KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 12, 2008

Ramai kecewa Kit Siang mahu pulau majlis angkat sumpah MB Perak

lim kit siang 030606Oleh Malaysiakini
Rabu, 12 Mac 2008

TOKOH utama DAP Lim Kit Siang meluahkan bantahannya, dan jawatankuasa eksekutif pusat, terhadap pelantikan wakil rakyat PAS sebagai menteri besar Perak yang baru.

Adun PAS (Pasir Panjang) Mohamad Nizar Jamaludin dilantik sebagai menteri besar Perak selepas wakil tiga parti pembangkang - DAP, PKR dan PAS - menghadap Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah petang tadi.

Dalam kenyataannya yang diedarkan kepada media, Lim berkata Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP tidak akan menghadiri majlis mengangkat sumpah menteri besar Perak esok sebagai bantahan.

Sebaliknya, tambah Lim, DAP bersedia menerima pelantikan pengerusi DAP Perak Ngeh Koo Ham (Adun Setiawan) atau Jamaluddin Mohd Radzi (Adun PKR Behrang) sebagai menteri besar Perak.

Pendirian Lim ini turut dimuatkan di blognya http://blog.limkitsiang.com dan sekali gus menimbulkan gelombang penolakan para penyokong terhadap sikapnya itu.

Purata 1.3 ulasan pembaca dilontarkan di kaki kenyataannya itu dalam tempoh seminit, majoriti kecewa, marah atau tidak selesa dengan pendirian Lim.

Sejak kenyataan itu dimuatkan pada 7:20 malam ini, kenyataan Lim menerima 271 ulasan pada 10:46 malam.

Ulasan terakhir (setakat berita ini ditulis) seseorang dengan nama samaran 'devilonpois' berbunyi:

Dear bloggers…, we have been throwing all our words from deep heart... Have all the messages being conveyed? Is there any of those who today becoming MP/ADUN/etc... getting our message? Have they forgotten what they are fighting for before 8 March?

(Rakan penulis blog semua, kita telah melontar coretan kita semua dari dasar hati kita ... Apakah mesej ini telah disampaikan? Apakah ada orang-orang yang menjadi ahli parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri dan lain-lain ... menerima mesej kita ini? Apakah mereka sudah melupakan apakah yang mereka perjuangkan selama ini sebelum 8 Mac?)

KIT SIANG BANTAH SULTAN !!!

Kit Siang bantah Nizar MB Perak
malaysiakini

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP tidak akan menghadiri majlis mengangkat sumpah menteri besar Perak yang dijadualkan diadakan esok.

Bantahan ini ditegaskan oleh tokoh besar DAP Lim Kit Siang kerana jawatankuasa eksekutif pusat parti itu tidak merestui pemilihan Adun PAS di Pasir Panjang, Mohamad Nizar Jamaludin, sebagai menteri besar Perak.

Sebaliknya, kata Lim, parti itu bersedia untuk menerima pelantikan pengerusi DAP Perak Ngeh Koo Ham (Adun Setiawan) atau Jamaluddin Mohd Radzi (Adun PKR Behrang) sebagai menteri besar Perak.

Dalam satu kenyataannya hari ini, Lim berkata jawatankuasa pusat DAP telah merestui penubuhan kerajaan campuran di Perak yang diketuai oleh DAP atau PKR, dan bukannya oleh PAS.

No2umnO - Blog Lim Kit Siang dan Raja Petra sukar di tembusi. Isu ini menimbulkan kemarahan ramai pihak. Rakyat pulang ke kampung dan berkempen mengundi demi untuk menjatuhkan BN, Bukan kerana DAP, bukan kerana PKR atau PAS. Kita mahu perubahan kepimpinan. Jangan buat kecoh nanti heboh.

Dari awal lagi, wak ada rasa tidak sedap hati dengan 2 individu politik. Ianya termasuk Lim Kit Siang dan seorang lagi wak tak perlu nak sebut. Kalau dua mangkuk ini campur tangan, Malaysia akan kecoh. Tapi kita nantikan kata boss boss dulu. Jangan melompat. Simpan tangan, simpan kaki.......Kalau lampu hijau, baru kita bangun. Tolong cam muka LIM KIT SIANG. Ingat ... jangan dengar berita Perdana tentang perkara ini.

“Buku” baru buat Malaysia

n32.blogspo

Kata Prof Di Raja Ungku Aziz: Ini (keputusan PRU ke 12) bukannya suatu “chapter” atau babak baru tetapi ia sebenarnya suatu buku baru buat Malaysia.

Saya bersetuju sangat dengan pandangan Pak Ungku itu, itulah sahaja yang boleh saya simpulkan terhadap “upset” besar dari PRU ke 12 lalu. Saya memohon maaf kepada kawan-kawan dan mereka yang meminati BLOG ini kerana tidak melakukan “update” sejak 8 Mac lalu.

Rupanya dengan kemenangan datangnya tugas dan tanggungjawab baru yang lebih besar dan rumit, yang semuanya perlukan penyelesaian segera. Apa pun Alhamdulillah Allah swt telah menganugerahkan kemenangan, maka bagi mereka yang diberi amanah, pastikan ianya dipikul dengan baik dan tidak lagi menghampa atau menyakitkan rakyat.

Saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua ahli-ahli parlimen dan ADUN yang diberikan kepercayaan oleh rakyat tidak kira samada dari BN (yang menjadi pembangkang di Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor) atau PAS,PKR dan DAP. PRU ke 12 adalah isyarat yang besar buat semua. Rakyat Malaysia sudah bangun dan membuka buku baru, marilah kita bersama insaf dan mengisinya dengan penuh tanggungjawab demi agama, bangsa dan negara.

Saya tertarik apabila mengunjungi laman web Umno Selangor dan membaca yang berikut:

Terima kekalahan. Sudah diterangkan, sudah dijelaskan, Rakyat terutama di bandar besar dihimpit oleh inflasi, tol, harga petrol dan BLR, tetapi Pak Lah merasakan ia tidak apa.

Sudah diterangkan, sudah diceritakan di laman ini betapa rakyat bukan Melayu terutama dari kaum Cina tidak berpuas hati dengan ekonomi negara. Tapi akhbar gah melambakkan cerita kenaikan ekonomi dan bursa saham yang dijana oleh syraikat gergasi.

Sudah dinyatakan bahawa tindakan kerajaan menghentikan beberapa projek yang dirancang telah melembabkan ekonomi tetapi enggan diakui.

Tiada sebab lain pun banyak kerusi kalah kecuali tekanan hidup hasil pengurusan ekonomi negara yang tidak bijak.

Negara untung, syarikat besar untung tetapi rakyat tidak untung. Hasilnya inilah keputusan yang kita dapat.
Terima kasih atas sokongan anda semua.

Melayu and mamak

life-thejourne

my brother-in law sent me this interesting article which appeared in malaysia today, indeed, a true enlightenment on melayu and mamak. i have searched for the article in the web so that i could quote the actual source but could not find it.

kurma is an excellent indian muslim dish. the diference between a kurma and a curry is in the chilli. a curry is reddish because it uses dried red chillies and also dried chilli powder. a kurma does not use dried red chillies or dry chilli powder. instead a kurma is cooked with fresh green chillies. the taste and the colour are therefore different. both are excellent methods for cooking poultry, mutton, beef, duck and even fish.

kimma is of course the kongres indian muslim malaysia, which is the ‘mamak’ version of the kongres india malaysia or malaysian indian congress or mic which itself is a namesake of the congress party of india. the mic was founded by mr john thivy of ipoh in the 1940s as the malaysian chapter of nehru’s congress party of india. More...

PAS umumkan 4 perkara penting

siasahdaily

KUALA LUMPUR, 12 Mac: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengumumkan empat perkara penting yang menjadi isu sekarang dalam sidang medianya selepas mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat hari ini.

Perkara itu adalah:

1) Beliau sendiri telah menandatangani surat bagi pihak PAS kepada Sultan Selangor menyokong Tan Sri Khalid Ibrahim untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

2) PAS hanya berunding dengan PKR dalam isu Exco Kedah dan telah memberikan tiga kerusi untuk PKR tentukan wakilnya dalam kerajaan negeri. Terserah kepada PKR untuk memilih exconya dan PAS telah menyatakan kesediaannya jika salah satunya adalah dari DAP.

3) PAS tidak menolak sepenuhnya Dasar Ekonomi Baru (DEB) kerana dasar itu ada juga kebaikannya. Bagaimanapun, PAS bersetuju dengan dasar-dasar baik yang dikemukakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan ianya telah dilaksanakan di Terengganu dan Kelantan termasuk dasar mengisytiharkan harta, tender terbuka dan sebagainya.

4) Buat masa sekarang, beliau tidak ada masa dan minat untuk berunding dengan Umno sehinggalah kesemua kerajaan negeri BA selamat ditubuhkan. Selepas itu, PAS bersedia untuk berunding dengan Umno untuk kepentingan negara.

Turut serta bersama beliau dalam sidang media itu adalah Setiausaha Agung PAS, Datuk Kamarudin Jaffar dan Ketua Penerangan PAS, Haji Mahfuz Omar.

PENGUNDI PEKAN TERSILAP KERANA TIDAK MEMILIH PERUBAHAN

suarapaspekan

PRU12 baru sahaja melabuhkan tirai. Keputusan mengejutkan diperingkat negara telah menggamit suasana yang hiruk-pikuk dikalangan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional. 3 orang Presiden Parti Komponen tumbang dan ramai Menteri Kabinet tersungkur dikaki Barisan Rakyat. Inilah padahnya, apabila mereka menolak Islam dan mencabuli demokrasi yang mereka sendiri menerimanya.

Keputusan di Pekan memihak kepada UMNO. Dato' Seri Najib berbangga kerana mendapat keputusan yang lebh baik berbanding PRU 11. Dengan majoriti lebih 26,000 Najib dah kira boleh eksyen dengan Paklah yang hanya mendapat majoriti setakat 11,000 undi sahaja. Pengundi PEKAN masih ramai yang lemah dalam percaturan politik apabila masih memilih pemimpin yang korupsi dan gila kuasa sedang saudara kita di Kelantan, Selangor, negeri-negeri di Utara telah memilih untuk berubah kepada kepimpinan yang bersih, amanah dan bekerja untuk rakyat dan negera.

