KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 16, 2008

Lawan penipuan SPR dan BN dengan gelombang kebangkitan rakyat

n32.blogspot.com

Semalam Presiden PAS mengirim “Warkah Banthan” kepada SPY Yang Dipertuan Agong. PAS walaupun telah menyatakan secara terbuka akan menyertai Pilihan Raya Umum ke 12 ini namun PAS merayu kepada Tuanku agar menggunakan apa sahaja kuasa yang ada pada Baginda untuk memastikan yang rakyat menyertai satu pilihan raya yang benar-benar bersih, telus dan adil.

Beberapa perkembangan mutakhir ini sangat membimbangkang kita. Pertama berkenaan manipulasi undi pos. Dalam “warkah Bantahan” berkenaan Tuan Guru Hj Abd HAdi Awang menyebut:

PAS mendapat bukti bahawa contohnya di Daerah Mengundi 01 Kota Aur/ DUN N23 Belantek/ Parlimen P013 Sik, Kedah pihak Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) telah mewartakan penambahan sebanyak 1,031 pengundi yang terdiri dari pengundi pos dari kalangan anggota tentera. Mereka ini dipindahkan dari dua kem iaitu A Kompeni 19 RAMD Sungai Petani dan A Kompeni Batalion 304 AW, Kem Induk Gerik, Perak.

PAS kesal bagaimana tindakan “jahat” pewartaan ini boleh berlaku sedangkan mengikut Daftar Pemilik Induk suku ke 3 tahun 2007 tidak langsung menyenaraikan 1,031 nama-nama ini. Atas dasar itu PAS terus mendesak agar amalan undi pos ini dihapuskan sama-sekali.


Untuk makluman pada PRU 2004 PAS telah memenangi DUN Belantek ini dengan majoriti 51 undi, manakala pada PRU 1999 memenanginya dengan majoriti 525 undi. Ia terletak dalam Parlimen Sik yang PAS menang pada PRU 1999 (melalui SN Shahnon Ahmad) dengan majoriti 335 undi dan tewas pada PRU 2004 dengan majoriti 319 undi.

gambarajah Malaysiakini

Bermakna ia suatu kawasan yang hangat dan mampu condong kemana-mana pihak kerana bilangans elisih undinya sangat tipis tiap-tiap kali pilihan raya. Bayangkanlah apabila 1,031 undi pos dicurahkan ke sana!

Sehingga kehari ini pihak SPR tidak mampu memberikan suatu jawapan yang meyakinkan bagaiman undi pos yang sebegitu banyak boleh berada di DUN berkenaan.

Anehnya baru-baru ini apabila Ketua Umno bahagian Padang Besar, Perlis Zahidi Zainul Abidin mendakwa kira-kira 700 undi dari DUN Beseri (kawasan yang diwakilinya) telah dipindahkan oleh SPR ke DUN Titi Tinggi tanpa rela dan pengetahuan para pengundi berkenaan, SPR telah cepat-cepat bertindak. Menurut laporan The Star hari ini bagi Parlimen Padang Besar, SPR akan menggunakan daftar pemilih induk yang diwartakan setakat Disember 2007 sedangkan kawasan-kawasan lain seluruh Malaysia daftar pemilih yang akan digunakan adalah yang diwartakan setakat 5 Febuari 2008!

Begitulah “cekap dan telus” nya kononnya SPR.

Belum pun pilihan raya kita telah nampak taring penipuan dan konspirasi antara pihak-pihak tertentu dalam SPR dan Umno. Jika inilah amalan kotor mereka, mereka seolah memaksa rakyat untuk tidak lagi yakin kepada undang-undang dan peraturan. Jangan sampai rakyat bertindak diluar batasan angkara kerja-kerja jahat ini. Saya berharap jika kerana bantahan Ketua Umno bahagian SPR boleh akur, tunduk dan kecut, mengapa bantahan PAS dan BERSIH terhadap kes Belantek ini tidak boleh dilayan?

Lantaran itu kita perlu bersiap-siaga, pastikan seramai mungkin ahli-ahli, penyokong dan mereka yang bersimpati dengan kita keluar mengundi pada 8 Mac ini, jangan seorang pun tidak mengundi. Para petugas perlu berani dan tegas menghalang sesiapa sahaja yang merancang untuk menipu dari membuang undi. Penipuan ini hanya dapat dimatikan diperingkat ini dengan gelombang kebangkitan rakyat melalui keberanian, kesedaran dan senjata undi.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive