,’’ katanya.

Pada persembahan malam ulang tahun keempat 8TV di One Utama itu, Faizal membuka satu persatu bajunya sebelum dicampakkan kepada penonton.

Bagi Faizal, beliau hanya dapat memohon maaf kepada semua pihak yang terkena tempias aksinya itu.

“Saya minta maaf, niat saya hanya ingin menghiburkan penonton, tak sangka beri impak buruk kepada kerjaya dan imej sendiri,’’ katanya.

Faizal juga mengakui beliau waras pada masa itu dan bukan di bawah pengaruh alkohol atau dadah.

“Pihak 8TV tidak ada kaitan dengan kontroversi itu, mereka tidak tahu apa yang akan saya lakukan pada konsert tersebut,’’ ujarnya.

No2umnO - Amal? Hukuman yang memberikan kelebihan kepada artis. Mendapat promosi percuma. Kenapa tidak di GAM sebagai pengajaran? Sekurang kurangnya tempoh singkat adalah lebih baik. Entah lah .... kalau M Nasir dahulu digam kerana menghina Mahathir, kini menghina Islam dan Budaya Melayu, hukuman nya tidak sehebat mana. Bantai lah korang......Rupa rupanya hukuman sekadar "JANJI ADA". 8TV pun sepatutnya dikenakan tindakan kerana cuai menjaga artis di dalam acara kelolaan mereka. Hampehhhh.... Negara Islam konon

ARTIS MELAYU PERASAN MAT SALLEH


Tindakan Faizal cemar imej penyanyi Melayu
Oleh Serimah Mohd Sallehuddin

Peminat kesal sikap jelik naib juara One In A Million tanggal baju pada majlis ulang tahun 8TV

TINDAKAN berani Faizal Tahir menanggalkan bajunya di majlis ulang tahun keempat stesen televisyen 8TV, Sabtu lalu yang berlangsung di Central Park Avenue, Bandar Utama menjadi kontroversi pertama yang dicetuskan dalam kalendar hiburan tanah air tahun ini.

Barangkali penyanyi yang satu ketika dulu pernah menganggotai kumpulan nasyid Mirwana terlalu asyik membuat persembahan sehingga terlupa bahawa dia bukan mengadakan konsert tertutup khas untuk peminatnya saja. Sebaliknya, penyanyi yang dicungkil bakatnya menerusi pertandingan realiti One In A Million (OIAM) itu berada di hadapan kira-kira 8,000 penonton malah konsert berkenaan juga dapat disaksikan secara langsung di kaca televisyen.

Keghairahan penyanyi yang popular dengan lagu Mahakarya Cinta itu menanggalkan pakaiannya satu persatu bermula dengan jaket, diikuti singlet dan seterusnya tali pinggang disifatkan banyak pihak sebagai satu tindakan melampau dan mencemarkan imejnya sebagai penyanyi Melayu.

Yang menjadi persoalan, kenapa Faizal membuat tindakan melulu menanggalkan pakaiannya? Adakah kerana terlalu asyik menghayati lagu didendangkan membuatkan Faizal terlupa dia berada di hadapan ribuan penonton? Bagaimanapun jika meneliti semula perkataan S yang tertera di badannya, sudah cukup memberikan jawapan bahawa ia adalah satu tindakan yang dirancang.

Penyanyi berusia 30-an ini mungkin lupa atau tidak peka dengan syarat persembahan yang ditetapkan di negara kita. Faizal mungkin lupa kehadiran KC & Jojo tidak lama dulu menjayakan konsert Live & Loud turut mencetuskan kontroversi apabila mereka menanggalkan pakaian ketika membuat persembahan walhal mereka artis Barat.

Aksi berani Faizal itu mungkin dianggap biasa saja oleh dirinya atau sesetengah peminatnya namun tindakan itu tidak mustahil boleh menjejaskan karier Faizal yang sedang menuju puncak. Apakah Faizal tidak takut kerjayanya terjejas? Sebelum ini, Faizal juga pernah melakukan aksi yang menjelikkan dan dianggap sesetengah pihak sebagai keterlaluan apabila meluncur di atas pentas sebaik dua lagunya Mahakarya Cinta dan Kasih Tercipta diumumkan layak ke peringkat akhir Juara Lagu.

