KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 18, 2008

Siapa Parti Mahasiswa Negara?

Mahu tahu realiti Mahasiswa Malaysia yang membangkang kerajaan. Ini dia. Kalau ada Mahasiswa yang tidak disekat dan ditegah untuk berpolitik, maka pendirian mereka diragui.

A drunkard never hides the truth

drctoni.blogspot

We are all mature and old enough to know a simple fact of life - a drunkard never tells lies,he speaks the truth,the absolute truth.He does not need to take an oath to tell the truth as many who do so,in reality never speak the truth.

If Lingam was "drunk" there is more reason to believe he is speaking the truth,nothing but the truth.If so why need Royal Commission?

Dr.Chris Anthony


Adnan: Lingam either mad or drunk

Chua Sue-Ann Malaysiakini Jan 17, 08 4:35pm

Senior lawyer VK Lingam must have been "mad or drunk", said Tourism Minister Tengku Adnan Tengku Mansor in denying any involvement in the appointment of judges as suggested in the VK Lingam tape.

Tengku Adnan was the 10th witness appearing before the royal commission tasked with probing the controversial video exposed by opposition party PKR last September.

In the grainy 14-minute clip, recorded in late 2001, Lingam had mentioned Tengku Adnan’s name 11 times. more...

PEMIMPIN KITA MASIH JUAL PASIR KE SINGAPURA

Kebimbangan Rakyat Malaysia di Singapura
pasjohor bahru.com

E-mail in baru sahaja kami terima dari Sdr yang digelar Cyrus Ibrahim, beliau adalah sekian ramai ribuan rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura dan berulang-alik mencari nafkah kesana setiap hari.

Ingatan beliau ditujukan kepada Sdr Mazlan Aliman yang menjawat jawatan sebagai AJK Pas Pusat merangkap Ketua Penerangan PAS Johor

Kebimbangan beliau berkenaan lori-lori yang membawa pasir melalui tambak Johor dan Link Kedua ada asasnya. Mungkin sahaja ini adalah cara baru pemberian pasir kepada Singapura melalui jalan darat setelah pengangkutan laut dengan menggunakan ponton pasir didedahkan media kepada umum.

Bantahan keras telah disuarakan oleh rakyat Johor 2 tahun yang lalu dengan isu jambatan bengkok,laluan bebas jet-jet pejuang Singapura di ruang angkasa Johor dan pasir-pasir laut yang disedut dari perairan negeri Johor buat tambakan laut untuk menambahkan saiz Pulau Singapura adalah cara kotor pimpinan Johor Barisan Nasional untuk menjual negara kepada Singapura.

Perancangan Wilayah Pembangunan Iskandar yang melibatkan 2 kali ganda keluasan dari saiz Singapura adalah petanda sejarah penjajahan alaf baru akan diteruskan oleh Singapura melalui UmnoBN sebagai agen hartanah mereka.

InsyaAllah PASJB yang terlibat secara langsung memandangkan Parlimen Johor Bahru yang terletak dalam kawasan WPI akan terus menyampaikan bantahan dan suara rakyat sehingga ke Parlimen demi mengingatkan pimpinan negara untuk tidak menggadai negara kepada sesiapapun.. .Allah selamatkan Johor....

Dear Mr. Mazlan Aliman,

I am a fellow malaysian working in Singapore and have found news that may be of concern to you and our country.

There are hundreds or trucks coming in to Singapore checkpoints every day bringing in sand for reclamation and construction uses. This is unacceptable as Malaysians are selling our country away.

Kindly look into the matter please.

Sincerly
Cyrus Ibrahim
graystallion78@yahoo.com

Sumber : Jundullah

Parti Mahasiswa Negara - Boleh pakai ka?!

bayu06senja

Masih ragu dengan hasrat Parti Mahasiswa Negara ditubuhkan. Masih berat menyatakan PMN ditaja oleh BN. Bukti?! masih tiada...

Kalau PMN ditubuhkan untuk menentang kezaliman BN, kenapa tidak sahaja menyertai PAS sebagai sebuah Parti Islam. Kalu tidak pun sertai la KeAdilan sebagai sebuah parti Nasional yang menghimpun pelbagai agama dan bangsa. Atau pun mungknkah Barisan Alternatif ini juga tidak telus dan bersesuaian dengan kebenaran? Bila dah sertai pilihanraya nanti, dengan siapa mereka akan berlawan dan dengan siapa pula mereka akan bersama? Kenapa harus berani sangat berhadapan dengan Auku sedangkan masih banyak parti alternatif lain yang bermati-matian menentang kebobrokan BN?

Apa yang masih tetap membingungkan kita, dari mana PMN ini mendapat dana. Bukan sedikit dana yang diperlukan oleh Parti politik untuk menyertai pilihanraya ataupun menyara hidup perjuangan dalam kancah politik.

Walaupun PMN tetap mengatakan dananya tiada masalah....

Lagi, apa yang lebih dicurigakan berlaku klik-klik seumpama diprotes dalam usaha penubuhannya. Parti-parti pembangkang yang lain juga didaftarkan tetapi tidak lah seperti apa yang berlaku kepada PMN. Atau mungkinkah klik-klik tersebut diwujudkan oleh pihak tertentu yang sememangnya berpengaruh untuk cuba mengalih pandangan rakyat kepada parti yang masih kerdil pengaruhnya itu? Mungkinkah pihak tersebut merupakan pihak yang mampu menguasai media dan jentera kerajaan yang lain (termasuk pegawai keselamatan)?!

Oleh sebab itu, BA harus berhati-hati dengan PMN. Cuba jelaskan siapa sasaran politik sebenar PMN. Siapa musuh politik PMN itu harus jelas. Kerana pertandingan di pentas politik akan membingungkan rakyat. BA harus jelaskan hubungannya dengan PMN samada musuh politik mereka atau sebaliknya. Ahli dan Penyokong Pas, KeAdilan dan termasuk juga DAP masih bingung dengan PMN.

Mungkinkah dengan alasan rakyat cerdik memilih calon akan menjadi sebab calon PMN bakal bertanding di kawasan-kawasan BN berisiko kalah yang akhirnya usaha BN memecah undi rakyat dan pembangkang berjaya....??!!

Apa yang bayu dapat simpulkan ialah pilihanraya memang sudah dekat!!!

Satu lagi, Cerita pasal paklah pulak....
Apa la yang YAB Pak Lah suka sangat buat main teka-teki dengan tarikh pilihanraya ni.. Tak ada yang seronok pun. Kalau di banyak negara luar, Tarikh Pilihanraya awal-awal lagi sudah diberitahu. Maka masing-masing mencari pengaruh berdasarkan tarikh ketetapan pilihanraya tersebut. Baru adil dan jantan berlawan macam tu. Sedangkan di Malaysia, tarikhnya dijadikan bahan teka-teki yang sehingga sekurang-kurangnya PM boleh ikut suka hatinya mengumumkan akan ada pilihanraya bila melihat kedudukannya agak selamat dan boleh suka hati juga menangguh andaikata kedudukannya dan partinya masih tidak selamat...

No2umnO - Sampai sekarang, UMNO tak cakap sepatah pun. Sedangkan sebelum ini mereka dok bising pasal mahasiswa yang berpolitik. Hmmmmm ..... macam kawan je.

Forum Perdana Diserang Soalan Politikal"..mengingatkan dalam masalah budi bahasa amalan kita, dan bersih cekap amanah, pimpinan melalui tauladan, dan apakah sumbangan anda terhadap negara. Dan begitu jugalah kita selalu dengar.. kalau di jepun setiap kali ada masalah, perdana menteri dia letak jawatan. Jadi kita kata islam hadhari, ustaz ashaari imam mahdi, imam ghazali, tetapi macam mana kita sekarang ini di malaysia? dah amat teruk sekali nampaknya,bukan fitnah lagi, buang bayi, macam-macam berlaku masalah gejala sosial, pemimpin rasuah, yang LIWAT..[diputuskan talian]"

Mahathir Hilang Akal atau mudah Lupa?


Mahathir Mudah Lupa?
KeADILan

Kuala Lumpur 17 Jan - Bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad pagi ini memberi keterangan kepada Suruhanjaya Diraja mengenai video VK Lingam.

Dr Mahathir Mohamad memberitahu Suruhanjaya bahawa beliau tidak ingat mengapa beliau mengugurkan nama-nama dua peguam daripada senarai perlantikan Hakim-hakim Mahkamah Tinggi 2001 ataupun apa-apa yang berkaitan insiden perlantikan hakim tersebut.

Beliau berkata, keputusan muktamad terpulang kepada beliau sendiri dan walaupun ada pihak yang cuba memberi cadangan kepadanya, beliau seorang sahaja yang membuat keputusan untuk melantik hakim.

“Saya mengambil kira pandangan orang lain, tetapi keputusan muktamad dibuat saya sendiri,” kata beliau.

Bekas Perdana Menteri juga disoal mengenai hubungannya dengan VK Lingam dan jika beliau pernah dipengaruhi atas perkara perlantikan hakim.

Tun Dr Mahathir berkata beliau hanya kenal VK Lingam tidak lama dahulu semasa VK Lingam dilantik sebagai peguam beliau selepas bekas Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman defamasi.

Surat-surat di antara bekas Perdana Menteri dan Mohamed Dzaiddin Abdullah telah dikemukan kepada Suruhanjaya sebagai bukti.

Salah satu surat menunjukkan bahawa Mahathir telah menolak dua nama yang disyorkan oleh Mohamed Dzaiddin - Andrew Chew and Zainuddin Ismail.

