KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

May 8, 2008

LAPORAN TERHADAP KARPAL.RAKYAT MAKIN MENJAUHI UMNO

wrlr.blogspot - [...] Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu sebelum ini mempersoalkan kuasa Sultan Perak khususnya dalam kes pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) Datuk Jamry Sury.Namun menurut Karpal lagi apa yang beliau katakan adalah dari segi perundangan kuasa sultan terhadap pentadbiran kerajaan negeri.Sebenarnya Sultan Azlan sendiri pun telah selesaikan dengan cara yang elok bersama YB Ahmad Nizar.

Cuma yang menjadi masalahnya ialah perkara ini dibangkitkan oleh UMNo yang telah tewas dan tidak mendapat mandat dari orang -orang Melayu sendiri.Mereka cuba bangun kembali dengan membawa isu kedaulatan Sultan.Pada hal mereka juga yang pernah mempermainkan arahan sultan-sultan malah mengenepikan segala macam bentuk perkara yang seolah-olah sultan adalah tongkol kayu.

Di masa yang sama, puluhan perajurit memegang kain pemidang bertulis "Kami mahu Deris binatang!", "Kami sokong Deris sebagai MB", "Kami tak mahu Md Said". Banyak lagi kain pemidang yang ditayangkan di hadapan istana.Itu yang terbaru selepas piliharaya Semuanya berunsur menghina dan menderhakai pihak istana.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Janganlah anggap wakil rakyat kita pun 'jahat' macam BN

detikdaily - Ahli-ahli majlis bandaraya dan majlis perbandaran masih belum dilantik di Selangor. Walau bagaimanapun adalah diberitakan pengumuman nama-nama ahli majlis akan dibuat pada minggu ketiga bulan Mei. Pengumuman ini ditunggu-tunggu kerana terdapat keputusan-keputusan yang tertangguh yang memerlukan tindakan segera.

Terdapat banyak cadangan tentang komposisi ahli-ahli majlis. Terdapat juga spekulasi-spekulasi.

Ada yang berkata ramai dari NGO akan dilantik. Perlantikan ahli politik akan dikurangkan. Wakil rakyat tidak akan dilantik menjadi wakil ahli majlis. Saya kurang bersetuju dengan pendapat yang terakhir.

Wakil rakyat, sama ada ahli Parlimen atau ADUN, sepatutnya mengetahui akan perkembangan di kawasan beliau. Jika dia tidak menjadi ahli majlis, tentu sekali beliau tidak akan mendapat maklumat perkembangan terkini tentang kawasan yang beliau wakili.

Beliau boleh menghantar wakil ke mesyuarat ahli majlis tetapi keputusan telah dibuat apabila laporan diterima. Wakil rakyat tidak akan terlibat di dalam proses membuat keputusan.

Mungkin beliau boleh hadir sebagai pemerhati tetapi beliau masih tidak mempunyai hak untuk bersuara. Maka beliau tidak boleh bercakap untuk kepentingan pengundi-pengundi beliau.

Wakil-wakil rakyat juga mempunyai banyak maklumat tetapi ianya tidak dapat dimanfaatkan jika mereka tidak boleh menghadiri mesyuarat.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Kenyataan Akhbar - Zulkifli Noordin

zul4kulim - [...] YAB Perdana Menteri memberi Jawapan berikut:

1.Penasihat Petronas: RM15,000-00 sebulan (tak termasuk kemudahan yang disediakan saperti kos kakitangan, pejabat, logistic dan lain-lain yang tidak diberikan jumlahnya);
2.Penasihat Agama Islam: RM27,163 sebulan (dan RM18,643-25 untuk gaji/ elaun kakitangan);
3.Penasihat Wanita: RM33,727-20 sebulan (tak termasuk gaji/elaun kakitangan yang masih dalam proses kelulusan JPA).
Ini bermakna kos untuk menanggung ketiga-tiga Penasihat ini untuk setahun berjumlah RM1,134,401-40. Ini adalah satu jumlah yang besar untuk menanggung 3 orang Penasihat yang tiada sebarang fungsi ataupun fungsi yang bertindih (duplicate). Sedangkan YAB PM sudah punya Lembaga Pengarah Petronas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Bhg. Agama (YB Datuk Dr. Zahid Hamidi) dan Menteri Pembangunan Wanita & Sosial YB Datuk Ng Yen Yen untuk menasihati beliau dalam hal-hal berkaitan. Persoalan pokoknya ialah untuk apa ketiga-tiga Penasihat Lapuk ini dilantik. Apa fungsi dan tugas mereka?!

Saya menegaskan bahawa ini merupakan satu penyalahgunaan dan pembaziran wang rakyat sedangkan kita mendengar rintihan rakyat miskin samada yang disuarakan dalam Parlimen atau diluar di Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Dan jawapan yang diberi biasanya adalah kerana kerajaan tiada peruntukkan.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Manoharan vows to fight without fear or favour

thestar - [...] In a statement made available to reporters three hours later, Manoharan thanked Teng for making the swearing-in ceremony possible despite of his detention and said the presence of his wife, children and father had made “my detention here less painful”.

“Today is not only a beginning for me, being officially declared a Selangor state assemblyman, but also in the war against discrimination and marginalisation,” he said in the statement which his wife read out in the presence of DAP chairman Karpal Singh.

Manoharan said he was touched by the overwhelming support of Kota Alam Shah voters, adding that the majority he obtained in the March 8 polls was among the highest recorded for a state seat.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Semanggol NS camp under quarantine

thestar - [...] With the quarantine, it is learnt that all the trainees, who were supposed to return home for their weeklong break from yesterday to May 14, have to remain in the camp pending the outcome of the result of their blood tests.

A parent of one of the trainees tipped reporters here about the quarantine after his son, who was supposed to be at a bus terminal yesterday morning to return home, failed to turn up.

When he went to the camp, named Kem PLKN Jiwa Murni Semanggol, Thursday, he was barred from entering and was told by a staff member that the camp was under quarantine.

State Health, Environment and Human Resources Committee chairman A. Sivanesan confirmed that the NS camp had been placed under quarantine for the past few days.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

AHMAD SAID KATA ARAH KIBLAT MASJID KRISTAL TEPAT

Mstar - Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said memberitahu Dewan Undangan Negeri hari ini arah kiblat di Masjid Kristal di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man tidak perlu dipertikaikan kerana telah ditentukan beberapa kali ketepatannnya oleh pihak berkenaan.

Ahmad (BN-Kijal) berkata, kerjakerja penentuan arah kiblat Masjid Kristal telah ditentukan sebelum pembinaan, semasa dan selepas pembinaan masjid itu oleh pihak mufti negeri dengan kerjasama Jabatan Pemetaan dan Pengukuran Terengganu.

"Penyataan arah kiblat ini telah dibuat beberapa kali termasuk kali terakhir 3 April lepas dan Jabatan Mufti sendiri telah mengeluarkan sijil yang menyatakan arah kiblat yang ditunjukkan dalam Masjid Kristal adalah tepat," katanya.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Si penderhaka yang mahu membela istana

harakahdaily - [...] Di masa yang sama, puluhan perajurit memegang kain pemidang bertulis "Kami mahu Deris binatang!", "Kami sokong Deris sebagai bendahara", "Kami tak mahu Md Said". Banyak lagi kain pemidang yang ditayangkan di hadapan istana. Semuanya berunsur menghina dan menderhakai istana.

Selepas menghantar memorandum bantahan, para hulubalang itu bergerak ke kediaman rasmi bendahara dan membuat pengumuman penting.

Antaranya, jurucakap hulubalang mahu calon yang dipersetujui Yang Dipertua parti hulubalang diangkat sebagai bendahara. Jika calon lain diangkat istana, maka para hulubalang akan memberontak dan paling kurang pun meletakkan jawatan.

Begitulah tekad hulubalang. Apabila dingatkan sang warta bahawa hasrat para hulubalang untuk meletakkan jawatan akan menyebabkan mereka kehilangan jawatan itu buat seumur hidup, maka jurucakap para hulubalang penderhaka itu pun dengan gugup gagapnya berkata: "Errr... kami akan mengkaji semula hasrat kami itu, kami acah-acah aja..."
Kesudahan ceriteranya, hasrat para hulubalang itu tidak kesampaian, dan calon yang dipilih Majlis Pemangku Raja terus kekal sebagai bendahara.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Nazri sokong mansuh Auku

malaysiakini - Menteri di jabatan perdana menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz berkata, Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) sudah tidak sesuai untuk digunakan di kalangan pelajar negara ini.

"Ini tahun 2008...akta ini sudah ketinggalan dan saya menyokong Auku dimansuhkan.

"Tetapi untuk memansuhkab Auku ia perlu mendapat keputusan ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno dan kabinet," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

Nazri berkata, beliau sedia membawa isu ini ke MT dan kabinet untuk dibincangkan jika ada pihak yang mahu berbuat demikian.

Bagaimanapun, katanya sehingga ini belum ada pihak yang mahu beliau berbuat demikian.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

235 aduan nama hilang daripada daftar pemilih

Utusmeloya - Sebanyak 235 aduan diterima oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung kehilangan nama pengundi daripada daftar pemilih sejak 2004 hingga Mac lalu, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri berkata, daripada jumlah itu, 72 kes aduan yang dirujuk kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan disiasat disahkan status pemilih berkenaan sebagai warganegara Malaysia dan layak dimasukkan semula ke dalam daftar pemilih.

Tambah Abdullah, seramai 149 pemilih lagi pula disahkan JPN mempunyai bukti `prima facie' yang cukup untuk mengesahkan

mereka adalah warganegara Malaysia dan nama-nama mereka layak dimasukkan kembali ke dalam daftar pemilih.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

KETUA CAWANGAN UMNO TAK PULANGKAN KUNCI DEWAN?

