KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 20, 2008

PERJUANGAN UMNO DAH BERCELARU

Skim Peluang Pendidikan Kedua Dibuka Kepada Belia Bukan Melayu

SHAH ALAM, 20 Jan (Bernama) -- Skim Peluang Pendidikan Kedua anjuran Putera Umno yang diwujudkan untuk membanteras gejala sosial dan mengurangkan kadar pengangguran di kalangan belia Melayu akan dibuka kepada kaum lain di negara ini.

Pengerusi Putera Umno, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata skim ini dibuka kepada belia kaum lain bertujuan menggalakkan persaingan sihat dan memberi peluang sama rata kepada semua belia di negara ini tanpa mengira kaum dan agama.

Beliau berkata, melalui skim ini, semua belia berusia 18 hingga 25 tahun yang tercicir dalam pelajaran berpeluang menyambung pendidikan di peringkat kemahiran dalam bidang automotif, perhotelan dan kejururawatan dan seterusnya dibantu untuk mendapatkan pekerjaan.

Terdapat 30,000 peluang pelajaran melalui skim ini yang mendapat sokongan penuh kerajaan bagi mereka yang gagal dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil pelajaran Malaysia (SPM) untuk memohon menyertainya, katanya kepada pemberita selepas merasmikan tayangan perdana filem "1957 Hati Malaya" di sini hari ini.
No2umnO - Bila sudah hampir pilihanraya, macam macam perkara pelik sudah berlaku. Kumpulan manusia yang mengangkat keris berbicara tentang perjuangan Melayu akhirnya akur dengan bangsa lain untuk diperjuangkan bersama. Atas nama Pengerusi Putera UMNO, melolong untuk memperjuangkan bangsa lain. Sedangkan bangsa Melayu sendiri pun ramai keciciran. Berapa ramai bangsa Melayu yang masih merempit dan tidak tentu hala tujuan hidup dan kini pemimpin Putera UMNO cuba menjadi jaguh bangsa asing.

Sedarlah UMNO bahawa bangsa lain mempunyai pemimpin mereka sendiri. Malah pemimpin bangsa cina lebih berjaya dari pemimpin bangsa Melayu. Jangan lah cuba menjadi jaguh di padang orang lain sedangkan di padang sendiri kalah tersungkur. Mengutuk bangsa lain dan sekarang kembali bersujud kononnya memperjuangkan hidup majmuk. UMNO cuba menjadi dewa, bila pilihanraya hampir tiba. Bangsa lain pun tahu umpan yang UMNO cuba lemparkan.


Memang sah, pemimpin UMNO talam dua muka, ular dua kepala, makhluk dua jantina. Anak beruk di hutan disusukan, anak sendiri mati kelaparan dan akhirnya dahaga kering dan kontang.

JANGAN SALAHKAN POLIS

Jangan Salahkan Polis Kerana Peningkatan Kes Jenayah - Fu

Polis tidak wajar dipersalahkan berikutan peningkatan pelbagai kes jenayah dan jika ia dilihat gagal menyelesaikan beberapa kes berprofil tinggi kebelakangan ini, kata Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri Datuk Fu Ah Kiow.

"Dalam keadaan sekarang, kita jangan letakkan tugas dan usaha mencegah jenayah di bahu polis semata-mata, sebaliknya kerjasama semua pihak amat diperlukan," tegas beliau.

No2umnO - Setuju benar kalau saranan untuk tidak menyalahkan pihak polis semata mata di dalam isu peningkatan kadar jenayah. Sebenarnya segala bentuk jenayah dan punca ia berlaku bertitik tolak dari pelbagai faktor. Diantaranya adalah keruntuhan akhlak dan moral rakyat Malaysia, kemasukan warga asing yang tidak mampu dibendung, perancangan para menteri yang kerap gagal, kegagalan usaha membendung kenaikan harga, usaha benteras rasuah yang tidak serius, ekonomi yang merudum, peluang pekerjaan yang semakin kurang, peluang perniagaan yang kian merosot dan bermacam macam lagi. Jika merujuk kepada semua punca, maka ia akan merujuk kepada kegagalan pihak kerajaan mentadbir negara ini.

Kalau ekonomi hebat, rakyat tidak sengsara, rasuah tiada, menteri dan pemimpin taati undang undang, warga asing di kawal dan dipantau, nescaya jenayah akan berkurang. Tapi ianya tidak berlaku kerana sikap kerajaan sendiri tidak mahu memulihkan keadaan.


Pihak polis adalah pihak yang menerima semua arahan. Kalau yang mengarah dan mengendalinya bijak, sudah pasti gejala yang seperti sekarang tidak berlaku. Dan kesimpulannya, polis bukan lah pihak yang utama untuk dipersalahkan kecuali pihak kerajaan dan menteri menteri sendiri yang tidak mahu mencari punca jenayah berlaku tetapi kerajaan lebih kerana bersikap "FIRE FIGHTING". Dah terbakar baru sibuk memadam. Sampai bila pun tak selesai beb.

KERANA HINDRAF, KAUM INDIA KL DAPAT CUTI TAIPUSAM

Perdana Menteri Isytihar Thaipusam Cuti Umum Di Kuala Lumpur, Putrajaya

KUALA LUMPUR, 20 Jan (Bernama) -- Thaipusam kini hari cuti umum bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, bermula dengan perayaan tahun ini yang disambut pada Rabu, 23 Jan, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan hari ini.

Perdana Menteri berkata kerajaan membuat keputusan itu sebagai menghormati permintaan masyarakat India dan penganut agama Hindu.

"Lagipun, setiap kali sambutan Thaipusam, jalan raya di Kuala Lumpur sesak sekali," katanya dan pengumuman beliau itu disambut tepukan gemuruh lebih 21,000 anggota dan penyokong MIC yang menghadiri Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Stadium Badminton Kuala Lumpur di sini.

Sebelum ini, Thaipusam merupakan cuti umum bagi Selangor, Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan dan Johor.

No2umnO - tak perlu berselindung lagi kerana Hindraf lah maka kaum india di Kuala Lumpur telah berjaya memperolehi cuti umum untuk Thaipusam. Terima kaseh kepada HINDRAF kerana berjaya melarikan kepercayaan kaum India kepada kerajaan. Ketika ini, apa sahaja permintaan kaum India akan diluluskan kerana kebimbangan kerajaan akan kehilangan undi kaum tersebut.

Sebenarnya tektik sebegini sudah lama digunakan oleh kaum China. Bukan kerana kaum Cina ramai yang mengundi Barisan Nasional dan bukan kerana Kaum India menyokong parti tersebut tetapi sebenarnya kerana bangsa Melayu tidak lagi percaya kepada UMNO dan Barisan Nasional. Kerana inilah maka pemimpin UMNO di dalam Barisan Nasional terpaksa berpaling tadah kepada bangsa lain.