VK Lingam telah menjangkakan kedua-dua Chew dan Zainuddin tidak akan dilantik sebagai hakim dalam rakaman video yang didedahkan.

SKANDAL SEKS MASALAH PERIBADI?


minda-kembara

Malang sunggup pemimpin UMNO ini bila beliau menyatakan bahawa masalah yang dihadapi oleh Dr Chua Soi Lek adalah bersifat peribadi. Bermakna, apa yang dilakukan oleh Dr Chua adalah sesuatu perkara yang tidak ada kaitannya dengan perkara lain melainkan ianya satu tindakan yang bersifat peribadi.

Andaikata DVD tersebut tidak disebarkan kepada umum sebelum ini maka tidak menjadi kesalahan kepada mana-mana pemimpin UMNO/BN untuk bertindak seperti mana yang dilakukan oleh Dr Chua tetapi perlu pandai menjaga diri daripada diperangkap atau ditangkap.

Sudah pasti, kenyataan ini melegakan pemimpin UMNO/BN yang lain kerana Najib Razak sudah memberikan kelonggaran terhadap mereka dalam soal bersifat 'peribadi' atau mungkin Najib sendiri merasakan bahawa sekiranya perkara yang sama berlaku ke atasnya maka ianya tidak perlu dikecohkan kerana ianya bersifat peribadi.

Maka, rakyat juga tidak perlu membantah ataupun mengecam sekiranya pemimpin mereka melakukan perkara yang terkutuk seperti ini kerana ianya bersifat peribadi.

Akhirnya, mudahlah rakyat seluruhnya memberikan jawapan kepada mana-mana pihak termasuklah kepada pegawai pencegah maksiat, sekiranya mereka ditangkap jawapannya adalah seperti yang disebut oleh Najib Razak..."Ia bersifat PERIBADI!"
Khairul Faizi Ahmad Kamil

BERNAMA MERAPU RAPU


Tiga ulasan dari TG Nik Aziz Nik Mat di dalam BERNAMA,

 1. "Kita sudah ada pengalaman bekerjasama dengan Parti Melayu Semangat 46, kemudian parti itu berpecah dengan Pas dan dia masuk semula Umno," kata Nik Aziz.
 2. "Setakat ini itulah sistem yang ada di Malaysia untuk memerintah dan Pas akan menggunakan sistem itu," katanya.
 3. "Kita ada banyak hasil untuk membangunkan Kelantan," katanya.

dan cuba anda baca kandungan berita BERNAMA berikut: Nik Aziz Hilang Yakin Terhadap PKR Yang Dianggapnya Bercelaru

No2umnO - Dimana ada kaitannya dengan ulasan yang diberikan oleh TG Nik Aziz?
Hanya 3 ulasan dari TG NIK AZIZ, tapi Bernama memutarbelitkan cerita menjadikan ianya seperti ulasan dari puak puak UMNO pula. Melucukan, TG NIK AZIZ tidak menyebut pun tentang PKR tetapi ulasan wartawan sampai kesana. Mungkin angan angan untuk memecah belahkan BA seperti keadaan BN dan UMNO sekarang.

Inilah matlamat penubuhan BERNAMA, semata mata untuk merosakkan kualiti kewartawan negara. Tidak bebas, hidung dijolok dan diikat dengan tali lantas ditarik ramai ramai oleh pemimpin UMNO.

Mengulas yang bukan bukan seperti lagak seorang anak kecil yang baru belajar melangkah. Kalau ini lah gaya kerja wartawan di dalam BERNAMA, maka lebih baik jadi BLOGGER. Tak payah ada kelulusan, tidak perlu pengalaman dan main belasah semacam je. Free lagi.

Kepada editor dan wartawan BERNAMA, Kesiannya, dan kalau nak biarkan UMNO tarik hidungm jangan sampai koyak rabak.

EUSOFF is becoming LINGAM

Eusoff: Hubungan saya dengan Lingam tidak rapat

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

No2umnO - Yeahhh Thamby ... which one is Lingam. See....how close they are, Same character, same attitude. All talk shit only....

SIAPA YANG BAYAR NI?


"Kami akan bertanding. Soal mendapatkan dana untuk menyempurnakan hasrat tersebut nanti kita akan sama-sama tunggu dan lihat," ujar Azlan.

'Parti Mahasiswa' turut mahu bertanding dalam pilihanraya

PUTRAJAYA, 18 Jan (Hrkh) - Belum pun mendapat pengesahan daripada pihak pendaftar persatuan, Parti Mahasiswa Negara (PMN) masih tetap dengan pendirian mereka untuk bertanding dalam pilihanraya umum akan datang.

Koordinator PMN, Azlan Zainal ketika bercakap kepada pemberita dalam sidang media yang diadakan di perkarangan Pejabat Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Putrajaya pagi tadi menyatakan bahawa parti tersebut akan meneruskan hasratnya untuk turut sama menyertai pilihan raya umum ke-12 meskipun berhadapan dengan tindakan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku). More...

No2umno - Aku ragu ragu betul dengan budak budak ni. Belajar bukan percuma tau, semua kena bayar. Duit pinjaman jangan buat modal politik. Nak tanya, kenal Khairy tak?

JANJI PEMBANGKANG LEBIH ORI


Undi kami, pendidikan percuma kepada semua rakyat - Anwar Ibrahim
Zaili Muhammad
Harakahdaily

TANGGA BATU, 18 Jan (Hrkh) - Dato' Seri Anwar Ibrahim mengumumkan satu lagi tawaran kepada rakyat Malaysia sekiranya memberikan kemenangan kepada Barisan Alternatif untuk memerintah dalam pilihanraya umum akan datang.

Anwar berkata, beliau akan mempastikan pendidikan secara percuma diberikan kepada semua pelajar dari sekolah rendah sehingga ke peringkat Universiti.

"Turun harga minyak masih ada untung lagi, untuk itu kita akan pastikan semua sekolah rendah, menengah dan universiti anak-anak dan ibubapa tak payah bayar semuanya percuma.

"Pendidikan dari sekolah rendah percuma sehingga ke universiti percuma, RM 4.50 tak payah bayar RM 100 tak payah bayar, jangan ikut macam menteri keris kata RM 4.50 tak payah bayar tapi RM 100 kena bayar," katanya sambil disambut dengan laungan takbir oleh orang ramai.

Katanya, keuntungan daripada hasil minyak petroleum yang diperolehi oleh Petronas sepatutnya boleh dinikmati bersama seluruh rakyat Malaysia sekiranya ditadbir secara adil dan saksama.

Menurutnya, keuntungan hasil minyak yang dinikmati negara sekarang ini sebanyak RM 80 bilion dan kalau diturunkan sedikit harganya untuk meringankan beban rakyat takkan negara akan bangkrap ketika berceramah di Balai Islam Pantai Kundur, di sini, baru-baru ini.

Turut sama berceramah pada majlis tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman dan antara pimpinan yang hadir ialah Yang Dipertua PAS Kawasan Tangga Batu, Ustaz Khamis Saat serta Ketua Angkatan Muda PKR, Samsul Iskandar Mat Akin.

"Saya selama 8 tahun menjadi Menteri Kewangan harga minyak di paras RM 1.10, walaupun masa harga minyak dunia naik melambung harga tetap sama juga, sekali aje naik 3 sen menjadikan RM 1.13 kemudian turun balik RM 1.10.

"Kalau nak banding harga minyak jangan bandingkan dengan Singapura kerana negara itu tak ada minyak," kata beliau.


Sambil itu, beliau turut memberi amaran bahawa sekiranya BN menang lagi pada Pilihan Raya Umum kali ini harga minyak akan naik lagi kerana mereka langsung tidak memikirkan permasalahan rakyat.

It's Zarina An-Julie! (Anak Puntianak)

Surat dari MStar

I would like to bring to your attention of half-naked pictures of Zarina An-Julie which have been circulating in the Internet these recent weeks. There were two e-mails, one set consists of pictures of her and her friends in clubs.

Second, is a set of obscene pictures in which Zarina An Julie claimed as super-imposed. But we, forummers of http://www.cari.com.my have spent our time discussing and from the information we gathered, it is safe for us to say the pictures weren't at all--super-imposed--as she claimed.

We are very sure it is the original pictures of her, capturing her breasts using digital camera with an anonymous guy.

She said the pictures were super-imposed by people who are jealous of her career, but there were many pictures altogether but these pictures however show to us that Zarina An-Julie has a mole at her left arm, and they do not contradict with the previous pictures, the set that shows her clubbing with her friends.

Furthermore, it is not logical that the second set were superimposed as the pixels were flawless--too perfect--the head and the body part were of the same hue, tone, brightness and contrast that it only makes perfect sense the pictures are real.

And if they were superimposed, it is impossible to match different head angle with body part images flawlessly. It is not possible that some other people have pictures of her head that happen to fit just so nicely and perfectly with the bare body parts.

We are calling for a ban on this actress for:

1) Taking obscene pictures
2) Claiming them as super-imposed when they're not

Other people who have done similar deeds have had their share of punishment. Take Zarina Zainuddin as reference and Wan Nur Azlin. Faizal Tahir was lambasted severely for taking off his shirt in national television.

Even Vanessa Hudgens have been punished by Disney for taking nude pictures of herself and clumsily had them leaked.

What Zarina did is a lot worse. Zarina An Julie does not sincerely show any remorse and we therefore hope this story will be publicized.

Thank You.

Rakyat Kelantan diperantauan penentu kemenangan BN


dicetak dan diubah untuk cerita realiti sebena: Berita asal

Kerana bimbang dengan pengaruh UMNO di dalam Kelantan, maka Anuar Musa merayu agar rakyat Kelantan yang berada di luar kawasan negeri itu, agar pulang ketika pilihanraya.

