KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jun 9, 2008

Bantuan Untuk Rakyat Tidak Kira Pegangan Politik - Rodziah

suaraselangormaju - “Saya bagi masa 100 hari” kata Rodziah Ismail merujuk kepada sasarannya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi untuk merealisasikan program-program yang dirancang.

Rodziah, 43, pemegang Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Awam dari Universiti Teknologi Malaysia dan Higher National Certificate in Early Child Care and Education & Development dari Scotland ini telah merancang banyak program bagi manfaat rakyat Selangor.

rodziahintvw_001

Menyifatkan dirinya seorang yang sebati dengan kanak-kanak, Rodziah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Tiga tidak gemarkan layanan terlalu istimewa. Tidak hairanlah beliau lebih suka turun kawasan tanpa memaklumkan penduduk.... selanjutnya.

BONGKAR !!! Abdullah jual pasir pada Singapura

http://img139.imageshack.us/img139/6549/tambak25et.jpgharakahdaily - Saya diminta membongkar apa yang saya tahu berkenaan salah guna wang rakyat.

Untuk permulaan saya senaraikan empat tindakan dimana Kerajaan Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi telah salahgunakan wang rakyat.

Apa yang saya tulis di sini tidak berasas kepada spekulasi, kemungkinan atau kebarangkalian. Perkara ini diketahui umum dan boleh disahkan

Saya perlu beri penjelasan terperinci. Jadi saya akan bincangkan satu persatu. Bagaimanapun saya senaraikan empat perkara spesifik;

1. Pembatalan pembinaan jambatan menggantikan tambak Johor di sebelah Malaysia

2. Penangguhan landasan berkembar dan rel elektrik daripada Johor Baru ke Padang Besar

3. Penjualan M.V. Agusta untuk satu Euro

4. Wang Ehsan yang dibelanjakan untuk Terengganu yang mana Menteri Besar yang baru mendakwa adalah bukan Wang Ehsan tetapi daripada dana Kerajaan Persekutuan. ... selanjutnya.

Mahfuz kemalangan

http://www.geocities.com/pas_batu9/mahfuz-omar08.jpgharakahdaily - Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar terbabit dalam satu kemalangan jalan raya di Bukit Beruntung pada jam 1.30 pagi tadi (9 Jun 2008).

Mahfuz yang menghubungi Harakahdaily sebentar tadi menyatakan, kenderaan yang dinaiki terbalik ketika melalui jalan Bukit Beruntung dari arah Ipoh.

Beliau memaklumkan telah mendapatkan rawatan dan menjalani ujian imbasan (x-ray) di salah sebuah hospital dekat sini pagi tadi.

Mahfuz memaklumkan, x-ray juga telah dilakukan di bahagian tulang rusuknya kerana bimbang berlaku keretakan, namun selepas ujian dibuat, tiada keretakan berlaku.
Beliau kini masih berehat di Kuala Lumpur dan memaklumkan tidak dapat menghadiri jemputan ceramah dalam masa terdekat untuk berehat..

Pemerintahan 100 hari: Beza PR dan BN terlalu jauh

harakahdaily - [...] BN ujarnya, terus memperkenalkan sikap penindasan manakala PR lebih cenderung membantu meringankan masalah yang dihadapi rakyat.

Beliau ketika berceramah di Dewan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Butterowrth semalam menegaskan, walaupun rakyat memberi isyarat kepada BN agar lebih berhati-hati memimpin negara namun kemenangan yang dikecapi tidak langsung mengambarkan mereka akan berubah.

Sebaliknya, terus menghukum rakyat yang memberi ruang kepada kepimpinan pembangkang untuk ke parlimen sekaligus menghalang usaha BN memperolehi kemenangan dua pertiga.

"Jurang antara pemerintahan BN dan PR jelas sekali berbeza. BN mengekalkan dasar penindasan manakala PR cuba memberikan perkhidmatan terbaik dengan menengahkan konsep kesederhanaan kepada rakyat, " jelasnya.

Tambahnya, sejak bulan pertama kemenangan BN mereka asyik bercakaran sesama sendiri tanpa memikirkan penyelesaian berbagai gejala kemungkaran.

Bulan kedua isu beras melanda negara sehingga kepimpinan BN menyeru rakyat makan ubi kayu atau kentang bagi mengantikan beras yang semakin kurang.

Bulan ketiga pula berlaku kenaikan harga barang dan terbaru minyak yang mana menerima kenaikan sehingga 78 sen bagi petrol dan RM1.00 bagi diesel iaitu kenaikan paling tinggi dalam sejarah Malaysia.

"Kerajaan BN serba salah untuk berhadapan dengan rakyat. Lain yang tertera dalam manifesto lain pula yang menjadi amalan, " tegas beliau.... selanjutnya.

Cara Pak Lah Selesaikan Masalah

http://syahrilkadir.files.wordpress.com/2008/04/kartun-dec.jpgemail oleh: D'Cruz

Hari ini telah diumumkan bahawa harga petrol telah dinaikkan sebanyak RM0.78 seliter, bermakna, rakyat hari ini terpaksa membayar RM 2.70 bagi setiap liter, berkuatkuasa 12 tengah malam ini. Walaupun pada mulanya dikatakan akan menaikkan harga petrol pada bulan Ogos, namun seperti biasa Pak Lah sekali lagi memungkiri kata-katanya kepada rakyat.

Saya sendiri yang telah pun merancang perbelanjaan saya untuk mempersiapkan diri menghadapi kenaikan harga minyak dua bulan lagi seperti melangsaikan hutang dan sebagainya, menepuk dahi kerana terpaksa pula menghadapi kenaikan ini secara tiba-tiba.Jika kita masih ingat, tahun 1997-1998 dahulu ketika dunia dilanda kegawatan ekonomi, Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir telah menambat nilai matawang kita. Kesannya, rakyat ketika itu tidak begitu terasa bahang kegawatan tersebut. Begitulah gaya seorang pemimpin dinamik yang mampu menyelamatkan rakyatnya daripada merasai secara terus setiap konflik dan krisis yang dihadapi dunia. Idea dan buah fikirannya akan menjadi perisai kepada rakyat daripada merasai kesusahan. Berbeza
dengan Pak Lah hari ini, yang setiap keputusannya menuntut rakyat bersama-sama menderita bersama kerajaan menanggung masalah negara.

Pemimpin seperti Pak Lah dilihat tidak dapat menyelesaikan masalah, sebaliknya lebih berminat memberikan penjelasan kepada rakyat supaya rakyat memahami "kesusahan" kerajaan. Contohnya, menjelaskan kepada rakyat, bahawa negara lain membayar harga petrol lebih mahal daripada Malaysia. Ini bukanlah perkara yang diharapkan oleh rakyat daripada sebuah kerajaan yang telah dipilih. Rakyat mahukan penyelesaian,
bukannya penjelasan.

Lihat sahajalah zaman Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri ketika dahulu, hinggakan pada satu tahap di mana timbalannya hendak mendapatkan bantuan IMF, tetapi Dr Mahathir telah berjaya mengeluarkan penyelesaian terbaik yang tidak membebankan rakyat walaupun ketika itu dunia huru-hara kerana kemelesetan ekonomi. Saya pada masa itu mempunyai beberapa orang rakan dari negara jiran berasa kasihan mendengar keluhan mereka kerana terpaksa menanggung kesusahan kerana kerajaan mereka gagal menangani masalah kemelesetan ekonomi tersebut. Di dalam hati saya ketika itu mengucapkan rasa kesyukuran kerana mempunyai Perdana Menteri yang bijak seperti Tun Dr Mahathir.