Apa lagi yang nak dikata, kalau Perdana Menteri bagaikan lembu dicucuk hidung, ketika undi nanti, rakyat akan dicucuk hidung pula. You scratch my back and later i will scratch ur back. If I got the power than ur are useless untill the next election.
Apa apa pun, tahniah kaum India kerana hanya selepas 50 tahun, kalian berjaya memperolehi satu cuti untuk perayaan bagi kaum India di Kuala Lumpur.

ADA POLIS YANG LUPA DIRI KERANA KUASA

Terkilan dengan kata-kata pegawai polis
Mohd Norshahli Ahmad
malaysiakini

Saya ingin membuat aduan terhadap pegawai polis No: ID 150915 (Shahril) yang bertugas di tempat Persiaran Selangor pada jam10:30 pagi pada tarikh 7 Jan.

Pengawai polis tersebut telah menyaman saya kerana kesalahan lampu belakang tidak berfungsi. Namun saya akur kerana kecuaian saya tidak memeriksa lampu belakang tersebut, tetapi pegawai polis terbabit telah mengeluarkan kata kata yang merendahkan diri saya dan juga ugutan seperti ‘Heh! Itulah kau berpendidikan tinggi sangat’ dengan nada yang merendahkan maruah seseorang.

‘Kau bawa apa? Ada surat bawa barang? Kau ni macam mencuriga saja’. Saya sungguh terkilan terhadap kata kata pengawai polis tersebut yang memeriksa seluruh kereta saya, tetapi tidak ada apa yang saya bawa dalam kereta.

Pegawai polis itu juga berkata: ‘Kau ni macam pening (di bawah pengaruh dadah). Kau ni macam ada masalah, kau nak aku tahan kau? Aku bawa kau balik balik test air kencing’.

Pada ketika itu saya terasa diugut oleh pegawai polis berkenaan kerana saya baru saja pulang dari sebuah kilang yang berdekat dan bertugas sebagai juruteknik komputer. Bagaimanapun, pegawai polis tersebut tidak menahan saya untuk menguji air kencing. Saya telah meminta pegawai polis tersebut memberi peluang atas budi bicara beliau.

Akan tetapi pegawai polis tersebut tidak menghiraukan dan masih berkata yang merendahkan diri saya seperti ‘Heh! Itulah kau berpendidikan tinggi sangat’ berulang kali. Saya merasa sungguh terkilan dan mengalami tekanan emosi dengan kata kata pegawai polis tersebut.

UMNO GUNA MAT REMPIT?

Ada gambar gambar lain yang lebih mengerikan, tetapi aku tak sampai hati nak pamirkan. Takut aku sendiri termuntah ..... Kalau UMNO berhajat untuk guna mat rempit untuk bawa pengundi ........ tak payah la. jalan kaki lebih selamat.

Atau siapkan ambulan dan bomba untuk berjaga jaga. Aku tak ingin .....

SAINS DAN MATEMATIK KEMBALI KE BAHASA MALAYSIA

Wal asal balik asil, itu pasal tak hasil

Diberitahu oleh seorang guru disebuah sekolah bahawa buku bantuan untuk tahun sessi persekolah 2009 bagi matapelajaran Sains dan Matematik nanti akan menggunakan Bahasa Malaysia. Maklumat ini baru diperolehi di kalangan guru guru yang bertanggung jawab di dalam soal buku bantuan.

Merujuk pada berita pada 28th Oktober 2007 tahun lepas, Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi telah mengumumkan bahawa UPSR pada tahun 2008 akan diteruskan dalam bentuk dwibahasa iaitu Bahasa Ingeris dan Bahasa Cina untuk peperiksaan subjek Matematik dan Sains. Manakala kata Menteri Pelajaran, Hishamuddin Tun Hussien, kajian tentang penggunaan bahasa Inggeris akan dibuat sehingga hujung tahun 2007 sebelum membuat sebarang keputusan, menerus atau membatalkan usaha ini.

Pertukaran semula ke Bahasa Malaysia ini tidak dinyatakan secara terbuka oleh Pihak Kementerian atau menteri buat masa ini kerana bimbang ia akan menjadi bahan tawa dan bahan politik parti pembangkang. Oleh itu, usaha menukar kembali sistem pelajaran menggunakan bahasa Malaysia akan dibuat secara senyap senyap tanpa memberitahu kepada umum sehingga pada waktu yang sesuai. Namun persiapan mencetak buku bantuan di dalam versi Bahasa Malaysia akan dijalankan.

Sikap terburu buru tanpa perancangan yang terperinci pihak Kerajaan, telah sekali lagi merugikan rakyat jelata. Selain dari kerugian kos untuk perlaksanaan pertukaran ke bahasa Inggeris, murid murid juga turut kerugian masa dan fokus. Begitu juga dengan pihak guru guru yang merungut kerana dihantar kursus ke sana dan kemari untuk persiapan diri. Kini setelah beberapa tahun di kritik hebat dari pelbagai pihak termasuk Professor Di Raja Ungku Aziz, usaha peminggiran bahasa melayu ini terpaksa dihentikan.

Besar kemungkinan pengumuman ini akan dilakukan selepas pilihanraya. Kalau diberitahu sekarang, Kerajaan dan Hishamuddin akan pastinya menerima tamparan hebat kritikan dan kutukan dari pelbagai pihak.

Dan kepada rakyat Malaysia, Wal asal balik asil, itu pasal tak hasil.

PERCUMA PUNGKOQ HANG

Petikan email Yahoogroups...
nasikerabupetro

He2.. ketika email ini dicopy, saya masih belum berhenti tersengih disebabkan rasa lucu dengan rantaian email ini...he2... ha2....

Tuesday, January 01, 2008

PERTAMA

Ketika mengumumkan yuran sekolah dan buku teks percuma, Menteri Pelajaran kata, " Malaysia adalah negara pertama memberi pendidikan percuma."

Pertama pungkoq hang!

Sebab, masa aku di KYPM dulu, jiran kami budak GMI (German-Malaysian Institute). Mereka kata selepas kursus persediaan di GMI, mereka akan melanjutkan pelajaran di universiti di Jerman. Dan mereka tak perlu bayar apa-apa yuran.

Sejak itu, aku tahu, Jerman adalah negara yang ada pendidikan percuma. Malah pada tahap universiti. Malah untuk pelajar asing.

Oh, mungkin Menteri Pelajaran bercakap benar, tapi budak GMI tu yang bohong. Jadi, aku search "free education" di Wikipedia, untuk memastikan. Dan aku dapat fakta ini:

1. In Sweden and Finland , there is not even a fee for foreign students enrolling at a university (exchange or not), although they may not be eligible for the monthly study allowance and loan most nationals are.

2. Several other European countries, such as England and Germany , have had a history of some forms of free education, as well as Australia .

3. In some developing countries like Sri Lanka education is given free from the primary level up to the tertiary level.

4. Ireland has free education at all levels, including college and university which is also free.
Wah, bukan Jerman saja. Tapi Sweden , Finland , England , Australia , Sri Lanka dan Ireland pun ada. Jadi, pertama apa kejadahnya?