Menurut Annuar Musa, pengundi yang berada di luar Kelantan ini mampu menyumbang kepada kejayaan BN Kelantan pada pilihan raya kali ini, berdasarkan pemerhatian yang dilakukan dan suasana politik semasa.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata selaras dengan perkembangan itu, BN Kelantan telah memulakan "Gerakan Mesra Jejak Kasih" bagi memastikan anak negeri pengundi yang berada di luar Kelantan, akan pulang untuk mengundi pada pilihan raya nanti.

Beliau juga berangan angan dan berkata, "Kita yakin pengundi yang tinggal di luar Kelantan akan memilih kerajaan baru kerana mereka mahu lihat perubahan yang kita janjikan," ketika berucap pada majlis Perhimpunan Pengarah-pengarah Peti Undi BN Kelantan yang dihadiri 537 Ketua Peti Undi di sini, Jumaat.

Menurut Anuar lagi, gerakan itu bertujuan mencari pengundi yang tersenarai dalam senarai daftar mengundi tetapi gagal dikesan kedudukan serta lokasi mereka, dan menurutnya kira-kira 200,000 anak kelantan berada di luar kawasan.

"Mereka ini yang akan menjadi penentu sama ada negeri kelahiran mereka akan terus mundur di bawah kepimpinan Pas atau mampu bangkit maju seiring dengan negeri-negeri lain, negeri yang mereka hijrah itu. Sebab itu kita akan usahakan untuk membawa mereka balik dan mengundi dengan menyediakan kemudahan logistik yang perlu termasuk pengangkutan," tambahnya lagi.

Usaha terdesak Anuar Musa sehingga terpaksa mengeluarkan belanja semata mata bertujuan untuk mengalahkan pengaruh PAS di Kelantan. Entah berapa belanjanya pun kita tak tahu. Yang pasti pengangkutan dan duit poket akan diberikan. Cuma jangan keliru kalau ada pengundi dari Thailand pun akan turut dibawa masuk.

Annuar seterusnya cuba tunjuk baik kepada 46 waris peserta di dalam sumbangan Skim Takaful Merdeka. Setiap waris peserta yang merupakan anggota BN atau anggota keluarga mereka menerima sumbangan berjumlah RM3,500. Kalau bukan BN, tidak dapat bantuan. 46 ....? Kenapa hanya 46?

CERITA YANG SAMA ..... BOSAN LA

Lelaki permainkan keluarga Sharlinie kurang waras

PETALING JAYA: Seorang lelaki yang dibelasah gara-gara menyamar sebagai anggota polis dari Bukit Aman dan bertanyakan mengenai kanak-kanak hilang Sharlinie Mohd Nashar, 5, di rumah keluarga mangsa di Taman Medan malam tadi, didapati mempunyai masalah mental.

Ketua Polis Dearah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamad berkata lelaki berumur 30 tahun itu dan bekerja sebagai penghantar surat, mempunyai tiga rekod keluar masuk unit sakit jiwa hospital di sini.

Lelaki itu tinggal di kawasan berhampiran rumah mangsa di PJS 2, katanya kepada pemberita di sini Jumaat.

Dalam kejadian malam tadi lelaki itu bersama seorang teman berlagak sebagai anggota polis dan meminta keluarga Sharlinie menyerahkan gambar kanak-kanak perempuan itu yang lebih besar dan jelas, selain mendakwa pernah terjumpa Sharlinie.

Kedu-adua lelaki itu telah dipukul penduduk setempat yang mencurigai perlakuan mereka.

No2umnO - Di dalam kes Nurin Jazlin pun terdapat watak yang sama. Orang tidak waras ditangkap dan dijadikan tajuk utama. Ditahan berminggu minggu dan akhirnya dilepaskan. Alasannya tidak waras ....... DEY TAK DER CERITA LAIN KE? Agenda siapa ni? Ramai sungguh orang tak WARAS kat Malaysia.

Politik BN Dan Pembunuhan

n9duriantunggal

Seluruh rakyat Malaysia dikejutkan baru-baru ini apabila Dato' S Krishnasamy, Tim. Pengerusi MIC Johor ditembak di Pejabat MIC, JB pada 11 Januari 2008, lebih kurang jam 2.30 petang. Polis masih menyiasat kes ini.

Pada Tahun 2004, Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Keusahawanan Sabah, Datuk Norjan Khan Bahadar juga Exco Wanita UMNO Malaysia, mati dibunuh di Hotel Shnagri-La, KK........KES NI SAMPAI SEKARANG TIDAK SELESAI......seperti ada sesuatu yang disembunyikan.

Pada tahun 2000.....ADUN Lunas, Dr Joe Fernandez juga mati ditembak oleh orang tidak dikenali. Saya kurang pasti, samada polis berjaya menagkap atau tidak penjenayah tersebut.

Lebih 20 tahun lalu, iaitu pada tahun 1982, Dato Taha Talib, Speaker DUN N.Sembilan, ditembak mati oleh Dato Mokhtar Hashim, Menteri Belia dan Sukan Malaysia,,,juga satu lagi catatan kes pembunuhan yang melibatkan pemimpin politik BN.

Pembunuhan pemimpin politik BN tersebut, samada yang telah selesai kesnya di mahkamah atau yang masih belum selesai, semuanya dilakukan atau disyaki dilakukan oleh orang BN sendiri. Pihak pembangkang tidak terlibat melakukan jenayah ini, walaupun pemimpin BN sering menuduh pembangkang suka membuat bermacam perkara yang menyalahi undang-undang.

Orang BN bunuh orang BN sendiri satu hal, orang BN juga turut melakukan jenayah membunuh terhadap orang PAS SEPERTI kes pembunuhan Allahyarham Osman Talib, di Lubuk Merbau semasa Pilihanraya Kecil Parlimen Padang Terap, di Kedah...... Siapa lagi yang membunuhnya kalau tidak penyokong brutal BN.

Tragedi Memali pada 19 November 1985, pihak pemerintah kerajaan Malaysia pimpinan BN telah membunuh 14 orang termasuk as-Syahid Ustaz Ibrahim Libya, yang tidak berdosa, mereka ini tidak melakukan sebarang jenayah yang melayakkan mereka dihukum sedemikian. Sebaliknya mereka ditembak dan dibunuh seumpama pengganas komunis oleh polis atas arahan kerajaan BN.

DAN...terbaru kes Batu Burok, dua penyokong PAS (Azman dan Suwandi) yang menghadiri ceramah nyaris mati apabila ditembak oleh polis. Kejadian ini juga jelas berlaku atas motif politik BN.

Saya bawakan beberapa kes di atas untuk penilaian dan pertimbangan seluruh rakyat Malaysia akan betapa bahayanya masa depan kesejahteraan dan keamanan rakyat, jika tampuk kepimpinan negara masih berada di tangan kerajaan BN. Pemimpin BN sanggup membunuh kawan apalagi lawan demi memastikan kepentingan peribadi mereka tidak tergugat. Mereka sanggup melakukan apa saja, asalkan motif politik mereka tercapai, tembak, bunuh, letup, siksa, penjara, ugut......dan macam-mcama lagi jenayah terhadap rakyat asalkan mereka terus dapat berkuasa.

Jahaman BN.

POLIS CUBA GERTAK AHLI BARU KEADILAN

Baru dua hari jadi ahli, Ketua Penaja KeADILan dipanggil polis
Mohd Sabri Said
Harakahdaily

KEPALA BATAS, 18 Jan (Hrkh) - Tidak sampai dua hari menyertai Parti KeAdiLan Rakyat (KeAdiLan), Ketua penaja KeADILan Taman Bertam Indah, Kepala Batas, Gunasegaran dipanggil polis untuk mendapatkan keterangan berhubung program yang beliau laksanakan di kediamannya malam Sabtu lalu.

Harakahdaily difahamkan walaupun tiada sebarang ugutan hanya bualan biasa namun sedikit sebanyak memberikan tekanan kerana mereka orang baru bergelar pemimpin di kawasan itu.

Ketua KeAdiLan Bahagian Kepala Batas, Zaini Awang ketika dihubungi menegaskan, sepatutnya polis menumpukan pencegahan rompakan, kecurian, masalah sosial dan sebagainya bukan menakutkan masyarakat yang ingin menyokong pembangkang.

Ini kerana, pembangkang yang menyertai pilihan raya adalah parti yang sah dari segi undang-undang dan tidak menjadi kesalahan menganjurkan perhimpunan di kediaman sendiri bukan di tempat lapang.

"Saya yakin Gunasegaran merupakan ahli yang berani untuk membawa perubahan demi menjagai maruah negara yang sudah tercemar teruk. Apa yang kami dimaklumkan beliau bertambah kuat bekerja untuk memastikan Barisan Alternatif (BA) berjaya," terangnya.

Menurut Zaini lagi, pihak polis juga jangan bekerja untuk Umno kerana langkah itu boleh merencatkan kepercayaan masyarakat terhadap sistem keselamatan negara.


Tambahnya, beliau tidak mahu polis menuruti kehancuran sebagaimana institusi Kehakiman negara sekarang ini terutamanya membabitkan pelantikan Ketua Hakim seperti kes VK Lingam.

"Kita masih hormati polis sebagai penjaga keamanan tetapi haruslah tahu kes mana yang perlu diutamakan bukannya menakutkan orang nak menyertai politik terutamanya pembangkang, " ujarnya. - mks.

TAK RAPAT TAPI BAYAR TAMBANG SEPARUH?