“ Kita guna dewan hari ini pun bukan percuma, kita bayar sewa. Dulu kita nak bayar sewa pun tidak dibenarkan. Sekarang kalau umno nak guna, gunalah tetapi sewa kena bayar sama macam PAS “ Jelas ADUN Titi Serong itu.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]
Pada yang tidak tahu dan sedar keadaan sebenar, ini lah hakikatnya sebuah pemerintahan UMNO sebelum ini. Tentu kita pelik apabila Pakatan Rakyat yang dulunya pembangkang tidak dibenarkan menyew dewan untuk tujuan parti. Kenyataan pemimpin Pakatan RAkyat kini berbeza. Mereka membenarkan sesiapa sahaja menyewa dewan. Bayar dan guna. Kalau dulu, untuk kegunaan UMNO, tak payah bayar sewa. Sekarang sudah tiada lagi.

Nak jadikan cerita, maka wak pun berkumpul dengan orang kuat parti PKR semalam dan penjelasan ini memang dah diduga. Tapi bagi rakyat Selangor khasnya, mungkin ramai yang tidak tahu.

Setiap cawangan ada kemudahan dewan orang ramai. Dianggarkan keluasannya cukup untuk menampung jumlah penduduk di satu satu kawasan itu. Ianya di bina menggunakan wang orang ramai berbentuk cukai dan sebagainya. Kalau cerita pasal duit orang ramai, maka tak kira UMNO atau bukan, semua ada caruman dan bahagiannya.

Selama pemerintahan UMNO di Selangor, kunci kunci dewan tersebut, TIDAK dipegang dan simpan oleh Majlis Bandaraya Shah Alam sebagaimana yang kita sangka. Ianya disimpan oleh Ketua Cawangan satu satu cawangan itu dan ini menyebabkan diskrimasi penggunaan berlaku.

Tidak mudah untuk lulus walaupun mereka mampu membayar sewa. Terutama kepada aktiviti parti politik musuh mereka. Lantas, setiap perjumpaan dan ceramah, Pakatan Rakyat terpaksa mengadakan di kawasan persendirian. Begitulah hina nya seteru parti UMNO pada tahun tahun yang lalu.
Nak jadikan cerita, tahun ini Pakatan Rakyat sudah menang di Selangor dan sungguh memalukan apabila wak di beritahu bahawa kebanyakan antara kunci kunci dewan di kawasan Shah Alam masih tidak diserahkan lagi oleh Ketua ketua cawangan kepada Majlis Bandaraya Shah Alam. Entah apa yang mereka buat dengan kunci itu, aku pun tak tau. Tapi yang pasti, dengki khianat lubuk hati UMNO masih menebal. Tak payah nak tegakkan benang basah, ramai yang dah tahu.
Kemungkinan, tindakan berbentuk amaran akan dikenakan kepada ketua ketua cawangan ini untuk meminta kunci dipulangkan. Jika tidak, maka tiada lah pilihan lain kecuali Majlis Bandaraya Shah Alam terpaksa menukar semua kunci kunci itu bagi kegunaan semua pihak. Ini semua adalah kos yang perlu dibelanjakan. Yang menariknya, kunci itu kelak akan disimpan oleh Majlis bandaraya sendiri dan bukan lagi ketua cawangan parti yang menang seperti yang UMNO lakukan.

Dalam pada itu, tiada keistimewaan diberikan kepada sesiapa di dalam hak menggunakan dewan ini. Maka ada untungnya kemenangan yang diperolehi Pakatan Rakyat pada tahun ini. Selain dari kita mendapat manafaatkan bersama pada setiap kemudahan pendapatan dari sewanya nanti akan boleh digunakan untuk pembangunan yang lain. Dan kita juga tahu tembelang UMNO selama ini. Untuk dedahkan semua, 400 muka surat kertas pun tak kan cukup.

Wak pun bertanya di hati, kalaulah kunci di pegang oleh ketua Cawangan, kemana agaknya pergi, duit sewa dewan selama ini .... Hmmmm kena check nihhh.... Mungkin UMNO ingat duit untuk bina dewan tu adalah duit emak bapak mereka sahaja maka bila kalah baru baru ini, habis barangan di dalam dewan nak diangkut bawa pulang.

Dah lah kalah, buruk pulak perangai ..... Kesian.

Lembaga Zakat Selangor lubuk wang

Siasah - (...) Mereka yang prihatin di dalam lembaga ini pula tidak berani membuat laporan kerana kerja-kerja tidak baik ini dilakukan oleh pihak yang mempunyai hubungan rapat dengan pihak berkuasa.

Namun, ketidaktentuan ini mula berubah apabila kerajaan negeri mula bertukar Mac lalu.
Seorang pegawai kanan Lembaga Zakat Selangor telah ditahan reman beberapa hari untuk siasatan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) berikutan laporan yang dibuat ke atasnya.

Pegawai kanan itu yang merupakan seorang ketua jabatan yang penting di lembaga yang terletak di bawah kerajaan negeri Selangor itu ditahan reman beberapa hari awal April lali sebelum dibebaskan.

Beliau kini dikatakan sedang bercuti.

Namun tangkapan ke atas beliau tidak banyak merubah suasana Lembaga Zakat Selangor yang sebelum ini dikenali dengan Pusat Zakat Selangor.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

IBRAHIM ALI DISERGAH OKUMalaysianinsider - Datuk Ibrahim Ali (MP for Pasir Mas) today telling Malaysians Against Discrimination of the Disabled (MADD) that he refuses to apologise to wheelchair-bound Karpal Singh for calling the DAP chairman to stand during a parliamentary session last week. — picture by Choo Choy May

related news

OKU Bersemuka Dengan Ibrahim Berhubung Kenyataannya Mengenai Karpal Singh

Pengerusi SPR tipu rakyat batal guna dakwat

Harakahdaily - Pihak polis mengesahkan tidak menemui sebarang bukti adanya mana-mana pihak yang telah membawa masuk dakwat penanda kuku untuk mensabotaj ketelusan perjalanan Pilihan Raya Umum ke-12 lalu.

Demikian pendedahan dibuat Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar menerusi jawapan bertulis kepada soalan Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) pada sidang Dewan Rakyat, Selasa (6 Mei) lalu.

Dalam soalannya, Fong ingin tahu hasil siasatan pihak polis ekoran pembatalan penggunaan tanda dakwat kuku semasa pilihan raya baru-baru ini. Jawapan Hamid Albar itu sekaligus mendedahkan bahawa alasan digunakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membatalkan penggunaan dakwat itu adalah suatu pembohongan yang semata-mata berdasarkan andaian tidak berasas.

Pada 4 Mac lalu, iaitu empat hari sebelum pembuangan undi pada pilihan raya, SPR mengejutkan negara apabila mengumumkan pembatalan cadangan penggunaan dakwat kekal pada kuku semasa proses pembuangan undi pilihan raya itu.

Sewaktu mengumumkan perkara itu, Pengerusi SPR, Tan Sri Ab. Rashid Ab. Rahman berkata, laporan keselamatan diterima pihaknya mendedahkan terdapat pihak tertentu di Malaysia telah membeli dakwat itu dari luar negara.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

No2umnO - Kalau dah Pengerusi SPR dan Ketua POlis negara pun tipu....sapa lagi aku nak caya? Takkan tak der report polis dibuat......?

Corruption tops complaints against Puspakom

NST - Corruption forms the bulk of 392 public complaints lodged against the Computerised Vehicle Inspection Centre (Puspakom) from 2001 to 2007, the Dewan Rakyat heard today.
Transport Minister Datuk Ong Tee Keat said other than corruption, the public were also unhappy that they had to queue up for long hours to get services.

He also told Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) that the Puspakom staff implicated had been warned or sacked.

He said Puspakom had also grown over the years from 31 branches in 1994 to 64 branches currently.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Corruption tops complaints against Puspakom

NST - Corruption forms the bulk of 392 public complaints lodged against the Computerised Vehicle Inspection Centre (Puspakom) from 2001 to 2007, the Dewan Rakyat heard today.
Transport Minister Datuk Ong Tee Keat said other than corruption, the public were also unhappy that they had to queue up for long hours to get services.

He also told Chong Eng (DAP-Bukit Mertajam) that the Puspakom staff implicated had been warned or sacked.

He said Puspakom had also grown over the years from 31 branches in 1994 to 64 branches currently.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

The Sultan get back the POWER

NST - The Terengganu State Legislative Assembly today unanimously approved the Islamic Religious Affairs Administration Enactment (Terengganu) (Amendment) 2008 Bill which hands back to the sultan the absolute power to select and appoint members of the Terengganu Islamic Affairs and Malay Customs Council.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said said the jurisdiction to appoint members of the council had been with the menteri besar under the Islamic Religious Affairs Administration Enactment (Terengganu) 2001.

“The amendment only hands back the power to the original authority, and I do not see any major implication arising out of this move. We are more at ease with the current scenario because we do not want any matter to be politicised,” he said when approached after the adjournment of the assembly.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]
Before this, who hold this ..... UMNO please answer.

‘I want you home’

Star - “I want you home”. These four words from his wife helped Malaysia Today editor Raja Petra Kamarudin to change his mind and agree to bail being posted.

His wife Marina Lee Abdullah, 54, said she had sent a note with the words via a prison warder on Wednesday. He had refused to allow any visitors after being taken to the Sungai Buloh Prison on Tuesday.

