KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 17, 2008

BONGKAR HAKIKAT DEB PULAU PINANG

PEJABAT MB KEDAH TINGGAL PERABUT DAN 1 KOMPUTER

Kerajaan negeri Kedah cadang buat aduan polis mengenai kehilangan fail
mstar

ALOR STAR: Kerajaan Kedah akan meminta pandangan Penasihat Undangundang Negeri untuk mengambil tindakan undang-undang mengenai "kehilangan" fail-fail penting kerajaan, kata Menteri Besar Azizan Abdul Razak.

Beliau berkata, kerajaan kesal dengan kejadian itu dan perkara itu akan dibawa dalam mesyuarat Exco Kerajaan Negeri pada Rabu ini.

"Kita serahkan kepada Anggota Exco terlibat dan Penasihat Undang-undang untuk membuat aduan polis atau kepada BPR", kata beliau kepada pemberita selepas menerima kunjungan hormat Ketua Polis Negeri Datuk Syed Ismail Syed Azizan di pejabatnya di sini, pada hari Isnin.

Katanya, beliau sendiri terkejut apabila memasuki pejabat Menteri Besar yang lengang dan cuma terdapat meja, kerusi dan seunit komputer riba.

"Kita kesal pihak yang "melarikan" failfail milik kerajaan dan dan kita mahu perkara ini disiasat dan saya juga telah memaklumkan kejadian ini kepada Ketua Polis Negeri semasa kunjugan hormat tadi", kata beliau.

Azizan berkata, kerajaan baru pimpinan PAS-Parti Keadilan Rakyat akan menunaikan janji untuk mewujudkan kerajaan sifar rasuah dan mengamalkan dasar telus dalam segala aspek pengurusan.

BERUK DIAKUI MAMPU PENGARUH UNDI


Internet, blog pengaruhi persepsi pengundi

PENGGUNAAN Internet secara meluas di seluruh pelosok dunia telah mempercepatkan proses pensejagatan dan globalisasi. Teknologi maklumat seperti Internet dikatakan lama-kelamaan akan membentuk sikap, pandangan malahan budaya di kalangan masyarakat negara ini khususnya dan dunia secara umumnya.

Pembentukan sikap dan pandangan akan memberi kesan kepada perkara-perkara lain dalam kehidupan manusia termasuk dalam menentukan pemerintahan sesebuah kerajaan. Keadaan ini dilihat berlaku dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12).

Serangan terhadap Barisan Nasional (BN) melalui laman-laman blog dan Internet dilihat antara faktor yang telah mempengaruhi pengundi sehingga membawa kepada kegagalan BN mendapat keputusan cemerlang sebagaimana pilihan raya tahun 2004.

Dilaporkan gerakan berpolitik melalui Internet sudah wujud sejak pilihan raya 1999, tetapi strategi itu gagal membantu kemaraan pembangkang dengan berkesan, malah tidak efektif langsung dalam pilihan raya 2004.

Tetapi , pilihan raya 2008 menyaksikan keadaan yang amat berbeza di mana banyak rakyat yang memilih Internet dan blog sebagai satu medium berkomunikasi yang berpengaruh dalam berkempen.

Implikasi penggunaan Internet ke atas manusia mempunyai kesan positif dan negatifnya. Dari perspektif positif, penggunaan Internet mempercepatkan pengaliran maklumat dengan cepat dan berkesan.

Maklumat dalam pelbagai bidang boleh diperoleh dengan cepat dalam usaha melahirkan masyarakat yang bermaklumat. Apabila masyarakat bermaklumat tentu sekali proses pembelajaran dan percambahan minda rakyat ke arah yang positif akan berlaku.

Tidak semua maklumat atau kesan yang dilahirkan dari Internet atau laman-laman web adalah positif.

Sigmund Freud yang mempelopori teori psikoanalitik melihat naluri manusia sebagai kuali yang sedang mendidih. Pendedahan kepada pelbagai unsur negatif dalam laman web atau blog seperti fitnah- memfitnah, keganasan, penipuan, dan budaya kuning boleh membangkitkan thanatos atau death instinct individu.

Ternyata dalam konteks PRU12 ini, laman web dan blog lebih banyak berunsur cerita-cerita buruk terhadap BN. (Sorry bro ... yang ini silap fakta ni)

Natijahnya cerita-cerita buruk ini tanpa mengira kesahihannya berjaya membentuk persepsi pembaca sehingga berjaya mempengaruhi mereka dan akhirnya persepsi mereka dimanifestasikan ke dalam bentuk memilih siapa yang mereka undi dalam pilihan raya.

Mungkin kesan sama ada positif atau negatif inilah yang dimanfaat sepenuhnya oleh pengguna Internet dan blog dalam PRU12 ini.

Setiap pihak terutama sekali parti lawan BN ternyata memanfaatkan sepenuh-penuhnya penggunaan Internet dan blog atas usaha mempengaruhi pemikiran dan psikologi rakyat untuk menyokong mereka.

Ternyata usaha mereka berjaya. BN pula mungkin terlepas pandang dengan mengandaikan bahawa pengaruh Internet dan lamam web ke atas psikologi dan pemikiran rakyat tidak akan ke mana-mana.

Setakat manakah Internet digunakan oleh ahli-ahli politik semasa berkempen. Menurut Laporan Bivings ke atas hasil kajian penggunaan Internet sebagai alat berkempen pada pilihan raya Sepanyol pada tahun 2006, walaupun penggunaan Internet meningkat untuk tujuan berkempen, calon masih lagi menjauhkan diri daripada melaburkan wang yang banyak untuk strategi berkempen yang dikatakan agak baru ini (penggunaan internet dan blog).

Laporan tersebut menunjukkan ahli-ahli politik gagal mengambil kesempatan daripada kebaikan yang diberikan oleh Internet.

Walaupun peratus calon yang mempunyai laman web yang aktif meningkat iaitu sebanyak 95 peratus berbanding 55 peratus pada tahun 2002, kebanyakan calon tidak mengambil peluang menggunakan strategi web yang lebih canggih seperti blog dan podcasts dalam kempen mereka.

Hanya 23 peratus calon Senat yang ada blog dan lima peratus menggunakan podcasts. Sebaliknya, di antara 90 hingga 93 peratus calon menggunakan laman web mereka hanya untuk menulis mengenai latar belakang mereka dan bagaimana untuk menghubungi mereka.

Bagaimanapun kempen melalui Internet mempunyai kelemahan tersendiri. Antaranya ramai pengundi yang berumur kurang selesa menggunakan komputer dan ada yang tidak mampu membeli komputer.

Berbalik dengan kempen melalui Internet dan blog dalam PRU12, antara faktor penggunaannya amat meluas ialah terdapat tuduhan bahawa masyarakat tidak dapat bersuara melalui media-media lain seperti surat khabar dan televisyen.

Jika benar dakwaan mereka, media terutama media saluran utama perlu mengambil inisiatif untuk menyediakan ruang untuk penyuaraan suara-suara yang lebih bebas. Apa pun, jika tidak diberi ruang ini, mereka tetap akan beralih kepada kaedah-kaedah lain seperti Internet dan blog.

Naluri manusia yang diibaratkan oleh Freud sebagai kuali yang sedang mendidih perlu ditangani sebijak-bijak.

Ternyata dalam konteks PRU12, penggunaan Internet dan blog banyak menguntungkan lawan BN. Tentu sekali ini memberi pengajaran kepada BN untuk tidak mengambil mudah peranan Internet dan blog dalam memujuk dan membentuk persepsi pengundi pada pilihan raya umum akan datang.

- DR. SAPORA SIPON ialah pensyarah kanan, Program Kaunseling, Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Demolished Hindu temple to be rebuilt on new site

SHAH ALAM: A new site for the Sri Maha Mariamman Temple in Kampung Rimba Jaya, Padang Jawa, which was demolished in November last year has been approved.

Mayor Mazalan Md Noor said the temple would be rebuilt soon on a 10,000sq feet land near the Keretapi Tanah Melayu quarters, a much bigger site than the original temple.

He was speaking to reporters after Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim, PKR de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim and Shah Alam MP Khalid Abd Samad visited the Rimba Jaya flats Monday.

The Hindu temple was ordered torn down by the authorities as it stood in the vicinity of the Rimba Jaya squatter settlement.

The 11ha site in the area is owned by Ken Rimba Jaya Sdn Bhd.

“The developer has been directed by the state government to provide the land and RM40,000, the cost of the building construction.

“It is up to the temple committee and the developer to decide when to start the temple construction,” he said.

Mazalan said the Shah Alam City Council had cleared up the land to make way for the temple project.

Earlier, Khalid and Anwar had a dialogue with the Kampung Rimba Jaya residents and the demolition of the temple was among the hottest issues raised during the 15-minute meeting.

Khalid said the new state government was working hard to solve the squatter problems in the state.

BN SABOTAJ EXCO BARU PULAU PINANG

Penang excos start work in 'bare' offices

Sun2surf

PENANG (March 17, 2008): The new state executive councillors (excos) started their first week in office to govern with a clean sheet, literally.

They found their offices cleared of all government documents and minutes of the previous Barisan Nasional (BN) government. All records of projects, completed or current, approved by the previous government are missing.

Health, Welfare and Caring Society Committee chairman Phee Boon Poh said: "The action taken by the previous excos have hindered our work."

"They (the previous exco) claim the documents are 'personal property' and cleared the offices," he told reporters.

The new line-up would have to get copies of the documents from the state secretary's office.

"We have the resources to track down these documents. They (state secretary office) would still have copies of whatever 'approval' documents. If the documents are not approved yet, they still have to come back to the exco for approval," he said.

Public Works, Utilities and Transport Committee chairman Lim Hock Seng said "we have to start from scratch".

"We will have to go and get copies from various department heads on previous projects," he said.

Phee said the previous exco members did not follow the conduct of former Chief Minister Tan Sri Dr Koh Tsu Koon who has been a gentleman all the way.

"If they (the previous exco) really loved the people, they should not have used such obstructions to try and stop us," said Phee.

