KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 8, 2008

TIDAK CUKUP ATAU TIADA KAWALAN?

duniatiger

Semalam, seorang teman menelefon mengatakan bahawa kekurangan minyak masak di negara ini adalah satu misteri apatah lagi memikirkan bahawa Malaysia sebuah negara pengeluar. Jika dikatakan kejadian sorok atau penyeludupan oleh peniaga atau individu dari negara jiran, keadaan ini tidaklah seburuk yang dihadapi sekarang. Masalah sekarang terlalu besar untuk dilakukan oleh "orang kerdil". Baginya, sudah pasti ia membabitkan kumpulan yang lebih besar dan terancang.

Pagi ini, saya juga membaca perkara yang sama dalam akhbar Utusan Malaysia di mana seorang pembaca Mohd Arif Atan dari Universiti Malaya menyatakan pendapatnya.

Dalam ruangan pendapat beliau menulis: "Adalah musykil, bagaimana sebuah negara pengeluar dan pembekal minyak sawit utama di dunia boleh mengalami krisis ini? Tidakkah wujud "tangan-tangan" yang sengaja mencipta sentimen cemas di kalangan pengguna lantaran mahu menaikkkan harga barang kawalan tersebut dalam jangka masa terdekat? Ke mana perginya hampir 50,000 tan metrik minyak masak di pasaran kini, jika tidak wujudnya kemungkinan pakatan bersama antara 23 buah pengilang minyak masak serta para pembekal yang terbabit? Tidak keterlaluan dikatakan ini adalah petanda untuk harga minyak masak dinaikkan. Lihatlah nanti sekiranya harga minyak masak dinaikkan, secara tiba-tiba pula bekalan minyak masak mencukupi malah melambak-lambah di pasaran." |more...|

RAJA HANTU SAMBUNG KONTRAK


Imej dipetik: Suara Keadilan

DR CHUA BUAT ORANG MAKAN CILI TAK RASA PEDAS

Minang Menung
dipetik: umno-reform

Saya tabik dan kagum dengan Dr Chua Soi Lek. Kurang 48 jam VCD lucah yang membabitkan dirinya didedahkan media eletronik, dia tampil kemuka dengan pengakuan. “Lelaki dalam adegan itu adalah saya”. Inilah anak jantan. Inilah pemimpin yang dikatakan ada maruah. Dia tidak berdalih seribu bahasa tetapi terus mengaku. Anak jantan yang menepati pepatah, ‘kalau tangan berani mencincang, bahu sanggup memikul”. Bagaimana umum menerima pengakuan Dr Chua – Menteri Kesihatan dan orang penting dalam barisan ketiga kepimpinan MCA, komponan dan kongsi kuat UMNO? Pelik atau heran!

Kalau saya tidak silap dalam sejarah politik negara kita selama ini tiada siapa dalam barisan kepimpinan yang dikatakan terpalit dengan kelakuan tidak berakhlak dan menjijikkan tampil kemuka dan mengaku. Setahu saya belum ada seorangpun. Lantas kelakuan tidak bermaruah dan menjijikkan dalam masyarakat terutama di kalangan orang kenamaan dan kepimpinan seolah-olah dianggap satu kebiasaan dalam dihidup kita. Justeru Dr Chua boleh dikatakan memecah tradisi kita selama ini. Syabas Dr Chua Soy Lek!! Ini dia sikap orang yang ada integrity. Mungkin ada yang ingat dasar “sorong makan tarik makan/double standard’ Mahathir Mohammad semasa menerajui kepimpinan Kerajaan. Apabila pelakuan keji dan terkutuk membabitkan kelompoknya didedahkan, dia bertegas mempertahankan. Sikapnya, yang didakawa konon berlaku curang atau menyeleweng, “belum tentu bersalah selagi belum dibuktikan bersalah” Kerana itu sebut apa sahaja kelakuan keji dan menjijikan terutama sekali di kalangan orang politik dan pentadbiran menjadi-jadi dengan hebat sekali semasa pentadbirannya.

Lebih mengkagumkan dalam sidang media mengumumkan perletakan jawatannya, Dr Chua menyatakan keputusan itu didorong oleh soal maruah (lebih kurang maksudnya). Sambil itu dia juga mengatakan ‘sebagai manusia saya tidak terlepas dari melakukan kesilapan. Tetapi dalam konteks maruah rasuah dan pelbagai penyelewengan lain juga keji.’ Dalam kata lain orang yang ada conscience tidak boleh tidur lena kerana dihantaui kesalahannya. Memang betul manusia sentiasa dijengok hawa nafsu tetapi conscience/aqal fikiran dapat menundukkannya. Maka itulah kita dikejutkan oleh pengumuman dibuat Dr Chua. Pengakuan Menteri Kesihatan itu nampaknya bersahaja tetapi mengandungi makna yang mendalam sekali dan lebih pedas. Sepatutnya orang yang terpalit atau terkena tempias kenyataan demikian terketuk mindanya dan berfikir panjang. Apatah lagi yang bergama Islam, apakah tidak terdetik imannya!!