“My note helped him agree to bail being posted,” she told reporters after handing over her bank passbook for RM5,000 to a Petaling Jaya Sessions Court interpreter at 2pm to process bail application for her spouse.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

3 laporan polis dibuat terhadap Karpal

bharian - Tiga lagi laporan polis dibuat terhadap Pengerusi DAP Karpal Singh yang mempersoalkan kuasa Sultan Perak dalam urusan pentadbiran kerajaan negeri berhubung isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (Jaip), Datuk Jamry Sury.

Laporan pertama dibuat oleh Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPPD) Sentul pada jam 5 petang ini.

Beliau yang ditemui pemberita selepas membuat laporan polis itu berkata, kenyataan yang dibuat Karpal pada 5 Mei lalu boleh dianggap sebagai satu pemesongan dan penghinaan yang serius.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

idris jusoh terengganu natang binatang animal banner 260308 01

Tiada penyelewengan dalam PKFZ?

utusMeloya - Transaksi pembelian tanah di Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) berjalan mengikut prosedur dan tanpa penyelewengan, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Ong Tee Keat.

Beliau memberitahu, tanah seluas 400 hektar (1,000 ekar) itu telah dinilai oleh agensi penilaian kerajaan iaitu Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta pada tahun 2000.

``Nilai tanah sebanyak RM25 sekaki persegi merangkumi bukan sahaja pembelian tanah kosong tetapi juga melibatkan kerja-kerja infrastruktur asas yang dilaksanakan.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]
No2umno - Isu yang sama dengan pembunuhan Altantuya. Siapa yang bunuh ALtantuya sila angkat tangan !!! Ehmmm...tak der orang ngaku nampaknya.

Media gagal babitkan MB Perak dalam isu Karpal

Usaha media untuk membabit dan mempalitkan isu Karpal gagal bila soalan tidak dilayan oleh menteri besar Perak. Usaha itu di lihat sebagai usaha yang terdesak dari parti nazak UMNO yang cuba merosakkan nama baik Menteri Besar dengan isu isu politik murahan UMNO. Nasihat wak .... pergi tu tanya Pak Lah atau Gani Patail yang sibuk dengan desakan penamaan Menteri Besar TErengganu baru baru ini...... dengan ucapan "Kami Nak Idris Natang" ..... selanjutnya berita yang dimaksudkan.

bernama - Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mengambil sikap berdiam diri tanpa menyatakan sebarang pendirian terhadap sikap Pengerusi DAP Karpal Singh yang dianggap biadap mempertikaikan kuasa Sultan Perak dalam isu pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP).

"Tiada komen, tiada komen" kata Mohammad Nizar kepada pemberita hari Khamis berhubung isu itu.

Terdahulu, beliau mengadakan perjumpaan dengan badan-badan bukan kerajaan (NGO) di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini.

Walaupun menerima desakan daripada pemberita mengenai soalan itu, beliau tetap tidak memberikan sebarang komen dan dilihat seolah-olah tidak mahu terjebak dalam isu berkenaan.

Semalam, anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Pangkor, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir meminta Menteri Besar menyatakan pendirian kerajaan negeri terhadap sikap Pengerusi DAP itu.

Katanya seluruh rakyat yang menghormati institusi raja terluka dengan sikap Karpal itu terhadap Sultan yang pernah menyumbangkan jasa besar dalam perundangan negara dan disegani seluruh masyarakat.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]


Tiap tiap tahun cerita yang sama .... BOCOR !!!

RM90 juta untuk repair bumbung .... ini cerita lahun lepas. Rujuk:

Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mempersoalkan kegagalan Jabatan Kerja Raya (JKR) memasukkan kerja membina bumbung yang kalis air ketika meningkatkan bangunan Parlimen yang menelan belanja kira-kira RM90 juta sebelum ini. more....
dan ini cerita tahun ini, pada bulan Mei juga .....
Baiki kebocoran parlimen 7 minggu
Kerja membaik pulih keseluruhan 30 saluran air yang menyebabkan kebocoran di laluan ruang legar parlimen semalam, akan dimulakan esok.

Menteri Kerja Raya, Datuk Ir Mohd Zin Mohamed ia dijangka siap dalam masa tujuh minggu.

Katanya, tempoh masa itu diperlukan kerana kerja-kerja pembaikan hanya akan dilakukan pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad dalam seminggu kerana parlimen bersidang pada hari lain. more...
No2umnO - RM90 juta hanya boleh tahan satu tahun untuk hanya bumbung ..... tak logik langsung.

Penduduk berang, buang semula tembok

malaysiakini - Beberapa jam selepas tembok penghalang dipasang oleh Grand Saga Sdn Bhd, penduduk yang marah di Bandar Mahkota Cheras (BMC) bertindak membuangnya semula.

Dalam kejadian jam 9 malam tadi, dua orang penduduk ditahan ketika kira-kira 1,000 orang berhimpun untuk menghalang pekerja Grand Saga daripada meletakkan tembok yang menutup jalan pilihan bagi mengelak penggunanya membayar tol.

mahkota cheras road blockade protest pc 080508 11Penduduk di situ bertindak membuang tembok halangan tersebut pada 21 April lalu kerana mendakwa tanah itu milik pemaju.

Kira-kira 100 anggota polis, termasuk dari Unit Simpanan Persekutuan (FRU), dihantar ke situ ketika tembok penghalang itu dipasang semula malam tadi.

Turut hadir ialah ketua polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar.

Apabila Malaysiakini pergi ke tempat itu semula kira-kira jam 10.30 pagi tadi, tembok tersebut sudah dibuang dan lalulintas bergerak seperti biasa.
Penduduk bertindak membuang tembok tersebut selepas kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mengumumkan bahawa ianya haram. ...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Dakwat kekal tak dibeli pun ....

detikdaily - (...) Dan memang betul pun bahawa mereka terpaksa melakukan hal itu disebabkan perisikan memaklumkan bahawa BN akan hilang kuasa di peringkat persekutuan jika dakwat kekal itu dicalit pada jari pengundi. Hilang maruah bagi Rashid, Musa dan Gani tak jadi masalah kerana selama ini pun siapa yang menghormati mereka sebagai tokoh yang ada harga diri?

Lucu pun ada, lawak pun ada, tapi itulah perangai pegawai tinggi penjawat awam. Mereka boleh berbohong dan berlakon dengan baik, jika itu yang dikehendaki oleh kerajaan yang berkuasa. Malunya kita mempunyai pegawai kanan kerajaan seumpama tiga orang itu!

Dan dah lama rakyat menuntut mana dia dakwat yang sudah dibeli itu? Ke mana hendak dibuangnya dakwat yang bernilai puluhan juta ringgit itu, yang dibeli daripada wang pembayar cukai?

Saya syak bahawa dari awal lagi dakwat itu tidak pun dibeli ....
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Surat dari Mongolia

http://static.lonelyplanet.com/worldguide/maps/wg-mongolia-2226-400x300.gifharakahdaily - Apa kandungan surat itu?

Sudah tentu surat itu mendatangkan sakit lagi kepala Perdana Menteri Malaysia yang sudah banyak masalah yang tidak terpikul sekarang.

Perdana Menteri sudah dibebani dengan beban kegagalannya mendapat majoriti dua pertiga di Parlimen, hilang lagi kuasa di empat negeri menjadikan lima semuanya, tekanan bekas Perdana Menteri Dr. Mahathir supaya berhenti, tekanan dalam rumah tangga Umno yang berkecamuk, tekanan dari semua komponen Barisan Nasional, pembentukan kabinet yang tidak stabil, tuntutan penyokong Tengku Razaligh supaya sistem kuota pemilihan pimpinan Umno dimasuhkan dan gangguan acah-acah Anwar Ibrahim untuk menggantikan kerajaannya dalam waktu terdekat.

Semua ini menjadikan Abdullah sebagai seorang Perdana Menteri yang penuh dengan masalah.

Sekarang datang pula surat dari Perdana Menteri Mongolia yang dipercayai menyentuh hubungan dua hala ekoran dari kes pembunuhan Altantuya yang dari mulanya sudah dilihat bermasalah dan tiada integriti.

Kerana yang dituduh semuanya ada kaitan dengan Timbalan Perdana Menteri Dato' Seri Najib, maka nama baik beliau pula sudah terseret. Sehingga kini mahkamah tidak langsung melibatkan Najib, sedang pandangan umum merasakan dia patut dikaitkan dalam perbicaraan itu.

Seorang dari peguam yang dituduh, Zulkifli Nordin menarik diri sebelum perbicaraan bermula. Dia ada membuat kenyataan yang menimbulkan tanda tanya tentang ketelusan pengendalian kes itu. Kenyataannya seperti memberi tahu bahawa keadilan yang dicari adalah bermasalah.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Dua laporan polis terhadap Karpal

dap karpal singhmalaysiakini - Dua laporan polis dibuat terhadap pengerusi DAP, Karpal Singh yang mempersoalkan kuasa Sultan Perak dalam pentadbiran kerajaan negeri khususnya dalam kes pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) Datuk Jamry Sury.

Kedua-dua laporan tersebut dibuat di balai polis Brickfields petang ini oleh dua pihak yang berlainan.

dap karpal singhPihak partama ialah Kelab Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) manakala satu lagi laporan dibuat oleh Barisan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM).
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

No2umnO - BN dan bukan UMNO?

Karpal Singh Semakin Popular di Kalangan Orang Melayu


bulanpenuh2012
Melihat kepada aksi-aksi ganas berbentuk perkauman oleh TV3suku dan Utusan Meloya kebelakangan ini, kebanyakan pemerhati politik berpendapat bahawa ianya hanya akan meningkatkan populariti mangsa serangan di kalangan kelompok sasaran umpan perkauman ini ditujukan.