Lingam Tawar Bayar Separuh Kos Pengangkutan Di New Zealand, Kata Eusoff Chin

Suruhanjaya Siasatan Diraja menyiasat klip video yang merakamkan perbualan telefon antara peguam Datuk V.K Lingam dan seseorang kononnya berkaitan pelantikan hakim, diberitahu bahawa bekas Ketua Hakim Negara Tun Eusoff Chin dan Lingam berkongsi membayar kos pengangkutan antara dua bandar raya di New Zealand semasa percutian mereka dan keluarganya pada 1994.

Eusoff, yang ketika itu Ketua Hakim Negara, berkata beliau hanya membayar separuh daripada kos pengangkutan tersebut untuk sebuah van dari Christchurch ke Queenstown setelah Lingam menawarkan untuk membayar separuh lagi tambang tersebut. More...

Eusoff Chin Perjelas Nafi Ada Hubungan Rapat Dengan Lingam

(Imej kanan) SAKSI…Bekas Ketua Hakim Negara Tun Eusoff Chin tiba di mahkamah untuk memberi keterangan kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja yang menyiasat kes klip video "Lingam", Jumaat. Foto: Noriani Ahmad

Bekas Ketua Hakim Negara Tun Eusoff Chin berkata walaupun beliau meluangkan banyak masa dengan peguam Datuk V.K. Lingam di New Zealand 14 tahun lepas, hubungan mereka tidak lebih daripada hubungan antara seorang hakim dan peguam.

Ketika memberi keterangan di hadapan Suruhanjaya Siasatan Diraja yang mengadakan inkuiri mengenai klip video yang menunjukkan seseorang dikatakan Lingam sedang berbual menerusi telefon kononnya bagi mengatur pelantikan hakim, Eusoff menafikan beliau mempunyai hubungan rapat dengan peguam itu.

Menjawab soalan wakil Badan Peguam Malaysia Ranjit Singh sama ada beliau rapat dengan Lingam, bekas Ketua Hakim Negara itu menjawab: "Tidak". More...

Rujukan lain : Selepas 13 tahun, Eusoff terpaksa jelaskan percutiannya bers..

ALAHAI BUCHUKKKK... MANJA NYA POLIS

umno-reform.com

Kuala Lumpur 17 Jan 2008 - Aktivis Norazimah Bti Mohd Nor, 33 lebih dikenali sebagai 'Nora Reformis' pagi tadi telah didakwa atas tuduhan 'menghina dan dan membangkitkan provoksi' terhadap seorang pegawai kanan Polis. Pegawai tersebut ialah ACP Kumaran A/L Karuppanan Ketua Polis Daerah (OCPD) Sentul.

" Kamu dengan sengaja menghina ACP Kumaran A/L Karrupannan (G/11637) dan dengan itu membangkitkan provokasi kepada ACP Kumaran dengan pengetahuan bahawa provokasi tersebut berkemungkinan menyebabkan ACP Kumaran mengganggu ketenteraman awam dan dengan itu kamu telah melakukan satu kesalahan yang boleh dihukum dibawah seksyen 504 Kanun Keseksaan"

Setakat ini yang menjadi isu adalah Nora di tuduh mampu menganggu emosi ACP Kumaran seorang pegawai polis kanan yang kemungkinan boleh menyebabkan ACP Kumaran mampu mengganggu ketenteraman awam. Provokasi sehingga Pegawai Kanan Polis mampu mengganggu ketenteraman awam! Adakah Nora mampu menggugat kewibawaan dan jati diri seorang anggota kanan polis - lemah sungguh jati diri polis tersebut.

Sumber - ABDUL RAZAK BIN ISMAIL
Koordinator (012-3966744)
LABOUR RESOURCE CENTRE (LRC)

POLIS tunduk kepada BN UMNO

peneranganmelaka

Hebat sungguh Polis Malaysia, Doktor dan Ustaz yang tidak pernah membunuh, menculik dan melakukan jenayah dengan cepat ditangkap walaupun kesalahannya hanyalah menghadiri perhimpunan aman.

TETAPI PENJENAYAH, PEMBUNUH, PEROGOL, PEROMPAK DAN SEBAGAINYA DIBIARKAN HIDUP BEBAS DAN BERMAHARAJALELA.

KES-KES BUNUH YANG PULUHAN TAHUN PUN MASIH BELUM SELESAI, ANTARANYA KES PEMBUNUHAN MUSTAKIZAH, NORITA SHAMSUDDIN, NURIN JAZLIN DAN RAMAI LAGI.


SYABAS POLIS MALAYSIA YANG SENTIASA TUNDUK DAN PATUH KEPADA UMNO DAN BN

Bawasir, umur 17 hari, mula mengganas – Datuk Bandar di beri Peringatanbuletinonline

Kuala Terengganu, 17 Jan – Bahang pilihanraya memang sudah mula panas, walaupun hujan turun sejak semalam. Dimana-mana orang bercakap tentang pilihanraya. Dari Madrid, hingga ke Putarajaya, sampai ke Kuala Terengganu.

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Bandaraya Warisan Pesisir Air(MBKT-Bawasir) mula mengganas. Anak bungsu Deris, yang baru berumur 17 hari ini bukan calang-calang orangnya. Beberapa kali arahan diulang-ulang oleh Deris, untuk menjadikan bandaraya bersih.

Walaupun Datuk Bandar, yang berasal dari Hulu Terengganu lambat faham, namun beberapa hari kebelakangan ini mula menunjukkan taringnya. Rupa-rupanya ‘kod arahan’ membersihkan Kuala Terengganu adalah merujuk kepada membersihkan bandaraya dari semua ‘bendera besar PAS’ yang berkibar disini sana.

Sekitar empat hari lalu, petugas-petugas MBKT telah menurunkan bendera besar PAS berhampiran dengan Masjid Kg. Pengadang Baru. Entah arahan apa yang dikeluarkan oleh Datuk Bandar sehingga petugas-petugasnya berani menurunkan bendera besar itu, walaupun diatas tanah persendirian.

Kira-kira jam 5.30 petang hari ini MPKT-Bawasir meneruskan operasi. Lensa Buletinonline sempat merakamkan saat-saat tumbangnya sebuah lagi ‘bendera besar PAS’ yang di kibarkan di atas sepohon mempelam, berhampiran stesyen minyak Shell, Cabang Tiga, Kuala Terengganu.

Operasi disertai oleh dua buah lori pengangkut sampah, sebuah lori ‘pengangkat’ yang digunakan untuk mengangkat petugas MBKT-Bawasir kebahagian-bahagian yang tinggi. Selain kira-kira 20 orang petugas yang dilengkapi dengan 2 buah pacuan 4 roda, termasuk sebuah ‘flying squad’ atau nama lain bagi ‘orang-orang gedebe’ MBKT-Bawasir.

Tepat jam 6 petang, didalam hujan yang agak lebat, setelah mengerat dahan-dahan pokok mempelam tersebut, MBKT-Bawasir telah menumbangkan bendera besar PAS.

Rentetan dua operasi menurunkan bendera besar PAS di Pengadang Baru dan Cabang Tiga, pasti selepas ini lebih banyak lagi operasi seumpama itu akan dijalankan.

Setiausaha Dewan Pemuda PAS Kuala Terengganu ketika dihubungi Buletinonline lewat malam ini mengatakan bahawa tidak ada bezanya dari segi tindakan antara MPKT dengan MBKT-Bawasir.

“Kedua-duanya menjadi alat UMNO/BN Terengganu dan sentimen politik sempit UMNO yang sudah kecut perut untuk menghadapi pilihanraya yang semakin hampir” kata Wan Faizul.

“Banyak bendera UMNO/BN yang masih terpasang selepas sambutan TPM minggu lepas, mengapa tidak diambil tindakan sekiranya MBKT adil dan saksama” katanya lagi.

Wan Faizul juga memberi ingatan kepada Datuk Bandar Kuala Terengganu, bahawa realitinya, separuh dari warga Kuala Terengganu adalah orang PAS. Sekiranya Datuk Bandar ingin dihormati sebagaimana jawatan yang gah itu, Datuk Bandar sebagai Penjawat Awam harus menghormati orang lain dan mesti pandai berdiplomasi.

Eusoff Chin: Lingam went on NZ trip with me

myblogmix

KUALA LUMPUR: Former chief justice Tun Eusoff Chin told the Royal Commission of Inquiry that he knew Datuk V.K. Lingam since 1990 when the lawyer handled a case here where he was a judge.

He also confirmed that despite being the Chief Justice in 1994, he allowed Lingam to follow him on his trip to New Zealand.

Chin was the 11th witness to take the witness stand since the inquiry began on Monday.

The Royal Commission of Inquiry was set up on Nov 16 to investigate a video clip, which allegedly shows Lingam brokering the appointment of judges

Relationship between Mahathir-VK Lingam

civilian

During the inquiry today, Mahathir admitted the following:
-Tycoon Vincent Tan might have introduced Lingam to him
-Lingam represented him in a case against Anwar Ibrahim’s defamation suit
-Lingam is still his lawyer

The Star’s report here and here.

Tolak membudayakan kebodohan


aminiskandar

Novel popular Ahadiat Akashah akan jadi teks sekolah, tiada karya SN (Sasterwan Negara) tersenarai

Sekretariat Anak Muda Malaysia (SAMA) cukup prihatin dengan perkembangan terkini berkaitan dengan pendidikan negara. Keputusan Kementerian Pelajaran untuk tidak menyenaraikan sebarang karya Sasterawan Negara(SN) sebagai buku teks sastera bagi sekolah menengah pada tahun 2010 adalah amat mendukacitakan. Ia tragedi terbaru tanah air setelah kerajaan barisan nasional pimpinan mertua khairy jamaludin menghapuskan pendidikan bahasa ibunda Melayu dalam matapelajaran sains dan matematik.