Lihat laporan siasatan Public Accounts Committee dan Auditor General berkaitan perbelanjan wang rakyat begitu menakutkan. Tetapi reaksi pihak berkuasa seperti tiada apa yang berlaku. Di Jepun dan Korea Selatan yang menjadi ikutan kita di bawah Dasar Pandang ke Timor rejim Mahathir, akibah pendedahan seperti ini lebih drastic. Kalau kerajaan tidak tersungkur pemimpin yang terbabit rasuah dan penyelewengan bunuh diri. Saya masih ingat dulu pernah terjadi seorang Menteri Singapura membunuh diri sekonyong-konyong dikatakan rasuah. Dalam konteks maruah di negera kita, Dr Chua tidak usah malu dengan apa yang telah berlaku, sebaliknya berjalan dan begaullah dalam masyarakat dengan penuh hormat. Seseorang mesti rasa malu kalau kesalahan yang dilakukan tidak diakui atau dinafikan. Yang sepatutnya malu adalah keseluruhan rakyat Malaysia dari bapak menteri hingga marhaen di ceruk kampong. Ini kerana mereka tahu kemungkaran berlaku tetapi sanggup memejamkan mata demi menjaga sesuap nasi lalu mengenepikan akhlak. Bapak menteri terlebih malu, terutama yang beragama Islam. Tidak cukup dengan Islam yang diturunkan Allah swt sebagai agama yang diredhai, dicipta pula Islam Hadhari konon untuk mencapai kesempurnaan hidup! Ke serata pelusuk dilaungkan juga ‘integrity’ dengan nada hampir memutuskan nafas acap kali berucap. Tahukah bapak menteri pengertian dan nilai terminology itu?

Pilihlah Menteri yang berkelayakan bukan yang suka berangan!

Surat Pembaca kepada MStar

PELIK, musykil dan kelakar bila minyak masak kehabisan stok. Macam biasa pelbagai alasan diberi oleh kementerian yang berkaitan. Pengguna panik (beli banyak untuk buat stok), pengusaha sorok bekalan juga penyeludupan.

Secara tak langsung jelas menunjukkan penguatkuasaan kita terlalu lemah,dangkal dan boleh dikatakan tidak buat kerja. Buat Shafie Afdal bangunlah daripada tidur yang terlampau lama. Jangan hanya berbangga sebagai Menteri KPDN & HEP tetapi tiada apa yang anda telah usahakan.

Setiap kali berlaku masalah Shafie selalu salahkan keadaan juga pengguna. Kes diesel dulu, kata diesel kita murah, berlaku penyeludupan tapi bila harga diesel naik, kes diesel senyap terus.Takkan kes minyak masak ni alasannya sama juga.

Senangnya jadi menterikan. Bila kena tekan oleh pembekal terus cari alasan bodoh dan selalunya punca masalah ini terjadi menjadi tanda tanya kepada rakyat.

Tidak logik sebagai pihak yang berkuasa dalam perdagangan tidak dapat mencari punca setiap kejadian. Ini Malaysia, negara kecil, takkan 'root' sesuatu permasalahan tidak dapat diselesaikan. Lembab sungguh kementerian anda bekerja.

Tiada perancangan ke dalam kementerian anda? Kementerian anda ni tidak boleh bekerjesama dengan pihak Polis ke untuk menyiasat kes seperti ini. Yelah kalau anggota kementerian anda terlalu takut untuk menangkap 'kepala' atau 'dalang' setiap kes.

Tetapi saya rasa sebagai sebuah kementerian, pihak anda pasti ada langkah yang sepatutnyakan.

Pelikkan, tidak pernah kita dengar perancang segala kejadian ini ditangkap. Jangan bagi rakyat bersangka buruk kepada kementerian anda.

Yang paling tidak dapat diterima kementerian selalu salahkan pengguna. Pengguna Malaysia ini dituduh mudah panik seolah-olah pengguna Malaysia ini tidak berakal. Tolonglah fikir sikit masalah rakyat. Rakyat juga ada perancangan dalam kehidupan.

Lainlah saudara yang hidup penuh dengan keistimewaan. Tetapi rakyat tidak pernah pertikaikan kerana itu hak saudara sebagi pemimpin tetapi tolonglah bekerja dengan penuh keikhlasan untuk mempertahankan hak rakyat pula.

Buatlah perancangan yang terbaik untuk keselesaan rakyat. Sudah banyak rakyat dibeban dengan masalah ekonomi yang semakin meruncing ini. Petrol dah naik, tol dah naik, roti dah naik, janganlah bahan asas dinaikkan lagi. Cukup-cukuplah tu.