Kebelakangan ini kita melihat 'keganasan media' ini dilepaskan bertubi-tubi seolah-olah parlimen ke-12 ini akan dibubarkan keesokan harinya. Justeru, aktivis-aktivis Bersih yang tidak berperanan dalam mana-mana kerajaan negeri Pakatan Rakyat, seharusnya memainkan peranan lebih aktif untuk memanfaatkan situasi ini.

Perlu disedari bahawa minda rakyat selepas PRU12 ini menuju ke arah 'kalis perkauman'. Oleh itu sebarang serangan berbentuk perkauman terhadap pemimpin Pakatan Rakyat akan ditolak mentah-mentah.

Kesannya, satu demi satu serangan media arus perdana gagal mencapai matlamatnya. Dalam keadaan terdesak ini, pengendali media kerajaan mungkin akan melakukan sesuatu yang lebih ekstrem. Contohnya, melaga-lagakan istana dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat ataupun menyebarkan hasutan dan tuduhan melampau bertujuan melaga-lagakan kaum. Mereka mengharapkan terjadinya rusuhan kaum atau setidak-tidaknya menimbulkan rasa tidak selesa di kalangan masyarakat berlainan bangsa dan agama.

Walaupun kemungkinan untuk berlakunya rusuhan kaum dilihat 'sangat kecil' oleh banyak pihak, namun pengalaman-pengalaman parti-parti pembangkang selama bermain dalam padang politik Malaysia yang 'kotor' ini harus dijadikan panduan.

Pengalaman menunjukkan pemimpin dan penyokong pembangkang berhadapan risiko politik yang tinggi. Pernah dibunuh, dibicara tanpa pendakwaan, disekat pergerakan, gangguan terhadap ahli keluarga, gangguan terhadap perniagaan dan harta benda, dituduh di bawah pelbagai akta drakonian, dilabel sebagai penderhaka istana, komunis, ejen negara asing dan sebagainya.

Ejen-jen perisikan pula menyusup masuk ke dalam parti-parti pembangakang untuk memecahbelahkan perpaduan, malah membeli pemimpin-pemimpin pembangkang yang murah maruahnya.

Kita telah menyaksikan 'sepak terajang' Umno selama 18 tahun terhadap Tok Guru Nik Aziz di Kelantan. Nampaknya beliau kini boleh 'berehat' sedikit. Dalam tempoh 60 hari selepas PRU12, media kerajaan telah menghalakan tembakan peluru penabur terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, MB Kedah Ustaz Azizan, MB Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim, MB Perak Dato' Seri Nizar Jamaluddin dan beberapa hari kebelakangan ini muncung meriam diletakkan ke dahi YB Karpal Singh.

Menariknya, semua serangan ke atas pemimpin-pemimpin ini berkisar kepada isu-isu perkauman. Modus operandinya sama. Digerakkan melalui manipulasi maklumat dan bertunjangkan penipuan. Di peringkat bawahan pula, pemuda Umno bersiap sedia dengan 'orang-orang upahan' untuk berhimpun secara haram ataupun membuat report polis.

Kisah Karpal Singh menarik perhatian saya kerana perkara yang dibangkitkannya bukanlah sesuatu yang baru. Hari ini, setiap ucapan dan kenyataan Karpal Singh diulas dan dilaporkan dengan cara yang menjijikkan.

Nampaknya, otak para pemimpin Umno masih belum beranjak kalendarnya dari tahun 1969. Mereka masih lagi memainkan isu-isu lapuk seperti peranan istana, DEB dan isu ketuanan melayu untuk mempromosikan ketegangan kaum.

Berkaitan dengan isu pengarah JAIP, Karpal Singh telah membuat penjelasan melalui sidang medianya. Soal kuasa Sultan Perak dalam hal ehwal agama Islam dan adat istiadat melayu, tidak pernah dipertikaikannya. Apa yang keluar dari mulutnya adalah pandangan perundangan mengenai kuasa eksekutif MB Perak terhadap kakitangan kerajaan negeri itu. Jelas, laporan-laporan media arus perdana adalah pembohongan dan berniat jahat.

Berdasarkan laporan harakahdaily pada 6 Mei 2008, jelas MB Perak juga telah difitnah. Apa yang berlaku cuma soal prosedur. Sultan Perak telah dimaklumkan lebih awal tentang pertukaran itu. MB Perak pula diminta mengadap untuk memberi penjelasan tentang tindakan yang diambil.

Benarlah kata ramai pemerhati, media arus perdana tidak akan berubah. Mereka mungkin menyapu sedikit bedak sejuk selepas PRU12 ini. Namun, penipuan, pembohongan dan putar belit akan berterusan.

Sayangnya di pihak Pakatan Rakyat tiada peluang untuk menjawab. Dengan kekerapan penerbitan akhbar parti hanya 2 kali sebulan, sebahagian warganegara yang tidak mempunyai akses kepada media alternatif mungkin telah termakan dengan penipuan-penipuan ini.

Dalam tempoh masa 'dicelah-celah' itu, mungkin ramai yang buta-buta menganggap Menteri Nazri Aziz dan Adun Zambry Kadir sebagai pelindung martabat raja-raja Melayu manakala Karpal Singh dan Nizar Jamaluddin pula dianggap penderhaka istana.

Namun begitu, berdasarkan sentimen 'kalis perkauman' dewasa ini, jentera penerangan Pakatan Rakyat wajiblah memanfaatkan situasi ini sebagai peluru yang berpatah balik kepada penyerangnya.

Mungkin penerangan lisan, sms, blog, risalah, ceramah dan sebagainya perlu diperhebatkan kerana kita menghadapi kekangan untuk memiliki tv, radio dan akhbar harian. Mungkin juga aktiviti solat hajat dan 'doa tolak bala' perlu diaktifkan sekurang-kurangnya di peringkat MTD. Ini akan membantu untuk mengumpulkan kekuatan rohani disebalik fitnah yang maha ganas ini.

Berbalik kepada Karpal Singh, serangan terhadapnya berkaitan isu 'titah kerajaan' oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong di hari pembukaan parlimen, telah melonjakkan popularitinya di kalangan orang melayu.

Walaupun bukan kali pertama mempertikaikan siapa penulis sebenar ucapan itu, tetapi masih ada yang ketinggalan keretapi. Apabila Karpal Singh 'refresh' semula isu ini, ramai orang melayu mula sedar betapa institusi istana dan peranan raja-raja melayu telah 'dikembirikan' oleh Umno sejak sekian lama.

Ramai yang mula membaca semula buku sejarah dan akan mendapati bahawa selain dari Lim Kit Siang, Karpal Singh adalah antara pemimpin pembangkang yang menentang tidakan jahat Umno meminda perlembagaan untuk 'memandulkan' institusi istana pada 1983 dan 1987. Mereka bersuara untuk orang-orang melayu di dalam dan di luar parlimen.

Tidak diketahui sama ada Nazri Aziz dan Zambry Kadir mahupun anak kutty Naina Merican telah 'bersunat' dengan Kepala Kutty Mahathir pada ketika itu.

Dulu Tok Guru Nik Aziz jadi popular setiap kali diserang media. Tidak perlu beli slot iklan berjuta-juta ringgit pada waktu 'prime time'. Beliau sentiasa mendapat tempat pada waktu ramai rakyat Malaysia menonton tv. 18 tahun lamanya Tok Guru mendapat iklan dan promosi percuma. Beliau kini popular di seluruh Malaysia.

Kini 'tuah' sebegitu bergolek pula ke kaki Karpal Singh. Jangan pula terperanjat kalau mana-mana survey yang dijalankan selepas ini mendapati Karpal Singh menduduki tempat ke-2 selepas Tok Guru Nik Aziz dalam carta pemimpin politik paling popular di kalangan orang melayu.

Candlelight vigil for RPK

"Pakatan Rakyat mampu bentuk k'jaan Persekutuan lebih awal dari 16 Sept'klpos - PAKATAN Rakyat mampu membentuk Kerajaan Persekutuan lebih cepat dari 16 September ini, kata Ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohamad Akin. Bagaimanapun, menurutnya, Pakatan rakyat mungkin menunggu sehingga 16 September sebagai simbolik kepada hari pembentukan Malaysia.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Karpal: Foes turning legal issue into racial one

karpalsingh.net - BUKIT Gelugor MP Karpal Singh is fuming that his sentiments against the reinstatement of Perak Religious Department director Mohamad Jamry Sury has been labelled anti-royalty. The DAP leader said he did not wish to prolong the matter, adding that several politicians were trying to make a racial issue out of a legal issue. Stressing that he did not doubt that the Sultan of Perak, together with all other Rulers in the country, was the head as far as religion and Malay customs were concerned, he said: “The Sultan, however, has no jurisdiction when it comes to the state’s administration. A distinction has to be made here and I must reiterate that I have in no way insulted the Sultan.

He was also surprised that Umno backbenchers were making an issue out of his question to Datuk Seri Ong Ka Ting (BN - Kulai). Karpal Singh had asked Ong whether his motion of thanks on the royal address was prepared by the Government. “Because if it were so, it would seem like the Government is thanking itself, no? This, in no way, shows that I have insulted Yang Di-Pertuan Agong, as the backbenchers have implied. I’m surprised that they are making an issue of this,” he added.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Pelatih PLKN meninggal dunia

malaysiakini - Seorang pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang sedang mengikuti latihan di Kem Geo Kosmo, Kuala Kubu Baru, Selangor meninggal dunia malam tadi selepas mengadu sakit perut.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata, Too Hui Min, 18, meninggal dunia di Hospital Slim River jam 10.45 malam ketika menjalani rawatan.

Menurut laporan Bernama, Abdul Hadi berkata, pelatih wanita itu mengadu sakit perut pada jam 3 petang semalam semasa menjalani latihan menembak di lapang sasar Jugra Banting, Selangor dan telah diperiksa anggota perubatan di sana.