PERCUMA

Kemudian, sekolah pun dibuka. Seorang Cikgu yang rapat dengan aku mengadu, mak bapak budak komplen kenapa sekolah kutip yuran, sedangkan menteri kata percuma? Aku pun setujulah dengan komplen mak bapak tu.

Rupa-rupanya, yuran bukan dimansuhkan, tapi ditukar istilah! Semua guru dapat pekeliling Kementerian, tahun ini jangan sebut "yuran sekolah" tapi sebut "pakej bayaran tambahan".

Cikgu: "Encik, tahun ini encik tak perlu bayar yuran sekolah."

Bapak budak: "Yay."

Cikgu: "Tapi encik kena bayar pakej bayaran tambahan."

Bapak budak: "Pundek."

Tahun 2007, yuran sekolah macam ni:

1) Orang kaya
- Yuran sekolah: RM18.00
- Yuran PIBG: RM32.00
- Buku latihan: RM25.00
- Buku teks: RM70.00

Jumlah: RM145.00

2) Orang miskin:
- Yuran sekolah: RM18.00
- Yuran PIBG: RM32.00
- Buku latihan: RM25.00
- Buku teks: Percuma (pinjaman)

Jumlah: RM75.00

Tahun 2008, kerana semua orang dapat pinjaman buku teks, dan "yuran sekolah percuma", dia jadi macam ni:

1) Orang kaya:
- Yuran khas: Percuma
- Pakej bayaran tambahan: RM30.50
- PIBG: RM32.00
- Buku latihan: RM25.00
- Buku teks: Percuma (Pinjaman)

Jumlah: RM87.50

2) Orang miskin:
- Yuran khas: Percuma
- Pakej bayaran tambahan: RM30.50
- PIBG: RM32.00
- Buku latihan: RM25.00
- Buku teks: Percuma (pinjaman)

Jumlah: RM87.50

Percuma pungkoq hang!

Orang miskin kena bayar lebih daripada tahun lepas. Apakejadahnya "yuran khas" yang percuma tu? Dan "pakej bayaran tambahan" tu kalau diperincikan, ada macam-macam benda: pakej keceriaan, pakej kebajikan, malah ada pakej 'kegiatan agama dan moral' yang tahun lepas tak kena bayar pun.

Masa Perhimpunan Agung Pemuda AMNU, menantu PM cakap pasal subsidi minyak, "Orang bawa kereta mewah isi petrol RM1.92 seliter, pakcik bawa motor kapcai pun isi minyak seliter RM1.92. Ini tidak adil!"

Habis, dasar "pendidikan percuma" ni, adil gila b*** nak mampos? Orang kaya bayar kurang daripada tahun lepas, orang miskin pula kena bayar lebih.

PEMBOHONG

Menteri Pelajaran pembohong. Tapi, adakah kerjaya politiknya akan ranap kerana dia berbohong?

Tidak. Di Malaysia, bab membohong, salah guna kuasa, dan rasuah tak akan meruntuhkan kerjaya politik mana-mana Menteri. Sejarah telah membuktikan, majoriti rakyat Malaysia tak kisah.

Tapi, kalau politikus ada skandal seks, ya! Memang runtuh kerjaya politik. Mesti letak jawatan atau dipecat kalau ada skandal seks atau dituduh ada skandal seks. Walaupun skandal seks tidak menjejaskan wang cukai yang rakyat bayar.

Macamana dengan ini? Adakah kita mampu tersenyum lagi?

PENDIDIKAN PERCUMA?


PENDIDIKAN PERCUMA?

Rakyat tidak faham apa pengertian PENDIDIKAN PERCUMA yang dicanangkan oleh Menteri Pelajaran kepada rakyat dan dunia luar. Kepada mereka yang tidak tahu keadaan sebenar negara kita mungkin, pujian menggunung kepada kerajaan Malaysia yang kelihatan seperti maju, hebat dan serba boleh. Malahan negara Malaysia yang mempunyai pelbagai sumber galian maka tidak mustahillah kerajaan menyediakan pendidikan percuma. Mungkin itu anggapan orang luar.

Berikut adalah kenyataan seorang bapa yang anaknya diterima masuk ke sekolah Teknik. Kerana keinginan anak untuk melanjutkan pelajaran, walaupun tidak mampu, dituruti jua kerana tidak mahu dipersalahkan kemudian hari. Menurut bapa ini, kalau mereka mempunyai wang, bukan lagi belajar di dalam negara malah mungkin dihantar ke luar negara. Namun realitinya kemiskinan semakin menghimpit dan untuk mencapai kemajuan anak anak, perlukan pengorbanan yang tiada berbelah bagi. Kalau keluar negara perlukan perbelanjaan yang tinggi, realitinya di dalam negara pun sama juga.

Menurut bapa ini, kelulusan yang baik tidak mengembirakan hatinya. Kebimbangannya tidak terhingga mengenangkan suasana pembelajaran dinegara kita yang jelas indah diluar, buruk di dalam. Percuma tapi semua perlu bayar.

Seorang bapa yang merupakan temanku ini, mempunyai anak yang baru memperolehi keputusan PMR nya. Menyambung persekolahannya di sekolah menengah yang sama. Tika memperolehi keputusan tempoh hari, pelajar sibuk memohon untuk melanjutkan pelajaran ke sekolah teknik dan vokasional. Keputusan belum diperolehi dan anak anak mulakan pembelajaran di sekolah yang sama. Kemungkinan permohonan berjaya, maka pelajar ini bertangguh untuk membayar yuran. Namun mereka disuruh juga membayar kerana menurut guru mereka, sekiranya permohonan berjaya, resit yuran itu perlu di tunjukkan ke sekolah baru mereka untuk pengecualian,

Jumlah yuran sekolah RM111.00 untuk sekolah menengah dikenakan dan selepas Malaysia riuh dengan isu penipuan yuran, maka sekolah telah mengurangkan yuran dari jumlah tersebut kepada RM106.00. Bukan kurang sebanyak RM9.00 sebagaimana yang diwartakan. Ibu bapa tidak mahu bertikam lidah lagi lalu membayar. Bimbang juga sekiranya keengganan ibu bapa nanti akan menyusah dan memalukan anak anak disekolah kelak.