Sedangkkan gaji tetap sama, terutama kepada bukan yang bekerja dengan kerajaan. Buat kerajaan BN, jangan berasa selesa dengan keadaan sekarang. Pilihanraya kali ini belum tentu lagi anda akan dapat 2/3. Sebenarnya kerajaan bernasib baik kerana berlakunya perhimpunan yang dikelolakan oleh Hindraf. Terus terang saya katakan, tidak banyak, sedikit orang Melayu telah bersatu.

Sebelum ini sudah ramai yang di atas pagar, terutamanya golongan pemuda Melayu Proffesional. Ingat, pemuda kita sekarang bukan pemuda dahulu, boleh terima bulat-bulat semua perkara. Pemuda kita sekarang sudah melangkau dunia cyber yang penuh dengan maklumat. Tetapi kami bukan bodoh untuk terima semuanya.

Buat yang berkenaan, bekerjalah dengan jujur. Simpatilah dengan nasib rakyat. Fikirlah langakah yang bijak untuk mengatasi masalah yang bodoh macam ni.

Keistimewaan yang anda miliki sekarang tidak akan anda kecapi tanpa sokongan rakyat. Jangan bermain wayang hanya bila plilihanraya sudah hampir. Bila habis pilihanraya, anda BERKUASA, tetapi rakyat merana.

"Jangan Jadi Kacang Yang Lupakan Kulit".

ANAK KERAMAT

Govt of fomenting Islamic 'puritanism' for political gain

Malaysian opposition leader accuses govt of fomenting Islamic 'puritanism' for political gain
chinapost


SINGAPORE -- Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim accused the government Tuesday of fanning the fires of Islamic puritanism to gain votes in general elections widely expected to be held this year.

Anwar, speaking at a regional forum in Singapore, predicted that Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi's government would call an election before April, when a ban preventing Anwar from holding political office will be lifted.

Anwar, a former deputy prime minister, criticized recent government efforts to bolster the status of Islam, Malaysia's official religion, saying the moves undermined the rights of ethnic minorities of other faiths.

"The real issue is what I would describe as state-sponsored Muslim puritanism borne more by racist sentiments than religious principles," he said. "It is this kind of theology that leads to the rejection of constitutional freedom of other faiths."


Ethnic Malay Muslims make up about 60 percent of Malaysia's 27 million people, while most of the rest are Buddhists, Hindus or Christians from ethnic Chinese and Indian communities.

Decades-long multiracial harmony has come into question in recent years amid concerns among minorities that their religions are getting second-class treatment by the Muslim majority, especially in court cases involving non-Muslim religious rights.

National debates have erupted over issues such as a government ban on non-Muslims using the word "Allah" - an Arabic word used as a synonym for "God" in the national language, Malay. Anwar called the ban "ridiculous nonsense." |more...|

BILIK GERAKAN PKR DI SABOTAJ

Awas , mainan SB /UMNO
keadilanbahagiangombak

Awas mainan SB atau UMNO sewaktu dekat-dekat nak pilihanraya ni. Bilik gerakan KeAdilan DUN Batu Caves di percayai telah diceroboh. Beberapa peralatan seperti micropon dan banner bilik gerakan yang diletakkan di sebelah luar telah dicabut dan hilang. Pasti ni kerja SB atau UMNO. Hati-hatilah. Cuma jangan takut dan putus asa.

UBAH SEBELUM PARAH, UBAH DEMI MARUAH

iskandar56100.blogspot

Menurut para pemerhati politik, Parlimen akan dibubarkan pada hari Chap Goh Mei, penamaan calon pada 8 Mac dan hari mengundi pada 16 Mac.

Kita tertunggu-tunggu akan bentuk Malaysia selepas pilihanraya umum yang ke 12 ini. Adakah satu kerajaan baru akan dibentuk di peringkat Persekutuan atau di negeri-negeri yang dianggap sebagai “panas”? Atau BN akan dapat terus bertahan dan akan menjadi lebih ganas, zalim, gelojoh dan rakus lagi?

Sekiranya BN gagal ditumbangkan, walaupun jangkaan ini berbunyi sungguh pesimistik dan menentang arus, saya berharap di Parlimen dan di Dewan-Dewan Undangan Negeri, mereka tidak akan diberi laluan yang mudah.

Kita semua masih ingat nostalgia pasca pilhanraya umum 1999 di mana BN digasak dan dibelasah oleh ahli-ahli Parlimen BA. Tidak seinci pun ruang diberikan oleh wakil-wakil rakyat BA yang dapat mematahkan hujah dan seterusnya menutup mulut wakil-wakil rakyat BN.