Pusat Perkembangan Kurikulum(PKK) Kementerian Pelajaran membuktikan betapa dungu dan bingainya pemikiran mereka bilamana memberikan alasan maha bodoh bagi menolak karya SN warisan berharga untuk dipelajari di sekolah-sekolah. PKK yang menyelenggara Jawatankuasa Pemilih Buku Teks Komsas mengatakan karya SN berat dan sarat dengan pemikiran sehingga sukar difahami pelajar. Justeru mereka mencari penulis popular dan teks yang mendapat sambutan pelajar dalam usaha menarik minat para pelajar. Antara penulis yang karya mereka termasuk dalam senarai baru itu ialah Ahadiat Akashah, Sharifah Abu Salem dan Mohamad Yazid Abdul Majid atau lebih dikenali sebagai Zaid Akhtar.

SAMA tidak dapat menerima hakikat novel-novel Ahadiat Akashah seperti Budak Setan, Budak Rap dan Cinta Tiga Hari akan menjadi rujukan para pelajar bagi pembelajaran sastera. Novel dan karya seperti ini tidak mengandung apa-apa nilai kesusasteraan, kemanusian dan pemikiran. Ia tidak lebih daripada sekadar hanya cerita cinta remaja yang cukup ringan dan kosong pemikirannya. Seperti langit dengan bumi jika mahu membandingkan karya-karya Usman Awang dengan penulis seperti Ahadiat Akashah ini.

SAMA melihat tindakan ini sebagai usaha untuk membudayakan kebodohan dalam masyarakat. Pak imam hadhari yang masih tidur dibuai mimpi kuasa dan harta mahu rakyat Malaysia bodoh seperti dirinya. Pemerintah mahu rakyat tidak menyoal dan berfikir. Maka dengan itu lebih mudahlah kerja-kerja perasuah-perasuah untuk merompak dan menindas rakyat jelata.

SAMA juga melihat unsur rasuah dan penyelewengan kuasa dalam hal ini. Siapakah yang akan mendapat keuntungan bagi mencetak sekitar 200, 000 hingga 300, 000 naskhah bagi seorang pengarang yang baru tersenarai itu? Jikalau ada 12 pengarang baru., berapa banyakkah keuntungan yang dikaut hasil kegiatan pembodohan ini?

SAMA akan berjuang bagi mempertahankan rakyat daripada terus diperbodohkan pemerintah. SAMA tidak mahu generasi akan datang miskin ilmu pengetahuan. Justeru SAMA menolak budaya yang memiskinkan ini. Tolak membudayakan kebodohan!

Sekretariat Anak Muda Malaysia (SAMA)

BN Perlis Akan Bergolak?

dipetik: puteramalaysia

Sumber-sumber memberitahu Suara hari ini, Datuk Seri Shahidan Kassim telah membayangkan untuk keluar daripada UMNO jika beliau tidak dipertandingkan semula dalam PRU12.

Adakah ini benar? Adakah ini hanya propaganda? Dan, betulkah Shahidan akan disingkirkan menerusi PRU12? Shahidan enggan mengulas desas-desus ini.

Bagaimanapun, ramai pemerhati politik berpendapat bahawa Shahidan memang mempunyai sokongan akar umbi yang mantap.

Sebab itu, BN Perlis dijangka menghadapi masalah besar jika Shahidan tidak dicalonkan dan tidak dilantik semula selaku Menteri Besar.

Kata mereka, keadaannya akan jadi lebih gawat jika Datuk Seri Azmi Khalid dilantik sebagai Menteri Besar menggantikan Shahidan.

Oleh itu, terserahlah kepada Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad untuk menggunakan kebijaksanaannya sama ada mahu mendesak pucuk pimpinan BN menyingkirkan Shadidan atau sebaliknya menerusi PRU12.

MENTERI KITA TAK DAK TELOQ

Baca PUTAR BELIT KEPIMPINAN DAN INDIVIDU PENTING NEGARA KITA.

Dollah Badawi
"Datuk (Seri) Radzi Sheikh Ahmad kata surat tu palsu, bukan surat dia (Radzi)," kata Abdullah selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno, yang pertama diadakan tahun ini, di ibu pejabat parti itu di sini hari ini. Ditanya sama ada Umno mengenal pasti siapa dalang di sebalik surat itu, Perdana Menteri berkata: "Kalau kita tahu senanglah kan? Tapi bukan daripada dia (Radzi)." - Bernama 17/1/2008

Radzi Sheikh Ahmad
Pemimpin Umno nafi Radzi edar surat 'jayakan isu perkauman' - Malaysiakini, 10/1/2008

Samsudin Osman
Bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Samsudin Osman hari ini memberitahu Suruhanjaya Siasatan Diraja bahawa beliau tidak mengenali peguam Datuk V.K Lingam. - Bernama 16/1/2008

Bajet 2008
Penghapusan YURAN SEKOLAH rendah dan menengah untuk sessi sekolah 2008.

VK lingam
Datuk V. K. Lingam hanya menjawab: “Macam suara saya, macam rupa saya” apabila ditanya tentang kesahihan klip video rakaman perbualan seorang peguam mengatur pelantikan hakim-hakim - klpos 16, Jan

Kita tidak lagi mempunyai pemimpin negara yang telus, jujur, amanah dan bertanggung jawab. Semua yang ada telah terpesong dari etika kepimpinan sebenar. Ia bukan sahaja berlaku ke atas kepimpinan atas, malahan telah menular ke barisan kepimpinan bawahan. Sikap BELIT pemimpin bawahan turut menyamai mereka yang diatas, cuma perbezaan boleh dinilai melalui, lagi besar kuasa, lagi kuat belitnya, lagi sukar untuk kita percaya.

Walaupun sesuatu tuduhan itu cukup kukuh dengan bukti dan saksi, mereka mahu masih terus menafikan. Berani buat TAPI tidak berani tanggung. Kalau bahasa orang utara dipanggil, PEMIMPIN YANG TAK DAK TELOQ.

Merujuk pada surat "PERLAKSANAAN ISU PERKAUMAN" yang diedarkan oleh Datuk (Seri) Radzi Sheikh Ahmad, secara terang surat tersebut dibuat oleh beliau serta di tanda tangani oleh beliau sendiri.

Sekembalinya Dollah Badawi dari sessi lawatannya ke Dubai, beliau terus bersetuju dengan kenyataan bahawa Radzi Sheikh Ahmad tidak melakukannya. Bimbang akan ianya diperbesarkan oleh rakyat dan pembangkang, maka Dollah Badawi bertindak untuk menutup isu tersebut. Kalau secara logiknya, jika tuduhan itu TIDAK BENAR, Radzi Sheikh Ahmad boleh kemukakan saman kepada pihak yang menuduhnya. Tetapi ia tidak dilakukan memandangkan beliau tahu bahawa surat itu ternyata benar dan jangan terperanjat kalau perbicaraan di adakan, surat ASAL akan dibawa ketengah. Maka jalan yang paling selamat adalah untuk menutup kes itu. Kaedah yang sama berlaku pada isu rasuah dan penjenayah yang membabitkan bekas Pengarah BPR, Ketua Polis Negara, Dan menteri Dalam negeri.

Merujuk pula pada perbicaraan Video VK LINGAM pula. Hampir semua yang terlibat cuba menafikan hubungan mereka dengan peguam tersebut. Malah Menteri Pelancongan, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor di dalam sessi soal siasat menyatakan bahawa isi kandungan pita video tersebut adalah `kata-kata lelaki mabuk’. Kenyataan dari Adnan jelas menunjukkan bahawa beliau cuba melabelkan VK LINGAM sebagai lelaki mabuk dan berharap agar segala kenyataan yang dibuat di dalam pita itu tidak boleh dipercayai. Kalau sebelum ini VK Lingam menuduh adiknya SAKIT MENTAL, di dalam kes vide ini, dia dilabelkan sebagai LELAKI MABUK. Mabuk pun tak per, asal lepas dari tuduhan.

Melucukan lagi, VK LINGAM sendiri cuba menolak hakikat bahawa dirinya yang tertera di dalam video tersebut. “Macam suara saya, macam rupa saya” satu jawapan yang diberikan oleh beliau sendiri seolah olah beliau tidak pasti bahawa "BADUT CORRECT CORRECT" di dalam video berkenaan adalah dirinya dengan berlatar belakangkan imej rumahnya sendiri.

Hari demi hari kita dihidangkan dengan pelbagai bentuk lawak jenaka dari pemimpin yang rata rata terdiri dari PEMUTAR BELIT dan PEMBOHONG. Kini, Peguam dan Menteri yang mempunyai kepentingan bersama adalah spesis yang sukar untuk kita percayai kerana mereka tidak mengaku apa yang mereka sendiri buat , terutama kepada sesuatu perkara tidak baik yang TERBONGKAR.

Adalah realitinya sekarang, sukar benar untuk mempunyai pemimpin yang benar benar ikhlas dan berani di dalam membuat sebarang tindakan. Lontar batu sembunyi tangan. Jerit sorok kepala, adalah tektik pemimpin yang pengecut, bacul dan TIADA TELOQ.

Maka tidak hairan lah kalau, ada Pemimpin Negara yang sanggup sehingga membunuh, menganiaya dan boros berbelanja kerana mereka tahu bahawa undang undang boleh diputar belitkan. Pihak pengadilan dan kehakiman sentiasa tunduk pada jari telunjuk mereka. Berani kerana salah, berani kerana ada kuasa dan bukan lagi berani kerana benar.

Di dalam ramai pemimpin dan menteri, kepujian patut diberikan kepada Chua Soi Lek kerana hanya beliau yang sanggup mengaku sedangkan yang lain bagaikan TIADA TELOQ. Bukan hendak menghina tetapi ianya adalah hakikat taraf kepimpinan negara sekarang. Sudah berbukti, sudah jelas tapi terus berusaha untuk memutarbelitkan cerita. Alhamdullillah, rakyat yang mempunai akal sudah boleh menilai betapa buruknya sikap kepimpinan sekarang yang BERANI BUAT TAPI TAK BERANI NAK TANGGUNG. Kalau antara kita yang memberikan sokongan kepada manusia HIPOKRIT seperti ini, maka taraf kita adalah yang lebih hina dari binatang. Angkara sokongan mereka mereka ini lah menyebabkan orang lain sengsara dan tersiksa. Bersubahat namanya.

Jika ini lah sikap pemimpin negara, beberapa perkara yang perlu kita FIKIRKAN SEMULA. Antaranya

 • Benar atau tidak kenyataan Abdullah Badawi tidak membantu anak anaknya di dalam mendapatkan projek negara.
 • Benar atau tidak, hasrat Dollah Badawi untuk membenteras Rasuah
 • Benar atau tidak, Dollah Badawi tidak mempunyai hubungan CINTA sebelum berkahwin dengan Jeanne
 • Benar atau tidak, Dollah Badawi sedang mencari Al Ghazali dan AS Shafiee
 • Benar atau tidak, Najib razak tidak mempunyai kaitan dengan Pembunuhan Altantuya.
 • Benar atau tidak, Kematian Sujatha melibatkan orang penting negara
 • Benar atau tidak, UMNO bukan parti perkauman
 • Benar atau tidak, BN perjuangkan rakyat
 • Benar atau tidak, UMNO perjuangkan agama dan bangsa
 • Benar atau tidak, Kemenangan BN pada tahun 2004 kerana sokongan rakyat
 • Benar atau tidak, SPR telus dan jujur
 • Benar atau tidak, kematian ramai gadis dikaitkan dengan individu politik
 • Benar atau tidak, menteri lah yang membuntingkan gadis di Melaka
 • Benar atau tidak, Dollah Badawi diberikan hadiah kapal layar oleh Ananda Krishnan
 • Benar atau tidak, Dollah mendiami rumah Patrick Lim ketika di Ausralia
 • Benar atau tidak, Dollah tidak mempunyai kaitand dengan aktiviti niaga Patrick Lim
Kalau semua kenyataan itu diragui, maka kenapa masih ada yang bodoh dan tolol untuk memilih PEMIMPIN YANG TIDAK ADA TELOQ?

POSTER


http://my.opera.com/marhaen/blog/

PERHIMPUNAN MEMBELA SUWANDI DAN AZMAN


HIMPUNAN RAKYAT membela Suwandi & Azman

Solat HAJAT anjuran BERSIH

AHAD . 20 Januari 2008

Waktu - 8:00 pagi

Lokasi - MAHKAMAH KUALA TERENGGANU


Pakai Baju KUNING

9.00 mlm - Ceramah Perdana

1. Mohamad Sabu
2. Tan Sri Khalid Ibrahim
3. Salahuddin Ayub
4. Ronnie Liu
5. Hanifa Maidin
6. Dato' Abu Bakar Chik
7. Dr. Syed Azman

JOM SAMA2 KITA KUNINGKAN KUALA TERENGGANU sebelum
kita kuningkan Kuala Lumpur pada 23 Feb nanti..


SEBARKAN & KERAHKAN SERAMAI MUNGKIN!!!

Trojan Horses in the opposition ranks

malaysia-today

PKR, of course, is not spared this same problem either. Take the case of Nallakarupan. He was almost allowed to contest the recent Ijok by-election. At the eleventh hour he was dropped in favour of Tan Sri Khalid Ibrahim. No doubt, many thought that an Indian should have contested that seat and the fact that the Indian was sidelined in favour of a Malay attracted allegations of racial discrimination. But Nallakarupan is a known pimp who procures women for the rich and powerful, in particular rich and powerful politicians who walk in the corridors of power. And he is an Umno Trojan Horse. Dropping him was probably the best decision Anwar Ibrahim has ever made in four years.

Nallakarupan now has his own 'Indian' party that is backed by no less than Deputy Prime Minister Najib Tun Razak. Rosmah would be best advised to limit contacts between Nallakarupan and her husband lest she wants to see some Bollywood bombshells land on her doorstep. It is no secret that Nallakarupan was almost sent to the gallows ten years ago if not for the fact that he has a fat bank account and was able to pay all and sundry a total of RM100 million to be allowed to walk free. But RM100 million is a fraction of the money he has stashed away in Singapore and staying alive to enjoy the balance of your money is a better proposition than being hanged by the neck until you die.

Barisan Nasional is in trouble. Umno is being torn apart by internal bickering. MCA too is, yet again, going to be split into two. The Team A and Team B factions that ripped MCA apart awhile back has now become Team A, Team B and Team C. And the Chua Soi Lek pornographic DVD controversy has not ended the political career of the one-time Minister of Health. Instead, it has just made him more determined to oust the MCA leadership and he has embarked on an aggressive nationwide campaign to take over the leadership of the party -- which will happen later this year and thereby place him in a strategic position to succeed the Presidency in 2012.

The MIC veterans of the pre-Samy Vellu days have got together and are accumulating 100,000 signatures to prove that the Indians no longer support the MIC leadership. MIC Youth has been ordered to embark on a nationwide road-show to regain Indian support. At the meeting with MIC members in Kulim on 6 January, 2,000 angry Indians booed the MIC Youth leader and pelted him with eggs. The police had to be brought in to restore order and prevent what was going to become a riot if left to its own devices.

The Indians have made it very clear they no longer support MIC. Abdullah Badawi agreed to meet the Indians to listen to their grievances but he wanted Samy Vellu in attendance. Samy Vellu is the problem. The problem can never be the solution. The Indians realise they do not have the sympathetic ear of the Prime Minister and the only way they are going to get justice would be to take matters into their own hands. MIC or the Prime Minister are not going to help them. They have to help themselves. More...

TO FORGIVE A DICTATOR?

East Timor 'must forgive Suharto'
Jose Ramos-Horta
BBC


Mr Ramos-Horta asked East Timorese to pray for Suharto

East Timor's president has urged his countrymen to forgive ailing ex-Indonesian leader Suharto, who ruled them with an iron fist for 23 years.

Suharto, who ordered the invasion of East Timor in 1975, is critically ill in hospital in Jakarta.

Jose Ramos-Horta said he would not go to see Suharto personally but would "ask the Pope to pray for him" on an forthcoming visit to the Vatican.

He said the former leader contributed "many positive things" to Indonesia.

Mr Ramos-Horta credited Suharto with developing Indonesia and its economy, but said he had also "made many mistakes, such as massacres in Indonesia and East Timor".

"It is impossible for us to forget the past but East Timor should forgive him before he dies," said Mr Ramos-Horta, a Nobel Peace Prize winner.

"I ask people to pray for Suharto as the former president of Indonesia."

East Timor, which is mostly Roman Catholic, gained independence in 1999 - one year after Suharto stepped down amid widespread protests.

Analysts believe at least 100,000 East Timorese died in conflict or as a result of preventable diseases during the Indonesian occupation.

Suharto was taken into hospital in early January and has since suffered a blood infection, pneumonia and organ failure.

Bolehland is so Bollocksed

jeroen.gif

via bolehland.com/

Ng Eng Kiat, 18 January 2008

We know our country is pretty screwed up when a former Prime Minister tells us he does not normally explain the reasons behind his decisions.

We also know he will never take the polygraph when he says he forgot most of everything.

We remember him complaining about mainstream news being dominated by government propagandists. And we know he still reads Malaysiakini though he now claims to be a fan of state television.

We know because we watched the video clip recording of images of a person purported to be an advocate and solicitor speaking on the telephone on matters regarding the appointment of judges. Oh, we know Mahathir has seen it many, many times, too.

We also know it’s VK Lingam in the clip. And we have Loh Gwo Burne to thank. We saw a senior digital computer forensic analyst say it’s real, so evidently there is no CGI, and definitely not someone who looks and sounds like poor Lingam because it is plain him.

We heard him mention Tengku Adnan’s “valuable” name a priceless eleven times. We don’t think he’s drunk.

And if Lingam had too many a drink that night, we think he would have said he himself is the de-facto Prime Minister of Malaysia.

We doubt he’s mad, too. Okay, he claims his estranged brother is insane, but hereditary madness isn’t conclusively proven. We think Mahathir would be crazy to employ as counsel a Hospital Bahagia candidate. Perhaps, madness is a construct more than anything.

We know Lingam isn’t the average Malaysian, and we wished he was really mad, too. Yet we noticed the paranormal powers of prediction (assuming he is really mad) he possesses, enabling him to make such accurate guarantees to the Ahmad Fairuz he was talking to.

We understand how appointment of judges in Malaysia works. The Prime Minister has sole discretion on the matter. And we know you, dear Tun Dr Mahathir, aren’t answerable to commoners like us.

So let me, within extremely limited guesswork, try to predict how this inquiry will end. Because it’s the Prime Minister’s job, the appointment of Ahmad Fairuz is only an exercise of his prerogative powers. He takes advice from confidants, but this isn’t enough to prove intention on his part to fix an appointment for personal interest. Bollocks.