Jentera PAS di Pekan pada awalnya merasa sangat kecewa dengan keputusan yang memihak kepada UMNO. semua 4 dun dipulun mereka. '1 Dun pun tak sangkut', kata orang Pekan. Namun selepas jam 8 malam, suasana berubah di Pejabat MTD Peramu Jaya. Sorakan dan Takbir bergema di Pejabat MTD Peramu Jaya apabila seorang demi seorang calon PAS, PKR dan DAP menang dalam percaturan pilihanraya kali ini. Keputusan Kelantan menang besar, Kedah jatuh ke tangan PAS, DAP ambil alih Penang, dan yang mengejutkan lagi Selangor dan Perak menjadi hak milik Barisan Alternatif betul-betul mengejutkan Jentera Pilihanraya PAS Pekan yang telah letih bertarung dengan Jentera Najib yang terkuat di Malaysia dan kecewa dengan kemenangan Najib dan konco-konconya di Pekan. Kami merasa seronok kerana dapat mengangkat muka hari esoknya kerana BA menang besar diperingkat negara sekalipun diperingkat kawasan kami, Najib masih menang.

Kami menunggu keputusan hingga 3.30 pagi. Sekejap mengadap TV dan sekejap berlari ke komputer-komputer untuk melihat keputusan dan maklumat di internet. Itulah senario dan pengalaman pilihanraya yang paling manis dalam hidup kami. Biar pun kalah dikampung sendiri tetapi kami menang digelanggang negeri jiran kami.


TAHNIAH buat Tok guru di Kelantan, Ustaz Azizan di Kedah, Tan Sri Khalid di Selangor dan Ustaz Ahmad Awang di Perak. Juga sekalong tahniah buat Tuan Guru Dato Seri Haji Hadi di Terangganu kerana berjaya memimpin PAS hingga sampai ketahap ini.

Kami yakin, ini adalah gelombang permulaan. Pastinya kita akan lihat PRU13 akan menyaksikan perubahan besar pula di Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Perlis. Ramai pengundi atas pagar merasa terkilan kerana tidak dapat mengikut jejak negeri yang telah menang. Tetapi terlajak perahu boleh diundur, terlajak undi tunggulah minyak naik nanti.

Kepada calon pilihanraya di Pekan, Sdr. Khairul Anuar (Parlimen Pekan), Ustaz Abu Kassim (Peramu Jaya), Kapten (B) Ahiatuddin (Bebar), Ustaz Ahmad Othman (Pulau Manis) dan Ustaz Fadhilnor (Chini) jangan lah merasa kecewa. Kuatkan langkah kita, kami Jentera parti akan tetap berdiri teguh untuk terus menggempur kubu UMNO di Pekan ini dan bersedia bekerja sehingga mencapai kemenangan yang dijanjikan Allah.

Jentera kami menjadi makin kuat dengan keputusan PRU12 ini. Kerja untuk menang perlu dilaksanakan bermula hari ini hinggalah hari mengundi PRU13.

Takbir..Allahuakbar

MESTI BACA: Menantu letak jawatan...tidak kena mengena dengan cheGuBard


chegubard

Saya mendapat banyak sms mengatakan tahniah kepada saya kerana menantu Pm meletakan jawatan sebagai Naib ketua pemuda Umno..... saya ingin katakan di sini ia tidak ada kena mengena dengan cheGuBard. cuma mungkin tahniah kepada jentera Umno yang menyertai jentera rakyat di Rembau secara malu malu kucing tempoh hari....

Persoalan saya ialah bukan jawatan si menantu ini dalam Umno tetapi persoalanya ialah penglibatan si menantu dalam keputusan yang merugikan negara dan menguntungkan peribadinya dan Kamaludin Abdullah.....sebelum saya menulis sendiri apa yang saya kempemkan di Rembau saya raya elok saya kongsikan petikan tulisan seorang ahli Parti Mahasiswa Negara yang menulis sebelum debat calon Rembau yang menantu takut datang.........

LEWAT jam 3 petang tadi, saya mendapat sistem pesanan ringkas (SMS) berhubung cita-cita perdebatan Sdr. CheguBard (PKR) dengan Sdr. Khairy Jamaluddin (UMNO) di Parlimen Rembau. Entah benar atau tidak, hanya Allah sahaja yang tahu. Begini masej tersebut :-

“…debat antara 2 calon Parlimen Rembau, Badrul Hisham (PKR) dan Khairy Jamaluddin (UMNO) di Taman Seri Rembau. Moderator (oleh) Sdr. Anuar Mohd Nor dari umno-reform.net jam 8 malam hari ini. (Sila) hubungi +6013-2728500 untuk keterangan lanjut. Sebarkan debat terbuka bersejarah di Malaysia..”

Seketika kemudian, saya mendapat sms pula daripada Sdr. Azlan Zainal, Presiden Penaja Parti Mahasiswa Negara (PMN). Beliau meminta saya menggalurkan semula soalan dan penjelasan akademia khusus untuk Khairy Jamaluddin (KJ) malam ini.

Menurut beliau, malam ini PMN akan menghantar beberapa opinion leaders untuk bersemuka dengan KJ.

Saya bertanya, ‘Mengapa tidak kita mengutarakan soalan kepada kedua-dua calon muda Parlimen Rembau ini?’

‘Kita telah temuai Sdr. Badr (CheguBard), malah telah berpidato dengan beliau lebih 4 kali di Rembau 2 Mac lalu.

Beliau juga telah memberi jaminan untuk memerangi rasuah, nepotisme, kezaliman dll.

Yang masih belum kita bersemuka adakah KJ. Jadi kita perlu bersemuka dan bertanya beberapa soalan juga kepada KJ…” respon Sdr. Azlan Zainal.

Kesempatan ini, saya mengambil taklifan merangka soalan khusus untuk KJ. Saya juga cuba menggalurkan beberapa fakta untuk makluman KJ dan pembaca sekalian. Selebihnya, saya berharap KJ dapat menjawab soalan tersebut dengan penuh jujur dan bertanggungjawab. more...

DOLLAH .... DIAM KAU !!!

PM Beri Amaran Kepada Lim Jangan Marakkan Ketegangan Kaum
bernama

PUTRAJAYA, 12 Mac (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini memberi amaran kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng supaya tidak membuat kenyataan yang boleh memarakkan ketegangan kaum.

Lim juga berkata DEB, yang diperkenalkan pada 1971 selepas rusuhan kaum 13 Mei 1969 untuk membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat, merupakan punca kepada "kronisme, rasuah dan ketidakcekapan."

Abdullah memberitahu Bernama selepas mengadakan pertemuan dengan para pegawai tinggi kerajaan di pejabatnya di sini, bahawa DEB yang diperkenalkan perdana menteri kedua allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, sebenarnya telah berjaya meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan ini telah memberi faedah kepada semua kaum.

"Saya ingin bertanya kepada DAP kaum manakah yang telah menjadi lebih miskin kerana DEB.

"Saya ingin juga memberi peringatan kepada kerajaan Negeri Pulau Pinang supaya jangan menimbulkan keadaan di mana ketegangan antara kaum boleh berlaku," tegas Abdullah yang juga Ketua Perhubungan Umno Pulau Pinang."Jangan pinggirkan orang Melayu dan kumpulan minoriti seperti orang India. Saya ingin bertanya kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng apakah rancangan DAP untuk membantu orang Melayu," katanya.
No2umnO - Dollahhhh ... Dolllahhh...cukup cukup la tu. Aku jadi melayu dari lahir, tak pernah senang pun. Kalau pegi dapatkan projek kelas F pun tak lulus. Hebat sangat lah dengan DEB kau tu. Semuanya kroni UMNO kau aje yang kaya. Aku dah letih la. Bagi lah peluang orang lain pulak. Nak tanya la sikit....siapa Patrick Lim tu? Siapa Michelle yeoh tu? Jangan nak berlagak jadi hero bagi orang Melayu. Melayu dah tak bodoh macam dulu.

Bagi peluang ke Lim Guan Eng, kalau tak betul nanti, kitorang belasah dia. Aku rasa dia lagi bagus dari Khairy yang meloncat loncat pegang keris atas pentas. Loncat dah loncat, junjung dah junjung, keris dah cium, melayu macam ni gak.

Mengapa Idris Jusoh Belum Angkat Sumpah Sebagai MB?

msomelayu

RAMAI yang tertanya-tanya apakah sebab musabab maka Idris Jusoh masih belum menghadap Pemangku Sultan Terengganu untuk mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar. Tanda tanya menjadi semakin besar apabila majlis yang dikatakan sepatutnya berlangsung Isnin lepas dibatalkan saat-saat akhir atas alasan teknikal.

Satu sumber dari Terengganu mungkin boleh menjawab persoalan dan masalah yang dihadapi Idris Jusoh itu.

Katanya tujuh ketua bahagian di Terengganu telah menghantar satu memorandum kepada Presiden Umno Abdullah Ahmad Badawi yang meminta agar khidmat Idris Jusoh tidak disambungkan lagi.

Memorandum itu katanya turut dihantar kepada Yang Dipertuan Agong, Tunku Mizan Zainal Abidin.

Gara-gara memorandum itu menyebabkan nama Idris Jusoh dikatakan digugurkan daripada menjadi Menteri Besar Terengganu di saat-saat akhir.

Tujuh ketua bahagian yang menghantar memorandum itu adalah antara mereka yang tidak dicalonkan dalam pilihan raya lepas. Mereka termasuk Abdul Rahman Bakar (Kemaman), Tengku Putra Awang (Hulu Terengganu), Rosli Mat Hassan (Dungun).

Dalam memorandum itu juga mencadangkan nama Ahmad Said (Adun Kijai) untuk dilantik menjadi MB menggantikan Idris Jusoh.

Sementara itu dalam perkembangan lain Idris dikatakan sudah maklum yang beliau tidak diperkenan oleh Sultan Terengganu untuk menjadi MB. Justeru beliau dikatakan telah menamakan Rosol Wahid (Adun Ajil) sebagai penggantinya.

Sementara itu pembentukan Kerajaan baru Perak hari ini menyaksikan Adun Pasir Panjang Ir Mohd Nizal Jamaluddin telah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak yang baru petang ini.