"Pelatih itu kemudiannya dibawa balik ke kem lebih awal dari pelatih lain untuk mendapatkan rawatan lanjut oleh pembantu perubatan di kem itu sebelum dihantar ke Hospital Slim River, kira-kira jam 8.45 malam," katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur hari ini.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Sudah bermula cakap-cakap menyeberang ke pihak lawan di Parlimen

a"Kami berada dalam rumah yang sama tetapi kami tidak menikmati kemudahan yang sama. Kami bukan hanya dilayan sebagai anak tiri tetapi juga dinista dengan kata-kata yang kami akan menyeberang.

" Apalah gunanya bilik-bilik ditambah kalau kami dipaksa untuk tidur ditepi bilik air" ujar beliau disambut dengan sorakan . Beliau turut menambah apa yang Kerajaan berminat adalah untuk menghalang Sabah daripada jatuh kepada pihak Pembangkang.
tranungkite - Parlimen Malaysia 7 Mei 2008 – Satu sejarah telah terlakar di Parlimen hari ini apabila seorang Ahl Parlimen BN buat pertama kalinya menyatakan adalah bukan satu kesalahan bagi Ahli Parlimen BN menyeberang kepada pihak Pembangkang.

Datuk Anifah Aman (BN-Kimanis) - foto - ketika berucap diatas usul ucapan menjunjung kasih terhadap titah Yang Dipertuan Agung berkata " Jika tidak terdapat lagi ruang didalam rumah bungalow (BN) , apakah yang menjadi halangan keatas mereka untuk berpindah kepada rumah yang lebih kecil (Pakatan Rakyat)?"


...selanjutnya [KLIK DI SINI]

IMEJ ORANG TIDUR DAH HILANG

Hehehe....kawan ana di desajaya ni kekadang kelakar jugak. Tapi nak buat camane. Kang ada pulak yang miss soru..Terpaksa tukar kepada header yang baru. Jangan terkejut sampai sakit jantung kerana pertukaran ini....

Sebelum ini ....... (Imej tertidur kepimpinan UMNO) ...

Sekarang dah jadi macam ni ....
Menurut mereka.... ada kritikan [penjelasan UMNO Desajaya]. Tapi pada kita,
Mungkin yang tertidur tempoh hari sudah tersungkur atau terlentang dek kerana lena tidurnya. Apa apa pun, terima kaseh kerana ahli UMNO desajaya ni saban hari melawat laman blog bodoh wak ni.... Ucapan dari wak, Terus perjuangan Anda. (Jangan kata wak tak demokrasi)

'Pecahkan khurafat hanya UMNO boleh memerintah'

harakahdaily - (...) "Selama ini, rakyat dimomokkan dengan khurafat hanya Umno sahaja yang mampu memerintah dan memberikan pembangunan kapada rakyat, tapi selepas pilihan raya umum lalu terbukti dakwaan tersebut meleset," kata Exco Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Negeri Kedah, Ir. Haji Phahrolrazi Zawawi

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan perasmian Mesyuarat Agong Tahunan PAS Kawasan Padang Serai kali ke-50 di Dewan Tuan Haji Ismail, Kilang Lama, di sini baru-baru ini.

Phahrolrazi juga menyeru semua aktivis parti supaya dapat meneruskan kerja-kerja jemaah agar lebih mantap dengan kempen ahli baru, pentarbiyahan ahli, meneruskan program kuliah dan motivasi secara konsisten.

Beliau juga menyarankan agar medan dakwah diperluaskan khususnya melibatkan para penceramah agama, ustaz ustazah dan para ulama di setiap institusi agar tidak lagi takut untuk mengatakan kebenaran untuk sama-sama membantu kerajaan 'membasmi kejahilan umat'.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Syabas Kijang Care ....

Kijang care semakin hebat dengan misi dan perancangannya ... Kini melancarkan program homestay di Kelantan ..... Rujuk berita dari kickdefella ....... Pantai Mek Mas is less than 20 minutes drive from Kota Bharu. These Homestay situated in the beautiful Fishermen’s Village and suitable for backpackers, budget travellers and researchers to stay. It is also available for a long-stay at special rate. This place is also ideal for small family who wants to taste the peaceful kampong style holiday.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

PR bangkitkan soal Bantuan Makanan dan Tol

suarakeadilan - Meskipun kedua-dua soalan ini telah dijawab oleh menteri berkenaan, namun jawapannya tidak begitu menyakinkan serta menjamin kes-kes keracunan untuk tidak berulang lagi. Menteri berkenaan hanya memberikan jawapan yang lebih menjuruskan kepada tindakan setelah sesuatu kes keracunan yang berlaku. Begitu juga jawapan ringkas beliau terhadap program bantuan makanan bagi pelajar di luar bandar di mana beliau tidak menjelaskan bukti secara yang lebih bersifat saintifik bagi menyokong hujah beliau.

Sementara itu dalam soalan tambahan, Nurul Izzah telah menyoalkan tentang apakah pihak kerajaan tidak mempunyai perancangan untuk mewujudkan ‘Food Standard Agency’ untuk mengawal kualiti makanan bagi program tersebut sebagaimana yang diwujudkan di negara-negara Barat. Menteri Pelajaran itu memberitahu dewan bahawa tidak perlu proses penyeragaman ’standard’ makanan di negara ini memandangkan di setiap kawasan memerlukan keperluan nutrien makanan yang berbeza.

Dalam pada itu, isu tol yang dibawa oleh Tony Pua Kiam Wee (DAP-Petaling Jaya Utara), telah berjaya menarik minat ahli-ahli dewan yang lain khususnya pembangkang untuk berdiri bagi memberikan soalan tambahan. Dalam soalan yang dikemukakan oleh beliau ada meminta Menteri Kerja Raya untuk menyatakan pendapatan, keuntungan kumulatif syarikat-syarikat konsesi tol dan langkah tertentu untuk merunding semula ciri-ciri kontrak yang tidak seimbang dan membebankan orang ramai.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

544 kakitangan awam didakwa tuduhan rasuah dalam tempoh 2003-2007

Mstar - Badan Pencegah Rasuah (BPR) mendakwa 544 pegawai dan kakitangan kerajaan atas pelbagai kesalahan rasuah sepanjang tempoh antara 2003 dan 2007, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata berdasarkan pecahan mengikut jabatan, 217 daripada jumlah kes pendakwaan itu membabitkan pegawai dan kakitangan dari Polis Diraja Malaysia, 59 dari Jabatan Pelajaran, 28 dari pihak berkuasa tempatan, 19 Jabatan Kebajikan Malaysia, 14 dari jabatan dan majlis agama Islam dan 12 dari Jabatan Kerja Raya.

Pendakwaan turut dibuat terhadap 13 kakitangan Jabatan Pengangkutan Jalan, 12 dari Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan, 11 dari Pejabat Tanah Daerah, 11 dari Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan 148 dari jabatanjabatan lain.

Antara kesalahan yang dikesan termasuk berkaitan menerima rasuah 329 kes, memberi dan menawarkan rasuah (4), mengemukakan dokumen yang mengandungi butiran palsu (103) dan kesalahan menyalahguna kedudukan (40).

Selain itu satu kesalahan didakwa di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan 67 kes lagi di bawah Kanun Keseksaan dan perundangan lain, katanya.

Mohamed Nazri berkata demikian semasa menjawab pertanyaan Dr Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja) mengenai mengenai bilangan kakitangan awam yang dikenakan tuduhan rasuah sepanjang 2003 hingga 2007 dan strategi kerajaan bagi menangani gejala itu.

Mengenai usaha meningkatkan pencegahan rasuah di sektor awam, Mohamed Nazri berkata, BPR akan berusaha mengubah kaedah daripada penguatkuasaan dan tindakan menghukum, kepada menggalakkan jabatan atau agensi kerajaan supaya tampil bekerjasama dengan BPR dalam pelbagai aspek pelaksanaan program pencegahan jenayah rasuah, pencegahan penyelewengan dan salah guna kuasa dengan memberi penekanan kepada aspek kawalan dalaman.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

No2umnO - Belum semua lagi tu .....

Selepas bocor, OKU pula 'terkandas' di Lif Parlimen.

harakahdaily - Bangunan Parlimen bermasalah lagi dan kali ini melibatkan Lif Parlimen yang telah menyebabkan para pengguna dan pelawat terkandas kira-kira 20 minit.

Lebih malang lagi, beberapa orang Golongan Orang Kurang Upaya (OKU) turut menerima nasib yang sama ketika menggunakan lif Parlimen pada tengah hari tadi.Bersama-sama mereka ialah Ahli Parlimen Selayang, William Leong.

Dalam kejadian itu, OKU yang berada di tingkat bawah telah menaiki lif untuk ke Lobi Parlimen namun setelah sampai di tingkat satu, pintu lif tersebut hanya terbuka sedikit dan menyukarkan pengguna untuk keluar.

Lif tersebut tidak dapat dibuka kerana pintu automatiknya menghadapi masalah.

Beberapa orang petugas Parlimen telah bergegas untuk membantu namun mengalami kesukaran kerana pintu lif tersebut hanya terbuka sedikit dan kepingan logam pada pintu lif itu juga turut tercabut.

Mereka mengambil masa kira-kira 20 minit untuk membuka pintu terbabit dan memastikan semua pengguna keluar.Antara yang membantu dalam usaha memastikan OKU dapat keluar selamat di lif tersebut ialah, N Gobalakrishnan (KeADILan Padang Serai)

OKU terbabit hadir ke Parlimen untuk bertemu ahli parlimen di samping melawat sesi sidang di luar Lobi Parlimen.Kebanyakan mereka berkerusi roda. Akibat daripada itu lebih sepuluh OKU yang berkerusi roda di tingkat bawah.

