KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 16, 2008

MESTI BACA: Tuan Guru Nik Aziz berkempen di Dubai


klpos.com
Oleh Fudzail
Ahad, 17 Februari 2008

BAGI mereka yang mengikuti perkembangan politik tanahair di UAE, sememangnya kedatangan pilihanraya kali ini menjadi satu klimaks yang mendebarkan. Sememangnya buat majoriti yang sudah bosan dan meluat dengan kepimpinan negara, bukan sekadar empat tahun lalu, perubahan memang menjadi agenda yang terus menyemarakkan semangat.

Rakyat Malaysia yang berada di UAE dikatakan sudah mencecah 5 ribu orang yang berniaga dan bekerja dalam pelbagai bidang.

Dengan kepesatan pembangunan negara di bawah Perdana Menteri UAE yang cemerlang, gemilang dan terbilang, Sheikh Mohamed bin Rashid Al Maktoum, rezeki buat kami dan keluarga memang masih melimpah.

Memang banyak perbedaan ketara antara dua Perdana Menteri dari negara yang bermajoritikan Islam walaupun dari sistem 'demokrasi yang berbeda'.

Tetapi buat kami yang berada di UAE, terlalu sedih dengan PM sendiri di tanahair yang bukan sahaja menjadi bahan kutukan dan jenaka, malah menjadi ikon apa yang dikatakan sebagai simbol tersergam apa yang tidak kena di Malaysia.

Terimakasih kepada pengkritik Abdullah Badawi yang bernama Dr. Mahathir kerana beliaulah yang telah memilih Abdullah Badawi sebagai pengganti dan mungkin Dr. Mahathir akan membawa penyesalan ke liang lahad. Lebih malang lagi buat rakyat yang tidak memilih Abdullah Badawi sebagai PM.

Begitupun, boleh dikatakan salah satu legasi Dr. Mahathir ialah berhasilnya beliau menakut-nakutkan rakyat dalam kebebasan bersuara dan melahirkan pendapat berbeda.

Pelbagai ancaman, tekanan dan kongkongan dengan berjenis akta dan sekatan sepanjang 22 tahun menjadi PM yang menghampiri diktator, Dr Mahathir melahirkan generasi yang sentiasa dibayangi oleh ketakutan.

Sehingga walau berada di luar negara, ramai rakyat Malaysia yang masih takut untuk kelihatan sebagai pengkritik atau pembangkang.

Apalagi konon-kononnya ada dua tiga ekor SB yang dikatakan dihantar menyusup dikalangan rakyat di UAE sebagai pemerhati aktiviti kami di sini.

Pada SB-SB yang ada itu, kalau memang mereka SB, jangan lupa ada SB di kiri kanan bahu kamu yang sama memerhati dan mencatat aktiviti kamu yang lebih hebat lagi.

Buat kami yang sudah tidak heran dengan ugutan dan ancaman, meneruskan usaha untuk kearah Malaysia yang lebih baik tidak terhenti biarpun jauh dari tanahair.

Mencari rezeki di perantauan pun adalah kerana mahukan perubahan keadaan, menyampah dengan gelagat elit UMNO yang semakin tamak haloba, serta memberikan ruang untuk lebih bebas dari persekitaran yang semakin bobrok dengan jenayah, rasuah, penyelewengan, ketidaktentuan ekonomi (biar bertambah koridor) dan arah hala negara disamping bimbang dengan masa depan anak-anak yang tidak terjamin.

Sebagai salah satu aktiviti dalam mendapatkan dana pilihanraya buat Barisan Alternatif, pihak kami mengadakan 'ceramah dan dialog' secara teleconferencing dengan YB Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz.

Bermula dengan tazkirah Tuan Guru, memang terasa terlepas kerinduan mendengar suara dan isi yang cukup bernas mengenai demokrasi dari sudut Islam.

Memang sukar untuk mencari ganti kepada Tuan Guru yang bukan sahaja memberi impak kepada rakyat Kelantan, tetapi juga ramai yang dapat membedakan kehidupan antara seorang Menteri Besar dari PAS dan semua Menteri Besar lain dari BN.

Juga memang ketara perbedaan antara Tuan Guru Nik Aziz dengan Tuan Guru Imam Besar Hadhari yang kini semakin bergaya disamping permaisuri baru.

Sememangnya setiap manusia mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. Buat kami, Tuan Guru merupakan ikon dalam kehidupan yang serba mementingkan materialisme dan survival berlandaskan sekuralisme.

Kalau berbanding kelemahan Tuan Guru dengan MB dari BN atau menteri atau PM sendiri, tidak ternampak kelemahan itu, kerana terlalu kecil.

Sesi Dialog di isi dengan pelbagai soalan yang kebanyakannya mahu kepastian dari apa yang dibaca melalui blog.

Tuan Guru mengingatkan kami yang jangan sekali melibatkan persoalan peribadi kerana ada isu yang lebih besar untuk diketengahkan.

Antara soalan cepu mas ialah mengenai kedudukan Ibrahim Ali yang dikatakan akan bertanding di Parlimen Pasir Mas. Apakah Ibrahim Ali akan bertanding mewakili PAS? Tuan Guru memberikan jawaban berterus-terang. Ya, Ibrahim Ali akan bertanding. Penjelasan selanjutnya? Tunggu dan lihat.

Begitu juga dengan harapan PAS dalam menahan serangan GILA dari UMNO untuk menjadikan Kelantan mangsa mereka yang seterusnya dalam kempen 'pembangunan' dulu, kini dan selamanya.

Saya tertarik dengan kata-kata Tuan Guru yang BN pastinya mencurahkan wang untuk menarik undi.

Seolah-olah pengundi dan rakyat adalah beruk, bukan manusia yang mempunyai akal fikiran untuk menilai. Seolah-oleh wang itu segala-galanya. Strategi ini boleh menikam diri mereka sendiri.

Tuan Guru beberapa kali memberi komen yang melucukan mengenai spekulasi dan ramalan. Pertanyaan dan saranan yang khusus mengenai DUN dan Parlimen tertentu turut dilontarkan untuk perhatian Tuan Guru.

Kebetulan ramai juga rakyat Malaysia yang berasal dari Kelantan berada di UAE. Ada yang tidak berpuas hati dengan prestasi ADUN dan calun PAS tertentu.

Antara soalan yang melucukan ialah, "Berapa bajet pilihanraya PAS untuk Kelantan?"

Seolah-olah yang bertanya sudah bersiap dengan cek untuk menaja keseluruhan bajet yang ada.

Jawab Tuan Guru, "Hantar sajalah berapa guni duit yang ada!"

Sesi bersama Tuan Guru adalah peluang yang terbaik untuk kami bersama memberi sokongan padu kepada Barisan Alternatif disamping menghulurkan dana untuk membantu kempen yang bakal menjadi 'kempen terkotor oleh BN'.

Satu jihad untuk menentang pendukung politik yang sudah biasa dengan matlamat menghalalkan cara, tidak kisah halal haram, dosa pahala, asalkan survival dan perut sendiri dipertahankan selagi nyawa dikandung badan, tentunya, semua jentera dan harta kerajaan akan disalahgunakan untuk memastikan mereka kembali merompak khazanah negara.

Sesi bersama Tuan Guru diikuti dengan sesi bersama Husam.

KAMI MENYOKONG DEKLARASI RAKYAT

(Fudzail adalah ekspatriat Malaysia yang bermastautin di Dubai sejak tahun 2000. Berkelulusan sains komputer dari New Zealand. Pernah terlibat dalam pembangunan Dubai Internet City, Palm Jumeirah dan 15 projek mega lain. Kini menguruskan projek pembinaan prasana dan utiliti di Palm Jabel Ali. Sekarang beliau menulis untuk kolum Dubai Online 2.0 di portal berita KLpos.com. Beliau boleh dihubungi melalui fudzail@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya serta kerjadubai.blogspot.com)

Kempen 13 hari : Memadai atau masih belum puas?

Ketika pilihan raya pertama SPR telah memperuntukkan 35 hari untuk membolehkan calon dan parti politik berkempen serta pengundi mengenali calon dan parti diwakili. Lima dekad yang lalu prasarana tidak begitu canggih dan tersusun bagi membolehkan rakyat mengambil bahagian dengan selesa untuk memilih kerajaan. Kebanyakan calon tiada kemudahan mewah seperti pada hari ini. Ada yang naik basikal untuk bertemu pengundi. Tiada kemudahan telefon bimbit dan internet, begitu juga khidmat pesanan ringkas (SMS) dan MMS.
GELOMBANG MANDAT: Kempen 13 hari -- Memadai atau masih belum puas?
mstar.com
Oleh G. MANIMARAN

ANTARA spekulasi dan kuasa, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) "menang" dalam menentukan tarikh-tarikh penting pilihan raya. Agensi ini mempunyai "lesen" untuk menetapkan tarikh-tarikh yang sesuai dan munasabah bagi memastikan pilihan raya berjalan dengan teratur dan selesa.

Nampaknya, sekali lagi banyak pihak dan penganalisis politik terperangkap dengan teka-teki tarikh pilihan raya. Selepas tarikh pembubaran, tanggal hari penamaan calon dan pengundian menjadi perhitungan banyak pihak.

Di sebalik kerja keras meramalkan tarikh pilihan raya, ramai juga terkejut dengan tempoh berkempen yang diperuntukkan oleh SPR – selama 13 hari – yang paling lama sejak tahun 1986.

Jika tahun 1986 diambil kira, satu lagi aspek yang menarik untuk diperhatikan ialah tarikh hari pengundian 22 tahun lalu, yang diadakan pada 3 Ogos (3/8). Kali ini pada pula 8 Mac (8/3). Pengundian pilihan raya lalu juga diadakan pada bulan Mac.

Dua pilihan raya umum berturut-turut pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi diadakan pada Mac.

Pada 8 Mac, iaitu selepas tempoh berkempen selama 13 hari, seramai 10,922,139 pemilih yang layak berpeluang untuk menentukan mandat – proses yang telah diamalkan dalam pilihan raya-pilihan raya sejak lima dekad yang lalu. more...

No2umnO - Mamat ni tak paham rupanya. Macam mana aku nak bagi ilmu sikit......
Selepas 13 Mei, UMNO dan BN tidak mahu lagi kalah di dalam pilihanraya. Maka tempoh berkempen di pendekkan dan tempoh itu menyulitkan pembangkang untuk berkempen. Dengan media TV yang dikawal sepenuhnya oleh Barisan Nasional, pembangkang terpaksa berkunjung dari satu tempat ke satu tempat untuk berkempen.

