KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 23, 2008

ANUAR MUSA CUBA TUTUP PEKUNG

Annuar: Jangan buat spekulasi kita menghadapi masalah calon..

"Calon DUN Chetok sebelum ini iaitu Ketua Pemuda Umno Pasir Mas, Ahmed Rasdi Mahmed diminta untuk bertanding di kerusi Parlimen Pasir Mas menggantikan Datuk Abdul Halim Ahmad yang menarik diri," katanya pada sidang akhbar di Wisma Persatuan Bola Sepak Amatur Kelantan (KAFA) di sini, hari ini, Sabtu.

Annuar berkata calon awal BN bagi kerusi Parlimen Pengkalan Chepa iaitu tokoh akademik Prof Madya Dr Abdullah Sudin turut menarik diri dan diganti oleh Rahim Osman, Naib Ketua Umno Bahagian Pengkalan Chepa.

Rahim Osman, 54, calon muka baru BN dan kelahiran Pengkalan Chepa adalah juga Pengarah Pilihan Raya DUN Chempaka.

Annuar berkata Abdul Halim dan Abdullah terpaksa menarik diri atas sebab yang tidak dapat dielakkan.

"Jangan buat spekulasi kita menghadapi masalah calon. Pertukaran saat akhir ini adalah perkara biasa dan bukan isu," katanya.


No2umnO - Biasa MENDE?


A BEAUTIFUL MORNING SPOILT IN THE AFTERNOON.


BARISAN RAKYAT
WILL NOT ONLY TAKE TO THE STREETS
IN KUALA LUMPUR.
THEY WILL TAKE TO THE STREETS IN ANY TOWN
WHERE A BARISAN RAKYAT CANDIDATE IS DISQUALIFIED BECAUSE OF THIS LATEST DIRTY TRICK.

more ... at zorro unmasked

Bendera dinaikkan semula di Bulatan Batu 6, semakin besar!


buletinonline

Pak Lah & Najib main jongkang jongkit


Deris Ke Kuala Lumpur lagi – Pak Lah & Najib main jongkang jongkit
buletinonline.net

Deris Jusoh bergegas ke Kuala Lumpur pagi ini walaupun esok adalah hari penamaan calon. Kelibat Deris dilihat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud seorang diri.

Apabila di sapa oleh orang ramai yang mengenali beliau, “Dato’ Seri keluar dari kawasan lagi waktu sebegini?” “sekejap, petang nanti balik” jawab Deris yang kelihatan tergesa-gesa.

Buletin Online dimaklumkan Ketua Perhubungan UMNO Terengganu itu bergegas ke Kuala Lumpur ekoran dari kedatangan Najib ke Terengganu kelmarin. Berita kedatangan Timbalan Perdana Menteri diterima oleh Buletin Online pada pagi kelmarin dan para petugas terus mengekori maklumat tersebut.

Walaupun ada sebuah pesawat kecil di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, namun hasil siasatan Buletin Online mendapati bahawa kelibat Najib tidak dilihat oleh para pegawai lapangan terbang, walaupun maklumat kedatangan Najib disahkan oleh beberapa rakan media dan bahagian risikan tentera.


Pihak berkuasa lapangan terbang tidak mengetahui dimana pesawat Najib mendarat. Kemungkinan besar Najib menggunakan kemudahan tentera di Gong Kedak, Besut, yang terletak dibawah bidang kuasanya.

Rentetan ‘demonstrasi jalanan’ para penyokong UMNO yang berterusan selama dua hari, Najib tiba untuk meredakan keadaan ‘orang-orangnya’ yang di ketepikan oleh Pak Lah.

Maklumat yang diterima oleh Buletin Online, senarai nama calon adalah disiapkan oleh Khairy Jamaludin, menantu Pak Lah yang sangat beruasa kini. Khairy ‘meminjam’ kuasa Pak Lah untuk memperturunkan calon-calon bukan sahaja akan menjadi penyokong Pak Lah, tetapi juga akan menjadi ‘orang Khairy’ bagi menentang kem Najib pada Perhimpunan Agong UMNO akan datang.

Hanya kesempatan PRU ke 12 ini sahaja yang ada untuk Khairy bagi mempersiapkan ‘askar-askar’nya. Sekiranya gagal, maka impiannya untuk menjadi Perdana Menteri sebelum berumur 40 tahun tidak mungkin tercapai.

Justeru itu kita dapat lihat susunan calon-calon yang di isytiharkan oleh Deris adalah calon-calon yang kurang dikenali, baik oleh pengundi mahupun oleh ahli-ahli UMNO sendiri. Ramai bekas pegawai yang dicalonkan. Antaranya Matulidi Jusoh bagi Parlimen Dungun, Rosli Harun bagi DUN Sura dan Mohd Nor Othman bagi Parlimen Hulu Terengganu.

Matulidi Jusoh adalah bekas Pegawai Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah(Ketengah), Rosli Harun adalah bekas Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu dan Mohd Nor Othman adalah bekas Pegawai Pejabat Pendidikan Daerah(PPD).

Deris Jusoh sendiri tidak dapat menyatakan sebab musabab mengapa susunan calon-calon yang diisytiharkannya sedemikian rupa. Apabila ditanya oleh pihak media dia hanya menjawab “Itu adalah arahan Perdana Menteri”.

Perisytiharan Deris yang kontorversi dalam majlis yang dibuat diluar kebiasaan, benar-benar mencetuskan komplikasi. Sejenak menerima berita para YB mereka tidak di calonkan semula, Seberang Takir adalah DUN yang paling awal mengangkat sepanduk dan turun ke jalan raya. Pentas demonstrasi yang digunakan oleh PAS sewaktu membantah pengambilan tanah rakyat oleh kerajaan Deris Jusoh beberapa tahun dulu, kembali bergema.

Laungan kini bukan dari luar tapi dari dalam batang tubuh UMNO sendiri. Teriakan ‘kami mahu Shapian’ kedengaran di hadapan Wisma Darul Iman. Slogan ‘Jangan Bermain Api’ dan ‘Seluruh Seberang Takir Mahu kan Shapian’ diangkat tinggi, setinggi pagar besi Wisma Darul Iman. Demonstrasi jalanan yang di gelar RTM sebagai ‘Bukan Budaya Kita’ kita menjadi sebahagian dari budaya, ahli-ahli dan penyokong UMNO dan Barisan Nasional.

Dikuti kemudian oleh kumpulan Man Bakar, kumpulan Tengku Putera dan serpihan kecil dari kumpulan Yusof Majid dari Setiu serta tidak ketinggalan kumpulan yang menyokong Pak Rosli dari Dungun. Setelah puas beraksi di Wisma, mereka berarak ke kediaman rasmi Deris Jusoh di Batu Burok. Lokasi mereka berhimpun secara haram tidak jauh dari tempat Azman dan Suwandi ditembak dengan peluru hidup pada 8 September tahun lalu.

Laungan perhimpunan dan sekatan dipintu rumah kediaman rasminya menyebabkan Deris kecut perut. Lalu mengambil jalan belakang untuk ‘lari’ pulang ke Besut.

Timbalan Perdana Menteri Najib datang segera ke Terengganu setelah Man Bakar bergegas ke Kuala Lumpur, meninggalkan majlis perisytiharan calon di Kediaman Rasmi MB tanpa menunggu sidang media. Yang tinggal dan cuba menyembunyikan kesedihan adalah Pak Rosli, bekas ahli Parlimen Dungun.

Pergerakan Najib sewaktu datang ke Terengganu tidak dapat dikesan walaupun ramai yang mengetahui tentang maklumat kedatangannya. Kawan-kawan dari media perdana yang diberitahu, mengakui menerima maklumat yang sama, tapi juga gagal mengesan pergerakan Najib.

Setelah Najib pulang, seolah-olah jongkang jongkit, ‘Kem Najib’ timbul kembali. Kedengaran berita dari ‘Kem Najib’ bahawa susunan calon akan di perbetulkan. Man Bakar, Pak Rosli dan Ku Tera akan dicalonkan semula di Parlimen Marang, Dungun dan Hulu Terengganu. Namun sejauh mana kesahihan berita tersebut masih belum dipastikan.

Berupayakah Najib untuk mengubah keputusan yang telah menjadi sejarah. Cukup hebatkah Menteri Pertahanan itu membuat ‘order’ untuk menyapu semula tulisan yang telah ditulis didada-dada akhbar tentang calon-calon yang telah diisytiharkan oleh Deris. Mampukah dia menghadapi Mat Rempit lulusan Oxford yang berkuasa di tingkat 4 Putrajaya?

Semuanya belum boleh dijawab. Apakah papan jongkang jongkit mainan orang nombor satu dan nombor dua negara akan senget ke kiri atau ke kanan. Kalau Man Bakar, Ku Tera dan Pak Rosli naik kembali dan menjulang bendera UMNO sekaligus bendera Najib bermakna, impian Khairy akan musnah. Pak Lah mungkin akan meninggalkan PutraJaya selepas penggal depan.

Namun jika papan jongkang jongkit tidak bergerak, dengan seluruh orang-orang Deris yang menjadi ‘wak yih’ Pak Lah duduk dan menjadi pemberat disebelah Khairy, maka mungkin Najib akan meninggalkan PutraJaya selepas pemilihan dalam Perhimpunan Agung UMNO akan datang. Najib akan meninggalkan PutraJaya dengan membawa ‘bag plastik’ sebagaimana Ghafar Baba, bukan disebabkan oleh Perdana Menteri, tapi oleh Si Khairy!

Have you seen Pak Lah and CM Koh Tsu Koon in scout uniforms?

chanlilian.net
Banners are everywhere. But there is one which is just outside my home.

pak lah

Outside the Wisma Pengakap, they have these huge poster of Pak Lah and Koh Tsu Koon. Everytime we pass there, I will sure tell hubby, “wuah…koh tsu koon so handsome”

koh tsu koon

Then hubby will launched into his regular grumble, “Can’t they find someone whose face is not so ahpneah?” (ahpneah is biscuit or like things flatten like that)


dap
And just a few feet away is the DAP/PKR banner which says :
Barang naik, petrol naik, toll naik! Gaji tak naik.

Prices of good increase, petrol price increase, toll rates increase but salary never increase.

This round of election we see alot of those banner kings posters. The faces of all the Barisan Nasional politicians are everywhere. At the wet market, the poor man’s area, schools and practically everywhere. See until my eyes also cock-eye liao.

IMGP9038

And if you want to be young like Selangor Menteri Besar Dr Mohd Khir Toyo, eat tempe. Go to my best recipe food blog and find the resipi awet muda tempe Khir Toyo.