In Alor Star, the PAS-led Kedah government also found all documents in the offices of the Mentri Besar and excos missing when they took office after the 12th General Election on March 8.

Mentri Besar Azizan Abdul Razak has appointed state executive councillor Phahrolrazi Zawawi to probe the case of "missing government documents".

He also said a police report will be lodged after the "internal probe".

Waran tangkap terhadap N. Gobalakrishnan

Arrest warrant against PKR man
sun2sur

Opalyn Mok, Bernard Cheah and Carmel Dominic

PENANG (March 17, 2008): A warrant of arrest was issued against Parti Keadilan Rakyat (PKR) national integration chief N. Gobalakrishnan today when he did not turn up for the hearing of a charge of obstructing a policeman from carrying out his duties.

Gobalakrishnan's counsel Dev Chander told a magistrate's court his client was ill and could not attend the court proceedings.

But because Dev did not produce a medical certificate, the court did not accept his explanation and issued a warrant of arrest against Gobalakrisnan.

Magistrate Ooi Sheow Yean fixed May 29 for the next hearing date.

Gobalakrishnan is charged with voluntarily obstructing Chief Insp V. Saravanan from carrying out his duties on Jalan Utama here at 12.20am on Jan 29, 2002.

He was initially charged on Jan 30, 2002, but was given a discharge not amounting to an acquittal in December 2004. However, he was charged again with the offence last Nov 30.

The charge, under Section 186 of the Penal Code, carries a penaly of up to two years jail, or a maximum fine of RM10,000, or both, upon conviction.

Gobalakrishnan, who claimed trial, was allowed bail of RM2,000.

Pengurus FELDA Yang Tidak Bertamadun Sepanjang Kempen Pilihanraya

mtdpastglumpur

Kisah Felda menekan penyokong pembangkang di rancangan Felda bukanlah cerita baru. Tahun 80an dulu sudah banyak kedengaran cerita sebegini berlaku .Ramai peneroka ketika itu dibuang rancangan kerana terlibat dengan PAS khususnya.Pernah berlaku satu kes, seorang penyokong PAS di Jengka 23, rumahnya dikepung polis dan FRU bagai seorang penjenayah besar,beliau disingkir dari rancangan Felda semata-mata kerana berani menyoal soalan yang pedas kepada Menteri Tanah ketika itu iaitu Dato' Rais Yatim dalam satu sesi lawatan menteri berkenaan ke kawasan Jengka.

Hj Suhaimi Said peguam PAS ketika itu(sekarang Ketua PKR Bahagian K.Krau) mempertaruhkan diri beliau untuk menghadapi kerakusan pentadbiran Felda.Selepas Felda menghadapi berbagai saman dari peneroka ,kejadian singkir,tekanan ke atas peneroka tidak berlaku lagi.

Tetapi hari ini,mungkin generasi mentadbir Felda ini tidak teringat atau tidak tahu kisah 20 tahun dahulu.Mereka cuba mengulangi kesilapan yang sama.Semenjak Felda diletakkan di bawah telapak kaki TPM ,Najib Razak,Felda telah menjatuhkan martabatnya dengan menjadi lembu yang dicucuk hidung oleh Umno /BN untuk menekan penyokong PAS dan parti pembangkang yang lain.

Di Jengka dalam kempen pilihanraya yang lepas,terdapat pengurus yang melarang PAS cawangan menganjurkan ceramah di permis persendirian.Di Jengka 17 contohnya,Pengurus Felda mengarahkan PAS Cawangan mengadakan ceramah di dalam rumah tanpa pembesar suara.Pentadbiran Felda Jengka 23 pula meminta permit daripada PAS cawangan yang mengadakan ceramah dalam musim pilihanraya.Pengurus Felda cuba berlagak sebagai polis bertanya tentang permit.

Di Jengka 17 juga ,Pengurusnya mengarahkan Ketua PAS Cawangan menyerahkan laporan semasa dari pondok panas PAS berkenaan kedudukan pengundi yang keluar mengundi.Pengurus turut mengugut untuk memecat pekerja ladang Felda yang menyokong PAS.

Di Jengka 15,Pengurusnya cuba menghalang ahli PAS memasang bendera di atas tanahnya sendiri.Lebih memualkan ,Pengurus terang-terangan menyalahgunakan kuasanya membenarkan pimpinan pemuda Umno menggunakan Dewan Orang Ramai untuk melancarkan jentera pilihanraya pemuda Umno.

Tanpa segan silu pengurus berkenaan juga menghalang anak peneroka yang tidak menyokong BN dari masuk ke Dewan Orang Ramai untuk mendengar ucapan Dato Hishamudin Husin Onn,Ketua Pemuda Umno Malaysia.
Ibu pejabat Felda juga dikatakan mengarahkan pejabat-pejabat Felda beroperasi 24 jam,macam Bilik Gerakan Umno! sepanjang kempen pilihanraya.Ternyata juga pentadbiran Felda lah yang memainkan peranan utama memenangkan calon BN di Jengka,Jenderak,Cini dan lain-lain kawasan Felda.

Soalnya adakah Felda telah menjadi satu parti politik baru komponen Barisan nasional?Atau adakah pentadbiran Felda perlu diajar seperti yang dibuat oleh peneroka Felda Kemahang 3?...(tukulbesi.blogspot.com)"

Pesanan Khas untuk Orang Melayu di Pulau Pinang

khaisuan

Pada kebiasaanya apabila saya menulis tentang situasi semasa saya menulis didalam Baahasa Inggeris tetapi akibat dari beberapa situasi semasa di PP baru baru ini, saya merasakan adalah perlu bagi saya menulis di dalam Bahasa Melayu bagi memastikan penulisan saya ini dapat di baca oleh semua peringkat rakyat di seluruh Negara terutama di PP.

Kejatuhan kerajaan BN di PP pada PRU ke12 baru baru ini terjadi akibat kegagalan kerajaan BN menangani masalah rakyat secara umumnya. Jika rakyat bahagia di bawah kepimpinan BN, sudah tentu ianya tidak akan di gulingkan di 5 negeri dan nyaris nyaris kalah di seluruh semenanjung.

Sebagai rakyat, kita sepatutnya berfikiran lebih matang dan tidak mengikut rentak permainan politik puak puak tertentu. Kerajaan baru ini dilantik oleh rakyat ini bukanlah untuk selama lamanya tetapi hanya untuk tempoh 5 tahun. Kalau kerajaan pusat berhajat membuat pilihanraya lebih awal, rakyat mungkin memilih selepas 3 tahun.

Kuasa di tangan rakyat. Kita perlu memilih pemimpin yang baik dan berwawasan. Tidak guna kita pilih orang orang tertentu kerana semata mata dia orang melayu atau Islam tetapi melayu itu pada warna kulitnya dan islam itu hanyalah sekadar pada songkoknya sahaja dan perangai macam syaitan atau mencuri duit rakyat secara terang terangan.

Saya ingin menarik perhatian pembaca semua kepada beberapa peristiwa yang berlaku selepas ke kalahan BN. Dato Dr Koh Tsu Koon telah menunjukkan watak yang amat matang dan terpuji apabila beliau menerima kekalahan BN di PP dan memberi jaminan bahawa akan memastikan peralihan kuasa kerajaan negeri akan di lakukan dengan aman. Kita lihat kerajaan PP paling mula mula di bentuk di semenanjung selepas PRU 12. Sikap seperti ini harus kita tauladani. Ianya mengambarkan kematangan berpolitik di pihak Dato KSK.

Saya amat terkilan apabila melihat berita TV3 pada 13/3/08 dan surat khabar pagi ini dimana UMNO Pulau Pinang meminta kerajaan pusat menarik balik semua projek mega di PP kerana rakyat sudah menolak BN dan UMNO di PP. Adakah masuk di akal apabila, UMNO PP meminta supaya perkhidmatan bas Syarikat RapidKL di PP di hentikan dan biarkan kerajaan baru PP mencari penyelesaiannya. Hari ini saya amat terkejut apabila membaca artikel di dalam Malaysiakini dimana IGP mengarahkan supaya orang ramai tidak berhimpun di Komtar dan pada sebelah petangnya tersebar berita mengatakan yang perhimpunan yang telah melibatkan hampir 2000 orang di lakukan oleh UMNO.

Orang UMNO selama hari ini kononnya berdisiplin dan senatiasa meminta permit polis apabila mengadakan sesuatu perhimpunan kini telah menunjukkan belang mereka. Tanpa kebenaran polis dan tidak mengindahkan arahan IGP, mereka berarak di PP. UMNO PP telah melakukan PERHIMPUNAN HARAM. Pada penilitian saya, mujurlah pihak polis di Malaysia ini sangat professional dimana mereka telah bersikap neutral dan mengambil langkah langkah mengawal keadaan. Sebaik baiknya pihak polis mengambil tindakan keatas pemimpin UMNO ini yang dengan terang terangan melanggar undang undang negara. Undang undang tidak membezakan pesalah diri segi warna kulit atau parti politiknya.

Apakah tujuan sebenar UMNO di Pulau Pinang?Siapakah pencetus isu perkauman di PP secara khususnya. Adakah ianya di lakukan bagi menimbulkan insiden insiden di mana membolehkan perintah darurat dapat di laksanakan di PP? Jika tuan tuan menonoton TV, tuan tuan dapat melihat sendiri bagaimana Pak Lah memberi amaran terbuka kepada Lim Guan Eng supaya janagn bermain dengan isu perkauman dan hak hak orang melayu diPP. Apa yang di cakap oleh Pak Lah ini masuk di akal atau tidak? Guan Eng cuma menjelaskan bahawa selepas ini kerajaan PP akan melaksanakan tender terbuka dan tidak lagi melakukan “direct nego” sepertimana yang di amalkan oleh kerajaan BN sebelum ini. Mengapa Pak Lah mengaitkan kenyataan ini dengan hak hak orang melayu? Dari pengamatan saya, Pak Lah telah menimbulkan isu perkauman dan bukan Lim Guan Eng. Kenyataan Pak Lah di sambut oleh UMNO PP. Kalau perkhidmatan bas dihentikan, tentunya rakyat akan sengsara dan memberontak. Inikah niat UMNO PP atau Pak Lah sendiri. Jika ada pemberontakan, keseluruhan Negara akan terjejas dan bukan sahaja di PP. Apakah yang ada dalam kepala otak pemimpin UMNO PP ini? Adakah Pak lah dan UMNO PP mahu menimbulkan keadaan dimana kerajaan pusat boleh mengumumkan “perintah darurat” di PP dan lepas itu kerajaan akan di ambil oleh kerajaan sementara. Saya juga terkejut apabila mendapati Orang Melayu juga membuat perarakan yang sama di Selangor. Ini memberi gambaran bahawa perkara ini di lakukan dengan perancangan rapi dari pihak atasan.

Wahai bangsa ku di Pulau Pinang, saya pinta: Gunakanlah kekuatan akal fikiran kita sebelum membuat sesuatu tindakan. Janganlah cepat melatah. “Pikiak jauh sikit”. Jangan bagi malu bangsa kita ini. Kita kena tunjuk yang kita ini mempunyai IQ dan EQ yang tinggi dan setanding dengan masyarakat maju di dunia ini. Rakyat PP ini tak sama dengan rakyat di negeri lain. Di dalam darah kita ada darah pelbagai keturunan Arab, Turki, India,hindustani, eropah dll. Kita sepatutnya lebih celik dan lebih intelek lagi. Saya pinta semua rakyat merenung sejenak dan memikir sejauh mana BN telah menolong rakyat. Memang menjadi tanggungjawab mana mana kerajaan membina hospital, sekolah, longkang, jalan dan sebagainya. Itu fakta yang kina kena faham. Kalau kerajaan BN tak bina semua ini, sudah tentu rakyat dah lama buang depa. Selama ini rakyat menerima depa kerana pada fikiran rakyat politik perkauman itu penting bagi memastikan orang melayu tidak di pinggirkan. Realitinya, politik perkauman merugikan negara dan banyak pihak dan hanya menguntungkan sebilangan kecial orang orang UMNO yang mempunyai kuasa dan kedudukan .Kalau BN benar benar bagus, mengapa rakyat menolak BN di PRU ke 12.

Saya ingin bertanya kepada rakyat PP yang telah mengambil bahagian di demonstrasi haram di Komtar pada hari ini . Kerajaan yang di bentuk ini baru berumur 1 minggu. Sudahkah rakyat di tindas? Adakah hak hak orang orang kita telah di nafikan? Belum apa apa lagi kita dah melatah. Sebenarnya siapa yang melatah dan tak senang duduk sehingga menggerakkan rakyat yang tak tau hujung pangkal dengan mengadakan perhimpunan haram di PP?

Ini adalah orang orang yang menjadi kaya raya dengan duit rakyat di PP selama ini. Dengan UMNO mereka mendapat projek merata rata. Mereka mendapat projek bukan diatas kekuatan teknikal atau mental. Projek projek mereka semuanya ada kaitan dengan politik UMNO - “aku bagi hang projek, hang jangan lupa aku”. Projek ini memperkayakan orang orang tertentu dan bukan semua orang melayu.

Saya ambil contoh Dato Amin Shah yang kini telah muflis. Orang yang tidak ada pengalaman di dalam pembinaan perkapalan telah di beri kontrak hampir 5 billion ringgit untuk membina 6 buah kapal perang secara rundingan terus. Tidak perlu ada tender. Dimana kapal kapal ini hari ini? Setelah lewat lebih dari 8 tahun, apa yang sudah jadi dengan kapal kapal ini. Sedarkah tuan tuan hari ini sebuah berada di tengah laut, satu masih lagi tidak di terima oleh pihak TLDM (tapi di paksa terima) dan kini berada di limbungan lumut kerana gagal mengikuti spesikasi. Yang 4 lagi kat mana? Bayang pun tak dak? Habuk besi pun tak dak? Tahukah tuan tuan bahawasanya semua duit berkaitan projek ini dah habis di bayar. Mana pi duit ini semua? Mana kapai?

Sebenarnya kalau kita tempah kapal ini di luar negara secara terus, harganya di 1/3 dari harga 5 billion dan ianya dah lama siap dah. TLDM hari ini dapat memantau laut PP dengan lebih selamat. Mana perginya duit duit ini? Saya minta tuan tuan fikirkan sendiri. Tahukah tuan tuan dengan 5 billion berapa banyak rumah dapat di sediakan untuk rakyat, berapa banyak monorel dapat di buat di PP – rakyat tak payah sangkut di dalam kesesakan lalu lintas. Duit ini duit siapa – duit rakyat dimana duit ini digunakan untuk memperkayakan orang orang tertentu. Begitu juga dengan projek PORR dan projek jambatan Pulau Pinang yang kedua. Ke semua ini tiada tender. Kalau di buat tender harganya jauh lebih murah. Duit selebihnya boleh digunakan untuk rakyat. Mengapa duit rakyat hendak di gunakan untuk memperkayakan orang tertentu.

Saya minta tuan tuan berfikir sejenak dari segi sejarah. Sejak 1800, PP and Singapura di jajah oleh British. Dua duanya pulau. Kedua dua pulau ini di gunakan bagi tujuan yang sama iaitu untuk perdagangan bebas dan mengekspot hasil bumi dari Semenanjung. Rakyat pun sama. Kebanyakannya pedagang dari seluruh pelusuk dunia. Waktu Merdeka, PP dan Singapura sama tarafnya. Hari ini dimana Singapura dan di mana Pulau Pinang? Bagi rakyat PP yang tidak pernah sampai ke Singapura, cuba pergi tengok rumah mereka, pangsapuri mereka, jalanraya mereka, taraf ekonomi mereka. Baru baru ini saya menaiki MRT dari Orchard Road sampai ke Changi…jauh tu bang oi.. bayar S$0.70 cent.

Pergi tengok berapa bersih dan luasnya flat mereka. Hidu sendiri udara mereka dan nikmati kebersihannya. Pokok menghijau di merata rata dan Kerajaan Singapura hari ini ingin menjadikan Pulau Singapura sebagai sebuah Pulau yang berkonsepkan terusan air di merata rata. Mengapa Singapura boleh melonjak jauh kedepan walaupun minyak tak ada, air pun tak ada, hasil bumi pun tak ada. Asasnya mereka tahu mencari dan menguruskan wang dengan telus. Pergi tengok Sungai Singapura dan bandingkan dengan Sungai Pinang. Hari ini, orang Singapura boleh terjun dan mandi dalam Sungai Singapura. Di Pulau Pinang, hampir semua sungai dah di jadikan longkang. Sungai pun dah nak pupus dan di gantikan dengan longkangs. Pergi tanya rakyat Singapura adakah mereka menganggap kerajaan mereka itu kuat makan rasuah. Jawapannya tidak.

Pemimpin UMNO Pulau Pinang hari ini bukanya fikirkan hal dan kepentingan rakyat. Mereka pentingkan hak peribadi mereka. Mereka takut rahsia rahsia mereka terbongkar. Mereka takut kekayaan mereka di siasat. Dari 1000 orang Melayu di PP yang kaya berapa kerat ja yang betul betul kaya? Yang kaya kepala kepala UMNO yang duduk diatas . Kerana takut mereka melaga laga kan rakyat? Kalau benar DEB itu berjaya habis kenapa sampai la ni pun tak selesai selesai! Patut dah habis pada tahun 1991. Kalau BN tu bagus sangat, kenapa DEB tak selesai sampai hari ini. Adakah inaya tidak dapat diselesaikan atau sengaja tak nak di selesaikan? Jadi rakyat , saya pinta janganlah cepat melatah.

Orang Melayu kena fikir secara rasional. Mungkin kerajaan baru ini mempunyai kaedah kaedah yang lebih baik dari DEB. Bagi lah depa peluang untuk buka langkah. Ini belum apa apa lagi dah buat demonstrasi haram di jalanan. Kita tengok. Kalau depa tak boleh buat untuk kita macam depa dok janjikan kita buang mereka 5 tahun lagi. Apa kita nak takut. Biar kita tengok sejauh mana kebolehan mereka. Biar kita tengok dulu apa yang mereka janji tu mereka boleh buat tak. Jangan melatah.Tak rugi mana pun.. tak lama mana pun.. itulah kuasa rakyat.. rakyat boleh mengakkan kerajaan dan rakyat juga boleh menjatuhkan kerajaan.

Akhir kata, saya pinta Rakyat semua di seluruh negara terutama orang melayu di PP tanpa mengira latar belakang politik kita. Kita harus pentingkan negara dari pentingkan UMNO. Marilah kita bersama sama bekerjasama memastikan kerajaan yang kita lantik ini berjalan lurus dan bersih dan berkhidmat untuk kita. Hari ini ada perimbangan kuasa. Ianya bagus untuk rakyat. Peluang untuk menyalahguna kuasa dan wang kini agak sukar. Jadi duit lebihan ini akan di belanjankan untuk rakyat. Ianya bagus untuk rakyat dan bukan untuk pencuri duit negara. Kalau depa tak buat kerja yang kita harapkan untuk 5 tahun akan datang, kita akan buat pertimbangan semula pada PRU ke 13. Fikirkan apa yang saya kata. Kita orang melayu harus menunjukkan kematangan dari segi IQ dan EQ. Kenalah tunjuk pandai sikit. Jangan cepat melatah.

Dr Mohamed Rafick Khan bin Abdul Rahman

MD MMed (OM) MBA (IT) Dip Ae Med CTM AME (17)

KIT SIANG MOHON MAAF, APA LAGI AGENDA UMNO?

raja nazrin perak regentKit Siang menghadap Raja Nazrin
Malaysiakini

Selepas dipersalahkan atas pembatalan majlis angkat sumpah menteri besar Perak minggu lepas, tokoh utama DAP Lim Kit Siang hari ini menghadap Pemangku Raja Perak, Raja Dr Nazrin Shah, dan memohon maaf secara peribadi kepada baginda.