Kini keputusan permohonan memasuki sekolah teknik telah berjaya. Berjaya memasuki SEK. MEN TEKNIK (ERT) DATO' UNDANG HJ. MUHAMAD SHARIP REMBAU. Anak gembira tapi ayah pening kepala. Jumlah perbelanjaan baru sudah ujud. Selain sudah membeli peralatan dan pakaian sekolah lama, kini sibapa terpaksa mengeluarkan belanja untuk pakaian dan peralatan di sekolah baru. Yuran juga kena bayar. Berikut adalah yuran yang perlu dibayar,

 1. Bayaran Tambahan - RM13.50
 2. Bayaran PIBG - RM196.50
 3. Bayaran Koperasi - RM138.00
 4. Bayaran Asrama - RM275.00
JUMLAH YURAN = RM636.50

Bayaran tersebut dipecah kepada 4 kategori dan setiap kategori diberikan nombor akaun bank CIMB yang berbeza untuk ibu bapa buat pembayaran terlebih dahulu sebelum hari pendaftaran. Bila pembayaran sudah dibuat, maka apa kaitannya dengan pengecualian yuran yang sudah di bayar disekolah lama. Ini bermakna jumlah YURAN untuk pelajar yang mahu melanjutkan pelajaran adalah YURAN DAN PERBELANJAAN SEKOLAH LAMA + YURAN DAN PERBELANJAAN SEKOLAH BARU. (Ini lah pendidikan secara PERCUMA ala Barisan Nasional)

Disamping itu, ibu bapa diberikan senarai barangan yang perlu dibeli sendiri sebelum mendaftar masuk. Anak temanku ini memilih untuk memasuki 'Kursus Catering'. Itu minatnya. Semua barangan berikut perlu dibeli tanpa bantuan kerajaan atau syarikat swasta. Barangannya adalah,

BARANGAN PERALATAN KURSUS
 1. Tuala tangan - 1 helai
 2. Kain Lap meja - 4 helai
 3. Kalin lap tangan - 4 helai
 4. Pemegang periuk - 2 pasang
 5. Kain lapik maslin - 0.5 meter
 6. Sudu teh dan garfu kek - 1 pasang
 7. Sudu penyukat - 1 set
 8. Nozzle Star - 1unit
 9. Plastik piping bag - 1 paket
 10. Pisau kecil/paring knife - 1unit
 11. Pisau serba guna/Cook's knife - 1
 12. Peeler - 1unit
 13. Berus pastri - 1unit
 14. Kotak peralatan - 1unit
 15. Baju Chef - Sepasang
 16. Apron putih - 1unit
 17. Senduk kayu - 1unit
 18. Kain pemegang plastik - 1 pasang
 19. Sudu sup - 1unit
 20. Sudu Makan - 1unit
 21. Sudu desert - 1unit
 22. Sudu Teh - 1unit
 23. Garfu Salad - 1unit
 24. Garfu Makan - 1unit
 25. Garfu desert - 1unit
 26. Bunga dan daun plastik - 4 tangkai
 27. Bekas bunga rendah - 1unit
 28. Peranggu perisa garam dan lada - 1 set
 29. Gunting bunga - 1 (Anggaran RM30.00)
 30. Chopstick dan Chopstik rest - 4 pasang
 31. Kasut Pramusaji - Sepasang
 32. Kemaja putih lengan panjang - Sepasang
 33. Kain labuh dan slack hitam - Sepasang
 34. Vest Hitam - Sepasang
 35. Glass Towel - 1 helai
 36. Alas meja - 1 helai
 37. Napkin - 4 helai
JUMLAH KOS PERALATAN = ?

Kos sebenar anak untuk melanjutkan pelajaran adalah
(+) YURAN DAN PERBELANJAAN SEKOLAH LAMA (+) YURAN DAN PERBELANJAAN SEKOLAH BARU (+) BAYARAN PERALATAN KURSUS (+) BELANJA BULANAN ANAK ANAK
JUMLAH KESELURUHAN = ?

Itu tidak termasuk perbelanjaan menghantar anak pada hari pendaftaran. Tambangnya sahaja sudah sekitar RM100. Malah belanja bulanan untuk pelajar perempuan, kos mereka adalah lebih tinggi.

Teman ku ini bekerja sebagai Kerani Gudang. Gajinya cuma RM900.00 tidak termasuk kerja lebih masa. Mungkin mampu menjangkau RM1,600.00 sebulan. Isteri tidak bekerja. Dengan wang gaji sebegitu beliau terpaksa menyara 4 orang anak, rumah sewa, kenderaan, kos ulang alik kerja, Belanja dapur, elektrik dan air serta kemudahan asas keluarga.

Kini melanjutkan pelajaran anak sudah menjadi satu beban. Bukan tidak ikhlas tetapi ia diluar kemampuan. Kejayaan anak adalah kejayaan keluarga. Siapa yang tidak mahu anak berjaya, tetapi ini adalah satu contoh, kehidupan rakyat sekarang. Kalau Kerajaan dan Pemimpin berkata bahawa rakyat kita di dalam keadaan yang makmur dan selesa, anda bayangkan sendiri. Kalau kerajaan kata pendidikan kita percuma, cuba anda jelaskan.

Aku intai dompet dan ku keluarkan beberapa wang kertas lalu ku serahkan kepada temanku itu. Aku perlukannya, tapi dia lebih memerlukan. Hatiku hiba, perasaanku kecewa, jiwaku hampa. Inilah realiti dan ini lah hasil dari PENDIDIKAN PERCUMA ala Barisan Nasional. Hati ku berkata, bilakah keadaan akan berubah? Anda mahu membantu?

Badawi's Ponggal Festival causes million Ringgit losses to businessmen


Kumaresan
malaysia-today.

The Malaysian economy is slowing down. The MIER projected our economic growth for 2008 to be less than 5% (if the recession in the US worsens).

Despite Government denials and cover ups, inflation is escalating. The price of food, chicken and fish has increased by at least 15% since 2007. Consumers do not have as much spending power.

Retail and wholesale businesses are also facing difficult conditions. Many face slower sales and losses because while costs of doing business have gone up, sales have not increased as much. On Saturday 19 January 2008, retailers and businessmen in the Jalan Masjid India got a rude shock when the busy shopping street was shut down completely beginning from 9 am in the morning until midnight. Saturday is the busiest shopping day in this area. But as the picture shows the Jalan Masjid India was deserted, there were few shoppers. Businessmen have lost millions of Ringgit in sales because of this road closure.

The reason for the road closure of Jalan Masjid India was because the PM were attending a Ponggal Festival organized by the ‘Barisan Nasional Bukit Bintang’. Few of the traders in Jalan Masjid India knew about this road closure or the fact that a Ponggal Festival was being organized in their area. Some traders are also confused why ‘Pesta Ponggal Bukit Bintang’ is being held in Jalan Masjid India and not in Jalan Bukit Bintang or elsewhere?

A few banners announcing the event were put up on Thursday 17th January but none of the traders were consulted or informed where or how the Ponggal Festival was to be held. There is some mystery. Other than ‘Barisan Nasional Bukit Bintang’ no one knew who were the real organizers behind this Ponggal Festival. The MIC was not involved. But the mystery was later solved. The Malaysian Hindu Sangam, the organisers behind the Hindraf protests are the same people behind this Ponggal Festival. The picture here shows Hindu Sangam written in white all over Jalan Masjid India. More...

Jenazah Fernando selamat dikebumikan 1.30 tengah hari

KeADILan

fernando-1.JPG

Kuala Lumpur, 20 Jan - Jenazah peguam terkemuka, Aris Rizal Christopher Fernando selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Taman Titiwangsa, dekat sini jam 1.30 tengah hari tadi.Fernando, 68, meninggal jam 12.30 pagi tadi akibat sakit jantung.

Allahyarham diserang sakit jantung dan dikejarkan ke Institut Jantung Negara Isnin 15 Jan lepas. Beliau tidak sedarkan diri selepas menjalani pembedahan pintasan jantung sehari selepas itu sehinggalah saat menghembuskan nafas terakhir.