Tomorrow is Nomination Day of the Malaysia 12th general election! I wonder if there are going to be surprises. Nomination Day is like playing chess. The political parties may move their candidates around at the last minute. The strong versus the strong or the sure lose kambing korban against the sure win. I mentioned to hubby that this year will be the first time the three parties, DAP, PKR and PAS field a candidate in all the seats. He said serves BN right because this will make sure that all the BN will stay in their respective locations and campaign. Unlike in previous years, when BN know they are a sure win seat, they will send their strong men to campaign elsewhere. Woohoo, this Malaysia election is like a game of chess, isn’t it? So exciting.

AWAS !!! PEMBOHONGAN MEGA PRU 12

SPR mula 'main kotor' untuk bantu BN menang PRU Ke-12
harakahdaily.net

KUALA TERENGGANU, 23 Feb (Hrkh)- PAS serta Barisan Alternatif (BA) mendakwa pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dengan sengaja akan mencari kesilapan teknikal bagi membatalkan kelayakkan calon-calon bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) menjelang hari penamaan calon esok.

Ini kerana, beberapa peraturan baru yang dibuat disaat akhir ini banyak menyusahkan calon-calon yang bakal bertanding.

Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dato' Mustafa Ali berkata, SPR seperti sudah diarah oleh pihak tertentu dengan peraturan yang menyusahkan rakyat.parti-parti pembangkang.

Katanya, SPR sengaja mahu mencari kesalahan teknikal yang sebelum ini tidak perlu tetapi disyaratkan dalam PRU Ke-12.

"Kita (PAS) mempertikaikan bayaran RM10 untuk duti setem yang dikenakan oleh pihak SPR kepada calon-calon yang hendak bertanding dalam pilihan raya kali ini.

"Kita telah beberapa kali hadapi pilihan raya sebelum ini dan tidak pernah dikenakan peraturan itu," tegasnya.

Katanya, peraturan tersebut mengejutkan banyak pihak dan kemungkinan terdapat calon-calon yang tidak sempat mengangkat sumpah.

Menurutnya, kelewatan pihak SPR memaklumkan peraturan baru tersebut menyusahkan serta menjadi taktik 'kotor' bagi kesilapan teknikal sahaja. - mr
Rujuk ini juga
Arahan kenakan duti setem cuba perangkap pembangkang

KOTA BHARU, 23 Feb (Hrkh) – Pejabat Peguam Negara dikatakan mengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memastikan borang-borang penamaan calon dikenakan duti setem sebelum dikemukakan pada hari penamaan calon esok.

Dan borang pencalonan yang tidak dibayar duti setem difahamkan diarah supaya ditolak pada hari penamaan calon.

Sedangkan pada borang pencalonan ditulis perkataan tidak perlu kepada pembayaran duti setem sebagaimana diamalkan 11 kali pilihan raya sebelum ini.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, arahan tersebut dibuat secara tergesa-gesa pada petang Khamis lalu.

“Ketika itu hanya tinggal tidak sampai sejam lagi pejabat hendak tutup. Bagaimana kita hendak selesaikan bayar duti setem kesemua 59 borang iaitu 45 Dun dan 14 Parlimen. Ketika itu pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sudah hendak tutup.

“Cuba tuan-tuan bayangkan bagaimana hendak selesaikan dalam masa begitu singkat. Bukankah kelam kabut jadinya,” katanya pada ceramah memperkenalkan calon PAS bagi peringkat parlimen Kota Bharu di Dataran Stadium di sini malam tadi.

Difahamkan arahan itu dikeluarkan pada jam 4 petang hari Khamis yang dianggap banyak pihak sebagai usaha memerangkap pembangkang.

Bagaimanapun Wan Abdul Rahim berkata, SPR dapat membantu menyelesaikan masalah itu dengan mengarahkan LHDN membuka kaunter pada hari cuti Jumaat dan Sabtu.

“SPR lebih bersimpati dengan kita sehingga mengeluarkan arahan supaya kaunter LHDN dibuka. Arahan supaya dibayar dikenakan duti setem kita percaya ia bukan dibuat SPR, tetapi pihak lain.

“Mengikut maklumatnya arahan yang tidak masuk akal itu dibuat Pejabat Peguam Negara dan kita percaya ia bukan dilakukan SPR. Dan mungkin juga pejabat Peguam Negara menerima arahan daripada pemimpin tertinggi negara,” katanya. more...

No2umno -
Musa dilaporkan berkata polis sudah mengenal pasti lapan negeri "panas" ...
Melalui berita yang disiarkan sebelum ini, MUSA HASSAN di katakan sudah mengenal pasti 8 negeri kawasan panas. Namun, menjadi satu kenyataan, kenapa beliau enggan memberitahu negeri negeri tersebut. Adakah kawasan terbabit adalah kebanyakkannya di bahagian utara yang bercuti mingguan pada Jumaat dan Ahad? Lantas kenapa SPR hanya menyatakan undang undang baru duti setem borang pencalunan pada jam 4.00 ptg hari Khamis? Kenapa tidak diwartakan pada waktu yang sama bersama kenyataan tentang peti undi lut sinar dan cat tangan?

MEREKA DAH JANGKA?

Polis Beri Amaran Tindakan Tegas Terhadap Individu Cuba Jejas Proses Penamaan Calon

KOTA BAHARU, 23 Feb (Bernama) -- Polis memberi amaran akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu yang cuba mencetuskan kekacauan sepanjang proses penamaan calon esok, kata Ketua Polis Kelantan Datuk Abdul Rahim Hanafi.

Beliau berkata polis sudah bersedia dalam setiap aspek bagi memastikan kelancaran proses penamaan calon termasuk dari segi keanggotaan.

Menurutnya polis sudah mengambil pelbagai langkah untuk mengelak daripada timbulnya sebarang masalah di pusat-pusat penamaan calon esok, termasuk mengasingkan laluan setiap calon untuk ke pusat-pusat berkenaan.

"Selain itu polis juga menetapkan jarak antara penyokong calon mestilah tidak kurang daripada 50 hingga 70 meter bagi mengelakkan wujud provokasi yang boleh mencetuskan pergaduhan," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Beliau berkata 1,412 anggota polis akan ditempatkan di setiap kawasan parlimen di Kelantan sepanjang tempoh pilihan raya ini, selain 2,000 lagi anggota bantuan dari Bukit Aman dan dua ketumbukan Pasukan Simpanan Persekutuan(FRU) turut bertugas di dalam negeri sepanjang tempoh itu.

Bagaimanapun Abdul Rahim berkata beliau percaya keadaan di Kelantan tenang serta terkawal dan menjangka tiada sebarang unsur yang boleh mencetuskan kekacauan berlaku pada pilihan raya ini.

Sementara itu Jabatan Meteorologi Malaysia melaporkan keadaan cuaca di Kelantan esok dijangka baik, kecuali hujan di beberapa tempat di kawasan pantai.

Keadaan itu dijangka tidak akan menjejaskan proses penamaan calon di 14 pusat penamaan calon di seluruh Kelantan yang akan bermula pada pukul 9 pagi.

No2umnO - Amaran ini bukan ditujukan kepada Barisan Nasional sebaliknya kepada pembangkang. Berikutan amaran dari Mat Sabu tentang penipuan borang pencalunan yang meminta untuk di bayar duti setem, sedangkan pejabat kerajaan di tutup di sebahagian negeri di malaysia. Syarat dan peraturan yang sebelum ini tidak pernah di amalkan di dalam sebarang pilihanraya di malaysia. Kaedah penipuan sebegini diramalkan menjadi punca kekecohan berlaku pada hari penamaan calon.

Kita masih ingat bahawa Abdullah pada bulan Mei 2007, pernah dilaporkan mengadakan pertemuan tertutup dengan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman di Pulau Pangkor. (Rujuk : Tiba Masanya Kita Dedahkan Rasuah Musa ...) Apa yang mereka bincangkan? Sudah pasti kaedah penipuan pilihanraya dan mungkin kaedah menanganinya. Lantas kemungkinan itu, Polis bersiap sedia.

Adakah ini semua merupakan rancangan MEGA Penipuan PRU 12, untuk memberikan kemenangan kepada BN seperti pada tahun 2004 dahulu? Kita saksikan, betapa rakyat kali ini menanti penipuan SPR dan Barisan Nasional menjadi kenyataan. Keputusan nya adalah pada esok hari, 24/2/2008.

Kalau perkara ini berlaku, maka persamaannya seperti pada tahun 2004, dimana, banyak nama telah hilang dari senarai pengundi, buku daftar pengundi yang berbeza beza dan tambahan masa pengundian hingga lewat petang. Takkan rakyat sanggup di tipu sampai dua kali berturut turut. Buruk padahnya. Tak percaya ..... cuba buat.

IMEJ MENARIK FOTOWARUNG
http://fotowarung.bazuki.com/

BERSIH: 22/02/2008 Terengganu

fotowarung.bazuki
President of Malaysia’s opposition Parti Islam se-Malaysia Hadi Awang is seen on a big screen during a free election campaign rally in Kuala Terengganu, in the opposition stronghold state of Terengganu February 22, 2008. Malaysia will go to the polls on March 8. REUTERS/Bazuki Muhammad (MALAYSIA)


Malaysians listen during a free election campaign rally in Kuala Terengganu, in the northeast state of Terengganu February 22, 2008. Malaysia will go to the polls on March 8. REUTERS/Bazuki Muhammad (MALAYSIA)

Last minute swapping of seats in Selangor

thestar.com.my

SHAH ALAM: Selangor PAS has dropped five parliamentary and five state seats from the list of areas that it will contest in the general elections.

It will, however, now contest one parliamentary seat and five state seats formerly contested by candidates from PKR.

PAS will give up its Sabak Bernam, Puchong, Hulu Selangor, Gombak and Pandan parliamentary seats as well as the Bukit Melawati, Semenyih, Seri Setia, Taman Medan and Dengkil state seats.

It will take over the Kuala Selangor parliamentary seat and the Hulu Klang, Cempaka, Dusun Tua, Seri Serdang and Paya Jaras state seats from PKR.

State PAS commissioner Datuk Dr Hasan Mohamed Ali said the party would contest seven parliamentary and 20 state seats instead of the 10 parliamentary and 20 state seats it contested in the 2004 general elections.

He said the party decided to reduce its numbers after negotiating the seats with PKR. The move is hoped to help the Opposition win more seats in the state.

The new line-up sees only 12 incumbents retained for the 27 seats the party is contesting.

BODOHNYA MAMAT NIHHH .....


Zainuddin sangkal media berat sebelah
MStar

ALOR STAR: Menteri Penerangan Datuk Seri Zainuddin Maidin menyangkal dakwaan parti pembangkang bahawa media membuat laporan yang berat sebelah sedangkan mereka juga menggunakan media sebagai saluran untuk mempromosikan diri masing-masing.

Katanya senario itu menunjukkan keyakinan mereka terhadap media tetap wujud walaupun pada masa sama mendakwa media tidak memberi peluang dan keadilan yang saksama kepada mereka.