Hip mendapatkan pandangan dua peminatnya Raihan Raduan berusia 23 tahun dari Klang dan Tung Jie Feng atau Bong, 19, berasal dari Petaling Jaya. Mereka mula mengikuti perkembangan Faizal sejak penyertaannya di dalam OIAM lagi. Pandangan mereka mempunyai pro dan kontra masing-masing.

Raihan yang bertugas sebagai Eksekutif Khidmat Pelanggan di salah sebuah syarikat telekomunikasi mengakui tidak terkejut dengan tindakan berani penyanyi kesayangannya. Tindakan memberi barang kepada peminat adalah perkara biasa yang sering dilakukan Faizal ketika menghiburkan peminatnya.

Menurut Raihan, itu adalah salah satu cara penyanyi idolanya menghargai peminat. Bagaimanapun, tindakan Faizal membuka baju di hadapan ribuan penonton disifatkan sebagai melampau.

“Saya sering mengikuti persembahan Faizal sebelum ini. Dia memang sering bertenaga di atas pentas dan memberikan barang kepada peminat sudah menjadi ‘trademark’ Faizal. Namun tindakannya membuka baju adalah sesuatu yang melampau, sebelum ini dia tidak pernah melakukan aksi sedemikian dalam persembahannya,” katanya. more...

No2umnO - Sudah ada rakan rakan artisnya sekarang sedang membela Faizal. Mungkin pada minda mereka, cukup sekadar "MINTA MAAF". Selepas ini kalau ada yang bogel, suruh minta maaf dan selesai semua cerita. Membuka baju sememangnya dirancang oleh penyanyi tersebut. Masakan ada tulisan yang dibuat awal ditubuhnya. Maka sepatutnya berfikiran ke depan. Dan kalau budaya ini dibuat maka, akan ada artis lain pula yang ambil kesempatan seolah olah silap untuk menonjolkan sesuatu kemudian minta maaf dan kes itu pun selesai. Sudah masuk hari ke 3, kementerian penerangan tidak memberikan sebarang tindakan. Mungkin ini yang dicari oleh ISLAM HADHARI. Bukan soal politik tetapi soal budaya dan agama. Jangan disalah ertikan bahawa perkara ini menyentuh soal agama baik PAS atau UMNO. Yang harusnya siapa silap, ambil tindakan.

DEDAH: PATRICK BADAWI LAGI?

The image “http://buletinonline.net/images/banners/kristal.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Teka teki siapa bangunkan Taman Tamaddun Islam terjawab

Ditulis oleh SM Noor
buletinonline

Kuala Terengganu, 15 Jan – Pembinaan Taman Tamaddun Islam yang keseluruhannya kosnya bernilai RM250 juta, dikatakan telah siap dan akan dirasmikan oleh Perdana Menteri pada 3 Februari yang akan datang.

The image “http://buletinonline.net/images/banners/matbangla.gif” cannot be displayed, because it contains errors.PAS Terengganu tidak menolak pembangunan. Namun pembangunan yang menggunakan RM250 juta wang rakyat kerana hanya untuk membina sebuah masjid tanpa qaryah beserta 21 replika monumen adalah tidak wajar samasekali memandangkan Terengganu adalah negeri kedua miskin di Malaysia.

Apatah lagi projek ‘mega semerta’ itu dibolot oleh Patrick Lim, kroni Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia. Walaupun dikatakan secara rasminya ia dimajukan oleh Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu(PERMINT), namun tidak menjadi rahsia lagi bahawa PERMINT hanyalah sebagai ‘saluran’ pengaliran wang Ehsan Royalti Petroleum yang dipanggil ‘Dana Khas Persekutuan’.

Buletinonline pernah mendedahkan bahawa projek Masjid Kristal Pulau Wan Man itu bukan ‘idea’ tulin samada dari Pak Lah, Pak Deris atau Pak Patrick. Ia adalah hasil rekaan Sandersongroup, sebuah syarikat dari Australia, yang juga menjadi syarikat perunding kepada Patrick Lim.