Kalau cukup masa, BN bimbang pembangkang menang lagi seperti tahun 1969. Ini tidak berlaku di kebanyakan negara asing yang tempohnya semakin panjang menjadi hampir 2 bulan. Demokrasi tulen tidak di praktikkan di Malaysia. Tetapi ia lebih kepada Demokrasi ala Komunis. Nak dikatakan Komunis.....tapi ada pilihanraya. Nak dikatakan Demokrasi .... tapi tak pernah adil.

Maka lihatkan tempoh berkempen yang tiba tiba turun mendadak selepas 1969.

1959 (Pertama) - 35 hari
1964 (Kedua) - 35 hari
1969 (Ketiga) - 35 hari
1974 (Keempat) - 16 hari
1978 (Kelima) - 17 hari
1982 (Keenam) - 15 hari
1986 (Ketujuh) - 10 hari
1990 (Kelapan) - 10 hari
1995 (Kesembilan) - 10 hari
1999 (Ke-10) - 9 hari (Anwar ibrahim dilucutkan jawatan)
2004 (Ke-11) - 8 hari (Kebimbangan bertambah tambah)
2008 (Ke-12) - 13 hari (Feng Shui dan faktor Anwar)

Dalam pada itu, pembangkang di sulitkan lagi dengan permohonan permit untuk berkempen. Ini semua peraturan mengada ngada yang dicipta oleh Barisan Nasional semata mata untuk menghalang pengaliran info dan berita kepada orang ramai.

Sesungguhnya, Bukan SPR yang menentukan tarikh pilihanraya tetapi Perdana Menteri. Kerna itu lah PM yang hantar surat permohonan kepada Agung bagi diperkenankan dan bukan SPR. SPR, adalah satu agensi yang bacul. Kerjanya untuk tunduk dan ikut arahan. Tugasnya adalah untuk kenal pasti kaedah menipu bagi kemenangan Barisan Nasional. Kerana itu di dalam pengalaman yang sudah bertahun tahun, kekecohan berlaku pada tahun 2004. Bukan semakin lama semakin cemerlang, tapi semakin lama semakin temberang.

Bimbang tak makan, maka ramai penulis dan wartawan yang terpaksa membodek langkah SPR dan BN untuk terus makan. Kalau tak der mereka itu, tak makan kot. Nak bodek jangan lebih lebih, kang ada seluar yang koyak pulak. Letih la aku nak menulis sambung lain kali aje.

WARTAWAN ARUS PERDANA SUDAH KENA !!!!

http://64.13.133.31/pics/up-2C1PDITRHVK8LUTH

Wartawan Diusir Daripada Membuat Liputan Acara 'Perkampungan Sains Teknologi Dan Pendidikan Baling'

bernama.com

BALING, 16 Feb (Bernama) -- Sekumpulan wartawan yang bertugas membuat liputan acara "Perkampungan Sains Teknologi dan Pendidikan Baling" di sini kesal kerana diusir dan dihalang daripada membuat liputan.

Jurugambar juga dilarang merakamkan gambar angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha yang menjadi tetamu majlis anjuran Pusat Khidmat Parlimen Baling.

Pemberita akhbar The Star, Norlia Ramli, 41, berkata beliau dihalang daripada memasuki dewan setelah memperkenalkan diri sebagai wartawan.

"Mereka menghalang saya daripada memasuki dewan dengan alasan semua pemberita dan jurugambar media tidak dibenarkan masuk", katanya.

Walaupun menjelaskan tujuan mereka ke majlis itu untuk membuat liputan berita berasaskan surat jemputan pihak penganjur, Norlia berkata penganjur tetap menghalang mereka dengan alasan ia adalah arahan pihak tertentu.

Wartawan Kosmo, Othman Yahya, 45, berkata beliau terpaksa bertengkar dengan petugas di pintu masuk dewan itu kerana menghalangnya memasuki dan merakam gambar dalam Dewan Kenangan Tun Razak itu.

No2umnO - Apesal? Dalam dewan tu Ada tarian BOGEL KE? Itu lah korang wartawan. Ada masa jadi barua, ada masa kena belasah dan ada masa kena sungkit. Cari makan punya pasal, sanggup gadai MARUAH. Pemberita media pembangkang bukan kena halau saje beb, siap kena tangkap masuk balai lagi. Dah tak heran. Ambil gambar angkasawan dari dalam internet je. Macam aku.

MUST READ: To be read before going to vote

mrmckimmy

When Kelantan fell to PAS for the first time in 1990 I thought that's it, we're screwed. There goes our free text books, scholarships and no more development for this state.

By Afif Rais

Although I was born in Kuala Lumpur, I spent most my childhood growing up in Pasir Mas and Machang in Kelantan. My mom and my grandma especially, was a staunch supporter of UMNO and BN themselves. Naturally I was brought up to believe that UMNO/BN is good and the opposition PAS/Semangat 46/PKR or whatever is bad. Not to mention the fact that the government controlled media had been brainwashing us young ones with BN propaganda ever since I can remember.

When Kelantan fell to PAS for the first time in 1990 I thought that's it, we're screwed. There goes our free text books, scholarships and no more development for this state. Funnily enough, nothing of the sort happened though. We still get our free text books. I still get my scholarship when I got into boarding school and the state did progress over the years although not as much as other states especially on the west coast.

As I grow up and crossover from adolescent into adulthood, I didn't care much about politics. I didn't bother to register myself as a voter cause I thought BN was going to win and continue to rule the country anyway. Nevertheless I still see myself as pro-government and pro-UMNO and view the opposition with much suspicion. That of course thanks to the pro-government mass media.

But it all changed last year at around the time the PM announced his marriage to his current wife. I was curious to know about Jean Danker so I googled up her name and I stumbled upon this revealing article on Malaysia Today.net written buy a man named RPK. Now I RPK didn't actually paint a rosy picture about the PM or his future wife and I was curious why he doesn't like our PM so much and what the PM did to deserve such treatment. So I went to the Malaysia Today.net website and started reading every article posted there from the beginning to the end. On that fateful day my political believes changed almost overnight.

Unlike other politically aligned media, Malaysia Today provides a fair and impartial views to both sides, the government and the opposition. Although I must admit they did a lot more government bashing these days, the opposition is also not spared. True to it's tag line, Malaysia Today is the undisputed, credible source of independent news for the country.

If you're a foreigner and you'd like to know the real deal about Malaysia, don't go to the popular news website like The Star or NST, come to Malaysia Today.net instead. There you'll be fed with a censored,pro-government and toned down version of all events and happenings in the country. Malaysia Today.net meanwhile provides uncensored, no holds barred and the real news of what's happening in Malaysia today.

Take the recent rally held by Bersih (Coalition for Clean and Fair Election) for example. I read with disgust what the mainstream media wrote (or lack of) about the event. They played down the event like almost nothing happened. Only 1000 people came out to the streets? Who're they kidding? If you just do a little bit of googling on the Internet you can see the numbers should easily surpass the 40000-45000 marks from the pictures shown by the alternative media or the foreign press.

It's no secret that these papers are controlled by BN component parties like UMNO and MCA but they have just destroyed any tract of credibility and professionalism left by choosing not to publish what really happened on that historic day. I used to be a regular NST reader and I read The Star from time to time but since the Bersih fiasco, I stopped buying or reading those papers altogether. Let's not kid ourselves. There's no such thing as press freedom in this country.

Why I won't vote for BN.

Politics is a very dirty world. Be it the government or the opposition you must get your hands dirty the moment you stepped into politics. It is just from my point of view, the BN-led government is much more corrupt and dirty than the opposition because they holds the power. Power corrupts, absolute power corrupts absolutely. Now I didn't make that up, I read it from somewhere. That's why we need the opposition for the sake of democracy.

If we don't have any opposition than the ruling party can do whatever they want. They can bulldoze a bill through parliament, appoint any judge in their favor, arrest and lock up anybody who speaks out they mind or dare to let out the truth. Heck even if they wish to sell off the country to Singapore they also can because who's going to stop them? We need the opposition to provide some checks and balance in the running of the country.

Another reason why I wont vote for BN is because of their extremely arrogant leaders. Take Nazri Aziz for example. During the beginning of the Lingam video clip controversy he casually boasted that you don't need to go to the streets to protest against the government. If you don't like the present government, vote them out in the next general election. Trust me Mr. Minister guy, that's exactly what I and like-minded people will do in this upcoming election.

I can name a few other equally arrogant and foul-mouthed ministers and BN leaders like ZAM, Tengku Adnan, Ali Rustam, Mohamad Taib, Samy Vellu, and KJ for example. KJ even has a special name for us bloggers, monkeys. Well I've got news for you dude, us monkeys are the ones who will take over the country's leadership in the future. We hold the power to decide who runs the country next and unlike our ignorant, brainwashed forefathers and people in rural areas, we got our news from the Internet. Unlike them, we're immune from the BN government propaganda that have been etched in our forefathers head for generations.

I believe in the some not too distant future from now, when the Internet reaches out every corner of the country and every facet of society, people will stop reading, watching and listening to BN controlled mass media. Then, people will know the corrupt practices of their beloved BN leaders, scandals, lies, cover-ups, mass accumulation of wealth from the tax-payers money, everything the rakyat is blissfully ignorant about now would surface and then the truth would prevail.

If only my folks in Gua Musang, Lipis, Chemor, Mukah or Beaufort, in short everybody in rural areas of the country has access to Malaysia Today.net, I won't be surprised if the BN government is toppled in the next general election.

Time to change

All my life I have been a BN/UMNO supporter and deep inside I still do.

It's just that for now I have absolutely no faith on the current administration. I greatly admire what Tun Dr. Mahathir did for the country and although his not a saint, you have to admit that he's a visionary and he knows which direction to guide the country to in the best interest of the people.

At least he doesn't flip-flop with his decisions or let his son in law runs the country for him.

I still can't recall what the current PM did for the country for the past 4 years. Turn Malaysia into an economic powerhouse in the region? Nah, Mahathir did that. Lead the OIC and NAM? That's Mahathir's legacy too. Envisioned Malaysia as a developed country in 2020? Wait, that's Mahathir's doing too.

What I can recall is the PM wasting billions of ringgit of the people's money on some obscure boat-race, hike up the fuel's price and toll rates, bow down to the Singaporeans, go for holidays in his private jet bought with people's money, send one damn lucky tourist into space on some more people's money and introduce his very own brand of Islam which nobody understands. Let's not go into the part where he sleeps during meetings and functions, I mean whoever does that? He's the butt of jokes of other countries for goodness' sake!

So guys if you think the country is in good and capable hands, the economy is burgeoning and well and you can walk on the streets without fear for your safety, think again. Take a moment to see what's really happening in this country at Malaysia-Today.net. It is not as rosy as what the BN-controlled mass-media painted in their newspapers, radio and TV stations.

I don't exactly follow what RPK wrote like a gospel but this guy don't just go posting any bullshit on his site, he's got pages and pages of rock-solid proof to boot. If only half of what he wrote is true than the country is going to the dogs. Imagine the country's top policeman is a crook, in cahoots with underworld crime lords. I shudder to think if all of them are true.

This coming election I'll be voting for the first time ever and I assure I won't be voting for any party with a scale as their symbol.

Now is the time to show those arrogant BN leaders that we the people who holds the power to decide who runs the country. They say the opposition is not capable of running the country but we'll never know until we tried right? Although I think it's almost impossible to have a new non-BN government this time, at least we can give BN the beating of their life.

I'm calling all my friends, fellow Kelantanese working outside the state, KL, Selangor, Johore, Penang, wherever, let us go home and vote BN out. Mari kita pakat kelik dan ngundi PAS! If some BN or UMNO people approach you offering means of transportation to go home, just take them! Just remember on polling day let us vote for any party other than BN. Let's give them a taste of their own medicine. They think we're stupid or something?

In 2004 we have BN members doing door to door visits giving folks clothes, kain pelikat and stuff sometimes with money folded up nicely inside, sometimes not. You know what my folks back home did? They don't mind receiving the clothes and the money, after all they're just donations right? But on election day they'll still vote for PAS and have a nice big laugh at those BN losers.

We people of Kelantan don't care so much about your so-called development and progress. We're content with what we already have and are more concerned with the life hereafter.

I don't want my beloved Pasir Mas to turn into some faceless bustling urban setting like PJ or JB. I want my beloved Pasir Mas to retain it's charming idyllic ambiance, no skyscrapers, no traffic jam, very little crime, everything is laid back and relaxed where people and neighbors still cares and look after each other.

Pade doh AAB, KJ, Najib and their cronies hijacking the country's wealth and lying to the people.


Let's give the opposition a chance. We have nothing to loose and so much to gain. They say the PAS government didn't create enough jobs for it's people that's why thousands move to big cities like KL, JB and Penang to make a living. I say have you counted the number of people who hail from Kedah, Perak, Pahang, Melaka and Sabah who did the same? It's quite normal for people to flock to urban areas like KL, JB and Penang to look for better job opportunities. Just like in Indonesia where people flock to Jakarta, New Delhi, Mumbai and Calcutta in India and Hong Kong and Shang Hai in China.

We bloggers are not all anti-government or pro-opposition. We represent the new generation of open-minded and learned young Malaysian who speaks out our mind because we care for the country and would like to correct what's wrong it. Gone were the days where they can spoon-fed us with propaganda through the print or electronic media. Today's youth have unrestricted access to free and independent news and information from all over the world. We are not opposed to progress and development but we are against any form of oppressive government who thinks they can control and shape our minds with brute force or threats. We're against corrupt and dishonest leaders and we certainly have a very low tolerant for bullshit.

I think ZAM and KJ have really underestimated the power and roles played by bloggers like you and me. They've certainly messed up big time by stereo-typing and name-calling bloggers. If you scour around the Malaysian blog scene today you'll find more anti-establishment bloggers than pro-government ones. Yesterday the pen is still mightier than the sword, today the keyboard can do much more damage than the sharpest razor blade. The future lies in our hand and let's us say exactly what we had in mind by going out in forces to vote for a change in this coming election.

A well written article.

NAJIB TAU KE APA DIA CAKAP?

Najib Kemuka Lima Sebab Untuk Rakyat Undi BN

JERANTUT, 16 Feb (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberi lima sebab mengapa rakyat patut memilih kerajaan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum 8 Mac ini.

Beliau berkata sebab pertama ialah hanya (1) BN boleh membantu dan membela nasib rakyat sedangkan parti pembangkang hanya tahu membuat kekacauan dan mengelirukan rakyat.

"Selain itu, hanya kerajaan (2) BN yang menunaikan segala janji kepada rakyat tetapi pembangkang cuma tahu membuat janji malah mereka tidak berpijak di bumi nyata," katanya ketika berucap pada majlis penyampaian surat hak milik tanah perkampungan tradisional dan felda daerah Jerantut di sini hari ini.

Najib berkata (3) BN juga memastikan keamanan untuk rakyat dan negara sedangkan pembangkang hanya pandai membuat demonstrasi jalanan dan perhimpunan haram.

"Kita patut memilih BN kerana sudah terbukti 50 tahun BN memerintah negara dengan cemerlang...di Terengganu kita berjaya rampas daripada pembangkang manakala di Kelantan kita hanya tunggu untuk ambil balik.

"(4) BN juga menjanjikan masa depan yang cerah untuk anak cucu kita," katanya.

Mengenai Felda, Timbalan Perdana Menteri berkata (5) kerajaan akan terus memberi keutamaan untuk melahirkan generasi kedua Felda yang berilmu dan berkemahiran.

"Kepada generasi pertama, kita membuka ladang untuk mereka dan kepada generasi kedua, kita membuka minda mereka supaya menjadi generasi peneroka dalam sektor yang dinamik," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata Felda tidak hanya mempunyai khazanah ladang tetapi juga khazanah manusia yang mampu menggerakkan pertumbuhan ekonomi dan pembangunan negara.

"Matlamat Felda tidak berakhir dengan generasi pertama, kedua atau ketiga tetapi akan berterusan melahirkan generasi berilmu dalam pelbagai bidang," katanya.

Cuba anda bayangkan atau angan angankan apa yang Najib Mongolia katakan,


(1) BN boleh membantu dan membela nasib rakyat .... rumah setinggan kena roboh.
(2) BN yang menunaikan segala janji kepada rakyat .... beli kapal selam.
(3) BN juga memastikan keamanan untuk rakyat dan negara .... jenayah, rogol dan culik budak.
(4) BN juga menjanjikan masa depan yang cerah untuk anak cucu kita .... yuran naik lagi.
(5) kerajaan akan terus memberi keutamaan untuk melahirkan generasi kedua Felda yang berilmu dan berkemahiran....maksiat, pelacuran dan dadah remaja FELDA.

Apa yang dia cakap semuanya tak tepat. Merapu lagi si Najib ni......Hoiiii Rosmah, bawa laki kau balik laaa !!!!

Malas nak komen lagi.....anda komen la sendiri. Geli Geleman rasanya bila baca berita BARUANAMA (Bernama). Macam ada langsuyar terbang di belakang rumah.

BELUM PILIHANRAYA, HARGA BARANG NAIK LAGI

http://indomart.us/catalog/images/drink4.gif
Handbrake baru dilepaskan ..... Pedal minyak sudah ditekan ..... Gear 1 sudah masuk ..... tiba tiba aku terhenti. KOPI CAP KAPAL api yang aku minum sudah naik lagi.

http://www.khas.com.my/khas/products_pictures/23-TUM_MILK-POWDER.jpg

Pilihanraya belum selesai barang barang sudah naik lagi. Susu sudah F&N, dari RM2.00 ke RM2.05. Kopi cap kapal api yang sebelum ini berharga RM3.20 sudah naik RM3.60. RM0.40 sen naik tu.....Lepas pilihanraya kalau BN menang, alamak banyak barang yang bakal naik lagi.

UNDI Barisan Alternatif, kurangkan harga minyak dan barang kita minta kurangkan harga. Lepas ni kalau naik lagi. Aku kena korek bontot kuali untuk jadikan kopi, macam NUJUM PAK BELALANG la nampaknya.

HINDRAF : Samy Vellu Sanggup Mati

analisismalaysia

Bekas Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew pernah mengkritik Tun Dr Mahathir Mohamad dengan menyifatkannya sebagai tidak tahu bahawa sudah sampai masa untuk dia berhenti menjadi Perdana Menteri Malaysia. Kritikan Lee Kuan Yew membuatkan Mahathir melihat muka sendiri di cermin. Akhirnya Mahathir meletakkan jawatan dan digantikan oleh Abdullah. Walaupun Mahathir sendiri yang memilih Abdullah, dalam beberapa kenyataan yang dikeluarkannya, ternyata Abdullah bukanlah pilihannya yang pertama dan dia sendiri tidak senang dengan cara pentadbiran Abdullah. Itulah bukan rahsia lagi.

Mahathir telah mengeluarkan beberapa kritikan keras terhadap Abdullah. Walaupun Mahathir tidak suka kepada Abdullah, Perdana Menteri kelima itu menjadi favourite kepada Singapura. Di negara seberang itu, nama Abdullah dijulang. Dalam permainan ini, Lee Kuan Yew sekali lagi berjaya "menyingkirkan" Mahathir yang cukup kritikal terhadap Singapura dan menggantikannya dengan Perdana Menteri yang cukup akrab dengan negara jiran. Itulah hebatnya Lim Kuan Yew. Dia bukan sahaja berjaya dalam "perundingan" dengan Tuanku Abdul Rahman, malah mampu mengalahkan Mahathir dalam "permainan" ini.

Dato' Seri S Samy Vellu belajar dari peristiwa tersebut. Samy Vellu memang dikenali sebagai seorang yang kasar dan celupar. Dalam banyak hal, dia juga dikenali sebagai seorang yang tegas dan keras kepala. Sejak di zaman Mahathir menjadi Perdana Menteri, Samy Vellu tahu bagaimana untuk mendapatkan apa yang dihajati daripada pemimpin negara. Apa sahaja yang dia minta, Samy Vellu akan dapat. Adalah satu pembohongan untuk mengatakan Samy Vellu tidak berbuat apa-apa untuk orang India. Adalah juga satu dakyah untuk menuduh Samy Vellu tidak meningkatkan taraf hidup orang India. Pada hari ini, peratusan pencapaian orang India adalah jauh lebih baik berbanding kaum-kaum lain. Kalau tidak yakin, bacalah buku-buku Yayasan Strategik Sosial (YSS). Dan, Samy Vellu harus diberikan pengiktirafan tersebut.

Bagaimanapun, ada orang yang tidak senang hati dengan ketegasan Samy Vellu. Ada juga yang meluat kerana semua cakap Samy Vellu didengari oleh Mahathir (dulu) dan Abdullah (sekarang). Kebanyakan permintaan Samy Vellu dituruti oleh Perdana Menteri. Ini menyebabkan komuniti India mendapat keutamaan dan ia tidak disenangi oleh pemimpin komuniti lain. Komuniti mana dan siapakah pemimpin itu, Analisis Malaysia menyerahkan kepada anda untuk memikirkannya. Sampai masa, Analisis Malaysia akan dedahkan di sini. Untuk sementara waktu, biarlah kita berteka-teki dulu.