Menurut beberapa ahli parlimen yang turut menyaksikan kejadian memaklumkan bahawa lif tersebut baru sahaja diperbaiki dan kali ini mengundang masalah dan orang ramai khususnya ahli parlimen terpaksa mengambil masa yang lama kerana lif tidak boleh digunakan.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

UMNO macam hebat

Kalau bukan kerana UMNO yang terang terangan membantah dan memperendahkan martabat Sultan, kaum lain tak cerita pun tentang perkara ini. Elok benar lah kalau dikatakan sebagai, guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari. Bukan setuju dengan tindakan Karpal, tapi tindakan biar lah adil. Kalau Karpal di kenakan tindakan, kenapa UMNO tidak ? Kenapa bangsa lain kena dan kenapa melayu tidak. Bagaimana agaknya UMNO mahu mencontohi perkara yang benar kalau kerap dengan sikap kurang ajar tetapi mahu orang lain menjadi lebih berajar dari mereka. Terlalu banyak contoh .... tak payah nak sebut. Sebab dah letih. Setiap kali sebut, tak der siapa pun yang ambil perhatian. Dah berbuih dah mulut.

Kalau tindakan undang undang dibuat terhadap Karpal, sudah pasti pertikaian akan berlaku. Itu sebab rakyat sering memperkatakan tentang uminiti UMNO di dalam undang undang. UMNO dah menjadi tukang karut kerana pening dengan tanggapan rakyat bahawa UMNO dah tak relevan lagi masa kini. Entah apa apa yang dibuat, kita sendiri keliru dan kurang pasti. Yang jelas, apa yang mereka lakukan terhadap beberapa individu menjelaskan kepada kita bahawa suasana panik sudah menyelebungi mereka kerana kekalahan yang lepas.

Kekadang lawak UMNO membawa kesan.Apa kata UMNO tentang karpal? Baca lawak lawak berikut yang dipetik dari Agendodaily .....

lawak 1

Pengerusi DAP diberikan tempoh tujuh hari untuk memohon maaf secara terbuka kepada pihak Istana di atas keceluparannya mencabar kedudukan dan kedaulatan Raja-Raja Melayu. Kegagalan beliau berbuat demikian, akan disusuli dengan tindakan pihak Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) menggerakkan referendum rakyat bagi mendesak kerajaan mengambil tindakan terhadap Karpal termasuk menggunakan Akta Hasutan dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Presiden GPMS Datuk Reezal Merican Naina Merican dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari Rabu berkata, keceluparan Karpal itu sudah melampaui batas dan membayangkan Karpal gagal menjadi warganegara yang setia kepada prinsip Rukunegara.

lawak 2

Kritikan terbuka Karpal Singh terhadap kuasa Sultan Perak mengundang cabaran terhadap kerajaan Negeri Perak berhubung isu berkenaan untuk membuat pendirian. ADUN kawasan Pangkor, Datuk Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, rakyat yang menghormati institusi raja merasa terluka dengan sikap biadab Karpal mempertikaikan kuasa Sultan Perak dan Raja Muda, Raja Dr. Nazrin Shah secara terbuka. ''Dalam hal ini, saya ingin bertanya kepada pimpinan kerajaan negeri, apakah pendirian sebenar mereka terhadap sikap Karpal ini,'' katanya dalam kenyataannya hari Rabu

lawak 3
Ahli Parlimen Muar Razali Ibrahim mencadangkan agar kerajaan membawa usul bagi membincangkan tindakan Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh yang terus menerus menghina institusi Raja-Raja Melayu. Katanya, tindakan Karpal yang membuat kenyataan baik di dalam Dewan Rakyat mahupun di luar jelas menghina institusi kesultanan dan dengan itu kerajaan perlu membuat usul bagi membolehkan isu berkenaan dibahas oleh Ahli-Ahli Dewan Rakyat. Selain itu beliau juga mencadangkan kemungkinan merujuk Karpal Singh kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan di atas tindakannya itu."Jika di luar ada undang-undang, di dalam kita ada peraturan," ujar beliau.Itu baru 3, dan tunggu lah....lagi lama tempoh diberi. Bermacam macam komen di perolehi. Kekadang lebih lawak dari Raja lawak. Bukan lawak idea, tapi lawak sikap. Nak percaya macamana kalau apa yang disebut, seperti diri tak pernah bersalah ...... Alahai UMNO, melucukan .... macam hebat sangat.

Mencungkil Maksud Mahathir

msomelayu - (...) Justeru Umno harus bertindak. Apakah tindakan itu beliau maksudkan dengan melakukan peralihan kausa dengan segera, daripada Abdullah Badawi kepda Mohd Najib Razak? Begitukah.
Dan selamatkah kerajaan hari ini kalau ianya ditukar kepada Najib?

Ataupun kata-kata itu jujur dan iklas. Bahawa Mahathir sudah dapat menghidu apa yang sedang berlaku dalam kerajaan dan Umno hari ini. Kalau Mahathir sudah dapat menghidunya, ini bermakna pertukaran kerajaan akan benar-benar berlaku dalam masa terdekat. Apakah 16 September tarikh ayng gimikkan Anwar menjadi kenyataan.

Di Parlimen semalam, wakil Kimanis Anifah Aman sudah bercakap macam nada pembangkang. Beliau secara teang-terang menyebut secara bersimbolik tidak ada guna berada dalam Kerajaan kalau hanya setakat menumpang. "Tidak guna berada di dalam banglow kalau duduk dalam tandas," katanya.

Hanifah Aman disebut-sebut antara ahli Parlimen yang akan bersama pembangkang.

Yang menjadi tanda tanya kenapa Mahathir bersusah payah menasihati Umno agar berwaspada. Apakah beliau takut sekiranya berlaku pertukaran kerajaan nanti beliau akan menerima padahnya? Takut didakwa dan diseret ke
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Gantung Karpal dari sidang Parlimen

Pengerusi DAP, Karpal Singh perlu digantung daripada menghadiri sidang Parlimen untuk tempoh beberapa tahun jika beliau enggan memohon maaf kepada Sultan Perak.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, tindakan itu wajar memandangkan Karpal secara jelas mengeluarkan kenyataan yang menghina institusi raja-raja Melayu.

Hah ..... nak lari mana tu? !!!


...selanjutnya [isuhangat]

Lagi Kes Tipu Nabinco Network Di Kajang

malaysiahot - (...) aku pun pernah kene gak dulu.....tp masa tu anak2 cina ni dtg kat umah aku kat Jenaris Kajang...masa tu budak pompuan cina dtg, aku blur2 masa tu... baru bangun tido la katakan.. tgh hari... aku tak ingat produk apa yg dia jual... tetiba je dia suh aku gores kad.. aku tny knp? dia ckp "abg buleh menang keleta wooo" punye la terkinja2 mcm beruk minah tu... menjerit2 excited mengalahkan aku mcm dia plak yg menang... dlm hati aku ckp dah terkena ni...

aku cool lagi..... dia pun sibuk la tunjuk mcm2 hadiah lg... aku cool lagi.... jiran2 aku dah kuar tgk coz minah cina ni menjerit2 suka mcm kene histeria... aku cool lagi... dlm hati aku mmg nak kene libas ngan parang gak jap lg budak cina ni... saje je cari nahas kat umah aku... aku cool lagi... pastu dia kata nak call bos dia... suh aku jumpa bos dia... saat ni yg aku tunggukan!!!!!!! aku cool lagi...10 minit bos dia dtg... aku cool lagi....

tp tangan aku rasa mcm darah dah takde.... bos dia citer mcm2 ngan aku sampai aku tak paham apa yg dia citer coz hati tgh membara.... dia ajak g opis dia.. tak tau kat ne... aku ckp "lu tgu sini jp, gua mau masuk dlm tukar baju".. dia pun tgu... 5 minit lps tu member2 aku dah kepung kat luar... 5 biji keter... cina tu dah menggelabah..
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Reps' wives ask RoS not to dissolve PBT

(...) Six wives of state assemblymen and MPs in Penang, led by Chief Minister Lim Guan Eng's wife, Betty Chew, petitioned the Registrar of Societies (RoS) today to reject the application by the former members of Pertubuhan Bunga Tanjung to dissolve the association.

In a letter handed to the state RoS office, Chew urged the registrar to reject the application by former PBT president Puan Sri Chui Kah Peng to dissolve the association because" the move is illegal, against the PBT's constitution, unethical and does not respect democracy and the people's mandate in wanting a change in the state government".

"We, as the wives of the current state government's wakil rakyat, want PBT to be reinstated and its functions of charity and welfare work to be resumed," she said in the letter.

Chiew expressed shock that Chui and the former PBT members had made ultra vires decisions to dissolve PBT and donate RM350,000 to Bakti.

"PBT is meant for wives of the current state government's representatitves based on the fact that it is clearly stated in its constitution that membership of the association is limited to the wives of the state assemblymen and MPs except for those from the Opposition," she said.

She pointed out that Chui and the other members were no longer valid members of PBT on March 9 when they held the annual general meeting after the general election, as there had been a change in state government.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Two held at protest over re-barricading of access road

sun2surf - (...) Two men were arrested by police today for pelting highway workers with stones during a protest Bandar Mahkota Cheras residents against the closure of a toll-free access road from their area to the Kajang-Cheras Highway.

The protest has been an ongoing issue over the last four years after the highway concessionaire closed the access road built by a housing developer.

On April 21, the residents took the law into their own hands by removing the concrete barricades with the use of heavy machinery.

Today, about 500 residents gathered at the site again to protest against the re-barricading of the access road by workers in the evening in the presence of dozens of policemen who were there to ensure that no untoward incidents occurred.