Dalam kenyataannya hari ini, Lim berkata pertemuan itu diadakan selepas majlis angkat sumpah wakil PAS Ir Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar pagi tadi di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Sabtu lepas, tambah ahli parlimen Ipoh Timur itu, beliau telah menulis surat kepada Raja Dr Nazrin berhubung kenyataannya agar 18 wakil rakyat DAP memboikot majlis tersebut yang dijadual Khamis lepas.

Lim pada waktu itu berkata DAP tidak bersetuju dengan Mohammad Nizar sebagai ketua kerajaan negeri itu.

Kenyataan Lim yang dibuat tidak sampai 24 jam sebelum majlis tersebut telah mendorong, antaranya, pembatalan majlis tersebut.

Raja Dr Nazrin juga mengesyorkan semua 31 wakil DAP, PKR dan PAS menandatangani persetujuan melantik wakil Pasir Panjang itu sebagai MB setelah diperkenan oleh istana.

MB PERAK PUPUS SAMAN


Perak batal saman letak kereta, Kedah beri tiket bola percuma
tranungkite

" BEBERAPA jam selepas mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak yang baru, Ir Mohammad Nizar Jamaluddin mengumumkan pemansuhan bayaran saman dan notis kompaun membabitkan penjaja dan parking kereta yang diterima semua rakyat negeri itu sehingga tarikh hari ini.

Mohammad Nizar berkata pembatalan notis saman dan denda itu sebagai penghargaan kepada rakyat yang telah memberi mandat kepada Barisan Alternatif pada Pilihan Raya Umum lalu hingga membolehkan pakatan itu membentuk kerajaan campuran di Perak.

"Tawaran ini meliputi semua saman yang dikeluarkan majlis daerah dan pihak berkuasa tempatan (PBT) membabitkan penjaja dan letak kereta sehingga hari ini sahaja sebagai penghargaan pertama kepada rakyat Perak," katanya pada sidang akhbar selepas istiadat angkat sumpah jawatan Menteri Besar di Istana Iskandariah di sini, sebagaimana dilaporkan Buletin Utama, TV3 malam ini.

Sementara itu Bernama melaporkan tawaran-tawaran lain yang terkandung dalam manifesto pilihan raya lalu akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat.

Antara lain tawaran kepada rakyat Perak yang dilancarkan semasa kempen pilihan raya umum 8 Mac lepas ialah penurunan tarif air bagi kegunaan domestik sebanyak 10 peratus, memberikan geran kekal bagi taraf kediaman Kampung Tersusun dan Kampung Baru Cina, mewujudkan tabung kebajikan Perak bertujuan bantuan mala petaka dan sakit kronik, memperkenalkan konsep cukai pintu pada kadar istimewa bagi lokaliti tertentu mengikut taraf sosio ekonomi serta mewujudkan Ladang Rakyat yang diuruskan oleh kerajaan negeri bagi faedah rakyat miskin.

Sementara itu di Kedah, Menteri Besar, Ustaz Azizan Abdul Razak berkata, mengumumkan pemberian tiket percuma untuk rakyat menyaksikan perlawanan bola sepak antara pasukan Kedah dengan pasukan terbaik dalam Liga Super.

Beliau berkata peminat bola sepak boleh mendapatkan tiket percuma di pintu masuk stadium selepas pengumuman mengenainya dibuat kelak.

Selain itu kerajaan Kedah juga akan menurunkan tidak lebih dari 30 peratus bagi semua cukai tanah berbanding kadar cukai sekarang.

"Kita akan tunaikan semua janji dalam manifesto dan ini termasuklah penurunan cukai tanah untuk semua kategori tanah yang perinciannya akan dimaklumkan kemudian", menurut laporan Bernama malam ini.

MB KEDAH BERI TIKET BOLA DAN TURUN CUKAI TANAH

Azizan Umum Turun Cukai Tanah
bernama

ALOR STAR, 17 Mac (Bernama) -- Menteri Besar Azizan Abdul Razak hari ini mengumumkan akan menurunkan tidak lebih dari 30 peratus bagi semua cukai tanah berbanding kadar cukai sekarang.

"Kita akan tunaikan semua janji dalam manifesto dan ini termasuklah penurunan cukai tanah untuk semua kategori tanah yang perinciannya akan dimaklumkan kemudian", katanya kepada pemberita di sini hari ini.


Beliau berkata penurunan cukai tanah itu adalah berpatutan.

Azizan juga mengumumkan pemberian tiket percuma untuk rakyat menyaksikan perlawanan bola sepak antara pasukan Kedah dengan pasukan terbaik dalam Liga Super.

Perlawanan terbaik itu antara lain akan melibatkan pasukan Kedah dengan Perak di Stadium Darul Aman pada 23 Mac ini.

Beliau berkata peminat bola sepak boleh mendapatkan tiket percuma di pintu masuk stadium selepas pengumuman mengenainya dibuat kelak.

Mengenai ura-ura akan berlaku rombakan jawatan dalam Persatuan Bolasepak Kedah (KFA), Azizan berkata ia akan diusulkan dalam mesyuarat exco kerajaan negeri Rabu ini.

Jawatan presiden KFA kini disandang oleh mantan menteri besar Datuk Seri Mahdzir Khalid.

"Saya tidak kisah untuk memegang jawatan presiden KFA. Jawatan menteri besar lagi besar untuk dipegang, lagipun saya juga ahli sukan. Saya pemain (bekas) bola sepak dan golf," kata Azizan.

Beliau berkata kerajaan negeri akan menunaikan janji untuk memotong elaun menteri besar dan semua anggota exco kerajan negeri yang jumlah potongan akan diumumkan kelak.

Azizan juga berkata kerajaan negeri akan merancakkan pertumbuhan industri pelancongan di Pulau Langkawi dengan memperbanyakkan lagi produk pelancongan termasuk menumpukan usaha menarik pelancong dari negara Timur Tengah.

"Kita akan menawarkan kursus khas kepada graduan tempatan yang berkelulusan dari universiti negara Timur Tengah untuk menjadi pemandu pelancong khusus bagi pasaran negara berbahasa Arab," kata beliau.

Beliau berkata sebuah hotel bertaraf enam bintang akan dibina di pulau berkenaan dan kerajaan juga bercadang untuk menyediakan kemudahan kolam mandi yang berasingan untuk wanita dan lelaki.

No2umnO - Semua kemudahan ini untuk rakyat Kedah tidak kira parti, tapi kalau puak UMNO tak mahu terima, buat lah DEMO.

BAGAIMANA JELLY DIBUAT


Campurkan adunan sesedap rasa


Diisikan ke dalam acuan .... lagi banyak, lagi untung. Ramainya QC ke production staff?


Kalau acuan besar saiz XXL, mesti puas makan


Dipanaskan untuk hilangkan kuman dan selamat untuk dimakan


Dari duduk rumah, baik cari kerja. Harapkan anak pun tak tentu bagi duit.

Proses pembungkusan


Keadaan dapur yang bersih dan selesa

Pesanan wak: Lepas makan kalau sakit pegi klinik. Ubat keracunan makan cuma RM30.00 termasuk kos rawatan. Kalau kritikal masuk ke hospital kerajaan. Kalau mahu selesa, masuk ke hospital swasta, claim insurance.

AMARAN KEPADA UMNO

Amaran polis: Jangan keruhkan keadaan
Malaysiakini

Polis Pulau Pinang menjelaskan bahawa permit yang dikeluarkan Khamis ini adalah untuk perhimpunan sambutan Maulidur Rasul dan bukannya untuk perhimpunan politik.

Sehubungan itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Azam Abdul Hamid menasihatkan orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan khabar angin terutama menerusi SMS atau panggilan telefon yang mendakwa negeri itu sedang dilanda kekecauan.

Jumaat lalu, satu perhimpunan diadakan di hadapan pintu masuk utama Komtar sebagai membantah tindakan kerajan negeri yang baru yang tidak mahu meneruskan pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Bernama memetik ACP Azam sebagai berkata polis sendiri menerima panggilan kononnya berlaku kekecohan di sekitar negeri ini.

"Sehingga hari ini, kita menerima empat panggilan telefon berhubung perkara ini dan kita sedang mengenal pasti mereka yang membuat panggilan.

"Polis percaya khabar angin ini sengaja disebarkan pihak tertentu dengan tujuan untuk mengeruhkan keadaan yang aman tenteram," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau turut memberi amaran agar pihak tertentu tidak menyebarkan SMS mengenai perhimpunan besar-besaran yang didakwa akan didakan Khamis ini, sempena sambutan Maulidur Rasul.

"Permit hanya dikeluarkan untuk tujuan sambutan tersebut dan bukan untuk perhimpunan politik," katanya.

MB PAS DISAMBUT HEBAT MASYARAKAT CINA


mysinchew.

IPOH, MALAYSIA: Perak Menteri Besar-designate Mohammad Nizar Jamaluddin of PAS turned up at the ”What's Coming Next” political forum held in Ipoh Sunday (16 Mar) and immediately stunned the Chinese crowd by speaking in Mandarin, Hokkien, Cantonese, Tamil, then in English and Malay.

The audience was speechless then gave the PAS leader a rousing applause. The forum was organized by Guang Ming Daily, Sin Chew Daily, Eye Asia and Sin Chew-i an dheld at Dewan Dou Mu in Ipoh at 2pm and attracted 3000 people. Speakers included PKR national vice-president Dr Lee Boon Chye, Perak DAP chief Ngeh Koo Ham, Wangsa Maju Member of Parliament Wee Choo Keong and Sin Chew's Deputy Chief Editor Tay Tian Yan.

Mohammad Nizar, an accomplished enginneer, was not a speaker but was invited to the forum by Ngeh.

Pelacur dibekalkan untuk pekerja kilang rakyat asing

JOHOR BAHARU: Polis menumpaskan sindiket yang membekalkan pelacur kepada pekerja kilang rakyat asing di Pontian.

Kegiatan sindiket tersebut terbongkar dengan tertangkapnya tiga wanita Indonesia dan tujuh pelanggan mereka semasa serbuan di sebuah rumah yang dijadikan sarang pelacuran di Pekan Nenas, Pontian kira-kira 8.30 malam tadi.