Lalu, mereka memutuskan untuk menyingkirkan Samy Vellu. Namun, itu adalah hal yang cukup sukar. Di kalangan pengikut MIC, Samy Vellu dipuja dan dilihat sebagai seorang tokoh penyelamat. Tidak ada orang yang terfikir untuk menentang beliau pada masa ini. Sekiranya ada yang bercita-cita tinggi begitu, kerjaya politiknya akan dimatikan. Lihatlah apa yang berlaku kepada Dato' S Subramaniam dan Tan Sri M.G. Pandithan (Pandithan mendapat anugerah "Tan Sri" atas sokongan Samy Vellu apabila beliau sudah sakit teruk dan "bertaubat" tidak akan melawan Samy Vellu lagi).

Kalau orang dalam MIC tak berani, cari orang di luar MIC yang sanggup menghancurkan Samy Vellu. HINDRAF ditaja bagi memburukkan MIC, dan seterusnya menyingkirkan Samy Vellu. Caranya, beritahu orang India mereka hidup susah di Malaysia (walaupun berjuta-juta orang India hidup melarat di India). Yakinkan orang India bahawa Samy Vellu tidak membuat apa-apa untuk mereka. Wujudkan rasa kurang senang dengan pencapaian orang lain. Buatlah tuduhan apa sahaja yang tidak masuk akal, termasuklah menuduh kerajaan Barisan Nasional melakukan ethnic cleansing (penghapusan etnik). Betul atau salah, itu tak penting. Yang penting, buatkan mereka marah kepada MIC dan Samy Vellu. Itulah strategi yang digunakan dan kemuncak kepada itu adalah tunjuk perasaan di depan Suruhanjaya British di Jalan Ampang. Walaupun pemimpin HINDRAF ditahan dibawah ISA, usaha mereka tidak berhenti setakat itu. Pada 16 Februari 2008, sekumpulan penyokong HINDRAF berarak ke parlimen. Hampir 200, termasuk wanita dan kanak-kanak, ditahan polis.

HINDRAF digunakan untuk mengasak Samy Vellu agar berundur. Bagaimanapun, Samy Vellu bukanlah ahli politik amatur. Dia bukanlah macam "budak" Puteri UMNO dan Pemuda UMNO yang baru beberapa hari masuk politik tetapi sudah terhegeh-hegeh nak jadi wakil rakyat. Pada usia 77 tahun, dia tahu permainan politik. Samy Vellu telah melihat dengan mata kepalanya sendiri bagaimana Lee Kuan Yew terlibat membuat kenyataan yang menyumbang kepada "penyingkiran" Mahathir dan meletakkan Abdullah sebagai Perdana Menteri. Samy Vellu tidak mahu menjadi mangsa permainan politik yang sama. Dia dapat merasakan ada orang yang mahu menggunakan strategi yang sama untuk menyingkirkannya.

Lantaran itulah maka Samy Vellu secara tegas menyatakan dia akan terus bertanding dalam pilihanraya umum ke 12. Persetankan HINDRAF yang diperalatkan untuk menjatuhkannya. Demi masa depan kaum India, Samy Vellu akan terus berjuang. Demi kaum India jugalah maka Samy Vellu membuat kenyataan yang cukup jelas bahawa sebagai "kepala" MIC, dia akan bertanding. Padanya, Abdullah tidak ada pilihan. Abdullah boleh memilih calon dari UMNO, tetapi jangan campur tangan mengenai siapakah calon dari MIC. Samy Vellu yang akan menentukannya.

Samy Vellu tahu risiko yang dihadapinya. Dia telah melihat di Ijok bagaimana pembangkang bermain politik perkauman dengan meletakkan calon Melayu untuk melawan calon India dari MIC. Samy Vellu tahu, itu jugalah yang akan dilakukan pada pilihanraya umum akan datang. Calon-calon MIC dalam kawasan pengundi majoriti Melayu bukan akan ditentang oleh calon India dari DAP atau PKR, tetapi oleh calon-calon Melayu sama ada dari DAP, PAS atau PKR. Parti-parti pembangkang ini mahu majoriti pengundi Melayu memilih calon dari bangsa sendiri.

Walaupun begitu, Samy Vellu sudah nekad. Dia sanggup mati dalam politik daripada tunduk kepada HINDRAF. Biarlah hayat politiknya singkat, namun dia tidak mahu HINDRAF menentukan bilakah dia akan bersara. Padanya, HINDRAF mesti disingkirkan dan tidak dijadikan alat untuk menafikan pencapaian kaum India di Malaysia. Samy Vellu juga tidak mahu orang di luar parti MIC membuat keputusan bilakah dia patut berhenti menjadi menteri atau Presiden MIC. Dia sendiri akan membuat keputusan itu. Samy Vellu ingin MIC menang besar dalam pilihanraya umum ke 12 ini. Selepas itu, baru dia akan meletakkan jawatan sebagai menteri dan Presiden MIC. Samy Vellu mahu tunjukkan bahawa dia adalah pemimpin kaum India. Bukan HINDRAF. Dan bukan juga orang di luar MIC!

No2umnO - Samy kata dia Sanggup mati. No2umno kata .... bila nak mati?

PEMBERITAHUAN: Yusni Jaafar sakitisuhangat

SELANGOR, 12 FEB 2008 : Pelakon dan pelawak veteran, Yusni Jaafar, 62, atau lebih dikenali dengan panggilan Ibu kini berada dalam keadaan kritikal akibat kerosakaan pada hati yang dikesan sejak 3 bulan lalu.

Ketika ditemui di Hospital Selayang pagi tadi, Yusni kelihatan begitu lemah dan tidak bermaya. Pelawak yang popular sejak penghujung tahun 1970-an itu hanya mampu melontarkan senyuman kecil kepada tetamu yang melawatnya. Dia juga sering mengalir air mata terutama ketika dikucup sayu oleh anggota keluarga dan sahabat handai.

Lebih menyedihkan, seluruh badan Yusni kini semakin membengkak kerana dipenuhi air terutama pada bahagian perut. Leher dan perutnya terpaksa ditebuk bagi menyalurkan air dan ubat.

Anak bongsu Yusni, Raja Irna Raja Ibrahim, 23, berkata air dan darah yang dimasukkan ke tubuh beliau tidak sampai kepada tempat yang sepatutnya kerana berkumpul pada anggota badan. Tubuhnya kini semakin membengkak.

"Kata doktor, hati ibu sudah rosak teruk dan tidak dapat berfungsi lagi sehinggakan menjejaskan fungsi buah pinggang. Air yang dimasukkan ke dalam badan ibu berkumpul juga pada bahagian anggota tubuh. Doktor memberitahu kandungan darah ibu juga tidak mencukupi walaupun sudah dimasukkan dengan banyak," katanya ketika ditemui di wad terbabit.


Raja Irna, anak yang paling akrab dengan Yusni, dilihat kerap berusaha mengubah suasana pilu dalam wad seperti bergurau kecil dengan ibunya. Malah pada ketika wartawan menghala lensa kamera untuk merakam gambar mereka, lantas Irna mengangkat tangan Yusni dan menyuruh ibunya membuat tanda peace dan melontarkan senyuman .

Saat menyentuh hati, ketika berjabat tangan perpisahan dengan wartawan , Yusni sempat mengirimkan salamnya kepada para peminat dan meminta untuk mendoakannya agar cepat pulih.

"Sampaikan salam saya kepada peminat dan mintalah mereka semua berdoa supaya saya sembuh," katanya dengan nada yang terlalu lemah.

Orang yang paling dekat dengan Yusni iaitu adiknya, pelakon Sukarni Jaafar, 55, atau lebih dikenali dengan panggilan Mak Nani, turut ditemui bersama di wad itu. Dialah antara orang yang berusaha keras memberi semangat kepada Yusni untuk terus berjuang. Difahamkan, anak-anak Yusni yang lain termasuk Raja Ema juga datang menjaga Yusni secara bergilir-gilir di hospital berkenaan.

"Sebelum ini, dia pernah dimasukkan ke hospital ini beberapa kali, bagaimanapun kali ini dia ditahan paling lama apabila doktor mengesahkan keadaannya berada pada tahap paling kritikal. Sudah seminggu lalu dia dimasukkan ke wad ini," kata Sukarni dalam nada sedih.


Sementara itu, ramai rakan artis tempatan yang mula melawat Yusni, antara mereka ialah Aida Rahim, Era Fazira, Hans Issac, Liza Abdullah, Uji Rashid dan Datuk Mustapha Maarof.

No2umnO - Sedih ... dari seorang yang mencuit hati dengan gelagatnya dan lakunannya yang berkesan, kini beliau terlantar sakit. Sesungguhnya kehidupan beliau bagaikan lilin. Menerangi dan menceriakan suasana. Dan sampai ketikanya kita membantu beliau dengan apa cara sekali pun, walaupun sekeping DOA. Semuga IBU YUSNI segera sembuh dari No2umnO.

Tear-gas and Chemical spray on children too ?- Al Jazerra latest 16-2-08 (2.48pm)

shanghaistephen

Police in the Malaysian capital, Kuala Lumpur have used tear gas and chemical-laced water to break up an anti-government protest by ethnic Indians demanding racial equality.

On Saturday about 300 men, women and children were dispersed by about 100 policemen, including riot police with helmets and shields.

"Police were too rough" said S Manikavasagam, a spokesman for the Hindu Rights Action Force (Hindraf), the ethnic indian group that organised the protest.
"They used their power," he said.

Since Friday about 60 people, including two leaders of Hindraf who organised the protest, have been detained in a police crackdown, said N Surendran, a lawyer and Hindraf member.

Protesters were carrying roses to symbolise a peaceful demand for justice.
The Malaysian government is concerned about street protests in the run up to early general elections on March 8 and any gathering of more than four people requires a police permit.
Abdullah Ahmad Badawi, the Malaysian prime minister, is widely expected to retain power at the polls with his ruling party coalition, but with a reduced majority.
Many Indians accuse his multi-racial coalition, which is dominated by ethnic Malays, of racial discrimination.

Police crackdown
Hindraf first announced the protest in January to press the government to release five of its leaders who have been jailed under tough internal security laws.

The men were detained without trial after more 10,000 ethnic Indians marched in the capital last November to complain about a lack of job and education opportunities.
The protesters on Saturday planned to gather outside parliament to hand a protest note and roses to Abdullah, but they were halted by police a short distance away.