Pada hakikatnya wakil-wakil BA walaupun dipilih untuk mewakil pengundi di kawasan-kawasan mereka namun mereka mewakili kepentingan seluruh rakyat Malaysia. Ditambah pula dengan jumlah mereka yang sedikit, pada Parlimen kali ini jumlah pembangkang tidak sampai 10% dan wakil-wakil PAS hanya boleh dikiri dengan jari di sebelah tangan, mereka yang dipilih mestilah mempunyai kualiti dan kaliber yang boleh bercakap untuk seluruh rakyat Malaysia dan bukan kawasan yang mereka wakili sahaja.

DAP telah lama menyedari akan hakikat ini dengan memastikan pimpinan tertinggi mereka dapat dihantar ke Parlimen. Itulah sebabnya Lim Kit Siang kerap berpindah, dari Melaka ke Pulau Pinang dan sekarang di Perak. Beliau tidak berucap untuk Ipoh Timur tetapi seluruh rakyat Malaysia.

Oleh itu, sebagai ahli PAS saya amat berharap agar PAS menurut jejak DAP di dalam hal ini. Hanyalah yang terbaik perlu “dilepaskan” ke Parlimen. Lebih-lebih lagi PAS sebagai suara Islam di Malaysia perlu memastikan bahawa suara ini kedengaran di peringkat yang paling tinggi di negara kita.

Di dalam dunia tanpa sempadan, sentimen-sentimen kenegerian dan kedaerah perlu dileburkan.

PILIHANRAYA SATU PESTA?

Mr Khairy, Don't lah try to answer on behalf


unstoppableme

(...) Why then does Government elected personnel like Election Commission chairman have to declare he knows the Election is round the corner? Does this mean that the Chairman has been speculating or the vow to ensure a free and fair election as declared in the motto, objectives and vision (http://www.spr.gov.my/) are all rhetorics with inclination to serve the ruling Government instead of the rakyat and His Majesty the Yang di-Pertuan Agong after consultation with the Conference of Rulers in Article 114.

If the Chairman could utter quotes like he is aware election is round the corner, then he could have conceal information which he has access and had not made known to all political parties which again shows on whose side EC chairman is. Fair and free election? Ahemmm ........

Mr Khairy, current issues are for real! It's happening and how can it happen???? What went wrong? Don't blame the groups, political parties, individuals on these current issues as any efficient management of such situation requires leaders with absolute integrity and knowledge.

If you have leaders who don't know what the situation is or what is he talking about then why bother be a Minister even a Prime Minister? In leadership by example, it reflects on the leadership if his subordinates had mismanage, involved with corruption, illicit sex or arrogant in making statements like "Take Your Money Back" This is stupidity and yet, manage education portfolio. |more...|

BUAH FIKIR TAN SRI AISHAH GHANI


afyassin.blogspot

Tan Sri Aishah Ghani setelah ditemu bual A.F.Yassin di pejabatnya di KL.22 Oktober 2007

"Pada saya perjuangan hendak mendaulatkan bahasa Melayu atau bahasa kebangsaan memang dah lama dan agak semarak. Akhir-akhir ni tak tahulah saya kenapa. Nampaknya perjuangan itu sudah ditenggelami oleh masalah-masalah lain.
"...Tidak semestinya. Orang macam Datuk Firdaus tu ada akses. Tetapi dia tak boleh duduk saja di situ (DBP).Dia boleh mendampingi pemuda.Itulah saja cara. Nak jadi orang macam Tun Syed Nasir sekarang jarang dan dah tak ada. Kalau kita ambil orang dalam UMNO yang berkebolehan banyak tapi semangat untuk (perjuangkan) bahasa ini tak sangat. Nak buat apa. Dato’ Firdaus tu boleh."

Ada ke pendidikan percuma?

kuchalana.blogspot

Smlm ada golongan cikgu cikgi marah ngan entry aku pasal kes yuran skolah tu. But it ok, apa yg kita pikir blum tentu org lain akan berfikir yg sama. Masing2 ada point of view masing2. Kadang2 kita berfikir dalam ruang lingkup kita sahaja dan kadang2 kita berfikir dan melihat dari smua sudut dan ruang. Disebabkan pilihanraya dah dekat. Jadi aku nak kuarkan few entry yg agak radikal dan smoga kita dapat berfikir dari smua sudut dan ruang. Aku xmewakili mana2 parti politik. Aku hanya berckp pasal kegagalan sistem dan sistem itu sendri. Dan loop hole ni membuatkan smua org sakit disana sini.

Sebelum apa2 aku nak jawap few people yg kata mustahil education free dan xda mende free dalam dunia ni. Anda salah sbb anda cuma melihat sistem di negara ni ja, kene ingat sistem kita disini meletakkan xda yg free sbb smua mende dtg dgn kos dan pengguna perlu menanggung kos tu. Sedangkan anda telah membayar cukai yg sebenarnya perlu digunakan untuk menanggung kos tadi, jadi anda telah ditipu. Kemana duit cukai anda pergi tuk menanggung smua kos tadi. Klu anda melihat ke luar skit. Anda akan jumpa byk mende free lagi kat sana.