Dengan perlantikan Mohd Nizal itu kemelut penubuhan Kerajaan baru Perak dikira selesai.

Mr Botox is now Shredder.

amoker

Sin Chew daily got a scoop when its reporter caught departing Selangor adminstration of shredding. No mainstream newspaper carried this story, yet. Then Khir Toyo(L), denied the allegation after sounding his war cry.

But he denies saying: “It’s not true. I have everything in details. We have been transparent and we have nothing to hide. If we are corrupt, why were we awarded the Sijil Bersih (Corruption Clean Certificate) for two consecutive years?” (Malaysiakini).

Sin Chew found its gut to put in a piece comparing the gracious Dr Koh Tsu Koon and Khir Toyo(L)
The former Selangor Menteri Besar cried when the election results on Saturday (8 Mar) was revealed. But he did not admit defeat and congratulate the winner like other leaders. He also did not come forward to pass the regime to the new state government.
I caught a glimpse of his fiery speech over the TV while lunching. He seemed serious. Why can't he be this serious when he was the MB? Just because he did not deliver and every body voted against him, he want to do that same to the next chap.

"Mommy!! see!! He also like that."
" There is now more non Malays in the lineup, so we can't be religious any more".

Mr Toyol, nobody can be as in denial as you.
Even you want to lie about the botox.


The dark prince when he first came to serve as the MB. He was the mentee of another corrupt Selangor MB.

Older, and fairer ..with less lines. He attributed this overnight transformation to eating healthy and jogging. Right...


And the shredding.
Your new name is Shredder. Beware, the Ninja turtles will haunt you back.
Oh, just lost my sympathy for the ruling party in a flash. Their arrogance is back.

HIS FATE IS TIED TO DAD-IN-LAW'S

PM's son-in-law Khairy Jamaluddin won, yet he may become biggest loser in M'sian elections
By Patrick Jonas
electric news

HIS political rise has been nothing short of meteoric.

Click to see larger image

Umno Youth deputy chief Khairy Jamaluddin, the son-in-law of Malaysian Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi, was seen to be the 'power behind the throne'.

Even before he was elected into parliament, there was already talk that he would be made a minister.

He looked to be a man in a hurry - blogs have it that the 32-year-old had harboured visions of becoming the PM by the age of 40.

Articulate, energetic and cocky, Mr Khairy can charm any audience.

But suddenly, dark clouds have appeared on the horizon and the sheen from his win has vanished.

Former premier Mahathir Mohamad has alleged that the Oxford-educated politician is responsible for Umno's disastrous showing in the elections.

Dr Mahathir told online news portal Malaysiakini after the polls: 'I think his (Badawi's) son-in-law played a big role.

'This young man who has no achievements before but apparently the PM listens to him more rather than the police, the special branch and the armed forces, who are closer to the ground.

Click to see larger image

'They were so taken up with their own newspaper reports that they couldn't hear anything else. They dismissed everything they didn't like.'

The fortunes of the ambitious Mr Khairy are greatly linked to that of Datuk Seri Abdullah.

Four years ago, Mr Khairy was credited with engineering the sweeping win of Mr Abdullah and his team at the polls. Then, Mr Khairy was known as the 'most powerful 28-year-old' in Malaysia.

But he did not want to claim credit openly. Instead, he worked hard to move up the pecking order.

In the last four years, he went from being his father-in-law's special assistant to being an Umno office bearer and now an MP.

Is being minister next on the cards? Or perhaps even replacing his father-in-law?

But if Mr Abdullah goes now, Mr Khairy's voice will get muted and his political growth stunted.

It's better that Mr Abdullah stays on as prime minister for a longer term.

Click to see larger image
Datuk Seri Abdullah.

That would give Mr Khairy time to consolidate and build the necessary political support at the ground level.

So strong is the talk in Malaysia of his prime ministerial aspirations that days before the poll, news agency Bloomberg asked him about it.

Noting that he wasn't even an MP yet, he replied: 'I've never even thought about it. To me, you have to take one step at a time.

'We'll see what happens on Saturday.'

He added that even if he wins, his first task would be to serve his constituents.

BRAVE FRONT

But can he survive the opposition tsunami that is threatening to sweep away his father-in-law?

So far, Mr Abdullah has been putting up a brave front. He was sworn in yesterday as the PM even as calls for him to step down grow.

Click to see larger image
Mr Khairy. Pictures: AFP, NANYANG SIANG PAU, THE STAR, THE NEW STRAITS TIMES

One such call came from Datuk Mukhriz Mahathir, the son of Dr Mahathir Mohamad. He's a freshly-elected MP like Mr Khairy.

He told the media that he 'hopes he (Abdullah) takes heed of that message and does the right thing'.

For now, Mr Khairy may lie low for a while. But a man like him cannot be in the shadows for long.

In the last few years, he had already set in motion the machinery to keep him in the limelight.

He created and produced a football reality TV show called MyTeam.

It took him all over Malaysia in search of amateur footballers with the potential to eventually play for the national team.

MyTeam was a hit and its season one finale was the third-highest rated TV show of the year.

Its success got him elected as deputy president of the Football Association of Malaysia last September.

MyTeam would be one way for Mr Khairy to get back into the spotlight.

He will also likely grab every opportunity he gets in parliament to put across his points of view.

And his eloquence should see him carry the day.

MISSING: White-Haired Baboon from Municipal Council.mob1900

No2umnO - Sumpah !!! POster ni Bukan aku yang buat.

AKU TAK SUKA 'BATU API'


Bukan nak jadi batu api, tapi kalau UMNO sendiri tak mahu tegur pemimpin atas, diorang akan jadi lebih keras dari batu, lebih jahat dari Bush dan lebih sombong dari Britney Spears.

Bukan nak jadi batu api .... tapi kalau nak tengok petisyen UMNO pada Pak lah .... sila klik Petisyen

Bukan nak jadi batu api ... tapi Sebelum joint petisyen, kena check nombor ahli UMNO di ahliumno

Bukan nak jadi batu api ... tapi kalau nak tau macam mana Khairy rosakkan UMNO klik antikhairy

Bukan nak jadi batu api .... tapi kalau tak nak tengok Melayu hancur ... joint petisyen UMNO.

Phuhhh ...... Nasib baik aku tak jadi batu api.

CONFIRM: PAS Nizar is new Perak MB

Malaysiakini

Pasir Panjang state assemblyperson and Perak PAS secretary Mohamad Nizar Jamaludin was today confirmed as the new menteri besar of the state.

The decision was reached after the Regent of Perak Raja Nazrin Shah met with the three nominees for the post this evening.

The other two candidates for the post were state DAP chairperson and Sitiawan state assemblyperson Ngeh Khoo Ham and PKR’s Behrang assemblyperson Jamaluddin Mohd Radzi.

Also decided today is that Ngeh would be made the deputy mentri besar (1) while an Indian candidate would be made deputy mentri besar (2).

The new mentri besar will be sworn in at 4pm tomorrow.

Under the state constitution, the menteri besar has to be a Malay Muslim, but there is a provision that allows the sultan to waive the requirement.

Of a total of 59 state seats, DAP controls 18 seats while PKR has seven and PAS six, making a total of 31. The remaining 28 are in the hands of BN.

Nizar, Ngeh and Jamaluddin are presently holding a press conference.

UCAPAN PEMBANGKANG SELANGORNo2umnO bersifat telus dan adil. Turut menyiarkan ucapan Pembangkang, kalau pun mereka hina sekarang. Heheh....tapi tak payah tapis tapis kalau cakap. tak macam dalam TV3 kay.....Masa belasah.....kita belasah !!!

ANWAR WARNS BN

NIAT BUSUK TV3 TEMPOH HARI

DEB: DASAR EKONOMI BAPAK KO !!!

Orang Melayu yang menyokong pembangkang terutama Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) perlu bertanggungjawab apabila DAP yang membentuk kerajaan di Pulau Pinang mahu polisi pentadbirannya bebas daripada amalan Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, DAP boleh berbuat apa sahaja kerana langkah itu adalah hak kerajaan negeri pimpinan DAP yang turut mendapat sokongan orang Melayu dalam parti pembangkang Pas dan PKR.

‘‘Kita tidak boleh salahkan kerajaan baru itu (DAP) kerana itu hak mereka yang tidak melibatkan Kerajaan Persekutuan tetapi saya menyalahkan orang Melayu dalam Pas dan PKR.

‘‘Mereka mengkhianati perjuangan dan semangat DEB yang selama ini bertujuan membangunkan bukan sahaja orang Melayu, tetapi semua rakyat Malaysia.

‘‘Mereka kena jawab dengan orang Melayu lain,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. - Bernama

Kalau orang tu baik, kita boleh buat 10 kali baik. Tapi kalau orang tu kurang ajar, kita boleh buat 10 kali kurang ajar. Aku tak pernah rasa jasa baik Nazri Aziz, kecuali jadi barua di dalam dewan parlimen. Apa yang melayu dapat dengan DEB?

Dah 50 tahun memerintah, Melayu kat takut ke 3 sekarang, paling miskin BRO. So sapa yang dapat manafaat dengan DEB, kalau bukan pengkhianat pengkhianat yang macam si Nazri Aziz ni.

Ini Malaysia kalau you tak suka, you can go fuck off.

apkniah.blogspot

OK lah everyone had read enough of all this already, reasons by BN lost, reasons why BR won, Top 100, Top 20, Top 10 reasons, Election analysis, blah blah blah.

I will keep it simple, The Rakyat won. Now the BN & BR must listen to the Rakyat. Perform or fuck off.

BN or BR you have no right to threaten us on any fucking issues racial or religious. We will decide who we will vote for base on your performance and non-performance.

The Rakyat won, we should no longer call ourself, Malaysian Malay or Chinese or Indian or lain-lain. We should only be refer to as Malaysian, period.

Ini Malaysia dipimpin oleh Rakyat Malaysia, kalau you tak suka,

Malaysia PM fails to gauge public anger

thehindu.com

KUALA LUMPUR (AP): Malaysia's prime minister may have made his biggest political blunder by calling early elections that only exposed public anger over simmering racial tensions and his perceived missteps.

Abdullah Ahmad Badawi was sworn in Monday for a new five-year term in office, following a stinging defeat by his ruling coalition in general elections. Abdullah is rejecting calls to step down, but analysts say Saturday's poll results will place Abdullah under pressure to resign.