Jenazahnya kemudian dibawa ke rumah salah seorang keluarga beliau di Taman Titiwangsa. Kira-kira 300 orang kaum keluarga, sahabat handai dan sahabat seperjuangan hadir untukmemberi penghormatan terakhir.

fernando-2.JPG

Presiden KeADILan Datin Seri Wan Azizah Ismail tiba pada kira-kira pukul 11 pagi. Penasiha KeADILan, Datuk Seri Anwar Ibrahim pula berada di Sabah dan dijangka akan pulang segera petang ini.

Antara pemimpin KeADILan yang turut hadir ialah Naib Presiden Azmin Ali, Pengarah Strategik Saifuddin Nasution Ismail, Ketua Penerangan Tian Chua dan Pengerusi Perhubungan Negeri Sembilan Datuk Kamarul Baharin.

Teman-teman peguam yang turut kelihatan memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham ialah Zulkifli Nordin, Pawanchek Merican, Sankara N nair, Sulaiman Abdullah, Zainur Zakaria, Kamar Ainiah Kamaruzzaman, Gibind Singh Deo dan lain-lain.

Turut kelihatan pemimpin Pas Dr Hatta Ramli serta penyokong-penyokong KeADILan dan aktivis reformasi.

Nama Fernando mula terkenal apabila beliau tampil menjadi salah seorang peguam yang membela Anwar apabila mantan Timbalan Perdana Menteri itu difitnah dan didakwa dimahkamah pada tahun 1999. Fernando meninggalkan seorang balu dan dua anak perempuan.

TAJOL AKUI ADA UCUK MENCUCUK DI DALAM UMNO


Siapa lobi jadi Menteri Besar Perak ?
idhamlim

PARIT BUNTAR 20 JAN ;- Kerusi Menteri Besar Perak hangat diperkatakan di negeri ini. Utusan hari ini turut melaporkan berita ada usaha pihak tertentu sedang melobi untuk menduduki jawatan tersebut.

Menteri Besar Perak Mohd. Tajol Rosli mendedahkan kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan Barisan Nasional (BN) Zon Utara Perak di sini hari ini. Zon Utara terdiri Parit Buntar, Bagan Serai, Taiping, Bukit Gantang dan Larut. Kata beliau walaupun tarikh pilihan raya umum belum lagi diketahui dan masih menjadi teka- teki, namun sudah terdapat gerakan pihak tertentu melobi pemimpin atasan semata-mata mahu merebut jawatan Menteri Besar Perak.

Bagaimanapun Menteri Besar, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali ketika diminta mengulas mengenai perkara itu menganggap ia sebagai perkara biasa lebih- lebih lagi ketika pilihan raya umum semakin hampir.“Dalam politik semua orang mesti ada cita-cita besar tersendiri, jadi kerja lobi melobi untuk menjadi Menteri Besar adalah perkara biasa,” katanya.

Realiti ini sedang hangat diperkatakan di Parit Buntar. Dikatakan Ketua Bahagian UMNO Parit Buntar, Abdul Rahman Suliman yang juga merupakan Timbalan Menteri di jabatan Perdana Menteri adalah individu yang disebut oleh Menteri Besar Perak itu.

Isue ini telah kedengaran sejak tahun 2007 yang lepas. Menurut satu sumber dikatakan beliau akan bertanding di Kerusi DUN Titi Serong bagi merealisasikan hasrat tersebut. ADUN BN di Titi Serong pada masa ini ialah Abu Bakar Mat Ali, Seorang bekas kakitangan kerajaan yang pernah berkhidmat sebagai Pembantu Tadbir Kanan. Beliau memenangi kerusi DUN Titi Serong dengan majoriti, 2,587 undi dalam pilihan raya umum 2004 dengan mengalah calon PAS Ahmad Azhar Sharin yang menang pada PR ke 10 tahun 1999. Kedudukannya dikatakan tergugat disebabkan tempat ini akan diambil oleh Ketua Bahagian Parit Buntar itu.

Pada PR Umum ke 10 tahun 1999, calon PAS telah mendapat 8,358 dengan mengalahkan calon BN Abd Latif Bin Mat Ali yang mendapat 6,896 (majoriti 1,462).

MANGSA BANJIR DI MELAKA 2006 ADA YANG BELUM DAPAT?

WANG IHSAN KEDUA UNTUK MANGSA BANJIR. MANGSA BANJIR DI MELAKA 2006 ADA YANG BELUM DAPAT?
pemudabukitkatil

PEKAN : Seramai 157,507 mangsa banjir di seluruh negara yang menerima wang ihsan hari ini, bakal menerima satu lagi bantuan yang akan disalurkan dalam tempoh dua atau tiga minggu lagi.

Timbalan Perdana Menteri, Najib Razak berkata, bantuan dalam bentuk wang ihsan bagi pusingan kedua itu bagi membaiki kerosakan rumah mereka yang ditenggelami air pada kejadian banjir baru-baru ini.

‘‘Kita menetapkan rumah mangsa banjir yang ditenggelami air sedalam lebih 1.5 meter akan menerima wang ihsan sebanyak RM1,100 manakala di bawah paras itu menerima RM700,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan wang ihsan kepada 813 mangsa banjir di Dewan Konvensyen di sini hari ini.

Nampaknya begitu serius dalam hal pembayaran wang pampasan banjir. Beliau memilih kawasannya sendiri sebagai tempat untuk memulakan penyerahan wang banjir ini kerana dia serik bila hanya menang 213 undi sahaja pada pilihanraya umum 1999 lalu. Jadi setiap minggu dia balik ke Pekan.

Untuk pengetahuan rakyat Malaysia, mangsa banjir di Melaka tahun 2006 dulu masih ada yang belum dapat wang pampasan. Ini dinyatakan sendiri oleh lidah rasmi Umno Melaka, akhbar Melaka Hari ini.

Tak payahlah Najib berlakon bahawa kerajaan BN prihatin dan cekap. Di Melaka dah setahun lebih masih belum selesai.

Christopher Fernando dies....

alditta

One of Anwar Ibrahim's leading lawyer,Christopher Fernando (pic) died at the National Heart Institute (IJN) here last night. He was admitted to the IJN on Monday after suffering a heart attack.Christopher Fernando underwent a triple by-pass surgery but his condition worsened on Friday.

Christopher Fernando alias Aris Rizal Fernando Abdullah, was a former Sessions Court president before he joined the private practice.

He was married to Maria Kamaruddin who is the sister of former Umno Yourh chief Datuk Suhaimi Kamaruddin. They had two daughters Marissa and Rina.

Semoga Allah swt mencucuri rahmatnya ke atas roh beliau...

salam.

now the games begin

lanaibeach

Has the political games begun? Every one thinks the election is March 2008. This is why I put the date on 10 March 2008. It is close to the school holidays so it is easy for the voters to go and get vote for leaders or party they wish to represent. My hope is that the voters should choose a representative who is not afraid to defy convention. Party whip is a disgrace in the democratic process. It is a gag order. So the voters this time must be smart and dont get fooled into believing all the slogans coming out now.