However, when the workers went to work, they were pelted with stones by several people in the crowd.

"Our intention was not to use any force. We we there to ensure the safety of the workers who were only doing their job. There was no need for this," said Kajang police chief ACP Shakaruddin Che Mood.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Danger of defections is real - che detI, at first, wanted to dismiss this possibility, but on studying the situation I feel there is great danger,” he said, adding that members lacked inherent loyalty to the party and are only interested in personal gains.

Dr Mahathir said people in Sabah were used to being under Opposition rule while state Barisan leaders like Datuk Joseph Pairin Kitingan had great support when he was in the Opposition.

“So, can you say they will stay loyal to Umno, I don’t think so. Even here in the peninsula, I see quite a number of the people who will crossover when there is something to gain.

“If this Government loses its power, it is no longer the Government, and it will not be in a position to dole out all kinds of cookies; the clout is gone,” he told reporters after presenting the keynote address on National Sovereignty during the Perdana Leadership Foundation’s Discourse Series yesterday.

...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Dewan Rakyat: BN needs Opposition’s help to fight graft

Barisan Nasional needs the co-operation of the Opposition to fight graft, said Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mohd Nazri Aziz.

He said fighting graft was the top priority of Barisan’s 2004 manifesto but it was impossible to do it in a short time.

“What has been done so far clearly shows our battle against corruption. I hope you will give your co-operation. We need co-operation from the Opposition to fight graft,” he said in Dewan Rakyat on Thursday.

Nazri was responding to a question by Lim Kit Siang (DAP - Ipoh Timur) on whether the Government has the political will and commitment to fight graft.

Lim said until now those allegedly involved in high profile corruption cases remain scot-free.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Slightly quiet on the Umno front, but Pak Lah far from safe

Malaysiainsider - (...) Two months into his second term as Prime Minister, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi find himself in political purgatory, more secure in Umno than he was several weeks ago but far from home and dry.

And all signs point to a rollercoaster ride for him over the next few months as pressure mounts on him to lighten the burden of gut-wrenching inflation being felt by Malaysians and fend-off the second wave of attacks by the combined force of the Pakatan Rakyat and his critics within Umno, including Tun Dr Mahathir Mohamad.

Party officials and Abdullah’s supporters note that the calls for him to resign as party president have dropped by a few decibel levels compared to the first five weeks after Election 2008. This could be down to several factors, most notably the admission by the PM that his patchy track record contributed to Barisan Nasional’s poor performance at the general election and his willingness to hand over power to Datuk Seri Najib Razak by 2010.

The Insider has also learnt that a couple of weeks ago Najib sent word down to grassroots leaders to stop agitating for a change in leadership and concentrate instead on offering meaty ideas on revitalising Umno.

He was worried that the constant buzz of asking Abdullah to step down before the party polls in December would inject more uncertainty into a government still coming to grips with running Malaysia without its customary two-thirds majority in Parliament.
...selanjutnya [KLIK DI SINI]

Syariah court allows convert to return to Buddhism

Malaysianinsider - The Penang Syariah High Court has allowed a Muslim convert to return to her original faith of Buddhism.

The court's verdict today is believed to the first time in recent years that a convert is being permitted to renounce Islam in Malaysia.

An increasing number of legal disputes surrounding religious conversions has sparked anxiety among minorities because courts have invariably ruled against people seeking to leave Islam.

Ahmad Munawir Abdul Aziz, a lawyer for the Islamic Affairs Council in Penang, said the court granted Siti Fatimah Abdullah's (Tan Ean Hung) petition to return to Buddhism.

Siti embraced Islam in 1998 because she wanted to marry an Iranian. — AP

See also this

Siti Fatimah Tan Abdullah @ Tan Ean Huang with her counsel Ahmad Jailani Abdul Ghani after the court decision allowing her to renounce Islam.

The Syariah High Court in Penang has delivered a landmark decision allowing a Chinese convert to renounce Islam and revert back to her Buddhist faith.
Syarie High Court judge Othman Ibrahim said the court had no choice but to declare Siti Fatimah Tan Abdullah no longer a Muslim as she had never practised the teachings of Islam. more...
LANDMARK DECISION: Syariah High Court declares convert no longer a Muslim
No2umnO - Apa cerita UMNO? Ala omak ... lalak la lagi ......

Hentikan pengswastaan lebuh raya untuk ringan beban rakyat

harakahdaily - (...) Pelik tetapi benar inilah pengswastaan di negara kita, semuanya membebankan rakyat. Saya pun tidak tahu di manakah mereka ambil ilmu ini. Sepatutnya tujuan pengswastaan ia mengurangkan beban kerajaan dan menyenangkan rakyat. Tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Apabila projek gagal maka ia akan ditanggung oleh kerajaan kalau untung masuk tembolok mereka. Kalau kita lihat di negara-negara maju tidaklah banyak tol macam negara kita. Kiri, kanan, depan, belakang semua tol sampai rakyat pening, apabila hendak hantar anak ke sekolah dan pergi kerja. Tol mahal, minyak mahal, parking mahal. Semua ini menyebabkan ramai rakyat Malaysia hari ini hidup dalam keadaan tertekan.

Memang berniaga tol ini untung. Yang seronok kalau kereta tidak lalu pun tidak apa, kerana kerajaan akan tanggung kalau rugi. Sebab itu wasiatlah kepada anak kita kalau besar esok jangan jadi peguam, jangan jadi doktor susah dapat untung tetapi jadilah tauke tol.

Cukai jalan dah ambil, tol kena lagi. Kalau kerajaan rasa tidak mampu mereka tidak payah perintah, bagi sahaja kepada Pakatan Rakyat pula perintah. Kalau hendak berniaga dan tidak mahu jaga kebajikan rakyat, lebih baik jadikan Malaysia ini sebuah syarikat, bukan kerajaan Malaysia.

Inilah akibat apabila amanah itu dianggap sebagai satu tempat untuk menghimpun kekayaan. Kalau amanah ini dianggap satu beban maka tidak ada orang yang hendak jawatan ini. Tetapi kalau amanah dianggap peluang maka semua orang berebut hendak menjadi pemimpin.

Kita hairan kenapa kerajaan takut hendak dedah apa perjanjian sebenar dalam semua projek pengswastaan di negara ini. Ada yang mengatakan bahawa perjanjian ini hanya berat sebelah, hanya menguntungkan kepada pihak tauke sedangkan kerajaan menanggung biawak hidup atas semua yang berlaku. Sebab itu empat pemimpin Pakatan Rakyat, Tan Sri Khalid Ibrahim, Dr Hatta Ramli, Tian Chua dan Ronnie Liew (semuanya sudah Yang Berhormat) dituduh di bawah OSA kerana mendedahkan perjanjian tol.
- baca selanjutnya di SINI....

Kesatuan pekerja DBP dakwa ahlinya diugut

malaysiakini - (...) Berikutan itu dakwa Husni, 50 hingga 60 ahli telah berhenti daripada menjadi ahli kesatuan tersebut, kerana bimbang dikenakan tindakan disiplin.

"Malah sehingga hari ini masih ada yang berbuat demikian," katanya.

Husni mendakwa, pihak pengurusan DBP telah memanggil setiap ahli kesatuan dan bertanya mengapa mereka menjadi ahli kesatuan tersebut.

Beliau mendakwa, mereka telah diberi amaran supaya meninggalkan kesatuan itu, jika tidak mahu dikenakan tindakan disiplin.

Menurutnya lagi, pengurusan DBP juga mempersoalkan kesahihan penubuhan kesatuan sekerja DBP.

Rundingan tertutup

Kesatuan pekerja DBP, kata Hasni, membantah dasar DBP melantik pegawai kanan tanpa mengikut peraturan.

Sebagai contoh, katanya, pegawai kanan bahagian bahasa dan sastera boleh dilantik dari kalangan mereka yang tidak mempunyai kelulusan dan pengalaman dalam bidang tersebut.

Hasni juga berkata, rundingan antara pihak kesatuan dengan pengurusan DBP sudah terhenti ekoran keengganan DPB bertemu pihak kesatuan.
- baca selanjutnya di SINI....

Raja Petra setuju diikatjamin

malaysiakini - Pengendali lamanweb Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin bersetuju diikatjamin selepas bertemu dengan isterinya, Marina Lee Abdullah di Sungai Buloh pagi ini.

Marina dalam perjalanan ke Mahkamah Sesyen Petaling Jaya untuk membayar ikatjamin tersebut.

raja petra court case 060508 01Raja Petra, yang didakwa atas tuduhan menghasut, enggan membayar ikatjamin RM5,000 kerana tidak mampu menjelaskannya.

Kes tersebut akan didengar pada 6 hingga 10 Oktober.

Semalam beliau enggan berjumpa sesiapapun, termasuk isterinya dan dikatakan mengadakan mogok lapar.
- baca selanjutnya di SINI....

Menziarahi Umno di ICU

dppwp - Tanggal 8 Mac 2008 mencipta sejarahnya yang tersendiri bila mana rakyat menyatakan pendirian rasmi mereka untuk memilih Pakatan Rakyat memerintah di lima negeri-Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor disamping mengirimkan 82 pemimpin PR ke parlimen sebagai wakil rakyat.

Bermula detik itu, Umno dan komponen BN mulai kalut. Perubahan undi rakyat mensuggulkan pemimpin BN. Bagai ayam berak kapur mereka melatah sana-sini. Tuduh sana -sini dan kecoh untuk menjatuhkan pemimpin ini dan pemimpin itu.

Pengerusi Umno sendiri gelabah kerana sudah ramai ahlinya yang berani mengusik kerusi keramatnya. Bertanya tentang perihal perletakkan jawatan yang akhirnya ditukar tajuk kepada peralihan kuasa.