"Apa yang boleh kita agak, selepas pembangkang kalah mereka akan kata pilihan raya berjalan tanpa amalan demokrasi yang sewajarnya dan tidak adil.

"Sebaliknya kerajaan akan terima apa jua keputusan kecuali yang menyalahi undang-undang," kata Zainuddin kepada pemberita selepas mengisi borang penamaan calon di kediaman rasmi Menteri Besar "Sri Mentaloon" di sini hari ini, Sabtu.

Malaysian election reform activists threaten mass rally

KUALA TERENGGANU, Malaysia (AFP) - Malaysian activists have accused electoral authorities of dirty tricks ahead of March 8 polls and are threatening to hold a mass rally in Kuala Lumpur in protest.

The Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) which last November gathered some 30,000 people in the capital to demand reforms, slammed last-minute changes to electoral rules ahead of nomination day Sunday.

They said that opposition candidates, particularly in northern states where Friday and Saturday are holidays, could be disqualified by a rule announced Thursday that they must pay stamp duty on their applications to contest.

"How are opposition candidates in states like Kedah, Kelantan and Terengganu supposed to get the stamps especially when Friday and Saturday is the weekend here?" BERSIH organiser Mohammad Sabu told a crowd of 5,000 supporters.

If opposition candidates are disqualified over the issue, "we will get half a million people in KL for several days," he told a rally in northeastern Terengganu state late Friday.

Government offices selling revenue stamps in the northern states will open at 8am on Sunday, considered a working day here, leaving candidates little time before nominations must be submitted between 9am and 10am Sunday.

"I see this as a gimmick to make things difficult for opposition candidates," said Mustaffa Ali, state election chief for the Islamic opposition party PAS.

Mustaffa also criticised the Election Commission for providing exceptions on the use of indelible ink on voters' fingers, refusing demands to abolish postal votes which Bersih says are manipulated, and not cleaning up electoral rolls.

Since winning independence half a century ago, Malaysia has been ruled by a coalition of race-based parties under the Barisan Nasional (BN) banner, led by Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's United Malays National Organisation.

Opposition parties are hoping to deny the BN a two-thirds majority in parliament at this year's polls, with the government under fire over rising prices of food and fuel, and rising racial tension in the multi-ethnic country.

Penemuan pengundi hantu 'junior' di Rembau, apa kata Khairy?

http://www.mdr.gov.my/v2/images/stories/rembau_map.png

Wan Nordin Wan Yaacob
harakahdaily.net

KOTA BHARU, 23 Feb (Hrkh) - Harakahdaily hari ini menerima satu email dari petugas PAS di Rembau berhubung maklumat pengundi hantu yang disemak melalui laman web Suruhanjaya Pilihan Raya Umum (SPR).

Pengundi yang dikatakan 'hantu junior' itu beralamat di Kampung Seberang Batu Hampar Pekan Rembau di bawah Dun Chembong manakala Parlimen pula Rembau.Pengundi yang didaftarkan itu kini berusia 19 tahun,jika mengikut had kelayakan mengundi, beliau belum layak lagi.

Berikut maklumat pengundi yang diperolehi dari laman web SPR yang dikirim pemberi maklumat itu :

Kad Pengenalan : 890211050014 / 1307762
Nama : SAFIAH BINTI UJANG
Tahun Lahir : 1889
Jantina : P
Lokaliti : 131 / 26 / 08 / 001 - KG SEBERANG BATU HAMPAR
Daerah Mengundi : 131 / 26 / 08 - PEKAN REMBAU
DUN : 131 / 26 - CHEMBONG
Parlimen : 131 - REMBAU
Negeri : NEGERI SEMBILAN
Pusat Mengundi : SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN UNDANG REMBAU
Saluran : 1
Masa Mengundi : 08.00 PAGI - 05.00 PETANG
No Siri : 1
Ini bermakna, Naib Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang akan bertanding di Parlimen Rembau jika menang sekalipun mungkin undinya akan ditampung dengan pengundi hantu junior' itu.

Dua calon BN Kelantan tarik diri petanda BN tidak diyakini - Husam


Wan Nordin Wan Yaacob
harakahdaily.net

KOTA BHARU, 23 Feb (Hrkh) - Dua calon Barisan Nasional (BN) yang diumumkan Pengerusi BN Kelantan, Dato' Seri Annuar Musa semalam menarik diri dari bertanding pada pilihan raya umum kali ini, kata Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa.

Dalam satu sidang medianya di Global Media dekat sini hari ini Husam berkata, beliau mendapat maklumat yang boleh dipercayai, calon BN di Parlimen Pengkalan Chepa, Profesor Madya Dr Abdullah Sudin dan calon Pasir Mas, Dato' Abdul Halim Ahmad menarik diri.

"Ini adalah satu petanda yang menunjukkan keyakian rakyat terhadap BN di Kelantan sangat rendah," kata Husam yang akan bertanding di Dun Salor setelah berpindah dari Dun Kijang.

Beliau juga melihat pengurusan penyenaraian calon BN di Kelantan ini tidak kemas.

"Bila berlaku penarikan diri ini ia satu 'set back' menunjukkan calon tidak ada kepercayaan kepada BN atau yakin kepada BN,"ujarnya lagi.

Sementara itu mengulas mengenai perkembangan calon-calon PAS beliau menyatakan setakat ini calon yang diumumkan semalam adalah kalangan mereka yang diterima oleh ahli mahu pun penduduk setempat.

Ujarnya lagi, ahli PAS sendiri cukup berdisiplin dan tidak memprotes calon-calon yang disenaraikan oleh kepimpinan parti.

Beliau sendiri sebelum ini bertanding di Dun Kijang dan menang pada pilihan raya umum lalu, namun terpaksa akur dengan keputusan kepimpinan parti untuk berpindah ke Dun Salor.

Annuar Musa 'liabiliti' kepada Umno/BN

Beliau juga menaruh keyakinan rakyat akan memilih PAS memandangkan faktor kemelut yang berlaku dalam BN.

Mengulas mengenai pertukaran Annuar Musa ke Parlimen Ketereh beliau melihat bahawa rakyat masih memandang Annuar sebagai 'liabiliti' kepada Umno/BN.

Kemana sahaja Pengerusi BN Kelantan itu bertanding, beliau tetap dilihat sebagai 'liabiliti' dan bukannya aset kepada BN, ujar Husam.

"Liabiliti tetap liabiliti, ia tak akan jadi aset," ujarnya.

Sementara itu sumber Umno menyebut penarikan diri Halim Ahmad adalah kerana beliau tidak mahu bertembung dengan rakan baiknya, dato' Ibrahim Ali yang menjadi calon 'restu' PAS di Pasir Mas.

Halim dikatakan sangat terhutang budi kepada Ibrahim Ali ketika mahu mendapatkan jawatan tertentu.

Terkini Annuar Musa dalam satu program telah mengumumkan secara rasmi penarikan diri dua calon tersebut dari dicalonkan sebagai calon BN./wann

Tokoh agama Umno Pahang digugurkan kerana tidak tahu berkaraoke?

Basiron Abdul Wahab
harakahdaily.net

TEMERLOH, 23 Feb (Hrkh) - Pengguguran empat tokoh agama Umno seharusnya menyedarkan golongan agama di dalam parti itu bahawa mereka hanya diperalatkan ketika Umno tersepit, ulas Pesuruhjaya PAS Pahang Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man terhadap senarai calon Umno/BN yang diumumkan pengerusi BN Pahang, kelmarin.

Kelmarin, Pengerusi BN Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakub mengumumkan penyingkiran keempat-empat 'Ustaz Umno' iaitu Dato' Redzuan Harun (Kerdau), Ahmad Jaafar (Tahan) Abdul Rahman Ibrahim (Jengka), dan Wan Iqbal Abdul Hamid (Peramu Jaya) bersama lima yang lain termasuk Ahli Parlimen Paya Besar.

Mereka itu, kata Tuan Ibrahim hanya diperlukan dalam pilihan 2004 bagi menyaingi calon berlatar belakang agama yang diketengahkan PAS, kini apabila Umno selesa, ustaz-ustaz berkenaan diketepikan untuk diganti dengan calon lain.

Pemerhati berpendapat keempat-empat ustaz berkenaan diketepikan kerana tidak tahu berkaraoke dan menyanyi. Difahamkan kebolehan berkaraoke menjadi salah satu syarat bagi calon-calon Umno/BN Pahang kerana kebolehan berkaraoke mampu menarik minat orang ramai terutama golongan muda.

Pendapat itu diperkuatkan lagi apabila salah seorang ustaz yang dikekalkan mahir berkaraoke dan mampu menyanyi lagu-lagu dangdut dengan baik, Tokoh agama bekas Khadi itu sering menyanyi apabila melawat kawasannya.

Turut digugurkan ialah, bekas Ketua Wanita Umno, Dato' Dr Siti Zaharah Sulaiman (Parlimen Paya Besar), Ahmad Tajudin Sulaiman (Lepar), Arif Sabri (Pulau Manis), Rosni Zahri (Kuala Sentul), Md Hamdan Sudin (Semantan), Hamzah Ibrahim (Guai), Mohd Hayani Abdul Rahman dan Md Rusli Ismail (Tioman).

Mengulas mengenai lawannya di Dun Jengka, Tuan Ibrahim berkata calon BN itu telah mengenepikan pilihan utama iaitu Cik Gu Sabri yang didakwa akan dipilih kali ini tetapi dikecewakan lagi buat kali keempatnya.

Difaham, masyarakat di Jengka mengenali latar belakang calon Umno/BN itu. Pemilihannya memberi peluang kepada rakyat membuat pilihan sesuai. Calon BN itu mempunyai dua kes dimahkamah Temerloh.

Namun, semua calon BN itu sudah dikira bersih kerana telah ditapis oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR).

Turut dikekalkan sebagai calon ialah semua anggota Exco termasuk anggota Dato' Shahiruddin Moin yang didapati bersalah oleh Lembaga Displin Umno (Mahkamah Umno) kerana mengamalkan rasuah di dalam pemilihan parti (bukan rasuah disudut BPR).

Begitu juga dengan calon Umno/BN Beserah, Dato' Faizal Abdullah yang pernah dihukum oleh Mahkamah Umno. Faizal juga bersih setelah menjalani hukuman dan dikekalkan sebagai calon parti itu. - mns

Protes ke atas Aziz Shamsuddin makin panas


Abd. Wahid
harakahdaily.net

Saudara Pengarang,
Assalamualaikum,

Berikut adalah suatu bahan yang saya dapati daripada internet untuk bacaan umum …

Tidak sampai empat jam senarai nama calon Barisan Nasional Selangor diumumkan Menteri Besar, Dato' Seri Dr Mohamad Khir Toyo, Umno Shah Alam telah mengadakan protes bagi menolak pencalonan Dato' Abdul Aziz Shamsuddin sebagai wakil Parlimen kawasan itu.