Actually apa yg aku nmpk skang education bcome a business in this country. Bukan bertani ja, education pon dah jadi satu perniagaan. A big damn business. Kadang2 ada perkara perlu dibusinesskan atau dipolitikkan. Dan ada yg xperlu dibusinesskan. Contoh education, pada aku ianya xperlu dilihat dari satu sudut business. It about pembangunan bangsa. Jadi konsep dan sistem tu nampak pincang bila education diniagakan. Klu kita amek europe sebagai contoh, kebanyakan persekolahan tahap menengah dan rendah is free. Klu ada pon bayor minimum ja. Xda yuran tandas atau yuran 'pad'. Sbb depa buat mcm tu supaya bangsa drg maju dari sudut akal sbb it totally education. Xda politik atau business dalam citer education ni. They really want to see bangsa depa maju dan anak2 depa ada akal. Kita kat sini dah biasa disogok, apa yg sistem dah tetapkan kene ikut dan mereke yg membuatnya sentiasa betol. Sdgkan dalam hati kita berkata mcm2(Xpyah tipu la). Lagi satu kita xdiajar berfikir betol2 tentang baik buruk apa yg ditetapkan. Trima bulat2. K, sbbnya sistem pendidikan kita yg ajar kita jadi macam tu (sejarah kata ikut kata org yg kasi merdeka, klu dak rusuhan kaum.. apara). Bila yuran tinggi, bayor, bila tol tinggi, bayor, bila minyak naik, bayor, bila barang naik, bayor. Sdgkan kita ada pilihan untuk tidak susah mcm tu. Pada aku kesusahan adalah satu pilihan.|more...|

Akhirnya semua naikkkk....

mirzamohd.blogspot

yuran persekolahan yang beberapa ringgit itu walaupun telah dihapuskan... namun nilainya tidak dapat menyembunyikan fakta sebenar perbelanjaan yang ibubapa perlu 'korek kering' pada setiap kali bermulanya sesi persekolahan di awal tahun.

heboh sana-sini 'jerik pekik' betapa yuran-yuran 'sampingan' yang dikenakan oleh pihak sekolah dan pibg sangatlah memeritkan... namun ianya sudah jadi alah bisa tegal dek biasa kerana ianya sudah berlansung bertahun-tahun... lama dahhh... cuma kecohnya ialah dari segi 'slogan' (pinjam kata Prof. DiRaja 'Pak Ungku' Aziz..) yang dilaungkan 'kunun'nya yuran yang dimansuhkan itu 'seolah' akan meringankan beban ibubapa....

kini rakyat kepeningan.... minyak masak yang 'hilang' dari pasaran... sehingga terpaksa atau memaksa Memanda Menteri kita 'Pak Lah' ambil alih tugas Menteri BarangNiaga membuat kenyataan bahawa ada pihak yang diberi subsidi telah menyalahgunakan 'privilage' tersebut dan menyebabkan pasaran minyak jadi huru-hara... dan jika keadaan ini tidak dikawal maka sudah tentu harga minyak masak juga akan dinaikkan...

pengusaha bas sekolah juga tidak mahu ketinggalan dalam siri 'naik menaik' ini... mereka menggunakan alasan keadaan semasa, harga minyak, kos operasi dsbnya yang menjadi faktor pendorong atau tekanan untuk menaikkan tambang sehingga 80%... ya jika keadaan ini tidak dikawal, para ibubapa kenalah mencari duit tambahan untuk memastikan anak-anak mereka sampai ke sekolah dengan selamat walaupun ada bas-bas sekolah yang begitu nazak macam lori kutip sampah...

turut mengambil kesempatan ialah para pengusaha bas ekspres yang mahu menaikkan tambang mereka atas alasan 'penetapan kerajaan agar mereka memasang alat GPS' memerlukan mereka berbelanja 'besar' dan beban ini memungkinkan mereka menaikkan tambang untuk menanggung kos tersebut.... yang ini saya musykil... sebab? sebab hari-hari ke kena pasang alat itu?... its a 'one-off investment' dan boleh dicover dari keuntungan operasi... dan 'idea' nak naikkan tambang ini memang menggarut... kalau dulu masa pengguna duduk bawah tempurung bolehlah bagi alasan sebegini... |more...|

Kenapa perlu membazir wang?


Mahu menghubungi rakan?

Blog No2umnO menyediakan 'Yahoo Messenger'. Cuma perlu aktifkan akaun Yahoo Messenger anda dan gunakan password dan id "Yahoo" lantas anda boleh menghubungi rakan rakan Yahoo anda yang lain.

Scroll ke bawah, perhatikan di sebelah kanan skrin. Anda akan lihat "Yahoo Messenger" column.

Selamat menggunakan perkhidmatan ini dan penjimatan bill talipon itu nanti boleh digunakan untuk bayar yuran anak untuk tahun hadapan.

Salam......

SENATOR UMNO SALAHKAN IBU BAPA

Berikut adalah kenyataan yang dibuat oleh Senator Datuk Syed Ali Al Habshee, Pengerusi Yayasan Pendidikan Cheras.

"Kerajaan telah banyak berkorban dalam menentukan setiap kanak-kanak mendapat pendidikan asas menerusi pemberian buku teks percuma kepada semua murid tanpa mengira pendapatan keluarga serta pemansuhan yuran bagi sekolah rendah dan menengah.

"Justeru apalah salahnya ibu bapa menyumbang kepada pihak sekolah sebagai satu aspek pelaburan untuk masa depan anak mereka sendiri," katanya.

Sambil menyalahkan ibu bapa, beliau menyatakan bahawa lagi,"Masalah timbul kerana ada kalangan ibu bapa tidak pernah menghadiri mesyuarat PIBG sekolah anak mereka dan apabila mendapat tahu mengenai kadar yuran tambahan yang ditetapkan, mereka melenting dan mula melemparkan pelbagai tuduhan terhadap pengurusan sekolah sedangkan mereka tidak mengetahui keperluan sekolah anak mereka kerana tidak pernah menghadiri mensyuarat PIBG," katanya kepada Bernama. Rujukan: KLIK

Seorang Senator yang dilantik atas ehsan Pemimpin UMNO, maka bahasanya adalah bahasa UMNO. Beranggapan bahawa UMNO lah yang tolong mereka untuk mencapai kemewahan yang dimiliki sekarang.

Rakyat tidak menyalahkan pihak sekolah diatas peningkatan nilai Yuran, tetapi ibu bapa mempertikaikan tentang janji kerajaan untuk menghapuskan YURAN. "Pendidikan secara PERCUMA", kononnya. Guru setakat penyampai kata kepada kerajaan. Kalau kerajaan suruh kutip, maka guru pun perlu kutip. Rakyat sesungguhnya faham. Tiada apa yang boleh dilakukan oleh Pihak Guru selain dari mengikut kata dan arahan dari Kementerian, yakni Menteri.

Aku pun malas nak cerita panjang tentang perkara ini kerana kalau setakat kenyataan dari pihak kerajaan, Senator atau sesiapa yang bersekongkol dengan mereka maka ianya terus sama melodinya. Menyalahkan rakyat dan menyalahkan rakyat.

Tapi Senator perlu terima hakikat bahawa setiap seorang rakyat di Malaysia mempunyai hak atas ELAUN yang Senator perolehi setiap bulan. Maka sedar sedar lah sebelum buat kenyataan kerana kalau KULI cuba jadi BOSS, buruk rupanya.

ADUN DAN JKK BANTU KRONI

Buletinonline

|...| Para peneroka Felda Bukit Bading meminta Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam Hadhari dan Kebajikan negeri, yang juga wakil rakyat Ajil, Dato’ Rosol Wahid campur tangan dan bersikap adil didalam urusan pengagihan bantuan kerajaan kepada mereka yang benar-benar layak.

Ini adalah kerana, sehingga kini, pembahagian bantuan kerajaan, baik ianya berupa barangan keperluan harian, dana khas atau bantuan membaiki rumah hanya dimonopoli oleh mereka yang mempunyai hubungan dengan pemimpin UMNO atau Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) sahaja. |more...|

Mencatu barang yang tidak ada

kosmo

(...) Malah, notis ‘catu minyak masak’ tidak kelihatan kerana yang dilihat ialah ‘Maaf, minyak masak habis’ seperti mana yang digantung pada sebuah pusat membeli-belah di Ampang semalam.

Ada peniaga mendakwa, mereka tidak dapat melaksanakan catuan itu kerana rak masih kosong selepas pesanan minyak masak yang dibuat sejak dua minggu lalu tidak tiba.

Suri rumah, Zaiton Arshad (gambar) mengeluh kerana terpaksa mengunjungi banyak pasar raya bagi mendapatkan minyak masak tetapi yang tinggal cuma minyak kacang soya atau minyak jagung.

“Tak ada erti catu kalau minyak pun tak ada,’’ katanya. |More...|

No2umnO - Dalam pada itu, di Rantau Panjang, strategi angat angat tahi ayam digunakan,

Beli minyak masak kena tunjuk ic

Jika kerajaan mencatu pembelian minyak masak sebanyak lima kilogram seorang, di Rantau Panjang pula ada sebuah pasar raya mengetatkan lagi kawalan dengan meletak syarat pembeli menunjukkan kad pengenalan.

Senario yang berlaku di Pasar Raya Pantai Timur sejak 5 Januari lalu itu dilakukan selepas sambutan Aidiladha lalu bagi membendung penyeludupan bekalan ke Thailand.

Pengurus Jualannya, Lew Hock Su berkata, walaupun kena tunjuk kad pengenalan, mereka masih menjual pada had catuan lima kilogram seorang manakala pembeli negara jiran hanya sekilogram.

Boleh abaikan


Caj RM250 dikata berpatutan

kosmo

ALOR STAR – Yuran prestasi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun enam berjumlah RM250 yang dikenakan sebuah sekolah di sini, dianggap satu kadar yang berpatutan.

Malah, Pengarah Pelajaran Kedah, Misrah Ibrahim memberitahu, cadangan mengenakan yuran oleh Sekolah Kebangsaan (SK) Bohor itu juga telah diluluskan oleh Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Namun beliau berkata ia tidak wajib, malah ibu bapa yang telah membayarnya boleh menuntut kembali.

Misrah berkata, ia diletakkan sebagai bayaran lain-lain bersama derma PIBG dalam pakej C yang berjumlah RM28.80 diikuti pakej B berjumlah RM30.50 dan pakej A berjumlah RM55.30

“Yuran tersebut boleh dibayar secara ansuran sehingga akhir bulan depan.

“Tapi kalau ada yang tidak bersetuju, mereka boleh mengabaikannya dan jika ada yang sudah membayar, boleh menuntut kembali bayaran,”
katanya ketika mengulas laporan KOSMO! semalam mengenai tindakan sekolah mengenakan yuran keseluruhan murid tahun enam sebanyak RM373.80.

Misrah berkata, kadar yuran yang telah diluluskan hanya RM30.50 manakala yuran lain adalah sekadar pilihan.

300 ORANG ?

Forum Islam Hadhari di DUN Sungai Rambai
beritamelaka


Program :Forum Islam Hadhari Peringkat DUN Sungai Rambai
Tarikh : 6 Jan 2008Jam : 9.00 Mlm
Tempat : Balairaya Kampung Parit Benteng
Perasmian : Ahli Parlimen Jasin,Datuk Haji Mohd Said Haji Yusof

Pengerusi Panel:
Ustaz Mohd Fauzi Mustafa(Penceramah Bebas)

Penceramah:
1. Ustaz Lukman Zulkifli(Pensyarah Kanan Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam UiTM Johor)
2. Ustaz Abdullah Sulaiman(Pengarah Pusat Kajian Kemanusian dan Komunikasi Universiti Tun Hussein Onn Malaysia)
Anjuran
Sekretariat Islam Hadhari,Parlimen Jasin, Jabatan Hal Ehwal Khas(JASA) Negeri Melaka, Biro Agama UMNO Bahagian Jasin

Kehadiran : Seramai 300 orang penduduk

UMNO TIADA DI DUBAI

Sebelum membaca artikel yang disunting dari klpos ni, perlu difahami bahawa kejayaan negara negara maju di dunia kecuali Malaysia, adalah hasil usaha rakyat dan kerajaan mereka. Mempunyai hasil bumi atau tidak, bukanlah isu penting. Ianya hanyalah bonus. Yang mujarab adalah akal pemimpin yang mahu majukan negara dengan iklhas dan amanah sambil mendapat restu dari rakyat. Kejayaan China, Dubai dan Jepun di dalam menjadi negara yang hebat ekonominya adalah kerana kepimpinannya dan kaedah pemerintahan yang hebat serta rakyatnya yang turut sama menyumbang. Mereka tidak bangun kerana UMNO dan UMNO tiada pun disana. Jangan kata kalau tiada UMNO dan BN, kita tidak boleh maju. Sebenarnya tanpa kita lah maka BN dan UMNO tak kan boleh maju.

Kerana sombong dan bongkaknya sebuah kerajaan yang sudah lama memerintah, maka TAKBUR memenuhi ruang otak pemikiran pemimpin. Kononnya kejayaan adalah kerana kerajaan. Rakyat yang bodoh pun terikut ikut dengan kata mereka bagaikan tiada mata untuk melihat, tiada telinga untuk mendengar dan tiada otak untuk memikir. Kejayaan bukan diukur dari tingginya bangunan, banyak nya jalan, segaknya pemimpin dan banyaknya masjid. Tetapi ia diukur dari kesejahteraan, kemewahan, tahap ekonomi dan mentaliti rakyat.

Malaysia sudah 50 tahun merdeka. Bernaung di bawah satu parti pemerintah yang seharusnya dikuburkan sejak lama dulu. Sekarang ianya sudah tiada berkualiti bagaikan sampah dan kerana individu yang ada di dalam seperti kayu yang reput bersedia untuk terus hanyut. Kalau surat Khabar, sudah perlu dihancurkan dan di kitar semula. Apa yang dihasilkan oleh UMNO dan BN adalah Pemimpin yang semakin kaya, jenerasi yang semakin kucar kacir serta rakyat yang semakin menderita.