Umno makin tenat. Kini diusung ke Unit Rawatan Rapi (ICU). Konvensyen sana -sini. Mesyuarat agung khas dibeberapa bahagian Umno berlaku secara tidak terkawal. Komponen BN lainnya mulai curiga pada Umno yang tidak henti-henti membinggitkan isu ketuanan melayu dan juga kejatuhan empayar Melayu dinegara ini.

Tidak cukup dengan itu, kekalahan komponen BN lainya digunakan oleh Umno untuk mendekati kekasih baru dari Borneo. Namun, bunga yang dihulurkan telah dicampak ke longkang oleh 3 pemimpin Borneo yang tidak berminat dengan lamaran gatal itu.
- baca selanjutnya di SINI....

When the witness becomes the accused

sun2surf - When the witness becomes the accused
EVER WONDERED why the police force is unable to close files and solve crimes? Do you know why witnesses to crimes do not want to come forward? Why do witnesses suddenly have memory lapses and declare: "I did not see anything." I got the answers yesterday. Two police officers from the Commercial Crime Division of Bukit Aman gave an insight into how investigations are carried out and I can tell you with a clear conscience that it was an exercise in futility because their line of questioning would have insulted the intelligence of any right-thinking person.

Assistant Superintendents Wan Zainal Wan Mat and Albany Hamzah turned up at the office and said that they needed to record my statement in relation to police investigations into the transfer of funds from Balkis. To say that they came ill-prepared would be an understatement. To say that they never read any of the reports in theSun or any other newspaper would be the bitter truth. They are supposed to be investigating the transfer of RM9.9 million, and yet had no clue as to how to go about doing the job. This is because they came with pre-conceived notions and pre-prepared questions, perhaps drafted by their superiors, in the hope that this writer would shoot himself in the foot by implicating himself.

After the caution was administered under the Criminal Procedure Code and the usual questions on my qualifications and my career, it was crystal clear they wanted me to reveal my sources and wanted documents in my possession. Not that I had run foul of the Official Secrets Act because none of the documents cited were classified, but they came on a fishing expedition to get me to expose my hand and to find out what is going to be published in the future. They expected me to sing like a canary!

Terence Fernandez and I looked at each other in despair when asked: Merujuk kepada petikan yang terdapat dalam artikel berkaitan dengan memetik kenyataan Yeo Yang Poh (former president of the Bar Council), dari manakah sumber petikan berkenaan diperolehi? (Your article had a quote from former Bar Council president Yeo Yang Poh. What is the source of the quote?) If only the two officers had cared to read the first paragraph of my report which was in front of their eyes they would have known where it came from – the Malaysian Bar website. But no, they had read nothing. What has Yeo’s comments got to do with their investigations?
- baca selanjutnya di SINI....

Kijang Care berjasa lagi .... !!!

Tak payah nak kecoh kecoh, kini Kijang care, sebuah organisasi yang ditubuhkan oleh Dato’ Paduka Haji Husam Bin Haji Musa telah membuahkan satu lagi hasil. Mencari mereka mereka yang hilang. Terdahulu menemui Azreen dan sekali lagi, penemuan seorang lagi remaja yang hilang .... Nurul Wahida Hamzah. Ikuti berita ini


Hmetro - “Saya nak bawa suami berjumpa ibu untuk memohon keampunan atas perbuatan kami selama ini selain mahukan restunya. Itu perkara pertama terlintas di fikiran apabila saya sampai di Malaysia.

“Namun, saya tidak mahu berpisah dengan suami, malah tetap menyayanginya walaupun perbuatan kami berkahwin tanpa kebenaran ibu,” luah Nurul Wahida Hamzah, 20, ketika ditemui di rumah kakaknya, Saadiah, 38 di Johan Setia di sini, malam tadi.

Nurul ditemui wakil Harian Metro sebaik tiba dari Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang bersama wakil Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat (Migrant Care), Alex Ong.

Dia yang tiba di rumah kakaknya kira-kira jam 10.30 malam tadi dilihat masih keliru sejurus keluar dari kereta milik Kijang Care. berita penuh....
Sebelum ini berita tentang SIASAH: Pasukan jejak kasih Azreen berlepas ke Lombok dan untuk ketahui tentang ornganisasi ini .... sila kunjungi : KijangCare

Kesimpulannya: Kalau niat bersih, tak payah kecoh kecoh ..... hasilnya adalah bukti kepada kejujuran.

CLIP: RAJA PETRA

Peaceful show of solidarity for Raja Petra - Justice for All...tantuya

misschickenkiller - Its one of those odd days that I write in my own blog. But im so proud of myself for what i did earlier. I have never done this. Eh, once la penah when DSAI reformasi. This is my second of such event. I was there. At the Sg Buluh Prison. It was a long drive but it was worth the drive la. We were suppose to bring candles and umbrella but i tak sempat la check blog. All i saw was this "There will be a vigil tonight (May 7, 2008 ) at 9.00pm at the main entrance of Sungei Buloh Prison. It will be a peaceful show of solidarity for Raja Petra. You are welcome to join."

I told my aunt in the evening. Just normal info that i pass to her before her turn to use the laptop. To my surprise she said she wants to go. I was still out till about 8.20. I tried contacting few friends to get them to check if its still on. Ermmmm no one was available :( . But then we took our chance la. About 8.50 we left KL. Reach there at about 9.30 or so. There were so many of them then. I saw Mr zorro unmasked, I saw Haris Ibrahim, then someone so familier but i cant remember which blog i saw him on. Oh yes Nat was there.
- baca selanjutnya di SINI....

500 protest as road is closed againLAST RESORT: Residents of Bandar Mahkota Cheras and Sungai Long came out in full force yesterday to demonstrate against the closure of an access road near the Cheras-Kajang Highway. The closure meant that motorists could no longer by-pass the Batu 11 toll plaza and they would have to pay the 90-sen toll. In this picture, Cheras member of parliament Tan Kok Wai (left) appealing to Kajang deputy district police chief Superintendent Toha Abdullah to stop Grand Saga workers from replacing the barriers to the access road near the highway. More...

Janji tidak naikkan harga beras, Najib tipu rakyat?

harakahdaily - (...) "Kita sudah jangka apabila sampai pada masanya mereka (PR) akan menghadapi kesukaran untuk menunaikan semua janji pilihan raya. Pada waktu pilihan raya sesiapa pun boleh membuat janji tetapi untuk menunaikannya bukan satu perkara mudah," kata Najib, cukup sinis.

Isnin (5 Mei) lalu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, memberitahu media kerajaan negeri pimpinannya tidak dapat memberi jaminan akan melaksanakan pengurangan cukai pintu kediaman sebanyak 20 peratus dan cukai premis komersial 10 peratus pada tahun ini. Kedua-dua perkara itu dikatakan menjadi janji dalam manifesto pilihan raya Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor.

Sebaliknya, kata Abdul Khalid, kerajaan campuran PKR, PAS dan DAP perlu melihat kepada jumlah peruntukan kewangan kerajaan negeri berdasarkan belanjawan 2009 yang akan dibentangkan akhir tahun ini.

"Kita belum dapat turun cukai pintu kerana pembangunan ekonomi negara belum sampai tahapnya lagi. Saya tak nak bajet kita tidak cukup (jika melaksanakan pengurangan cukai pintu)," katanya.

Kenyataan itu disambut bagaikan "pucuk dicita, ulam mendatang" oleh para pemimpin Barisan Nasional. Mereka bagaikan bersorak-sorai dan bertempik kepada rakyat Selangor yang telah menolak pemerintahan BN dalam pilihan raya lalu, "sudah kami katakan, jangan percaya sangat janji-janji mereka itu (PR)".
- baca selanjutnya di SINI....

Tangan ghaib di sebalik tabir istana Perak?

harakahdaily - (...) Kerajaan yang baik (good governance) sememangnya memerlukan sistem pemisahan kuasa seperti ini sehingga tiada satu pihak yang mempunyai kuasa mutlak.

Sekiranya kuasa mutlak dipusatkan kepada pihak atau individu tertentu, kemungkinan untuk berlakunya kezaliman adalah lebih tinggi. Bagaimanapun sistem pemisahan kuasa ini hancur musnah semasa zaman pemerintahan Dr Mahathir, sehingga kuasa Raja-raja Melayu yang sememangnya sangat kecil diperkecilkan lagi, diikuti pula dengan melumpuhkan kuasa Badan Kehakiman (judiciary).

Tindakan pihak istana sejak akhir-akhir ini kelihatan cuba mengembalikan semula sistem pemisahan kuasa tersebut demi pembentukan sebuah kerajaan yang baik.

Sekiranya Karpal Singh melihat tindakan Sultan Perak dan Raja Muda Perak dari kacamata seperti ini, pasti beliau bersetuju dengan tindakan tersebut. Tindakan pihak Istana Perak ini sekiranya dilakukan sewaktu Perak di bawah teraju BN pastinya akan mendapat sokongan pihak pembangkang.

Sayang sekali sewaktu Almarhum Ustaz Ishak Baharom di'pecat', pihak Istana Selangor tidak bertindak dalam lingkungan tafsiran undang-undang yang diperuntukkan kepadanya.

Sekiranya pihak Istana Selangor bertindak sebagaimana tindakan pihak Istana Perak hari ini, pastinya tindakan itu dilihat sebagai memperkukuhkan sistem pengasingan kuasa.

Sultan Perak dan Raja Muda Perak telah bertindak menurut tafsiran luas daripada semangat peruntukan undang-undang yang memberikan kuasa budi bicara kepada mereka.

- baca selanjutnya di SINI....

Posting terkini

Blog Archive