``He misread the signs. A lot of people were voting against Badawi,'' said Malik Imtiaz Sarwar, a human rights lawyer and political commentator. ``He became the face of the mismanagement of the country.''

Abdullah's National Front coalition lost its two-thirds majority in the 222-member parliament for the first time in four decades, winning only a simple majority of 140 seats.

The opposition gained control of five of Malaysia's 13 states and a third of its parliament in the biggest electoral upset in the country's history.

The results were seen as a verdict against a string of perceived missteps by Abdullah, 68, and his failure to fulfill promises made ahead of the 2004 elections, which the National Front won in its biggest victory ever.

Among those missteps, analysts said, Abdullah ignored Malaysia's widening poverty gap and increasing cost of living. He appointed his son-in-law Khairy Jamaluddin as an adviser. And when the southern state of Johor was struggling after floods in 2006, Abdullah was in Perth to inaugurate his brother's curry restaurant.

Abdullah also has faced criticism for remarrying less than two years after his first wife died of cancer and engaging in public displays of affection with his new wife.

``At a time when the country is crumbling around us we have to watch his lovey-dovey going-ons with his wife,'' said Malik. ``People don't want to see a lovable teddy bear. They want a tough leader.''

Abdullah's next big test will come later this year when he faces the general assembly of the United Malays National Organization, the largest party in the National Front coalition. A date has not yet been set.

``The reality is that there will be tremendous pressure within UMNO for him (Abdullah) to step down,'' said Bridget Welsh of the Johns Hopkins University, a Southeast Asia expert who was in Malaysia to monitor the polls.

Former longtime leader Mahathir Mohamad already has called for Abdullah's resignation, saying he had ``apparently made the wrong choice'' when he hand-picked Abdullah to succeed him in 2003.

Mahathir's son Mukhriz, an active member of UMNO, joined the call.

``The message is clear from the results of the elections. That's the voice of the people. We have to respect it. It is a very humbling experience and points to dissatisfaction of the prime minister's leadership,'' he said.

The Front's formula for success all these years was simple. It is a coalition of 11 small parties and three major ones that represent Malaysia's main ethnic groups _ the majority Muslim Malays who make up 60 percent of the 27 million population, the Chinese at 25 percent and Indians at 8 percent.

Traditionally, Malays have voted for UMNO, the Chinese for the Malaysian Chinese Association and the Indians for the Malaysian Indian Congress.

The power-sharing arrangement has worked as long as the three races believed only their parties could look after their respective communities' interests. But the minorities have become increasingly disappointed with their parties.

The Chinese and Indians are angry about an affirmative action program known as the New Economic Policy that has given Malays preference in jobs, education, business, housing, finance and religion since 1971.

They also worry that their religious rights are being eroded by the government. Several Indian temples were destroyed by authorities last year, purportedly for illegal construction, and many courts presiding over religious disputes ruled in favor of Muslims.

Ordinary Malays also are unhappy, many charging that the benefits of the New Economic Policy are being reaped only by rich and well-connected Malays.

Repressive police tactics have further aggravated racial tensions. In October, officers dispersed thousands of people with tear gas and water cannons at a street protest for electoral and judicial reforms.

A month later, Indian demonstrators were chased away by police when they held a rally to protest discrimination. Five of their leaders were jailed under a law that allows indefinite detention without trial.

These tensions were tapped by the opposition parties, which for the first time set aside their ideological differences and came together to pose a united challenge. They countered National Front propaganda in government-controlled media with campaigns on the Internet.

In the end, the Indian and Chinese minorities abandoned the National Front in droves. MCA, the Chinese party, won only 15 of the 40 seats it contested, and the Indian MIC won three out of nine. UMNO won only 78 seats compared to 109 in 2004.

Opposition leader Anwar Ibrahim campaigned on a platform that urged people to look outside race-based politics. Although the opposition parties are also identified by race, they have agreed to build a multiracial alliance where all races will be treated equally.

``What is crucial now is how the opposition works as a coalition,'' Welsh said. ``The mandate given to them has created a national opposition for the first time.''

Thank you, Toyo(L)!

sloone

FORMER Selangor chief minister Md Khir Toyo (some call him toyol - those little green ghosts who run around at nights sucking people’s toes) - is really a glamour seeker.

First, there’s big scale shredding going on in his former state office. But he denies saying: “It’s not true. I have everything in details. We have been transparent and we have nothing to hide. If we are corrupt, why were we awarded the Sijil Bersih (Corruption Clean Certificate) for two consecutive years?” (Malaysiakini).

Then he says big time “We’ll be watching” - to the new government. Actually, I kinda like that.

Way to go, Toyo! Welcome to the new Opposition.

Truth is, bloggers will be watching ya both - government ka, Opposition ka…right?

I like it when there is constant “check and balance” in high places, especially, when their decisions can affect the lives of others on earth. And I also like it very much if and when the new government can expose all the corruption and wrong doings of the former ones in power.

Please, let there be no impunity here. Expose the coruption and the malpractises. Well, BN, you can do that as well, if you have the evidences.

Impak Maut Dari Kempen-Kempen BLOGGERS Dan INTERNET!

Dr. Mohd Hasyim antara bloggers terkenal yang mengendalikan Blog Ibnuhasyim tanpa pembiayaan sesiapapun...

Sanggahtoksago
By DATUK A. KADIR JASIN

SEORANG aktivis Umno di sebuah negeri di utara Semenanjung Malaysia yang lama saya kenal menyatakan kehampaannya kepada saya kerana “laman-laman berita Internet dan blog-blog berat sebelah.”

Katanya laman-laman berita Internet dan blog-blog lebih memihak kepada pembangkang dan tidak adil kepada Barisan Nasional dan Umno.

Ini adalah ciri blog. Ia adalah ruang demokratik untuk sesiapa sahaja yang mahu membaca dan bersuara.

Saya tidak boleh menyekat orang yang tidak sependapat dengan pemerintah daripada membaca blog ini dan membuat ulasan.

Begitu juga saya tidak pernah menyekat orang yang pro-pemerintah daripada membaca dan membuat ulasan mempertahankan dan menyokong pemerintah.

Saya mengucapkan terima kasih kepadanya kerana melayari laman-laman berita Internet dan blog-blog.

Saya sendiri agak terperanjat mendapati banyak penggiat Umno yang segenerasi dengan saya yang melayari laman-laman berita Internet dan blog-blog.

Jadi tidaklah tepat anggapan bahawa semua pembesar dan aktivis Umno generasi saya yang buta IT atau hanya generasi muda yang celik IT.

Saya tidak berhasrat bercakap bagi pihak laman-laman berita Internet dan blog-blog lain. Saya hanya boleh bercakap mengenai blog ini (Blog The Scribe A Kadir Jasin).

Tetapi sebelum itu saya ingin menyebut bahawa aktivis Umno itu terdiam apabila saya merujuk kepada liputan media massa arus perdana – akhbar, televisyen dan radio.

Saya bertanya kepada beliau, apakah media massa arus perdana yang dimiliki atau dilesenkan oleh pemerintah adil dan tidak berat sebelah?

Blog ini bukanlah blog berita atau kempen. Ia lebih berupa laman untuk menganalisis isu semasa, peristiwa dan perwatakan – isu-isu seperti politik, ekonomi dan jenayah.

Contohnya mengenai kenaikan kadar jenayah dan kenaikan harga barang-barang pengguna.

Peristiwa-peristiwa seperti tunjuk perasaan Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf), kempen pilihan raya bersih (Bersih) dan pemancaran koridor-koridor mega ekonomi oleh pemerintah.

Dan hal-hal yang berkaitan dengan perwatakan seperti perwatakan Perdana Menteri dan pembesar-pembesar politik lain termasuk soal kemunculan mendadak Khairy Jamaluddin sebagai aktivis Umno dan broker kuasa.

Adalah di luar kawalan saya jika ramai daripada yang mengulas dan berbahas adalah mereka yang mempunyai isu atau sungutan terhadap pemerintah, pembesar dan parti-parti politik pemerintah.

Ini adalah ciri blog. Ia adalah ruang demokratik untuk sesiapa sahaja yang mahu membaca dan bersuara.

Saya tidak boleh menyekat orang yang tidak sependapat dengan pemerintah daripada membaca blog ini dan membuat ulasan.

Begitu juga saya tidak pernah menyekat orang yang pro-pemerintah daripada membaca dan membuat ulasan mempertahankan dan menyokong pemerintah.

Malah, banyak juga pembahas blog ini yang membuat kritikan dan serangan peribadi terhadap saya yang saya siarkan. Ini adalah antara antara ciri blog. Semua orang bebas bersuara asalkan tidak melampaui batasan.

Akhir sekali, saya maklumkan kepada aktivis Umno itu bahawa blog ini adalah daya usaha peribadi saya seorang diri.

Saya yang membiayainya, saya yang menulisnya, saya yang menyuntingnya dan saya yang menjadi 'moderator'nya. Tiada orang atau pihak lain yang terbabit.

Lagi pun, kalau benar seperti kata seorang pembesar pemerintah iaitu para blogger hanya 'syok sendiri' tidaklah ada apa-apa yang hendak dirisaukan.

Biarlah blogger syok sendiri.

4th FLOOR CONSPIRACY

ALLAH S.W.T TELAH MAKBULKAN
road2election

Merujuk kepada kenyataan bekas menteri penerangan, Dato Zainudin Maidin maka sah dan sahih apa yang difikirkan dan dirisaukan oleh seluruh rakyat Malaysia termasuk bekas PM Tun Dr Mahathir.Dan perkara ini saya telah dapat hidu selepas menilai tiap-tiap calon UMNO(BN) khusunya calon-calon baru.Calon-Calon baru ini adalah pro 'seorang lelaki' yang gilakan kuasa dan bercita-cita besar dalam gelombang politik tempatan.
Calon-calon yang pro 'Lelaki Ini' diharap dapat membantunya pada Perhimpunan Agong UMNO akan datang.Supaya segalanya dapat tertunai dengan mudah.
Pakatan ini telah diketahui umum lebih-lebih lagi selepas pendedahan demi pendedahan yang dibuat oleh Tun Dr Mahathir mengenai kuasa 'LUAR BIASA' yang dimiliki oleh 'Lelaki Ini'.Tahukah anda apa sebenarnya yang membuatkan orang-orang cina menyebarkan maklumat supaya kaum cina hanya mengundi calon-calon cina tanpa mengira parti pada PRU 12 yang lalu?