Wanita berumur sekitar 20an itu adalah dari Medan, Tanjung Balai dan Batam, Indonesia sementara pelanggan mereka berasal dari Nepal dan Bangladesh yang berumur antara 20 dan 30 tahun.

Ketua Polis Daerah Pontian, Supt Zahaliman Jamin berkata sindiket berkenaan beroperasi beberapa minggu lepas.

"Kita percaya perkara ini berlaku berikutan dekatnya kilang-kilang dengan sarang pelacuran tersebut," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata para pelacur tersebut memasuki negara ini menggunakan pasport yang sah dan pas lawatan sosial.

Mereka yang ditahan itu dikenakan tahanan reman sehingga 20 Mac.

Sementara itu polis menahan seorang pekerja kilang berumur 26 tahun yang terbabit dalam lima kes ragut.

Dia ditahan di rumahnya di Taman Saujana kirakira 10.40 malam tadi.

Zahaliman berkata polis menemui beberapa barang curi termasuk barang kemas di rumah itu.

Abdullah enlists Najib in choosing Cabinet - here's our pick who's in it tomorrow


4 deputy ministers to be promoted to full ministers

KUALA LUMPUR, March 17 – The Prime Minister and his deputy yesterday pored through the list of candidates for the Malaysian Cabinet, perhaps the last time they would do so before the PM announces the line-up of new ministers tomorrow.

The move by Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to include Datuk Seri Najib Tun Razak in the process will be interpreted by the Umno faithful as a signal that he intends to pass the baton of leadership of Umno to his deputy once the party and the ruling coalition had been strengthened.

While there are great expectations that this would be a solid cabinet, The Malaysian Insider understands that despite wide speculation, it won’t contain a sprinkling of “brand names’’ from the private sector.

The defeat of several Umno veterans such as Rural Development Minister Aziz Shamsuddin, Information Minister Zainuddin Mydin and the fact that a clutch of Umno ministers like Home Minister Datuk Radzi Sheikh Ahmad will not be returning to the Cabinet has freed up space for the promotion of 4 deputy ministers.

They are Datuk Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Ahmad Husni Hanadzlah, Datuk Mohd Zin Mohamad and Datuk Shahziman Abu Mansor.

For Datuk Ahmad Zahid, this promotion will complete his rehabilitation from political wilderness which began when he joined the Anwar Ibrahim camp and launched an attack against Tun Dr Mahathir Mohamad in 1998.

He was brought back to the mainstream of Umno by Abdullah and rewarded with several promotions for his loyalty to the party.

Datuk Ahmad Husni has long been marked as a possible replacement for Datuk Rafidah Aziz as the Minister of International Trade and Industry.

Barisan Nasional sources said that the new Health Minister will be Datuk Ng Yen Yen, while Datuk Ong Tee Keat takes Transport; Datuk Ong Ka Chuan will be the Local Government and Housing Minister and Datuk Liow Tiong Lai is likely to be appointed Human Resources Minister.

MIC’s sole representative in Cabinet could be Segamat MP Datuk S. Subramaniam.

There is growing speculation that Tan Sri Nor Mohamed Yackop will be made the Finance Minister.


In the previous administration he was the Second Finance Minister. Other Umno ministers to be retained are Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Azalina Othman Said, Datuk Khaled Nordin, Datuk Abdullah Zin, Datuk Syed Hamid Albar.

Investors and Malaysia watchers say that the shape of the Cabinet will be a barometer of whether Abdullah appreciates the changed political landscape post-March 8 and if he is serious about re-connecting with a large swathe of voters who were prepared to vote for the Opposition.

But the reality of BN politics dictates that he rewards component parties which were successful in the polls and that he also takes into consideration geographical factors.

Still, those who expect a dynamic Cabinet will not be interested in excuses or the structural difficulties of meeting their aspirations. (themalaysianinsider)

AMARAN KEPADA PAK LAH

Satu email diterima oleh www.umno-reform.com

Bahawa ada MP dan ADUN Barisan Nasional akan melompat ke Barisan Rakyat khususnya ke Parti Keadilan Rakyat Malaysia sekiranya Pak Lah tetap dengan keputusan untuk enggan meletak jawatan.

Ini adalah protes terakhir yang akan mereka lakukan sekiranya Pak Lah tidak mengambil tanggungjawab atas pencapaian buruk PRU 12 oleh Barisan Nasional. Keadaan ini boleh menyebabkan UMNO dan Barisan Nasional terkubur.


Email tersebut turut menetapkan bahawa sehingga ke saat ini sudah ada komitmen dari beberapa Ketua Bahagian UMNO untuk menyeberang ke PKR atas dasar protes terhadap Pak Lah.

Mereka juga sedang menunggu lantikan kabinet Pak Lah untuk melihat bentuk perubahan yang akan dilakukan oleh beliau tetapi – desakan utama mereka adalah supaya Pak Lah meletak jawatan.

Anwar says BN members want to defect

He promises to play clean, no offer of bribes

KUALA LUMPUR, March 17 — Opposition leader Anwar Ibrahim claimed today that many lawmakers in the ruling Barisan Nasional coalition want to defect to his camp after their election debacle.

Anwar told reporters he has been approached by many ruling party lawmakers who won in the March 8 general election. They are welcome to defect but no bribes will be paid to make them to cross over, he said.

''We will remain consistent and committed to the code of ethics. If you want to surrender at a price you have chosen the wrong party,'' he told reporters.

Buying political support, especially by paying voters money, is common in Malaysia, and bribing lawmakers to defect, while not widespread, is known to occur.

The three-party opposition alliance stitched together by Anwar won an unprecedented 82 seats in the 222-member Parliament in the election. It needs 30 more lawmakers to get a majority needed to unseat the BN coalition government.

Anwar's claim could not be immediately confirmed, but would add to persistent rumours of political horse-trading in the aftermath of the disastrous poll results for Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi's coalition.

Abdullah says he has the full support of his party, and has rejected calls to step down. But Anwar's claim, if true, would add pressure on him to keep the party together.

Anwar did not say how many BN members have approached him, but said they belonged to Abdullah's Umno, the main party in the BN, as well as other smaller parties.

''People have approached and discussed ... but no one dared raise the issue of price (of defection) to me,'' he said, without elaborating. He said he believes some will eventually defect, even without monetary inducement.

But he refused to say if the numbers would be enough to topple the BN government, which is facing its worst political crisis in the 51 years it has been in power.

Although the BN suffered losses in some previous elections, notably in 1999, it is the first time its parliamentary majority has been eroded to this extent. In addition, Anwar's opposition alliance won control of governments in five of Malaysia's 13 states.

Anwar said many of those who approached him won their seats in Sabah and Sarawak, which have emerged as Umno's political stronghold after its spectacular loss of support in Peninsular Malaysia.

The BN won 54 out of the 56 seats in the two states, accounting for nearly 39 per cent of its total 140 seats it Parliament.

Anwar, a former deputy prime minister, was once an Umno star before being accused of corruption and sodomy by then Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad in 1998. He was convicted of both charges but the sodomy charge was later overturned.

While he was in jail, Anwar's wife formed the PKR, which emerged as the largest opposition party in the elections with 31 parliamentary seats. It is in a coalition with the DAP and PAS. — AP (themalaysianinsider)

Malaysia’s Nervous View of the Future

malay-parlasiasentinel
Imran Imtiaz Shah Yacob

After an election debacle, Malaysia's government has to cope with democracy for the first time

Five days into Malaysia’s new political era, the country is waking up to the fact that the future for the ruling Barisan Nasional coalition is probably worse than the already dismal final election outcome makes it seem. The outlook for investors will probably also generate a certain amount of strain and nervousness in coming months.

Although some are concerned that racial tension could boil over because of the wholesale departure of Chinese and Indian support from the Barisan, that is probably not as acute as many think although it could increase in coming months. Ethnic Malays voted against the government as well, although the swing, from 63 percent to 58 percent, was much smaller.

Although the Barisan retained 140 of the 222 seats in the parliament, it won only 51.1 percent of the popular vote, and actually ran behind the three opposition parties on the mainland. It lost the three most urbanized and industrialized states – Perak, Penang and Selangor. It was saved partly by gerrymandered constituencies long-rigged in its favor, and partly by Sabah and Sarawak, which voted solidly for the status quo, and partly by its ability to use the resources of power – a universally docile mainstream press, the money to transport voters to the polls, and, critics charge, outright cheating.

What it means is a long period of jockeying for power inside the United Malays National Organisation, the leading ethnic party in the coalition, with an improbably rejuvenated figure – former Prime Minister Mahathir Mohamad, who worked against Prime Minister Ahmad Abdullah Badawi, his hand-picked successor – possibly playing a kingmaker role as the party’s elder statesman.

In addition, the opposition parties – Parti Keadilan Rakyat, or the People’s Justice Party and particularly the largely Chinese Democratic Action Party and the fundamentalist Malay Parti Islam se-Malaysia – have started out taking no prisoners. In Penang, where the DAP wrested control from Gerakan, the fourth party in the ruling coalition, newly installed Chief Minister Lim Guan Eng initially said the government planned to scrap the local components of the New Economic Policy, the affirmative action program that has given ethnic Malays a wide variety of special treatment ranging from educational opportunities to government jobs, government contracts and government housing.

That prompted a warning from Abdullah Badawi that the DAP could be provoking racial tension. “Do not marginalize the Malays,” he told the national news agency Bernama. “I want to ask Lim Guan Eng, ‘What are his plans for the Malays in Penang? What are his plans for the Indians in Penang?’”

Growing pains are also showing across an opposition coalition with dissimilar aims and philosophies – a quasi-socialist Chinese party, the DAP; a fundamentalist Malay Islamic one, PAS; and a cross-cultural one dominated by urban Malays, Keadilan. In the state of Perak, which was won by the opposition 31 seats to 28, the DAP briefly walked out on the swearing-in ceremony for Perak’s PAS secretary Mohamad Nizar Jamaludin, to protest the fact that while the DAP won 18 seats and PAS won only six, Mohamad was named the chief minister.