The image “http://buletinonline.net/images/banners/matbangla2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Teka teki siapakah yang menjadi pekerja bagi projek ersebut kita terjawab. Lensa kamera Buletinonline telah merakam foto ini kelmarin, dan terbukti dakwaan bahawa pembangunan tersebut tidak membawa banyak faedah kepada rakyat Terengganu benar

Jawapannya jelas, melihat dari paras rupa mereka, adalah merupakan wajah-wajah yang semakin ramai dilihat dibumi Terengganu sekarang ini. Kemana sahaja kita pergi pastinya ‘Mat Bangla’ mudah dijumpai

PENGHANTAR SMS DITANGKAP, PENJENAYAH BILA?PETALING JAYA: Police arrested a 16-year-old youth yesterday morning in connection with the abduction of Sharlinie Mohd Nashar. Read more

No2umnO - Adalah bodoh kalau sesiapa yang hantar sms bodoh sehingga tertangkapnya diri sendiri. Polis sibuk dengan urusan ini sehingga Penjenayah sebenar masih bebas dan ketawa. Sejak kes Nurin dahulu, ini lah yang sering di lakukan. Tangkap berpandu pada SMS.

Dr M to take the stand today

Star

KUALA LUMPUR: Former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad is expected to testify at the Royal Commission of Inquiry today.

Leading officer Datuk Azmi Ariffin said the former premier is scheduled to be called today.

Other witnesses who will be called today after Dr Mahathir are former chief secretary to the government Tan Sri Samsudin Osman and the Federal Court’s deputy director of personnel department, Pushpa Al Bakri Devadason.

AWAS !!! Rakyat dalam Bahaya

USAHA PEMESONGAN FAHAMAN TENTANG KESELAMATAN
dipetik: ntbn.worpress

TV dan media ketika ini dalam usaha menyalahkan ibu bapa kerana kehilangan dan kecuaian penjagaan anak. Pelbagai akta di cerita kan kemungkinan boleh dikenakan kepada ibu bapa yang cuai menyebabkan sesuatu itu berlaku kepada anak anak mereka.

Usaha pemesongan minda ini sudah dan masih dilakukan terhadap kemalangan di negara kita. Kerajaan dan media sehingga sekarang cuba menyalahkan pengguna yang cuai di jalanraya. Apabila tumpuan masyarakat kepada isu tersebut, kerajaan dan syarikat yang membina kenderaan terlepas dari hukuman. Tindakan licik ini memang berjaya kerana sehingga sekarang, setiap kali kemalangan, kita akan menyalahkan pengguna jalanraya sedangkan keadaan jalan yang tidak baik, kenderaan yang tidak selamat dan papan tanda di jalanraya tidak menjadi fokus utama di dalam sebarang kemalangan.

Berbalik kepada keselamatan kanak kanak. Kerajaan dan rakyat Malaysia perlu terima hakikat bahawa atas kecuaian mereka, Malaysia sekarang bukan tempat yang selamat untuk membesarkan anak. Seperti yang berlaku di Columbia, misalnya. Anak anak dijadikan bahan untuk memeras ugut. Ini berlaku apabila negara tersebut terlalu hebat dengan rasuah. Gejala rasuah dan keruntuhan ekonomi sesebuah negara telah mencipta keadaan yang seperti ini. Apabila anak yang terLEPA dibiarkan bermain, diculik dan penjaga akan diugut dengan bentuk wang yang banyak. Ibu bapa yang sayang akan anak terpaksa membayar dan selepas dibayar, tidak tentu lagi anak mereka akan terlepas dengan selamat kerana kebimbangan penjenayah akan mangsa yang mampu mengecam mereka, maka mangsa dibunuh.

Di Malaysia mungkin jumlah culik tidak sebanyak kes di Columbia, tetapi ia adalah gambaran 5 atau 10 tahun akan datang kalau keadaan sekarang tidak dibendung. Tidak mustahil kalau kerajaan terus leka kerana kita berjaya dipesongkan dengan kesalahan ibubapa di dalam semua hal. Ketika ini, untuk memperolehi serendah RM5 ribu pun, penculikan boleh berlaku. Malah ada yang melakukannya kerana hanya nafsu seperti yang berlaku kepada adik Nurin Jazlin. Selepas diculik dan mati dibunuh, sehingga sekarang penjenayah tidak ditangkap kecuali polis membuat tangkapan berdasarkan bukti bukti yang tidak tahu benar atau tidak.