Kaum cina amat faham dan cekap menghidu sikap 'Lelaki Ini' yang pernah didakwa oleh Tun Dr Mahathir sebagai bersikap perkauman.Dan mereka, kaum cina ini bimbang jika 'Lelaki Ini' berjaya secara total pada PRU 12 dan bimbang akan lahir 'THE NEXT PM' yang tebal sikap perkaumanya.

Berkat usaha serta doa dari pelbagai lapisan masyarakat, maka berlakulah gelombang TSUNAMI yang menumbangkan GERAKAN, melemahkan MCA dan MIC serta MENEMPANGKAN UMNO.

Saya yakin, ada dikalangan ahli UMNO sendiri yang gembira dengan TSUNAMI ini.Terutama bagi calon-calon yang berjaya melepasi cabaran TSUNAMI.Mereka telah maklum dan hanya berdoa agar cita-cita 'Lelaki Ini' tidak kesampaian.Kerana masing-masing ada agenda peribadi dan rasa tercabar bila hadir satu 'PAKATAN' yang mampu menikam kerjaya mereka sendiri.

Kini segala yang dirancang telah hancur-lebur dek penangan TSUNAMI yang banyak menghanyutkan calon-calon pro 'Lelaki Ini'.
Lalu semuanya berubah menjadi sedikit Demokrasi (MEDIA) terutama ucapan-ucapan keangkuhan sudah tidak kita dengar lagi kecuali Rafidah Aziz yang masih angkuh dengan menyalahkan sikap pengundi.

Media cetak hari ini memainkan sentimen dengan merujuk penghapusan DEB di Pulau Pinang.Walaupun DAP menjanjikan kesaksamaan kepada semua kaum serta ketelusan dalam pemberian tender.Malah DAP bakal membuka sebuah laman web khas untuk tender-tender yang bakal dibuka dengan pengkhususan kepada pemegang lesen yang didaftarkan di Pulau Pinang.Kita perlu lebih positif dari 'MENANTI dan MENDAKWA' sesuatu sebagai negatif.

Saya nak tanya....selama ini, adakah rakyat melayu dibawah ini merasa
dan menikmati DEB?
Bukankah DEB hanya mengayakan mereka-mereka yang berada diatas?
Malah Tun Dr. Mahathir sendiri merasakan bahawa pertumbuhan 6% ekonomi negara tidak memberi nikmat kepada rakyat kerana dasar-dasar kerajaan.

Kerajaan lebih sibuk dengan KORIDOR-KORIDOR yang kononya bakal merubah dan memajukan orang-orang melayu.Dalam masa yang sama rakyat dihimpit dan tertekan dengan peningkatan kadar inflasi akibat kenaikan harga Petrol sekaligus meningkatkan kos sara hidup terutama bagi penduduk dibandar-bandar yang terpaksa melaluinya juga dengan tekanan tambahan akibat kenaikan TOL.

Disebabkan itu, maka berlaku TSUNAMI diKuala Lumpur dan bandar-bandar maju diSelangor.Dengan tambahan keangkuhan sikap MB Selangor dalam pentadbiranya yang penuh dengan birokrasi dan kronisme.Beliau naik secara tiba-tiba dan turun dengan hanya '1 RENTAPAN'.Kini hanya tinggal TEMPE dan PENYAPU sebagai sebuah kenangan terindah.

Sikap media tradisional juga terlalu melampaui batasan sehingga menjelikan.
Tiap hari akan ada perkatan "PEMBANGKANG SEMAKIN TERDESAK", AHLI KELUAR PARTI DAN DRAMA PENDEK BERUNSUR SABOTAJ TERHADAP PEMBANGKANG.Walhal media era digital semakin menguasai rakyat yang akhirnya berjaya membawa 1 mesej selamat kecuali ditempat-tempat tertentu khusunya dikawasan pedalaman.

Kini selepas TSUNAMI, barulah kita dengar suara-suara dari media tradisional bahawa DSAI masih relevan dan media tradisional ini juga mula berani menyampaikan kebenaran yang mahu disampaikan oleh 'Mereka-Mereka Yang Sekian Lama Telah MENGKRITIK Sistem Pentadbiran Pak Lah'.

Berbalik kepada isu 'Lelaki Ini', Zainudin Maidin dalam kenyataan berlapiknya mendakwa ada pakatan terancang dari golongan muda yang mahu mentadbir negara ini.Namun beliau tidak mahu mengulas lanjut mengenainya.
Saya yakin, mesej yang dituju adalah 'PAKATAN TINGKAT 4 PUTRAJAYA' yang dikepalai oleh menantu Imam Hadhari, KHAIRY JAMALUDIN.
Semua warga Malaysia tahu dan yakin bahawa KJ menggangu pentadbiran Pak Lah dengan pelbagai jalan dan cara.

Apa akan terjadi jika 'PAKATAN KJ' berjaya mencapai cita-citanya?
Sedangkan kita tahu siapa dianya KHAIRY ini.

Hal ini sudah saya bangkitkan pada penulisan Jumaat lalu,
sehari sebelum hari membuang undi.Ternyata doa rakyat Malaysia telah DIMAKBULKAN OLEH ALLAH S.W.T.
Kemenangan BA (PAS, PKR, DAP) adalah lebih SELAMAT dan menjamin masa depan bangsa Malaysia.Kini giliran kita mempertahankan keputusan TSUNAMI ini dari sebarang ancaman termasuk yang berbaur PERKAUMAN.

Dikawasan saya sendiri sudah mula menunjukan tanda-tanda unsur perkauman dengan dakwaan bahawa 'HAK ISTIMEWA ORANG MELAYU DAN ISLAM' sudah mula hilang serta kendur.Tetapi golongan yang membawa 'ISU' ini masih berurusan dengan 'TAUKE-TAUKE JUDI EKOR HARAM'.Barangkali ini dinamakan kemesraan antara kaum.Tengah malam mereka kepusat-pusat hiburan ALA-BARAT dan pulang dengan ketidakwarasan lagi.Ini juga dinamakan sebagai memelihara hak ISLAM (HADHARI) barangkali.

Apa guna menjaja 'ISU BAHAYA' sebegini jika
hidup lebih hina dari orang bukan ISLAM?

Saya tahu bahawa golongan sebegini sebenarnya adalah golongan yang berkepentingan dan tertinggal kepentinganya pada pentadbiran kerajaan lama yang telah tumbang(KRONISME).Bimbang kalau-kalau kerajaan baru membuatkan mereka ini 'TERJONGKIT'.Jika kita menerima apa-apa mesej yang boleh meruntuhkan dan menghancurkan keadaan negara ini, maka selidikilah dahulu.Jangan kita 'CEPAT MELATAH'.
Terima kasih kepada Tun Dr. Mahathir, DSAI dan KEPIMPINAN PAS serta individu-indivudu lain yang berjaya menghidu serta mendedahkan taktik dan permainan KJ selama ini.
Dan pendedahan nama-nama besar dalam pelbagai skandal yang sehingga kini tidak dapat dijawab lalu menimbulkan pelbagai tanda-tanya dan persoalan dijiwa rakyat MALAYSIA yang sememangnya cintakan keamanan dan keharmonian.

SEMOGA ALLAH S.W.T MEMELIHARA JIHAD KITA DEMI AGAMA, AL-QURAN DAN SUNNAH RASULULLAH S.A.W DARI SEBARANG KEHANCURAN.

DEB - Jangan salahkan kaum Cina, salahnya Melayu UMNO

Source: www. harakahdaily.net

Mohd Rashidi Hassan

Rabu , March 12, 2008

Jangan lupa bahawa UMNO yang banyak mengkritik Parti Gerakan dan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon semasa beliau menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang kerana menjalankan dasar yang mendiskriminasikan orang-orang Melayu.

Akhbar Utusan Malaysia adalah antara media propaganda Barisan Nasional yang menyiarkan kenyataan beberapa Ketua Umno Bahagian di Pulau Pinang, yang secara lantang mengkritik Tsu Koon sehingga memeningkan kepala Pengerusi Perhubungan Umno Negeri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Hakikatnya semakin jelas kelihatan sejak berpuluh tahun kerajaan negeri diterajui Gerakan dari kelompok kaum Cina, Melayu Pulau Pinang semakin terhakis, mereka hanya menguasai dan memiliki aset di Seberang Prai, manakala di bahagian pulau, hanya tinggal di sekitar Balik Pulau.

Lain-lain tempat, Jelutong, Bayan Lepas, Georgetown, Melayu sudah semakin terpinggir dan semakin pupus. Hanya yang ada saki baki Melayu tinggal di kawasan flat. Rumah kampung sudah tiada, pangsapuri mewah pun tiada, kawasan elit pun Melayu hampir tiada. Jika ada pun Melayu dari kalangan UMNO.

Penulis tidak pernah berhasrat untuk membangkitkan soal kaum. Siapa yang menjadi Ketua Menteri, siapa yang memerintah atau sebagainya. Penulis sekadar mengharapkan rakyat berfikir, mengapa media dan UMNO begitu jahat memfitnah Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang diterajui Ketua Menteri, Lim Guan Eng dari DAP?

Apakah paparan bahawa kononnya kaum Cina dari DAP akan menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) di Pulau Pinang boleh diterjemahkan sebagai semasa Cina Gerakan, DEB terlaksana dengan baik?

Jahatkah Cina DAP terlalu baikkah Cina Gerakan atau MCA pada pandangan Utusan Malaysia? Media tidak harus cuba mengelirukan rakyat, kerana mereka harus tanya kepada pemimpin-pemimpin UMNO Pulau Pinang, apakah mereka begitu puashati dengan Gerakan selama ini?

Jangan cetuskan api perkauman

Paparan seburuk ini, dibuat dengan nada yang begitu jahat, boleh mencetuskan ketidakstabilan hubungan kaum dalam negara. Utusan jelas ‘bermain dengan api’, meniupkan api perkauman yang boleh menjejaskan ketidakstabilan politik dalam negara.