Pak Lah nyata kekurangan idea. Beliau sebenarnya tidak layak menjadi Perdana Menteri Malaysia ketika dunia dilanda kegawatan seperti ini. Rakyat memerlukan seorang pemimpin yang bijak, berpandangan jauh dan berwawasan untuk menangani segala krisis yang mungkin dihadapi. Kerana itulah rakyat memerlukan kerajaan. Rakyat memilih kerajaan untuk dipertanggungjawabkan memikirkan masalah rakyat. Bukannya kerajaan yang tidak habis-habis membebankan rakyat dengan masalah kerajaan.

Tetapi itulah cara Pak Lah menyelesaikan masalah. Memang harga minyak global sekarang sangat tinggi tetapi bagi saya itu bukan soalnya. Soalnya sekarang ini adalah kerajaan hari ini tidak lagi mampu memberikan subsidi. Mengapa begitu? Jawapannya mudah, kerajaan pimpinan Pak Lah hari ini tidak lagi mampu menjana ekonomi dengan
berkesan. Kantung kewangan kerajaan semakin kekeringan dan pertumbuhan ekonomi pula adalah lembap. Sepatutnya Pak Lah duduk semeja berbincang dengan Dr Mahathir meminta buah fikiran berdasarkan pengalaman luas Dr Mahathir mentadbir negara. Tapi hari ini Tun dihina, dikutuk dan dikeji.

Kepada rakyat Malaysia, saya menyeru supaya kita semua menunaikan solat taubat. Mungkin kita terlalu banyak melakukan dosa hinggakan kita dikurniakan seorang Perdana Menteri yang dungu seperti Pak Lah. Lihat sahajalah jawapan Pak Lah ketika negara tidak cukup beras tempoh hari, disuruhnya pula kita makan ubi kentang dan makan nasi segenggam sehari. Siapa sahaja boleh jadi PM begitu. Kesimpulannya, Pak Lah harus undur. Beliau patut mengakui beliau tidak mampu memimpin negara membangun
seperti Malaysia. Berundur bukan bererti kalah, tetapi akan diingati oleh rakyat sebagai pengunduran penuh maruah dengan mementingkan kepentingan rakyat melebihi segala-galanya.

Gerakan Melaka Bubar !!!

diberitahu oleh: abanglong

sinarharian - Kemelut Parti Gerakan Rakyat Malaysia (PGRM) Melaka membawa kepada peletakan jawatan 12 pengerusi cawangan, sekali gus membubarkannya manakala 1,342 ahlinya bertindak keluar parti tersebut berkuat kuasa serta-merta semalam.

Dua Gerakan peringkat bahagian iaitu Bukit Katil dan Tangga Batu turut dibubarkan.

Sebahagian ahli dan pengerusi cawangan berhimpun di sebuah restoran di Malim Jaya semalam telah mengumpulkan kad ahli untuk dipulangkan dan menandatangani borang keluar parti sebagai tanda memprotes kepimpinan atasan yang didakwa sudah melampaui batas menyebabkan mereka tawar hati untuk terus berada dalam parti berbilang bangsa itu.

Surat peletakan jawatan semua pengerusi dan ahli terbabit akan dihantar ke Gerakan Pusat hari ini.

Dua belas pengerusi cawangan terbabit ialah Wan Cho Yow (Malim Jaya), Yang Lang Yow (Pengkalan Rama Pantai), Lim Saw Lim (Sungai Baru Tengah), Leng Chee Seng (Sungai Udang Barat), Yang Chew Kwang (Pekan Masjid Tanah), Ng Man Cheng (Bukit Paitu), Ng Tee (Tangga Batu), Tan Koy Yoon (Paya Rumput), Chang Yong Choo (Pulau Sebang), Tai Hoe Swan (Peringgit Jaya), Khoo Kin (Bertam) dan Wong Foh Lim (Krubong).

Bagaimanapun, Pengerusi Cawangan Krubong dan Bertam hanya meletakan jawatan sebagai pengerusi dan tidak bercadang untuk meninggalkan parti tersebut.

Bekas Pengerusi Gerakan Melaka, Yong Lang Yow, yang juga Pengerusi Cawangan Pengkalan Rama, mendesak supaya Pemangku Pengerusi Gerakan negeri sedia ada, Ng Lip Yong, berundur dan memulangkan semula jawatan tersebut kepada beliau yang dilantik menerusi pemilihan sebelum ini. ... selanjutnya.

KEMANA ARAH PEJUANG-PEJUANG PARTI PKR

pkrpuchong - [...] Selepas PRU12, PKR dibawah pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim telah menerajui Negeri Selangor dalam era kepimpinan baru. Semua kepimpinan banyak dari golongan profesional diambil berkhidmat untuk kerajaan Negeri Selangor dari EXCO kerajaan, pengarah-pengarah urusan syarikat kerajaan negeri sehingga kepada ahli-ahli majlis kerajaan tempatan (PBT), sehingga saya lihat tidak ada ruang langsung kepada pentadbir-pentadbir parti PKR dari Bahagian-Bahagian untuk turut serta.

Kita semua sedia maklum, Kerajaan Negeri perlu kepada golongan profesional untuk mengurus Negeri Selangor tetapi sedikit ruang juga perlu ada kepada golongan parti PKR untuk turut serta. Saya bersimpati kepada golongan pejuang-pejuang parti PKR yang berjuang dengan tenaga, masa dan wang ringgit untuk mencapai kemanangan pada PRU12. Mereka-mereka ini dari kepimpinan Bahagian-Bahagian dari seluruh Selangor yang kelulusan tidak setinggi mana iaitu hanya setakat Diploma, STPM, SPM dan jauh sekali dari golongan profesional. Mereka bukan kontraktor-kontraktor besar, bukan orang-orang yang mempunyai lesen-lesen perniagaan. Mereka-mereka ini dari golongan sederhana yang hanya cukup makan untuk sekeluarga sahaja. Ada juga dikalangan mereka yang bekerja sendiri dan yang makan gaji dengan gaji yang tidak setinggi mana.

Kini kepimpinan diperingkat Bahagian merasa sangat tertekan. Masyarakat disekeliling mula menuding jari kepada mereka iaitu pejuang-pejuang parti PKR. Masalah-masalah diperingkat bawah banyak yang perlu diselesaikan. Banyak masalah yang perlu diatasi segera seperti masalah dengan PBT, Pejabat Daerah, masalah semasa seperti banjir dan lain-lain. Dalam masa yang sama mereka tidak punya apa-apa jawatan didalam kerajaan mahupun PBT. Saya mula sedar kerajaan negeri perlu kepada golongan profesional untuk menjayakan kerajaan negeri. Pejuang-pejuang PKR mula menjauhkan diri dengan kerajaan negeri. Mereka mula rasa kecewa yang teramat sangat, hiba dan rasa rendah diri. Golongan-golongan yang dulu diluar parti kini mula menyertai parti. Penyertaan beramai-ramai mula wujud. Pergeseran di peringkat Bahagian telahpun bermula. Saya mula terfikir siapakah yang layak memimpin parti PKR
diperingkat Bahagian. ... selanjutnya.
no2umno - Setuju .... bila berjuang, semua ke depan. Bila dah menang, semua dijentik ke belakang. Ruang, peluang, kekosongan di isi oleh orang lain. Alasannya, tiada sijil, tiada kelulusan. Akhirnya pejuang setakat melolong lolong tak karuan. Tiba tiba yang dulunya hanya pepatung, kini jadi tebuan. Mengaum macam hebat sedangkan jiwa perjuangannya kosong. Bila sokongan dah berkurang, baru terhegeh hegeh nak cari kawan. Itu jam .... sorry, gua bo layan.

Kes Tingkayu, Bukti Kebodohan Polis

malaysiatoday - [...]"Sayalah orang yang memberi nasihat kepada Pekebun Kecil untuk bertindak dan bukannya takut kepada polis. Masa untuk orang awam hormat dan takut kepada polis telah berakhir. Jika CP ingin menangkap dalang pekebun kecil, tangkap dan dakwalah saya," ujar Hassnar yang mencabar PDRM menangkap beliau.

Cabaran berkenaan berpunca daripada tindakan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Noor Rashid Ibrahim telah memberi amaran yang keras kepada semua pihak agar jangan mencampuri urusan tanah di Tingkayu sehingga sanggup menuduh beberapa individu dan pertubuhan bukan kerajaan mendalangi para pekebun kecil dengan memberi nasihat yang salah dan menghasut pekebun kecil melanggar undang-undang.

Kata Hassnar, melatahnya seorang Pesuruhjaya Polis Sabah tetapi masih berpangkat DCP, menunjukkan betapa tidak profesionalnya polis Sabah sejak mantan Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Ramli Yusof terlibat dengan Skandal Tanah di Tanjung Labian, Lahad Datu yang kini masih dalam perbicaraan.

Menurutnya lagi, betapa sukarnya seorang Pesuruhjaya Polis Sabah memahami apakah itu Injunksi Mahkamah sehingga mudah dipengaruhi oleh Pengerusi SKPTTB, Hajjah Alinah Usman Suing dengan memutar belit fakta bahawa Mahkamah Tinggi Tawau telah memberikan hak tanah seluas 4,000 ekar kepada SKPTTB, membuktikan Noor Rashid adalah seorang peniaga polis ataupun polis yang berniaga dan bukannya layak menjadi Pesuruhjaya Polis Sabah.

"Keputusan rayuan Perbicaraan Tanah di Mahkamah 2006 antara Yadum Atihal dengan Timbalan Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur yang digunapakai oleh Hajjah Alinah untuk mempengaruhi Noor Rashid bahawa tanah tersebut milik SKTPPB adalah tidak sah dan tidak berkuatkuasa kerana tidak langsung merujuk kepada SKTPPB" ujar Hassnar yang mengibaratkan kesalahan trafik diguna pakai dalam kes dadah.... selanjutnya.

Rakyat dibiawakkan

penarikbeca - [...] Blogger Umno, A Voice memberitahu saya bahawa rakyat menanggung beban kenaikan harga minyak kerana insentif korporat yang bertujuan meningkatkan pelaburan, subsidi kepada Pengeluar Tenaga Bebas (IPP) dan ketirisan kepada orang luar.

Bayangkan, sejak tahun 1997, Petronas telah membelanjakan sebanyak RM58.2 bilion untuk subsidi gas asli. Daripada jumlah tersebut, RM27.6 bilion (iaitu 47 peratus) diberikan kepada IPP, RM21.2 bilion kepada TNB dan RM9.4 bilion kepada industri kecil, perusahaan yang lain dan pengguna domestik. (Juga baca berita Malaysiakini 21/5/08 bertajuk "Syarikat kaya-raya dapat gas subsidi")

Tenaga elektrik yang dijanakan oleh IPP hampir tidak digunakan oleh TNB. Lebih menyakitkan hati, TNB terpaksa membayar harga yang tinggi bagi tenaga elektrik pukal yang dibekal IPP. TNB membayar 14 sen setiap unit elektrik yang selama ini TNB jana dengan kos 8 sen sahaja.... selanjutnya.

Bersedia untuk kenaikan tambang pengangkutan awam

Tak pernah di dalam sejarah, minyak naik, tambang kekal. Kalau ada pun tak lama. Selepas kenaikan harga minyak minggu lepas, ini adalah detik permulaan, kenaikan harga barangan barangan keperluan. Kalau pengangkutan dah naik, takkan harga barang tak naik kot?

Kerajaan sedang menyemak tuntutan pengusaha pengangkutan awam yang ingin menaikkan tambang perkhidmatan berikutan kenaikan mendadak harga petrol dan diesel.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, semakan itu, yang meliputi bas ekspres, bas berhenti-henti, teksi dan bas sekolah dijangka dikemukakan pada Kabinet dalam masa terdekat.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas sama ada tambang untuk semua pengangkutan awam berkenaan akan dinaikkan selepas kertas dibentangkan pada Kabinet.... Bharian

Syabas terus halang pemberian air percuma

Selepas BPR, Syabas turut menekan Kerajaan negeri selangor di dalam usaha memberikan air percuma kepada rakyat negeri ini. Sudah kubilang, bukan mudah untuk meneraju negeri selagi Kerajaan Pusat tidak bertukar tangan. Yang salah dihentam ... itu biasa. Tapi yang baik pun di halang.

Selepas tiga hari Menteri Besar Selangor menjamin air percuma mula bulan ini, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) hari ini menolak terma-terma dan syarat-syarat pembayaran yang dijanjikan oleh Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) bagi pihak kerajaan negeri Selangor - Mystar
Kita kena berfikiran positif. Dengan tersebarnya berita seperti ini, rakyat perlu bijak menilai. Bukan Pakatan Rakyat yang tidak mahu, tapi Syabas yang masih berdolak dalik. Selepas ini ... anda tahu memilih siapa yang betul dan siapa yang salah. Pasti .... selepas ini, Bekas Menteri besar Selangor, akan terus menekan kerajaan baru untuk melaksanakan manifesto. Sedangkan dalang nya masih berkeliaran. Anwar ...... seterusnya tanggungjawab kamu.

PAS stops Malay unity talks

malaysianinsider - [...] Parti Islam SeMalaysia (PAS) has stopped talks with Umno on a possible collaboration in deference to its allies in the nascent Pakatan Rakyat coalition that is ruling five states.

The PAS central committee met last week and agreed by a majority to stop the talks although party president Datuk Abdul Hadi Awang had indicated a willingness to collaborate with any party committed to maintaining strong Muslim leadership in Malaysia.

"The central committee thought it was a waste of time and energy to pursue the talks," a PAS senior official told The Malaysian Insider.

The Insider reported on May 21 that PAS was warming to the possibility of cooperating with Umno. Abdul Hadi had even issued a statement saying that PAS was always willing to accept anyone who was committed to reform, whether they were from Pakatan Rakyat or Umno, as long as they were:

• Committed to maintaining a strong Muslim leadership.

• Fair to all Malaysians regardless of race and religion.

• Committed to ensuring that Islam was the basis of unity among the Malays and fairness and justice was the basis of unity among other races.

In the days after the March 8 general election, Malay non-governmental organisations have been urging PAS and Umno to put aside their different ideologies and come together to protect the Malays and Islam. They have been uneasy over the future of Malay political power, noting that the Chinese and Indians appear to be more vocal and demanding after Election 2008.... selanjutnya.

Kalau lah DULU BPR bertindak sepantas ini ...

Tak sampai seminggu, BPR bergegas ke Pejabat Menteri Besar Selangor, gara gara lapuran yang dibuat oleh ahli PKR terhadapa salahguna dan penyelewengan pemberian kontrak . Butirannya adalah berikut

Malaysiakini - [...] Badan Pencegah Rasuah (BPR) merampas beberapa dokumen dan menyiasat seorang pegawai kanan di pejabat menteri besar Selangor yang didakwa menyalahgunakan kuasa.

Siasatan tersebut selepas satu laporan dibuat oleh empat wakil PKR minggu lepas kepada badan itu dan polis.

Pegawai kanan itu didakwa menyalahgunakan kuasa berhubung pengagihan kontrak pembersihan dan kutipan sampah di Petaling Jaya.

Malaysiakini difahamkan, BPR mula menyiasat kakitangan menteri besar jam 4 petang tadi.

Bagaimanapun hingga kini belum jelas di mana beliau disoal siasat oleh badan tersebut.

Difahamkan, BPR mengambil dokumen-dokumen tersebut daripada pejabat Majlis Bandaraya Petaling (MBPJ).

Wakil-wakil PKR bahagian-bahagian Kuala Selangor, Tanjong Karang dan Shah Alam dilaporkan membuat aduan itu dengan harapan "siasatan segera dilakukan kerana perbuatan tersebut menjejaskan integriti pentadbiran Pakatan Rakyat." ... selanjutnya.
Kalau lah mereka bertindak seperti ini ketika zaman pemerintahan Khir Toyo dulu ..... Selangor tidak lah kerugian seperti sekarang. Malah lapuran yang dibuat dulu pun masih ada yang tidak bersentuh. memang BPR bacul dengan UMNO rupanya .... Nak tunjuk hebat, tak kesah. Tapi biar lah sama rata. Baru orang percaya.

Apa apa pun, tahniah kepada BPR kerana tindakan pantas. Tapi, jangan nanti ada lapuran pada pemimpin UMNO, buat kerja terhegeh hegeh pula.

Ramainya Yang Taksub Dengan Super Det!!

azzlie - Akhirnya, Tun Det telah menyatakan apakah sebabnya beliau memecat Tun Salleh Abas. Anda boleh baca sendiri petikannya di sini. . Antara sebab-sebab yang dinyatakan adalah :-

i) Surat-surat Tun Salleh Abas mengenai aduan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih istana YDP Agong yang hampir dengan rumah Tun Salleh Abas. Ia dianggap Tun Mahathir melanggar tatasusila dan menghina Agong.

ii) Beliau turut membuat salinan surat-surat tersebut dan menghantarnya kepada Raja-Raja yang lain untuk memberi tekanan kepada YDP Agong.

iii) Tun Salleh turut menghantar sepucuk surat kepada YDP Agong untuk mengadu berkaitan perilaku Perdana Menteri. Surat-surat ini turut dihantar salinannya kepada Raja-Raja.... selanjutnya.

PAS gesa sidang tergempar

salahuddin ayub 01malaysiakini - [...] Salahuddin Ayub, yang juga ketua whip PAS, menyerahkan satu surat permohonan kepada yang dipertua Tan Sri Datuk Pandikar Amin Mulia hari ini.

Wakil rakyat Kubang Kerian berkata, kenaikan harga bahan api ini telah memberi kesan berantai dan tekanan inflasi yang menyebabkan rakyat terpaksa menanggung peningkatan kos hidup yang lebih tinggi.

Kenaikan itu, katanya lagi, juga memberi kesan kepada pengangkutan harian rakyat, tetapi seluruh pengangkutan perdagangan, industri dan sektor-sektor ekonomi yang lain termasuk pertanian dan perikanan.

Surat tersebut telah diserahkan kepada ketua pentadbir Parlimen, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria di pejabatnya kira-kira jam 11.50 pagi tadi.... selanjutnya.

P Pinang umum isu Islam hadhari

malaysiakini - [...] Satu sumber yang dekat dengan kerajaan Pulau Pinang memberitahu Malaysiakini hari ini, timbalan ketua menteri Mohammad Fairus Khairuddin "mungkin mengumumkan keputusan rasmi negeri (untuk melarang atau sebaliknya) dalam masa sehari dua lagi."

Dua minggu lepas, Mohammad Fairus berkata negeri itu akan mengikut jejak Selangor yang tidak mengizinkan sebarang bentuk program mempromosikan Islam hadhari, tafsiran agama yang dikembangkan sejak Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi perdana menteri.

Wakil rakyat Penanti, yang juga exco hal-ehwal Islam Pulau Pinang, berkata langkah negeri ini tidak bermotifkan politik, sebaliknya untuk "mengembalikan ajaran Islam yang sebenar."

Beliau, juga seorang lulusan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), berkata konsep Islam hadhari menyalahi prinsip sebenar Islam.

"Ajaran Islam sekarang sudah sempurna (seperti dinyatakan dalam al-Quran). Jadi, tidak perlu dibuat sebarang tokok tambah lagi," katanya kepada Malaysiakini, sehari selepas keputusan Selangor.... selanjutnya.

Rakyat Dah Tak Heran

Sebastian Joshua

RM 800 juta lagi subsidi, aku pandang suratkhabar Berita Harian tu… tah tak terasa apa-apa pun. Tah aku terasa tak heran pun apa yang kerajaan umumkan untuk rakyat DAN aku rasa rakyat pun tak heran apa yang kerajaan cakap sekarang.

Bunyi juta-juta puluh juta ratus juta dan billion pun bagi aku tak terasa dan tak heran langsung. Tak tahu lah kot orang kampung terasa hebat dengan perkataan itu. Aku pun dah lali dengan perkataan subsidi ni. Apa benda subsidi ni sebenarnya. Benda yang aku tak nampak dan tak paham.

Yang aku tahu ialah,

  1. Puasa dah nak dekat, raya pun mesti hadir lepas puasa. Sekarang ni dah terasa sakit dengan harga barang naik, bulan puasa dan raya lagi orang meraung.
  2. Bukak sekolah tahun depan macam mana? Kos seorang budak dah berapa ratus, kena anak 4 macam aku ni terasa nak pitam kot. Sekarang ni pun menggaru kepala sebab tambang bas dah nak naik dalam RM 30 lagi Mana nak cekau duit.
  3. Anak aku darjah 3 pernah sound aku masa aku ulur duit RM 1.00 untuk sekolah kebangsaan. "Mana cukup ayah, sekarang ni pun beli makanan share ngan kawan kawan, nasi dan air share 3 orang." Nak tak nak aku terpaksa ulur RM 2.00 sebab kantin kat sekolah pun dah tak mampu tahan.
  4. Letrik nak naik lagi, satu aje aku heran dan bebenar heran. Kalau kau beli barang sebiji harga dia katakan RM 10.00. Kalau kau beli barang tu dah 100 biji, tak kang penjual tu nak jual dengan harga RM 10.00 sebiji jugak. Dah tentu dia kasi diskaun 10 % ke apa ke… kau beli banyak kang.
Habis letrik macam mana? Kau pakai banyak dah tentu dia kasi diskaun kat kau sikit kang. Lagi banyak pakai lagi banyak diskaun kau dapat. Ini terbalik, lagi banyak pakai lagi mahal kau bayar.