"I want the five to be released," Parvathy Raman, a 30-year-old accounts executive from Kuala Lumpur, said.
"I want the government to hear our problems. Everyone knows there is discrimination, but the government denies it."

Hindraf said the red roses symbolised love and peace, while the yellow roses symbolised the group's demand for justice and the release of the jailed men.

Protesters defied police orders to disperse, but scattered when sprayed with tear gas and water laced with chemicals.


Source: Agencies

Kembali kepada Islam, rujuk Ulama - Tun Mahathir

GOMBAK, 16 Feb (Hrkh) - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyarankan umat Islam belajar daripada Ulama untuk mendapat pemahaman yang betul tentang ajaran Islam yang sebenarnya.

Kenyataan itu membuatkan hadirin memberi tepukan gemuruh kepada Penaung UIAM itu.

ImageSemasa memberikan ucaptamanya di satu Program ‘Global Peace : Crisis In Islamic World’ di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pagi tadi, Dr Mahathir turut berkata, tanpa Ulama umat Islam sukar untuk memahami Islam yang sebenarnya.

Beliau dijemput memberi ucaptama di UIAM sempena program Minggu Ummah 2008.Turut hadir ialah, Pengerusi UIAM, Tan Sri Sanusi Junid; kepimpinan akademik UIAM serta mahasiswa dari pelbagai negara yang menuntut di universiti tersebut.

Berucap lanjut Dr Mahathir mengingatkan supaya ummah merujuk kepada Ulama untuk memilih pemimpin termasuk dari sudut politik.

Malah, beliau mengingatkan peranan Ulama sejak 1400 tahun lalu yang dijadikan sumber rujukan dan beliau turut menyeru semua kembali kepada asas Islam merujuk kepada Al-Quran dan Hadis.

ImageMenjawab soalan hadirin sewaktu sesi soal jawab, Mahathir turut menasihati agar para pemimpin untuk mengikuti ajaran agama yang sebenarnya.

Berkaitan dengan kewangan negara mengikut Islam beliau menyarankan agar masyarakat tidak menyimpan wang semata-mata, sebaliknya membelanjakan dengan jalan yang betul.

Selain itu beliau turut mengingatkan sesebuah negara Islam agar tidak membeli bon atau membuat pinjaman daripada negara musuh yang akhirnya menyiapkan bekalan ketenteraan untuk membunuh umat Islam di dunia.

Secara bersahaja beliau memberi amaran agar negara Islam tidak bergantung kepada mata wang Amerika Syarikat di masa akan datang.

Kesemua faktor ini katanya hanya akan menjadikan sesebuah negara itu miskin.

“Dengan jumlah wang yang banyak di tangan kita sewajarnya kita membelanjakannya menurut tuntutan al-Quran.

“Dunia ini bukan milik kita tetapi milik Allah,” kata Dr Mahathir.

ImageSebelum itu kehadiran Dr Mahathir disambut dengan majlis yang gilang gemilang antaranya dengan kompang, iringan bunga manggar dan alunan selawat semasa memasuki Dewan Besar, CAC UIAM Gombak pada jam 11.00 pagi.

Beliau ditemani Pengerusi UIAM selain mendapat tepukan gemuruh lebih 4000 peserta yang setia menanti kehadiran bekas Perdana Menteri itu ke UIAM.

Seorang sumber memberitahu, sebelum ini Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak hadir ke UIAM ketika merasmikan sambutan Jubli Perak UIAM awal Januari lalu.

Namun sambutan kehadiran Najib itu tidak sehebat sambutan kehadiran Dr Mahathir.

Beliau juga memberitahu setakat ini Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dikatakan tidak pernah membuat lawatan rasmi ke UIAM, sebaliknya hanya menghadiri program universiti itu yang diadakan di luar kampus.


*sumber harakahdaily

MUNAJAT RAKYAT KELANTAN

cikgunurionline.

“Tanpa di pinta air mata ini bercucuran, menginsafi betapa kerdilnya diri ini”

Ketika UMNO masih lagi terkial-kial mencari formula bagi menggapai impian menawan Kelantan, 10,000 rakyat Kelantan pula bermunajat awal pagi kepada Allah bagi menggagalkan rancangan BN. Program ‘Munajat Rakyat Kelantan Bersama Tok Guru’ diadakan di Dataran Stadium Sultan Muhammad Ke-IV Kota Bharu bermula jam 4 pagi tadi.

Program dimulakan dengan solat tahajut enam rakaat diimamkan Ustaz Hussin Ibrahim Masri dari Pondok Lubuk Tapah Pasir Mas yang juga merupakan Bendahari Dewan Ulamak PAS Kelantan. Kedinginan suasana pagi dengan solat di atas hamparan sejadah di bawah langit terbuka tidak menghalang rakyat Kelantan untuk menyatakan iltizam mereka berdepan dengan pihak lawan pada pilihan raya ini. Biar pun ketika orang lain masih lagi enak dibuai mimpi namun rakyat Kelantan tidak mahu ketinggalan bersama bermunajat kepada Allah bagi mempertahankan kerajaan di bawah ulama.

Selepas solat tahajjud pula, orang ramai yang hadir bermunajat dengan membesarkan nama-nama Allah swt sebagai empunya segala kehidupan di langit dan bumi mengalunkan zikir-zikir & tasbih. Ianya dilakukan sambil berdiri sehingga suara yang begitu nyaring bagaikan membelah keheningan awal pagi di Bandar Kota Bharu Bandar Raya Islam.

16-02-08_0326.jpg 16-02-08_0450.jpg 16-02-08_0547.jpg

Sementara solat hajat pula diimamkan anggota jawatankuasa Dewan Ulama PAS Kelantan. Suasana menjadi semakin syahdu apabila doa yang dibaca oleh imam diselangi dengan nada sebak membuatkan ribuan jemaah turut rasa terkedu. Sebelum masuk waktu Subuh diadakan solat witir tiga rakaat. Ketika itu kenderaan-kenderaan terutamanya bas ekspress yang sampai ke Kota Bharu melalui Jalan Mahmood bergerak perlahan, memerhatikan dengan pelik ribuan manusia berkopiah & bertelekung putih sedang bermunajat.

Satu suasana yang tidak pernah disaksikan di tempat lain. Solat Subuh pula diimamkan oleh TG Menteri Besar yang turut menyampaikan kuliah subuh sehingga jam 7.15 pagi.

Jelmaan Wajah Misteri Masjid Kristal Patrick Lim

by YuHuuWeee

Seorang pelancong asing datang ke Pulau Wan Man dan merakamkan video Masjid Kristal di Pulau Wan Man, Terengganu. Pulang ke hotelnya, dia terkejut apabila melihat imej aneh pada kubah masjid tersebut. Kenapa jadi begini? Masjid jutaan ringgit yang tidak boleh ditunaikan solat Jumaat di dalamnya ini menjadi satu peringatan dan tanda amaran buat Idris Jusoh

Apakah Mat Taib 'lulus' tapisan BPR?

klpos.com
Oleh Tarmizi Mohd Jam
Sabtu, 16 Februari 2008

PUTRAJAYA: Jika Mantan Menteri Besar Selangor yang paling kontrovesial, Muhamad Muhd Taib "lulus" ujian BPR dan layak menjadi calon dalam pilihan raya kali ini, sudah tentu terdapat "pembohongan" besar dari mulut Khir Toyo kononnya calon-calon BN akan ditapis oleh badan itu.

Menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Mohd Nazir Zakaria, adalah amat melucukan apabila Khir mencadangkan nama Mat Taib sebagai calon pilihan raya sedangkan Ketua Penerangan Umno itu bukan sahaja terlibat membawa duit tunai berkila-kilo ke Australia, malah muth'ah perceraiannya dengan anak Sultan Selangor sahaja mencecah RM16 juta.

"Di mana Mat Taib dapat duit sebanyak itu? Kalau dikumpulkan gajinya pun, tak cukup untuk dia bayar semua itu," tegas beliau yang juga Yang Dipertua Putrajaya.

Katanya, walaupun Mat Taib bangkrap akhlak dan dipalit dengan kes-kes "rasuah" yang tidak dapat dibuktikan, namun Khir yang menjadi musuh Khairy Jamaluddin terpaksa memberi laluan kepada Mat Taib atas kehendak anak Badawi.

Khir adalah seteru Khairy sejak dulu lagi dan penjenamaan semula mantan MB Selangor itu adalah perkiraan Khairy untuk mengimbangkan pengaruh Khir.

"Adakah BPR terpaksa membisu seribu bahasa dengan rekod teruk Muhamad? Kerana dia dicalonkan oleh Khairy?" Tanya Nazir lagi.

No2umnO - Mungkin bekas AYAHANDA SULTAN SELANGOR tiada, maka bekas Menteri yang tidak tahu bahasa Inggeris boleh kembali ke Shah Alam. Hmmmm.....Kalau aku jadi Sultan, mesti dah ku buang negeri mamat sekor ni.

Tian direman sehingga Isnin

KeADILan

Kuala Lumpur, 16 Feb - Tian Chua, bersama aktivis Ginie Lim dan Jalaluddin Manaf direman hingga hari Isnin, 18 Februari. Mereka akan dibawa ke makhamah Jalan Duta pada pukul 10 Isnin tersebut.

ROSE MARCH, PARLIMENT 16/2/2008

Malaysian Police vs Children with Roses

hindraf march of roses parliament 160208 orangemenHOT NEWS ! Malaysian Police fired teargas and chemical-laced water cannons at Children’s Rose Flower Parade in Kuala Lumpur, 3 weeks before 12th General Elections.

.. by chemically laced water fired from high pressure water cannons with a cocktail of tear gas. Apparently up to 200 people have been arrested (source: Malaysiakini) including 20 children (source: Campaign of Roses). Reuters and BBC also has more coverage on this incident.
Malaysiakini.com reported Police fired teargas and chemical-laced water cannons in a bid to disperse some 300 Hindu Rights Action Force (Hindraf) supporters gathered for a peaceful rose handing-over ceremony at Jalan Raja Laut early this morning.

hindraf march of roses parliament 160208 orangemenThe Hindraf event was initially scheduled to be held at Parliament gates where 200 children were to hand over roses as a peaceful gesture requesting that Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi to heed the group’s 18-point demands.

News that roads leading to Parliament were closed to prevent the group from going there then led them to change the venue to Jalan Raja Laut in the city centre.

According to Hindraf acting leader S Thanenthiran who was present at the gathering, about 200 people have been arrested including Hindraf’s rose campaign coordinator S Manickavasagam and popular blogger B Mahendran.