Ong Ka Ting says only BN can bring developments to the country. It is the same old song he is dishing out again. Nothing new though. More developments to pocket cronies and businessmen. It isnt BN who could bring developments to the country. It can be the opposition parties who could do it too.

When the opposition parties asume the rule, developments will come to the country. After 50 years under Alliance then BN, we are still looking at the basic needs of the people. Nothing much to shout about. According to the UMNO wanita wing on their house to house dialogue, it is still the bread and butter issues. In other words, BN has failed in bringing forward the people wishes and needs even though BN had ruled the country for 50 years....Now MIC wants to organize a 15,000 MIC supporters to drum support for the PM. Here I hope the Indians shouldnt be hooked by the MIC tactics. What have the MIC leaders really done to help the poor and disadvanted Indians? MIC too had over 50 years to help the Indians but as with UMNO it only helps their own elite and cronies. Hindraf laid bare the MIC failures yet the leaders in MIC refused to accept it.

Now the PM wants to declare Thaipusam a National holiday....................this is another tactic to appease the Indians. What I see is the magic cauldron brewing to appease the voters. It starts now until the general election is called. The catch phrase I think is "BN can help you........".but it will take away your wealth too So the voters must walk very carefully and think rationally while going to the polling stations.........

SUWANDI DAN AZMAN DI BENAR IKAT JAMIN

suamum

Kuala Terengganu, 20 Jan – 11.15 pagi – Peguambela, Fariz Irwan Mustaffa mengesahkan dari dalam mahkamah Kuala Terengganu bahawa Hakim Mahkamah Tinggi Malaya Kuala Terengganu, membenarkan Suwandi dan Azman diikat jamin.Berikutan penangguhan Mahkamah Tinggi Malaya Kuala Terengganu pada jam 8.00 malam 14 Januari lalu, terhadap Notis yang dibawa oleh Sdra Hanipa Maidin bagi membolehkan Azman dan Suwandi diikat jamin, Hakim yang menyambung sidang pada hari ini telah membuat keputusan sekitar jam 11.00 pagi pada pagi ini.

Hakim membenarkan ikat jamin Azman dan Suwandi dijamin dengan jaminan RM3000 setiap seorang.

Keputusan tersebut telah disambut dengan laungan takbir ‘Allhu akbar’ oleh lebih 1000 orang yang berhimpun di luar mahkamah. Himpunan menyokong Azman dan Suwandi kemudian berzikir dan bertahmid membesarkan Allah, bersyukur dengan keputusan yang menggembirakan itu.

Himpunan dengan serta merta melancarkan derma kilat bagi mengutip sumbangan dari orang ramai untuk membiayai kos ikat jamin Azman dan Suwandi. Sebanyak RM 5,000 telah berjaya dikumpulkan.Berita sebelumnyaPerhimpunan lebih 1000 orang – Pengerusi & Setiausaha BERSIH memberikan ucapanKuala Terengganu, 20 Jan – Jam 10.00pagi – Perhimpunan menyokong Suwandi & Azman serta 18 orang yang dibebaskan, semakin membesar. Sekitar jam 9.20 pagi Pengerusi BERSIH, Tuan Haji Mohammad Sabu dan Setiausahanya, Dr Syed Azman Syed Ahmad hadir bersama-sama lebih 1000 orang dihadapan mahkamah

Setiausaha BERSIH, Dr Syed Azman Syed Ahmad telah menyatakan bahawa BERSIH menyokong penuh dan bulat, kepada hasrat himpunan hari ini yang meminta Suwandi dan Azman di bebaskan.

“Kita berhimpun dengan satu mesej untuk disampaikan kepada pemimpin UMNO/BN bahawa musuh kita bukan polis, bukan pasukan keselamatan, tetapi musuh kita adalah pemimpin UMNO/BN” kata Syed Azman

“Tidak ada maknanya Pilihanraya akan datang diadakan, sekiranya Azman dan Suwandi yang ditembak dan hampir terkorban, dizalimi dan masih terpenjara. Adaah menjadi kesalahan kepada kita sekiranya kita tidak mempertahankan kedua-dua orang sahabat kita Azman dan Suwandi” ujarnya lagi.

Sekitar jam 9.30 pagi pasukan peguam Suwandi, Azman dan 18 yang lain di ketuai oleh Sdr Hanipa Maidin, Pengerusi Lajnah Guaman dan Undang-undang PAS Pusat, masuk ke mahkamah.

Kehadiran pada hari ini adalah kehadiran yang paling ramai. Turut serta adalah pimpinan PAS negeri Terengganu, Pimpinan Pemuda, Muslimat dan Ulamak.
Solat Hajat Ketiga di depan Mahkamah – lebih 400 mengadu kepada Allah SWT

CIPTA KAEDAH BARU ELAK HILANG ANAK

Syor baru cegah hilang anak
suarakeadilan

“Telefon bimbit kanak-kanak ini direka khas untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 8 tahun dengan 4 butang utama yang senang dipakai untuk membuat panggilan kepada ibu bapa, kawan dan guru. Ia juga dapat membantu ibu bapa mengesan kedudukan kanak-kanak.”

Telefon bimbit kini luas diguna di Hong Kong, Taiwan dan China. Anggaran harga adalah dalam lingkungan RM300.

Walau bagaimanapun, kata Tian, kerajaan perlu menetapkan dasar agar syarikat-syarikat telekomunikasi mengeluarkan telefon bimbit kanak-kanak untuk mempertingkatkan tahap keselamatan kanak-kanak. More...

No2umnO - Dunia makin canggih. Macam macam barangan yang boleh digunakan untuk mencegah kehilangan. Seperti yang sesetengah pemilik kenderaan gunakan. Apabila kereta hilang, sitelite digunakan untuk mengesan. Masalahnya, berapakah agaknya kos yang terlibat dan duit belum cukup, anak sudah hilang. Usaha terbaru perlu di lakukan. Jangan berharap pada pihak pihak yang asyik memberikan alasan, sedangkan mereka lebih memberikan keutamaan kepada pihak politik dan pemimpin. Berhenti berharap. Kita saksikan video berikut,
CERITA GEMPAR: Video panas di Kepala Batas

Malaysia today

Kamal Amir - Kiriman sms sewaktu sessi pembacaan puisi anjuran Prima di Telapak Budaya, Tepian Tasek Taman Seri Gombak, Selangor petang tadi berbunyi, “bersedia mulai sekarang ada cerita lebih menggemparkan di Kepala Batas, pengedaran pita video melibatkan pemimpin bakal tercetus”.

Sejauh mana benarnya sosek-sosek tersebut sukar untuk dibuktikan. Namun, kalangan kaki “gebang” kedai kopi dan warung kaki lima semakin bersemangat menyatakan semacam adanya gerakan terancang menjelang pengumuman pilihan raya umum bakal beredarnya pita video tersebut bermula dari Kepala Batas, Pulau Pinang.