Koridor utara selatan timur dan barat termasuk sabah dan sarawak, belum kira rel keretapi lah tah apa lagi projek mega lah. Kerajaan tak boleh tangguh ke benda benda tu semua. Dah tahu dalam keadaan sekarang ni kita tengah hadapi masalah, ktia hold dulu apa yang patut, kita reverse dulu beberapa perkara (tengok dan kaji balik). Kasi rakyat bertenang dan happy sikit Nama pun kerajaan dari rakyat untuk rakyat. Bukan kerajaan dari undi hantu untuk kroni kroni.

Hari khamis lalu, selepas harga minyak naik lah, aku suruh bini aku kasi RM 10.00 kat stesen minyak tu nak isi motor aku. Bini aku terkejut, RM 5.00 dah lah melimpah kang tangki tu. Aku kata kasi aje mamat tu RM 10.00 minyak dah mahal. Bini aku tak percaya terus kasi RM 8.00 aje isi minyak… dah agak memang tak penuh pun motor aku.

Tah apa nak jadi kat Malaysia ni pun aku tak tahu. Kerajaan seolah olah tak boleh kawal langsung negara. Dah lah dari lepas PRU 12 sampai sekarang tak settle settle lagi pergolakan dalam umno. Macam mana nak jaga negara kalau sendiri pun bertelagah. Bukan hanya rakyat dok tengok, orang asing pun dok perati aje apa yang berlaku di Malaysia.

Cukup setakat ini, naik pening aku lihat gelagat manusia yang merasakan diri mereka hebat. Macam lah bila mati tu jasad diangkat ke langit.

Harga minyak turun segera selepas Pakatan memerintah - Anwar

siasah - Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan, Pakatan Rakyat akan menurun segera harga minyak kepada harga asal atau atau lebih rendah sebaik sahaja diberikan mandat untuk memerintah negara.

“Jika saya gagal melaksanakannya, saya akan meletakkan jawatan serta merta,” kata Anwar apabila ditanya apakah jaminan kenyataan beliau itu.

Anwar berkata demikian dalam siding media di pejabat PKR, dekat sini hari ini.

Bagaimanapun, kata Anwar, beliau akan membentangkan mekanisma dan konsepnya kepada pemimpin Pakatan Rakyat yang akan bermesyuarat esok.
... selanjutnya.

Stop the rice monopoly by Bernas: Yong

malaysiatoday - [...] Yet, when it is time for Bernas to fulfil its obligations, we find that there are shortages of affordable rice in the market. Those brands and types of rice that are available have shot up in prices, hence adding to the profits of Bernas,” he pointed out.

He further noted that although Bernas is a public listed company, its main shareholders are known to be limited to a ‘privileged few’.

“Hence, it is time for the government to dismantle such a monopoly which has not served the interests of the people or else, to revert this monopoly to the government. In the case of Sabah, we should consider the revival of the Padi Board so that the State’s interests are protected in the long term,” he stressed.

He continued that although the prices of rice at the international level are currently at a worrying trend, it is incumbent upon the government to foresee future trends and take pre-emptive actions so that basic commodities such as rice are made available to the people at an affordable price.

“It is for this reason that many other countries have invested heavily in food production. Recent news reports in Sabah say that the State Government is providing 20,000 acres for padi planting.

“Considering that our padi yield is lower coupled with less suitable land, a study in 1997 has considered a much bigger acreage of 100,000 acres to be necessary for Sabah to achieve self-sufficiency in padi production.
... selanjutnya.

Najib Pours More Tax-payers Money Down the Drain

promptus - [...] Malaysia’s DPM Najib Razak has reportedly arrived in London on a four-day ‘working’ visit to Great Britain, where he is meeting British P M Gordon Brown.

Before to his courtesy call on Brown at No. 10 Downing Street on Monday, Najib will attend a ‘working’ lunch hosted by the Lord Mayor of London, Alderman David Lewis.

On Tuesday, Najib will attend a conference on "Reforms of International Institutions" at Marlborough House.

Later, that day he will open ‘Jom Makan’ (Come Eat) a restaurant set up at Pall Mall East under the Malaysian Kitchen Programme.
Najib, who is also the defence minister, will meet Malaysian troops at the Wellington Barracks, and will then witness the changing of guard ceremony involving the Royal Malay Regiment at Buckingham Palace grounds on Wednesday.... selanjutnya.

Syarikat iklan tolak tawaran pulih imej PM

klpos - [...] Sebuah firma pengiklanan terkenal menolak tawaran sebanyak £75,000 (RM478,000) daripada Perdana Menteri Britain, Gordan Brown untuk memulihkan kembali imejnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Firma berkenaan, Ogilvy UK menolak tawaran tersebut daripada Pejabat Perdana Menteri iaitu 10 Downing Street di London untuk membuatkan beliau kelihatan lebih menarik.

Penolakan tersebut dilakukan kerana firma itu tidak mahu mengecewakan beberapa jenama lain yang menjadi pelanggannya seperti produk kecantikan, Dove, pengeluar kenderaan Ford dan American Express.

Ia berlaku selepas seorang eksekutif kanan Ogilvy, Paul Eden mengadakan satu perbincangan sulit dengan Downing Street seminggu lalu bersama pengarah strategi politik Brown, David Muir.

Sasaran tawaran itu dilakukan adalah untuk menggunakan syarikat berkenaan untuk mencari punca kenapa Brown dan dasar-dasarnya tidak popular di kalangan pengundi dan memperbaiki ratingnya yang rendah.... selanjutnya.

Syarikat kroni kuasai agihan diesel

malaysiakini - [...] Ketua umum PKR juga mempertikaikan tindakan kerajaan memberi subsidi kepada syarikat-syarikat kaya.

"Subsidi untuk Tenaga Nasional Berhad (TNB) RM5.6 bilion dan pengeluar tenaga bebas (IPP) RM6.7 bilion.

"Tetapi subsidi untuk perumahan dan peniaga kecil cuma RM3.9 bilion," kata mantan timbalan perdana menteri itu, ketika menyampaikan ceramah di Taman Keramat, dekat ibu negara malam tadi.

Turut berceramah, menteri besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan naib presiden PKR, Azmin Ali.

Anwar juga mendedahkan bahawa sebuah syarikat yang didakwa dekat dengan pemimpin politik negara telah mendapat kontrak untuk mengawal subsidi diesel selama lima tahun.

Katanya, syarikat tersebut akan mendapat keuntungan sebanyak RM134 juta hanya dengan menyelaraskan pengagagihan subsidi diesel.

Beliau bagaimanapun tidak menjelas syarikat ada hubungan dengan siapa.

Dalam ceramahnya itu, Anwar sekali lagi menegaskan bahawa beliau tidak akan mengkhianati orang Melayu jika beliau menjadi perdana menteri kelak.... selanjutnya.

Pidato Anwar Di Keramat AU2 : Tawan Putrajaya

tranungkite - [...] Tetapi, Anwar tetap menegaskan yakni tiada unsur-unsur membalas dendam jika sekiranya kerajaan di ambil alih. Harus diingat, polis juga pemandu, polis juga mempunyai kenderaan sendiri. Maka saya berpendapat, mereka ini juga frust dengan kenaikkan minyak yang super mendadak ini kerana mereka tidak terlepas daripada kesempitan hidup yang semakin melarat dengan kenaikkan harga minyak.
Saya sampai tepat pada pukul 9 malam di keramat AU2 dari kampung Jemapoh, Kuala Pilah. Seterusnya ke hometown di Paroi Jaya, dan meneruskan perjalanan ke KL sambil singgah di Pantai Dalam untuk menghantar anak dan isteri sebelum memulakan perjalanan ke AU2 Keramat. Lebih daripada separuh perjalanan saya hari ini tanpa menggunakan air-condition di atas langkah yang disarankan oleh kerajaan iaitu 'penjimatan'.