Women and children were among those detained.

Witnesses also claimed that police had aggressively manhandled a women with her child when they wanted to arrest her.

“The woman was crying aloud because the police forced her to leave her child when she was arrested,” said Mahendran who later informed Malaysiakini of the woman’s condition through his mobile phone.

hindraf march of roses parliament 160208 watercannonThanenthiran added that almost two thirds of them were detained prior to the gathering at roadblocks set up along the routes leading to the city. They are being held at the Police Training Centre (Pulapol) in Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

There were heavy police and riot squads presence in Jalan Raja Laut. Four water cannon trucks were stationed along the route leading to Parliament.

It is learnt that the police have been stationed at key areas pertaining to the gathering since last night. Roadblocks were also set up at various key routes leading into the city.

hindraf march of roses parliament 160208 banner“The police outnumbered the crowd in three folds. I saw several of them firing teargas canisters to the peaceful crowd. Why is there a need to fire that many teargas canisters when one is strong enough (to disperse the crowd),” said a tourist who happened to be in the area.

After the teargas and water cannons were fired, the crowd were chased by some 40 plainclothes policemen. They then retreated into the Masjid India area.

The dispersed crowd then walked in small separate groups towards the Court Malai Pillayar Temple in Jalan Pudu where another stand- off occurred between Hindraf supporters and the police.

hindraf march of roses parliament 160208 tear gasAt this point, ten people were arrested while seeking shelter in the temple. Three more were later nabbed while making their way to the KL Remand Centre in Jalan Hang Tuah to show support to some Hindraf members who were detained last night.

By this time, the crowd had dispersed and small groups made their way to Pulapol to show support to those detained. According to A Sivanesan who is the group’s legal adviser, lawyers have been sent to Pulapol to ensure that detainees get proper legal help.

Mahendran, who was arrested near the Masjid Jamek area, had managed to contact Malaysiakini through his mobile phone and said that the “police are taking people in batches for questioning”

Self-exiled Hindraf chairperson P Waythamoorthy in a statement issued immediately after learning of the arrests said he was extremely disturbed by the manner in which the police handled the matter.

“Peaceful struggle, gesture of Love and cry for justice of the poor and underclass Indian society has been met with violence and brutality by the state sanctioned by Abdullah Ahmad Badawi. The attack on peaceful poor and underclass people who came with roses is appalling,

hindraf march of roses parliament 160208 members arrested in pulapol“I invite all peace loving people throughout the world to condemn this brutal attack on innocent citizens who were exercising their rights under Article 10 of the Malaysian Federal Constitution and Article 20 of the Universal Declaration of Human Rights,” he said.

Police have declared today’s event illegal as no permit was given to the group, eventhough Hindraf have applied for a permit few weeks ago.

Maybe some background on today’s outrage is called for. On November 25, 2007 tens of thousands of Malaysians of Indian descent took to the streets to protest decades of discriminatory policies that have left the community among one of the poorest in the country. The catalyst that led to this was a series of demolishments of Hindu temples over a period of more than a year. The protests was met by a severe crackdown on the streets with police violence and 5 leaders of the Hindu Rights Action Force or HINDRAF, the movement that organised the protests, were arrested under admnistrative detention using the Internal Security Act 1960.

hindraf march of roses parliament 160208 arrestToday’s flower parade was held to pressure the government to either put the ISA 5 detainees to trial or release them unconditionally. Many of those present were children, including the children of the detainees. With the recent revelation that there has been attempts to use force to attain confessions of “terrorist activities” by the detainees, the need for transparency in this case becomes all the more urgent.

The Barisan Nasional can deny all it wants that they do not discriminate the citizens of Malaysia based on ethnicity and social class but actions speak louder than words. Why react to mere words and peaceful expressions of dissent with such indiscriminate show of force unless one really has something to hide? And why so much spin to paint the victims as the aggressors?

Fortunately, Malaysians still have an opportunity to reject through the ballot box these arrogant power brokers who feel that their callous manipulation of the socio-economic and general wellbeing of the Malaysian people and the wholesale misdirection of the people’s money are their birthright. We just have to look beyond the spin and find out for ourselves what is really happening in this country and correctly identify the powers that are responsible. We owe it to ourselves and our future generation to do so. Don’t let them take away even this residual right to decide on our own collective destiny before we decide to wake up.

Ketua Penerangan KeADILan jangka direman; Penyelaras Media turut ditahan

englishsection

KUALA LUMPUR - Ketua Penerangan Parti KeADILan Rakyat (KeADILan) Tian Chua dan aktivis reformasi Jalaluddin Abdul Manap (juga dikenali sebagai Pak Amjal) telah ditahan polis jam 4 petang Feb 15 ketika menyerah memorandum kepada pejabat DYMM Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong menuntut sistem pilihanraya yang adil dan bersih.

Kira-kira sepuluh aktivis dan pemimpin Bersih, termasuk Mohamad Sabu dan Dr Hatta Ramli turut bersama dalam program tersebut. Difahamkan empat trak FRU dan trak water cannon serta lebih kurang 200 orang anggota polis berkawal di Istana Negara ketika itu.

Tian Chua dan Pak Amjal telah dibawa ke IPD Brickfields.Kira-kira pukul 9 malam, polis telah selesai mengambil kenyataan daripada kedua-duanya, tetapi mereka masih tidak dibebaskan.

Mereka yang ditempatkan di bilik tamu tanpa bergari turut dikunjungi oleh Penyelaras NGO hak asasi manusia Suaram Yap Swee Seng dan Penyelaras Media KeADILan Ginie Lim. Pada ketika ini Tian dberitahu oleh Pengawai Penyiasat ASP Hidayat bahawa beliau mendapat arahan supaya menahan beliau di dalam lokap.

"Awak nak tangkap saya atas kesalahan apa. Awak telah mengambil kenyataan dari saya, jadi bebaskan saya," kata Tian.

Hidayat tetap berkeras dan berkata beliau menerima arahan. Apabila Hidayat berkata dia tidak dapat memberi alasan penangkapan, Tian meminta untuk bercakap dengan orang yang memberi arahan tersebut.

Hidayat kemudian masuk ke dalam bilik dan mengarahkan dua pegawai yang tak beruniform untuk menahan Tian, tetapi Tian berkata dia masih mahu bercakap dengan orang yang memberi arahan untuk mendapat alasan penahanan. Kedua-dua pegawai polis itu kemudiannya meninggalkan Tian dan kembali ke pejabat.

Polis bertindak seperti samseng di Balai Brickfields

Mereka datang semula setengah jam kemudian bersama kira-kira lapan orang pegawai polis beruniform dan tujuh orang pegawai polis yang tak beruniform. Kali in mereka datang dengan kasar, aggresif dan gaya seperti ingin menangkap penjanayah. Dua orang dari mereka mula menengking dengan amat kuat dan menolak Yap serta Ginie keluar dari bilik. Mereka kemudian beramai-ramai menarik Tian dengan kasar dan tidak berperikemanusiaan dan menggari tangannya.

Peguam Sivarasa Rasiah yang dihubungi sebelum itu tiba tetapi gagal mendapat apa-apa penjelasan dari pihak polis melainkan diberitahu Tian akan dibawa ke lokap balai polis Jalan Pantai. Kemudian Tian diheret dengan kasar dan dibawa oleh lebih sepuluh anggota polis menuju ke van yang sedang menunggu di halaman. Ginie cuba mengambil gambar aksi-aksi samseng polis ini, tetapi ketika ini Hidayat mengarahkan Ginie ditangkap atas alasan 'menghalang tugas polis'.

Apabila peguam cuba meminta penjelasan, seorang pegawai polis memberitahu bahawa Ginie akan ditahan dilokap Jalan Travers. Ketika berita ini ditulis jam 1 pagi, beliau masih lagi ditahan di Balai Brickfields. Mereka dijangka akan direman pagi esok (16 Feb).

Parti Keadilan Rakyat (KeADILan)
15 Febuari 2008

BIMBANG BERSAING, ANNUAR TOLAK TENGKU RAZALEIGH DARI SENARAI

Tengku Razaleigh Hamzah gugur dari calon BN?
Harakahdaily
harakahdaily

KUALA LUMPUR, 16 Feb (Hrkh) - Bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah dijangka digugurkan dari senarai calon Barisan Nasional untuk kerusi Parlimen Gua Musang, Kelantan.

Sumber yang rapat dengan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Dato' Seri Annuar Musa memberitahu, dalam senarai yang dihantar kepada Presiden Umno, nama Tengku Razaleigh tidak disenaraikan.

Kelazimannya Perhubungan Umno Kelantan akan membincangkan senarai calon-calon yang diangkat oleh Umno Bahagian, bagaimanapun kali ini tiada langsung perbincangan mengenai calon.

"Yang kita tahu, hanya pengumuman Annuar yang mengatakan senarai calon BN Kelantan sudah disubmit kepada Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.

"Bila mesyuarat pun kita tak tahu," kata seorang Ketua Bahagian yang namanya bakal digugurkan.

Antara yang sudah pasti digugurkan ialah Dato' Zaid Ibrahim, Ahli Parlimen Kota Bharu yang didakwa terbabit dalam politik wang dan digantung tugasnya sebagai Ketua Bahagian sebelum ini.

Menurut sumber, Umno Gua Musang hanya mengangkat satu sahaja nama sebagai calon Parlimen, namun keputusan mutlak ditentukan Abdullah Badawi.

Bagaimanapun, ada desas desus sebelum ini dikatakan, Tengku Razaleigh akan dibawa bertanding ke kerusi Dewan Undangan Negeri, kononnya hendak dipergunakan sebagai umpan rakyat Kelantan memilih BN menggantikan PAS.

Khabarnya, Annuar Musa sendiri tidak pernah bersetuju dengan cadangan pihak tertentu dalam Umno, kerana jika BN menang, sudah tentulah Sultan Kelantan akan memilih Tengku Razaleigh sebagai Menteri Besar.

"Kami diberitahu, Tengku Razaleigh tidak berminat kerusi Dun, kerana beliau lebih banyak meluangkan masa di Kuala Lumpur," kata seorang AJK Umno Bahagian.

Bagaimanapun Tengku Razaleigh dikatakan tidak diberikan peluang bertanding kali ini kerana pemimpin veteran Umno itu merupakan satu-satunya pemimpin yang berani menjadi calon Presiden menentang Abdullah.

Antara alasan lain dikatakan, Tengku Razaleigh sudah 40 tahun mewakili kawasan tersebut, dan sudah sampai masanya beliau digantikan.