Kenapa Kepala Batas dipilih sebagai pelancaran pengedaran pita video sedemikian? Ada kalangan menyatakan bahawa ia merupakan sebahagian daripada agenda tingkat empat melaksanakan perang saraf politik untuk segera menyingkirkan beberapa orang pemimpin tertentu. Katanya ada “grand design” sedang dicetuskan bagi merobah landskap politik tanah air.

Untuk waktu terdekat, andainya pilihan raya umum dilangsungkan, Pulau Pinang bakal menjadi “padang maut” dominasi Barisan Nasional disebabkan rakyat negeri tersebut merasa cukup marah serta tidak dapat menerima tindakan pengkayaan kroni dan orang keliling Abdullah Ahmad Badawi. more...

No2umnO - Biasanya cerita cerita panas pilihanraya tidak sepanas ketika tempoh pilihanraya. Masa yang suntuk itu kita harus peka kerana ada banyak perkara pelik akan timbul. Cerita cerita saat akhir, lebih mengancam. Kita lihat siapa yang bakal kena?

SPESIS SENATOR YANG LEMAH FIKIRAN


"Ekonomi kita semakin baik, kita punyai ringgit yang kuat dan laporan daripada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) baru-baru ini menunjukkan negara kita adalah antara 20 negara terbaik daripada segi ekonomi," katanya.

"Saya sudah menjadi wakil rakyat selama empat penggal, sejak tahun 80-an. Saya sudah tidak menjadi wakil rakyat sejak 10 tahun lepas. Kerana saya cinta kepada parti, perjuangan, dan kemajuan negara, maka saya masih di sini.
Golongan yang AMPU dan ANGGUK pada UMNO. Apabila senator bukan satu jawatan yang boleh dibanggakan pabila ianya dicampur adukkan dengan spesis yang lemah akal fikiran dan mentalnya untuk membezakan antara benar dan salah. Makannya, ceboknya, tidurnya untuk UMNO. Tanpa UMNO mereka tidak boleh berdiri sendiri. Tak boleh makan tak boleh minum. Bimbang dosa dan kesalahan terdedah, maka pertahankan UMNO untuk jadi kubu keselamatan mereka.

'egypt’s student mag' muka depanthis mag front page created by fotowarung and published by malay union of arab egypt’s republic, issue dec 2007.

'CUTI' dijadikan umpan

Timbang Thaipusam cuti umum – Abdullah
Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 19 Jan. - Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berjanji untuk menimbang kemungkinan menjadikan perayaan Thaipusam sebagai cuti umum di seluruh negara.

Beliau berkata, langkah itu akan dilaksanakan selepas perkara tersebut dibincang dan mendapat persetujuan daripada Jemaah Menteri.

‘‘Thaipusam sudah dekat, rakyat muafakat. Pak Lah kena mesyuarat, lepas itu baru nak cakap,” katanya dalam bentuk pantun empat kerat berbunyi:

Minum pagi kopi pekat,
bersarapan sebuku roti,
Sambutan Thaipusam semakin dekat,
warga menanti pengumuman cuti.


Perdana Menteri berkata demikian ketika berucap merasmikan Pesta Ponggal anjuran Barisan Nasional (BN) Bukit Bintang di Jalan Masjid India yang dihadiri 5,000 orang di sini, malam ini.

Thaipusam yang merupakan satu lagi perayaan kaum India hanya dijadikan cuti umum di Negeri Sembilan, Selangor, Johor, Pulau Pinang dan Perak.

Dalam pada itu, Abdullah turut melahirkan kegembiraan kerana Pesta Ponggal yang disambut oleh masyarakat petani kaum India kini turut dirayakan penduduk berbilang kaum.

No2unmO - Hati mana yang tidak Gundah Gulana apabila melihatkan kaum India semakin hilang di hati, jauh di mata. Beri wang takut tak sampai tangan, maka diberikan cuit. Kononnya Kaum India dahagakan cuti yang sejak dahulu dipohon tetapi baru sekarang nak dipertimbangkan. Haiii .... Siapa lah yang terbeli dengan sogokan cuti dari kerajaan yang semakin terdesak, binggung, bimbang di pinggirkan.

ZAM MAMAK TAK KISAH ARTIS BUKA BAJU

Buka baju: 8TV sekat royalti Faizal
Utusan Meloya

SHAH ALAM 19 Jan. – Pengurusan stesen 8TV mengambil keputusan menyekat hasil royalti penjualan album dan pertunjukan pentas penyanyi Faizal Tahir yang mencetuskan kontroversi aksi buka bajunya pada konsert stesen televisyen berkenaan, Ahad lepas.

Ketua Pegawai Operasi 8TV, Ahmad Izham Omar berkata, segala pendapatan yang diterima oleh Faizal menerusi syarikat rakaman yang dinaunginya, Monkey Bone Records Sdn. Bhd., serta syarikat pengurusan kerjaya seninya, 8 Unit akan disekat untuk tempoh masa yang akan ditetapkan.

Tiga rancangan hiburan 8TV yang digantung dari bersiaran secara langsung sepanjang tempoh itu ialah One In A Million 2, American Idol 7 dan Project Superstar

Selain 8TV yang dikenakan hukuman itu, Faizal juga digantung daripada muncul dalam sebarang program siaran langsung berbentuk hiburan di stesen televisyen itu selama tiga bulan bermula tarikh yang sama.
dalam pada itu, berlainan pula dengan Menteri MAMAK ZAM,
RTM tidak gam Faizal Tahir
Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 19 Jan. – Penyanyi kontroversi yang menanggalkan baju pada konsert stesen televisyen 8TV Ahad lalu, Faizal Tahir tidak akan dihalang untuk tampil mengadakan persembahan di Radio Televisyen Malaysia (RTM).
Menteri Penerangan, Datuk Seri Zainuddin Maidin berkata, tindakan menghalang Faizal adalah tidak wajar kerana penyanyi itu telah pun dihukum dengan pengharaman persembahan secara langsungnya di stesen-stesen TV swasta selama tiga bulan.

“Kita tidak menghalang Faizal untuk membuat persembahan di RTM asalkan mematuhi etika yang ditetapkan,” katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.


Di dalam ZAM MAMAK berlembut dengan Faizal, Zahid hamidi pula mengambil kesempatan memberi ingatan
Artis Dan Stesen Televisyen Perlu Ambil Iktibar, Kata Ahmad Zahid Hamidi

SHAH ALAM, 19 Jan (Bernama) -- Stesen televisyen 8TV dan penyanyi Faizal Tahir perlu menerima hukuman yang dikenakan dengan fikiran terbuka kerana ia bukan bertujuan menzalimi mana-mana pihak, sebaliknya untuk memberi pengajaran.

Timbalan Menteri Penerangan Datuk Ahmad Zahid Hamidi berkata tindakan yang terhadap kedua-dua pihak itu bertujuan bagi memastikan agar perkara tersebut tidak berulang di masa hadapan.