Pemesongan alasan penculikan dan keadaan yang tidak selamat ini sekarang cuba dilakukan untuk menutup kesilapan dan kecuaian Pemimpin dan Kerajaan negara Malaysia.
Rakyat sukar untuk sedar kerana media memang telah berjaya meracuni fikiran rakyat Malaysia. Tiada satu pun artikel sebegini yang berjaya di baca melalui media awam. Malah yang berbicara tentang kesalahan sebelah pihak ini oleh para bijak pandai yang tidak melahirkan idea melalui realiti tetapi kerana sujud dengan janji pemerintah. Berapa ramai yang faham tentang muslihat kerajaan kalau tidak disedarkan?

Kemasukan pendatang asing yang tidak mampu dikawal, keadaan ekonomi yang meruncing, peningkatan harga baranganan, tekanan hidup dan rasuah yang membarah menyebabkan semua perkara ini berlaku. Namun dengan menyalahkan ibu bapa dan penjaga, rakyat akan menuding jari kepada ibu bapa kerana kehilangan anak. Lantas kerana itu ada pihak yang cuba menyalahkan ibu bapa Sharlinie yang hilang baru baru ini. Pelbagai sms dihantar semata mata untuk mengherdik dan mencaci ibu bapa tersebut dan akibatnya 2 telah ditangkap kerana menghantar SMS palsu.

Tiada siapa yang berani untuk menyalahkan kerajaan kerana kehilangan anak anak. Ini adalah kerana media sememangnya tidak cuba membongkar kesalahan pemimpin dan menteri yang tidak bertanggung jawab. Ini lah budaya media malaysia yang berat sebelah dan tidak bertanggung jawab menyalurkan keadaan dan idea sebenar mereka. Semuanya perlu ditapis sehingga rakyat terpesong pemikirannya mengikut apa rentak yang cuba dimainkan oleh kerajaan.

Mereka yang bijak tidak menyalahkan sesuatu itu tanpa berfikir panjang. Kecuaian ibu bapa walaupun benar tetapi adakah itu pokok pangkal kepada semua masalah. Bukan mudah untuk merubah sikap 26 juta rakyat dibandingkan dengan merubah sistem dan sikap kerajaan Malaysia. Tetapi ini lah yang ditekankan sejak awal lagi. Salah kan rakyat dan terus salahkan rakyat.

Perhatikan keadaan di Kuala LUmpur sekarang dan anda akan tahu betapa nazaknya ibu kota Malaysia ketika ini. Pendatang asing bagaikan penduduk tetap. Dimana mana kelihatan wajah mereka sedangkan mereka sepatutnya bekerja mengikut waktu dan kontrak. Kalau anda lapangkan masa untuk kesana bersama keluarga dan anda boleh bayangkan betapa tidak selamat nya negara kita sekarang.

Kita mungkin takut untuk melakukan jenayah tetapi warga asing tidak bimbang kerana mereka tahu bagaiamana untuk melarikan diri apabila melakukan sebarang jenayah. Terlalu banyak 'lorong tikus' dan terlalu banyak ruang terbuka untuk melarikan diri. Mereka tidak bimbang ditangkap kerana mereka tahu keselamatan negara adalah tidak sekukuh yang diperkatakan.

Akhirnya rakyat yang terima padah. Kerajaan tidak ambil berat kerana pada mereka, selagi kuasa ada ditangan, harta dan wang menjadi keutamaan. Persetan dengan rakyat kerana itulah yang memenuhi ruang fikiran pemimpin. Sampai bila rakyat perlu berubah. Yang sedar, sebar sebarkan. Yang bodoh mereka akan hanyut bersama dengan dakyah media yang turut bersekongkol untuk melekakan rakyat. Ini lah yang dikatakan media telus dan bolos?

No2umno - Kalau ada masa, lawati Bangunan Kota Raya berdekatan dengan Perhentian Bas Kelang Kuala Lumpur. Dahulunya lengang dan sekarang pendatang FILIPINA bersidai diseluruh tingkat bangunan dan tangga masuknya. Letakkan anak anda yang berumur 10 ke 15 tahun dan kalau anda mampu, memang anda seorang yang berani.

Posting terkini

Blog Archive