Malah, mereka bertekad tidak akan menaikkan poster-poster Abdul Aziz di Parlimen Shah Alam, apatah lagi berkempen untuk wakil berkenaan yang dianggap telah mengecewakan penduduk Shah Alam.

Apa yang lebih dahsyat dan seolah-olah menjadi satu ugutan kepada pucuk pimpinan parti ialah mereka menutup hampir semua pusat daftar mengundi di kawasan berkenaan, jika bantahan mereka tidak dilayan.

Abdul Aziz yang berasal dari Gopeng, Perak pertama kali bertanding di Parlimen Shah Alam pada tahun 2004 lalu.

Bagaimanapun, rata-rata penduduk melahirkan rasa tidak puas hati dan kecewa dengan sikap pemimpin terbabit yang didapati tidak turun padang, menemui dan beramah mesra dengan penduduk.

Sebelum ini, Umno bahagian itu telah menghantar memorandum kepada Pengerusi BN negeri agar tidak mencalonkan lagi wakil dari luar kerana ia menyukarkan keberkesanan sesuatu program.

Mereka telah mengemukakan tiga nama calon bagi menggantikan menteri berkenaan iaitu Dato' Salamon Selamat, Kamaruddin Ahmad dan Zulkifli Saleh.

Dalam satu sidang akhbar di Seksyen 11, Shah Alam pemimpin peringkat cawangan dan jawatankuasa bahagian itu meminta pucuk pimpinan menukar calon lain yang lebih sesuai dalam tempoh dua hari ini.

AJK Bahagian Shah Alam, Yahya Abdul Hamid berkata, mereka terlalu kecewa kerana pemimpin atasan tidak mendengar luahan dan rintihan anggota parti di kawsan parlimen terbabit.

"Kami telah dikecewakan selama empat tahun dan Dato' Abdul Aziz jarang pulang ke kawasan yang diwakilinya untuk bersama-sama kami menjayakan sesuatu orogram," katanya.

Menerusi poster yang tulis, ternyata Bahagian Shah Alam kini akan melalui satu keadaan yang amat kritikal walaupun pihak terbabit tetap menyatakan sokongan kepada Umno dan BN.

Umno seharusnya berbuat sesuatu untuk menjernihkan semula keadaan apatah lagi untuk menentukan masa depan rakyat dan ibu negeri Selangor ini.

Bagaimanapun, langkah memburuk-burukkan pemimpin atasan bukanlah amalan parti dan ia sedikit sebanyak telah menjejaskan keharmonian pengundi sambil memberi ruang kepada parti lawan untuk memancing undi.

Ketua Cawangan Umno Seksyen 24, Zulhelmi Kassim pula menyatakan bahawa Abdul Aziz tidak menjalankan tugasnya dengan sempurna dan lebih banyak menyerahkan tanggungjawab kepada pembantunya yang gagal berkomunikasi dengan baik.

"Kami telah puas berusaha dan bekerja keras, tetapi kenapa diberikan kepercayaan kepada orang luar. Banyak lagi pemimpin tempatan yang berkeupayaan untuk menerajui Shah Alam," katanya dengan nada keras.

Ketua Cawangan 17 Bandar, Razali Safar pula tidak akan memberi jaminan kerusi Parlimen Shah Alam menjadi milik Barisan Nasional, jika Abdul Aziz dikekalkan untuk bertanding kali kedua 8 Mac ini.

Sambil menyatakan mereka tetap berdiri teguh di belakang Umno dan Barisan Nasional, beliau meminta supaya pucuk pimpinan mendengar keluhan mereka bagi mengelakkan perpecahan yang lebih teruk. --- aba.

TV3 tidak digemari dikebanyakkan tempat di Terengganu


Sticker TV3 suku tidak lagi ditampal: Hati-hati bila jurukamera masuk ke kawasan
tranungkite.net

Jurukamera stesen TV hamba UMNO nombor satu di negara ini telah menukar taktik mereka. Jika dahulu mereka hadir bagi merakamkan gambar untuk membuat liputan dengan membawa imej korporat stesen TV mereka bekerja, kini tidak lagi.

Adalah lumrah jika anda menemui jurukamera TV3 suku menampal sticker TV3 suku pada kamera video yang mereka galas diatas bahu bagi membuat rakaman acara sukan seperti bolasepak, hoki dan badminton. Tetapi bagi tujuan merakamkan gambar untuk acara/majlis politik PAS, mereka tidak lagi menampal sticker tersebut pada kamera mereka.

Penulis telah mengesan taktik penakut TV3 suku 2 kali di Terengganu. Satu semasa proses perbicaraan kes Mahkamah Suwandi dan Azman (yang ditembak Polis Yahudi dalam peristiwa Batu Buruk), dan satu lagi ketika proses penurunan bendera oleh kakitangan Majlis Bandaraya Derih Jusoh di Bulatan Batu 6, Batu 6, Kuala Terengganu.

Di kedua-dua lokasi peristiwa tersebut, jurukamera TV3 suku hadir dengan imej mengelirukan hadirin dimana mereka tidak lagi menampal sticker logo TV3 pada badan kamera video yang mereka bawa.

TV3 suku tahu mereka tidak digemari dikebanyakkan tempat di Terengganu. Lantaran mereka bimbang terjadinya pembalasan dari kalangan penyokong-penyokong PAS dan Keadilan, maka mereka menyembunyikan imej mereka setiap kali hadir ke ceramah/majlis PAS dan Keadilan.

Kepada semua petugas-petugas PAS, berhati-hati dengan taktik setan media ini. Jangan sampai mereka datang mengambil gambar dimajlis anda kemudian mereka memanupulasikan berita yang memberikan imej buruk kepada PAS dan Keadilan.

Jika perlu dan ada kesempatan, ketika Jurukamera ini leka memandang ke arah lain, balinglah sebiji batu ke kepala Jurukamera ini sebagai ingatan agar dia insaf dari terus melakukan kerja jahat melapurkan berita yang berat sebelah untuk tontonan penonton siaran berita mereka.

SPR akan bantu BN Menang dengan Kesilapan Teknikal

buletinonline.net
Ditulis oleh WanKay & SM Noor

Kuala Terengganu, 23 Feb - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan dengan sengaja mencari kesilapan teknikal bagi membatalkan kelayakkan calon-calon bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) kali ini.(Foto: Dato' Pa bersma Pengundi Tionghua di Kuala Terengganu, kelmarin)

Beberapa peraturan baru yang dibuat disaat akhir oleh SPR dilihat banyak menyusahkan calon-calon yang bakal bertanding.

Dato’ Mustafa Ali Pengarah Pilihan Raya PAS berkata pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah diarah oleh pihak tertentu dengan peraturan yang menyusahkan rakyat.

Beliau mengatakan demikian di majlis ceramah anjuran BERSIH berhampiran Pasar Cabang Tiga, dekat sini semalam.

Katanya, SPR sengaja mahu mencari kesalahan taknikal yang sebelum ini tidak perlu tetapi disyaratkan dalam PRU Ke-12.

“Kita mempertikaikan bayaran duti setem RM10 yang dikenakan oleh pihak SPR kepada calon-calon yang hendak bertanding dalam pilihan raya kali ini.

“Peraturan ini belum pernah dikenakan sejak 11 kali piloihanraya yang lalu,” jelasnya.


Peraturan tersebut mengejutkan banyak pihak dan kemungkinan terdapat calon-calon yang tidak sempat mengangkat sumpah.

Menurutnya, kelewatan pihak SPR memaklumkan peraturan baru tersebut menyusahkan serta menjadi taktik ‘kotor’ bagi kesilapan taknikal sahaja.

Buletin Online dimaklumkan Pengarah Pilihan Raya Negeri Kedah, Zainal Abidin Zakaria mensyaratkan calon-calon yang akan bertanding di Kedah perlu menguruskan soal pembayaran duti setem hari ini (Sabtu), sedangkan hari Sabtu adalah hari cuti di Kedah.

Celup jari SPR tidak wajibkan?

SPR juga gagal memenuhi semua tuntutan dibuat oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih).

Empat tuntutan Bersih adalah Penggunaan Dakwat Kekal, Pembersihan Daftar Pemilih, Pemasuhan Undi Pos dan Akses Kepada Media gagal dipenuhi oleh pihak SPR.

Sehubungan dengan perkara tersebut, Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Dato’ Mustafa Ali berkata pihak SPR tidak memberi jawapan tegas tentang mewajibkan penggunaan dakwat celup jari dalam pilihan raya kali ini.

“Walau pun pihak SPR kata dia akan guna dakwat celup jari tetapi sehingga kini tidak ada jawapan tegas(samada) mewajibkan atau tidak kepada setiap pengundi.

“Maklumat yang kita terima pengundi boleh celup dan boleh tidak(celup). Sesiapa yang tidak mahu celup jari boleh mengisi borang khas di hadapan SPR,” jelasnya.


Justeru itu, beliau menegaskan jikaia tidak ‘wajib’ (celup jari) lebih baik semua sekali tidak perlu celup.

Menurutnya, penipuan akan berlaku juga, pihak yang tidak celup jari itu boleh mengundi sekali lagi di tempat lain.

Antara yang hadir serta berucap pada majlis tersebut Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu serta Ketua Angkatan Muda Parti KeADILan Rakyat (PKR), Shamsul Iskandar Yusri Mohd Hakim.

Malaysian Islamists Warn Of Tension Ahead Of Polls

the-malaysian.blogspot

Malaysia's hardline Islamic opposition party has warned its supporters could "run amok" if the election authorities block its candidates from standing in next month's general election.

Saying that Malaysia should avoid post-election violence that gripped Kenya, leaders of Parti Islam se-Malaysia (PAS) told a rally late on Friday that the March 8 election could turn into one of the country's dirtiest.

"We anticipate this election will not be free and fair," party leader Syed Azman Syed Ahmad told the 5,000-strong rally in Kuala Terengganu, the northeastern city that saw a violent anti-government protest last September.

On Sept. 8, police opened fire to disperse rioters at a rally demanding electoral reforms, wounding two PAS members. Twenty-three people were arrested.

With the exception of 1969, when a divisive poll led to the country's worst race riots, Malaysian elections have largely been peaceful. But recent months have seen the biggest street protests in years, targeting Malaysia's electoral system.

The Barisan Nasional coalition, effectively in office since independence from Britain in 1957, is widely expected to hold on to power in the March 8 poll, though with a reduced majority.

The Election Commission denies the electoral system favours Barisan Nasional, but the opposition says electoral boundaries are drawn unfairly and electoral rolls stuffed with "phantom voters".

The opposition also says it has no access to pro-government media.