Bila barangan naik harga dan stok keperluan berkurangan, kerajaan adalah pihak yang AKHIR mengambil tahu. Setelah riuh pikuk jeritan dari bawah, baru lah kerajaan terhegeh hegeh tunjuk muka. Itu pun ada rakyat yang buta mata dan hati masih mengatakan hebatnya kerajaan. Kalau benar hebat, Kerajaan tak perlu di jerit, rakyat tak perlu melolong, mereka tanpa disuruh akan datang menolong.

Dubai yang tidak mempunyai sumber galian minyak, tetapi masih mampu berjaya kerana menepati istilah KEPEMIMPIN CEMERLANG, GEMILANG dan TERBILANG. Dan bukan CURANG, GEMILANG TEMBERANGnya.


Perdana Menteri yang cemerlang, gemilang dan terbilang
klpos

(...) Tidak seperti emiriyah Abu Dhabi yang mempunyai hasil petroleum dan gas melimpah sehingga 100 tahun lagi, Dubai memerlukan suntikan baru dalam meneruskan kejayaan sebagai pusat perdagangan dan bisnes di rantau Teluk, kalau tidak Timur Tengah.

Strategi Sheikh Mo dalam mempelbagaikan aktiviti ekonomi dengan menjadikan bidang kewangan, pelancungan, hartanah dan sektor servis sebagai enjin pertumbuhan.

Seterusnya melangkah untuk bersaing diperingkat global dan terbukti berhasil melalui kejayaan Emirates Airlines dan Dubai Ports World, sekadar dua contoh gergasi dari UAE.
Ramai yang sebelum ini begitu skeptikal dengan apa yang beliau rancang untuk menjadikan Dubai sebagai pusat kemajuan dalam pelbagai bidang, termasuk saya yang menjadi salah seorang staf pelopor untuk projek Dubai Internet City (DIC).

DIC terbina dalam masa setahun dan dalam tahun 2001, perdana menteri Malaysia ketika itu yang terhidu kegagalan MSC dan Cyberjaya berbanding DIC walau lebih awal dibangunkan, datang membuat lawatan selama sehari.

Kini dengan perubahan drastik dan ketara meliputi pelbagai sektor, Sheikh Mo muncul sebagai ikon dan idola baru generasi semasa yang memberi inspirasi.
Begitupun, walau kami yang sudah cukup kagum melihat perubahan luar biasa Dubai sejak sedekad, beliau sentiasa menegaskan yang pembangunan Dubai ketika ini hanyalah 10% dari kawasannya!

Sheikh Mo turut menyumbang berbilion dollar ke arah kebajikan seperti USD10 bilion dari poket sendiri untuk memajukan pendidikan dan keilmuan dunia Arab dan Islam.

Inisiatif seperti Dubai Cares memberi peluang kepada 1 juta kanak-kanak miskin seluruh dunia untuk mendapat pendidikan yang baik.

Kepimpinan Sheikh Mo berjaya mengubah bukan sahaja lanskap gurun dan teluk Arab, tetapi juga mentaliti dan sikap rakyat tempatan terhadap peluang yang ada. |More...|

Di Malaysia, TURUNKAN HARGA MINYAK, NEGARA BOLEH BANKRAP.

Kementerian Mengaku, Menteri bila lagi?

Mesej yuran tak sampai ke sekolah
Kosmos

KUALA LUMPUR – Kementerian Pelajaran mengakui salah tafsir di kalangan pengurusan sekolah antara penyebab timbulnya kekeliruan di kalangan ibu bapa berhubung pembayaran yuran dan sumbangan sekolah.

Apa yang mengecewakan Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran (Jabatan Sekolah), Datuk Noor Rezan Bapoo ialah mereka telah memberi penjelasan terperinci kepada semua sekolah mengenai hal itu sejak pertengahan Disember lalu.

“Mungkin ada kekeliruan hingga menyebabkan tafsiran yang berbeza dan mesej yang hendak ditujukan tak sampai kepada pihak sekolah,” katanya.

Beliau mengulas dakwaan ibu bapa mengenai tiadanya penjelasan berhubung isu tersebut sehingga mewujudkan aduan mengenai pelbagai yuran yang mengelirukan serta bayaran tambahan.

Justeru itu, kata Noor Rezan, mereka akan mengeluarkan satu panduan bertulis kepada semua Pengarah Pelajaran Negeri untuk disampaikan kepada pengurusan sekolah dalam negeri masing-masing.

Beliau juga mahu setiap pengarah pelajaran negeri mengemukakan senarai bayaran tambahan sekolah-sekolah dan mereka harus memberi rasional masing-masing kenapa bayaran itu perlu dibuat.

Ditanya mengenai kegusaran ibu bapa bahawa kemungkinan anak mereka akan disenarai hitam jika bayaran tambahan tidak dijelaskan, beliau berkata:

“Ia tidak boleh dilakukan, ia cuma pandangan sesetengah ibu bapa saja.’’

Posting terkini

Blog Archive