Padang yang penuh lecak itu tidak menjadi masalah untuk rakyat mendengar harapan baru dari DSAI. Apa yang mengejutkan ialah, walaupun notis pidato ini diseberkan dalam masa hanya beberapa hari, namun jumlah kedatangan adalah diluar dari jangkauan. Itulah buktinya sabuah kebangkitan. Ramai yang datang walaupun setiap hari Pakatan Rakyat dan juga ketua umumnya dicerca di telivisyen, walaupun hari-hari dikutuk diperlekeh di dada akhbar, sokongan seakan tidak pernah pudar malah lebih meluap dengan isu terkini.

Ceramah perdana dimulakan oleh Adun PAS Saari Sungip yang menguraikan usul pemansuhan ISA dan pengharaman Islam 'had-harihari'. Diikuti ucapan yang berkobar oleh YB saudara Azmin Ali yang menyentuh isu2 panas di dewan rakyat termasuklah isu pengharaman promosi pelancongan terhadap negeri Pakatan Rakyat secara bersurat tetapi tidak diakui oleh menteri bertanggungjawab....... selanjutnya.

Anwar Ibrahim | AU2 Taman Keramat 8/6/08 |Part 2
Part 3
Part 4
Part 5
Part 6

Fuel subsidies

jedyoong - [... ] The withdrawal of the fuel subsidy is a cruel way to pass off the government’s gross mismanagement of the national coffers to the rakyat.

After all, Prime Minister Abdullah Badawi spent 1/ US$50mil (RM163 mil in today’s exchange rates) on a private jet 2/US$8mil (RM30 mil ) on a yacht — the Cobra Sultan 3/ RM20 mil to “upgrade” the “security system” in his official residence, Sri Perdana, and 4/ how much more on the Merdeka Soiree last year?

Finance Minister II Nor Yaakob put the subsidy bill at RM18 bil but Shahrir Samad, Domestic Trade Minister, and Pak Lah put the figure at RM56 bil. In the end, the savings are just RM13.7 bil out of total revenue of about RM100+ bil.

On top of the fuel hike, electricity tariffs are also set to go up 20 per cent.

You don’t need to be an economist to work out that the prices of goods and services will also spike. Bank Negara governor, Zeti Akhtar Aziz, announced that the annual inflation will jump to 4.2 per cent, a new 10-year high. She also said that year-on-year inflation in June would be 5 per cent.... selanjutnya.

Gadis litar bikin mata berputar

"Abang nak tengok lumba ke nak tengok anak dara?" bini aku kata. Kalau aku nak gi tengok racing, gerenti dia tak caya. Mahu tidak, bila balik dia tanya siapa menang. Aku main belasah je. Aku cakap lain, TV kata lain.

"Betul...Ronaldo naik kereta Mercedez menang" aku kata .... tapi bini aku kata "Bang, Ronaldo main bola, bila masa lak dia lumba kereta". Last sekali, bini aku tak caya aku gi tengok racing lagi sampai sekarang. Kalau nak tengok lumba, bini aku buat kan kopi, suruh pasang ASTRO.

Betul gua cakap sama lu beb, Bila tengok gadis litar bikin mata berputar. Heh ... bukan aku sorang, Semua pun sama. Cuma dalam kepala, masing masing yang tahu. Kita baca artikel ini .......

drhalimahali - Anak siapa agaknya yang "bertuah" dapat menyerikan dan menyemarakkan suasana litar lumba yang sudah sedia terbilang dengan aksi mendebarkan jantung dan melajukan nafas? Jika di litar "halal" disajikan dengan wanita, betul ke di litar "haram", mat rempit dan pelumba haram dapat habuan 'wanita' jika menang? Kesian 'wanita' jadi alat dalam Islam hadhari. Islam yang syumul telah memertabatkan "wanita" ke status yang sangat tinggi dan mulia, tetapi kini senarionya terbalik seperti zaman Greek/Yunani dan jahiliah arab sebelum kedatangan Islam.

Kehadhiran wanita Islam dan bukan Islam ini amat diperlukan sangat ke di litar lumba? Untuk apa? Memayungkan peserta? Menarik minat lebih ramai penonton? Menambahkan dosa dan gejala sosial? ...selanjutnya.

Siapa Jakim ni?

Kita keliru atau dikelirukan. Kenapa kita masih ragu ragu. Kalau dah Mufti Perlis dan Johor setuju 'Peraduan 100 Hari 100' kereta tu haram, maka haram lah dia. Ini nak tunggu keputusan JAKIM. Siapa Jakim ni? Kalau isu murtad pun diorang tak boleh nak kawal, ni nak cerita pasal halal haram. Sebelum ni kecoh pasal Islam Hadhari. Mufti kata haram, JAKIM kata Halal. Korang baca lah sendiri .....

Jakim buat penilaian '100 Hari 100 Kereta' esok
KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan membuat ketetapan sama ada peraduan '100 Hari 100 Kereta' yang dianjurkan Celcom (Malaysia) Bhd (Celcom) menyalahi hukum Syarak atau sebaliknya, dalam satu mesyuarat yang dijangka diadakan esok
Kalau Mufti tak der kuasa .... jangan ada jawatan Mufti la. Kalau Jakim nak pegang semua, pastikan semua tanggung jawab selesai. Kalau cuit sana cuit sini, setakat cakap, aku pun tau. Aku sekarang pening, nak ikut Mufti kek, ikut Majlis Fatwa kek atau ikut Jakim kek ....

Memang kerajaan nak susahkan rakyat

Radenjowo
Korang tau tak, Pak Lah dan kerajaan BN memang nak bebankan rakyat dengan harga minyak melambong tinggi. Banyak kaedah yang boleh tangani maslaah ni. Kalau nak buat, dari dulu dah buat. Tapi terhegeh hegeh sehinggakan semua rakyat dah mengah dengan karenah diorang ni semua.

Mari aku tunjukkan korang satu kaedah yang cerita sejak dulu tapi tak nak buat ...

Negara asing berbelanja untuk mencari formula macamana nak kurangkan penggunaan minyak. Diorang belanja banyak wang untuk majukan teknoloji Hybrid ni. Korang baca artikel ni .....

Top 10 Fuel Efficient cars - Fuel economy - Hybrids, diesels, gas ... Thanks to the new engine, the base-model MINI Cooper is more powerful, more fuel efficient, ... Ten ways to save fuelTen small cars you can live with ...
dan ini juga ....
Future cars, Hybrid Cars: 2004 Honda Civic Hybrid Car, ** SAVE FUEL ** 2004 Honda Civic Hybrid Car, ** SAVE FUEL **. The 2005 Honda Civic Hybrid engine gets power from both gasoline and batteries. More details about Hybrid cars ...
Kalau diorang cerita pasal masalah wang, kita sebenarnya banyak wang. Tapi disebabkan ekonomi dipegang oleh ahli ahli politik, maka semua nya nak dipolitikkan. Duit untuk cari sokongan, maksud aku suap .... tentang kepentingan kepada rakyat, esok lain kali cerita.