In the latest complaint against the panel, the opposition said it was unhappy over an 11th-hour ruling stipulating that would-be candidates must pay a stamp duty for a statutory declaration for their nomination papers.

Nominations for the March 8 polls will be accepted on Sunday. The election authorities said they were enforcing the ruling for the first time since it was introduced in 1981.

"The sudden ruling could be pretext to disqualify our candidates," PAS Vice-President Mohammad Sabu told reporters.

His party, which is trying to retain power in neighbouring Kelantan state, has said it would also contest 65 of the total 222 Parliament seats.

"If the Election Commission rejects the nomination papers, we will run amok," he said. "But we don't want this election to end up as in Kenya."

A disputed Dec. 27 presidential election triggered political and tribal violence in Kenya in which more than 1,000 people were killed and 300,000 were displaced.

PAS said it would hold large and sustained street protests if dozens of its candidates were disqualified by the Election Commission, despite a police ban on illegal protests.

"We will get half a million people in Kuala Lumpur to gather for several days," Sabu said. (Reuters India)

***** Mohammad Sabu's amok threat is mere bunkum and does little for PAS' image or credibility. It might find resonance among a small number of amok-prone Malays but will add to the many reservations Malaysians generally have about PAS. When will they learn to avoid foot-in-mouth speeches?

What keeps tourists and investors away ?

www.aliran.
ALiran

International Trade Minister Rafidah Aziz she said that the Opposition is of no consequence because wherever she goes on trade junkets, the question of the Opposition and its activities are never raised by potential investors. But what is keeping tourists and potential investors away then? Our correspondent Anti-Lies provides the real reasons.

I really believe Rafidah when she said that the Opposition is of no consequence because wherever she goes on trade junkets, the question of the Opposition and its activities are never raised by potential investors.

What keeps tourists and investors away is bad governance. The absence of the rule of law is obvious. Only an authoritarian regime will resort to rule by law, which is patent to all.

The absence of an independent judiciary, the brokering of appointments of judges, and the fixing of cases and fixing judges will scare off potential investors. Requests by potential investors to have their litigation decided, if the need arises, in courts outside the country represent a severe indictment on our justice system.

A very bureaucratic, inefficient and corrupt civil service will drive away investors. Remember the case of IT giant Infosys trying to establish business in Malaysia. They gave up and went elsewhere.


Adhering to the NEP requirement of 30 per cent equity participation and employment for bumiputras will be a severe turn-off for potential investors. No wonder Malaysia ranks sixth among ten countries in the region. Singapore, Thailand, Indonesia and Vietnam are above us in terms of FDI.

The lack of respect for the Constitution and the rule of law by the government and the judiciary will drive away potential investors. The Minister for Law, Nazri, shamelessly stated that the separation of powers of the Judiciary, the Legislature and the Executive, as contained in the Constitution, is a luxury that cannot be implemented in Malaysia. This is a confirmation of how the government malfunctions.

Corruption at all levels of the civil service and the government is a reality and little moves unless the right palms are greased.

A frighteningly high crime rate — murders, kidnaps, rape cases, robberies, and snatch thefts — will be seen as a threat to life and limb. The hijacking of container lorries transporting micro-chips will frighten any potential investor.

Power and water outages in industrial estates and free trade zones cause tremendous financial losses and these will definitely not attract investors.

The absence of a free and independent print and electronic media will keep investors away. A controlled and emasculated press will hardly inspire business people to come here as intelligent journalism will be absent and investigative reporting non-existent.

Fleecing tourists at every turn will keep them away. Taxis refusing to use the meter and hotels charging RM14 for a can of imported beer that costs RM1.30 in Langkawi will drive tourists to other attractive and less exploitative resorts.

The ubiquitous jaga kereta, who are really extortionists, will discourage tourists from coming to Malaysia. A British couple who paid RM20 in a single day asked, “Is your country so lawless that I have to pay someone to look after my car when I park it along a street?” He further commented that if the police cannot get rid of these extortionists, who operate boldly in broad daylight and under bright street lights at night, no wonder they cannot stamp out criminals who are sophisticated and operate stealthily.

Last but not least, government ministers appearing on CNN, BBC or Aljazeera make complete fools of themselves. Zam, screaming like a madman, was a true buffoon. The performance of Nazri and Khairy was sheer buffoonery. They were an embarrassment and disgraced the country. To the outside world it would appear that real nerds were running the country.

Please Barisan do not blame peaceful marchers, unarmed and peaceful protesters and candlelight vigil keepers for driving away tourists and investors in whose participatory democracies these are normal and valuable events.

So Barisan search your soul and you will find the answer.

ZAHID DULU PERNAH CUBA JADI KELAWAR

Tentu Zahid kenal siapa gambar di bawah ini. Atau Zahid sudah lupa yang kelawar ini pernah menjadi temannya.

Zahid: Parti pembangkang seperti 'kelawar'

IPOH: Timbalan Menteri Penerangan Datuk Ahmad Zahid Hamidi hari ini, Sabtu menyifatkan parti-parti pembangkang seperti "kelawar" kerana hanya muncul dan berpakat pada musim pilihan raya sahaja tetapi menghilangkan diri selepas itu.

"Parti pembangkang ini macam kelawar yang muncul (banyak) apabila musim buah datang dan selepas habis musim buah terus hilang," katanya.

Beliau berkata yang menjadi masalah kepada rakyat ialah parti-parti pembangkang yang muncul setiap kali pilihan raya ini akan datang membawa isu-isu yang memecah belah perpaduan.

Ahmad Zahid yang akan mempertahankan kerusi Parlimen Bagan Datoh bagi kali keempat, berkata masalah seperti itu terpaksa dihadapi oleh Barisan Nasional (BN) pada setiap kali pilihan raya umum.

Beliau memberitahu demikian kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat BN negeri di kediaman Menteri Besar Datuk Seri Mohd Tajol Rosli Ghazali di sini.

No2umnO - Dulu pernah juga di dedahkan kaedah samseng yang digunakan oleh beliau ketika berhadapan dengan teman lelaki anaknya. Soal pemimpin UMNO yang bersifat samseng bukan lah benda baru. Siang menjadi samseng, malam menjadi musang. Menjadi kan binatang sebagai mangsa. Pada ketika bersama Anwar Ibrahim, Musang ini pernah untuk menjadi kelawar. Rupanya keberanian tidak kemana akhirnya tunduk sujud kembali kepada golongan musang musang. Kalau musang lain cantik bulunya. Beliau lebih kepada golongan musang yang kurap. Menagih simpati ...... menyedihkan, tiada harga diri dan maruah.

Malah musang tidak kira siang atau malam dan membelasah bukan setakat ayam, tetapi telur telurnya sekali. Kalau hendak dibandingkan kejahatan UMNO selama ini, bukti sudah ada. Jahat Pembangkang ..... masih kesamaran kerana UMNO hanya mampu menuduh tanpa bukti. Soal salah guna kuasa dan bukti penyelewengan tidak pernah ada. Letak di tangan anda, samaada mahu pilih kelawar yang belum pasti atau kepada musang yang sememangnya musang. Musang yang cuba jadi kelawar dan kembali kepada musang yang berbulu ayam.

BN Huru-hara Memilih Calon

sujudterakhir.blogspot

Perlis bergolak sesama mereka dalam memilih dan menentukan siapakah bakal menjadi calon dan mungkin memegang jawatan Menteri Besar . Berikutan Shahidan Kasim yang sememangya 'gila kuasa' tidak sesekali ingin undur dari pada terus berkuasa maka seteru politknya dari parti yang sama terpaksa bersengkang mata bertegang leher. Akhirnya, setelah berperang sesama mereka, Pak Lah lah berjaya dipengaruhi, Shahidan tersenyum lebar.

Keadaan ini berlaku juga seperti di Perak. Tajul Rosli dan pengikutnya dikatakan menangis selama sejam kerana terpaksa memberi peluang kepada Parti Progresif Rakyat (PPP) di bawah kepimpinan Kayveas satu kerusi yang lama dipegang olehnya. Ketika pengumuman calon, Tajul berasa sedih dan melarang hadirin untuk menepuk tangan kerana mereka sedang berduka.

Kelantan, pemilihan Awang Adik sebagai pegganti Menteri Besar Tuan Guru Nik Aziz sekiranya menang umpama satu mimpi. Rata-rata rakyat telah pun sebati dan menerima Tuan Guru sebagi Menteri Besar mereka. Usahlah dibandingkan Awang Adik dengan Tuan Guru, kerana mereka seperti langit dan bumi. Tuan Guru seorang ulama' manakala Awang hanya ah orang bawahan Pak Lah sahaja. Sekiranya BN menang di Kelantan dan Awang menjadi Menteri Besar, maka terkuburlah kepimpinan ulama' dan terhentilah majlis-majlis ilmu.

Adnan Menteri Besar Pahang apa kurangnya. Beliau ujarnya tidur tidak lena selama sebulan bukan kerana masalah rakyat miskin dan susah, tetapi kerana susahnya memilih calon bagi negeri Pahang. Masalah pembalakan haram di negeri Pahang senyap begitu sahaja. Menteri yang penah membuat isyarat mencarut ini terus kekal mendapat kerusi untuk bertanding. Selain itu, sarang maksiat di Genting Highland, syurga kaki judi, menjadi Pahang terus hina. Maruah sudah hilang, tetapi wang tetap ada, tidak mengapa.

Selangor, Khir Toyo masih menjadi calon dan ingin bertanding. Beliau dikatakan mempunyai 'kabel besar' dan kalis BPR juga. Selangor akan terus berada dalam cabaran yang besar sekiranya beliau menang. Isu-isu Selangor seperti isu Syabas, pembinaan banglo milik exco dibawahnya, Port Klang, dan sebagainya adalah segala kepincangan yang dilalui sebelum ini. Namun, rakyat akan bersedia menghadapinya dengan tidak mengundi beliau.

Jelas, tapisan BPR yang diminta oleh PakLah diragui dan lebih curiga apabila BPR sendiri tidak membuat sebarang kenyataan berhubung siasatan penapisan calon ini. Gimik politik Pak Lah tidak pernah tamat. Pak Lah dan Najib terus kebal dari BPR. Apakah BPR buta dalam isu pembelian kapal selam dan amalan kronisme mengkayakan menantu? Jawapannya YA.

Ramai pemimpin yang korup atau perompak dalam BN akan bertanding seperti KJ(Rembau) dan Tengku Adnan(Putrajaya). Jelas kini, BN semakin hilang pemimpin yang jujur dan amanah. Penyingkiran Dr. Mashitah dan Dr. Amran Kasimin iaitu ustazah dan ustaz Hadhari ini bererti mereka gagal mempertahankan kerusi dan gagal juga meng'ISLAM'kan BN dari dalam. Wang akan dijadikan 'Tuhan' untuk memaqbulkan hajat mereka. Sekalipun selamat di dunia, di akhirat akan merana jua.