"Rakyat Kelantan lebih menghormati Tengku Razaleigh dari Annuar Musa, sebab itu Annuar gagal menjalankan tugasnya kerana dibayangi ketokohan Tengku," kata seorang bekas Ahli Parlimen dari Umno. - mr/wann.

No2umnO - Begini lah sikap UMNO. Di dalam berperang dengan pembangkang, dalam UMNO pun bergolak. Bimbang jawatan MB di sapu Tengku Razaleigh, maka nama TEngku di gugurkan. Tamak dan galoba, gila kuasa ..... memang UMNO lah jaguhnya.

AZIZ SHAMSUDDIN KATA ORANG SHAH ALAM MALAS

Shah Alam Bebas Kemiskinan Tegar - Abdul Aziz

KLANG, 16 Feb (Bernama) -- Hasil pembangunan berterusan di Shah Alam, ibu negeri Selangor itu kini boleh dikategorikan sebagai bebas daripada masalah kemiskinan tegar, kata Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin.

Beliau yang merupakan anggota Parlimen Shah Alam berkata pelbagai peluang tersedia di bandaraya itu terutama dalam sektor perindustrian yang membuka peluang pekerjaan kepada rakyat.

"Hanya miskin tegar di kalangan Orang Kurang Upaya (OKU) masih ada, tetapi bilangannya amat kecil dan mereka sentiasa dibantu dari semasa ke semasa," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Abdul Aziz berkata demikian selepas menyampaikan ang pau sebanyak RM100 seorang dan hamper kepada 150 warga emas dari Parlimen Shah Alam anjuran Masyarakat Penyayang (Mayang) Shah Alam.

Beliau berkata jika masih ada yang miskin di Shah Alam bukan dari OKU, mereka adalah terdiri daripada golongan yang malas dan tidak mencari peluang untuk mengubah hidup mereka.


No2umnO - kalau dah peluang di belasah oleh suku sakat UMNO, apa ada yang tinggal untuk rakyat. Nak kerja kat Kilang, bangla dan pendatang asing dah balun. Nak berniaga, Orang UMNO dah belasahpeluang. Apa lagi yang rakyat ada. Jangan cakap malas, tapi sebenarnya pemimpin UMNO yang malas jengok rakyat. Berani kutuk orang Shah Alam sebab sudah tidak ada peluang bertanding di Shah Alam. Jika masih jadi calun Shah Alam, sudah tentu rakyat Shah Alam dipuji menggunung. Pemimpin UMNO memang tak boleh pakai. Aziz Shamsuddin memang pemimpin yang malas turun padang. Jalan pun terhenggot henggot. Tunggu sepak tunggul, tertonggeng lah dia.

UMNO GUNA MEMERINTAH GUNA SISTEM SALASILAH

Abdullah Enggan Ulas Mengenai Pencalonan Khairy Jamaluddin

YAN, 16 Feb (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini enggan mengulas mengenai cadangan Umno Bahagian Rembau mencalonkan Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin untuk bertanding sebagai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ini.

Abdullah, yang juga Pengerusi BN, berkata kedudukan semua calon BN hanya akan diputuskan selepas perjumpaan dengan Pengerusi-pengerusi BN negeri.

"Saya belum duduk berbincang mengenai senarai calon pilihan raya bersama pengerusi-pengerusi BN negeri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan projek menaik taraf jalan ladang ke jalan kampung di bawah projek Koridor Ekonomi Wilayah Utara (NCER) di sini hari ini.

Abdullah berkata demikian semasa menjawab soalan pemberita sama ada beliau membenarkan Khairy, yang juga menantunya, untuk bertanding pada pilihan raya umum kali ini.

Perdana Menteri berkata senarai calon BN akan diumum apabila tiba masanya.

Baru-baru ini, Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan dilaporkan sebagai berkata bahawa Khairy adalah seorang daripada lima calon yang dipersetujui oleh Umno Bahagian Rembau untuk bertanding di kawasan berkenaan.

Mohamad berkata pemilihan Khairy, yang juga Ketua Pemuda Rembau, adalah sebagai mengiktiraf peranannya sebagai Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia.

No2umnO - TG Nik Aziz sudah kata anaknya Nik Abduh, tidak bertanding. Anwar Ibrahim pun sudah beritahu, anaknya tidak bertanding. Tapi Abdullah Badawi ..... segan nak bagi tau anak menantunya bertanding. MEMANG GILA KUASA. Tak dapat jadi SUltan, dapat jadi Perdana Menteri pun dah kalahkan cara Sultan. Anak beranak jadi menteri. Hai ...... gadai lah negara.

HANYA 2 MELAYU? Ramai lagi kotttt.....

Dua Melayu dalan senarai 10 paling kaya di Malaysia
klpos.com
Sabtu, 16 Februari 2008

HANYA ada dua orang Melayu dalam senarai 10 paling kaya di Malaysia, iaitu Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhkary dan Tan Sri Azman Hashim.

Manakala Raja Gula Tan Sri Robert Kuok Hock Nien kekal sebagai orang paling kaya di Malaysia jauh meninggalkan pesaing terdekatnya, T. Ananda Krishnan, demikian menurut majalah Malaysian Business.
Majalah itu dalam keluaran 16 Februari meletakkan kekayaan Kuok sebanyak RM58.11 bilion, yang menyumbang hampir 36 peratus daripada jumlah kekayaan 40 orang terkaya.

Taikun itu menambah RM25.7 bilion ke dalam kekayaannya tahun lepas, berikutan harga ekuiti meningkat.

Bagaimanapun, ia berkata, kekayaan Ananda Krishnan mencatatkan penurunan sedikit kepada RM19.63 bilion.

Sementara itu Tan Sri Lee Shin Cheng daripada IOI Corporation Bhd, buat pertama kalinya memahat nama dalam tiga kedudukan teratas dengan harta RM14.94 bilion.

Biarpun hanya ada dua orang Melayu, secara keseluruhannya, Syed Mokhtar membaiki kedudukannya dari tempat ke tujuh ke tempat kelima manakala Azman Hashim kali pertama memasuki senarai 10 orang paling kaya di Malaysia.

Tahun lepas, hanya Syed Mokhtar orang Melayu yang tersenarai.

No2umnO - Sejak zaman Mahathir lagi bangsa Melayu sudah ramai yang kaya. Sekarang mungkin sudah ada yang bergelar billionaire. Bukan seorang tapi pasti ramai lagi. Senarai yang tertera adalah senarai billionaire Melayu yang berniaga. Kalau dicampur dengan senarai "AHLI POLITIK yang BILLIONAIRE" mungkin lebih ramai lagi ..... Ada yang takut nak masuk nama tu.

Stop the police pressure, cries Hindraf detainee

Source: MalaysiaKini

A Hindu Rights Action Force leader presently under the Internal Security Act detention has claimed that he was being pressured by the police to admit his involvement in terrorism activities.

T Vasanthakumar, Hindraf secretary when he was arrested on Dec 13, said that a team of police interrogators visited him at the Kamunting detention centre on Jan 15 and started accusing him of collecting money to fund such activities.

“They came to the detention centre and accused me of collecting funds for the purpose of conducting terrorism activities,” he said in a police report which he lodged at the Kamunting detention centre on the same day (Jan 15).

“They forced me to admit my involvement in these activities. These are baseless charges and accusations that are being levelled against me and the other four Hindraf leaders,” he said in the report.

Although the report was made on Jan 15, it was only now that the report was managed to be made available to Malaysiakini.

He added that the police team wanted him to admit to the terrorism charges.

“I got very angry and told them to just leave me alone,” added Vasanthakumar, 35.

“The terrorism accusation by the police is embarrassing and shocking. I see this as an attempt by the police to continue to pressure me to admit to charges that I did not commit,” he said.

Vasanthakumar, and four other Hindraf leaders - P Uthayakumar, M Manoharan, R Kenghadharan and V Ganabathirau - were detained on Dec 13 on grounds that they were a threat to national security. They are serving out a two-year detention order.

Wife worried for husband

Further in his police report, Vasanthakumar said that the government had no basis to detain them under the ISA, especially by accusing them of having links with international terrorism group.

“The government and the police have no evidence to substantiate their accusations on our alleged terrorism links.

“As such they are now using the back way to obtain a confession from me by forcing me to admit of having terrorism link,” he added.

He stressed that the five of them had no terrorism links whatsoever and admitted of being under tremendous pressure as a result of being detained under the ISA.

He wants the prime minister and the inspector general of police to immediately put a stop to these pressuring tactics being employed by the police to elicit a false confession from him.

When contacted, Vasanthakumar’s wife K Vikneswary said that she was worried for her husband’s mental and health conditions.

“During my last visit, he seemed to be very down. He told me that he was under tremendous pressure and that he was undergoing mental torture,” she said.

“He told me about the police interrogation and the terrorism accusations and he felt that was very wrong,” she added.

She said that her husband was “in no way involved in terrorism activities”.

“I believe that he has been wrongly detained. I once again urge the government to release him from his detention. They will never find any evidence against him as he has not done anything wrong,” she said.

RAMAI TENTERA SENGAL TANGAN KETIKA MUSIM PILIHANRAYA

Anggota komando dari Rejimen Renjer Diraja (10 Briged Para) dengan karbin Colt M4A1 yang dilengkapi dengan sistem SOPMOD.

FAKTA PILIHANRAYA KE 12
Hari mengundi 8 Mac (Sabtu)
Penamaan calon 24 Feb. (Ahad)
Tempoh berkempen 13 hari
Jumlah pemilih 10,922,139
Pemilih awam 10,701,054
Pemilih pos 221,085
Jumlah parti politik 30
Kos pilihan raya RM200 juta
Jumlah pekerja SPR149,000
Pekerja sokongan 50,000

Jumlah undi pos adalah 2.024% dari jumlah yang layak mengundi. Nampak tak ramai tetapi memang ramai apabila jumlah ini boleh membantu mana mana kawasan yang dirasakan tidak selamat buat BN untuk menang. Lokasi tumpuan taburan undi pos adalah ke kawasan 'favourite' kepimpinan Barisan Nasional.

Undi pos digunakan ketika hutan negara terdapat ramai komunis. Tentera darat mengundi di dalam hutan, tentera Udara mengundi kat atas udara dan tentera laut mengundi di lautan luas sekeliling Malaysia. Dan sekarang pun masih ada saki baki komunis yang tidak keluar dari hutan menyebabkan undi pos masih terus digunakan lagi.

Pada musim pilihanraya, tiada tentera di jalanraya atau pejabat kerna semua nya berada di hutan. Mereka mencari komunis sampai dapat di dalam hutan.