Malaysian law states that a Malay must be made chief minister in any state although that can be waived by the sultan, who makes the appointment. Later, despite concerns over PAS, which advocates Sharia law for Muslims, the DAP returned and Lim Kit Siang, the leader of the party, issued an apology. Keadilan then threatened to pull out of the Perak coalition government because eight of the 10 executive council posts will go to the DAP.

Within UMNO itself, the party seems to be governed by uncertainty. “Mahathir’s phone is ringing nonstop,” said one party insider, as UMNO members line up to pay allegiance to a strongman whose time, many thought, was over. “UMNO members don’t know what to do. Many of the senior government servants are loyal to Mahathir and they see this as the destruction of Malaysia. UMNO cells or Malay cells may sprout that will call for Malay rights to be protected against the usurping Chinese.”

In the state of Perlis, infighting has reportedly already started, with UMNO factions tussling to take the post of chief minister.

Although immediately after the election many observers expected Abdullah Badawi to lose his position as prime minister, it now appears he may hang on in a weakened state until UMNO party elections in August, although they could be brought forward. Najib Tun Razak, the deputy prime minister, who himself is under considerable criticism for allegations of wrongdoing, is considered the most likely challenger, although another name has surfaced – that of Tengku Razaleigh Hamzah*, the royalist onetime finance minister who once led a splinter group in a vain attempt to challenge Mahathir for power and who retains little grassroots support.

Economically the country should continue to do well. Some of the Barisan’s cherished development projects, especially in the five states now ruled by opposition parties, are likely to come to be subjected to harsh scrutiny for favoritism or corruption. Gunshy private investors in planned development and infrastructure projects, particularly those with ties to the government, are likely to turn risk-averse. Nonetheless, GDP should continue to roll along, given that the country is in the middle of a commodity upswing, particularly for palm oil, although some analysts expect prices to begin to turn down in the second half of 2008. Malaysia remains a net crude oil exporter, although that is expected to end around 2011. Inflation was a major issue in the election, particularly food inflation, but it is hardly out of control if official figures are to be believed.

The government, in an effort to regain public support, may step up spending on public health, education and housing for ethnic minorities. Because of these concerns, as well as a continuing spectacular scandal in the country’s judiciary, Chinese support for the Barisan fell to 35 percent from 65 percent. Indian support dropped to 47% from 82 percent.

One major issue will be fuel prices. Anwar Ibrahim, the Keadilan leader and de facto leader of the opposition, promised a cut. But with crude skyrocketing to over US$110 a barrel, it is difficult to see how fuel subsidies can be sustained, let alone increased, without blowing a major hole in the budget. If anything, the government should raise fuel prices during Abdullah Badawi’s lame-duck reign to get consumer outrage out of the way before his successor takes over. But that isn’t likely.

The government may also have lost another asset – a complacent press – to the Internet. Although all major newspapers are owned by the pro-government political parties, independent Websites, particularly Malaysiakini and Malaysia Today, which were critical of the government, were read across the country and drew massive numbers of hits prior to and during the election, as they did during opposition marches in November and December.

Given the new dynamics, the government’s options appear limited, and the opposition will be feeling its way. Analysts say that leaders of the three opposition parties are determined to cooperate to prove they are ready to run replace the Barisan. Certainly, the era of absolute Barisan rule appears to be over, and one more Asian government that was a democracy in name only may now have to start acting like one.

*We inadvertently misnamed Tengku Razaleigh earlier. Asia Sentinel apologizes for the error.

KHAIRY UPAH RM80.00 UNTUK DATANG DEMO DI KOMTAR

The Arrival Of A Monkey
nocternalcreation.

A particular bobo by the name of Khairy has just got the permit to hold a meeting with all the Muslims at the State Mosque in Penang. That motherfucker will be arriving on the 20/3/08. As you guys know he is the son-in-law of the infamous "SLEEPING BOBO". What is his purpose having a meeting with all the malays? I cant say but I have this bad feeling about it tho. So to all my readers out there, you are adviced to stay at home on that day, heck maybe even prepare some food incase of anything. Those idiots are only good at jeopardizeing the safety of the public. Ever since the opposition party took over Penang state, those bobos cant really sit tight on their sits anymore.


Oh and for the recent outbreak in Penang's "PEACEFUL DEMONSTRATION" in prangin mall, here is a dialogue between my mums friend with a bobo standing there protesting.

Mums fren: Kak apasai semua orang diri kat sini?
An-idiotic-bobo-with-excessive-cloth-on-her-head: Saya pun tak tao, depa bagi saya 80 ringgit untuk diri sini 2 jam. Saya pun diri lah.

WOOO bribery in the broad day light? You be the judge. UMNO has become so desperate that they forked out RM 48,000 to ask those fuktards to "demonstrate". Mofos. Gets me pissed even by writing this post. So as a conclusion, stay home, be safe, and smash those bobo's face if they try to do anything funny.

Kisah Dr. Mashitah Ibrahim


yanaam.

Ini cerita dari Kuala Ketil, Kedah. Cerita ini diperolehi daripada seorang saudara yang tinggal di sana. Dia dan isterinya adalah antara petugas BN di situ. Dia kata kali ni, dia dah undi PAS sebab calon BN, Dato' Azeez Abdul Rahim dan bukan Datuk Dr. Mashitah Ibrahim. Dengan kata lain, dia undi calon, bukan undi parti lagi.

Malah katanya, memang dia berpakat dengan kawan-kawannya untuk undi PAS walau pun dia bertugas untuk calon BN. Lalu diceritakan bagaimana Mashitah tak terpilih.

Mula-mula, katanya nama Dr. Mashitah sudah disenaraikan. Seminggu kemudian, nama dia dikeluarkan. Dia pergi jumpa Pak Lah. Dalam pertemuan tersebut, Khairi Jamaluddin menantu Pak Lah pun ada. Bila Dr. Mashitah minta penjelasan Pak Lah, hanya Khairi yang menjawab. Malah Khairi tengking Pak Lah dan Mashitah. Pak Lah tak terkata apa-apa. Diam je.

Dr. Mashitah kata, bila dia balik, dia menangis. "Macam tu ke PM kita ?", kata Dr. Mashitah. "Boleh ke menantu tengking Pak Mertua ? Saya sedih sangat."


Sebulan sebelum Parlimen dibubar, sudah ada satu pertemuan diatur antara Dr. Mashitah dengan ketua-ketua UMNO di Baling. Dalam pertemuan tu Dr. Mashitah tak dibenarkan bercakap. Khairi pun ada dalam pertemuan tu, memerhati dari jauh. Semua ketua-ketua Umno ni pakat hentam Mashitah. Ada yang kata susah nak jumpa AP (Ahli Parlimen), ada yang kata tak dapat satu sen pun daripada AP sejak Mashitah menang, isu Mashitah beli rumah berkembar dua biji dan macam-macam lagi. Ketua puteri kata, dia tak dapat jumpa AP sebab ketua bahagian tak benarkan (Grand Design ni dah lama dirancang). Apa-apa hal, jumpa ketua bahagian je. Kemudian dia bertanya, betul ke Mashitah ada tulis surat nak jadikan ibu tunggal di Baling sebagai pelacur untuk tambah rezeki ? Rupanya ada surat guna letterhead UMNO Baling dengan tandatangan Mashitah sudah diedar berhubung isu ini.

Mashitah yang dapat peluang bercakap terus menafikan dan berkata dia difitnah. Tentang peruntukan yang sifar tu, katanya , Ketua wanita sendiri yang cabar dia, tak mahu terima peruntukan daripada AP. Dia kata Wanita boleh buat kerja tanpa peruntukan daripada AP pun. (Mungkin Ketua Wanita tu takut jawatannya terancam dek Mashitah). Mashitah sahut cabaran tu.

Isu-isu lain pun turut dijawab oleh Ustazah glamour tu.

Jelaslah, KJ merancang semuanya. Malah kalau nak projek pun, Pak Lah suruh melalui KJ dulu dan KJ seperti juga proxy menteri Umno yang lain akan ambil komisyen. Dan Dr. Mashitah kena terima hakikat bila memilih Umno sebagai wadah perjuangan, itu adalah antara risiko-risikonya.

Jelaslah juga, BR menang sebab undi protes dan bukan atas kesedaran pengundi untuk membuat perubahan. Jadi BR kenalah kerja keras untuk buktikan mereka lebih baik daripada BN, tidak pilih kasih, salah guna kuasa. Peluang sebegini bukan datang selalu.

Memanglah bukan mudah nak satukan hati pengundi secara serentak seluruh Malaysia dalam PRU12 ni kalau tanpa bantuan Allah.

Firman Allah dalam surah Al-Anfaal ayat 63,
Dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
Dan firmannya lagi dalam Surah Ghafir (Surah Mukmin) ayat 60,
Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.

Lalu teringat aku kepada munajat Tok Guru Nik Aziz di pagi 7 Mac 2008. Tuhan maha mengetahui bila masa yang sesuai untuk perkenankan doa hambanya.

GEMPAR !!! NANTIKAN PENGUMUMAN ANWAR IBRAHIM

http://bigdogdotcom.files.wordpress.com/2007/12/anwar-fr-jeff-ooi.jpg
Apa berita gempar yang Anwar akan umumkan?

Oleh Mohamad Mukhreez
klpos.com
Isnin, 17 Mac 2008

ADA sesuatu yang sedang berlaku, sehingga memaksa Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan khas dengan semua Ahli Majlis Pimpinnan Tertinggi PKR, ADUN dan Ahli Parlimen parti petang ini.

Sumber KLpos.com memberitahu pertemuan tersebut turut dihadari oleh beberapa pemimpin utama NGO negara diadakan dirumah Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Bukit Damansara.

"Anwar akan umumkan sesuatu yang 'besar' dan minta semua yang dipanggil memberikan pendapat," kata sumber tersebut.

Apakah ini berkaitan dengan desas-desus penyeberangan kumpulan tertentu ke dalam PKR?

Sama-sama kita tunggu penjelasan lanjut dari mereka yang hadir.

PESANAN UMNO DESAJAYA KEPADA KAUM NYA

umnodj.blogspot.com

Assalammualaikum..............