With practically everybody else claiming not to have known VK Lingam, coupled with the “fixed” commission not wanting to subpoena more witnesses, and not to forget the ACA’s incompetency in doing simple homework like tracing phone numbers, there won’t be enough evidence to link them to the plot. Bollocks.

But what about Lingam? He knows people like Tengku Adnan and Vincent Tan are in the same cooking pot as him. I reckon he did not fancy being called mad or drunk. But is that enough motivation for him to spill the beans? I don’t think so, and I don’t think he’ll be drawn into the Official Secrets debate either. So, what is the plan? He’ll have a tough time answering questions from so many lawyers when he makes his appearance in the inquiry. We’re anticipating that day.

Till then, if you still don’t see the crimes committed by the very people who promise you clean governance then I would suggest you forget like Mahathir forgets. But if you feel as I feel, let us make them never forget what democracy means to commoners like you and I. Democracy starts from our participation and not from top-down direction. I will vote for change.

TERBIAR SEJAM UNTUK RAWATAN


“Saya yang tinggal di rumah keluarga mangsa kira-kira 100 meter dari sekolah hanya dimaklumkan kira-kira setengah jam selepas kejadian.

“Dia (Yashovan) dibiarkan di dalam sebuah bilik selepas ditemui terbaring di bawah bangunan dan pihak sekolah hanya bawa dia ke sebuah klinik berhampiran kira-kira sejam kemudian,” katanya ketika ditemui di bilik mayat Hospital Kuala Lumpur(HKL) semalam.

Terbiar sejam

Oleh AZIZI MAJID

Pelajar mati selepas koma akibat terjatuh dari tingkat dua bangunan sekolah.

AKIBAT terjatuh dari tingkat dua bangunan sekolah, K. Yashovan (gambar kecil), 15, koma tiga hari sebelum meninggal dunia semalam akibat terjatuh dari tingkat dua bangunan sekolahnya.

SUBANG JAYA – “Pihak sekolah sepatutnya menghantar terus adik saudara saya ke klinik dan bukan membiarkan selama sejam sebelum mendapatkan rawatan setelah terjatuh dari tingkat dua bangunan sekolah.”

Itulah dakwaan A. Presnath, 36, ekoran kematian adik saudaranya, K. Yashovan, 15, setelah koma selama tiga hari akibat terjatuh dari bangunan Sekolah Menengah Seksyen 1 Bandar Kinrara, Puchong Isnin lalu. |more...|

PUTRI INDONESIA DI SEPANG Rabu


dipetik: lutblokanyar

|...| Karena kita tidak pernah merawat dan menjaga pulau-pulau itu, akhirnya Malaysia dinyatakan menjadi pemenang. Padahal Malaysia menjaganya dalam waktu terakhir-terakhir saja.Kasus kepulauan Ambalat juga bisa sama nasibnya dengan Sipadan dan Ligitan. Mercusuar yang ada di sana lebih dulu didirikan oleh Malaysia. Setelah itu barulah Indonesia mengklaim dan mendirikan menara. Sampai sekarang Malaysia tidak mau mundur setapakpun, meski Presiden Susilo Bambang Yudhoyono sudah bertemu dengan Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi.Serbuan bentuk lain, ini terjadi di kalangan hobies ternak ikan dan ayam. Kita bisa lihat bagaimana booming-nya ikan lou han dulu. Ikan itu berasal dari Malaysia. Bayangkan waktu serbuan itu terjadi sekitar tahun 2002-03, seekor ikan ada yang berharga sampai 5 juta seekor. Sekarang yang masih digandrungi dan harganya tetap tinggi adalah ayam “kate” serama yang berasal dari tetangga kita itu juga.

***Kita memang harus mengakui kini, Malaysia lebih baik dari negeri kita, khususnya tentu dalam pembangunan kesejahteraan rakyat, baik itu di bidang sosial, ekonomi, dan pendidikan. Kekalahan negeri kita dari mereka sudah kelewat jauh. Tahun 1970-80 an, guru-guru kita banyak mengajar di sana. Sekarang sebaliknya, anak-anak muda kita banyak yang belajar ke sana. Belum lagi serbuan tenaga kerja kita ke sana untuk mengais rejeki, sudah berkisar 300.000 orang.Kita ambil positifnya saja.

Silakan Nadine menjadi duta promosi SIC, namun di balik itu ia harus melihat ada pula pasar Indonesia di sana. Dia tetap dibekali untuk berpromosi Indonesia di sirkuit yang juga akan didatangi oleh pembalap, teknisi, maupun penonton dari luar Indonesia dan Malaysia. Berbondong-bondongnya pecinta F1 Tanah Air ke Malaysia, seperti juga para tenaga kerja kita, memberikan pemasukan devisa kepada negeri kita yang tidak sedikit.

Di sepakbola, kita juga memiliki duta yang beraksi di Malaysia, yaitu Bambang Pamungkas, Elie Aiboi, Ilham Jayakesuma, dan Ponaryo Astaman. Dari mereka terdengar cerita-cerita manis soal Liga Malaysia, tidak seperti Liga Indonesia yang selalu dibumbui kerusuhan.Secara tidak langsung Bambang dkk. telah melakukan promosi negara. Kita harus dukung, apalagi mereka bisa menghibur tenaga kerja kita yang selalu memenuhi stadion saat mereka bertanding.

Begitu pula dengan Rexy Mainaki yang kini menjadi pelatih tim bulutangkis Malaysia. Ia sudah menciptakan pebulutangkis-pebulutangkis tangguh, khususnya di sektor ganda yang telah banyak menumbangkan ganda-ganda kita dalam berbagai pertemuan. Dia juga menjadi duta bangsa dan memberikan pemasukan devisa bagi negara.Yang terpenting adalah pada diri kita yang ditinggal di sini. Mengejar terus ketertinggalan dan belajar dari setiap kekalahan. Untuk seterusnya maju dan menyalip Malaysia. Kita harus bekerja keras.Kalau tidak, kita akan “terbeli” terus.

Bukan hanya tenaga kerja, pesepakbola, pelatih bulutangkis, pom bensin, Putri Indonesia, bisa-bisa negeri kita terbeli oleh encik-encik dari Malaysia.

Malaysia After 2008 Election

indianma.blogspot


My prediction on future of malaysian, especially Indian after 2008 General Election.. are...

1. BN will rule the country, but their majority will drop tramendously...

2. Sammy Vellu will either step down or loss in the election. (All of hoping for this)

3. Oil price, Toll price will be increased..

4. Khairy Jamaluddin will be holding a post in the govenment, preferebly a deputy minister.

5. Pak Lah...will still be the Premier of Malaysia..

6. Malaysian Indian will understand the meaning of unit between them and the advantage

This would lead to a business opportunity between Indians and cooperation which lead us to
a different level.

7. All five Hindraf member would be freed from ISA detention center, as there are no more treat to the government.

8. Wytha Moorthy would return to Malaysia.

9. India would stop buying palm oil from Malaysia, this would be a counter action to malaysia Umno Minister's sarcastic action.

10. Kelantan and Terangganu will be under control of PAS.

11. Penang will be controlled by DAP.

11. The most important, all Malaysian Indian would understand democracy and their right and right to question a elected MP, even a prime minister.

Let us all (Malaysian) cast our vote, as sign of democracy and reject, lies, Incompetent leaders, and show the power of Makkal Sakthy (People's Power)

Adi Putra vs Menteri Pondan Siam


dipetik: orangdalam.

bukan adi putra pelakon tu tapi adi putra yang genius..berjaya mencipta formula matematik dan menyelesaikan jawapan sehingga berpuluh titik perpuluhan..otak dia lebih boleh mengalahkan budak2 U yang bodoh..boleh mengalahkan otak menteri2 yang majoritinya otak udang termasuk si pondan siam ni..dan semestinya megi boleh kalahkan otak si tua yang kuat tido tu..tu bukan otak udang dah..otak kejang namanya..asik bengap tak tahu je..

kenapa menteri bangang ni tak dapat setelkan kes adi putra?inilah akibat terlalu ikut sangat skema pelajaran..ada ke paksa budak tu pegi sekolah biasa..pehtu paksa amik UPSR gak..budak tu mmg tak terer subjek lain..otak dia mmg khas untuk jadi genius matematik je..sebab tu si pondan ni rasa adi putra masih ado kekurangan..macamla si pondan siam ni pandai dalam semua hal dunia..sejak pegang kementerian mcm gampang je jadinya..yuran merepek2..tu pun gagal nak setelkan..

den rasa ada beberapa sebab sebenarnya si pondan dan kementerian tak ambik berat sgt pasal adi putra:

adi putra pernah bercakap/memberi seminar/mengajar di dalam dewan di utm jalan semarak..diceritakan orang..lepas abis bercakap dia bertakbir..orang UMNO ni pantang bertakbir..lebih2 lagi jenis tak solat..sebab tu si pondan ni hangin semacam je dgn adi putra..
ataupun adi putra ni pandai jampi orang..yela orang UMNO mana percaya jampi2 ni..anti haron din..anti air jampi..tak beriman dengan kuasa Allah..den sendiri mendengar abg ipar adi putra yang bgtau dia boleh ubat org..
atau sebab adi putra ada produk untuk kecerdasan otak..mungkin si pondan ni suruh gak adi belajar kat sekolah biasa untuk pow yuran kaw2 punya dr adi..yela kecik2 dah buat bisnes..haha

kesimpulannya..selagi adi putra tak bagi kepentingan politik kepada BN dan UMNO selagi tu depa takkan tolong MELAYU genius ni..mana ketua putera rempit umno malaysia? tak nampak pon nak tolong..mana keri kera jambanludin?tak berdemo ke tuntut pendidikan yg bagus untuk adi putra?selain kementerian, mana persetubuhan2 melayu yang lain?babi btol la! penipu bangsa je korang semua ni!

p/s:"cita2 adi dah besar nanti nak cipta komputer untuk idola adi" idola yang dimaksudkan adalah senator OKU tu..lupo plak den..tapi senator tu pon dah kecewa dgn adi..kenapa ek?org tua pon majuk dgn budak umur 8 thn..