"Apa yang dilakukan oleh Faizal Tahir adalah melampaui budaya dan tatasusila ketimuran," katanya dalam sidang media selepas majlis Simposim Usahawan Asnaf Selangor anjuran bersama Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Selangor (DPMNS) dan Lembaga Zakat Selangor (LZS) di sini, Sabtu.
No2umnO - 8TV Marah kerana gara gara sifat tidak bermaruah Faizal, mereka telah dikenakan hukuman. Lantas sebarang royalti turut ditahan. Jesteru itu, Zahid Hamidi pula memberitahu bahawa tindakan penggantungan tersebut memberi pengajaran kepada artis dan syarikat penyiaran yang lain. Dan yang pelik, ZAINUDDIN MAIDIN, menteri penerangan Malaysia, membenarkan Faizal untuk membuat persembahan di dalam RTM. Anda nilaikan sendiri bagaimana berceranggahnya tindakan semua pihak dan nilaikan sikap Double Standard MAMAK ZAM. Benar lah, Di RTM, Penceramah mengajar agama pun boleh di GAM, tapi yang berbogel separuh tubuh masih boleh terus ditonton. Ini lah akibatnya sikap menteri yang membuat keputusan dipengaruhi pemikiran POLITIK. Musuh politik walaupun tutup aurat dan tubuh tetap kekal musuh. Biar pun berbogel atau separuh telanjang, selagi tidak keji kerajaan, mereka tetap kawan.

UNTUK BAKAL DIKTATOR MALAYSIA

Beberapa artikel menarik dari Indonesia tentang DOSA kepimpinan DIKTATOR


Hidup Segan, Mati Tak Bisa

Bulik Mulayani ke rumah.
Tiba-tiba muncul sebelum bapak dan ibu pulang. Lalu terjadilah percakapan antar orang tua tentang keluarga. Ya, memang beliau dikenal dekat dengan keluarga.

Lalu bapak dan ibu pulang. Tinggallah kesunyian yang berdiam. Sesekali terpantul gema dari gesekan para tukang yang mengamplas tembok dengan cepatnya. Selain itu cuma kebosanan.

“Pak Harto kasihan, raganya sudah tak mampu, tapi belum juga dipanggil”
Lalu bulik Mulyani mengambil koran, membaca headline-nya. Nampaknya kurang puas, lalu berpindah ke channel televisi. Satu yang dicari : berita tentang Pak Harto. Ya, Bulik Mulyani yang sederhana dan polos tiba-tiba dihadapkan oleh kudapan lezat media minggu-minggu ini : kritisnya Soeharto, mantan diktator Orde Baru. Dramatik naik-turunnya kondisi Pak Harto tak luput dari perhatiannya detik perdetiknya. Ritme gaya manusia Yogyakarta yang santai, tiba-tiba sejenak dilupakan oleh peristiwa ini. Bulik Mulyani sepertinya cukup tegang menikmati drama media ini, bak ikut di kontes idol-idolan televisi : menang atau kalah, mati atau terus hidup.

“Kalau orang tua bilang, Pak Harto seperti ada yang mengganjal dalam hatinya. Seperti menunggu seseorang dan sesuatu yang akan datang, atau belum tuntas. Sepertinya ada yang belum mmemaafkan dia. Jadinya seperti itu. Tommy, anak kesayangannya, pun telah datang, Tata juga. Lantas dia menunggu apa ?” ujarnya. More...

Menurut majalah TIME 24 Mei 1999,

SEKTOR ASSET DAN TUNAI YANG DIPEROLEH KELUARGA SELAMA 30 TAHUN LEBIH :
dipetik: ghozan.blogsome

Minyak dan gas $ 17.000.000.000
Kehutanan dan perkebunan $ 10.000.000.000
Bunga deposito $ 9.000.000.000
Petrokimia $ 6.500.000.000
Pertambangan $ 5.800.000.000
Perbankan dan jasa keuangan $ 5.000.000.000
Properti di Indonesia $ 4.000.000.000
Import pangan $ 3.600.000.000
TV, Radio, Penerbitan $ 2.800.000.000
Telekomunikasi $ 2.500.000.000
Hotel dan turisme $ 2.200.000.000
Jalan tol $ 1.500.000.000
Perusahaan penerbangan dan jasa angkasa $ 1.000.000.000
Produksi dan distribusi tembakau $ 1.000.000.000
Kendaraan $ 460.000.000
Penghasil daya $ 450.000.000
Manufaktur $ 350.000.000
Properti di luar negeri $ 80.000.000

T O T A L $ 73.240.000.000
KEKAYAAN SAAT INI $ 15.000.000.000

More...

Matikan Soeharto di Televisi.
inibudi-inirindu.blogspot

Rasanya lebih baik matikan televisi ketika berita tentang sakitnya Soeharto ditayangkan. Bagaimana tidak, kondisinya yang luar biasa payah di antara hidup dan dan mati itu, bisa membuat iba siapapun yang memandangnya. Muncul juga rasa kasihan, sedih, dan sejenisnya, sebab bagaimana pun jahatnya Soeharto ketika memerintah, ia saat ini adalah orang tua yang renta. Dan orang tua yang renta yang lagi menuju maut selalu membuat rasa kemanusiaan tercabik.

Banyak pihak pun buru-buru mengajak orang untuk memaafkan bekas penguasa Orde baru itu. Tentu dengan alasan kemanusiaan. Orang-orang pun diajak melupakan berbagai kejahatan kemanusiaan yang pernah dilakukan soeharto. Padahal tak terbilang berapa sudah nyawa yang dihilangkan pada saat sang jenderal diktator itu berkuasa. Sebut saja beberapa di antaranya adalah kasus pembuangan tahanan PKI di Pulau Buru, Penembakan misterius (petrus) pada 1983-1984, Insiden 27 Juli 1996 dan penculikan sejumlah aktivis. Kemudian peristiwa pemberlakuan daerah Operasi Militer di Papua dan Aceh serta kasus Tanjung Priok. Belum lagi kasus-kasus korupsinya. Yang saat ini disidangkan saja (kasus Yayasan Supersemar) di Pengadilan Negeri Jakarta Selatan Kejaksaan Agung menuntut Soeharto mengembalikan dana lebih dari empat triliun rupiah. Ditambah ganti rugi immateriil sebesar Rp 10 triliun. Luar biasa jumlhnya. Tapi itu belum ditambah duit negara yang di korup kroni-krinonya. More...http://aycu09.webshots.com/image/18728/2004852027986704448_rs.jpg

Lain lain artikel
Blessing or Cursing
Soeharto's on his way out
Memaafkan Soeharto ???
Maaf Untuk Soeharto
"Maaf Politik" Untuk Soeharto Diluncurkan di RSPP
Mahasiswa Pendemo Soeharto Ditangkap
Soeharto Sudah Tidak Lagi Terima Transfusi Darah
Aksi Tuntut Soeharto Berakhir Rusuh
Ratusan Orang Tuntut Soeharto Diadili
Untuk Seorang Soeharto
PERTANGGUNG JAWABAN SEORANG PEMIMPIN

Posting terkini

Blog Archive