Apa yang disebutkan Lim Guan Eng sebagai DEB menjadi punca kronisme, rasuah dan tidak efisyen sebenarnya memang betul.

Tan Sri Khalid Ibrahim ketika ditemuramah penulis dua tahun lepas (sebelum menganggotai KeADILan), tidak mempertikaikan DEB, yang dipertikaikan soalan perlaksanaannya. Soal delivery dan ketelusan yang dibangkitkan.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pernah menegaskan bahawa Islam tidak menerima sebarang tindakan yang boleh disifatkan sebagai diskriminasi kepada mana-mana kaum.

Namun, PAS menerima beberapa keutamaan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan terhadap orang-orang Melayu. Apa yang PAS pertikaikan ialah soal amalan korupsi, kronisme dan nepotisme yang dilaksanakan oleh Barisan Nasional.

Hakikatnya PAS mempertikaikan DEB kerana ia digunakan sebagai alat politik untuk kepentingan segelintir puak yang dikenali sebagai Umnoputra, bukan untuk bumiputra.

Bukan soal DEB sahaja, lihatlah dasar untuk kepentingan orang Melayu Islam sebacara keseluruhan untuk orang Melayu/ Islam sewaktu Umno berkuasa dengan bongkaknya?

Di mana ukuran UMNO-BN berjuang untuk Melayu?

Siapa yang merobohkan surau kegunaan untuk orang Islam, jika tidak dengan arahan Menteri Besar berketurunan Melayu dari UMNO?

Siapa yang meroboh setinggan-setinggan Melayu seperti di Kampung Berembang atas alasan tujuan untuk pembangunan?

Siapa yang ‘mengalibabakan’ projek kerajaan yang diterima atas nama kontraktor Melayu UMNO dan kemudiannya di sub-kon kan kepada kontraktor Cina?

Siapa yang menghapuskan pelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Melayu, untuk digantikan dengan bahasa Inggeris?

Siapa yang menghapuskan bantuan untuk Sekolah Agama Rakyat, yang rata-ratanya diwujudkan untuk pendidikan anak-anak Melayu/ Islam?

Siapa yang menindas dan menafikan hak ekonomi serta geran perkapita kepada kerajaan pimpinan orang Melayu di Kelantan dan Terengganu sewaktu PAS memerintah?

Sebenarnya bukan PAS, KeADILan atau DAP yang menolak DEB, hakikatnya pemimpin UMNO sendiri yang mengkhianati DEB!

Justeru, pemimpin UMNO tidak harus mendabik dada bahawa mereka adalah pejuang Melayu tulen, walhal sebenarnya merekalah yang menindas orang-orang Melayu.

Jika UMNO dan BN melaksanakan dasar-dasar negara dengan betul, sudah tentu orang-orang Melayu tidak akan menolak mereka.

Pilihan Raya Umum ke 12 menunjukkan orang-orang Melayu sudah menolak UMNO/BN. Jangan salahkan rakyat, sikap pemimpin UMNO sendiri yang menyebabkan penolakan besar-besaran berlaku.

Fikir dan renungkan. Rombak UMNO, suruh Abdullah berundur, jika tidak masa depan UMNO akan gelap dan tidak mustahil UMNO akan tersimpan dalam muzium, menjadi bahan sejarah.

HAH .... BUAT APE TU?

elizabethwong.
Fortunately, some members of the media caught this on camera.

Unfortunately, we can’t march right in to stop them because (i) we haven’t been sworn in; (ii) police has cordoned off the state office since Saturday night.

selangor-sulitthumbnail.jpg

shred1.jpg

shred2.jpg

shred3.jpg


Chegubard press conference about Rembau Seat - FULL

Part 1


Part 2


Part 3

UMNO TERUS UNGGUL DENGAN TUNGGULUMNO PERLIS sudah berkecamuk: Rujuk: agendadaily. Dalam berbalah, UMNO pukul bersih pilihanraya di sana. Diberitakan Shahidan sudah mendapat surat watikah. Betul atau tidak, yang pasti ada pihak yang tidak senang dengan beliau. Bukan pembangkang, tapi di dalam UMNO sendiri. Mampu kah shahidan mengukuhkan kedudukannya kemudian hari? Kita lihat dan tonton drama 'keluarga 69' UMNO perlis. Kelakar pun ada, menyampah pun ada. Ditolak, masih jadi pemimpin.

UMNO marah pada Dollah kerana tak mahu berundur, tapi Shahidan pun lebih kurang sama. Pemimpin UMNO semuanya sama. Ditolak kemudian penyokong angkat tangan beri sokongan. Itu sebab, kalau di dalam UMNO ni, tunggul pun boleh hidup.... dah budayanya memang cam tu.

No2umnO - Wak respect pada Koh Tsu Koon, dah kalah tapi masih berbudaya politik yang sihat. Serah kuasa pada Lim Guan Eng dengan hati yang terbuka. Orang bersih memang cam tu. Tapi apa jadi dengan bekas Menteri Besar Melayu yang lain, baik KEDAH, PERAK dan SELANGOR? Semua pemimpinnya Melayu, tapi macam tak der budaya. Hilang tak nampak batang hidung sampai dua tiga hari. Ada yang nangis tak berlagu. Tak gentlement langsung ...... Jangan cerita pasal Melayu berbudaya. Sopan santun kononn........ HAPRAK punya Melayu.

Nazri Racist mula bersuara

alhusseyn51

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata:

“Orang Melayu yang menyokong pembangkang terutama Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) perlu bertanggungjawab apabila DAP yang membentuk kerajaan di Pulau Pinang mahu polisi bebas daripada amalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) "

Nazri masih lagi dengan nada agenda Melayu sempitnya; sedangkan rakyat Malaysia mahukan supaya ahli-ahli politik di negara ini bercakap bagi semua rakyat Malaysia dan mengenai kepentingan semua pihak, dan bukan hanya satu kaum sahaja.

Hey Nazri , better stop being a racist ! Apa yang Melayu khuatirkan tentang hal DEB?

Pada realitinya sebahagian besar kaum Melayu tidak menikmati manfaat DEB; terutamanya orang Melayu yang menyokong PAS dan PKR. Nazri patut berasa malu dan tidak seharusnya mengungkit bila orang Melayu kini sudah mula menyokong DAP, sebuah parti yang sebelum ini diketepikan mereka.

Umno kini sudah tidak relevan sebagai parti mewakili orang Melayu. Masuklah berjuang bersama-sama dengan PAS. Adakah sesiapa dari kalangan ADUN Umno yang baru terpilih sanggup meninggalkan Umno dan terjun kedalam PAS?

Adun Umno masuk PAS?

PAS memerlukan 12 sahaja dari ADUN Umno untuk mendapat jalan mudah bagi menjamin Melayu jadi MB.Tetapi tidak mungkin ADUN Umno melompat ke dalam PAS kerana mereka nantinya tidak dapat makan rasuah atau apa-apa kepentingan daripada penyelewengan yang menjadi amalan mereka selama ini.

Tetapi, bukan itu matlamat perjuangan PAS. Jawatan MB merupakan ‘bonus’ bagi PAS. Dapat , syukurlillah , tak dapat pun alhamdulillah.Selama Melayu menjadi MB di Perak ini pun , orang Melayu masih menerima nasib yang malang juga kerana MB Melayu yang diharapkan merupakan jembalang yang makan tuan sendiri.

DEB sendiri bukanlah satu faktor yang dapat memastikan sokongan kepada BN kerana masyarakat Melayu turut mengambil kira isu-isu seperti tadbir urus baik, akauntabiliti dan ketelusan dalam pelaksanaan dasar.

Sudah tiba masanya untuk satu model baru DEB digubal demi manfaat semua kaum bukan hanya Melayu sahaja.

Kenapa BN Menang?

tronohtranquility

(...) Pada PRU 12 ini data-data yang telah dikumpul SPR sudah cukup untuk menunjukkan senario mengundi pada masa sekarang. Malah kita sendiri pun tidak perlu jadi pakar sains sosial atau statistik untuk mentafsir mesej yang diperolehi melalui data-data PRU 12 ini.

Yang pertama sekali sudah jelas kecenderungan mengundi parti-parti pembangkang adalah ketara di kalangan pengundi berumur bawah 40 tahun. Dari laporan tidak rasmi oleh saksi-saksi di pusat pengiraan undi diceritakan bahawa kebanyakan undi untuk BN datangnya dari saluran 1 dan 2, sementara undi untuk parti lawan kebanyakannya dari saluran 3 atau 4 dan ke atas. Dan tahulah ke atas Rashid serta konco-konco SPRnya akan kecenderungan golongan muda memangkah bulan, roket atau mata.

Maka hari ini Hishamuddin Hussein, Ketua Pemuda UMNO bercakap tentang perlunya rombakan ke atas BN untuk menarik sokongan orang-orang muda, bukannya pakcik atau makcik di kampung.

Juga yang dapat dilihat pada PRU 12 ini ialah kecenderungan mengundi parti-parti pembangkang begitu jelas dilihat berlaku di kawasan-kawasan bandar (dengan tidak mengambil kira Kedah dan Kelantan). Malahan di Sabah dan Sarawak juga, 2 kerusi parlimen yang dimenangi DAP ialah di P172 – Kota Kinabalu (Sabah) dan P195 – Bandar Kuching (Sarawak). Kedua-duanya ialah ibu negeri dan bandaraya.

Tetapi apa yang lebih penting untuk diteliti oleh SPR dan BN nanti ialah hakikat bahawa negeri-negeri pantai timur dan utara Semenanjung memang negeri yang penduduknya melawan cakap dan tidak setia membuta tuli. Penanam tembakau di Kelantan nampaknya tidak mudah tunduk seperti si penanam nenas di Johor. Pesawah di Kedah rupanya lebih suka melawan berbanding pekebun lada hitam di Sarawak. Mereka ini dan dicampur dengan pengundi-pengundi kawasan bandar serta golongan muda adalah punca kemerosotan BN kali ini.

Lalu dalam tempoh 5 tahun yang akan datang, sejajar dengan perubahan demografi dan pembangunan fizikal, SPR bakal melakukan persempadanan semula dan mungkin beberapa kawasan parlimen dan DUN yang baru akan diwujudkan. Dan kemungkinan kita akan melihat kawasan parlimen baru ini diwujudkan di 3 negeri kubu kuat BN itu sangatlah besar.