Kepada semua Pemuda Desa Jaya...Kita kena akur dengan kehendak pengundi dan tidak memihak kepada kita.Sekarang ini kita adalah Parti Pembangkang di Selangor.Sekarang ni kita tidak ada masa nak menyalahkan sesiapa.Usah menunjuk kepada sesiapa pasal kekalahan BN.Terimalah dengan hati yang terbuka.Kita rapatkan barisan dan kita Pemuda harus lebih agresif didalam memperjuangkan Agama bangsa dan Negara.Dalam perjuangan kita kali ini tiada lagi duit peruntukkan dan sumbangan.Kita harus bergerak demi anak-anak kita,agama dan negara.Usah mengikut Emosi dalam perjuangan ini.Kita harus mengunakan akal dan Fikiran untuk berdepan dengan musuh kita kali ini.Ketahuilah para sahabat sekalian...Menteri Besar kita dari Parti KeAdilan Rakyat hanyalah Boneka bagi DAP.Kita lihatlah nasib kaum Melayu ini sepanjang pemerintahan PKR.

Saya mohon kepada semua Pemuda agar lebih serius dan lebih kuat bekerja demi menegakkan Agama Bangsa dan Negara.Saya akan menyalurkan maklumat terkini dan tindakan yang harus kita lakukan tidak kira masa dan waktu.Saya mohon kepada yang menerima maklumat tersebut ,haruslah peka dan dan mengikut arahan yang di keluarkan.

Kita sekarang sudah menjadi parti pembangkang dan oleh itu kita kaji manisfesto PKR dan kita akan bantu PKR untuk mendafarkan anak-anak Tadika, Ibu-ibu Tunggal untuk mendapat wang Saguhati dari PKR.

Marilah kita rapatkan barisan dan kita berjuang demi anak bangsa kita....

PEMUDA GEMPUR !!!!!!!
" PEMUDA UMNO DESA JAYA PEWARIS PERJUANGAN YANG BELUM SELESAI "

SHOULD MUKHRIZ BE PUNISHED?


SHOULD MUKHRIZ BE PUNISHED FOR EXPRESSING HIS FEARS ON THE FUTURE OF BARISAN NASIONAL

kamal-talksmalaysia
It is widely reported that Datuk Mukhriz Mahathir, the newly elected Parliament member for Jerlun had written a letter to Prime Minister, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi expressing his concern on the defeat of the Barisan Nasional in the recent general elections.

Although this letter was address to the PM, and to a few UMNO top leaders, the leakage of this personal letter to third parties should be a subject matter and be investigated.

It is surprising that our PM has taken this letter very lightly and had given the responsibility to the UMNO Youth to decide on the future at its forthcoming Executive meeting and to decide on what form of action or punishment need to be taken on Mukhriz.

Our PM had openly told that he is there to LISTEN to constructive criticisms and he will evaluate them. Isn't Mukhriz letter expressing his deep concern for the party's future. Mukhriz had express his deep concern on the disasterous results of the recent general elections where the Malays, Chinese and Indians have voted for the first time with confidence for the Opposition with five States falling in the hands of the Opposition parties and if this situation is not addressed immediately and a solution found, BN and UMNO will be a weak Opposition or will no longer exist.

Is our PM still SLEEPING after this defeat, then its best for him to be kicked out NOW.

PERHIMPUNAN KORPORAT UMNO YG KECEWA

imamzul

Paham ke bebudak nie ttg perjuangan org melayu, berdiri tengah panas tetapi yang senang korporat UMNO tu.

Rasanya paling tinggi pun di beri oleh si korporat pada bebudak yang pegang banner tu RM50

Uish ramainya perhimpunan golongan kecewa ni.

Di antara Sang Korporat yang kecewa, sedang cuba menarik minat penonton. Paham ke diorang tentang perjuangan pemimpin dahulu tentang hak orang melayu, yang mana hak orang melayu dah semakin terhakis dek disebabkan golongan kecewa ini, tanah sudah habis tetapi hasil kepada orang melayu tidak ada.

Muncul pula calon ketiga MB Perlis

Malaysiakini
Krisis mencari calon menteri besar Perlis nampaknya masih jauh daripada penyelesaian apabila nama ketiga disebut-sebut sebagai langkah "jalan tengah" meredakan ketegangan antara dua pihak.

Kumpulan majoriti wakil rakyat mendukung Datuk Dr Md Isa Sabu (Bintong) dengan sokongan istana, sementara satu lagi kumpulan cuba mengekalkan Datuk Seri Shahidan Kassim dengan mengambil sokongan Perdana Menteri, dan juga pengerusi BN.

Dr Md Isa dilaporkan akan mengangkat sumpah dalam masa terdekat, paling awal 5.30 petang ini.

Namun ini, muncul pula nama ketiga Khairi Hassan (Mata Ayer) - difahamkan nama ini dicadangkan sendiri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi selepas mengadakan rundingan dengan pihak-pihak terbabit semalam.

Malaysiakini difahamkan nama Khairi telah dimaklumkan sendiri oleh Abdullah kepada Raja Perlis.

JANGAN GADOH .....Ditujukan kepada pengunjung ... terutama Nabil, kerisnagasostra, Aitopan, Nasik Kandar Penang, MelayuXmudah lupa, FAZO, adik ustaz, ustaz, wakijo, papabz, Muslim Brother Shah ALam, Chua, Abu Alfi, Tapai dan lain lain dengan ucapan ...DAH SUNAT KE BELUM?

Dimana MAWI?

MACAM SEMBANG KEDAI KOPI


Menjadi Lebih Profesional
muhammadkamal.

Pandangan Datuk Zahid Hamidi yang merupakan ahli majlis tertinggi UMNO pagi tadi di dalam satu wawancara dalam MHI bersama Ally Iskandar, bagi saya begitu mengecewakan.

Sebagai seorang pemimpin, sepatutnya beliau memberikan pandangan yang lebih profesional dan rasional. Kekalahan BN di beberapa negeri sepatutnya diterima dengan hati terbuka. Masih menuding sana-sini, media alternatif seperti internet yang dipersalahkan. Beliau menyifatkan bahawa media alternatif seperti internetlah yang menjadi punca hilangnya pengaruh dan kepercayaan rakyat terhadap BN.

Iya! bukan semua maklumat dan berita-berita yang tersebar boleh dipercayai, namun tidakkah beliau terfikir, adakah media arus perdana itu boleh dipercayai seratus peratus ? dan hari ini beliau telah mempergunakan media untuk mempengaruhi rakyat dengan doktrin-doktrin negatif dan pandangannya itu tak ubah seperti berinteraksi dengan kanak-kanak.

Menyifatkan parti pembangkang bagaikan rumah usang adalah satu tanggapan yang membawa padah. Sepanjang wawancara bersama beliau, secara umumnya, saya rasa ianya tak ubah seperti sembang kosong di kedai kopi. Kemerosotan sokongan rakyat terhadap BN dianggap berpunca dari orang lain. Wallah a’lam.

Apa pun, saya masih mengajak kita semua agar berfikir dan mengambil pengajaran terhadap senario politik Malaysia usai ini di semua peringkat. Baik dikalangan pemimpin kerajaan BN, mahupun pemimpin dari parti pembangkang dan juga rakyat.

SMS PALSU TG NIK AZIZ DI SHAH ALAM


103.jpg
Selangor menanti kedatangan TGNA untuk bermunajat di stadium Shah Alam.

Assalamu'alaikum warahmatullah hi wabarakatuh,

Semnjak akhir ini, terdapat banyak berita yang disebarkan samada secara peribadi, sms, dan juga emel, sehingga menyebabkan ramai yang tertanya mengenai kesahihan berita berita itu. Di sini, ingin saya meminta orangramai supaya mendapatkan kesahihan sesatu berita yang diterima sebelum menyebarkannya.

Antara satu dari berita yang diterima baru baru ini, adalah kedatangan YAB TG Nik Aziz ke Stadium Shah Alam pada hari Khamis 27/28 Mac ini. Setelah mendapat kesahihan dari 2 sumber:

1. Saudara Sayuti, Ketua Lajnah Penerangan DPP Shah Alam, dan
2. Saudara Roslan Shahir, Setiausaha Akhbar Presiden PAS,


izinkan saya menyatakan bahawa berita ini TIDAK BENAR; tidak ada atau belum ada lagi rancangan sedemikian buat masa ini! Saya juga telah difahamkan bahawa berkemungkinan besar kerajaan baru Negeri Selangor akan mengeluarkan kenyataan mereka tidak lama lagi.

Terima kasih.

No2umnO - Sebenarnya Rakyat ingin benar kalau kalau TG NIK AZIZ turun ke Shah Alam, mengimamkan dan berkhutbah di Masjid Shah Alam. Mungkin TG NIK AZIZ dan PAS boleh membantu untuk merealisasikan impian mereka ini. Bila lagi? Masalahnya mungkin ia akan mengganggu rutin hari Jumaat beliau, yakni Kuliah Subuh dan Kuliah Agamanya.

Mahathir Juga Perlu Bertanggungjawab Atas Kekalahan BN?

msomelayu

MSO
KEGAGALAN Barisan Nasional (BN) untuk mengekalkan majoriti 2/3 di Parlimen seperti disepakati disangkutkan atas bahu Abdullah Ahmad Badawi sepenuhnya. Berat Abdullah memikulnya. Seolah hanya beliau seorang yang sepatutnya bertanggungjawab dan mngambil risiko hingga perlu melepaskan jawatan Perdana Menteri.
Bagaimana pun beliau telah tegaskan yang beliau tidak akan lari dan tetap memikul tanggungjawab. Apakah ketegasan itu positif atau dibuat atas rasa degil dan ego sebagai manusia politik, hanya beliau dan Tuhan saja yang tahu.
Apabila beliau degil mengakui BN masih mendapat majoriti besar dan hanya memerlukan lapan kerusi saja untuk meraih 2/3 seperti beliau kurang faham politik dan tidak tahu menghitung ilmu hisab. Begitulah kalau orang mempunyai maruah diri yang rendah, maka segala-gala yang ada dalam mindanya juga rendah.
Biarkanlah...
Pun begitu meletakkan kesalahan ke atas Abdullah 100 peratus tidak adil juga. Begitu juga kepada menantu dan anak-anaknya, juga tidak adil. Kekalahan BN harus diterima secara kolektif, dan semua pihak harus bertanggungjawab. more...