Kita lihat apa yang dah dibazirkan oleh Petronas dan negara Malaysia. Kalau wang ini digunakan untuk membangunkan teknoloji enjin yang jimat minyak....memang dah boleh buat.
theedgedaily.com
The CamPro engine has cost Proton RM362 million. PwC notes that the bulk of R&D spending was in the area of development and production preparation. ..
dan wang untuk projek ini juga,
Projek angkasawan
Bercakap pada sidang akhbar selepas majlis itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Jamaluddin Jarjis dilaporkan berkata, kerajaan bersedia meneruskan program penghantaran angkasawan negara ke angkasa lepas yang dianggarkan memakan belanja sebanyak RM103.2 bilion sekiranya rakyat mahu ia dilaksanakan.
melalui pembaziran pembelian senjata pula ....
Pembaziran Projek Scorpene
M547 juta komisyen untuk projek
kapalselam Scorpene? ... selam tu mak-up harga terlalu tinggi disebabkan nak bayar komesen kepada pelobi......ataupun harga ...
Aku nak cerita tentang sukhoi sikit. Kita dengar cerita tentang jumlah sukhoi yang dibeli. tapi korang tau tak, di Terengganu, Kem Gong Kedak, ada 2 biji sukhoi yang sudah tersadai sebab rosak akibat landasan yang ada di malaysia ini tidak sesuai dengan penggunaan jet tersebut. Bila enjin di pasang dan landasan tak cukup lebar, habis batu dan sampah masuk ke dalam jet dan akibatnya jet terbakar dan tak boleh digunakan. Dalam peralatan yang dibeli, tak tau berapa banyak yang masih boleh guna, dan yang sudah jadi tukun. Isu ni sikit pun tak der orang sentuh.

Kalau di campur semua projek membazir ni, rasanya isu minyak dah tak timbul. Orang lain cerita pasal Hybrid dah lama. Kita hanya dengar cerita. Tapi bukan tak berminat, cuma kerajaan memang tak nak buat. Kalau kenderaan guna air, minyak tak boleh jual dan Petronas pun tak boleh cerita banyak.

Stok GAS pun kita ada banyak. tapi penggunaan tak menyeluruh. ASyik dengan masalah. Kononnya nak buat saluran paip ke semua stesyen pun susah. Sampai sekarang tersekat sekat. Bila ada alternatif, kita tak serius. Bila harga minyak naik, nak tukar ke LPG pun susah. Kita pun tak der pilihan, beli lah minyak. Petronas yang kaya. Yang dapat komisyen pun kaya sama.

Kalau kerajaan nak bantu, lama dah kita dibantu. Cuma tanya diri, nak buat tanggung jawab atau nak kaya sendiri. Kalau ditanya pada kerajaan, bukan sibuk nak selesai masalah, tapi sibuk cari alasan.

Petronas bayar 700 billon kepada kerajaan Persekutuan?

 tranungkite - [...] Persolannya dimana wang atau pitis PETRONAS kurang lebih ringgit Malaysia tujuh ratus bilion, (RM700 billion dari tahun 1974 hingga 2008),dibelanjakan?. Pada era Tun Mahathir dan era Datuk Abdullah Badawi jadi Perdana Menteri Malaysia yang rakus guna wang PETRONAS yang berjumlah kuarang lebih RM700 billion (1974 hingga 2008).

Dengan kata lain pemboros dan membina projek yang kurang memberi kesan kepada ekonomi dan kesan jangka panjang kepada semua rakyat Malaysia umumnya. Hanya bermegag tertinggi didunia, terpanjang didunia, termodern didunia, oarng pertama tawan selat, orang dan wanita petama duduk kutut utra dan selatan, oarang asia petama melancong keangkasa, pcah rekod dan buat rekod. Tapi "in-put" pada rakyat biasa tiada dan melopong. Digula-gula dengan wang ehsan dan bayar RM50-RM100 kepada penyokongnya lima tahun sekali.

Cuba kita tanya Pak Menteri dimana wang PETRONAS yang dimiliki oleh kerajaan persekutuan sebanyak RM700 Bilion dibelanjakan atau dihabiskan?. Yang boleh jawap TUN MAHATHIR dan DATUK ABDULLAH BADAWI SENDIRI. ...selanjutnya.

DAP buat hal lagi?

Kalau soal perpaduan, pemerintah Indonesia perlu di puji. Bukan setakat songkok, bahasa pun diorang boleh sekata. Kongsi bersama. Cina, India, Mat saleh...semua kena tahu bahasa Indoensia.

Kat Malaysia, BN cerita berdekah, tapi tak kemana. Sekejap muhibbah, sekejap perkauman. Kekadang Politik sampai ke tahap gadai maruah. Sampai bila bila pun tak selesai. Cina dengan Cina, India dengan India dan melayu dengan melayu. Sekolah pun asing asing. Tapi kononnya muhibbah.

Kekadang kita sendiri tahu bahawa ada yang tak kena, tapi kita salahkan bangsa asing ... terutama bila soal songkok ulang kembali. DAP dengan perangainya [songkok] ...tapi Kerajaan tak pernah buat perubahan asas. Sekolah tu satukan, baru boleh cerita soal perpaduan.

Bila Cina buat sekolah Cina. ... demi politik, diorang bagi.
Bila India buat sekolah Tamil.... demi politik, diorang bagi.
Bila Melayu nak sekolah sendiri .... demi bangsa, diteruskan.

Kalau cerita soal muhibbah ... chettt t.... aku kata pegi mampos la.

“Harga Minyak Malaysia Kini Antara Yang Termahal”

kadirjasin - [...] Jadi saya nak tanyalah sikit. Shahrir tidak hadir mesyuarat Kabinet kah? Tidak masuk akal kalau Kabinet tidak dibawa perunding mengenai keputusan menarik balik subsidi dan menaikkan harga minyak yang sangat berat kesannya kepada rakyat jelata.

Atau (atau) Shahrir cuba memberi amaran bahawa kerajaan akan menaikkan lagi harga minyak sekali lagi Ogos ini?

Satu lagi tabiat buruk sesetengah pembesar kita adalah kecenderungan mereka membandingkan Malaysia dengan negara-nagara yang lebih miskin dan lebih mundur.

Kalau kita hendak banding negara kita dengan negara-negara miskin, tidak perlulah kita bersusah payah hendak menjadi negara maju. Kita jadi sajalah macam negara miskin yang kucar-kacir dan rakyat jelatanya menderita.

Perdana Menteri bercakap mengenai kebajikan generasi akan datang. Apakah prospek mereka jikalau hari ini pun mereka tidak cukup makan, tidak cukup pakai dan tidak cukup persekolahan kerana kos sara hidup dan inflasi yang tidak terkawal?

Jadi itulah lebih kurang kefahaman saya setelah membuat sedikit kajian seperti yang disarankan oleh Perdana Menteri ketika berucap sempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara Sabtu lalu.

Kesimpulannya, harga minyak petrol (dan juga diesel) di negara kita kini adalah antara yang termahal di dunia berasaskan pariti kuasa membeli (purchasing power parity).

Ia semestinyalah akan memberi kesan yang luas terhadap kuasa membeli dan inflasi serta prestasi ekonomi keseluruhannya.... selanjutnya.