UMNO Bacul dan Zalim di Segenap Peringkat

hanfeitsu

Sudah dua malam berturut-turut, gerak kerja kami mengedarkan risalah Kempen 1 dan Kempen 2 di sekitar DUN Nusajaya ini diganggu oleh UMNO. Kita di peringkat PAS tidak mempunyai apa-apa masalah dalaman seperti UMNO Gelang Patah, jadi semuanya berjalan lancar sahaja. Lantas, mereka merasa cemburu dengan gerak kerja awal kami dan juga PKR. (mereka masih pening berebut tempat untuk DUN Nusajaya antara penyokong Aziz Sapian dan Pak Andak)

Kelmarin dan malam tadi, petugas kami disergah oleh UMNO totok Gelang Patah. Mereka menghalang kami daripada mengedarkan risalah ke setiap pintu rumah pengundi. Katanya sekarang ini belum tiba lagi masanya untuk berkempen. Namun, saya arahkan semua petugas untuk teruskan pengedaran dan tidak mempedulikan gangguan UMNO. Masakan tidak, saban saat mereka menyalahgunakan media televisyen dan surat khabar untuk berkempen dan dalam masa yang sama menghalang kita daripada berkempen atas alasan belum tiba masanya. UMNO, UMNO, bilalah akan ada 'pencerahan' di hatimu itu? Jangan terlalu bacul!

Malahan, banyak bendera dan kain rentang kita yang mereka patahkan dan hilangkan. Amalan tidak professional ini amat menganggu 'keamanan' jiwa para petugas pemuda PAS. Apakah salahnya kalau kita sama-sama menggantung bendera agar suasana pilihanraya akan lebih hidup dan meriah? UMNO bacul bukan setakat takut untuk membaca risalah kita, malahan lebih takut untuk terpandang pada bendera hijau putih parti Islam itu.
Minggu lepas, rakan-rakan Angkatan Muda (AMK) PKR yang diketuai oleh Sdr Jalil dan Azlan diserbu oleh pemuda UMNO Gelang Patah sewaktu menggantungkan bendera di sekitar kawasan ini. Hampir 40 orang pemuda bacul UMNO menyerang hanya 4 orang ahli AMK! Adegan tolak menolak dan provokasi mereka mulakan sebelum mencantas semua bendera PKR di depan mata petugas AMK sendiri. Sungguh kurang ajar!

Sikap bacul UMNO ini bermula dari tingkat yang paling atas dan menjulur hingga ke peringkat akar umbi secara keseluruhannya. Dolah Badawi bacul untuk berdepan dengan pimpinan BA untuk debat dan pidato umum. Dan ianya berterusan hingga ke peringkat ahli-ahli bawahan mereka.

Saya ingin ingatkan kepada pemuda bacul UMNO, jika anda rasa anda memiliki tangan, maka sedarlah bahawa kami pemuda BA juga 'memiliki' tangan. Anda berdarah muda, begitu juga kami! Kami lawan untuk kebenaran dan rela mati demi Allah. Kamu hanya berjuang atas wang upah daripada Aziz Sapian ataupun Pak Andak sahaja bukan?

Mujurlah kita masih memikirkan persoalan akhlak dan had dalam pilihanraya ini. Maka semuanya masih terkawal. Kamu membaling kami dengan batu, tetapi kami hanya membalasnya dengan buah dan bunga. Cuma, masa akan menentukan sama ada ianya akan berterusan ataupun kamu akan tahu nantinya! Kamu akan sedar apa natijahnya apabila Isnin bertemu Selasa!

Nazman Ibrahim
Setiausaha
Dewan Pemuda PAS Kawasan Gelang Patah

Perlis Umno infighting

Omong

Five thousand people turned up at the mentri besar’s official residence in Kangar on Thursday when word got around that Shahidan would not be fielded.

Yesterday, some supporters could not contain their emotions and started tearing Barisan Nasional flags and posters of the Prime Minister were sprayed red. Several tendered resignation letters as division committee members.

Unhappy lot: Perlis Puteri Umno Information chief Amzira Abdullah showing the resignation letters of some of the movement members at the official residence of Perlis Mentri Besar.

Some 65 Umno committee members mainly from the Arau division had submitted their resignation letters to Shahidan, the party president and secretary-general after hearing speculation that Shahidan would not contest in a state seat, eliminating any prospect of him being made the mentri besar.

“I have to ensure the election machinery is once again in place. Their resignations have turned the situation in the state chaotic.

Shahidan said he was informed that about 1,000 Barisan flags were removed, adding that he needed to get things back in order.

Perlis list looks settled after intense lobbying

Read:

Najib says DAP cannot keep its house in order, ignoring infighting between PPP and Gerakan

UNDI BN, BARANG NAIK

bahankempen

agenda108-4.jpg

Percukaian Dalam Negara Kebajikan

agenda-kebajikan.blogspot

Adalah begitu tidak tepat menyebut bahawa Negara Kebajikan adalah negara bercukai tinggi, sebaliknya Negara Kebajikan adalah negara bercukai adil. Di Malaysia sistem percukaiannya sememangnya tidak adil sehingga fenomena golongan kaya bertambah-tambah kaya, manakala golongan miskin bertambah-tambah miskin. Berdasarkan laporan Malaysian Business tentang senarai golongan terkaya, 40 orang terkaya di Malaysia memegang aset sebanyak RM162.66 bilion. Jika dibandingkan dengan anggaran GDP Malaysia 2007 sebanyak RM 1152.5 bilion, maka aset 40 golongan terkaya di Malaysia ini adalah sekitar 14 % daripada pendapatan negara. Jurang pemisahan kaya miskin seperti ini merupakan faktor yang kritikal boleh menyebabkan ketidakstabilan dalam negara.

Dalam sebuah Negara Kebajikan struktur percukaian dilaksanakan untuk memberi keadilan kepada rakyat keseluruhan di samping tidak menghalang golongan kaya meneruskan kegiatan ekonomi mereka. Prinsip yang utama dalam konteks sistem percukaian dalam sebuah Negara Kebajikan ialah percukaian yang adil dan saksama. Prinsip percukaian seperti ini diterjemahkan melalui agenda-agenda percukaian seperti berikut:

1. Mengenakan cukai perseorangan berdasarkan taraf hidup yang diukur dengan kayu ukur yang munasabah. Kayu ukur ini seharusnya dikaji dari masa ke semasa supaya benar-benar menepati situasi sebenar taraf hidup rakyat. Dalam ekonomi Islam sistem zakat menunjukkan satu kaedah yang praktikal apabila kadar nisah harta kekayaan itu berpandukan kepada nilai emas yang sentiasa berubah. Bagi golongan terkaya potongan cukai mereka adalah lebih tinggi tetapi tidaklah sehingga mereka dizalimi.

2. Mengelakkan cukai yang bertindih melalui sistem pungutan cukai yang disatukan. Dengan cara ini akan mengelakkan rakyat terbeban dengan pelbagai cukai yang sebenarnya tidak perlu dikenakan sekiranya pengurusan itu disatukan. Sebagai contoh di Malaysia, cukai pintu yang dikutip oleh pihak berkuasa tempatan tidak melibatkan cukai pembentungan sedangkan ia boleh disatukan sekiranya tidak berlaku penswatsaan kepada sistem pembentungan tersebut. Demikian juga dalam sektor pengangkutan, rakyat dikenakan cukai jalan dan pada masa yang sama dikenakan cukai (tol) semasa kereta berjalan di Lebuhraya.

3. Meminimakan cukai kepada barangan keperluan asasi dan memaksimakan cukai kepada barangan aksesori mewah. Dengan pelaksanaan dasar seperti ini maka dengan sendirinya barangan keperluan asas dapat dibeli dengan lebih murah sebaliknya sejumlah pendapatan dapat dikutip daripada golongan berada apabila mereka membeli barangan-barangan mewah. Sebagai contoh sebarang bentuk cukai atau duti perlu diminimakan bagi rakyat yang hendak membeli rumah pertama kerana itu adalah keperluan asasi mereka, tetapi apabila ada rakyat mula membeli rumah kedua dan ketiga maka cukai maksima yang berpatutan boleh dikenakan.

4. Mengelakkan cukai berulang kepada barangan-barangan terpakai yang digunakan semula demi mengalakkan penggunaan sumber secara berhemah. Sebagai contoh apabila seseorang hendak menjual apa sahaja barangan yang bercukai semasa dibeli dahulu, kegiatan penjualannya dan pendapatan daripada jualannya dikecualikan cukai. Dasar seperti ini sebenarnya memberi ruang kepada rakyat yang tidak berada untuk memiliki barangan mewah dengan harga yang murah dan berkualiti walaupun barangan itu dalam kategori barangan terpakai.

5. Mewujudkan sistem pengembalian lebih cukai kepada rakyat seperti menurunkan kadar cukai pada tahun kewangan berikutnya apabila perbelanjaan tahunan kerajaan menunjukkan lebihan. Sebagai contoh pihak Kerajaan Tempatan seperti Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menurunkan kadar cukai pintu pada tahun 2008 setelah perbelanjaan MBSA pada tahun 2007 menunjukkan lebihan. Yang berlaku di Malaysia kesemua sektor awam akan cuba menghabiskan peruntukan kewangan tahunannya sebelum tahun baru sehingga kadang-kadang berlaku pembaziran seperti deligasi melancong, majlis makan malam dan lain-lain. Kesemua pembaziran ini sepatutnya tidak berlaku kerana ia melibatkan wang pembayar cukai.

6. Yang paling penting ialah golongan pembayar cukai mempunyai akses untuk mengetahui ke mana hasil kutipan cukai mereka dibelanjakan sama ada pihak Kerajaan Pusat, Kerajaan Tempatan dan lain-lainnya. Perkara yang terpenting dalam aspek ini ialah golongan pembayar cukai diberi hak untuk mengetahui maklumat yang telus tentang perbelanjaan hasil pungutan cukai mereka. Sehubungan dengan itu perlu ada badan bebas sama ada media atau sivil society yang boleh menyalurkan maklumat perbelanjaan hasil cukai ini.

Melalui pelaksanaan dasar percukaian seperti ini, maka adalah tidak tepat tanggapan bahawa dalam sebuah Negara Kebajikan cukai yang dikutip akan melambung tinggi, sebaliknya kemungkinan kadar cukai itu akan lebih rendah. Yang penting sistem percukaian adalah satu wasilah untuk mewujudkan sebuah pentadbiran yang bersih, telus dan amanah. Hari ini Malaysia merupakan antara negara yang mengenakan cukai yang agak tinggi, tetapi menafaat yang diperolehi rakyat hasil pungutan cukai sangat minima. Berlaku ketirisan yang amat sangat terhadap hasil pungutan cukai, sedangkan golongan pembayar cukai dinafikan hak mereka untuk mengetahui ke mana hasil cukai mereka dibelanjakan.