INILAH HASIL DEB !


Poster dokpakkagawa

ADA PIHAK GUNA LOGO PAS AJAK PERHIMPUNAN HARAM

harakahdaily

(...)Risalah itu juga dilihat sebagai provokasi yang boleh menjejaskan perpaduan kaum di negeri ini, malah orang yang menentang kerajaan PAS di Perak disifatjkan sebagai kafir.

"Risalah yang tersibar ini amat bahaya, ia boleh menggugat keharmonian kaum di negara ini, sedangkan kerajaan yang dibentuk nanti adalah kerajaan campuran bukan Kerajaan PAS," ujar Setiausaha Kerja PAS Perak, Khalilul Rahman Abdul Samad.

"Jelas sekali risalah arahan PAS Perak tidak ada tanda tangan pimpinan PAS Negeri, ini menunjukkan risalah `haram' itu sengaja dibuat oleh pihak-pihak tertentu yang tidak senang dan iri hati dengan kemenangan Barisan Alternatif dan DAP," katanya.

Beliau meminta orang ramai yang menerima risalah tersebut supaya tidak terpengaruh dengan dakyah jahat pihak tertentu yang mahu mencetuskan huru-hara di negeri ini.

Beliau tidak menolak kemungkinan risalah tersebut dicetak dan diedarkan oleh pihak Umno yang mahu menggagalkan pembentukan kerajaan campuran di negeri ini.

Pada pilihan raya umum ke-12 baru-baru ini DAP memenangi 18 kerusi, PKR tujuh kerusi dan PAS enam kerusi, bagi membolehkan pembentukan kerajaan campuran dengan majoriti mudah.

Selain risalah `haram' yang diedarkan itu, pihak tertentu dipercayai telah mengangkut semua barang dan perkakas dari dewan orang ramai di negeri ini sebaik sahaja mereka mengetahui BN `tumbang' di negeri ini pada 8 Mac lalu. more...

BERITA SEDIH UNTUK SESETENGAH PIHAK

Khir Toyo serah kuasa pada Khalid Ibrahim sebentar lagi

Oleh Wartawan KLpos.com
Isnin, 17 Mac 2008

GAYA orang beradat. Nampaknya usaha pihak tertentu untuk mencetuskan rasa tidak puas hati orang Melayu kepada Tan Sri Khalid Ibrahim gagal dengan tindakan terbaru Pengerusi BN Selangor Datuk Seri Dr Khir Toyo.

Menurut sumber KLpos.com, Khir Toyo akan menyerahkan kuasa secara rasmi sebagai Menteri Besar Selangor kepada Khalid Ibrahim dalam satu majlis tengahhari ini.

"Majlis itu diadakan di kediaman rasmi Menteri Besar jam 12.00 tengahhari ini," katanya.

Jelasnya, penting majlis tersebut adalah bagi membuktikan bahawa peralihan kuasa di Selangor terjadi secara tersusun dan teratur.

"Ia akan menghapuskan tanggapan negatif orang ramai dan juga masyarakat perniagaan terhadap masa depan Selangor selepas BN tidak lagi memerintah," katanya.

Selain itu, ia merupakan pengiktirafan BN Selangor terhadap pucuk kepimpinan baru di negeri tersebut.

Sementara itu, dalam perkembangan berlainan, Tan Sri Khalid Ibrahim dikatakan akan mengumumkan senarai exco kerajaan negeri Selangor sebelum hujung minggu ini.

"PKR minta empat kerusi exco, yang selebihnya dibahagikan antara DAP dan PAS," kata sumber.

Conspiracy Theory - PGCC

goheugene

An article received in a forwarded e-mail written in Chinese lately, which I think worth sharing.

Despite losing 2/3 majority and 5 states to the opposition in the election, leaders from BN - Badawi of UMNO, Ong Ka Ting of MCA and Semi Value of MIC decided to stay in a thick face manner despite calls for them to resign from the top post. Their reputation to the people has dropped to the lowest point and it doesn't do any good to their party so they have to go.

The only BN leader who admitted defeat and resigned from the top post is Tan Sri Dr Koh Tsu Koon. He even attended the swearing ceremony of the newly elected Penang Chief Minister, Lim Guan Eng from DAP.

There are rumours saying Koh purposely lost Penang in order to let DAP take charge of the state, to avoid being controlled by UMNO Youth - which link directly to Khairy the son-in-law.

What's the relationship of Khairy with Penang? - the RM25 billion rated Penang Global City Centre (PGCC).


Equine owned by businessman Patrick Lim, aka Patrick Badawi who won the project because of his close ties to the son-in-law and the first family.

Such mega projects of course had to be approved by the Chief Minister which Koh wasn't quite agreed as there are too many issues involved. Badawi stepped on Koh to launch the project even before Koh approved it. Koh still didn't approve the project and UMNO decided to play their best trick - the race card by accusing Penang is marginalising the Malays who live there. The motive is to pull Koh down the CM and to put its own people who will be willing to 'cooperate'.

The issue was finally resolved, Koh kept the CM chair but was badly hurted and had to approved PGCC.

8/3/08 - BN lost Penang to BA

10/3/08 - KLSE was suspended because of dropping for more than 10%, many stocks were suspended twice including Equine.

11/3/08 New CM Lim Guan Eng announced to review project PGCC.

Many will doubt how Koh influenced the voters. He made some surprises relocating PGRM candidates in the states which created some mess in the party before the election.

I heard Equine was the first to send bouquet to congratulate Lim Guan Eng, I hope Lim will do something to justify Koh's sacrifice, if it's true.

Good news to the people, bad news to the Badawi's family.

Had enough from Badawi and his son-in-law? If so sign the petition to support Mukhriz Mahathir's urge for Badawi to step down as Prime Minister, my signature is No. 391.

NAK TAU KENAPA ARTIS SOKONG BN?


Oleh ROSLI MANAH Foto: NOOR AZLINA JAAFAR

Selepas pilihanraya umum ke-12 baru-baru ini empat lagi negeri tidak lagi ditadbir oleh parti pemerintah Malaysia. Kini Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor ditadbir oleh parti pembangkang. Penyanyi Erra Fazira berharap ia tidak akan mengubah peluang artis untuk menceri rezeki di negeri-negeri terbabit

"Selama ini kita kurang (atau tak ada) peluang mengadakan persembahan di Kelantan... saya harap negeri-negeri lain yang ditadbir oleh parti pembangkang tidak menyekat periuk nasi artis dengan menghalang acara persembahan melibatkan artis. Kalau adapun perubahan polisi nanti, kita akan sentiasa patuhinya... harap tidak disekat terus," kata Erra Fazira.


Walaupun sibuk dengan aktiviti seni, bekas ahli jawatankuasa Puteri UMNO itu tetap melihat perkembangan politik semasa. Dia berundur dulu kerana tidak boleh memberi tumpuan kerana kesibukan dengan pekerjaan dalam bidang seni.

"Kalau peluang mengadakan persembahan disekat bermakna mereka telah menyekat punca pendapatan golongan penyanyi," kata Erra.

Sementara itu Erra akan mengadakan persembahan istimewa makan tengah hari sempena Minggu Setiausaha di Hotel Corus, Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada 17 April 2008. Erra menjanjikan persembahan berlainan dan akan mengundang seorang atau dua artis yang tidak pernah bekerjasama dengannya sebelum ini. Ia sebagai satu kelainan berbanding persembahan sebelum ini. persembannya dinamakan Up Close With Erra Fazira.

Tiket berharga RM350 dan RM400 setiap orang mula dijual. Sambil menonton tetamu akan menikmati jamuan lapan jenis hidangan. Untuk tempahan boleh hubungi talian 03-21618888 sambungan 164/ 178/ 168 atau talian 012-3971820.

Compromise works both ways


Scream about a 'one-Malaysia' by all means. Demand that all races be considered Malaysian and not Malays, Chinese and Indians, if that makes you happy. But make sure your actions match your words. And if you scream 'no compromise', then expect no compromise in return.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

I was at a party on Saturday night and one Chinese man who sat beside me commented that 'we Chinese are scared of PAS because we don't want Malaysia to be turned into Iran'. I then asked him what exactly is it like in Iran and he was at a loss for words. He could not reply to my question. I then asked him if he had ever gone to Iran and he shook his head. Had he even gone to Kota Bharu? No!

I then commented that if I see dark clouds in the sky and if I hear thunder, I can safely assume that it will rain. “Can I in turn ask you, what are the signs that gives you the impression PAS will turn Malaysia into Iran?” I asked this Chinese man. He muttered below his breath that 'this is just what we Chinese think'.

“Sure, there must be a reason as to why Chinese think this way,” I replied. “What are the reasons?” He did not reply.

“Okay,” I continued. “Why do the Chinese assume that Malaysia will turn into Iran (though this certain Chinese man had no clue as to what it was like in Iran). Why can't you instead assume that Malaysia will be turned into Turkey?”

Again, he did not respond. “Do you know that in Turkey they 'ban' the use of the tudung? One woman Member of Parliament was in fact told to leave the Parliament building when she entered Parliament wearing a tudung. That is even 'better' than Malaysia. In Malaysia, you choose whether to wear it or not. In Turkey, they forbid you from wearing it.”

The Chinese man shook his head and gave me a 'I did not know all that' look. He then 'closed the subject' by saying, “That is what the rural Chinese think. I am from the rural area. Maybe the Chinese in town think differently.” This was actually a no-answer answer but I thought I too would drop the subject because this certain Chinese man had no clue what he was talking about and merely expressed his views based on what he fantasised in his mind. In fact, many Chinese I have met share this same mentality. They make assumptions based on what they imagine to be the truth rather than based on what they have personally experienced. Most times it would be stories they pick up at coffee shops and restaurants related by so-called experts who not only have never visited a Muslim country but have never even been to Kelantan. more...

Posting terkini

Blog Archive