Ramai antara kakitangan dan anggota tentera yang tidak pernah melihat kertas undi kerana mereka mengundi ketika tidur. Tidak percaya? Tanya saudara saudara kita yang terdekat dan soal, "PERNAH KAH MEREKA MENGUNDI?"

Ramai juga kakitangan dan anggota tentera yang bertugas di pejabat mengalami sengal sengal tangan ketika musim pilihanraya. Tak tau apa puncanya. Kena tanya mereka sendiri.

Negara sudah maju. Sistem pilihanraya kita masih ditahap yang lama. Kononnya untuk mengembalikan nostalgia ketika musim kemerdekaan dulu. Kalau BN memerintah, biar pun 20 tahun lagi, sistem undi POS akan terus digunakan kerana ia penting. Kalau tidak susah anggota tentera nak keluar dari hutan tebal di negara kita. Berdoa lah agar negara kita maju dan hutan semuanya sudah ditebang dan ketika itu lah undi pos tiada lagi ..... mungkin.

ADUHAI 'MAT' AZALINA

detikdaily.net
Oleh Din Tualang

Menteri Belia dan Sukan, Azalina Othman kini menjadi tumpuan serangan www.azalinalesbian.blogspot.com. Saya tak begitu gemar kita tuduh-menuduh tanpa bukti walaupun ia musuh politik kita, kecuali ada bukti nyata bagi membabitkan salah laku moral bekas Ketua Puteri Umno yang rapat dengan Pak Lah dan Nori ini. Blogspot ini juga menyenaraikan kes-kes lama Azalina. Lihat dan nilailah sendiri.No2umnO - Kalau tengok pada bentuk bahasa....besar kemungkinan blog www.azalinalesbian.blogspot.com.diterbitkan oleh puak puak UMNO juga. Carut ... secara terang terangan itu adalah budaya UMNO. Bukan budaya pembangkang tau.... Kalau begitu ... siapa musuh Azalina? Sudah tentu lah mereka yang cuba jatuhkan Azalina di dalam jawatan UMNO. Yang wak nampak seorang jer...RAFIDAH kot? Tapi tak mahu tuduh la kan, sebab di dalam UMNO, semua muka depan senyum. belakang taroh. Biasa la kan?

ALAHAI KESIANNYAAA UMNO.....dah terdesak

BN terdesak peralat siswa buat bancian PRU
Abdul Hannan Mohd Noh
harakahdaily

Saudara Pengarang,
Assalamualaikum,

Saya ingin meluahkan rasa hati dan berharap pilihan raya kali ini kerajaan baru dapat dibentuk bagi menggantikan BN yang telah lama memerintah.

Tidak dinafikan memang banyak perubahan serta kemajuan dikecapi sepanjang pemerintahan BN, tapi semuanya lebih banyak menjurus ke arah kepentingan individu berbanding kepentingan rakyat.

Apabila negara menjadi tarikan pelancong, sepatutnya lebih banyak pengaliran wang daripada luar masuk.

Jadi, mustahil 100 peratus wang yang masuk itu adalah untuk kepentingan rakyat bersama. Ini petanda kiamat, iaitu apabila pemegang tampuk pimpinan negara bukanlah daripada kalangannya.

Daripada satu segi, memang semuanya adalah takdir dan telah ditentukan. Tapi berdasarkan corak pimpinan kerajaan sekarang, adalah mustahil kerajaan BA mendapat mandat bagi membentuk kerajaan.

Hal ini kerana, pilihan raya tidak telus dan SPR telah dikuasai BN. Jadi, sebarang kemungkinan boleh berlaku. Mereka boleh memutarbelitkan sebarang keputusan undi.

Siswa diperalatkan Umno untuk bancian PRU

Satu lagi, ada kisah yang menunjukkan kerajaan BN amat terdesak untuk menjajah Kelantan hingga sanggup memanipulasikan pelajar.

Adik saya memberitahu, walaupun beliau melarang saya menghebahkan hal ini, tapi demi kebaikan saya rasa perlu.

Dalam Januari lalu, adik saya telah disuruh kerajaan BN atas nama IPTA untuk membuat bancian di setiap rumah di Kelantan bagi mengetahui dalam sesebuah rumah itu berapa ramai yang boleh undi dan sebagainya.

Mereka telah diberi kereta untuk bergerak. Siap diberikan minyak petrol, wang saku untuk belanja dan penginapan di hotel.

Sayangnya tiada bukti yang dapat diberikan kerana menurut adik saya, selepas penerangan selesai, pelajar tidak dibenarkan membawa sebarang kertas atau sebarang rakaman, nota dan sebagainya untuk dibawa keluar dari dewan.

Menurut adik saya, dalam surat yang diterima melalui IPTA beliau, di kepala surat itu ada dituliskan kalau tidak silap (Urusan Politik IPT).

Tapi, saya kurang pasti. Apa pun lihatlah sikap kerajaan BN ini. Mereka sendiri melarang pelajar melibatkan diri dalam dunia politik. Tetapi, apabila semua ini ada kepentingan kepada mereka, maka semuanya diperbolehkan. --- aba.

PILIHANRAYA ... SEMUA TIBA TIBA ADA

Kafa Ar-Rahimah terima RM30,000

GOMBAK: Kira-kira 150 murid Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) Integrasi Ar-Rahimah, Taman Greenwood di sini, bakal memperoleh suasana pengajian lebih selesa apabila sekolah itu menerima derma RM30,000 sumbangan Ahli Jawatankuasa (AJK) Umno bahagian Gombak, Datuk Dr Rahman Ismail, kelmarin.

No2umno - Pilihanraya macam Hari Raya Aidil Fitri. Sebulan sebelum pilihanraya, masing masing sibuk bayar fitrah. UMNO sambut Pilihanraya macam Hari Raya. Bila dan dekat, baru sibuk bayar zakat. Zakat terpaksa atau rela.....itu aku tak tau. Tapi kalau nak jadi orang miskin yang dibantu .... jadilah orang miskin pada hari sebelum pilihanraya. Selepas pilihanraya tiada bantuan kerana semua orang kaya untuk 4 tahun selepas itu ...... Hehehe ... Kelakar sungguh UMNO.

Kerajaan bina 40,000 lagi rumah kos rendah

TEMERLOH 16 Feb. - Kerajaan akan membina 40,000 unit rumah kos rendah untuk golongan orang kurang upaya (OKU) dan berpendapatan rendah, warga emas serta ibu tunggal di seluruh rendah....

No2umnO - Ambikkkk kau !!! Rumah murah untuk golongan OKU, pendapatan rendah dan orang miskin. Woooo .... hebat. Kalau nak cerita macam ni, tunggu pilihanraya. Semuanya ada. Kalau lah demokrasi ni tempoh pilihanraya 20 tahun sekali ..... Mampusssssss la rakyat Malaysia. Papa kedana la kita.

MAHU GADAI NEGARA ATAU GADAI BN?

Jangan Gadaikan Masa Depan Negara, Kata Zainuddin

SUNGAI PETANI, 16 Feb (Bernama) -- Parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) yang mewakili kaum bukan bumiputera memainkan peranan yang amat berkesan dalam membela nasib kaum masing-masing di dalam kerajaan, kata Menteri Penerangan Datuk Seri Zainuddin Maidin.

"Peranan parti-parti seperti MCA, MIC dan Gerakan selama ini sudah terbukti mampu mewakili suara masyarakat Cina dan India di dalam kerajaan BN," katanya kepada pemberita selepas majlis sambutan Tahun Baru Cina di sini malam tadi.

Sehubungan itu, Zainuddin menasihati rakyat supaya tidak menggadaikan masa depan mereka dengan menyokong parti-parti pembangkang.

Katanya suara rakyat pelbagai kaum sentiasa didengar oleh kerajaan BN.

No2umnO - Kita sudah lama gadai negara pada BN. Hasilnya .... minyak mahal, barangan dapor naik harganya, yuran sekolah bertambah tambah, pemimpin semakin kaya, tanah kerajaan jadi milik pemimpin, pembahagian kekayaan tidak sama rata, rasuah menjadi jadi, jenayah semakin meningkat, keselamatan tidak terjamin, anak kecil di dalam bahaya, bangsa tergadai sama, bahasa Melayu semakin pupus.

Apa lagi mau? Mahu gadai negara pada BN atau kita gadai BN? Kalau aku ..... dari gadai negara lebih baik gadai BN pada Yahudi agar disana BN boleh buat jalanraya, masjid kristal, tamaddun Islam, RTM, TV3, Utusan Malaysia. Tengok apa boleh BN buat di ISRAEL ...... Cukup la tu. ..... Tak cukup kaya lagi ke? Ingat ini Malaysia lu orang punya ka?

Why Are Police Being Aggresive?

mk.jpg

fru.jpg

fru-truck.jpg

A supporter held up in a police truck

pulapol.jpg


makalvoice.com

150 to 200 supporters being held at PULAPOL, Jalan Semarak for more than an hour now. No food and drinks being provided.

Police fired teargas and chemical-laced water cannons in a bid to disperse some 300 Hindu Rights Action Force (Hindraf) supporters who gathered for a peaceful event in Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur, early this morning.

According to Hindraf coordinator S Thanenthiran, about 200 people have been arrested. Also nabbed was Hindraf’s rose campaign organiser S Manickavasagam.

There were heavy police presence in Jalan Raja Laut. Four water cannon trucks were stationed along the route leading to Parliament.

The Hindraf event was initially planned to be held at the Parliament gates where 200 children were to gather to hand over roses as a peaceful gesture requesting that Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi heed the group’s 18-point demands.

News that roads leading to Parliament were closed to prevent them from going to Parliament then led them to change the gathering venue to Jalan Raja Laut.

After being chased away by some 40 plainclothes policemen, the supporters ran and were scattered around the Masjid India area.

20 Children arrested by our Police for trying to hand Roses to our PM...!!!

roses4pm

It came to our attention that 20 children were among the estimated 250 people arrested this morning for trying to hand Roses to our PM peacefully. These children are now being held at Jabatan Kebajikan Kepong and their parent were told to produce their respective Birth Cerificate despite knowing that they are from outstation.

Seems like again Suhakam gone missing...again and PM failed to impress our call for peaceful gathering to hand him Roses.

My simple mind says...why don't the POLICE use the parent's My Kad and cross reference against the JPN Record. Aren't we know as a nation with high tech I.T capability...??.

FOR THE HOUR TO HOUR UPDATE, CLICK: http://www.roses4pm.blogspot.com/

Posting terkini

Blog Archive