MCA SENT LETTERS TO OVERSEAS STUDENT

Letter from Ong Ka Ting to JPA students
educationmalaysia


I got wind of a story that MCA President Ong Ka Ting recently sent out an email to Chinese JPA scholars. I'll reproduce the letter below and then share my thoughts after that.

Greetings to all JPA students all over the world! Its certainly a privilege to be a star student, standing tall as young Malaysians living overseas. I am sure you do your family proud, and I hope you will cherish this moment for the rest of your life, especially at this time of the year when the cheerful holiday mood is abound.

2007 has been a year of many lessons learnt for many nations. As other cities burn in turmoil, violence and disruption, Malaysia has thankfully weathered our difficulties in a peaceful manner to ensure that we have continued harmony and unity among the races. Amidst some tough economic times ahead, with worries of escalating global oil prices, every day living will increasingly be challenged. Similarly, Malaysia will also need to brace itself for such a period by remaining economically relevant and globally competitive.

The Malaysian Chinese Association (MCA) has worked hard over the last eight years to ensure that the community's best and most talented receive top class education for deserving people such as yourself. While it is understandable that the world over is also vying for the best that it can attract into their labour force, it also our hope that our own students and graduates return to their homeland to serve their country.

MCA is also actively playing a role to help returning graduates and local talents who have a special interest in serving in the government. Civil service diversity is critical to address moderation, fairness and balance in the implementation and enforcement of our nation's laws and regulations at all levels. So important is this point that MCA has set up a secretariat/service centre to handle first hand the enquiries and issues pertaining to application, entry and even promotion in the Malaysian civil service.

MCA hopes that our efforts to build the nation and community can be realized with your appreciation as well as your service so that you, your family as well as your friends can enjoy the fruits of our peaceful nation forever.

MCA wishes you a good year ahead! And Happy New Year!

Ong Ka Ting

President, MCA

Firstly, whoever sent this email out on behalf of Ka Ting, did not BCC the recipients of the email so that the privacy of these JPA scholars were not protected.

Secondly, I strongly feel that ALL JPA scholars should return to serve out their bond in Malaysia, failing which, they should be asked to pay back the value of their bond. This should not just be a call out to Chinese JPA scholars. I feel that JPA scholars can contribute a great deal towards professionalizing the improving the state of our civil service at all levels. Hence, this is a task that should be performed by JPA scholars of ALL races rather than just one race.

Thirdly, I think the move by the MCA President to send out this letter ONLY to Chinese JPA scholars can be counterproductive. Does this mean that the UMNO President and the MIC President and the PBS president and the PBB president should send out letters to Malay, Indian, Kadazan and Melanau students asking them to return to Malaysia? Will this not result in the politicization of the civil service, something that a wise MCA leader would not want to occur?

I think most of us who are reasonable can agree that we should have a professional civil service where promotions and positions are based on merit and performance rather than race or know who. The fact that the MCA president can appeal to Chinese JPA scholars to join the civil service might lead UMNO and the other component parties to do the same. Hence, we are back to a situation where individual parties in the BN are 'championing' candidates from their respective races within the civil service! This is counterproductive for the likes of MCA because the dominant party within the BN is UMNO and it does not take a genius to figure out who will win out politically at the end of the day! Politicizing the bureaucracy this way (beyond what it already is) is a double edged sword for the MCA, one which it would be wise to avoid.

I think it's much better for MCA to try to work together with other parties within the BN to push for some sort of program which will make better use of the human resources which are the JPA scholars. Right now, most JPA scholars don't return to Malaysia to serve out their bond or even if they return to Malaysia, most of them are 'lost' to the private sector. There just isn't a comprehensive, fast track, specialized management trainee type positions for JPA scholars within the Malaysian civil service. JPA scholars, if they do ever get into the civil service system, are treated as run of the mill civil servants instead of students whom the government has invested millions and millions of dollars in.

MCA cannot just 'stick' any JPA scholar into the civil service system. He or she will get discouraged and bogged down in the routine of the civil service and quickly quit public service. A much better idea would be for the government to come up with a special program that recognizes the skills and abilities of these JPA scholars and put them on a fast track within the civil service including stints in different departments to make their jobs more challenging and interesting. This kind of practice is already quite widespread in many MNCs in Malaysia in what are known as management trainee programs. Why not try to do the same within the civil service in Malaysia?

Most of the JPA scholars would not want to take up 'political positions' within the civil service for MCA ministers, deputy ministers and parliamentary secretaries. Most of these politicians have special assistants, personal and political secretaries and while these people are technically civil servants, their jobs are very much political in nature, which might not appeal to many JPA scholars. These jobs are also not 'stable' jobs in that if a certain minister loses his or her position, so does the people working for this minister. So, unless the MCA President can put these Chinese JPA scholars into positions within the civil service which are sufficiently challenging and rewarding from a career perspective, whatever which is proposed is only a short term palliative which is bound to fail as JPA scholars drop like flies in the civil service.

So my proposal to the MCA president is this: Try to work within the government to create a fast track position for ALL JPA scholars where their skills are recognized and can be utilized properly instead of trying to 'fit' a handful of JPA Chinese scholars into positions which they might not be interested in and are likely to be swamped by the larger bureaucracy within the civil service. This would yield more rewards for ALL Malaysians including the Chinese constituency which the MCA President wants to represent.

PRU12 sebelum 8 Mac

Boleh jadi sebelum sidang OIC’

Oleh FAIZAH IZZANI ZAKARIA

KUALA LUMPUR 17 Jan. – Selepas berteka-teki mengenai tarikh pilihan raya umum ke-12 sebelum ini, hari ini Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, ia kemungkinan boleh diadakan sebelum beliau menghadiri sidang kemuncak Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) di Senegal.

“Boleh jadi sebelum,” kata Perdana Menteri secara berseloroh ketika ditanya kemungkinan pilihan raya umum akan diadakan selepas beliau kembali dari sidang kemuncak OIC itu.

Abdullah berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di Menara Datok Onn di sini, hari ini.

Abdullah yang juga Presiden UMNO sambil ketawa menambah: “Esok masuk surat khabar jadi head line.”

Sidang kemuncak OIC itu dijadual diadakan pada 8 hingga 14 Mac ini. More...

NAIK HARGA ADALAH PASTI


MIER: Kenaikan minyak sukar ditangguh

KUALA LUMPUR 17 Jan. – Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) menyifatkan kenaikan minyak petrol tidak dapat ditangguhkan lagi tatkala kerajaan kini menanggung subsidi bahan api itu hampir RM35 bilion.

Pengarah Eksekutif MIER, Prof. Emiritus Datuk Dr. Mohamed Ariff Abdul Kareem berkata, persoalannya sekarang ialah bila masanya kerajaan akan memutuskan hendak berbuat demikian.

Lebih menyulitkan keadaan, ujarnya, keputusan menurunkan subsidi, sekali gus menaikkan harga minyak petrol memberi implikasi politik, khususnya menjelang pilihan raya umum yang bakal diadakan bila-bila masa sekarang.

Katanya, kenaikan harga minyak adalah pisau bermata dua kerana di satu tangan, ia memberi manfaat kerana hasil daripadanya memberi pendedahan baik kepada ekonomi dan baik untuk untuk perolehan kerajaan. More...

Khidmat Idris Jusoh masih diperlukan

Utusan

KUALA TERENGGANU 17 Jan. – Beberapa pemimpin kanan UMNO Terengganu hari ini sepakat mahukan kepimpinan Datuk Seri Idris Jusoh sebagai Menteri Besar terus dikekalkan selepas pilihan raya umum akan datang, bagi memastikan kesinambungan pembangunan di negeri ini dapat diteruskan.

Sambil menyifatkan desas-desus kononnya, Idris bakal bertanding kerusi Parlimen bagi membolehkannya dilantik sebagai menteri Kabinet pada pilihan raya umum nanti sebagai satu spekulasi semata-mata, mereka berkata, fokus ahli parti kini ialah untuk memantapkan lagi jentera parti.

Bagi Ketua UMNO Bahagian Setiu, Datuk Mohd Jidin Shafei, Terengganu hari ini begitu maju hasil kerja kuat serta gaya kepimpinan cemerlang yang dibawa Idris dan perkara itu telah disambut baik oleh rakyat.

Katanya, sebagai seorang pemimpin berpengalaman, tenaga Idris masih diperlukan di Terengganu untuk mencorak masa depan negeri ini ke arah yang lebih hebat.

“Tidak timbul soal beliau bertanding kerusi Parlimen pada pilihan raya umum akan datang kerana semua orang boleh melihat kejayaan Idris membawa perubahan besar di Terengganu dan itu adalah kebolehan istimewanya. More...

No2umnO - Ini lah sering kita dengar di dalam UMNO atau BN. Pujian dari orang bawah ketika mempunyai jawatan. Dibelakang, orang kutuk bagai nak rak. Malah apabila menteri atau ketua sudah tiada di dalam jawatan, dihina dan dicaci. Ini semua adalah kerana sikap hipokrit antara pemimpin dan anggota UMNO/BN. Ikhlas kerana mahukan tempat dan mahukan projek.

Posting terkini

Blog Archive