UMNO BERSATU? ...... Hipokrit

 Shahidan (right) and Radzi  leaving  the Putrajaya mosque after Friday prayers.

Shahidan supporters create a maelstrom
NST
KANGAR: The state Umno yesterday demonstrated the culture of warlords at its worst when disgruntled Umno members, fearing that Menteri Besar Datuk Seri Shahidan Kassim would be dropped, created a mini maelstrom, taking down party posters and announcing their resignations from the party.

Shahidan's supporters from the Arau Umno division which he heads, told newsmen in the wee hours of dawn that they were quitting the party in protest because, according to them, the state Barisan Nasional's recommendations for the Arau parliamentary seat and the state constituencies were not heeded.

Ironically, it was Shahidan himself who had been proclaiming several times in the past few weeks that he would abide by any decision made by the leadership to retain or retire him and promised to work hard to ensure the BN's victory in the state, no matter what.

But yesterday, Shahidan's brother and deputy division chief Datuk Ismail Kassim, vice-head Datuk Che Sulaiman Shafie, Kangar Wanita Umno chief and Sena assemblywoman Azihani Ali, Pauh assemblyman Datuk Abu Bakar Ismail; and Simpang Empat Empat assemblyman Zahari Bakar were among 65 members in the state who claimed they were resigning in protest. more...

Trajedi Rahman Bakar ....

zabidi-morad.blogspot

Terengganu ALOR LIMBAT: Kampung Gelugor Kedai merupakan antara kubu kuat UMNO/BN di DUN Alor Limbat. Antara factor kekuatan UMNO/BN adalah disebabkan oleh Dato’ Abd Rahman Bakar (Man Bakar).

Bekas Timbalan Menteri Sumber Manusia, yang digugurkan oleh Idris Jusoh, merupakan anak jati kampung itu dan kediamannya berada di sini.

Seawal seminggu sebelum pengumuman pembubaran pilihanraya, telah terpacak 3 bendera parti tersebut di setiap tiang elektrik dan di tepi jalan menuju ke rumah Man Bakar.

Namun, setelah pulang dari kerja petang kelmarin sesuatu yang luar biasa berlaku. Saya terkejut melihat longgokan bendera UMNO/BN di tepi-tepi jalan dan ketiadaan dan hilangnya bendera yang dipacak sebelum itu di tiang-tiang elektrik. Rupa-rupanya, kroni-kroni Man Bakar telah membuang dan menurunkan sendiri bendera parti kesayangan mereka.

Saya merasa sungguh takjub dengan keadaan ini. Baru beberapa hari lepas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu(MBKT) dan Majlid Daerah Dungun(MDD) menunjukkan kuasa mereka disebalik arahan Wisma Darul Iman, menurunkan bendera dan poster PAS di bulatan Batu Enam dan Dungun. Kuasa Allah SWT, kalau nak ditunjukkan kebesaranNya, apa-apa sahaja boleh berlaku, dalam sekelip mata.

Beberapa anggota polis turut datang ke Gelugor Kedai kerana menyangkakan penyokong PAS yang menurunkan bendera UMNO/BN.

Melihat kemarahan dan kemuraman kroni-kroni UMNO/BN ketika menurunkan bendera, amat jelas kelihatan bahawa mereka adalah orang yang taksub kepada pimpinan dan mempunyai kepentingan peribadi masing-masing.

Saya sempat bertanya pada beberapa kroni Man Bakar yang sedang mengumpulkan ‘sampah’ bendera dan poster UMNO/BN.

Menurut mereka, Man Bakar sendiri sangat terkejut apabila namanya tidak tersenarai untuk pilihanraya ke-12 kali ini. Menurutnya lagi, dia amat bersedia dengan PRU Ke 12 kali ini.

Dia juga menyatakan bahawa dia merasa hairan kerana Man Bakar merupakan antara orang utama UMNO/BN Terengganu tidak dicalonkan langsung pada kali ini, samada di kerusi Parl;imen atau kerusi DUN, sedangkan Man Bakar telah banyak berjasa kepada UMNO/BN.

Sesungguhnya, ini merupakan antara petunjuk dan bibit awal sinar kemenangan Islam bermula. Perjuangan kerana manusia atau ideologi material pasti tidak akan kekal lama.

Seperti kata seorang penduduk Gelugor Kedai yang sebelum ini merupakan penyokong kuat BN , “Kalau Allah nak tunjuk kuasaNya, sekejap sahaja ianya boleh berlaku, tanpa kita duga…”.

Khairy kena belajar Islam semula

dppputrajaya
oleh assyabab

Berita utusan hari ini:…
JITRA 22 Feb. - Timbalan Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin hari ini mencabar Pas supaya meletakkan konsep negara Islam dan kebajikan di dalam manifestonya serta tidak berbohong kepada rakyat keupayaannya membentuk kerajaan.

Beliau berkata konsep negara Islam yang dicanangkan parti itu kerap berubah dan lari daripada tujuan asal kerana terpaksa tunduk kepada tuntutan pakatan pembangkang.

Beliau menyifatkan gabungan parti pembangkang suka kahwin-cerai iaitu mereka ‘berkahwin’ menjelang pilihan raya dan bercerai selepas pilihan raya.

“Bagaimana mereka hendak menetapkan pendirian kerana antara parti pembangkang tidak ada persamaan dalam banyak hal,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan pasukan “Sedia Gempur Pemuda BN Kubang Pasu” di sini hari ini.

Khairy yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO berkata, jika parti pembangkang menang sekalipun, gabungan ketiga-tiga parti itu tidak mungkin dapat menentukan siapa yang berhak dilantik menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Sewaktu berucap merasmikan gerak gempur itu, Khairy berkata idea seperti memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada biasiswa, pendidikan percuma dan kos perubatan percuma dalam konsep kerajaan kebajikan Pas adalah mustahil dijalankan dan boleh menyebabkan kerajaan muflis.

Kerajaan yang muflis tidak dapat melaksanakan projek pembangunan dan negara ini akan dirundung masalah sehingga ramai akan jatuh miskin, tidak mempunyai pekerjaan dan peluang ekonomi terbantut, katanya.

Khairy berkata, Pas berani mengemukakan idea seumpama itu kerana tidak berpengalaman memerintah sebuah negara dan tidak boleh membezakan komplikasi idea kerajaan kebajikan dan ekonomi negara secara keseluruhan.

“Tak payah cakap pasal kerajaan kebajikan, tahun lepas sahaja BN sudah bagi subsidi RM43 bilion. Jumlah tu boleh buat 500,000 rumah kos rendah atau 15 jambatan kedua Pulau Pinang tapi BN gunakannya bagi mengurangkan beban rakyat supaya kenaikan harga barang dapat dikawal,” jelasnya.

Mengenai pemilihan anak Tun Dr Mahathir Mohamad, Datuk Mukhriz bertanding di Jerlun, Khairy berharap UMNO bahagian itu menerima baik anggota Exco Pemuda UMNO itu sebagai seorang pemimpin pusat dan berharap tiada masalah timbul bagi memastikan kemenangan BN.

Negara amanah, bersih dan adil menuju negara berkebajikan itu merupakan konsep negara Islam dalam bahasa atau pun maksud yang lain. Ia hanya akan difahami oleh orang yang faham tentang agama Islam.

Ini lah masalah UMNO bila menilai Islam itu hanya dari sudut ibadat semata-mata.. Saya merasakan Khairy belajar semua ni masa kat Oxford dulu. Khairy hanya tahu Islam tu solat, puasa dan kawin. Menunjukkan kefahaman Khairy tentang Islam sama dengan kafahaman seorang penganut agama lain terhadap mereka.

Inilah hasil sijil oxford sekular yang beliau perolehi. Bila melakukan sesuatu perkara tak kira dosa pahala. Itu sebabnya mereka ni sewenang-wenangnya rompak duit rakyat. Pak Lah yang mempunyai berketurunan ulama’ pun tak mampu nak mendidik anak menantunya. Malahan beliau yang didik oleh Khairy, sehinggakan memegang dan mengusap bahu gebu Michelle Yoh tanpa rasa bersalah.

Saya mencadangkan Tok Guru memberikan pendidikan percuma untuk Khairy pergi sekolah pondok di kelantan. Duduk belajar kitab dengan kanak-kanak pondok yang lain. Ataupun kalau malu, tok guru buat sekolah agama untuk orang-orang tua (macam filem P.Ramlee pendekar Bujang Lapok). Tawar kepada Dr.Mashitah untuk jadi cikgu sekolah tersebut.hehehehe.. Mesti laku sebab ramai orang UMNO ni tak faham Islam.

Rembau menanti Menantu Pak Lah

antikhairy.blogspot
Rembau sudah siap sedia menanti anak kelahiran Kuwait yang mengaku Pejuang Melayu. Ini bukan soal sokongan terhadap Badrul Hisham yang di ramalkan berdepan dengan menantu Pak Lah. Ini adalah persoalan menghalang menantu Pak Lah buka kerajaan baru - Kerajaan Khairy Jamaluddin

ANJING BEREBUT TELUR BURUNG PUYOHLittle state, big drama
thestar

PETALING JAYA: From Putrajaya to Kangar, it was drama all the way.

There were emotional outbursts and gripping suspense as speculation intensified since Tuesday on the positions of Datuk Seri Shahidan Kassim as mentri besar and two Cabinet ministers from Perlis, Datuk Seri Azmi Khalid and Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad, who have publicly quarrelled on who should lead the state.

It seemed to have ended yesterday morning when Shahidan met Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. The Tambun Tulang state assemblyman got to keep his seat.

As for the two ministers, according to sources, they will be fielded in their parliamentary seats again.

Shahidan is expected to announce the full list today where “plenty” of new faces will contest for state seats, according to the mentri besar’s aides.

Azmi, who is Environment and Natural Resources Minister, when contacted, said “expect surprises” when the list is announced.

It was almost a repeat of the 2004 general election when Shahidan was speculated to have been dropped from the list. By admission, Shahidan then said he spent long hours outside the Prime Minister’s office and talking to Abdullah in the plane on the way to Perlis and in car rides with him and it paid off.

shahidan kassim and perlis and umno and bn 220208This time, tension was high over in the administrative capital in Putrajaya and in Perlis as speculation again went wild on who was in and who was out.

Five thousand people turned up at the mentri besar’s official residence in Kangar on Thursday when word got around that Shahidan would not be fielded.

Yesterday, some supporters could not contain their emotions and started tearing Barisan Nasional flags and posters of the Prime Minister were sprayed red. Several tendered resignation letters as division committee members.