Bertemu Penulis Blog Terkenal

abdulwahabbarbain - Jam 12.57 Mat Saman Kati sampai depan MCKK. Setelah berkenalan (masing-masing memperkenalkan nama sebenar) kami (termasuk isteri) beredar ke tempat minum. Sampai di sana jam 1.03. Sedang kami berbual isteri Mat Saman Kati turut serta. Kami berbincang dan bertukar fikiran hingga jam 2.57 sebelum bersurai.

... selanjutnya.

Duit pemimpin Umno dalam Bank of Israel

Matsamankati - [...] FIXED DEPOSIT ACCOUNTS OF MAHATHIR’S WIFE AND 5 OF HIS CHILDREN AS WELL AS HIS CRONIES The information regarding the Fixed Deposit Accounts of Mahathir’s wife and 3 of his children are as below. These accounts were opened at an Israeli Singapore-based bank in the neighboring country of Singapore. The bank is ISRAELI NATIONAL BANK.That vast amount of monies could have been derived through the following:

Deposited by an agent of the Israeli Government or any other foreign government.
Derived by the various companies of Mahathir’s cronies.
Perhaps this could be the RM1Bil missing from UMNO’s account which Anwar Ibrahim brought up before he was dismissed from UMNO.

Details of accounts are as follow:

Family of Dr. Mahathir:
Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years
Account No : AGF-2192-2442-722-(X)
Amount : USD 4,000,000.00
Date of opening account : 25/06/95
Date of Maturity : 25/06/98 (Maturity continued to 25/06/2001) (Extension interest agreed upon)

Name : Ms Siti Hasmah Bte Mohamed Ali
Post : Wife of Prime Minister
Passport No. : D 173596 (M)
Bank : Israeli National Bank
Type of Account : Fixed Deposit (Foreign Currency) 3 years
Account No : FA-4196-2493-313 (A)
Amount : USD 8,000,000.00
Date of opening account : 09/06/97
Date of Maturity : 09/06/00

... selanjutnya dan banyak lagi nama nama.

no2umnO - Tu yang gua sikit pun tak caya dengan perjuangan Melayu UMNO .... Chit !!! yang cetek akal je sokong UMNO nihhhhh ....Orang tua sokong, dia pun ikut sokong. Bila uMNO cerita pasal Melayu, woiii diorang ni yang naik bulu. Kalau kita kualiti perjuangan, UMNO ni setakat bawah kaki je. sumber asal di DETIKDAILY

I will roll back fuel hike - Anwar

malaysianinsider - Adding fuel to public resentment over the latest round of petrol price hike, Datuk Seri Anwar Ibrahim today promised to bring down prices once the Pakatan Rakyat assume control of the central government.

How strong is this commitment? Well, the man dubbed Malaysia's prime minister-in-waiting said "I will resign immediately" if a Pakatan government is unable to roll back the subsidy cuts which have produced a steep 78 sen rise for unleaded petrol to RM2.78 a litre and diesel by RM1 to RM2.58 a litre.

Anwar, also regarded as the de facto Opposition leader, has capitalised on a Malaysian ground swell of displeasure, speaking out against the fuel hike in regional and international media. He returned today from Manila where he was lionised by Philippine TV broadcasters and newspapers.

In a press conference at Parti Keadilan Rakyat head office in Petaling Jaya, he announced new members – former Abim president Dr Mohd Noor Manuti and Felicia Lim, who had served in the MCA exco – for the party supreme council. PKR has also been strengthened by 50,000 new members.

Anwar stuck to his guns that there will be the required number of at least 30 MPs who will cross over giving Pakatan Rakyat a simple majority in Parliament to topple the ruling Barisan Nasional government soon. He also confidently re-stated that the defections will take place by Sept 16 or Malaysia Day.... selanjutnya.

Menteri tidak mahu potong Elaun

Kerajaan hanya pandai menyusahkan rakyat. Tak mahu susah langsung. Sikit sikit ... rakyat yang kena.

Menteri mesti berkorban, bukan rakyat!
Saya ingin mengulas kenyataan menteri perdagangan dalam negeri dan hal-ehwal pengguna yang mempertahankan tindakan kabinet menaikkan harga petrol dan diesel di sebuah stesen televisyen kelmarin.

Antaranya, Datuk Shahrir Samad yang menyatakan “rakyat tidak akan terbeban dengan kenaikan harga minyak” kerana kerajaan membekalkan subsidi....Buletinonline
Minyak free, semua free. Suruh potong elaun sikit pun tak mau... macam macam alasan la pulak,
Potong elaun menteri tidak rasional
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Abdul Samad menyifatkan cadangan untuk memotong elaun yang dinikmati oleh menteri adalah tidak rasional.

Sepatutnya, kata beliau, cadangan untuk menjimatkan wang kerajaan perlu difokuskan kepada aspek rasional dan bukan disebabkan oleh perasaan marah kepada menteri.

''Kalau potong elaun menteri-menteri, tidak sampai RM1 bilion pun. Kalau elaun menteri sampai berbilion, saya rasa ada kesan.

''Jangan buat sesuatu kerana kita marah. Kita fokus pada yang rasional. Kalau buat cadangan yang rasional pun, baru ada kesannya tapi bukan sebab rasa geram dengan menteri," katanya ketika ditemui di sini hari ini. - Utusmeloya
Aduhai rakyat ... tengok lah cengkadak menteri kita. Susah tak mau susah, senang sendiri sendiri. Buat rancangan tak pikir rakyat. Shahrir ni masa belum menteri punya la ok. Tapi bila dah jadi menteri, tak der kurangnya dengan menteri yang lain. Pooorahhhh .... cakap tak serupa bikin.

Akhirnya Peniaga Lari Tinggalkan Karnival SUKMA

buletinonline - Tidak tahan menghadapi pelbagai masalah, akhirnya para peniaga meninggalkan karnival SUKMA walaupun mereka telah membayar deposit diantara RM 1000 hingga RM 2000.

Daripada hampir seratus buah khemah yang didirikan pada 25 Mei lalu, tinjauan Buletin Online hari ini mendapati tinggal hanya 10 gerai/khemah sahaja yang terus bertahan di tapak Karnival SUKMA berhadapan dengan stadium utama, Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.

Tindakan tersebut adalah ekoran dari kegagalan penganjur karnival berurusan dengan Sekretariat SUKMA dan kerajaan Negeri Terengganu yang dilihat oleh para peniaga ‘tidak membantu’ mereka dalam menyelesaikan masalah tersebut.

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/peniagalari.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Penganjur bukan sahaja gagal menyediakan bekalan air dan elektrik, bahkan status penyewaan tapak karnival tersebut juga dipertikaikan oleh pihak Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).... selanjutnya.

DUN BUY THE HOUSE WITH SP SETIA (SETIA ALAM)

Jimmy Tan showing the cracks in the kitchen.ling-wei- [...] Residents said they noticed hairline cracks a few months after moving in but dismissed them as inconsequential. But the cracks started to widen and multiply at an alarming rate.
Streets visited the area recently to survey the damage and noted that they all had one thing in common -- the homes were either undergoing extension or renovation work, or were next to such homes.

The most pronounced cracks appear between the original house structure and the extension. Some cracks are so large, a fist could go through them.

U13 residents' association committee member Jimmy Tan said cracks first appeared in his kitchen and bathroom walls soon after he moved in two years ago.

Last month, a bathroom wall tile broke loose and fell on his mother's head while she was doing the laundry.

"Luckily, she was unharmed. But what if, next time, something heavier falls on her?... selanjutnya.

Posting terkini

Blog Archive