Bahkan pada masa ini, Sarawak yang mempunyai 912,454 pengundi diwakili dengan sejumlah 31 kerusi parlimen sedangkan Selangor dengan pengundi berjumlah 1,565,494 diwakili oleh hanya 22 kerusi. Juga harus diingat 3 kawasan parlimen baru yang diwujudkan pada 2006 letaknya di Sarawak. Begitu juga dengan Sabah yang mempunyai pengundi seramai 807,862 orang tetapi diwakili oleh 25 kerusi parlimen berbanding Kedah yang mempunyai hanya 15 kerusi mewakili 873,674 pengundi.

Jawapan yang mungkin diberikan SPR untuk pengagihan kerusi parlimen sebegini rupa ialah saiz keluasan tiap-tiap negeri. Ya, Sarawak dan Sabah adalah jauh lebih besar dari Selangor dan Kedah. Dan mungkin itu pertimbangan SPR dalam menetapkan jumlah kawasan parlimen tiap-tiap negeri.

Tetapi bagaimana pula dengan Johor yang mempunyai 26 kawasan parlimen berbanding Perak dengan hanya 24? Walaupun saiz keluasan Perak lebih besar dari Johor?

Percayalah, persempadanan kawasan parlimen dan DUN, walaupun menurut SPR mungkin dibuat berdasarkan saiz pengundi atau kawasan, sedikit sebanyak mengambil kira juga kepentingan dan faedah untuk BN di dalam pilihan raya nanti.

Persempadanan yang semacam itulah sebenarnya kadang kala menjadi punca berlakunya pembahagian pengundi yang tidak seimbang. Hinggakan kalau di Perak, DUN Kota Tampan hanya berjumlah 10,614 pengundi sedangkan DUN Manjoi mempunyai 39,640 pengundi untuk memilih seorang wakil rakyat.

Maka pada pilihan raya akan datang, janganlah pula terkejut bila adanya kawasan parlimen baru diwujudkan oleh SPR yang berkemungkinan besar dibuat di 3 negeri kubu kuat BN itu, kerana kata orang, letaklah calon apa pun, majoriti tangan orang di Johor, Sabah dan Sarawak pasti akan pangkah dacing.

Orang Johor, Sabah dan Sarawak, jangan marah ya?

Untuk rekod, BN memperolehi 50.27% undi popular sementara parti-parti pembangkang memperolehi 46.75% undi. BN bagaimanapun menguasai 63.1% kerusi di parlimen. More...

Melayu Pulau Pinang

Seorang Exco Pemuda UMNO Malaysia menghantar sms berbunyi “Akhirnya DAP dapat melaksanakan impian mereka dengan terlaksananya Malaysia Malaysian di Pulau Pinang”. DEB hanya tinggal sejarah. Bangun Melayu! Fight Your Right! Jawapan Sang Kelembai: Sudah berapa tahun Melayu Pulau Pinang di bawah pemerintahan UMNO/Barisan Nasional, UMNO tidak berbuat apa-apa untuk Melayu Pulau Pinang dan kalau UMNO buat sesuatu untuk Melayu seperti di Kepala Batas tentu Melayu tidak mengundi pembangkang berketuakan Gerakan lebih baik berketuakan DAP
 Oleh Sang Kelembai

KUALA LUMPUR 11 Mac “ Orang Melayu yang menyokong pembangkang terutama Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) perlu bertanggungjawab apabila DAP yang membentuk kerajaan di Pulau Pinang mahu polisi pentadbirannya bebas daripada amalan Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, DAP boleh berbuat apa sahaja kerana langkah itu adalah hak kerajaan negeri pimpinan DAP yang turut mendapat sokongan orang Melayu dalam parti pembangkang Pas dan PKR. Petikan dalam Utusan Malaysia 12hb Mac 2008. Read More...

Mukhriz Threatened By Pekida Gangsters?

Malaysiatoday

By Little Bird

The end of the BN is nigh. The following is originally from the Press boys.

S-I-L has made gangsterism standard policy in UMNO. Yesterday, Mukhriz Mahathir organised a Press conference of sorts by the Pemuda representing the northern states of Kedah, Penang and Perak. Mukhriz was supposed to announce that they wanted Badawi to resign.

The S-I-L got wind of this little rebellion and sent in the Pekida gangsters. The PC was supposed to be held at some location in the north. First the S-I-L's Tiga Line Pekida goons surrounded the venue. This forced the PC to be rescheduled at another location.

Then they got Hishamuddin to call Mukhriz on the phone and tell him to back off. Whatever Hishamuddin said to Mukhriz apparently worked.

So finally Mukhriz made this wishy-washy statement that the leadership should do what is right, etc. Nothing about telling Badawi to resign. His co-conspirators were surprised and tried egging Mukhriz to go the extra mile. Unfortunately the son has not inherited the father's guts. So the PC became a lame game.

This is what we are going to be seeing in this country over the near future. It has started. Everyone please hold together. Be calm but vigilant.

Hunter or hunted? Is botoxed Toyo to be the watchdog to BR?

Malaysiatoday

For the botoxed, uncultured Toyo who went through dental school with the minimum of qualifications, glamour and politics rather then dentistry, was more important.

He had no cross-cultural understanding as he had a cloistered upbringing having studied in a Malay school and then brought up in a Malay Hostel. University Malaya’s 80% Malay student make-up ensured that he had little contact with the “pendatangs”. Pocketing taxpayers’ money is something that was second nature to him, tutored well by his mentor, UMNO's vice president Muhammad son of Muhammad.

All those documents right from the Lebar Daun to the PKFZ deals penned for him by Rashid Asari and bankrolled by a bunch of Sarawakian crooks called the Wijaya group, the American Kelang hospital project deal that was shelved because it was deemed “too close” to his buddy, the now disgraced Teh Kim Poo’s palatial home at Palm Grove - the potentially irreversible traffic wreck he created in Klang as a result of the road reserve being sacrificed to cronies to develop while motorists sweated it out in their cars - must be secured before his lackeys shred it.

He had no balls to stand up to the bullying ways of the late Zakaria who saw nothing of blackmailing even Badawi. Neither did he have the gumption to stand up to the business deals of Royalty who insisted their land be developed to expand MPK’s offices. Toyo must be investigated, arrested and convicted and the key thrown away. The evil of stealing tax payers’ money must stop with Toyo and all his kuncu’s incarceration.

Toyo’s modus operandi in developing the state, “There is no money in the kitty. Let’s barter the land and rob the bank and treasury. '70% for you and 30% for me' deals was how the state had its land robbed and priced out. See mom? No money but we are another Singapore…and we are rich too mom? He forgot to add, thanks to the tax payer. This had become the ultimate mantra and incentive to become an MB or YB in the BN and UMNO who deluded themselves that the electorate was dumb yesterday, dumb today and will be forever dumb. So let’s gasak.

In direct contrast, one of Selangor’s most illustrious sons, the controversial Harun Idris. was convicted and thrown into Pudu for a paltry sum of accepting a RM250,000 bribe from HSBC. Toyo and his fellow Javanese/Indonesians carted away much more. Selangor must never again see a lethal race based administration such as that of the UMNO/MIC/MCA/GERAKAN combination. The people have suffered enough and they have let it be known to the world. If you don’t want a repeat of a corruption-laden government, Toyo and his goons must be brought to book. Yes, there must be a witch-hunt and, if necessary, the witches burnt at the stake. Otherwise be prepared for these rascals to ransack the remaining seven states and hand over an empty shell to the PKR DAP PAS coalition five years from now.

SELANGOR SENTINEL

KHIR TOYO ... SUDAH LAaa...

PERSIDANGAN DEWAN LEBIH TERBUKA

"The first BN offensive, he said, will be to register all 62-year-olds in Selangor in the government hospitals as the opposition had promised that those above the said age in the state will receive free healthcare. Secondly, we will register all children to childcare centres in Selangor as the opposition had promised to provide free childcare services,” he said followed by a loud cheer from supporters. - (Khir Toyo) Malaysiakini

Apa yang Toyo harapkan adalah rakyat akan marah dengan kerajaan BA atas janji yang tidak tertunai. Cehhh ..... nak bodohkan rakyat lagi. Kita pun tahu bahawa Kerajaan Pusat masih lagi BN, dan kalau BN tidak berikan pendidikan percuma, apa yang BA boleh lakukan?

Dah kalah .... terima aje lah. Bukan lagi MB, akui saje lah. Apa susah sangat? Tak mahu terima kekalahan atau malu dengan misi PEMBANGKANG SIFAR?

Mengadu dombakan rakyat Selangor agar rakyat bangun sebelum kerajaan negeri ditubuhkan. Kalau sudah ditubuhkan, maka semua usaha hancur berkecai. Wak harap sangat kalau persidangan Dewan Negeri nanti dibuat secara langsung. Kalau media arus Perdana mungkin sukar tetapi kalau boleh di buat melalui internet dan tayangan skrin besar di seluruh Shah Alam dan simpang simpang jalan. Biar orang tahu busuknya pemerintahan Khir Toyo sebelum ini.

DOLLAH TAKKAN LETAK JAWATAN SELAGI ....

Radenjowo

Bila dah lama berada di dalam UMNO dan BN, menyebabkan seseorang itu menjadi kebal kepada undang undang. Walaupun konon kononnya undang undang itu adil tetapi hakikat sebenar, undang undang negara sudah lama di beli dengan kuasa oleh pemerintah pemerintah yang zalim. Maka dengan dasar yang diamalkan oleh parti dominan selama 50 tahun ini, maka perebutan berlaku untuk menjadi kepimpinan tertinggi. Kalau hanya bersandarkan kepada tanggung jawab dan amanah, tidak ramai berminat.

Bila BN kalah teruk pada pilihanraya tahun ini, orang ramai berharap agar Dollah Badawi meletakkan jawatan. Harapan rakyat bersandarkan kepada isi hati DOllah samaada mahu ikut kata rakyat atau tidak. Persoalan yang timbul adalah sejauh mana keselamatan diri, keluarga dan kroni dapat di jamin. Ketika ini lah lahirnya sikap tanggung jawab sebenar Dollah dimana sebelum ini tidak pernah terfikir akan kepala otak benak seorang pemimpin.

Seperti yang di tulis oleh Datuk Kamal Amir di dalam artikelnya: Kenapa Dolah takut berundur?

Ada di sebut oleh Kamal Amir, banyak perkara bermainan di dalam kepala untuk Dollah letak jawatan. Termasuklah soal yang berkaitan dengan menantunya, anak lelakinya dan dirinya sendiri. ECM LIBRA, SCOMI dan OIL FOR FOOD sudah cukup alasan untuk beliau terus memegang kuasa sehinggalah ada seseorang yang akan memberikan jaminan, diri dan semua yang terbabit tidak diambil tindakan.

Budaya kepimpinan UMNO dan BN memang seperti itu. Rasanya Mahathir sendiri pun turut melakukan perkara yang sama sebelum ABdullah menjadi PM. Lantas kerana usaha itu maka urusan BAIL OUT syarikat anak anak nya tidak pernah di kacau oleh Pemerintahan Dollah sehingga sekarang. Hentam boleh....tapi soal rasuah jangan sebut. Atau ianya ada kaitan semua pihak, yang dulu dan sekarang. Kerana itu, bila menyerang, Mahathir tidak pernah sebut pasal minyak untuk makanan di Iraq. Kau tau, aku tau, dan semua orang tahu.

Yang cuba tutup, yang menutup dan yang ditutup semuanya sama. Harap jangan ada desas desus pemimpin BA akan bersekongkol untuk tutup isu rasuah pemimpin BN kalau ada peluang kuasa ditawarkan.

REAL ORANG UTAN ... NOT THAT ONE

Orangutan-monkey-animal (sl1)

Malaysian monkeys become star attractions at New York travel show

article.wn

By Yusof Sulaiman | Mar 04, 2008

KUALA LUMPUR, Malaysia (eTN) – The recently concluded annual New York Times Travel Show had a new pin-up--Malaysia's orangutans. Visitors to one of the largest trade and consume travel show on the US east coast have shown a "marked interest" in eco and adventure tourism, according to Mohamad Taib from Tourism Malaysia's New York office.

"Interest in the orangutans has shown a marked interest," said Mohamad, who is pitching Malaysia's riches of flora and fuana in Malaysian Borneo along with Langkawi island in peninsular Malaysia. "We are now promoting wildlife tourism in the US."

On July 28, 2006, the US government announced it is donating US$100,000 towards the "Heart of Borneo" conservation project, an imitative to protect and preserve the biodiversity of 220,000 sq km of equatorial rainforest which straddles Malaysia, Indonesia and Brunei territories on Borneo island.

The region is the source of 14 of the island's 20 major rivers and is considered one of the most important centers of biological diversity in the world.

According to a World Wildlife Fund (WWF) report, besides being home to the orangutans, the largest tree-climbing mammal and the only great ape found in Asia, it is also home to gibbons, macaques, Sumatran rhinoceros, and the pygmy elephants.

The area hosts about 90 different species of bats, as well as a variety of squirrels, cats, civets and mongooses. "Only half of the original forest cover remains, down from 75 percent in the mid-1980s," said WWF. “Rapid deforestation has significantly reduced Borneo's forest in recent decades."

The ASEAN stand at the show, with participation from Thailand, Indonesia and the Philippines, has received similar interest during the three-day show, which was hosted by American Express.

Tourist arrivals to Malaysia from the US increased by 17.5 percent in 2007, compared to the previous year following a slump. Negative publicity following the September 11 terrorist attacks lumped Malaysia into the "unsafe" destination category.

Tourism has since then been instrumental in helping to break down prejudices and misconceptions, putting Malaysia back as a country with few or no bureaucratic hassles, and a safe destination.

Syed Nasir, whose New York-based tour agency offers package tours to Malaysia and Singapore, told newsmen Malaysia is now viewed as a liberal country compared to other Islamic countries. "There has been a gradual change in perception."

Despite Singapore offering better connectivity to the region, Nasir says Malaysia still offers the visitor better "value for money" than Singapore and Thailand. "Southeast Asia still offers value for money to the US visitor. The open skies policy for ASEAN effective in 2009 will make the region an even more attractive destination."

Empat Calon BN Terima Duit Judi, Cecah RM17 Juta

(Sanggahtoksago)

TELAH lama diperkatakan. Selain dari komisyen haram yang dipungut dari taukeh-taukeh yang mendapat kontrak kerajaan, BN juga mengutip duit judi untuk perbelanjaan kempennya.

Ia sudah menjadi rahsia umum. Taukeh judilah yang banyak melabur atas kejayaan BN dalam setiap kali pilihan raya. Mereka perlu mempertahankan BN sebagai tuan mereka.

Jika tidak, andainya PAS menang, sudah tentulah kerjaya dan bisnes judi mereka akan ditalqinkan serta-merta. Di manakah mereka "nak cari makan" lagi?

Harakahdaily melaporkan hal ini semalam; Bukan menjadi satu rahsia apabila syarikat-syarikat judi menghulurkan bantuan dana kepada jentera pilihan raya BN khususnya dalam menghadapi saat-saat genting pilihan raya umum.

Keghairahan taukeh-taukeh judi menyalurkan bantuan kewangan kepada BN tidak sukar untuk difahami memandangkan dengan mengekalkan BN sebagai peneraju kerajaan di peringkat pusat dan negeri, hayat syarikat-syarikat judi ini akan terjamin sama ada dalam konteks perlesenan perniagaan mahupun perlesenan premis perjudian.

Harakahdaily menerima maklumat berhubung modus operandi taukeh-taukeh judi dalam membiayai kempen pilihan raya BN termasuk Umno.

Menurut sumber, bagi calon-calon beragama Islam, pembiayaan dibuat secara tunai dan diserahkan kepada calon atau wakil mereka di premis ataupun di penthouse milik syarikat perjudian; manakala bagi pemimpin-pemimpin BN bukan beragama Islam, pembayaran dibuat menerusi cek.

Taktik ini dirancang bagi mengelak pembiayaan syarikat judi kepada calon-calon BN beragama Islam dikesan.

Menurut sumber, sehari sebelum Parlimen dibubarkan, satu syarikat judi tempatan yang diterajui seorang warganegara asing telah menyalurkan jutaan ringgit kepada calon-calon BN tertentu.

Wang dalam bentuk tunai dikeluarkan melalui Bank Negara dan diserahkan kepada calon atau wakil calon di penthouse milik syarikat terbabit bertempat di Jalan Munsyi Abdullah, dekat sini.

Antara calon-calon BN beragama Islam yang mendapat pembiayaan syarikat judi itu adalah pendokong Islam Hadhari di Pulau Pinang, pelopor konsep Melayu glokal di Pahang dan seorang ahli Kabinet BN yang bertanding di kawasan Parlimen di Kedah.

Pembiayaan untuk seorang calon bukan Islam dibuat melalui cek dan dihantar ke ibu pejabat parti komponen BN itu, dekat sini.

Jumlah pembiayaan kepada empat pemimpin BN itu dilaporkan mencecah RM17 juta.

Syarikat judi terbabit juga, menurut sumber menyalurkan kewangan kepada individu-individu tertentu yang lantang mengkritik Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim sepanjang kempen pilihan raya. Jumlah sumbangan dianggarkan mencecah jutaan ringgit.

Pembiayaan syarikat judi terhadap kempen pilihan raya BN menimbulkan dua isu.

Pertama, dari segi pelanggaran had perbelanjaan berkempen yang ditetapkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) iaitu RM50,000 di peringkat Dewan Undangan Negeri dan RM100,000 di peringkat Parlimen.

Kedua dari segi hukum syarak yang mengharamkan segala bentuk hasil daripada aktiviti perjudian.

ANAK SIAPA? CUCU SIAPA?

Kepada sesiapa yang kehilangan cucu dan anak sila berikan kerjasama. Ini cucu siapa? Ini anak siapa? Hilang cucu atau hilang akal?
Jabatan Laut Naikkan TAMBANG FERI

BUKTI JAWAPAN FITNAH ADUN KUAH
diperolehi menerusi EMAIL: e.mudah@gmail.com

surat kelulusan kenaikan tambang feri

KUAH, LANGKAWI 11hb.mac,

Dalam lapuran akhbar harian hari ini ADUN KUAH, Nawawi Ahmad berkata supaya kerajaan negeri pimpinan Azizan Abdul Razak yang baru berusaha 3 hari bagi mengatasi masalah kenaikan harga tambang feri Kuala Kedah ke Langkawi. Dan beliau mengatakan harga RM15.00 adalah harga yang dipersetujui oleh Para Pengusaha feri bersama kerajaan BN sebelum Pilihan Raya Umum ke 12.

Sebenarnya kenaikan ini adalah ditangguhkan sehingga sebelum PilihanRaya. Untuk makluman kenaikan tambang feri telah diluluskan pada 1 Disember 2007 oleh Jabatan Laut Semenanjung Malaysia. Memang ini membebankan pengguna, dan pengusaha hanya mampu tidak menaikan harga tiket sekiranya diberi susidi disel.

Dan ini diluar bidang kuasa Kerajaan Barisan Rakyat yang hanya menguasai negeri. Dan sekiranya diberi mandat diperingkat Kerajaan Persekutuan tentu tidak menjadi masalah untuk mengawal segala kenaikan tambang pengangkutan di dalam negeri dengan terlaksana janji manifesto Barisan Rakyat.

Kekeliruan rakyat adalah amat ketara di peringkat Langkawi yang menuntut penurunan harga minyak sedangkan kerajaan negeri yang tidak mempunyai kuasa untuk bertindak. Paling menyedihkan perkara dasar dan polisi juga had kuasa kerajaan negeri masih tidak difahami oleh rakyat bawahan. Dan selama 50 tahun merdeka adakah pencapaian pengetahuan rakyat dapat kita banggakan.

No2umnO - Sila war warkan berita ini kepada penduduk dan pengguna FERI LANGKAWI. Tanpa usaha kita, rakyat tidak tahu. Kepada wakil rakyat baru ... SILA TAMPAL SURAT ini di jeti serta tampal sekali notis bahawa kerajaan baru tidak terbabit namun akan berusaha untuk mengurangkan beban kepada pengguna.
Harap Maklum

Posting terkini

Blog Archive