Shahidan, who has been camping in Putrajaya since Tuesday, was seen going in and out of the Putra Perdana complex, where the office of the Prime Minister is located, at least seven times.

He only managed to meet Abdullah and his deputy, Datuk Seri Najib Tun Razak, over dinner on Thursday night and finally managed to get the nod on the list from Abdullah after two meetings yesterday.

Barely hours later at the Putra Mosque, just a few hundred metres from the Prime Minister’s office, Shahidan and Radzi, who is Umno secretary-general and Home Minister, were seen walking out of the mosque together after Friday prayers.

Both looked serious and after talking to each other for a short while, Radzi departed and Shahidan turned to the photographers and declared in a serious tone: “Why are you guys worried? I am still the MB of Perlis.”

Just then, Abdullah walked out from the mosque and Shahidan greeted him before leaving the area.

As the Prime Minister was leaving, Azmi was seen approaching Abdullah and passing some papers to him that he glanced through quickly before getting into the car.

Shahidan, when contacted, said he would ask those who have resigned to withdraw their letters.

“I respect their emotions. They have worked very hard for the party, and they have the right to resign and no one can stop them.”

Some 65 Umno committee members mainly from the Arau division had submitted their resignation letters to Shahidan, the party president and secretary-general after hearing speculation that Shahidan would not contest in a state seat, eliminating any prospect of him being made the mentri besar.

Shahidan conceded this was the toughest election he had ever faced but he wanted to let bygones be bygones.

“I have to ensure the election machinery is once again in place. Their resignations have turned the situation in the state chaotic.

“They have always been there for me, they have always helped me. They are my true friends, and I know they love me,” he added.

Shahidan said he was informed that about 1,000 Barisan flags were removed, adding that he needed to get things back in order.

UMNO TERUS BERDEMO 'HARAM' , IDRIS PENIN...Demonstrasi siang malam penyokong Umno bantah Idris Jusoh
Oleh Fathi Aris Omar
klpos.com

BERATUS-RATUS penyokong beberapa bekas wakil rakyat BN yang tidak dicalonkan semula membantah keputusan pengerusinya Datuk Seri Idris Jusoh dengan berdemonstrasi, termasuk di depan kediaman rasminya.

Tanpa mengira siang dan malam, siri bantahan itu berlanjutan hingga hari ini sejak Rabu, hari Idris membuat pengumuman calon-calon.

Bantahan mula kelihatan pada sebelah petang Rabu di depan pejabatnya di Wisma Darul Iman dan berlarutan hingga sebelah malam dalam tempoh beberapa hari ini.

Sebanyak 18 muka baru, termasuk lima di peringkat kerusi parlimen, disenaraikan untuk merebut 32 kerusi DUN dan lapan parlimen.

Penyokong-penyokong bekas wakil rakyat Marang Datuk Abdul Rahman Bakar dan Hulu Terengganu, Tengku Datuk Putera Tengku Awang tidak senang apabila dua pemimpin ini masing-masing digantikan dengan Datuk Dr. Ahmad Ramzi Mohamad Zubir dan Mohd. Nor Othman.

Dr. Ahmad Ramzi, yang juga setiausaha politik Idris, dipertaruhkan untuk bersaing dengan presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Penyokong penyandang kerusi DUN Seberang Takir Shapian Ali turut marah apabila beliau digantikan dengan muka baru Ahmad Razif Abd. Rahman.

Begitu juga penyokong Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid yang kini digantikan dengan Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar, anak bekas menteri besar Tan Sri Wan Mokhtar Wan Ahmad.

Penyokong dari Dungun, penyandangnya yang digugurkan Datuk Dr Rosli Mat Hassan, dikatakan turut menyertai bantahan tersebut. Dr Rosli digantikan dengan muka baru Matulidi Jusoh.

Laman web PAS dan blog penyokong mereka cepat-cepat menyiarkan foto-foto demonstrasi tersebut dan komentar yang menggambarkan Umno sedang mengalami masalah dalaman menjelang penamaan calon Ahad ini.

Tidak ada dalam sejarah

Sumber dalaman Umno memberitahu Malaysiakini, bantahan-bantahan tersebut bukan kepada parti itu tetapi secara langsung terhadap Idris yang didakwanya tidak berunding terlebih dahulu sebelum memilih calon-calon tersebut.

Pada 2004, Idris sebagai ketua perhubungan Umno negeri berunding terlebih dahulu untuk melancarkan kempen merampas Terengganu daripada PAS, kata sumber.

"Dulu, bukan 'Gelombang Biru' yang memberikan kemenangan kepada Umno tetapi peralihan pucuk pimpinan negara kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi," katanya.

Menurut sumber itu lagi, pilihanraya kali ini benar-benar menguji penerimaan rakyat terhadap kepemimpinan Idris sebagai MB kerana pada pilihanraya lalu, mood rakyat hanya untuk menjatuhkan kerajaan PAS tanpa mempedulikan karisma seseorang pemimpin.

Malah, tambah sumber itu lagi, Idris juga "memalukan" wakil-wakil rakyat yang digugurkannya dengan memanggil mereka hadir di sidang media kelmarin.

Sambil menyifatkan bantahan tersebut "belum pernah ada dalam sejarah Umno Terengganu", sumber itu berkata Idris mengambil langkah yang merugikan dirinya sendiri jika pilihanraya 8 Mac ini menyaksikan peningkatan kerusi pembangkang atau kekalahan teruk calon-calon Umno.

Sumber itu, kini turut terlibat dalam persiapan jentera kempen Umno negeri, berkata kira-kira 100 hingga 200 orang terlibat dalam setiap bantahan.

Hari ini, katanya lagi, mereka berarak beberapa ratus meter dari pantai Batu Burok ke kediaman rasmi MB, yang terletak tidak jauh dari insiden pembakaran bendera dalam rusuhan penyokong-penyokong Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) September tahun lepas.

Bagaimanapun sumber itu tidak dapat menjangkakan sama ada bantahan ini akan berlanjutan secara senyap-senyap atau muncul melalui sabotaj dari dalam sepanjang tempoh berkempen mulai Ahad ini hingga hari pengundian.

Sementara itu kerusi DUN Kemasik yang awalnya diumumkan akan ditandingi oleh calon wanita Radilah Abd. Wahab kini digantikan dengan Rosli Othman, seorang lagi muka baru.

Pertukaran itu disebabkan "alasan teknikal", laporan The Star hari ini dipetik.

Menurut laporan itu lagi, perubahan itu yang telah disedari pada hari yang sama telah dimaklumkan kepada pengerusi BN Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Malaysiakini
Antara Raja Blog dan Penulis Keturunan Nabi

mamanview

Saya tertarik kepada tulisan penulis politik tersohor melalui tulisan terbaru beliau di www.agendadaily.net , yang mempertikaikan kewibawaan seseorang yang di kenali sebagai Raja Blog, didalam kolum terbaru beliau.

Saya menghormati kedua-dua mereka, bukan kerana mereka keturunan nabi atau pun kerana anak raja, kerana saya merasakan yang gelar seperti syed ayau raja ini tiada makna sesen pun.

Seorang berfikir bahwa dia adalah anak keturunan nabi hanya kerana ada gelar Syed, dan dah memang resmi orang melayu yang semua datang dari arab pada zaman dulu2 adalah keturunan nabi dan diberi gelar Syed, walhal entah dari keturunan mana. Nasib baik lah arab2 yang banyak bersepah di Gombak yang belajar di UIA tak buat claim yang sama! Kalau tidak penuh lah Syed dan dan Syarifah di Gombak.

Yang begelar Raja pula, amat bangga dengan salasilah mereka, walhal kalau ikutkan dah cuma tinggal 5% aja darah pahlawan yang ada! Tapi ini lah hakikat manusia yang bergelar di dunia melayu ini. Tetapi bila menulis tu banyak juga mengunakan imiginasi!

Berbalik kepada isu mereka ini, bagi saja hanyalah isu-isu kecil. Yang si Syed ni marah sangat kat Raja ni kenapa? Adakah atas tulisan dia atau apa. Tak sedarkah dia yang orang ramai membaca buku2 tulisan dia yang berlambak persis sama juga dengan tulisan2 Raja tadi hanyalah untuk suka-suka dan melepaskan marah kepada pemimpin partai-partai.

Yang bezanya si Syed ni menulis cari makan, yang Raja menulis untuk 'vent' anger. Jadi tak guna dan adil lah lah si Syed ni mengatakan yang bukan2 dan masih nak membodek AAB hanya kerana AAB benarkan dia jual buku di bangunan UMNO.

Si Raja ni pun kalau menulis cubalah tengok kiri kanan jugak, jangan lah nak lanyak aje!

Dari apa yang saya baca, kalau orang tinggalkan komen, reply pun sinis aja! Apakah semua orang tak sehebat si Raja Blog ini tadi, dan hanya pemikiran logik beliau aja yang baik dan betul? Saya percaya yang saya ni tak lah hebat macam mereka berdua, satu anak Raja, satu lagi keturunan arab aka kononnya nabi.

Sedang pilihanraya nak dekat ni, maka banyaklah orang-orang yang nak ambil kesempatan, sama ada dari keuntungan wang atau keuntungan budi. Pak Syed mungkin nak dapatkan keuntungan juga, maka pertahankan lah segolongan ahli politikus yang kononnya masih suci!

Dan Raja Blog pulak maka bertambah lah populariti maka akan bertambahlah arrogant diri!

Allah kalau nak menguji manusia ada bermacam-macam cara, yang terjadi pada dua manusia ini boleh lah kita jadikan teladan. Jangan jadi sombong hanya kerana gelar atau salasilah kita. Bila menulis janganlah fikir kita aja yang bijak, dan istiqamah lah sebelum menulis sesuatu. Jangan lah pikir kita aja yang betul dan merendahkan orang lain hanya kerana berlainan fahaman.

Ramai massa dan pembaca yang yang menghormati mereka, dan kita berharap mereka terus dihormati. Cari makan, cari makan juga, tapi cakap mesti serupa bikin.

Saya tidak akan berlaku sinis seperti mereka, walhal saya boleh menulis 'Syed.. porah, Raja pirah', sama seperti yang ditulis oleh Syed. Tapi saya merasakan yang ini tidak appropriate.

Bila kita tidak bersetuju dengan satu perkara, discuss secara rasional dan bukanlah dengan menyerang peribadi mereka.

Untuk maklumat tentang pilihanraya, link lah ke www.malaysiakini.com, untuk cerita-ceriti dan kadang imiginasi tentang politik malaysia layarlah www.malaysia-today.com, dan untuk tulisan sindiran pak Syed layarlah di www.agendadaily.com.

'VOTE WISELY'

No2umnO - Aku pun keturunan nabi jugak ..... Lim kit siang dan Karpal pun keturunan Nabi. NABI ADAM.

Posting terkini

Blog Archive